<Desc/Clms Page number 1>
betreft : Mobiele weeginrichting Doel : Deze uitvinding heeft betrekking op een weegtoestel dat kan worden gebruikt op een hellend vlak, zoals o. m. het laadplatform van een vrachtwagen.
Bij het laden en/of lossen van goederen of dieren stelt zich het probleem van het waterpas instellen van het weegtoestel. Wanneer het weegtoestel op een laadklep of laadlift van een vrachtwagen wordt ingesteld, zou volgens tot nog boe gebruikelijke systemen, om het juiste en geijkte gewicht te kunnen registreren, de laadklepof laadlift-platform strikt horizontaal moeten zijn, wat in de praktijk zeer moeilijk uitvoerbaar is.
De uitvinding heeft nu tot doel een mobiel weegtoestel te ontwerpen, dat ook op een hellend vlak, bijvoorbeeld een niet horizontale laadklep of laadlift van een vrachtwagen kan in gebruik worden genomen en een juiste meting conform de wettelijke bepalingen mogelijk maakt.
Beschrijving : Wij baseren ons op het reeds bestaande systeem, waarbij het gewicht dat op een platform komt, op één of meer punten wordt geregistreerd door electronische krachtopnemers (ook loadcells genaamd). Duidelijkheidshalve noemen wij deze krachtopnemers hier"krachtopnemers A". Het laadplatform moet wel zo opgesteld zijn, dat het in zijdelingse richtingen volledig begrensd wordt en niet kan uitwijken t. o. v. de"krachtopnemers A". De begrenzing van het weegplatform kan op verschillende manieren geschieden (o. a. door een vast kader rondom het platform, of door de konstruktie van de"krachtopnemers A"zelf waarop het platform rechtstreeks zonder flexibele verbinding is gemonteerd, of d. m. v. steunpunten op verschillende plaatsen rond het weegplatform).
Deze"krachtopnemers A"registreren aldus het gewicht steeds loodrecht op het weegplatformvlak. Dus bij het uit het waterpasvlak brengen van het weegplatform, zullen de"krachtopnemers A"niet meer loodrecht in de zwaartelijn meten, waardoor een gedeelte van de belasting wegvalt in de zijdelingse begrenzing van het gewicht ten opzichte van de"krachtopnemers A".
Alszodanig krijgc men een afwijking bij de registratie van"krachtopnemers A"bij dit uit het waterpasvlak brengen van het weegplatformvlak. Deze afwijking zal dus ook tot uiting komen bij de uitgangssignalen die door de "krachcopnemers A"gestuurd worden naar een electronische
EMI1.1
verwerkingséénheid (indicator) die deze signalen omvormt
EMI1.2
naar de gebruikelijke f", 7--,--/1
<Desc/Clms Page number 2>
De gemeten gewichtshoeveelheid die voortkomt van de "krachtopnemers A", via deze electronische verwerkings- éénheid (indicator), zal dus bij schuinstelling van het weegplatformvlak, niet overeenstemmen met de werkelijke gewichtshoeveelheid van het belaste weegplatform (m. a. w. lager dan het werkelijke aanwezige gewicht).
Om dit tekort aan geregistreerd gewicht te kunnen bepalen, geeft deze uitvinding hiertoe de mogelijkheid als volgt : Op het weegplatform of eventueel het buitenraam of op de konstruktie waarin het weegplatform zich bevindt, wordt een krachtopnemer geplaatst, welke belast wordt met steeds eenzelfde gewicht. Duidelijkheidshalve noemen wij deze krachtopnemer hier"krachtopnemer B".
Deze"krachtopnemer B"registreerd dus ook zijn belasting steeds loodrecht op het weegplatformvlak en steeds in dezelfde richting als"krachtopnemers A", alsook loodrecht op z'n eigen belastingsvlak.
Deze belasting, konstante waarde K hier genaamd, is zodanig opgesteld dat het zich niet zijdelings kan bewegen ten opzichte van de krachtopnemers B.
Dus bij het uit het waterpasvlak brengen van het weegplat- form zal de"krachtopnemer B"ook niet meer loodrecht in de zwaartelijn meten, waardoor een gedeelte van de belasting wegvalt in de zijdelingse begrenzing van het gewicht ten opzichte van de"krachtopnemer B".
Alszodanig krijgt men een afwijking bij de registratie van"krachtopnemer B"bij dit uit het waterpasvlak brengen van het weegplatform.
Deze afwijking zal dus tot uiting komen bij de uitgangsignalen die door de"krachtopnemer B"gestuurd worden naar een electronische verwerkingséénheid (indicator), die deze signalen omvormt naar een gebruikelijke gewichts- éénheid.
De gemeten gewichtshoeveelheid die voortkomt van kracht- opnemer B, via deze electronische verwerkingséénheid (indicator), zal dus bij schuinstelling van het weegplat- formvlak niet meer overeenstemmen met de werkelijke konstante gewichtshoeveelheid (waarde K) waarmede"krachtopnemer B"is belast in waterpaspositie van het weegplatformvlak.
Daar de"krachtopnemers A"en"krachtopnemer B"allen zo zijn geplaatst, dat zij steeds hun belasting registreren in dezelfde richting t. o. v. respectievelijk het weegplatformvlak, belastingsvlak van"krachtopnemer B" en daar de belasting bij alle krachtopnemers"A en B" geen zijdelingse beweging van de belasting t. o. v. deze krachtopnemers kan veroorzaken bij schuinstelling van he-c weegplatformvlak, is er steeds eenzelfde verhouding aanwezig tussen :
enerzijds het werkelijke gewicht van het belaste weegplatform (registreerbaar in waterpas- positie van het weegplatformvlak) t. o. v. het geregistreerde gewicht door"Icrachtopnemers A"samen-anderzijds het werkelijke konstante gewicht, waarde"K", bij"krachtop- nemer B" (registreerbaar in waterpaspositie van het weeg- plauformvlak) t. o. v. het geregistreerde gewicht door "krachtopnemer B".
Het spreekt vanzelf dat ook de gewichtsdragers (zoals het
EMI2.1
weegplatform en belastingsvlak) bij deze metingen steeds
EMI2.2
j. zjL. //
<Desc/Clms Page number 3>
nDegrep. e, nBerekening van heu juiste gewicht
EMI3.1
Een konsbant opnemer formvlak gegeven is het gewicht"K", waarmede"kracht-zich in het waterpasvlak bevindt. Deze konstante waarde "K"wordt geregistreerd b. v. in een geheugen van de electronischeverwerkingséénheld (indicator).
Bij het uit het waterpasvlak brengen van het weegplatform verminderd het geregistreerde gewicht bij"krachtopnemer B" Deze veranderanderlijke waarde, "X" genaamd, bij "kracht- opnemer B"wordt bv. in een geheugen van de electronische verwerkingséénheid beschikbaar gehouden.
EMI3.2
,.,.
Door de bewerking :----f-f-.--... ..
--------=
Waarde"K"Waarde"X" verkrijgtmencoëfficiëient"Y".
Deze coëfficiënt"Y"is dus ook veranderlijk naargelang de houding of de stand van het weegplatformvlak veranderd.
EMI3.3
Het door alle "krachtopnemers samen noemen totaal gewicht dat geregistreerd wordtwij de waarde"Z".
Het werkelijke gewicht van het belaste weegplatformvlak meut inbegrip van het weegplatform zelf, noemen wij de waarde"G".
Deze waarde kunnen wij bepalen door de volgende berekening : Waarde"Z"XCoëfficiënt"Y"=Waarde"G" Als we van deze waarde de konstante waarde van het
EMI3.4
W 4 eigen gewicht van het weegplabform (waarde"P"genaamd)laten aftrekken, bekomen we de juiste gewichtswaarde waarmede uiteindelijk de weeginstallatie wordt belast, waarde"W"genaamd.
EMI3.5
("Z"X"y")-"p"="W" De"krachtopnemer B"zou ook kunnen vervangen worden door een apparaat dat de schuinstelling van het weegplatform ten opzicht van de zwaartelijn registreert. De eleccronische verwerkingséénheid (indicator) zal deze signalen omzeuhen, d. m. v. een wetenschappelijke berekening of door hei : ; gebruik van een berekeningstabel, naar dezelfde
EMI3.6
verhouding"Y", ook zou bekomen wordftin dezelfde omstandigheden /------