DK177185B1 - Fangboks - Google Patents

Fangboks Download PDF

Info

Publication number
DK177185B1
DK177185B1 DKPA200900455A DKPA200900455A DK177185B1 DK 177185 B1 DK177185 B1 DK 177185B1 DK PA200900455 A DKPA200900455 A DK PA200900455A DK PA200900455 A DKPA200900455 A DK PA200900455A DK 177185 B1 DK177185 B1 DK 177185B1
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
door
catch box
box
livestock
stall
Prior art date
Application number
DKPA200900455A
Other languages
English (en)
Inventor
Thomas Georgi
Original Assignee
Ap Company Af 2009 As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ap Company Af 2009 As filed Critical Ap Company Af 2009 As
Priority to DKPA200900455A priority Critical patent/DK177185B1/da
Priority to PCT/DK2010/050072 priority patent/WO2010112031A1/en
Priority to EP10758077A priority patent/EP2413686A1/en
Publication of DK200900455A publication Critical patent/DK200900455A/da
Application granted granted Critical
Publication of DK177185B1 publication Critical patent/DK177185B1/da

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01KANIMAL HUSBANDRY; AVICULTURE; APICULTURE; PISCICULTURE; FISHING; REARING OR BREEDING ANIMALS, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NEW BREEDS OF ANIMALS
    • A01K1/00Housing animals; Equipment therefor
    • A01K1/02Pigsties; Dog-kennels; Rabbit-hutches or the like
    • A01K1/0209Feeding pens for pigs or cattle

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Animal Husbandry (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Housing For Livestock And Birds (AREA)
  • Feeding And Watering For Cattle Raising And Animal Husbandry (AREA)
  • Catching Or Destruction (AREA)

Description

DK 177185 B1
Opfindelsens område
Den foreliggende opfindelse angår en fangboks udformet som en bås til husdyr, fortrinsvis søer, og som er beregnet til at hvilken bås har en størrelse således, at der kan opholde sig ét af disse husdyr i båsen, og hvilken bås omfatter 5 - et fodertrug i den forreste ende af båsen, - en forreste låge, som er hængslet, så den kan svinge om en akse, som fortrinsvis er vandret og en bageste låge, som er hængslet, så den kan svinge om en anden akse, som fortrinsvis er vandret, hvilken forreste låge i lukket stilling spærrer for adgangen af husdyret til fodertruget, hvilken bageste låge i lukket stilling spærrer for adgangen af 10 andre tilsvarende husdyr til båsen, - en forbindelsesanordning, der omfatter en stang, som forbinder den forreste låge med den bageste låge således, at åbning henholdsvis lukning af den ene låge medfører lukning henholdsvis åbning af den anden låge.
Opfindelsens baggrund 15 Opfindelsen er særlig relateret til ædeboks/hvileboks for en so, fortrinsvis i forbindelse med fodring og/eller tilsyn af soen. En sådan type boks er for eksempel kendt ffa EP 1 333 715 Bl.
Sådanne båse anvendes i svinestier, der er indrettet til løsgående flokke af søer. Når 20 bageste låge er åben, er forreste låge lukket, men når en so går ind i boksen, vil den for at nå frem til fodertruget skubbe forlågen op eller til side. Derved tvinges baglågen ned og lukker for yderligere adgang.
Fodringen af løsgående søer i en stald foregår således, at en flok søer opholder sig i et 25 lejeareal, hvorefter søerne selv finder en tom bås, hvor de ved at skubbe til den forreste låge, selv lukker lågen bag sig. Søerne kan nu æde uforstyrret. Denne adskillelse af søerne under fodringen er vigtig, idet rangordenen i en flok kan bevirke, at svage søer bliver skubbet til side af de stærkere søer og derved ikke får foder nok.
30 En yderligere fordel ved anvendelse af sådanne båse er, at søerne under fodringen kan vaccineres, insemineres eller markeres på lettere vis, end når søerne er fritgående, idet søerne ikke kan løbe væk og andre søer ikke kan forstyrre behandlingen. Endvidere 2 DK 177185 B1 letter opholdet af søerne i båsene rengøringen af resten af stien, navnlig på de områder, hvor søerne opholder sig det meste af tiden.
Når soen er i en boks ifølge kendt teknik og skal ud af boksen igen, vil man genne den 5 bagud, så den med bagdelen trykker mod baglågen. Dette assisteres til tider ved at personen manuelt aktiverer lågen for at medvirke til at fa soen ud. Baglågen, der er svingelig ophængt, vil give efter og åbne sig. Samtidig vil forlågen på grund af forbindelsesanordningen lukkes, så adgangen til fodertruget spærres.
10 Hvis dyret, her soen, som f.eks. kan være et dyr, der har været til undersøgelse eller behandling, efter at være gået lidt tilbage, bliver forskrækket eller påvirkes på bagdelen, går fremad, kan den støde mod forlågen og derved åbne denne med deraf følgende lukning af baglågen. Det er uheldigt, fordi denne bevægelse kan gentage sig, så soen bliver mere og mere oprevet over de op- og nedlukkende låger. Der opstår en svingen-15 de tilstand, hvor soen bliver ophidset og ikke kommer ud. Det er uheldigt for dyret og besværligt for den person, der prøver at fa dyret ud. Dette betyder endvidere at det ofte er nødvendigt at være to personer om arbejdet med at fa soen ud.
Fra tysk fremlæggelsesskrift DE 2 029 600 kendes en bås, hvor der er en forreste låge, 20 som soen skal skubbe til åben stilling for at soen kan nå fodertruget. Denne forreste låge er via en forbindelsesanordning forbundet med den bageste låge, således at åbning af den forreste låge medfører lukning af den bageste, og åbning af den bageste medfører lukning af den forreste. Begge låger er hængslet langs lodrette akser, og åbning af dem foregår derfor sideværts, så den bageste låge i åben tilstand står i forlængelse af 25 båsens side.
Endvidere kendes fra EP 1 346 632 Bl en bås af den indledningsvis nævnte type.
Denne bås anvendes i et staldsystem hvor alle båsene er forbundet med et centralt låsesystem for båsene. Det centrale låsesystem er forbundet med alle båsene og sikrer at 30 dyrene som befinder sig i båsene kan forblive i båsene indtil oplåsning af det centrale låsesystem, for eksempel indtil alle dyr er færdig med at æde. Låsesystemet er således indrettet for at en central aktivering låser/oplåser alle båse.
t 3 DK 177185 B1
Imidlertid er dette låsesystem indrettet med mulighed for en individuel låsning af en bås. Dette sker ved at baglågens låsemekanisme omfatter en forskydelig låsepal, som kan forskydes individuelt og dermed tillader låsning af den sammenkoblede forreste låge og bageste låge uafhængigt af oplåsning af lågerne i de tilstødende båse. En sepa-5 rat åbning og lukning af den bageste låge uafhængigt af den forreste låges åbning og lukning er ikke mulig.
Opfindelsens formål
Formålet med opfindelsen er at anvise en fangboks til husdyr, især søer, hvor det er 10 muligt at ophæve den mekaniske forbindelse mellem for- og baglåge på en fangboks af den i indledningen angivne art, så man undgår ulemperne ved ufrivillig lukning af baglågen under dyrets udgang fra boksen.
Beskrivelse af opfindelsen
Det særlige ved fangboksen ifølge opfindelsen er, at forbindelsesanordningen omfatter 15 en udløselig låseindretning, der ved manuel betjening kan frigøre forbindelsen mellem forreste og bageste låge for separat åbning og lukning af den bageste låge.
Når husdyret, oftest en so, efter ophold i fangboksen skal ud, vil det kunne skubbe baglågen op - hvad enten denne er tophængslet eller sidehængslet - idet forbindelses-20 anordningen tvinger forlågen ned samtidig. I denne situation kan man manuelt frigøre forbindelsen mellem for- og baglåge ved at udløse låseindretningen. Det er nu muligt at genne dyret ud på nem måde. Normalt vil forlågen i denne situation være i sin åbne position. Således vil dyret bevægelser hvor det rammer baglågen ikke tvinge fortågen ned. Dyret kan derfor bakke ud af boksen uden hindringer.
25
Normalt kan baglågen frigøres ved udløsning af låseindretningen samtidig med, at forlågen er oppe. Herefter åbnes baglågen, og dyret kan gennes ud af den person, der står ved boksen.
30 Fangboksen kan kombineres med kendte systemer til låsning af forbindelsesanordningen enkelvist eller centralt for alle, så lågerne f.eks. låses med baglågen lukket ned og forlågen åben, så dyrene kan spise fra trugene.
4 DK 177185 B1 Låseindretningen kan udføres på flere måder. En mulighed er, at der ved for- eller baglågens hængselforbindelse til boksens stativ er fastgjort en delcirkelformet rastereller hulpladestykke, som forbindelsesstangen er i udløseligt indgreb med, eventuelt 5 via en tværgående tap.
Opfindelsen foretrækkes udført, så den udløselige låseindretning omfatter mindst en pal, som er lejret i boksens stativ og som kan bevæges til indgreb med en udskæring i stangen. Palen kan være en vippepal, der kan gå i indgreb med et hak i forbindelses-10 stangen. Andre arreteringsanordninger er naturligvis mulige.
I en foretrukken enkel udførelsesform for fangboksen ifølge opfindelsen er palen en lodret aksialforskydelig tap, som kan bevæges mellem en nedre låsestilling og en øvre fri stilling i en lejring for stangen, der kan forskydes i lejringen på tværs af tappens 15 forskydningsretning. Indgrebet kan da ske med huller eller indhak i forbindelsesstangens overside, hvad enten stangen består af et hulprofil eller et åbent profil eller har simpel massivt tværsnit.
Det foretrækkes at den lodret aksialforskydelige tap er fjederbelastet mod sin nedre 20 låsestilling. Herved fås et sikkert indgreb og en sikker sammenkobling af de to låger.
For at opnå stor mekanisk stabilitet i forbindelsesanordningen, så man undgår skævvridning af mekanismens lejer og bevægelige dele samt større holdbarhed foretrækkes, at boksen omfatter to hovedsagelig parallelle forbindelsesstænger, der forbinder for-25 og baglåge i hver side af boksen, og at stængerne er forsynet med hver sin låseindretning.
T egningsbeskrivelse
Et udførelseseksempel på fangboksen ifølge opfindelsen skal herefter beskrives nærmere med henvisning til tegningen, hvor 30 fig. 1 viser i perspektiv en fangboks ifølge opfindelsen i lukket tilstand med forlågen åben, DK 177185 B1 5 fig. 2 viser et udsnit af fig. 1 med låseindretning nær baglågen, fig. 3 viser fangboksen på fig. 1, men i åben tilstand og ved brug af låseindretnin gen, fig. 4 viser det samme som fig. 3, men set i perspektiv ovenfra, og 5 fig. 5 viser det et billede svarende til fig. 3 men af en alternativ udførelsesform for fangboksen.
Detaljeret beskrivelse af udførelseseksempler
En fangboks til brug i svinestalde, især til søer, kan som vist på tegningen opbygges 10 som en åben konstruktion af rør og stænger. Boksen har ben 1, der sammen med langsgående stænger 3 udgør et stativ 5, der ved en forende er forsynet med et fodertrug 7.
Som ved kendte fangbokse er boksen ifølge opfindelsen forsynet med en forlåge 9 og 15 en baglåge 11, som er indbyrdes forbundne med en forbindelsesanordning, der i denne udførelse omfatter to parallelle stænger 13, der her udgøres af rør. Lågerne 9, 11 er svingeligt ophængt med respektive svingarme 15, 17, så der derved dannes et bevægeligt system, hvor bevægelse af den ene låge 9, 11 medfører en tvangsstyret bevægelse af den anden låge 11,9.1 baglågens 11 lukkede tilstand som vist på fig. 1 og 2 vil for-20 lågen 9 være åben, og omvendt.
I den viste udførelse er der to stænger 13 af styrke- og stabilitetshensyn, men opfindelsen kan naturligvis også anvendes i fangbokse med kun én forbindelsesstang.
25 I den foretrukne udførelsesform som vist på tegningens fig. 1 - 4 er de to stænger 13 ledforbundet med forlågen 9 med lasker 19. I den anden ende er stængerne 13 lejret i særligt udformede bøsninger 21, som er fastgjort til baglågen 11. Bøsningerne 21 er drejeligt lejrede i forhold til baglågen 21. Bøsningerne 21 er forsynet med føringer 23, der styrer opad og nedad bevægelige låsepaler eller -tappe 25.
På fig. 1 og 2 er låsetappene 25 i nederste stilling, hvor deres ikke viste ender er i indgreb med ikke viste huller på oversiden af stængerne 13.1 denne funktionsstilling, som s 30 6 DK 177185 B1 boksen vil indtage, når dyret er inde i boksen og æder eller bliver undersøgt af en dyrlæge, fungerer lågerne 9, 11 og fangboksen som sådan ligesom bokse ifølge den kendte teknik.
5 Når dyret, oftest en so, skal ud igen, kan forbindelsen mellem baglåge 11 og stænger 13 udløses ved at trække låsetappene 25 op. Herefter kan stængerne 13 forskydes inde i bøsningerne 21, og man kan svinge baglågen 11 op uden at tvinge forlågen 9 ned i lukket stilling, se fig. 3 og 4.1 den viste udførelse er stængerne 13 forsynet med andre huller 27 på oversiden, se fig. 1 og 2, hvori tappene 25 kan indskydes. På denne måde 10 er lågerne 9 og 11 nu begge låst i åben stilling, og man undgår derved ufrivillig lukning af baglågen, fordi soen støder mod forlågen, når den skal gennes ud af boksen igen.
Den i fig. 5 viste udførelsesform adskiller sig fra den i fig. 1 -4 viste ved at at de ikke 15 har bøsninger 21 og føringer 23. Forbindelsesstængeme 13 er forbundet med baglågen via en flange 29, der er udløseligt forbundet med en modsvarende delcirkelformet hol-der(ikke vist), der griber udløseligt om flangen 29. Dette betyder at forbindelsesstængeme 13 helt frigøres fra baglågen 11 og kan lægges på støtteflanger 31 hvorefter baglågen 11 svinges op til den viste stilling. Herefter vil en gaffel 33 svinges fra den 20 viste stilling hvor den er i en frikoblingsposition til en stilling hvor den er i sammenkoblingsposition hvor gaflen33’s to grene 35 placeres på hver side af svingarmene 17 således at baglågen 11 fastholdes i sin viste åbne stilling.
I fig. 3 vises gaflen 33. Gaflen 33 vil ikke blive anvendt i denne udførelsesform da 25 forbindelsesstængeme 13 er i en giidelig forbindelse med baglågen 11 via bøsningerne 21.

Claims (5)

1. Fangboks i form af en bås til husdyr, fortrinsvis søer, hvilken bås har en størrelse således, at der kan opholde sig ét af disse husdyr i båsen og hvilken bås omfatter - et fodertrug (7) i den forreste ende af båsen, 5. en forreste låge (9), som er hængslet, så den kan svinge om en akse, som fortrinsvis er vandret, og en bageste låge (11), som er hængslet, så den kan svinge om en anden akse, som fortrinsvis er vandret, hvilken forreste låge i lukket stilling spærrer for adgangen af husdyret til fodertruget, hvilken bageste låge i lukket stilling spærrer for adgangen af andre tilsvarende husdyr til båsen, 10. en forbindelsesanordning (13,21,23,25), der omfatter en stang (13), som forbinder den forreste låge (9) med den bageste låge (11) således, at åbning henholdsvis lukning af den ene låge medfører lukning henholdsvis åbning af den anden låge, kendetegnet ved, at forbindelsesanordningen (13,21,23,25) omfatter en udløselig låseindretning (21,23,25), der ved manuel betjening kan frigøre forbindelsen mellem 15 forreste og bageste låge for separat åbning og lukning af den bageste låge.
2. Fangboks ifølge krav 1, kendetegnet ved, at den udløselige låseindretning (21.23.25) omfatter en pal (25), som er lejret ved boksens stativ og som kan bevæges til indgreb med en udskæring i stangen (13). 20
3. Fangboks ifølge krav 2, kendetegnet ved, at palen (25) er en lodret aksialforskyde-lig tap (25), som kan bevæges mellem en nedre låsestilling og en øvre fri stilling i en lejring (21) for stangen (13), der kan forskydes i lejringen på tværs af tappens forskydningsretning. 25
4. Fangboks ifølge krav 3, kendetegnet ved, at den lodret aksialforskydelige tap (25) ; er fjederbelastet mod sin nedre låsestilling. j
5. Fangboks ifølge ethvert af de foregående krav, kendetegnet ved, at boksen omfat- i i 30 ter to hovedsagelig parallelle forbindelsesstænger (13), der forbinder for- og baglåge i j hver side af boksen, og at stængerne er forsynet med hver sin låseindretning (21.23.25) .
DKPA200900455A 2009-04-02 2009-04-02 Fangboks DK177185B1 (da)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DKPA200900455A DK177185B1 (da) 2009-04-02 2009-04-02 Fangboks
PCT/DK2010/050072 WO2010112031A1 (en) 2009-04-02 2010-03-30 Retention box for domestic animals
EP10758077A EP2413686A1 (en) 2009-04-02 2010-03-30 Retention box for domestic animals

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK200900455 2009-04-02
DKPA200900455A DK177185B1 (da) 2009-04-02 2009-04-02 Fangboks

Publications (2)

Publication Number Publication Date
DK200900455A DK200900455A (da) 2010-10-03
DK177185B1 true DK177185B1 (da) 2012-05-21

Family

ID=42827493

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DKPA200900455A DK177185B1 (da) 2009-04-02 2009-04-02 Fangboks

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP2413686A1 (da)
DK (1) DK177185B1 (da)
WO (1) WO2010112031A1 (da)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN108882694A (zh) * 2016-04-01 2018-11-23 利拉伐控股有限公司 用于对一组动物挤奶的挤奶模块,挤奶装置和方法

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN102630591B (zh) * 2012-04-13 2014-01-01 曹翠 一种母猪散养精确饲喂设备
NL2010780C2 (en) * 2013-05-08 2014-11-13 Hanskamp Agrotech B V Fence system comprising a gate.

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3415227A (en) * 1966-11-15 1968-12-10 Frank H. Welsh Animal stall and gate means
US3543723A (en) * 1969-01-22 1970-12-01 Bangor Punta Operations Inc Sow feed stall
DE2029600C3 (de) * 1970-06-16 1974-10-24 Richter, Hermann, 4434 Ochtrup Schweinebox
US4503809A (en) * 1983-08-12 1985-03-12 Watkins Sr Nathan L Sow-operated feed stall
DK173957B1 (da) * 2000-10-23 2002-03-11 Egebjerg Maskinfabrik As Bås til husdyr, fortrinsvis søer, samt anvendelse heraf
DK1346632T3 (da) * 2002-03-22 2006-04-18 Egebjerg Maskinfabrik As Baglåge til husdyrbås
US7861675B2 (en) * 2007-04-24 2011-01-04 Crystal Spring Colony Farms Ltd. Containment apparatus for containing gestating sows

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN108882694A (zh) * 2016-04-01 2018-11-23 利拉伐控股有限公司 用于对一组动物挤奶的挤奶模块,挤奶装置和方法
CN108882694B (zh) * 2016-04-01 2022-02-22 利拉伐控股有限公司 用于对一组动物挤奶的挤奶模块,挤奶装置和方法

Also Published As

Publication number Publication date
EP2413686A1 (en) 2012-02-08
DK200900455A (da) 2010-10-03
WO2010112031A1 (en) 2010-10-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7540109B2 (en) Humane trap for small animals
US5184572A (en) Animal control chute
US9259009B2 (en) System and method for restraining and handling livestock
KR100770600B1 (ko) 원숭이용 케이지
CA2858568C (en) Self-closing stall for an animal
DK177185B1 (da) Fangboks
US20050132978A1 (en) Livestock squeeze chute and head gate
US8171667B2 (en) Bear trap with safety door
US7216605B2 (en) Animal management system
EP2055183A2 (en) Locking principle for a rear gate in a pen
US2904005A (en) Anti-kick attachment for dairy stanchions
KR101667297B1 (ko) 영장류 케이지
DK173957B1 (da) Bås til husdyr, fortrinsvis søer, samt anvendelse heraf
Fraser et al. Initial test of a farrowing crate with inward-sloping sides
KR200406289Y1 (ko) 도그용 케이지
NL1027527C1 (nl) Biggennest.
GB2583918A (en) Livestock weighing crate
US595504A (en) Animal-stall
US2126593A (en) Animal holding chute
US1116220A (en) Automatic door for stalls.
US676623A (en) Automatic animal-trap.
CA2032295C (en) Animal containment pen
US241087A (en) Hog-trap
EP1449428A1 (de) Automatisch öffnender Futternapf
GB2470218A (en) A headgate for livestock handling equipment