BE1010125A3 - Zuiveringsinstallatie. - Google Patents

Zuiveringsinstallatie. Download PDF

Info

Publication number
BE1010125A3
BE1010125A3 BE9600248A BE9600248A BE1010125A3 BE 1010125 A3 BE1010125 A3 BE 1010125A3 BE 9600248 A BE9600248 A BE 9600248A BE 9600248 A BE9600248 A BE 9600248A BE 1010125 A3 BE1010125 A3 BE 1010125A3
Authority
BE
Belgium
Prior art keywords
reservoir
anaerobic
purification
sludge
thickening
Prior art date
Application number
BE9600248A
Other languages
English (en)
Inventor
Cornelis De Vries Antonie
Original Assignee
Sirius B V
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sirius B V filed Critical Sirius B V
Priority to BE9600248A priority Critical patent/BE1010125A3/nl
Application granted granted Critical
Publication of BE1010125A3 publication Critical patent/BE1010125A3/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C02TREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02FTREATMENT OF WATER, WASTE WATER, SEWAGE, OR SLUDGE
    • C02F3/00Biological treatment of water, waste water, or sewage
    • C02F3/30Aerobic and anaerobic processes
    • C02F3/308Biological phosphorus removal

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Biodiversity & Conservation Biology (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Microbiology (AREA)
  • Hydrology & Water Resources (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Water Supply & Treatment (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Purification Treatments By Anaerobic Or Anaerobic And Aerobic Bacteria Or Animals (AREA)

Abstract

Voor het zuiveren van vloeistoffen, zoals afvalwater bestaande uit een aantal reservoirs, waarbij elk reservoir dient voor een bepaalde stap in het zuiveringsproces. De reservoirs worden gevormd door een rondlopende, bijvoorbeeld cilindrische of elliptische, buitenwand, die een ruimte omsluit, die door één of meer binnenwanden is onderverdeeld. De buitenwand en de binnenwanden lopen elk op een veschillende afstand rond een gemeenschappelijke as. Een van de reservoirs is een anaeroob reservoir voor anaërobe zuivering, waarbij een anoxisch reservoir, waarin een anoxische omgeving heerst, dient voor de verwijdering van nitraten. Een indikreservoir dient voor het laten indikken fosfaatrijk slibwater dat vanuit het anaërobe reservoir naar het indikreservoir wordt gevoerd. Tussen het anaërobe reservoir en het anoxische reservoir bevindt zich een mengreservoir voor het mengen van slib uit het anaërobe reservoir met retourslib uit een nabezinktank. Bovenin het anaërobe reservoir zijn tussenschotten geplaatst.

Description


   <Desc/Clms Page number 1> 
 



  Korte Titel: Zuiveringsinstallatie 
De uitvinding heeft   betrekking   op een   zuiver-ngs-nstallatie   voor het zuiveren van vloeistoffen, zoals afvalwater, welke zuiveringsinstallatie bestaat uit een aantal reservoirs, waarbij elk reservoir dient voor een bepaalde   siam   in het proces van het zuiveren van de vloeistoffen. 



   Zuiveringsinstallaties voor het zuiveren van afvalwater of rioolwater zijn algemeen bekend. Afvalwater bijvoorbeeld afkomstig van huishoudens en van de industrie wordt gezuiverd van zoveel mogelijk ongewenste stoffen en bestanddelen alvorens het water weer teruggevoerd wordt naar het oppervlakte   water. Verschillende stoffen   worden   mei behulp   van verschillende processen uit het water gezuiverd. Omdat steeds meer verschillende stoffen uit het afvalwater dienen te worden verwijderd, wordt het water ook in seeds meer stappen ontdaan van de ongewenste stoffen.   Hiertoe   zijn zuiveringsinstallaties voor het zuiveren van   afval   water ontworpen, die bestaan uit meerdere reservoirs waardoorheen het afvalwater wordt geleid en waarbij in elk reservoir een ander biologisch proces wcrdt uitgevoerd.

   Zo dienen vloei-   stoffen die fosfaten   en nitraten bevatten in meerdere reservoirs te worden behandeld opdat deze   Stoffen   zo veel mogelijk uit de vloeistof kunnen worden gehaald. 



  Een nadeel van de bestaande   zuiveringsinstallaties   is, dat het grote aantal tanks of reservoirs, waarin de verschil-   lende processen zich afspelen   veel ruimte in beslag nemen. 



  De te zuiveren vloeistof dient seeds van   hei   ene reservoir naar het andere te worden geleid. 



  De uitvinding heeft als dcel een   zuiveringsinstallatie,   die weinig   ruimte in   beslag neemt en waarbij de te zuiveren   vloeistof-en over zo   kort mogelijke trajecten vervoerd dienen te worden. 

 <Desc/Clms Page number 2> 

 



   Dit doel wordt bereikt met een zuiveringsinstallatie vol- gens de uitvinding, doordat de reservoirs worden gevormd door een rondlopende, bijvoorbeeld cilindrische of ellipti- sche, opstaande buitenwand, die een ruimte omsluit, die door   een   of meer binnenwanden in verschillende   ruimten   is onderverdeeld. Hierdoor staan de reservoirs   duc-.   : op el- kaar,   neen   net totaal van de zuiveringsinstallatie weinig ruimte in beslag en behoeven er slechts korte   trajecten   te worden   overbrugd   bij het verplaatsen van de   vloeistof   van het ene reservoir naar het andere. Aan beide zijden van de binnenwanden bevindt zich vloeistof.

   De druk, die de vloei- stof aan de ene zijde uitoefent op een binnenwand heft de druk op, die door de andere   vloeistof   wordt uitgeoefend op de andere zijde van de wand. Hierdoor hoever. de binnenwanden niet zwaar te worden geconstrueerd. 



  3ij een vcorkeursuitvoering zijn de buitenwand en de binnenwanden cllindrisch en lopen de buitenwand en de binnenwanden elk op een verschillende   af stand rcnd   een gemeenschappelijke verticale   as.   Hierdoor ontstaan concentrische, ringvormiga reservoirs rond een centraal   cilindnsch   reservoir, waarin het afvalwater met   minimale weers and   kan doorstromen. 



  Bij een   vcorkeursuitvoering   is   een   van de reservoirs een anaëroob reservoir voor anaerobe zuivering, waarbij een anoxisch reservoir, waarin een anoxische   omgeving   heerst, dient voor de verwijdering van nitraten en waarbij een indikreservoir dient voor het laten indikken van fosfaatrijk   slibwaier   dat vanuit het anaërobe reservoir naar het   indikresarvoir   wordt gevoerd. In de betreffende reservoirs vinden verschillende   waterzuiveringsprocessan   plaats, waarbij   he.   afvalwater of de afgescheiden   stoffen   van het ene reservoir naar het volgende worden vervoerd.

   Door de compact   cpszelling   van   nngvormige reservoirs rond   een centraal cilindrisch reservoir kan zowel   he   aivalwater als afgescheiden bestanddelen op eenvoudige en   selle wijze     verplaats.   worden van het ene reservoir naar het andere. 

 <Desc/Clms Page number 3> 

 
Bij een   voorkeursuitvoering   bevindt zieh tussen het   anaëro-   be reservoir en het anoxische reservoir een mengreservoir of contacttanK voor het mengen van slib afkomstig uit net anaerobe reservoir met middelen, zoals bijvoorbeeld retour- slib uit een nabezinktank, voor het verbeteren van de bezinkingseigenschappen van het slib.

   De bezinkingseigen- schappen van het slib kunnen daardoor worden verbeterd zonder dat het mengsel van slib met water eerst naar een afzonderlijke tank behoeft te worden vervoerd. 



  Bij voorkeur zijn bovenin het anaërobe reservoir verticale schotten zijn geplaatst, die zich uitstrekken over een bovenste deel van de hoogte van het anaërobe reservoir. De vloeistof tussen de schotten kan niet rondstromen. Hierdoor bezinkt het aanwezige slib naar het onderste deel van het reservoir, dat niet door de schotten is opgedeeld en waar het slibwater rondstroomt. Hier vinden de anaerobe processen plaats, waarbij   fosfaten   worden gevormd, die in het water worden opgenomen. Bovenin het reservoir blijft tussen de schotten   fosf3atrijk   water achter. De schotten bevorderen daardoor een scheiding van fosfaatrijk water bovenin het reservoir en slibwater onderin het reservoir. 



  De uitvinding zal nader worden verklaard aan de hand van de tekening. Hierin tonen : Figuur l : Dwarsdoorsnede van een zuiveringsinstallatie volgens de uitvinding langs de lijn   I-I   vol- gens figuur   3 ;   Figuur 2 : Bovenaanzicht van een zuiveringsinstallatie volgens figuur   1 ;   Figuur 3 : Dwarsdoorsnede van een zuiveringsinstallatie langs de lijn   III-III   volgens figuur   2 ;   Figuur 4 : Dwarsdoorsnede van een zuiveringsinstallatie längs de lijn VI-VI volgens figuur 2. 



  Figuur 1   tccnt   in dwarsdoorsnede een zuiveringsinstallatie 1 voor het zuiveren van afvalwater van nitraten en fosfaten. De   zuiveringsinstallatie l is   opgebouwd uit een cilin- 

 <Desc/Clms Page number 4> 

 drische   buitenwand   2 en drie cilindrische binnenwanden 3,
4,5, die concentrisch zijn opgesteld. Tussen de buitenwand
2 en de ernaast gelegen eerste cilindrische binnenwand 3 bevindt zich een eerste   ringvormige   ruimte   ouf anaëroob   reservoir 6. Tussen de eerste binnenwand 3 en de tweede binnenwand 4 bevindt zieh een tweede   nngvormige ruimte,   die dient als contacttank of mengreservoir 7. Tussen de tweede binnenwand 4 en de derde binnenwand 5 bevindt zich een derde   ringvormige   ruimte of anoxisch reservoir 8.

   De derde binnenwand 5 omhult een cilindrische ruimte of indik- reservoir 9. 



  Via toevoerleidingen wordt afvalwater aangevoerd naar een opvangreservoir 10, waarbij met behulp van een   fijnrooster   de grovere vervuiling uit het water wordt   gefilterd.   Het afvalwater wordt via een toevoeropening 11 in heu anaërobe reservoir 6 gelaten. Het anaërobe reservoir 6 dient als een anaërobe reactor, waarin het afvalwater wordt gezuiverd van   aanwezige fosfaten. Bovenin   dit anaërobe reservoir 6 zijn op   regelmässige   afstand van elkaar verticale schotten 12 geplaatst, waarvan de   hoog-   ongeveer een derde bedraagt van de hoogte van het   vloeiszofniveau   in het reservoir 6. In het anaerobe reservoir 6 wordt aan het afvalwater anoxisch slib toegevoegd.

   Fosfaten, die door bacteriën zijn opgeslagen worden losgelaten en   afgestaan   aan het water. Door bezinking worden bovenin het anaërobe reservoir 6 het fosfaatrijke water en   he.   anoxisch slib gescheiden. Het slib komt onderin het anaerobe reservoir 6 en   stroomt   daar rond. Het   fosfaatrijke   water blijft bovenin   he   anaërobe reservoir 6 en kan daar vanwege de schotten niet rondstromen, zodat het in het water aanwezige slib beter bezinkt. 



  Het fosfaatrijke water bovenin het anaërobe reservoir 6 wordt met behulp van een pomp vervoerd naar het binnenste indikreservoir 9, dat wordt omsloten door de binnenste, derde binnenwand 5. In het indikreservoir 9 wordt water onttrokken aan slib, bijvoorbeeld spuislib afkomstig uit een   beluchiingstank   of aerobe reactor. De hoeveelheid   fosfaatrik   water, die wordt overgepompt van het anaërobe reservoir 6 naar het indikreservoir 9 wordt geregeld met 

 <Desc/Clms Page number 5> 

 behulp van een doseerstation. Bij het overpompen van het fosfaatrijke water van het   : anaerobe reservoir 6   naar het indikreservoir 9 worden chemicaliën, zoals   bijvoorbeeld   ijzerchloridesulfaat, toegevoegd om de fosfaten te binden. 



   Het anoxische slib wordt van het anaërobe reservoir 6 geleid naar het mengreservoir 7, dat dient als een contact- tank. 



   In het mengreservoir of   coniactt. ank   7 wordt aan net anoxisch slib retourslib toegevoegd, waardoor ock de lichte bestanddelen van het afvalwater sneller en   bezeer   bezinken. 



  Dit retourslib heeft reeds eerder een   bezinkingsbehandeling   ondergaan en is bijvoorbeeld afkomstig van nabezinktanks. 



  Het anoxische reservoir 8 dient als een   anox-sche   reactor, waarin nitraat uit het afvalwater wordt   verwilderd   door middel van reductieprocessen in een nagenoeg zuurstofvrije omgeving. Afvalwater uit het mengreservoir 7 wordt in het anoxische reservoir 8 gemengd met nitraatrijk slib, dat bijvoorbeeld afkomstig is uit een aërobe reactor of beluchtingstank. In het anoxische reservoir 8 bevinden zieh bacteriën, die fosfaten verwijderen uit het afvalwater. 



  Deze bacteriën verwijderen tevens stikstof u¯ :   hec   afvalwater, waardoor de stikstofverwijderingscapacitait wordt verhoogd. Vanuit het anoxische reservoir 8 wordt het afvoerwater naar een aërobe reactor of beluchtingstank gevoerd, waarin het afvalwater met behulp van   beluchtingsrotoren   wordt belucht. Er vindt   stikstofoxydatie   plaats en nog aanwezige biologische vervuiling wordt onder toevoeging van lucht en zuurstof verwijderd. Hierna wordt het water overgepompt naar een nabezinktank, waarin een   scheiding   plaats vindt tussen slib en gereinigd water. Het slib wordt teruggevoerd naar het mengreservoir 7 van de   zuiveringsinstalla-   tie 1. Het gereinigde water wordt afgestaan aan het oppervlaktewater. 



  In het indikreservoir 9 is een   indikinstallazze   13 ge-   plaatsi.   voor het indikken van het slib-watermengsel. In de andere reservoirs 6,7 en 8   ziJn   propellers 14 geplaatst 

 <Desc/Clms Page number 6> 

 die het aanwezige   slib-waer   mengsel in beweging houden teneinde her verloop van de verschillende processen te bevorderen. 



   Behalve he   iosfaatrijke   water   afkomstig uit net anaerobe   reservoir 6 wordt ook slib van buiten de   zui7eringsinstal-   latie 1, bljvoorbeeld vanuit een   aërobe   reactor of beluch- tingstank, naar het indikreservoir 9 toegevoerd. Het inge- dikte slib bezinkt en wordt via een afvoerleiding 15 afge- voerd naar bijvoorbeeld een zogeheten sliblagune. Wanneer het indikreservoir 9 vol is, stroomt slibwater via een overloop over naar het anoxische reservoir 8. 



   Figuur 2 toont een bovenaanzicht van de zuiveringsinstal- latie 1 volgens figuur 1. Het anaërobe reservoir 6 en het mengreservoir 7 zijn overdekt   door dakplaten 15.   Dwars over de   zuiveringsinstallatie l   loopt een brug 17. Op de brug 17 zijn   aandrijfniddelen   18 aangebracht voor de   indikinstalla-   tie 13 en de propellers 14. Over de brug 17 en de dakplaten 16 kan worden gelopen om bijvoorbeeld de   aandrijfmiddelen   18 te kunnen bedienen. Het indikreservoir 9 is overdekt door   tentdoeken   19, die zijn gespannen tussen de derde cilindrische binnenwand 5 en een opstaande rand 20 langs de beide zijden van de brug 17. Het anoxische reservoir 8 is niet overdekt, zodat de bij de zuiveringsprocessen gevormde gassen kunnen ontsnappen. 



  In figuur 2 is de brug 18 aan het   linkeruite-nde   gedeeltelijk weggebroken getekend. Via toevoerleidingen 21 wordt het afvalwater toegevoerd, dat via een   fijnrooster   in het opvangreservoir 10 wordt gelaten. Vanuit het opvangreservoir 10 wordt het afvalwater de   zuiveringsinsallatie   1 in geleid. 



  Figuur 3 icon. een dwarsdoorsnede van de   zurveringsinstal-   latie 1 langs de lijn III-III uit figuur 2. De zuiveringsinstallatie l ligt gedeeltelijk onder het   maaiveld   22. In het midden van de bodem 23 van   he   indikreservoir 9 is een verdieping 24 aangebracht, waarin zieh   bezonken slib   verza- 

 <Desc/Clms Page number 7> 

 melt. In de zijwand van de verdieping 24 mondt de afvoerleiding 15 uit, waarlangs het slib wordt weggevoerd. 



  Figuur 4 toont een dwarsdoorsnede van de   zuiveringsinstal-   latie 1 langs de lijn IV-IV uit figuur 2. Een verticaal schot 12 deelt het bovenste deel van het anaërobe reservoir 6 op in verschillende segmenten.

Claims (5)

  1. CONCLUSIES 1. Zuivenngsinstallatie voor het zuiveren van vloei- stoffen, zoals afvalwater, welke zuiveringsinstallatie bestaat u X een aantal reservoirs, waarbij elk reservoir dient voor een bepaalde stap in het proces van het zuiveren van de vloeistoffen met het kenmerk, dat de reservoirs worden gevormd door een rondlopende, bijvoorbeeld cilindri- sche of elliptische, opstaande buitenwand, die een ruimte omsluit, die door een of meer binnenwanden in verschillende ruimten is onderverdeeld.
  2. 2. Zuiveringsinstallatie volgens conclusie 1 met het kenmerk, da de buitenwand en de binnenwanden cilindrisch zijn en elk op een verschillende afstand rond een gemeen- schappelijke verticale as lopen.
  3. 3. Zuiveringsinstallatie volgens conclusie 1 of 2 met het kenmerk, dat is een van de reservoirs een anaeroob reservoir voor anaërobe zuivering, waarbij een anoxisch reservoir, waarin een anoxische omgeving heerst, dient voor de verwijdering van nitraten en waarbij een indikreservoir dient voor het laten indikken van fosfaatrijk slibwaer dat vanuit het anaërobe reservoir naar het indikreservoir wordt gevoerd.
  4. 4. Zuiveringsinstallatie volgens conclusie 3 met het kenmerk, dat zich tussen het anaërobe reservoir en het ancxische reservoir een mengreservoir bevindt voor het mengen van slib afkomstig uit het anaërobe reservoir met middelen, zoals bijvoorbeeld retourslib uit een nabezinktank, voor het verbeteren van de bezinkingseigenschappen van he- slib.
  5. 5. Zuiveringsinstallatie volgens conclusie 3 of 4 met het kenmerk, dat bovenin het anaërobe reservoir verticale tussenschotten zijn geplaatst, die zich uitstrekken over een bovenste deel van de hoogte van het anaërobe reservoir.
BE9600248A 1996-03-20 1996-03-20 Zuiveringsinstallatie. BE1010125A3 (nl)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9600248A BE1010125A3 (nl) 1996-03-20 1996-03-20 Zuiveringsinstallatie.

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
BE9600248A BE1010125A3 (nl) 1996-03-20 1996-03-20 Zuiveringsinstallatie.

Publications (1)

Publication Number Publication Date
BE1010125A3 true BE1010125A3 (nl) 1998-01-06

Family

ID=3889621

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
BE9600248A BE1010125A3 (nl) 1996-03-20 1996-03-20 Zuiveringsinstallatie.

Country Status (1)

Country Link
BE (1) BE1010125A3 (nl)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3482694A (en) Method and apparatus for separation of solids from liouids
US8025798B2 (en) Modular biological fluidized bed reactor system
US4082671A (en) Sludge thickening apparatus
NL8402387A (nl) Werkwijze voor het biologisch actief zuiveren van afvalwater met een gehalte aan stikstof houdende stoffen en inrichting voor het uitvoeren van deze werkwijze.
US3140259A (en) Clarification apparatus
US3567629A (en) Process and plant for treating sewage
KR102058956B1 (ko) 고액분리장치를 이용한 하폐수 처리장치 및 처리방법
RU2136610C1 (ru) Способ дегазации активного ила и устройство для его осуществления
CN208562070U (zh) 快速生化与曝气生物滤池结合的黑臭水体处理系统
US6719911B2 (en) Apparatus and method for the treatment of a contaminated fluid
BE1010125A3 (nl) Zuiveringsinstallatie.
RU2042651C1 (ru) Способ глубокой очистки сточных вод и устройство для его осуществления
US4175041A (en) Apparatus for degassing floating sludge
US4844800A (en) Apparatus for waste water treatment
RU92657U1 (ru) Блок биологической очистки сточных вод
US4271027A (en) Sewage treatment system and process
US4173534A (en) Sludge thickening apparatus and process
RU2270809C2 (ru) Установка комбинированной очистки сточных вод
CN210001720U (zh) 含油工业污水处理装置
CN218709814U (zh) 一种含油废水处理系统
RU2747950C1 (ru) Технологическая линия для очистки смешанных производственно-дождевых и хозяственно-бытовых сточных вод
SU994435A1 (ru) Установка дл аккумулировани и глубокой очистки дождевых сточных вод
CN218561241U (zh) 一种工业废水处理装置
KR200251956Y1 (ko) 3단 처리공정을 수행하는 유량조를 구비한 접촉폭기오수 정화조
RU197400U9 (ru) Блок биологической очистки сточных вод

Legal Events

Date Code Title Description
RE Patent lapsed

Effective date: 20060331