TR202012093A2 - Çok amaçli hi̇bri̇t çalgi - Google Patents

Çok amaçli hi̇bri̇t çalgi Download PDF

Info

Publication number
TR202012093A2
TR202012093A2 TR2020/12093A TR202012093A TR202012093A2 TR 202012093 A2 TR202012093 A2 TR 202012093A2 TR 2020/12093 A TR2020/12093 A TR 2020/12093A TR 202012093 A TR202012093 A TR 202012093A TR 202012093 A2 TR202012093 A2 TR 202012093A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
elements
frets
instrument
hybrid instrument
auger
Prior art date
Application number
TR2020/12093A
Other languages
English (en)
Inventor
Şi̇ri̇n Pancaroglu Dervent Fatma
Original Assignee
Fatma Sirin Pancaroglu Dervent
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Fatma Sirin Pancaroglu Dervent filed Critical Fatma Sirin Pancaroglu Dervent
Priority to TR2020/12093A priority Critical patent/TR202012093A2/tr
Publication of TR202012093A2 publication Critical patent/TR202012093A2/tr

Links

Landscapes

  • Electrophonic Musical Instruments (AREA)
  • Auxiliary Devices For Music (AREA)
  • Stringed Musical Instruments (AREA)

Abstract

Buluş, enstrüman imalat sanayi ile ilgili olacak özellikle müzik eğitiminde kullanılacak olan mevcut bağlama ve mandolin gibi mızraplı çalgıların kabiliyetlerine yüksek ölçüde sahip ,Türk Müziği ses aralıklarına uygun olarak düzenlenmiş nota dizilimi: "C-C#3-C#-D-Eb-Eb2-E-F-F#3-F#-G-Ab-Ab2-A-Bb- Bb2-B-C" şeklinde olacak şekilde en az 18 perde sayısına sahip, sapında 12 tam eşit (tamperaman) ses sistemin perdelerine ilave olarak komalı sisteme göre eklenmiş ara perdeler mevcut olan çok amaçlı hibrit çalgıdır.

Description

TARIFNAME ÇOK AMAÇLI HIBRIT ÇALGI Bulus, enstrüman imalat sanayi ile ilgili olacak özellikle müzik egitiminde kullanilacak olan mevcut baglama ve mandolin gibi mizrapli çalgilarin kabiliyetlerine yüksek ölçüde sahip çok amaçli hibrit çalgidir.
BULUSUN BAGLI OLDUGU TEKNIK ALAN VE MEVCUT DURUM Mizrapli çalgilar, mizrabin tele vurularak titresim elde edilmesi yoluyla ses olusturulmasini saglayan çalgilardir. Mizrapli çalgilar solo ya da orkestra ile birlikte halk müzigi, geleneksel müzikler ve popüler müzik türleri içerisinde siklikla kullanilmaktadir.
Mizrapli çalgilar farkli tel boyu ve ses araliklarinda bulunabilirler. En yaygin olanlari baglama, mandolin, gitar, ud, cura, cümbüs, kopuz, lavta ve tamburdur. Bu çalgilar 3, 4, 6 ve üzerinde tel sayisina sahip olabilirler genellikle 4`lü ve 5`li aralikta akort edilirler. Tel boylari çok çesitli olabilmekle birlikte ses araliklari sopranodan tenora Ve baritona kadar farklilik göstermektedir. Bu çalgilarda naylon ya da çelik malzemeden yapilan teller kullanilmaktadir.
Bütün mizrapli çalgilarin kendilerine özel tinisi ve tonu bulunmaktadir. Çalgiyi olusturan agacin ve üzerinde kullanilan aksesuarlarin, tellerin kalitesi gibi bir çok unsur tinisini, tonunu ve ses yüksekligini etkileyebilmektedir.
Hali hazirda kullanilan mizrapli çalgilarin yapilarindan ve ebatlarindan kaynakli olarak özellikle çocuklar için bu çalgilarin Ögrenilmesinde bazi zorluklar basgöstermektedir.
Bu zorluklar; çalginin ebatlarinin büyüklügü nedeni ile tasima zorlugu, yine ayni nedenler ile muhafaza zorlugu, çalgi ergonomilerinin insan anatomisine uygunsuzlugu, standart ses özelliklerine sahip olmayislari, akustik, entenasyon ve akort sorunlari gibi bazi problemleri bulunmasi olarak siralanabilir.
Bu zorluklar nedeni ile baslangiç egitimlerinde sikintilar çikartmasi söz konusudur. Bu çalgilarin özellikle çocuklarin anatomisine uygun olmayislari nedeni ile çok küçük yaslarda baslanmasinda dezavantajlarinin ve hatta beden sagligini olumsuz etkiliyor olmasi, dolayisi ile vücut gelisimi henüz tamamlaninamis çocuklarin bu gibi ürünlerin ebatlarindan kaynakli olarak bu çalgilar] çalmakta zorlanmasi sonucu ortaya çikmaktadir.
Bu ve benzer zorluklari nispeten ortadan kaldirabilmek amaci ile üreticiler tarafindan çesitli Çözümler üretilmeye çalisilmistir. Bu çözümlerden baslicasi var olan bu çalgilarin 3A ve 1/2 gibi oranlarda küçültülmesi gibi yöntemler olmustur.
Bahsi geçen ürünler bazi açilardan çözüm sunmus olsada bu gibi çözümler ürünlerin var olan teknik ve ergonomik tasarim problemlerini arttirmistir.
Sonuç olarak günümüzde hem küçük yasta çalgi çalmayi ögrenmeye çaba gösteren çocuklarin, hem de çalgi çalmayi ögretmeye çalisan kurumlarin bu eylemlerini daha saglikli, verimli ve uygun maliyetle ögretilmesini ve icra edebilmesini saglayan çözümler kamuya yeterli olanaklarda sunulamamistir.
BULUSUN TANIMI Bulus, özellikle inüzik egitiminde kullanilacak olan mevcut inizrapli çalgilarin kabiliyetlerine yüksek ölçüde sahip, kendine has teknik, ergonomik ve ses tinisina sahip çok amaçli hibrit çalgidir.
BULUSUN AMACI VE FAYDALARI Bulus, müzik egitiminde kullanilmak üzere var olan mizrapli çalgilarin özelliklerine yüksek ölçüde sahip daha ergonomik ve pratik kullanim özelliklerine sahip daha maliyetsiz, kolay tasinabilir, kolay depolanabilir ve kolay ögrenilebilir bir çözüm ortaya çikarabilmek amaci ile düsünülmüstür.
Bulus konusu yöntem ile hazirlanan ürünün, hali hazirda kullanilan ürünlere göre avantajlari; - Hali hazirda kullanilan mizrapli çalgilarin teknik ve ergonomik sorunlari çözüme kavusturulmus ve egitime elverisli hale getirilmistir.
- Hali hazirda kullanilan mizrapli çalgilarin ebatlarinin büyüklügü nedeni ile tasima zorlugu yine ayni nedenler ile muhafaza zorlugu çekilmektedir.
Bulusumuzun ölçüleri ve modüler özellikleri sayesinde kullanicilarin bulusu daha kolay muhafaza etmesi ve tasiyabilmesi saglanmistir.
- Hali hazirda kullanilan el yapimi mizrapli çalgilari olusturan unsurlarin özellikleri ve üretim zorlugu nedeni ile yüksek maliyet sonucu ortaya çikmaktadir. Bu nedenle kullanicilarin ürünleri ile tedarik zorlugu söz konusudur. Müzik egitimi veren kurumlarin da ayni nedenler ile yüksek maliyetler altina girmesi sonucu ortaya çikmaktadir. Bulusu olusturan unsurlarin azligi ve bulusun seri imalata uygunlugu nedeni ile ürün maliyeti orijinal el yapimi çalgilara göre çok daha uygun olacaktir. Çalgilar egitimlerinin çok küçük yaslarda baslamasi, dolayisi ile vücut gelisimi henüz tamamlanmamis çocuklarin bu gibi ürünlerin ebatlarindan kaynakli olarak bu çalgilari çalmakta zorlanmasi sonucu ortaya çikmaktadir.
Bulusumuzun var olan mizrapli çalgilara göre daha hafif ve tasinabilir yapisi sayesinde çocuklarin çok daha kolay bir sekilde çalisma yapmasi saglanabilmektedir.
Var olan mizrapli çalgilar akort ve entenasyon problemleri nedeni ile ev gibi bireysel ortamlardaki etüt zamanlarinda problem çikartarak sikintili bir egitim sürecine sebep olmaktadir. Bu alandaki egitim sürecine katki saglamak amaciyla çalgi tüm bu problemleri çözmeye yönelik olarak taSarlanmistir Bulus genel olarak inandolin kasa formunda ve baglamaya benzer kisa ve ince bir sapa sahiptir. Geleneksel Türk Müzigi eserlerinin çalinabilmesi için Türk Müzigi perdeleme sistemi kullanilarak tasarlanmistir. Yine bulusun akustik kasasi gitar ve mandoline benzer bir sekilde arkasi düz olarak tasarlanmis, böylelikle baglama ve kopuz gibi çalgilarda yasanan akustik kasanin kayinasi problemi engellenerek özellikle çocuklarin çalgiyi daha rahat kullanabilmesi Sekillerin Açiklamasi Sekil l-Bulusun perspektif görünüsüdür.
Sekil 2-Bulusun yandan görünüsüdür.
Sekil 3-Bulusun üstten görünüsüdür.
Sekil 4- Bulusun alttan görünüsüdür.
Sekillerdeki Referanslarin Açiklanmasi 1 Gövde 2 Tuse 3 Teller 4 Burgu Perde 6 Kafa Yanliklar Ses deligi Köprü 11 Üst esik BULUSUN AYRINTILI AÇIKLAMASI Bulus esasen gitar ve mandoline benzer bir sekilde arkasi düz formda gövde (1), gövde (1) ye monte baglamaya benzer formda kisa ve ince bir sap (7), en az 3 adet burgu (4), en az 4 adet tel (3), l adet sap (7), 1 adet kafa (6), en az 18 adet perde (5), 2 adet yanlik (8), tuse (2), köprü (10), 1 adet ses deligi (9), 1 adet tel takozu (11) ve üst esik (12) unsurlarindan olusmaktadir.
Istege ve imalat yöntemine göre gövde (1) ve sap (3) kisimlari yekpare tek parçadan imal edilebilir.
Bulus Türk Müzigi ses araliklarina uygun olarak düzenlenmis nota dizilimi: "C-C#3-C#-D-Eb-Eb2-E-F-F#3-F#-G-Ab-Ab2-A-Bb-Bb2-B-C" seklinde olacak sekilde en az 18 perde (5) sayisina sahiptir. Bulusun sapinda (7) 12 tam esit (tamperaman) ses sistemin perdelerine (5) ilave olarak komali sisteme göre eklenmis ara perdeler (5) mevcuttur.
Bulus sap (7) kisminin üst bölümünde kafa (6) unsurlari, alt bölümünde ise gövde (1) ve yanlik (8) unsurlari bulunmaktadir. Tel (3) unsurlari bir uçtan burgu (4) unsurlarina diger yandan tel takozu ( l 1) unsurlarina baglanmistir.
Sapa (7) monte edilmis bir adet parmak vuruslarinin yapildigi tuse (2) bulunmaktadir.
Burgu (4) unsurlarinin saat yönü veya tersine hareketi ile tel (3) unsurlarinin gerginligi ayarlanabilir. Bulusun tel (3) unsurlari burgu (4) ve tel takozu (1 1) arasinda gerildikten sonra sadece üst esik (12) kisma ve köprü (10) kisma teinas etmektedir.

Claims (5)

ISTEMLER
1. Çok amaçli hibrit çalgi olup özelligi; esasen gitar ve mandoline benzer bir sekilde arkasi düz formda gövde (1), gövde (1) ye monte baglamaya benzer formda kisa ve ince bir sap (7), en az 3 adet burgu (4), en az 4 adet tel (3), 1 adet sap (7), 1 adet kafa (6), en az 18 adet perde (5), 2 adet yanlik (8), tuse (2), köprü (10), 1 adet ses deligi (9), 1 adet tel takozu (1 1) ve üst esik (12) unsurlarindan olusmasidir.
2. Istem 1°deki çok amaçli hibrit çalgi olup özelligi; Türk Müzigi ses araliklarina uygun olarak düzenlenmis nota dizilimi; "C-C#3-C#-D-Eb-Eb2-E-F-F#3-F#-G- Ab-AbZ-A-B b-B b2-B-C" seklinde olacak sekilde en az 18 perde (5) sayisina sahip,sapinda (7) 12 tam esit (tamperaman) ses sistemin perdelerine (5) ilave olarak komali sisteme göre eklenmis ara perdeler (5) mevcut olmasidir.
3. Istem 1`deki çok amaçli hibrit çalgi Olup özelligi; sap (7) kisminin üst bölümünde kafa (6) unsurlari, alt bölümünde ise gövde (1) ve yanlik (8) unsurlari bulunmasi, tel (3) unsurlari bir uçtan burgu (4) unsurlarina diger yandan tel takozu (1 l) unsurlarina baglanmis olmasidir.
4. Istem l”deki Çok amaçli hibrit çalgi Olup özelligi; sapa (7) monte edilmis bir adet parmak vuruslarinm yapildigi tuse (2) bulunmasidir,
5. Istem l"deki çok amaçli hibrit çalgi Olup özelligi; burgu (4) unsurlarinin saat yönü veya tersine hareketi ile tel (3) unsurlarinin gerginligi ayarlanabilir. Bulusun tel (3) unsurlari burgu (4) ve tel takozu (11) arasinda gerildikten sonra sadece üst esik (12) kisma ve köprü (10) kisma temas etmesidir.
TR2020/12093A 2020-07-29 2020-07-29 Çok amaçli hi̇bri̇t çalgi TR202012093A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/12093A TR202012093A2 (tr) 2020-07-29 2020-07-29 Çok amaçli hi̇bri̇t çalgi

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/12093A TR202012093A2 (tr) 2020-07-29 2020-07-29 Çok amaçli hi̇bri̇t çalgi

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR202012093A2 true TR202012093A2 (tr) 2020-10-21

Family

ID=75526439

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2020/12093A TR202012093A2 (tr) 2020-07-29 2020-07-29 Çok amaçli hi̇bri̇t çalgi

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR202012093A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Harding The piano-forte
US7157633B1 (en) Simulated stringed instrument practice device
TR202012093A2 (tr) Çok amaçli hi̇bri̇t çalgi
Inta The acoustics of the steel string guitar
US9972290B1 (en) Plectrum with second striking member
Fischer Piano tuning: a simple and accurate method for amateurs
CN204045193U (zh) 用于钢琴上的辅助识别琴键装置
US10643585B1 (en) Auxiliary device coupled to a stringed instrument
Woof Technique and Interpretation in Violin-playing
JP2005173515A (ja) 三駒型一弦楽器
Berkowitz A Comparative Analysis of the Mechanics of Musser Grip
Raine-Reusch Play The World: The 101 Instrument Primer
CN204229812U (zh) 一种带电子乐谱的智能钢琴
Sarkar et al. Is Violin String Players Having Longer Left Fingers?.
Brockschmidt The Harmonium Handbook: Owning, Playing, and Maintaining the Devotional Instrument of India
Bass Senior High Choirs
Wilson Euphonium Euphoria: Encouraging Great Sound and Facility from Your Euphonium Players.
Woods Percussive acoustic guitar
Jeong Viola design: some problems with standardization
US20170148423A1 (en) Methods for Stringed Instrument Construction
Pollens A History of Stringed Keyboard Instruments
Botirkhanovich The Structure of Kashkar Rubab, And Methods of Their Execution
Ely et al. Wind talk for woodwinds: A practical guide to understanding and teaching woodwind instruments
CN206619380U (zh) 一种古典民谣混合吉他
Gleadhill Finding world music closer to home