DK153417B - Undertag med et fugtabsorberende lag. - Google Patents

Undertag med et fugtabsorberende lag. Download PDF

Info

Publication number
DK153417B
DK153417B DK418786A DK418786A DK153417B DK 153417 B DK153417 B DK 153417B DK 418786 A DK418786 A DK 418786A DK 418786 A DK418786 A DK 418786A DK 153417 B DK153417 B DK 153417B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
roof
moisture
underside
absorbing layer
diffusion
Prior art date
Application number
DK418786A
Other languages
English (en)
Other versions
DK418786A (da
DK418786D0 (da
DK153417C (da
Inventor
Vagn Korsgaard
Original Assignee
Vik Consult
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Vik Consult filed Critical Vik Consult
Priority to DK418786A priority Critical patent/DK153417C/da
Publication of DK418786D0 publication Critical patent/DK418786D0/da
Publication of DK418786A publication Critical patent/DK418786A/da
Publication of DK153417B publication Critical patent/DK153417B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK153417C publication Critical patent/DK153417C/da

Links

Landscapes

  • Tents Or Canopies (AREA)
  • Laminated Bodies (AREA)

Description

Den foreliggende opfindelse angår et undertag til et tag med hældning og omfattende et fugtabsorberende lag.
Almindeligvis monteres der under tagbelægninger med hældning, såsom teglstens-, skifer- og bølgeeternittage, et såkaldt undertag, hvis hovedformål er at forhindre, at slagregn eller fygesne, som trænger igennem de uundgåelige fuger i disse tagbelægninger, giver anledning til fugtskader.
De kendte undertage består typisk af armerede plastfolier, som ikke alene er vandtætte men også diffusionstætte. Anvendelsen af sådanne undertage har medført det problem, at der i vinterhalvåret dannes kondensvand på undersiden af undertaget i så betydelige mængder, at det har givet anledning til fugtskader. For at forhindre dette stilles der i bygningsreglementet krav om, at tagrummet skal ventileres effektivt, hvilket i praksis ikke altid kan opfyldes.
Udnyttes tagrummet til beboelse, eller er der tale om, at loftet i underliggende rum følger tagfladen, såkaldte skrålofter, skal der desuden varmeisoleres imellem undertaget og selve loftsbeklædningen.
For at forhindre, at der i disse tage dannes kondensvand på undertaget, kræves det, at der på isoleringens underside indlægges en dampspærre, samt at der imellem undertaget og isoleringen tilvejebringes et mindst 4 cm bredt hulrum, som skal ventileres til det fri. I praksis har det imidlertid vist sig vanskeligt at undgå dannelse af kondensvand, fordi dampspærren på isoleringens underside som regel ikke kan monteres tilstrækkeligt lufttæt til at forhindre, at fugtig luft fra det underliggende rum strømmer ud i tagkonstruktionen og afsætter kondensvand på undertaget.
Som følge af, at undertaget normalt er så nedbøjet mellem spærene, at det berører isoleringen på et større eller mindre areal mellem spærene, opnås der heller ikke den krævede ventilationsspalte mellem isoleringens overside og undertaget.
For at nedsætte risikoen for fugtskader på grund af dannelse af kondensvand på undertaget udføres dette nu ofte af materialer med en vis fugtakkumuleringsevne og en lille diffusionsmodstand med det formål at få det opsugede kondensvand til at diffundere ud igennem undertaget til hulrummet mellem tagbeklædningen og undertaget, der som regel er effektivt ventileret til det fri. Selv, når undertaget har en lille diffusionsmodstand, er det meget begrænset, hvor hurtigt det akkumulerede kondensvand kan slippe ud gennem undertaget. Dette skyldes, at de tynde folier, som typisk udgør undertaget, har en forsvindende lav varmemodstand i forhold til tagkonstruktionens samlede varmemodstand.
I det vel ventilerede hulrum på oversiden af undertaget vil den relative luftfugtighed være den samme som i det fri, hvor den i vinterhalvåret typisk ligger meget nær 100%. Da temperaturen på den fugtige underside af undertaget vil være den samme som på oversiden, vil der følgelig ikke være nogen partialtrykforskel til at drive det akkumulerede kondensvand ud igennem undertaget. Kondensvandet vil derfor forblive i undertaget, indtil eventuel sol på taget vil drive det tilbage igennem isoleringen til dampspærren på undersiden af isoleringen, hvor det vil kondensere og ofte give anledning til dryp fra loftet, såkaldt sommerkondens.
i ·
Undertaget ifølge opfindelsen er ejendommeligt ved, at oversiden af det fugtabsorberende lag er dækket af en vandtæt, diffusionsåben belægning, og at det på undersiden af det fugtabsorberende lag har adskilte zoner med en diffusionstæt belægning, idet disse zoner har en sådan størrelse og placering, at undertagets fugtafgivelse ved sollysbestråling af taget ikke er hurtigere, end at den afgivne fugt kan bortventileres fra undertagets underside.
Opfindelsen er baseret på den erkendelse, at sommerkondensdryp fra et undertag af den i indledningen nævnte art i det væsentlige helt kan elimineres ved at afstemme fugtafgivelsen fra det fugtabsorberende lag i retning bort fra tagfladen efter ventilationen langs undertagets underside, d.v.s. ventilationsspalten mellem undertaget og varmeisolationslaget, og at dette kan opnås ved at gøre dele af undersiden af det fugtabsorberende lag diffusionstæt.
De nævnte zoner dækker typisk et samlet areal på 70-90% og fortrinsvis ca. 80% af undersiden af det fugtabsorberende lag.
Af produktionsmæssige grunde har de nævnte zoner fortrinsvis form som striber, og undertaget oplægges fortrinsvis på en sådan måde, at striberne strækker sig fra tagets kip til dets fod. Undertiden er det dog mere hensigtsmæssigt at oplægge det på en sådan måde, at striberne forløber på tværs af taghældningen. Bredden af striberne bør ikke være større end halvdelen af vandets vandringslængde ved absorption i det absorberende lag, idet tagets absorptionsevne i modsat fald ikke vil blive fuldt udnyttet.
Opfindelsen skal herefter beskrives nærmere under henvisning til tegningen, som viser et snit gennem et undertag ifølge opfindelsen i forstørret målestok.
På tegningen betegner 1 et fugtabsorberende lag bestående af syntetiske formstoffibre. Laget er på oversiden belagt med en finperfo-reret, tynd plastfolie 2. På undersiden af det fugtabsorberende lag er der anbragt parallelle strimler 3 af en diffusionstæt plastfolie. Strimlerne 3 har en bredde, der er ca. 4 gange så stor som afstanden mellem strimlerne.
I praksis har det vist sig hensigtsmæssigt at belægge undersiden af det fugtabsorberende lag med striber med en bredde på ca. 20 cm, anbragt med et mellemrum på ca. 5 cm.
Belægningen på oversiden af det fugtabsorberende lag består fortrinsvis af en finperforeret polyolefinfolie med en vægt på 15-25 2 2 g/m , f.eks. en polypropylenfolie med en vægt på ca. 20 g/m .
Ved anvendelse af et fugtabsorberende lag bestående af fibre af polypropylenfilt kan perforeringen frembringes ved at presse den tynde polyolefinfolie mod en overflade med mange udragende fiberender. Disse udragende fiberender vil herved danne såkaldte pinholes, og der opnås hermed en tilfredsstillende damppermeabilitet.
Folien på oversiden af undertaget kan bestå af en blanding af polyolefiner, f.eks. en hovedmængde polypropylen og en mindre mængde polyethylen. Folien indeholder fortrinsvis en antioxidant, såsom octadecyl-3-(3,5-ditertbutyl-4-hydroxy-phenyl)propionat, idet en oxidation af folien vil medføre, at den krakelerer. Herudover er det hensigtsmæssigt at tilføre folien et UV-beskyttelsesmiddel, såsom et metalpulver. Dette tjener navnlig til at beskytte folien i byggeperioden, hvor undertaget kan blive udsat for direkte sollys.
Det fugtabsorberende lag har fortrinsvis baneform og kan som nævnt bestå af polypropylenfilt. I så fald har laget fortrinsvis en vægt 2 på omkring 140 g/m . Det skal bemærkes, at laget også kan indeholde eller bestå af andre syntetiske fibre, herunder glasfibre, og at det helt eller delvis kan bestå af cel!ulosefibre. Laget har fortrinsvis en vægt på 100-200 g/m . De adskilte zoner på undertagets underside er fortrinsvis belagt med en diffusionstæt polyolefinfolie, f.eks.
2 en polypropylenfolie med en vægt på ca. 30 g/m .
Striberne på undertagets underside fremstilles fortrinsvis ved samtidigt at føre det fugtabsorberende lag under et antal dyser, hvorfra der afgives strømme af flydende plast med en bredde, som er lidt større end bredden af de ønskede foliestrimler, og ved derpå at føre det således dannede materiale gennem et valsesæt.

Claims (4)

1. Undertag til et tag med hældning og omfattende et fugtabsorberende lag, kendetegnet ved, at oversiden af det fugtabsorberende lag er dækket af en vandtæt, diffusionsåben belægning, og at det på undersiden af det fugtabsorberende lag har adskilte zoner med en diffusionstæt belægning, idet disse zoner har en sådan størrelse og placering, at undertagets fugtafgivelse ved sollysbestråling af taget ikke er hurtigere, end at den afgivne fugt kan bortventileres fra undertagets underside.
2. Undertag ifølge krav 1, kendetegnet ved, at belægningen på oversiden af det fugtabsorberende lag består af en finperforeret plastfolie.
3. Undertag ifølge krav 1, kendetegnet ved, at de adskilte zoner på undersiden har form som striber, og at den diffusionstætte belægning består af plastfoliestrimler.
4. Undertag ifølge krav 3, kendetegnet ved, at afstanden mellem de belagte striber er ca. 1/4 af bredden af disses bredde.
DK418786A 1986-09-02 1986-09-02 Undertag med et fugtabsorberende lag. DK153417C (da)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK418786A DK153417C (da) 1986-09-02 1986-09-02 Undertag med et fugtabsorberende lag.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK418786 1986-09-02
DK418786A DK153417C (da) 1986-09-02 1986-09-02 Undertag med et fugtabsorberende lag.

Publications (4)

Publication Number Publication Date
DK418786D0 DK418786D0 (da) 1986-09-02
DK418786A DK418786A (da) 1988-03-03
DK153417B true DK153417B (da) 1988-07-11
DK153417C DK153417C (da) 1991-06-24

Family

ID=8131098

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK418786A DK153417C (da) 1986-09-02 1986-09-02 Undertag med et fugtabsorberende lag.

Country Status (1)

Country Link
DK (1) DK153417C (da)

Also Published As

Publication number Publication date
DK418786A (da) 1988-03-03
DK418786D0 (da) 1986-09-02
DK153417C (da) 1991-06-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI78151C (fi) Aongspaerr.
US8276336B2 (en) Article and method for controlling moisture
US8316597B2 (en) Method of removing moisture from a wall assembly
EA000491B1 (ru) Паровой барьер для теплоизоляции зданий
MX2014000063A (es) Agujeros de ventilacion de cabellete de malla contorneada.
US20070094966A1 (en) Insulation Batt Having Integral Baffle Vent
US10458119B2 (en) Roofing shingles
AU2014211459A1 (en) Variable-humidity directional vapour barrier
CZ298483B6 (cs) Bariéra proti vodní páre a zpusob její výroby
EP0241752B1 (en) Underroof
US20210285216A1 (en) Integrated ventilation and flashing in integrated roof system with engineered wood
EP1296002A2 (en) A vapour barrier or underroof for buildings
NO780771L (no) Undertaksduk.
DK153417B (da) Undertag med et fugtabsorberende lag.
WO1996037667A1 (de) Unterspannbahn und verwendung derselben
US20120204507A1 (en) Article and method for controlling moisture
JPH0453987B2 (da)
CA2611247C (en) Insulation batt having integral baffle vent
FR2861773A1 (fr) Ecran souple de sous-toiture, et toiture comportant un tel ecran
GB2579013A (en) Building material
JPH07259271A (ja) 通気路を設けた屋根下葺材
CA2704588A1 (en) Exterior wall assembly including dynamic moisture removal feature
DD286639A5 (de) Vorrichtung zur aufnahme und ableitung von kondenswasser
CZ20305U1 (cs) Hydroizolační podstřešní nebo stěnová membrána

Legal Events

Date Code Title Description
PBP Patent lapsed