BE1015439A3 - Soil displacement DRILL. - Google Patents

Soil displacement DRILL. Download PDF

Info

Publication number
BE1015439A3
BE1015439A3 BE2003/0189A BE200300189A BE1015439A3 BE 1015439 A3 BE1015439 A3 BE 1015439A3 BE 2003/0189 A BE2003/0189 A BE 2003/0189A BE 200300189 A BE200300189 A BE 200300189A BE 1015439 A3 BE1015439 A3 BE 1015439A3
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
drill
tubular body
drill according
auxiliary tube
tube
Prior art date
Application number
BE2003/0189A
Other languages
Dutch (nl)
Original Assignee
Pacoma B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Pacoma B V filed Critical Pacoma B V
Application granted granted Critical
Publication of BE1015439A3 publication Critical patent/BE1015439A3/en

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02DFOUNDATIONS; EXCAVATIONS; EMBANKMENTS; UNDERGROUND OR UNDERWATER STRUCTURES
    • E02D5/00Bulkheads, piles, or other structural elements specially adapted to foundation engineering
    • E02D5/22Piles
    • E02D5/34Concrete or concrete-like piles cast in position ; Apparatus for making same
    • E02D5/36Concrete or concrete-like piles cast in position ; Apparatus for making same making without use of mouldpipes or other moulds
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02DFOUNDATIONS; EXCAVATIONS; EMBANKMENTS; UNDERGROUND OR UNDERWATER STRUCTURES
    • E02D2250/00Production methods
    • E02D2250/0038Production methods using an auger, i.e. continuous flight type

Abstract

Een boor voor het in een bodem aanbrengen van een langwerpig gat waarin een fundatiepaal kan worden vervaardigd omvat een torsiestijf buisvormig lichaam omvat aan het buitenoppervlak waarvan zich een schroefmiddel bevindt, welk buisvormige lichaam aan het onderste eind een klep heeft en aan het bovenste eind een toevoer voor betonspecie alsmede een aangrijpmiddel waarop een rotatiekoppel rond de langsas van het buisvormige lichaam kan worden uitgeoefend. Het buisvormige lichaam heet nabij het bovenste eind een grotere diameter dat nabij het onderste eind. Het schroefmiddel strekt zich uit over het gedeelte van het buisvormige lichaam dat een relatief kleine diameter heeft.A drill for arranging an elongated hole in a bottom in which a foundation pile can be manufactured comprises a torsionally rigid tubular body on the outer surface of which there is a screw means, which tubular body has a valve at the lower end and a feed at the upper end for concrete mortar as well as an engaging means on which a rotational torque can be exerted around the longitudinal axis of the tubular body. The tubular body is called a larger diameter near the upper end that near the lower end. The screw means extends over the portion of the tubular body that has a relatively small diameter.

Description

       

   <Desc/Clms Page number 1> 
 



  Grondverdringende boor 
De uitvinding betreft een boor voor het in een bodem aanbrengen van een langwerpig gat waarin een fundatiepaal kan worden vervaardigd, welke boor een torsiestijf buisvormig lichaam omvat aan het buitenoppervlak waarvan zich een schroefmiddel bevindt, welk buisvormige lichaam een hoofdbuis bezit aan het onderste eind waarvan zich een klep bevindt en aan het bovenste eind waarvan zich een aangrijpmiddel bevindt waarop een rotatiekoppel rond de langsas van het buisvormige lichaam kan worden uitgeoefend, rondom welke hoofdbuis een eerste hulpbuis is bevestigd. 



   Een dergelijke boor is bekend uit FR-A-1659385, en kan bijvoorbeeld door middel van een hydraulische aandrijfinrichting in een bodem worden geschroefd. De klep wordt daarbij in de gesloten positie gehouden. Vervolgens wordt via de holle inwendige ruimte van de boor onder druk betonmortel ingebracht. Tijdens het inbrengen van de betonmortel wordt de boor door een geschikte trekinrichting uit de bodem getrokken. Tegelijk wordt de klep in de geopende positie gebracht, zodanig dat de betonmortel zich in het verkregen langwerpige gat kan verzamelen. 



   Met het uit de bodem trekken van de boor wordt ook het losgemaakte bodemmateriaal of boorspecie op de schroefbladen mee uit het gat getransporteerd. Dat is een nadeel. Allereerst moet de boorspecie worden afgevoerd, hetgeen extra kosten meebrengt. Tevens leidt de aldus uit het gat verwijderde hoeveelheid boorspecie er toe dat relatief veel betonmortel moet worden ingebracht ter vervaardiging van een fundatiepaal. Niet ongebruikelijk is dat een totale hoeveelheid betonmortel moet worden ingebracht die ongeveer gelijk is aan 120-130% van het volume van de theoretische inhoud van de fundatiepaal. Ook dat leidt tot extra kosten. 



   Doel van de uitvinding is daarom een boor van het hiervoor genoemde type te verschaffen die deze nadelen mist. Dat doel wordt bereikt doordat rondom de eerste hulpbuis een tweede hulpbuis is bevestigd en dat het schroefmiddel zich uitstrekt over de hoofdbuis en over de eerste hulpbuis. 



   Door deze uitvoering van de boor wordt het losgeboorde bodemmateriaal bijna volledig zijdelings in het geboorde gat verdrongen. Dit verdringingseffect heeft verscheidene voordelen. Allereerst wordt minder bodemmateriaal uit het gat getransporteerd bij het inboren en het trekken van de boor, waardoor kostenbesparingen wor- 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 den verkregen zoals uit het voorgaande blijkt. Een verder gunstig effect is dat de verdringing van het bodemmateriaal tot een versteviging van de gatwand leidt. Het dragend vermogen van de vervaardigde betonnen fundatiepaal wordt daardoor gunstig beïnvloed. 



   Teneinde de kleef, die als gevolg van het gedeelte met relatief grote diameter van de schroefpaal hoger is, te verminderen en het uit de bodem trekken te vergemakkelijken, kan zich over het gedeelte van het buisvormige lichaam dat een relatief grote diameter heeft een lijnvormige verdikking uitstrekken. Bij voorkeur zijn twee elkaar kruisende schroeflijnvormige verdikkingen aanwezig. De maximale diameter van de verdikking is bij voorkeur gelijk aan de maximale diameter van het schroefmiddel. De diameter van de boor is derhalve bij voorkeur constant in lengterichting. 



   De constructie van de boor moet bestand zijn tegen de hoge belastingen die in bedrijf daarop worden uitgeoefend. In dat verband is aan het bovenste eind van de hoofdbuis het aangrijpmiddel voorzien en aan het onderste eind daarvan de klep. Het aandrijfkoppel waarmee de boor in de bodem wordt geschroefd kan via het aangrijpmiddel betrouwbaar worden overgebracht in de hoofdbuis, die ontworpen is op de juiste torsie-eigenschappen. 



   Ter vergemakkelijking van het in de bodem schroeven van de boor kan de tweede hulpbuis aan zijn naar het schroefblad gekeerde eind via een conusvormig overgangsstuk zijn bevestigd aan de eerste hulpbuis, terwijl de eerste hulpbuis via een conisch overgangsstuk kan zijn bevestigd aan de hoofdbuis. 



   Het schroefmiddel kan zich uitstrekken tot over het onderste eind van de hoofdbuis ; bij voorkeur bevinden zich op het onderste eind van de hoofdbuis dubbele schroefbladen. 



   Zoals hiervoor reeds vermeld, blijft het losgeboorde bodemmateriaal zoveel mogelijk achter in het gat. Dat bodemmateriaal wordt daartoe zoveel mogelijk in de gatwand gedrongen. In dat verband kan nog een verdere verbetering van de boor worden bereikt indien het schroefmiddel twee schroefbladen heeft die zich in de langsrichting van het buisvormige lichaam achter elkaar bevinden en die een tegengestelde spoed bezitten. Het zich het dichtst nabij het onderste eind van de boor bevindende schroefblad dringt het bodemmateriaal naar boven. Daardoor zou het gevaar kunnen bestaan dat alsnog bodemmateriaal langs het gedeelte van de boor met relatief grote diameter naar boven zou kunnen worden getransporteerd. Om ook dit risico te vermijden, is het 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 tweede, tegengesteld gerichte schroefblad aangesloten op het eerste schroefblad.

   Dit tweede schroefblad oefent bij het in de bodem draaien van de boor een neerwaartse werking uit op het bodemmateriaal, waardoor dit effectief wordt tegengehouden en zijdelings kan worden aangedrukt ter plaatse van het gedeelte met relatief grote diameter. 



   De klep heeft bij voorkeur een zich aan het onderste eind van de hoofdbuis bevindende klepzitting alsmede een ten opzichte van de klepzitting beweegbaar kleplichaam. Dit kleplichaam is in de langsrichting van het buisvormige lichaam transleerbaar. 



   Vervolgens zal de uitvinding nader worden toegelicht aan de hand van het in de figuren weergegeven uitvoeringsbeeld van een boor. 



   Figuur 1 toont een boor in zijaanzicht. 



   Figuur 2 toont een langsdoorsnede door de boor volgens figuur 1. 



   Figuur 3 toont het bovenste eind van de boor. 



   Figuren 4 en 5 tonen een klep aan het onderste eind van de boor. 



   De in de figuren 1 en 2 weergegeven grondverdringende boor omvat een in zijn geheel met 1 aangeduid buisvormig lichaam, dat bestaat uit de hoofdbuis 2, een eerste om de hoofdbuis 2 aangebrachte hulpbuis 3 met een iets grotere diameter dan de hoofdbuis 2, alsmede een tweede om zowel de hoofdbuis 2 als de eerste hulpbuis 3 aangebrachte tweede hulpbuis 4 waarvan de diameter iets groter is dan die van de eerste hulpbuis 3. 



   De eerste hulpbuis 3 is door middel van het conische overgangsstuk 5 aan zijn   onderste eind bevestigd aan de hoofdbuis 2 ; tweede hulpbuis 4 is aan zijn onderste   eind door middel van het conische overgangsstuk 6 bevestigd aan de eerste hulpbuis 3. 



  Onderling zijn de hoofdbuis 2, eerste hulpbuis 3 en tweede hulpbuis 4 nog verder aan elkaar verbonden door regelmatig verdeelde afstandhouders 7 respectievelijk 8. 



   Over het vrije gedeelte van de eerste hulpbuis 3 strekt zich een schroefmiddel 9 uit. Dit schroefmiddel 9 omvat een eerste schroefblad 10, dat zich voortzet tot over het vrije uiteinde 11 van de hoofdbuis 2. Ter plaatse van dat vrije uiteinde 11 is het schroefblad 10 dieper, zodat de uitwendige diameter daarvan constant is. Ter hoogte van dat vrije uiteinde 11van de hoofdbuis 2 is bovendien een tweede, kort schroefblad 12 aangebracht, waarvan de spoedhoek gelijk is aan die van het eerste schroefblad 10. 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 



   Aan het bovenste eind is het eerste schroefblad 10 aangesloten op een tweede schroefblad 13, waarvan de spoedhoek tegengesteld is aan die van het eerste schroefblad 10. Het tweede schroefblad 13 strekt zich uit tot over het conische overgangsstuk 6 tussen de eerste hulpbuis 3 en de tweede hulpbuis 4, waarbij de diepte van het blad geleidelijk aan afneemt. 



   De diepte van het blad is uiteindelijk ongeveer gelijk aan de diepte of hoogte waarmee de schroeflijnvormige richels 14,15, die elkaar kruisen, uitsteken ten opzichte van het uitwendige oppervlak van de tweede hulpbuis 4. 



   Aan het bovenste eind van de hoofdbuis 2 is het in zijn geheel met 16 aangeduide aangrijpmiddel, dat een inwendig achthoekige vorm 17 heeft, aangesloten. Dit aangrijpmiddel 16 is tevens bevestigd aan de tweede hulpbuis 4. Op dit aangrijpmiddel kan een hydraulische inrichting worden aangesloten die een koppel kan uitoefenen voor het in de bodem draaien van de boor. Aan het onderste eind van de hoofdbuis 2 bevindt zich de in zijn geheel met 18 aangeduide klep. 



   Bij het in de bodem draaien van de boor volgens de uitvinding treden allereerste de schroefbladen 10,12 in werking, die de boor naar beneden trekken. Het materiaal dat zich bevindt ter hoogte van het tweede, tegengesteld gerichte schroefblad 13 wordt tegengehouden tegen verder naar boven bewegen langs de schroefpaal, bij het steeds verder indraaien daarvan. Ter hoogte van de tweede hulpbuis 4 met relatief grote diameter wordt het losgeboorde bodemmateriaal stevig aangedrukt in de richting van de gatwand, waardoor een verstevigend effect wordt verkregen. 



   Een verder gevolg van de aanwezigheid van de tweede hulpbuis 4 met relatief grote diameter is dat, nadat het gat geboord is, bij het uit de bodem trekken van de boor geen of zeer weinig bodemmateriaal mee omhoog uit het gat wordt getrokken. Slechts bodemmateriaal dat zich nog bevindt op de schroefbladen 10,12, 13 wordt meegenomen uit het gat. Het overige materiaal blijft daarin echter achter, hetgeen betekent dat slechts een zeer geringe hoeveelheid zogenaamd boorspecie behoeft te worden afgevoerd. Zoals genoemd is ook de gatwand verstevigd, waardoor het dragend vermogen van de in het geboorde gat te vervaardigen fundatiepaal gunstig wordt beïnvloed. 



   Deze fundatiepaal wordt vervaardigd doordat bij het uit het zich in de bodem bevindende gat trekken van de boor, betonmortel onder druk wordt ingebracht door de hoofdbuis 2. De klep 18 wordt daarbij geopend, zodanig dat bij het zich steeds verder trekken van de boor de betonmortel zich verzameld in het gat. 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 



   De klep 18 is nader weergegeven in de figuren 4 en 5. Deze klep bestaat uit een klepzitting 19 die aan het onderste eind van de hoofdbuis 2 is aangebracht, alsmede een op en neer beweegbaar kleplichaam 20. Bij het in de bodem schroeven van de boor wordt het kleplichaam 20 dichtgedrukt tegen de klepzitting 19 zoals weergegeven in figuur 4. Bij het omhoog trekken uit het gat daarentegen van de boor zakt het kleplichaam 20 naar beneden, waardoor een vrije doorgang ontstaat ten opzichte van de zitting 19. Het kleplichaam 20 wordt tegen losraken beveiligd door de radiaal gerichte platen 21, die eveneens gevangen gehouden worden, in de onderste stand van het kleplichaam 20, door de klepzitting 19. 



   Als alternatief zou de klep ook scharnierend kunnen worden uitgevoerd. Bij voorkeur is de boor aan de onderzijde dan voorzien van een klepzitting die onder 45  is geplaatst. 



   Het kleplichaam 20 bezit een kegelvorm. De top 21 van deze kegelvorm bevindt zich derhalve precies ter hoogte van de hartlijn van de boor. Voordeel daarvan is dat de boor nauwkeurig kan worden gecentreerd op de gewenste positie. De boorwerkzaamheden kunnen derhalve nauwkeurig op de juiste plaats worden uitgevoerd.



   <Desc / Clms Page number 1>
 



  Soil displacing drill
The invention relates to a drill for arranging an elongated hole in a bottom in which a foundation pile can be manufactured, which drill comprises a torsionally rigid tubular body on the outer surface of which there is a screw means, which tubular body has a main tube at the lower end of which a valve and at the upper end of which there is an engaging means on which a rotational torque can be exerted around the longitudinal axis of the tubular body, around which main tube a first auxiliary tube is mounted.



   Such a drill is known from FR-A-1659385, and can for instance be screwed into a bottom by means of a hydraulic drive device. The valve is thereby kept in the closed position. Concrete mortar is then introduced under pressure through the hollow interior of the drill. During the introduction of the concrete mortar, the drill is pulled out of the ground by a suitable pulling device. At the same time, the valve is brought into the open position, such that the concrete mortar can collect in the resulting elongated hole.



   When the drill is pulled out of the bottom, the loosened soil material or drilling mud on the propeller blades is also transported out of the hole. That is a disadvantage. First of all, the drilling mortar must be removed, which entails additional costs. In addition, the amount of drilling mud thus removed from the hole leads to a relatively large amount of concrete mortar having to be introduced to produce a foundation pile. It is not unusual for a total amount of concrete mortar to be introduced that is approximately equal to 120-130% of the volume of the theoretical content of the foundation pile. That also leads to extra costs.



   The object of the invention is therefore to provide a drill of the aforementioned type which does not have these disadvantages. This object is achieved in that a second auxiliary tube is mounted around the first auxiliary tube and that the screw means extends over the main tube and over the first auxiliary tube.



   Due to this design of the drill, the loosely drilled bottom material is almost completely displaced sideways into the drilled hole. This displacement effect has several advantages. First of all, less soil material is transported from the hole when drilling and pulling the drill, thereby saving costs.

 <Desc / Clms Page number 2>

 obtained from the foregoing. A further favorable effect is that the displacement of the bottom material leads to a strengthening of the hole wall. The load-bearing capacity of the manufactured concrete foundation pile is thereby favorably influenced.



   In order to reduce the adhesive, which is higher due to the relatively large diameter portion of the screw pile and to facilitate pulling out of the bottom, a linear thickening can extend over the portion of the tubular body having a relatively large diameter . Preferably, two helical thickenings intersecting each other are present. The maximum diameter of the thickening is preferably equal to the maximum diameter of the screw means. The diameter of the drill is therefore preferably constant in the longitudinal direction.



   The construction of the drill must withstand the high loads exerted on it during operation. In that connection, the engaging means is provided at the upper end of the main tube and the valve at the lower end thereof. The driving torque with which the drill is screwed into the ground can be reliably transferred via the engagement means into the main tube, which is designed for the correct torsional properties.



   To facilitate screwing the drill into the bottom, the second auxiliary tube can be attached to the first auxiliary tube at its end facing the screw blade via a conical transition piece, while the first auxiliary tube can be attached to the main tube via a conical transition piece.



   The screw means may extend over the lower end of the main tube; double screw blades are preferably located on the lower end of the main tube.



   As already mentioned above, the loosely drilled bottom material remains behind in the hole as much as possible. To that end, this bottom material is forced into the hole wall as much as possible. In that connection, a further improvement of the drill can be achieved if the screw means has two screw blades which are arranged one behind the other in the longitudinal direction of the tubular body and which have an opposite pitch. The screw blade closest to the lower end of the drill urges the bottom material upwards. As a result, there could be a risk that still bottom material could be transported upwards along the portion of the drill with a relatively large diameter. To also avoid this risk, it is

 <Desc / Clms Page number 3>

 second, oppositely directed screw blade connected to the first screw blade.

   This second screw blade exerts a downward action on the bottom material when the drill is turned into the soil, so that it is effectively retained and can be pressed laterally at the part of the relatively large diameter portion.



   The valve preferably has a valve seat located at the lower end of the main tube and a valve body movable relative to the valve seat. This valve body is translatable in the longitudinal direction of the tubular body.



   The invention will be explained in more detail below with reference to the embodiment of a drill shown in the figures.



   Figure 1 shows a drill in side view.



   Figure 2 shows a longitudinal section through the drill according to Figure 1.



   Figure 3 shows the upper end of the drill.



   Figures 4 and 5 show a valve at the lower end of the drill.



   The soil displacing drill shown in Figures 1 and 2 comprises a tubular body, designated in its entirety by 1, which consists of the main tube 2, a first auxiliary tube 3 arranged around the main tube 2 and having a slightly larger diameter than the main tube 2, and a second second auxiliary tube 4 arranged around both the main tube 2 and the first auxiliary tube 3, the diameter of which is slightly larger than that of the first auxiliary tube 3.



   The first auxiliary tube 3 is attached to the main tube 2 by the conical transition piece 5 at its lower end; second auxiliary tube 4 is attached at its lower end to the first auxiliary tube 3 by means of the conical transition piece 6.



  The main tube 2, first auxiliary tube 3 and second auxiliary tube 4 are interconnected even further by regularly spaced spacers 7 and 8, respectively.



   A screw means 9 extends over the free portion of the first auxiliary tube 3. This screw means 9 comprises a first screw blade 10, which extends over the free end 11 of the main tube 2. At the location of that free end 11, the screw blade 10 is deeper, so that its external diameter is constant. In addition, a second, short screw blade 12 is provided at that free end 11 of the main tube 2, the pitch angle of which is equal to that of the first screw blade 10.

 <Desc / Clms Page number 4>

 



   At the upper end, the first screw blade 10 is connected to a second screw blade 13, the pitch angle of which is opposite to that of the first screw blade 10. The second screw blade 13 extends over the conical transition piece 6 between the first auxiliary tube 3 and the second auxiliary tube 4, wherein the depth of the blade gradually decreases.



   The depth of the blade is ultimately approximately equal to the depth or height with which the helical ridges 14, 15, which cross each other, protrude with respect to the outer surface of the second auxiliary tube 4.



   Connected to the upper end of the main tube 2 is the engagement means, indicated in its entirety by 16, which has an internal octagonal shape 17. This engagement means 16 is also attached to the second auxiliary tube 4. A hydraulic device can be connected to this engagement means which can exert a torque for turning the drill into the ground. At the lower end of the main tube 2 is the valve, which is indicated in its entirety by 18.



   When the drill according to the invention is turned into the ground, the screw blades 10, 12 first come into operation, which pull the drill downwards. The material located at the level of the second oppositely directed screw blade 13 is restrained from moving further upwards along the screw pile as it is screwed in further and further. At the level of the second auxiliary tube 4 with a relatively large diameter, the loosely drilled bottom material is pressed firmly in the direction of the hole wall, so that a reinforcing effect is obtained.



   A further consequence of the presence of the second auxiliary tube 4 with a relatively large diameter is that, after the hole has been drilled, no or very little bottom material is pulled up out of the hole when the drill is pulled out of the bottom. Only bottom material that is still present on the screw blades 10, 12, 13 is taken from the hole. However, the remaining material remains therein, which means that only a very small amount of so-called drilling mud needs to be removed. As mentioned, the hole wall is also reinforced, so that the bearing capacity of the foundation pile to be produced in the drilled hole is favorably influenced.



   This foundation pile is manufactured in that when the drill is pulled out of the hole located in the ground, concrete mortar is introduced under pressure through the main pipe 2. The valve 18 is thereby opened such that, as the drill continues to pull, the concrete mortar gathered in the hole.

 <Desc / Clms Page number 5>

 



   The valve 18 is further shown in figures 4 and 5. This valve consists of a valve seat 19 which is arranged at the lower end of the main tube 2, as well as a valve body 20 that can be moved up and down. When screwing the drill into the bottom the valve body 20 is pressed shut against the valve seat 19 as shown in figure 4. Conversely, when the drill is pulled upwards from the hole, the valve body 20 drops downwards, so that a free passage is created with respect to the seat 19. The valve body 20 becomes loosened secured by the radially directed plates 21, which are also held captive, in the lower position of the valve body 20, by the valve seat 19.



   Alternatively, the valve could also be hinged. The drill is then preferably provided on the underside with a valve seat which is placed under 45.



   The valve body 20 has a conical shape. The top 21 of this conical shape is therefore located exactly at the height of the axis of the drill. The advantage of this is that the drill can be accurately centered at the desired position. The drilling operations can therefore be carried out accurately at the right place.


    

Claims (11)

Conclusies 1. Boor voor het in een bodem aanbrengen van een langwerpig gat waarin een fundatiepaal kan worden vervaardigd, welke boor een torsiestijf buisvormig lichaam (1) omvat aan het buitenoppervlak waarvan zich een schroefmiddel (9) bevindt, welk buisvormige lichaam (1) een hoofdbuis (2) bezit aan het onderste eind waarvan zich een klep (18) bevindt en aan het bovenste eind waarvan zich een aangrijpmiddel (16) bevindt waarop een rotatiekoppel rond de langsas van het buisvormige lichaam (1) kan worden uitgeoefend, rondom welke hoofdbuis (2) een eerste hulpbuis (3) is bevestigd, met het kenmerk dat rondom de eerste hulpbuis (3) een tweede hulpbuis (4) is bevestigd en dat het schroefmiddel (9) zich uitstrekt over de hoofdbuis (2) en over de eerste hulpbuis (3). Conclusions Drill for providing an elongated hole in a bottom in which a foundation pile can be manufactured, which drill comprises a torsionally rigid tubular body (1) on the outer surface of which there is a screw means (9), said tubular body (1) a main tube (2) has at the lower end of which there is a valve (18) and at the upper end of which there is an engaging means (16) on which a rotational torque can be exerted around the longitudinal axis of the tubular body (1), around which main tube ( 2) a first auxiliary tube (3) is attached, characterized in that a second auxiliary tube (4) is attached around the first auxiliary tube (3) and that the screw means (9) extends over the main tube (2) and over the first auxiliary tube (3). 2. Boor volgens conclusie 1, waarbij zich over de tweede hulpbuis (4) een lijnvormige verdikking (14,15) uitstrekt.  Drill according to claim 1, wherein a linear thickening (14,15) extends over the second auxiliary tube (4). 3. Boor volgens conclusie 2, waarbij de lijnvormige verdikking (14,15) schroeflijnvormig is.  Drill according to claim 2, wherein the line-shaped thickening (14,15) is helical. 4. Boor volgens conclusie 2 of 3, waarbij de maximale diameter van de verdikking (14,15) gelijk is aan de maximale diameter van het schroefmiddel (9).  Drill according to claim 2 or 3, wherein the maximum diameter of the thickening (14, 15) is equal to the maximum diameter of the screw means (9). 5. Boor volgens één der voorgaande conclusies, waarbij de tweede hulpbuis (4) aan zijn naar het schroefmiddel (9) gekeerde eind via een conusvormig overgangsstuk (6) is bevestigd aan de eerste hulpbuis (3).  Drill according to one of the preceding claims, wherein the second auxiliary tube (4) is attached to its first auxiliary tube (3) at its end facing the screw means (9) via a conical transition piece (6). 6. Boor volgens één der voorgaande conclusies, waarbij de eerste hulpbuis (3) via een conisch overgangsstuk (5) is bevestigd aan de hoofdbuis (2).  Drill according to one of the preceding claims, wherein the first auxiliary tube (3) is attached to the main tube (2) via a conical transition piece (5). 7. Boor volgens één der voorgaande conclusies, waarbij zich op het onderste eind (11) van de hoofdbuis (2) dubbele schroefbladen (10,12) bevinden. <Desc/Clms Page number 7>  Drill according to one of the preceding claims, wherein there are double screw blades (10, 12) on the lower end (11) of the main pipe (2).  <Desc / Clms Page number 7>   8. Boor volgens een der voorgaande conclusies, waarbij het schroefmiddel (9) twee schroefbladen (10,13) heeft die zich in de langsrichting van het buisvormige lichaam (1) achter elkaar bevinden en die een tegengestelde spoed bezitten.  Drill according to one of the preceding claims, wherein the screw means (9) has two screw blades (10, 13) which are arranged one behind the other in the longitudinal direction of the tubular body (1) and which have an opposite pitch. 9. Boor volgens conclusie 8, waarbij de zich achter elkaar bevindende schroefbladen (10,13) op elkaar zijn aangesloten.  Drill according to claim 8, wherein the screw blades (10, 13) located one behind the other are connected to each other. 10. Boor volgens een der voorgaande conclusies, waarbij de klep (18) een zich aan het onderste eind van de hoofdbuis bevindende klepzitting (19) heeft alsmede een ten opzichte van de klepzitting (19) beweegbaar kleplichaam (20).  Drill according to any one of the preceding claims, wherein the valve (18) has a valve seat (19) located at the lower end of the main tube and a valve body (20) movable relative to the valve seat (19). 11. Boor volgens conclusie 10, waarbij het kleplichaam (20) in de langsrichting van het buisvormige lichaam (1) transleerbaar is.  Drill according to claim 10, wherein the valve body (20) is translatable in the longitudinal direction of the tubular body (1).
BE2003/0189A 2002-03-25 2003-03-25 Soil displacement DRILL. BE1015439A3 (en)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL1020241A NL1020241C2 (en) 2002-03-25 2002-03-25 Soil displacing drill.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1015439A3 true BE1015439A3 (en) 2005-04-05

Family

ID=19774508

Family Applications (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE2003/0189A BE1015439A3 (en) 2002-03-25 2003-03-25 Soil displacement DRILL.
BE2003/0188A BE1015438A3 (en) 2002-03-25 2003-03-25

Family Applications After (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE2003/0188A BE1015438A3 (en) 2002-03-25 2003-03-25

Country Status (3)

Country Link
BE (2) BE1015439A3 (en)
DE (2) DE20304876U1 (en)
NL (1) NL1020241C2 (en)

Families Citing this family (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE102005001227A1 (en) * 2005-01-10 2006-07-20 Keller Grundbau Gmbh Method for improving a foundation in the ground comprises inserting columns having a lower bound section made from mortar or cement and an upper bound section made from ballast

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE9002781U1 (en) * 1990-03-09 1991-07-04 Delmag Maschinenfabrik Reinhold Dornfeld Gmbh & Co, 7300 Esslingen, De
US6033152A (en) * 1997-04-11 2000-03-07 Berkel & Company Contractors, Inc. Pile forming apparatus
GB2329200A (en) * 1997-09-12 1999-03-17 May Gurney Piling auger
US6672015B2 (en) * 1999-02-25 2004-01-06 Menard Soltraitement Concrete pile made of such a concrete and method for drilling a hole adapted for receiving the improved concrete pile in a weak ground

Also Published As

Publication number Publication date
BE1015438A3 (en) 2005-04-05
DE20304876U1 (en) 2003-07-31
DE20304883U1 (en) 2003-06-18
NL1020241C2 (en) 2003-09-29

Similar Documents

Publication Publication Date Title
BE1007558A5 (en) Ground displacement chuck for forming of posts in the ground.
DE69823223T2 (en) METHOD FOR HOLES AND FOUNDING PUNCHES
EP1849919B1 (en) Drilling apparatus and method to form a pillar in the ground by drilling
NL8401118A (en) GROUND REPLACEMENT DRILL, PROCESSING MACHINE USED, METHOD FOR MANUFACTURING A POLE, AND SO MANUFACTURED.
CN104404951B (en) Long spire stake machine with expander and pile making method
US6283231B1 (en) Soil displacing screw auger and method for making a concrete pile with this auger
CN103742079B (en) A kind of length adjustable spiral bit structure
DE102015001829B3 (en) Relief flap for a water storage structure
CN103628480A (en) Construction method and device for guide displacement pressure precast pile
EP0588143A1 (en) Earth drill for placing a concrete pile in situ
CN105780761A (en) Extrusion soil mass full-thread cast-in-place pile machine and pile forming method thereof
BE1015439A3 (en) Soil displacement DRILL.
US6854536B2 (en) Pile reamer with spoil container
DE3100804A1 (en) &#34;INJECTION PACKER FOR HOLE HOLE CLOSURES IN A MASONRY OR GROWN ROCK&#34;
CN106836212A (en) A kind of pile extension end plate and pile extension technology
CN107313730B (en) Soil-taking screw pile drilling tool
US2571244A (en) Earth auger
CN204419031U (en) A kind of full screw earth auger and Static pressure pile driver all-in-one
RU2426835C1 (en) Device to form bore piles
DE102018102340A1 (en) Auger drills and methods for producing bored piles
CN210482282U (en) Municipal construction is with irritating a device that punches
CN104405279B (en) Square hole rig
WO2000022244A1 (en) Auger
NL1021410C2 (en) Drill used for producing an opening in the ground to create a foundation pillar comprises a first auxiliary tube fixed on a main tube so that it surrounds the main tube, and a second auxiliary tube fixed around the first auxiliary tube
CN110468838A (en) A kind of pile top for club-footed pile carrier pile driving construction

Legal Events

Date Code Title Description
CA Change of address of the owner of the patent

Owner name: *EUROPEAN FOUNDATION GROUP B.V.

Effective date: 20121008

Owner name: DR. DE BLECOURTSTRAAT 59,NL-6541 DG NIJMEGEN

Effective date: 20121008

MM Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20190331