BE1019745A3 - Voertuigkering, obstakelbeveiliger en werkwijze voor het keren van een voertuig en/of beschermen van een obstakel. - Google Patents

Voertuigkering, obstakelbeveiliger en werkwijze voor het keren van een voertuig en/of beschermen van een obstakel. Download PDF

Info

Publication number
BE1019745A3
BE1019745A3 BE2010/0404A BE201000404A BE1019745A3 BE 1019745 A3 BE1019745 A3 BE 1019745A3 BE 2010/0404 A BE2010/0404 A BE 2010/0404A BE 201000404 A BE201000404 A BE 201000404A BE 1019745 A3 BE1019745 A3 BE 1019745A3
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
vehicle
barrier
vehicle barrier
profile
buckling
Prior art date
Application number
BE2010/0404A
Other languages
English (en)
Inventor
Der Meulen Jan Van
Original Assignee
Prins Road Restraint Systems B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Prins Road Restraint Systems B V filed Critical Prins Road Restraint Systems B V
Application granted granted Critical
Publication of BE1019745A3 publication Critical patent/BE1019745A3/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E01CONSTRUCTION OF ROADS, RAILWAYS, OR BRIDGES
    • E01FADDITIONAL WORK, SUCH AS EQUIPPING ROADS OR THE CONSTRUCTION OF PLATFORMS, HELICOPTER LANDING STAGES, SIGNS, SNOW FENCES, OR THE LIKE
    • E01F15/00Safety arrangements for slowing, redirecting or stopping errant vehicles, e.g. guard posts or bollards; Arrangements for reducing damage to roadside structures due to vehicular impact
    • E01F15/02Continuous barriers extending along roads or between traffic lanes
    • E01F15/04Continuous barriers extending along roads or between traffic lanes essentially made of longitudinal beams or rigid strips supported above ground at spaced points
    • E01F15/0407Metal rails
    • E01F15/0438Spacers between rails and posts, e.g. energy-absorbing means

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Architecture (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Refuge Islands, Traffic Blockers, Or Guard Fence (AREA)

Description

Voertuigkering, obstakelbeveiliger en werkwijze voor het keren van een voertuig en/of beschermen van een obstakel
De onderhavige uitvinding betreft een voertuigkering. Een dergelijke voertuigkering of vangrail wordt bijvoorbeeld geplaatst langs een autoweg voor het opvangen van een voertuig dat van de weg dreigt te geraken.
Uit de praktijk bekende voertuigkeringen omvatten een staander waaraan een plank of profiel is bevestigd die zich uitstrekt in langsrichting van de autoweg waarlangs de voertuigkering is geplaatst.
Een probleem met bekende voertuigkeringen is dat deze niet de volledige impact van een botsing kunnen opvangen, of dat daarvoor een erg zware uitvoering van de voertuigkering nodig is.
Het doel van de onderhavige uitvinding is een voertuigkering te verschaffen die een voldoende grote impact kan opvangen op een efficiënte en effectieve wijze.
Dit doel wordt bereikt met de voertuigkering volgens de onderhavige uitvinding, de voertuigkering omvattende : - een aantal staanders; - een zich op een afstand langs de staanders uitstrekkend profiel; en - een aantal afstandhouders voor het op afstand houden van het profiel van de staanders, waarbij de afstandhouders een knikelement omvatten.
Door het voorzien van afstandhouders omvattende knikelementen wordt bewerkstelligd dat het profiel of de plank zich op een afstand bevindt van de staander. Door het gebruik van knikelement kan de impact van bijvoorbeeld een botsend voertuig worden opgevangen. In het bijzonder wordt door het knikelement een optimale en beheersbare piekvertraging bewerkstelligd.
Een bijkomend voordeel van de voertuigkering volgens de onderhavige uitvinding is dat hiermee een verder verlaagd veiligheidsrisico wordt bewerkstelligd doordat de afstandhouders meebuigen, en daarmee een deel van de optredende krachten opvangen, zonder dat er sprake is van uitstekende delen of pennen die kunnen leiden tot verwondingen of verdere schade aan het voertuig.
Een ander bijkomend voordeel van de voertuigkering volgens de onderhavige uitvinding is dat door de verbeterde opvang van de optredende krachten door de knikelementen de staanders minder snel beschadigd worden bij een botsing. Hiermee wordt bewerkstelligd dat bijvoorbeeld de reparatietijden worden teruggedrongen. Hierdoor zal er minder verkeersoponthoud zijn door dergelijke reparatiewerkzaamheden.
Een verder bijkomend voordeel is dat de voertuigkering volgens de uitvinding over een beperkt aantal verschillende onderdelen beschikt. Deze onderdelen zijn verder op betrekkelijk eenvoudige wijze te produceren. Hierbij komt dat door de verbeterde piekvertraging er geen zware uitvoering van de voertuigkering is vereist. Hiermee wordt productie eenvoudiger, en zijn de kosten relatief lager. Dit heeft bijvoorbeeld als mogelijk gevolg dat door de lagere kosten een groter deel van een weg voorzien kan worden van voertuigkeringen.
Bij voorkeur omvat het knikelement een knikplaat. Een dergelijke knikplaat ofwel buigplaat is in staat een relatief grote kracht op te vangen. Hierbij wordt een soort van kreukelzone geïntroduceerd in de voertuigkering. De knikplaten hebben hierbij getoond dit op een effectieve en efficiënte wijze te bewerkstelligen.
In een voordelige voorkeursuitvoeringsvorm volgens de onderhavige uitvinding is het knikelement van een dikte voorzien van ten minste 3 mm, en is de dikte bij voorkeur gelegen in het bereik van 3,5 tot 5,0 mm.
Door het voorzien van een dikte voor het knikelement, bij voorkeur een knikplaat, van ten minste 3 mm, wordt een voldoende weerstand bewerkstelligd waarmee de impact van een botsing op effectieve wijze kan worden opgevangen. Uit testen is gebleken dat met name een dikte in het bereik van 3,5 tot 5,0 mm op een effectieve wijze een botsing kan opvangen. Hierbij wordt gelijktijdig een onnodige overdimensionering van de knikelementen, bij voorkeur in de vorm van een knikplaat, en daarmee van de gehele voertuigkering vermeden. In het bijzonder is gebleken dat een dikte van 4,0 mm voor een knikplaat volstaat om aan de geldende eisen voor voertuigkeringen te voldoen zonder dat er sprake is van een ongewenste zware uitvoering van de voertuigkering volgens de uitvinding.
In een voordelige voorkeursuitvoeringsvorm volgens de onderhavige uitvinding is het knikelement voorzien van een verbindingselement voor het verbinden van het knikelement met een profiel.
Door het voorzien van een verbindingselement kan een bij voorkeur losmaakbare koppeling of verbinding tot stand worden gebracht tussen het knikelement, bij voorkeur in de vorm van een knikplaat, en het profiel. Een verder voordeel van een dergelijk verbindingselement is dat een dergelijk element de krachten die worden uitgeoefend op het profiel zo optimaal mogelijk verdeelt over het gehele knikelement. Een dergelijk verbindingselement is bijvoorbeeld uitgevoerd in de vorm van een beugel die met behulp van bouten is verbonden met het profiel en met het knikelement.
In een voordelige voorkeursuitvoeringsvorm volgens de onderhavige uitvinding is tussen twee knikelementen een diagonaal voorzien.
Door tussen twee knikelementen, bij voorkeur tussen twee naastgelegen knikelementen, een diagonaal te voorzien wordt bewerkstelligd dat de gehele voertuigkering van een extra stijfheid en/of stabiliteit wordt voorzien. De diagonaal is hierbij bij voorkeur voorzien als een strip of staaf die een trekkrachtbelasting kan opvangen. Door de door de diagonaal gerealiseerde extra stijfheid en/of stabiliteit kan de voertuigkering volgens de uitvinding lichter worden uitgevoerd in vergelijking met bekende voertuigkeringen. Het is gebleken dat een massa van 40 tot 50 kg per strekkende meter lengte voor de voertuigkering volgens de uitvinding, en in het bijzonder zo'n 44 kg per strekkende meter lengte voertuigkering, volstaat om aan alle geldende eisen voor dergelijke voertuigkeringen te voldoen.
Bij voorkeur is om de zes tot twaalf knikelementen een diagonaal voorzien. Experimenteel is gebleken dat in het bijzonder om de negen knikelementen het aanbrengen van een diagonaal enerzijds een significante bijdrage levert aan de stevigheid van de gehele voertuigkering, en anderzijds leidt tot een beperkte hoeveelheid van onderdelen, massa en montagewerkzaamheden voor een dergelijke voertuigkering.
Door het aanbrengen van een diagonaal om de negen elementen wordt effectief bewerkstelligd dat om elke zo'n twaalf meter strekkende lengte van een voertuigkering een diagonaal wordt voorzien.
Bij voorkeur strekt de diagonaal zich uit vanaf de staander naar het profiel, gezien in de gangbare rijrichting van een voertuig over een weg waarlangs de voertuigkering is geplaatst. Door het voorzien van de diagonaal in deze configuratie, wordt de diagonaal op optimale wijze op optredende trekbelastingen belast, en daarmee zo optimaal mogelijk benut ten aanzien van de stijfheid voor de hele voertuigkering bij. een optredende botsing van bijvoorbeeld een voertuig. Bij voorkeur wordt in deze configuratie gebruik gemaakt van een combinatie van bovenvermelde maatregelen om daarmee de diagonaal zo optimaal mogelijk te benutten voor het bewerkstelligen van een effectieve en efficiënte voertuigkering.
In een verdere voordelige voorkeursuitvoeringsvorm volgens de onderhavige uitvinding zijn de staanders met een additioneel profiel verbonden.
Door de staanders onderling met een additioneel profiel te verbinden, wordt extra stabiliteit verkregen voor de voertuigkering volgens de uitvinding. De voertuigkering wordt nog stijver van constructie, aangezien een eventueel aangebrachte kracht beter verdeeld wordt over meerdere staanders. Hierbij omvat het additionele profiel bij voorkeur een U-profiel, Eveneens bij voorkeur is dit profiel met behulp van een boutverbinding verbonden met de staander. Hiermee wordt bewerkstelligd dat ongewenste torsie van de staanders, die veelal zijn uitgevoerd als een C-profiel, zoveel mogelijk wordt voorkomen in geval van een optredende belasting van de voertuigkering. Door het voorkomen van de torsie wordt de voertuigkering op efficiënte wijze benut indien er sprake is van een belasting, zoals een botsing van een voertuig met de kering.
De onderhavige uitvinding heeft verder betrekking op een obstakelbeveiliger omvattende een voertuigkering zoals bovenstaand beschreven.
Een dergelijke obstakelbeveiliger heeft dezelfde voordelen en effecten als beschreven bij de voertuigkering. Een dergelijke obstakelbeveiliger kan bijvoorbeeld worden geplaatst bij specifieke verkeerssituaties, bijvoorbeeld voor de beveiliging van lantaarnpalen, stoplichten etc.
Voorts kan een dergelijke obstakelbeveiliger voorzien van een voertuigkering zoals bovenstaand beschreven worden gebruikt voor het beveiligen van een tank, silo of hoek van een gebouw bij bijvoorbeeld bedrijfsterreinen.
De onderhavige uitvinding heeft voorts tevens betrekking op een werkwijze voor het keren van een voertuig en/of het beschermen van een obstakel omvattende het voorzien van een voertuigkering zoals bovenstaand beschreven.
De werkwijze volgens de uitvinding heeft dezelfde effecten en voordelen als beschreven voor de voertuigkering en obstakelbeveiliger.
Verdere voordelen, kenmerken en details van de uitvinding worden toegelicht aan de hand van voorkeursuitvoeringsvormen daarvan, waarbij verwezen naar de bij gevoegde tekeningen, waarin tonen: - figuur 1 een aanzicht van een voertuigkering volgens de uitvinding; - figuur 2 een zijaanzicht van de kering uit figuur 1; - figuur 3 een detail van de kering uit figuur 1; - figuur 4 een bovenaanzicht van een sectie van de kering uit figuur 1 met diagonaal; en - figuur 5 een aanzicht van de sectie uit figuur 4. Een voertuigkering 2 (figuur 1) is voorzien van een aantal staanders 4 en profielen of planken 6. Een plank 6 is met behulp van een aantal knikplaten 8 verbonden met de staander 4. In de getoonde uitvoeringsvorm is staander 4 een C-profiel. De naar boven gerichte uiteinden van staanders 4 zijn onderling verbonden met een U-profiel 10. Het andere uiteinde van staander 4 is geplaatst in de grond 12. Kering 2 is voorzien naast een weg 14 en strekt zich uit in de gangbare rijrichting A op weg 14.
In de getoonde uitvoeringsvorm van kering 2 is plank 6 met behulp van een beugel 16 verbonden aan knikplaat 8 (figuur 2). Beugel 16 dient voor de bevestiging van plank 6 aan knikplaat 8 en heeft bijkomend als functie de eventuele optredende krachten op planken 6 zo volledig mogelijk te verdelen over knikplaat 8. Beugel 16 is met behulp van boutverbindingen 18 op losmaakbare wijze verbonden met knikplaat 8. Voorts is in de getoonde uitvoeringsvorm plank 6 via beugel 16 ook rechtstreeks verbonden met knikplaat 8 op een positie ongeveer halverwege de hoogte van profiel 6 met behulp van bout 20. Knikplaat 8 heeft een lengte die zich uitstrekt tussen staander 4 en plank 6 van zo'n 40 cm. Verder is knikplaat 8 ter plaatse van staander 4 daaraan losmaakbaar bevestigd met behulp van boutverbindingen 22.
Het bovenste uiteinde van staander 4 is met U-profiel 10 verbonden via boutverbinding 24 (figuur 3). Twee naastgelegen ü-profielen 10 worden met behulp van een koppeling 26 (figuur 2) met boutverbindingen 28 losmaakbaar met elkaar verbonden. Twee naastgelegen planken 6 worden met behulp van een kleine overlap, ter plaatse waarvan een verjonging van planken 6 wordt voorzien, met behulp van boutverbinding 32 losmaakbaar met elkaar verbonden.
In de getoonde uitvoeringsvorm wordt om zo'n twaalf meter, ofwel om de negen knikplaten 8, tussen twee naastgelegen knikplaten 8 een diagonaal 30 (figuren 4 en 5) voorzien die zich in de gangbare rijrichting A uitstrekt van een staander 4 naar plank 6. Hierbij vormt het deel van kering 2 tussen twee naastgelegen knikplaten 8 één sectie voorzien van een diagonaal 30. In de getoonde uitvoeringsvorm van kering 2 is voor het realiseren van een eenvoudige en efficiënte montage één van de beide knikplaten 8, waartussen een diagonaal 30 wordt voorzien, in een gespiegelde toestand geplaatst. Hiermee wordt het aantal montagehandelingen, evenals het aantal benodigde verschillende onderdelen, verder beperkt. De diagonaal 30 is bij voorkeur op trek belastbaar om daarmee kering 2 verder te verstevigen.
Kering 2 kan naast een weg 14 worden voorzien, en eveneens naast een gebouw of ander obstakel, zoals een lantaarnpaal, verkeersbord, of vloeistoftank. Een dergelijke obstakelbeveiliger is voorzien op dezelfde wijze als kering 2 getoond in figuren 1-5.
In de getoonde uitvoeringsvorm zijn de knikplaten voorzien met een dikte van 4 mm, gemiddelde massa van 44 kg per strekkende meter kering 2, en worden de verschillende profielen voor planken 6, staanders 4 en profielen 10 in de getoonde uitvoeringsvorm voorzien van .verzinkt staal.
Bij het plaatsen van een kering 2 worden staanders 4 geplaatst in een ondergrond 12. Vervolgens worden knikplaten 8, U-profielen 10 en eveneens planken 6 met behulp van beugels 16 hieraan losmaakbaar bevestigd met boutverbindingen 18, 20, 24, 28, 32. Bij een eventuele vervanging van een deel van kering 2 kunnen de genoemde boutverbindingen, tot zover nodig, worden losgemaakt, de betreffende onderdelen vervangen, en vervolgens opnieuw worden vastgezet. Het vervangen van onderdelen zal in veel gevallen betrekking hebben op planken 6 en knikplaten 8. Uitsluitend bij relatief zware belastingen ten gevolge van bijvoorbeeld een botsing zouden ook enkele staanders 4 vervangen kunnen of moeten worden.
In geval van een belasting van voertuigkering of obstakelbeveiliger 2 zal een object, zoals een voertuig, in contact komen met in eerste instantie de planken 6. De optredende krachten worden, onder meer ten gevolge van beugels 16, verdeeld over een aantal knikplaten 8 en tevens ook over de gehele knikplaat 8. Hierdoor wordt een groot deel van de optredende belasting opgevangen. De gebruikte U-profielen 10 voorkomen torsie van staanders 4, zodat hiermee ook een kracht kan worden opgevangen indien knikplaten 8 alleen daartoe niet in staat blijken. Op deze wijze draagt de volledige kering 2 bij aan het opvangen van een optredende belasting.
Uitgevoerde testen met kering 2 zoals getoond in de figuren 1-5 hebben de efficiënte en effectieve werking daarvan aangetoond.
Bij een eerste test is een personenvoertuig met een snelheid van zo'n 100 km per uur onder een invalshoek van 20° met een gewicht van 867 kg in contact gebracht met een kering 2. Het is gebleken dat de vervorming van kering 2 beperkt blijft tot planken 6 en knikplaten 8.
In een tweede test is een bus met een snelheid van zo'n 73 km per uur onder een invalshoek van 20° bij een gewicht van 12840 kg eveneens in contact gebracht met een kering 2. Het is gebleken dat zelfs bij deze grote belasting van kering 2 torsie van staanders 4 werd tegengegaan, onder meer door het gebruik van U-profiel 10.
Beide experimenten tonen een goede werking van kering 2 aan, zodanig dat aan alle daaraan gestelde eisen is voldaan. In het bijzonder is gebleken dat kering 2 voldoet aan de momenteel strengste eisen op dit gebied. Hiermee is een uitermate goed optimum verkregen tussen een goede bescherming enerzijds en een effectieve, efficiënte en gebruiksvriendelijke kering 2 anderzijds.
De onderhavige uitvinding is geenszins beperkt tot de bovenbeschreven voorkeursuitvoeringsvormen daarvan. De gevraagde rechten worden bepaald door de navolgende conclusies binnen de strekking waarvan velerlei modificaties denkbaar zijn. Zo is het onder meer mogelijk om kering 2 te voorzien, geheel of gedeeltelijk, uit een ander materiaal dan verzinkt staal. Bijvoorbeeld het gebruik van kunststof materialen behoort tot de mogelijkheden.

Claims (11)

1. Voertuigkering, omvattende: - een aantal staanders; - een zich op een afstand langs de staanders uitstrekkend profiel; en - een aantal afstandhouders voor het op afstand houden van het profiel van de staanders, waarbij de afstandhouders een knikelement omvatten.
2. Voertuigkering volgens conclusie 1, waarbij het knikelemer.t een knikplaat omvat.
3. Voertuigkering volgens conclusie 1 of 2, waarbij het knikelement een dikte heeft van ten minste 3 mm, en biji voorkeur is gelegen in het bereik van 3,5 tot 5,0 mm.
4. Voertuigkering volgens conclusie 1, 2 of 3, waarbij het knikelement van een verbindingselement is voorzien voor het verbinden van het knikelement met het profiel.
5. Voertuigkering volgens één of meer van de conclusies 1-4, waarbij tussen twee knikelementen een diagonaal is voorzien.
6. Voertuig volgens conclusie 5, waarbij om de zes tot twaalf knikelementen een diagonaal is voorzien.
7. Voertuigkering volgens conclusie 5 of 6, waarbij het diagonaal zich, in de gangbare rijrichting van een voertuig over een weg waarlangs de voertuigkering is voorzien, uitstrekt van de staander naar het profiel.
8. Voertuigkering volgens één of meer van de conclusies 1-7, waarbij de staanders met een additioneel profiel zijn verbonden.
9. Voertuigkering volgens conclusie 8, waarbij het additionele profiel een U-profiel omvat.
10. Obstakelbeveiliger omvattende een voertuigkering volgens één of meer van de conclusies 1-9.
11. Werkwijze voor het keren van een voertuig en/of het beschermen van een obstakel omvattende het voorzien van een voertuigkering volgens één of meer van de conclusies 1-9.
BE2010/0404A 2009-07-20 2010-07-06 Voertuigkering, obstakelbeveiliger en werkwijze voor het keren van een voertuig en/of beschermen van een obstakel. BE1019745A3 (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL2003243A NL2003243C2 (nl) 2009-07-20 2009-07-20 Voertuigkering, obstakelbeveiliger en werkwijze voor het keren van een voertuig en/of beschermen van een obstakel.
NL2003243 2009-07-20

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1019745A3 true BE1019745A3 (nl) 2012-12-04

Family

ID=41666762

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE2010/0404A BE1019745A3 (nl) 2009-07-20 2010-07-06 Voertuigkering, obstakelbeveiliger en werkwijze voor het keren van een voertuig en/of beschermen van een obstakel.

Country Status (2)

Country Link
BE (1) BE1019745A3 (nl)
NL (1) NL2003243C2 (nl)

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AT300007B (de) * 1969-06-18 1972-07-10 Krems Huette Gmbh Fahrzeugleiteinrichtung für den Mittelstreifen von Autobahnen u.dgl.
AT322609B (de) * 1972-03-21 1975-05-26 Ernst Baumann Stossdämpfungsorgan
IT1305167B1 (it) * 1998-11-06 2001-04-10 Ilva Pali Dalmine S R L Perfezionamenti ad una barriera stradale semirigida a dissipazionedell'energia d'urto con correzione d'assetto
DE202008009832U1 (de) * 2008-07-22 2008-10-09 Studiengesellschaft Für Stahlschutzplanken E.V. Schutzplankenanordnung

Also Published As

Publication number Publication date
NL2003243C2 (nl) 2011-01-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7220077B2 (en) Traffic noise barrier system
EP1741833B1 (en) Metallic barrier with a continuous metallic protection system for motocyclists
US7246791B2 (en) Hybrid energy absorbing reusable terminal
US20050077507A1 (en) Integrated cable guardrail system
US20130270754A1 (en) Safety protection apparatus of elastic-plastic steel structure
MX2012004799A (es) Aparato atenuador de choques de vehiculo.
US20160237633A1 (en) Post assembly
EP2685003A2 (en) Crash cushion apparatus
MX2012004737A (es) Aparato atenuador de choques de vehiculo.
US20210002836A1 (en) Security barrier for forcing vehicles to a stop
CN114667378A (zh) 柔性张紧防撞护栏
JP7008869B2 (ja) 車両拘束システム用の垂直部材
BE1019745A3 (nl) Voertuigkering, obstakelbeveiliger en werkwijze voor het keren van een voertuig en/of beschermen van een obstakel.
US6561492B1 (en) Wood clad guardrail assembly
EP1813726A1 (en) Safety barrier
BE1027592B1 (nl) Aanrijdingsbeveiliginginrichting en kit geschikt hiervoor
GB2397604A (en) Parapet
KR101902962B1 (ko) 충격흡수 구조체
NL2000075C1 (nl) Inrichting voor het opnemen van bewegingsenergie van een ermee in botsing komend voertuig.
NL1008542C1 (nl) Vangrailconstructie.
NL1013410C2 (nl) Constructie voor het absorberen van bewegingsenergie van een botsend voertuig.
KR102151520B1 (ko) 멀티레이어댐퍼 및 그것을 구비한 난간
RU39343U1 (ru) Ограждение автомобильных дорог
CZ284810B6 (cs) Svodidlový tlumič nárazů
AU2013270610B2 (en) Crash Barrier Bracket