BE1015250A6 - Rotatie tampondruksysteem voor het bedrukken van beperkt buigzame voorwerpen. - Google Patents

Rotatie tampondruksysteem voor het bedrukken van beperkt buigzame voorwerpen. Download PDF

Info

Publication number
BE1015250A6
BE1015250A6 BE2002/0728A BE200200728A BE1015250A6 BE 1015250 A6 BE1015250 A6 BE 1015250A6 BE 2002/0728 A BE2002/0728 A BE 2002/0728A BE 200200728 A BE200200728 A BE 200200728A BE 1015250 A6 BE1015250 A6 BE 1015250A6
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
pad printing
ink
printing system
rotary pad
sleeve
Prior art date
Application number
BE2002/0728A
Other languages
English (en)
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed filed Critical
Priority to BE2002/0728A priority Critical patent/BE1015250A6/nl
Priority to AT03788716T priority patent/ATE521473T1/de
Priority to PCT/BE2003/000220 priority patent/WO2004054806A1/en
Priority to AU2003296297A priority patent/AU2003296297A1/en
Priority to EP03788716A priority patent/EP1636033B1/en
Priority to ES03788716T priority patent/ES2372487T3/es
Application granted granted Critical
Publication of BE1015250A6 publication Critical patent/BE1015250A6/nl

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B41PRINTING; LINING MACHINES; TYPEWRITERS; STAMPS
    • B41FPRINTING MACHINES OR PRESSES
    • B41F17/00Printing apparatus or machines of special types or for particular purposes, not otherwise provided for
    • B41F17/24Printing apparatus or machines of special types or for particular purposes, not otherwise provided for for printing on flat surfaces of polyhedral articles
    • B41F17/26Printing apparatus or machines of special types or for particular purposes, not otherwise provided for for printing on flat surfaces of polyhedral articles by rolling contact

Abstract

Rotatie tampondruksysteem voor het bedrukken van beperkt buigzame voorwerpen omvattende een stel vast op respectievelijke parallelle rotatie-assen gemonteerde cilinders omvattende een draaibare rasterrol en een tampondrukcilinder, merkwaardig doordat genoemde rasterrol (11) bestaat uit een vast op genoemde as gemonteerde kern met errond ten minste één verwijderbare mof waarop het raster aangebracht wordt, enerzijds, en dat genoemde tampondrukcilinder (12) bestaat uit een vast op de as gemonteerde kern met errond ten minste één verwijderbare mof met materiaal op de buitenlaag hiervan dat toelaat inkt op te nemen van genoemde rasterrol en verder af te zetten op het te bedrukken voorwerp, waarbij een gravur van het op genoemd voorwerp (5) te bedrukken beeld aangebracht is op één der genoemde mofen.

Description


   <Desc/Clms Page number 1> 
 



   Rotatie tampondruksysteem voor het bedrukken van beperkt buigzame voorwerpen Deze uitvinding heeft betrekking tot een rotatie tampondruksysteem voor het bedrukken van beperkt buigzame voorwerpen o.a. van het type planchetten, profielen, keramische tegels en andere. Onder beperkt buigzame voorwerpen dienen voorwerpen beschouwd te worden die nooit opgerold worden of kunnen worden in tegenstelling met volledig buigzame voorwerpen waar dit wel kan. 



  Tegenwoordig bestaan twee technologieën die nauw betrekking hebben op een druksysteem van het bovenvermelde type : klassieke rotatieve tampondruksystemen voor het bedrukken van beperkt buigzame voorwerpen enerzijds en klassieke rotatieve druksystemen voor het bedrukken van volledig buigzame voorwerpen zoals papier, plastiekfolie en aluminiumfolie anderzijds. 



  Bij klassieke rotatieve druksystemen voor het bedrukken van beperkt buigzame voorwerpen wordt een rasterrol 1, die vast bevestigd is aan een rotatie-as, beïnkt met behulp van een open inktsysteem door de rasterrol te laten draaien door een inktbad 3a waarna de overtollige inkt afgeschraapt wordt met behulp van een rakelmes 3b. Vervolgens wordt de gewenste tekening via de tampondrukcilinder 2, door afrollen, op het te bedrukken voorwerp 5 afgezet. Na het afzetten van het beeld wordt de tampon gereinigd met behulp van een open tampon afkuissysteem. Solvent wordt via een roterende cilinder 4b op de tampondrukcilinder 2 aangebracht waarna de overtollige inkt en het toegevoegde solvent door het rakelmes 4c afgeschraapt worden. 



  De rasterrol 1 en de tampondrukcilinder 2 zijn vast op de as gemonteerde cilinders. Twee combinaties zijn mogelijk. In het drukprincipe bekend als indirecte diepdruk komt de rasterrol voor met de gravure van het gewenste beeld. De tampondrukrol dient in dit geval om de tekening in zijn geheel over te brengen op het te bedrukken voorwerp. 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 



  In het drukprincipe bekend als "flexodrukken" komt de rasterrol voor met een uniforme gravure. Dit systeem laat toe de hele cilinder te beïnkten waarna een speciaal in de vorm van de tekening gevormde tampondrukcilinder enkel de gewenste tekening overzet op het te bedrukken voorwerp. 



  Bij klassieke rotatieve druksystemen voor het bedrukken van volledig buigzame voorwerpen van laatstgenoemd type wordt de rasterrol beïnkt en vervolgens de gewenste tekening via de tampondrukcilinder op het te bedrukken voorwerp geplaatst. 



  Hierbij kunnen de technieken van "flexodrukken" of indirect diepdrukken aangewend worden, of ook directe diepdruk. Bij directe diepdruk wordt het op de rasterrol gegraveerde beeld rechtstreeks op het te bedrukken voorwerp geplaatst, zonder een extra tampondrukcilinder. 



  Bij klassieke rotatieve druksystemen worden voor rasterrol en tampondrukcilinder vast op de as gemonteerde cilinders gebruikt. Dit vormt een probleem bij het vervangen van deze cilinders bij het onderhoud en het omstellen van de machine. 



  Hiervoor zijn speciale gereedschappen nodig waarbij het omstellen een tijdrovend werk blijft. Hierbij vormt het gewicht van de drukcilinders een groot probleem. 



  Daarnaast is het gewicht ook een nadeel bij het transport dat immers gefactureerd wordt per kilogram. Het transport is hierdoor duur en vergt bovendien speciale eisen met betrekking tot het beschermen van de cilinders. Er zijn dus nadelen bij het gebruik van vaste drukcilinders. 



  Onderhavige uitvinding heeft tot doel aan bovenvermelde nadelen en tekortkomingen van de huidige stand van de techniek voor het bedrukken van beperkt buigzame voorwerpen te verhelpen. 



  De hoofdmaatregel om hierbij een oplossing te bieden volgens de uitvinding is bepaald in de hoofdconclusie. Om het gewichtsprobleem van de rasterrol te elimineren wordt de bestaande vast op de as gemonteerde drukcilinder vervangen door de combinatie van een vast op de as gemonteerde kern met errond een verwijderbare mof waarop het raster aangebracht kan worden. Het gewicht van de te verwijderen cilinder wordt hierdoor op voordelige wijze beduidend herleid. 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 



  Op analoge wijze wordt om het gewichtsprobleem van de tampondrukcilinder te elimineren de vast op de as gemonteerde tampondrukcilinder vervangen door de combinatie van een verdere vast op de as gemonteerde kern met errond een verdere verwijderbare mof. Waar het bestaande systeem bestond uit telkens één deel, bestaat het systeem volgens de uitvinding uit twee delen: de vast op de as gemonteerde kern en de eenvoudig te verwijderen mof. 



  Het mofsysteem volgens de uitvinding biedt t. o.v. de bestaande systemen de volgende voordelen. Het gewichtsprobleem van de rasterrol wordt geëlimineerd. 



  Hetzelfde geldt voor de tampondrukcilinder. Het gewicht van het te verwijderen onderdeel, zowel tampondrukcilinder   als/of     rasterrol,   kan bij het omstellen van de machine immers herleid worden tot met een factor 40 ongeveer in het eerste geval en meer zelfs, tot met een factor van ongeveer 200 in het tweede geval. Dit verklaart meteen ook waarom geen extra gereedschap meer nodig bij het vervangen van de cilinders of het omstellen van de machines. Dit vormt een aanzienlijk voordeel bij de aanwending van dergelijke systemen dankzij de vereenvoudiging en grotere soepelheid die hiermee dankzij de uitvinding verkregen wordt. 



  Verder dient het raster niet meer aangebracht te worden op een zware rasterrol maar op een dunne mof die over de kern geschoven kan worden. Dit vergemakkelijkt het onderhoud en omstellen van de machine en reduceert de kostprijs bij het transport. 



  Op analoge wijze wordt ook de volle tamponrasterrol vervangen door een mof bij voorkeur met een beperkte hoeveelheid siliconenrubber met dezelfde voordelen hieraan verbonden. 



  De klassieke inkt- en afkuissystemen worden open systemen genoemd omdat inkt en/of solvent continu in contact is met de lucht. Deze systemen zijn dus niet volledig afgesloten. Bij open inkt- en reinigingssystemen verdampt een deel van de verdunner door het continue directe contact met de lucht. Hoewel dergelijke machines dienen te voldoen aan de reglementering aangaande de aanwezigheid van dergelijke stoffen komt toch een groot deel van deze toxische stoffen in de omgeving terecht. Het plaatsen van een gesloten kooi   met#afzuiging   en het gebruik van explosievrije apparatuur, motoren, is hiervoor de meest gangbare 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 methode. Dit vormt evenwel een nadelige milieubelasting. Daarom dient er naar gestreefd te worden om de concentraties van dergelijke giftige stoffen zoveel mogelijk te beperken.

   Dit kan enkel door een technische oplossing te voorzien voor deze systemen. 



  Door het direct contact tussen de inkt en de lucht komen de in de inkt vermengde solventen in de lucht terecht. Hierdoor verandert de viscositeit van de inkt wat een probleem geeft met betrekking tot de drukkwaliteit. Solventen moeten dan ook regelmatig toegevoegd worden. 



  Verder gaat het gebruik van open inktsystemen gepaard met inktverliezen. De inkt komt hierbij terecht op allerhande machine-onderdelen waarbij inkt terecht kan komen op onderdelen die achteraf direct of indirect in contact komen met het te bedrukken oppervlak. De machine dient daarom zeer regelmatig en frequent grondig gereinigd te worden. 



  Verder kan stof en ander vuil terechtkomen in het open inktsysteem met als gevolg problemen met de drukkwaliteit. 



  Door het feit dat het inktsysteem niet volledig afgesloten is, wordt ook redelijk wat inkt verspild hetgeen zijn weerslag heeft in een hoger inktverbruik en dus een hogere productiekost. 



  Voor het gebruik van open inktsystemen is de minimale inktvoorraad in het systeem dermate groot dat het systeem voor kleine   producties   onrendabel is. Er zijn dus een reeks nadelen verbonden aan het open inktsysteem Om de hierboven aangehaalde problemen met betrekking tot het open inktsysteem te elimineren werd een gesloten inktsysteem ontwikkeld zoals bepaald in de onderconclusies. Het verdampen van de solventen en het inktverlies wordt hierdoor aanzienlijk verminderd. 



  Verdere voordelen van het inktsysteem volgens de uitvinding bestaan erin dat zij stofvrij zijn in die zin dat er geen stof in het inktreservoir kan terechtkomen en ook dat er minder verdamping is van solventen met als gevolg een lagere milieubelasting, lager gebruik van solventen met als gevolg een lagere productie- 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 kost, een betere controle op de viscositeit, met een betere constante viscositeit, en bijgevolg op de drukkwaliteit en een kleiner explosiegevaar met als indirect gevolg het gebruik van goedkopere electrische componenten, motoren, en geen nood aan speciale afzuigapparatuur. 



  Ook is er geen verspilling van inkt met als gevolg een lagere onderhoudskost, een lager gebruik van inkten met als gevolg een lagere productiekost en een betere controle op de viscositeit en bijgevolg op de drukkwaliteit. 



  Bovendien is een dergelijk systeem geschikt voor het opstarten van een kleine productie met een minimum aan inktvoorraad. 



  Een bijkomend voordeel is dat de rakelkamer kan aangesloten worden op een extra inktcontainer door middel van een membraanpomp die de toevoer verzekert waardoor ononderbroken productie van grote series mogelijk is. 



  Uiteindelijk kan de rakelkamer voorzien worden van een overloop aangesloten op de inktcontainer. Zo kan deze altijd perfect gevuld blijven en kan er een permanente inktcirculatie gerealiseerd worden waardoor de viscositeit ten allen tijde constant gehouden kan worden met als gevolg een meer constante drukkwaliteit. 



  Aldus biedt het gesloten inktsysteem volgens de uitvinding een aantal voordelen t. o.v. de bestaande open inktsystemen waaronder kleinere milieubelasting, betere constante viscositeit, kleinere minimale inktvoorraad en eliminatie van stofproblemen de belangrijkste zijn. 



  Ten slotte, vermits een nogal belangrijke hoeveelheid solventen in de lucht terecht komen door verdamping ontstaat een groot probleem met betrekking tot milieu en veiligheid. Er ontstaat immers een explosiegevaar. Daarnaast zorgt verdamping voor een hoger gebruik van solventen en dus een hogere productiekost. Er zijn dus ook nadelen bij het open afkuissysteem. 



  Om deze problemen met betrekking tot het open afkuissysteem te elimineren wordt een gesloten afkuissysteem voorgesteld zoals bepaald in de verdere onderconclusies. Hierbij heeft het gesloten afkuissysteem volgens de uitvinding 

 <Desc/Clms Page number 6> 

 één belangrijk voordeel t. o.v. de bekende open afkuissystemen erin bestaande dat er minder verdamping is van solventen met als gevolg een lagere milieubelasting, een lager gebruik van solventen met als gevolg een lagere productiekost en een kleiner explosiegevaar met als indirect gevolg het gebruik van goedkopere electrische componenten, motoren, en geen nood aan speciale afzuigapparatuur. 



  Een dergelijk druksysteem maakt het verder mogelijk beperkt buigzame voorwerpen te bedrukken met een doorvoersnelheid die kan variëren over een groot bereik: snelheden in het bereik van 5 tot 25 meter per minuut zijn mogelijk net als snelheden tot 300 meter per minuut. 



  De drukrol kan aangewend worden voor het voortbewegen van het te bedrukken voorwerp. 



  Andere eigenschappen en bijzonderheden van deze uitvinding zijn bepaald in de bijliggende onderconclusies. 



  Verdere details en voordelen zullen blijken in het licht van de hiernavolgende beschrijving van enkele uitvoeringsvoorbeelden van de uitvinding dewelke zijn toegelicht met behulp van de bijliggende figuren. 



  Figuur 1 stelt een schematische weergave voor van de doorsnede van een klassiek rotatief tampondruksysteem voor het bedrukken van beperkt buigzame voorwerpen. 



  Figuur 2 stelt op schematische wijze het principe voor van indirecte diepdruk. 



  Figuur 3 stelt op schematische wijze een principe voor van flexo druksysteem. 



  Figuur 4 is de schematische weergave van een doorsnede van de drukkop gebaseerd op drukcilinders met moffen en een gesloten inkt- en afkuissysteem volgens de uitvinding. 



  Figuren 5a en 5b zijn de mogelijke structuren voor de vast op de as gemonteerde cilinder volgens de uitvinding. 



  Figuur 6 is de doorsnede van een mofstructuur voor een mof met gravure volgens de uitvinding. 



  Figuur 7 is de doorsnede van een mofstructuur voor de mof met silicone volgens de uitvinding. 

 <Desc/Clms Page number 7> 

 



  Figuur 8 toont een schematische weergave van een gesloten inktsysteem volgens de uitvinding. 



  Figuur 9 toont een gesloten afkuissysteem volgens de uitvinding. 



  Algemeen gesproken bestaat het hiernavolgend beschreven globale rotatieve tampondruksysteem in hoofdzaak uit de volgende hoofdcomponenten: drukrol en moffen, een gesloten inktsysteem en een gesloten afkuissysteem dewelke verder    bestaan uit de volgende onderdelen zoals getoond op Figuur 4 : van de   rasterrol 11a, mof met gravure 11 b, kern van de tampondrukcilinder 12a, mof met siliconenrubber die de tampon vormt 12b, waarbij de tampon de inkt uit de gravure op 11 opneemt, een gesloten inktsysteem 13, een tampondrukcilinder afkuissysteem 14, en een te bedrukken voorwerp 5. 



  De pijl benoemd als F geeft de draaizin weer van de rasterrol, terwijl de pijl benoemd als G de draaizin weergeeft van de tampondrukcilinder en de pijl H geeft de bewegingszin weer van het te bedrukken voorwerp. E geeft de bewegingszin van het te bedrukken voorwerp weer. 



  De kern van de rasterrol 11a is vast op de rotatie-as gemonteerd. Figuren 5a en 5b geven hiervan de voorstelling. De kern kan bestaan uit een volle stalen cilinder zoals voorgesteld op Figuur 5a. Ook andere materialen zijn echter mogelijk zoals aluminium. Deze uitvoering verschilt in wezen niet van een uitvoering waarbij de volle kern, om het gewicht te reduceren, vervangen wordt door een buisachtige structuur van het mof type die vast op de rotatie-as gemonteerd wordt. 



  De diameter van de kern van de rasterrol is afgestemd op de diameter van de bijhorende mof. Een dergelijke mof heeft typisch een diameter van bvb. 236,3 mm met een gewicht van ongeveer 150 g. Voor de overeenstemmende tampondrukcilinder is het gewicht ongeveer 800 g. Met eenzelfde diameter van 236,3 mm en een drukbreedte van 415 mm wegen de desbetreffende volle cilinders ongeveer 30 kg. De uitvoering met mof vertegenwoordigt zodus een uitgesproken gewichtvermindering. 



  Figuur 6 toont de mof als een dunwandige gelaagde buis met gravure van het te drukken kleurenbeeld 11 b. De wanddikte bedraagt typisch minder dan 1 mm 

 <Desc/Clms Page number 8> 

 waarvan de binnenste laag een dunne, bij voorkeur metalen drager is met daarop de laag waarin de gravure aangebracht wordt. 



  De dikte van de mof is typisch begrepen tussen 0,5 en 1 mm en wordt over de kern van de rasterrol geschoven. Om dit mogelijk te maken moet de mof als geheel elastisch vervormd kunnen worden. Hierdoor kan speling gecreëerd worden t. o.v. de kern waardoor de mof eenvoudig aangebracht of verwijderd kan worden. 



  In het buitenoppervlak van de buitenlaag wordt hetzij door middel van etsen, hetzij door graveren of elke andere mogelijke techniek een gravure met de te bedrukken tekening voor een bepaalde kleur aangebracht. Het materiaal van het buitenoppervlak kan staal zijn of elke andere metaalsoort of nylon of elke andere kunststof. Het belangrijkste selectiecriterium voor dit materiaal is de gewenste slijtvastheid met betrekking tot het afrakelen. Bij de keuze van dit materiaal kan op voordelige wijze rekening gehouden worden met de gewenste productiegrootte en de bijhorende sleet. 



  Voor de afrakeling van de overtollige inkt op de mof wordt een rakelmes gebruikt. 



  Hoe beter het rakelmes het cilinderoppervlak van de mof volgt, des te beter de afrakeling. Om dit te realiseren is de mof in de langsrichting zo vlak mogelijk. 



  Daarnaast wordt bij voorkeur ook een speciaal raster gebruikt waardoor continu contact tussen mof en rakelmes gegarandeerd wordt en dit voor een rakelmes met de benodigde elasticiteit. 



  De kern van de tampondrukcilinder 12a is vast op de rotatie-as gemonteerd. 



  Figuren 5a en 5b geven hiervan de voorstelling. De kern kan bestaan uit een volle stalen cilinder zoals voorgesteld op Figuur 5a. Ook andere materialen zijn echter mogelijk, zoals aluminium bijvoorbeeld. Daarnaast is ook een uitvoering mogelijk waarbij de volle kern - om het gewicht te reduceren - vervangen wordt door een buisachtige structuur van het moftype die vast op de rotatie-as gemonteerd wordt zoals voorgesteld op Figuur 5b. 

 <Desc/Clms Page number 9> 

 



  De diameter van de kern van de tampondrukcilinder is afgestemd op de binnendiameter van de bijhorende mof. Een dergelijke mof heeft typisch een diameter van 236,3 mm. bijvoorbeeld. 



  Ook de mof met siliconenrubber 12b is op te vatten als een dunwandige gelaagde buis. De wanddikte bedraagt typisch enkele centimeters waarvan de binnenste laag een dunne, bij voorkeur metalen, drager is van typisch minder dan 1 mm met daarop de silicone zoals zichtbaar op Figuur 7. Deze mof wordt over de kern van de tampondrukcilinder geschoven. Om dit mogelijk te maken moet de mof als geheel elastisch vervormd kunnen worden. Hierdoor kan speling gecreëerd worden t. o.v. de kern waardoor de mof eenvoudig aangebracht of verwijderd kan worden. 



  Het materiaal van het buitenoppervlak van de buitenlaag is een siliconenmengsel waarbij het belangrijkste criterium voor de selectie van de materiaalcomponenten de drukkwaliteit is. Bij de keuze van dit materiaal kan op voordelige wijze ook rekening gehouden worden met de gewenste   productiegrootte   en de bijhorende sleet dewelke afhankelijk is van de hardheid en de sleetvastheid van de silicone. 



  De samenstelling van het silicone kan verder ook aangepast worden door toevoegen van electrisch geleidende materialen. Dit laat toe electrostatische ladingopbouw in de machine te vermijden. 



  De vorm van deze mof is zo ontworpen dat het afkuissysteem volledig afgesloten is. Hiervoor worden de solventen niet enkel op het cilinderoppervlak maar ook op het zijvlak afgeschraapt. 



  Figuur 8 toont het gesloten inktsysteem 23 bestaande uit de volgende functionele onderdelen. Het inktreservoir bevat de inkt die door rechtstreeks contact op het raster mof terecht komt. Dit kan vergeleken worden met het principe van het inktbad bij bestaande systemen 3a. Het reservoir 21 heeft een opening 28 waarin de rasterrol met mof perfect past tijdens productie en waarlangs de inkt op de mof gebracht wordt. Deze opening ligt bvb. in een verticaal vlak. 



  Het contact tussen inkt en mof vindt plaats in een verticaal vlak. Als gevolg hiervan is het inktsysteem op voordelige wijze voorzien van een pompsysteem om de 

 <Desc/Clms Page number 10> 

 inktkamer te vullen vóór productie en te ledigen ná productie. Zoniet zou bij het van elkaar wegbewegen van inktkamer en mof, in de rusttoestand dus inkt in de machine terecht komen met het nodige tijdrovende kuiswerk als gevolg. 



  Een stel rakelmessen is voorzien die aan de inktkamer bevestigd zijn via een specifieke houder 22. Deze rakelmeshouder is zo ontworpen dat de inktkamer volledig afgesloten wordt wanneer het inktsysteem tegen de rasterrol geschoven wordt. Deze rakelmeshouder zorgt ervoor dat de rakelmessen steeds op de juiste manier gemonteerd worden zowel onder een optimale hoek als op een geschikte afstand t. o.v. de mof. De optimale hoek is begrepen tussen 30 en 35  t. o.v. de raaklijn aan de mof. Bovendien laat deze rakelmeshouder toe de rakelmessen op een snelle manier te vervangen. 



  Een onderste rakelmes 23 wordt met de rakelmeshouder 22 op het inktreservoir 21 gemonteerd zodat langs de onderzijde van de opening in het inktreservoir geen inkt kan weglekken. Onder het inktsysteem is bij voorkeur een opvangbakje 29 voorzien om mogelijks kleine inktverliezen op te vangen zodat deze niet in de machine terecht zouden komen. Genoemd rakelmes 23 bestaat uit een dun stalen plaatje belegd met een keramische laag of elke andere combinatie met dezelfde eigenschappen met betrekking tot afrakelen en sleetvastheid. 



  Een tweede rakelmes 24 rakelt de overtollige inkt af van de rasterrol zodat enkel inkt in de gravure met het gewenste beeld, voor een bepaalde kleur, achterblijft. 



  Dit rakelmes 24 vervangt functioneel het rakelmes 1 bij bekende systeem. Het tweede rakelmes 24 wordt met de rakelmeshouder 22 op het inktreservoir 21 gemonteerd zodat langs de bovenzijde van de opening 31 in het inktreservoir geen inkt kan weglekken. Laatstgenoemd rakelmes 24 bestaat uit een dun stalen plaatje belegd met een keramische laag of elke andere combinatie met dezelfde eigenschappen met betrekking tot afrakelen en sleetvastheid. 



  Bijkomende afdichtingen 25 zijn voorzien om de inktkamer 21 inktdicht te maken aan de zijde zonder rakelmes om zodoende inktverlies tegen te gaan. Deze afdichtingen 25 bestaan uit een laagje cellenrubber met een dikte van ongeveer 10 mm. Elk ander materiaal dat dezelfde eigenschappen bezit met betrekking tot afdichting, sleetvastheid en vormvastheid of elasticiteit kan eveneens worden aangewend. 

 <Desc/Clms Page number 11> 

 



  Verder is een in- en uitvoersysteem 26 voorzien langswaar de inkt toegevoerd en afgevoerd kan worden. Via een dergelijk systeem 26 wordt de inkt continu rondgepompt waardoor de viscositeit continu gecontroleerd kan worden om ze constant te houden. Hiervoor wordt indien nodig aan de inkt een hoeveelheid solvent toegevoegd. Dit systeem 26 wordt ook gebruikt om het inktreservoir 21 te vullen vóór productie en te ledigen ná productie. Zoniet zou bij het van elkaar wegbewegen van inktkamer en mof, de rusttoestand dus, nogal wat inkt in de machine terecht komen met het nodige tijdrovende kuiswerk als gevolg. 



  Het inktsysteem kan in zijn geheel van en naar de rasterrol met mof bewogen worden met als gevolg twee toestanden: een rusttoestand A, van elkaar, en een productietoestand B, tegen elkaar. 



  Figuur 9 toont het gesloten tampon afkuissysteem bestemd voor het reinigen van de tampondrukcilinder 24 bestaande uit een aantal functionele onderdelen. Een reservoir 21 is hierin opgenomen waarbij het reservoir de solventen bevat die door rechtstreeks contact op de tampondrukcilinder met mof terecht komen. Het reservoir heeft een opening 32 waarin de tampondrukcilinder met mof perfect past tijdens productie en langs waar de solventen op de mof gebracht worden. Deze opening 32 ligt in een verticaal vlak. Bijgevolg is het afkuissysteem voorzien van een niet voorgesteld pompsysteem om het reservoir 21 te vullen vóór productie en te ledigen ná productie. Zoniet zouden bij het van elkaar wegbewegen van reservoir en mof, de rusttoestand, nogal wat solventen in de machine terecht komen. 



  De rakelmessen 23,24 worden aan het reservoir bevestigd via een specifieke houder 22. Deze rakelmeshouder 22 is zo ontworpen dat het reservoir 91 volledig afgesloten wordt wanneer het afkuissysteem tegen de tampondrukcilinder met mof geschoven wordt. Deze rakelmeshouder 22 zorgt ervoor dat de rakelmessen 93, 94 steeds op de juiste manier gemonteerd worden, d.i. onder een optimale hoek en op een optimale afstand t. o.v. de mof. Deze rakelmeshouder 22 laat toe de rakelmessen op een snelle manier te vervangen. 



  Een onderste rakelmes 23 is met de rakelmeshouder 22 op het reservoir 21 gemonteerd zodat langs de onderzijde van de opening 32 in het reservoir geen 

 <Desc/Clms Page number 12> 

 solventen kunnen weglekken. Onder het afkuissysteem bevindt zich een opvangbakje 29 om mogelijks kleine lekverliezen op te vangen zodat deze niet in de machine terecht komen. 



  Een tweede rakelmes 24 rakelt de solventen af van de mof zodat een perfect propere mof het te bedrukken beeld kan opnemen van de gerasterde mof. Dit rakelmes vervangt functioneel het bekende rakelmes. Het tweede rakelmes 24 wordt met de rakelmeshouder 22 op het reservoir 21 gemonteerd zodat langs de bovenzijde van de opening in het reservoir geen solventen kunnen weglekken. 



  Genoemde rakelmessen 23,24 bestaan uit een dun stalen plaatje belegd met een keramische laag of elke andere combinatie met dezelfde eigenschappen met betrekking tot afrakelen en sleetvastheid, zoals kunststof bvb polyamide. 



  Bijkomende afdichtingen 25 zijn voorzien om het reservoir 21 volledig dicht te maken aan de zijde zonder rakelmes. Deze afdichtingen 25 bestaan uit een laagje cellenrubber met een dikte van ongeveer 10 mm of elk ander materiaal dat dezelfde eigenschappen bezit met betrekking tot afdichting, sleetvastheid en vormvastheid of elasticiteit. Zodoende laten genoemde afdichtingen toe solventverlies tegen te gaan. 



  Verder is een in- en uitvoersysteem 26 voorzien langswaar de solventen toegevoerd en afgevoerd kunnen worden. Via een dergelijk systeem worden de solventen continu rondgepompt en dit om ze zo lang mogelijk te recycleren. Dit systeem wordt ook gebruikt om het reservoir te vullen vóór productie en te ledigen ná productie. Zoniet zouden bij het van elkaar wegbewegen van het reservoir en mof, de rusttoestand, nogal wat solventen in de machine terecht komen. 



  Het afkuissysteem kan in zijn geheel van en naar de tampondrukcilinder met mof   bewogen worden met als gevolg de twee toestanden : rusttoestand A, van   elkaar, en de productietoestand B, tegen elkaar. 



  Het te bedrukken voorwerp 5 dient te voldoen aan een aantal voorwaarden : het voorwerp is te buigen doch niet in die mate dat het bijvoorbeeld opgerold zou kunnen worden. Het voorwerp is dus slechts beperkt buigzaam. Voorbeelden van 

 <Desc/Clms Page number 13> 

 dergelijke voorwerpen zijn planchetten en profielen uit kunststof, met inbegrip van MDF, aluminium of hout en keramische tegels. 



  Tenslotte is de centrale kern van de cilinder voorzien van een aansluiting op perslucht. 



  De werking van het hierboven beschreven systeem volgens de uitvinding wordt hiernavolgend uiteengezet. Met dit systeem gebeurt het monteren of demonteren van mof en rasterrol of tampondrukcilinder als volgt. 



  Het plaatsen of verwijderen van de mof verloopt in de volgende stappen. 



  Onder normale omstandigheden is een mof niet perfect cilindrisch maar lichtjes ovaal. Aldus wordt perslucht toegevoerd om de mof over de kern te verplaatsen. 



  Hierdoor komt er een luchtfilm tussen de mof en de kern, waardoor de doorsnede van de mof quasi cirkelvormig wordt. Doordat de diameter van deze cirkel groter is dan de kortste as van de originele ovale vorm kan de mof van de kern genomen worden of er over geschoven worden zonder extra gereedschap. Als de mof volledig over de kern geschoven is en op zijn plaats zit (paspen), wordt de perslucht afgelegd. Zonder luchtfilm wordt een stevige bevestiging verkregen van de mof t. o.v. de kern ten gevolge van de klemming van de ovale vorm. Daarnaast is deze montage ook zeer nauwkeurig. Een eventuele verplaatsing tijdens het drukken is quasi onmogelijk. 



  De werking van het gesloten inktsysteem is als volgt. De inkt uit het inktreservoir komt terecht op het raster of mof door rechtstreeks contact. De inkt wordt op de mof gebracht langs de opening van het reservoir waarin de rasterrol met mof perfect past tijdens productie. Deze opening ligt in een verticaal vlak. 



  De inktkamer wordt gevuld vóór productie en geledigd ná productie middels het pompsysteem. 



  Het inktsysteem wordt tegen de rasterrol geschoven en met behulp van rakelmeshouders en de gepaste rakelmessen wordt de inktkamer volledig afgesloten . 

 <Desc/Clms Page number 14> 

 



  De rakelmessen worden op een snelle manier vervangen dankzij deze rakelmeshouders. 



  Het volgens de draaizin van de cilinder tweede rakelmes rakelt de overtollige inkt af van de rasterrol zodat enkel inkt in de gravure met het gewenste beeld voor een bepaalde kleur achterblijft. 



  Het inktsysteem wordt tegen de rasterrol gedrukt met een instelbare drukkracht. 



  Via een systeem van pompen wordt de inkt in de inktkamer tijdens productie steeds boven een minimaal peil gehouden, hoger dan de positie van het eerste rakelmes. De viscositeit van deze inkt wordt bovendien continu bijgestuurd zodat ten allen tijde de juiste viscositeit behouden blijft, ook na toevoegen van extra inkt. 



  Daarom worden inkt en verdunner in de gepaste verhouding naar de inktkamer gepompt. 



  Om dit alles te realiseren is de rakelkamer aangesloten op een extra container van ongeveer 5 I inkt door middel van een membraanpomp die de toevoer verzekert. 



  De rakelkamer is bovendien voorzien van een overloop aangesloten op de inktcontainer waardoor deze altijd perfect gevuld is en er een permanente inktcirculatie is. 



  Dit pompsysteem wordt ook gebruikt om het inktreservoir te vullen vóór productie en te ledigen ná productie. 



  Het inktsysteem wordt desgevallend, in zijn geheel, van en naar de rasterrol met mof bewogen met als gevolg twee toestanden: van elkaar, de rusttoestand A, en tegen elkaar, de productietoestand B. 



  De werking van het gesloten afkuissysteem is als volgt : De solventen komen door rechtstreeks contact op de tampondrukcilinder (mof) terecht. 



  Het reservoir heeft een opening waarin de tampondrukcilinder met mof perfect past tijdens productie en langs waar de solventen op de mof gebracht worden. 

 <Desc/Clms Page number 15> 

 



  Aangezien het contact tussen solventen en mof plaats vindt in een verticaal vlak, dient het afkuissysteem voorzien te zijn van een pompsysteem om het reservoir te vullen vóór productie en te ledigen ná productie. Zoniet zouden bij het van elkaar wegbewegen van reservoir en mof, de rusttoestand, nogal wat solventen in de machine terecht komen. 



  Het afkuissysteem wordt tegen de tampondrukcilinder geschoven en met behulp van rakelmeshouders en de gepaste rakelmessen wordt het reservoir volledig afgesloten. 



  Het volgens de draaizin van de cilinder tweede rakelmes rakelt de solventen af van de mof zodat een perfect propere mof het te bedrukken beeld kan opnemen van de gerasterde mof. 



  Extra afdichtingen dienen om het reservoir volledig dicht te maken langs de zijden zonder rakelmes en dit om solventverlies tegen te gaan. Deze afdichtingen bestaan uit een laagje cellenrubber met een dikte van ongeveer 10 mm of elk ander materiaal dat dezelfde eigenschappen bezit met betrekking tot afdichting, sleetvastheid en vormvastheid, elasticiteit. 



  Het afkuissysteem wordt tegen de tampondrukcilinder gedrukt met een instelbare drukkracht. 



  Via een systeem van inktpompen worden de solventen in het reservoir tijdens productie steeds boven een minimaal peil gehouden, hoger dan de positie van het eerste rakelmes. 



  Een in- en uitvoersysteem wordt gebruikt om het reservoir te vullen vóór productie en te ledigen ná productie. Zoniet zouden bij het van elkaar wegbewegen van het reservoir en mof (de rust-toestand) nogal wat solventen in de machine terecht komen. Hiermee wordt ook het solventniveau op peil gehouden. 



  Een overloop vangt de afgerakelde solventen centraal op. 



  Door dit systeem wordt het reservoir gevuld vóór productie en geledigd ná productie. 

 <Desc/Clms Page number 16> 

 



  Het afkuissysteem wordt in zijn geheel van en naar de tampondrukcilinder met mof bewogen met als gevolg twee toestanden: een rusttoestand, van elkaar, en een productietoestand, tegen elkaar. 



  De toepassing hier, een tampondruk systeem op basis van drukcilinders met moffen, een gesloten inktsysteem en een gesloten tampon afkuissysteem, werd ontwikkeld voor het bedrukken van planchetten en andere beperkt buigzame voorwerpen. Hoewel deze uitvinding mits de nodige aanpassingen ook gebruikt zou kunnen worden voor volledig buigzame voorwerpen, zoals papier, plastiekfolie, aluminiumfolie, e.d.., is deze octrooiaanvrage evenwel niet gericht op dit toepassingsdomein. 



  Ook kan het gebruik van een drukmachine uitgerust met gesloten inkt- en afkuissystemen en mof-gebaseerde cilindercombinaties vermeld worden in combinatie met een nauwkeurige electronische sturing, wat enorm veel mogelijkheden biedt t. o.v. bestaande druksystemen: bedrukken van beperkt buigzame voorwerpen op een onovertroffen milieuvriendelijke manier, bedrukken van beperkt buigzame voorwerpen met tekeningen in meerdere kleuren waarbij hetzij willekeurige, hetzij deterministische patronen gegenereerd kunnen worden, bedrukken van beperkt buigzame voorwerpen met tekeningen in meerdere kleuren tegen een rendabele prijs wegens de kleine minimale inktvoorraad, bedrukken van beperkt buigzame voorwerpen aan snelheden in een ruim bereik van 5 meter per minuut tot 300 meter per minuut, snelle omsteltijden bij het wisselen tussen te drukken decors,

   hetgeen zeer belangrijk is met betrekking tot het realiseren van zogenaamde "just-in-time printing".

Claims (35)

  1. CONCLUSIES 1. Rotatie tampondruksysteem voor het bedrukken van beperkt buigzame voorwerpen omvattende een stel vast op respectievelijke parallelle rotatie-assen gemonteerde cilinders omvattende een draaibare rasterrol en een tampondrukcilinder, daardoor gekenmerkt dat genoemde rasterrol (11) bestaat uit een vast op genoemde as gemonteerde kern met errond ten minste één verwijderbare mof waarop het raster aangebracht wordt, enerzijds, en dat genoemde tampondrukcilinder (12) bestaat uit een vast op de as gemonteerde kern met errond ten minste één verwijderbare mof met materiaal op de buitenlaag hiervan dat toelaat inkt op te nemen van genoemde rasterrol en verder af te zetten op het te bedrukken voorwerp, waarbij een gravure van het op genoemd voorwerp (5) te bedrukken beeld aangebracht is op één der genoemde moffen.
  2. 2. Rotatie tampondruksysteem volgens de vorige conclusie, daardoor gekenmerkt dat genoemd materiaal een zacht materiaal is, i.h.b. een siliconenmengsel, inz. siliconenrubber.
  3. 3. Rotatie tampondruksysteem volgens conclusie 1, daardoor gekenmerkt dat genoemd materiaal PVC is.
  4. 4. Rotatie tampondruksysteem volgens conclusie 1, daardoor gekenmerkt dat genoemd materiaal van de buitenlaag een gelatine is.
  5. 5. Rotatie tampondruksysteem volgens één der vorige conclusies, daardoor gekenmerkt dat aan genoemd materiaal electrisch geleidende materialen toegevoegd zijn.
  6. 6. Rotatie tampondruksysteem volgens één der vorige conclusies, daardoor gekenmerkt dat de diameter van de kern van iedere genoemde cilinder afgestemd is op de diameter van de bijhorende mof. <Desc/Clms Page number 18>
  7. 7. Rotatie tampondruksysteem volgens één der vorige conclusies, daardoor gekenmerkt dat de kern een cilindrisch profiel vertoont.
  8. 8. Rotatie tampondruksysteem volgens één der vorige conclusies, daardoor gekenmerkt dat de kern een buisachtige structuur vertoont die vast op de rotatie- as gemonteerd wordt.
  9. 9. Rotatie tampondruksysteem volgens één der vorige conclusies, daardoor gekenmerkt dat de kern uit een metalen cilinder bestaat.
  10. 10. Rotatie tampondruksysteem volgens conclusie 9, daardoor gekenmerkt dat de kern uit een stalen of aluminium cilinder bestaat.
  11. 11. Rotatie tampondruksysteem volgens één der vorige conclusies, daardoor gekenmerkt dat genoemde mof als een dunwandige gelaagde buis is uitgevoerd met een gravure van het gewenste van een bepaalde kleur 11 b, waarvan de binnenste laag een dunne drager is met daarop de laag waarin de gravure aangebracht wordt.
  12. 12. Rotatie tampondruksysteem volgens de vorige conclusie, daardoor gekenmerkt dat genoemde drager uit metaal vervaardigd is .
  13. 13. Rotatie tampondruksysteem volgens één der vorige conclusies, daardoor gekenmerkt dat de mof over de kern van de rasterrol schuifbaar is,
  14. 14. Rotatie tampondruksysteem volgens één der vorige conclusies, daardoor gekenmerkt dat de mof als geheel elastisch vervormbaar is.
  15. 15. Rotatie tampondruksysteem volgens één der vorige conclusies, daardoor gekenmerkt dat in het buitenoppervlak van genoemde buitenlaag een gravure met het te bedrukken beeld voor een bepaalde kleur aangebracht wordt.
  16. 16. Rotatie tampondruksysteem volgens één der vorige conclusies, daardoor gekenmerkt dat het materiaal van het buitenoppervlak metaal is, i.h.b. staal. <Desc/Clms Page number 19>
  17. 17. Rotatie tampondruksysteem volgens één der conclusies 1 tot 15, daardoor gekenmerkt dat het materiaal van het buitenoppervlak een kunststof, i.h.b. nylon.
  18. 18. Rotatie tampondruksysteem volgens één der conclusies 1 tot 15, daardoor gekenmerkt dat het materiaal van het buitenoppervlak een keramisch materiaal is.
  19. 19. Rotatie tampondruksysteem volgens één der vorige conclusies, daardoor gekenmerkt dat de mof in de langsrichting nagenoeg vlak is.
  20. 20. Rotatie tampondruksysteem volgens één der vorige conclusies, daardoor gekenmerkt dat voor de afrakeling van de overtollige inkt op de mof tenminste één rakelmes voorzien is en dat genoemd raster speciaal voorzien is voor een continu contact tussen mof en rakelmes, waarbij genoemd rakelmes de benodigde elasticiteit bezit.
  21. 21. Rotatie tampondruksysteem volgens één der vorige conclusies, daardoor gekenmerkt dat een gesloten inktsysteem (23) voorzien is bestaande uit een inktreservoir met inkt die door rechtstreeks contact op het raster mof terecht komt, waarbij het reservoir (21) een opening (28) vertoont waarin de rasterrol met mof past tijdens productie en waarlangs de inkt op de mof gebracht wordt.
  22. 22. Rotatie tampondruksysteem volgens de vorige conclusie, daardoor gekenmerkt dat genoemd inktsysteem voorzien is van een autonoom of manueel systeem, i. h.b. een pompsysteem om de inktkamer te vullen vóór productie en te ledigen ná productie.
  23. 23. Rotatie tampondruksysteem volgens één der beide vorige conclusies, daardoor gekenmerkt dat een stel rakelmessen is voorzien die aan de inktkamer bevestigd zijn via een specifieke houder (22), waarbij de rakelmeshouder zo ontworpen is dat de inktkamer volledig afgesloten wordt wanneer het inktsysteem tegen de rasterrol geschoven wordt.
  24. 24. Rotatie tampondruksysteem volgens de vorige conclusie, daardoor gekenmerkt dat de rakelmeshouder voorzien is van rakelmessen die gemonteerd zijn onder een optimale hoek en op een geschikte afstand t. o.v. de mof. <Desc/Clms Page number 20>
  25. 25. Rotatie tampondruksysteem volgens de vorige conclusie, daardoor gekenmerkt dat genoemde hoek begrepen is tussen 30 en 35 t. o.v. de raaklijn aan de mof.
  26. 26. Rotatie tampondruksysteem volgens één der vorige conclusies 23 tot 25, daardoor gekenmerkt dat een onderste rakelmes (23) met de rakelmeshouder (22) op het inktreservoir (21) gemonteerd is zodat langs de onderzijde van de opening in het inktreservoir geen inkt kan weglekken en waarmee verhinderd wordt dat mogelijk vuil op de mof in de inktkamer terechtkomt.
  27. 27. Rotatie tampondruksysteem volgens één der vorige conclusies 21 tot 26, daardoor gekenmerkt dat onder het inktsysteem een opvangbakje (29) voorzien is om inktverliezen en/of vuilresten op te vangen.
  28. 28. Rotatie tampondruksysteem volgens één der vorige conclusies 21 tot 27, daardoor gekenmerkt dat een tweede rakelmes (24) de overtollige inkt van de rasterrol afrakelt zodat enkel inkt in de gravure met het gewenste beeld, voor een bepaalde kleur, achterblijft.
  29. 29. Rotatie tampondruksysteem volgens één der vorige conclusies 26 tot 28, daardoor gekenmerkt dat genoemd rakelmes (23) uit een dun stalen plaatje bestaat belegd met een keramische laag.
  30. 30. Rotatie tampondruksysteem volgens één der vorige conclusies 21 tot 29, daardoor gekenmerkt dat bijkomende afdichtingen (25) zijn voorzien om de inktkamer (21) inktdicht te maken aan de zijde zonder rakelmes om zodoende inktverlies tegen te gaan.
  31. 31. Rotatie tampondruksysteem volgens de vorige conclusie, daardoor gekenmerkt dat deze afdichtingen (25) uit een laagje cellenrubber bestaan met een dikte van ongeveer 10 mm.
  32. 32. Rotatie tampondruksysteem volgens conclusie 30, daardoor gekenmerkt dat deze afdichtingen (25) uit een laagje met olie doordrenkt vilt bestaan. <Desc/Clms Page number 21>
  33. 33. Rotatie tampondruksysteem volgens één der vorige conclusies 21 tot 32, daardoor gekenmerkt dat een in- en uitvoersysteem (26) voorzien is langswaar de inkt toegevoerd en afgevoerd kan worden en via hetwelk (26) de inkt continu rondgepompt wordt.
  34. 34. Rotatie tampondruksysteem volgens één der vorige conclusies, daardoor gekenmerkt dat de vorm van genoemde mof zo ontworpen is dat het afkuissysteem volledig afgesloten is.
  35. 35. Rotatie tampondruksysteem volgens de vorige conclusie, daardoor gekenmerkt dat het afkuissysteem in zijn geheel van en naar de tampondrukcilinder met mof beweegbaar is met een rusttoestand (A) van elkaar en een productietoestand (B) tegen elkaar resp.
BE2002/0728A 2002-12-13 2002-12-13 Rotatie tampondruksysteem voor het bedrukken van beperkt buigzame voorwerpen. BE1015250A6 (nl)

Priority Applications (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2002/0728A BE1015250A6 (nl) 2002-12-13 2002-12-13 Rotatie tampondruksysteem voor het bedrukken van beperkt buigzame voorwerpen.
AT03788716T ATE521473T1 (de) 2002-12-13 2003-12-15 Rotationstampondruckmaschine zum bedrucken von gegenständen mit begrenzter flexibilität
PCT/BE2003/000220 WO2004054806A1 (en) 2002-12-13 2003-12-15 Rotary pad printing system for printing objects of limited flexibility
AU2003296297A AU2003296297A1 (en) 2002-12-13 2003-12-15 Rotary pad printing system for printing objects of limited flexibility
EP03788716A EP1636033B1 (en) 2002-12-13 2003-12-15 Rotary pad printing system for printing objects of limited flexibility
ES03788716T ES2372487T3 (es) 2002-12-13 2003-12-15 Sistema giratorio de impresión mediante tampón para imprimir objetos de flexibilidad limitada.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE2002/0728A BE1015250A6 (nl) 2002-12-13 2002-12-13 Rotatie tampondruksysteem voor het bedrukken van beperkt buigzame voorwerpen.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1015250A6 true BE1015250A6 (nl) 2004-12-07

Family

ID=32513784

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE2002/0728A BE1015250A6 (nl) 2002-12-13 2002-12-13 Rotatie tampondruksysteem voor het bedrukken van beperkt buigzame voorwerpen.

Country Status (6)

Country Link
EP (1) EP1636033B1 (nl)
AT (1) ATE521473T1 (nl)
AU (1) AU2003296297A1 (nl)
BE (1) BE1015250A6 (nl)
ES (1) ES2372487T3 (nl)
WO (1) WO2004054806A1 (nl)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
WO2009121857A1 (en) * 2008-04-04 2009-10-08 Akzo Nobel Coatings International B.V. Process for application of stain
CN102152613B (zh) * 2010-10-21 2012-09-12 佛山国林机电科技有限公司 一种全自动袋管印字切管机

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3633155A1 (de) * 1986-09-30 1988-04-07 Saueressig & Co Druckzylinder, insbesondere fuer das flexodruckverfahren
DE19536765C2 (de) * 1995-10-02 2000-08-31 Tampoprint Gmbh Farbgebersystem für eine Druckmaschine
US5730048A (en) * 1997-01-06 1998-03-24 Averill; Michael J. System for the printing of small flat objects using direct rotary printing apparatus
FR2764843B1 (fr) * 1997-06-19 1999-08-20 Martin Sa Installation d'encrage multifonctionnelle pour une imprimeuse flexographique
DE19961866A1 (de) * 1999-12-22 2001-06-28 Roland Man Druckmasch Vorrichtung zur Zufuhr eines Druckmediums zu einem eine Druckform oder ein Gummituch tragenden Zylinder
US7107907B2 (en) * 2001-01-22 2006-09-19 Goss International Americas, Inc. Flow-restricted printing cylinder for a removable printing sleeve

Also Published As

Publication number Publication date
EP1636033B1 (en) 2011-08-24
WO2004054806A1 (en) 2004-07-01
ATE521473T1 (de) 2011-09-15
AU2003296297A1 (en) 2004-07-09
ES2372487T3 (es) 2012-01-20
EP1636033A1 (en) 2006-03-22

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5265535A (en) Printing machine for corrugated board sheet
KR101228025B1 (ko) 음각 인쇄기용 잉킹 시스템
US4432282A (en) Printing press
JPH02243347A (ja) インク導管およびリトグラフ印刷機
US4102266A (en) Squeegee, ink scoop and flood blade assembly
US6129012A (en) Ink cups for pad printing machines
JPH09123393A (ja) あらゆる輪転オフセット印刷機の第1の印刷ユニット又はそれに続くいずれかの印刷ユニットの湿し装置側から版胴及びブランケット胴上で同時に作動可能な引込み式印刷/コーティングユニット
SE440627B (sv) Fergverk
US20090035037A1 (en) Doctor blade chamber for high viscous ink
GB1560455A (en) Squeegee and scooping flow coater
JP5130577B2 (ja) グラビア印刷機用の印刷装置のドクターブレードシステム
US2987993A (en) Ink regulating device for intaglio and similar printing machines
US5718171A (en) Process and rotary printing machine for indirect rotogravure printing
BE1015250A6 (nl) Rotatie tampondruksysteem voor het bedrukken van beperkt buigzame voorwerpen.
CN1191930C (zh) 在卷烟材料上进行柔性版印刷的制烟条机
JPH09136398A (ja) あらゆる輪転オフセット印刷機の第1の印刷ユニット又はそれに続くいずれかの印刷ユニットの湿し装置側から版胴及びブランケット胴上で同時に作動可能な引込み式印刷/コーティングユニット
US20020152904A1 (en) Doctor blade design for metering ink transfer to anilox cells
RU2415017C2 (ru) Система в печатающем устройстве ротационной печатной машины (варианты)
KR20010020609A (ko) 옵셋인쇄기용 인쇄유니트 및 그 작동방법
JPH10157079A (ja) 段ボールシート用印刷機およびその運転方法
CA2349962C (en) A doctor blade for the removal of dampening medium
CN112046128A (zh) 凹版印刷机的同向封闭式刮刀装置
CN211165936U (zh) 一种印刷机的滚筒清洁装置
JPH11300934A (ja) インキチャンバー装置
CN1150086C (zh) 一种墨盒固定装置

Legal Events

Date Code Title Description
RE20 Patent expired

Owner name: *DE VOLDER LAURENT

Effective date: 20081213