TR202014900A2 - Ziyaretçi sayımında personel istisnası sistemi ve yöntemi - Google Patents

Ziyaretçi sayımında personel istisnası sistemi ve yöntemi

Info

Publication number
TR202014900A2
TR202014900A2 TR2020/14900A TR202014900A TR202014900A2 TR 202014900 A2 TR202014900 A2 TR 202014900A2 TR 2020/14900 A TR2020/14900 A TR 2020/14900A TR 202014900 A TR202014900 A TR 202014900A TR 202014900 A2 TR202014900 A2 TR 202014900A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
personnel
information
store
visitors
pointer
Prior art date
Application number
TR2020/14900A
Other languages
English (en)
Inventor
Demi̇rhan Büyüközcü Mustafa
Yildiz Döne
Murat Atakli İdri̇s
Original Assignee
V Count Teknoloji Anonim Sirketi
V Count Teknoloji̇ Anoni̇m Şi̇rketi̇
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by V Count Teknoloji Anonim Sirketi, V Count Teknoloji̇ Anoni̇m Şi̇rketi̇ filed Critical V Count Teknoloji Anonim Sirketi
Priority to TR2020/14900A priority Critical patent/TR202014900A2/tr
Priority to PCT/TR2021/050955 priority patent/WO2022060339A1/en
Publication of TR202014900A2 publication Critical patent/TR202014900A2/tr

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F16/00Information retrieval; Database structures therefor; File system structures therefor
    • G06F16/50Information retrieval; Database structures therefor; File system structures therefor of still image data
    • G06F16/58Retrieval characterised by using metadata, e.g. metadata not derived from the content or metadata generated manually
    • G06F16/583Retrieval characterised by using metadata, e.g. metadata not derived from the content or metadata generated manually using metadata automatically derived from the content
    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06VIMAGE OR VIDEO RECOGNITION OR UNDERSTANDING
    • G06V20/00Scenes; Scene-specific elements
    • G06V20/50Context or environment of the image
    • G06V20/52Surveillance or monitoring of activities, e.g. for recognising suspicious objects
    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06VIMAGE OR VIDEO RECOGNITION OR UNDERSTANDING
    • G06V40/00Recognition of biometric, human-related or animal-related patterns in image or video data
    • G06V40/10Human or animal bodies, e.g. vehicle occupants or pedestrians; Body parts, e.g. hands
    • G06V40/16Human faces, e.g. facial parts, sketches or expressions
    • G06V40/161Detection; Localisation; Normalisation

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Library & Information Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Human Computer Interaction (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Oral & Maxillofacial Surgery (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Data Mining & Analysis (AREA)
  • Databases & Information Systems (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Image Processing (AREA)
  • Image Analysis (AREA)
  • Management, Administration, Business Operations System, And Electronic Commerce (AREA)

Abstract

Bu buluş, görüntü işleme teknolojileri ile ziyaretçi sayımı yapan sistemlerde mağazaya giren personellerin ve ziyaretçilerin çoklu adımlı karar verme mekanizması yürütülerek ayrılmasını sağlayan sistem (1) ve yöntem ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME ZIYARETÇI SAYIMINDA PERSONEL ISTISNASI SISTEMI VE YÖNTEMI Teknik Alan Bu bulus, görüntü isleme teknolojileri ile ziyaretçi sayimi yapan sistemlerde magazaya giren personellerin ve ziyaretçilerin ayrilmasini saglayan bir sistem ve yöntem ile ilgilidir. Önceki Teknik Günümüzde magazalarin Ziyaretçi sayilarini ögrenerek satis istatistiklerinin düzenlenmesini saglayan ve temelde görüntü isleme teknolojilerini kullanan sistemler bulunmaktadir. Söz konusu sistemler, magazalarda görüntü alinmasi için uygun olarak belirlenen konumlara yerlestirilerek magazaya giris yapan müsterilerin görüntülerini derlemekte ve derlenen görüntülerin sistem içerisinde veya harici sunucularda islenmesini saglamaktadir. Görüntü isleme teknolojileriyle derlenen görüntülerden magazayi ziyaret eden ziyaretçi sayilari ölçülmekte ve gerçeklesen satis sayilarinin ziyaretçi sayilariyla iliskisi belirlenmektedir. Özellikle ziyaretçi sayilariyla kiyaslanabilecek sayida personel çalistiran, Ziyaretçi hareketliligine denk personel hareketliligi gözlenen veya Ziyaretçi sayisinin belirlenmesinde düsük hata oranina ihtiyaç duyan magazalarda personellerin ziyaretçilerden ayrilmasi için görsel yöntemler veya radyo frekans tanima yöntemleri kullanilmaktadir.
Buna karsin personellerin ayrilmasini saglayan görsel yöntemlerden olan yüz tanima teknolojisi ve yansitici materyal tespiti yöntemlerinde görsel tespit hatalarinin görülmesi ve personellerin yüz bilgilerinin ham olarak saklanmasiyla Ortaya çikabilecek kisisel gizlilik ihlallerine yol açmasi sebebiyle personel istisnasi için kullanilmasi yeterli olmamaktadir. Personel istisnasi için kullanilan diger yöntem olan radyo frekans tanima yöntemlerinde personelin tanimlanmasmi saglayan Wi-Fi veya Bluetooth tabanli aktif radyo frekans yayinlari, ilgili yayinlarin yapilmasini saglayan ve personele ait olan elektronik cihazlarin yazilimsal veya donaniinsal sinirlandinnalarina maruz kaldigi veya personelin konum bilgisinin tespit edilmesini saglayacak sinyal seviyesine ve kalitesine sahip olmadigi için personel istisnasi için anlamli bir sekilde kullanilmasi mümkün degildir.
Mevcut teknikteki ziyaretçi sayim sistemlerinin ve bahsedilen sistemlerde uygulanan mevcut teknikteki personel istisnasi yöntemlerinin eksiklikleri düsünüldügünde, görüntü isleme teknolojileri ile ziyaretçi sayimi yapan sistemlerde magazaya giren personellerin ve ziyaretçilerin çoklu adimli karar verme mekanizmasi yürütülerek ayrilmasini saglayan bir bilgisayar uygulamali yöntem ve bu yöntemi uygulayabilecek bir sistem gelistirilmesine ihtiyaç duyulmaktadir.
Teknigin bilinen durumunda yer alan CN106463006 sayili Çin patent dokümaninda bir personel tanimlama ve takip sisteminden bahsedilmektedir. Söz konusu sistem bir tanimlama bölgesinde görüntü isleme teknolojisiyle personel sayilarini görsel olarak almakta, bir radyo frekans sensörüyle personellerde bulunan radyo frekans tanimlayici isaretçilerinin tanimlanmasmi saglamakta ve görsel olarak belirlenen personel sayisini radyo frekans sensörüyle tanimlanan isaretçi sayisiyla karsilastirmaktadir.
BuIUSun Kisa Açiklamasi Bu bulusun amaci, görüntü isleme teknolojileri ile ziyaretçi sayimi yapan sistemlerde magazaya giren personellerin ve ziyaretçilerin çoklu adimli karar verme mekanizmasi yürütülerek ayrilmasini saglayan bir sistem ve yöntem gerçeklestirmektir.
Bulusun Ayrintili Açiklamasi Bu bulusun amacina ulasmak için gerçeklestirilen “Ziyaretçi Sayiininda Personel Istisnasi Sistemi ve Yöntemi” ekli sekillerde gösterilmis olup, bu sekiller; Sekil-1 Bulus konusu Sistemin sematik blok diyagramidir.
Sekil-2 Bulus konusu yöntemin akis semasidir.
Sekilde yer alan parçalar tek tek numaralandirilmis olup, bu numaralarin karsiliklari asagida verilmistir.
Sistem Görüntü sensörü Hafiza elemani Islemci Iletisim elemani 100. Yöntem Y: Karar verme yazilimi Görüntü isleme teknolojileri ile ziyaretçi sayimi yapan sistemlerde magazaya giren personellerin ve ziyaretçilerin çoklu adimli karar verme mekanizmasi yürütülerek ayrilmaSini saglayan bulus konusu sistem (1); - magazaya giren ziyaretçileri ve personelleri görüntülemek ve görüntü isleme teknolojileriyle islemek üzere yapilandirilan en az bir görüntü sensörü (2), - görüntülenen her kisinin boy bilgisini, vektörel yüz bilgisini, isaretçi bilgisini ve magazaya özgü kiyafet renkleri, özel görseller, desenler seklindeki görsel belirteçleri geçici olarak önceden belirlenen süre boyunca kaydetmek üzere yapilandirilan en az bir hafiza elemani (Sl, - hafiza elemani (3) ile veri iletisimi kurmak ve hafiza elemanini (3) yönetmek üzere yapilandirilan en az bir islemci (4), - hafiza elemani (3) ve islemci (4) ile iletisim halinde olan ve veri iletisimi kurmak üzere yapilandirilan en az bir iletisim elemani (5) ve - karar verme yazilimini (Y) kaydetmek ve çalistirmak, her personelin boy bilgisini, vektörel yüz bilgisini, isaretçi bilgisini ve magazaya özgü kiyafet renkleri, özel görseller, desenler seklindeki görsel belirteçleri personel tanimlayici bilgisi olarak saklamak, iletisim elemani (5) tarafindan gönderilen veriyi alarak karar verme yazilimina (Y) besleyerek kisilerin ziyaretçi ve personel olarak ayrilmasini saglamak ve personellerin mesai ve mola takiplerinin bagimsiz veya tümlesik olarak yürütülmesini saglamak üzere yapilandirilan bir sunucu (6] içermektedir.
Bulus konusu sistem (1) içerisinde yer alan görüntü sensörü (2), magazaya giren ziyaretçileri ve personelleri görüntülemek ve görüntü isleme teknolojileriyle islemek üzere yapilandirilmaktadir. Bulusun tercih edilen uygulamasinda görüntü sensörü (2] ziyaretçilerin ve personellerin görüntülendigi alandaki derinlik haritasini olusturmakta ve derinlik haritasi bilgisine bagli olarak ziyaretçilerin ve personellerin Çevredeki diger hareketli ve hareketsiz objelerden ayristirilmasini saglamaktadir. Bulusun tercih edilen uygulamasinda görüntü sensörü (2) ziyaretçilerin ve personellerin kusbakisi açidan görüntülenmesini saglayacak sekilde konumlandirilmaktadir. Bulusun tercih edilen uygulamasinda görüntü sensörü (2) ile görüntülenen personellerin kiyafeti üzerine kusbakisi açidan görülebilecek bir sekilde yerlestirilen bir boyutlu veya iki boyutlu barkod yapisindaki bir isaretçinin belirlenmesi ve belirlenen isaretçinin tanimlanarak çözümlenmesi ve isaretçi içerisinde kodlanan bilgilerin ayristirilmasi saglanmaktadir. Bulusun tercih edilen uygulamasinda görüntü sensörü (Zi ile görüntülenen personellerin boy bilgisinin görüntü sensörü (2) tarafindan üretilen derinlik bilgisinin islenmesiyle belirlenmesi saglanmaktadir. Bulusun tercih edilen uygulamasinda görüntü sensörü (2) ile görüntülenen personellerin vektörel yüz bilgisinin görüntü isleme teknolojileriyle belirlenmesi saglanmaktadir. Bulusun tercih edilen uygulamasinda görüntü sensörü (2) ile görüntülenen personellerin kiyafetlerinin renklerinin, özel görsellerin, desenlerin ve benzeri görsel belirteçlerin görüntü isleme teknolojileriyle belirlenmesi saglanmaktadir.
Bulus konusu sistem (li içerisinde yer alan hafiza elemani (3), görüntülenen her kisinin boy bilgisini, vektörel yüz bilgisini, isaretçi bilgisini ve magazaya özgü kiyafet renkleri, özel görseller, desenler seklindeki görsel belirteçleri geçici olarak önceden belirlenen süre boyunca kaydetmek üzere yapilandirilmaktadir.
Bulus konusu sistem (1) içerisinde yer alan islemci (4), hafiza elemani (3) ile veri iletisimi kurmak ve hafiza elemaninda (3) saklanan verinin periyodik olarak iletisim elemanina (5) iletilmesini ve iletilen verinin hafiza elemanindan (3) Silinmesini yönetmek üzere yapilandirilmaktadir.
Bulus konusu sistem (1] içerisinde yer alan iletisim elemani (5), islemciden (4) gelen komutla hafiza elemaninda (3) kaydedilen verileri periyodik olarak alarak sunucuya (Gi iletmek üzere yapilandirilmaktadir.
Bulus konusu sistem (1) içerisinde yer alan sunucu (6), karar verme yazilimini (Y) kaydetmek ve çalistirmak, her personelin boy bilgisini, vektörel yüz bilgisini, isaretçi bilgisini ve magazaya özgü kiyafet renkleri, özel görseller, desenler seklindeki görsel belirteçleri personel tanimlayici bilgisi olarak saklamak, iletisim elemani (5) tarafindan gönderilen veriyi alarak karar verme yazilimina (Y) besleyerek kisilerin ziyaretçi ve personel olarak ayrilmasini saglamak ve personellerin mesai ve mola takiplerinin bagimsiz veya tümlesik olarak yürütülmesini saglamak üzere yapilandirilmaktadir. Bulusun tercih edilen uygulamasinda sunucu (6) karar verme yaziliminin (Y) içerisindeki klasik istatistiksel algoritmalara veya makine ögrenmesi modelleri, derin ögrenme modelleri ve yapay zekâ modelleri gibi iteratif algoritmalara göre iletisim elemani (Sl tarafindan periyodik olarak iletilen isaretçi bilgisinin, boy bilgisinin, vektörel yüz bilgisinin, kiyafet renklerinin, özel görsellerin, desen bilgisi seklindeki görsel belirteçlerin önceden kaydedilen personel tanimlayici bilgileriyle güven oylamasi yöntemiyle karsilastirilmasini ve en yüksek güven yüzdesine sahip kisilerin personel olarak Isaretlenmesini saglamaktadir. Böylece, ziyaretçilerin ve personellerin arasindaki görsel olarak belirlenecek ipuçlarinin birden çok adimda ve bir güven yüzdesine göre degerlendirilmesiyle en yüksek güven yüzdesiyle personel oldugu isaretlenen kisilerin sayisi ziyaretçilerin sayisindan ayrilabilmektedir. Bulusun tercih edilen uygulamasinda sunucu (6) tarafindan ayristirilan personellerin magaza içerisinde ve magaza disinda geçirdigi süreler, magaza içerisindeki birimlerde geçirdigi süreler ve müsterilerle etkilesme sayilari ve süreleri verilerin islendigi periyotlarla bagdasik olarak belirlenebilmekte ve personellerin mesai, mola, birim ve etkilesim süresi takipleri yapilabilmektedir.
Bulusun bir uygulamasinda sunucu (6) tarafindan belirlenen personellerin mesai, mola, birim ve etkilesim süresi takipleri, tüm personelin toplam mesai, mola, birim ve etkilesim sürelerinin toplanmasi ve ortalama mesai, mola, birim ve etkilesim sürelerinin toplam mesai ve mola sürelerinin personel sayisina bölünmesiyle hesaplanarak tümlesik olarak yürütülebilmektedir. Bulusun bir uygulamasinda sunucu (6) tarafindan belirlenen personellerin mesai, mola, birim ve etkilesim süresi takipleri, her personelin mesai, mola, birim ve etkilesim sürelerinin bagimsiz olarak incelenmesiyle yürütülebilmektedir.
Görüntü isleme teknolojileri ile ziyaretçi sayimi yapan sistemlerde magazaya giren personellerin ve ziyaretçilerin çoklu adimli karar verme mekanizmaSi yürütülerek ayrilmasini saglayan bUlUS konusu bilgisayar uygulamali yöntem (100); - her personelin boy bilgisinin, vektörel yüz bilgisinin, isaretçi bilgisinin ve magazaya özgü kiyafet renklerinin, özel görsellerin ve desenlerin personel bilgisi olarak kaydedilmesi (101), - magazaya giren ziyaretçilerin ve personellerin kusbakisi açidan görüntülenmesi ve görüntü isleme teknolojileriyle islenmesi (102), - personelin kiyafeti üzerine kusbakisi açidan görülebilecek bir sekilde yerlestirilen bir boyutlu veya iki boyutlu barkod yapisindaki bir isaretçinin belirlenmesi (103). - belirlenen isaretçinin tanimlanarak çözümlenmesi ve isaretçi içerisinde kodlanan bilgilerin ayristirilmasi (104), - görüntülenen personellerin boy bilgisinin derinlik bilgisinin islenmesiyle belirlenmesi (105), - görüntülenen personellerin vektörel yüz bilgisinin belirlenmesi (106), - görüntülenen personellerin kiyafetlerinin renkleri, özel görsellerI desenler seklinde görsel belirteçlerin belirlenmesi (107), - görsel olarak belirlenen isaretçi bilgisinin, boy bilgisinin, vektörel yüz bilgisinin, kiyafet renklerinin, özel görsellerin ve desen bilgisinin önceden kaydedilen personel bilgileriyle klasik istatistiksel algoritmalara veya Iteratif algoritmalara göre güven oylamasi yöntemiyle karsilastirilmasi (108)I - yüksek güven oyu alan personellerin bilgisinin harici sunuculara gönderilerek görüntülenen personellerin ziyaretçilerden ayristirilmasi (109). - personellerin mesai, mola, birim ve etkilesim süresi takiplerinin bagimsiz veya tümlesik olarak yürütülmesi (110) adimlarini içermektedir.
Bulus konusu yöntemde (100), sunucu (6) içerisinde her personelin boy bilgisi, vektörel yüz bilgisi, isaretçi bilgisi ve magazaya özgü kiyafet renkleri, özel görseller ve desenler personel bilgisi olarak kaydedilmekte (101), görüntü sensörüyle (2) magazaya giren ziyaretçiler ve personeller kusbakisi açidan görüntülenmekte ve görüntü isleme teknolojileriyle islenmektedir (102). Görüntü sensörüyle (2) personelin kiyafeti üzerine kusbakisi açidan görülebilecek bir sekilde yerlestirilen bir boyutlu veya iki boyutlu barkod yapisindaki bir isaretçi belirlenmekte (103), görüntü sensörüyle (2) belirlenen isaretçi taniinlanarak çözümlenmekte ve isaretçi içerisinde kodlanan bilgiler ayristirilmaktadir (104).
Görüntü sensörüyle (2) görüntülenen personellerin boy bilgisi derinlik bilgisinin islenmesiyle belirlenmekte (105), vektörel yüz bilgisi belirlenmekte (106), kiyafetlerinin renkleri, özel görseller, desenler seklindeki görsel belirteçler belirlenmektedir (107). Hafiza elemani (3) personellerin boy bilgisini, vektörel yüz bilgisini, kiyafetlerinin renkleri, özel görseller, desenler seklindeki görsel belirteçleri geçici olarak önceden belirlenen süre boyunca kaydetmektedir. Hafiza elemani (3) tarafindan depolanarak islemci (4) kontrolü altinda iletisim elemanindan (5) sunucuya (6) gönderilen görsel olarak belirlenen veriler sunucuda (6) önceden kaydedilen personel bilgileriyle karar verme yazilimi (Y) içerisindeki klasik istatistikSel algoritmalara veya iteratif algoritmalara göre güven oylamasi yöntemiyle karsilastirilmakta (108) ve yüksek güven oyu alan personeller belirlenerek görüntülenen personeller Ziyaretçilerden ayristirilmaktadir (109).
Sunucu (6) tarafindan personellerin mesai, mola, birim ve etkilesim süresi takiplerin bagimsiz veya tümlesik olarak yürütülmektedir (110).
Bu temel kavramlar etrafinda, bulus konusu “Ziyaretçi Sayiminda Personel Istisnasi Sistemi (1) Ve Yöntemi (100)” ile ilgili çok çesitli uygulamalarin gelistirilmesi mümkün olup, bulus burada açiklanan örneklerle sinirlandirilamaz, esas olarak istemlerde belirtildigi gibidir.
Her personelin boy bilgisinin, vektörel yüz bilgisinin, isaretçi bilgisinin ve magazaya özgü kiyafet renklerinin, özel görsellerin ve desenlerin personel bilgisi olarak kaydedilmesi Magazaya giren ziyaretçilerin ve personellerin kusbakisi açidan görüntülenmesi ve görüntü isleme teknolojileriyle islenmesi Personelin kiyafeti üzerine kusbakisi açidan görülebilecek bir sekilde yerlestirilen bir boyutlu veya iki boyutlu barkod yapisindaki bir isaretçinin belirlenmesi Belirlenen isaretçinin tanimlanarak çözümlenmesi ve isaretçi içerisinde kodlanan bilgilerin ayristirilmasi Görüntülenen personellerin boy bilgisinin derinlik bilgisinin islenmesiyle belirlenmesi Görüntülenen personellerin vektörel ;diz bilgisinin belirlenmesi Görüntülenen personellerin kiyafetlerinin renklerinin, özel görsellerin, desenlerin ve benzeri görsel belirteçlerin belirlenmesi Görsel olarak belirlenen isaretçi bilgisinin, boy bilgisinin, vektörel yüz bilgisinin, kiyafet renklerinin, özel görsellerin ve desen bilgisinin önceden kaydedilen personel bilgileriyle klasik istatistiksel algoritmalara veya iteratif algoritmalara göre güven oylamasi yöntemiyle karsilastirilmasi Yüksek güven oyu alan personellerin bilgisinin harici sunuculara gönderilerek görüntülenen personellerin ziyaretçilerden ayristirilmasi Personellerin mesai, mola, birim ve etkilesim süresi takiplerinin bagimsiz veya tümlesik olarak yürütülmesi

Claims (24)

    ISTEMLER
  1. . Görüntü isleme teknolojileri ile ziyaretçi sayimi yapan sistemlerde magazaya giren personellerin ve ziyaretçilerin çoklu adimli karar verme mekanizmasi yürütülerek ayrilmasini saglayan; magazaya giren ziyaretçileri ve personelleri görüntülemek ve görüntü isleme teknolojileriyle islemek üzere yapilandirilan bir görüntü sensörü görüntülenen her kisinin boy bilgisini, vektörel yüz bilgisini, isaretçi bilgisini ve magazaya özgü kiyafet renkleri, özel görseller, desenler seklindeki görsel belirteçleri geçici olarak önceden belirlenen süre boyunca kaydetmek üzere yapilandirilan bir hafiza elemani (3l. hafiza elemani (3) ile veri iletisimi kurmak ve hafiza elemanini (3) yönetmek üzere yapilandirilan en az bir islemci (4), hafiza elemani (Sl ve islemci (4) ile iletisim halinde olan ve veri iletisimi kurmak üzere yapilandirilan en az bir Iletisim elemani (Eliçeren ve karar verme yazilimini (Y) kaydetmek ve çalistirmak, her personelin boy bilgisini, vektörel yüz bilgisini, isaretçi bilgisini ve magazaya özgü kiyafet renkleri, özel görseller, desenler seklindeki görsel belirteçleri personel tanimlayici bilgisi olarak saklamak, iletisim elemani (5) tarafindan gönderilen veriyi alarak karar verme yazilimina (Y) besleyerek kisilerin ziyaretçi ve personel olarak ayrilmasini saglamak ve personellerin mesai ve mola takiplerinin bagimsiz veya tümlesik olarak yürütülmesini saglamak üzere yapilandirilan bir sunucu (6} ile karakterize edilen bir
  2. . Magazaya giren ziyaretçileri ve personelleri görüntülemek ve görüntü isleme teknolojileriyle islemek üzere yapilandirilan görüntü sensörü (2] ile karakterize edilen Istem 1“deki gibi bir sistem (ll.
  3. Ziyaretçilerin ve personellerin görüntülendigi alandaki derinlik haritasini olusturmak ve derinlik haritasi bilgisine bagli olarak ziyaretçilerin ve personellerin çevredeki diger hareketli ve hareketsiz objelerden ayristirilinasini saglamak üzere yapilandirilan görüntü sensörü (2) ile karakterize edilen Istem 1 veya 2”deki gibi bir sistem (ll.
  4. Ziyaretçilerin ve personellerin kUSbakisi açidan görüntülenmesini saglayacak sekilde konumlandirilmak üzere yapilandirilan görüntü sensörü (2) ile karakterize edilen yukaridaki istemlerden herhangi birindeki gibi bir
  5. Görüntülenen personellerin kiyafeti üzerine kusbakisi açidan görülebilecek bir sekilde yerlestirilen bir boyutlu veya iki boyutlu barkod yapisindaki bir isaretçinin belirlenmesini ve belirlenen isaretçinin tanimlanarak çözümlenmesi ve isaretçi içerisinde kodlanan bilgilerin ayristirilmasini saglamak üzere yapilandirilan görüntü sensörü (2) ile karakterize edilen yukaridaki istemlerden herhangi birindeki gibi bir sistem (1).
  6. Görüntülenen personellerin boy bilgisinin üretilen derinlik bilgisinin islenmesiyle belirlemek üzere yapilandirilan görüntü sensörü (2) ile karakterize edilen yukaridaki istemlerden herhangi birindeki gibi bir
  7. Görüntülenen personellerin vektörel yüz bilgisinin görüntü isleme teknolojileriyle belirlemek üzere yapilandirilan görüntü sensörü (2l ile karakterize edilen yukaridaki istemlerden herhangi birindeki gibi bir
  8. Görüntülenen personellerin kiyafetlerinin renklerinin, Özel görsellerin, desenler seklindeki görsel belirteçlerin görüntü isleme teknolojileriyle belirlemek üzere yapilandirilan görüntü sensörü (2) ile karakterize edilen yukaridaki istemlerden herhangi birindeki gibi bir sistem (1).
  9. Görüntülenen her kisinin boy bilgisini, vektörel yüz bilgisini, isaretçi bilgisini ve magazaya özgü kiyafet renkleri, özel görseller, desenler seklindeki görsel belirteçleri geçici olarak önceden belirlenen süre boyunca kaydetmek üzere yapilandirilan hafiza elemani (3) ile karakterize edilen yukaridaki istemlerden herhangi birindeki gibi bir sistem (ll.
  10. Hafiza elemani (3] ile veri iletisimi kurmak ve hafiza elemaninda (3) saklanan verinin periyodik olarak iletisim elemanina (5) iletilmesini ve iletilen verinin hafiza elemanindan (3l silinmesini yönetmek üzere yapilandirilan islemci (4] ile karakterize edilen yukaridaki istemlerden herhangi birindeki gibi bir sistem (1).
  11. Islemciden (4] gelen komutla hafiza elemaninda (3] kaydedilen verileri periyodik olarak alarak sunucuya (6] iletmek üzere yapilandirilan iletisim elemani (5) ile karakterize edilen yukaridaki istemlerden herhangi
  12. Karar verme yazilimini (Yi kaydetmek ve çalistirmak, her personelin boy bilgisini, vektörel yüz bilgisini, isaretçi bilgisini ve magazaya özgü kiyafet renkleri, özel görseller, desenler seklindeki görsel belirteçleri personel tanimlayici bilgisi olarak saklamak, iletisim elemani (5) tarafindan gönderilen veriyi alarak karar verme yazilimina (Yi besleyerek kisilerin ziyaretçi ve personel olarak ayrilmasini saglamak ve personellerin mesai, mola, birim ve etkilesim süresi takiplerinin bagimsiz veya tümlesik olarak yürütülmesini saglamak üzere yapilandirilan sunucu (6) ile karakterize edilen yukaridaki istemlerden herhangi birindeki gibi bir sistem (li.
  13. Karar verme yaziliminin (Y) içerisindeki klasik Istatistiksel algoritmalara veya makine ögrenmesi modelleri, derin ögrenme modelleri ve yapay zekâ modelleri seklindeki iteratif algoritmalara göre iletisim elemani (5) tarafindan periyodik olarak iletilen isaretçi bilgisinin, boy bilgisinin, vektörel yüz bilgisinin, kiyafet renklerinin, Özel görsellerin, desen bilgisinin ve benzeri görsel belirteçlerin önceden kaydedilen personel tanimlayici bilgileriyle güven oylamasi yöntemiyle karsilastirilmasini ve en yüksek güven yüzdesine sahip kisilerin personel olarak isaretlenmesini saglamak üzere yapilandirilan sunucu (6) ile karakterize edilen yukaridaki istemlerden herhangi birindeki gibi bir sistem (li.
  14. 14. Ayristirilan personellerin magaza içerisinde ve magaza disinda geçirdigi süreleri, magaza içerisindeki birimlerde geçirdigi süreleri ve müsterilerle etkilesme sayilarini ve sürelerini verilerin islendigi periyotlarla bagdasik olarak belirlemek ve personellerin mesai, mola, birim ve etkilesim süresi takiplerini yapmak üzere yapilandirilan sunucu (6) ile karakterize edilen yukaridaki istemlerden herhangi birindeki gibi bir sistem (ll.
  15. 15.Ayristirilan personellerin mesai, mola, birim ve etkilesim süresi takiplerini, tüm personelin toplam mesai, mola, birim ve etkilesim sürelerinin toplanmasi ve ortalama mesai, mola, birim ve etkilesim sürelerinin toplam mesai ve mola sürelerinin personel sayisina bölünmesiyle hesaplayarak tümlesik olarak yürütebilmek üzere yapilandirilan sunucu (6) ile karakterize edilen yukaridaki istemlerden herhangi birindeki gibi bir sistem (1).
  16. Belirlenen personellerin mesai, mola, birim ve etkilesim süresi takiplerini, her personelin mesai, mola, birim ve etkilesim sürelerinin bagimsiz olarak incelenmesiyle yürütebilmek üzere yapilandirilan sunucu (6] ile karakterize edilen yukaridaki istemlerden herhangi birindeki gibi bir
  17. 17.Görüntü isleme teknolojileri ile ziyaretçi sayimi yapan sistemlerde magazaya giren personellerin ve ziyaretçilerin çoklu adimli karar verme mekanizmaSi yürütülerek ayrilmaSini saglayan; her personelin boy bilgisinin, vektörel yüz bilgisinin, isaretçi bilgisinin ve magazaya özgü kiyafet renklerinin, özel görsellerin ve desenlerin personel bilgisi olarak kaydedilmesi (101), magazaya giren ziyaretçilerin ve personellerin kusbakisi açidan görüntülenmesi ve görüntü isleme teknolojileriyle islenmesi (102), personelin kiyafeti üzerine kusbakisi açidan görülebilecek bir sekilde yerlestirilen bir boyutlu veya iki boyutlu barkod yapisindaki bir isaretçinin belirlenmesi (103). belirlenen isaretçinin tanimlanarak çözümlenmesi ve isaretçi içerisinde kodlanan bilgilerin ayristirilmasi (104l, görüntülenen personellerin boy bilgisinin derinlik bilgisinin islenmesiyle belirlenmesi (105), görüntülenen personellerin vektörel yüz bilgisinin belirlenmesi (106), görüntülenen personellerin kiyafetlerinin renklerinin, özel görsellerin, dESEnIerin ve benzeri görsel belirteçlerin belirlenmesi (107], görsel olarak belirlenen isaretçi bilgisinin, boy bilgisinin, vektörel yüz bilgisinin, kiyafet renklerinin, özel görsellerin ve desen bilgisinin önceden kaydedilen personel bilgileriyle klasik istatistiksel algoritmalara veya iteratif algoritmalara göre güven oylamasi yöntemiyle karsilastirilmasi (108lI yüksek güven oyu alan personellerin belirlenerek görüntülenen personellerin ziyaretçilerden ayristirilmasi (109), personellerin mesai, mola, birim ve etkilesim süresi takiplerinin bagimsiz veya tümlesik olarak yürütülmesi (110] adimlarini içeren bilgisayar uygulamali yöntem (100).
  18. 18. Sunucu (6) içerisinde her personelin boy bilgisinin, vektörel yüz bilgisinin, isaretçi bilgisinin ve magazaya özgü kiyafet renklerinin, özel görsellerin ve desenlerin personel bilgisi olarak kaydedilmesi (101) adimi ile karakterize edilen Istem 17“deki gibi bir yöntem (100).
  19. 19.Görüntü sensörüyle (2) magazaya giren ziyaretçilerin ve personellerin kusbakisi açidan görüntülenmesi ve görüntü isleme teknolojileriyle islenmesi (102) adimi ile karakterize edilen istem 17 veya 18°deki gibi bir yöntem (100).
  20. 20. Görüntü sensörüyle (2) personelin kiyafeti üzerine kusbakisi açidan görülebilecek bir sekilde yerlestirilen bir boyutlu veya iki boyutlu barkod yapisindaki bir isaretçinin belirlenmesi (103) adimi ile karakterize edilen Istem 17 ila 19*deki gibi bir yöntem (100).
  21. 21. Görüntü sensörüyle (2) belirlenen isaretçinin tanimlanarak çözümlenmesi Ve isaretçi içerisinde kodlanan bilgilerin ayristirilmasi (104) adimi ile karakterize edilen Istem 17 ila 20'deki gibi bir yöntem (100).
  22. 22.Görüntü sensörüyle (2) görüntülenen personellerin boy bilgisinin derinlik bilgisinin islenmesiyle belirlenmesi (105) adimi ile karakterize edilen Istem 17 ila 21°deki gibi bir yöntem (100).
  23. 23. Görüntü sensörüyle (2) görüntülenen personellerin vektörel yüz bilgisinin belirlenmesi (106) adimi ile karakterize edilen Istem 17 ila 22” deki gibi bir yöntem (100).
  24. 24.Görüntü sensörüyle (2) görüntülenen personellerin kiyafetlerinin renklerinin, özel görsellerin, desenlerin ve benzeri görsel belirteçlerin belirlenmesi (107) adimi ile karakterize edilen Istem 17 ila 23”teki gibi bir yöntem (100). Hafiza elemani (3) tarafindan depolanarak islemci (4} kontrolü altinda iletisim elemanindan (5] sunucuya (6) gönderilen görsel olarak belirlenen isaretçi bilgisinin, boy bilgisinin, vektörel yüz bilgisinin, kiyafet renklerinin, özel görsellerin ve desen bilgisinin sunucuda (6) önceden kaydedilen personel bilgileriyle karar verme yazilimi (Y) içerisindeki klasik istatistiksel algoritmalara veya iteratif algoritmalara göre güven oylamasi yöntemiyle karsilastirilmasi (108) adimi ile karakterize edilen Istem 17 ila 247deki gibi bir yöntem (100). Sunucu (6) tarafindan karar verme yazilimina (Yi göre yüksek güven oyu alan personellerin belirlenerek görüntülenen personellerin ziyaretçilerden ayristirilmasi (109) adimi ile karakterize edilen Istem 17 Ila 25`teki gibi bir yöntem (100). Sunucu (6) tarafindan personellerin mesai, mola, birim ve etkilesim süresi rakiplerinin bagimsiz veya tümlesik olarak yürütülmesi (110] adimi ile karakterize edilen Istem 17 ila 26'daki gibi bir yöntem (100].
TR2020/14900A 2020-09-18 2020-09-18 Ziyaretçi sayımında personel istisnası sistemi ve yöntemi TR202014900A2 (tr)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/14900A TR202014900A2 (tr) 2020-09-18 2020-09-18 Ziyaretçi sayımında personel istisnası sistemi ve yöntemi
PCT/TR2021/050955 WO2022060339A1 (en) 2020-09-18 2021-09-17 System and method of personnel exception in visitor count

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/14900A TR202014900A2 (tr) 2020-09-18 2020-09-18 Ziyaretçi sayımında personel istisnası sistemi ve yöntemi

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR202014900A2 true TR202014900A2 (tr) 2022-03-21

Family

ID=80776929

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2020/14900A TR202014900A2 (tr) 2020-09-18 2020-09-18 Ziyaretçi sayımında personel istisnası sistemi ve yöntemi

Country Status (2)

Country Link
TR (1) TR202014900A2 (tr)
WO (1) WO2022060339A1 (tr)

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US6188777B1 (en) * 1997-08-01 2001-02-13 Interval Research Corporation Method and apparatus for personnel detection and tracking
US6697104B1 (en) * 2000-01-13 2004-02-24 Countwise, Llc Video based system and method for detecting and counting persons traversing an area being monitored
US9177195B2 (en) * 2011-09-23 2015-11-03 Shoppertrak Rct Corporation System and method for detecting, tracking and counting human objects of interest using a counting system and a data capture device

Also Published As

Publication number Publication date
WO2022060339A1 (en) 2022-03-24

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN101221621B (zh) 警告监督用户受监视用户的行为的方法和系统
US9147334B2 (en) System and method for monitoring hospital workflow compliance with a hand hygiene network
US20170061255A1 (en) Role-based tracking and surveillance
US20210327595A1 (en) Systems and methods for tracking and managing infectious diseases while maintaining privacy, anonymity and confidentiality of data
US20050264416A1 (en) System and method using triangulation with RF/LF and infrared devices for tracking objects
US8854190B2 (en) Systems and methods to detect cross reads in RFID tags
US9142106B2 (en) Tailgating detection
Prentow et al. Spatio-temporal facility utilization analysis from exhaustive wifi monitoring
CN103544738A (zh) 一种企业考勤系统
US20120310664A1 (en) System and Method for Monitoring Hospital Workflow Compliance with a Hand Hygiene Network
US20090228980A1 (en) System and method for detection of anomalous access events
CN111915381A (zh) 检测作弊行为的方法、装置、电子设备和存储介质
DE102020209054A1 (de) Vorrichtung und verfahren zur personenerkennung, -verfolgung und -identifizierung unter verwendung drahtloser signale und bilder
EP3834125A1 (en) System and method for detecting, tracking and counting human objects of interest with an improved height calculation
TR202014900A2 (tr) Ziyaretçi sayımında personel istisnası sistemi ve yöntemi
CN103403773A (zh) 通过检测潜在入侵以监控实体安全的系统和方法
Stisen et al. Task phase recognition for highly mobile workers in large building complexes
AU2020202221A1 (en) Privacy preserving visitor recognition and movement pattern analysis based on computer vision
WO2017048148A1 (en) Monitoring a flow of objects by a sim card detector
CN202736085U (zh) 敞开式校园防尾随系统
Abdelhalim et al. A survey on analytical approaches used in RFID based applications
CN116956980B (zh) 一种基于rfid的贵重物品监控管理系统
CN112040411A (zh) 一种数据分析方法及装置
CN112084236B (zh) 数据挖掘算法及基于数据挖掘的智能手术室监测管理系统
Das et al. Activity recognition using multi-class classification inside an educational building