FI100506B - Selektiiviseen absorptioon perustuva erotus- ja väkevöintimenetelmä - Google Patents

Selektiiviseen absorptioon perustuva erotus- ja väkevöintimenetelmä Download PDF

Info

Publication number
FI100506B
FI100506B FI914890A FI914890A FI100506B FI 100506 B FI100506 B FI 100506B FI 914890 A FI914890 A FI 914890A FI 914890 A FI914890 A FI 914890A FI 100506 B FI100506 B FI 100506B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
absorbent
absorber
mixture
temperature
meadow
Prior art date
Application number
FI914890A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI914890A (fi
FI914890A0 (fi
Inventor
Kaj Holm
Original Assignee
Kh Innovations Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=8533308&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI100506(B) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by Kh Innovations Oy filed Critical Kh Innovations Oy
Priority to FI914890A priority Critical patent/FI100506B/fi
Publication of FI914890A0 publication Critical patent/FI914890A0/fi
Priority to DE4293570A priority patent/DE4293570C2/de
Priority to US08/211,538 priority patent/US5462582A/en
Priority to DE4293570T priority patent/DE4293570T1/de
Priority to PCT/FI1992/000277 priority patent/WO1993007953A1/en
Publication of FI914890A publication Critical patent/FI914890A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI100506B publication Critical patent/FI100506B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01DSEPARATION
    • B01D53/00Separation of gases or vapours; Recovering vapours of volatile solvents from gases; Chemical or biological purification of waste gases, e.g. engine exhaust gases, smoke, fumes, flue gases, aerosols
    • B01D53/14Separation of gases or vapours; Recovering vapours of volatile solvents from gases; Chemical or biological purification of waste gases, e.g. engine exhaust gases, smoke, fumes, flue gases, aerosols by absorption
    • B01D53/1425Regeneration of liquid absorbents
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01DSEPARATION
    • B01D53/00Separation of gases or vapours; Recovering vapours of volatile solvents from gases; Chemical or biological purification of waste gases, e.g. engine exhaust gases, smoke, fumes, flue gases, aerosols
    • B01D53/14Separation of gases or vapours; Recovering vapours of volatile solvents from gases; Chemical or biological purification of waste gases, e.g. engine exhaust gases, smoke, fumes, flue gases, aerosols by absorption
    • B01D53/1418Recovery of products

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Sorption Type Refrigeration Machines (AREA)
  • Gas Separation By Absorption (AREA)
  • Vaporization, Distillation, Condensation, Sublimation, And Cold Traps (AREA)

Description

100506
SELEKTIIVISEEN ABSORPTIOON PERUSTUVA. EROTUS- JA VÄKEVÖINTIMENE-TELMÄ - SEPARATIONS- OCH KONCENTRATIONSFÖRFARANDE SOM GRUNDAR SIG PÄ SELEKTIV ABSORPTION
5 Tämän keksinnön kohteena on patenttivaatimuksen 1 johdanto-osan 1 mukainen menetelmä toisiinsa osittain tai kokonaan liukenevien nesteiden erottamiseksi ja/tai väkevöimiseksi.
Yleisimmät tavat erottaa toisiinsa liukenevat nesteet toisistaan 10 ovat tislaus ja uuton ja tislauksen yhdistelmä. Erityisen ongelman aiheuttavat atseotroopin muodostavat seokset, koska niitä ei voi tavanomaisella tislauksella erottaa. Atseotrooppiseos voidaan erottaa tislaamalla vain lisäämällä seokseen sopiva lisä-komponentti, joka muodostaa uuden ternäärisen atseotroopin 15 alkuperäisen binääriatseotroopin komponenttien kanssa. Binää-riatseotroopin komponentit voidaan nyt erottaa tislaamalla käyttäen hyväksi binääriatseotroopin ja ternääriatseotroopin kiehumispiste-eroa ja kierrättämällä lisäkomponenttia, joka väkevöidään dekantoimalla tai tislaamalla. Atseotrooppiseoksen 20 tislauksessa tarvitaan tyypillisesti 2-3 tislauskolonnia, useita lämmönvaihtimia, säiliöitä ja pumppuja.
·.* · Tislaus on suhteellisen kallis erotusmenetelmä suuren energian- ’·: kulutuksen takia. Suuri energiankulutus johtuu siitä, että 25:· kolonnin huipulta saatavan komponentin lisäksi on höyrystettävä ·:··| kiertopalautus, joka on välttämätön tislauskolonnin toiminnalle.
Atseotrooppitislauksessa sekä investointi- että energiankustan- nus tislattua massayksikköä kohti ovat suuremmat kuin tavanomai- .. sessa tislauksessa. Energiankulutusta lisäävät lisäkomponentin 3.Q. käyttö, tislauskolonnien lukumäärä ja tarvittavat kierrätykset.
• · · *·’ " Atseotrooppitislauksen erityishaitta on lisäkomponentin hävikki, joka aiheuttaa lisäkustannuksia ja usein myös ympäristöongelmia.
• · · t r
Absorptiota käytetään yleisesti höyry- ja kaasuseosten erottami-35'. seen. Absorptiomenetelmän suurin haitta on energian kulutus, joka aiheutuu absorbentin regeneroinnista. Keksinnön mukaisen selektiivisen absorptiomenetelmän tavoitteena on yksinkertaistaa 100506 2 toisiinsa liukenevien nesteiden erotusprosessia ja ennenkaikkea pienentää erotusprosessin energiankulutusta. Keksinnön mukaisella menetelmällä voidaan tietyissä tapauksissa korvata tislaus ja uutto joko osittain tai kokonaan. Erityisen hyvin keksinnön 5 mukainen menetelmä soveltuu minimikiehumispisteatseotrooppien f erottamiseen. Menetelmän energiankulutus on pienempi kuin tislauksessa, koska absorbentin regenerointi tapahtuu olennaisesti absorptiolämmön avulla ja koska kiertopalautus ei ole välttämätön. Keksinnön mukaisep erotusprosessin säätö on hyvin yksinker-10 täistä ja säätöalue ulottuu 0-100 % prosessin syötöstä. Keksinnön mukainen selektiivinen absorptiomenetelmä tekee liuottimien talteenoton kannattavaksi myös pienten määrien ja vaikeitten atseotroopin muodostavien liuottimien ollessa kyseessä. Tällaisia liuottimia käytetään mm. maaliteollisuudessa, lääketeolli-15 suudessa ja kirjapainoissa. Keksinnön mukaiselle menetelmälle tunnusomaiset piirteet on esitetty patenttivaatimuksissa.
Menetelmä perustuu tiettyjen nesteiden kykyyn absorboida tiettyjä höyryjä. Fysikaalisesti samaa ilmiötä hyödynnetään absorp-20 tiolämpöpumpuissa, missä yleisimmät aineparit ovat vesi, joka absorboi ammoniakkia ja litiumbromidin vesiliuos, joka absorboi vesihöyryä. Keksinnön mukainen menetelmä eroaa absorptiolämpö-pumpusta siinä, että absorbentin kanssa kontaktiin saatettava :Y: höyry sisältää kaksi tai useampia komponentteja ja että re- I · 25';· generointi tapahtuu olennaisesti absorptiolämmön avulla.
« « | t • ·
Keksinnön mukaisessa selektiivisessä absorptiomenetelmässä • « · toisiinsa liukenevista nesteistä muodostuva seos höyrystetään ja .. saatetaan kontaktiin sopivan absorbentin kanssa absorberissa.
• « 3¾ ** Absorberista poistuva höyry on väkevöitynyt niiden komponenttien « · · ’·’ ' suhteen, joita absorbentti absorboi vähän tai ei ollenkaan. Absorboituneet komponentit erotetaan absorbentista höyrystämällä • · ,*'*r ts. absorbentti regeneroidaan höyrystämällä. Kun höyrystymispai-ne valitaan sopivasti voidaan absorbentti regeneroida absorp-3£>· ·’ tiolämpöä hyväksikäyttäen. Regeneroitu absorbentti kierrätetään ' takaisin absorberiin ja niin prosessista tulee jatkuva.
3 100506
Keksinnön mukaista selektiivistä absorptiomenetelmää ja sen eri sovellutusmahdollisuuksia kuvataan seuraavassa esimerkkien avulla viittaamalla oheisiin piirustuksiin, joissa kuva 1 esittää erästä keksinnön mukaista selektiivistä absorptiomenetelmää, 5 kuva 2 esittää toista keksinnön mukaista selektiivistä absorptiomenetelmää sekä kuva 3 esittää kolmatta keksinnön mukaista selektiivistä absorptiomenetelmää. Esimerkeissä eri komponenteista käytetään seuraavia merkintöjä: - Absorbentit A (AI, A2, A3 jne·) 10 - Absorboitavat komponentit B (Bl, B2, B3 jne.) - väkevöitävät komponentit C (Cl, C2, C3 jne.)
Absorbenttina voidaan käyttää esimerkiksi alkali- ja maa-alkali-metallien suolojen tai hydroksidien vesiliuoksia, absorboitavina 15 komponentteina esimerkiksi vettä, metanolia, etanolia, propanolia tai butanolia ja väkevöitävinä komponentteina mitä tahansa absorboitaviin komponentteihin kokonaan tai osittain liukenevia aineita, joiden höyrynpaine on korkeampi kuin käytettävän absorbentin höyrynpaine ja joita käytettävä absorbentti 20 absorboi olennaisesti vähemmän kuin absorboitavia komponentteja. Yllämainitut absorbentit ja absorboituvat komponentit ovat
• I
·...· esimerkkejä, eivätkä siten rajoita keksinnön mukaista menetel-: mää.
25:· Eräs keksinnön mukaisen menetelmän toteutustapa on esitetty kuvassa 1. Tässä esimerkissä väkevöitävä komponentti C ja absor-hoitava komponentti B muodostavat minimikiehumispisteatseotroo-pin.
• · • ♦ 3β. Kuvassa 1 jäähdytetty kaksoisputkiabsorberi 1 on kytketty sar-♦ ♦ · ·’ jaan jäähdyttämättömän täytekappaleabsorberin 2 kanssa. Kom-ponenttien B ja C muodostama atseotrooppinen höyryseos johdetaan r**’: kaksoisputkiabsorberin 1 alapäätyyn ja edelleen kaksoisputkiab-sorberin 1 sisäputken läpi ylös täytekappaleabsorberiin 2. Sekä 35*. kaksoisputkiabsorberissa 1 että täytekappaleabsorberissa 2 höyry joutuu kontaktiin nestemäisen absorbentin A kanssa, joka valuu alaspäin ensin täytekappaleabsorberin 2 ja sitten kaksoisput- 4 100506 kiabsorberin 1 läpi ohuena kalvona. Kumpikin absorberi (l ja 2) toimii siten vastavirtaperiaatteella. Kaksoisputkiabsorberissa 1 B:ta absorboituu A:han ja A:n lämpötila nousee absorptiolämmön ansiosta. Absorption kannalta haitallinen liiallinen A:n lämpö-5 tilan nousu estetään jäähdyttämällä sisäputken ulkopintaa. Jäähdytys saadaan aikaan valuttamalla laimentunutta A:ta sisäputken ulkopintaa pitkin ohuena kalvona ja järjestämällä lauh-duttimen ja tyhjöpumpun avulla paine vaippatilassa sellaiseksi, että absorboitunut B höyrystyy A:sta. Tällöin absorbentin A 10 regenerointi tapahtuu olennaisesti absorptiolämmön avulla.
Täytekappaleabsorberissa 2 on suhteellisen paljon aineensiirto-pintaa ja siten sieltä poistuva höyry on lähes tasapainotilassa sisään tulevan väkevöidyn absorbentin A kanssa. Poistuva höyry 15 on väkevöity C-komponentin suhteen, koska A on lähinnä absorboinut vain B komponenttia. Komponentin C suhteen väkevöity höyry johdetaan täytekappaleabsorberista ulos lauhdutettavaksi. Höyryn lämpösisältö voidaan hyödyntää esimerkiksi syötön esilämmityk-sessä.
20
Kaksoisputkiabsorberin pohjaosa toimii laimean absorbentin A
säiliönä sekä nesteen ja höyryn erotustilana. Laimea absorbentti : Ά siirretään kiertopumpun 4 avulla kaksoisputkiabsorberin 1 vaippapuolella väkevöitäväksi ts. regeneroitavaksi. Kaksoisput- _2'?' kiabsorberin 1 vaippapuolen pohjaosa toimii väkevän absorbentin ·:··: A säiliönä, mistä A kiertopumpun 5 avulla johdetaan jäähdyttimen sT: 3 kautta täytekappaleabsorberiin 2. Jäähdyttämällä absorbenttia A alle komponenttien B ja C muodostaman höyryseoksen lauhtumis- ;·. lämpötilan saadaan täytekappaleabsorberissa aikaan lauhtumista, • · · *30_ mikä vastaa normaalin tislauskolonnin kiertopalautusta.
• i » • · :.*·: Kaksoisputkiabsorberin vaippapuolelle sijoitettu lämmityskieruk- • · · τ ' ka 6 on tarpeen käynnistyksessä ja sillä voidaan myös korvata lämpöhäviöt laitteistosta.
35 .
« ♦
Tehdyt pilot kokeet osoittivat, että pienimolekyylisten alkoholien ja veden muodostamat minimikiehumispisteatseotroopit käyt- 5 100506 täytyvät keksinnön mukaisessa väkevöintiprosessissa ideali-kaasujen tapaan.
Jäähdytettyä absorberia käytettäessä tullaan toimeen pienemmällä 5 absorbentin A kierrolla, koska absorptiokapasiteetti kasvaa lämpötilan alentuessa.
Komponenteista B ja C koostuvan seoksen höyrystämiseen ennen absorberiin 1 johtamista voidaan käyttää lämpöpumppua, jonka 10 lämmönlähteenä toimii väkevöidyn komponentin C lauhtumislämpö.
Eräs toinen tapa keksinnön mukaisen menetelmän toteuttamiseksi on esitetty kuvassa 2.
15 Kuvassa 2 B:n ja C:n muodostama höyryseos johdetaan jäähdyt-tämättömän täytekappaleabsorberin 2 alaosaan. Väkevöity nestemäinen absorbentti johdetaan pumpun 5 avulla absorberin 2 täyte-kappalepatjan yläpuolelle. Täytekappalepatjassa alaspäin valuva absorbentti A absorboi B:tä ja lämpenee absorptiolämmön ansios-20 ta. Absorberin 2 pohjalta laimentunut ja lämmennyt absorbentti A johdetaan pintaohjatun paisuntaventtiilin 7 kautta paisuntasäi-/ liöön 8, jonka paine pidetään paisuntahöyrystyksen kannalta .·;·. riittävän matalana esim. lauhduttimen ja tyhjöpumpun avulla.
Paisuntasäiliössä 8 syntyneen B-komponenttihöyryn, samoin kuin 25' absorberissa 2 komponentti C suhteen väkevöidyn höyryn lauhtumislämpö voidaan hyödyntää muualle prosessissa, missä lämmön tarvetta sopivalla lämpötilatasolla esiintyy.
tl :
Absorberin 2 pohjaosa toimii laimean absorbentin A säiliönä ja « · jcf·- paisuntasäiliön 8 pohjaosa väkevän absorbentin A pumppaussäiliö-• · · :: ί nä. Käynnistystä varten ja lämpöhäviöiden korvaamiseksi paisun- .·* : tasäiliö on varustettu lämmityskierukalla.
• · · • ♦ ···
t T
Jäähdyttämätön absorberi vaatii suuremman absorbenttikierron 3:4 ,; kuin jäähdytetty absorberi mutta tulee halvemmaksi rakentaa, *:*·: koska lämmönsiirtopintaa tarvitaan vain lämmityskierukkaan. Energian kulutuksen kannalta jäähdytetyllä ja jäähdyttämättömäl- 6 100506 lä absorberilla ei ole olennaista eroa, koska molemmissa voidaan absorptiolämpö hyödyntää absorbentin regenerointiin.
Kuva 3 esittää keksinnön mukaisen menetelmän hyödyntämistapaa, 5 missä väkevöintiastetta on nostettu kytkemällä väkevöintitislaus sarjaan absorberin kanssa. Kytkentä soveltuu erityisen hyvin minimikiehumispisteatseotroopin muodostavan seoksen väkevöintiin silloin kun pyritään lähes puhtaaseen C komponenttiin. Väkevöinti voidaan suorittaa ilman konventionaalisen atseotrooppitis-10 lauksen vaatimaa liuotinta ja pienemmällä ominaisenergian kulutuksella.
Kuvassa 3 komponenteista B ja C muodostuva minimikiehumispis- teatseotrooppi johdetaan höyrynä absorberi-regeneraattorin 1 15 putkipuolen alapäätyyn. Täältä höyryseos johdetaan absorberi- regeneraattorin putkien läpi ylös ja edelleen täytekappaleabsor- berin 2 kautta tislauskolonniin 12. Sekä absorberi-regeneraatto- rin 1 putkissa että täytekappaleabsorberissa 2 alaspäin ohuena kalvona valuva absorbentti A absorboi B komponenttia höyryseok- 20 sesta. Laimentunut absorbentti A valuu absorberi-regeneraattorin
1 putkipuolen alapäätyyn, joka toimii laimean absorbentin A
pumppaussäiliönä. Täältä laimea A siirretään pumpun 4 avulla absorberi-regeneraattorin 1 vaippapuolen yläosaan, mistä se ohjataan valumaan ohuena kalvona putkien ulkopintaa pitkin alas.
25 Järjestämällä absorberi-regeneraattorin vaippapuolen paine i . sopivaksi esim. lauhduttimen ja tyhjöpumpun avulla, saadaan ·*·': absorboitu komponentti B höyrystetyksi eroon absorbentista A.
• Väkevöity absorbentti A johdetaan paisuntasäiliöön 8, joka ;·. toimii myös väkevän absorbentin A pumppaussäiliönä. Väkevä • · · *3/)^ absorbentti A kierrätetään pumpun 5 avulla absorber in 2 täyte-
' · · I
kappalepatjan päälle.
• · • ( i • · · • · » **· Tislauskolonnissa komponenteista B ja C koostuvaa höyryseosta, joka absorberista 2 poistuessaan on C komponentin suhteen atseo-3 5'. trooppikoostumusta väkevämpi, väkevöidään edelleen tislauskolonnissa 12. Kolonnin strippausosassa 14 B-komponentti stripataan eroon väkevöitävästä komponentista C, joka poistetaan kolonnin 7 100506 12 pohjalta pohjatuotepumpun 11 avulla. Pohjankiehutin 10 on höyrykäyttöinen ja toimii luonnonkiertoperiaatteella.
Kolonnin 12 väkevöintiosassa 13 höyryseoksen koostumus lähenee 5 atseotrooppikoostumusta ylöspäin mentäessä. Höyryseos itse asiassa laimenee C-komponentin suhteen kun B:n osuus kasvaa. Kiertopalautuksen aikaansaamiseksi tarvitaan lauhdutin 9, josta lauhde palautetaan kolonniin 12. Ylimenohöyry, jonka koostumus on lähellä atseotrooppista, palautetaan puhaltimen 15 avulla 10 takaisin absorberi-regeneraattorin 1 syöttöön.
Kolonnin 12 huipun lauhduttimena voidaan käyttää myös pohja-kiehutinta 10, kun kolonnin 12 huipusta tuleva höyry ensin komprimoidaan niin korkeaan paineeseen, että sanotun höyryn 15 lauhtumislämpötila on suurempi kuin kolonnin pohjan kiehumisläm-pötila. Tällaisen avoimen lämpöpumpun sijasta voidaan käyttää myös normaalia suljettua lämpöpumppua.
Alan ammattimiehelle on selvää, että keksinnön erilaiset sovel-20 lutusmuodot eivät rajoitu edellä esimerkkinä esitettyyn vaan voivat vaihdella oheisten patenttivaatimusten puitteissa.
• · 1 1 .
• · • · · » 1 · « » · • · • · • · · « · · • · • · I « I i
V
· • · · • · · • · • · · r 1

Claims (8)

100506 5
1. Atseotrooppiselle seokselle sopiva selektiiviseen absorptioon perustuva erotus- ja / tai väkevöintimenetelmä, jossa höyry muodossa oleva seos saatetaan kosketukseen ainakin yhden nestemäisen absorbentin kanssa, jonka absorbentin ίο lämpötila on höyrymuodossa olevan seoksen lauhtumislämpötilaa korkeampi ja joka absorbentti absorboi yhtä tai useampaa seoksessa olevaa komponenttia, jolloin seos väkevöityy niiden komponenttien suhteen, joita absorbentti ei olennaisesti absorboi, tunnettu siitä, että absorbenttiin absorboitunut komponentti tai is komponentit erotetaan absorbentistä höyrystämällä absorptio- vaihetta alemmassa paineessa niin, että absorbentin regenerointi tapahtuu olennaisesti absorptiolämmön avulla.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, 2d·', että absorptio suoritetaan vastavirtaan kytketyssä jäähdytetyssä I · « tai jäähdyttämättömässä absorberissa (1,2) tai näiden M, yhdistelmässä. • » * · » • · ..· 3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu • · · 1 • » · 25* siitä, että regeneroitavaa absorbenttia käytetään absorberin (1) jäähdyttämiseen. • * · • · · « » I * « »
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että regenerointi tapahtuu osittain paisuntahöyrystyksenä. τ’* · 30
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, " 'i että seoksessa olevien komponenttien erotukseen ja väkevöintiin käytetään ainakin kahta erilaista absorbenttia jotka absorbentit saatetaan peräjälkeen kontaktiin seoksen kanssa. 100506
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että väkevöintiastetta säädetään nestemäisen absorbentin 5 väkevyyttä ja lämpötilaa säätämällä.
7. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kun väkevöitynyt seos ohjataan väkevöittämiskolonniin (12) tai vastaavaan sen väkevöimiseksi edelleen erotetaan ίο väkevöityneestä seoksesta atseotrooppinen tai ainakin lähellä sitä oleva seos, joka palautetaan absorberin syöttöön sekoittamalla se absorberiin (1) tulevan syöttöseoksen kanssa.
8. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu 15 siitä, että kylmän absorbentin lämpötila saatetaan höyryn lauhtumislämpötilaa korkeammaksi kytkemällä höyryvirtaan varsinaisen absorberin perään adiabaattinen absorberi. I I · • · • · 1 s : : • 1 • · * ·· ♦ * « · • · · • · · · • t1 • ·« * · • · · t ? 100506
FI914890A 1991-10-16 1991-10-16 Selektiiviseen absorptioon perustuva erotus- ja väkevöintimenetelmä FI100506B (fi)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI914890A FI100506B (fi) 1991-10-16 1991-10-16 Selektiiviseen absorptioon perustuva erotus- ja väkevöintimenetelmä
DE4293570A DE4293570C2 (de) 1991-10-16 1992-10-16 Trennungs- und Konzentrationsverfahren für Minimalsiedepunkts-Azeotropgemische basierend auf selektiver Absorption
US08/211,538 US5462582A (en) 1991-10-16 1992-10-16 Separation and concentration method based on selective absorption
DE4293570T DE4293570T1 (de) 1991-10-16 1992-10-16 Trennungs- und Konzentrationsverfahren basierend auf selektiver Absorption
PCT/FI1992/000277 WO1993007953A1 (en) 1991-10-16 1992-10-16 Separation and concentration method based on selective absorption

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI914890 1991-10-16
FI914890A FI100506B (fi) 1991-10-16 1991-10-16 Selektiiviseen absorptioon perustuva erotus- ja väkevöintimenetelmä

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI914890A0 FI914890A0 (fi) 1991-10-16
FI914890A FI914890A (fi) 1993-04-17
FI100506B true FI100506B (fi) 1997-12-31

Family

ID=8533308

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI914890A FI100506B (fi) 1991-10-16 1991-10-16 Selektiiviseen absorptioon perustuva erotus- ja väkevöintimenetelmä

Country Status (4)

Country Link
US (1) US5462582A (fi)
DE (2) DE4293570T1 (fi)
FI (1) FI100506B (fi)
WO (1) WO1993007953A1 (fi)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2739789B1 (fr) * 1995-10-11 1997-11-21 Inst Francais Du Petrole Procede et dispositif de traitement d'un gaz contenant de l'eau tel qu'un gaz naturel
WO2013008393A1 (ja) * 2011-07-12 2013-01-17 アイシン精機株式会社 車載用吸収式ヒートポンプ装置

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1934029A (en) * 1928-10-23 1933-11-07 Standard Oil Dev Co Process for treating gaseous mixtures
US3344585A (en) * 1967-05-12 1967-10-03 Eugene G Hollowell Method for recovering ammonia from gaseous mixture
US3590555A (en) * 1967-12-09 1971-07-06 Uhde Gmbh Friedrich Method for removal of hydrogen sulfide from hydrocarbon containing gases
US3664091A (en) * 1969-06-27 1972-05-23 Fish Engineering & Constructio Process and system for removing acid gas from natural gas
US4692179A (en) * 1982-05-03 1987-09-08 Advanced Extraction Technologies, Inc. Process for using alkyl substituted C8-C10 aromatic hydrocarbons as preferential physical solvents for selective processing of hydrocarbon gas streams
US4548620A (en) * 1984-02-07 1985-10-22 Key Engineering, Inc. Process for treating natural gas
US4636284A (en) * 1984-05-18 1987-01-13 English John C Process for the separation of water from a water-containing mixture or azeotrope with an extractant, and for the separation of water from said extractant
DE3427134A1 (de) * 1984-07-24 1986-02-06 Basf Ag, 6700 Ludwigshafen Verfahren zum entfernen von co(pfeil abwaerts)2(pfeil abwaerts) und/oder h(pfeil abwaerts)2(pfeil abwaerts)s aus gasen
US4634455A (en) * 1985-11-26 1987-01-06 Innofinance Altalanos Innovacios Penzintezet Process and apparatus for dehumidification of gaseous media
FR2636857B1 (fr) * 1988-09-26 1990-12-14 Inst Francais Du Petrole Procede de deshydratation, de desacidification et de separation d'un condensat d'un gaz naturel
FI81967C (fi) * 1988-11-29 1991-01-10 Inventio Oy Foerfarande och anordning foer separering av okondenserbara gaser ur aonga.

Also Published As

Publication number Publication date
DE4293570C2 (de) 2002-02-07
DE4293570T1 (de) 1994-09-08
FI914890A (fi) 1993-04-17
FI914890A0 (fi) 1991-10-16
US5462582A (en) 1995-10-31
WO1993007953A1 (en) 1993-04-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP0188871B1 (en) Method and apparatus for implementing a thermodynamic cycle using a fluid of changing concentration
CN102271774B (zh) 具有热泵的分隔壁塔
US4595459A (en) Desalinization apparatus
KR100654271B1 (ko) 수용성 유기물의 농축 방법
CN104027997B (zh) 溶液处理装置
CA2945255C (en) Heat dissipation systems with hygroscopic working fluid
US5584193A (en) Absorption-type refrigeration systems and methods
KR100499650B1 (ko) 증류플랜트
CN104784948B (zh) 节能常压蒸发合成回收系统
RU2580319C2 (ru) Регенерация кинетического ингибитора гидратообразования
US4846240A (en) High cop absorption heat pumped evaporation method and apparatus
US4645569A (en) Process for producing anhydrous ethanol
FI100506B (fi) Selektiiviseen absorptioon perustuva erotus- ja väkevöintimenetelmä
WO2004024282A2 (en) Method and apparatus for simultaneous heat and mass transfer utilizing a carrier-gas
EP0114469A2 (en) Method and apparatus for reconcentrating liquid absorbent
US7306653B2 (en) Condensing deaerating vent line for steam generating systems
WO2003008338A1 (en) Regenerative membrane purification device
WO2018106291A1 (en) Dry cooling system using thermally induced vapor polymerization
JP2019162591A (ja) 蒸発濃縮装置
PT94194A (pt) Condensador de dois andares
CN110420471A (zh) 一种用于液体蒸发的节能蒸发系统
FI117637B (fi) Menetelmä ja laitteisto mustalipeän polttamiseksi
JP6903852B2 (ja) 吸収式熱交換システム
US9920658B2 (en) Dry cooling system using thermally induced vapor polymerization
CA2666172A1 (en) Absorption refrigerator

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired