TR2021007429A2 - Ateş beli̇rti̇si̇ gösteren bulaşici hastalik tespi̇t ve taki̇p si̇stemi̇ - Google Patents

Ateş beli̇rti̇si̇ gösteren bulaşici hastalik tespi̇t ve taki̇p si̇stemi̇

Info

Publication number
TR2021007429A2
TR2021007429A2 TR2021/007429 TR2021007429A2 TR 2021007429 A2 TR2021007429 A2 TR 2021007429A2 TR 2021/007429 TR2021/007429 TR 2021/007429 TR 2021007429 A2 TR2021007429 A2 TR 2021007429A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
people
rfid
temperature
information
data
Prior art date
Application number
TR2021/007429
Other languages
English (en)
Inventor
Alp Kut Recep
Tamer Ozgur
Yilmaz Reyat
Original Assignee
Akar Teksti̇l Gida Ve Turi̇zm Sanayi̇ Ti̇caret Anoni̇m Şi̇rketi̇
Filing date
Publication date
Application filed by Akar Teksti̇l Gida Ve Turi̇zm Sanayi̇ Ti̇caret Anoni̇m Şi̇rketi̇ filed Critical Akar Teksti̇l Gida Ve Turi̇zm Sanayi̇ Ti̇caret Anoni̇m Şi̇rketi̇
Publication of TR2021007429A2 publication Critical patent/TR2021007429A2/tr
Priority to PCT/TR2022/050396 priority Critical patent/WO2022231560A2/en

Links

Abstract

Buluş, ateş belirtisi gösteren bulaşıcı hastalıkları, hastalık taşıyan kişileri ve olası bulaştırdıkları kişileri, giysilerine takılan RFID etiket ve belirli noktalara yerleştirilen RFID okuyucularla tespit eden bir sistem ile ilgilidir. RFID etiketler, kişilerin kimlik bilgilerini içermekte ve anlık olarak vücut sıcaklıklarını ölçmektedir. RFID okuyucular, etrafındaki insanların sıcaklık bilgilerini okuyarak gerekli kimlik bilgileri ile bir ana bilgisayara iletecektir. RFID okuyucudan iletilen kimlik ve sıcaklık verilerini alan ana bilgisayar ise bu veriler ile birlikte RFID okuyucu bilgisini ve okuma zamanını bir veri tabanında depolayacak, sıcaklık verisi sınır değer dışındaysa kişiyi potansiyel hasta olarak ilgili birimlere bildirecek ve hasta olduğu belirlenen kişilerle aynı ortamda bulunan kişileri veri tabanından tespit edecektir.

Description

TARIFNAME ATES BELIRTISI GOSTEREN BULASICI HASTALIK TESPIT VE TAKIP SISTEMI Teknik Alan Bulus, ates belirtisi gösteren bulasici hastaliklari, hastalik tasiyan kisileri ve olasi bulastirdiklari kisileri, giysilerine takilan RFID etiket ve belirli noktalara yerlestirilen RFID okuyucularla tespit eden bir sistem ile ilgilidir.
Teknigin Bilinen Durumu Mevcut uygulamalarda vücut sicakliklari genellikle termal kameralar ya da lazer sicaklik ölçüm cihazlari ile ve genellikle bir görevlinin kontrolünde yapilmaktadir.
Termal kamerali sistemlerin yüksek maliyetlerinden dolayi kullanim alani oldukça azdir.
Lazer sicaklik ölçüm cihazlarinin maliyeti düsük olmakla birlikte termal kamera sisteminde oldugu gibi sürekli bir görevli denetiminde olmasindan dolayi sadece belli noktalarda (giris vb.) ve az sayida (günde bir kez gibi) ölçüm yapilmaktadir. Her iki sistemde de gün içinde bir sicaklik degisimi yasayan kisinin tespiti pek mümkün degildir. Daha da önemlisi sicaklik degisimi gösteren bir kisinin o ana kadar kimlerle temasta olabilecegine yönelik bir veri de üretilememektedir.
Radyo Frekans Kimligi (RFID)i radyo frekanslari ile veri aktarma özelligi bulunan ve mikroislemci ile donatilmis etiket (tag) tasiyan bir nesnenin, bu etikette tasidigi bilgiler ile nesnenin taninmasina ve izlenebilmesine imkân verir. Veri ve enerji transferi, mikroçip ve okuyucu arasinda herhangi bir temas olmadan saglanmaktadir. RFID etiketler aktif ve pasif olarak iki farkli kategoriye ayrilmaktadir. Pasif RFID etiketler enerjisini okuyucunun yaydigi elektromanyetik dalgalardan elde ederken aktif RFID etiketlerde ise enerji bir pil tarafindan saglanmaktadir. RFID etiketlerin baska bir kategorizasyonu ise çalisma frekansina göre yapilmaktadir. HF, VHF ve UHF bantlarinda çalisan etiketler olmakla birlikte en yaygin olarak kullanilan etiketler, düsük maliyetleri nedeni ile UHF etiketlerdir. Örnegin Türkiye'de, 960 MHZ frekans bandinda çalisan UHF RFID etiketler özellikle tekstil sektöründe yaygin olarak kullanilmaktadir.
Son yillarda sicaklik algilayici içeren UHF RFID etiketler kullanima girmistir. Söz konusu etiketlerin temel kullanim alani soguk zincir ile nakliye sistemlerinin takibi olarak öne çikmaktadir. Etiketler özellikle et, süt ve ilgili ürünler ile soguk nakledilmesi gereken ilaçlarin üzerine yapistirilmakta ve nakliye sirasinda belli noktalarda ölçülerek soguk zincirin herhangi bir asamada kirilip kirilmadigi denetlenebilmektedir. Her ne kadar ortam sicakligini ölçmek için tasarlanmis olsa da söz konusu etiketler ile temas eden nesnenin sicakligi da gerekli ölçüm kalibrasyonlarinin yapilmasi ile gerçeklestirilebilmektedir. Ozellikle referanslarda belirtilen dokümanlarda, vücut sicakliginin Ölçümü konusundaki çalismalar görülmektedir.
Bir çalismada [1], vücut sicakliginin gerçek zamanli izlenmesi için RFID teknolojisi tercih edilmistir. RFID etiket bir köpegin üzerine yerlestirilmis, konum belirlemek adina referans RFID etiketler kullanilmistir. Kullanilan RFID çipinin dahili entegre sicaklik sensörü hem insan vücut sicakligi algilamasi hem de ölçüm cihazi olarak kullanilirken sicaklik bilgilerini yayinlamak için radyo frekansi iletisimi kullanilmaktadir. Bu çalismada amaç, vücut sicakligini algilamak ve konum belirlemektir. RFID etiketlerin giyilebilir tekstil ürünlerine irtibatlanmasi, ates belirtisi gösteren bulasici hastaliklarin, hastalik tasiyan kisilerin ve olasi bulastirdiklari kisilerin tespit edilebilmesi söz konusu degildir.
Ilgili makalede [2], sicaklik sensörü (TS) ve UHF RFID teknolojisinin entegrasyonu ile uzak mesafeden okunabilecek ve daha düsük enerji ile sicaklik ölçümü yapabilecek bir RFID etiket tasarimi gerçeklestirilmistir. Entegre sicaklik sensöründe kullanilan ADC, TDC ve FDC=nin özelliklerinin sistematik bir analizinden sonra, farkli malzemeler altinda düsük güç teknolojisi amaçlanmaktadir. RFID etiketlerin giysilere takilarak vücut sicakliklarinin kontrolü ve buna iliskin bulasici hastalik takibinin yapilabilmesine iliskin bir bilgi sunulmamistir.
Bir diger makalede [3], biyo-uyumlu PCL membran vasitasi ile dogrudan insan derisine baglanmaya uygun RFID UHF epidermal sensör kullanilmistir. Amaç, ameliyattan sonra yara enfeksiyonu ve ates içeren salgin hastaliklarin izlenebilmesi ve kontrol edilmesidir. Etiketin anten yapisi ve uygulama yüzeyine yönelik özgün tasarimlar sunulurken elektronik kisminda standart bilesenler kullanilmistir. Ancak herhangi bir ortamdaki kisiler için bulasici hastalik takibi yapilabilmesi söz konusu degildir.
Sonuç olarak yukarida anlatilan olumsuzluklardan dolayi ve mevcut çözümlerin konu hakkindaki yetersizligi nedeniyle ilgili teknik alanda bir gelistirme yapilmasi gerekli görülmüstü r.
Bulusun Amaci Bulus, mevcut durumlardan esinlenerek olusturulup yukarida belirtilen olumsuzluklari çözmeyi amaçlamaktadir.
Bulusun ana amaci, ates belirtisi gösteren her türden bulasici hastaligi ve bu hastaliktan etkilenme durumu olan gruplarin erken evrede belirlenerek hastalik testine yönlendirilmesi ve diger kisilerden izolasyonunun saglanmasidir. Bu sayede toplum sagliginin korunmasi ve verim kayiplarinin önlenmesi amaçlanmaktadir. Bulusun kullanim alani, basta okul ve isyerleri olmak üzere insanlarin kapali yerlerde toplu olarak bulunmak zorunda oldugu tüm isletme ya da kamu kuruluslaridir.
Bulus, düsük maliyetli, çok sayida ölçüm yapabilen, sürekli insan kontrolüne gerek duymayan ve hastalik tespit edilen insanin belirli bir zaman öncesine kadar temasta bulundugu insanlar hakkinda veri üretebilen (filyasyon amaçli) bir çözümdür.
Bu amaçlarla giyilebilir, sicaklik algilayici içeren RFID (Radyo Frekans ID) etiketli giysiler kullanilacaktir. Bu giysiler, örnegin bir kurumda sürekli olarak bulunmasi gereken kisiler (çalisan, ögrenci vb.) tarafindan giyilmek zorundadir. Her etiketteki kimlik bilgisi farklidir ve sahibi olan kisiye tanimli olacaktir. Kurum içindeki belirli noktalara (örnegin: insanlarin en çok geçtikleri yerler) RFID okuyucular kurulacaktir.
RFID okuyucular, önünden geçen insanlarin sicaklik bilgilerini okuyarak gerekli kimlik bilgileri ile bir ana bilgisayara iletecektir. Ana bilgisayar bu verileri depolayacak ve önceden belirlenen miktarda sicaklik degisimi gösteren kisiler için ilgili makamlara uyari mesajlari gönderecektir.
Bulusun tercih edilen bir yapilanmasinda, düsük maliyetli ve istenildigi siklikta veri okumaya izin veren bir sistem gerçeklestirmek amaciyla tamamen pasif olarak UHF frekansinda çalisan ve yaygin kullanim alani bulunan RFID etiketler kullanilmistir.
Istenilen siklikta veri okuyabilmek ve insan kontrolünü minimize etmek için RFID okuyucular kullanilmistir. Bu okuyucular istenilen sayida ve gerekli görülen konumlara kurulacaktir. Okuyuculardan okunan her veri kurulan ag alt yapisi 'üzerinden bir ana bilgisayara iletecektir. Filyasyon çalismasi yapabilmek ve en kisa sürede potansiyel hasta tespiti yapabilmek için okuyuculardan gelen veriler ana bilgisayarda depolanacak, analiz edilecek ve istenildiginde ilgili kisinin, herhangi bir zaman araliginda nerelerde bulundugu ve kimlerle temasta bulundugu konusunda bilgi üretilebilecektir.
Bulusun yapisal ve karakteristik özellikleri ve tüm avantajlari asagida verilen sekiller ve bu sekillere atiflar yapilmak suretiyle yazilan detayli açiklama sayesinde daha net olarak anlasilacaktir. Bu nedenle degerlendirmenin de bu sekiller ve detayli açiklama göz Önüne alinarak yapilmasi gerekmektedir.
Bulusun Detayli Açiklamasi Bu detayli açiklamada, bulusun tercih edilen yapilanmalari, sadece konunun daha iyi anlasilmasina yönelik olarak ve hiçbir sinirlayici etki olusturmayacak sekilde açiklanmaktadir.
Bulus konusu sistemde, bir ortamda (okul, isyeri, alisveris merkezi vb.) hareket halinde olan insanlarin, önceden belirlenen noktalardan geçerken, ates belirtisi gösteren her türden bulasici hastaligi tespit etmek 'üzere vücut sicakliklari okumakta ve bu veriler degerlendirilmektir. Sistemde, giysiler 'üzerine irtibatlanan, kullanan kisinin kimlik verilerini içeren ve anlik olarak vücut sicakligini 'ölçen pasif UHF sicaklik algilayici RFID etiketler kullanilmaktadir. Bu giysiler kullanima girmeden önce kullanicisi olan kisilerle eslestirilmelidir. Yani her giysi yalnizca bir kisiye aittir ve bir kisinin birden fazla giysisi olabilir. Bu sayede okunan sicaklik degerinin kime ait oldugu belirlenebilmektedir. Bu etiketlere okuma istegi gönderildiginde ilgili RFID okuyucuya kimlik bilgisi ile birlikte bulundugu yüzeye ait sicaklik verisi kablosuz olarak gönderilmektedir. Istenilen noktalara yerlestirilen RFID okuyucular, çevrelerindeki RFID etiketleri okuyarak elde ettikleri kimlik ve vücut sicakligi verilerini bir yerel ag 'üzerinden kablolu/kablosuz olarak ana bilgisayara iletmektedir. Sistemde birden fazla okuyucu ayni anda çalisabilmektedir. Ana bilgisayar, gelen kimlik ve sicaklik verilerinin yanina okuma zamanini ve okuyucu verisini de ekleyerek bir veri tabaninda depolamaktadir.
Ana bilgisayar 'üzerinde bulunan tercihen web tabanli uygulama yazilimi, toplanan verileri analiz ederek limit disi bir sicaklik verisi okundugunda ilgili kisi ve kurumlara uyari/bilgi mesaji göndermektedir. Uygulama yazilimi tespit edilen potansiyel hastanin tetkik sonuçlari pozitif çiktiginda ise istenilen zaman araliginda 0 kisiye ait temaslilar listesi olusturmaktadir. Temaslilar listesi ise veri tabani taranarak elde edilen ve hasta ile ayni anda ayni ortamda bulunan kisilerden olusmaktadir. Böylece hizli ve süpheye yer birakmayan bir filyasyon çalismasi yapilabilecektir.
Bulusun tercih edilen yapilanmasinda, RFID etiketlerin dogru vücut sicakliklarini okuyabilmesi ve uzun ömürlü olmasi amaciyla insan ergonomisine uygun giysiler üzerinde kullanilmasi tasarlanmistir.

Claims (2)

ISTEMLER
1. Ates belirtisi gösteren bulasici hastaliklari, hastalik tasiyan kisileri ve temasli 5 olduklari kisileri tespit eden bir sistem olup özelligi; o giysiler 'üzerine irtibatlanan, giysi sahibi kisinin kimlik verilerini içeren ve anlik olarak vücut sicakligini ölçen RFID etiketi, - çevresindeki RFID etiketleri okuyan ve ileten RFID okuyucu, . RFID okuyucudan iletilen kimlik ve sicaklik verilerini alan, bu veriler ile 10 birlikte RFID okuyucu bilgisini ve okuma zamanini bir veri tabaninda depolayan, sicaklik verisi sinir deger disindaysa kisiyi potansiyel hasta olarak ilgili birimlere bildiren, hasta oldugu belirlenen kisilerle ayni ortamda bulunan kisileri veri tabanindan tespit eden bir yazilima sahip ana bilgisayar içermesidir.
2. Istem 1ie uygun bir sistem olup özelligi; RFID etiketin, pasif UHF sicaklik algilayicili olmasidir.
TR2021/007429 2021-04-30 2021-04-30 Ateş beli̇rti̇si̇ gösteren bulaşici hastalik tespi̇t ve taki̇p si̇stemi̇ TR2021007429A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
PCT/TR2022/050396 WO2022231560A2 (en) 2021-04-30 2022-04-29 Detection and monitoring system for infectious diseases with symptoms of fever

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR2021007429A2 true TR2021007429A2 (tr) 2021-06-21

Family

ID=

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Qian et al. Enabling contactless detection of moving humans with dynamic speeds using CSI
Kim et al. RFID-based indoor location tracking to ensure the safety of the elderly in smart home environments
KR20200047457A (ko) 전염병 환자 추척 시스템 및 이를 이용한 전염병 환자 추적 방법
Li et al. Mobile healthcare service system using RFID
US20170258335A1 (en) Systems for real time febrility detection and notification
CN102402702A (zh) 实时定位系统标签、实时定位系统读取器和牲畜管理系统
Bianco et al. A survey on radio frequency identification as a scalable technology to face pandemics
Parada et al. Gesture detection using passive RFID tags to enable people-centric IoT applications
CN102184429B (zh) 一种基于普适计算的文物保护方法
Panunzio et al. RFID sensors for the monitoring of body temperature and respiratory function: A pandemic prospect
TR2021007429A2 (tr) Ateş beli̇rti̇si̇ gösteren bulaşici hastalik tespi̇t ve taki̇p si̇stemi̇
WO2022231560A2 (en) Detection and monitoring system for infectious diseases with symptoms of fever
Zhou et al. A novel approach for addressing wandering off elderly using low cost passive RFID tags
KR100546473B1 (ko) 알에프 태그, 이동통신 단말기 및 이들을 이용한 정보 제공장치
JP2016123571A (ja) 看護支援端末装置、看護支援システム、ならびに、看護支援方法およびプログラム
US20030149353A1 (en) Measurement of patient data requiring operator and patient identification
EP1244384B1 (en) Patient-identified measuring
Decia et al. Camacua: low cost real time risk alert and location system for healthcare environments
Cheng et al. A real-time location and infant monitoring system based on active RFID
JP6613352B2 (ja) 生体情報送信装置
JP6404710B2 (ja) 看護支援端末装置、看護支援システム、ならびに、看護支援方法およびプログラム
Jose et al. Patient Safeguard System
Gunawan et al. IoT Based Presence Screening Using RFID and Body Temperature Detection
Bianco et al. A Guide to Radio Frequency Identification as a Multi-purpose IoT Technology to Manage Pandemics
WO2023067881A1 (ja) 滅菌管理システム、滅菌管理方法及び情報処理装置