DK148433B - Fremgangsmaade til fremstilling af et vandoploeseligt og syrestabiltfarvemiddel ud fra erytrosin - Google Patents

Fremgangsmaade til fremstilling af et vandoploeseligt og syrestabiltfarvemiddel ud fra erytrosin Download PDF

Info

Publication number
DK148433B
DK148433B DK383278AA DK383278A DK148433B DK 148433 B DK148433 B DK 148433B DK 383278A A DK383278A A DK 383278AA DK 383278 A DK383278 A DK 383278A DK 148433 B DK148433 B DK 148433B
Authority
DK
Denmark
Prior art keywords
erythrosine
water
polysorbate
food
mixture
Prior art date
Application number
DK383278AA
Other languages
English (en)
Other versions
DK148433C (da
DK383278A (da
Inventor
Il-Young Maing
Thomas Holden Parliment
Robert Joseph Soukup
Original Assignee
Gen Foods Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Gen Foods Corp filed Critical Gen Foods Corp
Priority to DK383278A priority Critical patent/DK148433C/da
Publication of DK383278A publication Critical patent/DK383278A/da
Publication of DK148433B publication Critical patent/DK148433B/da
Application granted granted Critical
Publication of DK148433C publication Critical patent/DK148433C/da

Links

Landscapes

  • Coloring Foods And Improving Nutritive Qualities (AREA)
  • Non-Alcoholic Beverages (AREA)

Description

U8433
Den foreliggende opfindelse angår en fremgangsmåde til fremstilling af et vandopløseligt og syrestabilt farvemiddel ud fra erytrosin til farvning af et vandigt levnedsmiddel med en pH-værdi på mindre end 4,5.
Det er ofte vanskeligt at konservere, beskytte og opretholde farven i levnedsmidler og drikkevarer. Naturlige pigmenter der enten oprindeligt var indeholdt i levnedsmidlet eller som er sat dertil kan let forringes som følge af udsættelse for lys, luft eller ekstreme temperaturer eller fordi de påvirkes at bestanddele i produktet. Disse forandringer kan foregå let eller over lange tidsperioder, og de kan resultere i en afblegning, mørkning eller farveændring hvilket i alle tilfælde kan påvirke accepterbarheden.
Når levnedsmidler ikke indeholder naturlig eller iboende farve af tilstrækkelig mængde eller stabilitet tjener anvendelsen af farvetilsætninger flere vigtige funktioner. Tilsatte farvestoffer gør levnedsmidlet mere synligt til traskkende og hjælper med til at understrege eller identificere smagsstoffer som normalt er forbundet med et bestemt levnedsmiddel. Større ensartethed i udseende opnås ved tilsætning af farve til korrektion af naturlige variationer som følge af lagring, behandling, emballering og distribution.
Det er velkendt at mange af de syntetiske farvestoffer, generelt betegnet FD&C-farvestoffer, har bred anvendelighed i levnedsmiddelprodukter, indbefattet sådanne fremstillet med vandige opløsninger med lav pH-værdi. Det fremgår fx af US-PS 3.511.667, at næsten alle FD&C-farvestofferne er vandopløselige i deres sure form og således opløses i deres sure form ved en lav pH-værdi i vandige systemer. Som en bemærkelsesværdig undtagelse angiver patentskriftet imidlertid at FD&C rødt nr. 3 normalt kun kan anvendes i neutrale og alkaliske vandige medier ved siden af dets særlige anvendelighed i fedtagtige materialer. Således erkender patentskriftet de vanskeligheder som fagmanden har mødt i forsøget på at formulere klare, sure levnedsmiddelprodukter, idet der opnås betydeligt mindre klare vandige sure drikkevarer når der anvendes FD&C rødt nr. 3 som farvestof.
Rødt nr. 3 er også kendt som erytrosin og er et af kulstof-tjære afledt syntetisk farvestof af xanten-typen. Kemisk kan det defineres som dinatriumsaltet af tetrajodfluorescein. Det er en yderst klar lyserød/rød farve, er uopløselig i syre og udviser en 148433 2 meget kraftig fluorescens og kraftige farveegenskaber. Det har været anvendt i vandige levnedsmiddelprodukter, men har hidtil været almindelig begrænset til systemer med en pH på over ca. 4,5. Uopløseligheden skyldes sandsynligvis den kendsgerning at den indeholder en karboxylgruppe, som er af dominerende betydning i den ikke-ioniserede form under pH 4,5.
Problemerne forbundet med anvendelsen af erytrosin i sure drikkevarer blev også erkendt i US-PS 3.425.841. Imidlertid angiver dette patentskrift at en lille mængde erytrosin (ca. 8 ppm) kan sættes til en uklar ananas/grapefrugt-juiceblanding med en pH så lav som 3,1 for at give juicen en lyserød farvetone.
Et andet tidligere kendt forsøg på at farve levnedsmiddelprodukter med erytrosin indbefatter jetformaling af farvestoffet.
På denne måde kan en dispergering af erytrosin ved en lav pH-værdi forbedres.ved mikropulverisering af de tørre farvestykker i et apparat såsom en "Micron-Master"® Jet Pulverizer. Sådanne apparater virker ved at støde en partikkel der drives med høj hastighed ved hjælp af en stråle af luft eller damp imod andre partikler af det samme materiale. Formaling ved en sådan fremgangsmåde nedsætter farvestoffets partikkelstørrelse til området 1-10μ. Selvom det resulterende produkt ikke er opløseligt i vand er det mere dis-pergerbart end det tilsvarende ikke-formalede produkt. Imidlertid er stabiliteten af den såkaldte opløsning relativ kort. I tilfælde af jetformalet erytrosin anbragt i en drikkevare med en pH på mindre end 4,5 vil' farven bundfælde sig inden for 1 time.
. I modsætning til erytrosin er nogle naturlige, olieopløselige farvestoffer, såsom gurkemeje, annatto og paprika, ufølsomme for pH og uopløselige i vand ved en hvilken som helst pH-værdi. Nogle af disse oliebaserede farvestoffer er imidlertid tilgængelige i handelen i vanddispergerbar form. Disse farvestoffer er ikke opløselige i vand men danner dispersioner, som inden for kort tid, typisk mindre end 1 time, vil begynde at udfælde sig. Der kan fås oleoharpiksformer, hvori farven er standardiseret eller stabiliseret med polysorbat 80. Polysorbater er almindeligt kendte for deres anvendelse i levnedsmidler som emulgeringsmidler, opløselig-gørelsesmidler og dispergeringsmidler. De anvendes specielt som emulgeringsmidler i flødeis, frossen cremesauce eller cremebudding, mælkeis, glasur, fyld og pynt. De anvendes som opløseliggørelses- 148Λ33 3 midler og dispergeringsmidler i pickles og picklesprodukter, og til præparater med fedtopløselige vitaminer eller med vitaminer og mineraler og som dispergeringsmidler i gelatinedesserter og gelatinedessertblandinger.
Andre emulgeringsmidler eller opløsningsmidler såsom pro-pylenglykol, diglycerider og forskellige vegetabilske olier og fedtstoffer er også forenelige med naturlige oliebaserede levnedsmiddelfarvestoffer og kan gøre dem oliedispergerbare. To fabrikanter som producerer denne type farvestoffer er McCormick & Company, Industrial Flavor Division, Hunt Valley, Maryland og Chr. Hansen's Laboratory, Milwaukee, Wisconsin. Flydende farvestoffer fremstillet på denne måde er ufølsomme overfor pH-værdien da hele blandingen er oliebaseret og derfor i bedste fald kun er svagt opløselig i vand. Denne klasse farvestof er også tilgængelig i tør form, hvori farvestoffet er forstøvningstørret på en bærer, typisk gummi arabikum, sammen med et stabiliseringsmiddel såsom polysorbat 80 til dannelse af et tørt, oliedispergerbart, fritflydende produkt. Typiske anvendelser for gurkemeje er pølseskind, margarine, bagefedtstof og andre fedtholdige levnedsmidler. Paprika og annat-to anvendes til at farve ost og fedtholdige levnedsmidler. Disse oliebaserede farvestoffer er imidlertid ustabile i vandige systemer og anvendes ikke i vandbaserede drikkevarer eller i tør-blan-dinger,som rekonstitueres med vand.
Ligesom disse naturlige farvestoffer er karotenoidfarve-stoffer uopløselige i vand og ufølsomme overfor pH, men desuden har de kun begrænset opløselighed i olier. DE-PS 2.411.529 angår fremstillingen af flydende karotenoidfarvestoffer, som er disper-gerbare i vand. Den beskrevne fremgangsmåde indbefatter opvarmning af en blanding af polysorbat udvalgt fra den gruppe der består af polysorbat 60 og polysorbat 80, monoglycerider med lav molekylvægt, mættede kokosnøddesyrer og mættede fraktioner af kokosnøddeolie-triglycerider til en temperatur på 100-120°C hvorpå den ønskede karotenoid sættes til blandingen.
Til trods for de ovenfor kendte metoder til anvendelse af de pH-ufølsomme farver og det længe eksisterende behov for en syrestabil form af erytrosin har den tidligere kendte teknik hidtil ikke været i stand til at løse det problem der er forbundet med anvendelsen af erytrosin i systemer med lav pH-værdi. Eftersom der 148433 4 ikke findes nogen kendt metode til stabilisering af erytrosin i .levnedsmiddelsystemer, der er opløselige ved lav pH, hvilke systemer er forholdsvis rene og fri for bundfald eller tåge og navnlig sådanne afledt af tørre drikkevareblandinger, ville det i høj grad være ønskeligt hvis der kunne udtænkes en simpel metode, som ville muliggøre anvendelsen af erytrosin i sådanne systemer.
Det er et formål med den foreliggende opfindelse at tilvejebringe en fremgangsmåde til på basis af erytrosin at fremstille et rødt levnedsmiddelfarvestof, der kan sættes til et vandigt levnedsmiddelsystem og forblive i opløsning i mindst 24 timer når levnedsmidlet holdes på en temperatur mellem ca.
4,4 og ca. 7,2°C (40°F-45°F). Det røde levnedsmiddelfarvesystem skal kunne anvendes ved formulering af en tør blanding, som når den hydratiseres under sure betingelser er fri for tåge og/eller udfældning af farvestoffet.
Dette opnås med en fremgangsmåde af den i indledningen angivne art, hvilken fremgangsmåde er ejendommelig ved det ... i krav l's kendetegnende del angivne.
Den foreliggende opfindelse går således ud på at gøre erytrosin opløselig og stabil i vandige levnedsmiddelsysterner med en pH-vær-di på mindre end 4,5, og opfindelsen går ud på at man blander erytrosinet med et vandigt medium og et hydrofilt overfladeaktivt middel valgt blandt polyoxyætylen(20)sorbitanmonostearat, polyoxy-ætylen(20)sorbitantristearat og polyoxyætylen(20)sorbitanmonooleat. Blandingen udføres under betingelser med kraftige forskydningskræfter, således at der dannes et kolloidt system.
Ifølge den foreliggende opfindelse opløseliggøres erytrosin ved dannelse af en blanding af polysorbat, erytrosin og et vandigt medium under betingelser, der giver kraftige forskydningskræfter som er effektive til at give den nødvendige stabilitetsgrad for et kommercielt acceptabelt levnedsmiddelprodukt. I typiske tilfælde tilvejebringes dette ved anvendelse af en blender med hastigheder på over 20.000 opm. Blandingen ifølge den foreliggende opfindelse danner en optisk klar opløsning når den dispergeres i vand under sure betingelser. Det antages at der dannes en kolloid suspension. Desuden antages det at erytrosinets partikkélstørrelse reduceres til under 0,2μ og at erytrosinet beskyttes mod syren i systemer med lav pH-værdi ved en indkapslingsvirkning af polysorbatet. I forbindelse med den fo- 143Λ33 5 religgende opfindelse betegner udtrykket "opløseliggjort" at den kolloide suspension i slutproduktet opfattes af øjet som en klar opløsning. Således angår betegnelsen "opløseliggjort" i forbindelse med erytrosin kolloide dispersioner.
De overfladeaktive midler, der er almindeligt kendte som polysorbat 60, polysorbat 65 og polysorbat 80, er de særlige poly-sorbater, der anvendes ved udførelse af den foreliggende opfindelse. Idet det antages at overfladeaktive midler med en HLB (hydrofil-lipofil balance) på mellem 10 og 17 og fortrinsvis fra 14 til 16 kan benyttes, gør sådanne faktorer som afsmag, misfarvning og almindelig uanvendelighed til anvendelse i levnedsmidler de ovennævnte tre polysorbater til de mest ønskelige valg ved udøvelsen af den foreliggende opfindelse.
Polysorbat 60, polyoxyætylen(20)sorbitanmonostearat, er en blanding af partielle stearat- og palmitatestere af sorbitol og sorbitolanhydrider kondenseret med ca. 20 mol ætylenoxyd (C2H40) for hvert mol af sorbitol og dets mono- og dianhydrider.
Det er en citron- til orangefarvet, olieagtig væske eller semi-gel med en svag karakteristisk lugt og en varm, noget bitter smag. Det er opløseligt i vand, anilin, ætylacetat og toluen, men det er uopløseligt i mineralske og vegetabilske olier. Polysorbat 60 er tilgængeligt i handelen under varemærket "Drewpone" ® 60 fra PVO International Inc.
Polysorbat 65, polyoxyætylen(20)sorbitantristearat, er en blanding af partielle stearat- og palmitatestere af sorbitol og dets anhydrider kondenseret med ca. 20 mol ætylenoxyd (C2H40) for hvert mol af sorbitol og dets mono- og dianhydrider. Det er et gyldentbrunt, voksagtigt fast stof med en svag, karakteristisk lugt og en voksagtig, noget bitter smag. Det er opløseligt i mineralske og vegetabilske olier, mineralsk terpentin, acetone, æter, dioxan og metanol, og det er dispergerbart i vand og kulstof tetraklorid. Polysorbat 65 er tilgængeligt i handelen under varemærket "Drewpone" ® 65 fra PVO International Inc.
Polysorbat 80, polyoxyætylen(20)sorbitanmonooleat, er en blanding af partielle oleatestere af sorbitol og sorbitolanhydrider kondenseret med ca. 20 mol ætylenoxyd (C2H40) for hvert mol af sorbitol og dets mono- og dianhydrider. Det er en gul til orangefarvet, olieagtig væske med en svag, karakteristisk lugt og en 148433 6 varm, noget bitter smag. Det er meget opløseligt i vand, under dannelse af en lugtfri, næsten farveløs opløsning, og det er opløseligt i ætanol, ikke-flygtige olier, ætylacetat og toluen. Polysorbat 80 er tilgængeligt i handelen under varemærket "Drewpone" ® 80 fra PVO International Inc.
Når erytrosin normalt sættes til et vandigt surt levnedsmiddel begynder det øjeblikkeligt at udfælde og udvikle en uklarhedsdannende virkning. Produktet ifølge den foreliggende opfindelse kan blandes i et vandigt system med lavt pH på mindre end 4,5 og i typiske tilfælde mindre end 4,0 og forbliver i tilsyneladende opløsning i væsentlige tidsrum. Varigheden påvirkes af temperaturen. I typiske tilfælde afkøles en konsumdrik, der skal være kommercielt acceptabel, i et køleskab og i så fald bevarer systemet dets klarhed på mindst 24 timer og det foretrækkes især at klarheden vil blive opretholdt ved temperaturer mellem ca. 4,4 og 7,2°C. Drikkevarer opbevaret under disse betingelser vil forblive anvendelige i tidsrum på over 72 timer. Ved frysetemperaturer, dvs. under 0°C, er produktet stabilt. Desuden kan produktet underkastes flere nedfrysnings og optøningscykler uden skadelig virkning så længe drikkevaren blandes efter opløsning. Ved stuetemperatur (ca. 21°C) er vandige sure levnedsmidler farvet i overensstemmelse med opfindelsen stabile i tidsrum på mindst 12 timer.
Opløseliggjort erytrosin kan i et hvilket som helst af de ovennævnte polysorbater anvendes som en væske direkte i en drikkevare eller et vandigt levnedsmiddelsystem. Erytro-sinet opløseliggøres først ved blanding under betingelser med kraftige forskydningskræfter med en kombination af polysorbat og vand eller polysorbat og en del af det vandige levnedsmiddelsystem eller ved blanding af erytrosinet og polysorbat med hele det vandige levnedsmiddelsystem, der skal farves.
Det har vist sig at vægtforholdet mellem vand og polysorbat skal være mindst 0,5:1. Vægtforholdet mellem vand og polysorbat kan ligge fra 0,5:1 til 100:1. Fortrinsvis til dannelse 148433 7 af den indledende opløsning vil vægtforholdet mellem vand og polysorbat være mellem 1:1 og 15:1. Det foretrukne område vil give en opløsning, som kan sættes direkte til et vandigt levnedsmiddelsystem. Imidlertid kan der inden for rammerne af den foreliggende opfindelse også anvendes vægtforhold mellem vand og polysorbat som overskrider 100:1, typisk hvis selve det vandige levnedsmiddelsystem anvendes til dannelse af den første opløsning.
Opløseliggjort erytrosin kan også anvendes i et tørt levnedsmiddelsystem, som senere kan rekonstitueres. Dette udføres ved først at fremstille en opløsning som beskrevet ovenfor, fortrinsvis under anvendelse af vand til dannelse af den vandige fase, selvom man igen kan anvende en del af det færdige vandige levnedsmiddelsystem i stedet for vand. Det foretrækkes at anvende en minimal vandmængde til dannelse af opløsningen, da overskud af vand simpelt hen vil kræve længere tørretid og fremgangsmåden vil være energikrævende til fremstilling af en tør form af opløselig- · gjort erytrosin. Når der er først er vundet en opløsning kombinerer man derpå denne med en bærer og der tørres. Anvendte bærere kan være et hvilket som helst af sådanne ikke-toxiske spiselige systemer eller kombinationer til anvendelse i levnedsmidler kendte forbindelser af den nedenfor beskrevne type. Disse indbefatter trikalciumfosfat, hydrofile kolloider såsom dextriner og gummi arabikum og de organiske syrer såsom citronsyre, adipinsyre, fu-marsyre, vinsyre og æblesyre. Det foretrækkes at bæreren er dextrin. Dextrinen må være letopløselig i vand for at give en klar opløsning og må være ikke-hygroskopisk. Med henblik herpå har dekstrinmaterialets D.E. (dextroseækvivalent) vist sig at være en vigtig parameter. Dextrinmaterialet må have en tilstrækkelig lav molekylvægt til at være letopløselig i vand. På den anden side bør dextrinmaterialets molekylvægt være tilstrækkelig høj til at hygroskopisitet undgås.
148433 8
De mere velegnede dextriner vil have en D.E. i området fra ca. 4 til 40 og fortrinsvis i området fra ca. 5 til 20. Det har vist sig at de bedste resultater opnås hvis dextrinmaterialet indeholder kun lidt eller intet monosakkarid (dvs. glukose) og indeholder en uregelmæssig fordeling af de lavere sakkarider (1 til 8 sakkaridenheder) med en overvægt af hexameren og heptameren. Disse majssirupdextriner kan fremstilles på kendt måde såsom ved enzymatisk hydrolyse af stivelse. Velegnede kommercielt tilgængelige dextri-
GS
ner indbefatter sådanne solgt under varemærkerne "Mor Rex" ^ og "Frodex" ®.
For at tørre det opløseliggjorte erytrosin med bæreren sættes en mængde vand til bæreren for at bringe den i opløsning.
Igen kan der anvendes en del af det færdige vandige levnedsmiddelsystem til opløseliggørelse af bæreren. Derefter blandes det opløseliggjorte erytrosin med den opløseliggjorte bærer under betingelser med kraftige forskydningskræfter. Alternativt kan erytrosin/polysorbat og bærer blandes med vand i et enkelt trin.
Det er således ikke nødvendigt separat at bringe bæreren i opløsning. Desuden kan den opløseliggjorte bærer sættes til erytrosin/ polysorbat uden yderligere blanding med kraftige forskydningskræfter hvis der anvendes tilstrækkeligt med vand og bæreren er letopløselig i vandet.
I den vundne blanding antages det at erytrosinet er indkapslet i polysorbatet og således beskyttet fra syren i de vandige levnedsmiddelsystemer med lav pH. Derefter kan hele blandingen tørres på en hvilken som helst konventionel måde. Der vil fortrinsvis blive anvendt forstøvningstørring da denne metode tillader hurtig fjernelse af store rumfang vand. Andre metoder, såsom tromletørring, vakuumtromletørring eller frysetørring kan også anvendes. Fugtighedsindholdet i slutproduktet kan ligge fra ca. 1 til ca. 5 vaegt% af den samlede blanding.
Det har vist sig at vægtforholdet mellem farvestof og overfladeaktivt middel kan ligge mellem 1:7 og 1:15 og fortrinsvis kan være 1:9. Med forholdet mellem farvestof og overfladeaktivt middel varierer også den færdige farve af produktet således at produktet med forholdet 1:7 har en rød farve, ved 1:9 har produktet et blåt/rødt udseende og 1:15 og derover har produktet et purpurfarvet/rødt udseende.
9 U8433
Anvendelse af polysorbat i overskud i produktet, typisk et hvilket som helst forhold mellem farve og polysorbat som ligger over 1:15, kan give en misfarvning i produktet fremkaldt af polysorba-tet. Mængden af bærer som anvendes i forhold til farvestof og polysorbat til opnåelse af en tør blanding vil variere afhængig af den pågældende bærer som anvendes. Når der fx anvendes en dextrin som bærer kan forholdet mellem erytrosin/polysorbat og dextrin være 1:1 til 1:50. Desuden bør mængden af vand i forhold til dextrin være mindst det minimum der. skal til for at opløse den specielt udvalgte dextrin. Der kan anvendes vand som overskrider et sådant minimum, men det vil imidlertid forøge tørretiden. Der kan tolereres forholdsvis store mængder dextrin i den tørre blanding, da dextriner opløses i det færdige vandige levnedsmiddelsystem og sædvanligvis giver produktet en vis sødhed. Når der som bærer anvendes en syre vil forholdet mellem erytrosin/polysorbat og syren sædvanligvis ikke overskride 1:10, selvom et sådant forhold kun er en rettesnor og ikke skal betragtes som en begrænsning. Anvendelsen af en stor mængde sur bærer vil give en færdig drikkevare, der kan være for sur. I almindelighed vil det blive iagttaget, at anvendelse af en minimal mængde bærer til gennemførelse af tørringsprocesse, giver en forholdsvis mere koncentreret farve.
I typiske tilfælde vil der blive sat en antioxydant til det tørrede produkt i en mængde der er effektiv til at undgå harsk-ning, som ville resultere i en afsmag. Butyleret hydroxyanisol (BHA) og butyleret hydroxytoluen (BHT) er almindeligt anvendte som anti-oxydanter. Mængden i det forstøvningstørrede materiale er typiske tilfælde mellem ca. 0,25 og 0,5 vægt% af det tørrede produkt. Desuden kan polysorbater indeholde op til ca. 0,25% antioxydantmateria-le foruden det som tilsættes efter forstøvningstørringen.
En spiselig levnedsmiddelsyre valgt blandt gruppen bestående af citronsyre, æblesyre, fumarsyre, adipinsyre, vinsyre, fosforsyre og blandinger deraf sættes til det vandige levnedsmiddel eller den tørre blanding til frembringelse af en drikkevare med en pH på 2,0 og 4,4, sædvanligvis under pH 3,5 og fortrinsvis mellem 2,6 og 3,0. Yderligere ingredienser såsom vitaminer, flydemidler, uklarhedsmidler osv. kan indbefattes i levnedsmiddelsystemet som beskrevet i US-patentskrifterne 3.968.263, 3.975.547, 4.001.448 og 148433 10 4,002.770.
Det er hensigten at det fremstillede farvemiddel kan anvendes alene eller i kombination med andre kendte farvestoffer. Yderligere naturlige eller kunstige farvestoffer, som er vandopløseligé i sure medier, kan anvendes i forskellige kombinationer sammen med det her omhandlede farvemiddel. De nøjagtige udskiftningsforhold eller mængder der kræves til at forstærke de forskellige farvestoffer med det her omhandlede produkt vil let kunne findes at fagmanden. Mængden af levnedsmiddelfarvestof indeholdt i det færdige, vandige levnedsmiddelsystem vil fortrinsvis være mellem ca. 30 ppm og 400 ppm. Særligt foretrækkes en mængde af farvestof mellem 50 ppm og 300 ppm i forhold til den samlede blanding af det færdige levnedsmiddelprodukt som skal farves.
Det omhandlede farvemiddel kan anvendes i slutprodukter såsom drikkevarer, kulsyreholdige drikkevarer, gelatinedesserter, buddinger såvel som saucer og pynt.
Opfindelsen belyses nærmere i det følgende ved hjælp af nogle eksempler. Med mindre andet er angivet henviser alle referencer til forhold eller mængder til vægtdele.
Eksempel I
A. Dette· eksempel belyser stabiliteten af opløseliggjort ery- trosin sammenlignet med en kontrol i en genopbygget tør drikkevare lagret ved 6°C ved pH 2,9.
a) En drik formuleret fra en tør blanding med følgende sammensætning:
Sukker 96,510%
Levnedsmiddelsyre 1,720%
Puffer 1,430%
Smagsstof 0,080%
Opløseliggj ort erytrosin 0,260% 100,000%
Det opløseliggjorte erytrosin vindes ved kombinering af en del erytrosin, ni dele polysorbat 80, 25 dele "Mor Rex" ® dextrin med en D.E. på 15 og 100 dele vand i en Eppenbach-blander ved 30.000 opm i 15 minutter. Den resulterende emulsion forstøvnings- 148433 11 tørres i en laboratorie-Niro-forstøvningstørrer.
b) Kontrol under anvendelse af erytrosin jet-formalet med en "Micromaster" ^ jet-mølle til en gennemsnitlig partikkelstørrelse på 2 μ formuleret i en tør drikblanding med følgende sammensætning:
Sukker 96,756%
Levnedsmiddelsyre 1,722%
Puffer 1,432%
Smagsstof 0,082% jet-formalet erytrosin 0,008% 100,000%
Fig. 1 viser spektrofotometriske resultater over de færdige blandingers relative stabilitet når de rekonstitueres i et forhold på ti dele vand til en del blanding hvor den resulterende drik opbevares ved 6°C. Der anvendes et Carey 14 spektrofotometer til måling af den relative opløselighed. Absorbansmåleskalaen på 0-2 ganges med en faktor på 10 for at opnå forholdsvis hele tal.
I fig. 1 belyser den med Δ markerede kurve resultaterne med oplø-seliggjort erytrosin (a), pH = 2,9 og den med o markerede kontrol (jet-formalet erytrosin) (b), pH = 2,9.
B. Fig. 2 viser en kurve over spektrofotometrisk sammenlig ning af drikkevarer, der er sammensat som i eksempel 1A med den undtagelse, at mængderne af syre og puffer varieres til opnåelse af de på kurven angivne pH-værdier. I fig. 2 repræsenterer Δ kurven over opløseliggjort erytrosin og den med o markerede kurve kontrol (jet-formalet erytrosin).
Alle aflæsninger blev taget inden for fem minutter efter tilsætningen af vand til drikkevareblandingerne.
Eksempel II
En blanding bestående af en del erytrosin, ni dele poly-sorbat 80, 100 dele vand og 25 dele "Mor Rex" ® dextrin med en D.E. på 15 fremstilles i en Eppenbach-blander ved at lade blanderen arbejde ved 30.000 opm i 15 minutter. Den vundne opløsning forstøvningstørres i en Niro-laboratorieforstøvningstørrer. Den gennemsnitlige indgangstemperatur for tørreren er 150°C og den 148433 12 gennemsnitlige udgangstemperatur for forstøvningstørreren er 90°C.
De resulterende produkter har et fugtighedsindhold på mindre end 5 vægt% i forhold til den samlede blanding og har et blåligt/rødt udseende.
Derefter formuleres der en tør drikblanding ud fra ingredienserne omfattende 95,50% sukker, 1,85% citronsyre, 1,55% mono-kalciumfosfat, 0,04% vitamin C, 0,03% jordbærsmag og 0,3% af det ovenfor vundne forstøvningstørrede produkt.
Forlængede lagringsstabilitetsprøver af den tørrede blanding, dvs. 90 dage ved en temperatur på 38°C og ved 55%'s relativ fugtighed, havde ingen skadelige virkninger på slutproduktets farve. Hvadenten den tørre drikblanding hydratiseres med vand før lagring eller efter 90 dages, lagring giver den en klar drik som er fri for tåge og/eller bundfald i en periode som overstiger 48 timer når den opbevares i et køleskab ved en temperatur på 6°C.
Eksempel III
Der fremstilles et forstøvningstørret produkt på samme måde som i eksempel II med undtagelse af at der anvendes 7 dele polysorbat 80 for hver del erytrosin. Der formuleres en usødet tør drikblanding bestående af 49,8% citronsyre, 41,08% monokal-ciumfosfat, 1,18% vitamin C og 0,75% kirsebærsmag.
Forlængede lagringsstabilitetsprøver af den tørre blanding, dvs. 90 dage ved en temperatur på 38°C og med en relativ fugtighed på 55%, havde ingen skadelige virkninger på det færdige produkts farve. Når den tørre drikblanding hydratiseres med vand før lagring eller når den hydratiseres efter 90 dages lagring giver den en klar drik som er fri for tåge og/eller bundfald i en periode på over 48 timer når den opbevares i et køleskab ved en temperatur på 6°C.
Eksempel IV
En blanding bestående af en del erytrosin, ni dele polysorbat 60, 100 dele vand og 25 dele "Mor Rex" ® dextrin med en D.E. på 15 fremstilles i en Eppenbach-blander arbejdende ved 30.000 opm i 15 minutter. Den resulterende opløsning frysetørres i et "Thermovac" ® vakuumkammer. Hyldetemperaturen holdes 148433 13 på 32°C og trykket holdes på 200 y Hg i 24 timer. Det resulterende produkt har et fugtighedsindhold på mindre end 5 vægt% af den samlede blanding1
Der formuleres en tør drikblanding bestående af 95,50% sukker, 1,85% citronsyre, 1,55% monokalciumfosfat, 0,04% vitamin C, 0,03% grapefrugtsmag og 0,3% af det ovenfor vundne frysetørrede farvestof.
Stabilitetsprøver ved forlænget lagring af den tørre blanding, dvs. 90 dage ved en temperatur på 38°C og en relativ fugtighed på 55%, havde ingen skadelige virkninger på det færdige produkts farve. Den tørre drikblanding giver ved hydratisering med vand enten før eller efter 90 dages lagring en klar drik som er fri for tåge og/eller bundfald i en periode på over 48 timer når den opbevares i et køleskab ved en temperatur på 6°C.
Når bærere såsom "Frodex" ^ og andre dextriner såvel som syrer såsom citronsyre, adipinsyre, æblesyre, vinsyre og fumarsyre kan benyttes som substitut for "Mor Rex" ® i for fagmanden velkendte mængder opnås der tilsvarende resultater.
DK383278A 1978-08-30 1978-08-30 Fremgangsmaade til fremstilling af et vandoploeseligt og syrestabiltfarvemiddel ud fra erytrosin DK148433C (da)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK383278A DK148433C (da) 1978-08-30 1978-08-30 Fremgangsmaade til fremstilling af et vandoploeseligt og syrestabiltfarvemiddel ud fra erytrosin

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK383278A DK148433C (da) 1978-08-30 1978-08-30 Fremgangsmaade til fremstilling af et vandoploeseligt og syrestabiltfarvemiddel ud fra erytrosin
DK383278 1978-08-30

Publications (3)

Publication Number Publication Date
DK383278A DK383278A (da) 1980-03-01
DK148433B true DK148433B (da) 1985-07-08
DK148433C DK148433C (da) 1985-12-09

Family

ID=8127275

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
DK383278A DK148433C (da) 1978-08-30 1978-08-30 Fremgangsmaade til fremstilling af et vandoploeseligt og syrestabiltfarvemiddel ud fra erytrosin

Country Status (1)

Country Link
DK (1) DK148433C (da)

Also Published As

Publication number Publication date
DK148433C (da) 1985-12-09
DK383278A (da) 1980-03-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US9332777B2 (en) Carotenoid compositions containing modified gum acacia
US4307117A (en) Stabilized curcumin colorant
KR101313976B1 (ko) 베타-카로틴을 함유하는 조성물
JPH0397761A (ja) 水に分散可能な基質上に複合体を形成したクルクミン
RU2664579C2 (ru) КОМПОЗИЦИИ β-КАРОТИНА С КОНТРОЛИРУЕМЫМ ЦВЕТОВЫМ ТОНОМ
AU2002339495B2 (en) Colorant for food and pharmaceuticals
CA1142025A (en) Liquid seasoning compounds ii
AU2002339495A1 (en) Colorant for food and pharmaceuticals
EP2606748A1 (en) Oil miscible water soluble color stable composition and process
CN101395185B (zh) 活性成分的组合物
US4133900A (en) Stabilization of erythrosine in aqueous acidic food systems
DK148433B (da) Fremgangsmaade til fremstilling af et vandoploeseligt og syrestabiltfarvemiddel ud fra erytrosin
JP4849735B2 (ja) シアニジン系色素、カルコン系色素、またはイリドイド系色素とプロアントシアニジンを含有する色素製剤
EP3784053A1 (en) Carotenoid colouring composition
WO2020240010A1 (en) A red colorant composition for fat-based foods and oils

Legal Events

Date Code Title Description
PBP Patent lapsed