DK149417B - Apparat med temparaturfoelende element til regulering af en ventil i et ventilationsanlaeg - Google Patents

Apparat med temparaturfoelende element til regulering af en ventil i et ventilationsanlaeg Download PDF

Info

Publication number
DK149417B
DK149417B DK132278AA DK132278A DK149417B DK 149417 B DK149417 B DK 149417B DK 132278A A DK132278A A DK 132278AA DK 132278 A DK132278 A DK 132278A DK 149417 B DK149417 B DK 149417B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
valve
chamber
air
temperature
bimetal element
Prior art date
Application number
DK132278AA
Other languages
English (en)
Other versions
DK149417C (da
DK132278A (da
Inventor
Olov Ragnar Lennart Eriksson
Original Assignee
Teknoterm Systemts Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Teknoterm Systemts Ab filed Critical Teknoterm Systemts Ab
Priority to DK132278A priority Critical patent/DK149417C/da
Publication of DK132278A publication Critical patent/DK132278A/da
Publication of DK149417B publication Critical patent/DK149417B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK149417C publication Critical patent/DK149417C/da

Links

Landscapes

  • Temperature-Responsive Valves (AREA)

Description

149417 Nærværende opfindelse angår et apparat af den i indledningen til krav 1 angivne art og omfattende et temperaturfølende element til automatisk regulering af en ventil i en ventilationskanal til bygninger.
I boliger og andre lokaler sker der en ikke ubetydelig selwenti-lation ved, at yderluften siver ind, især ved vinduer og døre, og siver ud gennem selvtræk i afgangsluft kanaler,sædvanligvis fra køkken, WC og baderum. En meget stor del af bestående boliger blandt andet praktisk taget alle villaer har sådanne såkaldte selvtrækssystemer.
Når udetemperaturen er lav, og især hvis det desuden blæser, bliver 2 149417 selvtrækken kraftig og varmetabene derved store, hvis afgangsluftkanalerne ikke har begrænsningsindretninger, som modvirker denne ud fra ventilationssynspunktet unødvendige og'uøko-nomiske selvtrækforøgelse. Man kan ganske vist begrænse selvtrækken om vinteren ved manuelt og trinvis eller fuldstændig at aflukke eventuelt eksisterende ventiler i de enkelte rum. Denne måde er imidlertid upraktisk og alt for grov. Den resulterer enten i for rigelig eller for knap ventilation. Ventilreguleringen kan ikke blive økonomisk effektiv, hvis den ikke kontinuerligt tilpasses blandt andet døgnmæssige variationer i vejrliget.
Det er kendt at anbringe aflukkelige tilgangsluftkanaler og at anbringe et temperaturaffølende organ med et følerlegeme i en afgangsl-uftkanal, hvilket følerlegeme ved dimensions- eller formforandringer ved temperaturforandringer i den omgivende luft gradvis lukker eller åbner en ventil, således at afgangsluftmængden i nogen grad reguleres. Det er også kendt, at det temperaturaffølende organ kan anbringes ved afgangsluft kanalens udløb for at lade også den ydre lufts temperatur påvirke følerlegemets dimensionseller formforhold og forårsage lukning af en ventil i udløbet.
Det har imidlertid vist sig, at konventionelle afgangsluftbegrænsende indretninger ikke giver nogen virkelig energifattig ventilation i selvtrækssystemet. Ved lav temperatur og blæst bliver nemlig luftomsætningen meget kraftigere end ved samme lave temperatur uden blæst. Ventilationstabene i selvtræksventilerede huse i den koldere del af året, dvs. i fyringssæsonen,udgør ca. 1/3 af de totale varmetab. I koldt vejr tenderer desuden luftfugtigheden inden i huset til at antage usunde lave værdier. Lav luftfugtighed i boliger i fyringssæsonen opleves af mange som belastende.
Efter opvarmningen af luften inden i huset til rumtemperatur får den oprindelige kolde luft udefra en uheldig lav relativ fugtighed. Jo større luftomsætning, der tillades i køligt vejr, desto tørrere luft fremkommer der derfor i huset.
En tredie vejrfaktor af betydning foruden udetemperaturen og vindstyrken er strålingens intensitet. Ved f.eks. stærk solstråling tenderer indendørs temperaturen til at stige. En måde til at undgå dette er at lade .afgangsluftmængden pr. tidsenhed stige.
3 149417
De i det foregående beskrevne ulemper og ønsker er i væsentlig grad afhjulpet henholdsvis opnået ved hjælp af det afgangsluftbegrænsende eller afgangsluftregulerende system, som er beskrevet i det svenske patentskrift nr. 385.731. Dette system formår at regulere en ventil i en afgangsluftkanal i afhængighed af alle betydningsfulde faktorer, såsom indendørstemperatur og udendørstemperatur, vindstyrke samt varme- og kuldestråling.
Nærværende opfindelse, som bygger på det princip, der ligger til' grund for opfindelsen ifølge det nævnte patentskrift, har til formål at muliggøre en tilpasning af denne teknik også på tilgangs luftkanaler, dvs. ventilationskanaler, som normalt leder luft udefra til indendørslokaler for yderligere at nedbringe de totale energiproduktionsomkostninger og herunder at forbedre det i det svenske patentskrift nr. 385.731 beskrevne system, således at det kommer til at passe til automatisk tilgangsluftregulering og eventuelt både til afgangs- og tilgangsluftregulering og derved medføre effektiv, automatisk og optimal begrænsning af luftomsætningen i et hus, dvs. til et økonomisk og fysiologisk rimeligt niveau uanset forekommende variationer i udendørstemperatur og vindstyrke, og at udforme et apparat som et kompakt,funktionssik-kert og automatisk virkende apparat, der kan benyttes til og rumfangsmæssigt kan holde tilgangsluftmængden konstant pr. tidsenhed og som,om ønsket,kan benyttes som afgangsluftkanal i overensstemmelse med ovennævnte patentskrift.
Por at tilgodese dette formål er det indledningsvist omtalte apparat ifølge opfindelsen ejendommelig ved det i den kendetegnende del af krav 1 anførte.
Apparatet ifølge krav 1 giver en driftssikker, automatisk, optimal begrænsning af luftomsætningen i et beboelseshus for god varmeøkono-mi uafhængig af forekommende udendørstemperatur og vindstyrke. Apparatet ifølge opfindelsen kan erstatte eller komplettere tidligere kendte tilgangsluftventilationssystemer af enklere art og tillige f.eks. mekaniske ventilationssystemer eventuelt i kombination medet varmegenindvindingsaggregat, og afhjælper deres ulemper.
I begge tilfælde formår apparatet selv i den kolde årstid eller i fyringssæsonen at holde luftomsætningen på et acceptabelt niveau med hensyn til såvel udendørsluftens temperaturvariationer som rå- 4 149417 dende vindforhold og ved et acceptabelt niveau også, når solstrålingen er intensiv og indendørstemperaturen som følge deraf stiger, hvilket er et specielt besværligt problem ved ellers koldt vejr.
Apparatet ifølge opfindelsen er givetvis med særlig stor fordel anvendelig i et hus i tilslutning til en som tilgangsluftkanal anbragt åbning i en væg mellem et rum og ydersiden af en bygning. Apparatet placeres så på væggens inderside med indløbet tilsluttet til tilgangsluftkanalen.
Af luftstrømmen, som tillige i dette tilfælde tenderer imod at stige med stigende vindtryk udendørs, afledes en delstrøm i berøring med følerlegemet, som således påvirkes af den kolde udendørslufttemperatur og afhængig af vindtrykket (vindhastigheden), men følerlegemet påvirkes tillige af indendørsluftens (rumluften) bevægelser. Ved stigende vindtryk udendørs forøges indflydelsen fra tilgangsluften (gennem stigende luftindstrømning i kanalen) i forhold til indendørstemperaturen og i forekommende tilfælde kan en del af indendørsluftstrømmen afledes og bringes til at virke på følerlegemet. Med stigende vindtryk og synkende udendørstemperatur påvirkes derved følerlegemet til lukning af ventilen tilsvarende mere, men indendørsluftens temperatur og strømning i kontakt med følerlegemet virker i modsat retning, dvs. til åbning af ventilen, hvorved resultatet er, at ventilen indstilles i en stilling, som beror såvel på udendørstemperaturen som på v'indtrykket samt indendørstemperaturen og eventuelt indendørsluftstrømmen. Selv i dette tilfælde opnås følgelig mest økonomisk udluftning af rummet.
Ved hjælp af en indretning, som muliggør forindstilling af en kanal til ledning af varm indendørsluft i kontakt med følerlegemet og/eller forindstilling af følerlegemets manøvreområde,kan adskilte rum reguleres på forskellig måde, og forskellige personlige ønsker kan tilfredsstilles.
Apparatet kan imidlertid også benyttes udendørs i tilslutning til en afgangsluftkanal med i hovedsagen samme virkning som apparatet ifølge det ovennævnte svenske patentskrift. Apparatet tilsluttes da med sit indløb til afgangsluftkanalens udløb, f.eks. ved ydersiden af et tag, således at den afledede del af varm afgangsluft og i forekommende tilfælde kold udendørsvind påvirker følerlegemet samtidig, dog i varierende grad afhængig af vindstyrken og afgangs- 5 149417 luftens temperatur og hastighed. Ved stærk vind dominerer vindens temperaturmæssige indvirkning på følerlegemet og ved svag vind den varme afgangslufts virkning. Ved stærk kold vind lukkes ventilen mere end ved svag vind med samme temperatur, idet delstrømmen af varm afgangsluft i første tilfælde ikke gives en mulighed for at opvarme følerlegemet så meget som det har mulighed for at gøre i det andet tilfælde. Resultatet bliver således, at den varme afgangslufts varmepåvirkning på følerlegemet formindskes med tiltagende vindstyrke og forøges med faldende vindstyrke, og at ventilen gradvis lukkes ved stigende vindstyrke og gradvis åbnes ved faldende vindstyrke henholdsvis gradvis lukkes ved synkende afgangslufttemperatur og/eller udendørstemperatur og gradvis åbnes med stigende afgangsluft- og/eller udendørstemperatur.
Ligesom ved apparatet ifølge det svenske patentskrift nr. 385.731 anvendes i apparatet ifølge nærværendeopfindelse som følgerlegeme et temperaturfølsomt bimetalbånd udformet som en enkelt spiral, men den er indrettet på en for opfindelsen særlig kompakt måde i et på særlig måde indrettet apparathus, som både danner ventilhus og en del af ventilationskanalen, hvorhos apparathuset har vægge med åbninger, der er således anbragt, at luftstrømmen afledes til påvirkning af følerlegemet. Ved denne indretning ifølge opfindelsen opnås et kompakt apparat, som kan tilsluttes til eksisterende ventilationskanaler, og som kan anvendes både til tilgangsluftkanaler og afgangsluftkanaler.
Ved anvendelse til tilgangsluftregulering kan apparatet ifølge opfindelsen let tilsluttes til den indre ende af en allerede eksisterende tilgangsluftkanal, såsom ved indersiden af en ventilations kanal, der er anbragt i en ydervæg i tilslutning til eller ved et vindue. En sådan kanal kan have form som en slids i vindueskonstruktionen eller i ydervæggen mod rummet i nær tilslutning til et vindue. Sådanne kanaler findes ofte under vinduessålbænken og somme tider over vinduet i beboelseshuse og har da sædvanligvis en manuelt indstillelig ventil. Det er da enkelt at erstatte denne ventil med apparatet ifølge opfindelsen med den ved hjælp af et bimetalelement manøvrerede ventil.
I en foretrukken udførelsesform er apparatet udformet som anført i den kendetegnende del af krav 2, hvilken udførelsesform er specielt beregnet for tilslutning af apparatet til en langstrakt relativ 6 149417 smal åbning i en ydervæg mellem et rum og et beboelseshus yderside.
Gennem denne konstruktion med et forholdsvis langstrakt apparathus muliggøres en reduktion af de øvrige dimensioner, således at appa-ratet optager en lille plads i dybden ved placering op ad en væg i tilslutning til tilgangsluftåbningen.
I overensstemmelse med det i krav 3 anførte benyttes i denne forbindelse med fordel et skruelinieformet bimetalelement,og ved at apparatet iøvrigt er udformet i overensstemmelse med det i den kendetegnende del af krav 3 anførte, kan man på den anførte måde udnytte bøsningens længde til at optage et næsten lige så langt skruelinieformet bimetal-element, hvorved dettes længde udnyttes til at frembringe relativ store åbnings- og lukningsbevægelser uden nogen udveksling.
Ved den i den kendetegnende del af krav 4 angivne udførelsesform opnår man den fordel, at apparathuset trods en relativ lille bredde og dybde får en stor gennemstrømningskapacitet takket være sin længde, og en anden fordel er, at ventilorganets slaglængde for åbnings- og lukningsbevægelse kan holdes inden for forholdsvis små grænser af samme årsag, dvs. ved at selv en forholdsvis lille åbning giver en tilstrækkelig gennemstrømningskapacitet takket være åbningens forholdsvis store længde.
Ved hjælp af det i den kendetegnende del af krav 5 anførte sikres, at luften ved apparathusets yderside gennem disse åbninger får adgang til bimetalelementet ved flere punkter for hurtig påvirkning af hele bimetalelementet. En i denne forbindelse fordelagtig udførelsesform er angivet i den kendetegnende del af krav 6, idet de angivne åbninger kan udnyttes på en sådan måde, at det rørformede element placeres drejeligt og indstilleligt i apparathuset ved hjælp af et indstillingsorgan.
Det er fordelagtigt i overensstemmelse med yderligere karakteristika for opfindelsen at anordne ventilorganet, således at det kan lukkes manuelt eller forudindstilles. Ved en enkel forudindstilling af ventilorganet kan åbnings- og lukningsstrækningen for den automatiske regulering tilpasset til særskilte ønsker, og ventilen kan, nårcfette ønskes, lukkes uafhængigt af de rådende forhold.
For at forhindre at korte kraftige vindstød frembringer ikke Ønskelige åbninger eller lukninger eller klapren af ventilorganet, især ved anvendelse af forholdsvis store ventilorganer i form af ventilklapper, 7 149417 har ventilklappen fortrinsvis en fjederbelastet ledindretning og er indrettet til at blive påyirket af følerlegemet mod virkningen af fjederkraften. Ifølge en særlig enkel og derfor fordelagtig udførelsesfonn udgøres fjederbelastningen af et bøjeligt fjedrende vægparti af ventilklappen ved et ved ventilhuset fastgjort kantparti af ventilklappen. Bidvidere er ventilklappen eller, mere generelt, ventilorganet anbragt således i apparathuset, at det ved delvis lukket stilling kan svinges mod virkningen af en elastisk kraft i retning mod lukket stilling. Herved opnås, at kraftige vindstød gennem·husets indløb eventuelt kan fremkalde lukning af, .men ikke åbning af ventilen.
I det følgende forklares opfindelsen under henvisning til tegningen, hvor fig. 1 viser et apparat ifølge opfindelsen set fra oven delvis i snit og fig. 2 et snit efter linien II-II i fig. 1.
På figurerne ses en ydervæg 25#, som adskiller et rum 26. i et. beboelseshus fra yderluften ved 27. I væggen 25 eller viduespar-tiet (dvs. karm eller bue) er anbragt en vandret slids 28, f.eks. over eller som vist under et ikke vist vindue. Apparatet ifølge opfindelsen, der, som det fremgår af tegningen,er meget kompakt, er som helhed betegnet med 30 og indbefatter et apparathus 31, som indeholder to kamre 32 og 33. Det ene kammer 32 har form som en kanal, der har i hovedsagen samme længde som slidsen 28 og er forbundet dels med slidsen 28 gennem en indløbsslids 34 i en bundplade 35, dels med rummet 26 gennem en fortrinsvis i forhold til indløbet 34 afvinklet udløbsslids 36 til en passende udløbsretning.
Et bimetalelement 37 har form som en enkelt skruelinie og er anbragt i kammeret 33, der er afgrænset fra kammeret 32 ved hjælp af en drejelig bøsning 38, som er lejret i en indvendig cylinderformet del 31a af apparathuset 31. Denne del 31a af apparathuset 31 har en. eller flere åbninger 39, og bøsningen 38 har en indløbsslids eller indløbsåbninger 40 samt udløbsslidser eller udløbsåbninger 41. Indløbsslidsen 40 forbinder hovedkammeret eller 8 149417 hovedkanalen 32 med himetalkammeret eller bimetalkanalen 33, og åbningerne 41 har forbindelse med åbningerne 39 og gennem disse med beboelsesrummet 26.
Bøsningen 38 er drejelig ved hjælp af et fra rummet 26 tilgængeligt håndtag 42, således at det frie gennemstrømningsareal gennem åbningerne 39 og 41 kan reguleres.
Bimetalelementet 37’s ene ende 37a er forbundet med apparathuset 31 fortrinsvis gennem en indretning 43, som giver indstillingen af bimetaielementets længdestilling i bøsningen 38, og bimetalelemen-tets anden ende er forbundet med en manøvrearm 37b eller danner denne manøvrearm, som er indrettet til at påvirke en ventilklap 44, som i fig. 2 er vist ved fuldstreg i helt åben stilling og ved punktstreg i helt lukket stilling i forhold til luftkanalen 32's udløb 36.
Ventilklappen 44 er i den viste udførelsesform fastgjort i apparat-huset ved, at en indre kant i form af en vulst 44a på klappen 44 er indfæstet i et i snit cirkulært sæde i apparathusvæggen 31. I dette tilfælde kan klappen 44 bestå af elastisk materiale og være udformet således, at den danner et element, der ved sin egen elasticitet forsøger at gå fra lukket stilling til åben stilling og derved altid holdes i anlæg mod bimetalarmen 37b. Imidlertid kan klappen 44 i stedet for være lejret med sin kantvulst 44a i ovennævnte sæde og kan have en sådan egenvægt eller være forbundet med bimetalarmen 37b for både at blive åbnet og lukket ved sin vægt eller tvangvis. Eventuelt kan klappen 44 være påvirket henimod åben stilling ved hjælp af en ikke vist fjeder.
Apparathuset 311 s bundplade 35, som er fastgjort til væggen 25 ved hjælp af skruer 45, har i den viste udførelsesform to parallelle indadvendende lister 46, og apparathuset 31 har ved modsatte sidevægges indre kanter til listerne passende spor. Ved passende form af listerne 46 og de til disse svarende spor kan apparathuset 31 let monteres på bundpladen 35 ved at udøve et tryk mod huset for . tilvejebringelse af indgreb mellem apparathuset 31 og bundpladens lister 46. Hvis apparathuset 31 består af plade, kan bundpladen bestå af elastisk materiale, f.eks. plast, hvilket letter den beskrevne montering af apparathuset 31, 9 149417
Bimetalelementet 37 behøver som regel ikke at have så stor en længde som apparathuset 31. I den viste udførelsesform har bime-talelementet 37 ca. halv så stor længde som -apparathuset 31, og bimetal-armen 37b virker i hovedsagen på et punkt midt imellem ventilklappen 44’s ender.
I fig. 2 er tilgangsluftstrømmen udefra antydet med pile 50 og indgangsluftstrømmen til rummet 26 med pile 51· En del af tilgangsluften kan strømme gennem kammeret 33 som en delstrøm.52a, men fra rummet 26 kan også varm luft strømme gennem kammeret 33 på den måde, som er antydet med pilene 52.
Luftstrømmene 50-51, 52 og 52a svarer i princippet til de luftstrømme, som kan forekomme ved apparatet ifølge det svenske patentskrift nr. 385-751.
Ved stigende vindtryk uden for væggen 25 kan strømmene i retningen 50-52a komme til at dominere. Disse koldluftstrømme virker på bi-metalelementet 37 og frembringer lukning af ventilen 36 afhængig af luftmængden og lufttemperaturen. Imidlertid strømmer tillige varm luft gennem bimetalelementet 37 ifølge strømningspilene 52, og bimetalelementet påvirkes således også i afhængighed af den indre lufts temperatur, og ventilen 44 indstilles derfor i afhængighed af såvel indendørsluftens temperatur (varm luft) som af-yderluftens temperatur og vindtrykket, hvorved tilgangsluftregu- ·. leringen tager hensyn både til de ydre og de indre betingelser.
Ved muligheden af at indstille gennemløbet 39, 41 og bimetalelementet 37’s vinkelstilling (udgangsstilling) på den beskrevne måde, kan apparatet 30 let tilpasses til forskellige ventilationsbehov.
Det på tegningen viste apparat udgør et eksempel på en hensigtsmæsr sig løsning af problemet at anvende det princip, som er beskrevet i det svenske patentskrift nr. 385.73L valgfrit til en tilgangsluf tkanal eller en. afgangsluftkanal. I den viste udførelsesform anvendes apparatet i et beboelsesrum med indløbet 34 forbundet med ventilationskanalens slids 28, men apparatet kan, hvis det ønskes, anbringes ved udløbet af en afgangsluftkanal med indløbet 34 forbundet med afgangsluftkanalens udløb.
10 149417
Det er fordelagtigt at anvende både automatisk regulerede afgangsluftventiler ifølge det svenske patentskrift nr. 385.731 og automatisk regulerede tilgangsluftventiler ifølge nærværende opfindelse til opnåelse af total selvregulering af beboelseshuse og andre huse. Anvendt som automatisk tilgangsluftventil kan apparatet regulere og begrænse den ventilation, som opstår ret igennem et hus fra vindsiden til læsiden, og som repræsenterer en stor tidligere ukontrolleret, energitabspost ved anvendelse af ikke-regulerede såkaldte springventiler. Opfindelsen kan desuden tilpasses blæserventilationssystemer, hvilket let kan indses uden en særlig beskrivelse.
Ved et hus med flere regulerede ventiler ifølge opfindelsen lukkes ventilerne mere på vindsiden end på læsiden, hvorved optimal udluftning altid sker ved den gunstigste side af huset, hvilket er en stor fordel.
Det har ved forsøg med apparater ifølge opfindelsen vist sig, at de tjenende som reguleringsapparater til tilgangskanaler, såsom ventilationsslidser i vægge,på en overraskende effektiv måde virker lydisolerende over for lyd, der ellers uhindret trænger ind i rummet gennem ventilationsslidser i vægge. En forklaring til denne uventede virkning er, at luftstrømmen afbøjes i apparathuset 30, og at apparathuset derved virker som en lyddæmper. Denne lyddæmpende virkning er forstærket ved, at apparathuset fremstilles af et lyddæmpende materiale, såsom plast.
Det skal desuden nævnes, at det automatisk virkende apparat ifølge opfindelsen ved forbindelse med højt beliggende ventilationskanaler i beboelsesrum eller andre rum afhjælper den ved konventionelle ventiler sædvanlige vanskelighed at anbringe et let tilgængeligt manøvreorgan. Hvis man ikke har eller fæstner sig ved denne vanskelighed, kan apparatets ventilorgan på den anden side forbindes med et fra ståstilling tilgængeligt organ til manuel lukning af ventil-organet i tilfælde af, at man ønsker at lukke ventilationskanalen trods bimetalelementets forsøg på at holde ventilorganet i åben stilling.
Endvidere kan apparatet forsynes med et organ til forindstilling af et område, omkring hvilket ventilklappen reguleres automatisk

Claims (5)

149417 ved hjælp af bimetalelementet. Et organ af denne art kan f.eks. bestå af et eller to indstillelige stopanslag for bimetalelementet eller ventilklappen eller et organ 43 til indstilling af bimetalelementets udgangsstilling (vinkel) for påvirkning af ventilklappen. Det er også muligt at indrette ventilklappen således, at den,· hvis den i koldt vejr , dvs. ved forholdsvis lav udendørstemperatur, påvirkes af kraftige, kortvarige vindstød, kan svinges af disse henimod lukket stilling, selv om temperaturen ikke er så lav, at ventilklappen lukkes af bimetalelementet. Denne mulighed fremgår af fig. 2. Hvis man antager, at temperaturen synker, således at bimetalelementet svinger ventilklappen nærmere udløbet 36 og et kraftigt vindstød indtræffer, kan lufttrykket mod bagsiden af ventilklappen svinge ventilklappen mod lukket stilling. Når .vindstødet ophører og vindtrykket falder tilbageføres ventilklappen af fjederkraft, som i det viste tilfælde er ventilklapmaterialets fjedringsevne i det nærmest leddet 44a beliggende parti. Flagring af ventilklappen dæmpes ved den modstand, fjederkraften giver. Patentkrav.
1. Apparat til ved beboelseshuse og andre bygninger med en ventilationskanal (50) at blive tilsluttet denne og regulere strømmen af luft gennem ventilationskanalen, hvilket apparat omfatter en kanal bestående af et kammer (32) og et udløb (36), et bevægeligt ventilorgan (44) til regulering af luftstrømmen gennem kanalen og et temperaturfølsomt legeme (37), som er indrettet til at reagere ved små temperaturforandringer og derved manøvrere ventilorganet i retning for lukning eller åbning af kanalen afhængig af følerlegemets temperaturreaktioner, hvorhos apparatet har åbninger (39,40) til at aflede en del (52a) af den gennem kanalen strømmende luft til berøring med følerlegemet (37), således at såvel denne del af luften som luft med den ved kanalens (32,36) udløbsside rådende temperatur tillades at påvirke følerlegemet således,at delstrømmens påvirkning af følerlegemet forøges med stigende udendørsvindstyrke og følerlegemet derved påvirkes således, at det vil søge at lukke ventilorganet med stigende vindstyrke og faldende ydertemperatur og åbne ventilorganet (44) med stigende indendørstemperatur, faldende uden- 149417 dørstemperatur, faldende udendørsvindstyrke og stigende udendørstemperatur, kendetegnet ved, at apparatet indbefatter et apparathus (30) med et indløb (34) og et udløb (36), et første kammer (32), som forbinder indløbet (34) med udløbet (36), et fra det første kammer ved hjælp af en bøsnings (3.8) væj adskilt andet kammer (33), som udgøres af bøsningen (38) i hvilket følerlegemet (37) er anbragt, og hvilket er forbundet med det første kammer (32) gennem en åbning i den nævnte væg, og at det af følerlegemet (37) påvirkelige ventilorgan (44) bæres af apparathuset (30) i tilslutning til apparathusets indløb eller udløb.
2. Apparat ifølge krav 1, kendetegnet ved, at apparathuset (30) er aflangt og i hovedsagen rørformet med endevægge og en som indløb (34) indrettet langsgående åbning i husets ene side, og at der inden i apparathuset ved dettes i forhold til indløbets modsatte side er anbragt bøsningen (38), hvis indre danner det nævnte andet kammer (33), hvorhos det første kammer (32) udgøres af et rum imellem bøsningen (38) og apparathusets indløb (34).
3. Apparat ifølge krav 2, hvor følerlegemet består af et skruelinie-formet bimetalelement (37), kendetegnet ved,at bimetal-elementet (37) har tilnærmelsesvis samme yderdiameter som bøsningens (38) indre diameter minus et tilstrækkeligt stykke til at muliggøre nødvendig bevægelighed af bimetalelementet i bøsningen, at bimetal-elementets ene ende, fortrinsvis indstilleligt, er forbundet med apparathuset eller bøsningen, og at bimetalelementet ved den anden ende har eller er forbundet med et fremspring, som strækker sig ud gennem den åbning (40), der forbinder det andet kammer (33) med det første kammer (32), og som danner organ til påvirkning af ventilorganet (44).
4. Apparat ifølge krav 2-3, kendetegnet ved, at dets udløb (36) udgøres af en langsgående åbning i apparathusets (30) væg (31) midt for det første kammer (32), og at ventilorganet har form som en aflang ventilklap (44), der er monteret ved indersiden af huset og er svingelig i det første kammer (32) i retning mod og bort fra udløbet (36) for regulering af udløbets gennemløbsareal .
5. Apparat ifølge krav 2-4, kendetegnet ved, at bøsnin-
DK132278A 1978-03-22 1978-03-22 Apparat med temparaturfoelende element til regulering af en ventil i et ventilationsanlaeg DK149417C (da)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK132278A DK149417C (da) 1978-03-22 1978-03-22 Apparat med temparaturfoelende element til regulering af en ventil i et ventilationsanlaeg

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK132278 1978-03-22
DK132278A DK149417C (da) 1978-03-22 1978-03-22 Apparat med temparaturfoelende element til regulering af en ventil i et ventilationsanlaeg

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK132278A DK132278A (da) 1979-09-23
DK149417B true DK149417B (da) 1986-06-02
DK149417C DK149417C (da) 1986-11-10

Family

ID=8103561

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK132278A DK149417C (da) 1978-03-22 1978-03-22 Apparat med temparaturfoelende element til regulering af en ventil i et ventilationsanlaeg

Country Status (1)

Country Link
DK (1) DK149417C (da)

Also Published As

Publication number Publication date
DK149417C (da) 1986-11-10
DK132278A (da) 1979-09-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2584905A1 (en) A ventilation device
JP4392508B2 (ja) 自然対流式床下暖房換気システム
NO764235L (da)
DK149417B (da) Apparat med temparaturfoelende element til regulering af en ventil i et ventilationsanlaeg
SE410803B (sv) Apparat for att reglera strommen av luft genom en ventilationspassage
US4182487A (en) Apparatus having a temperature sensitive element for controlling a damper in a ventilation system
DK146268B (da) Rumventilationskanal med termisk opdrift og en termostatstyret ventil
NO144939B (no) Apparat med temperaturfoelende element for regulering av en ventil i et ventilasjonssystem
FI58972C (fi) Apparat med temperaturkaennande element foer reglering av en ventil i ett ventilationssystem
USRE26430E (en) Beeler air conditioning system
US3247894A (en) Air conditioning system
JPH0157258B2 (da)
EP1482253A2 (en) Method and device to air a building
AU2014200657B2 (en) Ventilation System
JPS6122214Y2 (da)
AU2015200818B2 (en) Ventilation System
RU225942U1 (ru) Автоматическая форточка проветривания теплицы
JPH0225063Y2 (da)
AU2010200396B2 (en) Ventilation systems
JPH0422190Y2 (da)
JPH0362979B2 (da)
US20080057852A1 (en) Vertically operational barometric air reclaimer unit and use thereof
CA1095145A (en) Thermostatic controller
JPS6325474Y2 (da)
JPS62284139A (ja) 温室の温度管理及び換気の方法

Legal Events

Date Code Title Description
PBP Patent lapsed