DK200200372U3 - Minkfælde - Google Patents
Minkfælde Download PDFInfo
- Publication number
- DK200200372U3 DK200200372U3 DK200200372U DKBA200200372U DK200200372U3 DK 200200372 U3 DK200200372 U3 DK 200200372U3 DK 200200372 U DK200200372 U DK 200200372U DK BA200200372 U DKBA200200372 U DK BA200200372U DK 200200372 U3 DK200200372 U3 DK 200200372U3
- Authority
- DK
- Denmark
- Prior art keywords
- trap
- mink
- ramp
- locking
- entrance
- Prior art date
Links
Landscapes
- Catching Or Destruction (AREA)
Description
DK 2002 00372 U3
Minkfælde
Frembringelsen angår en fælde til indfangning af pelsdyr, fortrinsvist mink, hvor der ikke forvoldes skade på det fangede dyr, hvor fælden i det væsentlige er langstrakt, kasseformet og med en indgangsåbning ved en første ende, og hvor fælden er mekanisk aktiverbar.
Det er almindeligt kendt at anvende fælder til at fange mus, rotter og andre skadedyr, herunder mink og mår. Mange af disse fælder er af typer hvor det fangede dyr dræbes idet fælden klapper eller aktiveres. Den mest almindelige årsag til anvendelse af fælder er og har indtil nu været regulær skadedyrsbekæmpelse, hvor det betragtes som en fordel at det fangede dyr dræbes.
Der kendes endvidere fælder til blandt andet mink, som er fremstillet af minktråd og som følge deraf er "gennemsigtig” og lys. Denne form for fælde har dog den ulempe, at den ikke appelere til en minks nysgerrige sind, som på det nærmeste drager den mod mørke åbninger. Den her omtalte type fælde af minktråd er endvidere forholdsvis dyr i anskaffelse.
Det er formålet med frembringelsen at angive en simpel og effektiv fælde til indfangning af pelsdyr, fortrinsvist til indfangning af bortløbne mink i området omkring minkfarme. Det er endvidere formålet at angive en fælde, hvori det fangede dyr ikke lider overlast og som det er let at befri dyret fra.
Det nye ved en fælde til indfangning af pelsdyr ifølge frembringelsen er at fælden omfatter en indgangsrampe, der i det væsentlige strækker sig i hele fældens længde, hvor rampen er vipbart monteret om en fra indgangsrampens tyngdepunkt og mod fældens anden ende forskudt tværakse, hvor indgangsrampen er med midler til låsning af denne i en udløst stilling.
2 DK 2002 00372 U3 Fælden som er beregnet til at indfange dyr, fortrinsvist undvegne mink, som når de er fri ifølge deres natur som regel altid løber langs med bygninger og lignende, placeres med jævne mellemrum langs med minkhuse, indhegning af minkfarm og/eller andre bygninger, hvor minkene forventes at passere.
Når en mink møder en fælde lokkes den dels ved hjælp af lokkemad og dels på grund af sin nysgerrighed til at gå ind i fælden, hvis delvist mørke indgangsåbning virker tiltrækkende på mink. Minken vil, når den går ind i fælden, gå på indgangs-rampen, hvorved en gradvis udløsning finder sted, og efterhånden som minken går frem vipper rampen og når minken er helt inde i fælden er indgangsrampen helt vippet og fælden låses samtidigt.
Fælden ifølge frembringelsen kan i en foretrukken udførelse være med låsemidler på indgangsrampen som udgøres af et stangformet sikringsorgan, hvor nævnte organ, i umiddelbar nærhed af fældens første ende, er svingbart fæstnet ved sin ene ende, til indgangsrampens underside, omkring en tværakse, hvor sikringsorganet ved sin anden og frie ende er udformet med låsemidler til låsning af nævnte stang-formede sikringsorgan når fælden er udløst, hvor låsemidleme udgøres af en spids som er i indgreb med modsvarende midler, fortrinsvist med fældens bundplade.
På denne måde opnås en sikker og simpel låsemekanisme som i bund og grund aktiveres og udløses af minken selv. Indgangsrampen, der som nævnt er vipbart monteret om en tværakse, er i udgangsposition i en nedad rettet stilling, som lader indgangsåbningen helt åben.
Når en mink går ind i fælden er det minkens egenvægt på indgangsrampen, der får rampen til at vippe. Når rampen vipper bringes sikringsorganet i sin låse position og minken er fanget. Hvis minken prøver at komme ud af fælden ved at forsøge at presse indgangsrampen nedad sker der kun det, at sikringsorganet, som er selvlåsende, påvirkes til en endnu bedre låsning, og minken må forblive i fælden.
3 DK 2002 00372 U3
Sikringsorganet er i en særlig udførelse med låsemidler som udgøres af en spids, som er i indgreb med fældens bundplade, der fortrinsvist er af træ eller træplade, som en spids genstand - her låsemidleme - let kan trænge ind i overfladen på, hvorved en sikker låsning af sikringsorgan og indgangsrampe opnås.
Den omtalte låsning/sikring af indgangsrampen og låsemidleme Ander i én udførelsesform af frembringelsen sted allerede under vipning af indgangsrampen, hvor sikringsorganets låsemidler går i indgreb med modsvarende midler som fortrinsvist er fældens bundplade. Alternativt kan de modsvarende midler udgøres af en fast skinne eller lignende forsynet med trin, hvor låsemidleme kan sikres.
Herved opnås en gradvis låsning alt imens en mink er på vej ind i fælden. Minken vil når den går op af den skråtstillede indgangsrampe mærke en jævn vipning af rampen, som samtidig sikres mod at vippe tilbage til udgangsstilling.
I en særlig foretrukken udførelse er fælden ifølge frembringelsen udført i en facon så højden på fældens tværsnit ved en første ende er mindre end højden ved fældens anden ende, hvor fældens topplade er med en vinkel på mellem 0° og 10°, og fortrinsvist mellem 0° og 5° i forhold til fældens bundplade.
Denne specielle udformning er for at minken, og her tænkes særligt på han minken, som er noget større end en hun mink, ikke skal føle pladsen for trang på sin vej op af den skråtstillede indgangsrampe, og derfor forsøge at vende om før fælden er helt lukket.
For at lokke en undvegen mink ind i fælden kan der med fordel anvendes lokkemad og i en variant af frembringelsen er der ved den anden ende indrettet plads til placering af lokkemad.
4 DK 2002 00372 U3 I en foretrukken udførelse er fælden lukket med et gitter ved sin anden ende, hvorpå der kan anbringes den ovenfor omtalte lokkemad. Det er dog også muligt at fælden kan lukkes ved sin anden ende med en plade.
Når et fanget dyr skal frigøres fra fælden og eksempelvis lukkes tilbage i sit bur, løftes fældes i et håndtag, der med fordel kan placeres på fældens øverste topplade, og indgangsåbningen holdes hen til burets åbning. Herefter løsnes sikringsorganet manuelt og indgangsrampen vippes ned, hvorefter det fangede dyr kan forlade fælden. I en alternativ udførelse kan fælden være forsynet med en udløsningssystem, der er i forbindelse med låsemidlemes modsvarende midler, som kan betjenes fra siden eller bunden af fælden.
I det følgende skal frembringelsen kort beskrives under henvisning til tegningen hvor:
Fig. 1 viser en åben fælde set isometrisk fra siden i snit, fig. 2 viser, en lukket fælde set isometrisk fra siden og i snit, og fig. 3 viser detaljer omkring sikringsorgan og låsemidler.
I fig. 1 ses en langstrakt fælde 1 ifølge frembringelsen med en indgangsåbning 2 ved sin første ende og et afspæringsgitter 3 ved sin anden ende. I fig. 1 ses fælden 1 i åben tilstand og uden den ene side, som for at kunne illustrere fældens opbygning er udeladt på figuren.
Fældens sideflader 4, topflade 5 og bundflade 6 er i den viste udførelse fremstillet i træ og/eller træplade. Indvendigt i fælden 1 ses en indgangsrampe 7 som er vipbar monteret om en tværakse 8 på en sådan måde at rampens 7 normalstilling er som vist, altså således at fælden 1 er åben. I fig. 1 er denne tværakse 8 vist med en stiplet linie i forlængelse af de dorne hvorom rampen 7 kan vippes. Disse ikke viste dorne er her fikseret i siden af rampen 7 og bringes i indgreb med ikke viste 5 DK 2002 00372 U3 huller i fældens sideflader 4 når fælden 1 samles. Andre metoder kan dog uden problemer anvendes.
For at lokke et dyr eksempelvis en mink ind i fælden 1 er der indrettet en plads til placering af lokkemad, eksempelvis foder ved fældens anden ende. På den viste fælde 1 udgøres denne plads af det samme gitter 3, som lukker fældens andens ende.
Som det fremgår af fig. 1 har fælden 1 ved sin første ende 2 en mindre højde end ved sin anden ende 3. På denne måde opretholdes der tilstrækkelig ”rum” til at minken kan komme helt ind i fælden 1 uden at føle pladsen for trang.
I fig. 2 ses fælden 1 i lukket tilstand, hvor indgangsrampen 7 er låst i denne stilling ved hjælp af et sikringsorgan 9, der ved sin ene ende er fæstnet til undersiden 10 af indgangsrampen 7 ved dennes ende. Sikringsorganet 9 er fæstnet på en sådan måde at den er svingbar om en akse 11 som er vinkelret på indgangsrampens længderetning. Ved sikringsorganets 9 anden ende er der dannet låsemidler 12 og modsvarende midler 13, som sikrer en god låsning når den vipbare indgangsrampe 7 påvirkes til vipning.
Når fælden 1 skal transporteres eller tømmes anvendes en løftestrop 14 eller et håndtag som med fordel kan være placeret på fældens topplade 5.
I fig. 3 ses detaljer omkring sikringsorganets fæste 11, låsemidler 12 og modsvarende midler 13, som i den viste figur udgøres af en spids 15 anden ende på sikringsorganet 9, som ved låsning bringes i indgreb med fældens bundplade 6, der jo er af træ som de spidse låsemidler 12 kan trænge ind i overfladen på.
6 DK 2002 00372 U3
Brugsmodelkrav 1. Fælde (1) til indfangning af pelsdyr, fortrinsvist mink, hvor der ikke forvoldes skade på det fangede dyr, hvor fælden (1) i det væsentlige er langstrakt, kasseformet og med en indgangsåbning (2) ved en første ende, og hvor fælden (1) er mekanisk aktiverbar, som er ny ved, at omfatte en indgangsrampe (7), der i det væsentlige strækker sig i hele fældens længde, hvor rampen (7) er vipbart monteret om en fra indgangsrampens tyngdepunkt og mod fældens anden ende (3) forskudt tværakse (8), hvor indgangsrampen (7) er med midler til låsning af denne i en udløst stilling.
2. Fælde ifølge krav 1, som er ny ved, at indgangsrampens låsemidler udgøres af et stangformet sikringsorgan (9), hvor nævnte organ (9), i umiddelbar nærhed af fældens første ende (2), er svingbart fæstnet ved sin ene ende, til indgangsrampens underside (10), omkring en tværakse (11), hvor sikringsorganet (9) ved sin anden og frie ende er udformet med låsemidler (12) til låsning af nævnte stangformede sikringsorgan (9) når fælden (1) er udløst, hvor låsemidleme (12) udgøres af en spids (15), som er i indgreb med modsvarende midler (13), fortrinsvist med fældens bundplade (6).
3. Fælde ifølge kravene 1 og 2, som er ny ved, at indgangsrampens låsemidler (12), under vipning af indgangsrampen (7), går i indgreb med modsvarende midler (13), fortrinsvist med fældens bundplade (6).
4. Fælde ifølge et hvilket som helst af kravene 1 - 3, som er ny ved, at højden på fældens tværsnit ved en første ende (2) er mindre end højden ved fældens anden ende (3), hvor fældens topplade (5) er med en vinkel på mellem 0° og 10°, og fortrinsvist mellem 0° og 5° i forhold til fældens bundplade (6).
5. Fælde ifølge et hvilket som helst af kravene 1 - 4, som er ny ved, at fælden (1) ved sin anden ende (3) har plads til placering af lokkemad.
7 DK 2002 00372 U3 6. Fælde ifølge et hvilket som helst af kravene 1 - 5, som er ny ved, at fælden (1) er lukket med et gitter ved sin anden ende (3).
7. Fælde ifølge et hvilket som helst af kravene 1 - 5, som er ny ved, at fælden (1) er lukket ved sin anden ende (3) med en plade.
DK 2002 00372 U3
Fig. 2 12 DK 2002 00372 U3
Priority Applications (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
DK200200372U DK200200372U3 (da) | 2002-11-25 | 2002-11-25 | Minkfælde |
Applications Claiming Priority (1)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
DK200200372U DK200200372U3 (da) | 2002-11-25 | 2002-11-25 | Minkfælde |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
DK200200372U3 true DK200200372U3 (da) | 2002-12-27 |
Family
ID=8161207
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
DK200200372U DK200200372U3 (da) | 2002-11-25 | 2002-11-25 | Minkfælde |
Country Status (1)
Country | Link |
---|---|
DK (1) | DK200200372U3 (da) |
-
2002
- 2002-11-25 DK DK200200372U patent/DK200200372U3/da not_active IP Right Cessation
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US20120304527A1 (en) | Apparatus, Method and Kit for Extermination of Pests | |
US7866086B2 (en) | Method and apparatus for trapping animals | |
US9781910B1 (en) | Crayfish trap | |
US10123526B2 (en) | Mouse and rodent trap | |
JP3177399U (ja) | 動物捕獲用罠 | |
US4766692A (en) | Animal trap | |
US9510587B1 (en) | Animal trap | |
DK200200372U3 (da) | Minkfælde | |
Thorstrom | Methods for capturing tropical forest birds of prey | |
Dorney et al. | Trapping techniques for ruffed grouse | |
US20100139150A1 (en) | Animal trap and station | |
US5109626A (en) | Animal trap | |
US1889276A (en) | Domestic rodent exterminator | |
NL1036373C2 (nl) | Val, kooi en werkwijze voor het vangen van dieren in water. | |
JP3146578U (ja) | マングース駆除用の餌箱 | |
US1011605A (en) | Animal-trap. | |
US4477997A (en) | Elevated wire supported rodent trap | |
KR102284410B1 (ko) | 쥐 포획 장치 | |
JP7393064B1 (ja) | 動物捕獲用檻 | |
JP2002034426A (ja) | ねずみ取り器 | |
RU2011345C1 (ru) | Ловушка для мышей | |
JPH0345593Y2 (da) | ||
DE4335052A1 (de) | Tierschutzgerechte Schlagfalle für schädliche Nagetiere | |
JP2000253798A (ja) | 小動物捕獲器 | |
CN208480512U (zh) | 一种新型水生蝽类诱捕器 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
UBP | Utility model lapsed |