TR2021017928A2 - Tibbi̇ testler yapabi̇len elektrot sensor - Google Patents

Tibbi̇ testler yapabi̇len elektrot sensor

Info

Publication number
TR2021017928A2
TR2021017928A2 TR2021/017928A TR2021017928A TR2021017928A2 TR 2021017928 A2 TR2021017928 A2 TR 2021017928A2 TR 2021/017928 A TR2021/017928 A TR 2021/017928A TR 2021017928 A TR2021017928 A TR 2021017928A TR 2021017928 A2 TR2021017928 A2 TR 2021017928A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
electrode
medical tests
electrode sensor
gox
electrodes
Prior art date
Application number
TR2021/017928A
Other languages
English (en)
Inventor
Çağlar Özketen Ahmet
Andaç Özketen Ayşe
Erdem Murat
Forough Mehrdad
Sui̇çmez Evren
Original Assignee
Nanografi Nano Teknoloji Anonim Sirketi
Nanografi̇ Nano Teknoloji̇ Anoni̇m Şi̇rketi̇
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nanografi Nano Teknoloji Anonim Sirketi, Nanografi̇ Nano Teknoloji̇ Anoni̇m Şi̇rketi̇ filed Critical Nanografi Nano Teknoloji Anonim Sirketi
Priority to TR2021/017928A priority Critical patent/TR2021017928A2/tr
Publication of TR2021017928A2 publication Critical patent/TR2021017928A2/tr

Links

Abstract

Buluş, bir gövde (3) üzerine yerleştirilmiş yalıtım amacı olan bir kapaktan (2) oluşan üzerinde bulunan açıklıklara (4) denk gelen elektrotlar yardımı ile tespit ve görüntüleme gerçekleştirebilen bir tıbbi testler yapabilen elektrot sensördür (1). Açıklıklara (4) sırasıyla birinci elektrot (5), ikinci elektrot (6) ve üçüncü elektrot (7) denk gelmektedir. Elektrotlar biyosensör elektrotlarıdır. Birinci elektrot (5) referans elektrotu (Reference Electrode ? RE), ikinci elektrot (6) karşıt elektrotu (Counter Electrode ? CE) ve üçüncü elektrot (7) çalışma elektrotu (Working Electrode - WE) olarak görev yapmaktadır.

Description

TARIFNAME TIBBI TESTLER YAPABILEN ELEKTROT SENSOR Teknik Alan Bu bulus vücutta bulunan sivilardan alinan örneklerle kolesterol, keton, vitamin, protein, kan sekeri ve glikoz gibi tibbi testleri yapabilen bir elektrot sensörün gelistirilmesi ile ilgilidir. Önceki Teknik Canli yapisi çogunlukla sivilardan meydana gelmektedir. Kan, üre ve salva canli vücudunda sürekli üretilen ve bulunan sivilardandir. Bu sivilar biyolojik döngü adina önem tasimakla beraber bedenin isleyisine ve durumuna bagli olarak birçok bilgiyi de üzerinde barindirmaktadir.
Vücudun düzeninde herhangi bir dengesizlik vücut içerisinde dolasimi saglanan veya disari atilan sivilarin arastirilmasi ile tespit edilmektedir. Kan, idrar ve salva örneklerinin canli organizma içerisinde (in vivo) veya laboratuvar ortaminda (in vitro) incelenmesi ile birçok dahili hastalik veya anomali tespiti yapilmaktadir.
Tasinan bilgilere bagli olarak alinan kan, idrar ve salva örnekleri incelenerek anomalinin durumuna ve standartlara bagli olarak incelenerek bünyede meydana gelen bu degisikligin sebebi, hikayesi ve tedavi süreçleri konusunda yeterli bilgi edinilmesi gerçeklestirilebilmektedir.
Vücuttan alinan kan, idrar veya salva numuneleri kalorimetre, elektrokimyasal veya fotometrik tespit metotlarindan birisi kullanilarak incelenerek teshis gerçeklestirilebilmektedir. Bu tahlil sürecinde alinan numunelerin kesinlikle dis ortamlardan bagimsiz tasinmasi ve incelenmesi gerekmektedir. Bu baglamda ya canli metabolizma üzerinde (in vivo) ya da laboratuvar ortaminda (in vitro) ilgili sterilizasyon süreçlerinden geçen koruyucu maddeler ile beraber tasinmaktadir.
Numunenin moleküler boyutta dahi olsa dis ortamla temasinin önüne geçmek adina birçok yöntem gelistirilmistir. Bilinen yöntemler arasinda bulunan bir diger metot ise deri alti sensor yerlestirilerek canli organizmada (in vivo) sürekli olarak testlerin gerçeklestirilmesidir.
Bu yöntem farkli ekleri ile beraber günümüzde kullanimi ve gelisimi devam etmektedir. Bu teknigin uygulanmasi sirasinda sensor üzerinde radyo frekansi ile tanimlama (RFID) yöntemi ile direk canli organizma içerisinde haberlesme yapilabildigi gibi sensor üzerinden bünye disarisina tasinan baglanti elemanlari ile de sonuçlar toplanabilmektedir.
Teknigin bilinen uygulamalarindan olan U510888257BZ sayili Birlesik Devletler patentine ait bulus konusunda vücut içine yerlestirilen bir analit sensörün gelistirilmesinden bahsedilmektedir. Ilgili dokümanda gelistirilen bulus dahilinde organizma içerisinde veya laboratuvar ortaminda gelistirilmis olan bir elektrot tasarimi ile beraber tahlillerin her ortamda yapilmasindan bahsedilmektedir. Ilgili analitlerin tespiti ve görüntülenmesinden de bahsedilmektedir.
U510888257BZ sayili doküman konusu olan elektrotlarin yerlestirilmesi ve sensörün olusturulmasi konusunda tercih edilen yöntem ile beraber her elektrotun karsilik geldigi katmanlar seklinde tasarlanarak her katman arasina anizotropikyalitkan film ve macunlar ile elektrotlarin birbiri ile baglantisinin kesildiginden bahsedilmektedir. Bu baglamda üretim asamalari kolaylastirilsa da gelistirilen sensor boyutu büyümektedir. Ayrica bulundugu bölgede tahlillerin yapilmasi sirasinda akiskanin farkli noktalarindan alinan numuneler ile hatali tespitlerin yasanmasi söz konusu olabilir.
Elektrotlarin mümkün oldugunca ayni bilesen oranlarina sahip akiskanlardan numune almasi sistemin numune analizlerinin dogrulugunu arttiracaktir. Bir diger noktadan çift yönlü kullanilabilen bir elektrot yapisindan da bahsedilmemektedir. Elektrotlarin çift yönlü olarak konumlandirilmasi hem sivilardan alinan örneklere bagli olan teshislerin dogrulanmasi adina hem de elektrotlar üzerinde olusan moleküler birikmeye ragmen uzun ömürlü kullanimindan bahsedilmektedir. basvurusuna konu olan bulusta radyo frekanslari ile tanimlama yapan bir kan sekeri ölçüm cihazindan bahsedilmektedir. Ilgili dokümanda bahsi geçen bulusta kan numunesinin bir igne yardim ile deri üzerinden bir numune kagidina alinarak cihazda ilgili yere bu kâgidin yerlestirilmesi ile cihaz içerisinde kan sekeri degerinin tespit edilmesinden detayli olarak bahsedilmektedir. yapabilmesinin yani sira disarda bir cihaz yardimi ile testlerin gerçeklestirilmesi saglanmaktadir. Bu baglamda bir canli organizma dahilinde tahlil gerçeklestirilmemektedir.
Bunun yani sira alinan kan numunesinin dis ortamla temasi söz konusu olmakla beraber cihazinda kullanim alani günlük hayat oldugundan dolayi cihaz içerisinde de bir numune kirlenmesi ile karsilasilabilir.
Bulusun Kisa Açiklamasi Bu bulusun amaci kan, idrar ve salva numunelerinin canli organizmalarin içerisinde (in vivo) tahlil edilebilesini saglayan bir tibbi testler yapabilen elektrot sensörünün gelistirilmesidir.
Bulusun bir baska amaci ise gelistirilen elektrotlarin tek bir taban üzerinde farkli yollarla yerlestirilerek katmanli elektrotlardan boyut olarak daha kullanisli bir tibbi testler yapabilen elektrot sensörünün gelistirilmesidir.
Bulusun bir baska amaci ise katmanli elektrot yapisinda karsilasilan akiskanin farkli yogunluklara sahip alanlarindan alinan numunelerde karsilasilan hatalara nazaran ayni alandan numunelerin alinmasinin saglayacak sekilde tek katman üzerine yerlestirilmis elektrotlara sahip bir tibbi testler yapabilen elektrot sensörünün gelistirilmesidir.
Bulusun bir baska amaci ise çift tarafli elektrot tasarimina sahip bir sensör yapisi ile farkli noktalardan toplanan numunelerden alinacak sonuçlar ile sonuç dogrulamasinin yapilmasini saglayan bir tibbi testler yapabilen elektrot sensörünün gelistirilmesidir.
Bulusun bir baska amaci ise çift tarafli elektrot tasarimina sahip bir sensör yapisi ile herhangi bir atik birikmesi durumunda bir tarafin tahlilleri gerçeklestiremedigi zamanlarda diger tarafin kullanimi ile daha uzun süreli kullanim imkâni saglayan bir tibbi testler yapabilen elektrot sensörünün gelistirilmesidir.
Bulusu Açiklayan Sekillerin Tanimlari Bulus ile gelistirilen tibbi testler yapabilen elektrot sensörünün daha iyi açiklanabilmesi için kullanilan sekiller ve ilgili açiklamalar asagidadir.
Sekil-1 Bulusa göre tibbi testler yapabilen elektrot sensörünün üstten görünümüdür.
Sekil-2 Bulusa göre analit tespiti yapan biyolojik elektrot sensörüne ait kapagin üstten görünümüdür.
Sekil-3 Bulusa göre tibbi testler yapabilen elektrot sensörüne ait gövdenin üstten görünümüdür.
Sekil-4 Bulusa göre tibbi testler yapabilen elektrot sensörüne ait gövdenin üstten görünümüdür.
Sekil-5 Bulusa göre tibbi testler yapabilen elektrot sensörüne ait gövdenin üzerinde bulunan elektrotlarin oldugu bölgeye ait üstten görünümüdür.
Sekil-6 Bulusa göre tibbi testler yapabilen elektrot sensörüne ait gövdenin üzerinde bulunan elektrotlarin ve gövdenin ayri ayri oldugu üstten görünümüdür.
Sekil-7 Bulusa göre tibbi testler yapabilen elektrot sensörünün bir baska uygulamasinin üstten görünümüdür.
Sekil-8 Bulusa göre tibbi testler yapabilen elektrot sensörünün bir baska uygulamasina ait kapagin üstten görünümüdür.
Sekil-9 Bulusa göre tibbi testler yapabilen elektrot sensörünün bir baska uygulamasina ait gövdenin üstten görünümüdür.
Sekil-10 Bulusa göre tibbi testler yapabilen elektrot sensörünün bir baska uygulamasina ait gövdenin üstten görünümüdür.
Sekil-11 Bulusa göre tibbi testler yapabilen elektrot sensörünün bir baska uygulamasina ait gövdenin üzerinde bulunan elektrotlarin oldugu bölgeye ait üstten görünümdür.
Sekil-12 Bulusa göre tibbi testler yapabilen elektrot sensörünün bir baska uygulamasina ait gövdenin üzerinde bulunan elektrotlarin ve gövdenin ayri ayri oldugu üstten görünümüdür.
Sekil-13 Bulusa göre tibbi testler yapabilen elektrot sensörünün bir baska uygulamasinin üstten görünümüdür.
Sekil-14 Bulusa göre tibbi testler yapabilen elektrot sensörünün bir baska uygulamasina ait kapagin üstten görünümüdür.
Sekil-15 Bulusa göre tibbi testler yapabilen elektrot sensörünün bir baska uygulamasina ait gövdenin üstten görünümüdür.
Sekil-16 Bulusa göre tibbi testler yapabilen elektrot sensörünün bir baska uygulamasina ait gövdenin üstten görünümüdür.
Sekil-17 Bulusa göre tibbi testler yapabilen elektrot sensörünün bir baska uygulamasina ait gövdenin üzerinde bulunan elektrotlarin oldugu bölgeye ait üstten görünümdür.
Sekil-18 Bulusa göre tibbi testler yapabilen elektrot sensörünün bir baska uygulamasina ait gövdenin üzerinde bulunan elektrotlarin ve gövdenin ayri ayri oldugu üstten görünümüdür.
Sekil-19 Bulusa göre tibbi testler yapabilen elektrot sensörüne ait gövdenin üzerinde bulunan elektrotlarin çift tarafli kullanimi ile ilgili farkli bir uygulamasina ait üstten görünümüdür.
Sekil-20 Bulusa göre tibbi testler yapabilen elektrot sensörüne ait gövdenin üzerinde bulunan elektrotlarin çift tarafli kullanimi ile ilgili farkli bir uygulamasina ait üstten görünümüdür.
Sekil-21 Bulusa göre tibbi testler yapabilen elektrot sensörüne ait gövdenin üzerinde bulunan elektrotlarin çift tarafli kullanimi ile ilgili farkli bir uygulamasina ait üstten görünümüdür.
Sekil-22 Bulusa göre tibbi testler yapabilen elektrot sensörüne ait gövdenin üzerinde bulunan elektrotlarin çift tarafli kullanimi ile ilgili farkli bir uygulamasina ait üstten kesit görünümüdür.
Sekil-23 Bulusa göre tibbi testler yapabilen elektrot sensörüne ait gövdenin üzerinde bulunan elektrotlarin siralamasinin üstten görünümüdür.
Sekillerde gösterilen unsurlar numaralandirilmis olup bunlarin karsiliklari da asagidadir. 1. Sensör 2. Kapak 3. Gövde Birinci elektrot Ikinci elektrot Üçüncü elektrot Bulusun Ayrintili Açiklamasi Bulus temelde bir gövde (3) üzerine yerlestirilmis yalitim amaci olan bir kapaktan (2) olusan üzerinde bulunan açikliklara (4) denk gelen elektrotlar yardimi ile tespit ve görüntüleme gerçeklestirebilen bir tibbi testler yapabilen elektrot sensördür (1). Açikliklara (4) sirasiyla birinci elektrot (5), ikinci elektrot (6) ve üçüncü elektrot (7) denk gelmektedir. Elektrotlar biyosensör elektrotlaridir. Birinci elektrot (5) referans elektrotu (Reference Electrode - RE), ikinci elektrot (6) karsit elektrotu (Counter Electrode - CE) ve üçüncü elektrot (7) çalisma elektrotu (Working Electrode - WE) olarak görev yapmaktadir.
Birinci elektrot (5) referans elektrot olmakla beraber elektrot potansiyeli dogru olarak bilinmektedir. Bu sebepten diger elektrotlar için referans olarak kullanilan, analit konsantrasyonundan ve iyonlardan etkilenmeyen ve gümüsten imal edilen bir elektrottur.
Ikinci elektrot (6) karsit elektrottur. Yardimci elektrot olarak da tanimlanan karsit elektrotlar hücre devresini tamamlamak adina gelistirilmis bir karbon elektrottur. Üçüncü elektrot (7) çalisma elektrotu olarak görev yapmaktadir. Çalisma elektrotu hücre reaksiyonun gerçeklestigi elektrottur. Çalisma elektrotu malzemesi olarak ise altin kullanilmaktadir.
Gövde (3) üzerinde lazer kesimler elektrotlarin kanallarinin islendigi tek katmanli bir yapidan olusmaktadir. Bu sayede sensör (1) 0.1-O.4 mm katman kalinligina sahiptir. Katman üzerine yerlestirilen elektrotlarin birbirinden yalitimini saglamak amaci ile bir kapak (2) bulunmaktadir. Her elektrotun üstüne gelen bir açiklik (4) yardimi ile sadece ilgili elektroda denk gelen kisimlarin açik kalmasi saglanir. Gövde (3) ve kapak (2) polimer esasli malzemelerden yapilmaktadir.
Glikoz biyosensörü olarak da çalisabilen tibbi testler yapabilen elektrot sensörün (1) elektrotlari için kullanilacak dis kaplama yüzeyleri için görünür aralikta geçirgenlik (Transmittance - T) 90% üzerinde olmakla beraber katman direnci (Sheer Resistance Rsh) r10 Q sq -1 degerinden küçük olmalidir. Bu baglamda kullanilacak malzemeler, o Polikarbonat (Polycarbonate - PC) 0 Polietilen tereftalat (Polyethylene terephthalate - PET/PETE) i Akrilik (Polymethyl methacrylate o Polietilen naftalat (Polyethylene naphthalate) o Polidimetilsiloksan (Polydimethylsiloxane - PDMS) o Plastik(P0lyethylene) gibi polimer esasli malzemeler olabilir.
Gövde (3) ve kapak (2) arasinda bir yari geçirgen yalitim malzemesi kullanilmaktadir.
Kullanilabilecek potansiyel yari geçirgen membran karisim için; o Nafion, o Poliüretan (Polvurethane), o Nafion-GO, o Nafion-rGO, o Poliüretan-Nafion(Polyurethane-Nafion) gibi polimer malzemeler kullanilabilir.
Bulusun bir uygulamasinda Sekil 1'de gösterildigi gibi bir yapiya sahip olmakla beraber gövde (3) alt tarafinda bulunan kolun genisligi 0.4 mm üste tarafina denk gelen genislik ise 5 mm olarak yapilmaktadir. Sol tarafina denk gelen uzun kenar 10 mm olmakla beraber sag tarafta alt kenar 7 mm üst kenar 3 mm olarak gelistirilmistir. Birinci elektrot (5) 0.2 mm ve 0.25 mm kenar uzunluklarina sahip bir dikdörtgen geometriye sahiptir. 0.03 mm kalinliginda bir baglanti hattina sahiptir. Diger elektrotlarin baglanti hatlari ile arasinda 0.05 mm mesafe bulunmaktadir. Ikinci elektrot (6) 0.25 mm kenar uzunluklarina sahip kare geometriye sahiptir. Baglanti hatti 0.03 mm genisliginde olmakla beraber baglanti hatti ile gövde (3) uzunluklarina sahip dikdörtgen geometrive sahiptir. Baglanti hatti diger elektrotlarda oldugu gibi 0.03 mm olmakla beraber alt kenarin gövde (3) sinirindan 0.15 mm içerisindedir. Her elektrotun birbirine olan uzakliklari ise 0.15 mm olarak belirlenmistir. Ayrica elektrotlarin baglanti katlarinin sonuna denk iletisim noktalarinin birbirine olan uzakligi ise 1 mm olarak belirlenmistir.
Bulusun bir diger uygulamasi da Sekil 7'de gösterildigi gibi gelistirilmistir. Gövde (3) üst tarafinda kare geometriye sahip 3 mm kenar uzunlari belirlenmis bir parça ve bu parçaya ait bir dikdörtgen geometride koldan meydana gelmektedir. Dikdörtgen kol 7 mm ve 0.4 mm kenar uzunluklarina sahiptir. Elektrotlarin konumlari bir önceki uygulamada bahsi geçen anlatimla aynidir. Birinci elektrot (5) 0.2 mm ve 0.25 mm kenar uzunluklarina sahip bir dikdörtgen geometriye sahiptir. Diger elektrotlarin baglanti hatlari ile arasinda 0.05 mm mesafe bulunmaktadir. Ikinci elektrot (6) 0.25 mm kenar uzunluklarina sahip kare geometriye sahiptir. Baglanti hatti ile gövde (3) arasinda 0.02 mm mesafe bulunmaktadir. Üçüncü elektrot (7) 0.33 mm ve 0.25 mm kenar uzunluklarina sahip dikdörtgen geometriye sahiptir. Baglanti hatti alt kenarin gövde (3) sinirindan 0.15 mm içerisindedir. Her elektrotun birbirine olan uzakliklari ise 0.15 mm olarak belirlenmistir. Tüm baglanti hatlari 0.03 mm ölçülerinde bir hat seklindedir.
Bulusun gelistirilen son uygulamasi ise Sekil 13'te bahsedilen bir yapiya sahiptir. Elektrotlarin ve gövdenin (3) tasarimi Sekil 1'de gösterilen tasarimla ayni olmasina ragmen elektrotlarinin baglanti çikislari Sekil 1'de gösterilenden faklidir. Burada açili bir yerlestirme yapilmasina karsin paralel çikislar kullanilmistir.
Gövde (3) üzerinde elektrotlarin kanallarinin islendigi tek katmanli bir yapidan olusmaktadir. Çok katmanli sensör (1) tasarimlarini yani sira daha ince bir yapiya sahiptir. Sensör (1) tek tarafli tasarimlarda O.1-0.5 mm, çift tarafli tasarimlarda 0.2-0.7 mm araliginda katman kalinligina sahiptir.
Elektrotlarin çalisma prensibinde biyosensörün türüne göre ilgili moleküle ait enzim baglanir. Enzimin olusturdugu çok küçük akimlar elektrotlar tarafindan iletilerek bir potansiyostat ile tespit edilir. Enzimin baglanmasi günümüze kadar 3 nesilde gelistirilmistir. 1. nesil elektrotlarda çalisma biçimi su sekildedir. Glikoz molekülü üzerinden örnek verecek olursak; o Glukoz + GOxox-FAD 2› Gluconate + GOxreleOx-FADHZ) Bu sistemde de oksijenin varligi indirgenmis GOx'un yükseltgenmesini saglar. H202 olusur ve buradan 2 elektron koparak elektrotta akim olusmasini saglar. Bu sistemler oksijen aracili sistemlerdir. 2. nesil elektrotlarda aracili elektron transfer mekanizmasi kullanilir. Bunun nedeni enzimin oksijene olan bagliligini azaltmak ve interfere elementlerin oksidasyonunun önüne geçmektir. o Glucose + GOx-FAD 2› Gluconate + GOx-FADHZ o GOx-FADHZ + 2Med0x => GOx-FAD + 2Medred + 2H+ o 2Medred => 2Medox +2e- Indirgenmis aracinin elektrottaki okside formu düsük potansiyellerde akim üretir ve bu glikoz konsantrasyonu ile orantili sekilde olusmaktadir. Bu noktada en son kullanilan sistem elektriksel yalitimli baglantilar barindiran bagli enzim (wired enzyme) teknolojileridir.
Indirgeme-oksidasyon (Redoks) araci molekülleri kullanilarak elde edilen sistemdir. 3. nesil elektrotlarda bir araci olmadan elektrotlara direk aktarilan elektron sistemleri kullanilmaktadir. 0 Glucose + GOx-FAD 2› Gluconate + GOx-FADHZ o FADH2 +CNT 2› FAD +2H + 2e- Burada elektron transferi karbon nano tüp (Carbon Nano Tube - CNT) üzerinden gerçeklesir.
Her elektrot farkli yapilara sahiptir. Kullanilan elektrot malzemesi de buna bagli olarak degiskenlik göstermektedir. Üçüncü elektrot (7) yüzeyi altin alasimlardan yapilmaktadir. Bu sebepten çalisma elektrotu olan üçüncü elektrot yüzeylerinde; o Au-wired GOx, o Au-CNT-GOx, o Au-MWCNT-GOx, o GO-CNT-GOX, o rGO-CNT-GOx, o Au-GOx, o C-AuN P-CNT.
Potansiyel yari geçirgen membran bilesimleri için; o Nafion, o Poliüretan (Polyurethane), o Nafion-GO, o Nafion-rGO, o Poliüretan-Nafion(Polyurethane-Nafion) gibi polimer malzemeler kullanilmaktadir.
Tibbi testler yapabilen elektrot sensörünün (1) gelistirilmesi asamasinda tek katmanli bir yapi kullanilmaktadir. Yani gövde (3) tek bir parça olarak üzerinde lazer kesim teknikleri ile elektrot ve baglanti kanallari için alanlar açilmaktadir. Bu sekilde gelistirilmesi ile sensör (1) kalinligi belli bir seviyede tutularak kullanim bölgelerinde optimum sonuçlarla yerlestirilmesi gerçeklestirilebilecektir. Ayrica sensörün (1) her elektrotun ayni içerige sahip numuneleri alabilmesi adina yararli olacaktir.
Bulusun bir baska uygulamalarindan olan çift tarafli kullanimda söz konusudur. Sekil 19'da gösterildigi gibi elektrotlarin çift tarafli olarak ayni sirayla yerlestirildigi durumlar da gelistirilmektedir. Bu sayede sensörün (1) numuneleri farkli iki noktadan alarak alinan sonuçlarin dogrulamasinin yapilmasini saglayabilecektir. Bu sekilde hem test hatalari asgari seviyelerde olacaktir hem de testin bir tarafta bulunan elektrotlar tarafindan yapilamamasi durumunda diger taraftan teste devam edilmesi saglanaca ktir. Ayrica kullanilan elektrotlarin üzerinde biriktirdigi atiklardan dolayi kullanim ömrünün kisa oldugu bilinmektedir. Bu baglamda çift tarafli elektrot kullanimi ile bir tarafin ölçüm yapamamasi durumunda diger tarafin devam etmesinden dolayi ömrünün uzamasi söz konusu olacaktir. Çift tarafli elektrot kullanimi her iki tarafta ayni elektrotlarin kullanilmasinin yani sira standart uygulamada kullanilan elektrotlarin tek olarak farkli taraflara uygulanmasi söz konusu olabilir. Sekil 20-21-22 numarali sekillerde bu uygulamalarin bazilari gösterilmistir.

Claims (3)

ISTEMLER 1. Bir gövde (3) üzerine yerlestirilmis yalitim amaci olan bir kapaktan (2) olusan ve üzerinde bulunan açikliklara (4) denk gelen elektrotlar yardimi ile tespit ve görüntüleme gerçeklestirebilen, - bir gövde (3) üzerine açilmis farkli yollar, - bu yollarin eristigi noktada bulunan açikliklara (4) denk gelen elektrotlar, - potansiyeli dogru olarak bilinen ve bu sebepten referans elektrotu olarak kullanilan bir birinci elektrot (5), - hücre devresini tamamlamak adina gelistirilmis bir ikinci elektrot (6), - hücre reaksiyonun gerçeklestigi bir üçüncü elektrot (7) - kullanildigi bölgede akis karakteristigini bozmamasi adina katman kalinligi 0.05-O.5 mm, olan tek katmanli bir gövde üzerine açilan elektrot baglanti yollari ve, I ayni akis hattindan, 7 alinan numunelerin hatali sonuçlar vermemesi adina ayni alandan numune alinmasi için gelistirilen sirali olarak tasarlanmis elektrotlar ile karakterize edilen bir tibbi testler yapabilen elektrot sensördür (1). 2. Farkli noktalardan toplanan numunelerden alinacak sonuçlar ile sonuç dogrulamasinin yapilmasini saglayan çift tarafli elektrot tasarimi ile karakterize edilen Istem 1'deki gibi bir tibbi testler yapabilen elektrot sensördür (1). 3. Herhangi bir atik birikmesi durumunda bir tarafin tahlilleri gerçeklestiremedigi zamanlarda diger tarafin kullanilmasi ile daha uzun süreli kullanim imkâni saglayan çift tarafli elektrot tasarimi ile karakterize edilen Istem 1'deki gibi bir tibbi testler yapabilen elektrot sensördür (1). Katman kalinligi O.1-0.7 mm araliginda olan çift tarafli elektrot tasarimi ile karakterize edilen Istem 2 ve Istem 3'teki gibi bir tibbi testler yapabilen elektrot sensördür (1). Altin alasimlardan meydana gelen üçüncü elektrot (7) yüzeyi ile karakterize edilen Istem 1'deki gibi bir tibbi testler yapabilen elektrot sensördür (1). Au-wired GOx alasimi olan üçüncü elektrot (7) yüzeyi ile karakterize edilen Istem 5'teki gibi bir tibbi testler yapabilen elektrot sensördür (1). Au-CNT-GOX alasimi olan üçüncü elektrot (7) yüzeyi ile karakterize edilen Istem 5'teki gibi bir tibbi testler yapabilen elektrot sensördür (1). Au-MWCNT-GOX alasimi olan üçüncü elektrot (7) yüzeyi ile karakterize edilen Istem 5'teki gibi bir tibbi testler yapabilen elektrot sensördür (1). GO-CNT-GOX alasimi olan üçüncü elektrot (7) yüzeyi ile karakterize edilen Istem 5'teki gibi bir tibbi testler yapabilen elektrot sensördür (1). rGO-CNT-GOX alasimi olan üçüncü elektrot (7) yüzeyi ile karakterize edilen Istem 5'teki gibi bir tibbi testler yapabilen elektrot sensördür (1). Au-GOx alasimi olan üçüncü elektrot (7) yüzeyi ile karakterize edilen Istem 5'teki gibi bir tibbi testler yapabilen elektrot sensördür (1). C-AuNP-CNT alasimi olan üçüncü elektrot (7) yüzeyi ile karakterize edilen Istem 5'teki gibi bir tibbi testler yapabilen elektrot sensördür (1). Elektrot yüzeylerinin kaplanmasinda kullanilan yari geçirgen polimer bir membran ile karakterize edilen Istem 1'deki gibi bir tibbi testler yapabilen elektrot sensördür (1). Nafion malzemeden imal edilmis yari geçirgen polimer bir membran ile karakterize edilen Istem 13'teki gibi bir tibbi testler yapabilen elektrot sensördür Poliüretan (Polyurethane) malzemeden imal edilmis yari geçirgen polimer bir membran ile karakterize edilen Istem 13'teki gibi bir tibbi testler yapabilen elektrot sensördür (1). Nafion-GO malzemeden imal edilmis yari geçirgen polimer bir membran ile karakterize edilen Istem 13'teki gibi bir tibbi testler yapabilen elektrot sensördür Nafion-rGO malzemeden imal edilmis yari geçirgen polimer bir membran ile karakterize edilen Istem 13'teki gibi bir tibbi testler yapabilen elektrot sensördür Poliüretan-Nafion (Polyurethane-Nafion) malzemeden imal edilmis yari geçirgen polimer bir membran ile karakterize edilen Istem 13'teki gibi bir tibbi testler yapabilen elektrot sensördür (1). Bir veya daha fazla çalisma biçimine sahip elektrotlar ile karakterize edilen Istem 1'deki gibi bir tibbi testler yapabilen elektrot sensördür (1).
1. nesil elektrotlarda, - Glukoz + GOxox-FAD => Gluconate + GOxreleOx-FADHZ) çalisma biçimi ile karakterize edilen istem 19'daki gibi bir tibbi testler yapabilen elektrot sensördür (1).
2. nesil elektrotlarda, - Glucose + GOx-FAD => Gluconate + GOx-FADHZ - GOx-FADHZ + 2Medox => GOx-FAD + 2Medred + 2H+ - 2Medred => 2Medox +2e- çalisma biçimi ile karakterize edilen Istem 19'daki gibi bir tibbi testler yapabilen elektrot sensördür (1).
3. nesil elektrotlarda, 7 Glucose + GOx-FAD => Gluconate + GOx-FADHZ - FADH2 +CNT => FAD +2H + 2e- çalisma biçimi ile karakterize edilen Istem 19'daki gibi bir tibbi testler yapabilen elektrot sensördür (1).
TR2021/017928A 2021-11-17 2021-11-17 Tibbi̇ testler yapabi̇len elektrot sensor TR2021017928A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2021/017928A TR2021017928A2 (tr) 2021-11-17 2021-11-17 Tibbi̇ testler yapabi̇len elektrot sensor

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2021/017928A TR2021017928A2 (tr) 2021-11-17 2021-11-17 Tibbi̇ testler yapabi̇len elektrot sensor

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR2021017928A2 true TR2021017928A2 (tr) 2021-12-21

Family

ID=85114484

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2021/017928A TR2021017928A2 (tr) 2021-11-17 2021-11-17 Tibbi̇ testler yapabi̇len elektrot sensor

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR2021017928A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Parrilla et al. Wearable all-solid-state potentiometric microneedle patch for intradermal potassium detection
US9465005B2 (en) Analyte sensors and methods of use
US7887682B2 (en) Analyte sensors and methods of use
CA3155968C (en) Portable electrochemical-sensor system for analyzing user health conditions and method thereof
CN101929977A (zh) 酶生物电化学传感芯片及其制备和使用方法
Oh et al. Closed bipolar electrode-enabled electrochromic sensing of multiple metabolites in whole blood
Fiore et al. Paper card-like electrochemical platform as a smart point-of-care device for reagent-free glucose measurement in tears
Punter-Villagrasa et al. Amperometric and impedance monitoring systems for biomedical applications
TR2021017928A2 (tr) Tibbi̇ testler yapabi̇len elektrot sensor
JP2022518568A (ja) クレアチニンを検出するための分析物センサ及び検出方法
Lee et al. Patch type sensor module for diagnosis of acute myocardial infarction
Davis et al. Wound diagnostics and diagnostic dressings
KR200408934Y1 (ko) 미세량의 샘플 채취가 가능한 생물 감측기 시료편
KR100777776B1 (ko) 측정오차 감소를 위한 바이오센서 작업전극의 구조
TW202346857A (zh) 電化學系統與植入式生化試片
TWM532564U (zh) 可撓式陣列型葡萄糖生醫感測器
KR20070050337A (ko) 미세량의 샘플 채취가 가능한 생물 감측기 시료편