<Desc/Clms Page number 1>
Inrichting voor het controleren van Lotto-uitslagen.
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een elektronisch toestel op zakformaat voor het controleren van Lotto-uitslagen, bestaande uit een omhulsel in kunststof waarin een aantal kleine lampjes zijn ingewerkt. Deze lampjes zijn zodanig opgesteld dat, indien men er een Lotto-formulier op legt, er onder elk cijfer van het Lottoformulier, een lampje is. Op het toestel vindt men een aantal functionele toetsen en een digitaal schermpje. Met de functionele toetsen worden de winnende Lotto-cijfers een voor een ingetoetst, waarna het toestel de lampjes doet branden die overeenkomen met de positie van het cijfer op het rooster van het Lotto-formulier.
Het gespeelde Lotto-formulier wordt dan op een welbepaalde manier op het toestel gelegd, bovenop de lampjes. Het licht schijnt dan door het formulier heen, zodat de winnende cijfers worden verlicht, en het aantal juiste kruisjes kan worden geteld.
Wekelijks speien miljoenen mensen in binnen-en buitenland mee aan het Lotto-spel.
Het principe van dit spei is vrij eenvoudig en algemeen gekend : de spelers duiden op hun Lotto-formulier een aantal getallen aan (cijfercombinaties). Dit ingevuld formulier wordt bij een Lotto-depothouder ingediend, welke ze gaat valideren. De speler wacht dan de trekking van de winnende cijfers af, en vergelijkt deze met de cijfers die hij op zijn formulier heeft ingevuld. Het aantal juiste cijfers, per vak, bepaalt of, en hoeveel de Lotto-speler heeft gewonnen.
Tot op heden bestaan er voor de Lotto-spelers slechts twee technieken om de Lottouitslag te controleren : ten eerste is er de manuele controle door de Lotto-speler zelf, waarbij hij de winnende Lotto-cijfers en zijn gespeelde Lotto-cijfers naast elkaar legt, en deze cijfer per cijfer gaat vergelijken, en manueel het aantal juiste cijfers telt. Ten tweede bestaat er momenteel een kartonnen inrichting voor het controleren van de Lotto-uitslagen (Belgisch octrooi 9300519). De winnende cijfers worden hier op het karton geschreven met pen of potlood.
Het formulier wordt tussen het karton geschoven zodanig dat de winnende cijfers en de gespeelde Lotto-cijfers naast of onder elkaar komen te liggen, waama de speler manueel, via het vergelijken van de winnende en gespeelde cijfers, zelf telt hoeveel juiste cijfers hij heeft behaald.
<Desc/Clms Page number 2>
Beide principes komen op hetzelfde neer, namelijk het handmatig, manueel vergelijken door de mens van winnende en gespeelde cijfers. Dit wordt vaak als moeilijk of lastig beschouwd, en houdt het risico van vergissingen in.
De huidige uitvinding heeft tot doel de controle van de Lotto-uitslagen voor de particuliere Lotto-speler te vergemakkelijken door de manuele vergelijking van gespeelde met winnende Lotto-cijfers door de mens te automatiseren. De uitvinding zoals zij wordt gekarakteriseerd in de conclusie, lost het probleem van de manuele vergelijking door de mens van winnende cijfers met gespeelde cijfers op door het vervaardigen van een klein elektronisch zaktoestel voor het controleren van Lottouitslagen, bestaande uit een omhulsel in kunststof waar een aantal kleine lampjes zijn ingewerkt. De lampjes zijn geschikt in de vorm van een Lotto-formulier zodanig dat, indien men er een lotto-formulier op legt, er onder elk cijfer van het lotto-formulier een lampje is.
Verder vindt men op het toestel een aantal functionele toetsen waarmee winnende Lotto-cijfers worden ingetoetst. Na het intoetsen gaan de lampjes branden die met het ingetoetste cijfer overeenkomen. Legt men het gespeelde formulier bovenop de lampjes, dan schijnen de winnende Lotto-cijfers door het formulier heen, en kan men gemakkelijk de Lotto-uitslag controleren.
De uitvinding is een totaal nieuwe benadering van de controle van Lotto-uitslagen voor de particuliere Lotto-speler. De grote voordelen van deze uitvinding zijn zijn eenvoud en vergemakkelijking van de controle van de Lotto-uitslagen voor Lottospelers, en daarmee samenhangend, de vermindering van het risico van fouten in de vergelijking.
De uitvinding wordt hiema meer in detail besproken met behulp van een figuur, welke slechts een uitvoeringswijze voorstelt.
Figuur 1 geeft een globaal bovenaanzicht van een elektronisch toestel gerealiseerd conform aan onderhavige uitvinding. Deze figuur stelt een elektronisch zaktoestel voor, voor het automatisch controleren van Lotto-uitslagen, bestaande uit een omhulsel in kunststof (1), een digitaal schermpje (2), en verschillende functionele toetsen ( (3) tot (6)). Verder vindt men op het toestel een aantal kleine lampjes geschikt in de vorm van een Lotto-bulletin (7). Toets (3) laat toe het elektronisch
<Desc/Clms Page number 3>
zaktoestel aan en af te zetten. De toets die op de figuur 1 met het nummer (4) wordt aangeduid, komt overeen met een numerieke waarde. Er is een functionele toets voor elke waarde beginnend met 0 (nul) tot en met 9 (negen). Deze toetsen laten toe de winnende lotto-cijfers in te toetsen.
Hiervoor gaat men als volgt te werk : Men zet toets (3) in de"ON"-stand om het toestel aan te zetten. Men maakt gebruik van de functionele toetsen (4) welke de numerieke waarden 0 (nul) tot 9 (negen) vertegenwoordigen om het eerste winnende lotto-cijfer in te toetsen. Dit cijfer verschijnt op het digitale schermpje (2). Vergist men zieh bij het intoetsen, dan wordt toets (5) ingedrukt waardoor het laatste ingetoetste cijfer wordt geannuleerd. Men kan dan het correcte cijfer inbrengen, welke dan ook verschijnt op het digitale schermpje. Is men akkoord met de invoer, dan drukt men op toets (6) (de ENTER-toets). Daarna gaan in het rooster de lampjes branden die overeenkomen met het ingetoetste cijfer. Dit herhaalt men tot alle winnende lotto-cijfers zijn ingetoetst. Men schuift of plaatst vervolgens het ingediende lotto-formulier over de lampjes.
De winnende cijfers schijnen dan door het formulier heen, en het aantal juiste kruisjes kunnen gemakkelijk afgelezen worden. Door de toets (3) in de"OFF"-stand te zetten schakelt men het toestel uit.