DK155033B - Udstyr til hoereprotese - Google Patents

Udstyr til hoereprotese Download PDF

Info

Publication number
DK155033B
DK155033B DK116078AA DK116078A DK155033B DK 155033 B DK155033 B DK 155033B DK 116078A A DK116078A A DK 116078AA DK 116078 A DK116078 A DK 116078A DK 155033 B DK155033 B DK 155033B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
signal
signals
transmitter
circuit
hearing prosthesis
Prior art date
Application number
DK116078AA
Other languages
English (en)
Other versions
DK155033C (da
DK116078A (da
Inventor
Claude Fernand Felix Ricard
Claude-Henri Chouard
Patrick Mac Leod
Original Assignee
Bertin & Cie
Chouard Claude Henri
Patrick Mac Leod
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bertin & Cie, Chouard Claude Henri, Patrick Mac Leod filed Critical Bertin & Cie
Publication of DK116078A publication Critical patent/DK116078A/da
Publication of DK155033B publication Critical patent/DK155033B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK155033C publication Critical patent/DK155033C/da

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61NELECTROTHERAPY; MAGNETOTHERAPY; RADIATION THERAPY; ULTRASOUND THERAPY
    • A61N1/00Electrotherapy; Circuits therefor
    • A61N1/18Applying electric currents by contact electrodes
    • A61N1/32Applying electric currents by contact electrodes alternating or intermittent currents
    • A61N1/36Applying electric currents by contact electrodes alternating or intermittent currents for stimulation
    • A61N1/36036Applying electric currents by contact electrodes alternating or intermittent currents for stimulation of the outer, middle or inner ear
    • A61N1/36038Cochlear stimulation

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Otolaryngology (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Nuclear Medicine, Radiotherapy & Molecular Imaging (AREA)
  • Radiology & Medical Imaging (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Animal Behavior & Ethology (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Public Health (AREA)
  • Veterinary Medicine (AREA)
  • Prostheses (AREA)
  • Electrotherapy Devices (AREA)
  • Measurement And Recording Of Electrical Phenomena And Electrical Characteristics Of The Living Body (AREA)

Description

1 DK 155033 B
Den foreliggende opfindelse angår udstyr til høreprotese, navnlig udstyr, som er bestemt for dybt døve, og som anvender elektroder, der er implanteret i niveau med cochleanerven.
De mekaniske svingninger, som udgør lydene, påvirker, efter at være blevet overført til væskerne i det indre øre ved virkningen af trommehinden og høreknoglerne, sansefimrecellerne i cochlea eller sneglen. Disse fimreceller omdanner de mekaniske svingninger til elektrofysiologiske signaler, som de overfører til dendritterne af cochlea-nervens fibre.
Når det drejer sig om dybt døve, hvis fimresanseceller svigter, er de sædvanlige høreapparater uvirksomme, eftersom de kun mere eller mindre kan forstærke den mekaniske energi, som afgives til øret.
Doktorerne EYRIES og DJOURNO har i en artikel i tidsskriftet Presse Médicale, 35 1417 af 1957 vist muligheden for direkte ved hjælp af en elektrisk strøm at påvirke cochleanerven og bevirke et lydindtryk, som dog på dette stadium forbliver utydeligt og uforståeligt for hjernen.
Der kendes iøvrigt apparater til høreprotese, som så at sige kortslutter de svigtende ydre og mellemører ved direkte stimulering af cochleanerven. I disse apparater bliver lydinformation omdannet til elektriske signaler og overført ved hjælp af tråde til elektroder, som er implanteret i cochlea. Disse apparater har flere ulemper, bl.a. går overføringstrådene til elektroderne gennem hudbarrieren ved hjælp af et forbindelsesled af teflon, hvilket i længden er uakceptabelt for patienten.
Der kendes ligeledes apparater til høreprotese, i hvilke de elektriske impulser til stimulering af cochleanerven afgives af en modtager, som er implanteret under huden og ved induktion koblet til en ydre sender. Et apparat af denne art er angivet i USA patentskrift nr. 3.449.768.
Apparatet beskrevet i det nævnte USA patentskrift anvender et system med n elektroder, som er implanteret i cochlea. Ved lokalisering påvirker man ved hver elektrode en af n efter hinanden følgende grupper af fibre i cochleanerven. De n elektroder er koblet elektromagnetisk og individuelt gennem huden til n udgange på en sender, som i det væsentlige omfatter en mikrofon, en forstærker og et netværk af n porte, som i rækkefølge gøres ledende for et signal, som repræsenterer lydinformationen. Dette arrangement resulterer i en stimulering af cochleanervens fibre gruppevis og i én gruppe i et så meget des større antal, som amplituden af lydinformationssignalet er højere, idet
DK 155033 B
2 sen af samme antal grupper af fibre. Det vil bemærkes, at det ovenfor summarisk beskrevne apparat kræver n elektromagnetiske koblingsanordninger, i det foreliggende tilfælde n senderinduktanser, som gennem huden er koblet til n induktanser i en implan-teret modtager. Hvis denne ide er holdbar på det teoretiske plan, er den vanskelig at akceptere på det praktiske plan. Det er ikke let at forestille sig en konstruktion, som med et minimalt pladsbehov undgår krydstale mellem de n veje og ikke nødvendiggør en yderst vanskelig centrering på det kirurgiske plan.
Det viser sig imidlertid, at hver zone af cochlea i dennes længderetning selektivt bliver taget i anvendelse af en bestemt frekvens af lyden, som når den, og giver hjernen det lydindtryk, som svarer til denne frekvens. Man kan således antage, at det er muligt at genoprette et vist niveau af skelneevne for lyde, tale og musik ved at stimulere særskilte zoner af cochlea ved hjælp af signaler, som selv er forskellige afhængigt af frekvensen af de modtagne lyde.
De fysiologisk tilpassede signaler kan derpå overføres hver for sig ad elektromagnetisk vej for at påvirke en bestemt elektrode anbragt i cochlea. En stel elektrode kan anbringes i umiddelbar nærhed af den stimulerede elektrode, men man ved fra en artikel· i tidskriftet "La Recherche", bind 6, nr. 56 af maj 1975, at man lige såvel kan undlade at anvende en stel elektrode, der er implanteret i cochlea, på den betingelse, at der i cochlea anbringes elektriske skillevægge for på elektrisk tæt måde at inddele den i rum, hvilket lige såvel gør det muligt på opdelt og selektiv måde at stimulere begrænsede andele af hørenerven.
I en artikel "A CMOS implantable multi electrode auditory stimulator for the deaf" i tidsskriftet IEEE Journal Vol. SC-10 nr.
6, december 1975, side 472-479, er vist nødvendigheden af til transmission til en implanteret modtager af energi og information at anvende separate veje som følge af den betydelige følsomhed for overføringsorganernes mangelfulde indbyrdes indstilling. Der anbefales følgelig en induktiv kobling til energioverførsel og en ultralydkobling til overførsel af information for at muliggøre optimering af hver vej. Denne fremgangsmåde nødvendiggør transmissionsorganer, der er relativt pladskrævende, hvilket er vanskeligt at akceptere, når der er tale om et bærbart apparat.
Formålet med den foreliggende opfindelse er at gøre det muligt for dybt døve at genvinde en samtaleevne ved genoprettelse af 3
DK 155033 B
forståelsen af tale ved hjælp af et apparat, der er udviklet og indrettet til ikke at være implanteret i patientens legeme bortset fra en elektronisk enhed med lille rumfang og høj pålidelighed uden gene for patienten og uden komplikationer på det kirurgiske område.
Opfindelsen angår et udstyr til høreprotese, som anvender et sæt af n elektroder, der er implanteret på n forskellige steder i cochlea udvalgt på en sådan måde, at elektroderne, når de stimuleres, muliggør identificering ved hjælp af hjernen af n forskellige frekvenser beliggende i det hørbare område, og en sender, som er koblet indirekte, gennem huden, til en implanteret modtager, hvortil den sender informations- og energiforsyningssignaler.
Udstyret til høreprotese ifølge opfindelsen, hvorved det ovennævnte formål opnås, er ejendommeligt ved, at senderen omfatter analyseorganer til at analysere lydinformationssignalet, som modtages af en mikrofon, og som således danner n analysesignaler, hvis frekvenser svarer til de n frekvenser, som hjernen kan identificere, organer til at behandle analysesignalerne og til således at danne de fysiologiske impulssignaler, samt organer til gennem huden ved hjælp af en senderselvinduktion at udsende et højfrekvenssignal, hvis indhyllingskurve er bestemt af tastsignaler omfattende de sekventielle fysiologiske impulssignaler, hvor hvert tastsignal har i det mindste n sekventielle impulser, der hver for sig er bestemt for de n elektroder og har hver en impulsvarighed, der er karakteristisk for energien, der skal sendes til elektroden, for hvilken de er bestemt, og at den implanterede modtager er selvforsynet med energi af signalerne, som den modtager ved kombination af en afstemt indgangsselvinduktion, som er koblet dels til et elektronisk kredsløb til udtagning af energien indeholdt i højfrekvenssignalet og dels til et elektronisk kredsløb til lagring af denne energi.
Udstyret ifølge opfindelsen medfører således en kombination af selvforsyningssignalet for den implanterede modtager og dennes informationssignaler på en og samme bærebølge. Dette forbedrer transmissionskvaliteten og fjerner specielt risikoen for krydstale. Endvidere bliver informationssignalerne moduleret i bredden for at undgå de dæmpningsfænomener, som er knyttet til egenskaberne ved sammenkoblingen. Endelig medfører udstyret en optimering af forbruget, idet det kun forbruger i forhold til de stimulerede elektroder.
4 DK 155033 B
Opfindelsen skal herefter forklares nærmere under henvisning tegningen, hvor fig. 1 viser et kredsløbsdiagram over en udførelsesform for senderen ifølge opfindelsen, fig. 2 et kredsløbsdiagram over den implanterede modtager ifølge opfindelsen og fig. 3 forskellige grafer af signalerne ved udsendelsen og ved modtagelsen.
5 DK 155033 B
» På tegningen viser fig. 1 kredsløbene, som danner senderen. En mikrofon 1 er koblet til en forstærker 2, hvis udgang er koblet til en kompressor 3.
Kompressoren 3's opgave er at tilpasse dynamikken af lydinformationssignalet til ørets dynamik. En varierende lyd, f.eks. mellem 4o dB (høretærsklen) og loo dB (begyndende "smertende" lyd) bliver komprimeret i kredsløbet 3 for at opnå en differens på 4 dB, idet denne kompression naturligvis til ethvert tidspunkt er proportional med den modtagne øjeblikslyd for således ikke at deformere målestoksforholdet af sanseindtrykkene i hjernen (en sådan kompression udføres af trommehinden og mellemøret hos de personer, hvis hørelse er normal). Kompressoren 3 omfatter på sædvanlig måde en analog maksimumsniveaudetektor, en regneenhed for et digitalt styresignal ud fra den analoge værdi, som afgives af detektoren, og en analog-digital multiplikator, som omdanner det analoge signal, som afgives af forstærkeren 2 til et amplitudesignal moduleret med det digitale styresignal (de indre kredsløb i kompressoren er ikke vist).
Kompressoren 3 er koblet til indgangen på et opløsningsnetværk 4 for opløsning af det forstærkede og komprimerede lydinformationssignal i n delsignaler,hvis frekvenser svarer til de n frekvenser,som kan identificeres af hjernen.I dette Øjemed omfatter netværket 4 n filtre Fl,F2 ... Fn, som hver for sig er afstemt på n frekvenser svarende til de n frekvenser, som kan identificeres af hjernen ved hjælp af de n elektroder, som er koblet til den implanterede modtager. Som eksempel kan netværket 4 omfatte mindst otte filtre (for otte implanterede elektroder). Disse filtre gør det muligt at opløse et bånd omfattende den nødvendige information for forståelsen beliggende f.eks. mellem 3oo og 3ooo Hz, og ved spektral omsætning kan de identificerbare frekvenser placeres i et bånd beliggende f.eks. mellem loo og lo.ooo Hz.
Netværket 4 er på udgangen koblet til to netværk, et amplitudeevalueringsnetværk 5 og et netværk 8 til formning af fysiologiske signaler, eller sagt på anden måde er hvert filter i netværket 4 på udgangen koblet til en tilsvarende energifølger SE,i form af et ensretnings- og integrationstrin,i netværket 5 samt til en tilsvarende modulator GP i ris tvssE’k© t 8 løvrigt er kredsløbene SE1, SE2, SEn i netværket 5 på udgangen koblet til en multiplexer 6,og kredsløbene GPl, GP2 ... GPn i netværket 8 er på udgangen koblet til en anden multiplexer 9. De ovenfor nævnte analyseorganer udgøres af multiplexeren 9.
I netværket 5 frembringer hver energifølger SE den analoge middelværdi af amplituderne af de sianaler, som den modtager fra fil- 6
DK 155033 B
nerne til sekventiel analyse, som ligeledes indgår i multiplexeren 6.
De analoge signaler, som multiplexeren 6 afgiver, bliver omdannet til digitale signaler i den analoge-digitale omsætter 7.
Hvert kredsløb GP i netværket 8 bliver gjort aktivt ved hjælp af signalet, som afgives af filtret F, som det er forbundet med. Hver "modulator" GP er i virkeligheden en fysiologisk tilpasset signalgenerator (visse af disse fysiologiske signaler er vist i fig. 3). De fysiologiske signaler, som afgives af kredsløbene GPl, GP2 ... GPn er impulssignaler, hvis impulser har en minimumsvarighed t og afveksler med relativt lange hviletider r. Værdierne t og r er bestemt med tilstrækkelig nøjagtighed ved fysiologiske laboratorieundersøgelser. Varigheden af impulserne kan f.eks. ligge mellem o,2 og o,4 ms, og varigheden af hviletiderne kan være af størrelsesordenen o,5 ms. Amplituden af impulserne i det fysiologiske signal er fast og svarer til en maksimal værdi. Som angivet gøres hvert kredsløb GP aktivt ved hjælp af udgangssignalet fra filtret F, som det er forbundet med. I overensstemmelse med sammensætningen af lydinformationssignalet, som modtages af mikrofonen, og formen af det dannede fysiologiske signal vil multiplexeren 9 i virkeligheden i løbet af den sekventielle analyse vise tilstedeværelsen eller fraværet af et højt niveau på udgangen af det valgte kredsløb GP.
Den analoge-digitale omsætter 7 og den logiske multiplexer 9 er på udgangen koblet til et logisk kredsløb 11 (L), som iøvrigt i synkronisme styrer den sekventielle analyse, som udføres af de to multi-plexere 6 og 9 (styreledning cm). Samtidig styrer det logiske kredsløb 11 (styreledning cm') udvælgelsen af reguleringsblokke R1,R2 ... Rn i et tilpasningsnetværk lo.
Funktionen af tilpasningsnetværket lo er en forreguleringsfunktion, der er speciel for hver patient og for hvert udstyr. I virkelig-heden afhænger virkningsgraden af en implanteret elektrode i cochlea hos en patient af antallet af levende celler hos denne patient og af den måde, hvorpå denne elektrode er blevet implanteret. Det er altså nødvendigt at korrigere dataene, som modtages og er bestemt for en særskilt elektrode. Man udfører således en forudgående indstilling af blokkene R1,R2 ... Rn efter implantering og med patientens medvirken. Den valgte blok R leverer, når udgangssignalerne fra de tilsvarende kredsløb GP og SE er analyseret, et korrektions- eller tilpasningsmultiplikatortal, som overføres til det logiske kredsløb 11.
I det logiske kredsløb 11 bliver dataene, som afgives af multiplexeren 9,den analoge-digitale omsætter 7 og tilpasningsnetværket lo, behandlet for at danne et impulssignal st (eller tastsignal) således
DK 155033 B
7 til analysen af spl), når det analyserede fysiologiske signal er på lavt niveau og moduleret i bredde (impuls ic svarende til analysen af sp2), når det analyserede fysiologiske signal er på højt niveau. Bredden af en sådan impuls som ic er en funktion af værdien af det digitale signal/ som afgives af den analoge-digitale omsætter 7,og af værdien af korrektionstallet, som afgives af tilpasningsnetværket lo. Informationen,. som er indeholdt i en impuls, såsom ic, er således en korrigeret· amplitudeinformation.
Impulssignalet st føres til indgangen på en OG-port 14. Det udgør betingelsen for overføring ved hjælp af denne port af højfrekvenssignalet so, som afgives af en oscillator 13. Bærefrekvensen er fortrinsvis af størrelsesordenen 3 MHz. Porten 14 er koblet til senderinduktansen 15. Induktansen 15 er vist som en ring. Denne form er i virkeligheden tilpasset til formen af antennen, som denne induktans danner, og som, idet den med bøjelig tråd er forbundet med en bærbar senderkasse, er monteret på en stang på briller, som patienten bærer. Den nøjagtige beliggenhed af denne antenne valgt under postoperative forsøg bestemmes af positionen af den implanterede modtager,til hvilken den samtidig sender energien og informationen, som er nødvendig for hørelsen.
Det er foran nævnt, at F > 1/t. Dette angiver, at en fysiologisk signalimpuls analyseres flere gange under dens varighed. Hvis minimumsvarigheden t f.eks. er o,2 ms, vil impulsen med varigheden t blive af-tastet fire gange, idet der vælges en aftastningsfrekvens på 2o kHz. Dette valg er sket som funktion af ørets integrationstid. Der er ligeledes i fig. 1 vist et kredsløb 12, som er et vågekredsløb med meget lille forbrug. Dets opgave er at begrænse energiforbruget. I dette øjemed er vågekredsløbet 12 koblet til udgangen af kredsløbene GPl,GP2 ... GPn og viser forekomsten af et signal på udgangen af disse kredsløb, idet det på dette tidspunkt kun starter senderkredsløbene. Den elektriske forsyning af senderkredsløbene er således normalt afbrudt, og disse kredsløb sættes først i drift, når det logiske kredsløb leverer en tilstand d i afhængighed af et tilstedeværelsessignal p, som afgives af vågekredsløbet 12. Der er i virkeligheden et meget stort antal afbrydelser under en samtale, idet lydniveauet falder meget hyppigt under føl-somhedstærsklen for mikrofon-filterenheden. På grund af karakteristikkerne for tale og det fysiologiske signal er impulstætheden, som skal overføres, klart lavere end loo%.
Der er i det foregående flere gange henvist til graferne vist i fig. 3. Graferne spl, sp2, sp3 og spn er et eksempel på signaler, som kan optræde på udgangen af kredsløbene GPl, GP2, GP3, GPn. I henhold 8
DK 155033 B
sekventielle analyse på udgangen af det logiske kredsløb i en følge af impulser, som danner tastsignalet st, eftersom: spl er ved det lave niveau (1), hvilket giver en impuls io med kort varighed, sp2 er ved det høje niveau (2), hvilket giver en lang impuls ic, hvis varighed er en funktion af multiplikatorerne, som afgives af omsætteren 7 og netværket lo, sp3 og spn er ved det lave niveau (3) og (n) , hvilket giver, to impulser af typen io.
Som eksempel har impulserne io en varighed af størrelsesordenen mikrosekund, og impulserne ic kan have en varighed af lo yus.
Tastsignalet st er vist i fig. 3 med to impulser, nemlig impulsen if, som er en impuls for afslutning af overføring (altså for afslutning af analysesekvensen), der foruden at have en funktion i den implanterede modtager,som skal forklares nærmere,anvendes i selve senderen til at sætte det logiske kredsløb i ventestilling på et tilstedeværelsessignal p (udsendt af vågekredsløbet) og til at sætte de andre senderkredsløb i hvilestilling, og impulsen ia med relativt lang varighed, som i virkeligheden er en impuls, der markerer indledningen af en analysesekvens og følgelig hører med til den sekvens, der følger efter den, der er vist på grafen. Impulserne if og ia er dannet af det logiske kredsløb, hvis synkroniseringstaktgiver kan være dannet af oscillatoren 13,ligesom det etablerer forbindelsen is vist i fig. 1. Funktionen af impulsen ia skal forklares nedenfor. Tiden tr, som adskiller den fra impulsen if dannet under den foregående analyse, er en lang tid af grunde, som ligeledes skal forklares i det følgende.
I fig. 2 er vist blokdiagrammet for den implanterede modtager. Denne er meget simpel, idet den væsentligste del af kredsløbene befinder sig i senderen. Den implanterede modtager omfatter en indgangsinduktans 16, en vælger 2o (S), hvis udgange el, e2 ... en er koblet til hver sin af n elektroder, en kanaldemodulator 18 (DV), en nulstillingsintegrator 19 (IO) og et ensretterfilter 17 (RF) med en lagerkondensator C på udgangen .
Det er tidligere nævnt, at der er truffet foranstaltninger til, at den implanterede modtager er selvforsynet af de signaler, som den modtager. Det er ligeledes angivet, at det overførte signal er et højfrekvenssignal, hvis indhyllingskurve er bestemt af tastsignalet st.
Det er de modtagne brudstykker af højfrekvenssignalet, som muliggør selvforsyningen af den implanterede modtager ved ensretning og filtrering af højfrekvenssignalet og ved lagring i kondensatoren af det dannede kontinuerte signal. Da det er nødvendigt at føde kondensatoren C før 9
DK 155033 B
ia vist i fig. 3 på grafen st. Det vil -imidlertid forstås, at alle impulserne i tastsignalet anvendes til at genoplade kondensatoren C.
Kredsløbet 18 er en kanaldemodulator. Udtrykt med andre ord styrer den den sekventielle udvælgelse af elektroderne, som er implan-teret i cochlea, ved styring af fremrykningen af vælgeren S. Fremrykningen sker på den stigende flanke af tastimpulserne. På grafen st i fig. 3 er vist tiden sel for valg af elektroden, som er forbundet med lederen el på udgangen af vælgeren 2o, og tiden se2. for udvælgelsen af elektroden, som er forbundet med lederen e2 på udgangen af vælgeren. Demodulatoren 18 fødes ved hjælp af lederen adv.
Når en elektrode er valgt, bliver den fødet fra lagerkondensatoren C over lederen ae. Energien, som overføres til den, er således en funktion af varigheden af tastimpulsen beliggende i dens udvælgelsestid. Det skal bemærkes, at da alle elektroderne vælges i rækkefølge, bliver de alle strømforsynet uanset resultatet af den sekventielle analyse, som foretages i senderen,men f.eks. er tiden sel,som indbefatter impulsen io for analyse af et lavt niveau, en sådan, at energien, som overføres til elektroden, ikke når opfattelsestærsklen for hørenerven.
Vælgeren 2o (S) omfatter en fiktiv kanal, og tiden tr, som følger efter impulsen if, der markerer afslutningen på udvælgelsestiden sen for den n'te elektrode, er bestemt af nulstillingsintegratoren 19 (IO), som styrer gennemgangen af vælgeren på dens fiktive kanal. Nulstillingsintegratoren 19 fødes over lederen aio.

Claims (12)

1. Udstyr til høreprotese, som anvender et sæt af n elektroder, der er implanteret på n forskellige steder i cochlea udvalgt på en sådan måde, at elektroderne, når de stimuleres, muliggør identificering ved hjælp af hjernen af n forskellige frekvenser beliggende i det hørbare område, og en sender, som er koblet indirekte, gennem huden, til en implanteret modtager, hvortil den sender informations- og energiforsyningssignaler, kendetegnet ved, at senderen (fig. 1) omfatter analyseorganer (4) til at analysere lydinformationssignalet, som modtages af en mikrofon (1), og som således danner n analysesignaler, hvis frekvenser (F1 ...Fn) svarer til de n frekvenser, som hjernen kan identificere, organer (5,6,8,9) til at behandle analysesignalerne (Spl-Spn, fig. 3) til således at danne de fysiologiske impulssignaler (1,2 ... n), samt organer (14) til gennem huden ved hjælp af en senderselvinduktion (15) at udsende et højfrekvenssignal (so), hvis indhyllingskurve er bestemt af tastsignaler (st, fig. 3) omfattende de sekventielle fysiologiske impulssignaler (1,2 ... n), hvor hvert tastsignal (st) har i det mindste n sekventielle impulser (1 ... n), der hver for sig er bestemt for de n elektroder og har hver en impulsvarighed (ic), der er karakteristisk for energien, der skal sendes til elektroden, for hvilken de er bestemt, og at den implanterede modtager (fig. 2) er selvforsynet med energi af signalerne, som den modtager, ved kombination af en afstemt.indgangsselvinduktion (16), som er koblet dels til et elektronisk kredsløb (17) til udtagning af energien indeholdt i højfrekvenssignalet og dels til et elektronisk kredsløb (c) til lagring af denne energi.
2. Udstyr til høreprotese ifølge krav 1, kendetegnet ved, at senderen omfatter organer (SE) til evaluering af middelenergien af hvert af de n delsignaler af lydinformationssignalet mellem to efter hinanden følgende aftastninger, som udføres af organerne til sekventiel analyse, samt multiplikationsorganer til for delsignalet med frekvensen fi af lydinformationssignalet at gøre varigheden, i et tastsignal, af impulsen, som er bestemt for elektroden, hvis placering i cochlea gør det muligt at identificere frekvensen fi, proportional med den evaluerede middelenergi.
3. Udstyr til høreprotese ifølge krav 1, kendetegnet ved, at den implanterede modtager omfatter en ensretter-filterenhed (17), som er koblet til indgangsselvinduktionen (16) og på udgangen er koblet til en lagerkondensator (C), hvor kredsløbet, som dannes af
11 DK 155033 B ensretter- og filterenheden, og lagerkondensatoren danner strømforsyningskredsløbet for komponenterne i den implanterede modtager, hvilket strømforsyningskredsløb selv strømforsynes af det vekslende højfrekvenssignal, som modtages brudstykkevist bestemt af tastsignalet.
4. Udstyr til høreprotese ifølge krav 1 og 3, kendetegnet ved, at senderen omfatter organer til i hvert tastsignal at danne en impuls (ia) for indledning af overføring, hvilken impuls' varighed er tilstrækkelig til ved ensretning og filtrering af det vekslende højfrekvenssignal, at ladningen på lagerkondensatoren (C) når et niveau, som i sig selv er tilstrækkeligt til indledende strømforsyning af komponenterne i den implanterede modtager.
5. Udstyr til høreprotese ifølge krav 1, kendetegnet ved, at den implanterede modtager i.det væsentlige omfatter en vælger (20) til sekventiel forbindelse til de n elektroder og en kanaldemodulator (18), som styrer vælgerens fremadskriden og derved påvirkningen af de n elektroder i afhængighed af middelenergiinformationen indeholdt i hver af de n impulser i tastsignalet.
6. Udstyr til høreprotese ifølge et hvilket som helst af kravene 1-5, kendetegnet ved, at elektroden med nr. i blandt de n implanterede elektroder aktiveres ved i afhængighed af kanaldemodulatoren (18) i den implanterede modtager at slutte et kredsløb, som i vælgeren (20) forbinder den med udgangen af strømforsyningskredsløbet dannet af ensretter- og filterenheden (17) og lagerkondensatoren (C), under varigheden af impulsen med nr. i blandt de n impulser, som er karakteristiske for tastsignalet.
7. Udstyr til høreprotese ifølge krav 1 og 2, kendetegnet ved, at organerne til sekventiel analyse i senderen i det væsentlige består af en første multiplexer (9), der virker i afhængighed af et logisk kredsløb (L), hvilken multiplexer sekventielt til det logiske kredsløb forbinder udgangene på n signalformere (GP) for fysiologiske signaler forbundet med udgangen af hvert sit af n filtre (F) til opdeling af lydinformationssignalet, som modtages af mikrofonen (1), hvilke filtre hver for sig er afstemt til n frekvenser beliggende i et område, som omfatter den nødvendige information til forståelsen, og som svarer til de n frekvenser, der kan identificeres ved hjælp af n elektroder,· som er implanteret i cochlea, og at en kompressor (3) tilpasser dynamikken af lydinformationssignalet til ørets dynamik.
8. Udstyr til høreprotese ifølge krav 1,2 og 7, kendetegnet ved, at organerne til evaluering af middelenergien af hvert af de n delsignaler af lydinformationssignalet i det væsentlige udgøres af et netværk (5) af n integratorer eller energifølgere (SE), som hver
12 DK 155033 B v for sig er koblet til udgangen af de n filtre (P), og af en anden multiplexer (6) styret af det logiske kredsløb (11) i synkronisme med den første multiplexer (9), hvilken anden multiplexer (6) sekventielt til dette logiske kredsløb forbinder udgangene på de n energifølgere (SE) ved hjælp af en analog-digital omsætter (7) , som i rækkefølge leverer n første multiplikatortal som funktion af de n evaluerede middelenergier, idet multiplikatororganerne, som indgår i det logiske kredsløb (11), anvender disse n første multiplikatortal til at modificere i varighed de n impulser, der er karakteristiske for den sekventielle aftastning af de n signalformere (GP) for fysiologiske signaler.
9. Udstyr til høreprotese ifølge et hvilket som helst af kravene 1-8, kendetegnet ved, at senderen desuden omfatter et tilpasningsnetværk (10) med forreguleringsblokke (R), der udvælges i rækkefølge og i synkronisme med den første (9) og anden multiplexer (6), hvilke blokke hver for sig leverer n andre multiplikatortal, som hver for sig er en funktion af virkningsgraden af de n implanterede elektroder i cochlea, og multiplikatororganer, som anvender disse n andre multiplikatortal til at modificere i varighed de n impulser, som karakteriserer den sekventielle aftastning af de n signalformere for fysiologiske signaler. 1 o. Udstyr til høreprotese ifølge krav 1, kendetegnet ved, at transmissionsorganerne i det væsentlige består af en højfrekvensoscillator (13), som er koblet til senderens selvinduktiori (15) ved hjælp af en OG-port (14) , hvis overføringstilstand tilvejebringes af de høje niveauer af impulserne i tastsignalet (st), hvilken højfrekvensoscillator eventuelt anvendes som kilde til dannelse af de nødvendige taktsignaler for funktionen af det logiske kredsløb.
11. Udstyr til høreprotese ifølge et hvilket som helst af kravene 1-10, kendetegnet ved, at senderen endvidere omfatter et vågekredsløb (12), hvis indgang er koblet til udgangen af de n signalformere (GP) for fysiologiske signaler, og hvis udgang er koblet til det logiske kredsløb (11), hvilket sidstnævnte ved detektering af aktivitet på udgangen af en af signalformerne udtrykt ved en tilstedevær el se s impuls på udgangen af vågekredsløbet leverer et signal (ia) til start af funktionen af senderkredsløbene i en varighed, der er ækvivalent med en enkelt analysesekvens, idet det logiske kredsløb ved enden af tastsignalet danner et signal (if) for afslutning af transmissionen, som overføres til den implanterede modtager og i denne anvendes til at starte funktionen af en integrator (19) til nulstilling af vælgeren (20)/ hvorhos en relativt lang dødtid (tr), styret af det DK 155033 B logiske kredsløbs synkroniseringstakt, adskiller impulsen for afslutning af transmission af et tastsignal (st) med nr. p og impulsen ](ia) for indledning af transmission af tastsignalet med nr. (p + 1), når vågekredsløbet (12) permanent viser en aktivitet på udgangen af et af signalformerkredsløbene (GP) for fysiologiske signaler.
DK116078A 1977-03-16 1978-03-15 Udstyr til hoereprotese DK155033C (da)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR7707824 1977-03-16
FR7707824A FR2383657A1 (fr) 1977-03-16 1977-03-16 Equipement pour prothese auditive

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK116078A DK116078A (da) 1978-09-17
DK155033B true DK155033B (da) 1989-01-30
DK155033C DK155033C (da) 1989-07-03

Family

ID=9188175

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK116078A DK155033C (da) 1977-03-16 1978-03-15 Udstyr til hoereprotese

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4207441A (da)
JP (1) JPS53117296A (da)
CH (1) CH627603A5 (da)
DE (1) DE2811120A1 (da)
DK (1) DK155033C (da)
FR (1) FR2383657A1 (da)

Families Citing this family (102)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
EP0029048B1 (en) * 1979-05-28 1985-05-29 The University Of Melbourne Speech processor
CH657984A5 (de) * 1979-09-24 1986-10-15 Ingeborg Johanna Hochmair Deso Anordnung zur elektrischen stimulation eines rezeptors, empfangseinheit fuer die anordnung, uebertragereinheit fuer die anordnung und verfahren zur herstellung derselben.
DE3008677C2 (de) * 1980-03-06 1983-08-25 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Hörprothese zur elektrischen Stimulation des Hörnervs
JPH0367694B2 (da) * 1980-09-04 1991-10-23 Hohamaiaa Ingeborugu Yohanna
CA1189147A (en) * 1980-12-12 1985-06-18 James F. Patrick Speech processors
DE3227483C2 (de) * 1981-04-09 1995-07-27 Cochlear Pty Ltd Implantierbare Gehörschneckenprothese
DE3250100C2 (de) * 1982-07-20 1996-06-05 Cochlear Pty Ltd Prothese zum Stimulieren der Gehörnerven
US4408608A (en) * 1981-04-09 1983-10-11 Telectronics Pty. Ltd. Implantable tissue-stimulating prosthesis
US4419995A (en) * 1981-09-18 1983-12-13 Hochmair Ingeborg Single channel auditory stimulation system
US4495384A (en) * 1982-08-23 1985-01-22 Scott Instruments Corporation Real time cochlear implant processor
GB8301526D0 (en) * 1983-01-20 1983-02-23 Fourcin A J Apparatus for electrical stimulation of nerves
US4532930A (en) 1983-04-11 1985-08-06 Commonwealth Of Australia, Dept. Of Science & Technology Cochlear implant system for an auditory prosthesis
US4536844A (en) * 1983-04-26 1985-08-20 Fairchild Camera And Instrument Corporation Method and apparatus for simulating aural response information
US4858612A (en) * 1983-12-19 1989-08-22 Stocklin Philip L Hearing device
US4628907A (en) * 1984-03-22 1986-12-16 Epley John M Direct contact hearing aid apparatus
DE3420244A1 (de) * 1984-05-30 1985-12-05 Hortmann GmbH, 7449 Neckartenzlingen Mehrfrequenz-uebertragungssystem fuer implantierte hoerprothesen
US4617913A (en) * 1984-10-24 1986-10-21 The University Of Utah Artificial hearing device and method
US4593696A (en) * 1985-01-17 1986-06-10 Hochmair Ingeborg Auditory stimulation using CW and pulsed signals
US4739511A (en) * 1985-01-25 1988-04-19 Rion Kabushiki Kaisha Hearing aid
FR2581822B1 (fr) * 1985-05-09 1987-06-26 Genin Jacques Systeme de traitement de signal pour prothese sensorielle multielectrode
JPH053205Y2 (da) * 1987-02-02 1993-01-26
DE3831809A1 (de) * 1988-09-19 1990-03-22 Funke Hermann Zur mindestens teilweisen implantation im lebenden koerper bestimmtes geraet
US5271397A (en) * 1989-09-08 1993-12-21 Cochlear Pty. Ltd. Multi-peak speech processor
US5095904A (en) * 1989-09-08 1992-03-17 Cochlear Pty. Ltd. Multi-peak speech procession
US5603726A (en) * 1989-09-22 1997-02-18 Alfred E. Mann Foundation For Scientific Research Multichannel cochlear implant system including wearable speech processor
US5876425A (en) * 1989-09-22 1999-03-02 Advanced Bionics Corporation Power control loop for implantable tissue stimulator
US5597380A (en) * 1991-07-02 1997-01-28 Cochlear Ltd. Spectral maxima sound processor
FR2734711B1 (fr) * 1995-05-31 1997-08-29 Bertin & Cie Prothese auditive comportant un implant cochleaire
WO1997018689A1 (en) * 1995-11-13 1997-05-22 Cochlear Limited Implantable microphone for cochlear implants and the like
WO1997032629A1 (en) * 1996-03-06 1997-09-12 Advanced Bionics Corporation Magnetless implantable stimulator and external transmitter and implant tools for aligning same
US6987856B1 (en) 1996-06-19 2006-01-17 Board Of Trustees Of The University Of Illinois Binaural signal processing techniques
US6978159B2 (en) * 1996-06-19 2005-12-20 Board Of Trustees Of The University Of Illinois Binaural signal processing using multiple acoustic sensors and digital filtering
US5935166A (en) 1996-11-25 1999-08-10 St. Croix Medical, Inc. Implantable hearing assistance device with remote electronics unit
US6364825B1 (en) 1998-09-24 2002-04-02 St. Croix Medical, Inc. Method and apparatus for improving signal quality in implantable hearing systems
AUPQ161099A0 (en) 1999-07-13 1999-08-05 Cochlear Limited Multirate cochlear stimulation strategy and apparatus
US7206423B1 (en) 2000-05-10 2007-04-17 Board Of Trustees Of University Of Illinois Intrabody communication for a hearing aid
CA2407855C (en) * 2000-05-10 2010-02-02 The Board Of Trustees Of The University Of Illinois Interference suppression techniques
US6745077B1 (en) 2000-10-11 2004-06-01 Advanced Bionics Corporation Electronic impedance transformer for inductively-coupled load stabilization
US7136706B1 (en) * 2002-02-25 2006-11-14 Advanced Bionics Corporation Distributed compression amplitude mapping for cochlear implants
US7787956B2 (en) * 2002-05-27 2010-08-31 The Bionic Ear Institute Generation of electrical stimuli for application to a cochlea
AUPS259002A0 (en) * 2002-05-27 2002-06-13 Bionic Ear Institute, The Generation of electrical stimuli for application to a cochlea
US7512448B2 (en) 2003-01-10 2009-03-31 Phonak Ag Electrode placement for wireless intrabody communication between components of a hearing system
US7076072B2 (en) * 2003-04-09 2006-07-11 Board Of Trustees For The University Of Illinois Systems and methods for interference-suppression with directional sensing patterns
US7945064B2 (en) * 2003-04-09 2011-05-17 Board Of Trustees Of The University Of Illinois Intrabody communication with ultrasound
WO2005057983A1 (en) * 2003-12-10 2005-06-23 The Bionic Ear Institute Delayed stimulation in auditory prostheses
EP2208367B1 (en) 2007-10-12 2017-09-27 Earlens Corporation Multifunction system and method for integrated hearing and communiction with noise cancellation and feedback management
US8715152B2 (en) 2008-06-17 2014-05-06 Earlens Corporation Optical electro-mechanical hearing devices with separate power and signal components
EP2342905B1 (en) 2008-09-22 2019-01-02 Earlens Corporation Balanced armature devices and methods for hearing
US9544700B2 (en) 2009-06-15 2017-01-10 Earlens Corporation Optically coupled active ossicular replacement prosthesis
JP2012530552A (ja) 2009-06-18 2012-12-06 サウンドビーム エルエルシー 光学的に連結された蝸牛インプラントシステムおよび方法
CN102598714A (zh) 2009-06-22 2012-07-18 音束有限责任公司 圆窗耦合的听力系统和方法
EP3758394A1 (en) 2010-12-20 2020-12-30 Earlens Corporation Anatomically customized ear canal hearing apparatus
DK3115079T3 (da) 2013-07-11 2019-06-17 Oticon Medical As Signalprocessor til en høreanordning
DK2826521T3 (da) 2013-07-15 2020-03-02 Oticon Medical As Høreassistanceanordning, der omfatter en implanteret del til at måle og behandle elektrisk fremkaldte nervereaktioner
DK2849462T3 (da) 2013-09-17 2017-06-26 Oticon As Høreapparatanordning, der omfatter et indgangstransducersystem
US10034103B2 (en) 2014-03-18 2018-07-24 Earlens Corporation High fidelity and reduced feedback contact hearing apparatus and methods
EP2959939A3 (en) 2014-06-26 2016-04-13 Oticon Medical A/S A hearing assistance device comprising an implantable part
EP2962632A1 (en) 2014-07-04 2016-01-06 Oticon Medical A/S Cochlea system and method
EP3169396B1 (en) 2014-07-14 2021-04-21 Earlens Corporation Sliding bias and peak limiting for optical hearing devices
US9808623B2 (en) 2014-10-07 2017-11-07 Oticon Medical A/S Hearing system
US9924276B2 (en) 2014-11-26 2018-03-20 Earlens Corporation Adjustable venting for hearing instruments
EP3470112B1 (en) 2015-01-13 2020-04-29 Oticon Medical A/S A cochlear implant
EP3103511B1 (en) 2015-06-11 2019-03-06 Oticon A/s Cochlear hearing device with cable antenna
DK3111993T3 (da) 2015-06-30 2020-08-24 Oticon Medical As Gennemføringskonnektor
US10292601B2 (en) 2015-10-02 2019-05-21 Earlens Corporation Wearable customized ear canal apparatus
EP3181192B1 (en) 2015-12-17 2020-06-10 Oticon Medical A/S System for rapid acquisition of evoked compound action potential recordings
US10492010B2 (en) 2015-12-30 2019-11-26 Earlens Corporations Damping in contact hearing systems
US10306381B2 (en) 2015-12-30 2019-05-28 Earlens Corporation Charging protocol for rechargable hearing systems
US11350226B2 (en) 2015-12-30 2022-05-31 Earlens Corporation Charging protocol for rechargeable hearing systems
EP3035710A3 (en) 2016-03-30 2016-11-02 Oticon A/s Monitoring system for a hearing device
EP3799446A1 (en) 2016-08-29 2021-03-31 Oticon A/s Hearing aid device with speech control functionality
WO2018048794A1 (en) 2016-09-09 2018-03-15 Earlens Corporation Contact hearing systems, apparatus and methods
EP3310077A1 (en) 2016-10-13 2018-04-18 Oticon A/s A hearing device and a method for protecting components of a hearing device
WO2018093733A1 (en) 2016-11-15 2018-05-24 Earlens Corporation Improved impression procedure
US10743114B2 (en) * 2016-11-22 2020-08-11 Cochlear Limited Dynamic stimulus resolution adaption
DK3323467T3 (da) 2016-11-22 2020-04-06 Oticon Medical As Binauralt cochlea implantatsystem
AU2018203536B2 (en) 2017-05-23 2022-06-30 Cochlear Limited Hearing Aid Device Unit Along a Single Curved Axis
EP3407628A1 (en) 2017-05-24 2018-11-28 Oticon Medical A/S Hearing aid comprising an indicator unit
WO2019173470A1 (en) 2018-03-07 2019-09-12 Earlens Corporation Contact hearing device and retention structure materials
WO2019199680A1 (en) 2018-04-09 2019-10-17 Earlens Corporation Dynamic filter
EP3556279A3 (en) 2018-04-19 2020-03-18 Oticon Medical A/S Near infrared light in hearing aid appliances
EP3513834A1 (en) 2018-07-26 2019-07-24 Oticon Medical A/S System for insertion of a cochlear electrode into the cochlea
EP3598993B1 (en) 2018-07-27 2023-08-09 Oticon Medical A/S Hearing device using a cochlear implant system and control method thereof
EP3618294B1 (en) 2018-08-31 2021-03-17 Oticon Medical A/S Implantable battery device for standard cochlear implant
EP3637800B1 (en) 2018-10-12 2024-01-17 Oticon A/s Noise reduction method and system
EP3639885B1 (en) 2018-10-17 2021-06-16 Oticon Medical A/S Self-powered electrode array
DK3639886T3 (da) 2018-10-17 2021-06-14 Oticon Medical As Krydskorrelationstærskelværdiestimeringsfremgangsmåde (xtem)
EP3639889B1 (en) 2018-10-17 2022-03-30 Oticon Medical A/S Implantable medical device and method of providing wire connections for it
EP3834881B1 (en) 2019-12-10 2023-06-14 Oticon Medical A/S Cochlear implant system with measurement unit
EP3836569A1 (en) 2019-12-10 2021-06-16 Oticon Medical A/S Cochlear implant hearing aid system
EP3930347A3 (en) 2020-06-02 2022-03-16 Oticon A/s Hearing aid system with internet protocol
EP3954428B1 (en) 2020-08-14 2023-10-11 Oticon Medical A/S Cochlear implant system with an improved selection of temporal features to be encoded into stimulation pulses
EP3957358A1 (en) 2020-08-21 2022-02-23 Oticon Medical A/S Cochlear implant system with optimized frame coding
EP3988160B1 (en) 2020-10-23 2023-07-05 Oticon Medical A/S Cochlear implant device with a flexible electrode array
EP3991785A1 (en) 2020-11-03 2022-05-04 Oticon Medical A/S Power regulation of a cochlear implant system
EP3995174B1 (en) 2020-11-05 2023-06-28 Oticon Medical A/S Cochlea implant sytem with measurement unit
EP4101499A1 (en) 2021-06-09 2022-12-14 Oticon Medical A/S Cochlear hearing aid implant including an improved connection between an electrode lead and an implant
EP4145860A1 (en) 2021-09-01 2023-03-08 Oticon Medical A/S Antenna for a bone-anchored hearing aid
EP4166189A1 (en) 2021-10-15 2023-04-19 Oticon Medical A/S Active control of intracochlear stimulation
EP4169566A1 (en) 2021-10-20 2023-04-26 Oticon Medical A/S Cochlear implant with multi-layer electrode
EP4194050A1 (en) 2021-12-07 2023-06-14 Oticon A/s Cochlear implant system with antenna detection, frequency switching and/or frequency tuning
EP4360698A1 (en) 2022-10-26 2024-05-01 Oticon Medical A/S Implantable medical device with circualr feedthrough area

Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3752939A (en) * 1972-02-04 1973-08-14 Beckman Instruments Inc Prosthetic device for the deaf

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3449768A (en) * 1966-12-27 1969-06-17 James H Doyle Artificial sense organ
US4025721A (en) * 1976-05-04 1977-05-24 Biocommunications Research Corporation Method of and means for adaptively filtering near-stationary noise from speech
US4063048A (en) * 1977-03-16 1977-12-13 Kissiah Jr Adam M Implantable electronic hearing aid

Patent Citations (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3752939A (en) * 1972-02-04 1973-08-14 Beckman Instruments Inc Prosthetic device for the deaf

Also Published As

Publication number Publication date
FR2383657B1 (da) 1982-10-29
JPS53117296A (en) 1978-10-13
DE2811120A1 (de) 1978-09-28
DK155033C (da) 1989-07-03
DE2811120C2 (da) 1987-09-10
US4207441A (en) 1980-06-10
JPS621726B2 (da) 1987-01-14
CH627603A5 (fr) 1982-01-15
DK116078A (da) 1978-09-17
FR2383657A1 (fr) 1978-10-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
DK155033B (da) Udstyr til hoereprotese
US4063048A (en) Implantable electronic hearing aid
KR101699562B1 (ko) 자극형 의료 장치의 자극 타이밍
AU2014203845B2 (en) A Hearing Assistance Device Comprising an Implanted Part for Measuring and Processing Electrically Evoked Nerve Responses
US9042996B2 (en) Wireless communications in medical devices
EP3006080B1 (en) Electrical nerve stimulation with broad band low frequency filter
US9511225B2 (en) Hearing system comprising an auditory prosthesis device and a hearing aid
CA1312136C (en) Signal processor for and an auditory prosthesis having spectral to temporal transformation
EP2943249B1 (en) System for neural hearing stimulation
US10237664B2 (en) Audio logging for protected privacy
DK2688637T3 (da) Trådløs audiosignalmonitorudgang for høreimplantatsystem
US9539424B2 (en) Systems and methods for eliciting a stapedial reflex to protect hearing
US20070203536A1 (en) Tinnitus Suppressing Cochlear Implant
EP3957358A1 (en) Cochlear implant system with optimized frame coding
AU2018290895A1 (en) Medial olivocochlear reflex sound coding with bandwidth normalization
EP3204108B1 (en) Channel selection systems that employ temporal modification
Kumar et al. DSP and microcontroller based speech processor for auditory prosthesis
CN113230534A (zh) 一种应用双耳分频的虚拟电极技术的人工耳蜗

Legal Events

Date Code Title Description
PUP Patent expired