TR202018737A2 - Alumi̇nyum matri̇sli̇ kompozi̇t döküm prosesi̇nde kullanilmak üzere hi̇bri̇t kariştirma si̇stemi̇ ve yöntemi̇ - Google Patents

Alumi̇nyum matri̇sli̇ kompozi̇t döküm prosesi̇nde kullanilmak üzere hi̇bri̇t kariştirma si̇stemi̇ ve yöntemi̇ Download PDF

Info

Publication number
TR202018737A2
TR202018737A2 TR2020/18737A TR202018737A TR202018737A2 TR 202018737 A2 TR202018737 A2 TR 202018737A2 TR 2020/18737 A TR2020/18737 A TR 2020/18737A TR 202018737 A TR202018737 A TR 202018737A TR 202018737 A2 TR202018737 A2 TR 202018737A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
mixing
ultrasonic
hybrid
mechanical
aluminum matrix
Prior art date
Application number
TR2020/18737A
Other languages
English (en)
Inventor
Yay Bora
Yavuz Hakan
Aybarç Uğur
Original Assignee
Cms Jant Ve Makina Sanayi Anonim Sirketi
Cms Jant Ve Maki̇na Sanayi̇ Anoni̇m Şi̇rketi̇
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Cms Jant Ve Makina Sanayi Anonim Sirketi, Cms Jant Ve Maki̇na Sanayi̇ Anoni̇m Şi̇rketi̇ filed Critical Cms Jant Ve Makina Sanayi Anonim Sirketi
Priority to TR2020/18737A priority Critical patent/TR202018737A2/tr
Publication of TR202018737A2 publication Critical patent/TR202018737A2/tr
Priority to PCT/TR2021/051229 priority patent/WO2022108563A1/en

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C22METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
    • C22CALLOYS
    • C22C1/00Making non-ferrous alloys
    • C22C1/02Making non-ferrous alloys by melting
    • C22C1/026Alloys based on aluminium
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F27FURNACES; KILNS; OVENS; RETORTS
    • F27DDETAILS OR ACCESSORIES OF FURNACES, KILNS, OVENS, OR RETORTS, IN SO FAR AS THEY ARE OF KINDS OCCURRING IN MORE THAN ONE KIND OF FURNACE
    • F27D27/00Stirring devices for molten material

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Manufacture Of Alloys Or Alloy Compounds (AREA)

Abstract

Buluş, alüminyum matrisli kompozit üretiminde kullanılmak üzere, dökümde kullanılan içerikleri karıştıran bir hibrit sistem ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME ALUMINYUM MATRIKSLI KOMPOZIT DÖKÜM PROSESINDE KULLANILMAK ÜZERE HIBRIT KARISTIRMA SISTEMI VE YÖNTEMI Teknolojik Alan: Bulus, alüminyum içeren kompozit üretiminde kullanilmak üzere, dökümde kullanilan içerikleri karistiran bir hibrit sistem ile ilgilidir.
Teknigin Bilinen Durumu: Alüminyum alasimlari çok uzun bir süredir MMK malzemelerde en sik kullanilan matris malzemelerindendir. Bunun en önemli nedeni, birçok kullanim alani için birinci gereklilik olan düsük yogunluk özelligidir. Mg ve Ti gibi düsük yogunluga sahip alasimlarla karsilastirildiginda, maliyeti daha azdir. Aluminyum alasimlarinin yüksek mukavemet, islenebilirlik, ulasilabilirlik, süneklik ve korozyon dayanimi gibi özellikleri, AMK malzemelerin otomotiv, uzay/uçak, savunma, elektronik, spor endüstrisi benzeri gelismis kullanim alanlarinda kullanilmasina imkan vermektedir. Tarifname konusu bulus, alüminyum matriksli kompozist eriyiklerinin karistirilmasinda kullanilmak üzere bir sistem ve yöntemi tarif etmektedir.
Bilinen teknikte, partikül katkili kompozit üretim çalismalarinda yaygin bir sekilde mekanik karistirma islemi kullanilmaktadir. Yaygin kullanimi olan mekanik karistirma islemi yani sira ultrasonik karistirma yönteminin de kullanildigi bilinemektedir.
Yapilan analizler sonucunda sadece mekanik ve sadece ultrasonik karistirma yönteminin kullanilmasi ile üretilen alüminyum matriksli kompozitlerin kirilma dayanimlarinin düsük oldugu görülmektedir.
Yapilan literatür arastirmasinda karsilasilan CN numarali Çin patent dokümaninda bir alüminyum matriks hazirlama yönteminden bahsedilmektedir. Bahsedilen yöntemde mekanik karistiricilar kullanilmakta ve bu nedenle bu doküman yukarida yer alan dezavantajlari ihtiva etmektedir.
Sonuç olarak, teknigin bilinen durumunun asildigi, dezavantajlarinin giderildigi, bir karistirma yöntemi ve sistemine ihtiyaç duyulmaktadir.
Bulusun Kisa Açiklanmasi: Bulus, teknigin bilinen durumunun asildigi, dezavantajlarinin giderildigi, ilave olarak ekstra avantajlar içeren bir karistirma yöntemi ve sistemidir.
Bulusun amaci, alüminyum matriksli kompozit üretiminde kullanilmak üzere, kirilma dayanimini iyilestiren, homojenligi artiran bir hibrit karistirma yöntemi ve sistemi ortaya koymaktir.
Bulusun bir diger amaci, bilinen teknikte yer alan, sadece ultrasonik karistirma ve sadece mekanik karistirma yöntemlerinin kullanildigi alüminyum kompozit döküm proseslerine göre homojenlik ve kirilma dayanimini artiran bir karistirma yöntemi ve sistemi ortaya koymaktir.
Yukarida bahsedilen ve asagidaki detayli anlatimdan ortaya çikacak tüm amaçlari gerçeklestirmek üzere mevcut bulus, alüminyum içeren kompozit üretiminde kullanilmak üzere, dökümde kullanilan içerikleri karistiran bir hibrit karistirma yöntemi olup, özelligi; alüminyum matriksli kompozit döküm eriyiginin mekanik karistirici ile x kadar süre boyunca karistirilmasi, alüminyum matriksli kompozit döküm eriyiginin ultrasonik karistirici ile y kadar süre boyunca karistirilmasi ile karakterize edilmesidir.
Sekillerin Açiklanmasi: Bulus, ilisikteki sekillere atifta bulunularak anlatilacaktir, böylece bulusun özellikleri daha net anlasilacaktir. Ancak, bunun amaci bulusu bu belli düzenlemeler ile sinirlamak degildir. Tam aksine, bulusun ilisikteki istemler tarafindan tanimlandigi alani içine dâhil edilebilecek bütün alternatif, degisiklik ve denkliklerinin kapsanmasi da amaçlanmistir. Gösterilen ayrintilar, sadece mevcut bulusun tercih edilen düzenlemelerinin anlatimi amaciyla gösterildigi ve hem yöntemlerin sekillendirilmesinin, hem de bulusun kurallari ve kavramsal özelliklerinin en kullanisli ve kolay anlasilir tanimini saglamak amaciyla sunulduklari anlasilmalidir. Bu çizimlerde; Sekil - 1 Bulusa konu karistirma sisteminin temsili görünümüdür.
Referanslarin Açiklanmasi: . Hazne 11.Döküm eriyigi .Mekanik karistirici 21.M0t0r .Ultrasonik karistirici 31 .Ultrasonik güç Ünitesi 40. Kontrolcü Bulusun Açiklanmasi: Bu detayli açiklamada bulus konusu karistirma sistemi ve yöntemi sadece konunun daha iyi anlasilmasina yönelik olarak, hiçbir sinirlayici etki olusturmayacak örneklerle açiklanmaktadir. Tarifnamede, alüminyum içeren kompozit üretiminde kullanilmak üzere, dökümde kullanilan içerikleri karistiran bir hibrit sistem anlatilmaktadir.
Bulusa konu karistirma yönteminde sirayla mekanik karistirma ve ultrasonik karistirma yöntemleri kullanilmaktadir. Alüminyum matriksli kompozit eriyigi (döküm eriyigi (11) x kadar süre boyunca mekanik karistirma yöntemi ile karistirilmakta, ardindan devreye hemen ultrasonik karistirma yöntemi alinarak y kadar süre boyunca uygulanmaktadir. Burada x ve y birbirine esit olabilmekte, x, y degerinden büyük olabilmekte, x, y degerinden küçük olabilmektedir.
Bulusun ana amaci mekanik ve ultrasonik karistirma yöntemlerinin sirali bir sekilde birlikte kullanilmasidir. Ilk olarak mekanik karistirma yöntemi, sonrasinda ise ultrasonik karistirma yöntemi kullanilmaktadir.
Buna yönelik 2 dakika boyunca sadece mekanik karistirici uygulanan, 2 dakika boyunca sadece ultrasonik karistirici uygulanan alüminyum matriks kompozit üretimine yönelik analizler yapilmistir. Ayni sekilde 1 dakika mekanik karistirici, 1 dakika da ultrasonik karistirici uygulanan alüminyum matriks kompozite yönelik analizler de yapilarak karsilastirma yapilabilmistir. Bu sonuçlara baktigimizda 1 dakika mekanik karistirmanin üzerine 1 dakika uygulanacak ultrasonik titresim ile en yüksek oranda (%75 gibi) homojenlik elde edilmektedir.
Mekanik karistirmanin önce yapilmasinin eriyikte vorteks olusturarak ilave edilen partikül katkilarinin sivi maden içinde dagitiminin saglanmasidir. Ilk olarak ultrasonik titresim uygulanmasi durumunda katkilarin hepsi sivi maden yüzeyinde kalarak yapi içine iletilmemektedir.
Sekil 1'de bulusa konu yöntemin uygulanmasini saglayan bir sisteme yönelik temsili görünüm verilmektedir. Buna göre sistem, bir hazne (10) içerisindeki döküm sivisini (11) mekanik olarak karistirmak üzere bir mekanik karistirici (20), mekanik karistiricinin (20) enerji tedarikini saglayan motor (21), döküm sivisini (11) ultrasonik yöntemle karistiran ultrasonik karistirici (30) ve enerji tedariki saglayan ultrasonik güç ünitesi (31) içermektedir. Burada yer alan ultrasonik güç ünitesi (31) ve motorun (21) çalisma süreleri bir kontrolcü (40) tarafindan kontrol edilmektedir.
Bulusta ikiser dakika ayri ayri mekanik karistirma ve ultrasonik karistirma yöntemleri ve hibrit karistirma olarak adlandirilan 1 dakika mekanik 1 dakika ultrasonik karistirma islemi ile kompozit numune üretimini gerçeklestirilmistir.
Elde edile sonuçlarda alüminyum matriksli kompozit üretiminde hibrit karistirma olarak adlandirilan karistirma türünün etkili oldugunu kanitlanmistir. Bu çalisma hem simülasyon uygulamasi hem de laboratuvarda döküm islemi gerçeklestirilerek dogrulamasi yapilmistir.

Claims (6)

ISTEMLER
1- Bulus, alüminyum içeren kompozit üretiminde kullanilmak üzere, dökümde kullanilan içerikleri karistiran bir hibrit karistirma yöntemi olup, özelligi; o alüminyum matrisli kompozit döküm eriyiginin mekanik karistirici (20) ile x kadar süre boyunca karistirilmasi, o alüminyum matrisli kompozit döküm eriyiginin ultrasonik karistirici (30) ile y kadar süre boyunca karistirilmasi ile karakterize edilmesidir.
2- istem 1'e göre bir hibrit karistirma yöntemi olup, özelligi; x süresinin y süresinden büyük olmasidir.
3- Istem 1'e göre bir hibrit karistirma yöntemi olup, özelligi; x süresinin y süresinden küçük olmasidir.
4- Istem 1'e göre bir hibrit karistirma yöntemi olup, özelligi; x süresinin y süresine esit olmasidir.
5- Istem 1”e göre bir hibrit karistirma yöntemi olup, özelligi; mekanik karistirma isleminin ultrasonik karistirma isleminden önce uygulanmasidir.
6- Bulus, alüminyum matrisli kompozit üretiminde kullanilmak üzere, dökümde kullanilan içerikleri karistiran bir hibrit (mekanik ve ultrasonik) karistirma yönteminin kullanildigi bir sistem olup, özelligi; - bir hazne (10) içerisindeki döküm sivisini (11) mekanik olarak karistirmak üzere bir mekanik karistirici (20), o mekanik karistiricinin (20) enerji tedarikini saglayan motor (21), o döküm sivisini (11) ultrasonik yöntemle karistiran ultrasonik karistirici (30) ve ultrasonik karistiricinin (30) enerji tedarikini saglayan ultrasonik güç ünitesi (31), . ultrasonik güç ünitesi (31) ve motorun (21) çalisma sürelerini kontrol eden bir kontrolcü (40) içermesi ile karakterize edilmesidir.
TR2020/18737A 2020-11-21 2020-11-21 Alumi̇nyum matri̇sli̇ kompozi̇t döküm prosesi̇nde kullanilmak üzere hi̇bri̇t kariştirma si̇stemi̇ ve yöntemi̇ TR202018737A2 (tr)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/18737A TR202018737A2 (tr) 2020-11-21 2020-11-21 Alumi̇nyum matri̇sli̇ kompozi̇t döküm prosesi̇nde kullanilmak üzere hi̇bri̇t kariştirma si̇stemi̇ ve yöntemi̇
PCT/TR2021/051229 WO2022108563A1 (en) 2020-11-21 2021-11-17 A hybrid stirring system and method to be applied to casting process of aluminum matrix composite

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/18737A TR202018737A2 (tr) 2020-11-21 2020-11-21 Alumi̇nyum matri̇sli̇ kompozi̇t döküm prosesi̇nde kullanilmak üzere hi̇bri̇t kariştirma si̇stemi̇ ve yöntemi̇

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR202018737A2 true TR202018737A2 (tr) 2021-06-21

Family

ID=77689265

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2020/18737A TR202018737A2 (tr) 2020-11-21 2020-11-21 Alumi̇nyum matri̇sli̇ kompozi̇t döküm prosesi̇nde kullanilmak üzere hi̇bri̇t kariştirma si̇stemi̇ ve yöntemi̇

Country Status (2)

Country Link
TR (1) TR202018737A2 (tr)
WO (1) WO2022108563A1 (tr)

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CN104451236B (zh) * 2014-11-07 2016-12-07 江苏大学 一种纳米ZrB2颗粒增强铝基复合材料的原位制备方法
CN106244841A (zh) * 2016-09-20 2016-12-21 桂林理工大学 通过压片预处理制备SiC颗粒增强铝基复合材料的方法
CN110229969B (zh) * 2019-07-05 2021-01-19 西安交通大学 一种熔体反应法制备的纳米TiC颗粒增强铝基复合材料及方法

Also Published As

Publication number Publication date
WO2022108563A1 (en) 2022-05-27

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN105038771B (zh) 一种谷胱甘肽-金银合金纳米材料及其制备方法与应用
US20050127215A1 (en) Device for comminuting agglomerates, in particular by breaking up microparticles by piston movement in a container
TR202018737A2 (tr) Alumi̇nyum matri̇sli̇ kompozi̇t döküm prosesi̇nde kullanilmak üzere hi̇bri̇t kariştirma si̇stemi̇ ve yöntemi̇
CN102381860A (zh) 一种制备碳纤维废丝混凝土的方法
CN105541147A (zh) 氧化石墨烯提高碳纤维在水泥砂浆中的分散均匀性的应用
Jézéquel et al. Mixing of concrete or mortars: dispersive aspects
Birru et al. Comparative analysis of structural build-up in one-component stiff and two-component shotcrete-accelerated set-on-demand mixtures for 3D concrete printing
CN101015775A (zh) 一种桨叶式混合机
CN103792167A (zh) 一种测试12~14μm高氯酸铵粒度的方法
Saputra et al. Effect of Zn interlayer particles on mechanical properties and microstructure of friction stir spot welding aluminum alloy
CN201008781Y (zh) 一种桨叶式混合机
Cazacliu Mixing self-compacting concrete: mixers, mixing methods, mixing time
Jackson et al. Performance of in-line microfluidic mixers in laminar flow for high-throughput flow cytometry
JP2019090778A (ja) 分析用試料埋込樹脂の作製方法
JP2019090687A (ja) 分析用試料埋込樹脂
Ramos et al. Insight into the emulsification process effect on particles distribution in Pickering emulsions: a series of rheological and gravimetric tests
CN103041725B (zh) 一种桨叶混合机及其桨叶排布方式
SU731375A1 (ru) Способ подбора состава бетонной смеси
CN105294048B (zh) 磷酸镁水泥基材料的两阶段搅拌工艺
Teichmann et al. Effects of a two-stage mixing process on the characteristics of concrete: Part I-Hardened concrete characteristics
RU2396238C2 (ru) Способ приготовления эмульсии типа вода в масле для эмульсионного взрывчатого состава и устройство для ее приготовления
Riazati et al. Investigating the effect of the amount of solid particles on the rheological behavior of highly filled composites
CN114460117B (zh) 氢氧化铝产品的成分含量检测方法
Boev et al. Determination the capacity of low volume mixers for processing liquid environment
Hadidi et al. Validation of Archimedes Method and Acid Dissolution Test for Volume Fraction Determination of Aluminum Alloy Composites Reinforced with Ceramic Particles