<Desc/Clms Page number 1>
De uitvinding betreft de wasmachines en dergelijke van het soort die een doorluchtige kuip bezitten waarin de te behandelen goederen en het waterig midden dat de behandelingsbe- standdelen bevat, in-gesloten zijn.
Men kent machines waarbij de ondergedompelde doorluchtige kuip aangedreven wordt door een over het algemeen afwisselend in de een en de andere zin ronddraaiende beweging, waarbij voornoemde kuip of mand, onder deze omstandigheden, draait om een horizontale as.
Onder deze omstandigheden is de kuip of nand ondergedompeld, de er zich in bevindende te behandelen goederen zijn eveneens ondergedompeld in het waterig midden en de nodige be-
<Desc/Clms Page number 2>
weging tussen de te behandelen goederen en het voornoemd waterig midden spruit voort uit de in beweging zijnde kuip en uit de mogelijkheid het waterig bidden door de wand van de doorluchtige kuip te sturen.
Deze schikking werd praktisch opgegeven, niettegenstaande de grote voordelen die ze bezit, om reden van de relatief onbestendige effecten van :de bewegingen bekomen tussen de te behandelen goederen en het waterig midden.
De huidige uitvinding betreft een nieuwe werk-wijze die toepasselijk is op dit soort machines. Deze werkwijze bestaat erin de te behandelen goederen in een doorluchtige kuip te brengen die in een waterig midden draait om een verticale as en uit het in beweging brengen van voornoemd waterig midden op de plaats van het boven- en/of ondervlak van voornoemde kuip zodat de toegang van de vloeistof in de kuip onder druk geforceerd wordt; de evacuatie van voornoemde vloeistof wordt verwekt door de effecten van de middelpunt-vliedende kracht.
Het in beweging brengen van de vloeistof ter hoogte van het ])over' en/of ondervlak van de kuip kan verwelt worden door behoorlijk geprofileerde en gerichte schermen ofwel nog door buisvormige elementen of een combinatie van zulke elementen.
In een voorkeurdragende uitvoeringsvorm kan de draaiende kuip een cylindrische vorm, een tonvorm of iedere dergelijke vorm bezitten; de laterale wand kan geperforeerd zijn over een gedeelte of over geheel zijn oppervlak; he t boven- en het ondervlak kunnen openingen bezitten die buitenwaarts verlengd zijn door buisvormige elementen Vanrvan de langsas schuin of gebogen in de richting van de drasizin van de 'kuip, verloopt.
Deze laatste is in een over het algemeen vaste kuip gemonteerd door tussenkomst van geschikte kussenblokken en staat in verbinding met eenaandrijfmiddel, De machine kan vervolledigd morden door gelijk welke bijhorigheden die in gebruik'zijn bi j machines van
<Desc/Clms Page number 3>
het soort wasmachines, droogmachines en machines voor verschil lende behandelingen.
De werkwijze, voorwerp der uitvinding, kan toegepast wor den onder gelijk welke vort:!.
Het is dus eenvoudig als voorbeeld, dat hierna e.en uit-
EMI3.1
voeriger uitleg gegeven is aan de ::1::t::c1 van bijgaande tekeningen waarin: de figuur 1 in 1:'8vena2.nziclt de kenmerkende elementen toont die de werkwijze van de uitvinding toepassen; de figuur 2 een doorsnede is volgens de lijn 11-11-11 van de figuur 1;
EMI3.2
de figuren .3 ,'":<1 4 in bovena:3r.z:tcht ui tvoeril1:IW[[1'ianten voorstellen; de figuren 5 tot IJ. ion doorsnede u1 tvoeringsvarianten weergeven van het middel om de vloeistof in beweging te brengen ter hoogte van het boven- en/of het ouder oppervlak van de draaiende kuip;
de figuur 12 een half bovenaanzicht geeft van een toe-
EMI3.3
passing van de voornaamste elelent\:!l1 die de werkwijze der uitvinding aanwenden, bv. oo een ;'lélSnac1'l'iJ'3; de figuur 13 een doorsnede is volgens de lijn XIII-XIII van de figuur 12.
Zoals zo schematisch mogelijk voorgesteld door de figuren 1 en 2, bevat een machine die de werkwijze volgens de uitvinding
EMI3.4
toepast, een biiitenimip 1, over het al8een vast; binnen in deze kuip en in de hartlijn ervan, een luip 2 met basis ,-4.
Het lateraal oppervlak van de kuip ils voorzien van openingen; de basissen 3,-t bezitten openingen en elementen voor het in beweging brengen van de omringende vloeistof. De kuip 2 zit vast op een as die rust in een kussenblok. De as wordt aangedreven door gelijk welk geschikt en gekend middel (niet Voorgesteld). De werkwijze der uitvinding is als volgt:
<Desc/Clms Page number 4>
de te behandelen goederen, bv. te rassen linnen 11, morden in een kuip 2 gebracht die ronddraait nadat de vloeistof in de .,zuip 1 is binnen gelaten, vloeistof waaraan eventueel behandelingsproducten kunnen toegevoegd zijn, bv. de gebruikelijke
EMI4.1
wasproduckten.
Door het ronddraaien van de kuip 2 zetten de elementen 3, die de draalrichting gericht zijn, het waterig midden aan en verwekken aldus een binnenkonen onder druk van de vloeistof volgens de pijlen f; de vloeistof zal op de te behandelen goederen 11 hevig inwerken en lateraal geëvacueerd worden in de richting van de pijlen f' door het effect van de
EMI4.2
':1iddelpuntv1iedel1cle kracht, respectievelijk door de samenwerking van dit effect en de overdruk verwekt door het binnenkomen van
EMI4.3
de vloeistof. De resu'tat4n bekenen door dit versterkingsmiddel van de relatieve beweging tussen liet waterig midden en de te behandelen goederen zijn buitengewoon gunstig.
Zoals weergegeven door de figuren 1, 3 en 4 kunnen de
EMI4.4
openingen 2. gelijk welke vor'1 en af metingen bezitten en kunnen cirkelvormig, langwerpig of anders zijn; de elementen 8 kunnen bestaan uit kleine behoorlijk geprofileerde of gerichte schermen
EMI4.5
of uit buisvornige elementen waarvan de vorm, de afmetingen en de richting bepaald worden naargelang de beoogde toepassing.
Bij de figuren 5, 6 en 7 heeft men zulke elementen voorgesteld onder de vorm van een scherm 12, 13 of 14, geplaatst achter de openingen 7, on te bekomen dat de vloeistof door reactie met kracht in de kuip 2 binnenkomt; bij de figuren 8
EMI4.6
tot 11 heeft en in radiale doorsnede hl1.isvOl'!"1ige elementen zoals l-16- en 18 voorgesteld; waarvan de vorm, de afmetingen. de richting en het oni:;tl11: zeer- uiteenlopend zijn; ail deze e1e'.1.::nti'n kunnen in de praktijk toegepast ',iorden.
Dij de figuren 12 en 13 heeft rien de voornaamste elementen van bv. een T'? S^:e.C1'i2e voorgesteld, waarop de bL1i'vorn'JiEe e1eti1(mten 7' vin l1e .L':L.7uur r. toegepast zijn. -;jij c1ejR praktische
<Desc/Clms Page number 5>
EMI5.1
toepassing vindt 1"1e11 de oVer het algen-en statische Jmip 1 terug de draa.zende kuip 2, waarvan de laterale 1.'anc1 2 openingen 6 bezit, de twee basissen i-:t "iet npenin#en ± en de buisvorp1ice elenenten 12. De kuij? 2 is ;e"o:-',1L41Ci op een as .2. die selaserd is in een laser 10.
De behoorlijk gerichte bL-:.svr i:e ele"!enten hebben het voordeel de vloeis tof rationeel, krachtig en snel'af te leiden in de 1rL17.C1 2, op de hiervoor uiteengezette wije.
De u:i tvinc1Ll[; ':3'i. toegepast worden op "E3111y ";e1:C8 Machine van het ïJesc:1J'" l1en soort voer ;',u'.j7'E'.11W toepassing en Meer speciaal op \'.I.2. ,acllines.
Onaf gezien van de gevoelige verhosins van de doeltreffend. heid van de "1,"" chjJle, kan de:;? noc dienen als droger, waarbij dan rnet dit doel r7e kuip 1 dient ;;c 1-,:(31;',;0 te morden en de draaiende kuip 2 net vGlr¯1Gf'¯;CIE: snelheid oet aangedreven worden.
>;T.l;.
1.-UerlcHij ze voor !1e h versterken der bewegingen in wasmachines en dergelijke, daardoor ;elcca¯rei 1' dat zij bestaat uit het inladen van d e te behandelen goederen in een doorluchtige kuip die in enn 1}é'.te!i[; "!iclrJ'3TI 0"'1 een verticale as draait; het waterig midden in ïeterrlr te brengen door voornoemde
EMI5.2
draaiende kuip ter honkte van haar bovenste- en onderste vlak,
EMI5.3
zodat de vloeistof in de kuip onder druk binnen gebracht wordt; de evacuatie van de vloeistof te verwekken door deéffecten van de '11iddelpuntvliede1de kracht.
2.- 1.?a,chine die de werkwijze van eis 1 toepast, daardoor gekenmerkt dat sij volgende elementen bevat; tenminste één over het algemeen vaste buj. ten1-:uip; in deze kuip een draaiende kuip
EMI5.4
waarvan de laterale wand voorzien is van openingen; in de bovenste en/of onderste basis van voornoemde kuip zijn openingen aangebracht en in de nabijheid ervan zijn elementen aangebracht
EMI5.5
die, door het effect van de draaibeweging van de kuip in de
<Desc/Clms Page number 6>
vloeistof, deze laatste verplicht zich onder druk in voornoemde kuip te storten.
3.- Machine volgens eis 2, daardoor gekenmerkt dat de elementen die verenigd zijn met het bovenste en/of onderste vlak van de draaibare kuip en die in staat zijn de vloeistof in beweging te brengen, bestaan uit schermen die, tenopzichte van de draaizin van de draaibare kuip, achter de openingen, voorzien in voornoemde vlakken, aangebracht z@@n, 4.-Machine volgens eis 2, daardoor gekenmerkt dat de elementen die verenigd zijn met het bovenste en/of onderste vlak van de draaibare kuip en die in s @at zijn de vloeistof in beweging te brengen, buisvormig zijn.
5.- Machine volgens de eisen 2 en 4, daardoor gekenmerkt dat de elementen die verenigd zijn met liet bovenste en/of onderste vlak van de draaibare kuip, en die in staat zijn de vloeistof in beweging te brengen, gericht zijn volgens de draaizin van de draaibare kuip.
6. - Werkwijze voor de versterking van de bewegingen in wasmachines en dergelijke en machines die deze werkwijze toepassen, in hoofdzaak zoals hiervoor beschreven aan de hand van bijgaande tekeningen.