DK143918B - Stavformet haandredskab saasom et tandlaegeindstument - Google Patents
Stavformet haandredskab saasom et tandlaegeindstument Download PDFInfo
- Publication number
- DK143918B DK143918B DK133474AA DK133474A DK143918B DK 143918 B DK143918 B DK 143918B DK 133474A A DK133474A A DK 133474AA DK 133474 A DK133474 A DK 133474A DK 143918 B DK143918 B DK 143918B
- Authority
- DK
- Denmark
- Prior art keywords
- ring
- valve
- hand tool
- casing
- sheath
- Prior art date
Links
Classifications
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A61—MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
- A61C—DENTISTRY; APPARATUS OR METHODS FOR ORAL OR DENTAL HYGIENE
- A61C3/00—Dental tools or instruments
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A61—MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
- A61C—DENTISTRY; APPARATUS OR METHODS FOR ORAL OR DENTAL HYGIENE
- A61C1/00—Dental machines for boring or cutting ; General features of dental machines or apparatus, e.g. hand-piece design
- A61C1/0007—Control devices or systems
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A61—MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
- A61C—DENTISTRY; APPARATUS OR METHODS FOR ORAL OR DENTAL HYGIENE
- A61C1/00—Dental machines for boring or cutting ; General features of dental machines or apparatus, e.g. hand-piece design
- A61C1/02—Dental machines for boring or cutting ; General features of dental machines or apparatus, e.g. hand-piece design characterised by the drive of the dental tools
- A61C1/05—Dental machines for boring or cutting ; General features of dental machines or apparatus, e.g. hand-piece design characterised by the drive of the dental tools with turbine drive
- A61C1/052—Ducts for supplying driving or cooling fluid, e.g. air, water
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A61—MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
- A61C—DENTISTRY; APPARATUS OR METHODS FOR ORAL OR DENTAL HYGIENE
- A61C17/00—Devices for cleaning, polishing, rinsing or drying teeth, teeth cavities or prostheses; Saliva removers; Dental appliances for receiving spittle
- A61C17/02—Rinsing or air-blowing devices, e.g. using fluid jets or comprising liquid medication
- A61C17/0202—Hand-pieces
Landscapes
- Health & Medical Sciences (AREA)
- Public Health (AREA)
- General Health & Medical Sciences (AREA)
- Veterinary Medicine (AREA)
- Dentistry (AREA)
- Epidemiology (AREA)
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Animal Behavior & Ethology (AREA)
- Oral & Maxillofacial Surgery (AREA)
- Water Supply & Treatment (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Dental Tools And Instruments Or Auxiliary Dental Instruments (AREA)
- Drilling And Boring (AREA)
- Mechanically-Actuated Valves (AREA)
- Arc Welding In General (AREA)
Description
(19) DANMARK (^)
|j| (12) FREMLÆGGELSESSKRIFT ου 11+3913 B
DIREKTORATET FOR PATENT- OG VAREMÆRKEVÆSENET
(21) Ansøgning nr. 1334/74 (51) IntCI.3 β 05 G 1/00 (22) Indleveringsdag 12. mar. 197^+ A 61 C 1/10 (24) Løbedag 12. mar. 1974 B 66 C 13/56 (41) Aim. tilgængelig 13. sep. 1975 (44) Fremlagt 26. okt. 1981 (86) International ansøgning nr.
(86) International indleveringsdag (85) Videreførelsesdag -(62) Stamansøgning nr. -(30) Prioritet - (71) Ansøger SVEN KARL LENNART GOOF, Humlebæk, DK.
(72) Opfinder Samme.
(74) Fuldmægtig Th. Ostenfeld Patentbureau A/S.
(54) Stavformet håndredekab, såsom et tandlægeinstrument.
Den foreliggende opfindelse angår et stavformet håndredskab, såsom et tandlægeinstrument, og i øvrigt af den i den indledende del af krav 1 angivne art.
Håndredskabet ifølge opfindelsen kan være indrettet som en tandlægesprøjte, et boreinstrument, en blæsepistol, en svejsepistol, en blandepistol, en loddekolbe, et fjernbetjeningshåndtag eller som lignende manuelt påvirkelige eller styrbare håndredskaber, der omfatter
Q
en med et betjeningsorgan forsynet håndtagsdel, der indeholder energi-— tilførselsorganer, energifraførselsorganer, aktiverbare organer og et ^ hylster til indkapsling af de aktiverbare organer, som står i operativ i forbindelse med betjeningsorganet.
I den kendte teknik findes fx til kr'anstyring et med flere akti-£ veringsorganer forsynet stavformet håndtag, der hænger i et kabel, hvor hvert aktiveringsorgan har form som en trykknap, der står i operativ 2 143918 forbindelse med en mikrokontakt, som styrer strømtilførslen til et af kranens drivorganer. For at betjene aktiveringsorganerne må håndtaget, efter at være blevet grebet, drejes om sin længdeakse, indtil det aktiveringsorgan, der ønskes påvirket, vender mod operatørens betjeningsfinger, og først da kan den pågældende trykknap aktiveres.
Fra beskrivelsen til USA patent nr. 3.032.878 kendes et tandlægeinstrument af den aktuelle art, som i sin ene ende er forbundet med en slange eller et kabel til trykmediumtilførsel, og som i sin anden ende bærer et trykluftbor, som ønskes styret af et betjeningsorgan i form af en klokkeformet krave, der står i operativ forbindelse med en ventil til samtidig styring af en afgivelse af et kølemedium, såsom vand eller luft, og af borets omdrejningstal.
Dette kendte håndinstrument kan betjenes af brugeren uanset instrumentets drejning om sin længdeakse, idet det klokkeformede aktiverings- eller betjeningsorgan kan påvirkes ved fingertryk i en vilkårlig radial retning. En væsentlig ulempe ved det kendte instrument består imidlertid i, at dets klokkeformede betjeningsorgan nødvendigvis må have en vis udstrækning i instrumentets længderetning, da selve betjeningsorganet skal tjene som en udefra tilgængelig vægtstangsarm.
For at tilvejebringe en vægtstangsvirkning af en størrelse, som ikke fører til udmattelse eller føles ubekvem for instrumentets bruger ved mange efter hinanden følgende betjeninger af instrumentet, tildeles det klokkeformede betjeningsorgan en udstrækning i instrumentets længderetning, som mindst er af samme størrelsesorden som instrumentets yderdiameter. Selve betjeningsorganet optager således en ret stor del af pladsen på instrumentets håndtagsdel, og instrumentet som helhed vil blive af en sådan totallængde, at dets håndtering bliver besværlig og ubekvem.
En anden ulempe består i, at instrumentets bruger kan påvirke det klokkeformede betjeningsorgan flere forskellige steder i dettes længderetning, og den manuelle trykpåvirkning, som brugeren skal udøve, afhænger derfor af påvirkningsstedets afstand fra vægtstangens vippeakse. For at undgå denne ulempe må brugeren påse, at den manuelle trykpåvirkning udøves på betjeningsorganets fjernest fra vippeaksen værende kant, da der ellers ikke opnås samme aktiveringsgrad for samme trykpåvirkning.
Fra dansk fremlæggelsesskrift nr. 125.820 kendes endvidere et håndredskab af den aktuelle type. Dette håndredskab har en udvendigt på en håndtagsdel anbragt betjeningsring, som i sig selv ikke optager særlig megen plads på håndtagsdelen. Betjeningsringen skal imidlertid 3 U3918 forskydes aksialt på håndtagsdelen for at udføre betjeningsfunktionerne, og dermed bliver ringen alligevel forholdsvis pladskrævende, og hvis flere ringe skal monteres på samme håndtagsdel, bliver dennes totallængde forholdsvis stor, da der må være plads til betjeningsringenes aksiale forskydninger.
Håndredskabet ifølge opfindelsen er ejendommeligt ved det i den kendetegnende del af krav 1 angivne. Derved tilvejebringes en forbedring af hidtil kendte stavformede håndredskaber af samme type, idet der kan opnås en betydelig formindskelse af det til betjeningsorganet nødvendige pladsforbrug på håndredskabets håndtagsdel som følge af, at betjeningsorganet i sig selv optager ringe plads på håndtagsdelen, og især som følge af de specielle i hovedsagen tværgående betjeningsbevægelser, der ikke er pladskrævende i redskabets længderetning.
Hvert betjeningsorgan i håndredskabet ifølge opfindelsen omfatter en ring eller en skive, som er anbragt om det stavformede redskab et passende sted mellem dets ender. Ringen kan være elliptisk, cirkulær eller kantet, men af hensyn til redskabets udseende foretrækkes det, at hver betjeningsring har en yderkontur, som er ligedannet med eller følger redskabets udvendige form. Da ringen dels forløber omkring redskabet og dels har ringe udstrækning i dettes længderetning, kan den påvirkes af operatørens finger i alle redskabets stillinger om dets længdeakse, og endvidere svarer der til hver trykpåvirkningsværdi en bestemt forskydning af ringen, hvorfor operatøren kan nøjes med at have sin opmærksomhed henledt på redskabets håndtering og brug, hvis det drejer sig om et værktøj, og kun på at finde den rigtige ring, hvis redskabet er fx et styrehåndtag med flere betjeningsringe til fjernbetjening af en maskine.
Ringens udgangsstilling eller hvilestilling er den stilling, hvor ringens plan står vinkelret på hylsterets længdeakse ved ringens anbringelse på hylsteret, eller sagt på en anden måde, hvor ringens akse er parallel med og muligvis også sammenfaldende med hylsterets længdeakse. I ringens aktiverede stillinger eller yderstilling er ringens akse forskudt i forhold til hylsterets længdeakse, hvorved ringaksen er parallelforskudt, eventuelt kombineret med en svag vipning, i forhold til hylsteraksen.
Ringen føres bort fra sin udgangsstilling ved manuel påvirkning, fx af en fingers trykkraft, på et vilkårligt sted af ringen, 4 143918 og da ringen også er operativt forbundet med et tilbageføringsorgan, vil ringen, når nævnte trykkraft ophører, blive ført tilbage til udgangsstillingen.
Ringen kan være operativt forbundet med et i hylsteret anbragt i og for sig kendt ventil- eller kontaktorgan af on-off typen eller proportionaltypen. Hvor der er tale om on-off typen, har ringen i sine to stillinger henholdsvis sluttet og brudt et pneumatisk, hydraulisk, elektrisk eller mekanisk kredsløb, og hvor det drejer sig om proportionaltypen, vil ringen, når den føres fra sin ene til sin anden stilling, kunne ændre et pneumatisk, hydraulisk, elektrisk eller mekanisk kredsløb fra en tilstand til en anden tilstand, og tilstandsændringen er proportional med, hvor langt ringen er ført bort fra sin udgangsstilling.
Hvis ringen således anvendes som betjeningsorgan på fx en tandlægesprøjte, kan den som betjeningsorgan virkende ring med sin forskydningsbevægelse bevirke ændring af ventilstillingen for en fluidumventil, hvorved enten fluidumgennemstrømningen i håndredskabet ændres, eller et fluidumblandingsforhold ændres gennem håndredskabet. Ud over at kunne forskydes kan ringen også være indrettet til at kunne drejes en vinkel om en akse, der står vinkelret på ringens hovedplan. Derved bliver det muligt med samme ring manuelt at styre to forskellige af håndredskabets funktioner. Samme ring kan fx styre to trykmediums tr ømme, hvor fx ringens drejningsbevægelse indstiller trykmediernes blandingsforhold, og ringens forskydningsbevægelse styrer de blandede trykmediumstrømmes strømningsmængde gennem håndredskabet, eller vice versa.
Den specielle udformning og indretning af betjeningsorganerne i håndredskabet ifølge opfindelsen bevirker, at der uden pladsproblemer kan arrangeres flere betjeningsringe forholdsvis tæt ved hinanden på redskabet. For at give mulighed for at skelne mellem to sådanne betjeningsringe uden at det er nødvendigt at se på disse og derved fjerne blikket fra igangværende arbejde, kan det være hensigtsmæssigt, at de forskellige betjeningsringe afviger formmæssigt fra hinanden som omhandlet i krav 2, idet redskabets bruger derved let kan skelne mellem de enkelte betjeningsringe blot ved en berøring af disse.
Hvor der er tale om et stavformet håndredskab med flere betjeningsorganer ifølge opfindelsen, og hvor de enkelte som betje- 5 143918 ningsorganer fungerende skiver eller ringe er anbragt med indbyrdes afstand langs håndredskabets længdeakse, bliver det muligt for brugeren af håndredskabet at styre endnu flere funktioner med én enkelt hånd, blot ringene er anbragt inden for fingrenes gribeområde med en passende indbyrdes afstand, og her kan redskabet fx fastholdes mellem operatørens håndflade og i det mindste dennes lillefinger, hvorved hver af de øvrige fingre kan benyttes til at påvirke én eller to af betjeningsringene, der hver kan være indrettet med én eller to betjeningsbevægelser.
Specielt i redskaber ifølge opfindelsen med kun én enkelt betjeningsring kan denne være indrettet til aktivering af to aktiverbare organer som angivet i krav 3, hvorved der kan udføres to betjeningsoperationer ved hjælp af ét og samme betjeningsorgan.
I udførelsesformer med skiveformet betjeningsorgan kan den fornødne forbindelse med det tilhørende aktiverbare organ etableres på selve skiven, eksempelvis ved dennes centrale del. I udførelsesformer med ringformede betjeningsorganer kan forbindelsen hensigtsmæssigt etableres som angivet i krav 4.
Hvis forbindelsesstængernes ene ende er stift forbundet med ringen, mens den anden ende er hængslet forbundet med det aktiverbare organ, vil ringens forskydningsbevægelse blive en så at sige ren parallelforskydning vinkelret på håndtagsdelens længdeakse. Specielt i udførelsesformer, hvor en betjeningsring kan fremkalde betjeninger, dels ved den tværgående forskydning og også ved vinkeldrejninger om ringens akse, er det imidlertid hensigtsmæssigt, at betjeningsringen er indrettet som præciseret i krav 5, hvorved ringens bevægelse bliver en tværgående forskydning kombineret med en svag vipning.
Som allerede nævnt tidligere kan de for håndredskabet ifølge opfindelsen specielle betjeningsorganer benyttes til aktivering eller indstilling af aktiverbare organer af forskellig type og anbragt i redskabets indre. Der kan således være tale om regulerbare elektriske komponenter, såsom variable modstande, kondensatorer og selvinduktioner, og endvidere kan der være tale om en omskifter eller afbryder. Sådanne aktiverbare organers indbygning i redskabets indre og forbindelse med betjeningsorganerne volder sædvanligvis ikke problemer.
Anderledes forholder det sig imidlertid, når det aktiverbare organ er en ventil, idet de specielle bevægelser eller forskyd- 6 143918 ninger, som betjeningsorganerne udfører, kombineret med den sædvanligvis begrænsede disponible plads i redskabets indre, gør det vanskeligt at benytte konventionelle ventiltyper indvendigt i redskabet ifølge opfindelsen.
Krav 6 angår en udførelsesform for redskabet ifølge opfindelsen, der er udstyret med en ventilkonstruktion, som er indrettet specielt til anvendelse i forbindelse med det for håndredskabet ifølge opfindelsen specielle betjeningsorgan. I tillæg til de hensigtsmæssige tekniske virkninger, som opnås med opfindelsens hovedaspekter, opnås desuden den yderligere tekniske effekt, at der selv i fermmæssig ret slanke håndredskaber kan indbygges en pålidelig og let betjenelig ventilmekanisme, og kombinationen af betjeningsringen og den specielle ventilkonstruktion med spindel giver endvidere mulighed for en ventilbetjening med vægtstangs-virkning, og i denne forbindelse er den effektive vægtstangsarm af i hovedsagen samme længde, uanset hvor på betjeningsringen redskabets bruger anbringer fingeren.
Som angivet i krav 7 er det hensigtsmæssigt, at betjeningsringene er omsluttet af en tætsluttende kappe, idet fugt- og smudsindtrængning i redskabets indre derved hindres. Med den i krav 8 præciserede indretning opnås desuden, dels at kappen fastholdes sikkert på plads, og dels at selve kappen kan fungere som tilbageføringsorgan for betjeningsringene eller kan medvirke til disses tilbageføring.
I krav 9 præciseres en som tandlægesprøjte indrettet udførelsesform for håndredskabet ifølge opfindelsen, hvormed to fluidumstrømme kan afgives og reguleres separat. Med den i krav 10 præciserede udførelsesform, der er indrettet som et tandlægeborein-strument, kan eksempelvis borets omdrejningstal og en kølemiddelstrøm reguleres med én og samme betjeningsring.
Endelig skal det bemærkes, at et specielt, men ikke mindre vigtigt aspekt ved opfindelsen består i, at en tandlæge kan opnå et komplet sæt af ensartede instrumenter, der alle skal betjenes og gribes på samme måde, nemlig i et såkaldt pennegreb. I kendt tandlægeudstyr forekommer det ofte, at boreinstrumentet skal fattes med pennegreb, mens sprøjten er indrettet med pistolgreb.
7 143918
Opfindelsen vil i det følgende blive nærmere beskrevet i forbindelse med nogle udførelsesformer og under henvisning til tegningen, hvor figur 1 viser en principskitse af et kendt stavformet håndredskab, såsom en tandlægesprøjte, hvor betjeningsorganer er en trykknap, figur 2 en principskitse af en tandlægesprøjte ifølge opfindelsen med et betjeningsorgan i form af en ring, figur 3 et snit langs 111-111 i figur 2 i større målestok, figur 4 den i figur 2 viste betjeningsring i større målestok vist i henholdsvis upåvirket og påvirket stilling, figur 5 en foretrukket sædeventil, der især er velegnet til at blive aktiveret af betjeningsringen og vist i større målestok og i et aksialt snit, figur 6 skematisk, delvis i snit, en udførelsesform for et stavformet håndredskab ifølge opfindelsen med to betjeningsringe og deres tilhørende aktiverbare sædeventiler af den i figur 5 viste ventiltype, figur 7 en alternativ udførelse af den bageste del af det i figur 6 viste håndredskab, figur 8 et fjernbetjeningshåndtag ifølge opfindelsen med tre betjeningsorganer og ophængt i et fjernbetjeningskabel, .
figur 9 en tandlægesprøjte ifølge opfindelsen med to betjeningsorganer, figur 10 den i figur 9 viste tandlægesprøjte i adskilt tilstand og figur 11 et turbinedrevet tandlægebor ifølge opfindelsen.
På tegningen betegner 10 en tandlægesprøjte. Sprøjten 10 omfatter et stavformet hylster 12, som er beregnet til at holdes med én hånd, og sprøjten får tilført fluidum ved sin ene ende gennem en tilførselsslange 16 og afgiver dette fluidum gennem et udløbsmundstykke 14. Fig. 1 viser en kendt tandlægesprøjte, hvor mængden af det afgivne fluidum styres manuelt ved hjælp af en trykknap 18, der også kan være udformet som en vippetangent. Trykknappen 18 er operativt forbundet med en i hylsteret 12 anbragt ventil, der styrer sprøjtens fluidumudstrømning. For at tandlægen skal kunne betjene trykknappen 18 må hylsteret 12 først drejes om sin længdeakse 22 til en sådan stilling, at trykknappen befinder sig ud for tandlægens tom- 143916 8 meltot eller pegefinger. Derpå drejer tandlægen udløbsmundstykket 14 der er drejeligt i hylsteret 12 om en i apparatets længderetning forløbende akse, til en sådan stilling, at sprøjten 10, efter at være indført i patientens mund, er rettet mod det område, der Ønskes behandlet.
I den i fig. 2 viste udførelsesform for den foreliggende opfindelse er tryknappeh 18 erstattet af et ringformet betjenings- eller aktiverings-organ 20. Den i fig. 2 viste sprøjte gribes ligesom den i fig. 1 viste kendte sprøjte men behøver ikke at orienteres på en speciel måde i afhængighed af hvor tandlægens tommel- eller pegefinger befinder sig langs hylsterets 12 omkreds, eftersom aktiveringsorganet 20 er indrettet til at blive påvirket et vilkårligt sted på hylsterets omkreds. Ligegyldigt hvor tandlægen med en finger trykker på aktiveringsorganet 20, bevirker denne trykkraft, at der strømmer fluidum ud af udløbsmundstykket 14. Udløbsmundstykket 14 skal derfor heller ikke drejes til en vis stilling i forhold til aktiveringsorganets beliggenhed på hylsteret, før sprøjten 10 kan indføres i patientens mund, eftersom tandlægen kan dreje hele hylsteret i sin hånd inde i patientens mund, samtidig med at han påvirker aktiveringsorganet 20 til styring af fluidumstrømmen gennem sprøjten. Det ringformede aktiveringsorgan 20 kan i forhold til hylsteret 12 være forskydeligt anbragt i hovedsagen vinkelret på hylsterets længdeakse 22, og forskydningsbevægelsen kan være en parallelforskydning eller en vippebevægelse. Det ringformede aktiveringsorgan 20 kan være en elliptisk eller cirkulær ring eller en polygonformet ring eller være en ring, hvis radialt yderste flade har en omkredskontur, som følger hylsterets ydre tværkontur nær ringens anbringelsessted. Ringen 20 kan have to yderstillinger, hvor den i sin ene yderstilling har sin yderside forløbende i flugt med eller uden for hylsterets overflade med ringens og hylsterets akser sammenfaldende eller blot parallelle, og en anden yderstilling, hvor ringens akse enten danner en spids vinkel med hylsterets akse 22 eller blot er parallelforskudt vinkelret på hylsterets længdeakse 22.
Det i fig. 3 viste snitbillede taget langs III-III i fig. 2 viser en udførelsesform for ringen 20, der via to stift med ringen forbundne eger 24 er stift forbundet med en ventilspindel 26 til den indenfor hylsteret 12 anbragte ventil, og ringens eger 24 forløber gennem 9 143918 gennembrydninger 28 i hylsteret 12, hvilke gennembrydninger 28 er tilstrækkeligt store til, at egerne 24 under ringens vipning eller forskydning kan bevæges uhindret af gennembrydningernes kant.
I fig. 4 er den i fig. 3 viste ring 20 vist henholdsvis i sin normalstilling og i en med stiplede linier vist stilling, som den indtager, når den påvirkes af en vis trykkraft 30, der kan hidrøre fra en finger på den hånd, der holder sprøjten 10. At ringen 20 foretager en vippebevægelse for at komme fra sin normalstilling til sin påvirkede stilling skyldes, at ringen som vist i fig. 3 er stift forbundet med ventilspindelen 26, og denne ventilspindel er som vist i fig. 5 forbundet med ventilens 32 ventillegeme 34, der i sin normalstilling holder en pakning 36 tætsluttende an mod mundingskanten 38 af ventilens 32 ventilsæde 40, og i sin påvirkede stilling løfter pakningen 36 bort fra mundingskanten 38, fordi ventillegemet 34 og dermed ventilspindelen 26 og ringen 20 vipper om en akse, der forløber gennem et berøringspunkt mellem ventillegemet 34 og ventilsædet 40. Dette berøringspunkt kan være beliggende i et plan gennem ventilsædets 40 mundingskant 38 eller i nærheden af dette plan, og i den i fig. 5 viste udførelsesform er berøringspunktet beliggende lavere end planet gennem mundingskanten 38.
I den i fig. 5 viste udførelsesform ses også, at ventillegemet 34 i ventilens normalstilling ligger an mod en flade på ventilsædet 40, samtidig med at pakningen 36 er en smule deformeret af mundingskanten 38. Derved forhindres overbelastning af pakningen 36. Ventillegemet 34 holdes i sin normalstilling af en fjeder 42, hvis øverste ende ligger an mod et bryst 44 på en indskruet ring 46 i det i hovedsagen cylindrisk udformede ventilhus 48. Fjederen 42 er i den viste udførelse konisk og ligger med sin anden tilspidsede ende an mod en fjedersko 50, der omslutter ventilspindelen 26. Fjederskoen 50 overfører fjederens trykkraft til ventillegemet 34 via en tætningsmembran 52, der er ringformet med et centralt hul til ventilspindelen 26, og som ved sin yderste rundtgående kant holdes tætnende an mod et bryst i ventilhuset 48 af en bøsning 56, der trykkes i retning mod brystet 54, når ringen 46 i-skrues ventilhuset 48. I ventilens 32 i fig. 5 viste normalstilling er ventilen i sin spærrestilling, d.v.s. at forbindelsen mellem passager 60 og den passage 58, der udmunder ved ventilsædets mundingskant 38, er afspærret. Når ringen 20, ventilspindelen 26 og ventillegemet 34 med sin pakning 36 vippes som nævnt, åbnes forbindelsen mellem passagerne 58 og 60, og når ringen slippes, vil fjederen 42 bringe ventilen og der 10 143918 med ringen tilbage til den i fig. 5 viste normalstilling. Ligegyldigt hvor ringen 20 langs sin omkreds påvirkes af en trykkraft 50, bevirker dette en vipning af ventillegemet om en vipningsakse, hvis beliggenhed bestemmes af det sted ringen påvirkes af trykkraften 50. Den her omtalte ventil har vist sig særlig velegnet til brug i tandlægeredskaber, fordi den ikke piber, som det er tilfældet ved kendte ventiler.
I fig. 5 er vist en pakning 62 under ventilsædet 40 omkring passagen 58 og en pakning 64 under ventilhuset omkring både passagen 58 og passagerne 60, og disse to pakninger tjener til tætsluttende montage af ventilen 32 i hylsteret 12, således at passagerne 58 og 60 tætsluttende forbindes med tilhørende forbindelser i en del af hylsteret som vist i fig. 6, hvorved den her viste ventil 32A får sine passager 58,60 forbundet med kanalerne henholdsvis 66 og 68 i hylsterets 12 mellemdæksel 70. Fig. 6 viser i øvrigt to i hylsterl2 indbyggede ventiler 32A og 32B med hver sin aktiveringsring henholdsvis 20 og 20', der enkeltvis eller samtidig kan påvirkes af f.eks. en tommeltot på den hånd, som griber om sprøjten 10, der i denne udførelsesform er en såkaldt multi-sprøjte til to forskellige medier, såsom vand og luft, og disse medier kan derfor afgives hver for sig eller blandet i afhængighed af, hvorledes ringene 20,20' påvirkes. Ventil 32A får tilført vand ved fx 1-2 ato via et rør 72, kanalen 66 og passagen 58 og afgiver i afhængighed af ringens 20 påvirkningsgrad vandet via passagerne 60 til passagen 68 i mellemdækslet 70, hvorfra vandet strømmer videre til et af en lodningsforbindelse eller pakning 74 tætnet mellemrum 76 mellem mellemdækslet 70 og et andet mellemdæksel 78, hvorigennem vandet ledes i en central passage og gennem et i det andet mellem-dæksel 78 udformet rør 82 til et ikke vist blandekammer i sprøjtens 10 udløbsmundstykke 14 eller til udløbsmundstykkets 14 yderste ende. Luften, som via ventilen 32B også ledes til det ikke viste blandekammer i udløbsmundstykket 14 eller til udløbsmundstykkets 14 yderste ende, tilføres ved f.eks. 3-4 ato den bageste ende af hylsteret 12 via et rør 84 i et endedæksel 86, som har en central kanal 88, der står tætsluttende i forbindelse med ventilens 32B passage 58, hvorfra luften i afhængighed af ringens 20' påvirkningsgrad afgives via ventilens passage 60 til en kanal 90 i endedækslet 86, hvorfra luften via et rør 92 ledes til en kanal 94 i mellemdækslet 78, hvorigennem luften ledes til et tætnet ringformet mellemrum mellem mellemdækslet 78 og et forreste endedæksel 96 på hylsteret 12. Fra mellemrummet 98 11 143918 ledes luften langs ydersiden af røret 82 i en ringspalte 100 mellem røret 82 og et rør 102 udformet i endedækslet 96 til førnævnte blande-kammer eller til udløbsmundstykkets 14 yderste ende, hvor luften møder væsken fra den anden ventil 32B.
Når ringen 20 påvirkes alene, ledes kun vand til udløbsmundstykket 14, og når ringen 20' påvirkes alene, ledes kun luft til udløbsmundstykket 14 og dermed ud gennem sprøjten 10, men når både 20 og 20' påvirkes,ledes både luft og vand til udløbsmundstykket 14 og ud gennem sprøjten,og blandingsforholdet samt mængden kan reguleres med én enkelt finger, der ligger an mod begge ringene 20 og 20'. Når de to ringe slippes, afbrydes for både luft og vand. Når sprøjten 10 bruges, behøver operatøren kun at have sin opmærksomhed henvendt på udløbsmundstykkets 14 retning i patientens mund og på ringenes påvirkningsgrad. Det er ikke nødvendigt først at dreje hylsteret 12 om sin længdeakse 22 for at få ringene til at vende en bestemt vej og derpå at dreje udløbsmundstykket 14 til en vis retning, før behandlingen kan foregå, og det er heller ikke nødvendigt at fjerne sprøjten fra patientens mund og derpå dreje udløbsmundstykket 14 til en ny retning, eftersom denne drejning kan foregå, mens sprøjtens mundstykke befinder sig i patientens mund. Ved at lade vandet lede til udløbsmundstykket 14 gennem røret 82 og luften gennem ringspalten 100 opnås, ifald vandet' er varmere end luften, at der kan ske en opvarmning af sidstnævnte, før de to medier mødes i blandekammeret eller ved udløbsmundstykkets 14 munding. Denne form for varmeveksling kan yderligere forbedres, ved at de to medier som vist i fig. 7 tilføres sprøjtens 10 bageste endedæksel på tilsvarende måde med vandet i en centralpassage og luften i en uden om denne anbragt ringformet passage eller vice versa.
De to medier kan også tilføres sprøjten gennem en dobbeltslange, hvor den ene slange er anbragt inden i den anden. Derved sker der også en vis varmeudligning i selve slangen mellem de to medier. I fig. 7 er det i fig. 6 viste endedæksel 86 erstattet af tre dæksler henholdsvis 104, 106 og 108, hvor vandet tilføres gennem et rør på endedækslet 106 til en kanal i dette dæksel, hvorfra vandet ledes ud til røret 72 og gennem dette frem til ventilen 32A. Luften ledes ind gennem et rør på endedækslet 104, som omslutter røret på endedækslet 106, således at luften strømmer i ringspalten mellem de to rør til et mellemrum mellem de to dæksler 104 og 106 og herfra til en kanal i dækslet 106, hvorfra luften strømmer til et tætnet mellemrum mellem dækslet 106 og 108 og går videre herfra gennem en kanal i dækslet 12 143918 108 til ventilens 32B ene passage 58, hvorfra luften i afhængighed af ringens 20' påvirkning ledes via ventilens passager 60 til en anden kanal i dækslet 108, hvorfra luften strømmer til røret 92 og frem til mellemdækslet 78 i hylsterets 12 anden ende.
Sprøjten 10 er i fig. 9 vist i en foretrukken udførelsesform med to ringformede aktiveringsorganer 20 henholdsvis 20', og hvor de to ringe er anbragt nær hylsterets 12 ene ende, således at sprøjten kan gribes med pennegreb eller således, at midten og den anden ende af hylsteret 12 kan tjene til sprøjtens fastholdelse mellem i det mindste lillefinger og håndflade, således at tommeltot eller pegefinger er i stand til at aktivere ringene hver for sig eller samtidigt. Det kan være hensigtsmæssigt som vist at lade den ene ring 20 have en større diameter end den anden ring 20*. I almindelighed foretrækkes det dog, at de to ringe har samme ydre diameter for at lette en ændring i doseringsforholdet. Den ene rings, f.eks. 20', bredde kan også være større end den anden rings, f.eks. 20, hvorved lignende effekt opnås.
Den her viste sprøjte 10 er også en multi-sprøjte, fordi der fra mundstykket 14 kan afgives to forskellige medier hver for sig eller i et bestemt forhold i forskellige kontrollerbare mængder, og de to medier tilføres sprøjten gennem tilførselsslangen 16, der i dette tilfælde er to koaksialt anbragte slanger. Ringen 20 eller 20' kan være af den i fig. 3 viste type med to stive forbindelseseger 24, men ringen kan også godt have én eller flere stift med ringen forbundne eger 24. Hvis ringen har mindst tre eger, behøver disse ikke at være stift forbundet med ringen, men skal blot være forbundet med den, og hvis egerne i stedet for at være stift forbundet med ventilspindelen 26 er hængslet forbundet med denne opnås, at ringen kan vippe om en vippeakse i ringens plan. Derved kan ringen stadig overføre sin forskydningsbevægelse til ventilspindelen, men desuden opnås, at ringen ikke behøver at vippe i forhold til hylsterets 12 yderside.
I stedet for den i fig. 5 viste ventilkonstruktion kan naturligvis også anvendes en anden ventilkonstruktion, blot den har den egenskab, at den skifter ventilstilling, når ringen bevæges fra sin ene til sin anden yderstilling. Begge ventilerne i hylsteret 12 behøver ikke at være afspærringsventiler, men den ene ventil kan f.eks. være en blan-deventil for de to medier, og den anden ventil kan i så fald være en afspærringsventil for de blandede eller tilførte medier. I stedet for ventiler i hylsteret 12 kan der være andre aktiverbare organer, såsom elektriske reguleringsorganer. Det er også muligt at indrette ét eller 13 143918 flere af de i hylsteret 12 værende aktiverbare organer, således at også ringens drejning i perifer retning kan udnyttes som reguleringsbevægelse, hvorved hver aktiveringsring 20,20' kan benyttes til indstilling af to forskellige parametre for det medium, der strømmer gennem hylsteret 12.
Det ringformede aktiveringsorgan 20 er ikke begrænset til anvendelse på en tandlægesprøjte»men kan tjene som aktiveringsorgan for stavformede håndredskaber i almindelighed, hvor der ønskes foretaget en manuel betjening og/eller regulering af de gennem håndredskabet gående strømme, der både kan være fluidumstrømme og elektriske strømme eller energistrømme i almindelighed. Ringformede aktiveringsorganer 20 på et sådant stavformet håndredskab kan naturligvis også anvendes sammen med andre kendte aktiveringsorganer, såsom trykknapper, vippetangenter, drejeafbrydere og lignende. Hvis f.eks. det stavformede håndredskab i sin ene ende bærer et boreinstrument, der ønskes styret ved hjælp af et ringformet aktiveringsorgan 20 ifølge opfindelsen, kan det ringformede aktiveringsorgans drejning i forhold til hylsteret anvendes til indstilling af et smøre- eller kølemiddel for boret, og aktiveringsorganets vippebevægelse kan tjene til styring af borets omdrejningshastighed.
Af andre stavformede håndredskaber, hvor det ringformede aktiveringsorgan ifølge opfindelsen med fordel kan anvendes, skal nævnes et fjernbetjeningshåndtag, f.eks. til styring af kranoperationer. Et sådant håndredskab er vist i fig. 8 med eksempelvis tre ringformede aktiveringsorganer 20,20’ og 20". Det i fig. 8 viste stavformede håndredskab har også et hylster 12, hvori de ved aktiveringsorganerne aktiverbare organer er anbragt og forbundet med tilgangs-og afgangsledninger, som fra håndredskabets ene ende udgår gennem et styrekabel 110, hvori håndredskabet øgså er ophængt. Selv om håndredskabet er frit drejeligt om sin længdeakse, er det for operatøren let at gribe det og påvirke den eller de rigtige aktiveringsorganer 20, 20' eller 20" ifølge opfindelsen. Operatøren skal ikke som ved de hidtil kendte fjernbetjeningshåndtag af lignende art først dreje håndredskabet eller flytte sig selv, før aktiveringsorganerne i form af trykknapper kan påvirkes.
En efter den ovenfor omtalte trykmediumventils princip virkende ventil kan også få anvendelse andre steder end i et stavformet håndredskab. En sådan ventil kan med fordel anvendes f.eks. som pilotstyreventil i automatisk virkende apparater eller maskiner, hvor ventilspindelen påvirkes af en maskin- eller apparatbevægelse. Ven- 143918 14 tilspindelen kan her forsynes med f.eks. en aktiveringsrulle, der påvirkes af en styreknast. Ventilen kan også indbygges i instrumenter, der detekterer en fysisk størrelse, såsom termostater, niveaudetektorer, pressostater, etc., hvorved både dens egenskab som proportional-og on-off ventil kan udnyttes. Ventilens følsomhed kan afpasses ved hjælp af fjederen og ventilspindelens længde eller stivhed. Ventilen kan også udformes som en håndventil i store eller små dimensioner, og den vil derved få den egenskab, at ligegyldigt i hvilken tværretning operatøren påvirker ventilspindelen, vil ventilen åbnes. Den i fig. 5 viste ventil kunne således få tilført at styre en strøm af trykgas eller trykvæske gennem sine ventilporte 58, 60, og ventilspindelen 26 kunne få tildelt en relativ vippebevægelse i forhold til ventilhuset 48 og dermed i forhold til ventilsædet 40 af et manøvrehåndtag eller et andet aktiveringsmiddel.
Fig. 10 viser et eksploderet billede af det i fig. 9 viste instrument i adskilt tilstand. Instrumentets forreste del er det udskiftelige udløbsmundstykke 14, som er indrettet til at kunne sammenkobles med endedækslets 96 rør 102 og mellemdækslets 78 rør 82, når disse to dæksler er sat sammen og indskudt i en hætte 121, der udgør den forreste del af hylsteret 12, og samlingen sker på tætsluttende vis ved hjælp af pakninger, og samlingen kan fastholdes ved friktion eller ved mekanisk fasthold med kuglelås eller pallås. Efter mellemdækslet 78, hvormed røret 92 er forbundet, ses me11emdækslet 70, hvormed røret 72 er forbundet. Ventilen 32A har sit ventilhus 48 tætsluttende sammenkoblet med mellemdækslet 70, og i det ringformede aktiveringsorgan 20 ses de to indspændte eger 24, der, hvor de mødes, har en fastgørelsesboring 21 til fastgørelse på enden af ventilens 32A ventilspindel 26. Endedækslet 96 og mellemdækslerne 70 og 78 samt ventilen 32A og ringen 20 fastholdes i hætten 121, når gevindbøsningen 122 skrues ind i hættens 121 indvendige gevind. Udsparinger 28’ i gevindbøsningen 122 tillader ringens 20 eger 24 en vis bevægelsesfrihed, som er tilstrækkelig til betjening af ventilen 32A. I gevindstykket 122 findes udvendige langsgående udsparinger til rørene 72 og 90, og en beskyttelsesring 123 indskrues over gevindbøsningen 122 til beskyttelse af dennes udvendige gevind og rørene 72,92. Udsparingerne 28' i gevindbøsningen 22 tillader også den anden ring 20' en vis bevægelsesfrihed, og ringen 20' er på tilsvarende vis fastgjort til den anden ventils 32B ventilspindel 26. Ventilen 32B er tætsluttende indsat i endedækslet 86, hvorfra røret 92 udgår og forløber fremad i instrumentet til forbindelse med mellemdækslet 78. Fra endedækslet 86 udgår det centralt anbragte rør 84, som sammen med røret 72 15 143918 er forbundet med hver sin tilførselskanal i tilførselsslangen 16 på ikke nærmere angivet måde. En hylsterdel 124, som er forsynet med gevind i begge ender, således at den i sin ene ende kan fastskrues i gevindet på gevindbøsningen 122 og i sin anden ende kan få iskruet en slutbøsning 125, er indrettet til at fastholde ventilen 32B og endedækslet 86 via røret 84 samt tilførselsslangerne 16, der som nævnt i forbindelse med fig. 9 består af to koaksialt anbragte fleksible tilførselsrør for de respektive medier.
Fig 11 viser et turbinedrevet tandlægeboreinstrument, hvor drivmediet og kølemediet tilledes gennem tilførselsslangen 16 i hylsterets 12 bageste ende, og hvor en turbine 130 i instrumentets forreste ende via en ventil i hylsterets 12 indre får tilført trykluft ved 2-6 ato til rotation af et med turbinens 130 aksel forbundet bor 131. Kølemediet, f.eks. i form af kølevand fra en separat kanal i tilførselsslangen 16, ledes via en anden ventil i hylsteret 12 frem til instrumentets forreste ende, hvorfra det strømmer ud til køling af boret og den tand, der bores, og til bortskylning af det udborede materiale. De to ventiler i hylsteret 12 styres i denne udførelsesform for opfindelsen af kun én aktiveringsring 20, der er i operativ forbindelse med begge ventilernes aktiveringsspindeler, således at når ringen 20 trykkes indad fra én side, åbnes begge ventilerne samtidigt, men hvis ringen både trykkes indad og bringes til at hælde en smule i forhold til hylsteret 12, åbnes kun den ene ventil, mens den anden ventil forbliver lukket eller åbner i mindre grad. Derved bliver det muligt med én enkelt aktiveringsring i alle instrumentets stillinger at sende praktisk taget kun ét trykmedium til instrumentets forreste ende, og derved kan der også foretages boring uden væsketilførsel eller væsketilførsel uden boring, hvis dette ønskes.
Aktiveringsringen 20 og de tilstødende dele af hylsterets 12 overflade kan i samtlige udførelsesformer af opfindelsen være omsluttet af en tætsluttende kappe af eftergiveligt materiale, såsom blød PVC, neopren, etc., således at støv eller væske ikke kan trænge ind i hylsterets 12 indre ved ringen 20, samtidig med at ringens 20 bevægelighed ikke hindres nævneværdigt. Kappen kan til dette formål være rørformet med en ringformet udvidelse for hver aktiveringsring, den skal omslutte.
Ligesom det er tilfældet med udløbsmundstykket 14 ved den i forbindelse med fig. 9 og 10 omtalte tandlægesprøjte, kan den for-
Claims (9)
1. Stavformet håndredskab, såsom et tandlægeinstrument, indeholdende en håndtagsdel, som er udstyret med et betjeningsorgan, som står i operativ forbindelse med mindst ét i det indre af et hylster (12) anbragt aktiverbart organ til styring af mindst én energistrøm, såsom en elektrisk strøm eller en strøm af et fluidum under tryk, gennem håndredskabet, idet betjeningsorganet er forskydeligt ved manuel trykpåvirkning fra en udgangs- eller hvilestilling og til en aktiveret stilling, hvorfra det ved trykpåvirkningens ophør føres tilbage til udgangsstillingen af et tilbageføringsorgan, såsom en fjeder, KENDETEGNET ved, AT betjeningsorganet består af mindst én ring af i og for sig kendt form eller af en skive, hvis aksiale udstrækning er mindre end dens største diameter eller tilsvarende ydermål, og hvilken ring eller skive (20) har et hovedplan, som i udgangsstillingen står i hovedsagen vinkelret på hylsterets (12) centralakse (22), og hvor ringen eller skiven (20) har en vinkelret på hovedplanet stående akse, som i den aktiverede stilling er parallelforskudt, eventuelt kombineret med en svag vipning (fig. 4), i forhold til hylsterets centralakse (22), og AT ringen eller skiven (20) har mindst én ind i hylsterets (12) indre forløbende og på tværs af hylsterets centralakse forskydelig del (24), hvormed ringen eller skiven står i forbindelse med det eller de aktiverbare organer.
2. Håndredskab ifølge krav 1 indeholdende mindst to betjenings-ringe (20, 20'), som står i operativ forbindelse med hver sit aktiverbare organ, KENDETEGNET ved, AT den ene betjeningsring har større aksial udstrækning eller større yderdiameter end den anden.
3. Håndredskab ifølge krav 1, KENDETEGNET ved, AT den ind i hylsterets indre forløbende del (24) af en og samme ring står i operativ forbindelse med to aktiverbare organer. 17 143918
4. Håndredskab ifølge krav 1, 2 eller 3, KENDETEGNET ved, AT den ind i hylsterets indre forløbende del er udformet som mindst én forbindelsesstang (24), der forløber radialt ind i hylsterets (12) indre gennem en tilhørende åbning (28) i hylsteret.
5. Håndredskab ifølge krav 4, KENDETEGNET ved, AT hver forbindelsesstang (24) er udformet som et hjuleger, hvis inderste ende er forbundet med et centralt nav (fig. 3).
6. Håndredskab ifølge et af kravene 1-5 og indeholdende et aktiverbart organ i form af en fluidumventil (32), KENDETEGNET ved, AT betjeningsringais (20) ind i hylsteret forløbende del eller forbindelsesstænger (24) er forbundet med en fri ende af en aksialt i hylsterets indre forløbende betjeningsspindel (26) for ventilen, AT ventilspindelens anden ende bærer et ventillegeme (34), som ved en fjeders (42) trykkraft trykkes an mod et ventilsæde (40) til afspærring af en gennemløbsåbning heri, når betjeningsringen (20) er i hvile- eller udgangsstilling, og AT ventillegemet (34) er udformet og indrettet til at åbne ventilsædets gennemløbsåbning, når betjeningsringen (20) føres til en aktiveret stilling og derved bevæger ventilspindelen (26) og dermed ventillegemet (34) omkring et vippepunkt i eller ved planet for mundingen (38) for ventilsædets gennemløbsåbning.
7. Håndredskab ifølge et eller flere af kravene 1-6, KENDETEGNET ved, AT hver betjeningsring (20, 20’) samt de nærmest-liggende dele af hylsteret (12) er omsluttet af en stramtsluttende kappe af et eftergivende materiale.
8. Håndredskab ifølge krav 7, KENDETEGNET ved, AT kappen er af et elastisk strækbart materiale og er rørformet med ensartet godstykkelse og med en ringformet udvidelse til hver ring (20), samt AT kappens indre diameter er en smule mindre end hylsterets (12) udvendige diameter nær ved ringens (20) anbringelsessted.
9. Håndredskab ifølge krav 1 eller 2 og/eller et af kravene 4-8 og indrettet som en tandlægesprøjte og udstyret med to betjeningsringe (20, 20'), KENDETEGNET ved, AT de to ringes (20, 20') respektive ind i hylsteret forløbende dele (24) er hængslet forbundet med hver sin mod hinanden vendende betjeningsspindel (26) for respektive aktiverbare organer i form af styreventiler (32A og 32B) til henholdsvis væske og gas, fortrinsvis vand og luft, og AT ventilerne er strømningsmæssigt forbundet med hver sin udløbsåbning i sprøjtens mundstykke (14).
Priority Applications (9)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
DK133474A DK143918C (da) | 1974-03-12 | 1974-03-12 | Stavformet haandredskab,saasom et tandlaegeinstrument |
GB6933/75A GB1500987A (en) | 1974-03-12 | 1975-02-19 | Tubular handpiece |
SE7502283A SE416850B (sv) | 1974-03-12 | 1975-02-28 | Stavformat handredskap |
DE19752509201 DE2509201A1 (de) | 1974-03-12 | 1975-03-03 | Stabfoermiges handstueck |
IT20860/75A IT1033371B (it) | 1974-03-12 | 1975-03-03 | Elemento di impugnatura a forma di asta |
US05/556,448 US4036311A (en) | 1974-03-12 | 1975-03-07 | Rod shaped hand-tool |
FR7507149A FR2263736B1 (da) | 1974-03-12 | 1975-03-07 | |
NO750775A NO144617C (no) | 1974-03-12 | 1975-03-10 | Stavformet haandredskap, saerlig et tannlegeinstrument |
JP50029959A JPS608823B2 (ja) | 1974-03-12 | 1975-03-11 | 管状手持ち器具 |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
DK133474A DK143918C (da) | 1974-03-12 | 1974-03-12 | Stavformet haandredskab,saasom et tandlaegeinstrument |
DK133474 | 1974-03-12 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
DK133474A DK133474A (da) | 1975-09-13 |
DK143918B true DK143918B (da) | 1981-10-26 |
DK143918C DK143918C (da) | 1982-04-13 |
Family
ID=8103698
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
DK133474A DK143918C (da) | 1974-03-12 | 1974-03-12 | Stavformet haandredskab,saasom et tandlaegeinstrument |
Country Status (9)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4036311A (da) |
JP (1) | JPS608823B2 (da) |
DE (1) | DE2509201A1 (da) |
DK (1) | DK143918C (da) |
FR (1) | FR2263736B1 (da) |
GB (1) | GB1500987A (da) |
IT (1) | IT1033371B (da) |
NO (1) | NO144617C (da) |
SE (1) | SE416850B (da) |
Families Citing this family (9)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DK143723A (da) * | 1975-03-20 | |||
FR2383655A1 (fr) * | 1977-03-14 | 1978-10-13 | Kaltenbach & Voigt | Instrument pour la dentisterie |
FI90818C (fi) * | 1991-11-08 | 1994-04-11 | Planmeca Oy | Hammashoitokoneen imulaitteen suljinmekanismi |
JP2007167088A (ja) * | 2005-12-19 | 2007-07-05 | Sunstar Inc | 口腔洗浄器 |
JP5142005B2 (ja) * | 2006-04-05 | 2013-02-13 | 英文 横山 | 電気溶接機用トーチ |
DE102007038358A1 (de) * | 2007-08-14 | 2009-02-26 | Wisap Gesellschaft für wissenschaftlichen Apparatebau mbH | Vorrichtung zum Antrieb von Instrumenten und Werkzeugen und deren Verwendung |
US7555971B2 (en) * | 2007-12-04 | 2009-07-07 | Michael Sosnowski | Self-contained hydraulically operated tool |
DE102011014543B4 (de) * | 2011-03-19 | 2019-05-23 | Richard Wolf Gmbh | Medizinisches Instrument |
CN113955620A (zh) * | 2021-10-29 | 2022-01-21 | 江苏上汽汽车变速器有限公司 | 一种手持电动拧紧枪保护吊具 |
Family Cites Families (9)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US3125809A (en) * | 1964-03-24 | Valve control for dental handpiece | ||
US2032878A (en) * | 1935-05-03 | 1936-03-03 | Shaw Walker Co | Furniture top construction |
US2928174A (en) * | 1957-04-08 | 1960-03-15 | Raymond A White | Dental handpiece and control therefor |
US2984452A (en) * | 1958-09-04 | 1961-05-16 | William J Hooper | Syringe |
US3048187A (en) * | 1959-12-04 | 1962-08-07 | Mansfield Sanitary Inc | Valve with tubular resilient seal |
US3032878A (en) * | 1960-03-14 | 1962-05-08 | Raymond A White | Dental handpiece control |
US3584832A (en) * | 1969-06-23 | 1971-06-15 | Gen Motors Corp | Tilt core valve |
DK125820B (da) * | 1971-03-31 | 1973-05-07 | S Goof | Materialebearbejdningsapparat med elektromagnetisk bevæget arbejdsorgan. |
JPS4826079U (da) * | 1971-07-30 | 1973-03-28 |
-
1974
- 1974-03-12 DK DK133474A patent/DK143918C/da not_active IP Right Cessation
-
1975
- 1975-02-19 GB GB6933/75A patent/GB1500987A/en not_active Expired
- 1975-02-28 SE SE7502283A patent/SE416850B/xx unknown
- 1975-03-03 IT IT20860/75A patent/IT1033371B/it active
- 1975-03-03 DE DE19752509201 patent/DE2509201A1/de active Granted
- 1975-03-07 US US05/556,448 patent/US4036311A/en not_active Expired - Lifetime
- 1975-03-07 FR FR7507149A patent/FR2263736B1/fr not_active Expired
- 1975-03-10 NO NO750775A patent/NO144617C/no unknown
- 1975-03-11 JP JP50029959A patent/JPS608823B2/ja not_active Expired
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FR2263736B1 (da) | 1982-02-19 |
NO144617C (no) | 1981-10-07 |
DK133474A (da) | 1975-09-13 |
DE2509201A1 (de) | 1975-09-25 |
US4036311A (en) | 1977-07-19 |
DE2509201C2 (da) | 1988-03-03 |
JPS608823B2 (ja) | 1985-03-06 |
NO144617B (no) | 1981-06-29 |
FR2263736A1 (da) | 1975-10-10 |
DK143918C (da) | 1982-04-13 |
GB1500987A (en) | 1978-02-15 |
JPS50127491A (da) | 1975-10-07 |
NO750775L (da) | 1975-09-15 |
SE416850B (sv) | 1981-02-09 |
IT1033371B (it) | 1979-07-10 |
SE7502283L (da) | 1975-09-15 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
US4109735A (en) | Rotary surgical driver | |
US5468148A (en) | Remotely controlled dental syringe | |
US3208145A (en) | Aspirating handpiece with controls for vacuum, air, and water | |
US4382786A (en) | Dental handpieces with supplied operating media | |
US4973247A (en) | Dental handpiece assembly | |
DK143918B (da) | Stavformet haandredskab saasom et tandlaegeindstument | |
TWI378013B (en) | Reversible valve assembly for a pneumatic tool | |
US3631597A (en) | Handpiece with improved chuck assembly | |
EP1827285B1 (en) | Air polishing dental prophylaxis system | |
US3752241A (en) | Pneumatic tool | |
KR19990063636A (ko) | 회전가능한 손잡이를 가지는 동력파지공구 | |
JPH06154160A (ja) | 内視鏡装置 | |
US3401691A (en) | Dental syringe | |
US3375823A (en) | Dental syringe for selectively discharging dry air, water or spray | |
US3423068A (en) | Pneumatically driven surgical instrument and control therefor | |
US3968796A (en) | Dental syringe | |
JP2001061772A (ja) | 内視鏡の流体制御装置 | |
US3445934A (en) | Dental operatory and valve used therein | |
US2866267A (en) | Dental hand drill | |
US10260218B2 (en) | Spray head | |
US6299624B1 (en) | Handle for a medical instrument | |
US3511235A (en) | Dental syringe | |
JP5194240B2 (ja) | 歯科用ハンドピースの流量制御機構 | |
US3054402A (en) | Dental syringe | |
US3256603A (en) | Dental tool and handpiece control |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
PBP | Patent lapsed |