DK160140B - Indretning ved redningsvest - Google Patents

Indretning ved redningsvest Download PDF

Info

Publication number
DK160140B
DK160140B DK622087A DK622087A DK160140B DK 160140 B DK160140 B DK 160140B DK 622087 A DK622087 A DK 622087A DK 622087 A DK622087 A DK 622087A DK 160140 B DK160140 B DK 160140B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
collar
float
life jacket
belt
user
Prior art date
Application number
DK622087A
Other languages
English (en)
Other versions
DK160140C (da
DK622087D0 (da
DK622087A (da
Inventor
Knut Ulleland
Original Assignee
Sunnmore Livbeltefabrikk As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sunnmore Livbeltefabrikk As filed Critical Sunnmore Livbeltefabrikk As
Publication of DK622087D0 publication Critical patent/DK622087D0/da
Publication of DK622087A publication Critical patent/DK622087A/da
Publication of DK160140B publication Critical patent/DK160140B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK160140C publication Critical patent/DK160140C/da

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63CLAUNCHING, HAULING-OUT, OR DRY-DOCKING OF VESSELS; LIFE-SAVING IN WATER; EQUIPMENT FOR DWELLING OR WORKING UNDER WATER; MEANS FOR SALVAGING OR SEARCHING FOR UNDERWATER OBJECTS
    • B63C9/00Life-saving in water
    • B63C9/08Life-buoys, e.g. rings; Life-belts, jackets, suits, or the like
    • B63C9/13Life-buoys, e.g. rings; Life-belts, jackets, suits, or the like attachable to body member, e.g. arm, neck, head or waist
    • B63C9/135Life-buoys, e.g. rings; Life-belts, jackets, suits, or the like attachable to body member, e.g. arm, neck, head or waist using solid buoyant material

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Professional, Industrial, Or Sporting Protective Garments (AREA)
  • Two-Way Televisions, Distribution Of Moving Picture Or The Like (AREA)
  • Electrical Discharge Machining, Electrochemical Machining, And Combined Machining (AREA)

Description

i
DK 160140 B
Den foreliggende opfindelse vedrører en indretning ved en redningsvest, omfattende et flydel egerne og en hermed forbundet flydekrave, hvor kravens effektive åbning kan ændres.
Fra svensk patentskrift nr. 226.504 kendes en flydevest, hvor ves-5 tens krave er således forbundet med skulderstykket, at denne er indstillelig i forhold til skulderstykket og det med dette uregulerbart forbundne flydelegeme, for at muliggøre ændring af stillingen af flydede-lens bærefunktion i forhold til kraven, som omslutter bærerens hals. Et karakteristisk træk ved denne kendte løsning er imidlertid, at den bevæ-10 gelige krave nødvendiggør, at to bånd bindes sammen, og at stropper rundt om selve flydel egernet må bindes separat. Ved denne kendte løsning vil kraven ikke desto mindre komme i for stor afstand fra flydelegemet og vanskeliggøre vending af en person, som for eksempel ligger med ansigtet ned i vandet.
15 Der kendes også fra tidligere en række forskellige redningsveste, og fælles for disse er, at flydel egernet ved påspænding på brugerens krop kommer for langt ned på kroppen, og/eller at det er nødvendigt med to eller flere snøringer for at få vesten til at sidde på kroppen. Desuden er kraveåbningen oftest så stor, at hovedet let kan glide igennem, for 20 eksempel når brugeren springer i vandet fra et synkende skib. Endvidere er brugen af to eller flere snøringer for at få fastgjort en redningsvest upraktisk og kan i værste fald gøre vesten ubrugelig. Dette skyldes den tidnød og forvirring, som hersker ved et truende forlis, samt vanskeligheden med hurtigt at få lavet sikre knuder og tilstrækkelig stram-25 ning.
Den foreliggende opfindelse har således taget sigte på ved hjælp af enkle midler at tilvejebringe en indretning ved en redningsvest, hvormed den kan vende en bevidstløs person i vandet og kan bringe dennes mund fri af vandet, uanset i hvilken stilling personen ligger.
30 I henhold til opfindelsen foreslås, at kraven, som nærmest har hesteskoform, med sine frie ender er fastgjort til flydelegemet i en afstand fra flydel egernets top, som er ca. en tredjedel af dets længde.
Ifølge yderligere kendetegnende træk ved opfindelsen foreslås det, at de nævnte frie ender fastgøres på den side af flydelegemet, som skal 35 vende mod kroppen på den person, som bruger redningsvesten. Redningsvesten har kun et bælte, som er syet fast til flydel egernets forside over hele dets bredde. Bæltet kan være forsynet med et selvregulerende låsespænde, fortrinsvis anbragt nær en langsgående forkant på flydelegemet.
2 DK 160140 B
Dermed muliggøres en enkel fastgørelse af redningsvesten til brugerens krop.
Det er også hensigtsmæssigt, at det nævnte bælte fastgøres til flydel egernet i samme højde som de nævnte frie ender af kraven.
5 Umiddelbart ovenfor hver af de til flydel egernet fastgjorte ender har kraven et affaset parti, som kommer til anlæg mod flydelegemets bagside, når redningsvesten spændes fast på brugeren, idet kraven dermed indtager en skrå stilling opad og bagud. Dermed forhindres det, at kraven bringes for meget i retning mod flydelegemets forside.
10 For at forhindre, at redningsvestbrugeren skader hagepartiet, når han må springe i havet med redningsvesten på, foreslås det ifølge opfindelsen, at flydelegemets øvre del forsynes med et støddæmpende plastmateriale.
Opfindelsen vil herefter blive nærmere beskrevet under henvisning 15 til tegningen, hvor
Fig. 1 viser redningsvesten ifølge opfindelsen, set fra siden, med kraven anbragt i den stilling, hvor brugeren kan stikke hovedet gennem kravens åbning.
Fig. 2 viser redningsvesten i brugsstilling med kravens effek-20 ti ve åbning væsentligt reduceret i forhold til fig. 1.
Fig. 3 viser redningsvesten i fig. 2, set forfra, og
Fig. 4 viser redningsvesten ifølge fig. 2, set bagfra.
Fig. 5 - 7 illustrerer betydningen af rigtig anbringelse af redningsvestens flydel egerne i forhold til brugerens krop.
25 Fig. 8 illustrerer påsætning (a), fastspænding (b) og brugsstil ling (c) af redningsvesten.
Fig. 9 illustrerer tilstandszonerne ved en vendeoperation.
Det primære formål med opfindelsen er at få redningsvestens 1 fly-delegerne 2 så højt op på kroppen som muligt for dermed at kunne bringe 30 en bevidstløs persons mund fri af vandet i løbet af 5 sekunder, uanset i hvilken stilling personen ligger i vandet.
Hverken norske eller udenlandske redningsveste tilfredsstiller i dag disse nye internationale krav, hovedsagelig fordi flydelegemet 2 kommer for langt ned på kroppen. Dette hænger sammen med, at dagens tek-35 nik bygger på, at kraven er en fortsættelse af det stof, som omslutter flydelegemet, og som er fastgjort midt på dettes tykkelse. Resultatet bliver derfor en relativt lang kraveåbning for at kunne få hovedet igennem, og flydelegemet vil derved komme så langt ned på brystet, at dette
DK 160140 B
3 alene vil forhindre en hurtig vertikal vending.
I den forbindelse henvises til fig. 5-7, hvor BL angiver balancepunktet for en person i luft, og BV angiver balancepunktet for personen i vand. I luft vil personen have balancepunktet BL, mens dette vil 5 forskydes til BV, når personen befinder sig i vand, fordi de 1uftholdige dele af kroppen, mave etc., vil tvinge underkroppen op. Med de kendte veste, som har lang kraveåbning, vil flyde!egernet ligge centreret under balancepunktet, dvs. med midtpunktet B af flydel egernet beliggende vertikalt under balancepunktet BV, og med de øvre, respektive nedre dele A og 10 C på hver side af B. Flydelegemet vil dermed kun medvirke til, at personen kommer nogle centimeter højere op i vandet. En sådan redningsvest ville ikke magte at sidevende personen i vand, eftersom arme og ben i dette tilfælde bliver for tung ballast.
Dersom flydel egernets nedre del C fjernes, vil underkroppen så småt 15 begynde at synke, således at en vertikal vending er i gang, selv med mindre opdriftsmiddel. Dersom den øvre del A forlænges opad, for eksempel ved hjælp af delen C, vil personens skulderparti få langt større opdrift samtidig med, at underkroppen nu vil synke frit, hvorved en hurtig vertikal vending opnås, samtidig med, at munden kommer fri af vandet 20 i løbet af mindre end 5 sekunder, uanset stillingen i vandet. Personen vil på denne måde kunne indtage en bagovervendt hvilestilling (se fig.
9) med redningsvesten ifølge opfindelsen i løbet af under 15 sekunder.
Som nævnt ovenfor opnåes dette ved, at redningsvestens 1 krave 3 anbringes således i forhold til flydelegemet 2, at flydeelementet kommer 25 cirka en tredjedel højere op mod brugerens hageparti, end hvad der tidligere har været muligt, og hvorved der gives tilsvarende forøget opdrift for skulderpartiet, samtidig med at underkroppen bliver aflastet for den tilsvarende opdrift og derved kan synke hurtigere, hvorved der opnåes en dobbeltvirkning til hurtigvending af en person i et vertikalt 30 plan. Når kraven er i den stilling, som er vist i fig. 1, føres brugerens hoved fra undersiden op gennem kravens åbning 4, hvorefter kraven bliver stående i en stilling som vist i fig. 2, når vesten spændes mod brugerens bryst ved hjælp af et bælte 5. Den i fig. 2 viste skråstilling fremkommer ved, at kravens frie grene, lige ovenover hvor kraven er 35 fastgjort til flydelegemet, har et affaset parti 6. Dermed vil kraven 3 med sin åbning 4 indtage den naturlige skråstilling, som er vist i fig.
2. Man vil ud fra fig. 1 og 2 se, at den effektive åbning i kraven 3 under påsætningen af redningsvesten vil være tilnærmet LI, mens den effek
DK 160140 B
4 tive åbning i brugssituationen, vist i fig. 2, vil være væsentlig mindre, nemlig L2. Ved at den effektive åbning på grund af kravens vipning 1 retning mod flydelegemets 2 forparti automatisk bliver mindre, vil kraven dermed bevirke, når bæltet 5 er spændt fast om brugerens krop, at 5 kraven ikke kan glide over hovedet på brugeren.
Således som det fremgår af fig. 1, 2, og i særdeleshed af fig. 4, er kravens frie ender, 3', 3" syet fast til flydelegemets 2 bagside i en afstand fra flydelegemets top, som er ca. en tredjedel af flydelegemets totale vertikale udstrækning. Derved opnås, at flydelegemet kommer ca.
10 en tredjedel højere op mod brugerens hageparti samtidig med, at den effektive længde af kraveåbningen 4 automatisk ændres fra LI til L2, sådan som det er beskrevet ovenfor og som vist i fig. 1 og 2. For at sikre en hensigtsmæssig fastgørelse af de nævnte ender 3' og 3" til flydelegemets 2 bagside, kan fastgørelsen ske ved syning, fortrinsvis firkants- og 15 krydssyning som vist i fig. 4. Dette sikrer en solid befæstigelse mellem krave og flydelegeme. Af fig. 3 fremgår det, at bæltet 5 fortrinsvis er anbragt i samme højde på flydelegemet 2 som de nævnte kraveender 3', 3".
Dette vil bevirke, at bæltet 5 kommer så højt op på kroppen, som det er praktisk muligt, hvilket yderligere bidrager til, at vesten ikke let 20 glider af kroppen.
Det er endvidere fordelagtigt, at bæltet 5 syes fast til flydelegemet 2 over hele bredden af dets forside, således som det er tegnet i fig. 3.
Ved den løsning, som er vist i fig. 1-4, opnåes, at det bliver 25 umuligt at tage redningsvesten omvendt på, idet redningsvesten kun kan bruges på. en eneste måde, idet man samtidig opnår en enklere påspæn-dingsløsning i forhold til de eksisterende redningsveste, som ofte har flere bånd, som skal stikkes gennem løkker etc. for derefter at bindes.
For let at kunne fastgøre bæltet 5 foreslås det ifølge opfindelsen at 30 anbringe et selvregulerende spænde 7, som fortrinsvis anbringes beliggende nær en langsgående forkant af flydelegemet 2, sådan som det fremgår af fig. 3.
Alt flydestof (både i flydelegemet 1 og kraven 3), hensigtsmæssigt plast med lukkede celler af halvblød viskositet, er syet ind i stof (ik-35 ke vist), fortrinsvis syntetisk lærred.
For at dæmpe eventuelle stød mod hagepartiet hos den person, som har vesten på, foreslås det ifølge opfindelsen, at flydelegemets øvre kantparti 8 er forsynet med et støddæmpende middel, hensigtsmæssigt hel-
DK 160140 B
5 blød plast.
Når vesten skal anbringes på brugerens krop, tager brugeren fat i kraven som vist i fig. 8a og stikker hovedet igennem kraven. Derefter føres bæltet 5 med sin ende 5' igennem det selvregulerende spænde 7, i-5 det brugeren tager bæltet 5 fra vestens venstre side, som vist i fig.
8b, rundt om ryggen og ind i spændet 7. På denne måde vil personen let kunne spænde vesten på og får bæltet til at ligge så højt oppe som muligt.
Kraven 3 hviler nu mod brugerens skulderparti, og ved stramning af 10 bæltet 5 bliver kraven 3 via skulderpartiet presset op mod baghovedet samtidig med at kraveåbningen kommer tydeligere frem (fig. 8c) i forhold til situationen som vist i fig. 8a.

Claims (7)

1. Indretning ved redningsvest (1), omfattende et flydel egerne (2) og en hermed forbundet flydekrave (3), hvor kravens (3) effektive åbning 5 (4, LI, L2) kan ændres, KENDETEGNET ved, AT flydekraven (3), som omtrent har hesteskoform, med sine to frie ender (3', 3") er fastgjort til flydel egernet (2) i en afstand fra flydelegernets top, som er ca. en tredjedel af dets længde.
2. Indretning ifølge krav 1, KENDETEGNET ved, AT nævnte frie en der (3', 3") er fastgjort til den side af flydelegemet (2), som skal vende mod kroppen af en redningsvestbruger.
3. Indretning ifølge krav 1, KENDETEGNET ved, AT redningsvesten 15 har kun et bælte (5), som er syet fast til flydelegemets forside (2) over hele dets bredde.
4. Indretning ifølge krav 3, KENDETEGNET ved, AT nævnte bælte (5) er forsynet med et selvregulerende låsespænde (7), fortrinsvis anbragt i 20 nærheden af en langsgående frontkant af flydelegemet (2).
5. Indretning ifølge krav 3 eller 4, KENDETEGNET ved, AT nævnte bælte (5) er fastgjort til flydelegemet (2) i samme højde som de nævnte frie ender (3', 3") af kraven. 25
6. Indretning ifølge krav 1 eller 2, KENDETEGNET ved, AT kraven, umiddelbart over hver af de til flydelegemet fastgjorte ender (3', 3") har et affaset parti (6), som anbringes mod flydelegemets (2) bagside, når redningsvesten spændes fast på brugeren, idet kraven dermed indtager 30 en skrå stilling opad og bagud.
7. Indretning ifølge krav 1, KENDETEGNET ved, AT der i flydelegemets øvre parti er anbragt et støddæmpende plastmateriale (8). 35
DK622087A 1986-12-11 1987-11-26 Indretning ved redningsvest DK160140C (da)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO864999A NO159070C (no) 1986-12-11 1986-12-11 Anordning ved redningsvest.
NO864999 1986-12-11

Publications (4)

Publication Number Publication Date
DK622087D0 DK622087D0 (da) 1987-11-26
DK622087A DK622087A (da) 1988-06-12
DK160140B true DK160140B (da) 1991-02-04
DK160140C DK160140C (da) 1991-07-08

Family

ID=19889472

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK622087A DK160140C (da) 1986-12-11 1987-11-26 Indretning ved redningsvest

Country Status (4)

Country Link
DK (1) DK160140C (da)
FI (1) FI93189C (da)
NO (1) NO159070C (da)
SE (1) SE466192B (da)

Also Published As

Publication number Publication date
NO159070C (no) 1988-11-30
NO159070B (no) 1988-08-22
NO864999D0 (no) 1986-12-11
SE8704370D0 (sv) 1987-11-09
FI874838A0 (fi) 1987-11-03
FI874838A (fi) 1988-06-12
FI93189C (fi) 1995-03-10
DK160140C (da) 1991-07-08
SE8704370L (sv) 1988-06-12
SE466192B (sv) 1992-01-13
NO864999L (no) 1988-06-13
FI93189B (fi) 1994-11-30
DK622087D0 (da) 1987-11-26
DK622087A (da) 1988-06-12

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3193842A (en) Ski tow ticket holder
US3135098A (en) Underwater garment
US5651711A (en) Flag vest
EP0145461A2 (en) Rescue device
US3263432A (en) Ballast weight carrying and releasing means
US3106184A (en) Water ski safety cap
US3872529A (en) Warning device
US7131167B2 (en) Belay
US7052345B1 (en) Animal flotation device
DK160140B (da) Indretning ved redningsvest
US3436778A (en) Boat portaging and carrying device
US3192723A (en) Diving weight
US1480417A (en) Life preserver
US6220910B1 (en) Expandable safety flag for flotation device
US2192109A (en) Parachute and safety harness apparatus
US736692A (en) Body-indicating buoy.
US3094724A (en) Buoyant garment
US1195793A (en) Diving-hood
US2374580A (en) Life preserver
US2017868A (en) Life belt
US10131411B1 (en) Arm rescue device
US1361210A (en) Life-preserving device
US3063070A (en) Swimming glove
US3686689A (en) Water ski safety cap
KR20190000137U (ko) 구명조끼

Legal Events

Date Code Title Description
PUP Patent expired