TR202014383A2 - Nanoli̇f tabanli akti̇f gida ambalaj materyali̇ ve üreti̇m yöntemi̇ - Google Patents

Nanoli̇f tabanli akti̇f gida ambalaj materyali̇ ve üreti̇m yöntemi̇ Download PDF

Info

Publication number
TR202014383A2
TR202014383A2 TR2020/14383A TR202014383A TR202014383A2 TR 202014383 A2 TR202014383 A2 TR 202014383A2 TR 2020/14383 A TR2020/14383 A TR 2020/14383A TR 202014383 A TR202014383 A TR 202014383A TR 202014383 A2 TR202014383 A2 TR 202014383A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
pcl
packaging material
production method
food packaging
nanofiber
Prior art date
Application number
TR2020/14383A
Other languages
English (en)
Inventor
Alp Erbay Esen
Original Assignee
Su Ueruenleri Merkez Arastirma Entituesue Mueduerluegue
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Su Ueruenleri Merkez Arastirma Entituesue Mueduerluegue filed Critical Su Ueruenleri Merkez Arastirma Entituesue Mueduerluegue
Priority to TR2020/14383A priority Critical patent/TR202014383A2/tr
Publication of TR202014383A2 publication Critical patent/TR202014383A2/tr

Links

Landscapes

  • Nonwoven Fabrics (AREA)
  • Artificial Filaments (AREA)

Abstract

Bu buluş, gıda endüstrisi tarafından kullanılma potansiyeli olan nanolif tabanlı aktif gıda ambalaj materyali ve üretim yöntemi ile ilgili olup; ağırlıkça %7 Polikaprolakton (PCL) 'un 60/40 hacim oranlarında kloroform/metanol 'de manyetik karıştırıcı ile oda sıcaklığında (25°C), 4 saat homojen bir çözelti elde edilinceye kadar karıştırılması (100), ağırlıkça %7 PCL 'nun 60/40 hacim oranlarında kloroform/metanol 'de çözünmesiyle elde edilen PCL çözeltisine, PCL miktarının %15 ve 20 oranlarında zeolitin ilave edilerek karışımın manyetik karıştırıcı ile oda sıcaklığında (25°C), 4 saat homojen bir çözelti elde edilinceye kadar karıştırılması (101), ağırlıkça %7 PCL 'nun 60/40 hacim oranlarında kloroform/metanol 'de çözünmesiyle elde edilen PCL çözeltisine, PCL miktarının %15 ve 20 oranlarında SİO2 (silisyum dioksit - silika)'in ilave edilerek karışımın manyetik karıştırıcı ile oda sıcaklığında (25°C), 4 saat homojen bir çözelti elde edilinceye kadar karıştırılması, (102), çözeltilerin Politetrafloroetilen (PTFE) tüple, 0,9 mm çapında paslanmaz çelik iğneye bağlı 15 mL 'Iik plastik şırıngaya aktarılarak elektrospinning cihazına beslenmesi, (103), çözeltilerden; 3 mL/sa sabit akış hızında, 14 kV elektriksel gerilim altında ve iğne ucu ile toplayıcı plaka arasında 15 cm mesafe olacak şekilde, kontrollü oda şartlarında, 250C sıcaklık ve %55 nisbi nem (RH) 'de 2 saat boyunca nanolif üretilmesi, (104) venanoliflerin bir hidrolik press kullanılarak 55°C 'de 40 sn tavlanması (105) adımlarıyla meydana gelmesidir.

Description

TARIFNAME NANOLIF TABANLI AKTIF GIDA AMBALAJ MATERYALI VE ÜRETIM YÖNTEMI Teknolojik Alan: Bu bulus, gida endüstrisi tarafindan strafor tabaklarda, balik kasalarinda, meyve/sebze gibi her türlü gida ambalajina entegre edilerek ve tek basina gida ambalaj malzemesi olarak, buzdolaplarinda/dolaplarda/firinlarda film olarak, koku giderici ve gaz/uçucu bilesenlerin tutulumunda kullanilabilen nanolif tabanli aktif gida ambalaj materyali ve üretim yöntemi ile ilgilidir.
Teknigin Bilinen Durumu: Biyojen aminler, aminoasitlerin dekarboksilasyonu ya da aldehit ve ketonlarin aminasyon ve transaminasyonu ile olusan temel azotlu bilesiklerdir. Biyojen aminler örnegin histamin, bir çok farkli gidada olusmaktadir. Yüksek konsantrasyonlarda, gida intoksikasyonuna ve daha düsük seviyelerde ise gida intoleransina neden olmaktadirlar.
Vücudunda diamin oksidaz aktivitesi yetersiz olan duyarli insanlarda, histamin seviyesi yüksek gidalarin tüketimi sonucunda birçok istenmeyen reaksiyon meydana gelmektedir. Bozuldugu varsayilan gidalarin haricinde balik ve balik ürünleri, süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri ile ferinente gidalar ve sarap-bira gibi alkollü içecekler yüksek seviyelerde biyojenik amin seviyesine sahip olabilmektedir. Örnegin taze süt çok düsük seviyelerde histamin içermesine ragmen, ticari olarak satisa sunulan pastörize ve UHT sütler nispeten daha yüksek seviyelerde histamin içerigine sahiptirler. Çalismalar genellikle balik ve balik ürünleri, sarap gibi histamin içerigi yüksek gidalar üzerine yogunlasmis olsa da bazi meyve sulari ve/veya nektarlari ile soya sütü ve benzer sekilde bitkisel sütlerde de ayni sorunla karsilasilmaktadir. Biyojenik aminler, amino asit dekarboksilasyonu sonucu olusan bilesiklerdir. Bu reaksiyon endojen enzimler veya mikroorganizmalarin faaliyeti sonucu gerçeklesmektedir. Biyojenik aminlerden en yaygin sorun teskil eden amin histamindir. Gida kodeksinde belirtilen degerlerin üzerinde olmasi hem saglik riski tasimaktadir hem de ürün kalite parametresidir.
Mikroorganizmalarin dekarboksilasyonu veya endojen enzimlerin faaliyeti sonucu olusan biyojen aminlerin olusmasini önlemek için bir çok çalisma yapilmistir. Biyojen aminler isiya oldukça dirençli olduklari için gidada bir kez olustuktan sonra gidadan uzaklastirilmalari imkansizdir. Isil islem uygulanmak suretiyle daha önce olusan histamin ortamdan uzaklastirilamaz. Çogu arastirmaci, biyojen aminlerin gida prosesinde ilk basta olusmasini önlemeye yönelik çalismalara yogunlasmistir. Teorik olarak mikrobiyal yükü az olan gida maddesinde, soguk zincirde korundugu takdirde biyojen amin olusumu beklenmez. Bundan dolayi arastirmalar, antimikrobiyallerin kullanilmasi ve soguk zincirin saglanmasi gibi konulara odaklanmistir. Ancak pratikte özellikle balik ve balik ürünleri ile fermente gidalarda çogu zaman histamin olusumu kaçinilmaz bir problem olmaktadir. Örnegin balik soslari, baligin iç organlari ile beraber ya'iksek sicakliklarda fermente edilmesi ile üretilen ve özellikle Asya ve Avrupa ülkelerinde çok sik tüketilen bir gida maddesidir. Balik soslari fermentasyon asamasinda kaçinilmaz olarak çok yüksek seviyelerde histamin olusumuna maruz kalmaktadir. Bir grup arastirmaci özellikle starter kültür kullanilan fermente gidalarda olusmasi kaçinilmaz biyojenik aminleri yine biyojenik aminleri parçaladigi bilinen baska mikroorganizmalar kullanarak ortamdan uzaklastirma üzerine yo gunlasmistir. Ya da yine ayni mantikla, biyojenik amin olusumuna neden oldugu bilinen bazi starter kültürlerin yerine dekarboksilasyon aktivitesi düsük mikroorganizmalari starter kültür olarak kullanma yollari arastirilmaktadir. Antimikrobiyal ajan kullanmak ise starter kültürün de gelisimini önledigi için fermente ürünlerde kullanilamamaktadir. Meyve, sebze, et ve süt ürünlerinde histamin olusumunu engellemek, raf ömrünü arttirmak ve kötü kokuyu engellemek için bu gibi çözümler bulunmaya çalisilmaktadir.
Klimakterik meyve ve sebzelerin ise raf ömrünü arttirmak için ortamdan etilen gazinin uzaklastirilmasi ise su yöntemler ile yapilmaktadir: 1. Hava tahliyesi: Ortamdaki etilen gazinin disaridaki hava ile yer degistirilmesi saglanir. Ancak düsük konsantrasyonlardaki etilen gazinin tahliyesi çok zor olmaktadir. 2. Potasyum perrnanganat (KMnO4) kullanimi: Etileni COZ ve su moleküllerine oksitler. Ancak toksiktir ve sürekli kullanim gerektirmektedir. 3. Katalitik oksitleyiciler: Katalitik oksitleyiciler etilen ve oksijeni karbondioksit ve suya dönüstürebilmek için ortamin havasinin isitilmasina ihtiyaç duyan bir sistemdir. Depolama ortaminin havasinin sürekli olarak isitilmasi ve akabinde 4. Hipobarik (Düsük basinç) olusturulmasi: Hipobarik (düsük basinçli) depolama, etilenin azaltilmasinda yararlidir, ancak aparati pahalidir.
. Ozon (03): Ozon (03) en güçlü oksitleyici ajan olarak bilinir. Bununla birlikte, insan sagligi açisindan yalnizca 0.10 ppm 03 kabul edilebilir seviyedir. Ayrica 03, birçok bitki türünde hasara neden olan ve bitkilerde etilen üretimini indükleyebilen fotokimyasal bir oksidandir.
Klimakterik meyve ve sebzelerin depolanmasi, transportasyonu veya pazarlanmasi esnasinda mumsu yapida bir kaplama kullanilabilmektedir. Bu madde meyvenin yikanmasi ile tamamen giderilememekte ve bunun da sagliga olumsuz etkileri hala tartisilmaktadir.
Konuyla ilgili gerçeklestirilmis olan patent basvurulari su sekildedir: US9332751 numarali “Antibakteriyel, Etilen Süpürücü Ve Bariyer Özelliklere Sahip Gida Ambalaj Malzemesi” konulu basvuruda gida ürünleri için bir ambalaj malzemesi olarak halloysit nanotüpleri içeren polimerik filmlerin yeni kullanimi saglanmasi anlatilmaktadir. Bahsedilen halloysit nanotüpler, antibakteriyel, bariyer ve etilen süpürücü özellikler saglamak için tercihen dogal tipte antibakteriyel maddeler gibi aktif maddelerle birlestirilmektedir.
CN102604292 numarali “Sogutulmus et için aktif ambalaj filmi ve aktif ambalaj filmi hazirlama yöntemi” konulu basvuru sogutulmus et için aktif bir ambalaj filmi ve aktif ambalaj filminin bir hazirlama yöntemi ile ilgilidir. Aktif ambalaj filmi, film Olusturucu malzemeler olarak polivinil asetat (PVA) ve polilaktik asit (PLA) ve aktif bir antimikrobiyal madde olarak sürekli salimli mikrokapsüller kullanilmaktadir. Dogal antimikrobiyal madde, mikrokapsüllerden yavasça salinarak film içinde hareket eder ve son olarak antimikrobiyal ve taze tutma etkileri elde etmek için sogutulmus etin yüzeyine ulasir. Bu arada, PVA iyi bir gaz bariyeri özelligine sahip oldugundan, iyi sogutulmus et paketleme atmosfer kosullari korunabilir. PLA, iyi bir su buhari bariyer özelligine sahiptir ve depolama sirasinda sogutulmus etin nem kaybini etkili bir sekilde azaltabilmektedir.
US9198457 numarali “Gida ambalaji için emici pedler” konulu basvuruda Içinde bir veya daha fazla aktif maddeye sahip emici gida pedleri içeren gida ambalaji açiklanmaktadir. Emici gida pedlerinde emici yapilarin ve aktif maddelerin düzenlemeleri saglanmaktadir.
Kullanilan mevcut sistemlerdeki dezavantajlari ortadan kaldiran; dekarboksilasyon aktivitesi olmayan mikroorganizmalarin starter kültür olarak kullanilmasiyla fermente ürünlerin duyusal özelliklerini olumsuz etkilemeyen, antimikrobiyal ajan ile starter kültürün gelisimini engellemeyen, fermantasyonun dogal sürecine etki etmeyen, ortamdaki histamini yüksek verimde uzaklastiran, toksik madde olusturmayan, sürekli isitma ve sogutma gerekliligi ile olusan yüksek enerji harcanmasina gerek olmayan, sagligi olumsuz etkilemeyen ve maliyeti düsük yeni yönteme ihtiyaç duyulmaktadir.
Bulusun Tanimi: Bu bulus, nanolif tabanli aktif gida ambalaj materyali ve üretim yöntemi olup, özelligi; dekarboksilasyon aktivitesi olmayan mikroorganizmalarin starter kültür olarak kullanilmasiyla fennente ürünlerin duyusal özelliklerini olumsuz etkilemeyen, antimikrobiyal ajan ile starter kültürün gelisimini engellemeyen, fennantasyonun dogal sürecine etki etmeyen, ortamdaki histamini yüksek verimde uzaklastiran, toksik madde olusturmayan, sürekli isitma ve sogutma gerekliligi ile olusan yüksek enerji harcanmasina gerek olmayan, sagligi olumsuz etkilemeyen ve maliyeti düsük yeni bir yöntemdir.
Bulus; meyve ve sebzeler için yüksek sicakliklarda raf ömrünü arttirir, baliksi kokunun giderilmesi ile balik ürünlerini tüketemeyen insanlar için bir seçenek olusturmaktadir.
Olusmasi kaçinilmaz durumlarda (fermente ürünler gibi) olusan biyojenik aminlerden en fazla problem teskil eden histamini gida maddesinden uzaklastirmak ainaciyla nanoteknolojik yöntem ile üretilen aktif ambalaj materyali kullanmaktir. Bu ambalaj materyali ürünün duyusal ve organoleptik özelliklerine olumsuz etkide bulunmamakta ve fermantasyonun dogal seyrinde yürümesini saglamaktadir. Hem dogal fermantasyon hem de starter kültür kullanilan ferrnantasyon ürünlerinde özellikle sivi ürünlerde (balik sosu, sarap, bira, soya sütü, bazi süt ürünleri ve bazi meyve nektarlari vb. gibi) kullanilabilmektedir. Antibakteriyel özelligi olmadigi için mikroorganizmalarin faaliyetinin dogal sürecinde ilerlemesini saglamaktadir.
Ayni zamanda bulusa konu olan bu ambalaj materyali ile klimakterik taze meyve ve sebzelerin hasattan sonra üretmeye devam ettigi etilen gazini (C2H4) içerisinde hapsetmek suretiyle bu ürünlerin raf ömrünü ortam sicakliginda (28°C) uzatmaktadir.
Bu sayede depolama ve transportasyon esnasinda bazi meyve ve sebzelerin birlikte tasinmasi ve depolanmasi problem teskil etmeyerek raf ömrü uzamis olmaktadir. Ayni aktif ambalaj materyalinin baliksi koku olarak bilinen uçucu aminleri hapsederek ürünün duyusal özelliklerini iyilestirmektedir.
Bulusun çözdügü problemler: 1. Biyojenik amin olusumuna engel olunamayan bazi gida proseslerinde (sivi fermente ürünler gibi) olusan biyojenik aminin özellikle histaminin gida maddesinden uzaklastirilmasi 2. Klimakterik meyve ve sebzeler hasattan sonra etilen gazi üretmeye devam eder ve bir süre sonra bu gidalar kendileri ile birlikte yanlarinda bulunan meyve ve sebzelerin de bozulmasina neden olur. Bu ambalaj materyali bozulmaya neden olan etilen gazini içerisine hapseder ve böylelikle meyve ve sebzelerin raf ömrünü arttirir. 3. Ayni mantikla, uçucu bazi bilesikleri içerisine hapseden aktif ambalaj filmi özellikle balik ve balik ürünlerinde meydana gelen ve tüketicinin ürünü reddetmesine neden olan ve baliga özgü kokuyu olusturan uçucu bilesikleri içerisine hapseder ve ürünün duyusal özelliklerini iyilestirir. Üretilen filmin ayni zamanda balik filetolarinin satilirken kullanildigi strafor tabaklarin üzerini örtecek sekilde jelatin film yerine veya baliklarin hemen altina yerlestirilerek baliksi kokuyu hapsedecek ve tüketiciyi rahatsiz etmeyecek sekilde pazarlanmasina olanak saglayacaktir. Bulusa konu olan ambalaj materyali üretim esnekligi sayesinde her türlü kokunun giderilmesi ve toksikasyona neden olan bilesiklerin uzaklastirilmasi potansiyele sahiptir. Üretilen filmlerin gida endüstrisinde sivi ferrnente gidalarin ambalajlandigi doypack ambalaj materyallerine uygun oldugu düsünülmektedir. Üretilen nanokompozit filmin (60 mikrometre kalinlikta, üretim metodu kalinligi istenen sekilde ayarlayabilme esnekligine sahiptir) mekanik dayanimliligin yüksek olmasi, isiya dayanikli olmasi, gidayla temas halinde olma gerekliligi nedeni ile doypaek ambalajlarda polipropilen yerine kullanilabilecegi düsünülmektedir.
Sekillerin Açiklanmasi: Bulus, ilisikteki sekillere atifta bulunularak anlatilacaktir, böylece bulusun özellikleri daha açikça anlasilacak ve takdir edilecektir, fakat bunun amaci bulusu bu belli düzenlemeler ile sinirlamak degildir. Tam tersine, bulusun ilisikteki istemler tarafindan tanimlandigi alani içine dahil edilebilecek bütün alternatifleri, degisiklikleri ve denkliklerinin kapsanmasi amaçlanmistir. Gösterilen ayrintilar, sadece mevcut bulusun tercih edilen düzenlemelerinin anlatimi amaciyla gösterildigi ve hem yöntemlerin sekillendirilmesinin, hem de bulusun kurallari ve kavramsal özelliklerinin en kullanisli ve kolay anlasilir tanimini saglamak amaciyla sunulduklari anlasilmalidir. Bu çizimlerde; Sekil 1 Üretim semasidir.
Sekil 2 Üretim semasidir.
Sekil 3 PCL/zeolit tabanli filmin temas açisi analiz görüntüsüdür.
Sekil 4 PCL/ SiOz tabanli filmin temas açisi analiz görüntüsüdür.
Sekil 5 Balik sosunda histamini ortamdan uzaklastirma çalismasina ait analiz grafigidir.
Bu bulusun anlasilmasina yardimci olacak sekiller ekli resimde belirtildigi gibi numaralandirilmis olup isimleri ile beraber asagida verilmistir.
Referanslarin Açiklanmasi: 100. karistirilmasi 101. zeolit ilave edilerek karistirilmasi 102. silisyum dioksit ilave edilerek karistirilmasi 103. beslenmesi 104. üretilmesi 105. tavlanmasi Bulusun Açiklanmasi: Bulus, agirlikça %7 Polikaprolakton (PCL) 'un 60/40 hacim oranlarinda kloroform/metanol ”de manyetik karistirici ile oda sicakliginda (25°C), 4 saat homojen bir çözelti elde edilinceye kadar karistirilmasi (100), agirlikça %7 PCL ”nun 60/40 hacim oranlarinda kloroform/ methanolsde çözünmesiyle elde edilen PCL çözeltisine, PCL miktarinin %15 ve 20 oranlarinda zeolitin ilave edilerek karisimin manyetik karistirici ile oda sicakliginda (25°C), 4 saat homojen bir çözelti elde edilinceye kadar karistirilmasi (101), agirlikça %7 PCL “nun 60/40 hacim oranlarinda kloroform/ methanol°de çözünmesiyle elde edilen PCL çözeltisine, PCL miktarinin %15 ve 20 oranlarinda 8102 (silisyum dioksit - silika),in ilave edilerek karisimin manyetik karistirici ile oda sicakliginda (25°C), 4 saat homojen bir çözelti elde edilinceye kadar karistirilmasi, ( tüple, 0,9 mm çapinda paslanmaz çelik igneye bagli 15 mL ,lik plastik siringaya aktarilarak elektrospinning eihazina beslenmesi, (103), çözeltilerden; 3 mL/sa sabit akis hizinda, 14 kV elektriksel gerilim altinda ve igne ucu ile toplayici plaka arasinda 15 cm mesafe olacak sekilde, kontrollü oda sartlarinda, 25°C sicaklik ve %55 nisbi nem (RH) ,de 2 saat boyunca nanolif üretilmesi, (104) venanoliflerin bir hidrolik press kullanilarak 55°C Bulus; dogada 2 yil içinde geri dönüsümü saglanan Polikaprolakton (PCL) kullanilmasi ile karakterize edilmektedir. Zeolit ve SiOg kullanilmasi ile toksik bilesenleri ortamdan uzaklastirmasi saglanmaktadir. yüzeylerin yüksek aktif özellige sahip olmasini saglayan elektrospinnig kullanilmasi ile karakterize edilmesidir. Mekanik dayanim, thermogravimetrik özelliklerinin iyi olmasi ve hidrofobik özellikte olmasi karakterizasyonlari elektrospinning kullanimi ile saglanmaktadir. Bulus konusu ürünün seffaf görünüme sahip olmasi hidrolik pres kullanimi ile saglanmaktadir. (Sekil-3, Bulusun Detayli Açiklanmasi: Bulus, agirlikça %7 Polikaprolakton (PCL) ”un 60/40 hacim oranlarinda kloroform/metanol ”de manyetik karistirici ile oda sicakliginda (25°C), 4 saat homojen bir çözelti elde edilinceye kadar karistirilmasi (100), agirlikça %7 PCL 'nun 60/40 hacim oranlarinda kloroform/metanol”de çözünmesiyle elde edilen PCL çözeltisine, PCL miktarinin %15 ve 20 oranlarinda zeolitin ilave edilerek karisimin manyetik karistirici ile oda sicakliginda (25°C), 4 saat homojen bir çözelti elde edilinceye kadar karistirilmasi (101), agirlikça %7 PCL 'nun 60/40 hacim oranalarinda kloroform/ metanol ”de çözünmesiyle elde edilen PCL çözeltisine, PCL miktarinin %15 ve 20 oranlarinda Si02 (silisyum dioksit - silika)7in ilave edilerek karisimin manyetik karistirici ile oda sicakliginda (25°C), 4 saat homojen bir çözelti elde edilinceye kadar karistirilmasi, ( tüple, 0,9 mm çapinda paslanmaz çelik igneye bagli 15 mL ,lik plastik siringaya aktarilarak elektrospinning cihazina beslenmesi, (103), çözeltilerden; 3 mL/sa sabit akis hizinda, 14 kV elektriksel gerilim altinda ve igne ucu ile toplayici plaka arasinda 15 cm mesafe olacak sekilde, kontrollü oda sartlarinda, 25°C sicaklik ve %55 nisbi nem (RH) ”de 2 saat boyunca nanolif üretilmesi, (104) venanoliflerin bir hidrolik press kullanilarak 55°C ”de 40 sn tavlanmasi (105) basamaklariyla üretilmektedir. (Sekil-1, Sekil-2) Bulus; dogada 2 yil içinde geri dönüsümü saglanan Polikaprolakton (PCL) kullanilmasi ile karakterize edilmektedir. Zeolit ve SiOz kullanilmasi ile toksik bilesenleri ortamdan uzaklastirmasi saglanmaktadir. yüzeylerin yüksek aktif özellige sahip olmasini saglayan elektrospinnig kullanilmasi ile karakterize edilmesidir. Mekanik dayanim, thermogravimetrik özelliklerinin iyi olmasi ve hidrofobik özellikte olmasi karakterizasyonlari elektrospinning kullanimi ile saglanmaktadir. Bulus konusu ürünün seffaf görünüme sahip olmasi hidrolik pres kullanimi ile saglanmaktadir. (Sekil-3, Ambalaj materyali içerisine entegre edilen zeolit ve SIOZ elektrospinning teknigi sayesinde serbestçe aktif özelligini kaybetmeden etkili olabilmektedir. Ayrica gida maddesine ilave edilmesi durumunda ortaya çikacak dezavantajlardan da kaçinilmis olur. Böylece gida katki maddesi kullanilmadan güvenli gida sunulur. Zeolit ve Sl02 toksik bilesenleri ortamdan uzaklastirmaktadir.
Elektrospinnig kullanimi ile; 1. Lifler arasindaki bosluklar sayesinde artan yüzey alani ile çok küçük yüzeylerin bile aktif özelligi çok yüksek olmaktadir (Yüksek yüzey alani / hacim orani). 2. Mekanik özelliklerinin yüksek olmasi saglanmaktadir. Dökme filmlerden farkli olarak daha dayaniklidirlar. 3. Termogravimetrik özelliklerinin daha iyidir. 4. Plastik türevleri ile yarisabilecek sekilde seffaf olmasi saglanmistir.
. Plastik kullanimini azaltmaya yönelik üretime uygun olarak çok çesitli polimer ve polimer kombinasyonlari ile çalismaya olanak saglamaktadir.
Polikaprolakton kullanimi sayesinde iki yil içerisinde dogada yok olmaktadir. 6. Elde edilen filmlerin hidrofobik olmasi saglanmaktadir.
Ek olarak; üretilen aktif filme elektrospinning ile entegre edilen aktif minerallerin boyutlari (mikro, nano vs) degistirilerek hedef gidaya uyarlanma özelligi tasimaktadir.
Zeolit ve SiOZ içeren PCL nanolif tabanli filmlerin (55°C “de 40 sn tavlanmasi ile elde edilen) Temas Açisi Analizleri: o PCL/zeolit %15 wt (Nanolif tabanli film) o Temas açisi: 124,33 ° : Hidrofobik 0 Temas açisi: 117,20 ° : Hidrofobik Balik sosunda yapilan histamini ortamdan uzaklastirma çalismasina ait analizde; o PCL/zeolit %15 wt nanolif tabanli filmlerin balik sosunda histamin tutma kapasitesinin %89,64, 0 PCL/ SiOz %15 wt nanolif tabanli filmlerin balik sosunda histamin tutma kapasitesinin %87,59 oldugu tespit edilmistir.
(Sekil-5)Üretilen Zeolit ve Si02 içeren PCL nanolif tabanli aktif ambalaj malzemesi ile sarilan domateslerin raf ömrüne etkisi ise aktif film ve streç film ile sanlarak bekletilen iki domatesin karsilastirilmasi ile kiyaslanmistir. Streç filme sarilan domateste 5.günden itibaren baslayan çürüme gözlem yapilan 15 gün boyunca büyümüs, bulus konusu aktif film ile sarilmis olan domateste herhangi bir çürüme gözlenmemistir.

Claims (8)

    ISTEMLER
  1. l- Bulus, nanolif tabanli aktif gida ambalaj materyali ve üretim yöntemi ile ilgili olup, özelligi; agirlikça %7 Polikaprolakton (PCL) ”un 60/40 hacim oranlarinda kloroform/metanol ”de manyetik karistirici ile oda sicakliginda (25°C), 4 saat homojen bir çözelti elde edilinceye kadar karistirmasi (100), agirlikça %7 PCL `nun 60/40 hacim oranlarinda kloroform/ metanol“de çözünmesiyle elde edilen PCL çözeltisine, PCL miktarinin %15 ve 20 oranlarinda zeolitin ilave edilerek karisimin manyetik karistirici ile oda sicakliginda (25°C), 4 saat homojen bir çözelti elde edilinceye kadar karistirilmasi (101), agirlikça %7 PCL *nun 60/40 hacim oranlarinda kloroform/metanol ,de çözünmesiyle elde edilen PCL çözeltisine, PCL miktarinin %15 ve 20 oranlarinda Si02 (silisyum dioksit - silika)”in ilave edilerek karisimin manyetik karistirici ile oda sicakliginda (25°C), 4 saat homojen bir çözelti elde edilinceye kadar karistirilmasi (102), çözeltilerin Politetrafloroetilen (PTFE) tüple, 0,9 mm çapinda paslanmaz çelik igneye bagli 15 mL ”lik plastik siringaya aktarilarak elektrospinning cihazina beslenmesi (103), çözeltilerden; 3 mL/sa sabit akis hizinda, 14 kV elektriksel gerilim altinda ve igne ucu ile toplayici plaka arasinda 15 cm mesafe olacak sekilde, kontrollü oda sartlarinda, 25°C sicaklik ve %55 nisbi nem (RH) ”de 2 saat boyunca nanolif üretilmesi (104) ve nanoliflerin bir hidrolik press kullanilarak 55°C ”de 40 sn tavlanmasi (105) adimlariyla meydana gelmesidir.
  2. 2-Istem 1°de bahsedilen nanolif tabanli aktif gida ambalaj materyali ve üretim yöntemi olup, özelligi; dogada 2 yil içinde geri dönüsümü saglanan Polikaprolakton (PCL) kullanilmasi ile karakterize edilmesidir.
  3. 3- Istem l”de bahsedilen nanolif tabanli aktif gida ambalaj materyali ve üretim yöntemi olup, özelligi; toksik bilesenleri ortamdan uzaklastiran Zeolit ve SiOz kullanilmasi ile karakterize edilmesidir.
  4. 4-Istem l,de bahsedilen nanolif tabanli aktif gida ambalaj materyali ve üretim yöntemi olup, özelligi; yüzeylerin yüksek aktif özellige sahip olmasini saglayan elektrospinnig kullanilmasi ile karakterize edilmesidir.
  5. 5- Istem l”de bahsedilen nanolif tabanli aktif gida ambalaj materyali ve üretim yöntemi olup, özelligi; mekanik dayanim saglayan elektrospinnig kullanilmasi ile karakterize edilmesidir.
  6. 6- Istem l”de bahsedilen nanolif tabanli aktif gida ambalaj materyali ve üretim yöntemi olup, özelligi; thermogravimetrik özelliklerinin iyi olmasi saglayan elektrospinnig kullanilmasi ile karakterize edilmesidir.
  7. 7- Istem 1”de bahsedilen nanolif tabanli aktif gida ambalaj materyali ve üretim yöntemi olup, özelligi; hidrofobik özellige olmasini saglayan elektrospinnig kullanilmasi ile karakterize edilmesidir.
  8. 8- Istem l”de bahsedilen nanolif tabanli aktif gida ambalaj materyali ve üretim yöntemi olup, özelligi; seffaf görünüme sahip olmasini saglayan hidrolik pres kullanilmasi ile karakterize edilmesidir.
TR2020/14383A 2020-09-10 2020-09-10 Nanoli̇f tabanli akti̇f gida ambalaj materyali̇ ve üreti̇m yöntemi̇ TR202014383A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/14383A TR202014383A2 (tr) 2020-09-10 2020-09-10 Nanoli̇f tabanli akti̇f gida ambalaj materyali̇ ve üreti̇m yöntemi̇

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/14383A TR202014383A2 (tr) 2020-09-10 2020-09-10 Nanoli̇f tabanli akti̇f gida ambalaj materyali̇ ve üreti̇m yöntemi̇

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR202014383A2 true TR202014383A2 (tr) 2020-12-21

Family

ID=75573357

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2020/14383A TR202014383A2 (tr) 2020-09-10 2020-09-10 Nanoli̇f tabanli akti̇f gida ambalaj materyali̇ ve üreti̇m yöntemi̇

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR202014383A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Zhang et al. Emerging chitosan-essential oil films and coatings for food preservation-A review of advances and applications
Sofi et al. A comprehensive review on antimicrobial packaging and its use in food packaging
Appendini et al. Review of antimicrobial food packaging
Lopez-Rubio et al. Overview of active polymer-based packaging technologies for food applications
Mastromatteo et al. Packaging solutions to prolong the shelf life of Fiordilatte cheese: Bio-based nanocomposite coating and modified atmosphere packaging
Segat et al. Use of ozone in production chain of high moisture Mozzarella cheese
Haghighi‐Manesh et al. Active packaging systems with emphasis on its applications in dairy products
Corbo et al. Fresh-cut fruits preservation: current status and emerging technologies
CA2644188C (en) Solubilisates of preservatives and procedure for manufacturing them
Baldevraj et al. Incorporation of chemical antimicrobial agents into polymeric films for food packaging
CN107265657A (zh) 活性微生物组合生物制剂用于治理蓝藻的方法
Gulzar et al. Antimicrobial film based on polylactic acid coated with gelatin/chitosan nanofibers containing nisin extends the shelf life of Asian seabass slices
Pellerito et al. Antimicrobial substances for food packaging products: the current situation
Pothimon et al. Inhibition of Pantoea agglomerans contamination of fresh-cut jackfruit by exposure to weak organic acid vapors
Sharafi et al. The potential of postbiotics as a novel approach in food packaging and biopreservation: a systematic review of the latest developments
TR202014383A2 (tr) Nanoli̇f tabanli akti̇f gida ambalaj materyali̇ ve üreti̇m yöntemi̇
CN107912527A (zh) 一种生乳加工方法
CN105010333B (zh) 杀菌剂及其应用
Hosseininezhad et al. A combination of modified atmosphere packaging and two chemical disinfectants: Effects on microbial, sensory, and physicochemical properties of raw ready‐to‐eat leek
RU2615145C1 (ru) Способ обработки жидкого продукта питания
TW201102012A (en) A method of fresh-keeping and disinfection
Hassanein et al. Use of encapsulated pomegranate seed oil in novel coarse and nanosized materials for improving the storage life of strawberry
Masoomian et al. Application of nano-encapsulated antimicrobial compounds combined with MAP for bio-preservation of ground meat
Chen et al. Comparison Study on Antimicrobial Activity and Antimicrobial Agent Release of Virgin Coconut Oil (VCO) and Lauric Acid Modified Pullulan/Starch Based Films
CN108329773A (zh) 一种用于农作物的防霉涂料