DK154814B - Anlaeg til automatisk styring af et saet vaerktoejer under en pressebearbejdningsproces - Google Patents

Anlaeg til automatisk styring af et saet vaerktoejer under en pressebearbejdningsproces Download PDF

Info

Publication number
DK154814B
DK154814B DK527573A DK527573A DK154814B DK 154814 B DK154814 B DK 154814B DK 527573 A DK527573 A DK 527573A DK 527573 A DK527573 A DK 527573A DK 154814 B DK154814 B DK 154814B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
shaft
bushing
rod
clamping plane
bush
Prior art date
Application number
DK527573A
Other languages
English (en)
Other versions
DK527573A (da
DK154814C (da
Inventor
Henri Desjonqueres
Original Assignee
Saint Gobain Carnaud
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Saint Gobain Carnaud filed Critical Saint Gobain Carnaud
Priority to DK527573A priority Critical patent/DK154814C/da
Publication of DK527573A publication Critical patent/DK527573A/da
Publication of DK154814B publication Critical patent/DK154814B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK154814C publication Critical patent/DK154814C/da

Links

Landscapes

  • Mounting, Exchange, And Manufacturing Of Dies (AREA)

Description

1 DK 154814 B
Opfindelsen angår et anlæg til automatisk styring af et sæt værktøjer, der i en presse er anbragt mellem en fast opspændingsplan og en bevægelig opspændingsplan, og hvor værktøjssættet er påmonteret et revolverhoved ved enden af en aksel, der i rotation og aksialt er bevægelig i et på den faste opspændingsplan monteret bære-organ, og hvor der findes et organ til at koble akselen med den bevægelige opspændingsplan med henblik på synkron aksial translation af den bevægelige opspændingsplan og værktøjssættet, samt organer til drejning af revolverhovedet mellem den faste opspændingsplan og den bevægelige opspændingsplan,når pressen er åben.
Opfindelsen kan benyttes i alle presseaggregater, der omfatter en fast opspændingsplan og en bevægelig opspændingsplan, idet værktøjerne er anbragt mellem disse planer. Presseaggregatet kan anven-
2 DK 154814 B
des til bearbejdning af forskellige materialer, såsom metal, træ eller plastmateriale.
Anlægget ifølge opfindelsen er imidlertid specielt beregnet til brug ved maskiner til støbning af legemer i plastmateriale, eksempelvis støbning af hullegemer, f.eks. beholdere, flasker eller lignende legemer.
De kendte maskiner omfatter sædvanligvis en injektionsstation, hvor der tilvejebringes et emne, samt forskellige bearbejdnings- eller kontrolstationer og én station, hvor de færdige genstande tages ud. Når presseaggregatet lukkes, sker de forskellige operationer, såsom støbning, blæseformning og udtrækning af de færdige genstande. Når presseaggregatet åbnes, bringes et revolverhoved, som bærer værktøjerne til at overføre det under bearbejdning værende materiale til de enkelte stationer. Under en støbningscyklus vil revolverhovedet derfor successivt: - være stillestående i forhold til presseaggregatet, således at værktøjerne befinder sig i de lukkede støbeforme: - udføre en translationsbevægelse, når presseaggregatet åbnes, således at det befinder sig i en mellemposition mellem de to opspændingsplaner, i det åbne presseaggregat og således er frigjort, - udføre en rotation over en given vinkel på en sådan måde, at hvert værktøj overføres til den næste station, - hvorefter revolverhovedet igen udfører en translationsbevægelse og derefter holdes stillestående og centreres i forhold til opspændingsplanerne.
For at en sådan maskine skal kunne fungere korrekt, kræves de.r følgende.
- Der kræves en præcis og reproducerbar positionering af værktøjerne i forhold til støbeformene efter hver translationsbevægelse og under hensyntagen til de store påvirkninger, de mekaniske dele udsættes for.
- Der kræves en præcis styring af værktøjernes transport fra den ene station til den anden station, hvilken transport desuden skal finde sted hurtigt og uden stød.
- Der kræves et styreaggregat, der er så enkelt og så centraliseret som muligt for at undgå et unødigt energiforbrug og sikre en perfekt synkronisme mellem styringen af værktøjerne og åbningen eller lukningen af presseaggregatet.
- Der kræves mulighed for separat justering af de forskellige organer.
3 DK 154814 B
Opfindelsen giver anvisning på et anlæg til automatisk styring -med mulighed for manuelt indgreb - af et sæt værktøjer til en maskine, som omfatter et presseaggregat til formning af et materiale, hvilke anlæg opfylder de ovenfor stillede krav.
Med henblik herpå er et anlæg af den indledningsvis angivne art ifølge opfindelsen ejendommelig ved, at det omfatter dels en bøsning, der er frit drejeligt om akselen, og hvori akselen kan forskydes ak-sialt, dels en mekanisme indrettet til at dreje denne bøsning, dels en anden bøsning, der er monteret på akselen og er indrettet til at dreje sammen med akselen, dels et organ til sammenkobling af de to bøsninger.
Ved konstruktionen ifølge opfindelsen vil hele den mekanisme, med hvilken værktøjssættet styres ved drejning af akselen og revolverhovedet, når pressen er åben, være koblet fra akselen, når pressen er lukket og under den største del af akselens translation til åbning og lukning af pressen. Dette betyder, at den masse, der skal sættes i bevægelse, er væsentligt mindre end i den kendte mekanisme, eftersom den eneste del, der bevæger sig under akselens translation, er bøsningen, som er forbundet med akselen.
I henhold til en udførelsesform for opfindelsen kan mekanismen til at dreje førstnævnte bøsning omfatte en styrestang, der er ak-sialt bevægelig i faststående bæreorganer og er forbundet med et drivorgan indrettet til at udføre en lineær reciprocerende bevægelse, hvilken styrestang er forbundet med førstnævnte bøsning ved hjælp af et lænkeledsystem. Herved opnås, at bevægelsen af bæreakslen og dermed også af værktøjssættet retarderes ved afslutningen af bevægelsen, hvorved man undgår stødpåvirkningerne som følge af værktøjssættets inerti.
Det vil ses, at brugen af et sådant anlæg gør det muligt med præcision af overføre værktøjssættet som følge af en vedvarende styring af bevægelsen, samtidig med at der er fuldkommen frihed for centrering af værktøjerne ved lukning af presseaggregatet.
4 DK 154814 B
Den beskrevne måde at styre rotationsbevægelsen på giver også mulighed for at udstyre revoIverhovedet med en mekanisme til tilsigtet frakobling af det organ, der fastlåser den roterende del til bæreakslen. Under disse omstændigheder vil der til samtlige operationer kun kræves to drivkilder, medens der stadigvæk er mulighed for at bevæge organerne hver for sig, idet f.eks. værktøjssættet kan drejes manuelt i den ene eller den anden retning.
Den ene af disse drivkilder udgøres af selve den bevægelige del af presseaggregatet, idet man udnytter: a) Åbningsbevægelsen til kraftbundet styring af: . aflåsningen af værktøj ssættet, . fremrykningen af værktøjerne i forhold til presseaggregatet, . sammenkoblingen af værktøj ssættet med den roterende mekanisme, b) .lukkebevægelsen til ligeledes kraftbundet styring af: . frakoblingen af værktøj ssættet og den roterende mekanisme, . fastlåsningen af værktøjssættet i arbejdsposition i forhold til presseaggregatet.
Den anden drivkilde tjener til kraftbundet styring af: . overføringen af værktøjssættet fra én position til den næste position, . udtrækning af den færdigbearbejdede genstand.
Opfindelsen forklares nærmere i det følgende under henvisning til den skematiske tegning, hvor: fig. 1 viser set ovenfra en maskine til bearbejdning af genstande, i det foreliggende tilfælde en maskine til støbning af genstande, fig. 2 delvis i snit et perspektivisk billede af en første udførelsesform for et anlæg ifølge opfindelsen, fig. 2a en anden udførelsesform for en del af den i fig. 2 viste mekanisme , fig. 3 et snit langs linien III-III i fig. 2, hvilket snitbillede repræsenterer rotationsdrivorganet i to yderpositioner, fig. 4 og 5 den i fig. 2 og 3 viste mekanisme til forklararing af virkemåden for udtrækningsorganet og udtrækningsslæden, fig. 6 et snit langs linien VI-VI i fig. 4, fig. 7 et sidebillede af en anden udførelsesform for. anlægget ifølge opfindelsen, fig. 8 det i fig. 7 viste anlæg set ovenfra, fig. 9 et snit langs linien IX-IX i fig. 8, fig. 10 et snit langs linien X-X i fig. 9, og fig. 11 et snit langs linien XI-XI i fig. 7.
I den efterfølgende beskrivelse skal der for overskueligheds skyld udelukkende henvises til en maskine til støbning af plastgenstande, men det bemær-
DK 1548 14 B
kes, at opfindelsen kan udnyttes i alle typer pressebearbejdningsmaskiner til bearbejdning af vilkårligt materiale. I den efterfølgende beskrivelse skal de samme organer betegnes med de samme henvisningsbetegnelser.
Fig. 1 viser set ovenfra en støbepresse med en opspændingsplan 1 til opspænding af de faststående dele af støbeforme og med styresøjler B for en opspændingsplan A (jfr. fig. 2), der bærer de bevægelige dele af støbeformene.
I det viste udførelseseksempel er der to støbeforme, nemlig en injektions-form 2, hvori der indsprøjtes det plastmateriale, der skal bearbejdes, og som hidrører fra en ikke vist plastsmeltemaskine, hvis mundstykke er vist ved G, samt en blæseform 3. Disse to støbeforme består hver for sig af to halvforme 4 og 4a.
Et bæreorgan 5 er påmonteret opspændingsplanen 1. Dette bæreorgan er beregnet til at understøtte et revolverhoved, som bærer et sæt værktøjer, der samvirker med støbeformene og tjener til transport og blæsning af genstandene. Bæreorganet 5 er fastgjort til opspændingsplanen 1 ved hjælp af bolte 6 og den øvre del af bæreorganet har styrespindler 7, der er placeret i indbyrdes ens afstande i omkredsretningen og samvirker med huller 7’, der i ligeledes ens indbyrdes afstande er tilvejebragt i revolverhovedets nav 8, som er forbundet med den øvre ende af en vertikal aksel 9, som er lejret i bæreorganet 5 på en sådan måde, at den frit kan dreje og forskyde sig aksialt.
Fra navet udgår værktøjsbærende arme 10, 11, 12 og 13, der i omkredsretningen er adskilt fra hinanden med den samme vinkel. I det viste udførelseseksempel er der fire arme, der er forskudt 90° fra hinanden, samt fire spindler 7, der ligeledes er forskudt 90° fra hinanden.
Støbeformene er således placeret, at når spindlerne 7 er.ført ind i de tilhørende huller 7', befinder to naboarme sig altid ud for to af støbeformene. Den ene af de to andre arme befinder sig ud for en station PC, hvor der foretages en kontrol af temperaturen og værktøjets renhed, før det overføres til den station, hvor plastmaterialet indsprøjtes. Ved den nævnte kontrolstation kan der være anbragt et sikkerhedsorgan S af i og for sig kendt art til standsning af maskinen i det tilfælde, hvor der er noget plastmateriale på værktøjet.
Den anden arm, der er diametralt modsat den første støbeform 2, befinder sig ud for en station PE til udtrækning af de færdige genstande, der i det viste udførelseseksempel er flasker af plastmateriale. Ved denne udtræknings-statbn findes der to med bæreorganet 5 fast forbundne spindler 14, der er rettet udefter og tjener som styr for en forskydelig udtrækningsslæde 16, som skal beskrives nærmere senere.
Som det nærmere fremgår af fig. 2, kan akselen 9 dreje og glide i en vertikal lysning 17 i bæreorgaaet 5. Den nederste udragende ende af akselen Q ΤίΛΤ Ρ.ΤΊ hdam'riO 18. T^rnr· *ί αλτ co1 on Von rl-ra 4 λ mn« enm λ-»- -i £«««+·
6 DK 154814 B
akselen i aksial retning. Bøsningen 18 har to diametralt modstående tappe 19s som er ledforbundet med armene 20 på en vægtstangsmekanisme, som forbinder akselen 9 med et styrehoved D,. der over en fast, ved E skematisk antydet forbindelse er forbundet med presseaggregatets bevægelige opspændingsplan A. Styrehovedet D, der som vist i fig. 2, kan bevæge sig i vertikal retning, er udformet med en udsparing 21a, hvori er indført en rulle 21, som er beliggende ved enden af armene 20, og som ruller i udsparingen 21a. De modsatte ender af armene 20 er drejeligt lejret i et afstandsstykke 22, som er forbundet med en med bæreorganet 5 forbundet bærer 24 over en længdeindstillelig stang 23. En del' af stangen er ledforbundet med bæreren 24 over en kugleforbindelse 23a, medens en gevindskåret del 23b af stangen er forbundet med afstandsstykket 22.
Med denne konstruktion opnår man, at styrehovedet D, når det bevæger sig mellem den position, der er vist med en fuldt optrukken linie og den position, der er vist med en -stiplet linie eller omvendt, bevirker en lineær bevægelse af akselen 9 langs akseretningen proportionalt med vægtstangsarmforholdet —, idet rullen 21 og afstandsstykket 22 er indrettet til at udføre en mindre bevægelse i horisontal retning.
I det indre af bæreorganet 5 findes der en bøsning 26, der er fast-kilet på akselen 9. Denne bøsning er udformet med fingre 27 til indførelse i modsvarende huller 29 i en drivbøsning 28, der omslutter akselen 9 på en sådan måde, at akselen frit kan bevæge sig i forhold''til bøsningen, medens bøsningen får en fast aksial position i bæreorganet 5 og samtidigt frit kan dreje. Bøsningen 28 har en tap 30, der gennem en lænkeforbindelse 31 er forbundet med en bøsning 32, som er fast forbundet med en stang 33 indrettet til at glide i glidelejer 34 og 35 på den faste bærer 24, der er forbundet med bæreorganet 5.
Stangen 33 er forbundet med et drivorgan, f.eks. en trykcylinder, som bringer stangen til at udføre en reciprocerende bevægelse, som antydet ved en dobbeltpil·. Fortrinsvis virker trykcylinderen 37 i begge retninger, således at stangen drives i begge retninger. Trykcylinderen modtager trykvæske gennem ledninger 38 og 39 og gennem en væskefordeler.
Stangen 33 og trykcylinderen er sammenkoblet ved hjælp af en plade 40, der er forlænget med en arm 41 til aktivering af kontakter 42 og 43, som er fastgjort på en bærer 36. Kontakten 42 aktiveres ved afslutningen af trykcylinderens tilbageslag, medens kontakten 43 aktiveres under trykcylinderens fremrykning.
Virkemåden for anlægget forklares nærmere herefterr
Som udgangspunktet for en arbejdscyklus tages det tidspunkt, hvor en færdigstøbt genstand netop er blevet trukket ud. Anlægget befinder sig i den
7 DK 154814B
position, der i fig. 2 er vist med punkternet streg'. Presseaggregate.t er lukket. Bøsningen 18 og akselen 9, samt bøsningen 26 befinder sig i deres nederste position. Revolverhovedet 8 er ført ned og fastholdes af spindlerne 7. Trykcylinderen 37 er ført helt tilbage og armen 41 påvirker kontakten 42. Bøsningen 32 befinder sig i hvilepositionen og lænkeleddet 31 er parallelt med stangen 33. Ved aktivering af kontakten 42 kan presseaggregatets opspændingsplan A løftes over afstanden L. Ved hjælp af vægtstangen 20 løfter styrehovedet D akselen 9 og navet 8 over en afstand 1. Fortrinsvis er 1 lig med γ .
På dette tidspunkt befinder støbeorganerne sig i den relative position, der er vist med en fuldt optrukken linie, dvs. således at revolverhovedet 8 er trukket fri fra spindlerne 7 og værktøjerne føres bort fra støbehalvformene 4, 4a, samtidigt med at fingrene 27 i den med akselen forbundne bøsning 26 er ført ind i de modsvarende huller 29 i bøsningen 28
Ved afslutningen af den bevægelse, hvorved presseaggregatet åbnes, aktiveres en kontakt 44, som tjener til aktivering af trykcylinderen 37. Denne kontakt 44 kan f.eks. være anbragt på bæreorganet 5, således at den kan aktiveres af styrehovedet D.
Trykcylinderen rykkes fremtil den position, der er. vist ;med en fuldt optrukken linie. Trykcylinderen driver stangen 33 med sig og stangens bevægelse bevirker en rotation af bøsningen 28 gennem lænkeleddet 30 og dermed en rotation af akselen 9 og revoIverhovedet 8. Akselen og revolverhovedet udfører en rotation over en vinkel, der går op i 360°, f.eks. som vist en vinkel på 90°.
Det skal bemærkes, at man som følge af positionen af leddet 30 opnår ved enden af rotationen en langsommere bevægelse, således at man undgår da stødpåvirkninger, der skyldes værktøjssættets inerti.
De værktøjsbærende arme 10, 11, 12 og 13 overføres fra den ene station til den næste station. Ved afslutningen af trykcylinderens fremrykning aktiverer armen 41 kontakten 43, som igangsætter presseaggregatets lukkebevægelse, °8 bringer akselen 9 og værktøjerne til at bevæge sig nedad, hvorved hullerne 7» føres over spindlerne 7 og bevirker, at akselen 9 kobles fra bøsningen 28, ved at fingrene 27 føres ud af hullerne 29.
Når støbehalvformene igen befinder sig i den position, der er vist med en stiplet linie, dvs. når presseaggregatet er lukket,vendes væsketilførslen til trykcylinderen 37, hvorved bøsningen 28 bringes til at dreje i retning modsat pilen F og lænkeleddet 30 bringes tilbage i den position, der er vist med en stiplet linie. Trykcylinderens aktivering kan igangsættes ved hjælp af en kontakt 44’, der aktiveres af styrehovedet D, f.eks. ved afslut-
8 DK 154814B
ningen af lukkebevægelsen. Rotationen af bøsningen 28 medfører ingen rotation af akselen 9. Ved afslutningen af trykcylinderens returbevægelse trækkes den færdige genstand ud ved hjælp af en mekanisme, som skal beskrives nærmere senere.
Det skal bemærkes, at anlægget omfatter organer til manuel fremrykning af værktøjssættet. Denne manøvre kan være nødvendig efter en standsning i fabrikationen.
Anlægget omfatter en mekanisme til frakobling af akselen 9 og bøsningen 8, hvilken mekanisme er indrettet til at virke, når anlægget befinder sig i den position, der er vist med en fuldt optrukken linie i fig. 2, dvs. når presseaggregatet netop har åbnet sig og navet 8 er rykket fri af spindlerne 7, medens fingrene 27 på bøsningen 26 er ført ind i hullerne 29 i bøsningen 28 o
Som vist i fig. 2 kan frakoblingen styres ved hjælp af en stang 46, som er ført ind i en central kanal 47 i akselen 9, og som rager op over værktøj ssættet. Ved hjælp af en stift 48 er stangen forbundet med bøsningen 26, som kan bevæge sig langs akselen 9. Akselen 9 er udformet med en not 49, hvori stiften 48 kan bevæge sig hen imod bøsningen 28. En fjeder 50, som er anbragt mellem den nedre ende af stangen 46 og bunden af kanalen 47 presser bøsningen 26 opefter i anlæg mod en krave 26a i akselen 9. Fjederen udøver en sådan kraft, at der under anlæggets automatiske drift er en fast forbindelse mellem bøsningen 26 og akselen 9.
Når anlægget befinder sig i den viste position, kan akselen 9 kobles fra bøsningen 28, ved at der på stangen 46 udøves et tryk i retning af pilen V mod fjederen 50*s virkning, hvorved fingrene- 27 rykkes ned, medens akselen 9 og værktøjerne holdes på samme plads. Når fingrene 27 har forladt hullerne 29 i bøsningen 28, kan værktøjerne drejes manuelt til den ønskede position.
Som en anden mulighed kunne man'anvende'cbn løsning, der er vist i fig. 2a, hvor fingrene 27 på bøsningen 26 er ført gennem en ring 126a, der er bragt i fast forbindelse med akselen 9 ved hjælp af stifter 126b.
Man kunne også anvende et drivindgreb ved hjælp af tandhjul.
Mekanismen til udtrækning af de færdigstøbte genstande skal nu beskrives nærmere under henvisning til fig. 3-6.
Udtrækningen af genstandene finder sted ved hjælp af en udtrækningsslæde, som ikke skal beskrives nærmere. Slæden betegnes generelt 16 i fig. 1. Slæden består af to bøsninger 52, der glider over stænger 14 og er forbundet med hinanden ved hjælp af et tværstykke 53, på hvilket er anbragt et bæreorgan 53a. Langs siderne har bæreorganet to aksler 53b, der som vist i fig. 6 er lejret i bøsninger 52, jfr. fig. 6, hvorved bæreorganet manuelt kan bringes til at vippe. Den ene af akslerne 53b har et håndtag 53c, der føres tilbage i sin
9 DK 154814 B
i fig. 4 viste øverste position ved hjælp af en fjeder 53d, der dels er forbundet med håndtaget, dels forbundet med bøsningen 52. Ved drejning af håndtaget 53c ned til den position, der er vist punkteret, bringes bæreorganet 53a i horisontal position.
Denne mekanisme gør det muligt efter udtrækning af genstandene i horisontal retning at anbringe genstandene i vertikal position med henblik på en eventuel yderligere bearbejdning.
Bevægelsen af slæden langs stængerne 14 opnås ved bevægelse af stangen 33 under påvirkningen fra trykcylinderen 37.
Med henblik herpå har stangen 33 et udtrækningsorgan 54, der består af en bøsning, som glider over den ydre ende 33a af stangen 33. Denne ende af stangen har en mindre diameter end selve stangen. Bøsningen glider mellem to stop, der udgøres af dels skulderen 55 på stangen 33, dels den ene ende 56 af en gevindskåret stang 57, som er indstillelig i en plade 58, der er fastgjort til enden 33a af stangen 33. Udtrækningsorganet 54 har ligeledes en gevindskåret stang 59, som kan skrues mere eller mindre ind i udtrækningsorganet, således at enden af denne stang rager mere eller mindre ud imod bæreorganet 5. De to gevindskårne stænger 57 og 59 gør det muligt at indstille bevægelsen af udtrækningsorganet 54 og dermed også af slæden 16. Dette skal beskrives nærmere senere.
Udtrækningsorganet 54 er ledforbundet med et lænkeled 61, der er lejret om en tap 62, hvis gevindskårne ende 63 er skruet i udtrækningsorganet 54. Ved begge ender har lænkeleddet ruller, henholdsvis 64 og 65, der samvirker med to styr, henholdsvis 66 og 67, som er vinkelret på stangen 33 og forbundet med henholdsvis tværstykket 53 og en del af bæreren 24.
Som det fremgår af fig. 4 og 5, vil udtrækningsorganets bevægelse i retning af aksen gennem stangen 33 bevirke, at udtrækningsslæden forskydes i samme retning over styrene 14. Udtrækningsorganets bevægelse og dermed udtrækningsslædens bevægelse opnås, ved at stangen 33 forskydes under påvirkning fra trykcylinderen 37 under dennes fremløb eller tilbageløb.
Ved afslutningen af en støbecyklus, dvs. når presseaggregatet er lukket, og anlægget befinder sig i den position, der er vist i fig. 2, er trykcylinderen 37 trukket helt ind og stangen 33 skubbes helt ud som vist i fig. 4.
Med stangen 33 i denne position har skulderen 55 på stangen skubbet udtrækningsorganet 54 helt ud til højre og vægtstangsarmen har rykket slæden 16 længst bort fra bæreorganet 5, hvorved den færdigbearbejdede genstand blev trukket ud.
Det skal i den forbindelse bemærkes, at vægtstangsforholdet fortrinsvis skal være af en sådan art, at der for en given bevægelse af udtrækningsorganet oonås en større bevægelse af slæden, f.eks. en dobbelt så stor bevæeelse.
ίο DK 154814 B
Efter udtrækningen igangsættes en ny cyklus, ved at presseaggregatet åbnes, hvorefter værktøjssættat udfører en rotation under trykcylinderens frem-løb. Herved bevæges stangen 33 i retning mod venstre i fig. 4 og i begyndelsen af denne bevægelse er udtrækningsorganet og slæden stillestående, indtil enden 56 af stangen 57 kommer i anlæg mod udtrækningsorganet 54, som derved sammen med stangen og slæden skubbes frem, indtil skruen 59 kommer i anlæg mod et stop 68 på det faststående leje 35, hvori stangen glider. På dette tidspunkt er slæden bragt i den position, der er vist i fig. 5.
Når trykcylinderen er rykket helt frem, er udtrækningsslæden parat til en ny udtrækning, som finder sted, når trykcylinderen og stangen rykkes tilbage.
Det skal her bemærkes, at medens den i fig. 4 viste position for slæden er en fast position, uanset dimensionerne af de genstande, der skal trækkes ud, er den i fig. 5 viste hvileposition for slæden indstillelig i forhold til den faste konstruktion ved hjælp af det spillerum man opnår, ved at skrue stængerne 57 og 59 mere eller mindrei-På denne måde kan slædens bevægelse indstilles afhængigt af genstandenes længde.
Fig. 7-11 viser en anden udførelsesform for anlægget ifølge opfindelsen, der i hovedsagen er opbygget og virker på samme måde som den ovenfor beskrevne udførelsesform. Man skal derfor i det følgende kun beskrive de dele, der afviger fra de ovenfor beskrevne.
I denne udførelsesform har akselen 9 forneden en bøsning 70 med en udvendigt rundtgående not 71, hvori der er indsat ruller 72, som bæres af tappe 19. Disse tappe 19 hører til en mekanisme til sammenkobling af akselen 9 med presseaggregatets øvre opspændingsplan, hvilken mekanisme er identisk med den ovenfor beskrevne koblingsmekanisme. Bøsningen har ligeledes fire radiale noter 77, med hvilke den drives· i· rotationsretning.
Forbindelsen mellem akselen 9 og den roterende bøsning 28 opnås ved hjælp af en svingelig medbringer 73, der er lejret om en horisontal tap 74, som er forbundet med bøsningen og er indrettet til at gribe ind i noterne 77 i bøsningen 70. Tappen 74 og dermed medbrihgéren 73 kan bringes til at dreje ved hjælp af et drivorgan, f.eks. en trykcylinder 75, der som vist i fig. 10 er forbundet dels med bøsningen 28, dels med en forlængelse 76 af tappen 74.
Trykcylinderen 75 kan med fordel være en trykcylinder, der kun arbejder i udadgående retning og ved hjælp af en fjeder føres tilbage i den i fig.
9 viste hvileposition.
Når akselen 9 og bøsningen 70 løftes, føres en not 77 i bøsningen over medbringeren 73. Aktiveringen af den centrale trykcylinder 37 og dermed også af stangen 33 bevirker på samme måde som i det foregående eksempel, at bøsningen 28 og dermed akselen 9 bringes til at dreje ved hjælp af n DK 154814Β medbringeren 73 i bøsningen 70.
Efter ønske kan akselen 9 nemt kobles fra bøsningen 28, ved at bringe trykcylinderen 75 til at skubbe medbringeren 73 til den position, der er vist i fig. 9. Med henblik herpå kan trykcylinderen styres ved hjælp af en ikke vist, manuelt aktiverbar pneumatisk eller hydraulisk fordeler med tre kanaler og to positioner.
I den viste udførelsesform er bøsningen 28 også forbundet med stangen 33 ved hjælp af et lænkeled 31. Dette lænkeled er dog direkte ledforbundet med stangen 33.
En anden forskel mellem denne udførelsesform og den foregående udførelsesform ligger i udvekslingen mellem udtrækningsorganet og udtrækningsslæden og i et i fig. 7, 8 og 11 vist organ til automatisk vipning af bæreorganet 53a.
I det foreliggende tilfælde består udvekslingen af en mekanisme med tandhjul og tandstang. Ved hjælp af skruer 79 er en første bevægelig tandstang 80 fastgjort under udtrækningsslæden 53, medens en fast tandstang 81 ved hjælp af skruer 82 er påmonteret et organ, der er forbundet med bæreorganet 5.
Tandstængerne 80 og 81 vender mod hinanden og er i indgreb med et tandhjul 83, der er frit drejeligt om en aksel 84a på udtrækningsorganet 84.
På samme måde som i det foregående eksempel er udtrækningsorganet 84 indrettet til at glide over stangen 33 mellem to stop 56 og 55. Udtrækningsorganet er også forsynet med en gevindskåret stang 59 til positionsindstilling.
Stangen 33, når den bevæger sig, bringer udtrækningsorganet 84 til at bevæge sig og tandhjulet 83 drejer over den faststående tandstang 81. Herved opnås, at slæden 53 udfører en dobbelt så stor bevægelse som udtrækningsorganet 84.
Det bemærkes, at i denne udførelsesform bringes bæreorganet 53a til automatisk at vippe ved enden af bevægelsen. Som tidligere nævnt er bæreorganet 53a fast forbundet med drejetappe 53b, som drejer i slædens bøsninger 52, idet den ene tap har en ombukket forlængelse 53b, som bærer en rulle 85. Denne rulle samvirker med en styreflade 86, der er udformet med en rampe 87, der i retningen mod enden af armene 14 afsluttes af en fordybning 88, hvis bredde er lidt størr< end rullens diameter. Den ene sidevæg til denne fordybning har en forhøjning 89, der virker som stop.
I den med en fuldt optrukken linie i fig. 7 viste position føres slæden i anlæg mod bæreorganet 5 og bæreorganet 53a befinder sig i horisontal position med forlængelsen 53c løftet ved hjælp af rampen 87.
Når slæden bevæger sig i retning mod højre i fig. 7, holdes bæreorganet 53a i den position, der er antydet ved en stiplet linie, indtil rullen 85 falder ned i fordybningen 88. Rullen standses og slæden 53 fortsætter sin bevægelse, hvorved tappen 53b drejer i forhold til rullen og bevirker, at bæreor-

Claims (8)

12 DK 154814 B ganet 53a vipper 90° til den position, der er vist med en fuldt optrukken linie i fig. 7. Det bemærkes, at styrefladen 86 skal placeres og indstilles i afhængighed af slæden 53’s slaglængde.
1. Anlæg til automatisk styring af et sæt værktøjer, der i en presse er anbragt mellem en fast opspændingsplan og en bevægelig opspændingsplan, og hvor værktøj ssættet er påmonteret et revolverhoved (8) ved enden af en aksel (9), der i rotation og aksialt er bevægelig i et på den faste opspændingsplan monteret bæreorgan (5), og hvor der findes et organ til at koble akselen med den bevægelige opspændingsplan med henblik på synkron aksial translation af den bevægelige opspændingsplan og værktøjssættet, samt organer til drejning af revolverhovedet (8) mellem den faste opspændingsplan og den bevægelige opspændingsplan når pressen er åben, kendetegnet ved, at det omfatter dels en bøsning (28), der er frit drejelig om akselen (9), og hvori akselen kan forskydes aksialt, dels en mekanisme (30-37) indrettet til at dreje denne bøsning, dels en anden bøsning (26; 70), der er monteret på akselen (9) og er indrettet til at dreje sammen med akselen, dels et organ (27, 29; 73, 77) til sammenkobling af de to bøsninger
2. Anlæg ifølge krav 1, kendetegnet ved, at mekanismen til at dreje førstnævnte bøsning (28) omfatter en styrestang (33), der er aksialt bevægelig i faststående bæreorganer (34, 35) og er forbundet med et drivorgan (37) indrettet til at udføre en lineær reciprocerende bevægelse, hvilken styrestang (33) er forbundet med førstnævnte bøsning (28) ved hjælp af et læhkeledsystem (30, 31, 32).
3. Anlæg ifølge krav 2, kendetegnet ved, at styrestangen (33) yderligere er forbundet med en mekanisme til udtrækning af de færdigstøbte genstande og er indrettet til at bibringe denne mekanisme en lineær reciprocerende bevægelse.
4. Anlæg ifølge et eller flere af de foregående krav, kendetegnet ved, at sammenkoblingsorganet (27, 29; 73, 77) udgøres af mindst ét fremspring (27; 73) på en af bøsningerne med modsvarende udsparing (29; 77) i den anden bøsning .
5. Anlæg ifølge et eller flere af de foregående krav, kendetegnet ved at det tillige har midler til manuel frakobling af bøsningerne (28 og 26; 70), når pressen åbnes. DK 154814 B
6. Anlæg ifølge krav 5, kendetegnet ved, at nævnte frakoblingsmidler omfatter en stang (46), der er ført ind i en central kanal (47) i akselen (9) og rager op over revolverhovedet (8), samt en med nævnte anden bøsning (26) forbundet stift (48) på en sådan måde, at en aksial bevægelse af stangen (46) skubber stiften (48) og dermed nævnte anden bøsning (26) aksialt bort fra førstnævnte bøsning (28).
7. Anlæg ifølge krav 5 eller 6, kendetegnet ved et stop (26a) til at begrænse nævnte anden bøsnings (26) aksiale bevægelse på akselen (9) og et elastisk organ (50) til at presse nævnte anden bøsning (26) imod nævnte stop (26é
8, Anlæg ifølge krav 5, kendetegnet ved, at frakoblingsmidlerne omfatter en arbejdscylinder (75), der er påmonteret førstnævnte bøsning (28)s og hvis aktivering bevirker, at fremspringet (73) på en af bøsningerne vippes ud af sin udsparing (77) i nævnte anden bøsning (70).
DK527573A 1973-09-26 1973-09-26 Anlaeg til automatisk styring af et saet vaerktoejer under en pressebearbejdningsproces DK154814C (da)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK527573A DK154814C (da) 1973-09-26 1973-09-26 Anlaeg til automatisk styring af et saet vaerktoejer under en pressebearbejdningsproces

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK527573 1973-09-26
DK527573A DK154814C (da) 1973-09-26 1973-09-26 Anlaeg til automatisk styring af et saet vaerktoejer under en pressebearbejdningsproces

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK527573A DK527573A (da) 1975-05-12
DK154814B true DK154814B (da) 1988-12-27
DK154814C DK154814C (da) 1989-05-29

Family

ID=8141042

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK527573A DK154814C (da) 1973-09-26 1973-09-26 Anlaeg til automatisk styring af et saet vaerktoejer under en pressebearbejdningsproces

Country Status (1)

Country Link
DK (1) DK154814C (da)

Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1144311A (fr) * 1955-01-19 1957-10-11 Procédé et machine pour fabriquer des bouteilles en matière plastique
FR1183255A (fr) * 1956-09-26 1959-07-06 Procédé et appareillage pour le moulage par soufflage de bouteilles et récipients similaires en matières plastiques organiques
FR1560395A (da) * 1966-12-28 1969-03-21

Patent Citations (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR1144311A (fr) * 1955-01-19 1957-10-11 Procédé et machine pour fabriquer des bouteilles en matière plastique
FR1183255A (fr) * 1956-09-26 1959-07-06 Procédé et appareillage pour le moulage par soufflage de bouteilles et récipients similaires en matières plastiques organiques
FR1560395A (da) * 1966-12-28 1969-03-21

Also Published As

Publication number Publication date
DK527573A (da) 1975-05-12
DK154814C (da) 1989-05-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5662014A (en) Automatic bar stock feeding apparatus for machine tools, in particular automatic lathes
US4835838A (en) Automatic tool changer in machine tool
CS205117B2 (en) Facility for shaping the hollow objects from the plastic material
JPS6044101B2 (ja) 工具交換装置
US4399603A (en) Power grip tool exchange arm for machining center
US4186589A (en) Apparatus for feeding workpieces in a multi-station cross-fed press
DK154814B (da) Anlaeg til automatisk styring af et saet vaerktoejer under en pressebearbejdningsproces
CN113894829A (zh) 一种多爪同步机械手
JPH1177231A (ja) 鍛造プレス機のビレット供給装置
CN111468760B (zh) 一种用于轴料钻中心孔的钻床
US3000273A (en) Worktable
US3293990A (en) Rotatable device for supporting parts to be machined
US3541677A (en) Tool replacing device for machine tools having a working spindle and movable in three coordinated axes
US3495721A (en) Machine tool workpiece transfer device
US2857167A (en) Self-opening automatic work driving device
US3947181A (en) Tool assembly
US3611846A (en) Tool-carrying turret for automatic cycle lathe
US2146583A (en) Chuck and bar feed
SU1682048A1 (ru) Устройство дл сверлени отверстий
US2238330A (en) Expansible spinner mechanism
KR100322945B1 (ko) 다단식성형기의작업소재자동운반장치
US3147649A (en) Apparatus for feeding workpieces to a rolling machine
US2854239A (en) Chuck
US3718025A (en) Machine for stretching material prior to rolling or forging
US3187908A (en) Workpiece head working machine

Legal Events

Date Code Title Description
PBP Patent lapsed