DK2239962T3 - Anordning og fremgangsmåde til bestemmelse af tilbagekobling i høreapparater - Google Patents

Anordning og fremgangsmåde til bestemmelse af tilbagekobling i høreapparater Download PDF

Info

Publication number
DK2239962T3
DK2239962T3 DK10153701.7T DK10153701T DK2239962T3 DK 2239962 T3 DK2239962 T3 DK 2239962T3 DK 10153701 T DK10153701 T DK 10153701T DK 2239962 T3 DK2239962 T3 DK 2239962T3
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
feedback
signal
determination
hearing aid
threshold
Prior art date
Application number
DK10153701.7T
Other languages
English (en)
Inventor
Stefan Petrausch
Original Assignee
Siemens Medical Instr Pte Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Siemens Medical Instr Pte Ltd filed Critical Siemens Medical Instr Pte Ltd
Application granted granted Critical
Publication of DK2239962T3 publication Critical patent/DK2239962T3/da

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04RLOUDSPEAKERS, MICROPHONES, GRAMOPHONE PICK-UPS OR LIKE ACOUSTIC ELECTROMECHANICAL TRANSDUCERS; DEAF-AID SETS; PUBLIC ADDRESS SYSTEMS
    • H04R25/00Deaf-aid sets, i.e. electro-acoustic or electro-mechanical hearing aids; Electric tinnitus maskers providing an auditory perception
    • H04R25/45Prevention of acoustic reaction, i.e. acoustic oscillatory feedback
    • H04R25/453Prevention of acoustic reaction, i.e. acoustic oscillatory feedback electronically
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04RLOUDSPEAKERS, MICROPHONES, GRAMOPHONE PICK-UPS OR LIKE ACOUSTIC ELECTROMECHANICAL TRANSDUCERS; DEAF-AID SETS; PUBLIC ADDRESS SYSTEMS
    • H04R2430/00Signal processing covered by H04R, not provided for in its groups
    • H04R2430/03Synergistic effects of band splitting and sub-band processing

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Neurosurgery (AREA)
  • Otolaryngology (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Acoustics & Sound (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Circuit For Audible Band Transducer (AREA)

Description

Beskrivelse
Opfindelsen angår en i de uafhængige patentkrav angiven indretning - og en fremgangsmåde til bedre bestemmelse af tilbagekobling i høreapparater. I forbindelse med høreapparater er det et hyppigt problem, at der indtræffer akustisk tilbagekobling mellem høreapparatets udgang og indgang, idet nogle tilbagekoblings-”pilværdier” gør sig forstyrrende bemærket. Figur 1 viser det akustiske tilbagekoblingsprincip i forbindelse med eksemplet: et høreapparat 1. Høreapparatet 1 omfatter en mikrofon 2, som optager et akustisk nyttesignal 10 og omdanner dette signal til et elektrisk mikrofonsignal 11 og sender det til en signalbehandlingsenhed 3. I signalbehandlingsenheden 3 bliver mikrofonsignalet 11 blandt andet behandlet og forstærket og afleveret som et høretelefonsignal 12 ved en høretelefon 4. I høretelefonen 4 vil det elektriske høretelefonsignal 12 igen blive omsat til et akustisk udgangssignal 13 og blive afgivet til en høreapparat-bærers trommehinde 7.
Der består nu det problem, at en del af det akustiske udgangssignal 13 via en akustisk tilbagekoblingsbane 14 når frem til indgangen i høreapparatet 1, hvor det overlejres på nyttesignalet 10 og optages som et sumsignal af mikrofonen 2. Ved passende faseleje og amplitude for det tilbagekoblede udgangssignal kan der opstå forstyrrende tilbagekoblings-”pilhøjder”. Især når det drejer sig om en åben høreapparat-udformning er dæmpningen af den akustiske tilbagekobling ringe, hvilket forstærker problemet.
Til løsning af dette problem har man i lang tid haft adaptive systemer til undertrykkelse af tilbagekobling - til rådighed. I denne forbindelse bliver den akustiske tilbagekoblingsbane 14 efterlignet digitalt. Efterligningen kan f.eks. ske ved hjælp af et adaptivt kompensationsfilter 5, som tilføres ’’højttalersignalet 12”. Efter filtrering i et kompensationsfilter 5 vil et filtreret signal være blevet subtraheret fra mikrofonsignalet 11. I det ideelle tilfælde vil virkningen af den akustiske tilbagekoblingsbane 14 derved være ophævet.
For at opnå en effektiv tilbagekoblings-undertrykkelse er det nødvendigt med en regulering af tilpasningen af filterkoefficienten for det adaptive kompensationsfilter 5. Dette tilvejebringes ved hjælp af den såkaldte trinbredde. Denne angiver med hvilken hastighed, det adaptive kompensationsfilter 5 tilpasser sig den akustiske tilbagekoblingsbane 14. Da der ikke findes noget meningsfuldt kompromis for en fastindstillet trinbredde, må denne til enhver tid tilpasses til den aktuelle høresituation. Principielt bør der tilstræbes en stor trinbredde til en hurtig tilpasning af filterkoefficienterne ved den akustiske tilbagekoblingsbane 14. Ved store trinbredder er frembringelsen af betydelige signal-kunstprodukter en ulempe.
For at opnå et ’’underkritisk” tilbagekoblingstilfælde må trinbredden være forsvindende lille; men hvis der forekommer en kritisk tilbagekoblingssituation bør trinbredderne være store. Derved sikres det, at kompensationsfilterets 5 filterkoefficienter kun vil blive ændret, hvis kompensationsfilteret med hensyn til sin overføringskarakteristik ligger væsentligt under karakteristikken for den akustiske tilbagekoblingsbane 14, det vil sige, når der består et behov for en eftertil-pasning. Til regulering af trinbredden behøves der en tilbagekoblingsbestemmelsesenhed 6, som ud fra mikrofonsignalet 11 kan afføle tilbagekoblinger eller i det mindste groft vurdere, med hvilken sandsynlighed eller i hvilket omfang der kan ske en tilbagekobling ved mikrofonen 2.
Til regulering af trinbredden - henholdsvis til i almindelighed at regulere en tilbagekoblingsundertrykkelse - står der flere løsninger til rådighed. Ved valg af en passende løsning er det for det meste en afvejning mellem hastighed og nøjagtighed af erkendelse, som er nødvendig. Eksempler på løsninger er: a) Niveausammenligninger: Såfremt man finder sinusagtige signaler (spidsværdier i spektrum) ved højere frekvenser, kan man gå ud fra tilbagekob-lings”hylværdier”. Denne løsning er enkel og hurtig, men ofte meget unøjagtig. b) Tonalitetserkendelse: Et signals grad af tonalitet erkendes, idet der igen ved højere frekvenser kan lukkes af ved tilbagekoblings”hylværdier”. Denne løsning er mere nøjagtig end en niveau betragtning, men også noget langsommere. c) Afføling af en fasemodulation: Til udgangssignalet tilføres der en ikke-hørbar fasemodulation, som kan afføles med mikrofonen. Denne løsning er meget nøjagtig, men langsom.
Ved valg af en egnet løsning må man foretage en afvejning af erkendelsesnøj-agtighed og erkendelseshastighed. Er tilbagekoblingserkendelsen hurtig, eller indstilles den hurtigt, stiger fejlerkendelsesraten ofte betydeligt. EP 1 858 289 A1 omhandler en høreindretning til analyse af resonansforholdene i et totalsystem afhængigt af en ændring af en signalbehandlingsindretning og til bestemmelse af en tilbagekoblingsstørrelse, som viser et mål for tilbagekoblingen - og dette ud fra analyseresultatet. Med tilbagekoblingens størrelse ved hånden kan man styre et adaptivt kompensationsfilter til kompensation for tilbagekoblingen i sin ’’trinbredde”. DE 199 04 538 C1 omhandler en fremgangsmåde til bestemmelse af tilbagekobling i et høreapparat, og hvor der bestemmes et frekvensbånd, tilvejebringes et første signalniveau i frekvensbåndet, signalet på en signaloverføringsstrækning i høreapparatet dæmpes, og et andet signalniveau for det dæmpede signal i frekvensbåndet tilvejebringes, og der endelig tilvejebringes en tilbagekobling på basis for det tilvejebragte første og andet signalniveau. Et tilhørende høreapparat har tilsvarende tekniske træk.
Det er formålet med opfindelsen at overvinde den nævnte ulempe og anvise indretninger og fremgangsmåder, som muliggør en sikrere og hurtigere bestemmelse af tilbagekoblingserkendelse i forbindelse med høreapparater.
Ifølge opfindelsen opnås det nævnte formål ved hjælp af indretningen og frem gangsmaden ifølge de uafhængige krav.
Opfindelsen angår en indretning til bestemmelse af akustisk tilbagekobling i et høreapparat, som omfatter en første tilbagekoblings-bestemmelsesenhed til optagelse af et mikrofonsignal fra høreapparatet, hvorved en tilbagekoblingssandsynlighed kan bestemmes, og som desuden har en anden tilbagekoblingsbestemmelsesenhed til modtagelse af mikrofonsignalet fra høreindretningen, ved hjælp af hvilken en tærskelværdi kan styres som funktion af forekomsten af tilbagekoblinger, idet tærskelværdien ligger mellem værdien ”0”, som indikerer sikker forekomst af en tilbagekobling, og Ί”, som indikerer et sikkert fravær af tilbagekobling, og hvor den første og anden tilbagekoblingsbestemmelsesenhed (61, 62) har forskellige tilbagekoblings bestemmelsesalgoritmer, og hvor der findes en sammenligningsenhed, som kan sammenligne tilbagekoblings-sandsynligheden med tærskelværdien og signalisere en overskridelse af tærskelværdien. Det fordelagtige herved er, at f.eks. tilbagekoblings-undertrykkelse i forbindelse med høreapparater kan optimeres, og at tilbagekoblings-bestemmelsen kan tilpasses til de egenskaber, en høreapparatbærer har og nævnte bærers særlige egenskaber og vaner. I en videreudvikling af indretningen kan sidstnævnte omfatte en sammenknytningsenhed, som er således udformet, at den kan sammenknytte et tilbagekoblings-bestemmelsessignal fra den anden tilbagekoblings-bestemmelsesenhed -med et signal, som signalerer en overskridelse af tærskelværdien. I en videreudvikling kan bestemmelsen af de akustiske tilbagekoblinger være tilvejebragt i forskellige, i forvejen definerbare frekvensbånd.
Opfindelsen angår også et høreapparat med mindst én mikrofon, mindst én høresnegl og mindst én indretning ifølge opfindelsen.
Opfindelsen angår endvidere en fremgangsmåde til bestemmelse af tilbagekobling i høreapparater, hvilken fremgangsmåde har følgende trin: - at man tilvejebringer en tilbagekoblings-sandsynlighed ved hjælp af en første tilbagekoblings-bestemmelsesenhed, som kan modtage et mikrofonsignal fra høreapparatet, - at man regulerer en tærskelværdi ved hjælp af en anden tilbagekoblingsbestemmelsesenhed, som modtager mikrofonsignalet fra høreapparatet i afhængighed af forekomsten af tilbagekobling, - idet en tærskelværdi (20) ligger mellem værdien ”0”, som indikerer sikker tilstedeværelse af en tilbagekobling, og værdien Ί”, som indikerer sikkert fravær af en tilbagekobling, - og idet den første og anden tilbagekoblingsenhed (61,62) har forskellige tilbagekoblings-bestemmelsesalgoritmer, og - at der afgives signal, når tilbagekoblings-sandsynligheden overskrider den regulerede tærskelværdi.
Fremgangsmåden kan desuden have følgende yderligere trin: - at man sammenknytter et tilbagekoblings-bestemmelsessignal fra den anden tilbagekoblings-bestemmelsesenhed - med signaleringen. I en videreudvikling af fremgangsmåden kan bestemmelsen af akustiske tilbagekoblinger foretages i forskellige, i forvejen bestemte frekvensbånd.
Yderligere særlige træk og fordele ved opfindelsen forklares nedenfor, under henvisning til skematiske tegninger samt flere udførelseseksempler. På tegningen viser:
Fig. 1: et blokdiagram af et høreapparat med undertrykkelse af tilbagekobling, og dette ifølge kendt teknik,
Fig. 2: et principdiagram af en tilbagekoblings-bestemmelsesenhed med en vægtningsfaktor,
Fig. 3: et principdiagram af en tilbagekoblings-bestemmelsesenhed ifølge opfindelsen med tærskelværdi-regulering,
Fig. 4: et blokdiagram af en tilbagekoblings-bestemmelsesenhed ifølge opfindelsen med vægtningsfaktorer, og
Fig. 5: et blokdiagram ifølge en tilbagekoblings-bestemmelsesenhed ifølge opfindelsen med tærskelværdiregulering.
Fig. 2 viser et blokdiagram af en indretning til bestemmelse af en tilbagekobling.
Et mikrofonsignal 11 tilføres såvel en første som en anden tilbagekoblingsbestemmelsesenhed 61, 62. I den første tilbagekoblings-bestemmelsesenhed 61 forløber der en ret hurtig, men fejlbehæftet bestemmelsesalgoritme, f.eks. ved bestemmelse af sinusformede niveauspidser ved højere frekvenser. I den anden tilbagekoblings-bestemmelsesenhed 62 løber der en langsommere, men mindre fejlbehæftet og mere sikker bestemmelsesalgoritme, f.eks. ved bestemmelse af et fasemoduleret tilbagekoblet signal. I den første tilbagekoblingsbestemmelsesenhed 61 bestemmes der en tilbagekoblings-sandsynlighed 16 som tilbagekoblings-mål, og som kan antage værdier mellem ”0” og Ί”. ”1” betyder meget sandsynlig, og ”0” betyder meget usandsynlig. I den anden tilbagekoblings-bestemmelsesenhed 62 bestemmes der en vægtningsfaktor 17, der ligeledes kan ligge mellem ”0” og ”1”, og hvor ”1” angiver sikker tilstedeværelse af en tilbagekobling, medens ”0” angiver sikkert fravær af tilbagekobling.
Tilbagekoblings-sandsynligheden 16 bliver nu i et multiplikationsorgan 63 - dvs. en regneenhed - multipliceret med den formidlede vægtningsfaktor 17, og et udgangssignal 18 tilføres til en sammenligningsenhed 64. En normeret tærskelværdi 20 tilføres ligeledes til indgangen af sammenligningsenheden 64. Et udgangssignal 19 fra sammenligningsenheden 64 signaliserer nu, om multiplikati onsorganets 63 udgangssignal 18 er større end tærskelværdien 20. Hvis ja, signaliseres dette til sammenligningsenheden ved hjælp af et Ί” i udgangssignalet 19.
Sammenligningsenheden 64’s udgangssignal 19 tilføres derefter til en indgang til et ELLER-gitter 65. I en yderligere indgang i ELLER-gitteret 65 tilføres der et tilbagekoblings-bestemmelsessignal 21 fra den anden tilbagekoblingsbestemmelsesenhed 62, og dette signaliseres ved hjælp af et logisk Ί”, når en tilbagekobling er blevet sikkert affølt. ELLER-gitteret 65 giver ved en udgang et tilbagekoblings-bestemmelsessignal 22, som er et logisk ”1”, såfremt enten sammenligningssignalet 19 fra sammenligningsenheden 64 eller tilbagekoblings-bestemmelsessignalet 21 fra den anden tilbagekoblingsbestemmelsesenhed 62 er et logisk ”1”, det vil sige såfremt der registreres en tilbagekobling i mindst én af de to bestemmelsesgrene.
Ifølge opfindelsen kan tærskelværdien 20 reguleres. Denne opfinderiske løsning er vist ved hjælp af blokdiagrammet i Fig. 3. Et mikrofonsignal 11 tilføres her igen i både den første og anden tilbagekoblings-bestemmelsesenhed 61, 62. I den første tilbagekoblings-bestemmelsesenhed 61 løber en hurtigere, men fejlbehæftet bestemmelsesalgoritme, og i den anden tilbagekoblingsbestemmelsesenhed 62 løber der en langsommere, men mere fejl-fattig og sikker bestemmelsesalgoritme. I den første tilbagekoblings-bestemmelsesenhed 61 kan der bestemmes en tilbagekoblings-sandsynlighed 16, som kan antage værdier mellem ”0” og Ί”. ”1” betyder meget sandsynlig, og ”0” betyder meget usandsynlig. I den anden tilbagekoblings-bestemmelsesenhed 62 reguleres en i forvejen givet tærskelværdi, som herved kommer til at ligge mellem ”0” og ”1”, idet - i modsætning til Fig. 2 - et ”0” signaliserer sikker tilstedeværelse af tilbagekobling, og et ”1 ” signaliserer det sikre fravær af tilbagekobling.
Den således regulerede tærskelværdi 20 tilføres nu til en sammenligningsenhed 64. Tilbagekoblings-sandsynligheden 16 vil også blive tilført til indgangen til sammenligningsenheden 64. Udgangssignalet 19 fra sammenligningsenheden 64 angiver da, om tilbagekoblings-sandsynligheden 16 er større end tærskel værdien 20. Hvis ja, signaliseres dette ved hjælp af et logisk 1 i sammenligningsenhedens 64 udgangssignal 19.
Sammenligningsenheden 64’s udgangssignal 19 tilføres nu således som vist i Fig. 2 til en indgang i et ELLER-gitter 65. Til en yderligere indgang i ELLER-gitteret 65 signaliseres det ved et tilbagekoblings-bestemmelsessignal 21 fra den anden tilbagekoblings-bestemmelsesenhed 62, hvor et logisk Ί” signaliserer, at der på sikker måde er detekteret en tilbagekobling. ELLER-gitteret 65 afgiver ved sin udgang et tilbagekoblings-udgangssignal 22, som er et logisk ”1”, hvis enten sammenligningssignalet 19 fra sammenlignings-enheden 64 eller tilbagekoblings-bestemmelsessignalet 21 fra den anden tilbagekoblingsbestemmelsesenhed 62 er et logisk ”1”; det vil sige, hvis der i mindst én af de to ’’bestemmelsesgrene” er konstateret en tilbagekobling.
Fig. 4 viser det i Fig. 2 beskrevne princip i en praktisk udførelse under brug af et blokdiagram. Et mikrofonsignal 11 fra en høreindretning opløses af en filterbank 8 i n frekvensbånd 24. De n bånd 24 tilføres både til indgangen til den første tilbagekoblingsenhed 61 og til indgangen af en langsommere, men nøjagtig anden tilbagekoblings-bestemmelsesenhed 62, og dette ved hjælp af en fasemodulationsdetektor 621. For den hurtige bestemmelsesenhed 61 er der stillet forskellige metoder til rådighed for at forsyne de n udgangssignaler 6 med værdier mellem nul og én. Udgangssignalerne 16 angiver tilbagekoblingssandsynlighederne for de n frekvensbånd 24.
Med fasemodulationsdetektoren 621 hørende til den anden tilbagekoblingsbestemmelsesenhed 62 kan man konstatere, om der i et udgangssignal fra hø-reindretningen findes en udpræget fasemodulation i mikrofonsignalet 11. Da af-følingen er besværlig, udføres denne kun i forbindelse med et frekvensbånd 25, som er blevet udvalgt ved hjælp af en båndudvælgelseslogik 620. Affølingen 21 af fasemodulationen, som i reglen kræver noget tid, må nu samtidig med et båndindeks 26 - som angiver i hvilket frekvensbånd fasemodulationen blev affølt - stille en regulering 622, 623 af n vægtningsfaktorer 17 til rådighed. De n vægtningsfaktorer 17 kan antage værdier mellem nul og en.
Til regulering 622, 623 af de n vægtningsfaktorer 17 kan der f.eks. anvendes en simpel algoritme, som sikrer, at summen af alle vægtningsfaktorerne 17 forbliver konstant. De således formidlede n vægtningsfaktorer 17 multipliceres med tilbagekoblings-sandsynligheden 16 i n multiplikatorindretningen 63 og bliver så som multiplicerede signaler 18 ’’frekvensbåndagtigt” sammenlignet med en i forvejen givet tærskelværdi 20 i sammenligningsenheden 64. Såfremt tilbagekoblings-sandsynligheden 16 ligger over tærskelværdien 20, vil der som sammenligningsenhedens 64 udgangssignal 19 blive udleveret et logisk ”1”.
Til sidst bliver alle sammenligningsenhedens 64 udgangssignaler 19 sammenknyttet med fasedetektorens 621 tilbagekoblings-bestemmelsessignal 21 i et ELLER-gitter 65. En tilbagekobling 22 vil således først forekomme, når en af de vægtede n tilbagekoblingssandsynligheder 18 overskrider tærskelværdien 20, eller når affølingen 21 af fasemodulationen indicerer tilbagekobling.
En regulering af vægtningsfaktorerne 17 kan udvise følgende egenskaber: a) Summen af de n vægtningsfaktorer 17 eller disses kvadratiske middelværdi forbliver konstant, for at man kan holde den absolutte følsomhed af den første tilbagekoblings-sandsynlighed 61 konstant. b) De n vægtningsfaktorer 17 bliver ved enhver indstilling af høreapparatet indstillet i en ’’funktionsstilling”, da tilbagekoblingsforholdet for høreapparatet dagligt kan ændres, f.eks. på grund af at høreapparatet kommer til at sidde anderledes, eller på grund af en lidt ændret frisure. c) Summen af de n vægtningsfaktorer 17 eller disses kvadratiske middelværdi tilpasser sig til hyppigheden af pålidelig afføling af tilbagekoblingen af den anden tilbagekoblings-bestemmelsesenhed 62; dette for at kunne kompensere for et ustabilt tilbagekoblingsforhold.
Fig. 5 viser det i fig. 3 beskrevne princip i en praktisk udførelsesform - og dette ved hjælp af et blokdiagram. Et mikrofonsignal 11 i et høreapparat kan opdeles i n frekvensbånd 24 ved hjælp af en filterbænk 8. De n bånd 24 føres såvel til indgangene til en hurtig første tilbagekoblings-bestemmelsesenhed 61 som til en langsommere, men mere nøjagtig anden tilbagekoblingsbestemmelsesenhed 62 - og dette med fasemodulationsdetektoren 621. Til at opnå en hurtig bestemmelse 61 står der forskellige metoder til rådighed, ved hvilke n udgangssignaler 16 kan antage værdier mellem nul og en. Værdierne er et mål for tilbagekoblings-sandsynligheden. I den anden tilbagekoblings-bestemmelsesenhed 62 bestemmer detektoren 621 for fasemodulationen, om en til et udgangssignal, f.eks. et høreapparats høre-signal, udpræget fasemodulation kan erkendes igen ved en indgang - f.eks. ved en mikrofon for høreapparatet. Da en bestemmelse er meget vanskelig at foretage vil den kun blive foretaget for et enkelt frekvensbånd 25, som udvælges ved hjælp af en båndudvælgelseslogik 620. Bestemmelsen 21 af fasemodulationen, som i reglen kræver noget tid, stiller sammen med et båndindeks 26, som angiver det frekvensbånd, hvori fasemodulationen blev affølt - en regulering 624, 625 af n båndspecifikke tærskelværdier 20 til rådighed. De n tærskelværdier 20 ligger mellem nul og en; hertil kommer, at en lav tærskelværdi 20 betyder en stor sandsynlighed for tilbagekobling.
Til regulering 624, 625 af de n tærskelværdier 20 kan man f.eks. anvende en simpel algoritme, som sikrer, at summen af alle tærskelværdier 20 forbliver konstant. De således formidlede tærskelværdier 20 bliver så sammenlignet med n tilbagekoblingssandsynligheder 16 i n sammenligningsenheder 64.
Til sidst bliver alle n udgangssignaler 19 i sammenligningsenheden 64 knyttet sammen med tilbagekoblingssignalet 21 i fasedetektoren 621 i et ELLER-gitter 65. En tilbagekobling bliver således tilvejebragt, når en af de n tilbagekoblingssandsynligheder 16 overskrider den tilsvarende tærskelværdi 20, eller hvis fasemodulationsdetektoren 621 har konstateret tilbagekobling.
Reguleringen af tærskelværdien kan have følgende egenskaber: a) Summen af tærskelværdierne 20 eller disses kvadratiske middelværdi forbliver konstant for, at man kan holde den absolutte følsomhed ved den hurtige detektering konstant. b) Tærskelværdierne 20 vil ved hver indkobling af høreapparatet blive sat i en "arbejdsstilling”, da høreapparatets tilbagekoblingsforhold dagligt kan ændres, f.eks. ved en ændret placering af høreapparatet eller på grund af en lidt ændret frisure. c) Summen af tærskelværdier 20 eller disses kvadratiske middeltal tilpasser sig til hyppigheden af en pålidelig afføling af tilbagekoblingerne ved hjælp af den anden tilbagekoblings-bestemmelsesenhed 62 - og dette for at kompensere for et ustabilt tilbagekoblingsforhold.
Reguleringen af tærskelværdien 20 kan f.eks. ske ved multiplikation med nogle tilvejebragte vægtningsfaktorer.
Liste over henvisningstal 1 Høreapparat 2 Mikrofon 3 Signalbearbejdningsenhed 4 Høretelefon 5 Tilpasningsfilter 6 Tilbagekoblings-bestemmelsesenhed 7 Tommehinde 8 Filterbank 10 Nyttesignal 11 Mikrofonsignal 12 Høretelefon-signal 13 Udgangssignal 14 Tilbagekoblingsvej 15 Filtreret signal 16 Tilbagekoblings-sandsynlighed vedrørende den første tilbagekoblingsbestemmelsesenhed 61 17 Vægtningsfaktor 18 Med vægtningsfaktoren 17 multipliceret tilbagekoblings-sandsynlighed 16 19 Udgangssignal fra sammenligningsenheden 64 20 Tærskelværdi 21 Tilbagekoblings-bestemmelsessignal fra den anden tilbagekoblingsbestemmelsesenhed 62 22 Tilbagekoblings-bestemmelsessignal 23 Båndbegrænset mikrofonsignal/frekvensbånd 25 Båndpassagesignal (tysk: Bandpassignal) 26 Frekvensbåndindeks 61 Første tilbagekoblings-bestemmelsesenhed 62 Anden tilbagekoblings-bestemmelsesenhed 63 Regneenhed/Multiplikationsindretning 64 Sammenligningsenhed 65 Sammenknytningsenhed/ELLER-gitter 620 Båndudvælgelseslogik 621 Fasemodulationsdetektor 622 Regulering vedrørende vægtningsfaktoren 17 623 Indstillingsorgan 624 Regulering vedrørende tærskelværdi 20 625 Indstillingsorgan

Claims (7)

1. Indretning til bestemmelse af akustisk tilbagekobling (22) i et høreapparat (1), og som omfatter: - en første tilbagekoblings-bestemmelsesenhed (61) til optagelse af et mikrofosignal (11) fra høreapparatet (1), hvorved en tilbagekoblingssandsynlighed kan bestemmes, kendetegnet ved, at - en anden tilbagekoblings-bestemmelsesenhed (62) til modtagelse af mikrofonsignalet fra høreindretningen (1) og ved hjælp af hvilken, en tærskelværdi (20) kan styres som funktion af forekomsten af tilbagekobling (21), - idet tærskelværdien (20) ligger mellem værdien ”0”, som indikerer en sikker forekomst af en tilbagekobling, og ”1”, som indikerer et sikkert fravær af tilbagekobling, og hvor den første og anden tilbagekoblings-bestemmelsesenhed (61, 62) har forskellige tilbagekoblings-bestemmelsesalgoritmer, og en sammenligningsenhed (64), ved hjælp af hvilken tilbagekoblingssandsynligheden kan sammenlignes med tærskelværdien, (20) og en overskridelse af tærskelværdien kan signaleres.
2. Indretning ifølge krav 1, kendetegnet ved en sammenknytningsenhed (65), som er således udformet, at den kan sammenknytte et tilbagekoblings-bestemmelsessignal (21) fra den anden tilba gekoblings-bestemmelsesenhed (62) - med det signal (19), som signalerer en overskridelse af tærskelværdien.
3. Indretning ifølge et af de foregående krav, kendetegnet ved, at bestemmelsen (22) af de akustiske tilbagekoblinger er tilvejebragt i forskellige, i forvejen bestemte frekvensbånd (24).
4. Høreapparat (1) med mindst én mikrofon (2) og mindst en øresnegl (4), kendetegnet ved - en indretning ifølge et af de foregående krav.
5. Fremgangsmåde til bestemmelse (22) af tilbagekobling i høreapparater (1) hvor: - man bestemmer en tilbagekoblings-sandsynlighed (16) ved hjælp af en første tilbagekoblings-bestemmelsesenhed (61), som kan modtage et mikrofonsignal fra høreapparatet (1), kendetegnet ved, - man styrer en tærskelværdi (20) ved hjælp af en anden tilbagekoblingsbestemmelsesenhed (62), som kan modtage mikrofonsignalet (11) fra høreapparatet (1) i afhængighed af forekomsten af tilbagekobling, - idet en tærskelværdi (20) ligger mellem værdien ”0”, som indikerer sik ker tilstedeværelse af en tilbagekobling, og værdien ”1”, som indikerer sikkert fravær af tilbagekobling, - og hvor den første og anden tilbagekoblingsenhed (61, 62) har forskellige tilbagekoblings bestemmelsesalgoritmer, og - at der afgives signal (19), nar tilbagekoblingssandsynligheden (16) overskrider den regulerede tærskelværdi (20).
6. Fremgangsmåde ifølge krav 5, kendetegnet ved, at man sammenknytter et tilbagekoblings-bestemmelsessignal (21) fra den anden tilbagekoblings-bestemmelsesenhed (62) - med signaleringen (19).
7. Fremgangsmåde ifølge krav 5 eller 6, kendetegnet ved, at bestemmelsen (22) af akustiske tilbagekoblinger foretages i forskellige, i forvejen bestemmelige frekvensbånd (24).
DK10153701.7T 2009-04-08 2010-02-16 Anordning og fremgangsmåde til bestemmelse af tilbagekobling i høreapparater DK2239962T3 (da)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE102009016845A DE102009016845B3 (de) 2009-04-08 2009-04-08 Anordnung und Verfahren zur Erkennung von Rückkopplungen bei Hörvorrichtungen

Publications (1)

Publication Number Publication Date
DK2239962T3 true DK2239962T3 (da) 2015-07-06

Family

ID=42309154

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK10153701.7T DK2239962T3 (da) 2009-04-08 2010-02-16 Anordning og fremgangsmåde til bestemmelse af tilbagekobling i høreapparater

Country Status (4)

Country Link
US (1) US8259974B2 (da)
EP (1) EP2239962B1 (da)
DE (1) DE102009016845B3 (da)
DK (1) DK2239962T3 (da)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP2590437B1 (de) * 2011-11-03 2015-09-23 Siemens Medical Instruments Pte. Ltd. Periodisches Adaptieren einer Rückkopplungsunterdrückungseinrichtung
US9351072B2 (en) 2013-11-05 2016-05-24 Bose Corporation Multi-band harmonic discrimination for feedback suppression
US20170078806A1 (en) 2015-09-14 2017-03-16 Bitwave Pte Ltd Sound level control for hearing assistive devices
US10251001B2 (en) * 2016-01-13 2019-04-02 Bitwave Pte Ltd Integrated personal amplifier system with howling control
DK3481085T3 (da) * 2017-11-01 2020-11-30 Oticon As Tilbagekoblingsdetektor og en høreanordning, der omfatter en tilbagekoblingsdetektor
DE102018208657B3 (de) * 2018-05-30 2019-09-26 Sivantos Pte. Ltd. Verfahren zur Verringerung eines Auftretens einer akustischen Rückkopplung in einem Hörgerät
US10681458B2 (en) * 2018-06-11 2020-06-09 Cirrus Logic, Inc. Techniques for howling detection
US10951996B2 (en) * 2018-06-28 2021-03-16 Gn Hearing A/S Binaural hearing device system with binaural active occlusion cancellation

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6134329A (en) * 1997-09-05 2000-10-17 House Ear Institute Method of measuring and preventing unstable feedback in hearing aids
DE19904538C1 (de) * 1999-02-04 2000-07-13 Siemens Audiologische Technik Verfahren zur Rückkopplungserkennung in einem Hörgerät und Hörgerät
DK1052881T3 (da) * 1999-05-12 2011-02-14 Siemens Audiologische Technik Høreapparat med oscillationsdetektor samt fremgangsmåde til konstatering af oscillationer i et høreapparat
US7319770B2 (en) * 2004-04-30 2008-01-15 Phonak Ag Method of processing an acoustic signal, and a hearing instrument
DE102004050304B3 (de) * 2004-10-14 2006-06-14 Siemens Audiologische Technik Gmbh Verfahren zur Reduktion von Rückkopplungen bei einem Akustiksystem und Signalverarbeitungsvorrichtung
US20060093173A1 (en) * 2004-10-14 2006-05-04 Volkmar Hamacher Method and signal processor for reducing feedback in an audio system
EP1742509B1 (en) * 2005-07-08 2013-08-14 Oticon A/S A system and method for eliminating feedback and noise in a hearing device
EP1912468B1 (en) * 2005-07-29 2013-08-14 Panasonic Corporation Loudspeaker device
DE102006023723A1 (de) * 2006-05-19 2007-11-22 Siemens Audiologische Technik Gmbh Hörvorrichtung mit Rückkopplungsdetektion und entsprechendes Verfahren
DE102006029194B4 (de) * 2006-06-26 2010-04-15 Siemens Audiologische Technik Gmbh Vorrichtung und Verfahren zur Schrittweitensteuerung eines adaptiven Filters
DE102007037659B4 (de) * 2007-08-09 2013-06-13 Siemens Audiologische Technik Gmbh Verfahren zum Betrieb eines Hörgerätesystems und Hörgerätesystem
WO2008000842A2 (en) * 2007-09-20 2008-01-03 Phonak Ag Method for determining of feedback threshold in a hearing device

Also Published As

Publication number Publication date
DE102009016845B3 (de) 2010-08-05
EP2239962B1 (de) 2015-04-01
EP2239962A2 (de) 2010-10-13
US8259974B2 (en) 2012-09-04
US20100260365A1 (en) 2010-10-14
EP2239962A3 (de) 2012-12-05

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK2239962T3 (da) Anordning og fremgangsmåde til bestemmelse af tilbagekobling i høreapparater
JP7066705B2 (ja) ヘッドフォンオフイヤー検知
DK3089475T3 (da) Fremgangsmåde og indretning til kompensation af lydeffekt i en hovedtelefon og hovedtelefon
CN102422652B (zh) 助听装置和助听方法
DK3207720T3 (da) Fremgangsmåde til at betjene et høreapparatsystem og et høreapparatsystem
US8290190B2 (en) Method for sound processing in a hearing aid and a hearing aid
GB2577824A (en) Earbud speech estimation
EP2082614B1 (en) Hearing aid having an occlusion reduction unit, and method for occlusion reduction
JP5301526B2 (ja) 音響システムにおけるホイッスリングの検出方法
CN107005775B (zh) 操作助听器系统的方法以及助听器系统
US20170311078A1 (en) Dynamic low-frequency enhancement method and system based on equal loudness contour
EP2624251B1 (en) Method of adjusting an anc system
US20070195973A1 (en) Method for noise reduction in an audio device and hearing aid with means for reducing noise
US8295520B2 (en) Method for determining a maximum gain in a hearing device as well as a hearing device
AU2008203193B2 (en) Hearing aid with anti-feedback system
US7474755B2 (en) Automatic microphone equalization in a directional microphone system with at least three microphones
US20170223468A1 (en) Method of operating a hearing aid system and a hearing aid system
DK3235267T3 (da) Et høreapparat
CN107925389B (zh) 信号处理装置、扬声器装置和信号处理方法
DK3048813T3 (da) Fremgangsmåde og indretning til at undertrykke støj baseseret på korrelation mellem underbånd
JP5146861B1 (ja) 測定手段と音響効果調整手段
WO2017108447A1 (en) Hearing aid system and a method of operating a hearing aid system
CN117376800A (zh) 信号处理方法、助听设备以及计算机可读存储介质
EP4100949A1 (en) A method of detecting speech and speech detector for low signal-to-noise ratios
KR20130112182A (ko) 자동 음역 제어 장치