DK176516B1 - Computerimplementeret fremgangsmåde samt computersystem og et computerlæsbart medium til at lave videoer, podcasts eller slidepræsentationer fra en Business-Intelligence-application - Google Patents

Computerimplementeret fremgangsmåde samt computersystem og et computerlæsbart medium til at lave videoer, podcasts eller slidepræsentationer fra en Business-Intelligence-application Download PDF

Info

Publication number
DK176516B1
DK176516B1 DK200700637A DKPA200700637A DK176516B1 DK 176516 B1 DK176516 B1 DK 176516B1 DK 200700637 A DK200700637 A DK 200700637A DK PA200700637 A DKPA200700637 A DK PA200700637A DK 176516 B1 DK176516 B1 DK 176516B1
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
metadata elements
data
computer
metadata
data set
Prior art date
Application number
DK200700637A
Other languages
English (en)
Inventor
Morten Middelfart
Morten Sandlykke
Original Assignee
Targit As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Targit As filed Critical Targit As
Priority to DK200700637A priority Critical patent/DK176516B1/da
Priority to US12/112,178 priority patent/US20080301539A1/en
Priority to EP08155432A priority patent/EP1988496A1/en
Application granted granted Critical
Publication of DK176516B1 publication Critical patent/DK176516B1/da

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06QINFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGY [ICT] SPECIALLY ADAPTED FOR ADMINISTRATIVE, COMMERCIAL, FINANCIAL, MANAGERIAL OR SUPERVISORY PURPOSES; SYSTEMS OR METHODS SPECIALLY ADAPTED FOR ADMINISTRATIVE, COMMERCIAL, FINANCIAL, MANAGERIAL OR SUPERVISORY PURPOSES, NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • G06Q10/00Administration; Management
    • G06Q10/06Resources, workflows, human or project management; Enterprise or organisation planning; Enterprise or organisation modelling

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Business, Economics & Management (AREA)
  • Human Resources & Organizations (AREA)
  • Strategic Management (AREA)
  • Economics (AREA)
  • Entrepreneurship & Innovation (AREA)
  • Educational Administration (AREA)
  • Game Theory and Decision Science (AREA)
  • Development Economics (AREA)
  • Marketing (AREA)
  • Operations Research (AREA)
  • Quality & Reliability (AREA)
  • Tourism & Hospitality (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Business, Economics & Management (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Information Retrieval, Db Structures And Fs Structures Therefor (AREA)

Description

DK 176518 B1
Computerimplemenferet fremgangsmåde samt computersystem og et computerfæsbart medium til at lave videoer, podcasts eller slide» præsentationer fra en Business»lnteSligenes-applikation 5
Baggrund
Business Intelligence (BI) er en generel betegnelse, der henviser til computer-implementerede teknologier, som bruges til at indsamle, tilvejebringe ad-10 gang til og analysere data og information om aktiviteter I en yirksomhed, Business-Snteliigence-systemer kan gemme og tilvejebringe nern adgang til en omfattende viden om de faktorer, der påvirker virksomhedens forretning, såsom metrikker om salg, produktion, interne aktiviteter, osv. Sådan viden gemmes i en database, som er driftsmæssigt forbundet med eller integreret i 15 business-inlelligence-systemet.
B us i ne ss-i nte! I i g e n ce- soft wa re (også betegnet applikationer) inkorporerer evnen tii at minesøge (forespørgsel), analysere og rapportere. Nogen moderne business-intelligence-software tillader brugerne at krydsanalysere og 20 udføre dybtgående dataresearch hurtigt for at tilvejebringe bedre analyse af salg eller performance på Individ-, afdelings- eller virksomhedsniveau, Til moderne anvendelser af business-intelligence-software er brugere af sådan software i stand tii hurtigt at kompiiere rapporter fra data til prognosticering, analyse og forretningsmæssig beslutningstagning, 26
For at udarbejde en rapport om data, der er findes i en database, er det en forudsætning, at det eiler de datasæt, som er genstand for fremlæggelse i rapporten identificeres - hvilket typisk udføres ved at lave en elier anden slags forespørgsel til databasen. Imidlertid skal man også vælge en eller an-30 den slags præsentation - typisk vælges præsentationen fra en palet af for- 2 DK 178516 B1 skellige præsentationsformer. Palletten med de forskellige slags præsentationsformer kan omfatte velkendte grafer, diagrammer, tabellen osv.
Der findes forskellige computer-implementerede fremgangsmåder til automa-5 tisk eller halvautomatisk at udarbejde en forespørgsel, afgive forespørgselen til databasen, hente data og gengive præsentationen på et ønsket medium. I denne henseende er det også kendt at registrere en brugers præferencer og anvende dem til at lave en præsentation automatisk, men i overensstemmelse med de registrerede præferencer.
10
Fordi sådan automatisk eller halvautomatisk assistance er blevet en mulighed, kan mindre kvalificerede brugere nu bruge business-inteiisgence-syslemer, Følgelig kan en bredere skare af brugere drage fordel af at udarbejde præsentationer ti! analyse af data og en underliggende situation, som 15 gengives ved disse data. Trods denne automatisering efterlader den mere udbredte brug af præsentationer af data fra en database en stadigt bredere flok af brugere, som bruger tiden foran desktop-computerne på at analysere data.
20 Databaser brugt i forbindelse med grænseflader tilvejebringer værktøjer til at udarbejde præsentationer, som kan tilpasses den enkelte bruger, køres på en mainframe, desktop- eller laptop-computer, idet der er brug for relativt store displays til at gengive præsentationerne med en tilstrækkelig detaljeringsgrad. Desuden er der brug for megen brugerlnteraktion for at få gengivet 25 præsentationerne så præcist som ønsket, og desfor anses det ofte for at være nødvendigt med et tastatur eller lignende..
Følgelig har brugen af databaser med det formål at udforme brugertilpassede præsentationer ikke været kronet med succes på mobile og små elektroniske 30 platforme, såsom mobiltelefoner, PDA'er osv.
DK 176516 B1 3 imidlertid findes der specielle, men udbredte teknikker til at udforme multimedie-præsentationer på mobile platforme. Video-podcast er en betegnelse, der bruges om online-afgivelse af video på forespørgsel. Betegnelsen er en videreudvikling, der bruges specielt til video, og som stammer fra den aimin-5 deligvist audio-haserede podcast, og henviser til distribuering af video, hvor forbrugere kan tilmelde sig ved hjælp af en PC, et TV, en set-top box, et mediecenter eller mobil multimediemdretning.
Fra en Webserver kan en video-podcast distribueres som en fil elier som en 10 stream. Ved downloading af hele video-podcasts på forhånd kan brugeren afspille video-podcasfen offline f.eks. på en bærbar medieafspiiler. En down-ioadet version kan ses mange gange med kun én downloading, hvorved omkostningerne til båndbredde i sådanne tilfælde reduceres. Streaming tiilader at søge (udelade dele af filen) uden at downloads hele video-podcast’en, at 15 tilvejebringe bedre statistikker og lavere omkostninger til båndbredde for serverne; imidlertid vil brugerne måske skulle finde sig i pauser i afspilning som følge af lavere overførselshastigheder. En podcasting-kiient kan arbejde med en separat eller integreret afspiller.
20 En screencast er en digital optagelse af et output fra en computerskærm, som ofte indeholder audio-tale, Præcis lige som et screenshot er et billede af en brugers skærm, er en screencast i det væsentlige en film af, hvad en bruger ser på sin skærm. En screencast er en digital film, hvor rammerne er delvist eller helt en computerskærm, og hvor audio-tale beskriver, hvad der sker 25 på skærmen.
Kendt teknik EP-A 1 859 501 beskriver en computerimplementeret fremgangsmåde til at 30 tilvejebringe en track history inden en database, omfattende trinnene at tilvejebringe en track history i en lagerhukommeise over valgselekterbare re- DK 176516 B1 4 cords, som hver omfatter metadataelementer, som er anvendelige til at identificere et datasæt fra et supersæt af data, som er gemt i databasen. Ved hjælp af track history er muligt at genfinde informationer, som tidligere er blevet opbygget eller udviklet, til at identificere et specifikt datasæt. Derved kan 5 præsentationer af datasæt genfindes via metadata, som definerer, hvilke data, der skal indgå i et datasæt, som kan hentes blandt et supersæt af data, der er gemt i databasen. Det har den virkning, at præsentationer kan genfindes i den rækkefølge, de blev Savet i, og udarbejdes med de data, der er til rådighed på det tidspunkt, genfindingen foretages.
10
Imidlertid er disse og andre kendte fremgangsmåder til at genkalde præsentationer ikke udviklede nok til at opfylde brugernes krav til business-inteiligence-systemer.
15 Kort beskrivelse af opfindelsen
Ovenstående og andre mangler ved den kendte teknik overvindes med en computerimplementeret fremgangsmåde til at udarbejde en præsentation af et datasæt, der hentes i en database, omfattende trinnet: i en hukommelse at 20 tilvejebringe enheder af første metadataelementer, som definerer, hvilke data, der skal indgå i et datasæt, som kan hentes fra et datasupersæt, der er gemt i databasen; i hukommelsen yderligere at tilvejebringe andre metadataelementer, som definerer egenskaber ved en præsentation af datasættet ved hjælp af grafiske objekter, der specificeres af egenskaberne; at udarbejde et 25 grafisk billede af datasættet ved at hente det datasæt, der defineres af enhederne af første metadataelementer, og ved at gengive datasættet i overensstemmelse med de andre metadataelementer. Fremgangsmåden er ejendommelig ved at omfatte at gentage trinnet at udarbejde et grafisk billede for en flerhed af enheder af første metadataelementer, så der tilvejebringes en 30 sammenhængende sekvens af grafiske billeder for forskellige datasæt; og distribuere sekvensen til efterfølgende afspilning på en afspillerstation, så der 5 OK 176516 B1 overføres en kollektiv præsentation af de individuelle datasæt til præsentation på progressiv måde.
Følgelig tilvejebringes der en kollektiv præsentation af de individuelie data-5 sæt i en forbundet sekvens af præsentationer af grafiske billeder. Præsentationerne kan være i form af en siide-præsentation, en video- øg/eller en podcast, Sædvanligvis er business-inteiiigence-systemer konfigureret med avancerede brugergrænseflader til at udføre interaktive analyser af store datasæt i overensstemmelse med en brugers præferencer. Imidlertid er det inden for 10 det tekniske område, der vedrører computerforugergrænsefiader til business-inteiiigence-systemer, ikke tidligere blevet erkendt, at i nogle situationer er den mest effektive måde at kommunikere store mængder datainformation på at tilvejebringe en sammenhængende sekvens af grafiske billeder for forskellige datasæt; og distribuere sekvensen til efterfølgende afspilning på en af-15 spillerstation, således at der overføres en kollektiv præsentation af de individuelle datasæt til præsentation på progressiv måde. Derved overføres ønsket information til brugeren i overensstemmelse med et ønsket grafisk layout (som bestemt ved præsentationsegenskabeme). Brugeren kan nyde en sådan præsentation på en afspillerstation (f.eks. err mobiltelefon, en PDA, en 20 bærbar videoafspiller, en laptop-computer, en desktop-computer, en kiosk-computer), som drager fordel af tidligere definerede præferencer. Brugeren har den fordel, af han ikke behøver styre den avancerede brugergrænseflade i et business-inteliigence-system, f.eks. ved udelukkende at kunne koncentrere sig om at se og fortolke det indhold, der præsenteres i sekvensen. Føi-25 gelig kan tiden bruges mere effektivt,
Fordi sekvensen distribueres som en grafisk præsentation kan den ses på en station, som ikke er koblet til databasen. Det er velkendt at tilvejebringe en afspiller til en sådan sekvens.
30 6 DK 176516 B1
Ifølge en udførelsesform omfatter enhederne af første metadataelementer elementer, som hver definerer endimensionale dafa, der skal indgå i et datasæt; og hvor metadataelerrsenterne, der omfattes i kombination af en enhed, definerer et multidimensionalt datasæt. De første metadataelementer kan 5 tælle såkaldte ’’measures" (mål) og "dimensions” (dimensioner) - betegnelser, der bruges i forbindelse med multidimensionate databaser.
Fremgangsmåden kan yderligere omfatte at beregne en værdi som en funktion af de værdier, der omfattes af datasættet, og gemme den værdi som en 10 del af de andre metadataelementer; og hente andre metadataetementer, som har en værdi, der opfylder et kriterium, og hente første metadataelementer, der relaterer sig til de andre metadataelementer, for at hente det datasæt, der vælges af de første metadataelementer, som relaterer sig til de andre metadataelementer, som har en værdi, der opfylder kriteriet. Derved kan 15 værdier, som beskriver egenskaber ved værdierne i datasættet, gemmes og bruges som indgang til at hente datasæt med egenskaber, som opfylder et kriterium. Dette beskrives mere detaljeret i forbindelse med at håndtere et såkaldt Key Performance Index, KPI.
20 Fremgangsmåden kan alternativt eller yderligere omfatte at tilvejebringe en metrik omfattet af de andre metadataelementer og til at repræsentere en frekvens, hvorved de første metadataelementer, som definerer, hvilke data, der skal indgå i et datasæt, blev hentet med henblik på at gengive et grafisk billede; og hente andre metadataelementer, som har en værdi af metrikken, der 25 opfylder et kriterium, og hente første metadataelementer, der relaterer sig til de andre metadataetementer med henblik på at hente det datasæt, der blev valgt af de første metadataelementer, som relaterer sig ti! de andre meiada-taeiementer, der har en værdi, der opfylder kriteriet. Derved kan f.eks. oftest anvendte datasæt nemt hentes.
30 DK 176516 B1 7
Ifølge en udførelsesform omfatter fremgangsmåden at tilvejebringe information til at gengive en rækkefølge, hvori enhederne af første metadataeiemen-ter blev hentet med henblik på at gengive et grafisk billede; og hente andre metadataelementer, som har en værdi af metrikken, som opfylder et kriterl· 5 um, og hente første metadataelementer, der relaterer sig til de andre meta-dataelementer, med henblik på at hente det datasæt, der vælges af de første metadataelementer, som relaterer sig til de andre metadataelementer, som har en værdi, der opfylder kriteriet. Rækkefølgen kan gengives med et sekventielt nummer, datoer, tid eller en given hierarkisk struktur. Derved kan en 10 given sekvens af præsentationer, der anvendes under eller som en del af en analyse, blive genkaldt i en rigtig rækkefølge for at tilbageafspiiie analysen f.eks. som en video.
Ifølge en udførelsesform af fremgangsmåden udføres trinnene med at hente 15 det datasæt, der defineres af enhederne af første metadata, og udarbejde grafiske billeder af datasættet som en timet aktivitet. Derved kan en sekvens, som er velkendt med hensyn til form og rækkefølge, distribueres med opdaterede data, hvorved der præsenteres en nyere situation s et velkendt scene-rie.
20
Ifølge en udførelsesform distribueres sekvensen af grafiske billeder med ti-minginformation, som specificerer på hvilke tidspunkter billederne skal præsenteres i forhold til hinanden.
25 Ifølge en udførelsesform omfatter trinnet at udarbejde sekvensen at tilføje audio-information valgt i afhængighed af metadataelementerne. Følgelig kan audio bruges til at udtrykke en vis udvikling af data, f.eks, når metadataelementerne omfatter det såkaldte key performance index.
30 Trinnet at udarbejde sekvensen kan omfatte at tilføje metadataelementer s en tekstbesked med henblik på gengivelse på et billede i sekvensen. Derved DK 176516 B1 8 kan der tilføjes forklaringer, introduktioner, signaturforklaringer og lignende til præsentationen med henblik på at forbedre kommunikation.
Fremgangsmåden kan omfatte af redigere sekvensen af grafiske bilieder, 5 inden trinnet med at distribuere sekvensen udføres. En bruger kan forsynes med en brugergrænseflade til af redigere sekvensen med henblik på at anbringe biliederne i en ønsket rækkefølge.
S et computersystem med en hukommelse kan der indlæses et program, som 10 er konfigureret til at udføre den computer-implementerede fremgangsmåde som angivet ovenfor.
På et computeriæsbart medium kan kodes et program, som er konfigureret til at udføre den computer-implementerede fremgangsmåde som angivet oven-15 for, når den køres på en computer.
Kort beskrivelse aftegningen
Opfindelsen vil blive beskrevet mere detaljeret i forbindelse med tegningen, 20 hvor:
Pig. 1 viser et blokdiagram over et system med en brugergrænseflade og en komponent, der tilvejebringer en track histony; 25 Pig. 2 viser et procesdiagram til at registrere et sæt af metadataelementer i forbindelse med en første brugerinteraktlon;
Fig. 3 viser et procesdiagram, som viser, hvordan et Key Performance Index udarbejdes ud fra et specificeret "measure” på forud defineret måde, hvor 30 dette "measure” specificeres i henhold til forskellige valgmuligheder; 9 DK 176518 B1
Figur 4 viser en proces og en struktur til at udarbejde en sekvens af billeder;
Fig, 5 viser en første afbildning med et enkelt grafisk præsentationsobjekt og en track history i form af en trædiagram-komponent; 5
Fig. 6 viser et datameter og et grafisk kontrolobjekt; og pig. 7 viser en sekvens af billeder.
10 Detaljeret beskrivelse af foretrukne udføreisesformer
Det skal generelt bemærkes, at en dimension er en samling af data af samme type; dermed er det muligt at strukturere en muitidimensional database. Værdier af en dimension betegnes positioner eller dimensionsværdier eller 15 kriterier. En multidimensional database defineres typisk som en database med mindst tre uafhængige dimensioner. "Measures" er data ordnet efter dimensioner, i en "measure" er hver dataceile forbundet med en enkelt position i en dimension.
20 Betegnelsen OLAP” arsgiver en kategori af applikationer og teknologier, som tillader indsamling, lagring, manipulering og reproduktion af multidimensiona-le data, primært, men ikke udelukkende til analyseformål.
Der kan tilvejebringes specialmoduler til at transformere operationelle data 25 fra en kildedatabase eller transaktionsdatabase til analytiske data i et datalager. I nogle situationer kan det være uhensigtsmæssigt at transformere operationelle data til analytiske data, som gemmes i en anden database. Derfor kan den operationelle database, som typisk er en relationel database, emuleres således, at den eksponerer en grænseflade, hvorfra den operationelle 30 database kan tilgås som en multidimensional (analytisk) database.
OK 176516 B1 10 S det nedenstående kan betegnelsen ’’database'' angive enhver type database, uanset om denne er analytisk eller transaktionel, men det vi! være klart, at analytiske databaser foretrækkes i forbindelse med den foreliggende opfindelse.
5
Figur 1 viser et blokdiagram over et system med en brugergrænseflade og en komponent, der tslvejebringer en track history. Systemet 100 omfatter en brugergrænseflade 101, der opererer i kombination med en såkaldt middie-ware-kompaneni 121 og en database DB, 119 med en databasegrænsefiade 10 DB IF, 118,
Middleware-komponenien 121 tilvejebringer funktionalitet af brugergrænsefladen 101 og er konfigureret til at modtage input fra brugergrænsefladen og tilvejebringe output til brugergrænsefladen 101. Middleware-komponenien 15 121 tilvejebringer indhold til brugergrænsefladen 101 ved hjælp af bl.a. data basen 119. Databases 119 adresseres via databasegrænsefladen 118. Midd-leware-komponenten konfigureres også til at afgive en forespørgsel til databasen 119 via databasegrænsefladen 118 og til at hente et resultatdatasæt fra databasen 119 via databasegrænsefladen. Fortrinsvis omfatter database-20 grænsefladen en cache-hukommelse til hurtig genfinding af et tidligere hentet datasæt.
Brugergrænsefladen 101 vises i form af et vindue, som har en control-bar 102 med kontroller til at lukke, maksimere og minimere vinduet på et display.
25 Vinduet omfatter styrekomponenter i fonn af en input-tekstboks 107, en listeboks 108 med track history, en boks 109 med præseniationsmuligheder, og en datarapport 103, hvori forskellige grafiske præsentationsobjekter 104, 105, 106 er anbragt. Datarapporten kan således anbringes som en beholder for præsentationsobjekterne. Denne datarapport eller beholder betegnes og-30 så en visning eller visningsstruktur. Forskellige grafiske præsentationsobjekter anbringes i visningen, f.eks. som vist at søjlediagramobjekt 104, et lagka- DK 178516 B1 11 gediagramobjekt og et tabelobjekt 106. Disse grafiske præsentationsobjekter tiivejebringer hver en præsentation af et datasæt hentet fra databasen 119.
Brugergrænsefladen 101 og middieware-komponenten 121 tiivejebringer i 5 kombination følgende funktionaiitet: ! en første situation kan en bruger afgive en forespørgsel om et datasæt, der skal præsenteres ved hjælp afvisningen elier datarapporten 103. Forespørgselen kan afgives i form af naturligt sprog eller pseudonaturligt sprog, der 10 omfatter ord eller tekstenheder, som identificerer metadataeiementer i databasen 119. Forespørgselen behandles af en metadatabestemmelsesenbed 114 af middieware-komponenten 121. Den metadatabestemmende enhed 114 tiivejebringer et output med metadataeiementer til at identificere et datasæt i databasen 119, Metadataelementerne gemmes i en record i en meta-15 datahukommelse MM, 115. Desuden bliver metadataelementerne fremsendt til en query-maker 117, som tiivejebringer en formel forespørgsel i henhoid ti! en syntaks, som er accepteret af daiabasegrænsefiaden 118. Databasegrænsefladen 118 henter det datasæt, der identificeres af meiadataeiemen-terne, og dermed den formelle forespørgsel fra databasen 119. Generelt be-20 tegnes metadataeiementer, som identificerer et datasæt elier snarere definerer, hvilke data, der skal indgå i et datasæt, som kan hentes fra et datasuper-sæt gemt i databasen, første metadataeiementer. I en hukommelse tilvejebringes der således enheder af første metadataeiementer, som definerer, hvilke data, der skal indgå i et datasæt, der kan hentes fra ef datasupersæt 25 gemt i databasen. Hver enhed kan omfatte metadata til at identificere et elier flere datasæt.
De hentede data tilvejebringes for et rapportobjekf 120, der indsamler meta-dataelementerne med henblik på at identificere datasættene og præsentati-30 onsegenskaberne til at gengive en præsentation af datasættet i visningen DK 178516 B1 12 103. Desuden tilvejebringer rapportobjektet fremgangsmåder ti! at interagere med visningen efter de grafiske præsentationsobjekter deraf.
Præsentationsegenskaberne tilvejebringes af en enhed 116 tii bestemmelse 5 af præsentationsegenskaber (PPD-enhed), som har en første mode, hvori præsentationsegenskaberne bestemmes automatisk ud fra metadataelemen-terne, MD, tilvejebragt af den metadatabesiemmende enhed 114. Denne mode beskrives mere detaljeret i den samtidigt hermed verserende ansøgning EP 1 577 808. I en anden mode modtager PPD-enheden 116 en bru-10 gers input til at modificere præsentationens egenskaber via boksen 109 med præsentationsmuligheder. Derved kan præsentationen tilpasses en brugers præferencer. I en tredje mode tilvejebringes der en kombination af funkfiona-iiteten af den første og den anden mode.
15 De præsentationsegenskaber, der tilvejebringes af PPD-enheden 116, gemmes eventuelt i den record, der indeholder præsentationens metadata©!©-menter. Generelt omfattes præsentationsegenskaber af de andre metadata-elementer. Der gemmes således andre metadataelementer, som definerer egenskaber ved en præsentation af datasættet ved hjælp af grafiske objek-20 ter, som specificeres af egenskaberne, 1 en anden situation kan en bruger hente en tidligere forespørgsel efter data i form af metadataeiementer gemt i en record. Brugeren kan foretage et valg med hensyn tii af vælge record fra rnetadatahukommelsen 115 ved hjælp af 25 historiklisteboksen 108 på brugergrænsefladen 101. Desuden får brugeren mulighed for at vælge en transformer fra en transformérbank TB, 112. Transformeren tager metadataelementerne, som repræsenterer den tidligere forespørgsel efter data, og tilvejebringer metadataene som applikationsspecifikke metadata, ASM, tii en applikationsgrænseflade AIF, 113. Applikationsgræn-30 sefladen 113 konfigureres til at starte en applikation eller en funktion af en DK 178516 B1 13 applikation, som forstærkes af de applikationsspecifikke metadata. Dette vil blive beskrevet mere detaljeret i forbindelse med nedenstående figurer.
I en tredje situation kan en bruger udbede sig yderligere data ved en hand-5 ling, som er rettet direkte på et element af et grafisk præsentationsobjekt i visningen. Som svar på at have detekteret handlingen ændres datasættene i de individuelle præsentationer i visningen for at gøre det muligt at undersøge eller analysere datasættene yderligere. Dette vil også biive beskrevet mere detaljeret forbindelse med nedenstående figurer.
10
Idet der atter henvises til den første situation kan en bruger efterspørge data ved hjælp af inputtekstboksen 107. hvor brugeren kan skrive et spørgsmål i et naturligt sprog på et foretrukket sprog, f.eks. engelsk. Set fra en brugers synspunkt udgør dette spørgsmål en forespørgsel til databasen 113. I et ek~ 15 sempel på en udførelsesform kan databasen 113 indeholde følgende dataelementer, hvor dataelementerne kategoriseres som "measures” eller "dimensions", og hvor en dimension eksisterer på forskellige niveauer, såsom "Day”, “Month* og ’Year":
Measures: Dimensions: ’turnover’ ‘time’ {level 0: Year; level Ϊ: Month; Level 2: Day ‘cost’ 'Customer' (level 0: Group; level 1: Name ’Sales' ‘Product’ (level 0: Group: level Ϊ : Name) ‘revenue’ ‘country’ ‘budget’ ‘BusinessDnit’ 20 .............. .........
Derved kan der f.eks, stilles følgende spørgsmål: 1. Ί would like to see ’cost’ grouped by ’time’, ’month”’ 2. Ί would like to see 'turnover' grouped by ‘time, month’, ‘customer, group1 and ’product, name'” 25 3. Ί would like to see ‘turnover for year 2004” DK 178516 B1 14 4. Ί would Nke to see ‘country”’
Spørgsmål som de ovenstående sendes ti! en enhed 114 ti! bestemmelse af metadata, som er indrettet til at identificere metadataelementer og disses 5 kategori og niveauer ved at parse spørgsmålet.
Baseret på de identificerede metadataelementer er enheden 114 til bestemmelse af metadata i stand til at slå op i en meta d ata h u kom mel se 115, som indeholder tidligere anvendte kombinationer af metadata og præsentations-10 egenskaber, indholdet af metadatahukommeisen 115 kan have følgende form som vist på tabel 1:
Tabe! 1
Data Præsentation j Frekvens j
Time, Level Ϊ, Turnover Type-Barchart; legend-off; la- j 3 I
bels~off; 3D-effects=Orthogonai j I
Country; Contribution Mar- Type~map; iegend^off; labels^on; I 3 ] gin 3D-effects=None | ]
Customer, Leve! 0; Turn- Type=Crosstab; legend-off; la-12 ] over; Cost; Contribution bels=off; 3D-effects-None I i
Margin i _|_ 15 Ved at lede i iagerhukommeisen 110 med indhold som vist på ovenstående tabel 1 efter et match på de dataelementer og de niveauer, som identificeredes ud fra spørgsmålet, er det muligt at bestemme, hvorvidt der er blevet brugt en tidligere præsentation, som matcher spørgsmålet. Derved kan der findes foretrukne egenskaber. Hvis det f.eks. bestemmes, at et spørgsmål 20 involverer dataelementet 'time, level T og 'turnover’, kan det udledes, at de foretrukne præsentationsegenskaber for disse dataelementer er et søjlediagram med egenskaber som vist i ovenstående tabel 1.
OK 178516 B1 15
Præsentationsegenskaber bestemmes af den præsentationsbestemmende enhed 118 på basis resultatet af søgningen efter matchende dataelementer og niveauer De bestemte præsentationsegenskaber gemmes i et præsenta-5 tionshukommelsesobjekt 120.
Den metadatabestemmende enhed 114 konverterer spørgsmålet eller meta-dataene, alt efter hvad der måtte være tilfældet, ti! en forespørgsel, som kan rettes til en database 119 via en databaseforbindeise. Som svar på fore-10 spørgselen filvejebringer databasen et resultat-datasæt. Dette resultatdatasæt sendes til et præsentationshukommelsesobjekt 120. Derved håndteres resultatdatasættet og præsentationsegenskaberne i samme hukommei-sesobjekf 120, 15 Via den præsentationsbestemmende enhed 118 kan præsentationsegenskaberne fra dataobjektet eller fra boksen 109 med præsentationsmuligheder bruges til at opdatere frekvenstællingen og/eiier anden opdatering af lageret med de registrerede kombinationer af data og præsentationsegenskaber s lagerhukommelsen 115. Frekvenstællingen og/eller anden opdatering af la-20 geret kan opdateres som svar på, at en bruger ændrer fokus fra datarapporten 103 til inputboksen 107 og/eller lukker eller minimerer vinduet 102. Alternativt kan en knap eller anden kontrol (ikke vist) på brugergrænsefladen 101 bruges til at acceptere, at præsentationsegenskaberne af den foreliggende præsentation gemmes og/eller at frekvenstælllngen opdateres. I sidstnævnte 25 tilfælde tilvejebringes der en mere transparent opdatering, i den tredje situation, hvor en bruger kan efterspøge yderligere data ved en handling rettet direkte mod en figur eller et element I visningen, er et dataelement bundet til elementet og indeholder metadata associeret med ele-30 mentet. Metadataene er fortrinsvis et kriterium i form af en værdi eiler et værdiområde af en dimension, dvs. en såkaldt dimensionsværdi. Når et ele- : DK 176516 B1 16 ment således er valgt, hentes eller deduceres de metadata, der er associeret med elementet. I den situation konfigureres rapportobjektet 120 til at Identificere sådanne metadataeiementer og tilvejebringe modificerede datasæt som bestemt ved de metadata, der associeredes med elementet som svar på 5 handlingen.
Uanset hvilken situation der er tale om, frembringes der således et grafisk billede af datasættet ved at det datasæt, som defineres af enhederne af de første metadataeiementer hentes, og ved at datasættet gengives i overens-10 stemmelse med de andre metadataeiementer.
På figur 2 vises et procesdiagram for registrering af et sæt af metadataeiementer i forbindelse med en første brugerinteraktion. Den første brugerinter-aktion 201 kan finde sted som beskrevet i forbindelse med enhver af de 15 ovenstående første tre situationer ved hjælp af systemet 100. Som et resultat af brugerinteraktionen udarbejdes og vises der en grafisk præsentation i trin 202. Afhængigt af yderligere brugerinteraktion bestemmes det i trin 203, hvorvidt der blev foretaget justeringer af den grafiske præsentation under brugerens interaktion. I bekræftende faid foretages der ændringer i den grafi-20 ske præsentation.
I tilfælde af at der svares benægtende i trin 203, registreres første metadataeiementer i trin 204, og de gemmes i metadatahukommeisen 115. Alternativt bliver metadataelementerne i bekræftende fald registreret, og der registreres 25 således også metadata, der bruges i mellemliggende præsentationer eller udkast ti! præsentationer, Andre begivenheder kan ligeledes udløse registrering af metadataeiementer. De første metadataeiementer vælger datasættet fra databasen og omfatter en ’’measure” og en dimension. Ifølge én udførel-sesform omfatter de første metadataeiementer dimension og/eller et niveau 30 af dimensionen og et kriterium for dimensionen.
DK 176516 B1 17
Efterfølgende registreres andre metadataelementer i trin 205 og de lagres i metadatahukommeisen 115. De andre metadataelementer omfatter andre metadata, der omfatter en metrik, som repræsenterer brug af metadataele-menterne til at udarbejde grafiske præsentationer, ifølge en udførelsesform 5 omfatter de andre metadata beregnede værdier eller estimater, såsom trendværdier og goal-værdier.
De andre metadataelementer kan også eller alternativt omfatte præsentati-onsegenskaber. Ifølge en udførelsesform omfatter metadataelementerne en 10 egenskab, som repræsenterer en ønsket udvikling af værdier af det omhandlede "measure”. Egenskaben er f.eks. en binær værdi, som angiver at enten en stigende eller aftagende udvikling af "measure'-værdier ønskes. Egen- -skaben bestemmes ud fra præsentationsegenskaber, der f.eks. reiaterer til en farvekodningspian for et datasæt, som har været genstand for grafisk 15 præsentation. Hvis der f.eks. kortlægges relativt høje værdier for en farvekode, der repræsenterer farven grøn, og relativt Save værdier kortlægges for en farvekode, der repræsenterer farven rød, og enhver mellemliggende værdi til mellemliggende farver, f.eks. i en gul tone, så kan man fastslå værdien ud fra farvekodningsplanen, f.eks. ved at fastslå, at grøn repræsenterer en ønsket 20 udvikling, og at højere værdier således repræsenterer en ønsket udvikling.
Det er derved muligt at estimere en goai-værdi, som er en funktion af den egenskab, som repræsenterer en ønsket udvikling. For eksempel kan et mål estimeres ved at beregne gennemsnittet af ’’measure”-værdier og dertil lægge 20 % i ovenstående situation, hvor højere værdier repræsenterer en øn~ 25 sket udvikling.
Når metadata er registreret, vender processen tilbage til brugerinteraktionen 201 med henblik på eventuel yderligere dataanalyse. På denne måde registreres metadataelementer, medens en bruger får udarbejdet en dataanaiy-30 se. ifølge en foretrukken udførelsesform udføres dette samtidigt med brugerinteraktionen, men initieres ved en forud fastlagt begivenhed eller ved forud OK 176516 B1 18 fastlagte begivenheder, f.eks. når en bruger aktiverer en opdateiingsknap, forespørger om en præsentation eller ved anden forud defineret begivenhed, som kan detekteres af brugergrænsefladen.
5 Undervejs i bruger-interaktionen er der en mulighed 206 for eksplicit at registrere metadata, som repræsenterer en aktuel visning elier objekt. På denne måde kan en bruger gennemgå en analyse eller forud registrerede analyser og vælge, hvad der skal registreres med henblik på efterfølgende sekventiel afspilning.
10
Det skal bemærkes, at metadataelementerne kan gemmes i metadatahu-kommelsen 115, f.eks. som beskrevet i den samtidigt hermed verserende EP
1 659 503.
15 Således omfatter metadata først og fremmest et "measure", en dimension, et niveau af dimensionen og en dimensionsværdi.
Andre metadata kan omfatte en metrik, der repræsenterer brug af metadataelementerne til at udarbejde grafiske præsentationer, beregnede værdier el· 20 ler estimater såsom trend-værdier og gcal-værdier; en egenskab, som angiver en ønsket udvikling af værdier i "measure"; samt præsentationsegenskaber omfattende enhver værdi, der identificerer og/eller beskriver et objekt, som tiivejebringer en grafisk præsentation.
25 På figur 3 vises et procesdiagram over at udarbejde en Key Performance indicator, KPi, fra et specificeret "measure”, hvor "measure" specificeres i henhold til en valgt valgmulighed. Den første brugerinteraktion 201 kan fjnde sted som beskrevet oven for ved hjælp af systemet 100.
30 Som et resultat af brugerinteraktionen 201 anmodes der om visning af en Key Performance Indicator, og der vælges en valgmulighed blandt sættet DK 178516 B1 19 bestående af: Gption-1, Qption~2 og Qption-3. Brugeren kan væige mulighe-den i forbindelse med forespørgselen eller muligheden kan defineres forud, så man undgår at blive bedt om at vælge en mulighed, hver gang man laver forespørgselen.
5
Ifølge en udførelsesform begynder en visning af en Key Permance Indicator ved en automatisk genereret begivenhed 310, der f.eks. relaterer sig til at starte systemet 100 eller en software-applikation omfattende brugergrænsefladen 101. Valgmuligheden defineres forud, så man undgår at blive bedt om 10 at vælge en valgmulighed som svar på den automatisk genererede begivenhed.
Hvis man vælger Option-1. hentes i trin 301 et metadatasæt, som er gemt I metadata-hukommelsen 115 og som opfylder et kriterium om performance. ! 15 tilfælde af at en flerhed af metadatasæt opfylder kriteriet hentes sættene. Performance-kritehet vælger metadatasæt, som omfatter measure-værdier og/elier første metadataelementer og/elier andre metadalaelementer, som opfylder kriteriet. For eksempel kan performance-kritehet formuleres, så der vælges metadatasæt på basis af et udtryk, som er en funktion af en trend-20 værdi, goal-værdi og et givet datapunkt af "measure”. Ved hjælp af udtrykket kan værdierne og sub-udtrykkene for værdier tildeles forskellige vasgtnings-faktorer.
Et sådant udtryk kan være: KPi ~ ((goal-actual)* + trend*a2)*c1.
25 hvor KPI er resultatet af udtrykket, "gaal" og "trend” er metadataelementer, og a1 og ai er vægtningsfaktorer, (goal-actual) er et sub-udtryk. Værdien af KPI kan gemmes i metadatasættet. Ved korrekt tildeling af ai og a2 er det muligt at definere vigtigheden af værdierne, d er den egenskab, som repræ-30 senterer en ønsket udvikling og er f.eks. +1 eller -1.
DK 176516 B1 20
Et alternativt udtryk kan være: ”if a desired development is towards higher values (e.g. d = +1) then:
If trend > 0 and actual > goal then KPS = 4 If trend > 0 and actual < goal then KPS = 3 5 !f trend < 0 and actua! > goal then KPS = 2 If trend < 0 and actual < goal then KPI == 1”
Dette alternative udtryk skaber op til fire kategorier for metadatasættene.
10 Det er muligt at formulere andre alternative udtryk, som tilvejebringer en ønsket Indikator.
Ved at mappe et udtryk og et kriterium om, hvilke KPI-værdser, der skal vælges, på en sætning, er det muligt af tildele et metadatasæt og følgelig et da~ 15 tasæt til en sætning såsom '’show biggest problems" eller ’’show biggest opportunities”. Disse udtryk kan så bruges af en bruger til at efterspørge en præsentation via brugergrænsefladen, idet en sætning og en KPi-værdi mappes til metadataelementer med en KPI-værdi og dermed et datasæt, som skal vælges af metadata (f.eks, af et ’’measure”, en dimension og en 20 dimensionsværdi} med henblik på at tilvejebringe en præsentation som defineret af præsentationsegenskaberne. Præsentationsegenskaberne er en del af metadataene. Som følge af denne mapping kan der etableres en meget intuitiv brugergrænseflade, som kun kræver meget få inputs fra brugeren.
25 Hvis man vælger Option-2, bliver ot metadatasæt, som er i metadata hukommelsen 115 og som opfylder et brugskriterium, hentet i trin 302. Brugskriteriet defineres til at matche den metrik, der repræsenterer brug. Hvis f.eks. metrikken holder en brugsfrekvens, vælger brugskriteriet en række forskellige brugsfrekvenser. Kriteriet kan defineres på forskellige måder, f.eks. til at væl-30 ge det oftest anvendte sæt eller de tre oftest anvendte sæt. Hvis f.eks, metrikken holder en brugsdato, vælger brugskriteriet en række forskellige dato- DK 178516 B1 21 er, Kriteriet kan defineres på forskellige måder, f.eks. så det definerer det senest anvendte sæt.
Hvis man vælger Gption-3 bliver et metadatasæt, som er gemt i metadatahu-5 kommeisen 115 og som opfylder et navnekriterium, hentet I trin 303. Sæt, der omfatter det navngivne ’’measure”, vælges,
Som et resultat af den ene eller den anden valgte mulighed, hentes sæt-tet/sættene (304), som opfylder de respektive kriterier.
10
Baseret på sættet/sæltene 304 vælges et datasæt med en flerhed af multi-dimensionale datapunkter fra databasen 308 ved hjælp af sættet af metada-taeiementer eller mindst en del af meiadaiaeSementerne, f.eks, de første me-tadataelementer.
15
Efterfølgende udføres der i trin 307 en beregning af en trend-værdi af "measure” over en periode af dimensionen, hvor perioden defineres af et kriterium på dimensionen. Yderligere eller alternativt udføres der beregning af en goal-værdi for ’’measure" ved en forud bestemt dimensionsværdi baseret på vær-20 dier af ’’measure” ved dimensionsværdier, der opfylder kriteriet.
Ifølge en udføreisesform hentes trend-værdien og goal-værdien fra databasen. Derved er det ikke nødvendigt at beregne værdierne på dette punkt i procesdlagramet.
25
Efter ovenstående udføres der et trin 308, hvor der vises en første værdi ved hjælp af data-meteret Den første værdi kan være en measure-værdi eller en goal-værdi eller en trend-værdi. Ifølge en udføreisesform omfatter dette trin at vise en samling af værdier, f.eks, measure-værdien og goal-værdien og 30 trend-værdien.
DK 176516 B1 22 På figur 4a vises en proces og en struktur med at udarbejde en sekvens af biiieder. Et grafisk biilede af et datasæt genereres ved at hente det datasæt, som defineres af enhederne af første metadataeiementer, og ved at gengive datasættet i overensstemmelse med de andre metadataeiementer. Ved en 5 brugerinteraktion 401 (Ul~4). tilvejebringes en muiighed (option-1} for at tilvejebringe en sekvens af billeder, f.eks. i form af et siideshow eller en forberedt video. Muligheden kan involvere udvælgelse blandt forskellige muligheder for at vælge de metadata, som beskriver billederne til sekvensen. En sådan mulighed kan være at tilvejebringe metadata fra tidligere valgte visninger eller 10 objekter udarbejdet som billeder i en sekvens. Andre måder kunne være at have metadata og præsentationsegenskaber, som etablerer en track history, eller metadata og præsentationsegenskaber, der er skabt som følge af beregninger, f.eks. med henblik på at detektere forekomster af data, såsom positive eller negative trends, 15 Således at mulighederne for at hente metadata: - at hente dem fra en tabel rned records af metadata, og/eller - at hente dem fra en track-history-hukommeise, og/eller - at hente dem på basis af et performance-kriterium (KPI) 20 Når muligheden aktiveres, hentes der relevante metadata fra hukommelsen 115 1 trin 404. De hentede metadata leveres til et metadata-storyboard 411, som er et lager til at gemme de metadata, som repræsenterer de præsentationer, som skal gengives for sekvensen af billeder. Ligeledes kan der fra bru-25 gerinteraktionen 401 vælges en muiighed (option-2) med henblik at vælge individuelle præsentationer (visninger eller objekter) til at gå direkte videre til metadata-storyboardet 411. Optlon-2 k.an bruges, f.eks, når en bruger inter-agerer med brugergrænsefladen, udfører en analyse, med henblik på at udarbejde en præsentation. Når en ønsket præsentation udarbejdes og option-30 2 vælges, bliver de metadata, som beskriver præsentationen, givet videre til metadata-storyboardet 411.
OK 178516 B1 23
Gengivelse af de individuelle billeder til sekvensen af billeder udføres i trin 403 på basis af metadataene og videre - via metadataene - på basis af de data, der beskrives af metadataene. Dataene hentes i trin 405 fra databasen 5 119. Således danner dataene og metadataene basis for at generere billeder ne i trin 403. Resultatet af gengivelsen af billederne gemmes i et lager 402 med henblik på at håndtere sekvensen af billeder som et storyboard, hvor sekvensen af billeder kan redigeres. Således omfatter storyboardet en sekvens af biiieder. I trin 402 kan storyboardet redigeres med henblik på at om-10 organisere billederne eller modificere præsentationen af billederne. En bruger kan vælge en option-2 til at redigere sekvensen af billeder. Denne redigering kan omfatte omorganisering af sekvensen.
En option~4 tilvejebringes ved brugerinteraktlonen 401 med henblik på at de-15 finere en liste af stykker af musik eller lyde (en playliste), som kan bruges til at lægge lydindhoid på billedsekvensen. Ifølge en udførelsesform defineres og mappes forskellige kategorier af playllster til perfomiance-værdier af metadata. Derved kan musik vælges, så der laves en komposition med sekvensen af billeder som svar på performanceværdier af metadata ved storyboar-20 det. Piaylister kan f.eks. kategoriseres som positive, negative eller neutrale.
Når sekvensen af billeder er færdig, kan den distribueres i henhold til et valgt format. Sekvensen kan distribueres i trin 408 til en mobil afspiller, som er konfigureret til afspilning af sekvensen. Mobilafspilleren kan omfatte et dis-25 play 409 og taster 408 til at betjene afspilleren.
idet sekvensen af billeder udarbejdes ud fra et storyboard af metadata, hvorfra data identificeres, hentes og gengives, kan sekvensen genereres til at omfatte nyere data, når som helst sekvensen genereres igen. Derved kan 30 der finde ændringer sted af det indhold, som præsenteres ved billedsekvensen, på trods af at metadataene forbliver uændrede.
OK 178516 B1 24
Billederne og lyden gengives på basis af metadataene og de data, der Identi-fieeres af metadataene. Gengivelsen af billederne kan udføres som beskrevet i forbindelse med fig. 1. Dataene til billederne identificeres ved, at de før-5 ste metadata omfatter: ’’measures”, "dimensions”, ’’dimensionsniveauer" samt "dimensionsværdierf Præsentationen af dataene defineres af præsentati-onsegenskaberne af de andre metadata. Desuden kan præsentationen modificeres af værdier af "measures”, f.eks, i forhold til beregnede værdier eiler estimater, såsom trend-værdier eller goal-værdier eller en egenskab, som 10 gengiver en ønsket udvikling af værdier af "measure” - som også kan indeholdes aide andre metadata. En sådan modifikation kan også omfatte lyd og musik som beskrevet ovenfor, hvor en playliste udvælges i afhængighed af værdierne.
15 Mere specifikt i forbindelse med udvælgelse af en playliste, hvorfra et stykke musik kan udvælges til sammensætning med et billede, kan følgende procedure anvendes, medens metadataene undersøges. Hvis en dimension ikke relaterer sig ti! en tidsdimension, vælges en neutral playliste. Hvis ét ’’rneasu-re” associeres med dimensionen, bruges dette "measure” til at beregne en 20 trend-værdi. Ellers, hvis der associeres flere "measures” med dimensionen, vælges det ’’measure”, som bruges mest overvejende, og det "measure” bruges til at beregne en trend-værdi. Hvis flere "measures” er lige kvalificerede, vælges et ’’measure” f.eks. aifabetisk. Der tages højde for dimensionen og enhver dimensionsværdi og/eller dimensionsniveauer, når trend-værdien be-25 regnes. Som nævnt ovenfor kan en værdi repræsentere en ønsket udvikling af værdier af ’’measure". Ved brug af denne værdi kan det bestemmes, hvorvidt udviklingen går i en ønsket retning eller en uønsket retning. En respektiv playliste ~ positiv eller negativ - kan vælges respektivt. Desuden kan en værdi repræsentere en tærskel til at bestemme området af en neutral udvikling.
30 Fra et billede til et efterfølgende kan playlisten genvælges til at udvælge en playliste, som er relevant for det viste billede.
OK 176516 B1 25 På 69. 4 vises en struktur af forskellige typer metadata og en billedsekvens. Strukturen viser, hvordan gengivelsestrinnet kan arrangere forskellige typer data.
5
Strukturen omfatter en sekvens af multimedla-præsentationer S1, S2, S3, S4, som opnås ved gengivelse som specificeret af de grafiske præsentationer P1, P2, P3, P4; audioegenskaber X1, ... X4, og datasæt D1, D2, D3, D4, som identificeres ud fra udvalgte af de selekterbare records af metadata M1, 10 M2, M3, M4,
Sekvensen af multimediepræsentationer SI, 82, S3, S4 anbringes i en sekvens V1, som er konfigureret med information til afspilning i et ønsket format 15 På Fig. S vises en visningsstruktur. Visningsstrukturen 1001 omfatter et første grafisk præsentationsobjekt 1002 af en søjlegraf-type, som viser measures”, som er "Sales" og ’’Revenue”, langs dimensionen Time”.
20 Desuden omfatter visningsstrukturen 1001 et andet grafisk præsentationsobjekt 1003 af iagkagetypen, som viser "measure”, som er "Sales”, langs dimensionen "Business Unit”.
Stadigt videre omfatter visningsstrukturen 1002 et tredje grafisk præsentati-25 onsobjekt 1004 af en tabeltype, som viser de "measures", som er "Turnover og "Budget", langs dimensionerne "Business Unit” og "Products”.
På Fsg. 6 vises et datameter og et grafisk kontrolobjekt, Datameteret 401 omfatter en første sektion 402 og en anden sektion 403, Den første sektion 30 viser et meterskala 404, som strækker sig mellem værdier 0 og Mx. En rnar- DK 178516 B1 26 kør 405 peger på en værdi A af det "measure", som vælges på forud fastlagt måde. Goai-værdien G vises ved hjælp af en markør 406.
Den anden sektion 403 viser en trend-pil 407, som illustrerer en trend-værdi.
5 Trend-værdien kan være i form af en værdi, som repræsenterer hældningen af en iinært approksimeret trend.
Under datameteret vises et grafisk kontrolobjekt, som tilvejebringer værdier af kriteriet for dimension. Det grafiske kontrolobjekt opdeles i divisioner, som 10 betegnes 409; 410, hvor en division repræsenterer et niveau for dimension, og hvor en elier flere divisioner er seiekterbare fra en brugergrænseflade, så der tilvejebringes værdier af kriteriet for dimension med henblik på at tilvejebringe en opdateret trend-værdi. Som vist omfatter hver division labels, der repræsenterer numre på uger svarende til et respektivt niveau for dimension.
15 De viste ugenumre (uge 30 til uge 36) vælges til visning, fordi disse ugenumre opfylder kriterierne på dimensionen.
En bruger kan vælge subsætlet af divisionerne, så den periode, som trendværdien estimeres over, kan ændres, Ifølge en udføreisesform tilvejebringer 20 kontrollen 408 værdier til flere datametre, såsom datametret 401.
En kontrol kan vises med henblik på at udvide omfanget af ugenumre eller andre typer dimensionsniveauer, 25 På Fig. 7 vises en sekvens af billeder. Sekvensen kan også omfatte et lydspor (ikke vist) til afspilning med sekvensen af billeder. Sekvensen omfatter et første billede 701, et andet billede 702, og så videre gennem billederne 703, 704 og 705 til det sidste billede 706.
30 Til ovenstående skal det bemærkes, at betegnelsen "metadataefementer” omfatter: "measures" og/eller ''dimensions” og/elier "measures” og "dimensi- 27 DK 176516
Si/S\ ί S vv S V !w S
ons” og/eiier kriterier og/elier "measures” og kriterier og/eller "dimensions” og kriterier og/eller ’’measures” og ’’dimensions” og kriterier.
Betegnelsen ’’yderligere identifikation” eller “yderligere identificeret" angår 5 identifikation af et datasæt i en yderligere blandt mere end en forekomst, hvorved datasættet i en første forekomst identificeres ved f.eks. et "measure” og en dimension og i en anden forekomst af et kriterium elier en dimensionsværdi. Alternativt vendes rækkefølgen af identifikationer af første forekomst og anden forekomst om. Desuden kan der henvises ti! yderligere forekomster 10 af "yderligere identifikation” (f.eks. først et "measure” derefter en dimension og så et kriterium).
Desuden skal det i ovenstående bemærkes, at betegnelsen ’’præsentations-egenskaber” angiver enhver type egenskaber, som relaterer sig til præsenta-15 tioner. I praktiske udførelser vil forskellige definitioner af, hvilke ''præsenta-tionsegenskeber”, der er gemt i "track history records” eiler ’’præsentationse-geskabs-records", derfor kunne anvendes. Typisk vil i det mindste nogle præsentationsobjekter kunne bestemmes af eller udføres med grafiske præsentationsobjekter.
20
Det skal bemærkes, at den ovenstående beskrivelse af en fremgangsmåde kan implementeres af et computersystem med en hukommelse, hvorpå der er installeret et program, som er konfigureret til at udføre fremgangsmåden. Fortrinsvis har computersystemet en struktur, når programmet er indlæst, 25 som beskrevet ovenfor. Det vil imidlertid ligge inden for fagmandens kompetencer at bruge andre hensigtsmæssige strukturer til at udføre fremgangs- Π icfUc? 5.
Om end der i ovenstående er blevet beskrevet en XML-record-struktur, er 30 nærværende beskrivelse ikke i fuldstændig overensstemmelse med XML-standarden som specificeret af World Wide Web Consortium (vvww.w3.org), 28 DK 176516 B1 men det ligger inden for en computerprogrammørs kompetencer at tilvejebringe en implementering givet ovenstående beskrivelse. Andre record-strukturer og andre teknologier, f.eks. relationelle databaser, kan anvendes til at implementere lagring og genfinding af track history records., 5
Et program, der er konfigureret til at udføre den computer-implementerede fremgangsmåde som beskrevet ovenfor, når denne køres på en computer, kan distribueres ved hjælp af en CD-ROM, dvd eller andet hard-medium eller alternativt som et download-signal via et computernetværk,

Claims (12)

1. Computer-implementeret fremgangsmåde til at udarbejde en præsentation af et datasæt hentet fra en database, omfattende trinnene: 5. en hukommelse at tilvejebringe enheder af første metadataele- menter, som definerer, hvilke data, der skal indgå i et datasæt, sorn kan hentes i et datasupersæt, der er gemt I databasen; i hukommelsen yderligere at tilvejebringe andre metadataele-menter, som definerer egenskaber af en præsentation af datasættet ved 10 hjælp af grafiske objekter, som specificeres af egenskaberne; at udarbejde et grafisk billede af datasættet ved at hente det datasæt, som defineres af enhederne af første metadataelementer og ved at gengive datasættet i overensstemmelse med de andre metadataeiementer; kendetegnet ved at omfatte: 15 at gentage trinnet med at udarbejde et grafisk billede for fiere enheder af første metadataeiementer, så der tilvejebringes en sammenhængende sekvens af grafiske billeder til forskellige datasæt; at distribuere sekvensen til efterfølgende afspilning ved en afspil-lerstation, så der overbringes en kollektiv præsentation af de individuelle da-20 tasæt tii præsentation på progressiv måde,
2. Computer-implementeret fremgangsmåde ifølge krav 1, hvor enhederne af første metadataeiementer omfatter elementer, som hver definerer, hvilke endimensional data, der skal indgå i et datasæt; og hvor metadataeiementer- 25 ne, der i kombination omfattes af en enhed, definerer et multidimensional! datasæt,
3. Computer-implementeret fremgangsmåde ifølge krav 2, der omfatter: - at beregne en værdi som en funktion af de værdier, der omfattes af 30 datasættet, og gemme den værdi som en portion af de andre metada taelementer; 30 DK 178516 B1 - at hente andre metadataelementer, som har en værdi, der opfylder et kriterium, og hente første metadataelementer, der relaterer sig til de andre metadataelementer, for at hente det datasæt, der vælges af de første metadataelementer, som relaterer sig til de andre metadata- 5 elementer, der har en værdi, der opfylder kriteriet.
4. Computer-implementeret fremgangsmåde ifølge et hvilket som helst af kravene 1 til 3, der omfatter: - at tilvejebringe en metrik, som omfattes af de andre metadataelemen- 10 ter, for at repræsentere en frekvens, hvorved de første metadataele menter, som definerer, hvilke data, der skal Indgå i et datasæt, hentes med det formål at gengive et grafisk billede; - at hente andre metadataelementer, som har en værdi af metrikken, der opfylder et kriterium, og hente første metadataelementer, som re- 15 laterer sig til de andre metadataelementer, for at hente det datasæt, som vælges af de første metadataelementer, der relaterer sig til de andre metadataelementer, der har en værdi, der opfylder kriteriet.
5, Computer-implementeret fremgangsmåde ifølge et hvilket som helst af 20 kravene 1 til 4, der omfatter: - at tilvejebringe information til at repræsentere en rækkefølge, hvori enhederne af første metadataelementer blev hentet med henblik på at gengive et grafisk billede; - at hente andre metadataelementer, som har en værdi af metrikken, 25 der opfylder et kriterium, og hente første metadataelementer, som re laterer sig til de andre metadataelementer, med henblik på at hente det datasæt, som udvælges af de første metadataelementer, som relaterer sig til de andre metadataelementer, der har en værdi, der opfylder kriteriet. 30 DK 176518 B1 31
8. Computer-implementeret fremgangsmåde ifølge et hvilket som helst af kravene 1 til 5, hvor trinnene at hente det datasæt, der defineres af enhederne af første metadataelemenler, og udarbejde grafiske billeder af datasættet udføres som en timet aktivitet. 5
7. Computer-implementeret fremgangsmåde Ifølge et hvilket som helst af kravene 1-6, hvor sekvensen af grafiske billeder fordeles med Information om timing, som specificerer på hvilke tidspunkter billederne skal præsenteres i forhold hinanden. 10
8. Computer-implementeret fremgangsmåde ifølge et hvilket som helst af kravene 1 til 7, hvor trinnet at udarbejde sekvensen omfatter at tilføje audioin-formatiors, som vælges i afhængighed af metadataeiementerne.
9. Fremgangsmåde ifølge et hvilket som helst af kravene 1 til 8, hvor trinnet at udarbejde sekvensen omfatter at tilføje metadataelemenler fra en record i et tekstbesked til gengiveise på et billede i sekvensen.
10. Fremgangsmåde ifølge et hvilket som helst af kravene 1 til 9, der yderii-20 gere omfatter at redigere sekvensen af grafiske billeder, inden trinet at distribuere sekvensen udføres.
11. Computersystem med hukommelse, hvor der er installeret et program, som er konfigureret til at udføre den computer-implementerede fremgangs- 25 måde ifølge et hvilket som heist af kravene 1 tii 10, når dette køres af computersystemet.
12. Computerlæsbart medium, hvorpå der er kodet et program, som er konfigureret til at udføre den computer-implementerede fremgangsmåde ifølge et 30 hvilket som helst af kravene 1 ti! 10, når dette køres på en computer.
DK200700637A 2007-04-30 2007-04-30 Computerimplementeret fremgangsmåde samt computersystem og et computerlæsbart medium til at lave videoer, podcasts eller slidepræsentationer fra en Business-Intelligence-application DK176516B1 (da)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK200700637A DK176516B1 (da) 2007-04-30 2007-04-30 Computerimplementeret fremgangsmåde samt computersystem og et computerlæsbart medium til at lave videoer, podcasts eller slidepræsentationer fra en Business-Intelligence-application
US12/112,178 US20080301539A1 (en) 2007-04-30 2008-04-30 Computer-implemented method and a computer system and a computer readable medium for creating videos, podcasts or slide presentations from a business intelligence application
EP08155432A EP1988496A1 (en) 2007-04-30 2008-04-30 A computer-implemented method and a computer system and a computer readable medium for creating videos, podcasts or slide presentations from a business intelligence application

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK200700637 2007-04-30
DK200700637A DK176516B1 (da) 2007-04-30 2007-04-30 Computerimplementeret fremgangsmåde samt computersystem og et computerlæsbart medium til at lave videoer, podcasts eller slidepræsentationer fra en Business-Intelligence-application

Publications (1)

Publication Number Publication Date
DK176516B1 true DK176516B1 (da) 2008-06-30

Family

ID=39540536

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK200700637A DK176516B1 (da) 2007-04-30 2007-04-30 Computerimplementeret fremgangsmåde samt computersystem og et computerlæsbart medium til at lave videoer, podcasts eller slidepræsentationer fra en Business-Intelligence-application

Country Status (3)

Country Link
US (1) US20080301539A1 (da)
EP (1) EP1988496A1 (da)
DK (1) DK176516B1 (da)

Families Citing this family (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP1477909B1 (en) * 2003-05-15 2007-01-03 Targit A/S Method and user interface for making a presentation of data using meta-morphing
US7779018B2 (en) * 2003-05-15 2010-08-17 Targit A/S Presentation of data using meta-morphing
US8468444B2 (en) * 2004-03-17 2013-06-18 Targit A/S Hyper related OLAP
US7774295B2 (en) * 2004-11-17 2010-08-10 Targit A/S Database track history
US8717301B2 (en) * 2005-08-01 2014-05-06 Sony Corporation Information processing apparatus and method, and program
DK176532B1 (da) 2006-07-17 2008-07-14 Targit As Fremgangsmåde til integration af dokumenter med OLAP ved brug af sögning, computerlæsbart medium og computer
US20140365519A1 (en) * 2013-06-10 2014-12-11 Targit A/S Intelligent processing of user input to a business intelligence software application
US20150347933A1 (en) * 2014-05-27 2015-12-03 International Business Machines Corporation Business forecasting using predictive metadata

Family Cites Families (76)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4800510A (en) * 1985-07-31 1989-01-24 Computer Associates International, Inc. Method and system for programmed control of computer generated graphics layout
JPH0594537A (ja) * 1991-02-27 1993-04-16 Canon Inc グラフ処理方法
US5911138A (en) * 1993-06-04 1999-06-08 International Business Machines Corporation Database search facility having improved user interface
US6160549A (en) * 1994-07-29 2000-12-12 Oracle Corporation Method and apparatus for generating reports using declarative tools
US5692181A (en) * 1995-10-12 1997-11-25 Ncr Corporation System and method for generating reports from a computer database
US6625617B2 (en) * 1996-01-02 2003-09-23 Timeline, Inc. Modularized data retrieval method and apparatus with multiple source capability
US5836771A (en) * 1996-12-02 1998-11-17 Ho; Chi Fai Learning method and system based on questioning
US6108657A (en) * 1997-05-29 2000-08-22 Oracle Corporation Method, article of manufacture, and apparatus for generating a multi-dimensional record layout mapping
US5940518A (en) * 1997-10-06 1999-08-17 Delco Electronics Corporation Method and apparatus for indicating speaker faults
US6154738A (en) * 1998-03-27 2000-11-28 Call; Charles Gainor Methods and apparatus for disseminating product information via the internet using universal product codes
US6226647B1 (en) * 1998-07-24 2001-05-01 Oracle Corporation Method, article of manufacture, and apparatus for constructing a multi-dimensional view containing two-pass value measure results
EP1044416A1 (en) * 1998-10-09 2000-10-18 Scansoft, Inc. Automatic inquiry method and system
US20010013004A1 (en) * 1998-11-03 2001-08-09 Jordan Haris Brand resource management system
US6486896B1 (en) * 1999-04-07 2002-11-26 Apple Computer, Inc. Scalable scroll controller
US6920608B1 (en) * 1999-05-21 2005-07-19 E Numerate Solutions, Inc. Chart view for reusable data markup language
US6707454B1 (en) * 1999-07-01 2004-03-16 Lucent Technologies Inc. Systems and methods for visualizing multi-dimensional data in spreadsheets and other data structures
US6415298B1 (en) * 1999-07-15 2002-07-02 American Management Systems, Inc. Effective dated tree control in a component based-object oriented convergent customer care and billing system
US6484179B1 (en) * 1999-10-25 2002-11-19 Oracle Corporation Storing multidimensional data in a relational database management system
US6615172B1 (en) * 1999-11-12 2003-09-02 Phoenix Solutions, Inc. Intelligent query engine for processing voice based queries
US6490590B1 (en) * 2000-02-14 2002-12-03 Ncr Corporation Method of generating a logical data model, physical data model, extraction routines and load routines
US6831668B2 (en) * 2000-04-03 2004-12-14 Business Objects, S.A. Analytical reporting on top of multidimensional data model
US6768986B2 (en) * 2000-04-03 2004-07-27 Business Objects, S.A. Mapping of an RDBMS schema onto a multidimensional data model
US20020091681A1 (en) * 2000-04-03 2002-07-11 Jean-Yves Cras Report then query capability for a multidimensional database model
US20020070953A1 (en) * 2000-05-04 2002-06-13 Barg Timothy A. Systems and methods for visualizing and analyzing conditioned data
US6995768B2 (en) * 2000-05-10 2006-02-07 Cognos Incorporated Interactive business data visualization system
GB0015233D0 (en) * 2000-06-21 2000-08-16 Canon Kk Indexing method and apparatus
US6684207B1 (en) * 2000-08-01 2004-01-27 Oracle International Corp. System and method for online analytical processing
US7111010B2 (en) * 2000-09-25 2006-09-19 Hon Hai Precision Industry, Ltd. Method and system for managing event attributes
US20020038230A1 (en) * 2000-09-25 2002-03-28 Li-Wen Chen User interface and method for analyzing customer behavior based upon event attributes
US6889230B1 (en) * 2000-11-03 2005-05-03 Quality Data Management, Inc. System and method for presenting survey data over a network
US20020129004A1 (en) * 2000-11-09 2002-09-12 Bassett Jimmy G. Software enabled wizards
US20040039707A9 (en) * 2000-11-22 2004-02-26 Chris Ricci Method for distributing and licensing digital media
US6816879B1 (en) * 2000-12-02 2004-11-09 Oracle International Corp. System and method for serving pre-generated presentation views of requested data
US6671689B2 (en) * 2001-01-19 2003-12-30 Ncr Corporation Data warehouse portal
WO2002073504A1 (en) * 2001-03-14 2002-09-19 Gene Logic, Inc. A system and method for retrieving and using gene expression data from multiple sources
US6643635B2 (en) * 2001-03-15 2003-11-04 Sagemetrics Corporation Methods for dynamically accessing, processing, and presenting data acquired from disparate data sources
EP1370976A1 (en) * 2001-03-19 2003-12-17 Exie AS Methods and system for handling mulitple dimensions in relational databases
US7089184B2 (en) * 2001-03-22 2006-08-08 Nurv Center Technologies, Inc. Speech recognition for recognizing speaker-independent, continuous speech
US6775675B1 (en) * 2001-04-04 2004-08-10 Sagemetrics Corporation Methods for abstracting data from various data structures and managing the presentation of the data
TWI220480B (en) * 2001-04-11 2004-08-21 Cyberlink Corp System and method for generating synchronous playback of the slides and the corresponding audio/video information during the presentation
WO2003001413A1 (en) * 2001-06-22 2003-01-03 Nosa Omoigui System and method for knowledge retrieval, management, delivery and presentation
US20030120593A1 (en) * 2001-08-15 2003-06-26 Visa U.S.A. Method and system for delivering multiple services electronically to customers via a centralized portal architecture
US20030061358A1 (en) * 2001-08-28 2003-03-27 Yolande Piazza Method and system for presenting charge related data on a worldwide basis through a network
US20030061096A1 (en) * 2001-09-05 2003-03-27 Gallivan Gerald J. System and method for use for linking primary market research data with secondary research data
US20030050825A1 (en) * 2001-09-05 2003-03-13 Impactrx, Inc. Computerized pharmaceutical sales representative performance analysis system and method of use
US6814537B2 (en) * 2001-09-26 2004-11-09 Ingersoll-Rand Energy Systems Corporation Interchangeable power turbine cartridge assembly
DE10151250A1 (de) * 2001-10-17 2003-05-08 Bayer Ag Verfahren zur Ermittlung eines komplexen Korrelationsmusters aus Verfahrens- und Anlagendaten
JP2003137512A (ja) * 2001-11-02 2003-05-14 Rigaku Corp 金属酸化物の製造方法,半導体装置及び金属酸化物製造装置
US7209876B2 (en) * 2001-11-13 2007-04-24 Groove Unlimited, Llc System and method for automated answering of natural language questions and queries
US7587354B2 (en) * 2001-11-27 2009-09-08 State Street Corporation Verification of net asset values
US7035877B2 (en) * 2001-12-28 2006-04-25 Kimberly-Clark Worldwide, Inc. Quality management and intelligent manufacturing with labels and smart tags in event-based product manufacturing
US7170519B2 (en) * 2002-03-29 2007-01-30 Sas Institute Inc. Computer-implemented system and method for generating data graphical displays
US7073125B1 (en) * 2002-04-26 2006-07-04 Microsoft Corporation Integrated display of gauges
US20040001106A1 (en) * 2002-06-26 2004-01-01 John Deutscher System and process for creating an interactive presentation employing multi-media components
US7051038B1 (en) * 2002-06-28 2006-05-23 Microsoft Corporation Method and system for a reporting information services architecture
US7668885B2 (en) * 2002-09-25 2010-02-23 MindAgent, LLC System for timely delivery of personalized aggregations of, including currently-generated, knowledge
US7266773B2 (en) * 2002-10-24 2007-09-04 Efficient Analytics, Inc. System and method for creating a graphical presentation
US7293031B1 (en) * 2002-11-21 2007-11-06 Ncr Corp. Report specification generators and interfaces
US7103591B2 (en) * 2002-12-02 2006-09-05 International Business Machines Corporation Method of describing business and technology information for utilization
US7269581B2 (en) * 2003-03-28 2007-09-11 Microsoft Corporation Systems and methods for proactive caching utilizing OLAP variants
US7779018B2 (en) * 2003-05-15 2010-08-17 Targit A/S Presentation of data using meta-morphing
EP1477909B1 (en) * 2003-05-15 2007-01-03 Targit A/S Method and user interface for making a presentation of data using meta-morphing
US7756907B2 (en) * 2003-09-16 2010-07-13 The Board Of Trustees Of The Leland Stanford Jr. University Computer systems and methods for visualizing data
US20050071737A1 (en) * 2003-09-30 2005-03-31 Cognos Incorporated Business performance presentation user interface and method for presenting business performance
EP1577808A1 (en) 2004-03-17 2005-09-21 Targit A/S Hyper related OLAP
US8468444B2 (en) * 2004-03-17 2013-06-18 Targit A/S Hyper related OLAP
US7792954B2 (en) * 2004-04-02 2010-09-07 Webtrends, Inc. Systems and methods for tracking web activity
US7716253B2 (en) * 2004-07-09 2010-05-11 Microsoft Corporation Centralized KPI framework systems and methods
US20060085434A1 (en) * 2004-09-30 2006-04-20 Microsoft Corporation System and method for deriving and visualizing business intelligence data
US7667582B1 (en) * 2004-10-14 2010-02-23 Sun Microsystems, Inc. Tool for creating charts
US7774295B2 (en) * 2004-11-17 2010-08-10 Targit A/S Database track history
ATE470193T1 (de) 2004-11-17 2010-06-15 Targit As Datenbank mit verlaufsspeicher
US7171335B2 (en) * 2004-12-21 2007-01-30 Texas Instruments Incorporated System and method for the analysis of semiconductor test data
WO2007131510A2 (en) * 2006-05-16 2007-11-22 Targit A/S A method of preparing an intelligent dashboard for data monitoring
US20070294612A1 (en) * 2006-06-20 2007-12-20 Microsoft Corporation Comparing and Managing Multiple Presentations
DK176532B1 (da) * 2006-07-17 2008-07-14 Targit As Fremgangsmåde til integration af dokumenter med OLAP ved brug af sögning, computerlæsbart medium og computer

Also Published As

Publication number Publication date
EP1988496A1 (en) 2008-11-05
US20080301539A1 (en) 2008-12-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK176516B1 (da) Computerimplementeret fremgangsmåde samt computersystem og et computerlæsbart medium til at lave videoer, podcasts eller slidepræsentationer fra en Business-Intelligence-application
AU2009288147B2 (en) System and method for playlist generation based on similarity data
CN101821735B (zh) 生成与内容项的集合相关联的元数据
US7434170B2 (en) Drag and drop metadata editing
CN104160712B (zh) 关联媒体节目的计算机实现的方法、处理电路系统和计算机可读介质
Liu et al. Interactive, topic-based visual text summarization and analysis
US9213705B1 (en) Presenting content related to primary audio content
US20220107978A1 (en) Method for recommending video content
US20120047119A1 (en) System and method for creating and navigating annotated hyperlinks between video segments
US20090094189A1 (en) Methods, systems, and computer program products for managing tags added by users engaged in social tagging of content
US8239288B2 (en) Method, medium, and system for providing a recommendation of a media item
EP2161668A1 (en) System and method for playlist generation based on similarity data
CN110888994A (zh) 多媒体数据推荐系统及多媒体数据推荐方法
US20160086499A1 (en) Knowledge brokering and knowledge campaigns
CN111371605A (zh) 网络服务评分方法及装置
McGrady et al. Dialing for Videos: A Random Sample of YouTube
Geisler et al. A crowdsourcing framework for the production and use of film and television data
KR102097912B1 (ko) 개인화 추천 컨텐츠를 제공하는 방법
KR20090025607A (ko) 컨텐트의 메타데이터 업데이트 방법 및 그 장치
CN118520096B (zh) 数据处理方法、装置、设备及存储介质
Grüblbauer et al. Making Money with and through Information and Knowledge: Reflections on the Inner Context of Competitive Intelligence, Trend Analysis and Revenue Models of Media Companies
Sundell Do modern social media applications suffer from feature creep? Case YouTube
Hwang et al. An implementation of searchable video player
Hommenga Exploring Streaming Charts as Proxy Signifiers for Cultural Globalisation
CA3143936A1 (en) Natural language query handling in multi-domain systems

Legal Events

Date Code Title Description
PBP Patent lapsed

Effective date: 20190430