TR202013838A2 - Hava steri̇li̇zasyon ci̇hazi - Google Patents

Hava steri̇li̇zasyon ci̇hazi Download PDF

Info

Publication number
TR202013838A2
TR202013838A2 TR2020/13838A TR202013838A TR202013838A2 TR 202013838 A2 TR202013838 A2 TR 202013838A2 TR 2020/13838 A TR2020/13838 A TR 2020/13838A TR 202013838 A TR202013838 A TR 202013838A TR 202013838 A2 TR202013838 A2 TR 202013838A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
air
water
filter
uvc
environment
Prior art date
Application number
TR2020/13838A
Other languages
English (en)
Inventor
Aydeşki̇n Mustafa
Original Assignee
Mustafa Aydeskin
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Mustafa Aydeskin filed Critical Mustafa Aydeskin
Priority to TR2020/13838A priority Critical patent/TR202013838A2/tr
Publication of TR202013838A2 publication Critical patent/TR202013838A2/tr

Links

Abstract

Buluş, ofis, iş yerleri, evler, otel odaları, sinema ve tiyatro salonları, okullar, toplu taşıma araçları, otobüsler, minibüsler, panelvanlar, vb. kapalı yaşam alanlarındaki havanın sterilize edilmesi için bakterileri, virüsleri, fungusları (mantar) ve sporları etkisizleştireıı cihaz ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME HAVA STERILIZASYON CIHAZI Bulus, ofis, is yerleri, evler, otel odalari, sinema ve tiyatro salonlari, okullar, toplu tasima araçlari, otobüsler, minibüsler, panelvaiilar, vb. kapali yasam alanlarindaki havanin sterilize edilmesi için bakterileri, virüsleri, funguslari (mantar) ve sporlari etkisizlestiren cihaz ile Teknigin Bilinen Durumu Binalar, ofisler, hastaneler, sinema ve tiyatro salonlari, vb. toplu yasam alanlarindaki havanin, insan sagligi açisindan solunabilir olmasi ve hava ile bulasan patojenlerin temizlenmesi için havalandirma sistemleri (HVAC: Heating, Ventilating and Air Conditioning) kullanilmaktadir. Bu sistemler, yasam alanlarina kadar uzanan hava kanallari ve bu kanallarin birlestigi bir merkezi bölgeden olusur. Merkezi bölgede hava akisini saglayan fanlar ve hava filtreleri bulunur.
Bireysel veya bagimsiz yasam alanlarinda ise bu sistemler mevcut degildir. Bu alanlarda hava geçisi ile isitma veya sogutma yapan kliinalar vardir. Bu klimalarda da yine hava akisi için fan ve filtre bulunur.
Yukarida anlatilan bilinen yöntemlerden HVAC ve klimalarda ortam havasinin temizlenmesi için HEPA (High-efficiency particulate air) filtreler kullanilmaktadir. HEPA filtreler uluslararasi standartlara (European Standard EN göre üretilirler ve O,l-O,3 nm boyutundan daha büyük partikülleri havadan ayirirlar. Fakat bu sadece bazi bakteriler ve fuiigus gibi patojeiilerin filtreleninesinde ise yaramaktadir. Ozellikle virüs ve sporlar üzerinde herhangi bir etkileri yoktur.
HVAC sistemlerine, HEPA filtrelerin tutamadigi patojenlerin hava içerisinden temizlenmesi için hava tasima kanali içerisine UVC lambalar yerlestirilir. Bu. lambalar ile birim hava miktariiia belirli bir süre içinde UVC dalga boyunda isima yaparak patojenlerin yok edilmesi hedeflenmektedir. UVC isigin patojeiiler üzerinde etkili olabilmesi için 40mJ/cm251ik bir isik dozu uygulamasi gerekmektedir. Bu deger Dünya Saglik Örgütü, FDA ( U.S. Food and Drug Administration) tarafindan referans olarak kabul edilmistir. Ayrica yapilari tüm mikrobiyolojik çalismalarda bu degerin dogrulugu kanitlaninistir.
HVAC sistemleri içerisine her ne kadar UVC lambalar yerlestirilmis olsa da ortam havasinin temizligi gerektigi kadar yapilamamaktadir. Bunun nedeni ise HVAC sisteminden geçmesi gereken havanin tamamen temizlenmesi için hem UVC lambalariii hem de HEPA filtrelerin yüksek maliyetinin olmasidir. Ayrica UVC lambalar ozon gazi ürettikleri için lamba kullainm siniri da vardir. FDA ve DSO”nün ortamdaki ozon gazi miktarinin insanlar için üst limitini 0,1 ppm olarak bildirrnistir. UVC lambalarin ürettigi ozon gazinin hava içerisinde tekrar oksijene dönüsmesi için belirli bir süreye ihtiyaç vardir. Bu süre ortamdaki nem degeri, hava miktari gibi parametrelere baglidir. Toplu yasam alanlarinda bu degerlerin kontrolü de mümkün degildir. Bu nedenle HVAC sistemi içerisinde kullanilacak UVC lamba siniri vardir.
Bilinen diger hava temizleme yöntemi ise ortama bazi antimikrobiyal kimyasallarin sis veya buhar halinde salininasi ile yapilmaktadir. Ortamdaki esyalara zarar verdigi, uygulaina sirasinda ve sonrasinda belirli bir süre boyunca ortama insan girisinin sakincali olmasi nedeni ile bu yöntein çok tercih edilmemektedir. Daha çok küçük kapali alanda bazi esyalarin sterilize edilmesinde kullanilmaktadir. Fakat ortam havasi temizliginde de geçmiste uygulainasi olan ve biliiien bir yönteindir. Zorunlu olmadikça kullanilmayan yöntemdir.
Klima sistemlerinde ise HEPA filtreye ilave olarak iyonize üniteleri ilave edilerek hava temizligi ainaçlanmistir. Iyonize cihazlari elektrik kullanarak hava içerisindeki toz ve partikülleri negatif veya pozitif iyon yükü ile yükleinektedir. Iyon yüklü bu partiküllerin ya bir araya gelerek daha büyük tanecikler olusturmasi ya da ortam zeininine inerek temizlik araçlari ile toplanmasi görüsüne dayanniaktadir. Bu sistemin virüsler, sporlar ve bazi küçük bakteriler üzerinde etkin olmadigi bilinmektedir. Sadece havadaki toz, bitki polenleri ve bazi büyük boyutlu bakteriler üzerinde etkin oldugu tespit edilmistir. Bu tespite göre de ortam havasi içindeki düsük bir miktari etkiledigi bilinmektedir.
Bir diger hava veya ortam temizleme cihazlari ise UVC isik kaynaklaridir. Bu isik kaynaklarinin ürettikleri UVC (180-280 nm) dalga boyu isik virüs ve bakteriler üzerinde etkilidir. Virüs ve bakterilerin DNA veya RNA yapilarini bozarak öldürür veya çogalmalarini Ortam sterilizasyonu için kullanilan UVC lamba uygulamasi ise hem ozoii gazi ürettikleri için hem de yaydiklari isigin dalga boyundan dolayi sinirli kullanim sekli vardir. Ortam içine yerlestirilen UVC lambalar çalisirken ortamda herhangi bir canli olmamasi gerekmektedir. Bu dalga boyuiidaki isinlar bitkiler dahil tüm canlilar üzeriiide ciddi hasarlara sebep olmaktadir.
Ozellikle gözlerde kalici hasarlar birakmaktadir. Cilt üzerinde de ciddi yaniklara sebep olmakta ve uzun tedavi süreci gerekmektedir. Bu limitlerle ilgili olarak 2017 yilinda Avrupa Komisyonu / Saglik Bilimleri Komitesi, Çevre ve Gelisen Riskler Raporu, UVC Radyasyonunun Biyolojik Etkileri ve UVC Lamba Limitleri yayininda güncellenmistir. Buna göre yerden 3 metrenin altinda yerlestirilmis l,79-l,82 W/m2 gücündeki bir UVC lambanin isinina maruz kalma süresinin en fazla 33-34 sn oldugu bildirilmistir. Bu sürenin asiminda ise ciddi yaralanmalara sebep olacagi da ifade edilmistir. Bu sebeple UVC lamba ile ortam sterilizasyonu yapilirken ortamda herhangi birinin olmamasi veya ortama girmemesi için önlemler alinmalidir. Bu yöntemin bir diger dezavantaji da UVC lambalarin ozon gazi üretmeleridir. Ozon gazi iyi bir sterilizasyon maddesi olmasina karsin tamamen kapali olmayan ve kontrollü imhasi yapilmayan uygulamalar için tehlikelidir. UVC lamba ile sterilize edildikten sonra ortam havasinin mutlaka yenilenmesi yani disaridan hava girisi yapilmasi gerekmektedir. Aksi halde solunan ozon gazi, akcigerlerde yüksek miktarda hücre yikimi yapmakta ve solunum yolu hastaliklarina sebep olmaktadir. Ozon gazinin uzaklastirilmasi için ortamin havalandirilmasi yani disaridan yeni hava girmesi ortam sicakligini degistirecektir. Bu da ortam isitma ve sogutma maliyetini artiracagindan bu yöntemin dezvantajlarindandir.
UVC lambalar ile ortam sterilizasyonunun bir diger dezavantaji da ortamdaki isik görmeyen alanlarin temizlenmemesidir. Masa altlarinda, esyalarin arka kisimlarinda kalan havanin sterilize edilmesi mümkün degildir. Bu lambalarin ev, ofis, is yeri, vb. bireysel kullaniminda da ortam esyalarinda renk solukluguna hatta bazi plastik malzemelerde yapisal bozulmaya da sebep oldugu bilinmektedir.
Ayrica UVC lamlar ile ortam sterilizasyonu için ortamdaki havanin hareket ettirilmesi gerekmektedir. Yapilan çalismalarda uluslararasi kabul görmüs ortam büyüklügüne göre lamba güçleri kullanilir. Fakat UVC lambanin belirli bir etki alani vardir. Bu etki alanina girmeyen havanin sterilize edilmesi mümkün degildir. Örnegin; 60 m3 lük bir oda için 36 Watt gücündeki lamba yeterli gelmektedir. Sicakligm 20 C0 oldugu ortamdaki havanin tamaminin UVC lamba etki alanindan geçmesi için en az 8 saat çalismasi gerekmektedir.
Evlerde, ofislerde, is yerlerinde böyle bir çalisma mümkün degildir. Çünkü ortam sterilizasyonu içeride insan varken veya girip çiktiginda ihtiyaçtir. Özellikle yüksek bulasiciligi olan virüsler için çok kritik bir önem arz etmesinden dolayi bu uygulama verimli degildir. Bu yöntem sadece ameliyathane, hasta odalari, depolar, gibi kontrollü kullanim yapilan ve insan sirkülasyonunun yogun olmadigi alanlarda uygulanmaktadir.
Bilinen en iyi ortam havasi sterilizasyon sistemleri ameliyathaiielerde kullanilmaktadir.
Ameliyathane içerisindeki havayi çeken, UVC lambalarin ve HEPA filtrelerin bulundugu hava kanal sistemi vardir. Çekilen bu havanin bir kismi dis ortama atilir bir kisini ise dis ortamdan emilen taze hava ile tekrar aineliyathaneye verilir. Burada içeriden çekilen havanin sterilize edilememesidir. Bu nedenle disaridan çekilen taze hava ile karistirilarak verilir.
Ayrica ortam havasinin sterilize kalitesi için ameliyathanelerde her zaman negatif ortam hava basinci olusturulur. Yaiii içeriden çekilen hava içeriye verileii havadan her zaman fazladir.
Bunun nedeni HVAC sistemi disindan da içeriye dis hava girisi saglamaktir. Yani ameliyathaneden diger bölümlere hava geçisini engellemektir. Aineliyathanede olasi bir patojen yayiliini olmasi durumunda hastanenin diger bölümlerine geçisini engelleyerek bulasicilik riskini azaltmak amaçlaiimistir. Bu sistemin karmasik ve maliyetli olmasi, kullanim alaninin `ozel sartlara bagli olmasi nedeni ile ev, ofis, is yeri, vb. yasam alanlarinda kullanilmasi mümkün degildir.
Bilinen bir diger hava sterilizasyon yöntemi ise HVAC sistemi içine antiinikrobiyal kimyasal püskürtülmesi yöntemidir. Yukarida da anlatilan yapida olan hava girisi tarafinda HEPA filtre daha soiirasinda UVC lambalar olan HVAC sistemine antiinikrobiyal kimyasal sis halinde püskürtülmektedir. Lambalardan sonraki alanda yapilan bu uygulamanin sistem yatirim maliyeti, püskürtülen antiinikrobiyal sivinin hava içinden ayristirilmasi ve sürekli kontrol edilmesi gibi karmasik bir dizi islem olmasi nedeni ile ticarilesmemistir. Çünkü HVAC kaiiali içerisinden geçen hava içerisinde sis halindeki antiinikrobiyal maddenin ortama ulasmasi ve solunmasi ciddi hastaliklara hatta 'ölümlere sebep olma riski tasiniaktadir. Ayrica püskürtüleii antiinikrobiyal sivinin HVAC sistemi hava tasima hatlarinda da çok yüksek ortaiida asindirici etkisi olmustur. Bu sebeplerden dolayi bu yöntem kullanilamamistir.
Bu bulus ile ortam havasiiii etkili bir sekilde sterilize eden, hem HVAC sistemlerine uygun hem de bireysel kullanicilar ve toplu tasima araçlari için küçük boyutlu veya portatif (tasinabilir), ekonomik, düsük eiierji tüketimli hava sterilizasyon cihazi gelistirilmistir.
Gelistirileii bu cihazda yukarida bahsedilen, bilinen yöntemlerdeki bazi dezavantajlari da sterilizasyon etkinligini artiracak sekilde kullanilarak bilinen en iyi hava sterilizasyon cihazi yapilmistir.
Gelistirilen yeni cihazda sterilizasyon için antiinikrobiyal kimyasal asilanmis grafit filtre, UVC isik kaynagi ve bu isiklarin ürettigi ozon gazi, su, evaporatif filtre, aiitimikraobiyal biyouyumlu madde asilanmis nem tutma filtresi ve isitici panel kullanilmistir. Ayrica cihazda evaporatif filtreye su veren/gönderen pompa, su haznesi, su seviye anahtari, zamanlayici, açip kapatma anahtari, UVC lamba sürücüleri, fan motoru, fan, vb. is elemanlari ile bunlarin kontrolleri için elektronik kart ve elektrik kablolari vardir.
Bulusun Açiklamasi Bu bulus ile kapali alanlarda insan ve hayvan varken buiilara herhangi bir zarari olmayacak sekilde ortam havasini sterilize eden cihaz üretilmistir. Ortam havasi cihazin içerisiiide bulunan fan sayesinde cihaz içerisine girerken kabin kapagi arkasiiida bulunan antimikrobiyal kimyasal asilanmis grafit filtre ile temas eder. Bu filtre ile temas eden patojenler burada inaktive olur. Filtre ile temas etmeden gözeneklerinden geçen ortam havasi UVC dalga boyu isik yayan lainbalarin bulundugu alana girerek hem UVC lainbalarin yaydigi isik ile hem de bu lambalarin ürettigi ozon gazina maruz kalarak inaktive olurlar. Cihaz içine giren ortain havasi daha sonra çeperleri su ile islanmis evaporatif filtre gözenekleri ile temas ederek arkasindan antimikraobiyal biyouyumlu madde asilanmis nem tutma filtresine ilerler. Burada hem üzerindeki nem hem de nemdeii dolayi olusan veya ortamdan gelen karbon dioksit havadan ayrilir. Cihazin çikisanda ise ortam havasi sicakliginin yükseltilmesi için isitici rezistans panelinden geçerek tekrar ortaina verilir. Cihazdaii çikan ortam havasi tam sterilize edilmis ve isitilmis (kullanicinin isitici rezistans panelini aktif etinesi durumunda) olur.
Bulusun amacina ulasabilmesi için yapilan sistem ekteki sekillere atif yapilarak asagida açiklanmistir; Bu sekiller; Sekil 1 - Kabin tipi hava sterilizasyon makinesi Sekil 2 - Kanal tipi hava sterilizasyon makinesi Sekildeki parçalar tek tek numaralandirilmis olup bu nuinaralarin karsiligi olan parçalar asagida açiklanmistir: 1- Kabin kapagi a) Hava geçis açikligi 2- Antiinikrobiyal kimyasal asilanmis grafit filtre 3- UVC lamba 4- Evaporatif filtre - Nem filtresi 6- Isitici panel 7- Hava kanali 8- Fan 9- Su hortuinu - Su pompasi 1 1- Su tanki 1 2- Tekerlek 13- Kumanda paneli 14- Kabin - Filtre kabini O- Ozon gazi Bulus Konusu Cihazin Yapisi Bulus konusu cihazda, Cihazin ana gövdesini olusturan ve havanin içerine girip çikarken siterilize edildigi kabin (l) kullanilmistir. Cihaz içerisinde ortamdaki havanin einilmesi ve tekrar ortaina verilmesi için gdevirdaim! için devir ayarli fan (8) bulunmaktadir. Bu fanin (8), hava emis girisinde delikli ve izgara seklinde veya farkli geometrik formda hava geçisini engellemeyecek açikliklari olan kabin kapagi (1) vardir. Plastik veya metal malzemeden yapilan bu kabin kapagi (l) hem hava girisindeki diger malzemelerinin korunmasi hem UVC lainbanin (3) yayinis oldugu dalga boyu isigin ortama yayilmasinin engellenmesi hem de sterilizasyon için hava havuzu/boslugu olusturmasi için yapilmistir.
Kabin kapagi (1), havanin sterilizosyon için makine içerisine girmesini saglayan hava geçis açikliklari (la) olan, ortaindaki canlilar için zararli UVC lambanin (3) yaydigi dalga boyu isigin ortama yayilmasini engelleyecek formda veya bu isigin disari çikinasini engelleyen ayni zamanda hava geçirgen malzeme montajlanabilecek yapidadir.
Kabin kapagindan (1) sonra antimikrobiyal kiinyasal asilanmis grafit filtre (2) bulunmaktadir.
Bilinen adi ile aktiflestirilmis karbon filtre olan bu malzeme daha çok hindistan cevizi kabuklarinin yakilmasi ile üretilmektedir. Buradaki yanma yari yaninadir. Yani kabuklarin küle dönüsmeden k'om'urlesmesi saglanmaktadir. Birçok sektörde özellikle ev aletlerinde nem tutucu olarak kullanilmaktadir. Bu neni tutiria Özelligi nedeni ile bazi uygulanialarda antimikrobiyal etkinligi artirmak için takviye edici filtre olarak kullanilmaktadir.
Antimikrobiyal etkinlige etki mekanizmasi; havadaki nemi yakalayip absorbe ederek nem içindeki patojenlerin ölmesi veya etkisiz kalmasini saglamasidir. Bu hem sinirli hem de zaman isteyen bir süreçtir. Ozellikle nem doyumuna ulasmasindan soiira tam ters etki yaparak daha önce üzerinde tuttugu patojenleri de ortama yaymaktadir.
Bu bulusta kullaiiilan aiitimikrobiyal kimyasal asilanmis grafit filtreye (2) gümüs, bakir, kalay ile birlikte kitin veya kitosan vb. maddeler emdirilerek tekrar kurutulmustur. Bunun amaci ise aktif karbon tarafindan yakalanan nem içerisindeki patojenlerin etkisiz hale getirilmesidir.
Yakalanan nem aktif karbon tarafindan emilir ve nem içindeki patojenler ya nem ile aktif karbon içine girer ya da yüzeye yapisir. Bu durumda da asilanmis antimikrobiyal maddelerle temas ederek etkisiz hale gelirler. Aktif karbonun suyu emerek patojeni susuz birakmasi ve patojenin asilaiimis antimikrobiyal maddelerle temas etmesi yüksek etkinlige sahip aiitimikrobiyal filtre yapilmasini saglamistir. Bu filtre kullanilmasi sayesinde bu bulusta anlatilan cihaz ayirt edici 'ozellik kazanmistir.
Antimikrobiyal kimyasal asilaiimis grafit filtreden (2) sonra kabin kapaginin (l) olusturdugu alan içerisinde UVC lambalar (3) vardir. Bu lambalar, patojenlerin etkisizlestirilmesi için 180 ile 280 11111 arasiiidaki dalga boyunda isik yaymaktadir. Ozellikle virüslerin RNA yapilarinin bozulmasi için tepe dalga boyu ise ayiii zamanda havadaki gaz inoleküllerinden Ozon gazi (O) olusmasina sebep olmaktadir.
Ozon gazi (0) uzun yillardir su, hava ve ekipmanlardaki patojenlerin etkisizlestirilniesi için kullanilan iyi bir sterilizasyon maddesidir. Çok kararsiz olmasi nedeni ile depolanmasi mümkün degildir. Bu nedenle kullaniin alaninda ozon jeneratörleri ile üretilerek elde edilir.
Ozon gazi (O) yogunluga, ortam nemine, sicakliga ve hava akis hizina bagli olarak kisa sürede oksijene dönüsmektedir. Fakat bu dönüsüm ortam havasinda 3 ile 6 saat arasinda gerçeklestiginden insan ve hayvanlarin ozon gazi (O) bulunan ortama girmeleri tehlikelidir.
Yukarida da belirtildigi gibi FDA kuruinu insanlar için üst sinir degeri ile tehlikeli orani belirlemistir.
Bu bulusla yapilaii cihazda bir sonraki malzeme ise evaporatif filtredir (4). Bu filtrelerin açilarda kanallardan olusmaktadir ve kagittan yapilmistir. Yere dik olacak sekilde moiitajlanan filtreye üstten su verilir. Filtre kagittan yapildigi için suyu emerek asagiya kadar iiidirir ve tüm kanal çeperleri islanir. Kaiiallar içerisinden geçen hava da çeperdeki islak yüzey ile teinas ederek üzerindeki isiyi suya iletir. Böylece hava sogumus olur. Bilinen bu sistemde evaporatif filtrenin (4) islak çeperleri ile çok yüksek oranda teinas ettigi için uzun zamandir sogutma ainaçli kullanilmaktadir. Içinden geçen ortam havasini lS-ZOÜC düsürmektedir. Bu bulusta ise UVC lambalarin (3) ürettigi ozoii gazinin (O) oksijeiie dönüstürülmesi için kullanilmistir.
Ozon gazi (O) kararsiz bir madde olmasindan dolayi su veya yogun nem ile temasi halinde aninda oksijene dönüsmektedir. Evaporatif filtrenin (4) sahip oldugu kanallardan geçen hava, bu kanallarin islaninis çeperleri ile temasi sayesinde UVC lambalarin (3) üretmis oldugu ozon gazi (O) oksijene gazina ve hidrojen peroksit sivisina dönüsür. Böylece bu bulusta hava sterilizasyonunda kullanilan ozon gazi (O) ortama oksijen gazi olarak verilir. Ozon gazi (0) ile reaksiyona giren suda olusan hidrojen peroksit sayesinde de tüm islak yüzeylerde ve su tankinda bakteri, küf, vb., patojen olusumu engellenir. Bilindigi üzere hidrojen peroksit bilinen en iyi antimikrobiyal maddelerden biridir. Hidrojen peroksit FDA, DSO ve diger halk sagligi kurumlarinca en iyi dezenfektanlardan kabul edilir.
Su ile hidrojen peroksit kimyasal reaksiyonu: H20 + 03 => H202 + 02 Kararsiz olan ozon gazi (0) su ile temasinda sahip oldugu oksijenlerden birini suya verir.
Böylece su, hidrojen peroksite dönüsürken ozoii gazi (0) de oksijen ::azina dönüserek ortaina antiseptik hava verilir.
Biyouyuinlu olan bu medde açik yaralarin temizlenmesinde, ameliyatlarda ve dis hekimliginde kanal tedavisinde kullanilmaktadir. Bilinen herhangi bir yöntemde evaporatif filtreler (4) bu amaçla kullanilmamistir. Bu nedenle bulusta anlatilan cihazda kullanilmis olmasi ayirt edici özelliktedir.
Cihaz içerisine katilan suya ilave olarak hidrojen peroksit karistirilmasi durumunda cihazdan çikan hava hem steril hem de antiseptik (patojenleri etkisizlestiren) olur. Bilindigi üzere cerrahi aletlerin sterilize edilmesinde, hidrojen peroksit kullanilan kimyasallardan biridir.
Yapilan literatür arastirmalarinda, FDA kuruinu ve DSO (Dünya Saglik Örgütü) cerrahi aletleriii sterilizasyon için hidrojen peroksit buharinin daha etkili oldugu ve bunun kullanilmasi tavsiye edilmistir. Hidrojen peroksitin patojenlerdeki etki mekanizmasi sahip oldugu oksijen miktari sayesiiidendir. Buharlastirilan hidrojen peroksit havya su buhari ve oksijen gaz molekülü olarak karisir. Havadaki oksijen de tüm patojenlerde yakici etki yaparak iiiaktive olmalarina neden olur. Hatta yapilan cerrahi aletler ve ameliyathanelerde yüzey temizliginde kullanilan hidrojen peroksitli suyun diger dezenfektanlara göre çok daha iyi oldugu ve uzun süre etkisinin devam ettigi ölçülinüstür. Etkisinin uzun sürmesi ise uygulandigi yüzeyden buharlasina ile ortama oksijen yaymasidir.
Ozon gazi (O) ile hidrojen peroksit reaksiyonunda ise su ve oksijen olusmaktadir. Kararsiz yapida olan ozon gazi (O) oksijene dönüsine egiliminde oldugu için hidrojen peroksit ile temas etmesiiide halinde su ve oksijene dönüsür.
Hidrojen peroksit ile ozon gazinin (O) kimyasal reaksiyonu: Bu bulus ile yapilan cihaz içerisinde bulunan su tankindaki (1 1) suya hidrojen peroksit ilave edilmesi ile cihaziii içerisinden geçeii havadaki oksijen iniktari yüksek seviyelere çikar.
Böylece hem ortam havasini sterilize eden hem de antiseptik hava üreten cihaz yapilmistir.
Yukarida bahsedildigi gibi cihaza konulan hem su hem de suya ilave edilinis hidrojen peroksitin ozon gazi (O) ile muamele edilmesi cihaz çalistigi sürece ortama oksijen verinektedir. Cihaza sadece su konuldugunda ozon gazi (O) hidrojen peroksit ve oksijen dönüsümü yaparken içerisine hidrojen peroksit ilave edilmis suyun ozon gazi (O) ile inuainelesinde çok daha yüksek oksijen elde edilmistir.
Cihazin kullanim alani veya insan sirkülasyonuna göre kullanici cihazin suyuna hidrojen peroksit ilavesi yapar. Cihazin ozon gazi (O) - su- hidrojen peroksit çeviriin islemi yapmasi ayirt edici özelligidir.
Bu bulusta UVC lamba (3) ve sulu evaporatif filtre kullanilmis olmasinin bir diger avantaji ise bilinen en etkili sterilizasyon yöntemini olusturmustur. Olusan ozon gazi (O) ile su teinasi veya suya ilave edilen hidrojen peroksit ile UVC lambadaki (3) dalga boyu isik en yüksek patojen inaktive yöntemidir. Yüzey sterilizasyon için kullanilan biliiien bu yöntemde yüzeye hidrojen peroksit sürülür. Daha sonra ortaina UVC dalga boyu isik yayan UVC lamba (3) yerlestirilir. Bu yöntemin detaylari asagida anlatilmistir. Bu bulusta ise hidrojen peroksit ile UVC lamba (3) ortam havasi sterilizasyonu yapmak için kullanilmistir. Evaporatif filtre (4) ile hidrojen peroksit ve UVC lamba (3) kullanilmasi bu cihazin ayirt edici özelligindendir.
Evaporatif filtre (4) ayrica hem havadaki partiküllerin yakalanmasi hein de inaktive olmus (etkisizlestirilmis) patojenlerin yakalanarak su tankina tasinmasini saglamistir. Bu islemin dezavantaji ise ortamda bulunan insan sagligi için zararli olan karbondioksit gaziiiin buharlasan su ile ortama yayilmasidir. Bu nedenle evaporatif sulu sistemler (evaporatif klimalar) hep açik alanlarda kullanilmaktadir. Kapali alanda hep ayni havayi çevireceginden dolayi içerideki nem ile karbon dioksit miktari da artacaktir. Fakat makineden çikacak olan nem bir filtre ile tutulursa hem bu cihazlarin kapali alanlarda kullanimi saglanmis hem de karbon dioksit salinimi engellenmis olur. Buiiu saglamak için bu bulusta anlatilan cihazda nem tutucu iiem filtresi (5) kullanilmistir.
Evaporatif filtreden (4) sonra ve hava fanindan (8) hemen önce nem tutma Özelligine sahip nem filtresi (5) cihaza montajlanmistir. Nem tutma amaçli olarak zeolit, pomza, perlit, silika jel, vb. maddeler nem filtresinde (5) kullanilmistir. Bu inalzemelerden zeolit hem nem tutucu hem antimikrobiyal hem de havadaki oksijen geçisi ile temiz hava üretme özelligindedir. Tek dezavantaji üzerine absorbe ettigi nemden kurtulmak için yüksek sicakliga ihtiyaç duymasidir. Fakat yüksek nem tutma kapasitesi sayesinde bu bulusta anlatilan cihazda kullanilabilecek özelliktedir. Silika jeller ise sadece nem tutma özelliktedir. Nem tutma kapasitesi ise zeolit, pomza ve perlit kadar olmasa da tuttugu nemi düsük sicaklikta birakmasi bir avantajdir.
Bu bulusta anlatilan cihazin kullaniin kapasitesine göre yukarida bahsedilen nem tutma malzemeleri nem filtresiiide (5) kullanilmistir. Örnegin büyük kapasiteli cihazlarda nem salinimi fazla olacagi içiii zeolit, pomza veya perlit, düsük kapasiteli cihazlar içiii silika jel kullanilmistir. Kullanilan bu malzemelere antimikraobiyal biyouyumlu gümüs, bakir, kalay ve kitin veya kitosan kimyasallarmdan birisi veya birden fazlasi emdirilerek kurutulmustur. Daha sonra delikli ve kenarlari kapali kaset tipi delikli levhalar arasina bu nem tutucu malzemeler yerlestirilerek evaporatif filtre (4) ile hava fani (8) arasina montajlanir. Böylece evaporatif filtreden (4) çikan hava içerisindeki nem ve nem ile tasinan karbon dioksit gazi tutulmus olur.
Ayrica patojenlerin bulasiciliginin en aza indigi %40 ile %60 arasi ortam nem orani saglanmistir. Bu filtre sayesinde hem evaporatif klimalar kapali alanlarda kullanilabilir hale gelmis hem de patojenlerin yayilmasinin en düsük oldugu havadaki nem orani saglanmistir.
Bu Özelligi de bulusta anlatilan cihazin ayirt edici özelligidir.
Bulusun baska bir uygulamasinda faiidan (8) sonra cihaza isitici panel (6) inontajlaninistir. hava ortama isitilarak verilmis olur. Isitici panelin (6), hava çikisina montajlanmasinin sebebi hem cihaz içindeki malzemelere zarar vermesinin 'Önlenmesi hem de cihaz içindeki nem ve sudan dolayi olusabilecek kullanici hatasi kaynakli arizalarin engellenmesidir.
Bu bulus ile gelistirilen cihazda yukarida detaylari verilmis malzemelerle birlikte suyun depolandigi ve devirdaiin yapilan su tanki (1 1), su tankindaki (l 1) suyu evaporatif filtreye (4) gönderen su pompasi (10), su pompasi (10) ile su taiikiiidaki (1 1) suyun iletilmesini saglayan su hortumu (9), su seviye anahtari, sicaklik sensörleri, kumanda elemanlari (röle, anahtar, vb.), elektronik kumanda karti, kumanda paneli (13), su hortumlari (9) ve elektrik kablolari kullanilmistir.
Cihazin Çalisma Yöntemi: Bu bulus ile gelistirilen cihazin elektrik baglantisi yapilir ve su tankina (l 1) su katilir. Daha sonra cihaz çalistirilir. Fanin (8) devir kademesi, su pompasi (10) ve UVC lambalar (3) devreye alinir. Ortam isitilinak istenirse isitici panel (6) de devreye alinir.
Fan (8) ile hava emisine baslayan cihaza giren hava 'once antimikrobiyal kimyasal asilanmis grafit filtreye (2) temas eder. Burada havadaki toz, polen ve patojenler yakalanir. Yakalanan patojeiiler hem grafit taiiecikleri hem de aiitiinikrobiyal kimyasal sayesinde inaktive olur.
Ayrica filtrenin iç kismi UVC isigina maruz kaldigi için bu alanlara kadar geçen patojenler de inaktive (etkisizlestirilir) olur.
Devain eden hava akisi ile antimikrobiyal kimyasal asilanmis grafit filtreden (2) geçecek kadar küçük olan patojenler UVC isiginin oldugu alana girer. Burada hem UVC isigi hem de ozon gazina (O) maruz kalarak yapilarindaki DNA veya RNA molekülleri bozularak inaktive olurlar. Daha sonra evaporatif filtreye (4) geçen hava buradaki hava kanallarinin islak çeperleri ile teinas ederek hem ozon gazi (O) oksijene dönüsür hein hidrojen peroksit dönüsümü olur hem de havadaki tüm patojenler yakalanarak su tankina (11) gider. Su içerisine hidorjen peroksit karistirilmis ise hem ozon gazi (O) ile yüksek oranda oksijen üretilir hem de hidrojen peroksit / UVC dalga boyu isik ortam havasinin etkili sterilizasyoiiu yapilir.
Evaporatif filtrenin (4) islak çeperlerindeki su molekülleri ozoii gazi (O) ile temasinda ortaya çikan oksijen gazi ortama verilirken olusan hidrojeii peroksitte iiiaktive olmus veya inaktivitesini tamamlamamis patojenlere etki eder.
Bu asamaya kadar gelen havadaki patojenlerin inaktive edilmesinde kullanilaii antimikrobiyal kimyasal asilanmis grafit filtre (2), UVC dalga boyu isik ve 02011 gazina (O) ilave olarak evaporatif filtrede (4) olusan hidrojen peroksit veya suya ilave edilen hidrojen peroksit tüm patojenleri inaktive etme özelligindedir. Yapilan literatür arastirmalari ve deneylerde bazi patojenlerin inaktive olmasi için daha uzun süre UVC isigina ve ozon gazina (O) maniz kalmalari gerektigi ortaya çikmistir. Örnegin; E. coli bakterisinin inaktivasyonu 36 watt gücündeki bir laiiibaiiiii etki alaiiiiida l saniyeye yakin bir süre kalinasi gerekir. Fakat cihaziii hava hizindaii dolayi bu kadar süreye maruz kalma imkani yoktur. Bu tip patojenler her ne kadar antimikrobiyal kimyasal asilanmis grafit filtre (2), UVC dalga boyu isik ve ozon gaziiida (0) tam iiiaktive olamasalar da evaporatif filtrede (4) olusan hidrojen peroksit veya suya ilave edilen hidorjen peroksit ile UVC isik sayesinde tam inaktive olmuslardir. Böylece birbirinden farkli tüm patojeiilerin havadan emilerek inaktive edilmesi ile ortam havasi tam sterilize edilmistir.
Evaporatif filtrede (4) olusan veya suya ilave edilen hidrojen peroksit ile UVC dalga boyu isigin temas ettigi yüzeyde sterilizasyon etkisi çok yüksektir. Öyle ki bu güne kadar yapilmis en hizli sterilizasyon seklidir. Yüzey sterilizasyon çalismalarinda NIH (National Library of Medicine), EPA (Uiiited States Environmental Protection Agency), European Commission / Scientific Committees, MDPI (Multidisciplinary Digital Publishing Institute) kurumlarinca yayinlanmis ve onaylanmis çalismalarda da UVC/HzOz etkinliginin yaliiizca UVC dalga boyu isigin veya yalnizca hidrojen peroksit sterilizasyonuna göre çok üst seviyelerde oldugu görülmektedir. Fakat yapilan tüm arastirmalarda hidrojen peroksit (HzOz) veya UVC/H202 ikilisinin bu bulusta bahsedilen sistemdeki gibi hava sterilizasyonunda kullanildigi bir uygulamaya rastlanmamistir. Bu bulusta anlatildigi sekilde sterilizasyon için kullanilan UVC lambanin (3) dalga boyu isigi ürettigi ve insan sagligina zararli olan ozon gazi (O) hem gaz olarak patojenleri inaktive etmekte hem de evaporatif filtre (4) çeperlerindeki suyu hidrojen peroksite dönüstürerek veya suya ilave edilniis hidrojen peroksit ile sterilizasyon etkinligini artiririaktadir. Bu yöntem ile bulusta anlatilan cihaza ayirt edici özellik kazaiidirinistir.
Yukarida anlatildigi gibi ozon gazi (O) ile evaporatif filtredeki (4) suyun temasi ile olusan oksijen gazi ortaina yayilir. Bu da cihaza bilinen ilk antiseptik hava dönüstürücü olma özelligi verir. Ortam havasi içerisindeki oksijen molekülleri ortamdaki esyalar ile temas ederek yüzey sterilizasyonu da yapar.
Evaporatif filtreden (4) çikan havanin buradaki suyuii buharlasmasindan dolayi bagi] nemi yüksektir. Bu nedenle evaporatif sulu sisteinler kapali alaiilarda kullanilainaz. Fakat bu bulusta anlatilan cihazdaki evaporatif filtre (4) sonrasina antimikraobiyal biyouyumlu madde asilanmis nem tutma özellikli nem filtresi (5) yerlestirilniistir. Antimikraobiyal biyouyumlu madde asilanmis iiein filtre (5), kitinden elde edilmis kitosan veya gümüs, bakir, kalay maddesi emdirilmis ve nem tutma özelligi olan zeolit, pomza, perlit, silika jel, vb. maddelerden yapilmistir. Kitosan tam biyouyumlu ve tüm patojenlere etki eden özellige sahip bilinen en iyi maddedir. Insan ve hayvanlar içiii hiçbir yan etkisi yoktur. Gümüs ve kalay da bilindigi üzere en iyi biyouyuinlu aiitiinikrobiyal inaddelerdendir.
Nem tutucu maddeler sayesinde evaporatif filtreden (4) çikan hava içindeki bagi] nemi yakalanarak cihazin ortama yüksek oranda nem vermesi önlenmistir. Nem filtresi (5) hava çikis bölgesine yakin koiiumdadir. Bu nedenle nem tutucu maddelerin emdikleri nem nedeni ile cihazin uzun süre çalistirilmadigi zamanlarda üzerlerine ortamdan patojen bulasma riski vardir. Ortamdan bulasabilecek bu patojenleri inaktive etmek için nem tutucu maddelere kitosan, gümüs, bakir veya kalay kimyasallardan bir veya birden fazlasinin emdirilerek patojenlerin inaktive edilmesi saglanmistir. Böylece antimikraobiyal biyouyumlu madde asilaninis nem filtresi (5) sayesinde evaporatif sulu sistemleri kapali alanlarda da kullanilabilir hale getirmistir. Bu da bulusta anlatilan cihazin ayirt edici özelligidir.
Evaopratif sulu sistemler ortam havasinin sicakligini düsürmek için kullanilmaktadir. Bu sicaklik degisimini evaporatif filtre (4) üzeriiideki suyun buharlasmasi ve ortama verdikleri nem ile gerçeklestirirler. Hava sicakligini düsürmek için sistemde yüksek miktarda su tüketimi olur. Örnegin 30 m2 alanda etkili olan bir sistemin saatte 5 litre su tüketimi vardir.
Fakat bu bulusta anlatilan cihazin ortam sicakligini düsürmesi gerekmediginden ve sadece ozon gazinin (O) ortania geçisini engellemesi için cihazin su tüketimi düsürülmüstür. Böylece bulusta anlatilan cihaz ortam sicakligini degistirmeden sadece hava sterilizasyonu yapmaktadir. Fakat cihazin hava hizindan dolayi insanlarla temasi sirasinda, ortam sicakligindan daha düsük bir sicaklik algilamasi olur. Hem bunun önlenmesi hem de soguk mevsimlerde fanli isi üreteci olarak kullanilmasi için cihazin hava çikisina isitici panel (6) inoiitajlaiiinistir. Yukarida anlatilan tüm ünitelerden geçerek sterilize olan hava, cihazin çikisindaki isitici paneline (6) temas eder. Rezistans ünitesi devreye alinmis ise cihazdan çikan hava hem steril hem de ortaini isitacak özelliktedir. Bu bulusta anlatilan cihaza montajlanmis isitici paiiel (6) evaportif sulu sistemlerdeki biliiien ilk uygulamadir. Bu uygulama bulusta anlatilan cihazin ayirt edici özelligidir.
Bu bulusun bir uygulamasinda kabin seklinde cihaz yapilmistir. Kabinin alt seviyesinde kalacak yükseklikte su tanki (1 1), bu hazne içerisinde su pompasi (10) ve su seviye anahtari ve su hortumlari (9) vardir. Ust tarafinda ise hava giris tarafindan baslayarak kabin kapagi (1), bu kapak içinde antiinikrobiyal kimyasal asilanmis grafit filtre (2) ve UVC lamba (3) vardir.
Daha sonra ise evaporatif filtre (4), antimikraobiyal biyouyumlu inadde asilanmis nem filtresi (5) ve hava fani (8) vardir. Cihazin en ön tarafinda ise isitici panel (6) montajlanmistir.
Cihazin açilip kapaninasi, fan devir kadeinesi, su pompasinin (10) çalistirilmasi, UVC lainbalarin (3) aktif edilmesi, zamanlayici, vb. islemler için yine cihaz üzerine montajlanmis kumanda paneli (13) vardir. Ayrica kolayca tasinmasi içiii en alta tekerlekler (12) takilmistir.
Cihaz çalistirildiginda fan (8) cihazin arka tarafindan ortam havasini emerek ön taraftan tekrar ortaiiia verir. Hava sirasi ile antimikrobiyal kimyasal asilanmis grafit filtre (2), UVC lambanin (3) oldugu havuz, evaporatif filtre (4), antimikraobiyal biyouyumlu madde asilaiimis nem filtresi (5) ve isitici panel (6) içinden geçerek tekrar ortama salinir.
Kullanici yalnizca fani (8) devreye aldiginda ortam havasi, antiinikrobiyal kimyasal asilanmis grafit filtre (2), antimikraobiyal biyouyumlu madde asilanmis nem filtresi (5) ile temas ederek kismi sterilize olur. Insan yogunlugunun çok olinadigi durumlarda bu sterilizasyon yeterli gelmektedir. Ayrica bu ayarda isitici paneli (6) devreye alarak cihazi fanli isitici olarak kullanir.
Insan sirkülasyoiiuiiu yogun oldugunda veya kullanicinin tercih etmesi durumunda su pompasi (10) ve UVC lambalar (3) devreye alinir. Su pompasi (10), su tank (11) içerisindeki suyu evaporatif filtrenin (4) üst kismina pompalayarak filtrenin kanal çeperleriiiin islanmasini saglar. Cihaz içinden geçen hava hem filtreler, hem UVC dalga boyu isik hem de ozon gaziiia (O) maruz kalir. Su ile islanmis evaporatif filtre (4) ile de temas ederek ortamdaki hava tam sterilize edilmis olur. Kabin (14) tipi cihaz daha çok, ev,ofis, kafeterya, is yerleri, toplanti salonlari, hastahaneler, vb. kapali veya açik alanlarda kullanilmasi için tasarlanmistir.
Yukarida bahsedildigi sekilde olan cihazdaki UVC lambalarin (3) elektrik kontrol anahtari su seviye anahtari veya su pompasina (lO) seri baglanmistir. Su seviyesi kritik alt seviyeye indiginde su poinpasi (10) otoinatik kapanarak evaporatif filtreye (4) su vermeyi durdurur.
Cihazda UVC lambalarin (3) ürettigi ozon gazi (O) evaporatif filtrenin (4) çeperlerindeki islaklik sayesinde oksijene dönüstügü için filtreye su gelmesi durdugu anda UVC lambalarda (3) devre disi kalir. Böylece ortaina ozoii saliniminin önüne geçilerek iiisaiilariii zarar görmesi engellenmis olur. Cihaza su ilave edildiginde su pompasi (10) ve UVC lambalar (3) otomatik olarak tekrar deveye girer. birakilirsa isitici panel (6) de deve disi kalir. Ayrica isitici panelin (6) isisini ölçen ve kullanicinin sicaklik seviyesini ayarlamasini saglayan sicaklik sensörü vardir. Isitici panelin (6) hem fan motor kuinandasina seri baglanmis olmasi hem de sicaklik sensörü sayesinde cihazin çevreye ve kendine zarar vermesi engellenmistir.
Bulusuii bir baska uygulamasinda kanal tipi cihaz yapilmistir. Havanin giris yaparak, içerisinde patojenlerin etkisizlestirilmesini saglayan UVC lamba (3) bulunan hava kanali (7) kullanilmistir. Hava, hava kanali (7) sayesinde UVC lambanin (3) isigina maruz kalarak filtre kabiniiie (15) aktarilmasi saglanir. Hava kanali (7) içerisinde patojenlerin etkisizlestirileii havanin içerisindeki nemin ve karboiidioksit gazinin alinmasi, UVC lambaiiin (3) olusturdugu ozon gazinin (O) suya dönüstürülmesi gibi islemler filtre kabini (15) içerisinde yapilir. Hava kanalinin (7) bir ucu filtre kabinine (15) montajli diger ucu da havasi sterilize edilecek ortama uzanmaktadir. Ortam havasinin giris yaptigi en az bir veya daha fazla hava toplama açikliklarinda kabin kapagi (1) ve antimikrobiyal kimyasal asilanmis grafit filtre (2) vardir.
Hava kanali (7) içerisine ise UVC lambalar (3) montajlanmistir. Filtre kabinin (15) de ise su tanki (1 1), su pompasi ('10), su seviye anahtari, su hortumu (9), kumanda paiieli (13) evaporatif filtre (4), antimikraobiyal biyouyumlu madde asilanmis grafit filtresi (5), nem filtresi (5) ve hava fani (8) vardir. Fandan (8) sonra ise ihtiyaca göre isitici panel (6) vardir.
Su tanki (1 1) ve su pompasi (10) filtre kabininden (15) harici bir yere de montajlanabilir.
Filtre kabinindeki (15) fan (8) devreye alindiginda hava kanali (7) ortamdan hava emmeye baslar. Antimikrobiyal kimyasal asilanmis grafit filtreye (2) ile tenias ederek hava kanali (7) içerisine giren hava burada UVC dalga boyu isiga ve UVC lambalarin (3) ürettigi ozon gazina (O) maruz kalir. Daha sonra bu hava evaporatif filtreye (4) girerek filtre kanalinin çeperlerindeki suya ile temas eder. Buradan antimikraobiyal biyouyumlu madde asilanmis nem filtresi (5) ile de temas ederek isitici panel (6) içinden tekrar ortama verilir.
Kanal tipi cihaz, dis hekimliginde, toplu tasinia araçlarinda, lokantalarda, kafelerde, toplanti salonlarinda, is yerlerinde, bekleme salonlarinda, vb. büyük hacimli alanlarda kullanilmaktadir.
Bulus konusu sistem burada anlatilanlarla ve resimlerde gösterilen modellerle sinirli tutulamaz. Bulus üzerinde malzemeye ve ölçüye bagli kalmadan sekle yönelik degisikliklerin yapilabilecegi, kullanilaii parçalarin yerlerinin degistirilebilecegi, kullanilan parçalarin sayisinin degistirilebilecegi asikardir.

Claims (7)

ISTEMLER Suyun depolandigi su tanki (1 1), su tankiiidaki (l
1) suyu gönderen su pompasi (10), suyun evaporatif filtreye (4) iletimini saglayan su hortumu (9), - Ortamdaki havanin cihaz içerisinde strerilizasyon yapilmasi için havanin giris yaptigi hava giris açikliklariiia (la) sahip olan, UVC lambanin (3) yayinis oldugu dalga boyu isigin ortama yayilmasinin engelleyen ve sterilizasyon için hava boslugunu olusturan kabin kapagi (l ), - havada bulunan nemin içerisindeki patojenlerin etkisiz hale getirilmesi için nem tutma özelligi bulunan aktiflestirilmis karbon filtre üzerine gümüs, bakir, kalay ve kitin veya kitosan emdirilerek meydana getirilen antimikrobiyal kimyasal asilanmis grafit filtre (
2), - kabin kapaginin (1) olusturdugu alan içerisinde 180-280 nanometre dalga boyunda UVC isik yayarak patojenlerin etkisizlestirilniesiiii saglayan UVC lamba(
3), - üzeriiide akiskan haldeki su sayesinde, geçen havanin kendisine temas ederek havadaki isiyi suya ileten ve UVC lambanin (3) meydana getirdigi hava ile karismis ozon gazini (O) üzerindeki su sayesinde oksijen gaziiia ve hidrojen peroksit sivisina dönüsmesini saglayan evaporatif filtre (
4), - zeolit, pomza, perlit veya silika jel malzemelerine, antimikraobiyal biyouyumlu gümüs, bakir, kalay ve kitin veya kitosan kimyasallarindan birisi veya birden fazlasi emdirilerek meydana getirilerek geçen hava içerisinde bulunan karbondioksit ve nemin tutulmasini saglayan nem filtresi (
5), - cihaz içerisinde ortamdaki havanin emilmesi ve tekrar ortama verilmesini gdevirdaim) saglayan fan (8) içeren, ortamdaki havanin içinde bulunan bakterileri, virüsleri, funguslari (mantar) ve sporlari etkisizlestiren hava strerilizasyon cihazidir. Istein 1 veya istein 2”e göre hava sterilizasyon cihazi olup özelligi; cihazin kullaniin alani veya insan sirkülasyonuna göre daha fazla oksijen olusumunu saglayan hidrojen peroksit içermesidir. Istem 1 veya istem 2°ye göre hava sterilizasyon cihazi olup özelligi; siterilize edilmis havanin çikisinda kullanilarak havanin isitilmasini saglayan isitici panel (
6) içermesidir. Bundan 'Önceki herhangi bir isteme göre hava sterilizasyon cihazi olup Özelligi; cihazin ana gövdesini olusturan ve havanin içerine girip çikarken siterilize edildigi kabin (l) içermesidir. Istein 1, Istein 2 veya Istein 3°e göre hava sterilizasyon cihazi olup özelligi; havanin giris yaparak, içerisinde patojenlerin etkisizlestirilmesini saglayan UVC lamba (3) buluiian hava kanali (
7) bulunan ve hava kanalindan (7) geçen havanin içerisindeki nemin ve karbondioksit gazinin alininasi ve UVC lainbaiiin (3) olusturdugu ozon gazinin (O) suya dönüstürülmesi islemlerin yapildigi filtre kabini (15) içermesidir.
TR2020/13838A 2020-09-01 2020-09-01 Hava steri̇li̇zasyon ci̇hazi TR202013838A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/13838A TR202013838A2 (tr) 2020-09-01 2020-09-01 Hava steri̇li̇zasyon ci̇hazi

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/13838A TR202013838A2 (tr) 2020-09-01 2020-09-01 Hava steri̇li̇zasyon ci̇hazi

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR202013838A2 true TR202013838A2 (tr) 2021-02-22

Family

ID=75576746

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2020/13838A TR202013838A2 (tr) 2020-09-01 2020-09-01 Hava steri̇li̇zasyon ci̇hazi

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR202013838A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR19990036000A (ko) 광촉매식 공기 살균 방법 및 장치
CN112089863B (zh) 一种复合型消毒机
WO2006127577A2 (en) Ozone generator
KR100789954B1 (ko) 엘리베이터용 공기 살균 및 정화 시스템
KR101209309B1 (ko) 살균기능을 갖는 기화식 가습기
KR20100029789A (ko) 전열교환형 환기장치
KR102203323B1 (ko) 공기순환 살균기
CN204219462U (zh) 空气消毒装置
CN112197397A (zh) 一种空调灭菌器
KR101195284B1 (ko) 기화식 공기 살균기
CN203291337U (zh) 一种呼吸机管道工作状态下的连续净化除菌器
CN111298182B (zh) 空气循环消毒杀菌方法
CN111678217A (zh) 一种消毒液雾化内循环空气消毒设备及消毒工艺
TR202013838A2 (tr) Hava steri̇li̇zasyon ci̇hazi
CN213910114U (zh) 一种鞋底消毒的装置
CN212319935U (zh) 一种护理用病房内消毒加湿装置
CN1202867C (zh) 用微波快速灭活气体中病原体的装置及方法
CN200977301Y (zh) 微波消毒空气净化器
CN202719688U (zh) 一种室内空气循环净化清新器
KR20110010102U (ko) 아토피 피부염 및 비염 개선 다기능 공기청정기
CN212511678U (zh) 空气循环消毒杀菌系统
CN209341488U (zh) 一种用于手术室的循环式通风装置
TWM290052U (en) Inwardly attracting type air filtering, disinfecting device
JPH07198178A (ja) 空気清浄器
KR20210146503A (ko) 이산화염소 가스를 이용한 살균 기능을 가진 에어컨