TR202011708U5 - Tırnaklı regülatör hassas ayar mekanizması - Google Patents

Tırnaklı regülatör hassas ayar mekanizması Download PDF

Info

Publication number
TR202011708U5
TR202011708U5 TR2020/11708U TR202011708U TR202011708U5 TR 202011708 U5 TR202011708 U5 TR 202011708U5 TR 2020/11708 U TR2020/11708 U TR 2020/11708U TR 202011708 U TR202011708 U TR 202011708U TR 202011708 U5 TR202011708 U5 TR 202011708U5
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
regulator
pressure
adjustment
pressure chamber
water
Prior art date
Application number
TR2020/11708U
Other languages
English (en)
Inventor
Yağbasan Mustafa
Original Assignee
Yagbasan Otomotiv Yedek Parca Imalat San Tic Paz Ltd Sti
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Yagbasan Otomotiv Yedek Parca Imalat San Tic Paz Ltd Sti filed Critical Yagbasan Otomotiv Yedek Parca Imalat San Tic Paz Ltd Sti
Priority to TR2020/11708U priority Critical patent/TR202011708U5/tr
Publication of TR202011708U5 publication Critical patent/TR202011708U5/tr

Links

Landscapes

  • Nozzles (AREA)

Abstract

Buluş; ilaçlama makinalarında ilaçlı suyun bitkiler üzerine damlacıklar halinde gönderilmesi için kullanılan başlık (nozzle) tipine göre verimli debide su basıncının hassas ayarlanabilmesi için kullanılan, çevrilerek hassas basınç ayarının yapılmasına yarayan ayar somunu (14), regülatör üzerindeki aktif basınç değerini gösteren manometre (17), regülatör gövdesi (1) üzerinde su geçiş aralığını belirlemek için üzerinde en az bir tahliye barındıran hassas basınç ayarı ana unsuru olan regülatör basınç odası (2), bahsedilen regülatör basınç odasının (2) içerisinde ileri geri hareketle karşılık gelen yatağına oturmak suretiyle su geçiş debi kontrolünü sağlayan burç (5), bahsedilen burç (5) yatağına oturarak tam kapalı konumda tam sızdırmazlık sağlayan oring (4) içeren tırnaklı regülatör hassas ayar mekanizması (A) ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME Tirnakli regülatör hassas ayar mekanizmasi Teknik Alan Bulus, ekim alanlarinda yetistirilen her tür bitkinin zararli organizmadan korunmasi için ilaçlanmasi amaciyla kullanilan pülverizatör (ilaçlama) makinalarina ait basinç düzenleyici regülatör ile ilgilidir.
Bulus özellikle, ilaçlama makinalarinda ilaçli suyun bitkiler üzerine damlaciklar halinde gönderilmesi için kullanilan baslik (nozzle) tipine göre verimli debide su basincinin hassas ayarlanabilmesi için kullanilan tirnakli regülatör hassas ayar mekanizmasi ile Teknigin Bilinen Durumu Ilaçlama makinalari bitkileri zararlilardan ve hastaliklardan koruma amaciyla kullanilan ve ilaç adi verilen kimyasal maddeyi bitki aksami (yaprak, dal, meyve, sebze, hububat) üzerine atan makinalardir. Ilaçlama makinalari, kullanildiklari güç kaynagina göre; elle kullanilan, traktörle kullanilan, hava araçlariyla (uçak vb.) kullanilan olmak üzere üç gruba ayrilirlar. Ayrica atilan ilacin durumuna göre; sivi ilaç dagitanlar, kati ilaç dagitanlar (Tozlayicilar) olmak üzere gruplandirilirlar. Sivi ilaçlama makinalari püskürttükleri sivi ilaç damlaciklarinin büyüklügüne göre de; pülverizatörler, atomizörler, sisleyiciler olmak üzere üç tipe ayrilirlar.
Sivi ilaçlama makinalarinin püskürttükleri ilaç damlaciklarinin çapi farklidir. Bu nedenle ilaç püskürtme islemi pülverizasyon, atomizasyon ve sisleme adlarini alir. Buna göre ilaçlama makinalarina da sirasiyla pülverizatör, atomizör ve sisleyici adi verilir. Ilaç veya besin takviyesi karistirilmis su depodan alinir ve basinç altinda püskürtme memelerine iIetiIir. Basinçli sivi memelerden çikarken pülverize olur, diger bir deyisle parçalanarak küçük damlaciklar haline gelir. Damlacik çapi genellikle 150 um'den daha büyüktür. Pülverizatörlerde, depodan ilacin emilmesini ve püskürtme elemaninin basinçla gönderilmesini saglayan bir pompa bulunur. Pülverizatörlerde ayrica valf, fitre, karistirici, hava deposu gibi devre elemanlari ile ilaç normunu (miktarini) düzenleyen dozaj ünitesi de bulunur. Pülverizatörlerin püskürtme ya da dagitma elemani bitki özelliklerine göre farkli yapilista olurlar. Buna göre bahçe ya da tarla pülverizatörü adi verilir. Tarla pülverizatörlerinde püskürtme elemani; dagitma borusu (bum) ve bunun üzerinde belirli araliklarla dizilmis memelerden olusur. Memelerin bas kisminda suyun çikisinda kirilarak küçük partiküller haline gelmesi saglanir. Uygulanacak ürünün ilacin içerigine göre ve ulasilacak mesafeye göre meme basliklari farklilik göstermektedir.
Memelerin (nozzle olarak da adlandirilir) dozaj ayari için meme yapisina göre üreticilerin önerdigi degerlerde basinç orani kullanilmasi en yüksek ilaçlama verimini saglayacagindan suyun basincinin ayarlanip görülebildigi ilaçlama makinasi regülatöründen yararlanilmaktadir.
Sekil 1, bulusa konu olan tirnakli tip regülatörlerde teknigin bilinen durumuna ait yapilanmasi perspektif genel görünümüne yer verilmistir. Tirnakli tip regülatöre ait kademeler görülmektedir.
Ilaçlama makinasi regülatörleri üzerinden farkli çalismalar yapilmistir. Üzerinde basinç ayarinin yapildigi bir kademe kolu bulunan tirnakli tip regülatörlerde en fazla 5 kademe basinç ayari yapilabilmektedir. Regülatörlerin tipine göre düsük orta basinç regülatörleri 40 bar basinca kadar çikabilmekte, yüksek basinç regülatörleri ise 100 bar basinca kadar ulasabilmektedir. Ilaçlamadan verim alinabilmesi için üretici tarafindan hesaplanarak sunulan basinç seviyesini tam olarak alabilmek için regülatör üzerinden kademe kolu ayarlanmalidir. Örnegin 14 bar basinca ulasmak istendiginde regülatör birinci kademeye getirilmekte yaklasik 10 bar basinç elde edildiginden 4 bar farki ayarlamak için diger giris ve çikislarin vanalarini deneme yanilma yoluyla saglamak gerekmektedir. Birden fazla çikisi olan regülatörlerde bu islem saglikli sonuç vermediginden memelerde istenilen basinca ulasmak mümkün olmaz. Hassas ayar yapilabilmesi için kademe kolunun çalisma prensibi yeterli degildir, örnegin 100 bar basinca ulasan bir pompa için 100 kademe konulmasi gereklidirfakat mümkün degildir.
Ayrica mevcut yapilanmalarda regülatör kapali konumdayken tam sizdirmazlik saglanamadigindan az miktarda da olsa sisteme su sizarak donma gibi olumsuzluklara neden olmaktadir.
Makinesinde/Pülverizatöründe Kullanilan Tahliye Vanasina Sahip Basinç Regülatörü Yapilanmasi” Baslikli patent müracaatinda bir regülatöre yer verilmistir. Söz konusu bulus özetinde “Bulus; tarimsal alanlarda yetistirilen agaçlari/bitk 5 ilerin belirli zaman araliklarinda ilaçlama islemini gerçeklestiren tarimsal ilaçlama makineleri/püIverizatörlerde, akiskan basincinin ayarlanmasinda kullanilan basinç regülatörünün (A) dagitici blok (2) kisminda vei'veya ana gövde (1) de ilaçlama sonrasi kalan akiskanin tahliye edilerek, olasi don tehlikesinde dagiticinin korunmasini saglayan tahliye vanasi/sistemi (5) ile ilgilidir." Denilmektedir. Bu basvuruda ilaçlama makinasi regülatörünün çalismasi detayli olarak anlatilmaktadir. Söz konusu üründe herhangi bir hassas basinç ayari bulunmamaktadir. Ilaçlama sonrasi kalan suyun donmamasi için bir tahliye mekanizmasindan bahsedilmis, hassas basinç ayarina yönelik bir çalisma yapilmamistir.
Sonuç olarak, yukarida anlatilan olumsuzluklardan dolayi ve mevcut çözümlerin konu hakkindaki yetersizligi nedeniyle tirnakli regülatör hassas ayar mekanizmasi ilgili bir gelistirme yapilmasi gerekli kilinmistir.
Bulusun Amaci Bulus, mevcut durumlardan esinlenerek olusturulup yukarida belirtilen olumsuzluklari çözmeyi amaçlamaktadir.
Bulusun ana amaci, ilaçlama makinalarinda ilaçli suyun bitkiler üzerine damlaciklar halinde gönderilmesi için kullanilan baslik (nozzle) tipine göre verimli debide su basincinin hassas ayarlanabilmesi için kullanilan tirnakli regülatörün hassas ayar mekanizmasi içermesidir.
Bulusun diger bir amaci, bahsedilen hassas ayar mekanizmasinin istenilen miktarda basinca ulasmasi için su geçisinin azaltilarak veya artirilarak basinç ayarina imkan veren, kapali konumdayken tam sizdirmazlik saglayarak sisteme sivi akisini durduran regülatör basinç odasi içermesidir.
Bulusun diger bir amaci, bahsedilen regülatör basinç odasi içerisinde yer alan su geçis boslugunun kontrolünü saglayan, ayar somunu vasitasi ile eksenel yönde hareket ettirilen burç içermesidir.
Bulusun diger bir amaci, ayar somununun çevrilerek ayarlanmasi sayesinde manometre üzerinde görülen basinç degerinin +-1 basinç hassasiyetiyle ayarlanmasina imkan saglanmasidir.
Bulusun yapisal ve karakteristik özellikleri ve tüm avantajlari asagida verilen sekiller ve bu sekillere atiflar yapilmak suretiyle yazilan detayli açiklama sayesinde daha net olarak anlasilacaktir ve bu nedenle degerlendirmenin de bu sekiller ve detayli açiklama göz önüne alinarak yapilmasi gerekmektedir.
Bulusun Anlasilmasina Yardimci Olacak Sekiller Sekil 1, bulusa konu olan tirnakli tip regülatörlerde teknigin bilinen durumuna ait yapilanmasi perspektif genel görünümüne yer verilmistir.
Sekil 2, bulusa konu olan tirnakli regülatör hassas ayar mekanizmasina ait unsurlandirilmis perspektif görünüme yer verilmistir.
Sekil 3, bulusa konu olan tirnakli regülatör hassas ayar mekanizmasina ait montajli perspektif genel görünümüne yer verilmistir.
Sekil 4, bulusa konu olan tirnakli regülatör hassas ayar mekanizmasina ait regülatör basinç odasinin unsurlandirilmis perspektif görünüme yer verilmistir.
Sekil 5, bulusa konu olan tirnakli regülatör hassas ayar mekanizmasina ait regülatör basinç odasinin alttan görünümüne yer verilmistir.
Parça Referanslarinin Açiklamasi A. Hassas ayar mekanizmasi Regülatör gövdesi Regülatör basinç odasi Basinç odasi Civatasi Sikma Civatasi Sikma basligi Membran lastigi Piston . Ayar tutucu 11. Somun civatasi 12. Ayar yayi 13. Pul 14. Ayar somunu . Ayar somunu civatasi 16. Ayar kolu tapasi 17. Manometre Çizimlerin mutlaka ölçeklendirilmesi gerekmemektedir ve mevcut bulusu anlamak için gerekli olmayan detaylar ihmal edilmis olabilmektedir. Bundan baska, en azindan büyük ölçüde özdes olan veya en azindan büyük ölçüde özdes islevleri olan elemanlar, ayni numara ile gösterilmektedir.
Bulusun Detayli Açiklamasi Mevcut bulus, yukarida bahsedilen gereksinimleri karsilayan, tüm dezavantajlari ortadan kaldiran ve ilave bazi avantajlar getiren tirnakli regülatör hassas ayar Bu detayli açiklamada, bulusa konu olan, hassas ayar mekanizmasi (A) tercih edilen yapilanmalari, sadece konunun daha iyi anlasilmasina yönelik olarak açiklanmaktadir.
Sekil 2, bulusa konu olan tirnakli regülatör hassas ayar mekanizmasina (A) ait unsurlandirilmis perspektif görünüme yer verilmistir. Regülatör gövdesi (1) üzerinde su geçis araligini belirlemek için üzerinde en az bir tahliye barindiran hassas basinç ayari ana unsuru olan regülatör basinç odasi (2), bahsedilen regülatör basinç odasinin (2) regülatör gövdesine baglanmasi için sabitleme elemani olan basinç odasi civatasi (3), bahsedilen regülatör basinç odasinin (2) içerisinde ileri geri hareketle karsilik gelen yatagina oturmak suretiyle su geçis debi kontrolünü saglayan burç (5), bahsedilen burç (5) yatagina oturarak tam kapali konumda tam sizdirmazlik saglayan oring (4), ayar somunu (14) çevrildiginde burç (5) üzerine baski yaparak ileri geri hareketinin saglanmasi için sirasiyla sikma civatasi (6), sikma basligi (7), membran lastigi (8), piston (9), ayar tutucu (10), somun civatasi (11), ayar yayi (12), pul (13), ayar somunu (14), ayar somunu civatasi (15), ayar kolu tapasi (16) yer almaktadir.
Sekil 3, bulusa konu olan tirnakli regülatör hassas ayar mekanizmasina (A) ait montajli perspektif genel görünümüne yer verilmistir. Ayar somunu (14) çevrildiginde degisen basinç degerinin görülerek hassas basinç ayarinin yapilmasi için kullanilan manometre (17) görülmektedir.
Sekil 4, bulusa konu olan tirnakli regülatör hassas ayar mekanizmasina (A) ait regülatör basinç odasinin unsurlandirilmis perspektif görünüme yer verilmistir.
Regülatör basinç odasinin (2) içerisinde konumlanclirilmis kapali konumda tam sizdirmazlik saglayan oring (4), bahsedilen regülatör basinç odasinin (2) içerisinde yataklanarak ileri geri hareketiyle su akis kontrolü yaparak basinç degerinin hassas ayarina imkan veren plastik, kauçuk, pirinç, alüminyum gibi materyallerden üretilen tercihen metalden mamul burç (5) görülmektedir.
Sekil 5, bulusa konu olan tirnakli regülatör hassas ayar mekanizmasina ait (A) regülatör basinç odasinin alttan görünümüne yer verilmistir. Bahsedilen regülatör basinç odasinin (2) regülatör gövdesine (1) montaji için en az bir adet basinç odasi civatasindan (3) yararlanilmaktadir. Çalisma Prensibi; Regülatörlerde basinç kontrolü için regülatöre gelen suyun akis kontrolünün farkli yöntemlerle saglanmasi mümkündür. Tirnakli tip regülatörlerde su basinç ayari kademe kolu üzerinden yapildigi için her bir kademede yaklasik 10 bar aralik degerleri elde edilmektedir. Hassas ayar regülatörümüz (A) üzerinde barindirdigi regülatör basinç odasi (2) sayesinde mevcut kademe yapisina ilave bir hareketle hassas su basincinin ayarlanmasini saglamistir. Mekanizma üzerinde yer alan ayar somunu (14) çevrildiginde ayar yayina (12) baski uygulayarak piston (9) ve bahsedilen pistona (9) bagli membran lastigi (8) ile sikma basligini (7) ileri dogru iter. Regülatör gövdesine (1) dogru yönde iletilen basinç içerisinden suyun geçtigi en az bir sivi girisi ve en az bir sivi çikisi barindiran regülatör basinç odasi (2) içinde hareketli burca (5) baski uygular.
Ayar somunu (14) vana benzeri yapisi sayesinde az miktarda çevrilmek suretiyle ayar yayina (12) degisken miktarda baski uyguladigindan basinç +-1 bar olacak sekilde hassas biçimde ayarlanabilmektedir. Bu sayede memelerin ihtiyaç duydugu degisken degerlerde 1 ila 100 bar arasinda basinç degeri hassasiyeti elde edilerek en iyi verimle ilaçlama veya gübreleme yapilabilmektedir. Özellikle kis sartlarinda makinanin içerisine su geçisinin devam etmemesi donma gibi Istenmeye durumlarla karsilasmamak için önemlidir. Kapali konumda iken akiskan geçisinin tamamen engellemesi için oring (4) kullanilmistir.

Claims (1)

  1. ISTEMLER Bulus; ilaçlama makinalarinda ilaçli suyun bitkiler üzerine damlaciklar halinde gönderilmesi için kullanilan baslik (nozzle) tipine göre verimli debide su basincinin hassas ayarlanabilmesi için kullanilan, çevrilerek hassas basinç ayarinin yapilmasina yarayan ayar somunu (14), regülatör üzerindeki aktif basinç degerini gösteren manometre (17) içeren tirnakli regülatör hassas ayar - Regülatör gövdesi (1) üzerinde su geçis araligini belirlemek için üzerinde en az bir tahliye barindiran hassas basinç ayari ana unsuru olan regülatör basinç odasi (2), - bahsedilen regülatör basinç odasinin (2) içerisinde ileri geri hareketle karsilik gelen yatagina oturmak suretiyle su geçis debi kontrolünü saglayan burç (5), - bahsedilen burç (5) yatagina oturarak tam kapali konumda tam sizdirmazlik saglayan oring (4), içermesi ile karakterize edilmektedir. istem 1'e uygun tirnakli regülatör hassas ayar mekanizmasi (A) olup, özelligi; regülatör basinç odasinin (2) regülatör gövdesine (1) sabitlenmesi için en az bir adet basinç odasi civatasi (3) içermesidir. Istem 1'e uygun tirnakli regülatör hassas ayar mekanizmasi (A) olup, özelligi; tercihen plastik esasli malzemeden mamul regülatör basinç odasi (2) elde edilmesidir.
TR2020/11708U 2020-07-22 2020-07-22 Tırnaklı regülatör hassas ayar mekanizması TR202011708U5 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/11708U TR202011708U5 (tr) 2020-07-22 2020-07-22 Tırnaklı regülatör hassas ayar mekanizması

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/11708U TR202011708U5 (tr) 2020-07-22 2020-07-22 Tırnaklı regülatör hassas ayar mekanizması

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR202011708U5 true TR202011708U5 (tr) 2020-09-21

Family

ID=75526113

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2020/11708U TR202011708U5 (tr) 2020-07-22 2020-07-22 Tırnaklı regülatör hassas ayar mekanizması

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR202011708U5 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US6341760B1 (en) Metering devices
US10391510B2 (en) Method for nozzle flow detection
EP3565398B1 (en) Configurable nozzle assembly and methods for same
CA2497693C (en) Nozzle with flow rate and droplet size control capability
EP0503804A1 (en) Pressure compensated HVLP spray gun
EP2659986A2 (en) Sprayer nozzle cartridge
EP2656922A2 (en) Sprayer nozzle apparatus
US11659828B2 (en) Systems and methods for fluid application including sectioned spray boom and section control valves for sectional pressure control
WO2001064351A2 (en) Valve controlled spraying system
US20170274400A1 (en) Nozzle Wear Out Detection System
DE102018203766A1 (de) Landwirtschaftliche Spritzvorrichtung
Giles Independent control of liquid flow rate and spray droplet size from hydraulic atomizers
US3933277A (en) Method and device for controlling fluid pressure
TR202011708U5 (tr) Tırnaklı regülatör hassas ayar mekanizması
DE102018208156A1 (de) Landwirtschaftliche Spritzdüseneinheit
Krebs et al. Development of a direct injection system without time lag for application of plant protection products
DE102018221442A1 (de) Landwirtschaftliche Spritzvorrichtung mit zumindest einer Spritzdüseneinheit zum Ausbringen eines Spritzmittels auf ein Feld
AU2018333393A1 (en) Device for dispensing a spraying agent
GB2326607A (en) Spray nozzle arrangement
Hanks et al. Variables affecting the use of positive displacement pumps to apply herbicides in ultralow volume
Karkee et al. 10 Automation of Pesticide Application Systems
WO2019174933A1 (de) Landwirtschaftliche spritzvorrichtung
US11285414B2 (en) Self-cleaning filtration system for use in agricultural sprayers
EP3706569A1 (de) Landwirtschaftliche spritzvorrichtung
Mustafid et al. Design of Automatic Spraying System for Liquid Pesticide Application on Cabbage Cultivation