DK154728B - Elektromagnetisk aktiverbar 3/2-vejs ventil til styring af et modtagerapparat i et trykledningssystem - Google Patents

Elektromagnetisk aktiverbar 3/2-vejs ventil til styring af et modtagerapparat i et trykledningssystem Download PDF

Info

Publication number
DK154728B
DK154728B DK493383A DK493383A DK154728B DK 154728 B DK154728 B DK 154728B DK 493383 A DK493383 A DK 493383A DK 493383 A DK493383 A DK 493383A DK 154728 B DK154728 B DK 154728B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
valve
magnetic
valve seat
anchor
magnetic anchor
Prior art date
Application number
DK493383A
Other languages
English (en)
Other versions
DK493383D0 (da
DK154728C (da
DK493383A (da
Inventor
Hermann Moldenhauer
Original Assignee
Mueller A & K Gmbh Co Kg
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DE19823240103 external-priority patent/DE3240103A1/de
Application filed by Mueller A & K Gmbh Co Kg filed Critical Mueller A & K Gmbh Co Kg
Publication of DK493383D0 publication Critical patent/DK493383D0/da
Publication of DK493383A publication Critical patent/DK493383A/da
Publication of DK154728B publication Critical patent/DK154728B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK154728C publication Critical patent/DK154728C/da

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16KVALVES; TAPS; COCKS; ACTUATING-FLOATS; DEVICES FOR VENTING OR AERATING
    • F16K31/00Actuating devices; Operating means; Releasing devices
    • F16K31/02Actuating devices; Operating means; Releasing devices electric; magnetic
    • F16K31/06Actuating devices; Operating means; Releasing devices electric; magnetic using a magnet, e.g. diaphragm valves, cutting off by means of a liquid
    • F16K31/0603Multiple-way valves
    • F16K31/0624Lift valves
    • F16K31/0627Lift valves with movable valve member positioned between seats

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Magnetically Actuated Valves (AREA)

Description

DK 154728 B
Opfindelsen angår en elektromagnetisk aktiverbar 3/2-vejs ventil til styring af et modtagerapparat i et trykledningssystem, hvilken ventil har et ventilhus, hvori der findes et til den ene side åbent ventilkammer, som via et første g ventilsæde og en første kanal er forbundet med en tryktilslutning og via en anden kanal er forbundet med en arbejdstilslut-ning, og en ventiloverdel, der er forbundet med ventilhuset, og som aflukker den åbne side af ventilkammeret, og på hvilken der er anbragt et magnetsystem med en magnetspole, i hvilken 10 der findes et i et styrerør styret magnetanker, som ligger over for et i magnetspolens overdel anbragt hovedstykke, der er forbundet med en magnetbøjle, og som ved sin mod det første ventilsæde vendte ende er forbundet med en til begge sider virkende ventiltallerken, og hvor der over for den bort fra 15 det første ventilsæde vendte side af ventiltallerkenen findes et andet ventilsæde, gennem hvilket ventilkammeret er forbundet med en på siden af ventiloverdelen i området mellem det andet ventilsæde og den nedre ende af styrerøret for magnetankeret anbragt tilbageløbstilslutning, og hvor magnetankeret er for- 20 bundet med ventiltallerkenen via en ventilstang, som er ført igennem åbningen i det andet ventilsæde under friholdelse af et ringformet gennemgangsrum, og hvor rummet mellem magnetankeret og hovedstykket er forbundet med rummet neden under ventiltallerkenen via en gennem magnetankeret og ventilstangen 25 ført forbindelseskanal, som udmunder på den mod det første ventilsæde vendte side af ventiltallerkenen.
En sådan opbygget 3/2-vejs ventil er i princippet kendt fra DE 1 084 537. Den kendte 3/2-vejs ventil er i første række 30 tænkt som en styreventil i hydrauliske anlæg, f.eks. til drift af værktøjsmaskiner eller hydrauliske presser.
Principielt kan 3/2-vejs ventiler af denne konstruktion også anvendes til styring af et modtagerapparat i et undertryks-35 ledningssystem, især ved malkeanlæg. Hovedanvendelsesomradet ligger her i anvendelsen som pulsatorventil ved den stødvise styring af malkeindretningen med undertryk.
2
DK 154728 B
I dette tilfælde skal sådanne ventiler opfylde en hel række fordringer. Disse er følgende: a) Høj driftssikkerhed i støvede og fugtige omgivelser, 5 b) størst mulig luftgennemgang med mindst muligt strømforbrug til aktivering, c) kortest mulige omstillingstider, 10 d) ringe slid ved høj omskiftningshyppighed i oliefri luft, e) opretholdelse af funktionssikkerheden, også ved større svingninger i driftsspændingen (batteridrift), 15 f) mulighed for enkel adskillelse og samling af ventilerne uden større besvær, g) ventilens anvendelighed til jævn- og vekselstrøm, 20 h) korrosionsbestandighed over for omgivende aggressiv luft.
Ved en ventil, der bliver anvendt som pulsatorventil, er fordringen om en stor luftgennemgang særlig vigtig. Det har vist
Λ C
sig, at ved ventiler med for lille kapacitet er den såkaldte pulskurve for ventilen, som angiver det tidsmæssige forløb af undertrykket i det oven over ventilen evakuerede rum, og som i hovedsagen bør have et rektangulært forløb, stærkt afrundet, og der optræder væsentlige stige- og faldetider, hvad 3 0 der har til følge, at forholdet mellem evakuerede og ventilerede malkeredskaber ikke mere stemmer overens med den elektrisk styrede pulstakt.
Fordringen om høj funktionssikkerhed er især af meget stor 35 betydning i de tilfælde, hvor man anvender ventilen ved malkeanlæg, da der af sikkerhedsmæssige grunde kun må benyttes pulsatorventiler med en beskyttelseslavspænding (på 12-24 V).
DK 154728 B
3 På grund af nøjagtig styremulighed bliver der fortrinsvis anvendt jævnstrøm til styringen. Da der i den elektriske strømtilførsel til ventilen kan opstå større spændingsfald, er det særlig vigtigt, at ventilen har et meget stort elektrisk 5 arbejdsområde.
Formålet med opfindelsen er at forbedre en 3/2-vejs ventil af den i indledningen nævnte art således, at den dels på samme måde kan bruges til undertrykssystemer og overtrykssystemer,og 10 dels kan opfylde de ovenfor opstillede fordringer på den mest optimale måde.
Ventilen ifølge opfindelsen er ejendommelig ved, at tværsnitsarealet for gennemgangsrummet mellem ventilstangen og det 15 andet ventilsæde er lig med det virksomme tværsnitsareal i tryktilslutningen, og at magnetankeret i forhold til mediet er ført tætnende, men med ringe friktion, ind i styrerøret ved, at der i styrerøret i det mod hovedstykket tilgrænsende afsnit af styrerøret er indlagt en folie af en fluorholdig 2 0 polymer, som er radialt og aksialt fastholdt, og som over en forud given længde omslutter magnetankerets cylinderflade, hvorhos det virksomme tværsnitsareal af magnetankeret ved en ventil for et under-trykledningssystem er en forud given størrelse mindre og ved en ventil til et over-tryklednings-25 system en forud given størrelse større end det virksomme tværsnitsareal for hvert af de to ventilsæder.
Det har vist sig, at ventilen ifølge opfindelsen på fremragende måde opfylder de ovenfor angivne fordringer, og at der især 3 0 ved dens indsats som pulsatorventil kan opnås pulskurver med meget korte stige- og faldetider.
Ventilen ifølge opfindelsen kan anvendes såvel til undertrykssystemer som også til overtrykssystemer. Ved undertrykssyste- 35 o mer er det fordelagt, når det virksomme tværsnitsareal i magnetankeret er mindre end det virksomme tværsnitsareal af hver af de to ventilsæder. Som endvidere nærmere forklaret nedenfor ved hjælp af et udførelseseksempel kan det elektriske strøm- 4
DK 154728 B
forbrug til aktivering ved denne udformning reduceres til en brøkdel, fordi der nu over magnetankeret kun skal anvendes en kraft, der svarer til arealforskellen mellem magnetankeret og ventilsæderne.
5
Ved overtrykssystemer er det derimod fordelagtigt, når det virksomme tværsnitsareal for magnetankeret er større end det virksomme tværsnitsareal af hvert af de to ventilsæder. Også i dette tilfælde behøver man via magnetankeret kun at tilføre 10 en kraft, der svarer til arealforskellen.
Der kan så ved begge udf'ørelsesformer for det meste gives afkald på den ved sådanne ventiler sædvanlige tilbagetrækningsfjeder, og konstruktionen af ventilen bliver særlig enkel.
15
Ved en udformning med forskelligt store ventilsæder opnås, at den normale bredde for tryktilslutningen og arbejdstilslut-ningen på ventilen er lige store. De på grund af de forskellige diametre af ventilsæderne optrædende forskellige åbne- henholds- 20 vis lukkekræfter i de to endestillinger for ventiltallerkenen bliver udkompenseret ved hjælp af den særlige udformning af magnetkarakteristikken, hvis forløb kan påvirkes ved kendte fremgangsmåder.
25
Til opnåelse af en aftætnende føring, men med særlig lav friktion, af magnetankeret i styrerøret, har det vist sig at være fordelagtigt, at der i det til hovedstykket tilgrænsende afsnit af styrerøret er indlagt en folie af en fluorholdig polymer, som med en forud given længde omslutter magnetankeret på dettes 30 cylinderflade og er radialt og aksialt fikseret. Det har vist sig, at folie af en fluorholdig polymer, f.eks. polytetrafluor- ethylen (PTFE), polytetrafluorethylenperfluorpropylen (PFEP), polychlortrifluorethylen (PCTFE) eller polyvinylidenfluorid (PVDF) har fremragende glideegenskaber og giver minimalt slid.
Fastgørelsen af en sådan folie i styrerøret kan ske ved enkel indklæbning, den kan imidlertid også ifølge opfindelsen ske 35 5
DK 154728 B
derved, at folien er indklemt på den mod hovedstykket vendte side mellem ydersiden af en på endefladen af hovedstykket pålagt O-ring og indervæggen af styrerøret. Ved denne udførelsesform har det vist sig, at det er tilstrækkeligt at indlægge 5 folien i styrerøret og at fastgøre den på den angivne måde ved dens ene ende. Ifølge en særlig egenskab ved det anvendte foliemateriale hæfter dette efter en tids brug overordentligt stærkt til den som underlag tjenende indervæg i styrerøret, fordi det til dels flyder ind i ujævnhederne i dette underlag.
10 Den meget gode glideevne indstiller sig efter kort tids brug, især da når magnetankerets ydre cylinderflade er en godt poleret overflade. Det har vist sig at være fordelagtigt, når dybden af ruhederne på overfladen af magnetankerets cylinderflade er mindre end 2 ym, medens dybden af overfladeruhederne på 15 den af folien dækkede del af den indre cylinderflade af styrerøret ligger i området mellem 0,01 og 0,1 mm.
Det har vist sig, at ved en sådan udformet føring af magnetankeret med lav friktion i styrerøret kan ventilens levetid 20 « mindst øges til det firdobbelte. Endvidere er det pa grund af den stærkt formindskede friktion muligt at arbejde med mindre magnetspoleydelse eller at frembringe større kræfter med den samme magnetspoleydelse. Det har vist sig, at energiforbruget kan sænkes med indtil 30%.
25
De særlig fordelagtige udførelsesformer for ventilen ifølge opfindelsen ifølge krav 6 og 7 giver en enkel mulighed for at indstille ventilen på forskellige gennemstrømningsværdier.
30
Det har vist sig, at ventilen ifølge opfindelsen også ved temperaturstigning og deraf betinget stærk modstandsvækst fungerer upåklageligt. Ventilen kan benyttes såvel ved gas-formige som også ved flydende medier.
I det følgende bliver 3/2-vejs ventilen ifølge opfindelsen forklaret nærmere ved hjælp af to udførelseseksempler og under henvisning til tegningen, hvor 35
DK 154728 B
e fig. 1 viser et lodret snit langs linien I-I i fig. 2 gennem en første udførelsesform for en med jævnstrøm styrbar 3/2-vejs ventil ifølge opfindelsen, 5 fig. 2 et vandret snit langs linien II-II i fig. 1, fig. 3 et lodret snit som i fig. 1 gennem en anden med jævnstrøm styrbar udførelsesform for en 3/2-vejs ventil ifølge opfindelsen, 10 fig. 4 et lodret snit som i fig. 1 gennem en med vekselstrøm styrbar udførelsesform for en 3/2-vejs ventil ifølge opfindelsen og 15 fig. 5 en magnet-karakteristik for en 3/2-vejs ventil ifølge fig. 1 og 2.
Ved de i fig. 1-4 viste udførelseseksempler er samme konstruktionsdele betegnet med samme henvisningstal.
20
Den i fig. 1 og 2 viste 3/2-vejs ventil har et ventilhus 1 med en tryktilslutning P, som kan tilsluttes en undertryksledning, samt en arbejdstilslutning A, som er tilsluttet et modtagerapparat, f.eks. en malkemaskine. Tryktilslutningen 25 P er via en kanal 4 og arbejdstilslutningen A via en kanal 5 forbundet med et ventilkammer 2, som er anbragt med den ene side åben ind mod ventilhuset 1. I den forbindelse er den i ventilkammeret 2 udmundende ende af kanalen 4 udformet som et ventilsæde 3.
30 På ventilhuset 1 er en ventiloverdel 6 således tryktæt påsat, at den aflukker ventilkammeret 2 udad. På ventiloverdelen 6 er på oversiden anbragt ventilens magnetsystem med en magnetspole 7, gennem hvilken et styrerør 10 er ført igennem 3 5 i længderetningen. I overdelen af magnetspolen 7 er der indsat et hovedstykke 9, som er forbundet med den langs med ydersiden af magnetspolen 7 førte magnetbøjle 9a. Hovedstykket 9 og
DK 154728 B
7 magnetbøjlen 9a består af magnetisk ledende materiale.
I styrerøret 10 er et magnetanker 8 indført bevægeligt, hvilket anker på sin overside har en skulder 8a, der samvirker med 5 en på undersiden af hovedstykket 9 anbragt udtagning 9b om opnåelse af et ønsket forløb af magnet-karakteristikken.
Til tætnende føring af magnetankeret 8 med lav friktion i styrerøret 10 er der i styrerøret indklæbet en folie 20 af polytetrafluorethylen. Den indklæbede folie er anbragt således, at den ikke forstyrrer den magnetiske flux, altså ikke formindsker jerntværsnittet, ikke forøger luftspalten og ikke forlænger den magnetiske fluxvej.
15 Den nederste ende af magnetankeret 8 er via en metalstang II forbundet med en ventiltallerken 12, der ligger over for ventilsædet 3'. Mellem ventiloverdelen 6 og ventilhuset 1 er der indsat en ringformet plade 13, som aflukker ventilkammeret 2 opefter, og som har en midterste gennemgangsåbning, 20 der på den mod ventilkammeret 2 vendte side er udformet som det andet ventilsæde 14. Gennem åbningen til ventilsædet 14 er ventilstangen 11 ført igennem, så at den til begge sider virkende ventiltallerken 12 valgfrit aflukker det første ventilsæde 3' eller det andet ventilsæde 14 alt efter stillingen 2 5 af magnetankeret 8.
Diameteren af det andet ventilsæde 14 er større end diameteren af det første ventilsæde 3', i hvilken forbindelse diameterforskellen er valgt således, at der under hensyntagen til 30 tykkelsen af ventilstangen 11 opstår et ringformet gennemgangsrum i åbningen i det andet ventilsæde 14, hvis gennemgangstværsnit svarer til gennemgangstværsnittet for det første ventilsæde 3'.
35 På oversiden af den ringformede plade 13 er der i alt tilvejebragt fire radialt forløbende opsatse 15. Mellemrummene mellem opsatsene 15 fremstiller radialt forløbende strømningskanaler 16. I ydervæggen hørende til ventiloverdelen 6 findes gen- 8
DK 154728 B
nemgangsslidser 17, som fremstiller den med yderrummet forbundne tilbageløbstilslutning R for ventilen. Strømningskanalerne 16 er umiddelbart forbundet med åbningen i det andet ventilsæde 14, og den ringformede plade 13 kan, som det ses på fig.
5 2, være indsat således, at opsatsene 15 med udtagningerne 15a er i indgreb med næser 6a, som findes på indersiden af ventiloverdelen 6 på en sådan måde, at indgangsåbningen for strømningskanalen 16 flugter med gennemgangsslidsen 17. Dermed er tilbageløbstilslutningen R indstillet på den maksimale gennemstrømning.
Den ringformede plade 13-kan imidlertid også være indsat således 1 ventilhuset 1, at opsatsene 15 befinder sig i den i fig.
2 med stiplede linier indtegnede stilling, i hvilken udtag- 15 o ningerne 15a er i indgreb med næser 17a, som er anbragt pa indersiden af ventiloverdelen 6 i området ved gennemgangsslidserne 17. Som det ligeledes fremgår af fig. 2, er gennemstrømningstværsnittet gennem tilbageløbstilslutningen R ned-droslet ved den stilling af den ringformede plade 13, fordi 20 opsatsene 15 i denne stilling afdækker en del af indgangstværsnittet for gennemgangsslidserne 17.
Som det fremgår af fig. 1, er tryktilslutningen P anbragt i retning af ventilens langsgående midterakse, medens arbejds-25 tilslutningen A er anbragt på sidefladen af ventilhuset 1, altså under en vinkel på 90° i forhold til tryktilslutningen P. Dette åbner den mulighed at sammenfatte flere af de i fig.
1 og 2 viste ventiler til en blok og at tilslutte dem til en ikke vist fælles undertryksledning med tryktilslutninger 30 P. Til de så parallelt stående arbejdstilslutninger A hørende til de forskellige ventiler kan så de til modtagerapparaterne førende ledninger tilsluttes.
Ventilen kan let adskilles og sammensættes, da den kan være 35 opbygget af kun fire fra hinanden adskillelige dele, nemlig ventilhuset 1, ventiloverdelen 6, på hvilken magnetsystemet er fast anbragt, magnetankeret 8, hvorpå ventiltallerkenen 9
DK i 54728 B
12 er fast anbragt, og den mellem ventiloverdelen 6 og ventilhuset i indsættelige ringformede plade 13. Dette har til følge, at en adskillelse af ventilen med henblik på rengøring eller for at indstille den ringformede plade 13 også kan gennemføres 5 af ikke-fagkyndige brugere.
Ved den i fig. 1 og 2 viste udførelsesform er rummet 9b oven over magnetankeret 8 tilsluttet en gennem magnetankeret 8 og ventilstangen 11 ført forbindelseskanal 22, som udmunder 10 ved ventiltallerkenen 12 på den side, der vender hen mod det første ventilsæde 3'. På denne måde er rummet 9b skiftevis forbundet med tryktilslutningen P eller (i ventilens åbne tilstand) med arbejdstilslutningen A. Ved denne udførelsesform er der på en også i fig. 1 antydet måde sørget for, at det 15 virksomme tværsnitsareal for ventilsædet 3' og ventilsædet 14 er større end det virksomme tværsnitsareal for magnetankeret 8. Dette har til følge, at der i ventilens lukkede tilstand på undersiden af ventiltallerkenen 12 hersker det samme undertryk som i rummet 9b oven over magnetankeret 8. På ventiltaller- 20 o keren 12 virker så kun en lukkekraft, som svarer til differencen mellem de to ovenfor nævnte virksomme flade.^arealer. Der behøves derfor ved åbning af ventilen ved hjælp af magnetsystemet også kun at blive fremkaldt en kraft, som svarer til denne difference. Derved kan den til åbning nødvendige elektriske 2 5 effekt reduceres til en brøkdel af den ellers nødvendige værdi. Det har vist sig, at spalten mellem magnetankeret 8 og folien 20 kan holdes så lille, at en udveksling mellem rummet 9b og tilbageløbstilslutningen R, altså det udvendige rum, praktisk taget ikke finder sted.
30
Befinder ventilen sig i den i forhold til tryktilslutningen P åbnede tilstand, i hvilken ventiltallerkenen 12 ligger an mod det andet ventilsæde 14, så er rummet 9b oven over magnetankeret 8 via forbindelseskanalen 22 forbundet såvel med tryk-35 tilslutningen P som også med arbejdstilslutningen A, og der virker fremover en til den ovenfor betegnede arealdifference svarende lukkekraft i afhængighed af det herskende undertryk.
10
DK 154728 B
¥éå inaMming af magnetsystemet lutter ventilen selvstær digt, uden at det er nødvendigt med en tilbagetrækningsfjeder.
I fig. 3 er vist en 3/2-vejs ventil, der er konstrueret analogt 5 med den i fig. 1 viste ventil, men som ved sin tryktilslutning P kan tilsluttes en overtryksledning, medens arbejdstilslut-ningen A ligeledes kan tilsluttes til et modtagerapparat.
Denne ventil adskiller sig fra de ovenfor beskrevne ventiler 10 derved, at de virksomme tværsnitsarealer af ventilsæderne 3 og 14' er beregnet således, at de er en forud given del mindre end det virksomme- tværsnitsareal i magnetankeret 8.
Rummet 9b oven over magnetankeret 8 er via en forbindelseskanal 23 forbundet med den mod ventilsædet 3 vendte overflade af 15 ventiltallerkenen 12, i hvilken den udmunder. I den i fig.
3 viste inaktiverede tilstand hos magnetsystemet er to arealer virksomme, nemlig tværsnitsarealet af magnetankeret 8 og arealet under det første ventilsæde 3. Svarende til arealdifferencen er ventilen lukket med en af trykket fremkommet lukkekraft, 2 0 uden at en særlig lukkefjeder er nødvendig. Ved åbningen af ventilen skal igen kun anvendes en åbningskraft, der svarer til denne arealdifference. I magnetsystemets påvirkede tilstand er ligeledes to arealer virksomme, nemlig magnetankerets 8 virksomme tværsnitsareal og arealet under det andet ventilsæde 25 o .
14'. Også i denne tilstand har magnetsystemet kun den opgave at holde magnetankeret 8 imod en kraft svarende til arealdifferencen. Også denne ventil kan være drevet uden tilbagetrækningsfjeder, når den bliver styret med et minimalt mediums- tryk. I det tilfælde, hvor ventilen bliver taget i brug fra 30 trykket nul, kræves en lille fjeder, som imidlertid kun skal overvinde de yderst ringe friktionskræfter i magnetankeret 8.
Por at lette samlingen af ventilen er ved denne udførelsesform ventilstangen 11" indskruet i en boring 8b i magnetankeret 8. 1 35 fig. 4 er vist en variant af udførelsesformen for en 3/2-vejs ventil ifølge fig. 1, som er særlig egnet til styring ved hjælp af vekselstrøm.
11
DK 154728 B
I fig. 4 er alle konstruktionsdele, som svarer til udførelsesformen ifølge fig. 1, betegnet med samme henvisningstal, og .der bliver med hensyn bil disse enkeltdele henvist til ovenfor givne beskrivelse af udførelsesformen ifølge fig. 1.
5
Den i fig. 4 viste ventil har et i magnetspolen 7 indsat hovedstykke 9', i hvis nedre flade, som vender imod magnetankeret 8', der er indsat en kortslutningsring 18.
10 Desuden er ved denne udførelsesform ventiltallerkenen 12 ikke forbundet med magnetankeret 8' ved hjælp af en gennemgående stiv ventilstang, men ventilstangen har en afbrydehse, over hvilken der ved hjælp af et fjederelement er bygget en bro.
Dette opnås derved, at der på undersiden af magnetamkeret i 5 8' findes en tap ll'a, og på oversiden af ventiltallerkenen 12 findes en tap ll'b, og der på disse to tappe er indskudt enderne af en skruefjeder 19. Ved denne udformning bliver en vibrering af ventiltallerkenen under drift med vekselstrøm forhindret.
20
Ved udførelsesformen i fig. 4 er på lignende måde som ved udførelsesformen i fig. 1 rummet 9'b oven over magnetankeret 8'1 via en forbindelseskanal 25, der er ført såvel gennem magnetankeret 8', tappen ll'a og tappen ll'b forbundet med den mod 25 ventilsædet 3 vendte side af ventiltallerkenen 12. Tor at denne forbindelse ved afbrydelsen mellem endefladerne af tappene ll'a og ll'b ikke skal blive ødelagt, er der uden på skruetrykfjederen 19 trukket en tætnende slange, f.eks. en gummislange 26. På denne måde har ventilen de samme egenskaber 3 0 som den ved hjælp af fig. 1 beskrevne ventil, og kun de forud givne arealdifferencer mellem ventilsæderne 3 og 14 på den ene side og ventilankeret 8' på den anden side er virksomme til åbning og lukning, så at ventilen arbejder ved det mindst mulige energiforbrug og uden en tilbagetrækningsfjeder. 2 35 2 de øvrige enkelttræk svarer udførelsesformen ifølge fig.
4 til udførelsesformen ifølge fig. 1.
DK 154728 B
12
Udformningen af de to ventilsæder 3 og 14 med forskellige diametre har til følge, at der under drift af ventilen, ved hvilken tryktilslutningen P er sluttet til en undertryksledning, i de to endestillinger af ventiltallerkenen 12 på det første 5 ventilsæde 3 henholdsvis det andet ventilsæde 14 på grund af de forskellige tætningstværsnit virker forskellige lukke-henholdsvis åbnekræfter, som i hvert tilfælde skal overvindes af den virkende magnetkraft. Dette har til følge, at magnetkarakteristikken for magnetsystemet må have et sådant forløb, 10 at der til enhver tid står en tilstrækkelig kraft til rådighed i de to endestillinger. På den anden side skal imidlertid magnet-karakteristikken også have et forløb, som garanterer en særlig gunstig effektoptagelse. Det har vist sig, at i dette tilfælde er en magnet-karakteristik, som i området mellem 15 de to endestillinger for ventiltallerkenen 12 har en sadelform, særlig gunstig. En sådan magnet-karakteristik er vist i fig. 5.
I fig. 5 er den virkende magnetkraft ved en 3/2-vejsventil, som er konstrueret ifølge fig. 1 og 2, optegnet imod magnetanke- 2 0 rets forskydning, hvorved den øvre endestilling af ventil-tallerkenen 12 ved ventilsædet 14 er betegnet med E (evakuering), og den nederste endestilling ved ventilsædet 3' er betegnet med B (udluftning), og normalløftet (NH) mellem de to stillinger E og B udgør ca. 2,5 mm, og som det fremgår af fig. 5, har O ^ karakteristikken i området mellem de to stillinger E og B et sadelpunkt S. Prøvestrømmen udgjorde 0,5 A. Karakteristikken blev optegnet under de værst tænkelige betingelser, dvs. ved maksimal opvarmning og minimal fødespænding.
30
Punkt B i fig. 5 kan sættes lig med den kraft, som er nødvendig for at trække ventiltallerkenen 12 henholdsvis magnetankeret 8 imod et modvirkende 60%'s vakuum. Efter sin aktivering gennemfarer magnetankeret normalløftet NH på 2,5 mm og må nu ved det andet ventilsæde 14 aftætne -en større flade imod vakuumet.
Den hertil nødvendige større kraft er givet ved punktet E.
Den virkeligt til rådighed stående magnetkraft er i begge punkter væsentligt større end den nødvendige kraft. Ved hjælp 35

Claims (8)

1. Elektromagnetisk aktiverbar 3/2-vejs ventil til styring af et modtagerapparat i et trykledningssystem, hvil-fcen ventil har et ventilhus (1), hvori der findes et til den ene side åbent ventilkammer (2), som via et første ventilsæde (3,3') 15 og en første kanal (4) er forbundet med en tryktilslutning (P) og via en anden kanal (5) er forbundet med en arbejds-tilslutning (A), og en ventiloverdel (6), der er fast forbundet med ventilhuset (1), og som aflukker den åbne side af ventilkammeret (2), og på hvilken der er anbragt et magnetsystem 20 (7-9) med en magnetspole (7), i hvilken der findes et i et styrerør (10) styret magnetanker (8,8'), som ligger over for et i magnetspolens (7) overdel anbragt overstykke (9,9'), der er forbundet med en magnetbøjle (9a), og som ved sin mod det første ventilsæde (3,3') vendte ende er forbundet med 25 en til begge sider virkende ventiltallerken (12), og hvor der over for den bort fra det første ventilsæde (3,-3') vendte side af ventiltallerkenen (12) findes, et andet ventiilsæde (14,14*), gennem hvilket ventilkammeret (2) er forbundet med en på siden af ventiloverdelen (6) i området mellem det andet . 30 ventilsæde (14,14*) og den nedre ende af styrerøret (10) for magnetankeret (8,8*) anbragt tilbageløbstilslutning (R), og hvor magnetankeret (8,'8') er forbundet med ventiltallerkenen (12) via en ventilstang (11,11",11*a,11*b), som er ført igennem åbningen i det andet ventilsæde (14,14*) under friholdelse 35 af et ringformet gennemgangsrum, og hvor rummet (9b,9'b) mel lem magnetankeret (8,8*) og hovedstykket (9,9*) er forbundet med rummet neden under ventiltallerkenen (12) via en gennem DK 154728 B magnetankeret og ventilstangen (11,11",11'afll'b) ført forbindelseskanal (22,23,25), som udmunder på den mod det første ventilsæde (3,3') vendte side af ventiltallerkenen (12), k e n -detegnet ved, at tværsnitsarealet for gennemgangsrummet 5 mellem ventilstangen (11,11') og det andet ventilsæde (14,14') er lig med det virksomme tværsnitsareal i tryktilslutningen (P)j og at magnetankeret (8,8') i forhold til mediet er ført tætnende, men med ringe friktion, ind i styrerøret (10), ved at der i styrerøret (10), i det mod hovedstykket (9,9') tilgræn-10 sende afsnit af styrerøret (10), er indlagt en folie (20) af en fluorholdig polymer, som er radialt og aksialt fastholdt, og som over en forud given længde omslutter magnetankerets (8,8') cylinderflade, hvorhos det virksomme tværsnitsareal af magnetankeret (8,8') ved en ventil for et under-tryk-15 ledningssystem er en forud given størrelse mindre, og ved en ventil til et over-trykledningssystem en forud given størrelse større end det virksomme tværsnitsareal for hvert af de to ventilsæder (3,3',14,14'). o o
2. Ventil ifølge krav 1, kendetegnet ved, at diameteren af det andet ventilsæde (14,14') er større end diameteren af det første ventilsæde (3,3').
3. Ventil ifølge krav 1 eller 2, kendetegnet ved, 25 at folien (20) med henblik på radial og aksial fastgørelse på den mod hovedstykket (9,9') vendte side er indklemt mellem ydersiden af en på endefladen af hovedstykket oplagt O-ring og indervæggen af styrerøret (10). 30
4. Ventil ifølge et eller flere af kravene 1-3, kendetegnet ved, at dybden af overfladeruhederne på cylinderfladen på magnetankeret (8,8') er mindre end 2 μιη, medens dybden af overfladeruhederne på den af folien (20) dækkede del af den indre cylinderflade af styrerøret (10) ligger i 35 området mellem 0,01 og 0,1 mm.
5. Ventil ifølge et eller flere af kravene 1-4 til aktivering ved hjælp af vekselstrøm, kendetegnet ved, DK 154728 B at hovedstykket (9 '} på den mod magnetankeret (8 1j vendte side har en kortslutningsring (18), og at ventilstangen (ll'a, ll'b) har en afbrydelse, hvorover der er bygget bro ved hjælp af et fjederelement (19). 5
6. Ventil ifølge et eller flere af kravene 1-5, kendetegnet ved, at det andet ventilsæde er anbragt på undersiden af en mellem ventilhuset (1) og ventiloverdelen (6) indsat ringformet plade (13), som på sin overside har radiale i0 strømningskanaler (16), som er forbundet med tilbageløbstil slutningen (R), hvorhos strømningskanalerne (16) rindmunder i gennemgangsslidser (17) i ventiloverdelen (6), der er forbundet med yderrummet og danner tilbageløbstilslutningen (R).
7. Ventil ifølge krav 6, kendetegnet ved, at den ringformede plade (13) er således indrettet, at den kan indsættes i ventilhuset (1) i mindst to forskellige positioner, som er forskudt en forud given vinkel i forhold til hinanden, hvorhos indgangsåbningerne for strømningskanalerne (16), i 20 det mindste i én af positionerne, er forskudt på en sådan måde i forhold til gennemgangsslidserne (17), at der opstår et formindsket gennemgangsareal.
8. Ventil ifølge krav 6 eller 7, kendetegnet ved, 2 5 at den består af de fire fra hinanden adskillelige og igen sammentaettelige dele, ventilhuset (1), ventiloverdelen (6), den ringformede plade (13) og magnetankeret (8) med ventiltallerkenen (12). 30 35
DK493383A 1982-10-29 1983-10-27 Elektromagnetisk aktiverbar 3/2-vejs ventil til styring af et modtagerapparat i et trykledningssystem DK154728C (da)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19823240103 DE3240103A1 (de) 1982-10-29 1982-10-29 Elektromagnetisch betaetigbares 3/2-wegeventil zur steuerung eines verbrauchers in einem unterdruckleitungssystem, insbesondere fuer melkanlagen
DE3240103 1982-10-29
DE8310399 1983-04-09
DE8310399 1983-04-09

Publications (4)

Publication Number Publication Date
DK493383D0 DK493383D0 (da) 1983-10-27
DK493383A DK493383A (da) 1984-04-30
DK154728B true DK154728B (da) 1988-12-12
DK154728C DK154728C (da) 1989-05-08

Family

ID=25805434

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK493383A DK154728C (da) 1982-10-29 1983-10-27 Elektromagnetisk aktiverbar 3/2-vejs ventil til styring af et modtagerapparat i et trykledningssystem

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP0110139B1 (da)
DE (1) DE3363803D1 (da)
DK (1) DK154728C (da)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE4201449C2 (de) * 1992-01-21 1995-02-02 Danfoss As Magnetventil-Oberteil
DE4201448C2 (de) * 1992-01-21 1995-03-16 Danfoss As Tauchanker-Magnetanordnung und Verfahren zu dessen Herstellung

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1025693B (de) * 1953-04-02 1958-03-06 Erich Herion Elektromagnetisch gesteuertes Dreiwege-Ventil mit Entlastungsmitteln
DE1157865B (de) * 1953-08-08 1963-11-21 Erich Herion Mehrwegeventil mit mehreren gleichachsigen Ventilsitzen
DE1163450B (de) * 1958-04-30 1964-02-20 Buerkert Christian Mit Wechselstrom betriebener Tauchanker-Elektromagnet, insbesondere fuer Ventile
DE1272664B (de) * 1965-09-04 1968-07-11 Teldick Luftfahrt Ausruestung Elektromagnetisch betaetigbares Dreiwegeventil
DE2345235C3 (de) * 1973-09-07 1978-04-06 Westfalia Separator Ag, 4740 Oelde Selbsttätig arbeitendes Unterdruck-Regelventil für Melkanlagen
DE2855902A1 (de) * 1978-12-23 1980-07-10 Mueller A & K Gmbh Co Kg Elektromagnetisch betaetigbares 3/2-wegeventil, insbesondere zur fernsteuerung von einseitig mit einem fluid beaufschlagbaren vorrichtungen

Also Published As

Publication number Publication date
DK493383D0 (da) 1983-10-27
DK154728C (da) 1989-05-08
EP0110139B1 (de) 1986-05-28
EP0110139A1 (de) 1984-06-13
DK493383A (da) 1984-04-30
DE3363803D1 (en) 1986-07-03

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP3663463B2 (ja) 弁座内のハードなチューブの流体チャンネルとフレシブルな密封ダイアフラムとを有するソレノイドバルブ
JP4928448B2 (ja) 容量制御弁
US2705608A (en) Non-chattering pilot controlled diaphragm valve
US10641397B2 (en) Valve seat
US3631882A (en) Diaphragm valve
KR100256899B1 (ko) 흡출밸브
US2951503A (en) Pilot control diaphragm valve
SE430710B (sv) Anordning for reglering av kapacitet och inre kompression i skruvkompressorer anordning for reglering av kapacitet och inre kompression i skruvkompressorer
GB2157402A (en) Compressor valve assembly
DK154728B (da) Elektromagnetisk aktiverbar 3/2-vejs ventil til styring af et modtagerapparat i et trykledningssystem
US3623700A (en) Diaphragm valve
US3362679A (en) Valve diaphragm with pressure relief holes
US11261990B2 (en) Actuator and valve device
CN219472901U (zh) 一种防水锤先导式电磁阀
EP4390197A1 (en) Electromagnetic valve and air conditioning system having same
JP4990118B2 (ja) 流体機器
CN213039854U (zh) 一种带有指示功能的耐磨衬胶闸阀
CN213629011U (zh) 膜片式电磁阀
US11047503B2 (en) Actuator, valve device, and fluid supply system
JP3506184B2 (ja) 塗装装置における圧力調整装置
CN219712363U (zh) 一种高频率电磁阀
CN213393658U (zh) 一种用于水路系统通断的控制阀
JP7445314B2 (ja) ダイヤフラム、バルブ、およびダイヤフラムの製造方法
CN214618090U (zh) 一种常开型二位二通电磁阀
KR101193293B1 (ko) 솔레노이드 밸브

Legal Events

Date Code Title Description
PBP Patent lapsed