DK180503B1 - Fremgangsmåde til sikring mod oversvømmelse samt midlertidigt dige til sikring mod oversvømmelse - Google Patents

Fremgangsmåde til sikring mod oversvømmelse samt midlertidigt dige til sikring mod oversvømmelse Download PDF

Info

Publication number
DK180503B1
DK180503B1 DKPA201900471A DKPA201900471A DK180503B1 DK 180503 B1 DK180503 B1 DK 180503B1 DK PA201900471 A DKPA201900471 A DK PA201900471A DK PA201900471 A DKPA201900471 A DK PA201900471A DK 180503 B1 DK180503 B1 DK 180503B1
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
section
wall
sections
dike
coupling part
Prior art date
Application number
DKPA201900471A
Other languages
English (en)
Inventor
Oliver Bach Jens
Original Assignee
Wintec Aps
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Wintec Aps filed Critical Wintec Aps
Priority to DKPA201900471A priority Critical patent/DK180503B1/da
Publication of DK201900471A1 publication Critical patent/DK201900471A1/da
Application granted granted Critical
Publication of DK180503B1 publication Critical patent/DK180503B1/da

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02BHYDRAULIC ENGINEERING
    • E02B3/00Engineering works in connection with control or use of streams, rivers, coasts, or other marine sites; Sealings or joints for engineering works in general
    • E02B3/04Structures or apparatus for, or methods of, protecting banks, coasts, or harbours
    • E02B3/10Dams; Dykes; Sluice ways or other structures for dykes, dams, or the like

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Revetment (AREA)

Abstract

Midlertidigt dige til sikring mod oversvømmelser samt fremgangsmåde til sikring mod oversvømmelse, hvor det midlertidige dige omfatter en under jordniveau (2) etableret langs en digelinje forløbende forankringsvæg (6) hvortil oprette i det væsentlige vanduigennemtrængelige vægsegmenter (8) er kobbelbare over jordniveau (2) og hvor forankringsvæggen (6) omfatter præfabrikerede individuelle sektioner (10), hvor hver præfabrikeret sektion (10) har en længdeakse (20) og i retning af længdeaksen forløbende formsluttende indgrebsdele (14,16) til etablering af et formsluttende indgreb med en modsvarende indgrebsdel (14,16) af en nabosektion

Description

DK 180503 B1 1 Fremgangsmåde til sikring mod oversvømmelse samt midlertidigt dige til sikring mod oversvømmelse Den foreliggende opfindelse angår en fremgangsmåde til sikring mod oversvømmelse, hvor der i tilfælde af forhøjet risiko for oversvømmelse etableres et midlertidigt dige idet det udnyttes, at der på forhånd er etab- leret en digelinje med en forankringsvæg, hvortil vægsegmenter let og hurtigt kan monteres. Opfindelsen angår tillige et midlertidigt dige til sik- ring mod oversvømmelser.
Det er kendt at etablere midlertidige sikringer mod oversvømmelser, hvor en forankringsvæg etableres ved støbning på stedet for dens etab- lering ved f.eks. brug af beton. Dette kræver store forberedelsesarbejder så som bygning af støbeforme på stedet, og afmontering af formelemen- ter efter støbning og hærdning af betonen, samt mulig efterbearbejdning med afhugning af støbegrater. Der er således behov for en fremgangs- måde og en forankringsvæg, som ikke har disse problemer. DE20213521 U1 viser en digelinje omfattende præfabrikerede beton- elementer, der er nedsat i en jordvold, hvoraf kun en topdel rager op over jordvolden. Den opragende topdel er vist anvendt til modtagelse af en forøgelse af højden af diget.
DE202007018230 U1 viser anvendelse af præfabrikerede forankringse- lementer, der er nedsatte i jorden og indrettede til modtagelse af foran- kringsliner for en højvands-mur.
GB2472796 A midlertidig oversvømmelsessikring, hvor en i jorden an- bragt base er indrettet til at modtage vægsegmenter i modtagedele her- af, der lige netop er over jordoverfladen.
DK 180503 B1 2 Den foreliggende opfindelses formål er at angive en fremgangsmåde til etablering af et midlertidigt dige, samt et midlertidigt dige, der i det mind- ste udgør et alternativ til den kendte teknik, og hvor etableringen af diget kan effektueres relativt hurtigt og uden et væsentligt planlægningsforløb, hvor de elementer, der anvendes til etablering af diget muliggør en flek- sibel byggehøjde samt er lette at lagerføre, transportere samt opsætte og nedtage.
Formålet med den foreliggende opfindelse opnås med en fremgangsmå- de som defineret i krav 1, forankringsvæggen etableres sektionsvis, hvor hver sektion af forankringsvæggen præfabrikeres og efterfølgende ned- sættes i en rende langs digelinjen, idet en sektion af forankringsvæggen bringes til indgreb med en allerede i renden anbragt sektion af foran- kringsvæggen for efterfølgende at blive i det mindste delvist overdækket med jord, ler eller beton, hvor de enkelte sektioner dannes af enten L- formede eller omvendt T-formede præfabrikerede elementer, der hver omfatter en opretstående koblingsdel og en vandret foddel, hvor hver sektion enten støbes i en og samme støbeform, eller støbes med den op- rette koblingsdel og den vandrette foddel i hver sin støbeform og efterføl- gende samles til en sektion på byggepladsen, hvor der i koblingsdelen er tilvejebragt flere lodrette blindhuller.
Det nye og særlige ved fremgangs- måden udgøres af at to profilstolper nedsættes i hver sit lodrette blindhul i den opretstående koblingsdel og at de vanduigennemtrængelige vægsegmenter efterfølgende anbringes ovenpå hinanden på en sådan måde, at de vanduigennemtrængelige vægsegmenter strækker sig mel- lem de to profilstolper.
Herved er det muligt at etablere et midlertidigt dige hurtigt og uden et væsentligt planlægningsforløb.
Fremgangsmåden muliggør en fleksibel byggehøjde samt gør det let at lagerføre, transportere samt opsætte og nedtage de elementer, der indgår i det midlertidige dige.
DK 180503 B1 3 Ved at præfabrikere sektioner af forankringsvæggen, kan man fremstille et passende lager heraf på forhånd. Når beslutningen om etablering af et midlertidigt dige er taget, kan man hurtigt foretage det nødvendige jord- arbejde og dernæst nedsætte forankringsvæggens præfabrikerede sek- tioner efter hinanden langs den digelinje, som er fastlagt på forhånd og sikre elementerne i jorden ved en mere eller mindre omfattende tildæk- ning med jord. Nu er det simpelt med allerede kendte vægsegmenter, at etablere en midlertidig beskyttelse mod oversvømmelse, idet vægseg- menter, der er vanduigennemtrængelige hurtigt og let monteres på de præfabrikerede sektioner.
Det er en fordel, at de enkelte sektioner er dannede af enten L-formede eller omvendt T-formede elementer, der hver omfatter en opretstående koblingsdel og en vandret foddel, hvor hver sektion enten støbes i en og samme støbeform, eller støbes med den oprette koblingsdel og den vandrette foddel i hver sin støbeform så de efterfølgende samles til en sektion på byggepladsen. Fordelene ved støbning i et sammenhængen- de element er, at der her ikke bliver behov for en yderligere samlingsop- peration og tilhørende beslag eller lignende. Fordelene ved støbning i to adskilte forme er, at de enkelte elementer bliver lettere, så de kan hånd- teres med lettere entreprenør-materiel, hvad der kan være vigtig i by- mæssige områder, hvor pladsen omkring en udgravning til en digelinje kan være trang.
Ved nedsætningen af de præfabrikerede sektioner i en rende langs dige- linjen er det en mulighed, at sektionerne indgriber i hinanden, til sikring mod at de efterfølgende kipper eller skrider sideværts fra hinanden. Denne sikring er af betydning, idet der ved oversvømmelser vil være en vandmættet jord ud mod vandsiden af diget, og denne kan risikere at være mere eller mindre plastisk eller flydende, således at selv mindre sideværts kræfter mod de jordlagte sektioner kan få disse til at bevæge
DK 180503 B1 4 sig i forhold til hinanden, og f.eks. skride ud til siden. Herved kan der komme en revne mellem to nabosektioner og gennembrud af vand, hvil- ket kan få katastrofale følger og resultere i efterfølgende mere omfatten- de digebrud. | særlige tilfælde kan der anvendes beton omkring sektio- nerne, men sædvanligvis vil jord, ler, grus eller blandinger heraf være anvendeligt, såfremt det stampes tilstrækkeligt omkring forankringsvæg- gen. Overdækningen af de enkelte sektioner med jord er ikke fuldstæn- dig, idet der skal være en del af forankringsvæggen, som er tilgængelig fra jordoverfladen.
Indgrebet mellem sektionerne kan omfatte brug af fastgørelseselementer så som indstøbte stænger eller lignende, eller omstøbning med beton el- ler kombinationer heraf. Det er også muligt at etablere indgreb via et spaltetætningselement som går i indgreb med to sammenstillede sektio- ner. Sektionerne kan fremstilles i en passende hærdbar støbemasse, så som beton, men det vil også være muligt at fremstille dem i plast, metal så som stål, eller de kan fremstilles i et fiberforstærket materiale, så som epoxy eller anden hærdbar plastmasse. Sektionerne kan fremstilles som massive elementer, eller de kan være hule, idet de efterfyldes med sand eller vand ved etableringen. Hensigtsmæssigt etableres der et formsluttende indgreb ved at et frem- spring ved en sektions endedel med sektionen forskydes ind i en mod- svarende reces i en tilstødende endedel. Det bemærkes, at der ved denne fremgangsmåde ikke etableres forhindring af en lodret bevægelse af en sektion i forhold til en nabosektion, og dette gør samlingen af sek- tionerne lettere, og samtidig er der ikke et væsentligt behov for at sektio- nerne efter nedgravningen opretholder en forhindring mod indbyrdes lod- rette bevægelser, da det vil være de sideværts kraft-påvirkninger, som er
DK 180503 B1 dominerende.
Reces og fremspring er fremstillede i støbeprocessen med indbyrdes mål, således at der kun er et mindre overmål af recessen i forhold til fremspringet.
Det foretrækkes desuden, at der er en vis slip- vinkel.
Med disse to tiltag sikres en let sammenstilling af de enkelte ele- 5 menter på byggepladsen.
Det foretrækkes at der fremstilles et antal sektioner, som omfatter en krumning eller et knæk langs længdeaksen, således at forankringsvæg- gen kan forløbe langs en ikke retlinet digelinje.
Krumninger eller knæk kan fremstilles efter foruddefinerede mål i henhold til den enkelte opga- ve, eller der kan fremstilles et antal standardknæk og/eller krumninger, således at et bredt udsnit af forskellige ikke retlinede digelinjer vil kunne etableres ud fra lagerførte elementer.
Herved sikres det, at digelinjen kan etableres i forhold til landskabet og allerede etablerede elementer som veje og huse.
Opfindelsen angår tillige et midlertidigt dige til sikring mod oversvøm- melser, hvor det midlertidige dige har en forankringsvæg, der forløber langs en digelinje, hvortil oprette vanduigennemtrængelige vægsegmen- ter er kobbelbare over jordniveau hvor forankringsvæggen omfatter præ- fabrikerede individuelle sektioner, hvor hver præfabrikeret sektion omfat- ter en vandret foddel og en herfra opretstående koblingsdel hvor de to dele danner enten en L eller en omvendt T- form når de er samlede og nedsatte i jorden til dannelse af forankringsvægen.
Det særlige ved det midlertidige dige er, at der i koblingsdelen er tilvejebragt flere lodrette blindhuller og at to profilstolper er nedsat i hver sit lodrette blindhul i den opretstående koblingsdel og at de vanduigennemtrængelige vægseg- menter er anbragt ovenpå hinanden og strækker sig mellem de to profil- stolper.
DK 180503 B1 6 Herved er det muligt at tilvejebringe et midlertidigt dige, der kan etable- res hurtigt og uden et væsentligt planlægningsforløb. Diget er konstrue- ret på en sådan måde at byggehøjde kan varieres (ved at variere læng- den af profilstolperne samt antallet af vægsegmenter). Digets modulop- bygning gør det let at lagerføre, transportere samt opsætte og nedtage de elementer, der indgår i det midlertidige dige. Den vandrette foddel sikrer, at sektionen bedre kan modstå det moment, som vil kunne forekomme når isatte vægsegmenter over jordniveau be- lastes ensidigt med vandtryk, også selv om de enkelte sektioner ligger relativt nær jordoverfladen. Foddelens bredde på tværs af digelinjen kan eventuelt dimensioneres så den passer til den forventede højde af de vægsegmenter, der etablerer selve digefunktionen ved oversvømmelser. Ved etableringen af forankringsvæggen sikres det, at den øverste over- flade af den opretstående koblingsdel ligger enten over eller i niveau med jordoverfladen. Herved sikres det, at de koblingselementer, der hø- rer til forankringsvæggen altid er synlige og let tilgængelige, så vægsegmenterne altid let og hurtigt kan kobles hertil.
Hver sektion eller præfabrikeret element omfatter indgrebsdele til ind- greb med en nabosektion ved hver ende, således at sektionerne fasthol- des til hinanden efter samling, og ikke skrider sideværts værk fra hinan- den. Det er hensigtsmæssigt at sektionerne er støbte i beton. Dette er en velkendt fremstillingsmetode, og de anførte indgrebsdele kan let etableres med passende målfasthed i dette materiale.
Det foretrækkes at foddel og opretstående koblingsdel enten udgør et sammenhængende ubrudt legeme, eller alternativt omfatter to separate men sammenføjede legemer. Det sammenhængende ubrudte legeme har den største styrke, men kræver også en større støbeform og tungere entreprenør-maskineri til håndtering under forankringsvæggens etable-
DK 180503 B1 7 ring.
Med to separate elementer fås øget fleksibilitet og mindre forme og lettere håndterbare emner, men også flere arbejdsopperationer, idet foddel og opretstående koblingsdel kræver en sammenføjningsopperati- on f.eks. på byggepladsen, da der skal være en kraft-og momentoverfø- rende samling mellem de to dele.
Når foddel og opretstående koblingsdel fremstilles hver for sig, foretræk- kes det, at forbindelsen mellem dem omfatter en gevindtap indsat i den vandrette foddel, hvor gevindtappen er indrettet til at gå i indgreb med en vandret udragende gevindhulsvinge, der er isat ved en vandret under- side af den opretstående koblingsdel.
Gevindtap og gevindhulsvinge er typisk udformede i stål eller tilsvarende stærkt materiale med passende bestandighed over for korrosion.
De to dele isættes i formhulrummene forud for støbningen, så de hver har en forankringsdel, som sidder ind i betonelementet og en del, der rager ud herfra.
Det foretrækkes ifølge opfindelsen, at den lodret opretstående koblings- del omfatter i det mindste et lodret blindhul forløbende fra en vandret overflade heraf og ned mod den vandrette foddel.
Et sådan blindhul er særdeles let at bestykke med en opretstående stolpe i stål, træ eller let- metal, hvortil vægsegmenter lader sig koble ved f.eks. at blive indført i et lodret U-profil langs stolpens lodrette akse.
Ifølge opfindelsen omfatter indgrebsdelene af en samling mellem to af forankringsvæggens individuelle sektioner fleksible pakningsmidler mod vandgennemstrømning, så som en gummielastisk pakning.
Hensigtsmæssigt er de fleksible pakningsmidler tilvejebragte på både den vandrette foddels formsluttende indgrebsdele og på den opretståen- de koblingsdels fomsluttende indgrebsdele.
Dermed sikres hele den
DK 180503 B1 8 nedgravede forankringsvæg mod gennemstrømning i samlingerne mel- lem de enkelte sektioner.
Opfindelsen vil i det følgende blive forklaret under henvisning til den medfølgende tegning, hvor Fig. 1 Aviser en skematisk illustration i 3D-visning af en sektion af en L-formet forankringsvæg 10, Fig. 1B viser en udførelsesform for en sektion af en T-formet foran- kringsvæg i 3D-visning, med separat opretstående koblingsdel 26, Fig. 1C er en yderligere udførelsesform for forankringsvæggen vist i Fig. 1B med en særlig høj opretstående koblingsdel, Fig. 1D er en sektion af en forankringsvæg, hvor der er udført en krumning hen langs forankringsvæggens længdeakse, Fig. 2A er en skematisk illustration af lodret snit gennem et landskab, Fig. 2B erlandskabet i Fig. 2A med en udgravning til brug for en dige- linje, Fig. 2C erlandskabet i Fig. 2B med i det mindste en sektion af en for- ankringsvæg 6 anbragt i udgravningen, Fig. 2D er landskabet i Fig. 2C, hvor udgravningen med forankrings- væggen 6 er opfyldt, så kun den opretstående koblingsdel er synlig over jordniveau 2, Fig. 2E er landskabet i Fig. 2C, men hvor der er indikeret en hav- vandsstigning, og hertil hørende vanduigennemtrængelige vægsegmenter 8 anbragt oven på forankringsvæggen 6, Fig. 3B — viser en illustration af det formsluttende indgrebs 12 udform- ning, Fig. 3A er det formsluttende indgrebs udformning, hvor endedelene er stillede op på linje til samling,
DK 180503 B1 9
Fig. 4A viser en skematisk tegning af en udførelsesform ifølge opfin- delsen, hvor den vandrette foddel og den opretstående kob- lingsdel er støbt i en og samme støbeform,
Fig. 4B er udførelsesformen i Fig. 4A med et profil monteret i det lod-
rette blindhul 28,
Fig. 4C er udførelsesformen vist i Fig. 4B med sammenhørende profi- ler i de lodrette blindhuller 28,
Fig. 4D er udførelsesformen i Fig. 4A vist med isatte vanduigennem- trængelige vægsegmenter,
Fig.
SA viser en udførelsesform for en sluse til montering over en sek- tion af en forankringsvæg,
Fig. 5B viser slusen med isat blokkeringselement,
Fig. 5C viser en skematisk fremstilling af en forankringsvæg, der føl- ger et ikke lineært forløb,
Fig. 6A er en udførelsesform for en forankringsvæg med isatte lodrette profiler,
Fig. 6B viser udførelsesformen i Fig. 6A med isatte vanduigennem- trængelige vægsegmenter,
Fig. 6 C erto sammensatte sektioner af en forankringsvæg vist med opsatte vanduigennemtrængelige vægsegmenter,
Fig. 7A er en udførelsesform, hvor det formsluttende indgreb etableres via stangelementer 37,
Fig. 7B viser en udførelsesform, hvor det formsluttende indgreb etab- leres efter opsætning af de præfabrikerede elementer vha. et spaltetætningselement 40,
Fig. 7C viser udførelsesformen i Fig. 7B set oppefra,
Fig. 8A er en udførelsesform hvor det formsluttende indgreb etableres vha. isatte stangelementer 42, 43, der efter nedsænkning af de præfabrikerede elementer forbindes indbyrdes,
Fig. 8B er et udsnit af Fig. 8A, hvor en samlingsstruktur 44 til samling af stangelementer 42, 43 er vist,
DK 180503 B1 10 Fig. 9 viser et snit gennem en sektion 10 af en forankringsvæg med et sluserør 46, og Fig. 10 er en 3D repræsentation af en sektion med en påboltet forhøj- ning.
Indledningsvis skal det bemærkes, at den vedhæftede tegning alene illustre- rer ikke-begrænsende udførelsesformer. En række andre udførelsesformer vil være mulige inden for omfanget af den foreliggende opfindelse. | det føl- gende vil tilsvarende eller identiske elementer i de forskellige udførelses- former betegnes med samme henvisningsbetegnelse.
Fig. 1A er en skematisk illustration af en sektion af en forankringsvæg 10, til sikring mod oversvømmelse. Forankringsvæggen etableres under jordni- veau 2 (se Fig. 2D) så den forløber langs en digelinje 4 (se Fig. 6C og Fig.
50). Når der er forhøjet risiko for oversvømmelse, kobles oprette vand- uigennemtrængelige vægsegmenter hertil. Den sektion 10 af forankrings- væggen der vises i Fig. 1A er L-formet og den opretstående koblingsdel 26 er således placeret ved en side af den vandrette foddel 24.
Denne udformning kan være fordelagtig på steder, hvor det midlertidige di- ge skal etableres tæt op ad allerede etablerede nedgravede konstruktioner så som bygningsfundamenter eller fundamenter for trafikskilte. I de øvrige figurer vises en omvendt T-formet sektion, med den vandrette bjælke i T- formen nederst i udgravningen.
De jordfæstede forankringsvægge 6 etableres sektionsvis, idet hver sektion af forankringsvæggen 10 præfabrikeres og efterfølgende nedsættes i en rende 5 (Fig. 2B- Fig. 2E) langs digelinjen, idet en sektion af forankrings- væggen 10 bringes til indgreb med en allerede i renden 5 anbragt sektion af — forankringsvæggen 10. Renden 5 etableres forud for nedsætningen af de præfabrikerede sektioner af forankringsvæggen 10, og frembringes med en
DK 180503 B1 11 passende dybde, således at en større eller mindre del af elementets opret- stående koblingsdel er over jordniveau 2. Det betyder at de præfabrikerede sektioner af forankringsvæggene 10 kan opbevares og være klar til brug, når der opstår behov for det, eller der bevilges midler til at etablere et mid- lertidigt dige.
Når forankringsvæggene 10 er nedsatte i en rende 5, som vist i Fig. 2A, 2B og 2C kan disse efterfølgende blive i det mindste delvist over- dækket med jord, ler eller beton, som vist i Fig. 2D.
I eksemplet her vil der kun være en meget begrænset del af forankringsvæggen synlig over jordni- veau, hvilket har stor betydning for f.eks. udsigt, men også i forhold til trafik,
som evt. skal kunne passere hen over forankringsvæggen. | andre anven- delsessituationer er der behov for en større del af forankringsvæggen over jorden, f.eks. ved etablering af sluser heri.
Ifølge en udførelsesform for opfindelsen etableres der mellem de enkelte
— præfabrikerede sektioner af forankringsvæggen hensigtsmæssigt et form- sluttende indgreb, således at vandret bevægelse af en sektion 10 i forhold til en nabosektion 10 forhindres.
Fig. 3A og 3B illustrerer en udførelsesform, hvor det formsluttende indgreb m— etableres ved at et fremspring 14 ved sektionens endedel 18 skydes ind i en modsvarende reces 16 i en tilstødende endedel 18. Som det fremgår er så- vel fremspring 14 som reces 16 indrettede med lodrette vægdele 17 således at de to nabosektioner samles til etablering af det formsluttende indgreb enten i en lodret bevægelse i forhold til hinanden og/eller ved en vandret bevægelse.
Den vandrette bevægelse må da følge i retning af sektionernes længdeakser 20 i forhold til hinanden.
I eksemplet her er der vist recesser og fremspring ud for hinanden i såvel den vandrette foddel 24 som den op- retstående koblingsdel 26, hvorved der etableres en forøget sikkerhed mod, at de to sektioner af forankringsvæggen roteres i forhold til hinanden.
Såvel rotation som translationer af de to sektioner af forankringsvæggen i forhold til hinanden kan forekomme, når jorden omkring sektionerne blødes op ved
DK 180503 B1 12 en oversvømmelse, eller der sker mindre sætninger i jorden som følge af f.eks. langsomt forekommende flydninger eller punktvise trykbelastninger, der let kan forekomme i et bymiljø.
Det bemærkes at i Fig. 1A, 1B, 1C, 1D, 4A, 4B, 4C, 4D, 5A, 5B, 5C, 6A, 6B og 6C vises sektionerne 10, for overskuelighedens skyld uden de i Fig. 3A og 3B viste formsluttende indgrebsdele. | praksis kan der være indgrebsdele langs enderne her, selv om det ikke vises i figurerne.
Det er muligt som vist i Fig. 1D at udforme en sektion af forankringsvæggen med et ikke lineært forløb, f.eks. som illustreret med et krumt forløb.
I Fig. 1D, 1C og 1B er der tillige vist en forbindelse, f.eks. i form af en ge- vindtap 13 indsat i den vandrette foddel 24, der er indrettet til at gå i indgreb med en vandret udragende gevindhulsvinge 25, der er isat ved en vandret underside af den opretstående koblingsdel 26. Gevindhulsvingen 25 kan være indsat som et stålelement ved støbningen af den opretstående kob- lingsdel, eller den kan være støbt ud i et med koblingsdelen 26. Når kob- lingsdelen er sat på plads med gevindtappene 13 gennem gevindhulsvin- gerne 25, kan der påskrues møtrikker (ikke viste) til etablering af en adskil- lelig samling mellem den vandrette foddel 24 og den lodret opretstående koblingsdel 26. Som alternativ til møtrik og gevindtap- samling kan der etab- leres svejsning eller anden form for ikke-adskilbar samling.
—|1Fig. 4A, 4B, 4C og 4D ses en gradvis opbygning af en del af et midlertidigt dige, hvor indledningsvist to profilstolper 7 er nedsatte i hver sit lodrette blindhul 28 i den opretstående koblingsdel 26. Dette finder normalt sted ef- ter at den viste sektion af en forankringsvæg 10 er anbragt under eller del- vist under jordniveau 2. Som det ses sidder profilstolperne 7 i hver sin ende af den viste sektion af en forankringsvæg 10. Dette er i modsætning til udfø- relsesformen i Fig. 6A, 6B og 6C hvor profilstolperne 7 sidder '4 del indad
DK 180503 B1 13 fra enden af hver af de viste sektioner. Det betyder at de vanduigennem- trængelige vægsegmenter 8 kommer til at strække sig hen over en samling mellem to sektioner af forankringsvægge. | Fig. 4B, 4C og 4D vises profil- stolperne 7 med u-profiler 9, hvor u-profilerne 9 i de to stolper 7, der er ned- — satte i hver sin ende af en sektion af forankringsvæggen 10, vender mod hinanden. I Fig. 5A og Fig. 5B ses en sektion af en forankringsvæg 10, hvor den opret- te forankringsdel er erstattet af en sluseport 33. Sluseporten 33 omfatter et — opret betongelement med en udsparing 34. Her i kan der indsættes en slu- selem 35. Med dette arrangement bliver det muligt at åbne for et kontrolleret gennemløb af vand gennem det midlertidige dige.
Fig. 5C viser en digelinje omfattende et knæk 22. Et sådan knæk 22 vil kun- ne etableres med forskellige knæk-vinkler alt efter behovet.
Det bemærkes tillige at profilstolperne i Fig. 6A, 6B og 6C modtager de vanduigennemtrængelige vægsegmenter 8 i u-profiler 9, der vender hver sin vej i forhold til stolpen 7, hvor profilstolperne i Fig. 4B, 4C og 4D er ensidige, og altså kun kan modtage vanduigennemtrængelige vægsegmenter 8 til en side.
I Fig. 7A vises to stangelementer 37, som er indsat i den lodrette vægdel
17. Stangelementerne 37 kan være isatte enten under støbningen eller de kan være indsat i huller, der er etableret ved hjælp af kærner under støb- ningen. Stangelementerne 37 kan være gevindstænger eller andre simple strukturer, der tillader formsluttende indgreb mellem to sektioner 10 af for- ankringsvæggen, der er stillet sammen ende mod ende. | Fig. 7A er der tilli- ge skitseret huller 38, der tillader at en støbemasse fyldes heri til sikring af at stangelementernes 37 fastholdelse i forhold til forankringsvæggens sekti- on 10. Støbemasse kan her tilføres efter at stangelementerne 37 er indført huller i to nabosektioner af forankringsvæggen under opstillingen heraf i en
DK 180503 B1 14 rende 5. Hvis der under opstillingen i renden 5 efterlades en spalte 39 (som vist i Fig. 7B) kan denne udstøbes med beton efterfølgende. Fig. 7B og 7C viser en yderligere udførelsesform, hvor der mellem sektio- nerne 10 efterlades en spalte 39, og hvor der tillige isættes et spaltetæt- ningselement 40 til etablering af det formsluttende indgreb mellem sektio- nerne 10. Spaltetætningselementet 40 kan være et gummielastisk element fremstillet i et passende polymermateriale, eller det kan være udført i et sti- vere materiale så som stål.
I Fig. 8 ses en yderligere udførelsesform, hvor stangelementer 42 er indsat i en sektion og andre stangelementer 43 er tilsvarende indsat i en nabosekti- on. De to sæt stangelementer 42, 43 er forskudte i forhold til hinanden, så sektionerne kan sammenstilles som vist i Fig. 8b med samtlige stangele- — menter 42, 43 på en lodret linje. Dette tillader at en samlingsstruktur 44 kan føjes til stangelementer 42, 43. Samlingsstrukturen 44 kan være udformet som en wire eller en stang, der føres gennem et hul i hver af stangelemen- terne 42, 43. Et evt. mellemrum mellem sektionerne 10 kan efterfølgende udstøbes med beton, hvis det er nødvendigt.
I Fig. 10 er der vist en sektion 10 af en forankringsvæg, hvor der lige ved jordniveau er indsat et rør 46, som ud mod vandsiden har påmonteret en kontraventil 45. Denne omfatter en klap 47, som er hængslet for oven ved et vandret hængsel 48. Hængslet kan evt. være dannet ud fra et fleksibelt ma- —teriale som gummi eller gummielastisk plastic, der er fæstnet til en overside af røret og samtidig forløber langs med og er forbundet til klappen 47. Her- med kan materialet i klappen 47 samtidigt danne pakning. En sådan fleksi- bel pakning kan være med til at sikre at klappen 47 lukker tæt til, når vand- standen uden for kontraventilen 45 er høj.
DK 180503 B1 15 I Fig. 10 vises en forhøjning 49, der er påboltet en sektion 10 af en foran- kringsvæg.
Bolte 50 kan være gennemgående og have hertil hørende mø- trikker på den modsatte side (ikke synlige i denne figur). Forhøjningen 49 kan være med til at sikre mod oversvømmelser, og kan tillige omfatte et vandfang 51, og et hermed forbundet afløbsrør 52, der evt. kan forbindes til pumpe.
Såfremt den påboltede forhøjning 49 står alene, kan vandfanget 51 være med til at fange overløbende vand, f.eks. som følge af bølgegang på vandsiden.
Eller hvis der er etableret væg af vanduigennemtrængelige vægsegmenter 8 oven på den påboltede forhøjning 49, kan vandfanget sik-
rer opfangning af vand, som måtte trænge igennem mindre utætheder i det opbyggede midlertidige dige og/eller overløb som følge af bølgegang.
DK 180503 B1 16 Henvisningstal 2 jordniveau 4 digelinje rende 5 6 forankringsvæg 7 profilstolper 8 vanduigennemtrængelige vægsegmenter 9 U-profil sektion af forankringsvæg 10 12 formsluttende indgreb 13 gevindtak 14 fremspring 16 reces 17 lodrette vægdele 18 endedel sektionens længdeakse 21 krumning 22 knæk 24 vandret foddel 20 25 gevindhulsvinge 26 opretstående koblingsdel 28 lodret blindhul 30 vandret overflade af oprette koblingsdel 32 pakningsmidler 33 sluseport 34 udsparing 35 sluselem 36 gummielastisk pakning 37 stangelement 38 hul til støbemasse
DK 180503 B1 17 39 spalte 40 spaltetætningselement 41 hul 42 stangelement med hul 43 stangelement med hul 44 samlingsstruktur (f.eks. wire) 45 kontraventil 46 rør 47 klap 48 hængsel 49 forhøjning 50 bolt 51 vandfang 52 afløbsrør (evt. til forbindelse til pumpe)

Claims (11)

DK 180503 B1 18 Patentkrav
1. Fremgangsmåde til sikring mod oversvømmelse, hvor der etableres en forankringsvæg (6), der forløber langs en digelinje (4), hvortil oprette vanduigennemtrængelige vægsegmenter (8) er kobbelbare, at foran- kringsvæggen (6) etableres sektionsvis, hvor hver sektion af foran- kringsvæggen (10) præfabrikeres og efterfølgende nedsættes i en rende (5) langs digelinjen (4), idet en sektion af forankringsvæggen (10) bringes til indgreb med en allerede i renden (5) anbragt sektion af forankrings- væggen (10) for efterfølgende at blive i det mindste delvist overdækket med jord, ler eller beton, hvor de enkelte sektioner (10) dannes af enten L-formede eller omvendt T-formede præfabrikerede elementer, der hver omfatter en opretstående koblingsdel (26) og en vandret foddel (24), hvor hver sektion (10) enten støbes i en og samme støbeform, eller støbes med den oprette koblingsdel (26) og den vandrette foddel (24) i hver sin støbeform og efterfølgende samles til en sektion på byggepladsen, hvor der i koblingsdelen (26) er tilvejebragt flere lodrette blindhuller (28), ken- detegnet ved, at to profilstolper (7) nedsættes i hver sit lodrette blindhul (28) i den opretstående koblingsdel (26) og at de vanduigennemtrænge- lige vægsegmenter (8) efterfølgende anbringes ovenpå hinanden på en sådan måde, at de vanduigennemtrængelige vægsegmenter (8) strækker sig mellem de to profilstolper (7).
2. Fremgangsmåde ifølge krav 1, kendetegnet ved, at der etableres et indgreb mellem sektionerne gennem omstøbning af et samlingsområde mellem sektionerne med beton.
3. Fremgangsmåde ifølge krav 1 eller krav 2, kendetegnet ved, at der etableres formsluttende indgreb mellem sektionerne ved at et fremspring (14) ved sektionens endedel (18) med sektionen forskydes ind i en mod- svarende reces (16) i en tilstødende sektions endedel (18).
DK 180503 B1 19
4. Fremgangsmåde ifølge krav et eller flere af kravene 1 - 2, kendeteg- net ved, at der fremstilles et antal sektioner, som omfatter en krumning (21) eller et knæk (22) langs længdeaksen (20), således at forankrings- væggen (6) kan forløbe langs en ikke retlinet digelinje (4).
5. Midlertidigt dige til sikring mod oversvømmelser, hvor det midlertidige dige omfatter en forankringsvæg (6), der forløber langs en digelinje hvor- til oprette vanduigennemtrængelige vægsegmenter (8) er kobbelbare over jordniveau (2), hvor forankringsvæggen (6) omfatter præfabrikerede individuelle sektioner (10), hvor hver præfabrikeret sektion (10) omfatter en vandret foddel (24) og en herfra opretstående koblingsdel (26), hvor de to dele danner enten en L eller en omvendt T- form når de er nedsatte i jorden til dannelse af forankringsvægen (6), hvor der i koblingsdelen (26) er tilvejebragt flere lodrette blindhuller (28), kendetegnet ved, at to profilstolper (7) er nedsat i hver sit lodrette blindhul (28) i den opretståen- de koblingsdel (26) og at de vanduigennemtrængelige vægsegmenter (8) er anbragt ovenpå hinanden og strækker sig mellem de to profilstolper (7).
6. Midlertidigt dige ifølge krav 5, kendetegnet ved, at der til hver indivi- duel sektion (10) hører et eller flere indgrebsdele til sammenkobling af en sektion til dennes nabosektioner.
7. Midlertidigt dige ifølge krav 5 eller krav 6, kendetegnet ved, at foddel (24) og opretstående koblingsdel (26) enten udgør et sammenhængende ubrudt legeme, eller omfatter to separate men sammenføjede legemer.
8. Midlertidigt dige ifølge krav 7, kendetegnet ved, at forbindelsen mel- lem opretstående koblingsdel (26) og foddel (24) omfatter en gevindtap (13) indsat i den vandrette foddel (24), hvilken gevindtap (13) er indrettet
DK 180503 B1 20 til at gå i indgreb med en vandret udragende gevindhulsvinge (25), der er isat ved en vandret underside af den opretstående koblingsdel (26).
9. Midlertidigt dige ifølge krav 8, kendetegnet ved, at den lodret opret- stående koblingsdel omfatter i det mindste et lodret blindhul (28) forlø- bende fra en vandret overflade (30) heraf og ned mod den vandrette fod- del (24).
10. Midlertidigt dige ifølge krav 5, kendetegnet ved, at indgrebsdele (14) af en samling mellem to af forankringsvæggens (6) individuelle sektioner (10) omfatter fleksible pakningsmidler (32) mod vandgennemstrømning, så som en gummielastisk pakning.
11. Midlertidigt dige ifølge krav 10, kendetegnet ved, at de fleksible pak- ningsmidler (32) er tilvejebragte på både den vandrette foddels (24) formsluttende indgrebsdele (16,14) og på den opretstående koblingsdels (26) formsluttende indgrebsdele (14,16).
DKPA201900471A 2019-04-17 2019-04-17 Fremgangsmåde til sikring mod oversvømmelse samt midlertidigt dige til sikring mod oversvømmelse DK180503B1 (da)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DKPA201900471A DK180503B1 (da) 2019-04-17 2019-04-17 Fremgangsmåde til sikring mod oversvømmelse samt midlertidigt dige til sikring mod oversvømmelse

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DKPA201900471A DK180503B1 (da) 2019-04-17 2019-04-17 Fremgangsmåde til sikring mod oversvømmelse samt midlertidigt dige til sikring mod oversvømmelse

Publications (2)

Publication Number Publication Date
DK201900471A1 DK201900471A1 (da) 2020-11-23
DK180503B1 true DK180503B1 (da) 2021-06-03

Family

ID=73497432

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DKPA201900471A DK180503B1 (da) 2019-04-17 2019-04-17 Fremgangsmåde til sikring mod oversvømmelse samt midlertidigt dige til sikring mod oversvømmelse

Country Status (1)

Country Link
DK (1) DK180503B1 (da)

Also Published As

Publication number Publication date
DK201900471A1 (da) 2020-11-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7708495B1 (en) Levee system
KR102153902B1 (ko) 시공성이 향상된 지하 연속벽체, 지하 연속벽체 시공방법 및 이에 사용되는 선행철근망 조립체
ES2445575T3 (es) Método y conjunto para construir una pantalla continua
BR112021014346A2 (pt) Método de construção de uma estrutura de bloco de concreto subaquática
CN210482200U (zh) 高陡河道岸坡生态护岸结构
KR100959301B1 (ko) 터널구조물과 이를 이용한 터널 및 터널 시공방법
KR101281070B1 (ko) 저류조용 벽체 구조물 및 그의 시공방법
CN108951611B (zh) 渠式切割装配式地下连续墙及施工方法
JP6004600B1 (ja) 排水路形成用薄板部材による排水路及びその排水路の施工方法
AU2013263720A1 (en) Wall Seal System
US20190309497A1 (en) Precast Concrete Panels Used as Surface Lining of Perimeter Surfaces of Excavations
CZ201857A3 (cs) Permanentní prefabrikovaná záporová stěna
KR20220012525A (ko) 지하 연속벽체, 지하 연속벽체 시공방법 및 이에 사용되는 선행철근망 조립체
DK180503B1 (da) Fremgangsmåde til sikring mod oversvømmelse samt midlertidigt dige til sikring mod oversvømmelse
US884354A (en) Marine concrete construction.
NO115718B (da)
US20160010297A1 (en) Pilaster repair device and method for repairing seawalls
KR101874955B1 (ko) 조립형 물막이 구조물 및 시공방법
KR102138839B1 (ko) 대형마대를 이용한 현장 타설형 콘크리트블록을 활용한 호안공사 방법
US5325643A (en) Soil retainer block
KR101862761B1 (ko) 지중 기초 구조물 시공방법
KR20200005841A (ko) 탑다운 공법을 이용한 빗물저류조 시공 방법
KR101201796B1 (ko) 빗물 저류조
KR102371284B1 (ko) 시공성이 향상된 지하 연속벽체, 지하 연속벽체 시공방법 및 이에 사용되는 선행철근망 조립체
JP3975131B2 (ja) ケーソン中詰工法、ケーソン構造物の製造方法

Legal Events

Date Code Title Description
PAT Application published

Effective date: 20201018

PME Patent granted

Effective date: 20210603