BE898384A - Werkwijze voor het vervaardigen van een hoekbocht, in het bijzonder een haakse bocht. - Google Patents

Werkwijze voor het vervaardigen van een hoekbocht, in het bijzonder een haakse bocht. Download PDF

Info

Publication number
BE898384A
BE898384A BE0/211990A BE211990A BE898384A BE 898384 A BE898384 A BE 898384A BE 0/211990 A BE0/211990 A BE 0/211990A BE 211990 A BE211990 A BE 211990A BE 898384 A BE898384 A BE 898384A
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
pipe
angle
bend
section
cut
Prior art date
Application number
BE0/211990A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Auping Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Auping Bv filed Critical Auping Bv
Publication of BE898384A publication Critical patent/BE898384A/nl

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F16ENGINEERING ELEMENTS AND UNITS; GENERAL MEASURES FOR PRODUCING AND MAINTAINING EFFECTIVE FUNCTIONING OF MACHINES OR INSTALLATIONS; THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16LPIPES; JOINTS OR FITTINGS FOR PIPES; SUPPORTS FOR PIPES, CABLES OR PROTECTIVE TUBING; MEANS FOR THERMAL INSULATION IN GENERAL
    • F16L43/00Bends; Siphons
    • F16L43/001Bends; Siphons made of metal
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B21MECHANICAL METAL-WORKING WITHOUT ESSENTIALLY REMOVING MATERIAL; PUNCHING METAL
    • B21CMANUFACTURE OF METAL SHEETS, WIRE, RODS, TUBES OR PROFILES, OTHERWISE THAN BY ROLLING; AUXILIARY OPERATIONS USED IN CONNECTION WITH METAL-WORKING WITHOUT ESSENTIALLY REMOVING MATERIAL
    • B21C37/00Manufacture of metal sheets, bars, wire, tubes or like semi-manufactured products, not otherwise provided for; Manufacture of tubes of special shape
    • B21C37/06Manufacture of metal sheets, bars, wire, tubes or like semi-manufactured products, not otherwise provided for; Manufacture of tubes of special shape of tubes or metal hoses; Combined procedures for making tubes, e.g. for making multi-wall tubes
    • B21C37/15Making tubes of special shape; Making tube fittings
    • B21C37/28Making tube fittings for connecting pipes, e.g. U-pieces

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Butt Welding And Welding Of Specific Article (AREA)
  • Branch Pipes, Bends, And The Like (AREA)
  • Bending Of Plates, Rods, And Pipes (AREA)

Abstract

De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het maken van een bochtstuk met een afgeronde buitenkant uit buisvlakken van elke gewenste,maar wel gelijke,doorsnede. Elk buisstuk wordt afgeschuind en het langste deel van de afschuining wordt bolvorming vervormd,waarbij door een voorbewerking of een nabewerking de randen weer in het vlak van de afschuining worden gebracht waarna de buisstukken aan elkaar worden gelast.

Description


   <Desc/Clms Page number 1> 
 



   UITVINDINGSOCTROOI AANVRAAGSTER : AUPING B. V. te Deventer BETREFFENDE EEN : Werkwijze voor het vervaardigen van een hoekbocht, in het bijzonder een haakse bocht. 



  INTERNATIONALE CONVENTIE : Nederlandse octrooiaanvrage Nr. 8204733, gedeponeerd op 7 december 1982. 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 



   De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het vervaardigen van een hoekbocht met afgeronde buitenkant uit een buisstuk onder toepassing van zaagsneden, die een hoek maken met de hartlijn van de buis, die de helft bedraagt van de hoek tussen de hartlijnen van de te maken hoekbocht. 



   Een dergelijke werkwijze is bekend en in het bijzonder bestemd voor het maken van een haakse bocht alhoewel ook bochten met een andere hoek mogelijk zijn. 



   Volgens de bekende werkwijze wordt het in een bocht te zetten buisstuk op twee plaatsen op afstand van elkaar onder een hoek met de hartlijn tot over de halve doorsnede ingezaagd, waarna een ongeveer driehoekig stukje wordt uitgestampt. De buis wordt daarna omgebogen, waarbij het niet weggesneden gedeelte de afgeronde hoek vormt. 



   De randen van de in de buis gezaagde en gestampte opening worden naar elkaar toe gebogen, waarbij de vormdetails zich aaneensluiten tot een nauwe spleet, welke wordt dichgesoldeerd. 



   Dit vormdetail kan alleen op de platte zijkant van een buis worden toegepast, bij een niet vlakke doorsnede liggen de vormdetails na het buigen niet meer in hetzelfde vlak, waardoor een weinig aantrekkelijk uiterlijk ontstaat. 



   Bij een platte buis is deze bekende werkwijze vrij lastig uit te voeren en vrijwel niet uit te voeren bij een in doorsnede cirkelvormige buis, omdat bij het buigen van het niet-weggesneden buisgedeelte dit naar buiten toe uitbuigt. Het bochtstuk, dat met deze bekende werkwijze kan worden verkregen heeft een weinig aantrekkelijk uiterlijk. 



   Doel van de uitvinding is een betere werkwijze te verschaffen, waarmee buisstukken van elke dwarsdoorsnede kunnen worden gebuikt voor de vervaardiging van een qua uiterlijk aantrekkelijk bochtstuk. 



   Dit doel wordt overeenkomstig de uitvinding bereikt doordat uit een buis of uit-twee in doorsnede identieke buisstukken twee buisstukken worden gemaakt met door de zaagsneden volledig afgeschuinde uiteinden, elk afgeschuind dwarseinde ter plaatse van het langste halve zijvlak van de buis op de aan de zaagsnede grenzende kant door persen naar binnen bolvormig wordt omgebogen over een gebied, dat de halve omtrek beslaat en waarvan de ombuiging naar de grenzen van de andere halve buisomtrek toe afneemt, en de zo verkregen buiseinden bij voorkeur door stuiklassen aan elkaar worden bevestigd. Volgens de uitvinding worden dus de open einden van het in verstek afgezaagde en dus afgeschuinde gedeelte 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 bolvormig rondgezet, hetgeen mogelijk is doordat dit uiteinde goed toegankelijk is. Er ontstaat dan een tong, die buiten het vlak van de zaagsnede uitsteekt.

   Deze wordt weer verwijderd, door zagen, slijpen en dergelijke bewerkingen, waarna de buisstukken aan elkaar worden gelast. 



  Het is ook mogelijk van te voren, dus voor het bolpersen, uit het bolvormig te maken deel een stuk uit te knippen, zodanig, dat na het bolpersen de rand van het omgebogen gedeelte in het vlak van de zaagsnede ligt. 



   Met de werkwijze volgens de uitvinding behoeft slechts één zijde van elke in verstek afgezaagde buis bolvormig te worden geperst. 



   Bij het stuiklassen doet zich dan nog het effekt voor, dat de daarbij zich vormende braam aan de binnenkant van de bocht wordt gevormd in het inwendige van de buis en dus geen nabewerking vergt. 



   Aan de buitenkant van de bocht ontstaat de braam aan de buitenkant maar is daar makkelijk weg te slijpen. 



   Met de werkwijze volgens de uitvinding is het mogelijk geworden buizen van elke doorsnedevorm te gebruiken voor het maken van een hoekbocht van grote sterkte en zeer aantrekkelijk uiterlijk. 



   De uitvinding zal thans nader worden toegelicht aan de hand van de tekeningen. 



   Fig. 1,2 en 3 tonen in zijaanzicht, doorsnede en zijaanzicht de bekende werkwijze toegepast op een buis met een platte doorsnede die ten dele rechthoekig ten dele afgerond is. 



   Fig. 4,5, 6 en 7 tonen eveneens de bekende werkwijze toegepast op een buis van cirkelvormige doorsnede. 



   Fig. 8 en 9 tonen in zijaanzicht de vervaardiging van buisstukken in een eerste fase volgens de uitvinding en wel in fig. 8 voor een buis met ronde doorsnede en in fig. 9 voor een buis met een ten dele rechthoekige ten dele ronde doorsnede. 



   Fig. 10 toont een tweede fase van de werkwijze. 



   Fig. 11 toont een derde fase en fig. 12 het eindprodukt. 



   Figuren 1 en 2 tonen in zijaanzicht en doorsnede een buis 1, die over het grootste gedeelte van zijn doorsnede rechthoekig is en een afgeronde bovenkant 2 heeft. Voor het maken van een bochtstuk, bijvoorbeeld een haakse bocht met de in fig. 3 getoonde afgeronde buitenkant 3, worden eerst twee zaagsneden 4 en 5 gemaakt onder een hoek met de hartlijn 6, aangeduid   met A,   die de helft bedraagt van de hoek die in fig. 3 de benen 8 en 9 van het buisstuk maken. Gaat het om een haakse bocht dan is de hoek dus 90 en staan de zaagsneden onder een 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 
 EMI4.1 
 o 0 hoek van 45. Gaat het om een hoek van 120 dan staan de zaagsneden dus o onder 
Deze zaagsneden worden verder verbonden door een uit de rand geponst gedeelte, dat wordt begrensd door de lijnen 10 en 11, zodat een opening 12 is verkregen.

   Vervolgens wordt de buis gebogen waarna de bij elkaar komende randen 4 en 5 door soldeer met elkaar worden verbonden. Men krijgt dan in zijaanzicht een naad 13 met een dwarsnaad 14. 



   Fig. 4 t/m 7 tonen de toepassing'van dezelfde werkwijze voor een buis van cirkelvormige doorsnede, zoals weergegeven in fig. 5. Bij het ombuigen naar de in fig. 6 getoonde stand vindt echter, zoals aangegeven bij 15 en 16, een naar buiten buigen of vlakker buigen van de afronding 17 plaats, zodat een onaantrekkelijke vorm wordt verkregen. 



   Fig. 8 toont een buis van cirkelvormige doorsnede, welke cirkelvorm met onderbroken lijnen is aangeduid bij 18. Deze buis 19 kan in twee stukken worden verdeeld door een zaagsnede 20, waarbij het linkerstuk 19 het ene buisstuk vormt en het met onderbroken lijnen aangegeven stuk 21 het tweede buisstuk. Bij een cirkelvormige doorsnede kan men dit doen, omdat de ellipsvormige zaagsneden op elkaar passen, ook wanneer men deze 
 EMI4.2 
 0 0 draait ter verkrijging van een hoek van Moet een hoek worden gemaakt, die afwijkt van dan kan men 0 uiteraard niet volstaan met een zaagsnede onder maar dienen twee volledige zaagsneden te worden aangebracht. 



   Dit is weergegeven in fig. 9, waarbij bovendien is gedacht aan een andere doorsnede, zoals is aangegeven bij 22. 



   In fig. 9 zijn getoond de zaagsneden 23 en 24, die weer zijn gemaakt 
 EMI4.3 
 o onder een hoek van 45. Dus voor een haaks bochtstuk. 



  Moet een andere hoek dan 900 worden gemaakt, bijvoorbeeld 1200, dan 0 is de hoek Q de helft daarvan, dat wil zeggen 
Men verkrijgt dus op deze wijze twee afzonderlijke buisstukken 25 en 26. De doorsnede is niet van belang. 



   Fig. 10 laat nu zien, dat de buiten het dwarsvlak 27, dat de korste lengte bepaalt, uitstekende en door de afschuining 23,24 gevormde verstek wordt bol geperst tot een tong 28, zodat de in fig. 10 getoonde en mede door de kromming 29 bepaalde vorm ontstaat, waarbij het middelpunt 28' van de bolvorm wordt bepaald door dit snijpunt van de hartlijnen van de op elkaar te lassen buisstukken. 



   Wordt nu opnieuw volgens het vlak 23, respectievelijk 24, zijnde het vlak van de oorspronkelijke zaagsnede datgene weggesneden of weggeslepen, dat buiten het vlak 23 respectievelijk 24 uitsteekt dan ontstaan buisstukken met uiteinden, zoals getoond in fig. 11, die randen hebben, die op -   A-   

 <Desc/Clms Page number 5> 

 elkaar passen, welke randen ten dele bestaan uit een halve cirkel en ten dele uit een halve ellips, zoals getoond rechts in fig. 11. Door deze nu aan elkaar te lassen, bijvoorbeeld door stuiklassen, ontstaat een gladde verbinding. 



   Men kan het stuiklassen uiteraard ook vervangen door een andere lasof soldeerverbinding, maar dan doen zich moeilijkheden voor aan de binnenzijde van het bochtstuk. Bij stuiklassen doet zich het verrassende verschijnsel voor, dat de braam in de binnenhelft van de lasnaad, dat wil zeggen, dat gedeelte dat naar de binnenkant van de bocht is gekeerd, zich vormt aan de binnenwand van de buis en naar buiten toe niet zichtbaar is. 



   In het naar de afronding 30 toegekeerde gedeelte van de stuiklas vormt zich een braam aan de buitenkant. Deze is echter gemakkelijk weg te slijpen, zodat een bochtstuk kan worden verkregen met een volkomen gladde structuur, zoals getoond in fig. 12.

Claims (2)

  1. CONCLUSIES 1. Werkwijze voor het vervaardigen van een hoekbocht met afgeronde buitenkant uit een buisstuk onder toepassing van zaagsneden, die een hoek maken met de hartlijn van de buis, welke hoek de helft bedraagt van de hoek tussen de hartlijnen van de te maken hoekbocht, met - het kenmerk, dat uit een buis of uit twee in doorsnede identieke buisstukken twee buisstukken worden gemaakt met door de zaagsneden volledig afgeschuinde uiteinden, elk afgeschuind buiseinde ter plaatse van het langste halve zijvlak van de buis op de aan de zaagsnede grenzende kant door persen bolvormig naar binnen wordt omgebogen over een gebied, dat de halve omtrek beslaat en waarvan de ombuiging naar de grenzen toe van de andere halve buisomtrek afneemt en waarbij het te veel aan materiaal dat door het bolpersen buiten het vlak van de zaagsnede treedt,
    hetzij voor het bolpersen, danwel daarna wordt verwijderd.
  2. 2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het aan elkaar bevestigen van de buiseinden plaats vindt door stuiklassen.
BE0/211990A 1982-12-07 1983-12-06 Werkwijze voor het vervaardigen van een hoekbocht, in het bijzonder een haakse bocht. BE898384A (nl)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8204733A NL8204733A (nl) 1982-12-07 1982-12-07 Werkwijze voor het vervaardigen van een hoekbocht, in het bijzonder een haakse bocht.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE898384A true BE898384A (nl) 1984-06-06

Family

ID=19840710

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE0/211990A BE898384A (nl) 1982-12-07 1983-12-06 Werkwijze voor het vervaardigen van een hoekbocht, in het bijzonder een haakse bocht.

Country Status (3)

Country Link
BE (1) BE898384A (nl)
DE (1) DE3344075A1 (nl)
NL (1) NL8204733A (nl)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP3378145B2 (ja) * 1996-06-05 2003-02-17 株式会社神戸製鋼所 溶接構造物の製造方法
EP0851165A3 (de) * 1996-12-23 2000-08-30 Vinzenz Hörtnagl Verfahren und Vorrichtung zur Herstellung eines Rohrknies
FR2802851B1 (fr) * 1999-12-28 2002-02-15 Renault Procede de fabrication de conduit coude par soufflage de matiere plastique, conduit et ebauche de conduit ainsi fabriques
US20020070548A1 (en) * 2000-12-08 2002-06-13 Roberts Daryl L. Induction port assembly for impactors and method of assembly
NL1030243C2 (nl) * 2005-10-21 2007-04-24 Walraven Holding Bv J Van Brandstopmanchet.

Also Published As

Publication number Publication date
NL8204733A (nl) 1984-07-02
DE3344075A1 (de) 1984-06-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3050160A (en) Sheet metal connection and method for effecting the same
US1836354A (en) Method of making metallic frames
CN102554562B (zh) 夹紧环设计
BE898384A (nl) Werkwijze voor het vervaardigen van een hoekbocht, in het bijzonder een haakse bocht.
US3979809A (en) Pipe elbow and method of making same
US5441241A (en) Knuckle for welding of safety hand railings
US5205468A (en) Butt welding sheets
US2126519A (en) Method of forming intersections for joining structural members
JP2683784B2 (ja) プラスチック製内側容器を備えたパレット容器のための板金ジャケット
US2619574A (en) Metal frame joint and method of manufacturing same
US1872276A (en) Apparatus for and method of forming tubular blanks
US1887494A (en) Making axle housings
US2620030A (en) Multicrop tube shear
CA2357368A1 (en) Process for producing a circumferentially closed hollow profile
US4562950A (en) Method of forming tapered tubes
EP0750708B1 (en) Body structure
US2445753A (en) File
US1724879A (en) Lawn-mower-cutter bar
US3610189A (en) Method of making a miter joint
US3391887A (en) Chair base
US4406394A (en) Method of friction band manufacture
JPS6317527B2 (nl)
FR3087147B1 (fr) Cadre de menuiserie mixte
EP0665406B1 (en) A work piece for a frame structure, a frame structure made of such a work piece and a method of producing such a frame structure
JPH0448996B2 (nl)

Legal Events

Date Code Title Description
RE Patent lapsed

Owner name: AUPING B.V.

Effective date: 19891231