TR2021015258A2 - Bi̇r lasti̇k düzensi̇z aşinma si̇stemi̇ - Google Patents

Bi̇r lasti̇k düzensi̇z aşinma si̇stemi̇

Info

Publication number
TR2021015258A2
TR2021015258A2 TR2021/015258A TR2021015258A TR2021015258A2 TR 2021015258 A2 TR2021015258 A2 TR 2021015258A2 TR 2021/015258 A TR2021/015258 A TR 2021/015258A TR 2021015258 A TR2021015258 A TR 2021015258A TR 2021015258 A2 TR2021015258 A2 TR 2021015258A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
tire
unit
sensor
data
irregular wear
Prior art date
Application number
TR2021/015258A
Other languages
English (en)
Inventor
Özdemi̇r Volkan
Çalişkan Anil
Original Assignee
Brisa Bridgestone Sabanci Lastik Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi
Bri̇sa Bri̇dgestone Sabanci Lasti̇k Sanayi̇ Ve Ti̇caret Anoni̇m Şi̇rketi̇
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Brisa Bridgestone Sabanci Lastik Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi, Bri̇sa Bri̇dgestone Sabanci Lasti̇k Sanayi̇ Ve Ti̇caret Anoni̇m Şi̇rketi̇ filed Critical Brisa Bridgestone Sabanci Lastik Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi
Priority to TR2021/015258A priority Critical patent/TR2021015258A2/tr
Publication of TR2021015258A2 publication Critical patent/TR2021015258A2/tr

Links

Landscapes

  • Length Measuring Devices With Unspecified Measuring Means (AREA)
  • Length Measuring Devices By Optical Means (AREA)

Abstract

Buluş; bir lastik (30) üreticisinin bir lastiği (30) geliştirmesi esnasında yapılan saha testlerinde kullanılmak üzere bahsedilen lastiğin (30) düzensiz aşınmasının tespit edilmesini ve takip edilmesini sağlamak için bir lastik düzensiz aşınma sistemi (10) ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME BIR LASTIK DÜZENSIZ ASINMA SISTEMI TEKNIK ALAN Bir lastik üreticisinin bir lastigi gelistirmesi esnasinda yapilan saha testlerinde kullanilmak üzere bahsedilen lastigin düzensiz asinmasinin tespit edilmesini ve takip edilmesini saglamak için bir lastik düzensiz asinma sistemi ile ilgilidir. ÖNCEKI TEKNIK Kara yolu tasitlarinin yol ile temasini saglayarak tasitin yol üzerinde ilerleyebilmesini saglayan en önemli parçasi lastikleridir. Günümüzde teknolojinin hizla gelismesi ile motorlu tasit teknolojisi de hizla gelisim göstermektedir.
Bahsedilen gelismelere paralel olarak trafik güvenliginin önemi de giderek artmaktadir. Günümüzde gelismis ülkelerde trafik güvenliginin saglanmasi için yapilan çalismalar ile kaza riski azaltilmakta bu durum can ve mal kaybinin en aza indirilmesini saglamaktadir. Trafik güvenliginin saglanmasini engelleyen Çok sayida faktör bulunmaktadir. Bahsedilen faktörlerden birisi kullanim ömrünü dolduran lastiklerin yol tutusunun zayif olmasidir. Yol tutusu zayif bir Iastige sahip tasitin sürüs esnasinda hava kosullari nedeniyle olusabilecek bir etki sonucunda kayma riski artmaktadir. Bu durumda kaza riskini arttirmakta ve trafik güvenliginin saglanmasini engellemektedir.
Tasit Iastiklerinin yol tutusunun azalmasina neden olan en büyük etken lastigin düzensiz asinmasidir. Lastigin fazla veya az sisirilmesi, lastigin tasit oryantasyonuna göre farkli açilarda ayarlanmasi (toe ve kamber gibi), uygun olmayan lastigin kullanilmasi, tasita asiri veya dengesiz yüklenmesi, yolun türü ve yapisi, sürücü hareketleri vb. faktörlerden etkilenerek lastigin yere temas ettigi yüzeyinde bulunan sirt kisminin ve dolayisiyla bulunan dislerinin bir kisminin diger kisma oranla daha çok asinmasi durumuna düzensiz asinma denilmektedir.
Düzensiz asinma lastik yüzeyinin yola temasi esnasinda dengesizlik olusturdugu için lastigin yol tutusunun azalmasina, fren mesafesinin azalmasina ve lastik ömrünün azalmasina sebep olmaktadir. Bu durum tasitin kaymasina, fren mesafesinde azalmaya ve dolayli olarak trafik kazalari ile can ve mal kaybina sebep olabilmektedir. Dolayisiyla, düzensiz asinmaya karsi lastik durumunun düzenli olarak denetlenmesi gerekmektedir. Bu durum trafik güvenliginin saglanmasina yardimci olmaktadir.
Lastik üreticileri, tasarladiklari ve gelistirdikleri lastikleri piyasaya sunmadan önce saha testi adi verilen araç altinda kontrollü kullanim yapmaktadirlar. Bu süreç içerisinde Iastikte olusabilecek bir düzensiz asinmayi tespit etmek ve nedenini anlamak, bu durumu engellemek adina önem arz etmektedir. Lastik üreticileri ayrica, üretilen ve bir tasitta kullanilan bir lastigin belirli nedenler ile asinmasi durumunda garanti kapsaminda bulunan bir lastigi yenilemesi gerekebilmektedir.
Bu durumda lastik üreticileri hatalarin üretim kaynakli veya sürücü kaynakli oldugunun tespit edilmesini saglamak için kullanilan her bir lastigin anlik olarak takip edilmesine ihtiyaç duymaktadir.
Sonuç olarak, yukarida bahsedilen tüm sorunlar, ilgili teknik alanda bir yenilik yapmayi zorunlu hale getirmistir.
BULUSUN KISA AÇIKLAMASI Mevcut bulus yukarida bahsedilen dezavantajlari ortadan kaldirmak ve ilgili teknik alana yeni avantajlar getirmek üzere, bir lastik izleme sistemi ile ilgilidir.
Bulusun bir amaci. kara yollarinda tasit güvenliginin saglanmasi için bir lastik düzensiz asinma sistemi ortaya koymaktir.
Bulusun diger bir amaci lastik üreticilerinin üretilen lastikleri düzenli olarak kontrol edebilmesini saglayan bir lastik düzensiz asinma sistemi ortaya koymaktir.
Yukarida bahsedilen ve asagidaki detayli anlatimdan ortaya çikacak tüm amaçlari gerçeklestirmek üzere mevcut bulus, bir lastik üreticisinin bir lastigi gelistirmesi esnasinda yapilan saha testlerinde kullanilmak üzere bahsedilen lastigin düzensiz asinmasinin tespit edilmesini ve takip edilmesini saglamak için bir lastik düzensiz asinma sistemidir. Buna göre, tasit dablumbazindan lastigi görecek sekilde yerlestirilmis lastigin düzensiz asinmasinin belirlenmesi için bir birinci algilayici birimi; sürüs esnasinda tasit ile ilgili verileri ölçmek için bir ikinci algilayici birimi; bahsedilen birinci algilayici birimden ve bahsedilen ikinci algilayici birimden veri almak için bir islemci birimini; bahsedilen islemci biriminin uzak bir sunucu ile haberlesmesini saglamak için bir haberlesme birimini içermesi; islemci biriminin; birinci algilayici birimden ve ikinci algilayici birimden alinan verilerin önceden belirlenen referans veriler ile karsilastirilmasini saglayacak; karsilastirma sonucunda düzensiz asinmanin, düzensiz asinmayi etkileyen faktörlerin ve düzensiz asinma türünün tespit edilmesini saglayacak, tespit edilen verilerin haberlesme birimi vasitasiyla uzak bir sunucuya iletilmesini saglayacak sekilde konfigüre edilmis olmasidir. Böylece lastigin anlik olarak izlenmesi saglanarak düzensiz asinmanin ve düzensiz asinmayi etkileyen faktörlerin tespit edilmesi saglanmaktadir.
Bulusun mümkün bir yapilanmasinin özelligi, referans verileri ve ölçüm sonucu elde edilen verileri depolayacak sekilde saglanmis bir hafiza birimini içermesidir.
Bulusun mümkün bir diger yapilanmasinin özelligi, birinci algilayici birimi çevresel etkilerden koruyacak sekilde saglanmis bir koruma haznesini içermesidir.
Bulusun mümkün bir diger yapilanmasinin özelligi, birinci algilayici birimi çevresel etkilerden koruyacak sekilde saglanmis bir koruma haznesini içermesidir. Böylece, elektronik aksana sahip olan algilayicilarin dis ortamdan gelebilecek etkilere karsi korunmasi saglanmaktadir.
Bulusun mümkün bir diger yapilanmasinin özelligi, tasitin kullanildigi yolun özelliklerinin tespit edilmesini saglamak için bir GPS modülü içermesidir.
Bulusun mümkün bir diger yapilanmasinin özelligi, sürücünün düzensiz asinma ile ilgili olarak uyarilmasini saglamak için islemci birimi ile iliskili bir uyari birimini içermesidir.
SEKILIN KISA AÇIKLAMASI Sekil 1” de bir lastik düzensiz asinma sisteminin temsili bir görünümü verilmistir.
Sekil 2, de bir lastik düzensiz asinma sisteminin çalisma senaryosunun temsili bir görünümü verilmistir.
BU LUSUN DETAYLI AÇIKLAMASI Bu detayli açiklamada bulus konusu bir lastik izleme sistemi sadece konunun daha iyi anlasilmasina yönelik hiçbir sinirlayici etki olusturmayacak örneklerle açiklanmaktadir.
Bulus, bir lastik (30) üreticisinin bir lastigi (30) gelistirmesi esnasinda yapilan saha testlerinde kullanilmak üzere bahsedilen lastigin (30) düzensiz asinmaya baslama zamaninin, türünün ve asinmaya sebep olan faktörlerin tespit edilmesini ve takip edilmesini saglamak için bir lastik düzensiz asinma sistemi (10) ile ilgilidir.
Sekil 1'e ve Z'ye atfen; bahsedilen lastik düzensiz asinma sistemi (10), tasit (20) lastiginin (30) tasit (20) dablumbazindan görülebilecek alanini görecek sekilde yerlestirilmis üzerine yerlestirilmis çoklu sayida algilayici içeren bir birinci algilayici birimi (102) içermektedir. Bahsedilen birinci algilayici birim (102), lastigin (30) düzensiz asinma durumunun tespit edilmesi için ölçüm yapilmasini saglamaktadir.
Birinci algilayici birime (102) saglanmis algilayicilar lastik (30) üzerine konumlandirilmis bir koruyucu hazne (101) içerisine yerlestirilmektedir. Bahsedilen koruyucu hazne (101) sürüs esnasinda yolun durumuna ve/veya hava kosullarina bagli olarak gelisebilecek olumsuz durumlara karsi birinci algilayici birimin (102) korunmasini saglamaktadir. Birinci algilayici birim; (102) lastik (30) üzerinden alinan görüntülerden lastigin (30) düzensiz asinma durumunun tespit edilmesi için en az bir görüntü sensörünü içermektedir. Birinci algilayici birim; (102) bahsedilen görüntü sensörünün lastigin yüzeyini tarayabilmesi için en az bir Iazeri içermektedir.
Birinci algilayici birim; (102) lastigin (30) anlik olarak basincinin ölçülmesi için en az bir basinç sensörünü içermektedir. Birinci algilayici birim; (102) lastigin (30) yol tutusunun belirlenmesi için en az bir titresim sensörünü içermektedir. Bulusun tercih edilen alternatif bir yapilanmasinda birinci algilayici birim (102) lastigin (30) düzensiz asinma durumunun tespit edilebilmesi için en az bir derinlikölçer sensörünü içermektedir. Bulusun tercih edilen bir yapilanmasinda derinlik ölçer sensörü ile görüntü sensörü ayri ayri kullanilmaktadir. Bulusun tercih edilen bir diger yapilanmasinda derinlik ölçer ve görüntü sensörü birlikte kullanilabilmektedir.
Bu durumda lastigin düzensiz asinmasi iki farkli sensör tarafindan ayri ayri ölçülerek sonuçlar ortak degerlendirilebilmektedir. Bulusun tercih edilen bir yapilanmasinda birinci algilayici birim (102) ayrica, tasitin (20) sürüsü esnasinda yol üzerinden verilerin toplanmasi için yolun kaygan, islak vb. özelliklerinin algilanmasini saglayan en az nem sensörünü içermektedir. Birinci algilayici birim (102) ayrica, yolun düzenli veya düzensiz oldugunun tespit edilmesini saglayan en az bir titresim sensörünü içermektedir. Birinci algilayici birim (102) ayrica, hava durumunun tespit edilmesini saglayan en az bir sicaklik sensörünü içermektedir.
Bahsedilen sensör çesitleri tasitin (20) ve lastigin (30) türüne göre farklilik gösterebilmektedir. Birinci algilayici birimden (102) lastik (30) ile ilgili verileri almak için saglanmis bir islemci birimi (104) bulunmaktadir.
Sürücünün sürüs esnasindaki davranisinin tespit edilmesini saglamak için çoklu sayida algilayici içeren bir ikinci algilayici birim (103) bulunmaktadir. Bahsedilen ikinci algilayici birim (103), tasitin (20) hizini ölçmek için bir hiz sensörünü içermektedir. Ikinci algilayici birim (103) ayrica, direksiyon açisinin tespit edilmesini saglamak için bir direksiyon açi sensörünü içermektedir. Islemci birimi (104), ikinci algilayici birimden (103) tasitin (20) sürüs esnasindaki durumunun tespit edilmesini saglamak için verilerin toplanmasini saglamaktadir. Islemci birimi (104), tasitin (20) sürüs güzergahinin belirlenmesini saglamak için bir GPS modülden (109) konum verisi alinmasini saglamaktadir. Lastik düzensiz asinma sistemi (10), islemci biriminin (104) veri okumasina ve veri yazmasina izin verecek sekilde iliskili oldugu bir hafiza birimini (105) içermektedir. Bahsedilen hafiza birimi (105), önceden belirlenmis referans verilerini depolayacak sekilde konfigüre edilmistir. Hafiza birimi (105) ayrica, islemci birimi (104) vasitasiyla toplanan ve islenen verilerin depolanmasini saglayacak sekilde konfigüre edilmistir. Islemci birimi (104) ile iliskili bir haberlesme birimi (106) bulunmaktadir. Bahsedilen haberlesme birimi (106) kablolu veya kablosuz haberlesecek sekilde saglanmistir. Bulusun mümkün bir yapilanmasinda haberlesme birimi (106), tasit (20) içerisindeki verilerin uzak bir sunucuya (40) iletilmesini saglayan telemetri sistemi kullanilabilmektedir.
Haberlesme birimi (108) vasitasiyla, islemci biriminden (104) alinan düzensiz asinma verilerinin sunucu (40) ile uzak bir kullaniciya iletilmesi saglanmaktadir.
Lastik düzensiz asinma sistemi (10), islemci birimi (104) ile iliskili bir uyari birimini (108) içermektedir. Bahsedilen uyari birimi (108), algilayicilardan toplanan verilerin referans verilerin disinda oldugunun tespit edilmesi durumunda islemci birimi (104) vasitasiyla sürücünün uyarilmasini saglamak için çalistirilmaktadir. Bahsedilen uyari birimi (108), tasit (20) içerisine saglanmis bir kullanici arayüzü vasitasiyla sürücünün sesli ve görsel olarak lastigin (30) durumu ile ilgili olarak uyarilmasini saglamaktadir.
Sekil Z'ye atfen; islemci birimi (104) birinci algilayici birimden (102) ve ikinci algilayici birimden (103) toplanan verilerin hafiza biriminde (105) depolanan önceden belirlenmis referans veriler ile karsilastirilmasini saglamaktadir. Islemci birimi (104) toplanan verilerin anlik olarak hafiza birimine (105) kaydedilmesini saglamaktadir. Islemci birimi (104), karsilastirma sonucunda elde edilen verilerin anlik olarak haberlesme birimi (106) vasitasiyla uzak bir sunucuya (40) iletilmesini saglamaktadir. Uzak sunucuya (40) bagli bir merkezi birim tasitin (20) lastik düzensiz asinma durumunun anlik olarak izlenmesini saglayabilmektedir. Islemci birimi (104), karsilastirma sonucunda algilayicilardan toplanan verilerin referans verilerin disinda oldugunu tespit etmesi durumunda uyari biriminin (108) çalistirilmasini saglamaktadir. Uyari birimi (108), sürücünün lastigin (30) düzensiz asinma durumu ile ilgili olarak uyarilmasini saglamak için tasit (20) içerisine saglanmis kullanici arayüzünden sürücünün sesli ve görsel olarak uyarilmasini saglamaktadir.
Bulusun örnek bir çalisma senaryosu asagida açiklanmaktadir; Lastik düzensiz asinma sistemi, bir lastik üreticisinin bir lastigi (30) gelistirmesi esnasinda yapilan saha testlerinde bahsedilen lastigin (30) düzensiz asinmasinin tespit edilmesini ve gerçek zamanli olarak takip edilerek izlenmesini saglamaktadir.
Lastik düzensiz asinma sistemi (10), tasit (20) ve lastik üzerine yerlestirilmis çoklu sayida algilayiciyi içermektedir. Bahsedilen algilayicilarin lastik üzerine ve tasit (20) içerisine yerlestirilerek ölçüm yapmasi saglanmaktadir. Ölçüm sonucu elde edilen verilerin anlik olarak islemci birimine (104) aktarilmasi saglanmaktadir.
Islemci birimi (104), lastik civarina yerlestirilmis birinci algilayici birimden (102) lastigin (30) düzensiz asinma durumu, hava kosullari ve yol durumu ile ilgili verilerin toplanmasini saglamaktadir. Islemci birimi (104) ayrica, ikinci algilayici birimden (103) tasit (20) ile ilgili verilerin toplanmasini saglamaktadir. Birinci algilayici birim (102) bir görüntü sensörü ve bir lazeri içermektedir. Bahsedilen lazerin lastigin (30) üzerini taramasi saglanmaktadir. Lazerin taramasi ile iz düsümünden lastigin (30) görüntülerinin toplanmasi saglanmaktadir. Islemci birimi (104) görüntü sensöründen toplanan görüntülerin görüntü isleme yöntemi kullanilarak islenmesini saglamaktadir. Böylece, lastigin (30) dis derinligi profilinin çikarilmasi saglanarak düzensiz asinmanin tespit edilmesi saglanmaktadir. Islemci birimi ayrica, birinci algilayici birim vasitasiyla lastigin rot ayar bozuklugunun tespit edilmesini saglamaktadir. Bulusun alternatif bir yapilanmasinda görüntü sensörü ve lazer yerine bir derinlikölçer sensörünün kullanilmasi saglanmaktadir. Derinlikölçer sensörü lastigin (30) yüzeyi boyunca dis derinliklerinin ölçülmesini saglayarak lastigin (30) dis derinligi profilinin olusturulmasini saglamaktadir. Böylece lastigin (30) düzensiz asinmasinin tespit edilmesi saglanmaktadir. Bulusun alternatif bir diger yapilanmasinda bahsedilen görüntü sensörü/lazer ile derinlik ölçer sensörünün bir arada kullanilarak sistemin kendini test etmesi saglanabilmektedir.
Lastik düzensiz asinma sistemi (10), lastigin (30) düzensiz asinmasini tespit etmesinin yaninda lastigin (30) düzensiz asinma nedenlerinin tespit edilmesini saglamaktadir. Birinci algilayici birime (102) saglanmis diger algilayicilar ve ikinci algilayici birime (103) saglanmis algilayicilar vasitasiyla düzensiz asinmaya neden olan etkilerin belirlenmesi saglanmaktadir. Birinci algilayici birime (102) saglanmis basinç sensörü vasitasiyla lastigin (30) basincinin ölçülmesini saglayarak lastigin (30) asinma durumunun tespit edilmesi saglanmaktadir. Birinci algilayici birim (102) saglanmis titresim sensörü vasitasiyla, lastigin (30) yol tutusunun tespit edilmesini saglanmaktadir. Titresim sensörü ayrica, yolun asfalt yol, tasli yol vb. seklinde belirlenmesi saglanarak lastigin (30) düzensiz asinma durumunda yolun Özelliklerinin tespit edilmesini saglamaktadir. Tasit (20) tasli yollardan geçtikçe düzensiz asinma miktarinin artmasi beklenmektedir. Birinci algilayici birime (102) saglanmis bir diger algilayici olan nem sensörü vasitasiyla yolun kaygan, islak vb. oldugunun tespit edilmesi saglanmaktadir. Nem sensörü yolun durumunun tespit edilmesini saglayarak lastigin (30) düzensiz asinma nedenlerinin anlamli bir sekilde belirlenmesine yardimci olabilmektedir. Birinci algilayici birime (102) saglanmis bir diger algilayici olan sicaklik sensörü ile hava durumunun tespit edilmesi saglanarak havanin düzensiz asinmaya etkisi belirlenebilmektedir. Asiri sicak veya asiri soguk havalarda lastigin (30) yapisinin bozulmasi beklenmektedir. Tasit (20) içerisine saglanmis GPS modülden (109) tasitin (20) sürüs esnasindaki yol güzergahinin tespit edilmesi saglanmaktadir. Böylece; yoldaki egim, viraj vb. yol girintilerinin belirlenmesi saglanarak tasitin (20) sürüs esnasinda yolun durumuna göre lastigin (30) düzensiz asinma durumunun tespit edilmesi saglanabilmektedir. Bu durumda virajli, egimli yollarda lastigin (30) asinma durumunun düz bir yoldan daha fazla olmasi beklenmektedir. Ikinci algilayici birime (103) saglanmis direksiyon açi sensörü vasitasiyla GPS modülden (109) alinan yol verisi ile direksiyonun açi degerinin karsilastirilmasi saglanarak lastigin (30) sürüs esnasindaki yol tutusu hesaplanabilmektedir. Bu durum lastigin (30) düzensiz asinma durumunun tespit edilmesine yardimci olabilmektedir. Ikinci algilayici birime (103) saglanmis bir diger algilayici olan hiz sensörü tasitin (20) sürüs esnasindaki hizinin tespit edilmesini saglayarak lastigin (30) düzensiz asinmasina hizin etkisinin test edilmesini saglamaktadir. Hiz arttikça asinma durumunun artmasi beklenmektedir. Islemci birimi (104) algilayici birimlerden toplanan tüm verilerin islenmesini saglamaktadir.
Islemci (104) birimi, hafiza biriminde (105) önceden depolanan verilerin algilayicilar vasitasiyla toplanan veriler ile karsilastirilmasini saglayarak lastigin (30) düzensiz asinma durumu için anlamli bir verinin olusturulmasini saglamaktadir. Elde edilen sonuçlarin ve ölçüm sonuçlarinin anlik olarak haberlesme birimi (106) vasitasiyla uzak bir sunucuya (40) aktarilmasi saglanmaktadir. Sunucuya (40) bagli merkezi birim ve/veya uzak bir kullanici verilere erisim saglayabilmektedir. Bahsedilen merkezi birim olarak bir lastik sirketi örnek verilebilmektedir. Böylece, lastigin (30) test asamasinda durumunun uzaktan incelenmesi saglanmaktadir. Lastik düzensiz asinma sistemi (10) ayrica, lastigin (30) satis sonrasinda garanti kapsaminin takibinin yapilmasini saglayabilmektedir.
Islemci birimi (104) algilayicilardan toplanan verilerin hafiza biriminde (105) tutulan referans verilerin disinda oldugunu tespit etmesi durumunda uyari biriminin (108) çalistirilmasini saglamaktadir. Uyari biriminin (108) çalistirilmasi ile sürücünün lastigin (30) düzensiz asinma durumu ile ilgili olarak gösterge paneli veya bir ekran üzerinden sesli ve/veya görsel olarak uyarilmasi saglanmaktadir. Bu durum kazalarin engellenmesine yardimci olmaktadir. Kaza riski bulunan bir lastik ile yola devam edilmesi olasi ölümlerin artmasina sebep olabilmektedir. Sürücüler uyari birimi (108) vasitasiyla iletilen uyari sinyalini dikkate alarak lastigi (30) belirlenen süre içerisinde degistirmesi gerekmektedir. Bulusun örnek bir yapilanmasinda sürücünün lastigi (30) önceden belirlenen düzensiz asinma miktarina gelene kadar degistirmemis olmasi durumunda tasitin (20) çalismasini engellemesi saglanabilmektedir. Bu durumda asinan lastik ile yola çikilmasini engelleyerek kaza riskinin en aza indirilmesini saglanabilmektedir.
Bulusun örnek bir yapilanmasinda; bir tasitin (20) bir birinci konumdan bir ikinci konuma gitmesi saglanmaktadir. Tasita (20) saglanmis lastik düzensiz asinma sistemi (10) vasitasiyla tasitin (20) bahsedilen birinci konumdan bahsedilen ikinci konuma varana kadar sürüsü esnasinda lastigin (30) düzensiz asinma durumunun anlik olarak belirlenmesi ve takip edilmesi saglanmaktadir. Belirlenen asinma durumunun uzak bir lastik sirketine anlik olarak iletilmesi saglanmaktadir. Lastik düzensiz asinma sistemi (10), öncelikle lastik civarina saglanmis lazer ve kameradan düzensiz asinmanin tespit edilmesini saglamaktadir. Lastigin (30) yüzeyine düsürülen lazer isini ile lastigin (30) izdüsümünün taranmasi saglanmaktadir. Tarama yapilan yüzeyin kamera vasitasiyla görüntülerinin alinmasi saglanmaktadir. Islemci birimi (104) alinan görüntülerin görüntü isleme teknigi ile islenmesini saglamaktadir. Islemci birimi (104), lastik yüzey görüntülerinin hafiza biriminde (105) tutulan önceden belirlenmis görüntüler ile karsilastirilmasini saglamaktadir. Karsilastirma durumunda düzensiz asinmanin türünün, miktarinin zaman verisi ile tespit edilmesi ve hafiza birimine (105) anlik olarak yazilmasi saglanmaktadir. Islemci birimi (104) ayrica, lastik ve tasit (20) üzerine yerlestirilmis diger algilayicilardan düzensiz asinmayi tetikleyen ekkenlerin tespit edilmesi saglanmaktadir. Örnegin, hiz sensöründen alinan hiz verisine göre düzensiz asinmanin basladigi hiz araliginin belirlenmesi saglanmaktadir. Bir diger örnege göre basinç sensöründen alinan veriler ile basincin düzensiz asinmaya etkisi tespit edilmektedir. Bir diger örnege göre sicaklik ve nem sensöründen alinan verilere göre yol ve hava durumunun düzensiz asinmaya etkisi tespit edilebilmektedir. Böylece, tespit edilen düzensiz asinmanin baslama nedenleri ve basladiktan sonraki süreçte takibinin yapilmasi saglanabilmektedir. Toplanan verilerin anlik olarak haberlesme birimi (106) vasitasiyla uzak bir sunucuya (40) aktarilmasi saglanmaktadir. Sunucuya (40) bagli bir kullanici verilere erisim saglayabilmektedir. Bu durumda test asamasinda kullanilan bir lastigi (30) düzensiz asinma için etkileyen faktörlerin düzensiz asinmanin ne zaman olustugunun vb. etkilerin degerlendirilmesi saglanmaktadir. Islemci birimi (104) ayrica, düzensiz asinma ile ilgili olarak uyari biriminin (108) çalistirilmasini saglamaktadir. Uyari biriminin (108) çalistirilmasi ile sürücü paneli civarina saglanmis bir ekran üzerinde düzensiz asinmanin basladigi ve nelerin etkiledigi ile ilgili olarak sürücünün uyarilmasi saglanmaktadir. Islemci birimi (104) düzensiz asinmanin önceden belirlenen referans degerin disinda oldugunu tespit etmesi durumunda sürücünün lastigi (30) degistirmesi için uyarilmasini saglamaktadir. Lastigin (30) kullanilamaz duruma geldigi tespit edildiginde ise islemci birimi (104) tasitin (20) durdugu ilk andan itibaren çalistirilmasini engellemektedir. Böylece sürücünün asinmis lastik ile yola çikmasi engellenerek kaza riski en aza indirilmesi amaçlanmaktadir. Ayrica lastik düzensiz asinma sistemi (10) lastigin (30) satis sonrasi takibinin yapilmasi da saglanabilmektedir. Bu durumda lastigin (30) düzensiz asinmaya basladigi ilk andan itibaren takibinin yapilmasi saglanmaktadir. Islemci birimi (104), toplanan verilerin islenmesini saglayarak haberlesme birimi (106) vasitasiyla merkezi birime iletilmesini saglamaktadir. Bu durumda satis sonrasi gerçeklesen bir düzensiz asinmanin sürücü kaynakli mi yoksa üretim hatasi mi oldugu tespit edilmektedir.
Bu durumda lastik üretici firma garanti kapsaminda üretim kaynakli olmayan ürünlerin degistirilmesini engelleyerek maliyetin azaltilmasini saglayabilmektedir.
Bulusun koruma kapsami ekte verilen istemlerde belirtilmis olup kesinlikle bu detayli anlatimda örnekleme amaciyla anlatilanlarla sinirli tutulamaz. Zira teknikte uzman bir kisinin, bulusun ana temasindan ayrilmadan yukarida anlatilanlar isiginda benzer yapilanmalar ortaya koyabilecegi açiktir.
SEKILDE VERILEN REFERANS NUMARALARI Lastik düzensiz asinma sistemi Tasit Lastik 101 Koruyucu hazne 102 Birinci algilayici birim 103 Ikinci algilayici birim 104 Islemci birimi 105 Hafiza birimi 106 Haberlesme birimi 107 Uyari birimi 108 GPS modülü 40 Sunucu

Claims (5)

ISTEMLER
1. Bir lastik (30) üreticisinin bir lastigi (30) gelistirmesi esnasinda yapilan saha testlerinde kullanilmak üzere bahsedilen lastigin (30) düzensiz asinmasinin tespit edilmesini ve takip edilmesini saglamak için bir lastik düzensiz asinma sistemi (10) olup özelligi; tasit (20) dablumbazindan lastigi (30) görecek sekilde yerlestirilmis lastigin (30) düzensiz asinmasinin belirlenmesi için bir birinci algilayici birimi; (102) sürüs esnasinda tasit (20) ile ilgili verileri ölçmek için bir ikinci algilayici birimi; (103) bahsedilen birinci algilayici birimden (102) ve bahsedilen ikinci algilayici birimden (103) veri almak için bir islemci birimini; (104) bahsedilen islemci biriminin (104) uzak bir sunucu (40) ile haberlesmesini saglamak için bir haberlesme birimini (106) içermesi; islemci biriminin; (104) birinci algilayici birimden (102) ve ikinci algilayici birimden (103) alinan verilerin önceden belirlenen referans veriler ile karsilastirilmasini saglayacak; karsilastirma sonucunda düzensiz asinmanin, düzensiz asinmayi etkileyen faktörlerin ve düzensiz asinma türünün tespit edilmesini saglayacak, tespit edilen verilerin haberlesme birimi (106) vasitasiyla uzak bir sunucuya (40) iletilmesini saglayacak sekilde konfigüre edilmis olmasidir.
2. Istem 1'e göre bir lastik düzensiz asinma sistemi (10) olup özelligi; referans verileri ve ölçüm sonucu elde edilen verileri depolayacak sekilde saglanmis bir hafiza birimini (105) içermesidir.
3. Istem 1'e göre bir lastik düzensiz asinma sistemi (10) olup özelligi; birinci algilayici birimi (102) çevresel etkilerden koruyacak sekilde saglanmis bir koruma haznesini (101) içermesidir.
4. Istem 1'e göre bir lastik düzensiz asinma sistemi (10) olup özelligi; tasitin (20) kullanildigi yolun özelliklerinin tespit edilmesini saglamak için bir GPS modülü (108) içermesidir.
5. Istem 1'e göre bir lastik düzensiz asinma sistemi (10) olup özelligi; sürücünün düzensiz asinma ile ilgili olarak uyarilmasini saglamak için islemci birimi (104) ile iliskili bir uyari birimini (107) içermesidir.
TR2021/015258A 2021-09-30 2021-09-30 Bi̇r lasti̇k düzensi̇z aşinma si̇stemi̇ TR2021015258A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2021/015258A TR2021015258A2 (tr) 2021-09-30 2021-09-30 Bi̇r lasti̇k düzensi̇z aşinma si̇stemi̇

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2021/015258A TR2021015258A2 (tr) 2021-09-30 2021-09-30 Bi̇r lasti̇k düzensi̇z aşinma si̇stemi̇

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR2021015258A2 true TR2021015258A2 (tr) 2021-10-21

Family

ID=84046239

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2021/015258A TR2021015258A2 (tr) 2021-09-30 2021-09-30 Bi̇r lasti̇k düzensi̇z aşinma si̇stemi̇

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR2021015258A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN109472885B (zh) 轮胎安全管理方法、装置、轮胎安全管理设备及汽车
EP3265327B1 (en) System for vehicle tyre inspection
US9764603B2 (en) Method for determining the depth of tread of a vehicle tire with a tire module arranged on the inner side of the tire
JP4812432B2 (ja) タイヤ点検装置、タイヤ点検システム及びタイヤ点検方法
US7577532B2 (en) Tire wear detection system and pneumatic tire
KR101516264B1 (ko) 레이저 센서를 이용한 타이어 상태 감지 장치 및 방법
CA2211815A1 (en) Method and apparatus for determining vehicle brake effectiveness
US10807606B2 (en) Apparatus and method for lean inspection of vehicle
KR100766745B1 (ko) 센서를 이용한 주차 보조 장치 및 방법
US20150090022A1 (en) Method and device for checking tire pressure
US20220274600A1 (en) Method and System for the Recognition of the Irregularities of a Road Pavement
WO2022215316A1 (ja) タイヤ状態判定システム、タイヤ状態判定装置、タイヤ状態判定方法、及びプログラム
KR102456621B1 (ko) 공기입 타이어 모니터링 시스템 및 이를 이용한 공기입 타이어 모니터링 방법
TR2021015258A2 (tr) Bi̇r lasti̇k düzensi̇z aşinma si̇stemi̇
WO2018083484A1 (en) Vehicle inspection methods and apparatus
JP5999605B2 (ja) 自動車安全性評価システム及び自動車安全性評価方法
KR102335117B1 (ko) 타이어 마모 측정 및 타이어 상태 진단 장치
KR102611608B1 (ko) 실시간 운전 중 타이어 사고감지장치
KR20200139356A (ko) 트레드마모도측정센서
JP7456809B2 (ja) 車両試験装置
US20180129044A9 (en) Heads up display of vehicle stopping distance
WO2024142700A1 (ja) タイヤ外傷モニタリング装置及びタイヤ外傷モニタリング方法
TR2022019112A2 (tr) Bi̇r lasti̇k aşinma ve deformasyon tespi̇t si̇stem ve yöntemi̇
KR100970438B1 (ko) 하중감지를 위한 비드부 휨 측정장치
KR20210075355A (ko) 차량 쏠림 검사 시스템 및 그 방법