<Desc/Clms Page number 1>
Beschrijving Titel: Modulair wandrek, muurvast zonder bevestigingen of verbindingen Technisch domein van de uitvinding: Deze uitvinding heeft betrekking op de werkwijze van het samenvoegen van de onderdelen van een wandrek tot één geheel. De uitvinding heeft meer bepaald betrekking op juist het overbodig maken van enig verbindingsonderdeel.
Stand van de techniek: Wandrekken en modulaire reksystemen zoals we die kennen voor de woning of kantoor kenmerken zich door uitgekiende bevestigingen tussen leggers en dragers en die bevestigingen zijn er meestal in de eerste plaats op afgestemd het wandrek zelfstandig te kunnen laten staan. Andere systemen eisen dan weer een stevige verankering in een muur of een stevige achterwand. Het voorgaande heeft als gevolg dat zowel leggers als dragers meestal zijn afgestemd op het in stand houden van de eigen constructie, zowel zonder belasting als met belasting. Men heeft dan ook zelden de indruk dat een rek "muurvast" staat tenzij het omslachtig tegen een muur of in een stevige en dus zware behuizing wordt bevestigd.
Daarbij komt dat wandrekken die eenvoudig te monteren zijn meestal complexere en minder mooie bevestigingen of structuur hebben en wandrekken die esthetisch een mooi resultaat geven meestal complexer zijn om te transporteren en te monteren ofwel veel duurder zijn.
Een andere vaststelling is dat een rek tegen een bepaalde wand deze wand nooit 100% kan benutten omdat de standaard verkrijgbare afmetingen meestal net te lang of te kort zijn. Toch oogt een rek dat een wand volledig benut veel mooier en efficiënter. Dit kan dan weer alleen verkregen worden door maatwerk.
Uiteenzetting van de uitvinding: De uitvinding betreft een modulair wandrek(FIG.1) dat alleen de muren waar het tussen geplaatst wordt als steunpunten gebruikt om de constructie met alle onderdelen samen te houden.
Een aantal eenvoudige druksystemen die op één lijn in het midden van de zijpanelen worden geschoven zorgen ervoor dat alle leggers en verticale panelen die samen het rek vormen, zich gelijkmatig én parallel afdrukken van de muren waar het geheel tussen staat. Hierdoor wordt automatisch een uitermate robuust geheel verkregen dat verankerd zit tussen de muren. Het geheel staat met andere woorden "muurvast". Het systeem past zich aan aan een afwijkende vloer of muren.
Het feit dat de druksystemen op één rij in het midden van de zijpanelen staan zorgt ervoor dat alle elementen van het rek op een bijna magische manier aan elkaar aansluiten en één geheel gaan vormen en dit in alle omstandigheden.
<Desc/Clms Page number 2>
Een rek(FIG.1) bestaande uit leggers(2) en verticale tussenpanelen(3) wordt zonder bevestigingsonderdelen tot één stevig geheel gekneld door middel van regelbare druksystemen(4) die tussen de twee buitenste zijpanelen(5) en een vast steunpunt (meestal een muur) (6) worden geplaatst (FIG.2) De uitvinding maakt dan ook gebruik van de oplossing waarbij elke denkbare afstand tussen twee steunpunten bijna 100% wordt opgevuld dankzij het naast elkaar plaatsen van een juiste combinatie van (een beperkte reeks van) lengtes van leggers. De overblijvende minimale spatie(7) wordt opgevuld door het druksysteem.
De leggers en panelen worden nergens en op geen enkele manier aan elkaar bevestigd. De leggers liggen op eenvoudige dragers(11) Er is geen achterwand nodig. De leggers zijn beschikbaar in een beperkte reeks van standaard maten (bijvoorbeeld 30,35,40,45,50,55,60 cm lengte) (41) waarbij ze in combinatie met de panelen toch elke wand tussen twee muren volledig opvullen. Bij deze maatvoering blijft aan beide zijden slechts een spatie over van minimaal 4 mm en maximaal 25 mm die eventueel kan afgedekt worden door een zelfklevende strook.
Deze uitvinding heeft als voordeel dat het wandrek uiterst eenvoudig is om te plaatsen, altijd muurvast staat, nauwelijks montage vereist, geen gebruik maakt van bevestigingsmaterialen of verbindingen en toch elke wand tussen twee muren 100% opvult. Het wandrek past zich aan aan een ongelijke vloer of muren dankzij de regelbare voetjes(15) en de druksystemen. Er is nooit maatwerk nodig. Er is geen achterwand nodig. Een achterwand maakt een constructie altijd complexer om te transporteren en te monteren. Het vereist een zware of omslachtige uitvoering om een normaal wandrek zonder achterwand toch stabiel te laten staan, zelfs zonder belasting. Deze uitvinding heeft als resultaat een wandrek dat muurvast blijft staan, ook bij zware belasting en na intensief gebruik. Toch kan het gemakkelijk geplaatst worden en in een oogwenk verplaatst en uitgebreid worden.
Als men het wandrek wegneemt blijven er geen sporen in de muur achter.
Het is ook zeer goedkoop produceerbaar, eenvoudig transporteerbaar en bestaat slechts uit enkele verschillende onderdelen. Omdat leggers en panelen altijd 100% aan elkaar aansluiten is de sterkte van de drager ook minder belangrijk. Het blijft ook altijd zeer eenvoudig om leggers toe te voegen of te verplaatsen omdat de druk tussen de muren over alle elementen gelijk verdeeld is. Door de eenvoudige strakke constructie die voortvloeit uit het concept, kan dit wandrek in elke woon of kantoor omgeving toegepast worden. Door de eenvoud en snelheid van montage zal iedereen na een eerste kennismaking onmiddellijk andere plaatsen in zijn omgeving ontdekken waar dit wandrek toepasbaar is. Er is immers altijd een tekort aan efficiënte opbergruimte.
Beschrijving van de tekeningen: FIG.1 toont de typische opbouw van het wandrek met links de druksystemen (4), het linker zijpaneel(5) met de gaten(13) voor de druksystemen, de tussenpanelen(3) en het rechter zijpaneel(5) De leggers(2) liggen op losse dragers(11) De leggers bevinden zich in deze tekening op dezelfde hoogten, maar dat hoeft uiteraard niet.
FIG.2 toont in bovenaanzicht hoe dit wandrek zich tussen de twee muren bevindt(6) en hoe het geheel zich door middel van de druksystemen(4) vastklemt tussen deze twee muren.
<Desc/Clms Page number 3>
Deze druksystemen worden met een schroevendraaier aangedraaid, zonder grote krachten te gebruiken. De spatie (7) die overblijft is altijd minimaal.
FIG.3 toont een linkerzijpaneel(5), een tussenpaneel(3) en een rechterzijpaneel(5) die in een voetje(15) staan. Dit voetje is aan de achterkant regelbaar in hoogte om een verticale stand van het paneel op ongelijke vloer te garanderen. Aan de voorkant is het voetje voorzien van een vast punt om maximale stabiliteit te garanderen. Het paneel wordt in het voetje geschoven. Het voetje zorgt voor een mooie afwerking van het plaateinde, zorgt voor maximale stabiliteit, isoleert het paneel van de vloer en schermt het paneeleinde af van vocht. De panelen worden voorzien van gaatjes (12) om de eenvoudige dragers(11) in te schuiven. De ophanging van dragers kan ook anders uitgevoerd worden.
De panelen worden doorgaans voorzien van een uitsparing voor een plint(14) In plaats van een volle plaat kan een tussenpaneel ook bestaan uit een plat frame (42) in metaal of kunststof met aangepaste dragers waardoor de leggers bijna lijken door te lopen.
De hoek (16) de zijpanelen is niet noodzakelijk, maar in dit concept dragen ze bij tot de stijfheid van de zijpanelen, zorgen ze voor een beperking van de spatie tot maximaal 25 mm, laten ze toe eventueel de afdichtstroken eenvoudig te bevestigen, wordt een eventueel aanwezige plint overbrugd en kunnen ze bijdragen tot de afwerking bij de toepassing van steunpunten (36) Bij een concept in bijvoorbeeld glas kan een variabele lengte van het druksysteem(18) een ontbrekende hoek opvangen.
FIG.4 geeft een detail van het druksysteem (4) datlangs links met de huls(17) in de gaten(13) van het linker zijpaneel wordt geschoven.
Het schroefelement(18) met de drukplaat(19) dat in de huls met schroefdraad(17) zit, zorgt ervoor dat bij het aandraaien het zijpaneel zich afdrukt van de linker muur. Het omgekeerde gebeurt bij het rechter zijpaneel.
Het druksysteem is zodanig samengesteld dat het (bij de onderhavige maatvoering) nooit uitsteekt in het wandrek en toch ver genoeg kan uitgedraaid worden. Tenzij er ter hoogte van het gat(13) een legger wordt geplaatst kan het gat afgedekt worden door een afdekdop (20) De schroefdraad is op de 3-D tekening niet weergegeven.
FIG.5 geeft als voorbeeld een detail van een druksysteem in een zijpaneel van 18 mm dik. Een afdekstrook(21 of 22) kan eventueel toegepast worden bij minimale spatie tot bij een maximale spatie. De hoek (23) het zijpaneel bepaalt de lengte van het druksysteem en dus de spatie die kan worden opgevangen. Deze hoek is, zoals hoger beschreven, niet noodzakelijk.
FIG.6 toont het linker en rechter zijpaneel tegen elkaar (zonder legger tussen) geplaatst tussen de twee muren(6) Men ziet hoe op een gelijke as (28) druksysteem toelaat om een minimale afstand tussen twee muren van 68 mm (24) overbruggen naar 118 mm (25), 50 mm. Het is het indraaien van het
<Desc/Clms Page number 4>
schroef element(18) dat de druk tegen de muur opbouwt. Deze overbrugbare 50 mm wordt hierdoor ook de maat om de leggers in stappen van 50 mm lengte aan te maken(41) Een andere zijpaneeldikte of maatvoering van leggers of druksysteem kan desgewenst ook leiden tot een andere maat dan 50 mm.
De figuur toont ook hoe bij een minimale breedte tussen twee muren er toch aan beide kanten een spatie overblijft van 4 mm (24) aan de voorkant van het paneel, van 2 mm (26) hoogte van de drukplaat(19) en 16 mm in de achterhoek (27) is zeer belangrijk want het laat de nodige ruimte om afwijkingen van de muren (of opmeting) op te vangen. Wanden hebben ook de neiging om juist in de uiterste hoek plots meer af te wijken.
De smalle zelfklevende afdekstrook (21) kan eventueel de spatie van minimaal 4 mm of meer afdichten. De brede zelfklevende afdekstrook (22) kan eventueel de maximale spatie van 25 mm of minder afdichten.
FIG.7 geeft een overzicht van een combinatie van 7 leggers(41) en hoe zij vanaf 30 cm in stappen van 50 mm elke mogelijke afstand tussen de twee muren kunnen invullen en aan beide zijden maximaal 25 mm (28) overlaten. Uiteraard kunnen ook andere combinaties een zelfde afstand invullen.
De wandrek tabel geeft voor de gebruiker een duidelijk overzicht van de mogelijke combinaties. Uit die tabel blijkt ook dat elke lengte in stappen van 50 mm kan gerealiseerd worden door slechts 2 verschillende lengtes van leggers te gebruiken. Omwille van de eenvoud worden in de tabel en FIG.9 de types van leggers omschreven als 30-35-40-45-50-55-60. In werkelijkheid zijn ze telkens de dikte van een tussenpaneel korter. Op deze manier bouwt de tabel zich echter logisch op.
Uiteraard zijn er veel combinaties die de juiste lengte vormen. Ook een eenvoudig computerprogramma, eventueel via Internet, kan dit overzichtelijk maken en helpen de gebruiker om de ideale keuze te bepalen.
FIG.8 toont een zicht van achter het wandrek met steunpunten ter vervanging van één of twee muren. Hier worden de hoekelementen(35) met bouten in de achterwandmuur bevestigd(40) en dit telkens op de hoogte van de druksystemen(13) Het plooibaar paneel(36) wordt geklemd tussen de hoek (23) van het zijpaneel en een steunpunt (37) Het plooibaar paneel(36) past zich automatisch aan aan de verschuiving van het zijpaneel volgens het aandraaien van het druksysteem in minimale stand (38) totmaximale stand (39) Een steunpunt kan in veel varianten uitgevoerd worden. Voorgaande beschrijving is slechts illustratief.
FIG.9 toont een legger met de hulpstukken. Een legger kan een horizontale uitzaging(30) bevatten om over de drager(11) te vallen zodat de legger(2) niet naar voor kan schuiven. Het driehoekhulpstuk(31) kan in de dragergaatjes (12) worden en heeft een extra lang draagvlak(31) zodat tijdens de opbouw de eerste leggers zeker blijven liggen.
<Desc/Clms Page number 5>
Men zal hierbij dan telkens het laatst geplaatste paneel tegen de constructie drukken tot het druksysteem van het tweede zijpaneel deze functie overneemt. In variante kunnen de leggers voorzien worden van een bijkomende verticale boring (32) Hetschroefhulpstuk(33) wordt met de houders (34) tijdelijk in de dragergaatjes (12) met een kleine schroef. Dit zorgt ervoor dat de panelen ook met de leggers voorlopig verbonden blijven tijdens de opbouw. Het geheel blijft nu zelfstandig staan tot de druksystemen deze functie overnemen. De hulpstukken(31 of 33) kunnen vervolgens weggenomen worden. Iemand die één keer dit type wandrek heeft gebouwd zal het gebruik van de hulpstukken overbodig vinden en gewoon de dragers(11) gebruiken.
Toepassing van de uitvinding: Om een wandrek te installeren meet men eerst in cm en mm de kleinst beschikbare afstand tussen de 2 muren (6) het rek komt. Vervolgens wordt deze maat afgerond naar beneden tot een veelvoud van 5 cm. De wandrek tabel geeft hiervan aan de gebruiker een duidelijk overzicht.
Op basis van deze maat geeft de wandrek tabel ook een precies overzicht van het aantal panelen en type leggers dat men precies nodig heeft om de afstand tussen de muren volledig te vullen.
EMI5.1
<tb> wandrek <SEP> tabel
<tb>
<tb>
<tb>
<tb>
<tb> typeleggers: <SEP> 30 <SEP> 35 <SEP> 40 <SEP> 45 <SEP> 50 <SEP> 55 <SEP> 60
<tb>
<tb>
<tb>
<tb>
<tb>
<tb> @
<tb>
EMI5.2
de minimum c S, ü c g. ü c g, ü c g, (ij c g, m lf7 c D, ai (O c 6, 15 beschikbare > g)ra m > g)ro m > g' > g' m > S' :in > g'ro :in > g > ro :in afstand in cm en 2c 2 ü 2 2 2"ic Ë
EMI5.3
<tb> mm <SEP> afronden <SEP> naar
<tb>
EMI5.4
beneden, naar het a p7 Á .3 .3 .3 p7 .3 .3 .3 .3 eerste getal van ]j 2i]j ]j 2i]j ]j 2i]j ]j 2i]j ]j 2i]j ]j 2i]j ]j 2i ]j dp7!ne.t cS;c "c S;
S c9;c c 9; c c "cg; "c 9; c
EMI5.5
<tb> deze <SEP> lijst <SEP> m <SEP> m <SEP> m
<tb> rara <SEP> rara <SEP> a <SEP> rara
<tb>
<tb>
<tb>
<tb>
<tb>
<tb> 170 <SEP> cm <SEP> 4 <SEP> 45 <SEP> 4 <SEP> 3 <SEP> 60 <SEP> 3 <SEP> 3 <SEP> 45 <SEP> 3 <SEP> 3 <SEP> 30 <SEP> 3 <SEP> 3 <SEP> 2 <SEP> 2 <SEP> 45 <SEP> 2
<tb>
<tb> 175 <SEP> cm <SEP> 4 <SEP> 50 <SEP> 4 <SEP> 4 <SEP> 30 <SEP> 4 <SEP> 3 <SEP> 50 <SEP> 3 <SEP> 3 <SEP> 35 <SEP> 3 <SEP> 2 <SEP> 60 <SEP> 2 <SEP> 2 <SEP> 50 <SEP> 2
<tb>
<tb> 180 <SEP> cm <SEP> 4 <SEP> 55 <SEP> 4 <SEP> 5 <SEP> 0 <SEP> 4 <SEP> 3 <SEP> 55 <SEP> 3 <SEP> 3 <SEP> 40 <SEP> 3 <SEP> ¯¯¯¯¯¯¯ <SEP> 2 <SEP> 55 <SEP> 2
<tb>
<tb> 185 <SEP> cm <SEP> 6 <SEP> O <SEP> 5 <SEP> 4 <SEP> 40 <SEP> 4 <SEP> 3 <SEP> 60 <SEP> 3 <SEP> 4 <SEP> O <SEP> 3 <SEP> 3 <SEP> 30 <SEP> 3 <SEP> 3 <SEP> 0 <SEP> 2
<tb>
<tb> 190 <SEP> cm <SEP> 5 <SEP> 35 <SEP> 5 <SEP> 4 <SEP> 45
<SEP> 4 <SEP> 3 <SEP> 30 <SEP> 4 <SEP> 3 <SEP> 50 <SEP> 3 <SEP> 3 <SEP> 35 <SEP> 3
<tb>
<tb> 195 <SEP> cm <SEP> 5 <SEP> 40 <SEP> 5 <SEP> 4 <SEP> 50 <SEP> 4 <SEP> 4 <SEP> 30 <SEP> 4 <SEP> 3 <SEP> 55 <SEP> 3 <SEP> 3 <SEP> 40 <SEP> 3
<tb>
<tb> 200 <SEP> cm <SEP> 5 <SEP> 45 <SEP> 5 <SEP> 4 <SEP> 55 <SEP> 4 <SEP> 4 <SEP> 35 <SEP> 4 <SEP> 3 <SEP> 60 <SEP> 3 <SEP> 3 <SEP> 45 <SEP> 3 <SEP> 3 <SEP> 30 <SEP> 3
<tb>
Bovenstaande tabel begint ter illustratie bij 170 cm en eindigt bij 200 cm. Het voorbeeld van FIG.2 heeft een afstand van 201,8 cm tussen de twee muren en wordt dus uitgevoerd met 5 leggers van 30 cm, 1 legger van 45 cm en 5 tussenpanelen. Voor de plaatsing van het rek begint men met de hulpstukken(31 en 33) te bevestigen op de aangeduide plaatsen van de zijpanelen en tussenpanelen.
Een ervaren gebruiker zal deze hulpstukken echter niet nodig hebben.
<Desc/Clms Page number 6>
De druksystemen(4) worden in de gaten(13) van de zijpanelen(5) geschoven(13) en alle panelen worden m hun voetje geplaatst(15) en op hun plaats gezet.
De voetjes(15) van de panelen worden met de regelschroef achteraan het voetje eventueel bijgeregeld om een ongelijke vloer te compenseren.
Het eerste tussenpaneel(3) wordt tegen het linker zijpaneel(5) gedrukt met 2 leggers ertussen die rusten op de hulpstukken. Tussen de 2 leggers is er een hoogteverschil van zo'n 100 cm.
Dit wordt herhaald met alle tussenpanelen en leggers tot het rechter zijpaneel geplaatst is.
De druksystemen van de zijpanelen worden nu zachtjes bijgeschroefd zodat alle elementen mooi aansluiten. Indien nodig kan het rek nu gepositioneerd worden zodat aan beide kanten een gelijke smalle opening overblijft(7) Nu plaatst men alle dragers(11) en leggers waar men wenst. De hulpstukken worden verwijderd en vervangen door dragers.
De druksystemen van beide zijpanelen worden nu zacht aangeschroefd zodat alles aansluit tot een stevig geheel dat zichzelf verankert tussen de twee muren(6) De panelen zijn voorzien van standaard voorgeboorde gaatjes (12) de dragers(11) te bevestigen en de zijpanelen hebben bijkomend gaatjes(13) om de druksystemen in te schuiven.
Aangezien de leggers en tussenpanelen 100% tegen elkaar aansluiten hoeven de dragers niet echt sterk te zijn. Ook de tussenpanelen en leggers kunnen afgestemd worden op hun eigenlijke functie en leveren nauwelijks een bijdrage aan de stevigheid van de constructie. De panelen kunnen dan ook bestaan uit een frame (42) van metaal, kunststof of hout in plaats van volle plaat. De zijpanelen en tussenpanelen kunnen voorzien zijn van een uitsparing voor een plint(14) Het systeem kan voorzien worden van lades en deuren.
Toepassing in de nijverheid: De leggers en panelen zijn industrieel produceerbaar in alle gekende materialen zoals laminaat, MDF, volhout, kunststof en glas. Afwerking en maatvoering kunnen gevarieerd worden volgens de toepassing. Het principe van dit rek is ook in de industrie of in miniatuur toepasbaar. Alle opgegeven maten zijn slechts illustrerend. Voorbeeld van een typische maatvoering zoals ook toegepast in de bijgevoegde tekeningen : panelenvan 220 cm hoog en 35 cm breed, leggers van 35 cm diep met een lengte van 35/40/45/50/55 of 60 cm, waarbij panelen en leggers bijvoorbeeld uitgevoerd zijn in laminaat van 18 mm dik.
De onderdelen zijn eenvoudig op te slaan en te transporteren.
<Desc / Clms Page number 1>
Description Title: Modular wall rack, wall-free without fixings or connections. Technical domain of the invention: This invention relates to the method of joining the parts of a wall rack into one whole. The invention more particularly relates to precisely rendering any connecting part superfluous.
State of the art: Wall racks and modular rack systems as we know them for the home or office are characterized by sophisticated fixings between shelves and carriers and those fixings are usually primarily designed to allow the wall rack to stand independently. Other systems require a solid anchoring in a wall or a solid rear wall. The foregoing has the consequence that both supports and supports are usually geared to maintaining one's own construction, both without load and with load. It is therefore rarely the impression that a rack is "wall-tight" unless it is cumbersome against a wall or in a sturdy and therefore heavy housing.
In addition, wall racks that are easy to assemble usually have more complex and less attractive fixations or structure and wall racks that give a beautiful aesthetic result are usually more complex to transport and assemble or are much more expensive.
Another observation is that a stretch against a certain wall can never use this wall 100% because the standard available dimensions are usually just too long or too short. Yet a rack that fully utilizes a wall looks much nicer and more efficient. This can then only be achieved through customization.
Explanation of the Invention: The invention relates to a modular wall rack (FIG. 1) that uses only the walls between which it is placed as support points to hold the structure together with all components.
A number of simple pressure systems that are pushed in one line in the middle of the side panels ensure that all shelves and vertical panels that together form the rack print uniformly and in parallel on the walls where the whole stands. As a result, an extremely robust whole is automatically obtained that is anchored between the walls. In other words, the whole is "wall-solid". The system adapts to a different floor or walls.
The fact that the pressure systems are in one row in the middle of the side panels ensures that all elements of the rack connect to each other in an almost magical way and form one whole in all circumstances.
<Desc / Clms Page number 2>
A rack (FIG.1) consisting of shelves (2) and vertical intermediate panels (3) is clamped together without fastening parts by means of adjustable pressure systems (4) which are between the two outer side panels (5) and a fixed support point (usually a wall) (6) (FIG. 2) The invention therefore uses the solution in which every conceivable distance between two supports is filled almost 100% thanks to the juxtaposition of a correct combination of (a limited series of) lengths of shelves. The remaining minimum space (7) is filled by the pressure system.
The shelves and panels are not attached to each other anywhere and in any way. The shelves are on simple supports (11). No rear wall is required. The shelves are available in a limited range of standard sizes (for example, 30.35, 40, 45, 50, 55, 60 cm in length) (41) in which they, in combination with the panels, still completely fill each wall between two walls. With this dimension only a space of at least 4 mm and at most 25 mm remains on both sides that can possibly be covered by a self-adhesive strip.
This invention has the advantage that the wall rack is extremely simple to install, is always wall-proof, requires hardly any assembly, does not use any fastening materials or connections and still 100% fills every wall between two walls. The wall rack adapts to an uneven floor or walls thanks to the adjustable feet (15) and the pressure systems. Customization is never required. No rear wall is required. A rear wall always makes a construction more complex to transport and assemble. It requires a heavy or cumbersome version to leave a normal wall rack stable without a rear wall, even without a load. This invention has as a result a wall rack that remains stuck, even under heavy load and after intensive use. Yet it can be easily placed and moved and expanded in the blink of an eye.
If the wall rack is removed, no traces will remain in the wall.
It is also very cheap to produce, easy to transport and consists of only a few different parts. Because shelves and panels always connect 100% to each other, the strength of the support is also less important. It is also always very easy to add or move shelves because the pressure between the walls is evenly distributed across all elements. Due to the simple sleek construction that results from the concept, this wall rack can be used in any living or office environment. Due to the simplicity and speed of assembly, everyone will immediately discover other places in their environment where this wall rack is applicable after a first introduction. After all, there is always a lack of efficient storage space.
Description of the drawings: FIG. 1 shows the typical structure of the wall rack with on the left the pressure systems (4), the left side panel (5) with the holes (13) for the pressure systems, the intermediate panels (3) and the right side panel (5) ) The shelves (2) lie on separate supports (11) The shelves are located at the same heights in this drawing, but of course that is not necessary.
FIG. 2 shows in top view how this wall rack is located between the two walls (6) and how the whole is clamped between these two walls by means of the pressure systems (4).
<Desc / Clms Page number 3>
These pressure systems are tightened with a screwdriver, without using large forces. The space (7) that remains is always minimal.
FIG.3 shows a left-hand side panel (5), an intermediate panel (3) and a right-hand side panel (5) positioned in a socket (15). This foot can be adjusted in height at the rear to guarantee a vertical position of the panel on uneven floors. The foot has a fixed point at the front to guarantee maximum stability. The panel is slid into the socket. The foot provides a nice finish to the plate end, ensures maximum stability, insulates the panel from the floor and protects the panel end from moisture. The panels are provided with holes (12) to slide in the simple supports (11). The suspension of carriers can also be designed differently.
The panels are generally provided with a recess for a skirting board (14) Instead of a full plate, an intermediate panel can also consist of a flat frame (42) in metal or plastic with adapted supports, so that the supports almost seem to extend.
The angle (16) of the side panels is not necessary, but in this concept they contribute to the stiffness of the side panels, they limit the space to a maximum of 25 mm, allow them to attach the sealing strips easily, a any skirting board present is bridged and they can contribute to the finish when applying support points (36). With a concept in, for example, glass, a variable length of the pressure system (18) can compensate for a missing angle.
FIG. 4 shows a detail of the pressure system (4) that is slid along the left with the sleeve (17) into the holes (13) of the left-hand side panel.
The screw element (18) with the pressure plate (19) that is in the threaded sleeve (17) ensures that the side panel prints from the left wall when tightening. The reverse happens at the right-hand side panel.
The pressure system is composed in such a way that (in the present dimensions) it never protrudes into the wall rack and can still be turned far enough. Unless a shelf is placed at the height of the hole (13), the hole can be covered by a cover cap (20). The thread is not shown on the 3-D drawing.
FIG.5 gives an example of a detail of a pressure system in a side panel 18 mm thick. A cover strip (21 or 22) can optionally be used with a minimum space up to a maximum space. The angle (23) of the side panel determines the length of the pressure system and therefore the space that can be captured. As described above, this angle is not necessary.
FIG. 6 shows the left and right side panels placed against each other (with no shelf in between) positioned between the two walls (6). One can see how on an equal axis (28) pressure system allows to bridge a minimum distance between two walls of 68 mm (24) to 118 mm (25), 50 mm. It's screwing it in
<Desc / Clms Page number 4>
screw element (18) that builds up pressure against the wall. As a result, this bridgable 50 mm also becomes the measure for creating the shelves in steps of 50 mm length (41). A different side panel thickness or dimensions of shelves or pressure system can also lead to a size other than 50 mm if desired.
The figure also shows how with a minimum width between two walls a space remains on both sides of 4 mm (24) at the front of the panel, of 2 mm (26) height of the pressure plate (19) and 16 mm in the rear corner (27) is very important because it leaves the necessary space to accommodate deviations from the walls (or measurement). Walls also tend to deviate more in the extreme corner.
The narrow self-adhesive cover strip (21) can optionally seal the space of at least 4 mm or more. The wide self-adhesive cover strip (22) can optionally seal the maximum space of 25 mm or less.
FIG.7 gives an overview of a combination of 7 shelves (41) and how they can fill in every possible distance between the two walls from 30 cm in steps of 50 mm and leave a maximum of 25 mm (28) on both sides. Of course, other combinations can also fill in the same distance.
The wall rack table gives the user a clear overview of the possible combinations. It also appears from that table that any length in steps of 50 mm can be realized by using only 2 different lengths of shelves. For the sake of simplicity, the types of shelves are described in the table and FIG. 9 as 30-35-40-45-50-55-60. In reality, they are always shorter in thickness between panels. In this way, however, the table builds up logically.
Of course there are many combinations that form the right length. A simple computer program, possibly via the Internet, can make this clear and help the user to determine the ideal choice.
FIG.8 shows a view from behind the wall rack with support points to replace one or two walls. Here the corner elements (35) are fastened with bolts in the rear wall wall (40) and this in each case at the height of the pressure systems (13). The foldable panel (36) is clamped between the corner (23) of the side panel and a support point (37). The foldable panel (36) automatically adjusts to the displacement of the side panel according to the tightening of the pressure system in minimum position (38) to maximum position (39). A support point can be made in many variants. The foregoing description is only illustrative.
FIG. 9 shows a shelf with the fittings. A shelf can include a horizontal cut-out (30) to fall over the support (11) so that the shelf (2) cannot slide forward. The triangular attachment (31) can be inserted into the carrier holes (12) and has an extra long bearing surface (31) so that the first bearings are sure to remain in place during assembly.
<Desc / Clms Page number 5>
The last placed panel will then be pressed against the structure until the pressure system of the second side panel takes over this function. As an alternative, the shelves can be provided with an additional vertical bore (32). The screw attachment (33) with the holders (34) is temporarily inserted into the carrier holes (12) with a small screw. This ensures that the panels also remain connected to the shelves for the time being during assembly. The whole will now remain independent until the pressure systems take over this function. The fittings (31 or 33) can then be removed. Someone who has built this type of wall rack once will find it unnecessary to use the fittings and simply use the supports (11).
Application of the invention: To install a wall rack, first measure in cm and mm the smallest available distance between the 2 walls (6) of the rack. This size is then rounded down to a multiple of 5 cm. The wall rack table gives the user a clear overview of this.
On the basis of this size, the wall rack table also gives a precise overview of the number of panels and type of shelves that one needs exactly to completely fill the distance between the walls.
EMI5.1
<tb> wall rack <SEP> table
<tb>
<tb>
<tb>
<tb>
<tb> typers: <SEP> 30 <SEP> 35 <SEP> 40 <SEP> 45 <SEP> 50 <SEP> 55 <SEP> 60
<tb>
<tb>
<tb>
<tb>
<tb>
<tb> @
<tb>
EMI5.2
the minimum c S, ü c g. ü cg, ü cg, (ij cg, m lf7 c D, ai (O c 6, 15 available> g) ra m> g) ro m> g '> g' m> S ': in> g'ro: in> g> ro: in distance in cm and 2c 2 ü 2 2 2 "ic Ë
EMI5.3
<tb> mm <SEP> round <SEP> to
<tb>
EMI5.4
down to the a p7 Á .3 .3 .3 p7 .3 .3 .3 .3 first number of] j 2i] j] j 2i] j] j 2i] j] j 2i] j] j 2i] j ] j 2i] j] j 2i] j dp7! ne.t cS; c "c S;
S c9; c c 9; c c "cg;" c 9; c
EMI5.5
<tb> this <SEP> list <SEP> m <SEP> m <SEP> m
<tb> rara <SEP> rara <SEP> a <SEP> rara
<tb>
<tb>
<tb>
<tb>
<tb>
<tb> 170 <SEP> cm <SEP> 4 <SEP> 45 <SEP> 4 <SEP> 3 <SEP> 60 <SEP> 3 <SEP> 3 <SEP> 45 <SEP> 3 <SEP> 3 <SEP > 30 <SEP> 3 <SEP> 3 <SEP> 2 <SEP> 2 <SEP> 45 <SEP> 2
<tb>
<tb> 175 <SEP> cm <SEP> 4 <SEP> 50 <SEP> 4 <SEP> 4 <SEP> 30 <SEP> 4 <SEP> 3 <SEP> 50 <SEP> 3 <SEP> 3 <SEP > 35 <SEP> 3 <SEP> 2 <SEP> 60 <SEP> 2 <SEP> 2 <SEP> 50 <SEP> 2
<tb>
<tb> 180 <SEP> cm <SEP> 4 <SEP> 55 <SEP> 4 <SEP> 5 <SEP> 0 <SEP> 4 <SEP> 3 <SEP> 55 <SEP> 3 <SEP> 3 <SEP > 40 <SEP> 3 <SEP> ¯¯¯¯¯¯¯ <SEP> 2 <SEP> 55 <SEP> 2
<tb>
<tb> 185 <SEP> cm <SEP> 6 <SEP> O <SEP> 5 <SEP> 4 <SEP> 40 <SEP> 4 <SEP> 3 <SEP> 60 <SEP> 3 <SEP> 4 <SEP > O <SEP> 3 <SEP> 3 <SEP> 30 <SEP> 3 <SEP> 3 <SEP> 0 <SEP> 2
<tb>
<tb> 190 <SEP> cm <SEP> 5 <SEP> 35 <SEP> 5 <SEP> 4 <SEP> 45
<SEP> 4 <SEP> 3 <SEP> 30 <SEP> 4 <SEP> 3 <SEP> 50 <SEP> 3 <SEP> 3 <SEP> 35 <SEP> 3
<tb>
<tb> 195 <SEP> cm <SEP> 5 <SEP> 40 <SEP> 5 <SEP> 4 <SEP> 50 <SEP> 4 <SEP> 4 <SEP> 30 <SEP> 4 <SEP> 3 <SEP > 55 <SEP> 3 <SEP> 3 <SEP> 40 <SEP> 3
<tb>
<tb> 200 <SEP> cm <SEP> 5 <SEP> 45 <SEP> 5 <SEP> 4 <SEP> 55 <SEP> 4 <SEP> 4 <SEP> 35 <SEP> 4 <SEP> 3 <SEP > 60 <SEP> 3 <SEP> 3 <SEP> 45 <SEP> 3 <SEP> 3 <SEP> 30 <SEP> 3
<tb>
The above table starts with an illustration at 170 cm and ends at 200 cm. The example of FIG. 2 has a distance of 201.8 cm between the two walls and is therefore executed with 5 shelves of 30 cm, 1 shelf of 45 cm and 5 intermediate panels. To install the rack, start by attaching the fittings (31 and 33) to the designated locations of the side panels and intermediate panels.
However, an experienced user will not need these attachments.
<Desc / Clms Page number 6>
The pressure systems (4) are pushed into the holes (13) of the side panels (5) (13) and all panels are placed with their feet (15) and placed in place.
The feet (15) of the panels are possibly adjusted with the adjusting screw at the back of the foot to compensate for an uneven floor.
The first intermediate panel (3) is pressed against the left-hand side panel (5) with 2 shelves between them resting on the fittings. There is a height difference of around 100 cm between the 2 shelves.
This is repeated with all intermediate panels and shelves until the right-hand side panel is placed.
The pressure systems of the side panels are now gently screwed in so that all elements fit nicely. If necessary, the rack can now be positioned so that the same narrow opening remains on both sides (7). Now all carriers (11) and shelves are placed where desired. The attachments are removed and replaced with carriers.
The pressure systems of both side panels are now softly screwed in so that everything fits into a solid unit that anchors itself between the two walls (6) The panels are equipped with standard pre-drilled holes (12) to attach the supports (11) and the side panels have additional holes (13) to retract the pressure systems.
Since the shelves and intermediate panels connect 100% against each other, the carriers do not have to be really strong. The intermediate panels and shelves can also be adjusted to their actual function and hardly contribute to the robustness of the construction. The panels can therefore consist of a frame (42) made of metal, plastic or wood instead of full board. The side panels and intermediate panels can be provided with a recess for a plinth (14) The system can be provided with drawers and doors.
Application in industry: The shelves and panels can be produced industrially in all known materials such as laminate, MDF, solid wood, plastic and glass. Finishing and dimensions can be varied according to the application. The principle of this rack can also be used in industry or in miniature. All specified sizes are merely illustrative. Example of a typical dimension as also applied in the attached drawings: panels of 220 cm high and 35 cm wide, shelves of 35 cm deep with a length of 35/40/45/50/55 or 60 cm, with panels and shelves for example executed are in laminate of 18 mm thick.
The parts are easy to store and transport.