TR2021010438A2 - Yeni̇ bi̇r enzi̇mli̇ karişim ve bunun kullanildiği bi̇r deni̇m yikama yöntemi̇ - Google Patents

Yeni̇ bi̇r enzi̇mli̇ karişim ve bunun kullanildiği bi̇r deni̇m yikama yöntemi̇

Info

Publication number
TR2021010438A2
TR2021010438A2 TR2021/010438 TR2021010438A2 TR 2021010438 A2 TR2021010438 A2 TR 2021010438A2 TR 2021/010438 TR2021/010438 TR 2021/010438 TR 2021010438 A2 TR2021010438 A2 TR 2021010438A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
acid
enzyme
enzyme mixture
washing
characterizing feature
Prior art date
Application number
TR2021/010438
Other languages
English (en)
Inventor
Akkurt Mustafa
L Brah M U Ra Hal
Original Assignee
Hmh Korozyon Ki̇mya Sanayi̇ Ve Ti̇caret Li̇mi̇ted Şi̇rketi̇
Realkom Teksti̇l Ürünsanpazarlama Vediş Tanoni̇m Şti̇
Filing date
Publication date
Application filed by Hmh Korozyon Ki̇mya Sanayi̇ Ve Ti̇caret Li̇mi̇ted Şi̇rketi̇, Realkom Teksti̇l Ürünsanpazarlama Vediş Tanoni̇m Şti̇ filed Critical Hmh Korozyon Ki̇mya Sanayi̇ Ve Ti̇caret Li̇mi̇ted Şi̇rketi̇
Publication of TR2021010438A2 publication Critical patent/TR2021010438A2/tr
Priority to PCT/TR2022/050204 priority Critical patent/WO2022271121A1/en

Links

Abstract

Buluş yeni bir enzimli karışım içeriği ve bu enzimli karışımın kullanıldığı bir denim yıkama yöntemi ile ilgilidir. Buluş özellikle denim sektöründe ponza taşı ile yapılan ağartmanın yerine hem taşsız hem de susuz uygulanabilen daha sürdürülebilir ve çevre dostu enzimli yıkamaya imkân veren bir enzimli karışım ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME YENI BIR ENZIMLI KARisiM VE BUNUN KULLANILDIGI BIR DENIM YIKAMA YÖNTEMI Bulusun Konusu ve Teknik Alan Bulus yeni bir enzimli karisim içerigi ve bu enzimli karisimin kullanildigi bir denim yikama yöntemi ile ilgilidir. Bulus özellikle denim sektöründe ponza tasi ile yapilan agartmanin yerine hem tassiz hem de susuz uygulanabilen daha sürdürülebilir ve çevre dostu enzimli yikamaya imkân veren bir enzimli karisim ile ilgilidir.
Teknigin Bilinen Durumu Günümüzde denim ürünlerin hemen hemen hepsinde renk bütünlügünün olmadigi, renk, doku ve yüzey farkliliginin oldugu görülür. Denim için yapilan sonlandirrna islemleri denimin son görünümünü olusturur. Bahsedilen sonlandin^na islemlerinin bir adimi denim yikama islemidir. Nihai üründe görülen farkliliklar teknigin bilinen durumunda varolan çesitli yikama islemleriyle gerçeklestirilmektedir. Denim sektöründe yikama islemleri veya agartma islemleri sodyum hipoklorit, hidrojen peroksit ve ponza tasinin kullanildigi çesitli uygulamalarla yapilabilmektedir. Bu uygulamalar kimyasal kullanimini artirarak çevre kirliligine yol açmakta ve ayni zamanda denim yikama esnasinda enerji ve su sarfiyatini da artirmaktadir.
Denim yikamada tasla yikanmis bir görünüm elde etmek üretimin geleneksel bir teknolojisidir. Tas yikama veya taslama olarak bilinen bu islemde istenilen asinma ve eskitilmis efekti verebilmek amaciyla denim kumaslar ponza tasi varliginda endüstriyel yikama makinalarinda kisa flotte oranlarinda yikanmaktadir. Daha sonra sodyum hipoklorit ve nötrallesme gibi prosesler sonucunda ürünler agartilarak istenilen görüntüye getirilmektedir. Bu islem önemli ölçüde maliyet ve çevre kirliligine sebep olmaktadir. Ponza tasi zimpara gibi denim yüzeyini asindirdigi için solmus veya yipranmis bir görünüm yaratmakta ve bazi boya parçaciklarini ipligin yüzeylerinden uzaklastirmaktadir.
Kimyasallarin kullanildigi enzimli yikamada elde edilen efektler daha noktasaldir, daha canli ve parlaktir. Özellikle ince kumaslarin yikanmasinda tas yerine enzimle beraber tablet, sünger ve strafor gibi materyaller tercih edilmektedir. Çünkü tasin ince kumaslari parçalamasi mümkün olabilmektedir. Diger yandan enzimlerin de kullanim miktarlari ve süreleri ayarlanmaz ise mamulün yipranmasi ve mukavemet kaybi söz konusu olabilmektedir. Açik renk ve yüksek miktarda efekti olan ürünlerde enzim, kumasin yapisina göre tas vb. materyaller ile birlikte kullanilabilir böylece istenilen renk ve efekt elde edilebilir.
Diger yandan enzimlerle yikamada denim mamullerin asindirilmasinda selülaz enzimleri tasla birlikte ya da yalniz baslarina kullanilmaktadir. Selülaz enzimleri, selüloz molekülünü hirolize ederler. Bunun sonucu olarak kumas yüzeyi, yüzey liflerinin kaybiyla düzgünlesir ve tutumu yumusar. Agirlik kaybina göre bir de mukavemet kaybi söz konusudur. Enzim ile yikama, istenen renk efektinin elde edildigi ancak buna karsilik daha az yipranmis denim giysi elde etmek için yapilir. Böylece denim mamulünün kullanma ömrü tasla yikananlara göre artar.
Teknigin bilinen durumunda Nurdan Kasikara ve arkadaslarinin 2005 yilinda yayinlanan makalesinde Lakkaz'in Trames Versicolor ile üretimi ve denim yikamada uygulama örnekleri anlatilmaktadir. Selülaz ve Iakkaz enzimleri, denim kumas yüzeyinde asindirici bir etkiye sahip olan ponza tasinin kullanimini kismen azaltabilmekte veya tamamen ortadan kaldirabilmektedir. Indigo boyali denim kumaslar daha açik tonlara kadar agartilabilmektedir.
Teknigin bilinen durumunda Kerim Duran ve arkadaslarinin 2007 yilinda yayinlanan “The effects of cellulase enzymes on cellulosic fabrics” baslikli makalesi viskon ve pamuklu kumaslarda biyoparlatma sonrasi deaktive edilmemis halde kalan selülaz artiklarinin mekanik etki olmadan kumasta meydana getirdigi degisiklikleri incelemektedir. Bahsedilen makale içerisinde tekstil islemlerinde selülaz enziminin kullanimina yönelik bilgiler bulunmaktadir. Denim kumaslarin rengini açmak ve degisik bir görünüm kazandirmak için yikama esnasinda ponza tasi kullanildigindan bahsedilmis ve tas kullaniminin yol açtigi sorunlar siralanmistir. Selülaz enzimlerinin kullanimi tas miktarini azaltarak veya tamamen ortadan kaldirarak bu sorunlari kismen veya tamamen ortadan kaldirmistir. Istenen asindirma efekti eldesi; makine cinsi, flotte orani, kumas miktari, tas miktari ve enzim miktari ayarlanarak yapilabilmektedir. Islem süresi daha fazla selülaz kullanimiyla düsürülebilir ancak yüksek konsantrasyondaki selülaz kumas mukavemetini düsürmektedir.
Teknigin bilinen durumunda bio-parlatma (enzimatik tüy dökme) isleminde daha çok asidik selülazlartercih edilirken, denim kumastan mamul ürünlere uygulanan enzimatiktas yikama prosesinde veya tas kullanilmaksizin sadece enzim ile gerçeklestirilen yikamalarda nötral selülaz enzimleri tercih edilmektedir. Bu sebeple yikama yapilacak banyo pH degeri çok önemlidir. Eger banyo pH'i Tnin üzerinde ise dogada bulunan organik bir asit olan forrnik asit ile dengelenmelidir. Enzimlerin çalisma prensipleri anahtar-kilit iliskisine dayanmaktadir. Bu sebeple gelistirilen enzim için uygun çalisma ortami saglanmalidir.
Genel olarak enzimler sicaga çok duyarlidir. Enzimlerin dogru çalismasi Için gerekli olan optimum sicaklik 40-60 oC araligindadir.
Denim kumas üretimi sirasinda dokumanin maksimum verimle çalismasi için kumasa aktarilan hasil maddesinin üründen uzaklastirilmasi, yikamalarda genellikle ilk islem adimidir. Hasil sökme isleminde amilaz enzimi hasil maddesiyle birlikte reaksiyona girmek suretiyle kumastan uzaklastirilmasina yardim eder. Daha sonraki adimlarda ise bu maddelerin kumastan tamamen uzaklastirilmasi amaciyla durulama islemi yapilmaktadir.
Enzimle birlikte verilen dispergatör ile toz halindeki enzimin su içinde homojen olarak dagilmasi ve çözünen boyanin tekrar kumasa baglanmasi engellenir. Sonra durulama asamasinda kumastan ayrilan boya ve diger kimyasallar uzaklastirilarak kumas kurutulmaktad ir.
Teknigin bilinen durumunda karsilasilan patent çalismalari da olmustur. Bunlardan biri 1998/01300 nolu “Selülaz ve oksidoredüktaz ile muamele edilen kumas" baslikli Türk Patentidir. Söz konusu patent boyanmis kumasa azaltilan mukavemet kaybi ile asindirilmis görünüs kazandirmak için bir islem ile ilgilidir. Buna göre sulandirilmis ortamda boyanmis kumasin kumasin beher grami için 0.01-250 ug enzim proteine karsilik gelen konsantrasyonda selülaz ile temasi saglanir. Ayni anda veya daha sonra belirtilen kumas bir fenol okside edici enzim sistemi ve bir enzim güçlendirici etken madde ile muameleye tabi tutulur. 2002/0164? nolu “Tekstil malzemeden dagitma yoluyla uygulanmis fazlalik boyanin çikarilmasi” baslikli Türk Patentinde ise baskili ya da boyali tekstil malzemeden dagitma yoluyla uygulanmis fazlalik boyanin çikarilmasi için, peroksidaz aktivitesi ya da lakkaz aktivitesine sahip enzimlerden meydana gelen gruptan seçilen en az bir enzim, bir oksidasyon maddesi ve en az bir araci maddeden meydana gelen bir durulama sivisi ile tretmandan meydana gelen bir yöntem anlatilmaktadir. familyasina ait türlerden veya Chaetomium familyasina ait türlerden elde edilebilen yeni içerisine nükleik asit dizinlerinin sokuldugu rekombinant konakçilarla ve rekombinant konakçilarda enzim üretme yöntemlerini konu almaktadir. Söz konusu patentte bulusa ait enzimlerin kotun islenmesi, leke çikarilmasi vb. çesitli uygulamalarda kullanilabilecegi belirtilmektedir.
U85474577A nolu “Methods and compositions for treating denim fabric and the fabric produced thereby” baslikli Amerikan Patenti denim kumaslarin renginin degistirilmesi için yöntem ve içerikler ile ilgili olup söz konusu içerik selülaz enzimi, deterjani tuz, tampon ve boyar maddeler içermektedir. baslikli Amerikan Patenti denim ürünlere eskitilmis bir görünüm kazandirmak için muamele yöntemleri ve bilesimleri üzerinedir. Söz konusu yöntem denim ürünlerin enzim bilesimleriyle noktasal islemden geçirilmesini ve bunlarin bir ev tipi çamasir yikama ortaminda çalkalamaya tabii tutulmasini içermektedir. Patentte selülaz enzim çözeltisi ile muamele söz konusudur.
CN101563500A nolu “Laccase mediators and methods of use” baslikli Çin Patenti gelismis stabilite ve üstün agartma performansi gösteren yeni bir Iakkaz sistemini anlatmaktadir. baslikli Uluslararasi Patent boyali tekstil parçasinin bir Iakkaz enzim sistemiyle yeterli sartlar ve belirli bir süre boyunca temas ettirilmesiyle bölgesel renk degisikligi saglayan bir tekstil isleme yöntemi üzerinedir.
Buna göre teknigin bilinen durumunda denim agartma sistemlerine yönelik gelistirmeler bulunmaktadir. Günümüz ve gelecegin teknolojisi haline gelecek sürdürülebilir sistemlerde enzimler büyük rol alacaktir. Gallik asit. ferulik asit, ksilidin. guaiacol, siringaldazin ve veratril alkol gibi bilesikler enzimlerin aktivitesini artirmak amaciyla yaygin sekilde kullanilmaktadir.
Enzimlerin endüstriyel önemi düsünüldügünde Iakkaz ve selülazlarin üretme yeteneklerini ve çalisma aktivitelerini gelistirecek yeni çalismalara ihtiyaç duyulmaktadir.
Bulus konusu denim yikama yönteminin daha iyi anlasilmasi için asagidaki sekilden yararlanilacaktir.
Sekillerin Açiklanmasi Sekil-1 Bulus konusu denim yikama yönteminde is akisini gösteren akis semasidir.
Bulusun Açiklanmasina Yardimci Olacak Proses Akis Semasi 100- Ön yikama asamasi 200- Birinci durulama asamasi 300- Enzimli yikama asamasi 400- Ikinci durulama asamasi Bulusun Çözümünü Amaçladigi Teknik Problemler Bulusun amaci organik perasitler, karbonik asit tuzlari, dolgu maddesi, perasit aktivatörü, organik asitler, dispergatör, enzimler, deterjan, enzim aktivatörü bilesenlerini ihtiva eden yeni enzimli karisim içerigi ile denim sektöründe hem tasssiz hem de susuz uygulanabilen daha sürdürülebilir ve çevre dostu enzimli yikama yöntemi saglamaktir.
Bulus konusu denim yikama yönteminin en önemli avantaji, enzimli karisimin ponza tasi yerine tas tozu ile birlikte kullaniliyor olmasidir. Böylece ponza tasinin kumasa ve yikama makinasina verdigi zararlarin önüne geçilmektedir.
Bulus konusu denim yikama yönteminin bir avantaji, yikama makinasinin daha kolay bir sekilde temizlenmesine imkân veriyor olmasidir. Böylece isçilikten ve zamandan tasarruf saglamaktadir.
Bulus konusu denim yikama yönteminin bir avantaji da daha az kimyasala ihtiyaç duyulan bir yöntem olmasidir. Bu durum bulus konusu yöntemi daha çevreci ve sürdürülebilir kilmaktadir.
Bulus konusu denim yikama yönteminin baska bir avantaji, daha az su ve enerji sarfiyatinin oldugu bir yöntem olmasidir. Bu durum maliyet anlaminda avantajlari beraberinde getirmektedir.
Bulusun Detayli Açiklamasi Bulus konusu denim yikama yöntemi ile teknigin bilinen durumunda ponza tasi ile yapilan agartmanin yerine hem tassiz hem de susuz uygulanabilen daha sürdürülebilir ve çevre dostu bir enzimli yikama hedeflenmektedir. Bu temel amaç baz alinarak bulus konusu yöntemde organik perasitler, karbonik asit tuzlari, dolgu maddesi, perasit aktivatörü, organik asitler, dispergatör, enzimler, deterjan, enzim aktivatörü bilesenlerini ihtiva eden yeni bir enzimli karisim içerigi kullanilmaktadir. Bulus konusu yöntem denim yikama yöntemi olarak anilmasina karsin denim harici tekstil gruplarini da kapsamaktadir. Bulus konusu yöntem arzu edilen efekte göre tassiz ve/veya susuz gerçeklesebilmektedir.
Bulus konusu denim yikama yönteminde en genel olarak ürün bir ön yikama islemine tabii tutularak durulanmakta ardindan gelistirilen özel enzimli karisim ile enzimli yikama islemine tabii tutulmaktadir. Enzimli yikama isleminin nihayetinde ikinci durulama islemi ile uygulama tamamlanmaktadir. Bulus konusu denim yikama yönteminin is akisini gösteren akis semasi Sekil-1'de verilmektedir. Buna göre bulus konusu denim yikama yöntemi asagidaki islem adimlarini içermektedir; - Ön yikama asamasi (100) - Birinci durulama asamasi (200) - Ikinci durulama asamasi (400) Yukarida verilen islem adimlarinin detayli açiklamalari asagida verilmektedir. Ön yikama asamasi (100) : Bu asamada tercihen 1:1-1:7 flotte orani araliginda islatici, dispergatör, kirik önleyici maddelerden en az biri ile tercihen 15-65 GC sicaklik araliginda ön yikama islemi gerçeklesmektedir. Bu asamada kirik önleyici kumaslarda mekanik hasarlari önlemek amaciyla kullanilmaktadir. Teknigin bilinen durumunda varolan kirik önleyici maddelerden, arzu edilen miktarlarda seçilebilir. Bahsedilen dispergatör polimerik dispergatör, polimer temelli dispergatör, modifiye edilmis dispergatörden herhangi biri veya bunlarin çoklu kombinasyonlari olabilir.
Birinci durulama asamasi (200) : Ön yikama asamasinin (100) ardindan birinci durulama asamasinda (200) ürün tercihen 1:1 ile 1:5 flotte orani araliginda su ile yikama islemine tabii tutulmaktadir.
Enzimli yikama asamasi (300) : Birinci durulama asamasinin (200) ardindan ürüne tercihen 1:0,5 ile 1:5 flotte orani araliginda tercihen 15-65 °C arasi sicaklikta enzimli karisim uygulanmaktadir. Bu asamada arzu edilen efekte göre enzimli karisim ile birlikte ponza tasi, sentetik tas, tas tozu vb. mekanik sürtünme yaratan materyallerinden en az biri katki malzemesi olarak kullanilabilir.
Ikinci durulama asamasi (400) : Enzimli yikama asamasindan (300) sonra tercihen 1:1 ile 1:5 flotte orani araliginda tercihen 15-65 oC arasi sicakliklarda su ile yikama islemi yapilmaktadir. Bu asama proses içinde birden fazla tekrar edilebilir. Baska bir deyisle enzimli yikama asamasinin (300) ardindan ürün birden fazla durulamaya maruz birakilabilir.
Yukarida açiklamalarda kullanilan flotte orani mamul için kullanilacak banyo miktarini gösteren bir orandir. Örnegin; 1:15 flotte orani 1 gram mamul için 15 mL banyo kullanilacagini ifade etmektedir. Mamul miktarina göre bu oran dogrultusunda kullanilacak banyo miktari hesaplanabilmektedir. Bulus konusu denim yikama yönteminde bahsedilen enzimli yikama asamasinda (300) kullanilmakta olan yeni enzimli karisim içeriginin detaylari asagidaki tabloda verilmistir. Bu tabloda enzimli karisimi olusturan bilesenler ve agirlikça yüzde oranlari yer almaktadir. Verilen oranlarda alt sinir degerler ve üst sinir degerlerin toplami 100 etmemektedir. Belirtilen araliklarda degerler toplam 100 edecek sekilde seçilmektedir. Örnegin; %10 organik perasit, %45 karbonik asit tuzu, %3 dolgu maddesi, enzim aktivatörü gibi.
Bilesen Agirlikça Yüzde Oran Organik Perasit 5-20 Karbonik Asit Tuzu 35-60 Dolgu Maddesi 0,5-5 Perasit Aktivatörü 0,5-5 Organik Asit 2,5-15 Dispergatör 5-20 Deterjan 1-2 Enzim Aktivatörü 0,5-5 Bulus konusu enzimli karisim içerigi agirlikça %5-20 araliginda en az bir organik perasit, en az bir deterjan, %O,5-5 araliginda en az bir enzim aktivatörü içermektedir.
Bulus konusu enzimli karisim içeriginde organik perasit agartici vazife görmekte olup anyonik perasit tuzlari, katyonik perasit tuzlari, metal tuzlari, kalsiyum perkarbonat, magnezyum perkarbonat, sodyum perborat, sodyum perfosfat, sodyum persülfat, sodyum perkarbonat kimyasallarindan herhangi biri veya bunlarin çoklu kombinasyonlari kullanilabilir.
Bulus konusu enzimli karisim içeriginde karbonik asit tuzlari agartici vazife görmek olup karbonik asit tuzu olarak sodyum karbonat, sodyum bikarbonat, potasyum karbonat, kalsiyum karbonat, magnezyum karbonat, amonyum karbonat, kalsit, gaspeite, manyezit, smitsonit, ankerit(kutnahorit), malahit, aragonit, azurit, otavit, rodokrozit, dolomit, seruzit, trona, siderit, natrit, monohidrokalsit, ikaite kimyasallarindan herhangi biri veya bunlarin çoklu kombinasyonlari seçilebilir.
Bulus konusu enzimli karisim içeriginde dolgu maddesi baglayici vazife görmektedir.
Bahsedilen dolgu maddesi sülfat ve klorürlerin alkali ve alkali-toprak-metal tuzlari, sodyum silikat, silisilik asit tuzlari, inorganik tuzlar, sodyum metasilikat, alümina, sodyum sülfat, sodyum tripolifosfat, sodyum pirofosfat kimyasallarindan herhangi biri veya bunlarin çoklu kombinasyonlari olabilir.
Bulus konusu enzimli karisim içeriginde perasit aktivatörü, oksijen aktivatörü olarak kullanilmaktadir. Bahsedilen perasit aktivatörü nonanoyloksibenzensülfonat (NOBS), tetraasetiletilendiamin (TAED), Iauroyloksibenzensülfonat sodyum (LOBS), dekanoyloksibenzoik asit (DOBA), etilendiamin tetraasetik asit (EDTA), dietilen triamin penta asetik asit (DTPA), trans-, etilendiamin tetra metilen fosfonik asit (EDTMP), dietilen triamin penta metilen fosfonik asit (DTPMP), katyonik agartma aktivatörleri, N-[4-(trimetil amonyum etil) benzol] kaprolaktam klorid (TBCC), N- dietilamonyum klorid dietilam (CPDC) kimyasallarindan herhangi biri veya bunlarin çoklu kombinasyonlari olabilir.
Bulus konusu enzimli karisim içeriginde organik asitler, pH düzenleyici vazife görmekte olup bahsedilen organik asit adipik asit, formik asit, asetik asit, propiyonik asit, bütirik asit, valerik asit, kaproik asit, oksalik asit, Iaktik asit, malik asit, sitrik asit, benzoik asit, karbonik asit, ürik asit, aminometilfosfonik asit, kapronik asit, stearik asit, malonik asit, tartarik asit, sorbik asit, fumarik asit, benzoik asit asitlerinden herhangi biri veya bunlarin çoklu kombinasyonlari olabilir.
Bulus konusu enzimli karisim içeriginde dispergatör, dispersiyon ajani vazifesi görmektedir.
Dispersiyon herhangi bir maddenin, baska bir madde içinde homojen ve küçük parçaciklar halinde yayilmasi anlamina gelmektedir. Bahsedilen dispergatör polimerik dispergatör, polimer temelli dispergatör, modifiye edilmis dispergatörden herhangi biri veya bunlarin çoklu kombinasyonlari olabilir.
Bulus konusu enzimli karisim içeriginde enzim kimyasal tepkimeyi hizlandirici vazife görmekte olup bahsedilen enzim selülaz, Iakkaz, katalaz, hemiselülaz enzimlerinden herhangi biri veya bunlarin çoklu kombinasyonlari olabilir.
Bulus konusu enzimli karisim içeriginde deterjan, yüzey aktif madde vazifesi görmektedir.
Yüzey aktif maddeler suda veya sulu bir çözeltide çözündügünde yüzey gerilimini etkileyen (çogunlukla azaltan) kimyasallardir. Bahsedilen deterjan lineer alkil benzen sülfonik asit (LAPSA), alkansulfonatlar (SAS), olefinsulfonatlar (AOS), dimetil esterleri (SES), yag alkolsülfatlari (FAS), alkileter sülfatlari (FES), sodyum Ioril eter sülfat (SLES) maddelerinden herhangi birinden veya bunlarin çoklu kombinasyonlarindan seçilebilir.
Bulus konusu enzimli karisim içeriginde enzim aktivatörü metil siringat, ABTS (2,2- Azinobis(3- Ethylbenzothiazoline-G-SuIfonic Acid)), 4-(N-Metil Karboksamid0)-2,6- Tetrametil-Piperidin-1-II)-Oksil (Tempo), Ftalimit N-Oksil (Pino), Benzoilperoksit, ter bütil hidroperoksit, 10-Metilfen0tiyazin, 4-Karboksifenoksiazin-10-Propionik asit, gallik asit, ferülik asit, siringaldazin, 2,2'-Azinebis diamonyum tuzu, 2,6-Dipoksifen0l, 2-Tiy0sacil, Sodyum Dimetilditiyo karbonat hidrat, sülfanilik asit, salisilik asit, 3,5-Dimet0ksi-4-Hidr0ksi Bense Asit, adipik asit, 1-Hidroksibenzotriazol kimyasallarindan herhangi biri veya bunlarin çoklu kombinasyonlari olabilir.
Bulus konusu denim yikama yönteminde yukarida detayli açiklamasi yapilan enzimli karisim tercihen 0,5-2 kg araliginda kullanilacaktir. Bulus konusu yöntemde 0,5-2 kg arasi enzimli karisim ile birlikte, 0,1-1 kg araliginda selülaz enzimi, 0,1-2 kg araliginda Iakkaz enzimi, 0,1-0,5 kg araliginda dispergatör, 30-100 kg araliginda tas tozu kullanilmasi tercih edilmektedir. Bahsedilen bu bilesenler bir karisim haline getirilip kullanilabilecegi gibi arzu edilen siralamada ayri ayri proses alinabilir.
Bulusun Sanayiye Uygulama Biçimi Bulus konusu enzimli karisim içerigi denim, keten, kanvas vb. ürünlerin asindirilmasi, desenlendirilmesi, eskitilmesi islemlerini saglayabilecek bir bulustur. Bulus konusu enzimli karisim tekstil yikama sisteminde özellikle denim yikama sistemlerinde kullanilabilir. Bulus konusu yöntem arzu edilen efekte bagli olarak tassiz ile/veya susuz gerçeklesebilir. Bulus konusu yöntemin islem adimlarinda esas olan proses parametreleri olup bu islemlerin yapilacagi yer ve ekipmanlarin detayina girilmemistir.

Claims (2)

    ISTEMLER Bulus agartici, dolgu maddesi, pH düzenleyici, dispersiyon ajani, enzim, yüzey aktif madde, aktivatör ihtiva eden bir enzimli karisim olup karakterize edici özelligi; bahsedilen enzimli karisimin agirlikça %5-20 araliginda en az bir organik perasit, maddesi, %O,5-5 araliginda en az bir perasit aktivatörü, %2,5-15 araliginda en az bir organik asit, %5-20 araliginda en az bir dispergatör, %5-20 araliginda en az bir enzim, %1-2 araliginda en az bir deterjan, %O,5-5 araliginda en az bir enzim aktivatörü içermesidir. Istem-1'e uygun bir enzimli karisim olup karakterize edici özelligi; bahsedilen enzimli karisimda organik perasitin anyonik perasit tuzlari, katyonik perasit tuzlari, metal tuzlari, kalsiyum perkarbonat, magnezyum perkarbonat, sodyum perborat, sodyum perfosfat, sodyum persülfat, sodyum perkarbonat kimyasallarindan herhangi biri veya bunlarin çoklu kombinasyonlari olmasidir. istem-1 'e uygun bir enzimli karisim olup karakterize edici özelligi; bahsedilen enzimli karisimda karbonik asit tuzunun sodyum karbonat, sodyum bikarbonat, potasyum karbonat, kalsiyum karbonat, magnezyum karbonat, amonyum karbonat, kalsit, gaspeite, manyezit, smitsonit, ankerit(kutnahorit), malahit, aragonit, azurit, otavit, rodokrozit, dolomit, seruzit, trona, siderit, natrit, monohidrokalsit, ikaite kimyasallarindan herhangi biri veya bunlarin çoklu kombinasyonlari olmasidir. Istem-1'e uygun bir enzimli karisim olup karakterize edici özelligi; bahsedilen enzimli karisimda dolgu maddesinin sülfat ve klorürlerin alkali ve alkali-toprak-metal tuzlari, sodyum silikat, silisilik asit tuzlari, inorganik tuzlar, sodyum metasilikat, alümina, sodyum sülfat, sodyum tripolifosfat, sodyum pirofosfat kimyasallarindan herhangi biri veya bunlarin çoklu kombinasyonlari olmasidir. istem-1 'e uygun bir enzimli karisim olup karakterize edici özelligi; bahsedilen enzimli karisimda perasit aktivatörünün nonanoyloksibenzensülfonat (NOBS), tetraasetiletilendiamin (TAED), lauroyloksibenzensülfonat sodyum (LOBS), dekanoyloksibenzoik asit (DOBA), etilendiamin tetraasetik asit (EDTA), dietilen triamin penta asetik asit (DTPA), trans-1,2-siklo hekzan diamin tetra asetik asit (CDTA), etilendiamin tetra metilen fosfonik asit (EDTMP), dietilen triamin penta metilen fosfonik asit (DTPMP), katyonik agartma aktivatörleri, N-[4-(trimetil amonyum etil) benzol] kaprolaktam klorid (TBCC), N- dietilamonyum klorid dietilam (CPDC) kimyasallarindan herhangi biri veya bunlarin çoklu kombinasyonlari olmasidir. istem-1 'e uygun bir enzimli karisim olup karakterize edici özelligi; bahsedilen enzimli karisimda organik asitin adipik asit, fonTiik asit, asetik asit, propiyonik asit, bütirik asit, valerik asit, kaproik asit, oksalik asit, Iaktik asit, malik asit, sitrik asit, benzoik asit, karbonik asit, ürik asit, aminometilfosfonik asit, kapronik asit, stearik asit, malonik asit, tartarik asit, sorbik asit, fumarik asit, benzoik asit asitlerinden herhangi biri veya bunlarin çoklu kombinasyonlari olmasidir. Istem-1 'e uygun bir enzimli karisim olup karakterize edici özelligi; bahsedilen enzimli karisimda dispergatörün polimerik dispergatör, polimer temelli dispergatör, modifiye edilmis dispergatörden herhangi biri veya bunlarin çoklu kombinasyonlari olmasidir. Istem-1'e uygun bir enzimli karisim olup karakterize edici özelligi; bahsedilen enzimli karisimda enzimin selülaz, Iakkaz, katalaz, hemiselülaz enzimlerinden herhangi biri veya bunlarin çoklu kombinasyonlari olmasidir. istem-1 'e uygun bir enzimli karisim olup karakterize edici özelligi; bahsedilen enzimli karisimda deterjanin lineer alkil benzen sülfonik asit (LAPSA), alkansulfonatlar (SAS), olefinsulfonatlar (AOS), dimetil esterleri (SES), yag alkolsülfatlari (FAS), alkileter sülfatlari (FES), sodyum IoriI eter sülfat (SLES) maddelerinden herhangi birinden veya bunlarin çoklu kombinasyonlari olmasidir. Istem-1'e uygun bir enzimli karisim olup karakterize edici özelligi; bahsedilen enzimli karisimda enzim aktivatörünün metil siringat, ABTS (2,2-Azinobis(3- Ethylbenzothiazoline-G-SuIfonic Acid)), 4-(N-Metil Karboksamido)-2,6- dimetoksifenol, 4- Karboksamido-2,6-Dimetoksifenol, 2,6 Dimetoksi Fenol, 2,2,6,6- TetrametiI-Piperidin-
  1. l-Il)-Oksil (Tempo), Ftalimit N-Oksil (Pino), Benzoilperoksit, ter bütil hidroperoksit, 10-Metilfenotiyazin, 4-Karboksifenoksiazin-10-Propionik asit, gallik asit, ferülik asit, siringaldazin, 2,2'-Azinebis diamonyum tuzu, 2,6-Dipoksifenol,
  2. 2-Tiyosacil, Sodyum Dimetilditiyo karbonat hidrat. sülfanilik asit. salisilik asit, 3,5- Dimetoksi-4-Hidroksi Benso Asit, adipik asit, 1-Hidroksibenzotriazol kimyasallarindan herhangi biri veya bunlarin çoklu kombinasyonlari olmasidir. Istem-t'e uygun bir enzimli karisim olup karakterize edici özelligi; denim yikama yönteminde kullanilmasidir. Bulus enzimli karisimin kullanildigi bir denim yikama yöntemi olup karakterize edici özelligi; bahsedilen yöntemin asagida verilen islem adimlarini içermesidir: Ön yikama asamasi (100) Enzimli yikama asamasi (300) Ikinci durulama asamasi (400) Istem-12'ye uygun bir denim yikama yöntemi olup karakterize edici özelligi; bahsedilen yöntemin ön yikama asamasinda (100) tercihen 1:1-1:7 flotte orani araliginda islatici, dispergatör, kirik önleyici maddelerden en az biri ile tercihen 15- 65 °C sicaklik araliginda ön yikama isleminin gerçeklesmesidir. Istem-12'yeuygun bir denim yikama yöntemi olup karakterize edici özelligi; bahsedilen yöntemin birinci durulama asamasinda (200) ürünün ön yikama asamasinin (100) ardindan tercihen 1:1 ile 1:5 flotte orani araliginda su ile yikama islemine tabii tutulmasi islemini içermesidir. Istem12'ye uygun bir denim yikama yöntemi olup karakterize edici özelligi; bahsedilen yöntemin enzimli yikama asamasinda (300) birinci durulama asamasinin arasi sicaklikta enzimli karisim uygulanmasi islemini içermesidir. Istem-12'ye veya 15'e uygun bir denim yikama yöntemi olup karakterize edici özelligi; bahsedilen yöntemin enzimli yikama asamasinda (300) enzimli karisimin tuzu, %0,5-5 araliginda en az bir dolgu maddesi, %0,5-5 araliginda en az bir perasit aktivatörü, %2,5-15 araliginda en az bir organik asit, %5-20 araliginda en az bir dispergatör, %5-20 araliginda en az bir enzim, %1-2 araliginda en az bir deterjan, Istem-12'ye, istem-15'e veya Istem-16'ya uygun bir denim yikama yöntemi olup karakterize edici özelligi; bahsedilen yöntemin enzimli yikama asamasinda (300) bahsedilen enzimli karisim ile birlikte ponza tasi, sentetik tas, tas tozu materyallerinden en az birinin katki malzemesi olarak kullanilmasi islemini içermesidir. Istem-12'ye uygun bir denim yikama yöntemi olup karakterize edici özelligi; bahsedilen yöntemin ikinci durulama asamasinda (400) enzimli yikama °C arasi sicakliklarda su ile yikama isleminin yapilmasi islemini içermesidir.
TR2021/010438 2021-06-25 2021-06-25 Yeni̇ bi̇r enzi̇mli̇ karişim ve bunun kullanildiği bi̇r deni̇m yikama yöntemi̇ TR2021010438A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
PCT/TR2022/050204 WO2022271121A1 (en) 2021-06-25 2022-03-08 A new enzyme mixture and a denim washing method using thereof

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR2021010438A2 true TR2021010438A2 (tr) 2021-07-26

Family

ID=

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Tzanov et al. Bio-preparation of cotton fabrics
Galante et al. Application of Trichoderma enzymes in the textile industry
Duran et al. Enzyme applications in the textile industry
Tarhan et al. A comparison among performance characteristics of various denim fading processes
Buschle-Diller et al. Enzymatic bleaching of cotton fabric with glucose oxidase
Farooq et al. Comparative performance evaluation of conventional bleaching and enzymatic bleaching with glucose oxidase on knitted cotton fabric
JPH06506731A (ja) 新たな繊維から過剰の染料の除去
Shen et al. Enzymatic treatments for sustainable textile processing
CN110453510A (zh) 一种复合还原剂以及还原染色方法
KR102051756B1 (ko) 섬유 제품의 손상 공정
JPH04505948A (ja) デニムの湿式加工
EP0988413B1 (en) Treatment of fabrics, garments, or yarns with haloperoxidase
CN110453509A (zh) 一种隐色体轧染的染色方法
TR2021010438A2 (tr) Yeni̇ bi̇r enzi̇mli̇ karişim ve bunun kullanildiği bi̇r deni̇m yikama yöntemi̇
CN103189564A (zh) 使用漆酶体系对染色织物进行局部颜色修改
Miettinen-Oinonen Cellulases in the textile industry
WO2022271121A1 (en) A new enzyme mixture and a denim washing method using thereof
Arja Cellulases in the textile industry
EP3412826A1 (en) Treatment of dyed material
Rehman et al. Revolution of biotechnology in finishing sector of textile
Yoon et al. Protease, A New Tool for Denim Washing.
US8404628B1 (en) Method for spray bleaching cellulosic fabrics
CN111021054A (zh) 一种精练除油剂sp-1360的应用
Mojsov et al. Determination of weight loss of cotton fabrics in enzymatic treatment
CA2350605A1 (en) Improved cellulase treatments for fabric