DK201470517A1 - Spændemaskine II - Google Patents

Spændemaskine II Download PDF

Info

Publication number
DK201470517A1
DK201470517A1 DK201470517A DKPA201470517A DK201470517A1 DK 201470517 A1 DK201470517 A1 DK 201470517A1 DK 201470517 A DK201470517 A DK 201470517A DK PA201470517 A DKPA201470517 A DK PA201470517A DK 201470517 A1 DK201470517 A1 DK 201470517A1
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
clamping
machine
tensioning
engagement
loosening
Prior art date
Application number
DK201470517A
Other languages
English (en)
Inventor
Poul Agerbo
Original Assignee
Pamutec Patents Aps
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Pamutec Patents Aps filed Critical Pamutec Patents Aps
Priority to DK201470517A priority Critical patent/DK201470517A1/da
Publication of DK201470517A1 publication Critical patent/DK201470517A1/da

Links

Landscapes

  • Treatment Of Fiber Materials (AREA)

Abstract

Spændemaskine (20) til udstrækning af en stræktane (1) af den type, der omfatter en gevindspindel (7), en fjeder (8), og en sokkeldel (5) med i det mindste en momentstøt- te (13) samt med spænde-/løsnemidler (35) til gevindspindel (7) og fjeder (8), hvor spændemaskinen (20) omfatter en drejeanordning (32), hvorpå en holder (26) for en stræktanesokkelende (4) er monteret, hvor holderen (26) omfatter en indgrebsoverside (33), en underside (31) og en fastholdemekanisme (27), hvor holderen (26) yderligere omfatter en åbning (30) mellem indgrebsoversiden (33) og undersiden (31), hvor åb- ningen (30) i det mindste modsvarer tværsnittet af en stræktanes spænde-/løsnemidler (11), og hvor spændemaskinen (20) yderligere omfatter spænde-/løsnemidler (35) til- passet og beregnet til indgreb med en stræktanes spænde-/løsnemidler (11) hvormed der opnås en pændemaskine (20), der vil kunne spænde stræktaner (1) hurtigt, nemt og uden hverken miljø- eller arbejdsmiljøgener for personalet, der skal anvende og betjene spændemaskinen (20).

Description

P20716DK01
Spændemaskine II
Den foreliggende opfindelse angår en spændemaskine til udstrækning af en stræktane af den type, der omfatter en gevindspindel, en ljeder, og en sokkeldel fortrinsvist med i det mindste en momentstøtte samt med spænde-/løsnemidler til gevindspindel og fjeder.
Kendt teknik
Spændemaskiner til udstrækning af en stræktane er endnu ikke kommercielt anvendte i skindindustrien, idet der ikke anvendes stræktaner. Med den mængde taner, der anvendes på eksempelvis en minkfarm, vil overgangen til stræktaner afhænge af, hvordan, hvor hurtigt og nemt en sådan stræktane kan spændes.
Stræktane eller bare tane, er i denne sammenhæng et begreb, der dækker over en stræktane for et pelsdyrskind, hvor stræktanen overordnet set omfatter et langstrakt emne med en overflade og med en længdeakse, hvor overfladen er indrettet for anlæg mod en skindside på et pelsdyrskind, hvor den langstrakte overflade omfatter en snudeende og en sokkelende, og hvor stræktanen ved den nævnte sokkelende omfatter en sokkeldel, eksempelvis for placering af stræktanen i et holdesystem.
Stræktanen er opdelt i mindst to aksialforskydelige stræktanesektioner i stræktanens længderetning, hvor der i stræktanen er arrangeret aksialforskydningsmidler for aksial flytning af i det mindste én stræktanesektion i forhold til mindst én anden stræktane-sektion.
Formålet med opfindelsen
Det er således formålet at tilvejebringe en spændemaskine af den i indledningen angivne art, der vil kunne spænde stræktaner hurtigt, nemt og uden hverken miljø- eller arbejdsmiljøgener for personalet, der skal anvende og betjene spændemaskinen.
Beskrivelse af opfindelsen
Ifølge et første aspekt af opfindelsen opnås det ovenfor anførte formål med en spændemaskine til udstrækning af en stræktane af den type, der omfatter en gevindspindel, en fjeder, og en sokkeldel (fortrinsvist med i det mindste en momentstøtte samt med spænde-/løsnemidler til gevindspindel og tjeder, som indledningsvist beskrevet og som beskrevet i den indledende del af krav 1, hvor spændemaskinen omfatter en dre-jeanordning, hvorpå en holder for en stræktanesokkelende er monteret, hvor holderen omfatter en indgrebsoverside, en underside og en fastholdemekanisme, hvor holderen yderligere omfatter en åbning mellem indgrebsoversiden og undersiden, hvor åbningen i det mindste modsvarer tværsnittet af en stræktanes spænde-/løsnemidler, og hvor spændemaskinen yderligere omfatter spænde-/løsnemidler tilpasset og beregnet til indgreb med en stræktanes spænde-/løsnemidler.
Forskellige fjedertyper kan anvendes til brug i forbindelse med opfindelsen, eksempelvis torsionsfjedre eller trykfjedre.
Dette gør det muligt at spænde stræktaner hurtigt, nemt og uden hverken miljø- eller arbejdsmiljøgener for personalet, der skal anvende og betjene spændemaskinen. Med en drejeanordning er der mulighed for at vende stræktanen under påsætningen af pelsdyrskindet, således at skindets snudeende sættes på stræktanens snudeende og skindets haleende trækkes ned mod stræktanens sokkelende, hvor skindet fastgøres med fikse-ringsmidler, i form af en stræktanelås til stræktanen. Derefter kan stræktanen så vendes ved hjælp af spændemaskinens drejeanordning, således at operatøren dels kan arrangere skindet perfekt og dels har nemmere og lettere ved at sætte fikseringsmid-leme/stræktanelåsen fast på begge sider af stræktanen uden nødvendigvis selv at skulle dreje sig rundt om stræktanen.
Med spændemaskinens spænde-/løsnemidler kan en stræktanes spænde-/løsnemidler aktiveres således, at stræktanens gevindspindel spændes til et forudbestemt moment, hvorefter stræktanens fjeder efterfølgende spændes til et ligeledes forudbestemt moment, hvilket sikrer, at tanen under hele tørreprocessen forbliver under et vedvarende pres aksialt og således i stræktanens længderetning.
Efter tørreprocessen kan operationen foretages i omvendt rækkefølge, det vil sige at spændemaskinens spænde-/løsnemidler kan aktivere stræktanes spænde-/løsnemidler således, at fjederen drejes i den modsatte retning og således mister sin fjederspænding, hvorefter gevindspindlen drejes tilbage indtil stræktanen er i sin ikke-spændte position igen. Gevindspindlen og fjederen kan dog også drejes samtidig, endda med hver sin rotationshastighed, således at fjederen samtidig afspændes.
Den foreliggende opfindelse angår i et andet aspekt også en spændemaskine, hvor fastholdemekanismen i indgrebsoversiden omfatter indgrebsmidler til indgreb med i det mindste en momentstøtte på en stræktane, hvor indgrebsmidleme i det væsentlige er kongruente med momentstøtten. Momentstøtteme virker dels som en slags styrestifter til hjælp for operatøren til at få tanen hurtigt og sikkert på plads og dels har de en stabiliserende effekt for tanen under fastholdeoperationen og de kan tillige være udformet til anvendes som luftkanaler.
Hvor momentstøtter anvendes som luftkanaler, kan der med fordel i spændemaskinen være indgrebsmidler omfattende tappe, eventuelt en form for gummibelagte tappe der er beregnet til samvirkning med momentstøtteme.
Dette gør det muligt, hurtigt og nemt at sikre, at en stræktane fastholdes sikkert under pelsdyrskinds strækning og uden risiko for, at personale kommer til skade under strækningen af et skind.
Der kan med fordel anvendes to momentstøtter og fortrinsvis symmetriske momentstøtter, idet det vil lette håndteringen af en stræktane, såfremt det er underordnet hvilken side der skal vende mod eksempelvis operatøren.
Den foreliggende opfindelse angår i et tredje aspekt også en spændemaskine, hvor fastholdemekanismen yderligere omfatter indgrebsmidler til indgreb med et fikserings greb på en stræktane, hvor indgrebsmidleme for eksempel er lj ederpåvirkede, elektrisk påvirkede, hydraulisk eller pneumatisk påvirkede.
Med en stræktanes fikseringsgreb og med spændemaskinens indgrebsmidler, er det muligt at sikre en solid fastholdelse af stræktanen under strækningen og dermed ligeledes sikre, at spændingen der påføres stræktanen gennem stræktanens gevindspindel og fjeder også medfører en korrekt strækning af stræktanen.
Den foreliggende opfindelse angår i et fjerde aspekt også en spændemaskine, hvor spændemaskinens spænde-/løsnemidler har en centerlinie, der er koaksial med stræktanens spænde-/løsnemidlers centerlinie, når stræktanen er monteret i spænde-maskinen, og hvor spændemaskinens spænde-/løsnemidler kan bevæges aksialt og/eller radialt, og hvor spændemaskinens spænde-/løsnemidler omfatter indre spæn-de-/løsnemidler og ydre spænde-/løsnemidler, hvor de indre spænde-/løsnemidler er beregnet til indgreb med en stræktanes gevindspindel og de ydre spænde-/løsnemidler er beregnet til indgreb med en stræktanes fjeder og hvor de indre spænde-/løsnemidler og de ydre spænde-/løsnemidler har koaksiale centerlinier.
Dette gør det muligt at sikre en korrekt kontakt mellem henholdsvis stræktanens og spændemaskinens spænde-/løsnemidler, når disse har koaksiale centerlinier.
Ved at spændemaskinens spænde-/løsnemidler i udgangsposition altid starter på samme måde, med et hjørne, en kant eller en flade samme sted, er der garanti for, at spændemaskinens spænde-/løsnemidler ved en aksial kontakt med stræktanens spæn-de-/løsnemidler passer og straks kan gå i indgreb, en garanti der sikres ved, at spændemaskinens spænde-/løsnemidler drejes eller taktes således, at der også altid vil være et hjørne, en kant eller en flade samme sted når operationen er tilendebragt.
Spændemaskinens spænde-/løsnemidler er placeret på en arm, der er bevægelig således, at spændemaskinens spænde-/løsnemidler centerlinie forbliver koaksial med stræktanens spænde-/løsnemidlers centerlinie. Denne bevægelse i aksial retning foretages ved hjælp af eksempelvis en aktuator. Ligeledes kan den indbyrdes forskydning af spændemaskinens indre spænde-/løsnemidler og ydre spænde-/løsnemidler foretages af et flertal af aktuatorer, mens de radiale spænde-/løsnebevægelser kan foretages af et flertal af skruemaskiner eller elektriske/pneumatiske momentnøgler.
Den foreliggende opfindelse angår i et femte aspekt også en spændemaskine, hvor spændemaskinens spænde-/løsnemidler er mekanisk, elektrisk, hydraulisk eller pneumatisk påvirket.
Dette gør det muligt at strække stræktanen uden manuel belastning og fuld- eller halvautomatisk.
Derudover kan spændemaskinen have mange forskellige udførelsesformer, alt afhængigt af udformningen af stræktanens spænde-/løsnemidler, men også afhængig af strækmaskinens muligheder, det vil sige plads, og konstruktørernes brug/erfaring med momentnøgler osv. ffa anden sammenhæng.
Den foreliggende opfindelse angår i et sjette aspekt også en spændemaskine, hvor spændemaskinens spænde-/løsnemidler omfatter midler til indstilling af tryk og/eller omdrejningsmoment.
Dette gør det muligt at strække stræktanen med den samme kraft hver gang, uanset om der er tale om et skind fra en han eller en tæve, der skal strækkes på en han- eller en tævestræktane.
Den foreliggende opfindelse angår i et syvende aspekt også en spændemaskine, hvor hele eller dele af spændemaskinen er højdejusterbar.
Dette gør det muligt at højdejustere spændemaskinen, uanset om personalet, der betjener spændemaskinen, er høje eller mindre høje, hvilket ligeledes skal sikre et bedre og sundere arbejdsmiljø for personalet.
Den foreliggende opfindelse angår i et ottende aspekt også en spændemaskine, hvor spændemaskinen aktiveres ved hjælp af hånd-, knæ- eller fodtryk, der er forbundet til eksempelvis en elektrisk, en pneumatisk eller en hydraulisk kontakt.
Dette gør det muligt at indrette spændemaskinen med flere aktiveringsmuligheder, men det vil også være muligt for personalet eksempelvis at holde en stræktane med hænderne, mens de frigør stræktanen via et knæ- eller fodtryk.
Opfindelsen er også rettet mod en fremgangsmåde til brug af en spændemaskine, hvor fremgangsmåden som udgangspunkt omfatter en spændemaskine som beskrevet ovenfor, hvor fremgangsmåden naturligvis kan have alle fordelene ved spændemaskinen ifølge opfindelsen.
Tegningen
Opfindelsen bliver i det følgende forklaret nærmere ved beskrivelse af ikke-begrænsende udførelsesformer med henvisning til tegningen, hvor:
Fig. 1 viser en ikke-spændt stræktane i adskilt stand,
Fig. 2 viser en ikke-spændt stræktane,
Fig. 3 viser en spændt stræktane,
Fig. 4 viser spændemaskinen set i perspektiv med stræktane,
Fig. 5 viser spændemaskinen set fra siden med stræktane,
Fig. 6 viser spændemaskinen set fra betjeningssiden,
Fig. 7 viser spændemaskinen set i perspektiv uden stræktane,
Fig. 8 viser et udsnit af spændemaskinen set i perspektiv,
Fig. 9 viser spændemaskinens spænde-/løsnemidler set i aksial retning,
Fig. 10 viser spændemaskinens spænde-/løsnemidler set fra siden.
Liste med henvisningsbetegnelser 1 Stræktane 2 Overflade 3 Snudeende 4 Sokkelende 5 Sokkeldel 6 Stræktanesektion 7 Gevindspindel 7c Centerlinie, gevindspindel 8 Torsions fjeder 8c Centerlinie, torsionsljeder 9 Første ende, torsionsljeder 10 Anden ende, torsionsljeder 11 Spænde-/løsnemidler, stræktane 11c Centerlinie, spænde-/løsnemidler 12 Gevindsektion, gevindspindel 13 Momentstøtte 13c Centerlinie, momentstøtte 14 Endeflade, sokkeldel 15 Indre midler, Spænde-/løsnemidler 15c Centerlinie, indre spænde-/løsnemidler 16 Ydre midler, Spænde-/løsnemidler 16c Centerlinie, ydre spænde-/løsnemidler 17 Fikseringsmidler 18 Fingre 19 Skørt 20 Spændemaskine 21 Operatør 22 Stræktanens ene side 23 Stræktanens anden side 24 Fodtryk 25 Aktuator 26 Holder 27 Fastholdemekanisme 28a Indgrebsmidler, for momentstøtte 28b Indgrebsmidler, for fikseringsgreb 29 Fikseringsgreb 30 Åbning 31 Underside 32 Drejeanordning 33 Indgrebsoverside 34 Arm 35 Spænde-/løsnemidler, spændemaskine 35c Centerlinie, Spænde-/løsnemidler, spændemaskine 36 Specialnøgle 36c Centerlinie, specialnøgle 37 Indre spænde-/løsnemidler, spændemaskine 37c Centerlinie, Indre spænde-/løsnemidler, spændemaskine 38 Fille sekskant 39 Ydre spænde-/løsnemidler, spændemaskine 39c Centerlinie, Ydre spænde-/løsnemidler, spændemaskine 40 Stor sekskant 41 Aktuator
Detaljeret beskrivelse af opfindelsen
En spændemaskine til udstrækning af en stræktane af den type, der omfatter en gevindspindel, en fjeder, og en sokkeldel med en momentstøtte samt med spænde-/løsnemidler til gevindspindel og fjeder, samt en stræktane af den type, der omfatter en gevindspindel, en fjeder, og en sokkeldel med en momentstøtte samt med spænde-/løsnemidler til gevindspindel og fjeder, er vist på figurerne 1-10.
Af hensyn til forståelsen af spændemaskinens funktion indledes beskrivelsen med en forklaring af, hvad en stræktane er og hvordan denne virker, og herefter følger forklaringen af nærværende opfindelse, spændemaskinen.
Figur 1 viser således en ikke-spændt stræktane 1 i adskilt tilstand, med en overflade 2, en snudeende 3, en sokkelende 4, samt en sokkeldel 5. Stræktanen 1 er opdelt i flere stræktanesektioner 6, som er indbyrdes forskydelige aksialt i stræktanens længderetning, således at stræktanen 1 kan forlænges og trækkes sammen. Når et pelsdyrskind skal strækkes, monteres pelsdyrskindet på en ikke-spændt stræktane 1 således, at snudeenden på skindet arrangeres ved stræktanens snudeende 3 og bagenden på skindet (delen med halen) ved stræktanens sokkelende 4, hvorefter skindet fastholdes til stræktanen 1 med fikseringsmidler (vist på figur 2 og 3), såkaldte stræktanelåse 17. På den nederste del af figur 1, hvor det indre af stræktanen 1 kan ses, vises en gevindspindel 7, der strækker sig fra stræktanens sokkeldel 5 og ud til den yderste stræktane-sektion 6, der omfatter snudeenden 3. Omkring gevindspindlen 7, startende fra sok-kelenden 4, er der en torsionsfjeder 8, der har en første ende 9, der er i indgreb med gevindspindlen 7, samt en anden ende 10, der er i indgreb med spænde-/løsnemidler 11 placeret nedsænket i sokkeldelen 5. Gevindspindlen 7 er opdelt i et antal gevind-sektioner 12, hvor hver gevindsektion 12 har et udvendigt gevind, og hver stræktane-sektion 6 omfatter et modsvarende indvendigt gevind. Det ses således også af figur 1, at torsionsfjederen 8 aksialt stopper, hvor den nederste gevindsektion 12 starter.
Stræktanens sokkeldel 5 har to momentstøtter 13, der er koniske fikseringsstøtter til brug ved håndteringen/placeringen af stræktanen 1 i blandt andet spændemaskiner og tørrevogne. Momentstøtteme 13 er her udformet hule og altså som rør, således at de kan virke som luftkanaler i forbindelse med tørreprocesser. Stræktanens sokkeldel 5 omfatter en endeflade 14, der ligger i et plan, der er vinkelret på stræktanens og gevindspindlens centerlinie 7c. Momentstøttemes centerlinier 13c er ligeledes vinkelret placeret på endepladen 14. Når stræktanen 1 ikke kan presse og strække skindet længere i den aksiale retning, under spænding af gevindspindlen 7, så foretages der en spænding af torsions fjederen 8, hvorved der opbygges den fordelagtige mulighed for at opretholde en vedvarende påvirkning af skindet i stræktanens længderetning, idet torsionsfjederens rotation påvirker stræktanen i stræktanens længderetning. Når pelsdyrskind skal afmonteres, løsnes fikseringsmidleme 17, hvorved den spændte torsions fjeder 8 roterer gevindspindlen 7 til stræktanens maksimale længde, hvorved skindet løsnes fra stræktanen 1. En alternativ mulighed kan være, at der i stræktanens yderste stræktanesektion 6 er en ikke vist udstøder, der er i stand til at støde skindet fra stræktanen 1.
Spænde-/løsnemidleme 11, som her blot er antydet, udgøres i en foretrukken udførelsesform af indre midler 15 i form af en skrue passende til en sekskantnøgle, hvor skruen er placeret i centrum af de ydre midler 16, der ligeledes udgøres af en skrue passende til en sekskantnøgle. Den lille sekskantnøgle kan således anvendes alene, ligesom den store sekskantnøgle kan anvendes alene. Af figuren fremgår det ligeledes, at gevindspindlens centerlinie 7c, torsions fjederens centerlinie 8c, spænde-/løsnemidlemes centerlinie 1 lc, og de indre midlers centerlinie 15c samt de ydre midlers centerlinie 16c alle er koaksiale.
Som senere forklaret under figur 9 og 10 kan der udformes en specialnøgle, hvor en lille sekskant sidder i ko-aksial forlængelse af en stor sekskant, og således at de indre midler 15 som de ydre midler 16 aktiveres samtidigt.
Figur 1 viser endvidere den anden halvdel af stræktanen 1 som adskilte skaldele, de såkaldte stræktanesektioner 6, hvorved det lettere ses, hvordan en stræktane 1 er opbygget.
Figur 2 viser en stræktane 1, i lighed med den ikke-spændte stræktane 1 vist på figur 1, blot i en samlet udgave, mens figur 3 viser den samme stræktane 1 som vist på figur 2, men her vist som en spændt stræktane 1, hvor gevindspindlen 7 således er kørt i yderstilling og hvor torsions fjederen 8 ligeledes er spændt og således holder stræktanesektioneme 6 under en vedvarende påvirkning i stræktanens længderetning og i adskilt position. På figur 2 og figur 3 ses desuden, at stræktanen 1 er påsat fikseringsmidler 17, i form af en stræktanelås.
Mellem stræktanesektioneme 6 ses støttemidler, der her omfatter fingre 18 på overfladerne 2 og ved sidekanteme, og skørt 19 ved det meste af periferien af en sektions nedre ende. Herved sikres det, at et skind ikke ’’falder” ind i det mere smalle område mellem to stræktanesektioner 6, når disse er presset fra hinanden som vist på figur 3. På figur 4 og figur 5 ses en spændemaskine 20 ifølge opfindelsen i en udførelsesform set henholdsvis i perspektiv og set fra siden, hvor man også ser spændemaskinen 20, der er i indgreb med en stræktane 1, og hvor en operatør 21 er afbildet for at indikere hvilket størrelsesforhold der eksempelvis kan være mellem operatør 21, stræktane 1 samt spændemaskine 20. På figur 5 fremgår det, hvad der betragtes som værende stræktanens ene side 22 og stræktanens anden side 23. På figur 6 ses en spændemaskine 20 set fra betjeningssiden, hvor der er isat en stræktane 1 med fikseringsmidler 17, i form af en stræktanelås, og hvor der er monteret en monitor til brug for operatøren 21, ligesom der er monteret et fodtryk 24 til be-tjening/aktivering af spændemaskinen 20. På figur 6 fremgår det, at hele eller dele af spændemaskinen 20 er højdejusterbar ved en hæve-sænkemekanisme i form af en aktuator 25, men spændemaskinen 20 kunne alternativt også højdejusteres på andre måder, for eksempel ved hjælp af fjedre eller et manuelt håndsving og et snekkedrev. På figur 7 ses spændemaskinen 20 set i perspektiv uden stræktane 1, hvor det ses, at holderen 26 har en fastholdemekanisme 27 med både indgrebsmidler 28a til samvirk-ning med stræktanens momentstøtte(-r) 13, samt med indgrebsmidler 28b til samvirk-ning med stræktanens fikseringsgreb 29, samt hvor holderen 26 har en åbning 30 til indførsel af en stræktanes sokkelende 4 og sokkeldel 5.
Tegningens perspektiv gør det ikke muligt at se undersiden 31, der dog kan ses i fig. 6.
Alternativet til den her viste opretstående spændemaskine 20, hvor stræktaneme 1 således i det væsentlige er lodretstående under strækningen/spændingen, kunne være liggende eller på anden vis vinklede spændemaskiner 20, hvilket kan varieres efter arbejdsfunktion og stræktanemes tilgang til spændemaskiner 20, samt efter hvorvidt skind allerede er trukket på stræktaneme 1, inden stræktaneme 1 når spændemaskinen 20. På figur 8 ses et udsnit af spændemaskinen 20 set i perspektiv, hvor figur 8 således viser et udsnit af en spændemaskine 20 til udstrækning af en stræktane 1 af den type, der omfatter en gevindspindel 7, en ljeder 8, og en sokkeldel 5 med i det mindste en momentstøtte 13 samt med spænde-/løsnemidler 11 til gevindspindel 7 og fjeder 8, hvor spændemaskinen 1 omfatter en drejeanordning 32, hvorpå en holder 26 for en sokkelende 4 er monteret, hvor holderen 26 omfatter en indgrebsoverside 33, en underside 31 og en fastholdemekanisme 27, hvor holderen 26 yderligere omfatter en åbning 30 mellem indgrebsoversiden 33 og undersiden 31 (der kan ses på figur 6), hvor åbningen 30 (der kan ses på figur 7) i det mindste modsvarer tværsnittet af en stræktanes spænde-/løsne midler 11, og hvor spændemaskinen 20 yderligere omfatter en arm 34 med en bevægelsesretning, der er vinkelret på holderens underside 31, vinkelret på en isat stræktane 1, og hvor armen 34 yderligere har spænde-/løsne midler 35 med en centerlinie 35 c, der er koaksial med en stræktanes spænde-/løsne midlers centerlinie 1 lc, og hvor spændemaskinens spænde-/løsne midler 35 er tilpasset til og beregnet til indgreb med en stræktanes 20 spænde-/løsne midler 11. På figur 8 ses det ligeledes, at fastholdemekanismen 27 omfatter indgrebsmidler 28b til indgreb med fikseringsgreb 29 (ses på figur 1, 2 og 3) på en stræktane 1, hvor ind-grebsmidleme 28b for eksempel er fjederpåvirkede, elektrisk påvirkede, hydraulisk eller pneumatisk påvirkede. Der er mange muligheder for udformning af fastholdemekanismen 27, men i en foretrukken udførelsesform vil fastholdelsesmekanismen 27 omfatte to dele placeret over for hinanden på holderen 26, hvor de således kan gå i indgreb med fikseringsgrebene 27. Alternativer kan og vil afhænge af stræktanemes fikseringsgreb 29, hvordan de er udformet, deres dimensioner osv. I den på figur 1, 2 og 3 viste udførelsesform af fikseringsgreb 29, vil indgrebsmidleme 28b være af en rund eller halvrund beskaffenhed og en dimension, der modsvarer stræktanens 1 fikseringsgreb 29.
Spændemaskinens spænde-/løsnemidler 35 er placeret på armen 34 der er bevægelig således, at spændemaskinens spænde-/løsnemidlers centerlinie 35c forbliver koaksial med stræktanens spænde-/løsnemidlers centerlinie 11c. Denne bevægelse i aksial retning foretages ved hjælp af eksempelvis en aktuator 41.
Til aktivering af spændemaskinen 20 kan der anvendes en eller flere slags tryk for eksempel hånd-, knæ- eller fodtryk. Der kan anvendes dobbelt håndtryk for at sikre, at operatøren 21 ikke har den ene hånd i indgreb med spændemaskinen 20. Alternativt kan afskærmninger være af en sådan art og beskaffenhed, at operatøren 21 ikke har mulighed for at få hænder og andet i klemme under strækningen af stræktaneme 1.
Spændemaskinens spænde-/løsnemidler 35 kan være mekanisk, elektrisk, hydraulisk eller pneumatisk påvirket eller påvirket på anden vis, og spænde-/løsnemidleme 35 kan stå i forbindelse med en trykkraftsensor.
Figur 9 og figur 10 viser et eksempel på spændemaskinens spænde-/løsnemidler 35, der kan udskiftes alt efter hvilken udformning stræktanens spænde-/løsnemidler 11 har, men i dette eksempel udgøres stræktanens spænde-/løsnemidler 11, som før omtalt, af indre midler 15 i form af en skrue passende til en sekskantnøgle, hvor skruen er placeret i centrum af de ydre midler 16, der ligeledes udgøres af en skrue passende til en sekskantnøgle.
Figur 9 og 10 viser således en udformet specialnøgle 36, hvor de indre spænde-/løsnemidler 37 til indgreb med tanens indre spænde-/løsnemidler 15, der går i indgreb med gevindspindlen 7, i dette tilfælde udgøres af en lille sekskant 38, mens de ydre spænde-/løsnemidler 39 til indgreb med tanens ydre spænde-/løsnemidler 16, der går i indgreb med fjederen 8, i dette tilfælde udgøres af en stor sekskant 40.
De indre spænde-/løsnemidler 37 sidder i ko-aksial forlængelse af de ydre spænde-/løsnemidler 39 og således, at de indre midler 37 som de ydre midler 39 kan aktiveres samtidigt eller hver for sig.
Den lille sekskant 38 kan således anvendes alene, ligesom den store sekskant 40 kan anvendes alene. Af figur 10 fremgår det, at specialnøglens centerlinie 36c, den lille sekskants centerlinie 38c, og den store sekskants centerlinie 40c alle er koaksiale.
Som det fremgår af figurerne 9 og 10 er den lille sekskant 37 placeret i centrum af den store sekskant 38, men selvom den lille sekskant 37 er en del af den samlede specialnøgle, kan den lille sekskant 37 imidlertid også anvendes alene, idet den lille sekskant 37 sidder på sin egen drivaksel, der er uafhængig af den store sekskants drivaksel, og således at den store sekskant 38 ligeledes kan anvendes alene. Af samme årsag er de to sekskanter 37, 38 aksialt forskydelige i forhold til hinanden og er altså ikke en integreret sammensvejst enhed. Ved anvendelse af en sådan fleksibel specialnøgle, hvor en lille sekskant 37 sidder i koaksial forlængelse af en stor sekskant 38, og hvor de to sekskanter kan bruges sammen eller hver for sig, er det således muligt at aktivere tanens indre midler 15 som de ydre midler 16 enten hver for sig eller samtidigt.
Figur 10 viser spænde-/løsnemidleme 11 set fra siden, hvor den lille sekskant 37er placeret i centrum af den store sekskant 38.
Den indbyrdes forskydning af spændemaskinens indre spænde-/løsnemidler 37 og ydre spænde-/løsnemidler 39 kan foretages af et flertal af aktuatorer, mens de radiale spænde-/løsnebevægelser kan foretages af et flertal af skruemaskiner eller elektri-ske/pneumatiske momentnøgler.
Opfindelsen er ikke begrænset til de ovenfor omtalte udførelsesformer, der blot tjener det formål at tydeliggøre de foretrukne udførelsesformer af opfindelsen. Det er således klart, at en fagmand efter at have studeret dette skrift vil være i stand til at udføre varianter af opfindelsen, som ikke er beskrevet detaljeret i dette skrift.

Claims (10)

1. Spændemaskine (20) til udstrækning af en stræktane (1) af den type, der omfatter en gevindspindel (7), en fjeder (8), og en sokkeldel (5) fortrinsvist med i det mindste en momentstøtte (13) samt med spænde-/løsnemidler (11) til gevindspindel (7) og fjeder (8), kendetegnet ved, at spændemaskinen (20) omfatter en drejeanordning (32), hvorpå en holder (26) for en stræktanesokkelende (4) er monteret, hvor holderen (26) omfatter en indgrebsoverside (33), en underside (31) og en fastholdemekanisme (27), hvor holderen (26) yderligere omfatter en åbning (30) mellem indgrebsoversiden (33) og undersiden (31), hvor åbningen (30) i det mindste modsvarer tværsnittet af en stræktanes spænde-/løsnemidler (11), og hvor spændemaskinen (20) yderligere omfatter spænde-/løsnemidler (35) tilpasset og beregnet til indgreb med en stræktanes spænde-/løsnemidler (11).
2. Spændemaskine (20) ifølge krav 1, kendetegnet ved, at fastholdemekanismen (27) i indgrebsoversiden (33) omfatter indgrebsmidler (28a) til indgreb med i det mindste en momentstøtte (13) på en stræktane (1), hvor indgrebsmidleme (28) i det væsentlige er kongruente med momentstøtten (13).
3. Spændemaskine (20) ifølge krav 2, kendetegnet ved, at fastholdemekanismen (27) yderligere omfatter indgrebsmidler (28b) til indgreb med et fikseringsgreb (29) på en stræktane (1), hvor indgrebsmidleme (28b) for eksempel er fjederpåvirkede, elektrisk påvirkede, hydraulisk eller pneumatisk påvirkede.
4. Spændemaskine (20) ifølge et hvilket som helst af kravene 1 til 3, kendetegnet ved, at spændemaskinens spænde-/løsnemidler (35) har en centerlinie, der er koaksial med stræktanens spænde-/løsnemidlers centerlinie (11), når stræktanen (1) er monteret i spændemaskinen (20), og hvor spændemaskinens spænde-/løsnemidler (35) er bevægelige i aksial og/eller radial retning, og hvor spændemaskinens spænde-/løsnemidler (35) omfatter indre spænde-/løsnemidler (37) og ydre spænde-/løsnemidler (39), og hvor de indre spænde-/løsnemidler (37) og de ydre spænde-/løsnemidler (39) har ko-aksiale centerlinier (37c, 39c).
5. Spændemaskine (20) ifølge et hvilket som helst af kravene 1 til 4, kendetegnet ved, at spændemaskinens spænde-/løsnemidler (35) er mekanisk, elektrisk, hydraulisk eller pneumatisk påvirket.
6. Spændemaskine (20) ifølge et hvilket som helst af kravene 1 til 5, kendetegnet ved, at spændemaskinens spænde-/løsnemidler (35) omfatter midler til indstilling af tryk og/eller omdrejningsmoment.
7. Spændemaskine (20) ifølge et hvilket som helst af kravene 1 til 6, kendetegnet ved, at hele eller dele af spændemaskinen (20) er højdejusterbar.
8. Spændemaskine (20) ifølge et hvilket som helst af kravene 1 til 7, kendetegnet ved, at spændemaskinen (20) aktiveres ved hjælp af hånd-, knæ- eller fodtryk (24).
9. Fremgangsmåde til brug af en spændemaskine (20) ifølge opfindelsen, til udstrækning af en stræktane (1) kendetegnet ved, at fremgangsmåden omfatter følgende trin: A. en stræktanes (1) sokkelende (4) indføres i spændemaskinens (20) holder (26), B. holderens (26) fastholdemekanisme (27) bringes i indgreb med strækta-nens (1) fikseringsgreb (29), C. spændemaskinens spænde-/løsnemidler (35) bringes i indgreb med stræktanens spænde-/løsnemidler (11) D. spændemaskinens spænde-/løsnemidler (35) stoppes ved opnået forudind-stillet tryk og/eller moment, E. fastholdemekanismen (27) deaktiveres, F. stræktanen (1) fjernes fra spændemaskinen (20).
10. Fremgangsmåde til brug af en spændemaskine (20) ifølge krav 8, kendetegnet ved, at fremgangsmåden yderligere omfatter følgende trin mellem trin B og C: B’. skindet låses fast til stræktanens (1) ene side (22) ved hjælp af fikse-ringsmidler (17), B”. stræktanen (1) drejes til den anden side (23) ved hjælp af drejeanordnin-gen (32), B”\ skindet låses fast til stræktanens (20) anden side (23) ved hjælp af fikseringsmidler (17).
DK201470517A 2014-03-26 2014-08-28 Spændemaskine II DK201470517A1 (da)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK201470517A DK201470517A1 (da) 2014-03-26 2014-08-28 Spændemaskine II

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DKPA201470154 2014-03-26
DK201470154 2014-03-26
DK201470517 2014-08-28
DK201470517A DK201470517A1 (da) 2014-03-26 2014-08-28 Spændemaskine II

Publications (1)

Publication Number Publication Date
DK201470517A1 true DK201470517A1 (da) 2015-03-30

Family

ID=52736750

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK201470517A DK201470517A1 (da) 2014-03-26 2014-08-28 Spændemaskine II

Country Status (1)

Country Link
DK (1) DK201470517A1 (da)

Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2002044428A1 (en) * 2000-11-28 2002-06-06 Majgaard Invest Aps Method and machine for stretching pelt on pelt-boards
WO2005080607A1 (en) * 2004-02-24 2005-09-01 4M Globe Management Ltd Method and apparatus for fastening fur on a pelting board and winding material therefore
DK176032B1 (da) * 2003-09-11 2006-01-02 Goel Pelsningsredskaber Af 1 9 Tane til påsætning af et pelsdyrskind for törring af dette
DK177784B1 (en) * 2013-08-22 2014-06-30 4M Globe Man Ltd Apparatus and method for stretching a pelt on a pelt board

Patent Citations (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2002044428A1 (en) * 2000-11-28 2002-06-06 Majgaard Invest Aps Method and machine for stretching pelt on pelt-boards
DK176032B1 (da) * 2003-09-11 2006-01-02 Goel Pelsningsredskaber Af 1 9 Tane til påsætning af et pelsdyrskind for törring af dette
WO2005080607A1 (en) * 2004-02-24 2005-09-01 4M Globe Management Ltd Method and apparatus for fastening fur on a pelting board and winding material therefore
DK177784B1 (en) * 2013-08-22 2014-06-30 4M Globe Man Ltd Apparatus and method for stretching a pelt on a pelt board

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US9278446B2 (en) Work bench including a vise
US8939442B2 (en) Double clamp vise
US20060058579A1 (en) Holding and resting device for medical instruments having essentially cylindrical instrumental bodies
CA2593828A1 (en) Secure, quick attachment and release bicycle support systems
US800685A (en) Work-holder.
US20110067207A1 (en) Retaining device for stand for sawing machine
US20150352677A1 (en) Through Cutting Mill Steady Rest
US20100269649A1 (en) Power Threading and Cutting Device with Sliding Support
US2618188A (en) Toggle-actuated slidable side jaw wrench
CA2945772A1 (en) Extension element for improved use of an adjustable wrench
CN108466207B (zh) 一种老虎钳的夹持及释放装置
US936927A (en) Jar-holder.
DK201470517A1 (da) Spændemaskine II
US3051473A (en) Hand vise for drill presses, milling machines and surface grinders
US10906162B2 (en) Screw clamping device
JP2013126271A (ja) ケーブル挟持具及び該ケーブル挟持具を備えるケーブル引張装置
NO20130492A1 (no) Oppspenningsverktoy og fremgangsmate for demontering av en kjeve og/eller stotte som stotter en slik kjeve pa et oppspenningsverktoy og fremgangsmate for montering av en kjeve og/eller en stotte som stotter en slik kjeve pa et oppspenningsverktoy
US2695642A (en) Reciprocating jaw nutcracker
US2994236A (en) Machine clamp
DK201500047U3 (da) Stræktane med gevindspindel
KR100756851B1 (ko) 회전체의 회전장치
KR200444184Y1 (ko) 휴대용 파이프 확관기
CN105081999B (zh) 夹持机构及包含夹持机构的夹持装置
KR20160024314A (ko) 시트 클램프
KR101675753B1 (ko) 가변형 공작물 고정장치

Legal Events

Date Code Title Description
PHB Application deemed withdrawn due to non-payment or other reasons

Effective date: 20150915