BE1016649A3 - Verbeterde werkwijze voor het koeldrogen. - Google Patents
Verbeterde werkwijze voor het koeldrogen. Download PDFInfo
- Publication number
- BE1016649A3 BE1016649A3 BE2005/0310A BE200500310A BE1016649A3 BE 1016649 A3 BE1016649 A3 BE 1016649A3 BE 2005/0310 A BE2005/0310 A BE 2005/0310A BE 200500310 A BE200500310 A BE 200500310A BE 1016649 A3 BE1016649 A3 BE 1016649A3
- Authority
- BE
- Belgium
- Prior art keywords
- ambient temperature
- tamb
- threshold value
- gas
- aforementioned
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B01—PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
- B01D—SEPARATION
- B01D53/00—Separation of gases or vapours; Recovering vapours of volatile solvents from gases; Chemical or biological purification of waste gases, e.g. engine exhaust gases, smoke, fumes, flue gases, aerosols
- B01D53/26—Drying gases or vapours
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B01—PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
- B01D—SEPARATION
- B01D53/00—Separation of gases or vapours; Recovering vapours of volatile solvents from gases; Chemical or biological purification of waste gases, e.g. engine exhaust gases, smoke, fumes, flue gases, aerosols
- B01D53/26—Drying gases or vapours
- B01D53/265—Drying gases or vapours by refrigeration (condensation)
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Analytical Chemistry (AREA)
- General Chemical & Material Sciences (AREA)
- Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
- Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
- Physics & Mathematics (AREA)
- Thermal Sciences (AREA)
- Drying Of Gases (AREA)
- Drying Of Solid Materials (AREA)
- Processing And Handling Of Plastics And Other Materials For Molding In General (AREA)
- Shaping By String And By Release Of Stress In Plastics And The Like (AREA)
Abstract
Werkwijze voor het koeldrogen van gas, in het bijzonder lucht waarbij dit gas door het secundaire gedeelte geleid wordt van een warmtewisselaar (2) waarvan het primaire gedeelte de verdamper (3) is van een koelcircuit (4) die erin bestaat de omgevingstemperatuur (TAMB) te meten, evenals de laagste gastemperatuur (LAT) of het dauwpunt en op basis van deze metingen, het koelcircuit (4) in en uit te schakelen teneinde de laagste gastemperatuur (LAT) of het dauwpunt steeds tussen een vooraf bepaalde minimum en maximum drempelwaarde te houden, en waarbij vooraf bepaalde drempelwaarden worden berekend op basis van een algoritme dat functie is van de gemeten omgevingstemperatuur (Tamb).
Description
Verbeterde werkwijze voor het koeldrogen.
De huidige uitvinding heeft betrekking op een verbeterdewerkwijze voor het koeldrogen.
Meer speciaal, heeft de huidige uitvinding betrekking opeen werkwijze voor het koeldrogen van gas, in hetbijzonder lucht, dat waterdamp bevat, waarbij dit gasdoor het secundaire gedeelte geleid wordt van eenwarmtewisselaar waarvan het primaire gedeelte deverdamper is van een koelcircuit dat tevens een compressor bevat die aangedreven wordt door een motor;een condensor; een expansiemiddel tussen de uitgang vande condensor en de ingang van de voornoemde verdamper.
Dergelijke werkwijzen worden onder meer gebruikt omperslucht te drogen.
Perslucht die bijvoorbeeld door een compressor wordtgeleverd, is in de meeste gevallen verzadigd metwaterdamp of bezit, met andere woorden, een relatievevochtigheid van 100%. Dit betekent dat bij een temperatuursdaling tot onder het zogenaamde dauwpuntcondensatie optreedt. Door het condenswater zal corrosiein leidingen en gereedschappen ontstaan en kunnen deapparaten vroegtijdige slijtage vertonen.
Vandaar dat perslucht gedroogd wordt, hetgeen opvoornoemde manier door koeldrogen kan geschieden. Ook andere lucht dan perslucht of andere gassen kunnen opdeze manier worden gedroogd.
Het koeldrogen is gebaseerd op het principe dat doorverlaging van de lucht- of gastemperatuur in deverdamper vocht uit de lucht of het gas condenseertwaarna het condenswater in een vloeistofafscheiderafgescheiden wordt en waarna de lucht of het gas opnieuwopgewarmd wordt waardoor deze lucht of dit gas nietlanger verzadigd is.
Hetzelfde geldt voor alle andere gassen dan lucht entelkens wanneer hierna naar lucht wordt verwezen, geldthetzelfde ook voor een ander gas dan lucht.
Men kent reeds een werkwijze voor het koeldrogen,waarbij op basis van metingen van de verdamperdruk of deverdampertemperatuur, het koelcircuit wordt in- ofuitgeschakeld.
Indien wordt vastgesteld dat er een afname van persluchtis, wordt het koelcircuit gestart en van zodra depersluchtafname terug stopt, wordt ook het koelcircuitterug gestopt.
Een nadeel van zulke bekende werkwijze is dat dewarmtewisselaar na het uitschakelen van het koelcircuitopwarmt door het wegvallen van de koeling.
Wanneer er dan vervolgens opnieuw perslucht wordtafgenomen terwijl de warmtewisselaar nog relatief warm is, kunnen ogenblikkelijk temperatuurs- endauwpuntspieken optreden in de geleverde perslucht,aangezien het te drogen gas in de warmtewisselaar danniet voldoende gekoeld wordt om het water in dit tedrogen gas bij maximale capaciteit te laten condenseren.
Men kent eveneens een werkwijze voor het koeldrogen,waarbij het koelcircuit steeds in werking blijft, ookwanneer er geen persluchtafname is.
Een belangrijk nadeel van zulke werkwijze is dat zij eenaanzienlijke hoeveelheid energie vereist, doordat hetkoelcircuit continu in werking blijft, ook bij onbelastetoestand.
Men kent tevens een werkwijze voor het koeldrogenwaarbij gebruik wordt gemaakt van een thermische massa.Bij zulke bekende werkwijze wordt gebruik gemaakt vaneen intermediaire thermische massa, bijvoorbeeld in devorm van een mengsel van water en propyleenglycol, voorhet koelen van de perslucht.
Aangezien het koelcircuit enkel wordt gebruikt om devoornoemde thermische massa af te koelen, kan decompressor in dit koelcircuit worden uitgeschakeld vanzodra de thermische massa een bepaalde temperatuurbereikt heeft, waardoor energie kan worden bespaard.
Een nadeel van zulke bekende werkwijze is dat hetkoelcircuit door de aanwezigheid van voornoemde thermische massa erg zwaar en omvangrijk dient te wordenuitgevoerd.
Nog een nadeel van zulke bekende werkwijze is dat doorbijkomende onderdelen als een reservoir en/of eenbijkomende warmtewisselaar, de constructie van hetkoelcircuit relatief duur en ingewikkeld is en deassemblage ervan veel tijd in beslag neemt.
De huidige uitvinding heeft als doel een oplossing tebieden voor één of meer van de voornoemde en anderenadelen.
Hiertoe betreft de huidige uitvinding een werkwijzezoals hiervoor beschreven, die erin bestaat minstenswanneer er geen te drogen gas wordt aangevoerd, deomgevingstemperatuur te meten, evenals de temperatuur ofhet dauwpunt in de omgeving van de plaats waar bij hetkoeldrogen de temperatuur van het te drogen gas hetlaagst is en op basis van deze metingen, het koelcircuitin en uit te schakelen, teneinde de laagstegastemperatuur of het dauwpunt steeds tussen een voorafbepaalde minimum en maximum drempelwaarde te houden,waarbij één of beide van de voornoemde vooraf bepaaldedrempelwaarden worden berekend op basis van eenalgoritme dat functie is van de gemetenomgevingstemperatuur (Tamb).
Met de laagste luchttemperatuur of LAT wordt hier delaagste temperatuur van de te drogen lucht bedoeld diezich voordoet tijdens het koeldrogen en die in principe bereikt wordt aan de uitgang voor het te drogen gas vanhet secundaire gedeelte van de warmtewisselaar. De LATgeeft steeds een goede indicatie van het dauwpunt van delucht, aangezien er een verband tussen beiden bestaat.
Een voordeel van zulke werkwijze volgens de uitvindingis dat er geen extra thermische massa nodig is en dat opeen zeer eenvoudige wijze energie kan worden bespaard,aangezien het koelcircuit ten gepaste tijde wordtuitgeschakeld bijvoorbeeld wanneer er geen persluchtmoet gedroogd worden omdat er geen verbruik is vanperslucht.
Nog een voordeel van zulke werkwijze is dat detemperatuur van de warmtewisselaar steeds beperkt blijftdoordat het koelcircuit terug wordt opgestart wanneer degemeten LAT of het dauwpunt te groot wordt en alduspieken vermeden worden.
Aangezien de vooraf bepaalde drempelwaarden wordenberekend op basis van een algoritme dat functie is vande gemeten omgevingstemperatuur, wordt er bij alleomgevingstemperaturen een dauwpunt gegarandeerd datvoldoende laag is om corrosie of condensaat in hetluchtdruknet na de inrichting voor het koeldrogen tevermijden.
Met het inzicht de kenmerken van de huidige uitvindingbeter aan te tonen, is hierna als voorbeeld zonder enigbeperkend karakter een voorkeurdragende werkwijze volgens de uitvinding weergegeven, met verwijzing naarde bijgaande tekeningen, waarin: figuur 1 een inrichting voor het toepassen van eenwerkwijze volgens de uitvinding voor het koeldrogenweergeeft; figuur 2 schematisch het verloop van dedrempelwaarden weergeeft in functie van deomgevingstemperatuur.
In figuur 1 is een inrichting 1 voor het koeldrogenweergegeven die in hoofdzaak bestaat uit eenwarmtewisselaar 2 waarvan het primaire gedeelte deverdamper 3 vormt van een koelcircuit 4 waarinachtereenvolgens ook een door een motor 5 aangedrevencompressor 6, een condensor 7 en een expansieventiel 8opgesteld zijn.
Dit koelcircuit is gevuld met koelfluïdum, bijvoorbeeldfreon R404a, waarvan de stromingszin door de pijl 9 isweergegeven.
Het secundaire gedeelte van de warmtewisselaar 2 maaktdeel uit van de leiding 10 voor te drogen vochtige luchtwaarvan de stromingszin door de pijl 11 aangeduid is.
Na de warmtewisselaar 2 en dus aan zijn uitgang is in deleiding 10 een vloeistofafscheider 12 opgesteld.
Eventueel kan deze leiding 10, voor ze dewarmtewisselaar 2 bereikt, zich met een gedeelte doorheen een voorkoeler of recuperatiewarmtewisselaar 13uitstrekken en vervolgens, na de vloeistofafscheider 12,zich opnieuw doorheen de recuperatiewarmtewisselaar 13uitstrekken, in parallelstroom of tegenstroom metvoornoemd gedeelte.
De uitgang van de voornoemde leiding 10 kan bijvoorbeeldworden aangesloten op een niet in de figuren weergegevenpersluchtnet waarop persluchtverbruikers zijnaangesloten, zoals bijvoorbeeld werktuigen die wordenaangedreven door perslucht.
De warmtewisselaar 2 is een vloeistof-luchtwarmtewisselaar en kan constructief één geheel vormenmet de eventuele recuperatiewarmtewisselaar 13 die eenlucht-lucht warmtewisselaar is.
Het expansieventiel 8 is in dit geval uitgevoerd in devorm van een thermostatisch ventiel waarvan hetthermostatisch element door een leiding 14 op bekendewijze gekoppeld is aan een kolfje of "bulb" 15 die aande uitgang van de verdamper 3, met andere woorden,tussen de verdamper 3 en de compressor 6, op hetkoelcircuit 4 aangebracht is en gevuld is met hetzelfdekoelmedium.
Het is duidelijk dat het voornoemde expansieventiel 8op velerlei andere wijzen kan worden uitgevoerd, zoalsbijvoorbeeld in de vorm van een elektronisch ventiel datgekoppeld is aan een temperatuurmeter die op hetuiteinde van de verdamper 3 of erna opgesteld is.
Bij sommige kleine koeldrogers 1 kan het expansieventiel8 vervangen zijn door een capillair.
De compressor 6 is bijvoorbeeld een volumetrischecompressor die bij een zelfde toerental praktisch eenzelfde volumedebiet levert, bijvoorbeeld eenspiraalcompressor, terwijl de motor 5 in dit geval eenelektrische motor is die gekoppeld is aan eenbesturingsinrichting 14.
De voornoemde besturingsinrichting 14 die bijvoorbeeldkan worden uitgevoerd in de vorm van een PLC is tevensverbonden met meetmiddelen 16 voor de LAT enmeetmiddelen 17 voor de omgevingstemperatuur.
De voornoemde meetmiddelen 16 voor de LAT zijn bijvoorkeur aangebracht op de plaats waar effectief delaagste luchttemperatuur te verwachten is, wat in ditgeval betekent juist na het secundaire gedeelte van dewarmtewisselaar 2 en bij voorkeur voor devloeistofafscheider 12.
Volgens de uitvinding is het niet uitgesloten dat demeetmiddelen 16 voor het meten van de LAT wordenvervangen door meetmiddelen voor het meten van hetdauwpunt die bij voorkeur ter hoogte van de uitlaat vanhet secundaire gedeelte van de voornoemdewarmtewisselaar 2 geplaatst zijn. Telkens hierna meldingwordt gemaakt van meetmiddelen 16 voor het meten van deLAT, kunnen volgens de uitvinding bijgevolg ook meetmiddelen voor het meten van het dauwpunt wordentoegepast.
De voornoemde meetmiddelen 17 voor de omgevingstemperatuur worden bij voorkeur ter plaatse vanhet persluchtnet geplaatst dat gebruik maakt van de doorde inrichting 1 gedroogde lucht en meer speciaal terhoogte van de eindafnemers van deze perslucht,bijvoorbeeld in de nabijheid van werktuigen die wordenaangedreven met deze gedroogde perslucht.
Alternatief kunnen de meetmiddelen 17 ook op andereplaatsen worden aangebracht. In het geval de te drogenperslucht bijvoorbeeld afkomstig is van een compressor,blijkt een goede plaatsing van de voornoemdemeetmiddelen 17 voor de omgevingstemperatuur ter hoogtevan de inlaat van zulke compressor te zijn.
De verbeterde werkwijze volgens de uitvinding is zeereenvoudig en als volgt.
De te drogen lucht wordt doorheen de leiding 10 en dusdoorheen de warmtewisselaar 2 gevoerd, bijvoorbeeld integenstroom met het koelfluïdum in de verdamper 3 vanhet koelcircuit 4.
In deze warmtewisselaar 2 wordt de vochtige luchtafgekoeld, waardoor condensaat gevormd wordt dat in devloeistofafschelder 12 afgescheiden wordt.
De koude lucht die na deze vloeistofaf scheider 12 inabsolute termen minder vocht bevat, maar toch eenrelatieve vochtigheid van 100% bezit, wordt in derecuperatiewarmtewisselaar 13 opgewarmd, waardoor derelatieve vochtigheid daalt tot bij voorkeur onder de50%, terwijl de verse te drogen lucht in derecuperatiewarmtewisselaar 13 reeds gedeeltelijkafgekoeld wordt alvorens aan de warmtewisselaar 2toegevoegd te worden.
De lucht aan de uitgang van derecuperatiewarmtewisselaar 13 is dus droger dan aan deingang van de warmtewisselaar 2.
De LAT wordt bij voorkeur binnen bepaalde grenzengehouden, teneinde, enerzijds bevriezing van deverdamper 3 door een te lage LAT te voorkomen, enanderzijds ervoor te zorgen dat de lucht nog voldoendewordt gekoeld om condensaatvorming toe te laten.
Hiertoe kan het koelcircuit 4 volgens de uitvinding opbasis van metingen van de LAT en de omgevingstemperatuurworden in- en uitgeschakeld, bijvoorbeeld door het in¬en uitschakelen van de aandrijfmotor 5 van de compressor6 van dit koelcircuit 4.
Op deze wijze kan ervoor worden gezorgd dat de LAT ofhet dauwpunt steeds tussen een vooraf bepaalde minimumdrempelwaarde A en een maximum drempelwaarde B gelegen is.
Deze regeling wordt volgens de uitvinding niet alleentoegepast tijdens het drogen van lucht, maar ook in deperiodes dat er geen te drogen lucht wordt aangevoerd enhet koelcircuit 4 theoretisch zou uitgeschakeld kunnenworden zoals bij de bekende koeldrogers.
In het bijzonder is het zo dat de werkwijze volgens deuitvinding minstens wordt toegepast wanneer er geen tedrogen gas wordt aangevoerd en desgevallend ook wanneerer wel te drogen gas wordt aangevoerd.
Hiertoe wordt de temperatuur of het dauwpunt gemeten inde omgeving van de plaats waar bij het koeldrogen detemperatuur van het te drogen gas het laagst is, en bijvoorkeur juist na het secundaire gedeelte van dewarmtewisselaar 2.
Bij voorkeur worden één of beide van de voornoemdedrempelwaarden A en/of B berekend op basis van eenalgoritme dat functie is van de gemetenomgevingstemperatuur Tamb.
In figuur 2 is schematisch een mogelijk verband tussende omgevingstemperatuur Tamb en de voornoemde minimum enmaximum drempelwaarden A, respectievelijk B weergegeven.
Zoals weergegeven, wordt het algoritme van de minimumdrempelwaarde A bij voorkeur gevormd door eentrapfunctie die, wanneer de omgevingstemperatuur kleineris dan een eerste ingestelde waarde Ta, constant is, en in dit geval nagenoeg 4°C bedraagt, teneinde bevriezingvan de verdamper 3 te voorkomen.
Wanneer de omgevingstemperatuur Tamb hoger is dan eentweede ingestelde waarde Tb, die hoger is dan devoornoemde eerste ingestelde waarde Ta, is de voornoemdetrapfunctie in dit geval eveneens constant.
Tussen de voornoemde ingestelde waarden Ta en Tbvertoont de voornoemde trapfunctie van het algoritme vande minimum drempelwaarde A een stijgend verloop dat indit geval, doch niet noodzakelijk, lineair verloopt endat tevens bij voorkeur zodanig is dat het verschiltussen de omgevingstemperatuur en deze berekende minimumdrempelwaarde A constant is en bij voorkeur minstens 10°Celsius bedraagt.
In dit geval wordt het algoritme van de maximumdrempelwaarde B eveneens gevormd door een trapfunctiedie bij elke waarde van de omgevingstemperatuur Tamb eengrotere waarde vertoont dan de trapfunctie van devoornoemde minimum drempelwaarde A en die, wanneer deomgevingstemperatuur Tamb kleiner is dan een eersteingestelde waarde Tc, constant is.
De eerste ingestelde waarde Tc van de trapfunctie van demaximum drempelwaarde B valt in dit geval samen met devoornoemde eerste ingestelde waarde Ta van detrapfunctie van de minimum drempelwaarde A, doch dit isvolgens de uitvinding geen vereiste.
Vanaf een omgevingstemperatuur Tamb groter dan eentweede ingestelde waarde Td, is de voornoemdetrapfunctie van de maximum drempelwaarde B in dit gevaleveneens constant, maar kan volgens de uitvindingeveneens een ander verloop kennen.
Tussen de voornoemde ingestelde waarden Tc en Tdvertoont de voornoemde trapfunctie van het algoritme vande maximum drempelwaarde B ook een stijgend verloop datin dit geval, doch niet noodzakelijk, lineair is en dattevens bij voorkeur zodanig is dat het verloop ervansteiler is dan het verloop van de voornoemde stijgendefunctie van de minimum drempelwaarde A.
Het doel van de voornoemde maximum drempelwaarde Bbestaat erin te vermijden dat de LAT te hoog zou wordenwaardoor de lucht niet voldoende zou worden gekoeld enwaardoor niet voldoende vocht zou condenseren teneindede lucht te kunnen drogen.
Bij voorkeur wordt volgens de uitvinding gedurende dewerking van de inrichting 1 voor het koeldrogen, degemeten waarde van de LAT door de voornoemdebesturingsmiddelen 14 continu of op bepaalde, al danniet regelmatige tijdstippen vergeleken met devoornoemde minimum drempelwaarde A en de maximumdrempelwaarde B.
Wanneer de LAT tijdelijk onder de minimum drempelwaardeA daalt, schakelt de voornoemde besturingsinrichting 14het koelcircuit 4 uit, door de motor 5 die de compressor 6 van dit koelcircuit 4 aandrijft uit te schakelen,zodat de temperatuur in de voornoemde warmtewisselaar 7stijgt en ook de LAT terug toeneemt.
Wanneer de gemeten LAT boven de maximum drempelwaarde Bstijgt, wordt het koelcircuit 4 terug ingeschakeld,doordat de motor 5 die de compressor 6 van ditkoelcircuit 4 aandrijft terug wordt aangeschakeld,waardoor de temperatuur in de verdamper 3 afneemt en ookde LAT terug daalt.
Aangezien het koelcircuit 4 enkel wordt ingeschakeldwanneer dit vereist is, kan met een werkwijze voor hetkoeldrogen volgens de uitvinding energie wordenbespaard.
Door het ten gepaste tijde terug inschakelen van hetkoelcircuit 4 wordt er tevens voor gezorgd dat dewarmtewisselaar 2 niet opwarmt, waardoor bij het terugbelasten van de persluchttoevoer, bijvoorbeeld na eenstilstand, er zich geen temperatuurs- en dauwpuntspiekenkunnen voordoen in de afgenomen perslucht.
De werking van het koelcircuit 4 is op zich reeds bekenden als volgt.
In de condensor 7 wordt het gasvormig koelfluïdum dat inde compressor 6 door de compressie is opgewarmd,afgekoeld tot in vloeibare vorm. Om de warmte af tevoeren naar de omgeving kan bijvoorbeeld gebruik gemaakt worden van een niet in de figuur weergegeven ventilatorof van een koelmedium, zoals bijvoorbeeld water.
Door het expansieventiel 8 wordt het vloeibarekoelfluïdum geëxpandeerd tot een constanteverdamperdruk, hetgeen uiteraard een temperatuursdalingmet zich meebrengt.
Door toepassing van een thermostatisch expansieventiel 8is er altijd een oververhitting na de verdamper 3waardoor er geen gevaar is voor koelvloeistof in decompressor 6 en bijgevolg een vloeistofafscheider in hetkoelcircuit 4 overbodig is.
Deze oververhitting wordt op bekende wijze gemeten doorde temperatuur gemeten door de bulb 14 af te trekken vande verdampertemperatuur, in dit geval gemeten na deverdamper 3. Dit verschil wordt door het expansieventiel8 vergeleken met een ingestelde waarde en bij afwijkingzal het expansieventiel 8 dit corrigeren door te openenof te sluiten.
Volgens de uitvinding is het niet uitgesloten dat eenventilator die zorgt voor de warmteafvoer van decondensor 7 eveneens wordt gestart en gestopt door devoornoemde besturingsmiddelen 14, in functie van demetingen van de omgevingstemperatuur Tamb en de LAT ofhet dauwpunt, waardoor ook hier energie kan wordenuitgespaard.
Bij voorkeur wordt na het uitschakelen van hetvoornoemde koelcircuit 4 een bepaald minimumtijdsinterval doorlopen alvorens het koelcircuit 4 terugkan opstarten.
Hierdoor wordt vermeden dat de voornoemde motor 5, diebijvoorbeeld kan worden uitgevoerd in de vorm van eenelektrische motor, overbelast zou worden door warmte-accumulatie in de wikkelingen.
In plaats van vochtige lucht kan op dezelfde wijze enmet dezelfde inrichting ander gas dan lucht datwaterdamp bevat gedroogd worden. De LAT is dan delaagste gastemperatuur.
De huidige uitvinding is geenszins beperkt tot de alsvoorbeeld beschreven werkwijze, doch, een verbeterdewerkwijze volgens de uitvinding voor het koeldrogen kanop allerlei wijzen worden verwezenlijkt, zonder buitenhet kader van de uitvinding treden.
Claims (11)
1. Werkwijze voor het koeldrogen van gas, in hetbijzonder lucht, dat waterdamp bevat, waarbij dit gasdoor het secundaire gedeelte geleid wordt van eenwarmtewisselaar (2) waarvan het primaire gedeelte deverdamper (3) is van een koelcircuit (4) dat tevens eencompressor (6) bevat die aangedreven wordt door eenmotor (5); een condensor (7); een expansiemiddel (8)tussen de uitgang van de condensor (7) en de ingang vande voornoemde verdamper (3), daardoor gekenmerkt dat zijerin bestaat minstens wanneer er geen te drogen gaswordt aangevoerd, de omgevingstemperatuur (Tamb) temeten, evenals de temperatuur of het dauwpunt in deomgeving van de plaats waar bij het koeldrogen detemperatuur van het te drogen gas het laagst is en opbasis van deze metingen, het koelcircuit (4) in en uitte schakelen teneinde de laagste gastemperatuur (LAT) ofhet dauwpunt steeds tussen een vooraf bepaalde minimumen maximum drempelwaarde (A, respectievelijk B) tehouden, en waarbij één of beide van de voornoemde voorafbepaalde drempelwaarden (A en B) worden berekend opbasis van een algoritme dat functie is van de gemetenomgevingstemperatuur (Tamb).
2. Werkwijze volgens conclusie 1, daardoor gekenmerktdat het te drogen gas afkomstig is van een compressor endat de omgevingstemperatuur (Tamb) wordt gemeten terhoogte van de inlaat van deze compressor.
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, daardoorgekenmerkt dat de laagste gastemperatuur (LAT) of hetdauwpunt van het te drogen gas wordt gemeten ter hoogtevan de uitlaat van het secundaire gedeelte van devoornoemde warmtewisselaar (2).
4. Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies, daardoor gekenmerkt dat het algoritme van de minimumdrempelwaarde (A) als functie van de omgevingstemperatuur wordt gevormd door een trapfunctiemet een constante waarde wanneer de gemetenomgevingstemperatuur (Tamb) kleiner is dan een eersteingestelde waarde (Ta) ; een hogere constante waarde vooreen omgevingstemperatuur (Tamb) groter dan een tweedeingestelde waarde (Tb) die groter is dan de voornoemdeeerste ingestelde waarde (Ta); en een stijgende functietussen deze ingestelde waarden (Ta en Tb).
5. Werkwijze volgens conclusie 4, daardoor gekenmerkt dat de voornoemde stijgende functie van de minimum drempelwaarde (A) lineair verloopt.
6. Werkwijze volgens conclusie 5, daardoor gekenmerkt dat de voornoemde lineair stijgende functie van de minimum drempelwaarde (A) zodanig is dat het verschiltussen de gemeten omgevingstemperatuur (Tamb) en dezeberekende minimum drempelwaarde (A) constant is.
7. Werkwijze volgens conclusie 6, daardoor gekenmerkt dat tussen de voornoemde ingestelde waarden (Ta en Tb) het verschil tussen de omgevingstemperatuur (Tamb) en de berekende minimum drempelwaarde (A) minstens 10° Celsiusbedraagt.
8. Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies,daardoor gekenmerkt dat het algoritme van de maximumdrempelwaarde (B) als functie van deomgevingstemperatuur (Tamb) wordt gevormd door eentrapfunctie met een constante waarde wanneer de gemetenomgevingstemperatuur (Tamb) kleiner is dan een eersteingestelde waarde (Tc); een hogere constante waarde vooreen omgevingstemperatuur (Tamb) groter dan een tweedeingestelde waarde (Td) die groter is dan de eersteingestelde waarde (Tc); en een stijgende functie tussendeze ingestelde waarden (Tc en Td).
9. Werkwijze volgens conclusie 8, daardoor gekenmerktdat de voornoemde stijgende functie van de maximumdrempelwaarde (B) lineair stijgend verloopt.
10. Werkwijze volgens conclusies 4 en 8, daardoorgekenmerkt dat het verloop van, de voornoemde stijgendefunctie van de maximum drempelwaarde (B) steiler is danhet verloop van de voornoemde stijgende functie van deminimum drempelwaarde (A).
11. Werkwijze volgens een van de voorgaande conclusies,daardoor gekenmerkt dat bij voorkeur na het uitschakelenvan het voornoemde koelcircuit (4) een bepaald minimumtijdsinterval wordt doorlopen alvorens dit terug kanopstarten.
Priority Applications (18)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
BE2005/0310A BE1016649A3 (nl) | 2005-06-17 | 2005-06-17 | Verbeterde werkwijze voor het koeldrogen. |
KR1020077029021A KR101048460B1 (ko) | 2005-06-17 | 2006-04-28 | 개선된 냉각 건조법 |
AU2006257729A AU2006257729B2 (en) | 2005-06-17 | 2006-04-28 | Improved method for cool drying |
NZ563540A NZ563540A (en) | 2005-06-17 | 2006-04-28 | Improved method for cool drying |
EP06741297A EP1890793B1 (en) | 2005-06-17 | 2006-04-28 | Improved method for cool drying |
BRPI0612229A BRPI0612229B1 (pt) | 2005-06-17 | 2006-04-28 | método para secagem a frio de gás |
PL06741297T PL1890793T3 (pl) | 2005-06-17 | 2006-04-28 | Ulepszony sposób osuszania kondensacyjnego |
PCT/BE2006/000041 WO2006133522A1 (en) | 2005-06-17 | 2006-04-28 | Improved method for cool drying |
DK06741297.3T DK1890793T3 (da) | 2005-06-17 | 2006-04-28 | Fremgangsmåde til koldtørring |
DE602006013308T DE602006013308D1 (de) | 2005-06-17 | 2006-04-28 | Verbessertes verfahren zum kalttrocknen |
CA2611832A CA2611832C (en) | 2005-06-17 | 2006-04-28 | Improved method for cool drying |
ES06741297T ES2342615T3 (es) | 2005-06-17 | 2006-04-28 | Metodo mejorado de secado en frio. |
JP2008516082A JP4954989B2 (ja) | 2005-06-17 | 2006-04-28 | 冷却乾燥のための改良された方法 |
AT06741297T ATE462485T1 (de) | 2005-06-17 | 2006-04-28 | Verbessertes verfahren zum kalttrocknen |
PT06741297T PT1890793E (pt) | 2005-06-17 | 2006-04-28 | Método melhorado para secagem a frio |
CN2006800217483A CN101198396B (zh) | 2005-06-17 | 2006-04-28 | 用于冷却干燥的改进方法 |
US11/921,957 US9216378B2 (en) | 2005-06-17 | 2006-04-28 | Method for cool drying gas |
NO20080242A NO340463B1 (no) | 2005-06-17 | 2008-01-14 | Forbedret fremgangsmåte for kjøletørking |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
BE2005/0310A BE1016649A3 (nl) | 2005-06-17 | 2005-06-17 | Verbeterde werkwijze voor het koeldrogen. |
BE200500310 | 2005-06-17 |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
BE1016649A3 true BE1016649A3 (nl) | 2007-04-03 |
Family
ID=35668198
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
BE2005/0310A BE1016649A3 (nl) | 2005-06-17 | 2005-06-17 | Verbeterde werkwijze voor het koeldrogen. |
Country Status (18)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US9216378B2 (nl) |
EP (1) | EP1890793B1 (nl) |
JP (1) | JP4954989B2 (nl) |
KR (1) | KR101048460B1 (nl) |
CN (1) | CN101198396B (nl) |
AT (1) | ATE462485T1 (nl) |
AU (1) | AU2006257729B2 (nl) |
BE (1) | BE1016649A3 (nl) |
BR (1) | BRPI0612229B1 (nl) |
CA (1) | CA2611832C (nl) |
DE (1) | DE602006013308D1 (nl) |
DK (1) | DK1890793T3 (nl) |
ES (1) | ES2342615T3 (nl) |
NO (1) | NO340463B1 (nl) |
NZ (1) | NZ563540A (nl) |
PL (1) | PL1890793T3 (nl) |
PT (1) | PT1890793E (nl) |
WO (1) | WO2006133522A1 (nl) |
Cited By (2)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
WO2010115246A2 (en) | 2009-04-06 | 2010-10-14 | Atlas Copco Airpower | Improved heat exchanger |
US9283517B2 (en) | 2006-11-10 | 2016-03-15 | Atlas Copco Airpower, Naamloze Vennootschap | Method for cool drying |
Families Citing this family (9)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US20080173030A1 (en) * | 2007-01-19 | 2008-07-24 | Ingersoll-Rand Company | Pre-emptive air dryer control in a compressed air system |
DE102008043760B3 (de) * | 2008-11-14 | 2010-06-17 | BSH Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH | Verfahren zum Ermitteln von Betriebsbedingungen eines Hausgeräts |
BE1019009A3 (nl) * | 2009-11-24 | 2011-12-06 | Atlas Copco Airpower Nv | Inrichting en wekwijze voor het koeldrogen. |
BE1019199A3 (nl) * | 2010-02-24 | 2012-04-03 | Atlas Copco Airpower Nv | Werkwijze en inrichting voor het koeldrogen van gas. |
IT1403169B1 (it) * | 2010-10-21 | 2013-10-04 | Tecnodinamica S R L | Impianto per la produzione di manufatti in materiale polimerico, plastico o similare, e relativo procedimento |
CN105824336A (zh) * | 2015-09-22 | 2016-08-03 | 上海涵延机械有限公司 | 基于物联网技术的压缩空气干燥机 |
CN110657121A (zh) * | 2018-06-29 | 2020-01-07 | 泛亚气体技术(无锡)有限公司 | 一种控制风冷装置启停的方法、温度控制器及冷干机 |
CN110953176A (zh) * | 2018-09-26 | 2020-04-03 | 上海梅山钢铁股份有限公司 | 一种改善压缩空气露点温度的调节控制方法 |
CN110160278A (zh) * | 2019-05-15 | 2019-08-23 | 埃迈科精机(昆山)有限公司 | 一种多功能冷却干燥系统及装置 |
Citations (2)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
EP1103296A1 (en) * | 1999-11-24 | 2001-05-30 | Atlas Copco Airpower N.V. | Device and method for cool-drying |
US6460359B1 (en) * | 1998-05-26 | 2002-10-08 | Atlas Copco Airpower, Nv | Method and device for cool-drying |
Family Cites Families (6)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US4232364A (en) * | 1978-12-18 | 1980-11-04 | Honeywell Inc. | Adaptive sampled-data controller |
JPH01270925A (ja) * | 1988-04-22 | 1989-10-30 | Hokoku Kogyo Kk | 乾燥空気制御方法 |
US5752385A (en) * | 1995-11-29 | 1998-05-19 | Litton Systems, Inc. | Electronic controller for linear cryogenic coolers |
DE19722431A1 (de) * | 1997-05-28 | 1998-12-03 | Siemens Ag | Verfahren zur Regelung eines verzögerungsbehafteten Prozesses mit Ausgleich sowie Regeleinrichtung zur Durchführung des Verfahrens |
JP3843038B2 (ja) * | 2002-05-09 | 2006-11-08 | オリオン機械株式会社 | 圧縮空気除湿装置 |
US6745581B2 (en) * | 2002-09-16 | 2004-06-08 | The Coca-Cola Company | Systems and methods for temperature control in refrigeration systems and heating systems |
-
2005
- 2005-06-17 BE BE2005/0310A patent/BE1016649A3/nl active
-
2006
- 2006-04-28 ES ES06741297T patent/ES2342615T3/es active Active
- 2006-04-28 PT PT06741297T patent/PT1890793E/pt unknown
- 2006-04-28 DE DE602006013308T patent/DE602006013308D1/de active Active
- 2006-04-28 CA CA2611832A patent/CA2611832C/en active Active
- 2006-04-28 CN CN2006800217483A patent/CN101198396B/zh active Active
- 2006-04-28 US US11/921,957 patent/US9216378B2/en active Active
- 2006-04-28 AT AT06741297T patent/ATE462485T1/de active
- 2006-04-28 WO PCT/BE2006/000041 patent/WO2006133522A1/en active Application Filing
- 2006-04-28 EP EP06741297A patent/EP1890793B1/en active Active
- 2006-04-28 DK DK06741297.3T patent/DK1890793T3/da active
- 2006-04-28 PL PL06741297T patent/PL1890793T3/pl unknown
- 2006-04-28 AU AU2006257729A patent/AU2006257729B2/en active Active
- 2006-04-28 NZ NZ563540A patent/NZ563540A/en unknown
- 2006-04-28 BR BRPI0612229A patent/BRPI0612229B1/pt active IP Right Grant
- 2006-04-28 JP JP2008516082A patent/JP4954989B2/ja active Active
- 2006-04-28 KR KR1020077029021A patent/KR101048460B1/ko active IP Right Grant
-
2008
- 2008-01-14 NO NO20080242A patent/NO340463B1/no unknown
Patent Citations (2)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US6460359B1 (en) * | 1998-05-26 | 2002-10-08 | Atlas Copco Airpower, Nv | Method and device for cool-drying |
EP1103296A1 (en) * | 1999-11-24 | 2001-05-30 | Atlas Copco Airpower N.V. | Device and method for cool-drying |
Cited By (2)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US9283517B2 (en) | 2006-11-10 | 2016-03-15 | Atlas Copco Airpower, Naamloze Vennootschap | Method for cool drying |
WO2010115246A2 (en) | 2009-04-06 | 2010-10-14 | Atlas Copco Airpower | Improved heat exchanger |
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
ATE462485T1 (de) | 2010-04-15 |
EP1890793A1 (en) | 2008-02-27 |
CN101198396A (zh) | 2008-06-11 |
NZ563540A (en) | 2009-11-27 |
CA2611832C (en) | 2010-11-30 |
BRPI0612229B1 (pt) | 2017-03-14 |
KR20080032030A (ko) | 2008-04-14 |
EP1890793B1 (en) | 2010-03-31 |
US9216378B2 (en) | 2015-12-22 |
ES2342615T3 (es) | 2010-07-09 |
PL1890793T3 (pl) | 2010-09-30 |
WO2006133522A1 (en) | 2006-12-21 |
KR101048460B1 (ko) | 2011-07-12 |
JP4954989B2 (ja) | 2012-06-20 |
NO340463B1 (no) | 2017-04-24 |
US20090229279A1 (en) | 2009-09-17 |
DK1890793T3 (da) | 2011-01-10 |
NO20080242L (no) | 2008-01-14 |
BRPI0612229A2 (pt) | 2010-10-26 |
PT1890793E (pt) | 2010-06-22 |
AU2006257729B2 (en) | 2011-11-24 |
DE602006013308D1 (de) | 2010-05-12 |
CN101198396B (zh) | 2011-02-02 |
CA2611832A1 (en) | 2006-12-21 |
JP2008546514A (ja) | 2008-12-25 |
AU2006257729A1 (en) | 2006-12-21 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
BE1016649A3 (nl) | Verbeterde werkwijze voor het koeldrogen. | |
BE1016734A3 (nl) | Verbeterde inrichting voor het koeldrogen. | |
KR101160732B1 (ko) | 냉각 건조 방법 | |
CA2333152C (en) | Method and device for cool-drying | |
BE1011932A3 (nl) | Werkwijze en inrichting voor het koeldrogen. | |
US20220323899A1 (en) | Multi-mode air drying system |