<Desc/Clms Page number 1>
Inrichting voor het stapsgewijze, over een cirkelbaan verplaatsen van de draaitafel van een ! ompot- of pottenvulmachinetl
Deze uitvinding heeft betrekking op een inrichting voor het stapsgewijze, over een cirkelbaan, verplaatsen van de draaitafel van een ompot- of pottenvulmachine, bestaande uit, c. m., een ten opzichte van een frame verdraaibare schijf waarop over de omtrek een reeks houders voor bedoelde potten zijn aangebracht, welke schijf op een verticale as is bevestigd.
Dergelijke inrichtingen zijn bekend en er zijn daartoe mechanismes uitgedacht om de draaitafel tussen twee verdraaiingen in stil te leggen ten einde de nodige vulbewerkingen van de potten uit te voeren. In de tot nog toe bekende apparaten of inrichtingen van bedoelde soort zijn meestal middelen voorzien om de draaitafel progressief tot stilstand te brengen, hetgeen anders de lichte teelaarde in de potten zou compacteren, wat als een nadeel bij het verspenen van de plantjes wordt aanzien. Deze middelen zijn ingewikkeld en vallen dus duur uit. Meestal ook nemen hierdoor de inrichtingen of apparaten een grote ruimte in.
De uitvinding heeft dus tot doel een inrichting voor te schrijven die niet alleen de stapsgewijze verplaatsing van een dergelijke draaitafel met technisch betrouwbare middelen verzekert en daarenboven het voordeel biedt zowel het tot stilstand brengen van de draaitafel, als het terug in beweging hiervan progressief te doen plaatsvinden, maar die vooral een compacte bouw toelaat. Hierdoor bewaart de lichte grond, die anders als gevolg van de bruuske acceleratie en afremming van de draaitafel een neiging vertoont tot compacteren, zijn gewenste densiteit, hetgeen voor het gadeslaan van de verspeenbewerkingen van zeer groot belang is.
Om dit volgens de uitvinding mogelijk te
EMI1.1
maken, is op hogerbedoelde as een maltezerkruis bevestigd en zijn middelen voorzien om bedoeld maltezerkruis met een progressieve
<Desc/Clms Page number 2>
acceleratie en deceleratie gedeeltelijk te verdraaien en tussen twee gedeeltelijke verdraaiingen in, te blokkeren, waartoe hogerbedoeld maltezerkruis een aantal armen vertoont dat overeenstemt met het aantal houders voor de potten en elke arm langs de omtrek van het maltezerkruis een uitgehold boogvormig profiel vertoont dat, bij verdraaiing van hogerbedoclde schijf, in contact komt met het bolle boogvormig profiel van een vergrendelorgaan dat op een continu ronddraaiende plaat is bevestigd,
die daarenboven nog een duwrolletje draagt dat tijdens de ronddraaiende beweging van bedoelde plaat eerst tussen twee armen van hogerbedoeld maltezerkruis kan dringen en nadien in contact kan komen met een van bedoelde armen om hiertegen te drukken ten einde het rnaltezerkruis te verdraaien tot bedoeld duwrolletje van tussen hogerbedoelde armen van het maltezerkruis treedt.
Steeds volgens de uitvinding zijn hogerbe-
EMI2.1
doeld aan een uiteinde en hogerbedoeld duwrolletje aan het ander uiteinde van hogerbedoelde continu ronddraaiende plaat gemonteerd en heeft hogerbedoelde ronddraaiende plaat zijn draaias in de hartlijn van hogerbedoeld bol boogvormig vergrendelorgaan dat op hogerbedoelde plaat is gemonteerd.
Andere details en voordelen van de uitvinding zullen blijken uit de hiernavolgende beschrijving van een inrichting voor het stapsgewijze over een cirkelbaan verplaatsen van een ompotof pottenvulmachine, volgens de uitvinding. Deze beschrijving wordt uitsluitend bij wijze van voorbeeld gegeven en beperkt de uitvinding niet. De verwijzingscijfers hebben betrekking op de hieraan toegevoegde figuren.
Figuur 1 is een perspectivische voorstelling met uiteengenomen onderdelen van de essentiële organen van de inrichting volgens de uitvinding.
Figuren 2 tot 5 illustreren, op een andere schaal, de samenwerking tussen de verdraaibare plaat en het maltezerkruis in een inrichting volgens de uitvinding.
De inrichting door deze figuren voorgesteld, bevat onder meer frameonderdelen 1 en 2 en een aan het frameonder-
<Desc/Clms Page number 3>
deel 1 bevestigde steunplaat 3 voor een as 4.
Op de as 4 wordt de draaitafel 5 bevestigd.
De draaitafel 5 wordt langs de omtrek met een cirkelvormige band 6 uitgerust waarop in naar buiten uit springende steunen 7 telkens een draagplaatje 8 voor een niet voorgestelde pot wordt bevestigd. De cirkelvormige band 6 wordt door boutjes 9 aan de draaitafel bevestigd.
Onderaan de draaitafel. 5 wordt het maltezerkruis 10 door middel van een reeks bouten It bevestigd.
Het maltezerkruis 10 telt zoveel armen 10' als er draagplaatjes 8 voorzien zijn zodat er eveneens evenveel spleten 12 tussen de armen 10'ontstaan.
Op het frameonderdeel 1 wordt een behuizing 13, waarin de aandrijfas 14 onder een hoek van 900 de as 15 aandrijft, vast gemonteerd. Op de continu aangedreven as 15 zit het plaatje 16 door gebruikelijke middelen gefixeerd. Dit continu ronddraaiend plaatje 16 draagt aan een uiteinde een duwrolletje 17 en aan het andere uiteinde een vergrendelorgaan 18.
De hoogte waarop het plaatje 16 wordt gemonteerd, is zodanig dat het duwrolletje 17 en het vergrendelorgaan 18 nagenoeg in hetzelfde vlak voorkomen als het maltezerkruis 10.
De wederzijdse werking van het plaatje 16 en van het maltezerkruis 10 kan best afgelezen worden uit de figuren 2 tot 5. Tijdens de continue verdraaiing van het plaatje 16 ontstaan achtereenvolgens de vier in de figuren 2 tot 5 afgebeelde standen.
In figuur 2 is het vergrendelorgaan 18 van het plaatje 16 in contact met de holle zijde 19 van een der armen 10' van het maltezerkruis 10. De vergrendeling van het maltezerkruis en dus van de daarmede verbonden draaitafel 5 ontstaat bij het eerste contact tussen het vergrendelorgaan 18 en de holle zijde 19 van de overeenstemmende arm 10'. Bij het verbreken van het contact tussen deze onderdelen, d. i. in de stand afgebeeld door figuur 3, is het duwrolletje 17 volledig in een spleet 12 tussen twee armen 10' gedrongen. Het duwrolletje dat samen met het plaatje 16 volgens pijl 24 (figuur 3) wordt verplaatst, verplaatst dus ook in dezelfde richting het maltezerkruis.
<Desc/Clms Page number 4>
Deze beweging wordt voortgezet tot de stand volgens figuur 4 wordt bereikt. De versnelling waarmede het maltezerkruis 10 wordt bewogen, bereikt een maximale waarde in de stand volgens bedoelde figuur 4. Bij de verdere verdraaiing van het plaatje 16 waarbij de stand volgens figuur 5 wordt bereikt, vermindert de snelheid waarmede het maltezerkruis 10 wordt verdraaid. Bij het einde van de verdraaiing, wanneer de stand volgens figuur 5 wordt bereikt, begint ook de vergrendelfase door het in contact komen van de bolle zijde van het vergrendelorgaan 18 met de holle zijde van de betreffende arm 10'van het maltezerkruis 10.
De ronding van de bolle zijde van het vergrendelorgaan 18 is derwijze berekend dat de contacttijd tussen het vergrendelorgaan en de holle zijde van een arm 10'overeenstemt met de tijd tussen het ogenblik waarop het duwrolletje 17 eerst uit een spleet J 2 tussen twee armen 10'treedt en het ogenblik waarop het duwrolletje terug zijdelings tegen een arm 10'van het maltezerkruis aandrukt.
De hartlijn rond dewelke het plaatje 16 roteert, stemt overeen met de as van het cirkelvormig gedeelte van het vergrendelorgaan 18.
De progressieve acceleratie en de daaropvolgende deceleratie van de verdraaiing van de draaitafel, hetgeen een voorname doelstelling van de uitvinding is, wordt dus perfekt door het zopas beschreven mechanisme bekomen.
Trillingen die zieh in de draaitafel zouden kunnen voordoen, worden tenslotte nog opgevangen en geneutraliseerd door de aanwezigheid van een rem 20, die onder invloed van een trekveer 21 inwendig tegen de band 6 van de draaitafel aangedrukt wordt gehouden. Het draaispilletje van deze rem wordt gevormd door het boutje 22. Aan het tweede boutje 23 wordt de trekveer met een uiteinde bevestigd.
De verdraaiing van de draaitafel geschiedt dus zonder trillingen, het versnellen en het daaropvolgend vertragen van de draaibewegingen van de draaitafel 5 geschiedt dus zeer progressief. Door zijn concept is de inrichting uiterst compact wat als
<Desc/Clms Page number 5>
een bijzonder merkwaardig voordeel van de uitvinding mag worden aanzien.
De uitvinding is echter niet beperkt tot de hierboven beschreven uitvoeringsvorm en vele wijzigingen zouden hieraan kunnen worden aangebracht zonder buiten het raam van de octrooiaanvrage te treden. Zo is het duidelijk dat het aantal armen van het maltezerkruis steeds wordt aangepast aan het aantal houders voor de potten.