BE1023534B1 - Soepel meerlagensysteem - Google Patents

Soepel meerlagensysteem Download PDF

Info

Publication number
BE1023534B1
BE1023534B1 BE2016/5441A BE201605441A BE1023534B1 BE 1023534 B1 BE1023534 B1 BE 1023534B1 BE 2016/5441 A BE2016/5441 A BE 2016/5441A BE 201605441 A BE201605441 A BE 201605441A BE 1023534 B1 BE1023534 B1 BE 1023534B1
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
layer
layer system
photovoltaic module
photovoltaic
photovoltaic element
Prior art date
Application number
BE2016/5441A
Other languages
English (en)
Inventor
Renaud Verdebout
Patrick Cogneau
Damien Franssen
Hans Aerts
Original Assignee
S.A. Imperbel N.V.
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by S.A. Imperbel N.V. filed Critical S.A. Imperbel N.V.
Application granted granted Critical
Publication of BE1023534B1 publication Critical patent/BE1023534B1/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02SGENERATION OF ELECTRIC POWER BY CONVERSION OF INFRARED RADIATION, VISIBLE LIGHT OR ULTRAVIOLET LIGHT, e.g. USING PHOTOVOLTAIC [PV] MODULES
    • H02S20/00Supporting structures for PV modules
    • H02S20/20Supporting structures directly fixed to an immovable object
    • H02S20/22Supporting structures directly fixed to an immovable object specially adapted for buildings
    • H02S20/23Supporting structures directly fixed to an immovable object specially adapted for buildings specially adapted for roof structures
    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02SGENERATION OF ELECTRIC POWER BY CONVERSION OF INFRARED RADIATION, VISIBLE LIGHT OR ULTRAVIOLET LIGHT, e.g. USING PHOTOVOLTAIC [PV] MODULES
    • H02S20/00Supporting structures for PV modules
    • H02S20/20Supporting structures directly fixed to an immovable object
    • H02S20/22Supporting structures directly fixed to an immovable object specially adapted for buildings
    • H02S20/26Building materials integrated with PV modules, e.g. façade elements
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02BCLIMATE CHANGE MITIGATION TECHNOLOGIES RELATED TO BUILDINGS, e.g. HOUSING, HOUSE APPLIANCES OR RELATED END-USER APPLICATIONS
    • Y02B10/00Integration of renewable energy sources in buildings
    • Y02B10/10Photovoltaic [PV]
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y02TECHNOLOGIES OR APPLICATIONS FOR MITIGATION OR ADAPTATION AGAINST CLIMATE CHANGE
    • Y02EREDUCTION OF GREENHOUSE GAS [GHG] EMISSIONS, RELATED TO ENERGY GENERATION, TRANSMISSION OR DISTRIBUTION
    • Y02E10/00Energy generation through renewable energy sources
    • Y02E10/50Photovoltaic [PV] energy

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Photovoltaic Devices (AREA)

Abstract

Soepel meerlagensysteem (1), geconfigureerd om te worden aan-gebracht op een support, in het bijzonder een dak, welk meerlagen-systeem (1) bevat: - een flexibele fotovoltaïsche module (3) bevattende een fotovoltaïsch element (4) met een bovenvlak (4a) en een ondervlak (4b), een bovenlaag (5) en een onderlaag (6), welk fotovoltaïsch element (4) is geordend tussen de genoemde bovenlaag (5) en de genoemde onderlaag (6), welke fotovoltaïsche module (3) een welbepaalde breedte vertoont; - een afdichtingsmembraan (7) met een eerste zijde (7a) en een tweede zijde (7b), geordend om op de genoemde support te worden aangebracht; en - een verbindingslaag (8), geordend tussen de onderlaag (6) van de genoemde fotovoltaïsche module (3) en de genoemde eerste zijde (7a) van het genoemde afdichtingsmembraan (7), daardoor gekenmerkt dat de genoemde verbindingslaag (8) een grotere breedte vertoont dan de fotovoltaïsche module (3).

Description

“SOEPEL MEERLAGENSYSTEEM”
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een soepel meerlagensysteem, geconfigureerd om te worden aangebracht op een support, in het bijzonder een dak, welk systeem bevat: - een flexibele fotovoltaïsche module bevattende een foto-voltaïsch element met een bovenvlak en een ondervlak, een bovenlaag en een onderlaag, welk fotovoltaïsch element is geordend tussen de genoemde bovenlaag en de genoemde onderlaag, welke fotovoltaïsche module een welbepaalde breedte vertoont; - een afdichtingsmembraan met een eerste zijde en een tweede zijde, geordend om op de genoemde support te worden aangebracht; en - een verbindingslaag, geordend tussen de onderlaag van de genoemde fotovoltaïsche module en de genoemde eerste zijde van het genoemde afdichtingsmembraan.
Een zulk systeem is bekend uit document WO 2009/061 939 dat betrekking heeft op een dakelement bevattende een ingekapseld fotovoltaïsch element, een daksubstraat en een verbindingslaag. Het ingekapselde fotovoltaïsche element vertoont een bovenvlak en een ondervlak en is geordend tussen een bovenlaag en een onderlaag. De verbindingslaag biedt de mogelijkheid om het fotovoltaïsche element te verbinden met het daksubstraat. Nauwkeuriger gezegd maakt de verbindingslaag een hechting mogelijk van de onderlaag van het ingekapselde fotovoltaïsche element met de bovenlaag van het daksubstraat. Met de bovenlaag kan het dakelement worden beschermd tegen het omringende milieu.
Dit document beschrijft dat het fotovoltaïsche element op een zodanige wijze is ingekapseld dat het inkapselmiddel, de bovenlaag en de onderlaag zich lateraal kunnen uitstrekken aan beide zijden van het fotovoltaïsche element om dit over zijn hele omvang volledig in te kapselen.
Het fotovoltaïsche element, de bovenlaag en de onderlaag vormen zo een fotovoltaïsche module, klaar om door middel van de verbindingslaag te worden verbonden met het daksubstraat, zoals duidelijk wordt geïllustreerd in de figuren 1 en 3 tot 6.
Dit document vermeldt tevens de mogelijkheid om een dak te bedekken met een reeks dakelementen zoals hiervoor beschreven.
Jammer genoeg kan de hechting van de verschillende het dakelement vormende lagen na verloop van tijd niet worden gegarandeerd. Inderdaad vermindert de hechting van het ingekapselde fotovoltaïsche element met het daksubstraat door middel van de verbindingslaag in de loop van de tijd, waardoor het ingekapselde fotovoltaïsche element niet voldoende hecht aan het geheel van de structuur, wat het dakelement ondoeltreffend maakt.
Bovendien is de productie van een reeks dakelementen complex, tijdrovend en duur.
Er bestaat dus een behoefte om te voorzien in een soepel meerlagensysteem met een langere levensduur dan de bekende meerlagensystemen en dat lagere productiekosten vergt.
Het is de opgave van de uitvinding om de nadelen te ondervangen van de vorige stand van de techniek door te voorzien in een meerlagensysteem waarvan de lagen voldoende aan elkaar hechten, wat het product betrouwbaarder maakt in de tijd, en waarvan de productie eenvoudiger en goedkoper is.
Om dit probleem op te lossen, voorziet de uitvinding in een meerlagensysteem zoals eerder vermeld, waarbij de genoemde verbindingslaag een grotere breedte vertoont dan de genoemde breedte van de genoemde fotovoltaïsche module, zodat deze zich lateraal verder uitstrekt dan de genoemde fotovoltaïsche module.
Op die wijze bedekt de verbindingslaag volledig de onderlaag van de fotovoltaïsche module en strekt zich aan beide zijden daarvan uit.
Dat garandeert een voldoende hechting tussen de onderlaag van de fotovoltaïsche module en de verbindingslaag.
Zo kan bij de productie van het genoemde meerlagensysteem de genoemde fotovoltaïsche module eenvoudig en snel correct worden uitgelijnd op de verbindingslaag. Dat heeft als voordeel dat het productieproces kan worden geautomatiseerd. Zo kan een reeks meerlagen-systemen snel worden geproduceerd, bijvoorbeeld door middel van een continu lamineerprocedé dat borg staat voor een eenvoudige productie. Dit biedt de mogelijkheid om een betrouwbaar eindproduct te verkrijgen met een langere levensduur dan de bekende systemen.
Het voordeel van deze structurele configuratie is dat een meerlagensysteem kan worden aangeboden dat eenvoudig kan worden geproduceerd en waarbij de hechting van de fotovoltaïsche module met het afdichtingsmembraan in de tijd gegarandeerd is.
Op gunstige wijze is een deel van het genoemde ondervlak van het genoemde fotovoltaïsche element in contact met de onderlaag van de genoemde fotovoltaïsche module. Zo wordt een fotovoltaïsche module verkregen met een beperktere dikte, wat een directe impact heeft op de totale dikte van het systeem volgens deze uitvinding.
Het feit dat een deel van de onderlaag van de fotovoltaïsche module direct in contact is met het ondervlak van het genoemde fotovoltaïsche element maakt tevens, en op verrassende wijze, een betere hechting mogelijk van het fotovoltaïsche element met de onderlaag, wat in het kader van de onderhavige uitvinding bijzonder gunstig is.
Meer op gunstige wijze is het genoemde fotovoltaïsch element door middel van een inkapselmiddel vooringekapseld om het voor het omringende milieu mogelijk relatief gevoelige fotovoltaïsche element te beschermen. Het is dus een voordeel dat het met behulp van een inkapselmiddel kan worden beschermd.
In een bijzondere uitvoeringsvorm bevat het fotovoltaïsche element een inkapselmiddel, geordend tussen de genoemde bovenlaag van de genoemde fotovoltaïsche module en het bovenvlak van het genoemde fotovoltaïsche element. Zo kan het deel van het fotovoltaïsche element worden beschermd dat naar de zonnestralen is gericht.
Bij voorkeur vertoont het fotovoltaïsche element laterale randen waarop het genoemde inkapselmiddel eveneens aanwezig is, waardoor het genoemde fotovoltaïsche element aan zijn laterale randen kan worden beschermd.
In een bijzondere voorkeursuitvoeringsvorm van de inrichting volgens deze uitvinding is het afdichtingsmembraan geselecteerd uit de groep die bestaat uit een membraan op basis van bitumen, een polymeer membraan, een plantaardig membraan, en een synthetisch membraan. De integratie van de genoemde fotovoltaïsche module volgens deze uitvinding in een afdichtingsmembraan volgens deze uitvinding is bijzonder gunstig aangezien op die wijze een multifunctioneel product kan worden geleverd. Het eindproduct is immers voldoende dicht om een dak afdoende te bedekken en biedt de mogelijkheid om de lichtstralen te absorberen om deze om te zetten in elektrische signalen.
Bovendien is het genoemde afdichtingsmembraan in een specifieke uitvoeringsvorm voorzien van een armatuur van een materiaal geselecteerd uit de groep die bestaat uit polyester, glasvlies en mengsels daarvan, waardoor het membraan kan worden versterkt en zijn levensduur nog kan worden verlengd.
De armatuur kan op gunstige wijze bestaan uit een glasmatrix.
Op gunstige wijze vertoont de genoemde bovenlaag van de genoemde fotovoltaïsche module een dikte begrepen tussen 50 en 500 pm, bij voorkeur tussen 50 en 300 pm, meer bij voorkeur tussen 50 en 200 pm, op gunstige wijze tussen 50 en 100 pm.
Op gunstige wijze vertoont de genoemde onderlaag van de genoemde fotovoltaïsche module een dikte begrepen tussen 50 en 200 μηη, bij voorkeur tussen 50 en 150 pm, meer bij voorkeur tussen 100 en 130 μη.
In een voorkeursuitvoeringsvorm vertoont het genoemde fotovoltaïsche element een dikte begrepen tussen 1 en 200 μη, bij voorkeur tussen 1 en 100 μη, meer bij voorkeur tussen 1 en 5 μη.
Bij voorkeur is het fotovoltaïsche element flexibel waardoor het diverse vormtypes kan worden verleend.
Op gunstige wijze vertoont de genoemde verbindingslaag een dikte begrepen tussen 50 en 500 pm, bij voorkeur tussen 150 en 300 μηη, meer bij voorkeur tussen 150 en 250 pm, nog meer bij voorkeur tussen 100 en 230 pm.
Bij voorkeur vertoont het genoemde afdichtingsmembraan een dikte begrepen tussen 0,5 en 5 mm, bij voorkeur tussen 0,5 en 2,5 mm, meer bij voorkeur tussen 0,5 en 2 mm, meer bij voorkeur tussen 0,5 en 1,7 mm, op gunstige wijze tussen 1 en 1,6 mm.
Meer bij voorkeur vertoont de genoemde verbindingslaag een hechting sterker dan 40 N/50 mm, bij voorkeur sterker dan 50 N/50 mm, gemeten in overeenstemming met norm EN 12316-1.
Op verrassende wijze werd vastgesteld dat de verbindingslaag volgens deze uitvinding een hechting vertoont, ten minste sterker dan 40 N/50 mm, waardoor een gunstige hechting kan worden verkregen tussen de onderlaag van de fotovoltaïsche module en de bovenzijde van het afdichtingsmembraan. De verbindingslaag van de onderhavige uitvinding biedt zo de mogelijkheid om de fotovoltaïsche module op eenvoudige wijze betrouwbaar te integreren met het afdichtingsmembraan.
In een bijzondere voorkeursuitvoeringsvorm van het systeem volgens deze uitvinding bevat de genoemde verbindingslaag ethyleenvinyl-acetaat (EVA) met bij voorkeur ten minste 20% vinylacetaat (AV), meer bij voorkeur ten minste 33% VA, op gunstige wijze een hoeveelheid gelijk aan 33% VA.
Op bijzonder gunstige wijze bestaat de verbindingslaag uit EVA en vertoont ze een hechting sterker dan 40 N/50 mm, bij voorkeur sterker dan 50 N/50 mm, gemeten in overeenstemming met norm EN 1231-1.
Vastgesteld werd, dat het gebruik van een zulke verbindingslaag de hechting nog verstrekt van enerzijds de onderlaag van de fotovoltaïsche module met de verbindingslaag en anderzijds van de bovenzijde van het afdichtingsmembraan met de verbindingslaag. Het eindproduct bezit dus een langere levensduur dan de bekende systemen.
Bij voorkeur is de genoemde onderlaag van de genoemde fotovoltaïsche module gemaakt uit een materiaal geselecteerd uit de groep die bestaat uit polyesters, polyolefinen, fluorpolymeer en mengsels daarvan.
Het fluorpolymeer is bij voorkeur geselecteerd uit de groep die bestaat uit ethyleen/tetrafluorethyleencopolymeer (ETFE), perfluor-alkoxy (PFA), polyvinylideenfluoride (PVDF) en polyvinylfluoride (PVF of “TEDLAR”).
De polyesters kunnen worden geselecteerd uit de groep die bestaat uit polyethyleentereftalaat (PET) en polyethyleennaftalaat (PEN). Een bijzondere voorkeur gaat uit naar PEN.
De polyolefinen kunnen worden geselecteerd uit de groep die bestaat uit polyethyleen.
In een voorkeursuitvoeringsvorm vertoont het genoemde afdichtingsmembraan een grotere breedte dan de genoemde verbindingslaag. Daardoor kunnen meerdere fotovoltaïsche modules aan het membraan worden toegevoegd door resp. verbindingslagen toe te voegen om op die wijze het systeem volgens deze uitvinding te verkrijgen. Zo kunnen meerdere fotovoltaïsche modules met één enkel afdichtingsmembraan worden geïntegreerd, wat de productie van het systeem volgens deze uitvinding vereenvoudigt. Bovendien kan het productieprocédé worden geautomatiseerd, wat de productietijd van een zulk systeem verkort.
Nog meer op gunstige wijze vertoont het genoemde afdichtingsmembraan een grotere lengte dan de genoemde verbindingsdag.
Zo rusten de fotovoltaïsche module en de verbindingsdag op vaste wijze op het afdichtingsmembraan.
Dat biedt de mogelijkheid om het meerlagensysteem te fixeren op elk type support, bijvoorbeeld een dak, met een ruw oppervlak.
Het voordeel van het systeem volgens deze uitvinding is dat het dankzij zijn bestanddelen kan worden gebruikt op elk type bij voorkeur ruw hellend oppervlak.
Andere uitvoeringsvormen van het systeem volgens deze uitvinding zijn vermeld in de bijgevoegde conclusies.
Een ander object van de uitvinding is een dak dat het meerlagensysteem volgens deze uitvinding bevat.
Andere uitvoeringsvormen van de werkwijze, inrichting volgens deze uitvinding zijn vermeld in de bijgevoegde conclusies.
Andere kenmerken, details en voordeel van de uitvinding zullen blijken in de volgende niet-beperkende beschrijving onder verwijzing naar de bijgevoegde tekeningen.
Figuur 1 is een illustratie van een uitvoeringsvorm van het meerlagensysteem volgens deze uitvinding.
Figuur 2 is een bovenaanzicht van een meerlagensysteem volgens deze uitvinding met een afdichtingsmembraan en twee fotovoltaïsche modules.
Figuur 3 is een doorsnede van het meerlagensysteem uit figuur 2.
Figuur 4 is een illustratie van een uitvoeringsvorm van het meerlagensysteem volgens deze uitvinding.
In de figuren dragen identieke of analoge elementen dezelfde verwijzingsgetallen.
In het kader van de onderhavige uitvinding omvat de productie van het meerlagensysteem volgens deze uitvinding de volgende stappen: - terbeschikkingstelling van een afdichtingsmembraan met een bovenvlak; - aanbrengen van een verbindingslaag op het bovenvlak van het afdichtingsmembraan; - aanbrengen van een fotovoltaïsche module bestaande uit een bovenlaag, een onderlaag en een fotovoltaïsch element op de verbindingslaag ter verkrijging van een voorgeassembleerde meerlagenstructuur; - inbrengen van de voorgeassembleerde meerlagenstructuur in een lamineermachine om de lagen aan elkaar te bevestigen na de passage van het systeem in een oven met een welbepaald temperatuurprogramma.
De productie van het meerlagensysteem kan geschieden in een statische of een continue werkende lamineermachine. De constructie van het meerlagensysteem in een continu proces is mogelijk en wordt zelfs vergemakkelijkt door de onderlinge ordening van de lagen. Dat wil zeggen dat de productietijd van het meerlagensysteem aanzienlijk kan worden verkort. Bovendien blijft het verkregen product betrouwbaar aangezien de lagen voldoende aan elkaar hechten.
Het welbepaalde temperatuurprogramma bestaat uit een verwarmingsprogramma dat een voldoende lamineerproces mogelijk maakt om de lagen van het systeem aan elkaar te verbinden. De toepassing van dit temperatuurprogramma is in het vak bekend.
De lamineermachine kan op gunstige wijze één zijn van het KFK-gamma van de firma Meyer (Maschinenfabrik Herbert Meyer GmbH), in het bijzonder de KFK-V, KFK-X, KFK-E genaamde inrichtingen.
In het kader van de onderhavige uitvinding wordt een flexibele fotovoltaïsche module gebruikt met een bovenlaag, een onderlaag en een fotovoltaïsch element.
De bovenlaag van de fotovoltaïsche module is met een twee-componentenlijm op het fotovoltaïsche element gekleefd, en de onderlaag van de fotovoltaïsche module is door middel van een plasmatechniek chemisch aan het fotovoltaïsche element gehecht.
Zo maakt de assemblage van deze lagen de vorming mogelijk van de fotovoltaïsche module volgens deze uitvinding.
Het fotovoltaïsche element kan elektrische verbindingen bevatten, zoals wordt geïllustreerd in figuur 4 en zoals beschreven in wat volgt.
Het fotovoltaïsche element wordt bij voorkeur geleverd door de firma Hyet Solar.
Zoals hiervoor beschreven, kan het fotovoltaïsch element worden ingekapseld met behulp van een daartoe bestemd inkapselmiddel.
Een zulk inkapselmiddel kan worden geselecteerd uit de groep die bestaat uit EVA, gefunctionaliseerd EVA, vernet EVA, silicone, thermoplastische PU’s, met maleïnezuur gemodificeerde polyolefinen, ionomeren en ethyleen/methacrylzuurcopolymeer.
Het inkapselmiddel kan worden geordend tussen het bovenvlak van het fotovoltaïsche element en de bovenlaag van de fotovoltaïsche module.
Op gunstige wijze kan het inkapselmiddel zich eveneens uitstrekken tot aan de laterale randen van het fotovoltaïsche element of tot voorbij de genoemde laterale randen.
De genoemde bovenlaag van de genoemde fotovoltaïsche module vertoont een dikte begrepen tussen 50 en 500 pm, bij voorkeur tussen 50 en 300 pm, meer bij voorkeur tussen 50 en 200 pm, nog meer bij voorkeur tussen 50 en 200 pm, op gunstige wijze tussen 50 en 100 pm.
Op gunstige wijze vertoont de genoemde onderlaag van de genoemde fotovoltaïsche module een dikte begrepen tussen 50 en 200 pm, bij voorkeur tussen 50 en 150 pm, meer bij voorkeur tussen 80 en 130 pm.
Bij voorkeur is de genoemde onderlaag van de genoemde fotovoltaïsche module gemaakt uit een materiaal geselecteerd uit de groep die bestaat uit polyesters, polyolefinen, fluorpolymeer en mengsels daarvan.
Het fluorpolymeer is bij voorkeur geselecteerd uit de groep die bestaat uit ETFE, PFE, FEP, PVDF of PVF (“TEDLAR”).
De polyesters kunnen worden geselecteerd uit de groep die bestaat uit PET en PEN. Een bijzondere voorkeur gaat uit naar PEN.
De polyolefinen kunnen worden geselecteerd uit de groep die bestaat uit polyethyleen.
In een voorkeursuitvoeringsvorm vertoont het genoemde fotovoltaïsche element een dikte begrepen tussen 1 en 200 pm, bij voorkeur tussen 1 en 100 pm, meer bij voorkeur tussen 1 en 5 pm.
De verbindingslaag vertoont bij voorkeur een dikte begrepen tussen 50 en 500 pm, bij voorkeur tussen 150 en 300 pm, meer bij voorkeur tussen 150 en 250 pm, nog meer bij voorkeur tussen 100 en 200 pm. Zij kan op gunstige wijze 200 pm dik zijn.
Bovendien kan de genoemde verbindingslaag een hechting vertonen, sterker dan 40 N/50 mm, bij voorkeur sterker dan 50 N/50 mm, gemeten in overeenstemming met norm EN 12316-1.
De genoemde verbindingslaag is geselecteerd uit de groep die bestaat uit ethyleenvinylacetaat (EVA) met bij voorkeur ten minste 20% vinylacetaat (AV), meer bij voorkeur ten minste 33% VA, op gunstige wijze een hoeveelheid gelijk aan 33% VA.
Op bijzonder gunstige wijze bestaat de verbindingslaag uit EVA en vertoont ze een hechting sterker dan 40 N/50 mm, bij voorkeur sterker dan 50 N/50 mm, gemeten in overeenstemming met norm EN 1231-1.
Het EVA kan bijvoorbeeld overeenstemmen met het commerciële product bekend onder de naam NovoVellum® Optima FC03 (http://www.enf.com.cn/ApolloF/solar/Product/pdf/EVA/5343906b3b9a7.pdf) verkrijgbaar bij de firma NovoPolymers nv.
Het afdichtingsmembraan is geselecteerd uit de groep die bestaat uit een membraan op basis van bitumen, een polymeer membraan, een plantaardig membraan en een synthetisch membraan.
Bij voorkeur is het bitumineuze membraan in de zin van de onderhavige uitvinding een membraan met een armatuur waarvan ten minste één zijde is bedekt met een bitumineuze samenstelling.
Het bitumineuze membraan is op gunstige wijze een commercieel product, geselecteerd uit de groep die bestaat uit de volgende commerciële producten: Derbibrite, Derbibrite NT, Derbibrite FM, Derbibrite SELFIX, Derbipure, Aquatop, Derbigum ARTE, Derbigum SELFIX, Derbisolar BASE en mengsels daarvan. De producten zijn verkrijgbaar bij de firma Derbigum.
Het synthetische membraan kan worden geselecteerd uit de volgende commerciële producten: VAEPLAN V 1,2 mm, VAEPLAN V 1,5 mm, VAEPLAN V-FR 1,2 mm, VAEPLAN V-FR 1,5 mm, VAEPLAN U/GV 1,2 mm, VAEPLAN F 1,5 mm, VAEPLAN F 1,2 mm, VAEPLAN VS 1,2 mm, VAEPLAN VS 1,5 mm, VAEPLAN ABS 1,2 mm, VAEPLAN ABS 1,5mm. De producten zijn verkrijgbaar bij de firma Derbigum.
Het plantaardige membraan kan op gunstige wijze worden geselecteerd uit de volgende commerciële producten: DERBIPURE, verkrijgbaar bij de firma Derbigum.
In een bijzondere voorkeursuitvoeringsvorm is het genoemde afdichtingsmembraan voorzien van een armatuur van een materiaal geselecteerd uit de groep die bestaat uit polyester, glasvlies en mengsels daarvan.
Meer bij voorkeur vertoont het genoemde afdichtings-membraan een dikte begrepen tussen 0,5 en 5 mm, bij voorkeur tussen 0,5 en 2,5 mm, meer bij voorkeur tussen 0,5 en 2 mm, meer bij voorkeur tussen 0,5 en 1,7 mm, op gunstige wijze tussen 1 en 1,6 mm.
In een voorkeursuitvoeringsvorm is een deel van het genoemde ondervlak 4b van het genoemde fotovoltaïsche element 4 in contact met de onderlaag 6 van de genoemde fotovoltaïsche module 3.
Nog op gunstige wijze vertoont het genoemde afdichtings-membraan een grotere breedte dan de genoemde verbindingslaag.
Nog meer op gunstige wijze vertoont het genoemde afdichtingsmembraan een grotere lengte dan de genoemde verbindingslaag.
De onderhavige uitvinding heeft eveneens betrekking op een dak bevattende het meerlagensysteem volgens om het even welke van de vorige conclusies.
Het dak kan alleszins een veelheid van meerlagensystemen volgens deze uitvinding bevatten.
Figuur 1 is een illustratie van een uitvoeringsvorm van het meerlagensysteem volgens deze uitvinding. Het soepele meerlagensysteem 1 bevat achtereenvolgens een fotovoltaïsche module 3, een verbindingslaag 8, en een afdichtingsmembraan 7 dat op zijn ondervlak 7b is voorzien van een armatuur 10.
De fotovoltaïsche module 3 is flexibel en bevat een foto-voltaïsch element 4, een bovenlaag 5 en een onderlaag 6. De genoemde fotovoltaïsche module 3 vertoont een welbepaalde breedte.
Het fotovoltaïsche element 4 vertoont een bovenvlak 4a en een ondervlak 4b en is geordend tussen de genoemde bovenlaag 5 van de fotovoltaïsche module 3 en de genoemde onderlaag 6 van de genoemde fotovoltaïsche module 3.
Het afdichtingsmembraan 7 vertoont een eerste zijde 7a en een tweede zijde 7b, geordend om te worden aangebracht op een support, bijvoorbeeld een dak.
De verbindingslaag 8 is geordend tussen de onderlaag 6 van de genoemde fotovoltaïsche module 3 en de genoemde eerste zijde 7a van het genoemde afdichtingsmembraan 7, en vertoont een grotere breedte dan de fotovoltaïsche module 3 zodat ze zich uitstrekt tot voorbij de genoemde fotovoltaïsche module 3, zoals wordt geïllustreerd in figuur 1.
Het ondervlak 4b van het genoemde fotovoltaïsche element 4 is in contact met de onderlaag 6 van de genoemde fotovoltaïsche module 3.
Bij voorkeur is het genoemde fotovoltaïsche element 4 vooringekapseld met behulp van een daartoe bestemd inkapselmiddel 9, geselecteerd uit de groep die bestaat uit reactieve tweecomponentenlijmen, bijvoorbeeld epoxylijmen, acryllijmen, of lijmen op basis van polyurethaan.
Het genoemde afdichtingsmembraan 7 is op gunstige wijze geselecteerd uit de groep die bestaat uit een membraan op basis van bitumen, een polymeer membraan, een plantaardig membraan en een synthetisch membraan.
De armatuur 10 van het afdichtingsmembraan 7 is van een materiaal geselecteerd uit de groep die bestaat uit polyester, glasvlies, een glasrooster, en combinaties daarvan.
In deze uitvoeringsvorm vertoont de verbindingslaag 8 een dikte van 200 pm, het fotovoltaïsche element een dikte van 130 pm, en het afdichtingsmembraan een dikte van 1,5 mm.
De verbindingslaag 8 vertoont tevens een hechting, sterker dan 40 N/50 mm, gemeten in overeenstemming met norm EN 12316-1, en is gemaakt van ethyleenvinylacetaat (EVA).
De onderlaag 6 van de fotovoltaïsche module 3 bevat, of is gemaakt van, PEN.
In deze voorkeursuitvoeringsvorm vertoont het genoemde afdichtingsmembraan 7 een grotere breedte dan de genoemde verbindingslaag 8 en de facto van de fotovoltaïsche module 3.
Zo kan het meerlagensysteem zoals wordt geïllustreerd in figuur 1 vast op een dak van een woning worden geplaatst.
Op meer gunstige wijze kan een reeks meerlagensystemen volgens deze uitvinding, naast elkaar geplaatst, het oppervlak van een dak bedekken.
Figuur 2 is een bovenaanzicht van een meerlagensysteem volgens deze uitvinding met een afdichtingsmembraan en twee fotovoltaïsche modules.
Nog meer op gunstige wijze vertoont het genoemde afdichtingsmembraan 7 een grotere lengte dan de genoemde verbindingslaag 8 en een grotere breedte van de genoemde verbindingslaag 8.
Ook kan een veelheid van fotovoltaïsche modules met één enkel afdichtingsmembraan worden geïntegreerd, wat bijzonder gunstig is.
Het is tevens mogelijk om dit meerlagensysteem op te rollen om het verkopen in rolvorm.
Een reeks meerlagensysteem zoals wordt geïllustreerd in figuur 2 kan eveneens het oppervlak van een dak bedekken.
Dankzij de soepelheid van de meerlagensysteem volgens deze uitvinding kan het systeem de vorm aannemen van het oppervlak waarop het wordt aangebracht, en is vooral bij het aanbrengen een gemakkelijke manipulatie van het systeem volgens deze uitvinding mogelijk.
Bovendien is het geleverde systeem, eens het op een dak is aangebracht, discreet. Dat is een reëel voordeel ten opzichte van de bekende systemen.
Figuur 3 is een doorsnede van het meerlagensysteem uit figuur 2. Dit meerlagensysteem bevat alle elementen die werden beschreven voor het meerlagensysteem uit figuur 1.
Figuur 4 is een variant van het meerlagensysteem volgens deze uitvinding.
Dit meerlagensysteem bevat alle elementen geïllustreerd voor het meerlagensysteem uit figuur 1, behalve dat het membraan 7 geen armatuur 10 heeft en de fotovoltaïsche module is vooringekapseld met behulp van een inkapselmiddel 9.
Het ondervlak 4b van het genoemde fotovoltaïsche element 4 is zoals wordt geïllustreerd direct in contact met de onderlaag 6 van de genoemde fotovoltaïsche module 3.
Bovendien is het inkapselmiddel 9 geordend tussen de genoemde bovenlaag 5 van de genoemde fotovoltaïsche module 3 en het bovenvlak 4a van het genoemde fotovoltaïsche element 4, en strekt het zich uit tot aan de laterale randen van het fotovoltaïsche element 4.
In deze uitvoeringsvorm is het zo verkregen meerlagensysteem compacter, waardoor een support zoals en dak discreet en betrouwbaar kan worden bedekt.
Opgemerkt moet worden dat de onderhavige uitvinding op geen enkele wijze beperkt is tot de uitvoeringsvormen zoals hiervoor beschreven en dat tal van wijzigingen kunnen worden aangebracht zonder het toepassingsgebied van de bijgevoegde conclusies te verlaten.

Claims (17)

  1. CONCLUSIES
    1. Soepel meerlagensysteem (1), geconfigureerd om te worden aangebracht op een support, in het bijzonder een dak, welk meerlagensysteem (1) bevat: - een flexibele fotovoltaïsche module (3) bevattende een fotovoltaïsch element (4) met een bovenvlak (4a) en een ondervlak (4b), een bovenlaag (5) en een onderlaag (6), - welk fotovoltaïsch element (4) is geordend tussen de genoemde bovenlaag (5) en de genoemde onderlaag (6), - welke fotovoltaïsche module (3) een welbepaalde breedte vertoont; - een afdichtingsmembraan (7) met een eerste zijde (7a) en een tweede zijde (7b), geordend om op de genoemde support te worden aangebracht; en - een verbindingslaag (8), geordend tussen de onderlaag (6) van de genoemde fotovoltaïsche module (3) en de genoemde eerste zijde (7a) van het genoemde afdichtingsmembraan (7), daardoor gekenmerkt dat de genoemde verbindingslaag (8) een grotere breedte vertoont dan de fotovoltaïsche module (3) zodat ze zich uitstrekt tot voorbij de genoemde fotovoltaïsche module (3).
  2. 2. Meerlagensysteem (1) volgens conclusie 1, waarbij een deel van het genoemde ondervlak (4b) van het genoemde fotovoltaïsche element (4) in contact is met de onderlaag (6) van de genoemde fotovoltaïsche module (3).
  3. 3. Meerlagensysteem (1) volgens conclusie 1 of conclusie 2, waarbij het genoemde fotovoltaïsche element (4) is vooringekapseld met behulp van een inkapselmiddel (9).
  4. 4. Meerlagensysteem (1) volgens conclusie 1 of conclusie 2, waarbij het fotovoltaïsche element (4) een inkapselmiddel (9) bevat, geordend tussen de genoemde bovenlaag (5) van de genoemde fotovoltaïsche module (3) en het bovenvlak (4a) van het genoemde fotovoltaïsche element (4).
  5. 5. Meerlagensysteem (1) volgens conclusie 4, waarbij het fotovoltaïsche element (4) laterale randen (4c) vertoont waarop het genoemde inkapselmiddel (9) aanwezig is.
  6. 6. Meerlagensysteem (1) volgens om het even welke van de vorige conclusies, waarbij het afdichtingsmembraan (7) is geselecteerd uit de groep die bestaat uit een membraan op basis van bitumen, een polymeer membraan, een plantaardig membraan en een synthetisch membraan.
  7. 7. Meerlagensysteem (1) volgens om het even welke van de vorige conclusies, waarbij het genoemde afdichtingsmembraan (7) is voorzien van een armatuur (10) van een materiaal geselecteerd uit de groep die bestaat uit polyester, glasvlies en mengsels daarvan.
  8. 8. Meerlagensysteem (1) volgens om het even welke van de vorige conclusies, waarbij het genoemde fotovoltaïsche element (4) een dikte vertoont, begrepen tussen 1 en 200 pm, bij voorkeur tussen 1 en 100 pm, meer bij voorkeur tussen 1 en 5 pm.
  9. 9. Meerlagensysteem (1) volgens om het even welke van de vorige conclusies, waarbij de verbindingslaag (8) een dikte vertoont, begrepen tussen 50 en 500 pm, bij voorkeur tussen 150 en 300 pm, meer bij voorkeur tussen 150 en 250 pm, nog meer bij voorkeur tussen 100 en 200 pm.
  10. 10. Meerlagensysteem (1) volgens om het even welke van de vorige conclusies, waarbij het genoemde afdichtingsmembraan (7) een dikte vertoont, begrepen tussen 0,5 en 5 mm, bij voorkeur tussen 0,5 en 2,5 mm, meer bij voorkeur tussen 0,5 en 2 mm, meer bij voorkeur tussen 0,5 en 1,7 mm, op gunstige wijze tussen 1 en 1,6 mm.
  11. 11. Meerlagensysteem (1) volgens om het even welke van de vorige conclusies, waarbij de genoemde verbindingslaag (8) een hechting vertoont, sterker dan 40 N/50 mm, bij voorkeur sterker dan 50 N/50 mm, gemeten in overeenstemming met norm EN 12316-1.
  12. 12. Meerlagensysteem (1) volgens om het even welke van de vorige conclusies, waarbij de genoemde verbindingslaag (8) ethyleenvinylacetaat (EVA) bevat.
  13. 13. Meerlagensysteem (1) volgens conclusie 12, waarbij de verbindingslaag bestaat uit EVA en een hechting vertoont, sterker dan 40 N/50 mm, bij voorkeur sterker dan 50 N/50 mm, gemeten in overeenstemming met norm EN 1231-1.
  14. 14. Meerlagensysteem (1) volgens om het even welke van de vorige conclusies, waarbij de genoemde onderlaag (6) van de genoemde fotovoltaïsche module (3) is gemaakt uit een materiaal geselecteerd uit de groep die bestaat uit polyesters, polyolefinen, fluorpolymeer en mengsels daarvan.
  15. 15. Meerlagensysteem (1) volgens om het even welke van de vorige conclusies, waarbij het genoemde afdichtingsmembraan (7) een grotere breedte vertoont dan de genoemde verbindingslaag (8).
  16. 16. Meerlagensysteem (1) volgens conclusie 17, waarbij het genoemde afdichtingsmembraan (7) een grotere lengte vertoont dan de genoemde verbindingslaag (8).
  17. 17. Dak bevattende een meerlagensysteem (1) volgens om het even welke van de vorige conclusies.
BE2016/5441A 2015-11-13 2016-06-13 Soepel meerlagensysteem BE1023534B1 (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
EP15194536.7A EP3168982A1 (fr) 2015-11-13 2015-11-13 Système multi-couches souple
EP15194536.7 2015-11-13

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1023534B1 true BE1023534B1 (nl) 2017-04-26

Family

ID=54544975

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE2016/5441A BE1023534B1 (nl) 2015-11-13 2016-06-13 Soepel meerlagensysteem

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP3168982A1 (nl)
BE (1) BE1023534B1 (nl)
NL (1) NL2016953B1 (nl)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR3105656B1 (fr) * 2019-12-24 2022-07-29 Total Renewables Ensemble pour couverture de surface

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6729081B2 (en) * 2000-06-09 2004-05-04 United Solar Systems Corporation Self-adhesive photovoltaic module
US20080245399A1 (en) * 2007-04-05 2008-10-09 Deliddo Jack P Apparatus and method for attaching solar panels to roof system surfaces
US8168880B2 (en) * 2006-04-26 2012-05-01 Certainteed Corporation Shingle with photovoltaic element(s) and array of same laid up on a roof
WO2009061939A2 (en) 2007-11-06 2009-05-14 Ming-Liang Shiao Photovoltaic roofing elements including tie layer systems, and roofs using them, and methods for making them
WO2009095275A1 (en) * 2008-02-02 2009-08-06 Renolit Belgium N.V. Photovoltaic modules
US20120222725A1 (en) * 2010-08-31 2012-09-06 Global Solar Energy, Inc. Flexible building-integrated photovoltaic structure
KR101449182B1 (ko) * 2012-12-21 2014-10-10 현대자동차주식회사 글라스 일체형 솔라루프 구조
CN105745838A (zh) * 2013-08-01 2016-07-06 陶氏环球技术有限责任公司 具有改善的连接器与电路组合件的光伏装置
JP6572228B2 (ja) * 2014-03-07 2019-09-04 サウディ ベーシック インダストリーズ コーポレイション モジュール型屋根葺基本構造体、モジュール型屋根葺及び屋根

Also Published As

Publication number Publication date
EP3168982A1 (fr) 2017-05-17
NL2016953B1 (nl) 2017-06-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US9978895B2 (en) Flexible packaging for microelectronic devices
RU2438210C2 (ru) Применение полимерного композита для получения фотоэлектрических модулей
US8438796B2 (en) Photovoltaic roofing elements including tie layer systems, and roofs using them, and methods for making them
JP2008211034A5 (nl)
US9178465B2 (en) Photovoltaic roofing elements including tie layer systems and roofs using them
KR20110034587A (ko) 광전 가열-용접가능한 열가소성 지붕형성 멤브레인
WO2008133123A3 (en) Radiation detecting apparatus and radiation detecting system
US20160343892A1 (en) Solar cell module and manufacturing method of same
KR20140053994A (ko) 광기전 모듈 및 라미네이트
CA2712668A1 (en) Photovoltaic modules and production process
TW201432928A (zh) 防裂太陽能電池模組
BE1023534B1 (nl) Soepel meerlagensysteem
US9748894B2 (en) Flexible building-integrated photovoltaic structure
US9673344B2 (en) Apparatus and method for photovoltaic module with tapered edge seal
US20130092231A1 (en) Photovoltaic package
JP2013537001A5 (nl)
US9764531B2 (en) Method for producing an electronic component of sandwich-like construction, electronic component, detector element and radiation detector
US20200161489A1 (en) Frame-less encapsulated photo-voltaic (pv) solar power panel supporting solar cell modules encapsulated within optically-transparent epoxy-resin material
CN101979247A (zh) 太阳能光伏电池用封装背板
US20090324960A1 (en) Method of manufacturing a bituminous membrane
CN106898668A (zh) 太阳能电池板及其封装方法
EP3721482B1 (fr) Fabrication d'un sous-module a concentration utilisant les procedes d'assemblage du photovoltaïque
EP2557603A2 (en) Photovoltaic module for the generation of electricity, particularly for the top surface covering of residential and industrial buildings, caravans, recreational vehicles and boats
CN203567285U (zh) 一种自粘防水卷材
US20110220185A1 (en) Method of manufacturing a photovoltaic module

Legal Events

Date Code Title Description
MM Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20200630