TR2023008139T2 - Zararli otlarin kontrol edi̇lmesi̇ne yöneli̇k yöntem - Google Patents

Zararli otlarin kontrol edi̇lmesi̇ne yöneli̇k yöntem

Info

Publication number
TR2023008139T2
TR2023008139T2 TR2023/008139 TR2023008139T2 TR 2023008139 T2 TR2023008139 T2 TR 2023008139T2 TR 2023/008139 TR2023/008139 TR 2023/008139 TR 2023008139 T2 TR2023008139 T2 TR 2023008139T2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
pyroxasulfone
methyl
acid
resistant
plants
Prior art date
Application number
TR2023/008139
Other languages
English (en)
Inventor
Itaya Daigo
Original Assignee
Kumiai Chemical Industry Co Ltd
Filing date
Publication date
Application filed by Kumiai Chemical Industry Co Ltd filed Critical Kumiai Chemical Industry Co Ltd
Publication of TR2023008139T2 publication Critical patent/TR2023008139T2/tr

Links

Abstract

Piroksasülfonla toprak işleminin gerçekleştirildiği duruma yönelik olarak daha etkili bir zararlı ot kontrol yöntemi temin edilmektedir. Mevcut buluş, %15?ten az olmayan bir kil içeriğine veya %65?ten az bir kum içeriğine sahip bir bileşime yer veren toprak için piroksasülfon iğne kristalleriyle işlemin yapıldığı bir zararlı ot kontrol yöntemini temin etmektedir.

Description

TARIFNAME ZARARLI OTLARIN KONTROL EDILMESINE YÖNELIK YÖNTEM TEKNIK ALAN Mevcut bulus, piroksasülfon igne kristalleri kullanilarak zararli otlarin kontrol edilmesine yönelik bir yöntemle ilgilidir. Daha belirgin bir ifadeyle mevcut bulus, söz konusu forma sahip piroksasülfon kristallerinin, yüksek bir herbisit (ot öldürücü) etkinin elde edilmesi amaciyla belirli bir toprak dokusuna sahip topraga uygulanmasiyla nitelendirilen bir zararli ot kontrol yöntemiyle ilgilidir.
ALT YAPIYI OLUSTURAN TEKNIK Piroksasülfon, bilinen bir herbisit etken bilesenidir (patent belgesi 1) ve Japonya dâhil olmak üzere bazi ülkelerde piyasada mevcut bulunmaktadir. Piroksasülfonun çim zararli otlari, örnegin darican (Echinochloa crus-ga/Ii), çatal otu (Digitaria ci/iaris), kirpi dari (Setaria viridis), tek yillik salkim otu (Poa annua), kanyas (Sorghum halepense (L.) Pers.), tarla tilkikuyrugu (A/opecurus myosuroides), Italyan çimi (Lo/ium multiflorum), sert çim (Lo/ium rigidum), yabani yulaf (Avenafatua L.), kordon otu (Beckmannia syzigachne) ve beyaz yulaf (Avena sativa L.) üzerinde; ispanakgillere ait otlar üzerinde; genis yaprakli otlar, örnegin tirson (Persicaria Iapathifolia), kazayagi (Chenopodium album), kus otu (Stellaria media L), imam pamugu (Abutilon theophrasti), dikenli ebegümeci (Sida spinosa), büyük zarfli sesbanya (Sesbania exe/tata), arsiz zaylan (Ambrosia artemisiifo/ia L.), tarla sarmasigi (Ipomoea nil (L.) Roth), yapiskan otu (Ga/iumspurium var. echinospermon), circamuk (Veronica persica), adi yavsan otu (Veronica hederifo/ia), baltutan (Lamium amp/exicau/e) ve mançurya meneksesi (Vio/a mandshurica) üzerinde ve çok yillik ve tek yillik papirüsgil otlari, örnegin topalak (Cyperus rotundus), yer bademi (Cyperus escu/entus), killingi sazi (Ky//inga brevifolia var. Ieiolepis), Asya yassi kenarli sazi (Cyperus microiria) ve pirinç yassi sazi (Cyperus iria) üzerinde yüksek herbisit etki sergiledigi ve genis bir herbisit spektrumuna sahip oldugu bilinmektedir (patent disi belge 1).
Genel olarak toprak islemi, bir herbisitin kullanildigi ve tarlalarda etkili olan bir yöntemdir. Toprak isleminin uzun bir süre boyunca zararli kontrolü saglamasi beklenebilirse de, islemin herbisit etkisi tarlalardaki islemin sonrasinda söz konusu olan çevre kosullarina bagli olarak degismektedir. Örnegin, toprak tipi ve herbisit islemi sonrasindaki yagis, herbisit etkiyi degistiren faktörlerdir ve herbisit etki, toprak tipi ile yagisin kombinasyonuna bagli olarak azalabilmektedir. Öte yandan üretim yöntemine bagli olarak, elde edilen piroksasülfon kristalleri, sütun formunun veya igne formunun özelliklerini temsil eden farkli X isini toz kirinimi spektrumlarini sergilemektedir. Ayrica, kristal formdaki farkliligin islatilabilirlik, yeniden dispersiyon haline getirilebilirlik ve benzerlerinde farkliliklara yol açtigi da bilinmektedir (patent belgesi 2). Öte yandan piroksasülfon kristal formundaki farkliligin herbisit etkide herhangi bir farkliliga yol açtigi bilinmemektedir.
ILGILI TEKNIGE AIT BELGELER PATENT BELGELERI PATENT DISI BELGE Patent disi belge 1: Yoshihiro Yamaji, Hisashi Honda, Masanori Kobayashi, Ryo Hanai, Jun Inoue. “Weed Control efficacy of a novel herbicide, pyroxasulfone (yeni bir herbisit BULUSUN ÖZETI BULUSLA CÖZÜLECEK OLAN SORUNLAR Mevcut bulusun bir amaci, piroksasülfonla toprak isleminin gerçeklestirildigi durumda daha etkili bir zararli ot kontrol yönteminin temin edilmesidir.
SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE YÖNELIK ARAÇLAR Mevcut bulusun sahibi yogun çalismalari neticesinde, belirli bir bilesime sahip bir toprakta piroksasülfon igne kristalleriyle toprak islemi yapilmasi yoluyla yukaridaki amaca ulasilabilecegini kesfetmis ve böylece mevcut bulusu tamamlamis bulunmaktadir.
Mevcut bulusun uygulamalari asagidaki gibidir: veya %65lten az bir kum içerigine sahip topragin piroksasülfon igne kristalleriyle islemden geçirilmesidir. veya %65lten az bir kum içerigine sahip topragin, piroksasülfon igne kristallerini barindiran bir toz veya bulamacin pulverize edilmesi (toz haline getirilmesi) seklindeki adim vasitasiyla elde edilen bir kimyasal tarim maddesi formülasyonuyla islemden geçirilmesidir. formülasyonu islatilabilir toz, islatilabilir granül, sulu süspansiyon veya yagli süspansiyon seklindedir. toprak islemini izleyen ilk 7 gün sirasindaki kümülâtif yagis, 15 mmlden azdir.
BULUSUN ETKILERI Mevcut bulus sayesinde, önceden belirlenmis kosullar altinda piroksasülfonla yapilan toprak isleminde yüksek bir herbisit etki saglanmasi mümkün olmaktadir.
BULUSUN GERCEKLESTIRILME BiciMi Mevcut bulusta, piroksasülfon kullanilmaktadir. Bu ad, ISO adidir (Uluslararasi Standartlar Örgütü ortak adi). Kimyasal adi ise 3-[5-(diflorometoksi)-1-metil-3- (triflorometil)pirazol-4-ilmetilsülfonil]-4,5-dihidro-5,5-dimetil-1,2-oksazol seklindedir.
Piroksasülfon kristallerinin formu olarak igne kristalleri ve sütun kristalleri olmak üzere iki tip form mevcuttur. Bu formlar üretim yöntemleriyle birlikte patent belgesi 2lde ifsa edilmektedir. Burada, kristal formuyla ilgili “igne” terimi, gözlemlenecek olan kristalin ortografik görünüsünde dikdörtgen biçiminin söz konusu oldugu varsayildigi zaman, dikdörtgenin uzun kenarinin uzunlugunun, kisa kenarinin uzunlugunun 10 katindan fazla olmasi anlamina gelmektedir. Kristal formuyla ilgili “sütun” terimi ise, dikdörtgenin kisa ve uzun kenarlarinin uzunluklari arasindaki oranin 1:1 ila 1:10 ve tercihen 1:1 ila 1:5 araliginda olmasi anlamina gelmektedir. Piroksasülfon kristallerinin formunun optik veya elektron mikroskopisi gibi yollardan gözlemlenmesi mümkündür ve gözlem yöntemi konusunda belirgin bir sinirlama söz konusu degildir. Mevcut bulusta kullanilan piroksasülfon igne kristallerinin sütun formundaki kristallere ait bir karisimi barindirmasi mümkün olmakla birlikte, bunlardan 10 tanesi rastgele gözlemlendigi zaman 8 veya daha fazla kristalin igne formuna sahip olmasi tercih edilen bir durumdur.
Piroksasülfon igne kristallerinin herbisit etken bileseni olarak kullanildigi durumlarda kristallerin tek basina kullanilmasi mümkün olmakla birlikte, emniyet, kullanim kolayligi ve benzer açilardan, kristaller kullanim öncesinde tercihen bir kimyasal tarim maddesi adjuvanini barindiran bir kimyasal tarim maddesi bilesiminde, yani bir kimyasal tarim maddesi formülasyonunda yer alacak biçimde islemden geçirilmektedir.
Mevcut bulusta kullanilan piroksasülfon igne kristalleri, bilinen klasik formülasyon teknikleri vasitasiyla, çesitli kimyasal tarim maddesi formülasyonlarinda yer alacak biçimde islemden geçirilebilmektedir. Bu tür kimyasal tarim maddesi formülasyonlari (asagida, mevcut bulusa uygun kimyasal tarim maddesi formülasyonlari olarak anilmalari mümkündür) da mevcut bulusun kapsamina dâhil bulunmaktadir. Mevcut bulusa uygun kimyasal tarim maddesi formülasyonlari, piroksasülfon igne kristallerini barindiran bir toz veya bulamacin pulverize edilmesi seklindeki adim vasitasiyla elde edilebilmektedir.
Mevcut bulusta kullanilan kimyasal tarim maddesi formülasyonu formunun örnekleri arasinda toz formülasyonlar ve granüler formülasyonlar gibi tarim arazisi veya benzer alanlar üzerine püskürtülmeye yönelik formülasyon modlari ve islatilabilir tozlar, islatilabilir granüller, sulu süspansiyonlar ve yagli süspansiyonlar gibi sprey su içinde süspansiyon haline getirme yoluyla hazirlanan ve tarim arazisi veya benzer alanlar üzerine püskürtülmeye yönelik olan süspansiyonlar seklindeki formülasyon modlari yer almakla birlikte, tamami bunlarla sinirli degildir.
Kimyasal tarim maddesi formülasyonu formunun tercih edilen örnekleri arasinda islatilabilir tozlar, islatilabilir granüller, sulu süspansiyonlar ve yagli süspansiyonlar gibi sprey su içinde süspansiyon haline getirme yoluyla hazirlanan ve tarim arazisi veya benzer alanlar üzerine püskürtülmeye yönelik olan süspansiyonlar seklindeki formülasyon modlari yer almaktadir.
Bir moda göre, kimyasal tarim maddesi formülasyonu formunun daha fazla tercih edilen özel örnekleri arasinda islatilabilir tozlar ve islatilabilir granüller gibi kati Kati formülasyonlarin daha da fazla tercih edilen özel örnekleri arasinda islatilabilir tozlar yer almaktadir.
Baska bir moda göre, kimyasal tarim maddesi formülasyonu formunun daha fazla tercih edilen özel örnekleri arasinda sulu süspansiyonlar ve yagli süspansiyonlar gibi sivi formülasyonlar yer almaktadir.
Sivi formülasyonlarin daha da fazla tercih edilen özel örnekleri arasinda sulu piroksasülfon igne kristalleri) ve kimyasal tarim maddesi adjuvani olarak da bir yüzey aktif maddeyi ve bir kati tasiyiciyi barindiran toz halindeki kati formülasyonlardir. söz konusu degildir. piroksasülfon igne kristalleri) ve kimyasal tarim maddesi adjuvani olarak da bir yüzey aktif maddeyi ve bir kati tasiyiciyi barindiran toz halindeki kati formülasyonlardir. söz konusu degildir. 8qu süspansiyonlar, bir kimyasal tarim maddesi etken bilesenini (mevcut bulusta piroksasülfon igne kristalleri) ve kimyasal tarim maddesi adjuvani olarak da bir yüzey aktif maddeyi ve suyu barindiran sulu sivi formülasyonlardir. Sulu süspansiyonlarin üretilmesine yönelik yöntemler konusunda herhangi bir sinirlama söz konusu degildir.
Yagli süspansiyonlar, bir kimyasal tarim maddesi etken bilesenini (mevcut bulusta piroksasülfon igne kristalleri) ve kimyasal tarim maddesi adjuvani olarak da bir yüzey aktif maddeyi ve bir yagli dispersiyon ortamini barindiran yagli sivi formülasyonlardir.
Yagli dispersiyon ortami olarak, kimyasal tarim maddesi etken bilesenine yönelik zayif bir çözücü tercihen kullanilmaktadir. Yagli süspansiyonlarin üretilmesine yönelik yöntemler konusunda herhangi bir sinirlama söz konusu degildir.
Dâhil edilen yüzey aktif maddenin miktarinin ve oraninin, bu alanda deneyimli kisilerce uygun biçimde ayarlanmasi mümkündür. Tek bir yüzey aktif madde tipinin tek basina kullanilmasi ya da istege bagli iki veya daha fazla yüzey aktif madde tipine ait bir kombinasyonun kullanilmasi mümkündür. Yüzey aktif madde örnekleri arasinda asagidakiler yer almakla birlikte, tamami bunlarla sinirli degildir: Iyonik olmayan yüzey aktif maddeler, örnegin polioksialkilen yag asidi esterleri, polioksialkilen sorbitan yag asidi esterleri, polioksialkilen sorbitol yag asidi esterleri, polioksialkilen hintyaglari, polioksialkilen hidrojenlenmis hintyaglari, poligliserin yag asidi esterleri, polioksialkilen alkil eterler, polioksialkilen alkil aril eterler, polioksialkilen aril fenil eterler, sorbitan monoalkilatlar, asetilen alkoller ve asetilen diol ve bunlarin alkilen oksit katma bilesikleri; katyonik yüzey aktif maddeler, örnegin tetraalkilamonyum tuzlari, alkilaminler ve alkil pirimidinyum tuzlari; anyonik yüzey aktif maddeler, örnegin alkil aril sülfonik asit tuzlari, örnegin alkilbenzen sülfonatlar ve bunlarin kondansatlari, dialkil sülfonik asit tuzlari, dialkil suksinik asit tuzlari, aril sülfonik asit tuzlari ve bunlarin kondansatlari, alkil sülfürik asit ester tuzlari, alkil fosforik asit ester tuzlari, alkil aril sülfürik asit ester tuzlari, alkil aril fosforik asit ester tuzlari, lignin sülfonik asit tuzlari, polikarboksilik asit tuzlari, polioksialkilen alkil eter sülfürik asit tuzlari, polioksialkilen alkil eter fosforik asit tuzlari, polioksialkilen aril eter sülfürik asit tuzlari, örnegin polioksietilen distirilfenileter sülfatlar, polioksialkilen aril eter fosforik asit tuzlari, polioksialkilen alkil aril eter sülfürik asit tuzlari ve polioksialkilen alkil aril eter fosforik asit tuzlari; amfoterik yüzey aktif maddeler, örnegin alkil betainler, alkilamin oksitler, alkil imidazolinyum betainler, amino asitler ve lesitinler; silikon bazli yüzey aktif maddeler, örnegin polieter-modifiye silikonlar ve flor bazli yüzey aktif maddeler, örnegin perfloroalkil sülfonik asit, perfloroalkil karboksilik asit ve florlu telomer alkoller.
Dâhil edilen kati tasiyicinin miktarinin ve oraninin, bu alanda deneyimli kisilerce uygun biçimde ayarlanmasi mümkündür. Tek bir kati tasiyici tipinin tek basina kullanilmasi ya da istege bagli iki veya daha fazla kati tasiyici tipine ait bir kombinasyonun kullanilmasi mümkündür. Kati tasiyici örnekleri arasinda asagidakiler yer almakla birlikte, tamami bunlarla sinirli degildir: Mineral tozlar, örnegin bentonit, talk, kil, kaolin, diyatomlu toprak, amorf silisyum dioksit, kalsiyum karbonat ve magnezyum karbonat; organik maddeler, örnegin glikoz, seker ve laktoz gibi sakkaridler, karboksimetil selüloz ve tuzlari, nisasta, dekstrin ve türevleri, mikrokristalin selüloz ve üre ve suda çözünür inorganik tuzlar, örnegin sodyum sülfat, amonyum sülfat ve potasyum klorür.
Dâhil edilen yagli dispersiyon ortaminin miktarinin ve oraninin, bu alanda deneyimli kisilerce uygun biçimde ayarlanmasi mümkündür. Tek bir yagli dispersiyon ortami tipinin tek basina kullanilmasi ya da istege bagli iki veya daha fazla yagli dispersiyon ortami tipine ait bir kombinasyonun kullanilmasi mümkündür. Yagli dispersiyon ortami örnekleri arasinda asagidakiler yer almakla birlikte, tamami bunlarla sinirli degildir: Hayvansal yaglar, örnegin balina yagi, balikyagi, misk yagi ve vizon yagi; bitkisel yaglar, örnegin soya yagi, kolza tohumu yagi, misirözü yagi, misir yagi, ayçiçegi yagi, pamuk yagi, bezir yagi, hindistancevizi yagi, palmiye yagi, devedikeni yag, ceviz yagi, fistik yagi, zeytinyagi, papaya yagi, kamelya yagi, hurma yagi, susam yagi, pirinç kepek yagi, yerfistigi yagi, tung yagi, ayçiçegi yagi ve hintyagi; yag asidi esterleri, örnegin metil oleat, kolza tohumu yagi metil esterleri ve kolza tohumu yagi etil esterleri ve mineral yaglar, örnegin parafinler, olefinler, alkilbenzenler (toluen, ksilen, mesitilen ve etilbenzen gibi), alkilnaftalinler (metilnaftalin, dimetilnaftalin ve etilnaftalin), kerosen ve fenilksililetan.
Ayrica, mevcut bulusta kullanilan kimyasal tarim maddesi formülasyonu arzu edilmesi halinde, örnegin asagidakiler gibi kimyasal tarim maddesi adjuvanlarini da barindirabilmektedir: Baglayicilar, örnegin nisasta, alginik asit, gliserin, polivinilpirrolidon, poliüretan, polietilen glikol, polipropilen glikol, polibuten, polivinil alkol, parlak zamk, sivi parafin, etil selüloz, polivinil asetat ve polisakkarid kivamlastiricilar (ksantan zamki, Arap zamki ve guar zamki gibi); yaglayicilar, örnegin kalsiyum stearat, talk ve silis; donmaya karsi koruyucular, örnegin nispeten düsük moleküler agirliklara sahip suda çözünür maddeler (üre ve adi tuz gibi) ve suda çözünür polihidrik alkoller (propilen glikol, etilen glikol, dietilen glikol ve gliserin gibi); renklendirici maddeler, örnegin Parlak Mavi FCF, Siyanin Yesili G ve Erio Yesili G; antiseptikler, örnegin sorbik asit, potasyum sorbat, paraklorometaksilenol, butil parahidroksibenzoat, sodyum benzizotiyazolin-3-on; pH ayarlayici maddeler, örnegin inorganik asitler (hidroklorik asit, sülfürik asit ve fosforik asit gibi), organik asitler (sitrik asit, fitalik asit ve suksinik asit gibi), organometalik tuzlar (sodyum sitrat ve potasyum hidrojen fitalat gibi), inorganik metal tuzlari (disodyum hidrojen fosfat, sodyum dihidrojen fosfat, dipotasyum hidrojen fosfat, potasyum dihidrojen fosfat, sodyum karbonat, potasyum karbonat ve sodyum borat gibi), hidroksitler (sodyum hidroksit ve potasyum hidroksit gibi) ve organik aminler (trietanolamin gibi) ve köpük önleyici maddeler, örnegin silikon bazli köpük önleyici maddeler (dimetilpolisiloksan ve polifenilsiloksan gibi), yag asitleri (miristik asit gibi) ve yag asidi metal tuzlari (sodyum stearat gibi). Mevcut bulusa uygun kimyasal tarim maddesi formülasyonu sivi bir formülasyon seklinde oldugu zaman, arzu edilmesi halinde bir kivamlastiriciyi barindirmasi mümkündür. Kivamlastirici örnekleri arasinda yukarida kati tasiyici ve baglayici olarak açiklanan malzemeler yer almakla birlikte, tamami bunlarla sinirli degildir. Mevcut bulusa uygun kimyasal tarim maddesi formülasyonunda kimyasal tarim maddesi adjuvanlarinin kullanildigi durumlarda, dahil edilen adjuvanlarin miktar ve oranlarinin, bu alanda deneyimli kisilerce uygun biçimde ayarlanmasi mümkündür.
Mevcut bulusta kullanilan kimyasal tarim maddesi formülasyonu, arzu edilmesi halinde toksisite azaltici bir maddeyi barindirabilmektedir. Toksisite azaltici maddenin kullanildigi durumlarda, dahil edilen maddenin miktarinin ve oraninin, bu alanda deneyimli kisilerce uygun biçimde ayarlanmasi mümkündür. Tek bir toksisite azaltici madde tipinin tek basina kullanilmasi ya da istege bagli iki veya daha fazla toksisite azaltici madde tipine ait bir kombinasyonun kullanilmasi mümkündür. Toksisite azaltici madde örnekleri arasinda asagidakiler yer almakla birlikte, tamami bunlarla sinirli degildir: Benoksakor, furilazol, diklormid, disiklonon, DKA-24 (N1,N2-diallil-N2- dikloroasetilglisinamid), AD-67 (4-dikloroasetil-1-oksa-4-azaspiro [4.5] dekan), PPG- dikloroasetil-2,2,5-trimetil-1,3-oksazolidin), klokintoset-meksil, naftalik anhidrit (1,8- naftalik anhidrit), mefenpir-dietil, mefenpir, mefenpir-etil, fenklorazol-etil, fenklorim, MG- 191 (2-diklorometil-2-metil-1,3-dioksan), siyometrinil, flurazol, fluksofenim, izoksadifen, izoksadifen-etil, oksabetrinil, siprosülfamid, düsük alkille degistirilmis benzoik asit, TI-35 (1-dikloroasetilazepan) ve N-(2-metoksibenzoil)-4-[(metilaminokarbonil)amino]benzen sülfonamid (kimyasal adi, CAS sicil numarasi: 129531-12-0).
Mevcut bulusta kullanilan kimyasal tarim maddesi formülasyonu, arzu edilmesi halinde piroksasülfon igne kristallerinden farkli ek bir herbisit etken bilesenini barindirabilmektedir. Ek herbisit etken bileseninin dahil edildigi durumlarda, dahil edilen bilesenin miktarinin ve oraninin, bu alanda deneyimli kisilerce uygun biçimde ayarlanmasi mümkündür. Tek bir ek herbisit etken bileseni tipinin tek basina kullanilmasi ya da istege bagli iki veya daha fazla ek herbisit etken bileseni tipine ait bir kombinasyonun kullanilmasi mümkündür. Ek herbisit etken bileseni örnekleri arasinda asagidakiler yer almakla birlikte, tamami bunlarla sinirli degildir: Ioksinil, aklonifen, akrolein, azafenidin, asiflorfen (sodyum veya benzerleriyle olusturdugu tuzlari dahil olmak üzere), azimsulfuron, asulam, asetoklor, atrazin, anilofos, amikarbazon, amidosulfuron, amitrol, aminosiklopiraklor, aminopiralid, amiprofos-metil, ametrin, alaklor, alloksidim, izouron, izoksaklortol, izoksaflutol, izoksaben, izoproturon, ipfenkarbazon, imazakin, imazapik (amin veya benzerleriyle olusturdugu tuzlari dahil olmak üzere), imazapir (izopropilamin veya benzerleriyle olusturdugu tuzlari dahil olmak üzere), imazametabenz-metil, imazamoks, imazetapir, imazosulfuron, indaziflam, indanofan, eglinazin-etil, esprokarb, etametsulfuron-metil, etalfluralin, etidimuron, etoksisulfuron, etoksifen-etil, etofumesat, etobenzanid, endotal-disodyum, oksadiazon, oksadiargil, oksaziklomefon, oksasulfuron, oksiflorfen, orizalin, ortosulfamuron, orbenkarb, oleik asit, kafenstrol, karfentrazon-etil, karbutilat, karbetamid, kizalofop (kizalofop-etil), kizalofop-P-etil, kizalofop-P-tefuril, kinoklamin, kinklorak, kinmerak, kumiluron, klasifos, glifosat (sodyum, potasyum, amonyum, amin, propilamin, izopropilamin, dimetilamin, trimesyum veya benzerleriyle olusturdugu tuzlari dahil olmak üzere), glufozinat (amin, sodyum veya benzerleriyle olusturdugu tuzlari dahil olmak üzere), glufozinat-P-sodyum, kletodim, klodinafop-propargil, klopiralid, klomazon, klometoksifen, klomeprop, kloransulam-metil, kloramben, kIoridazon, klorimuron-etil, kIorsuIfuron, klortal-dimetil, kIortiyamid, kIorfitaIim, klorflurenol-metil, kIorprofam, kIorbromuron, kIoroksuron, klorotoluron, ketospiradoks (sodyum, kalsiyum, amonyum veya benzerleriyle olusturdugu tuzlari dahil olmak üzere), saflufenasil, sarmentin, siyanazin, siyanamid, diuron, dietatil-etil, dikamba (amin, dietilamin, izopropilamin, diglikolamin, sodyum, lityum veya benzerleriyle olusturdugu tuzlari dahil olmak üzere), sikloat, sikloksidim, diklosulam, siklosulfamuron, siklopiranil, siklopirimorat, diklobenil, diklofop-P-metil, diklofop-metil, diklorprop, diklorprop-P, dikuat, ditiyopir, siduron, dinitramin, sinidon-etil, sinosulfuron, dinoseb, dinoterb, sihalofop-butil, difenamid, difenzokuat, diflufenikan, diflufenzopir, simazin, dimetaklor, dimetametrin, dimetenamid, dimetenamid-P, simetrin, dimepiperat, dimefuron, sinmetilin, svep, sulkotrion, sulfentrazon, sulfozat, sülfosulfuron, sülfometuron-metil, setoksidim, terbasil, daimuron, takstomin A, dalapon, tiyazopir, tiafenasil, tiyenkarbazon (sodyum tuzu, metil esteri ve benzerleri dahil olmak üzere), tiyokarbazil, tiyobenkarb, tidiazimin, tifensulfuron-metil, desmedifam, desmetrin, tetflupirolimet, tenilklor, tebutam, tebutiyuron, tepraloksidim, tefuriltrion, tembotrion, terbutilazin, terbutrin, terbumeton, topramezon, tralkoksidim, triaziflam, triasulfuron, triafamon, tri-allat, trietazin, triklopir, triklopir-butotil, trifludimoksazin, tritosulfuron, triflusulfuron-metil, trifluralin, trifloksisulfuron-sodyum, tribenuron-metil, tolpiralat, naptalam (sodyum veya benzerleriyle olusturdugu tuzlari dahil olmak üzere), naproanilid, napropamid, napropamid-M, nikosulfuron, neburon, norflurazon, vernolat, parakuat, halauksifen-benzil, halauksifen-metil, haloksifop, haloksifop-P, haloksifop-etotil, halosafen, halosulfuron-metil, bikslozon, pikloram,10 pikolinafen, bisiklopiron, bispiribak-sodyum, pinoksaden, bifenoks, piperofos, piraklonil, pirasulfotol, pirazoksifen, pirazosulfuron-etil, pirazolinat, bilanafos, piraflufen-etil, piridafol, piritiyobak-sodyum, piridat, piriftalid, piributikarb, piribenzoksim, pirimisulfan, piriminobak-metil, piroksulam, fenisofam, fenuron, fenoksasülfon, fenoksaprop (metil, etil ve izopropil esterleri dahil olmak üzere), fenoksaprop-P (metil, etil ve izopropil esterleri dahil olmak üzere), fenkinotrion, fentiyaprop-etil, fentrazamid, fenmedifam, butaklor, butafenasil, butamifos, butilat, butenaklor, butralin, butroksidim, flazasulfuron, flamprop (metil, etil ve izopropil esterleri dahil olmak üzere), flamprop-M (metil, etil ve izopropil esterleri dahil olmak üzere), primisulfuron-metil, fluazifop-butil, fluazifop-P-butil, fluazolat, fluometuron, floroglikofen-etil, flukarbazon-sodyum, flukloralin, flusetosulfuron, flutiyaset-metil, flupirsulfuron-metil-sodyum, flufenaset, flufenpir-etil, flupropanat, flupoksam, flumioksazin, flumiklorak-pentil, flumetsulam, fluridon, flurtamon, fluroksipir, flurokloridon, pretilaklor, prokarbazon-sodyum, prodiamin, prosulfuron, prosulfokarb, propakizafop, propaklor, propazin, propanil, propizamid, propizoklor, propirisulfuron, profam, profluazol, propoksikarbazon-sodyum, profoksidim, bromasil, brompirazon, prometrin, prometon, bromoksinil (butirik asit, oktanoik asit, heptanoik asit veya benzerleriyle olusturdugu esterleri dahil olmak üzere), bromofenoksim, bromobutid, florasulam, florpirauksifen, heksazinon, petoksamid, benazolin, penoksulam, heptamaloksiloglukan, beflubutamid, beflubutamid-M, pebulat, pelargonik asit, benkarbazon, pendimetalin, benzfendizon, bensulid, bensulfuron-metil, benzobisiklon, benzofenap, bentazon, pentanoklor, pentoksazon, benfluralin, benfurezat, fosamin, fomesafen, foramsulfuron, mekoprop (sodyum, potasyum, izopropilamin, trietanolamin, dimetilamin veya benzerleriyle olusturdugu tuzlari dahil olmak üzere), mekoprop-P- potasyum, mezosulfuron-metil, mezotrion, metazaklor, metazosulfuron, metabenztiyazuron, metamitron, metamifop, DSMA (disodyum metanarsonat), metiyozolin, metildimuron, metoksuron, metosulam, metsulfuron-metil, metobromuron, metobenzuron, metolaklor, metribuzin, mefenaset, monosulfuron (metil, etil ve izopropil esterleri dahil olmak üzere), monolinuron, molinat, iyodosulfuron, iyodosulfulon-metil- sodyum, iyofensulfuron, iyofensulfuron-sodyum, Iaktofen, Iankotrion, Iinuron, rimsulfuron, Ienasil, TCA (2,2,2-trikloroasetik asit) (sodyum, kalsiyum, amonyak veya benzerleriyle olusturdugu tuzlari dahil olmak üzere), 2,3,6-TBA (2,3,6-triklorobenzoik10 (amin, dietilamin, trietanolamin, izopropilamin, sodyum, Iityum veya benzerleriyle olusturdugu tuzlari dahil olmak üzere), ACN (2-amino-3-kloro-1,4-naftokinon), MCPA (2-metil-4-klorofenoksiasetik asit), MCPB (2-metil-4-klorofenoksibutirik asit) (sodyum tuzu, etil esteri ve benzerleri dahil olmak üzere), 2,4-DB (4-(2,4-diklorofenoksi)butirik asit), DNOC (4,6-dinitro-O-krezol) (amin, sodyum veya benzerleriyle olusturdugu tuzlari (kod numarasi), MCPA-tiyoetil, SYP-, EPTC (S-etildipropiltiyokarbamat), S-metolaklor, 8-9750 (kod numarasi) ve MSMA.
Mevcut bulusta kullanilan kimyasal tarim maddesi formülasyonu, arzu edilmesi halinde piroksasülfon igne kristallerine ek olarak bir hasere kontrol etken bilesenini barindirabilmektedir. Hasere kontrol etken bileseninin dahil edildigi durumlarda, dahil edilen bilesenin miktarinin ve oraninin, bu alanda deneyimli kisilerce uygun biçimde ayarlanmasi mümkündür. Tek bir hasere kontrol etken bileseni tipinin tek basina kullanilmasi ya da istege bagli iki veya daha fazla hasere kontrol etken bileseni tipine ait bir kombinasyonun kullanilmasi mümkündür. Hasere kontrol etken bileseni örnekleri arasinda asagidakiler yer almakla birlikte, tamami bunlarla sinirli degildir: Akrinatrin, azadiraktin, azametifos, azinfos-etil, azinfos-metil, asekinosil, asetamiprid, asetoprol, asefat, azosiklotin, abamektin, afidopiropen, afoksolaner, amidoflumet, amitraz, alanikarb, aldikarb, aldoksikarb, alletrin (d-cis-trans-izomeri ve d-trans-izomeri dahil olmak üzere), isazofos, isamidofos, izokarbofos, izoksatiyon, izosikloseram, izofenfos- metil, izoprokarb, ivermektin, imisiyafos, imidakloprid, imiprotrin, indoksakarb, esfenvalerat, etiyofenkarb, etiyon, etiprol, etilen dibromür, etoksazol, etofenproks, etoprofos, etrimfos, emamektin benzoat, endosülfan, empentrin, oksazosulfil, oksamil, oksidemeton-metil, oksideprofos, ometoat, kadusafos, kappa-teflutrin, kappa-bifentrin, kadetrin, karanjin, kartap, karbaril, karbosülfan, karbofuran, gamma-BHC, ksililkarb, kinalfos, kinopren, kinometiyonat, kumafos, kriyolit, klotiyanidin, klofentezin, kromafenozid, klorantraniliprol, kloretoksifos, klordan, kloropikrin, klorpirifos, klorpirifos- metil, klorfenapir, klorfenvinfos, klorfluazuron, klormefos, kloropralletrin, siyanofos, diafentiyuron, diamidafos, siyantraniliprol, dienoklor, siyenopirafen, dioksabenzofos, diofenolan, siklaniliprol, dikrotofos, diklofentiyon, sikloprotrin, diklorvos, dikloromezotiaz, 1,3-dikl0r0pr0pen, dikofol, disiklanil, disülfoton, dinotefuran, dinobuton, sihalodiamid, sihalotrin (gamma-izomeri ve Iambda-izomeri dahil olmak üzere), sifenotrin (1R-trans- izomeri dahil olmak üzere), siflutrin (beta-izomeri dahil olmak üzere), diflubenzuron, siflumetofen, diflovidazin, sihekzatin, sipermetrin (alfa-izomeri, beta-izomeri, teta- izomeri ve zeta-izomeri dahil olmak üzere), dimpropiridaz, dimetilvinfos, dimeflutrin, dimetoat, silafluofen, kiromazin, spinetoram, spinosad, spirodiklofen, spirotetramat, spiropidion, spiromezifen, sulkofuron-sodyum, sülfluramid, sülfoksaflor, sülfotep, diazinon, tiyakloprid, tiyametoksam, tioksazafen, tiyodikarb, tiyosiklam, tiyosultap, tiyonazin, tiyofanoks, tiyometon, tiklopirazoflor, tetraklorantraniliprol, tetraklorvinfos, tetradifon, tetraniliprol, tetrametilflutrin, tetrametrin, tebupirimfos, tebufenozid, tebufenpirad, teflutrin, teflubenzuron, demeton-S-metil, temefos, deltametrin, terbufos, tralometrin, transflutrin, triazamat, triazofos, triklorfon, triflumuron, triflumezoprim, trimetakarb, tolfenpirad, naled, nitenpiram, novaluron, noviflumuron, Verticillium /ecanii, hidropren, Pasteuria penetrans sporlari, vamidotiyon, paratiyon, paratiyon-metil, halfenproks, halofenozid, bioalletrin, bioalletrin S-siklopentenil, bioresmetrin, bistrifluron, hidrametilnon, bifenazat, bifentrin, piflubumid, piperonil butoksit, pimetrozin, piraklofos, pirafluprol, piridafentiyon, piridaben, piridalil, piriflukinazon, piriprol, piriproksifen, pirimikarb, pirimidifen, piriminostrobin, pirimifos-metil, piretrin, famfur, fipronil, fenazakin, fenamifos, fenitrotiyon, fenoksikarb, fenotiyokarb, fenotrin (1R-trans-izomeri dahil olmak üzere), fenobukarb, fentiyon, fentoat, fenvalerat, fenpiroksimat, fenbutatin oksit, fenpropatrin, fonofos, sülfüril florür, butokarboksim, butoksikarboksim, buprofezin, furatiyokarb, pralletrin, fluakriprim, fluazaindolizin, fluazuron, fluensülfon, sodyum floroasetat, fluksametamid, flusikloksuron, flusitrinat, flusülfamid, fluvalinat (tau-izomeri dahil olmak üzere), flupiradifuron, flupirazofos, flupirimin, flufiprol, flufenerim, flufenoksistrobin, flufenoksuron, fluhekzafon, flubendiamid, flumetrin, fluralaner, protiyofos, protrifenbut, flonikamid, propafos, propargit, profenofos, broflanilid, broflutrinat, proflutrin, propetamfos, propoksur, flometokin, bromopropilat, hekzitiyazoks, hekzaflumuron, Paeci/omycestenuipes, Paeci/omycesfumosoroceus, heptaflutrin, heptenofos, permetrin, benklotiaz, benzpirimoksan, bensultap, benzoksimat, bendiokarb, benfurakarb, Beauveria tene/la, Beauveria bassiana, Beauveria10 brongniartii, foksim, fosalon, fostiyazat, fostiyetan, fosfamidon, fosmet, polinaktinler, formetanat, forat, malatiyon, milbemektin, mekarbam, mesulfenfos, metopren, metomil, metaflumizon, metamidofos, metam, metiyokarb, metidatiyon, metil izotiyosiyanat, metil bromür, metoksiklor, metoksifenozid, metotrin, metoflutrin, epsilon-metoflutrin, metolkarb, mevinfos, meperflutrin, Monacrosporiumphymatophagum, monokrotofos, momflorotrin, epsilon-momflorotrin, litlur-A, litlur-B, alüminyum fosfid, çinko fosfid, fosfin, lufenuron, reskalur, resmetrin, Iepimektin, rotenon, fenbutatin oksit, kalsiyum siyanür, nikotinsülfat, (Z)-11-tetradesenil=asetat, (Z)-11-hekzadesenal, (Z)-11- hekzadesenil=asetat, (Z)-9,12-tetradekadienil=asetat, (Z)-9-tetradesen-1-0l, (Z,E)-9,11- tetradekadienil=asetat, (Z,E)-9,12-tetradekadienil=asetat, Bacillus popi//iae, Bacillus subtillis, Bacillus sphaericus, Bacillus thuringiensis subsp. Aizawai, Bacillus thuringiensis subsp. Israelensis, Bacillus thuringiensis subsp. Kurstaki, Bacillus thuringiensis subsp. Tenebrionis, Bt proteinler (Cry1Ab, Cry1Ac, Cry1Fa, Cry2Ab, kl, DEP (dimetil-2,2,2- trikl, DSP (0,0-dietil-O-[4- nükleer polihedrozis virüs inklüzyon cisimcigi, NA-85 (kod n0.), NA-89 (kod n0.), NC- (triflorometil)fenil]et0ksi}fenil 2,2,2-trifl0r0etil sülfoksit (kimyasal ad, CAS sicil numarasi: trifloroetil)sülfinil]fen0ksi}-5-(trifl0r0metil)piridin (kimyasal ad, CAS sicil numarasi: dimetilhekziloksi)fenil 2,2,2-trifl0r0etil sülfoksit (kimyasal ad, CAS sicil numarasi: Mevcut bulusta kullanilan kimyasal tarim maddesi formülasyonu, arzu edilmesi halinde piroksasülfon igne kristallerine ek olarak bir hastalik kontrol etken bilesenini barindirabilmektedir. Hastalik kontrol etken bileseninin dahil edildigi durumlarda, dahil edilen bilesenin miktarinin ve oraninin, bu alanda deneyimli kisilerce uygun biçimde ayarlanmasi mümkündür. Tek bir hastalik kontrol etken bileseni tipinin tek basina kullanilmasi ya da istege bagli iki veya daha fazla hastalik kontrol etken bileseni tipine ait bir kombinasyonun kullanilmasi mümkündür. Hastalik kontrol etken bileseni örnekleri arasinda asagidakiler yer almakla birlikte, tamami bunlarla sinirli degildir: Azakonazol, asibenzolar-S-metil, azoksistrobin, anilazin, amisulbrom, aminopirifen, ametoktradin, aldimorf, izotiyanil, izopirazam, izofetamid, izoflusipram, izoprotiyolan, ipkonazol, ipflufenokin, ipfentriflukonazol, iprodion, iprovalikarb, iprobenfos, imazalil, iminoktadin-trialbesilat, iminoktadin-triasetat, imibenkonazol, inpirfluksam, imprimatin A, imprimatin B, edifenfos, etakonazol, etaboksam, etirimol, etoksikin, etridiazol, enestroburin, enoksastrobin, epoksikonazol, organik yaglar, oksadiksil, oksazinilazol, oksatiyapiprolin, oksikarboksin, oksin-bakir, oksitetrasiklin, okspokonazol-fumarat, oksolinik asit, bakir dioktanoat, oktilinon, ofuras, orisastrobin, o-fenilfenol, kasugamisin, kaptafol, karpropamid, karbendazim, karboksin, karvon, kinoksifen, kinofumelin, kinometiyonat, kaptan, kinkonazol, kintozen, guazatin, kufraneb, kumoksistrobin, krezoksim-metil, klozilakon, klozolinat, klorotalonil, kloroneb, siyazofamid, dietofenkarb, diklosimet, diklofluanid, diklobentiyazoks, diklomezin, dikloran, diklorofen, ditiyanon, dinikonazol, dinikonazol-M, zineb, dinokap, dipimetitron, difenilamin, difenokonazol, siflufenamid, diflumetorim, siprokonazol, siprodinil, simekonazol, dimetirimol, dimetil disülfid, dimetomorf, simoksanil, dimoksistrobin, ziram, siltiyofam, streptomisin, spiroksamin, sedaksan, zoksamid, dazomet, tiadinil, tiyabendazol, tiram, tiyofanat, tiyofanat-metil, tifluzamid, teknazen, tekloftalam, tetrakonazol, debakarb, tebukonazol, tebuflokin, terbinafin, dodin, dodemorf, triadimenol, triadimefon, triazoksit, triklamid, triklopirikarb, trisiklazol, tritikonazol, tridemorf, triflumizol, trifloksistrobin, triforin, tolilfluanid, tolklofos-metil, tolnifanid, tolprokarb, nabam, natamisin, naftifin, nitrapirin, nitrotal-izopropil, nuarimol, bakir nonil fenol sülfonat, Bacillus subtilis (sus: QST 713), validamisin, valifenalat, pikarbutrazoks, biksafen, pikoksistrobin, pidiflumetofen, bitertanol, binapakril, bifenil, piperalin, himeksazol, piraoksistrobin, piraklostrobin, piraziflumid, pirazofos, pirapropoin, pirametostrobin, piriofenon, pirizoksazol,10 piridaklometil, pirifenoks, piributikarb, piribenkarb, pirimetanil, pirokilon, vinklozolin, ferbam, famoksadon, fenazin oksite, fenamidon, fenaminstrobin, fenarimol, fenoksanil, ferimzon, fenpiklonil, fenpikoksamid, fenpirazamin, fenbukonazol, fenfuram, fenpropidin, fenpropimorf, fenhekzamid, folpet, fitalid, bupirimat, fuberidazol, blastisidin-S, furametpir, furalaksil, furankarboksilik asit, fluazinam, fluindapir, fluoksastrobin, fluoksapiprolin, fluopikolid, fluopimomid, fluopiram, floroimid, fluksapiroksad, flukinkonazol, furkonazol, furkonazol-cis, fludioksonil, flusilazol, flusülfamid, flutianil, flutolanil, flutriafol, flufenoksistrobin, flumetover, flumorf, prokinazid, prokloraz, prosimidon, protiyokarb, protiyokonazol, bronopol, propamokarb-hidroklorür, propikonazol, propineb, probenazol, bromukonazol, flometokin, florilpikoksamid, hekzakonazol, benalaksil, benalaksil-M, benodanil, benomil, pefurazoat, penkonazol, pensikuron, benzovindiflupir, bentiyazol, bentiyavalikarb-izopropil, pentiyopirad, penflufen, boskalid, fosetil (alüminyum, kalsiyum, sodyum), polioksin, polikarbamat, Bordeaux karisimi, mankozeb, mandipropamid, mandestrobin, maneb, miklobutanil, mineral yaglar, mildiomisin, metasülfokarb, metam, metalaksil, metalaksil-M, metiram, metiltetraprol, metkonazol, metominostrobin, metrafenon, mepanipirim, mefentriflukonazol, meptildinokap, mepronil, iyodokarb, laminarin, fosforöz asit ve tuzlari, bakir oksiklorür, gümüs, bakir oksit, bakir hidroksit, potasyum bikarbonat, sodyum bikarbonat, sülfür, oksikinolin sülfat, bakir sülfat, (3,4-dikloroizotiyazol-5-il)metil numarasi), BAG-010 (kod numarasi), UK-2A (kod numarasi), DBEDC (dodesilbenzensülfonik asit bisetilendiamin bakir [II] kompleks tuzu), MIF-1002 (kod numarasi), NF-, TPTH (trifeniltin hidroksit) ve patojen olmayan Erwinia carotovora.
Mevcut bulusta kullanilan kimyasal tarim maddesi formülasyonu, arzu edilmesi halinde piroksasülfon igne kristallerine ek olarak bir bitki büyümesi düzenleme etken bilesenini barindirabilmektedir. Bitki büyümesi düzenleme etken bileseninin dahil edildigi durumlarda, dahil edilen bilesenin miktarinin ve oraninin, bu alanda deneyimli kisilerce uygun biçimde ayarlanmasi mümkündür. Tek bir bitki büyümesi düzenleme etken bileseni tipinin tek basina kullanilmasi ya da istege bagli iki veya daha fazla bitki büyümesi düzenleme etken bileseni tipine ait bir kombinasyonun kullanilmasi mümkündür. Bitki büyümesi düzenleme etken bileseni örnekleri arasinda asagidakiler yer almakla birlikte, tamami bunlarla sinirli degildir: 1-metilsiklopropen, 1-naftilasetamid, aviglisin, karvon, klormekuat, kloprop, kloksifonak, kloksifonak-potasyum, siklanilid, sitokininler, daminozid, dikegulak, dimetipin, etefon, epokoleon, etiklozat, flumetralin, flurenol, flurprimidol, pronitridin, forklorfenuron, gibberellinler, inabenfid, indol asetik asit, indol butirik asit, maleik hidrazid, mefluidid, mepikuat klorür, n-dekanol, paklobutrazol, prohekzadion-kalsiyum, prohidrojasmon, sintofen, tidiazuron, triakontanol, trineksapak- etil, unikonazol, unikonazol-P, 4-okso-4-(2-feniletil) aminobutirik asit (kimyasal ad, CAS sicil numarasi: 1083-55-2) ve kalsiyum peroksit.
Mevcut bulusa uygun kimyasal tarim maddesi formülasyonu islatilabilir toz formunda oldugu zaman tercih edilen bir modu, söz konusu kimyasal tarim maddesi formülasyonunda agirlikça %10 ila %90 oraninda piroksasülfon igne kristallerini, agirlikça %5 ila %20 oraninda bir yüzey aktif maddeyi ve agirlikça %5 ila %85 oraninda bir kati tasiyiciyi içermektedir. Ayrica formülasyon istege bagli olarak agirlikça %0 ila %80 oraninda bir ek herbisit etken bilesenini, agirlikça %0 ila %5 oraninda bir baglayiciyi, agirlikça %0 ila %1 oraninda bir renklendirici maddeyi, agirlikça %0 ila %1 oraninda bir köpük önleyici maddeyi ve agirlikça %0 ila %80 oraninda bir toksisite kristallerini barindiran bir tozun pulverize edilmesi ve bütün hammaddelerin homojenizasyona yönelik olarak karistirilmasi. Kimyasal tarim maddesi adjuvanlari yukaridaki pulverize etme adimi sirasinda kismen veya tamamen ilave edilebilmekte ya da bunlarin bir bölümü veya tamami, örnegin yüzey aktif madde, pulverize etme adimi sonrasinda ilave edilebilmektedir. Islatilabilir tozun üretilmesine yönelik özel bir yöntem örnegin, piroksasülfon igne kristallerini barindiran bir tozun pulverize edilmesi adimini ve piroksasülfon igne kristallerini, yüzey aktif maddeyi ve kati tasiyiciyi barindiran bütün hammaddelerin homojenizasyona yönelik olarak karistirilmasi adimini içeren bir yöntem seklindedir. Her iki adimda da bilinen klasik teknikler ve cihazlarin kullanilmasi10 mümkündür.
Kimyasal tarim maddesi formülasyonu islatilabilir granül formunda oldugu zaman tercih edilen bir modu, söz konusu kimyasal tarim maddesi formülasyonunda agirlikça %10 ila %90 oraninda piroksasülfon igne kristallerini, agirlikça %5 ila %20 oraninda bir yüzey aktif maddeyi ve agirlikça %5 ila %85 oraninda bir kati tasiyiciyi içermektedir.
Ayrica formülasyon istege bagli olarak agirlikça %0 ila %80 oraninda bir ek herbisit etken bilesenini, agirlikça %0 ila %5 oraninda bir baglayiciyi, agirlikça %0 ila %1 oraninda bir renklendirici maddeyi, agirlikça %0 ila %1 oraninda bir köpük önleyici maddeyi ve agirlikça %0 ila %80 oraninda bir toksisite azaltici maddeyi içermektedir. igne kristallerini barindiran bir toz veya bulamacin pulverize edilmesi; belirli bir miktarda su ilave edilirken bütün hammaddelerin homojenizasyona yönelik olarak yogrulmasi; önceki adimda elde edilen yogrulmus ürünün granül haline getirilmesi ve önceki adimda elde edilen granül haline getirilmis ürünün kurutulmasi. Kimyasal tarim maddesi adjuvanlari yukaridaki pulverize etme adimi sirasinda veya pulverize etme adimi sonrasinda kismen veya tamamen ilave edilebilmektedir. Bulamacin eklenmesi durumunda, örnegin yüzey aktif maddenin en azindan bir bölümü bulamaca dahil edilebilmektedir. Islatilabilir granülün üretilmesine yönelik özel bir yöntem örnegin, piroksasülfon igne kristallerini barindiran bir toz veya bulamacin pulverize edilmesi adimini; belirli bir miktarda su ilave edilirken piroksasülfon igne kristallerini, yüzey aktif maddeyi ve kati tasiyiciyi barindiran bütün hammaddelerin homojenizasyona yönelik olarak yogrulmasi adimini; önceki adimda elde edilen yogrulmus ürünün granül haline getirilmesi adimini ve önceki adimda elde edilen granül haline getirilmis ürünün kurutulmasi adimini içeren bir yöntem seklindedir. Herhangi bir adimda, bilinen klasik teknikler ve cihazlarin kullanilmasi mümkündür.
Kimyasal tarim maddesi formülasyonu sulu süspansiyon formunda oldugu zaman tercih edilen bir modu, söz konusu kimyasal tarim maddesi formülasyonunda agirlikça %5 ila %65 oraninda piroksasülfon igne kristallerini, agirlikça %5 ila %10 oraninda bir yüzey aktif maddeyi ve agirlikça %30 ila %90 oraninda suyu içermektedir.
Ayrica formülasyon istege bagli olarak agirlikça %0 ila %50 oraninda bir ek herbisit etken bilesenini, agirlikça %0 ila %15 oraninda bir donmaya karsi koruyucu maddeyi, agirlikça %0 ila %1 oraninda bir renklendirici maddeyi, agirlikça %0 ila %3 oraninda bir antiseptigi, agirlikça %0 ila %5 oraninda bir pH ayarIayici maddeyi, agirlikça %0 ila %1 oraninda bir köpük önleyici maddeyi, agirlikça %0 ila %5 oraninda bir kivamlastiriciyi ve agirlikça %0 ila %50 oraninda bir toksisite azaltici maddeyi içermektedir.
Formülasyon ayrica farmakolojik etkinin iyilestirilmesi, özgül agirligin ayarlanmasi ve/veya benzer amaçlara yönelik bir yagli dispersiyon ortamini agirlikça %0 ila %20 oraninda içerebilmektedir.
Sulu süspansiyon üretiminin bir modu, asagidaki adimlari içermektedir: Piroksasülfon igne kristallerini barindiran bir bulamacin pulverize edilmesi ve bütün hammaddelerin homojenizasyona yönelik olarak karistirilmasi. Baska bir mod, asagidaki adimlari içermektedir: Piroksasülfon igne kristallerini barindiran bir tozun pulverize edilmesi ve bütün hammaddelerin homojenizasyona yönelik olarak karistirilmasi. Kimyasal tarim maddesi adjuvanlari yukaridaki pulverize etme adimi sirasinda veya pulverize etme adimi sonrasinda kismen veya tamamen ilave edilebilmektedir. Bulamaç ilavesinin söz konusu oldugu durumda örnegin bulamacin, suyun en azindan bir bölümünün yüzey aktif maddenin en azindan bir bölümüyle birlikte önceden ilave edilmesi yoluyla hazirlanmasi tercih edilmektedir. 8qu süspansiyonun üretilmesine yönelik özel bir yöntem örnegin, piroksasülfon igne kristallerini barindiran bir bulamaç veya tozun pulverize edilmesi adimini ve piroksasülfon igne kristallerini, yüzey aktif maddeyi ve suyu barindiran bütün hammaddelerin homojenizasyona yönelik olarak karistirilmasi adimini içeren bir yöntem seklindedir. Her iki adimda da bilinen klasik teknikler ve cihazlarin kullanilmasi mümkündür.
Kimyasal tarim maddesi formülasyonu yagli süspansiyon formunda oldugu zaman tercih edilen bir modu, söz konusu kimyasal tarim maddesi formülasyonunda agirlikça %5 ila %65 oraninda piroksasülfon igne kristallerini, agirlikça %5 ila %10 oraninda bir yüzey aktif maddeyi ve agirlikça %30 ila %90 oraninda bir yagli dispersiyon ortamini içermektedir. Ayrica formülasyon istege bagli olarak agirlikça %0 ila %50 oraninda bir ek herbisit etken bilesenini, agirlikça %0 ila %15 oraninda bir10 donmaya karsi koruyucu maddeyi, agirlikça %0 ila %1 oraninda bir renklendirici maddeyi, agirlikça %0 ila %3 oraninda bir antiseptigi, agirlikça %0 ila %5 oraninda bir pH ayarIayici maddeyi, agirlikça %0 ila %1 oraninda bir köpük önleyici maddeyi, agirlikça %0 ila %5 oraninda bir kivamlastiriciyi ve agirlikça %0 ila %50 oraninda bir toksisite azaltici maddeyi içermektedir.
Yagli süspansiyon üretiminin bir modu, asagidaki adimlari içermektedir: Piroksasülfon igne kristallerini barindiran bir bulamacin pulverize edilmesi ve bütün hammaddelerin homojenizasyona yönelik olarak karistirilmasi. Baska bir mod, asagidaki adimlari içermektedir: Piroksasülfon igne kristallerini barindiran bir tozun pulverize edilmesi ve bütün hammaddelerin homojenizasyona yönelik olarak karistirilmasi. Kimyasal tarim maddesi adjuvanlari yukaridaki pulverize etme adimi sirasinda veya pulverize etme adimi sonrasinda kismen veya tamamen ilave edilebilmektedir. Öte yandan bulamaç ilavesinin söz konusu oldugu durumda bulamacin, yagli süspansiyon ortaminin en azindan bir bölümünün yüzey aktif maddenin en azindan bir bölümüyle birlikte önceden ilave edilmesi yoluyla hazirlanmasi tercih edilmektedir. Yagli süspansiyonun üretilmesine yönelik özel bir yöntem örnegin, piroksasülfon igne kristallerini barindiran bir bulamaç veya tozun pulverize edilmesi adimini ve piroksasülfon igne kristallerini, yüzey aktif maddeyi ve yagli süspansiyon ortamini barindiran bütün hammaddelerin homojenizasyona yönelik olarak karistirilmasi adimini içeren bir yöntem seklindedir.
Her iki adimda da bilinen klasik teknikler ve cihazlarin kullanilmasi mümkündür.
Mevcut bulusa uygun zararli ot kontrol yönteminde, yukarida açiklanan mevcut bulusa uygun piroksasülfon igne kristalleri kullanilarak toprak isleminin gerçeklestirilmesi seklindeki bir toprak islemi adimina yer verilmesi önemlidir. Piroksasülfon igne kristalleri ögütülmüs ürünler seklinde olabilmektedir. Piroksasülfon igne kristalleri ayrica, islemden geçirilerek yukarida açiklanan kimyasal tarim maddesi formülasyonlari haline getirilebilmektedir. Toprak islemi tercihen, kontrol edilecek olan zararli otun ortaya çikmasindan önce mevcut bulusa uygun piroksasülfon igne kristallerinin püskürtülmesi yoluyla gerçeklestirilmektedir. Mevcut bulusa uygun zararli ot kontrol yönteminin tarim disi arazilere veya tarim arazilerine uygulanmasi mümkün olmakla birlikte, tarim arazilerine ve özellikle tarlalara uygulanmasi tercih edilmektedir. Toprak üzerine10 püskürtme yöntemiyle ilgili herhangi bir sinirlama söz konusu degildir ve püskürtme isleminin, kimyasal tarim maddesi formülasyonunun formuna bagli olarak olagan klasik bir yönteme uygun sekilde gerçeklestirilmesi mümkündür.
Mevcut bulusa uygun yöntemle isleme tabi tutulacak olan toprakta, kil içerigi %15lten az degildir ve kum içerigi %65lten azdir. %20-50 araligindaki kil içerigi daha fazla tercih edilmekte ve %5-60 seklindeki kum içerigi daha fazla tercih edilmektedir. Bu kil içerigi ve kum içerigi örnegin, lazer kirinim yöntemi veya benzer yöntemler vasitasiyla ölçülebilmektedir. Bu türtopraklarin örnekleri arasinda tin, siltli tin, kumlu killi tin, killi tin, siltli killi tin, kumlu kil, hafif kil ve siltli kil yer almaktadir. Yukaridaki topraklar, Uluslararasi Toprak Bilimi Birliginin toprak dokusu siniflandirmasini temel almaktadir.
Mevcut bulusa uygun yöntemle isleme tabi tutulacak olan toprak tercihen kuru olma egilimi göstermektedir. Daha belirgin bir ifadeyle, topragin piroksasülfon igne kristalleriyle isleme tabi tutulmasini izleyen ilk 7 gün içinde topraga düsen kümülâtif yagis tercihen 15 mmlden azdir, daha fazla tercih edilen durumda 10 mmlden azdir ve özellikle tercih edilen durumda 5 mmlden azdir.
Mevcut bulusa uygun zararli ot kontrol yönteminde, yetistirilen mahsul konusunda herhangi bir sinirlama bulunmamaktadir ve tercihen tarlada yetistirilebilecek bir mahsul seklindedir. Yöntem, asagidakiler gibi mahsullerin yetistirilme kosullari için uygundur: Misir, pirinç, bugday, durum bugdayi, arpa, çavdar, tritikale, kavuzlu bugday, yumru bugday, yulaf, süpürge darisi, pamuk, soya fasulyesi, kaba yonca, yerfistigi, adi fasulye, lima fasulyesi, adzuki fasulyesi, börülce, mas fasulyesi, siyah mercimek, çali fasulyesi, çeltik fasulyesi, çig fasulyesi, tepary fasulyesi, bakla, bezelye, nohut, mercimek, aci bakla, güvercin bezelye, kara bugday, seker pancari, kolza, kanola, ayçiçegi, seker kamisi, tapyoka, çin sarmasigi, palmiye, hint fistigi, kenevir, keten, kinoa, aspir, çay, dut ve tütün.
Mevcut bulusa uygun zararli ot kontrol yönteminde, yetistirilen mahsulün cinsi konusunda herhangi bir sinirlama bulunmamaktadir ve klasik islah yöntemi ve/veya genetik rekombinasyon teknigi vasitasiyla asagidakilere karsi direncin kazandirilmis oldugu bitkileri içermektedir: 4-hidroksifenilpirüvat dioksijenaz (4-HPPD) inhibitörü,10 örnegin izoksaflutol, sulkotrion, mezotrion ve pirazolinat; asetolaktat sentaz (ALS) inhibitörü, örnegin imazetapir, imazamoks, tiyenkarbazon, tifensulfuron-metil veya tribenuron; 5-enolpirüvilsikimat-3-f0sfat (EPSP) sentaz inhibitörü, örnegin glifosat; glutamin sentetaz inhibitörü, örnegin glufozinat; asetil-CoA karboksilaz (ACCase) inhibitörü, örnegin setoksidim veya kizalofop; protoporfirinojen oksidaz (PPO) inhibitörü, örnegin flumioksazin veya epirifenasil; fotosistem II inhibitörü, örnegin bromoksinil ve/veya herbisit, örnegin dikamba veya 2,4-D.
Klasik islah yöntemi vasitasiyla direnç kazandirilmis olan mahsullerin örnekleri arasinda, imazetapir gibi imidazolinon bazli ALS inhibe edici herbisitlere karsi dirençli kolza, bugday, ayçiçegi, pirinç ve misir yer almaktadir. Bu bitkiler Clearfield (tescilli marka) ticari adi altinda hâlihazirda piyasada mevcut bulunmaktadir.
Benzer sekilde, tifensulfuron-metil gibi sülfonilüre bazli ALS inhibe edici herbisitlere karsi dirençli soya fasulyesi klasik islah yöntemi vasitasiyla üretilmistir ve STS Soya Fasulyesi ticari adi altinda hâlihazirda piyasada mevcut bulunmaktadir. Benzer sekilde, sülfonilüre bazli asetolaktat sentaz (ALS) inhibe edici herbisitlere karsi dirençli süpürge darisi klasik islah yöntemi vasitasiyla üretilmistir ve hâlihazirda piyasada mevcut bulunmaktadir. Benzer sekilde, tiyenkarbazona karsi dirençli ve asetolaktat sentaz (ALS) inhibe edici herbisitlere karsi dirençli seker pancari klasik islah yöntemi vasitasiyla üretilmistir ve hâlihazirda piyasada mevcut bulunmaktadir. Benzer sekilde, trion oksim bazli veya ariloksifenoksipropiyonat bazli herbisitler gibi asetil-CoA karboksilaz (ACCase) inhibitörlerine karsi klasik islah yöntemi vasitasiyla direnç kazandirilmis olan faydali bitkiler mevcuttur ve bu tür bitkilerin örnekleri arasinda SR misir ("PoastProtected (tescilli marka) misir” adiyla da bilinmektedir) ve kizalofop dirençli bugday yer almaktadir. Asetil-CoA karboksilaz (ACCase) inhibitörlerine karsi direnç kazandirilmis olan bitkiler örnegin “Proceedings of the National Academy of Science of the United States of America (ABD Ulusal Bilimler Akademisi Bildirileri)”, cilt (ACCase) inhibitörlerine karsi dirençli mutant asetil-CoA karboksilaz (ACCase), örnegin mutant asetil-CoA karboksilaz geninin bir bitkiye genetik rekombinasyon teknigi10 vasitasiyla dahil edilmesi yoluyla ya da mahsulün asetil-CoA karboksilazina (ACCase) direnç kazandirmada rol oynayan bir mutasyonun dahil edilmesi yoluyla, asetil-CoA karboksilaz inhibitörlerine karsi dirençli bir bitki hazirlanabilmektedir. Ayrica, asagidaki kaynakta açiklanan kimeraplasti tekniginin temsil ettigi bir teknik vasitasiyla bir baz degisimi mutasyonunun dahil edildigi bir nükleik asidin bir bitki hücresine verilmesi ve böylece mahsul (asetil-CoA karboksilaz (ACCase)/herbisit hedef) geninde siteye yönelik bir amino asit degisimi mutasyonuna neden olunmasi yoluyla, asetil-CoA karboksilaz (ACCase) inhibitörlerine/herbisitlerine karsi dirençli bir bitki hazirlanabilmektedir: “Repairing the Genomels Spelling Mistakes (genom yazim Genetik rekombinasyon teknigi vasitasiyla direnç kazandirilmis faydali bitkilerin örnekleri arasinda Roundup Ready (tescilli marka), Roundup Ready 2 (tescilli marka) ve AgrisureGT (tescilli marka) gibi ticari adlar altinda hâlihazirda piyasada bulunan glifozata karsi dirençli misir, soya fasulyesi, pamuk, kolza, seker pancari ve kaba yonca cinsleri yer almaktadir. Benzer sekilde, glufozinata karsi dirençli misir, soya fasulyesi, pamuk ve kolza cinsleri de genetik rekombinasyon teknigi vasitasiyla üretilmis olup LibertyLink (tescilli marka) gibi ticari adlar altinda hâlihazirda piyasada bulunmaktadir. Benzer sekilde, bromoksinile karsi dirençli pamuk genetik rekombinasyon teknigi vasitasiyla üretilmis olup BXN ticari adi altinda hâlihazirda piyasada bulunmaktadir. Benzer sekilde, HPPD inhibitörlerine karsi dirençli soya fasulyesi genetik rekombinasyon teknigi vasitasiyla üretilmis olup Herbisit Toleransli Soya Fasulyesi ticari adi altinda mezotrion ve glufozinata karsi dirençli bir cins olarak ve Credenz (tescilli marka) gibi ticari adlar altinda HPPD inhibitörlerine, glifozata ve glufozinata karsi dirençli bir cins olarak hâlihazirda piyasada bulunmaktadir. Benzer sekilde, 2,4-D veya ACCase inhibitörlerine karsi dirençli misir, soya fasulyesi ve pamuk genetik rekombinasyon teknigi vasitasiyla üretilmis olup Enlist (tescilli marka) gibi ticari adlar altinda hâlihazirda piyasada bulunmaktadir. Benzer sekilde, dikambaya karsi dirençli soya fasulyesi genetik rekombinasyon teknigi vasitasiyla üretilmis olup Roundup Ready 2 Xtend (tescilli marka) gibi ticari adlar altinda dikamba ve glifozata karsi dirençli bir cins olarak hâlihazirda piyasada bulunmaktadir. Benzer sekilde, genetik rekombinasyon teknigi vasitasiyla kazandirilan HPPD inhibitörü direnci sayesinde izoksaflutol gibi HPPD inhibitörlerine karsi ve ayrica nematodlara karsi dirençli bir soya fasulyesi cinsi, ABDlde GMB151 numarasiyla hâlihazirda tescil edilmis bulunmaktadir.
Herbisitlere karsi modifiye edilmis dirence sahip baska bitkiler de yaygin olarak bilinmekte ve bu tür bitkilerin örnekleri arasinda asagidakiler yer almaktadir: Glifozata karsi dirençli kaba yonca, elma, arpa, okaliptüs, keten, üzüm, mercimek, kolza, bezelye, patates, pirinç, seker pancari, ayçiçegi, tütün, domates, turba çim ve bugday (bakiniz, belgeler); dikambaya karsi dirençli fasulye, pamuk, soya fasulyesi, bezelye, patates, ayçiçegi, domates, tütün, misir, süpürge darisi ve seker kamisi (bakiniz, örnegin WO soya fasulyesi, seker pancari, patates, domates ve tütün (bakiniz, örnegin US 6376754, domates, ayçiçegi, tütün, patates, misir, salatalik, bugday, soya fasulyesi, süpürge herbisitlere ve imidazolinon bazli herbisitlere) karsi dirençli kanola, misir, japon darisi, arpa, pamuk, hardal yapragi, marul, mercimek, kavun, kirpi darisi, yulaf, kolza, patates, pirinç, çavdar, süpürge darisi, soya fasulyesi, seker pancari, ayçiçegi, tütün, domates imidazolinon bazli herbisitlere karsi dirençli olan ve asetolaktat sentaz geninde özel HPPD inhibe edici herbisitlere (izoksaflutol dahil olmak üzere izoksazol bazli herbisitlere, sulkotrion ve mezotrion dahil olmak üzere triketon bazli herbisitlere ve pirazolinat dahil olmak üzere pirazol bazli herbisitlere) ya da bir izoksaflutol bozunma ürünü olan diketonitrile karsi dirençli arpa, seker kamisi, pirinç, misir, tütün, soya fasulyesi, pamuk, kolza, seker pancari, bugday ve patates (bakiniz, örnegin WC PPO inhibe edici herbisitlere karsi dirençli bugday, soya fasulyesi, pamuk, seker pancari, kolza, pirinç, misir, süpürge darisi, seker kamisi ve seker pancari (bakiniz, Klasik islah teknigi veya genom islah teknolojisi vasitasiyla herbisit direnci kazandirilmis olan bitkilerin örnekleri arasinda asagidakiler yer almaktadir: Imazetapir ve imazamoks gibi imidazolinon bazli ALS inhibe edici herbisitlere karsi dirençli marka) ayçiçegi”, “Clearfield (tescilli marka) mercimek” ve “Clearfield (tescilli marka) kanola”; tifensulfuron-metil gibi sülfonilüre bazli ALS inhibe edici herbisitlere karsi dirençli “STS soya fasulye”; trion oksim bazli herbisitler ve ariloksifenoksipropiyonat bazli herbisitler gibi asetil-CoA karboksilaz inhibitörlerine karsi dirençli “SR misir”; tribenuron gibi sülfonilüre bazli herbisitlere karsi dirençli “ExpressSun (tescilli marka) ayçiçegi”; kizalofop gibi asetil-CoA karboksilaz inhibitörlerine karsi dirençli “Provisia (tescilli marka) pirinç”; fotosistem II inhibitörlerine karsi dirençli “Triazin Toleransli Kanola” ve imidazolinon bazli herbisitlere karsi dirençli “Igrowth (tescilli marka) süpürge Genom düzenleme teknolojisi vasitasiyla herbisit direnci kazandirilmis olan bitkilerin örnekleri arasinda, RTDS (Hizli Özellik Gelistirme Sistemi) (tescilli marka) kullanilarak üretilen, sülfonilüre bazli herbisitlere karsi dirençli “SUCanola (tescilli marka) kanola” yer almaktadir. Genom düzenleme teknolojisi, genetik bilginin diziye spesifik olarak dönüstürüldügü bir teknolojidir ve bu teknoloji baz dizilerinin delesyonu, amino asit dizilerinin substitüsyonu ve yabanci genlerin eklenmesi islemlerinin ve benzer islemlerin yapilmasini saglamaktadir. RTDS (tescilli marka) genom düzenleme teknolojisinde, oligonükleotide yönelik mutajeneze karsilik gelmektedir. Bitkideki DNAlyi bölmeksizin bir Gen Onarim OligoNükleotidi (GRON), yani bir DNA-RNA kimerik oligonükleotidi vasitasiyla bir mutasyonu dahil edebilen bir tekniktir. Diger bitki örnekleri arasinda asagidakiler yer almaktadir: Çinko-parmak nükleaz kullanilarak endojen IPK1 geninin delesyonu yoluyla herbisit direnci ve fitik asit içerigi düsürülmüs10 kullanilarak herbisit direnci kazandirilmis pirinç (bakiniz, örnegin “Rice”, cilt 7, sf. 5 (2014)).
Yeni bitki islah teknikleri vasitasiyla herbisit direnci kazandirilmis olan bitkilerin örnekleri arasinda, asilamadan yararlanilan bir islah teknigi kullanilarak asilik filize bir GM anacinin özelliklerinin dahil edildigi soya fasulyesi yer almaktadir. Özel soya fasulyesi örnekleri arasinda, glifozat direncine sahip Roundup Ready (tescilli marka) soya fasulyenin anaç olarak kullanilmasi yoluyla transgenik olmayan bir soya fasulyesi asilik filizine glifozat direncinin kazandirildigi soya fasulyesi yer almaktadir (bakiniz, Yukarida açiklanan “faydali bitkiler”, genetik rekombinasyon teknigi kullanilarak örnegin Bacillus cinsinde bilinen seçici bir toksini sentezleme kapasitesine sahip olacak biçimde modifiye edilen bitkileri de kapsamaktadir.
Bu tür rekombinant bitkilerde ekspres edilen insektisit toksinlerin örnekleri arasinda asagidakiler yer almaktadir: Bacillus cereus veya Bacillus popilliaelden türetilen insektisit proteinler; ö-endotoksin protein, örnegin Cry1Ab, Cry1Ac, Cry1F, Cry1Fa2, Cry14Ab-1, Cry2Ab, Cry3A, Cry3Bb1 ve Cry9C ve Bacillus thuringiensislten türetilen insektisit proteinler, örnegin VIP1, VIP2, VIP3 ve VIP3A; nematodlardan türetilen insektisit proteinler; hayvanlar tarafindan üretilen toksinler, örnegin akrep toksinleri, örümcek toksinleri, ari toksinleri ve böcege özgü nörotoksinler; ipliksi mantar toksinleri; bitki lektini; aglutinin; proteaz inhibitörleri, örnegin tripsin inhibitörleri, serin proteaz inhibitörleri, patatin, sistatin ve papain inhibitörleri; ribozom etkisizlestirici proteinler (RIP), örnegin risin, misir-RIP, abrin, saporin ve briyodin; steroid metabolize edici enzimler, örnegin 3-hidroksisteroid oksidaz, ekdisteroid-UDP-glikoziltransferaz ve kolesterol oksidaz; ekdizon inhibitörleri; HMG-CoA redüktaz; iyon kanali inhibitörleri, örnegin sodyum kanali inhibitörleri ve kalsiyum kanali inhibitörleri; jüvenil hormon esteraz; diüretik hormon reseptörleri; stilben sentaz; bibenzil sentaz; kitinaz ve glukanaz.
Bu tür rekombinant bitkilerde ekspres edilen toksinlerin örnekleri arasinda ayrica10 asagidakiler yer almaktadir: ö-endotoksin proteinler, örnegin Cry1Ab, Cry1Ac, Cry1F, insektisit proteinlerin hibrit toksinleri, örnegin VIP1, VIP2, VIP3 ve VIP3A; kismen silinmis toksinler ve modifiye toksinler. Hibrit toksinler, rekombinant teknikten yararlanilarak bu proteinlerin farkli alanlarina yönelik olarak gerçeklestirilen yeni kombinasyon yoluyla hazirlanmaktadir. Kismen silinmis toksinlerin bilinen örnekleri arasinda, amino asit dizisi kismen silinmis olan Cry1Ab yer almaktadir. Modifiye toksinler, vahsi tip toksinlerden degistirilen bir veya daha fazla amino aside sahiptir.
Bu toksinlerin ve bu toksinleri sentezleyebilen rekombinant bitkilerin örnekleri mesela 03/052073 sayili belge gibi patent belgelerinde açiklanmaktadir. Bu rekombinant bitkilerde yer alan toksinler sayesinde, bitkilere özellikle koleopteran haserelere, dipteran haserelere ve lepidopteran haserelere karsi direnç kazandirilabilmektedir.
Ayrica, bir veya daha fazla insektisit böcek-hasere direnç geni barindiran ve bir veya daha fazla toksin ekspres eden rekombinant bitkiler bilinmekte ve bazilari piyasada bulunmaktadir. Bu rekombinant bitkilerin örnekleri arasinda asagidakiler yer almaktadir: YieldGard (tescilli marka) (Cry1Ab toksinini ekspres eden bir misir cinsi), YieldGard Rootworm (tescilli marka) (Cry3Bb1 toksinini ekspres eden bir misir cinsi), YieldGard Plus (tescilli marka) (Cry1Ab ve Cry3Bb1 toksinlerini ekspres eden bir misir cinsi), Herculex I (tescilli marka) (Cry1Fa2 toksinini ve glufozinat direnci kazandirmaya yönelik fosfinotrisin N-asetiltransferazi (PAT) ekspres eden bir misir cinsi), NuCOTN3SB (tescilli marka) (Cry1Ac toksinini ekspres eden bir pamuk cinsi), Bollgard marka) (Cry1Ac ve Cry2Ab toksinlerini ekspres eden bir pamuk cinsi), VIPCOT (tescilli marka) (VIP toksinini ekspres eden bir pamuk cinsi), NewLeaf (tescilli marka) (Cry3A toksinini ekspres eden bir patates cinsi), NatureGard (tescilli marka), Agrisure (tescilli marka) GT Advantage (GA21 glifozat dirençli özellik), Agrisure (tescilli marka) CB Advantage (Bt11 misir kurdu (CB) özelligi) ve Protecta (tescilli marka).
Yukarida açiklanan faydali bitkiler ayrica, genetik rekombinasyon teknigi kullanilarak seçici etkiye sahip bir anti-patojen maddeyi üretme kapasitesinin kazandirilmis oldugu bitkileri de kapsamaktadir.
Anti-patojen madde örnekleri arasinda asagidakiler yer almaktadir: PR proteinler (PRPller; EP 0392225 A sayili belgede açiklanmistir); iyon kanali inhibitörleri, örnegin sodyum kanali inhibitörleri ve kalsiyum kanali inhibitörleri (bilinen örnekleri arasinda, virüsler tarafindan üretilen KP1, KP4 ve KP6 toksinleri yer almaktadir); stilben sentaz; bibenzil sentaz; kitinaz; glukanaz ve mikroorganizmalar tarafindan üretilen maddeler, örnegin peptid antibiyotikleri, bir heterosiklüs barindiran antibiyotikler ve bitki hastalik direncinde rol oynayan protein faktörleri (bitki hastalik direnç geni olarak adlandirilmakta ve WO 03/000906 sayili belgede açiklanmaktadir). Bu tür anti-patojen ve EP 0353191A sayili belgelerde açiklanmaktadir.
Yukarida açiklanan faydali bitkiler arasinda ayrica, genetik rekombinasyon teknigi kullanilarak kazandirilmis olan yag bileseni modifikasyonu ve amino asit içerigi artirma özellikleri gibi yararli özelliklere sahip mahsuller de yer almaktadir. Bu tür faydali bitkilerin örnekleri arasinda asagidakiler yer almaktadir: VISTIVE (tescilli marka) (linolenik içerigi düsürülmüs düsük linolenik soya fasulyesi) ve yüksek lizinli (yüksek yagli) misir (artirilmis lizin veya yag miktari barindiran misir).
Yukarida açiklanan faydali bitkiler arasinda ayrica, verimin muhafaza edilmesi ve yükseltilmesi amaciyla genetik rekombinasyon teknigi kullanilarak kuruluk direnci gibi yararli özelliklerin kazandirilmis oldugu mahsuller de yer almaktadir. Bu tür faydali bitkilerin örnekleri arasinda, DroughtGard (tescilli marka) (kuruluk direnci kazandirilmis misir) yer almaktadir.
Mevcut bulusa uygun zararli ot kontrol yöntemi, mevcut herbisitlere karsi direnç kazanmis olan, yukarida örnekleri verilen zararli otlara ve benzerlerine karsi da kontrol etkisi sergilemektedir. Ayrica mevcut bulusa uygun zararli ot kontrol yöntemi genetik rekombinasyon, yapay çaprazlama veya benzer yollardan böcek-hasere direnci, hastalik direnci ve herbisit direnci kazanmis olan bitkilerde de kullanilabilmektedir.
Mevcut bulusta, islah yöntemi veya genetik rekombinasyon teknigi vasitasiyla direnç kazandirilmis olan bitkiler yalnizca klasik cins çaprazlama yoluyla direnç kazandirilmis olan veya genetik rekombinasyon teknigi vasitasiyla direnç kazandirilmis olan bitkileri degil, ayni zamanda klasik çaprazlama tekniginin moleküler biyoloji yöntemleriyle kombinasyonunu temel alan yeni bitki islah teknikleri (NBT) vasitasiyla direnç kazandirilmis olan bitkileri de kapsamaktadir. Yeni bitki islah teknikleri (NBT), moleküler biyoloji tekniklerini bir araya getiren islah teknikleri için kullanilan jenerik bir terimdir. Yeni bitki islah teknikleri (NBT) örnegin “Understanding of New Plant Breeding Techniques (yeni bitki islah tekniklerini anlamak)” (2013, Ryo Ohsawa ve Hiroshi Ezura, Plants (bitkilerde genom düzenleme araçlari)” (“Genes” cilt 8, sf. 399 (2017, Tapan Kumar Mohanta, Tufail Bashir, Abeer Hashem, Elsayed Fathi Abd Allah ve Hanhong Bae)) baslikli derleme makalesinde açiklanmaktadir. Yeni bitki islah tekniklerinin örnekleri arasinda, genom islah teknolojisi ve genom düzenleme teknolojisi yer almaktadir. Genom islah teknolojisi genomik bilgi kullanilarak verimli islah gerçeklestirilmesine yönelik bir teknolojidir ve DNA isaretleyici (genom isaretleyici veya gen isaretleyici olarak da anilmaktadir) islah teknigini ve genomik seleksiyonu içermektedir. Örnegin DNA isaretleyici islahi, çaprazlama sonrasinda çok sayida döl arasindan arzu edilen faydali özellik genlerine sahip dölün seçilmesi amaciyla DNA isaretleyicilerden, yani belirli faydali özellik genlerinin genomda mevcut oldugu konumlari isaretleyen DNA dizilerinden yararlanan bir yöntemdir. DNA isaretleyici islahi, çaprazlama sonrasinda döldeki fidelerin analiz edilmesi amaciyla DNA isaretleyicilerden yararlanilmasi sayesinde islah için gerekli sürenin etkin biçimde kisaltilabilmesi anlaminda, ayirt edici nitelik tasimaktadir.
Genomik seleksiyon, önceden elde edilen fenotipler ve genomik bilgi temel alinarak bir tahmin formülünün hazirlandigi bir yöntem olup fenotiplere yönelik degerlendirme yapilmaksizin tahmin formülünden ve genom bilgisinden hareketle özelliklerin tahminine olanak tanimayi amaçlamaktadir. Bu, verimli islah gerçeklestirilmesine katkida bulunabilen bir tekniktir. Yeni bitki islah teknikleri (NBT) arasinda örnegin cisjenez/intrajenez, oligonükleotide yönelik mutajenez, RNAlya bagimli DNA metilasyonu, genom düzenleme, GM anacina veya asilik filize asilama, ters islah, agroinfiltrasyon ve tohum üretim teknolojisi (SPT) yer almaktadir. Genom düzenleme teknolojisine yönelik araçlarin örnekleri arasinda, diziye özgü bölme gerçeklestirebilen çinko-parmak nükleazlar (ZFN, ZFNller), TALEN, CRISPR/Cas9, CRISPER/Cpf1 ve meganükleaz yer almaktadir. Ayrica, yukarida açiklanan araçlarin modifikasyonu yoluyla hazirlanmis olan CA89 nikaz ve Target-AID gibi diziye özgü genom modifikasyon teknikleri de mevcuttur.
Bitkiler ayrica, yukarida açiklanan yararli özelliklerin birden fazlasina, örnegin klasik herbisit özelliklerine veya herbisit direnç genlerine, insektisit böcek-hasere direnç genlerine, anti-patojen madde üretici genlere, yag bileseni modifikasyonuna, amino asit içerigi artirici özelliklere ve kuruluga dirençli özelliklere ait bir kombinasyona sahip yigili cinsleri de kapsamaktadir. ÖRNEKLER Mevcut bulus asagida, Örnekler ve Test Örnekleri vasitasiyla ayrintili olarak açiklanmaktadir. Öte yandan mevcut bulus bu örneklerle sinirli degildir.
Formülasyon Örnegi 1 Kütlece 50 parça piroksasülfon igne kristallerine, kütlece 8 parça polikarboksilata, kütlece 5 parça polioksietilendistirilfenil eter sülfata ve kütlece 1 parça alkilbenzen sülfonata, kütlece toplam 100 parçalik bir karisimin elde edilmesini saglayacak miktarda kil ilave edilmistir. Karisim karistirilmis ve darbeli bir degirmen kullanilarak pulverize edilmis ve böylece, islatilabilir bir toz elde edilmistir.
Formülasyon Örnegi 2 Kütlece 50 parça piroksasülfon sütun kristallerine, kütlece 8 parça polikarboksilata, kütlece 5 parça polioksietilendistirilfenil eter sülfata ve kütlece 1 parça alkilbenzen sülfonata, kütlece toplam 100 parçalik bir karisimin elde edilmesini saglayacak miktarda kil ilave edilmistir. Karisim karistirilmis ve darbeli bir degirmen kullanilarak pulverize edilmis ve böylece, islatilabilir bir toz elde edilmistir. cm/11 cm (uzunluk/genislik/derinlik) seklindeki boyutlara sahip plastik bir saksi hafif galli tohumu ve 20 Amaranthus retrof/exus tohumu ekilmis ve ardindan tohumlarin üzeri ayni toprakla 1 cm kalinliga göre örtülmüstür. Daha sonra, Formülasyon Örnegi 1le sahip islatilabilir toz, hektar basina piroksasülfon miktari 22.5 9 olacak biçimde tartilmis ve alinmistir. Islatilabilir toz suyla seyreltilmis ve kompakt bir püskürtücü kullanilarak hektar basina 200 L püskürtme hacmine göre toprak yüzeyi üzerine esit dagitimli olarak püskürtülmüstür. Maddeyle islemin yapildigi gün, yapay sulama cihazi kullanilarak 2 mm yapay yagmur uygulanmistir. Daha sonra, Echinoch/oa crus-galli bitkileri ve Amaranthus retrof/exus bitkileri büyütülmüs ve islemi izleyen 15. gün, 20. gün ve 29. günde, islemden geçirilmemis gruplara göre yüzde cinsinden büyüme inhibisyon derecelerinin ölçülmesi amaciyla, Echinoch/oa crus-galli bitkileri ve Amaranthus retrof/exus bitkilerinin büyüme durumlari incelenmistir. Ayni test üç kopya halinde yapilmis ve kopyalarin ortalamasi hesaplanarak temsili bir deger elde edilmistir.
Karsilastirma Amaçli Örnek 1 Formülasyon Örnegi 1,e sahip islatilabilir toz yerine Formülasyon Örnegi 2lye sahip islatilabilir tozun kullanilmasi disinda, test Örnek 1ldekiyle ayni sekilde gerçeklestirilmis ve Echinoch/oa crus-galli bitkileri ve Amaranthus retrof/exus bitkilerinin büyüme durumlari incelenmistir. Örnek 1le ve Karsilastirma Amaçli Örnek 1le ait sonuçlar Tablo 1 ve Tablo 2lde gösterilmektedir.
Echinoch/oa crus-galli bitkisindeki büyüme . Gün 20. Gün 29. Gün inhibisyon derecesi (%) Karsilastirma Amaçli Örnek 1 68 58 50 Amaranthus retrof/exus bitkisindeki büyüme .G"n 20.G"n 29.G"n inhibisyon derecesi (%) u u u Karsilastirma Amaçli Örnek 1 58 48 37

Claims (4)

STEMLER
1. Bir zararli ot kontrol yöntemi olup özelligi, %15lten az olmayan bir kil içerigine veya %65lten az bir kum içerigine sahip topragin piroksasülfon igne kristalleriyle islemden geçirilmesidir.
2. Bir zararli ot kontrol yöntemi olup özelligi, %15lten az olmayan bir kil içerigine veya %65lten az bir kum içerigine sahip topragin, piroksasülfon igne kristallerini barindiran bir toz veya bulamacin pulverize edilmesi seklindeki adim vasitasiyla elde edilen bir kimyasal tarim maddesi formülasyonuyla islemden geçirilmesidir.
3. Istem 2lye uygun yöntem olup burada, kimyasal tarim maddesi formülasyonu islatilabilir toz, islatilabilir granül, sulu süspansiyon veya yagli süspansiyon seklindedir.
4. Istem 1 ila 3lten herhangi birine uygun yöntem olup burada, toprak islemini izleyen ilk 7 gün sirasindaki kümülâtif yagis, 15 mmlden azdir.
TR2023/008139 2022-01-19 Zararli otlarin kontrol edi̇lmesi̇ne yöneli̇k yöntem TR2023008139T2 (tr)

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR2023008139T2 true TR2023008139T2 (tr) 2023-08-21

Family

ID=

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN102573464B (zh) 阴离子农药的低挥发性胺盐
AU2015223887B2 (en) Agrochemical composition for foliage treatment
JP7109636B2 (ja) 除草剤組成物
CN114980740A (zh) 用于农业化学配制剂的新型添加剂
JPWO2010044215A1 (ja) 光学活性ジフルオロメタンスルホンアニリド誘導体及び除草剤
UA126830C2 (uk) Фунгіцидні композиції мефентрифлуконазолу
TR2023008139T2 (tr) Zararli otlarin kontrol edi̇lmesi̇ne yöneli̇k yöntem
US20220386613A1 (en) Weed control method and mixed agrochemical composition for soil treatment
CA3203520A1 (en) Method for controlling weeds
WO2022158500A1 (ja) 雑草の防除方法
JP2014005252A (ja) 光学活性アニリン
EA043880B1 (ru) Композиция водной агрохимической суспензии и способ ее разбрызгивания
NZ724251B2 (en) Agrochemical composition for foliage treatment
OA17921A (en) Agrochemical composition for foliage treatment.