DK163865B - Anvendelse af oestrogener til fremstilling af praeparater til lokal anvendelse til behandling af forhoejet tryk i oejet - Google Patents

Anvendelse af oestrogener til fremstilling af praeparater til lokal anvendelse til behandling af forhoejet tryk i oejet Download PDF

Info

Publication number
DK163865B
DK163865B DK52087A DK52087A DK163865B DK 163865 B DK163865 B DK 163865B DK 52087 A DK52087 A DK 52087A DK 52087 A DK52087 A DK 52087A DK 163865 B DK163865 B DK 163865B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
eye
pressure
effect
estrogens
preparations
Prior art date
Application number
DK52087A
Other languages
English (en)
Other versions
DK52087D0 (da
DK52087A (da
DK163865C (da
Inventor
Klaus Trier
Elith Bjarne Olsen
Original Assignee
Klaus Trier
Elith Bjarne Olsen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Klaus Trier, Elith Bjarne Olsen filed Critical Klaus Trier
Priority to DK52087A priority Critical patent/DK163865C/da
Publication of DK52087D0 publication Critical patent/DK52087D0/da
Publication of DK52087A publication Critical patent/DK52087A/da
Publication of DK163865B publication Critical patent/DK163865B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK163865C publication Critical patent/DK163865C/da

Links

Landscapes

  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
  • Acyclic And Carbocyclic Compounds In Medicinal Compositions (AREA)

Description

-1- DK 163865 B
Opfindelsen angår anvendelse af østrogener til fremstilling af præparater til lokal anvendelse til behandling af forhøjet tryk i øjet.
Simplex glaucom (kronisk glaucom) skyldes ifølge den almindelige opfattelse et forhøjet intraoculært tryk som, eventuelt i forbindelse med nedsat blodforsyning til synsnerven ved papillen, forårsager et fremadskridende tab af nervefibre og dermed synsfeltsindskrænkning.
Det forhøjede intraoculære tryk der som oftest følger glaucomet har sin baggrund i et misforhold mellem produktionen af kammervæske i corpus ciliare og afløbet til blodbanen som foregår via trabekel-værket i kammervinklen, og skyldes formentlig alene en aldersbetinget nedsættelse af afløbskapaciteten.
I Danmark findes skønsmæssigt omkring 50 000 personer med simplex glaucom, ca. 20 000 er diagnosticeret og under behandling.
Sygdommen optræder med stigende hyppighed hos personer over 50 år, omtrent lige hyppigt hos mænd som hos kvinder.
En behandling som retter sig mod sygdommens formentlig primære årsag, den fremadskridende forringelse af afløbskapaciteten findes i dag ikke, og de kendte behandlingsmetoder er i reglen ikke i stand til at forhindre progression af synsfeltsdefekterne over en årrække, ofte resulterende i total blindhed.
De kendte stoffer til nedsættelse af det intraoculære tryk er karakteriseret ved en virkningsvarighed på nogle få timer, hvilket betyder at trykket under søvn og i perioder med uregelmæssig drypning, som formentlig ofte forekommer, kan stige til skadelige højder. Disse trykstigninger vil ikke erkendes ved normal undersøgelsesprocedure.
Endvidere vil den tryknedsættende effekt af stofferne ofte i løbet af nogle måneder eller år blive utilstrækkelig hvorfor patienterne må behandles med mange forskellige stoffer med følgende besvær og udgift.
- 2 - DK 163865 B
De eksisterende stoffer er alle behæftet med bivirkninger af lettere eller sværere grad som ofte umuliggør behandling med et eller flere stoffer.
Fra tidsskriftet "Experimental Eye Research"/ vol. 26, (1978)/ s. 599-610/ se især abstractet, s. 601, 605 og 608, kendes midler til nedsættelse af det intraoculære tryk til lokal applikation i øjet som indeholder et stof med progesteronvirkning. Virkningen indtræder inden for en time og skyldes en hæmning af kammervæskeproduktionen ligesom det er tilfældet ved de mest anvendte antiglaucomatøse midler som timolol maleat og dipivefrin (henholdsvis beta-blokker og adrenergt virkende). Efter daglig anvendelse i 18 dage ses ikke toleransudvikling. Virkningen holder sig efter hver drypning i op til 6 timer svarende til forholdene ved timolol maleat og dipivefrin. Virkningen holder sig således ikke i flere uger efter ophør af behandling.
Fra beskrivelsen til DK patentansøgning nr. 2942/86 kendes midler til nedsættelse af det intraoculære tryk til lokal applikation i øjet som indeholder et stof med anabolisk, androgen virkning. Stoffet trænger gennem cornea til kammervæsken hvor det ved samtidig lokal applikation af corticosteroid (cortisol) -præparater forebygger den øgning af modstanden mod væskeafløbet og dermed øgning af det intraoculære tryk som optræder ved behandling med corticosteroidpræparater alene.
Ved behandling med anabole androgener alene ses en forringelse af væskeafløbet jfr. tabel I, s. 7 og ingen virkning på det intraoculære tryk jfr. s. 31.
Såvel lokal som systemisk anvendelse af østrogener er almindelig inden for en lang række områder som ikke er beslægtet med det her omtalte.
Intramusculær eller peroral men ikke lokal anvendelse af kombinations-præparater indeholdende østrogener og progesteroner har tidligere været tillagt tryknedsættende virkning på øjet, men disse resultater har været omstridte og er aldrig blevet alment accepteret eller anvendt i behandlingsøjemed.
Behandling af simplex glaucom med østrogener alene er ikke tidligere beskrevet, hverken med tabletter, injektion eller lokalt.
-3" DK 163865 B
Ethinyløstradiol (mestranol), som er et syntetisk østrogen, angives i tidsskriftet "Eksperimental Eye Research", vol. 26, (1978), s. 599-610, ved indgift af en dråbe 0,1% suspension i øjet til henholdsvis 8 kaniner og 7 aber at have en svag trykøgende effekt på kort sigt, dvs. inden for 4 timer. Ved tilsvarende forsøg med det syntetiske østrogen stilbøstrol fandtes ingen effekt på det intraoculære tryk på kort sigt. Korttidseksperimenter af denne slags tager sigte på at finde stoffer der nedbringer det intraoculære tryk via en reduktion af kammervæske-produktionen, analogt med virkningen af de mest anvendte antiglauco-matøse midler som timolol maleat og dipivefrin.
Da der ifølge almindelig klinisk viden ikke eksisterer behandlingskrævende tilstande med for lavt intraoculært tryk har man ikke videreført ovennævnte eksperimenter.
En klinisk afprøvning har givet det, på baggrund af ovennævnte resultater overraskende resultat at østrogener ved langvarig, lokal anvendelse har nedsættende virkning på det intraoculære tryk.
Afprøvningens forløb og resultater:
Rapport vedrørende klinisk afprøvning af viskøse østradiol 1% øjendråber Materiale, metode og registrerede bivirkninger 14 patienter med diagnosen glaucoma simplex modtog forsøgspræparatet. Patienterne blev behandlet i 2 serier.
I den første serie fik 5 patienter hver aften en dråbe af forsøgspræparatet i hvert øje mens 2 patienter fik placebo.
Af de 5 patienter der modtog forsøgspræparatet (østradioløjendråberne) mærkede 3, 2 kvinder og 1 mand, bivirkninger i form af let ømhed af brystvorterne og for mandens vedkommende tillige let hævelse svarende til brystkirtlerne.
Af den første serie udgik 2 kvinder, den ene p. gr. af systemiske østradiolbivirkninger, den anden p. gr. af ukarakteristisk konjunktival- irritation.
-4- DK 163865 B
Det besluttedes at videreføre undersøgelsen som ukontrolleret idet det nu var klart hvilket præparat som indeholdt det aktive stof. Endvidere blev dosis sænket til en dråbe hveranden aften i hvert øje. Dette skete en måned efter start for første serie.
Patienterne i anden serie, ialt 7, fik således fra starten kun en dråbe hver anden aften i hvert øje. Hos disse sås ingen bivirkninger, hverken lokalt eller systemisk.
En patient i anden serie udgik p. gr. af en lettere stigning i det intraoculære tryk som nødvendiggjorde supplerende behandling.
Resultater
De 11 patienter som gennemførte undersøgelsen fik foretaget en række indledende trykmålinger og blev derefter behandlet med østradiol-dråberne som ovenfor beskrevet.
Med lineær regression fandtes en svagt positiv hældningskoefficient før og en svagt negativ under behandlingen. Denne forskel er ikke signifikant.
Gennemsnitligt fandtes et tryk på 21,5/20,9 rnmHg (hø./ve.) før behandlingen og 19,4/18,9 mmHg under behandlingen, dvs. et gennemsnitligt fald på ca. 2 mmHg hvilket er signifikant (p<0,000005).
Ved trykmålinger foretaget i 2-4 måneder efter seponering af forsøgspræparatet fandtes gennemsnitligt 21,5/21,6 mmHg.
Sandsynliggørelse af, at alle østrogener har samme virkning på det intraoculære tryk som østradiol.
Når kravet er formuleret så det omfatter østrogener i bredere forstand skyldes det at øjenmidlets virkning er nøje knyttet til disse stoffers almindelige virkning på bindevævet. Gruppen af østrogener omfatter stoffer med meget forskellig kemisk sammensætning og er netop defineret ud fra en fælles biologisk virkning på forskellige væv, jfr. f. eks. Andres Goth: Medical Pharmacology, C.V. Mosby 1978.
Den biologiske virkning der her tilstræbes er en øgning af hyaluron-
- 5 - DK 163865 B
syreindholdet i kammervæske og trabekelværk under den antagelse at hyaluronsyre i øjet har den funktion at holde afløbet åbent.
Østrogener vides fra eksperimenter at øge glycosaminoglycan- og herunder hyaluronsyresyntesen i en række forskellige væv. Denne virkning er ens hvad enten der er tale om naturligt forekommende østrogener, f. eks. østradiol, semisyntetiske østrogener, f. eks. østradiolbenzoat eller rent syntetiske østrogener f. eks. diethyl-stilbøstrol, jfr. G. Asboe-Hansen: "Hormones and Connective Tissue", Munksgaard 1966.
Ved glaucoma simplex sker der som nævnt i indledningen ændringer i trabekelværkets bindevæv således at kammervæskens afløb forringes. Bestræbelserne på at forhindre denne sygdomsproces vanskeliggøres af det faktum at der ikke eksisterer nogen analog dyreeksperimentel model. Man kan således nok fremkalde et forhøjet intraoculært tryk ved langvarig lokalbehandling med cortisolpræparater som det fremgår af beskrivelsen til DK patentansøgning nr. 2942/86, men det vides ikke om dette skyldes tilsvarende ændringer i trabekelværkets bindevæv som ved glaucoma simplex.
En vurdering af et givent stofs effekt ved glaucom kan derfor i realiteten kun ske ved kliniske forsøg med glaucompatienter.
Den kliniske afprøvning der danner grundlag for nærværende opfindelse er iværksat på baggrund af ovennævnte teoretiske overvejelser vedrørende østrogeners biologiske virkning på bindevæv.
At gennemføre en tilsvarende klinisk afprøvning på glaucompatienter med et bredt udsnit af repræsentanter fra østrogengruppen må anses for uetisk idet det jfr.østrogeners almindelige virkning på bindevæv må være sandsynliggjort at de alle har en lignende virkning på øjen-trykket som den tilfældigt valgte repræsentant, østradiol.

Claims (1)

  1. ' 6 ' DK 163865 B Ved anvendelsen ifølge opfindelsen opnås følgende, jfr. ovenstående forsøgsrapport og uddybende sandsynliggørelse; 1. at virkningen er langstrakt således at den først indtræder efter flere ugers anvendelse og varer i flere uger efter ophør, hvorfor der ikke optræder skadelige trykstigninger ved udeladelse af enkelte applikationer. 2. at nedsættelsen af det intraoculære tryk opnås ved en enkelt applikation hver anden dag. 3. at den ikke medfører væsentlige systemiske bivirkninger idet den absorberede dosis er forsvindende lille. 4. at den indebærer at stoffet trænger gennem cornea til.kammervæsken, hvor det virker bédrende od afløbet i trabekelværket, også uden forudgående drypning med cortisolpræparater. 5. at forebygge gradvis trykstigning ved simplex glaucom. PATENTKRAV Anvendelse af østrogener til fremstilling af præparater til lokal anvendelse til behandling af forhøjet tryk i øjet.
DK52087A 1987-02-02 1987-02-02 Anvendelse af oestrogener til fremstilling af praeparater til lokal anvendelse til behandling af forhoejet tryk i oejet DK163865C (da)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK52087A DK163865C (da) 1987-02-02 1987-02-02 Anvendelse af oestrogener til fremstilling af praeparater til lokal anvendelse til behandling af forhoejet tryk i oejet

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK52087 1987-02-02
DK52087A DK163865C (da) 1987-02-02 1987-02-02 Anvendelse af oestrogener til fremstilling af praeparater til lokal anvendelse til behandling af forhoejet tryk i oejet

Publications (4)

Publication Number Publication Date
DK52087D0 DK52087D0 (da) 1987-02-02
DK52087A DK52087A (da) 1988-08-03
DK163865B true DK163865B (da) 1992-04-13
DK163865C DK163865C (da) 1992-10-26

Family

ID=8094474

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK52087A DK163865C (da) 1987-02-02 1987-02-02 Anvendelse af oestrogener til fremstilling af praeparater til lokal anvendelse til behandling af forhoejet tryk i oejet

Country Status (1)

Country Link
DK (1) DK163865C (da)

Also Published As

Publication number Publication date
DK52087D0 (da) 1987-02-02
DK52087A (da) 1988-08-03
DK163865C (da) 1992-10-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Callanan et al. Treatment of posterior uveitis with a fluocinolone acetonide implant
Miyake Prevention of cystoid macular edema after lens extraction by topical indomethacin (I) A preliminary report
Glaser et al. Transforming growth factor-β2 for the treatment of full-thickness macular holes: a prospective randomized study
Lamberts et al. A clinical study of slow-releasing artificial tears
Imaizumi et al. Phacoemulsification and intraocular lens implantation for acute angle closure not treated or previously treated by laser iridotomy
Aggarwal et al. Risk of sudden visual loss following trabeculectomy in advanced primary open-angle glaucoma.
Clauser et al. Rationale of treatment in Graves ophthalmopathy
HU211835A9 (en) Use of a prostaglandin in combination with an adrenergic blocking agent for reduction of intraocular pressure
KR20040104632A (ko) 호르몬 대체 요법을 받는 여성에서 고혈압의 치료
Ohana et al. Treatment of reopened macular hole after vitrectomy by laser and outpatient fluid-gas exchange
Assil et al. Control of ocular inflammation after cataract extraction with rimexolone 1% ophthalmic suspension
Fathilah et al. The Jarisch-Herxheimer reaction in ocular syphilis
Stewart et al. Intraocular pressure response to topically administered fluorometholone
Silverstone et al. Prophylactic treatment of intraocular pressure elevations after neodymium: YAG laser posterior capsulotomies and extracapsular cataract extractions with levobunolol
Binder et al. Inhibition of experimental intraocular proliferation with intravitreal 5-fluouracil
US8404270B2 (en) Method of reducing incidence of intraocular pressure associated with intraocular use of corticosteroids
Tang et al. Effects of combined phacoemulsification and viscogoniosynechialysis versus trabeculectomy in patients with primary angle-closure glaucoma and coexisting cataract
Wilensky et al. Steroid-induced ocular hypertension in patients with filtering blebs
Joussen et al. Benefits and limitations in vitreoretinal surgery for proliferative diabetic retinopathy and macular edema
SKORPIK et al. Silicone oil implantation in penetrating injuries complicated by PVR: results from 1982 to 1986
Kasetti et al. Preventing intraocular pressure increase after phacoemulsification and the role of perioperative apraclonidine
Gharagozloo et al. Effect of apraclonidine in long-term timolol users
DK163865B (da) Anvendelse af oestrogener til fremstilling af praeparater til lokal anvendelse til behandling af forhoejet tryk i oejet
Goodwin et al. Bladder, bowel and sexual dysfunction: recent advances
KR20030087029A (ko) 스테로이드를 유효 성분으로 하는 망맥락막 질환 치료제

Legal Events

Date Code Title Description
PBP Patent lapsed

Country of ref document: DK