TR202009509A2 - Otomati̇k hareketli̇ katli otopark - Google Patents

Otomati̇k hareketli̇ katli otopark Download PDF

Info

Publication number
TR202009509A2
TR202009509A2 TR2020/09509A TR202009509A TR202009509A2 TR 202009509 A2 TR202009509 A2 TR 202009509A2 TR 2020/09509 A TR2020/09509 A TR 2020/09509A TR 202009509 A TR202009509 A TR 202009509A TR 202009509 A2 TR202009509 A2 TR 202009509A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
parking
car park
automatic moving
storey car
feature
Prior art date
Application number
TR2020/09509A
Other languages
English (en)
Inventor
Bozbay Fati̇h
Original Assignee
Fatih Bozbay
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Fatih Bozbay filed Critical Fatih Bozbay
Priority to TR2020/09509A priority Critical patent/TR202009509A2/tr
Publication of TR202009509A2 publication Critical patent/TR202009509A2/tr

Links

Landscapes

  • Control Of Position, Course, Altitude, Or Attitude Of Moving Bodies (AREA)

Abstract

Buluş özellikle, birbirinden bağımsız bir şekilde birden fazla aracın park edebilmesini sağlayan, yol kenarlarına, eğimli yüzeylere ve/veya kot farkı olan alanlara kurulabilen otomatik hareketli katlı otopark ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME OTOMATIK HAREKETLI KATLI OTOPARK Teknik Alan Bulus genel olarak, birbirinden bagimsiz bir sekilde birden fazla aracin park edebilmesini saglayan otomatik hareketli katli otopark ile ilgilidir.
Bulus özellikle, birbirinden bagimsiz bir sekilde birden fazla aracin park edebilmesini saglayan, yol kenarlarina, egimli yüzeylere ve/veya kot farki olan alanlara kurulabilen otomatik hareketli katli otopark ile ilgilidir.
Teknigin Bilinen Durumu Günümüzde, otopark sorunu, özellikle merkezi yerlerde zahmetli bir hal almaktadir. Özellikle, büyük sehirlerde park alanlari yapilmasina ragmen, trafige çikan araç sayisi her geçen gün artmakta ve park edecek alan bulmak neredeyse imkansiz bir hale gelmektedir. Mevcutta var olan, geleneksel yol kenari park alanlari da düzensiz park edilmelerden dolayi kesmekes bir hal almaktadir. Dar araliklara park etmeye çalisan sürücüler yolun sikismasina ve trafik meydana gelmesine sebep olmaktadir. Ayrica engelli bireylerin kullanilmasi için ayrilan rampa önleri araçlarin park etmesi sebebiyle kapatilmaktadir. Benzeri sekilde yaya kaldirimlarinin isgal edilmesi çocuk ve pazar arabalariyla hareket eden insanlarin hareket edememesine sebep olmaktadir.
Yapilan arastirmalara göre, cadde ve sokaklarda olusan trafik yogunlugunun %70'i park etmeye çalisan veya yanlis yerlere park edilen araçlardan dolayi olusmaktadir.
Yine arastirmalara göre tasitlar gün içindeki zamanlarinin 1,5-2 saatlik bölümünü trafikte hareketli olarak diger zamanlarinin da yaklasik %90'ini park halinde geçirmektedir. Hali hazirda isyerlerinde veya evlerinde kendine özel park alani bulunanlar bile rahat bir sekilde araçlarini park edememektedirler. Ayrica bazi durumlarda, garaj kapilarinin önlerine dahi araç park edildigi görülmektedir.
Bütün bunlarin temel nedeni, ülkemizde ve dünyada sürücülerin varis noktalarinda otopark yerlerinin ihtiyaca oranla yetersiz olmasidir. Dünyada kalabalik sehir ve ilçelerde trafigin yogun oldugu merkezi bölgelerde genellikle arsa problemi de yasanmaktadir. Arsa fiyatlarinin pahali olmasi da bu problemin sebepleri arasinda yer almaktadir. Araçlarin gelisigüzel bir sekilde park edilmelerden dolayi da katli otomatik otoparklardan verim alinmasi zorlasmakta ve yeni sistem otoparklar yatirimcilarin ilgisini çekmemektedir.
Mevcutta var olan dikey çok katli araç kaldirma Iifti ve/veya otopark uygulamalarinda dikey bir hareket oldugu için araçlarin birbirine bagimli olmasi söz konusudur. Örnegin bir park tablasina araç park ettigini ve dikey bir sekilde yukari kaldirildigini altina sonrasinda da farkli bir aracin yukari kalmis olan tablanin altina girerek park ettigini düsündügümüzde, üstteki aracin çikmasi için dikey bir hareketle asagiya indirilmesi gerektiginden öncelikle alttaki aracin çikmasi gerekmektedir. Yani bu araçlar birbirine bagimlidir, alttaki araç çikmadan üstteki araç parklanmasini sona erdiremez. Ayrica, bu sistemler dikey hareket temelli oldugundan egimli ve/veya kot farki olan alanlara kurulmalari mümkün degildir. Ancak bizim bulusumuzda hareketin tamamen dikey olmamasi sebebiyle park edecek araçlarin birbirinden bagimsiz olarak park etmesi mümkündür. Ayrica zeminde bulunan yapilanmasi araciligiyla egimli ve/veya kot farki olan alanlara kurulmasi mümkündür.
Teknigin bilinen durumundaki TR 2014/02115 numarali basvuruda bir hidromekanik çift katli otopark sisteminden bahsedilmektedir. Söz konusu bulus, en azindan karsilikli iki kolona sahip bir iskelet, kolonlarin arasinda saglanmis bir araç platformu, araç platformu ile kolonlarin irtibatini saglayacak sekilde araç platformunun kolonlara bakan tarafina irtibatli birer platform yari sacina sahip bir çift katli otopark sistemidir. Yenilik olarak; platform yan saçlari üzerinde saglanan birer es çalisma saci, kolon üzerinde dikeyde saglanan bir piston koluna sahip bir piston, piston kolu üzerinde saglanan bir zincir yatagi üzerinde araç platformunu düseyde hareket ettirecek sekilde hareket eden ve bir ucundan kolona veya zemine, bir ucundan da es çalisma saçina zincir baglantisi blogu ile irtibatli bir zincir, araç platformunun düseyde hareketine kilavuzluk yapmak üzere kolon üzerinde saglanmis bir kremayer disli ve es çalisma saci üzerine irtibatli ve kremayer disli üzerinde hareket eden bir pinyon disli içermektedir. Ancak bahsedilen basvuruda araçlarin birbirine bagimli olarak park etmeleri dikey hareket sebebiyle engellenememektedir.
Teknigin bilinen durumundaki bir diger doküman olan DE412989602 yayin numarali dokümanda ise, karayolunun yaninda sürgülü ve kaldirici platformlu sabit ve hareketli portallara sahip çok seviyeli araç park sisteminden bahsedilmektedir. Çok seviyeli park sistemi, bir yola (R) paralel sabit bir portala sahiptir ve bir araci park etmek için yeterli bir mesafe için ikincisinin park seridinden geri çekilmistir. Portal içi bos bölümlerdedir ve altta ve yarida, yolun dik açilarinda kilavuzlara sahiptir. Zincir dislileri ve zincirleri olan motorlar alt kilavuzlari alt kilavuzlar boyunca yuvalar halinde hareket ettirir ve içi bos bilesenlerle ayni sekilde bir mobil portal sabit olani kaplayacak kadar büyüktür ve kilavuzlarda ve kaldirma vincinde motorlari direklerin yukari ve asagi hareket eden kilavuz gövdelerine sahip üst platforma bagli halatli tamburlar tahrik eder. Bulus incelendiginde araçlarin bagimli parklanmasinin engellendigi görülmektedir. Ancak bahsedilen bulusta, ayri ayri zaman dilimlerinde dikey ve yatay hareketler bulundugundan dolayi ve de uygun zemin yapilanmasinin bulunmamasindan dolayi bu bulusun kot farki olan veya egimli bir yapilanmasi bulunan alanlara monte edilerek kullanilmasi mümkün degildir. Ayrica, aracin park halinde sabit bir sekilde tutulmasi için 4 adet düz yapilanmali direge ihtiyaç duyulmustur. Bizim basvurumuzda egimli 2 adet direkle bu teknik fayda daha kisa ve daha ucuz bir yoldan saglanmis olur.
Sonuç olarak, yukarida anlatilan olumsuzluklardan dolayi ve mevcut çözümlerin konu hakkindaki yetersizligi nedeniyle ilgili teknik alanda bir gelistirme yapilmasi gerekli kilinmistir.
Bulusun Amaci Bulus, mevcut durumlardan esinlenerek olusturulup yukarida belirtilen olumsuzluklari çözmeyi amaçlamaktadir.
Bulusun ana amaci, birbirinden bagimsiz bir sekilde birden fazla aracin park edebilmesini saglayan otomatik hareketli katli otopark ortaya koymaktir. Bulus böylelikle geleneksel parklanmada, bir aracin park edebilecegi bir alana çok sayida araç park edilmesini saglayacaktir.
Bulus bir diger amaci, birbirinden bagimsiz bir sekilde birden fazla aracin park edebilmesini saglayan, yol kenarlarina, egimli yüzeylere ve/veya kot farki olan alanlara kurulabilen otomatik hareketli katli otopark ortaya koymaktir.
Bulus diger bir amaci, bisiklet yollari ve yaya yollarinin genislemesini saglayacak otomatik hareketli katli otopark ortaya koymaktir. Yol kenarina kurulan bulusun altinda kalan alana araç park edilmemesi durumunda bu alan yaya yolu ve/veya bisiklet yolu olarak kullanilabilmektedir. Böylelikle kaldirimlar Kaldirimlari kaldiririz, park makinasi iki ayak arasina çiçeklik ve ara ara çöp konteyniri koyar, bir kismini da bisiklet park yeri yapariz. Kaldirimlar kalktigi için belediye süpürme araçlari da yaya yolunu, bisiklet yolunu hem de araç yolunu tertemiz süpürüp yikayabilir. Yollarin temizligine park etmis araçlar engel olmaz. Bisiklet yolu ve yaya yolu arasinda yagmur su gideri konulacak kanalin üstü ufak yuvarlak delikli mazgalla kapatilacaktir. Böylece çarpik park etmenin önüne geçilmis olur.
Bulus bir baska amaci, derin bir çukur açilmasina gerek kalmadan kurulabilecek otomatik hareketli katli otopark ortaya koymaktir.
Bulus baska bir amaci, sadece yol kenarlarinda degil hastane, otel, açik saha otoparklari, alisveris merkezleri ve hatta yükseklikleri ve insaat özellikleri uyan eski katli otoparklara dahi uygulanabilecek otomatik hareketli katli otopark ortaya koymaktir.
Bulus bir diger amaci, toplu tasima araçlarinin yolcu alip indirmesini güvenli bir sekilde yapmasini saglayan otomatik hareketli katli otopark ortaya koymaktir.
Bulus bir baska amaci, park etmeyi kolaylastirarak engelli ve park etme konusunda acemi olan sürücülere manevra ihtiyacini ortadan kaldirarak yardimci olacak otomatik hareketli katli otopark ortaya koymaktir.
Bulus diger bir amaci, park etme islemi sirasinda uyari veren ve acil durumlarda duran böylelikle kullanicilarin güvenli bir sekilde araçlarini park etmelerini saglayan otomatik hareketli katli otopark ortaya koymaktir.
Bulus baska bir amaci, sokak aydinlatma direkleri yerine makinenin direklerinin kullanilmasiyla çok fonksiyonlu olarak çalisabilen saglayan otomatik hareketli katli otopark ortaya koymaktir.
Bulusun bir diger amaci, uygulama sayesinde sürücüleri bos otoparka yönlendirerek hem zaman hem de yakit tasarrufu saglayan otomatik hareketli katli otopark ortaya koymaktir.
Yukarida anlatilan amaçlari yerine getirmek üzere bulus, araçlarin birbirinden bagimsiz bir sekilde park edebilmesini saglayan, yol kenarlarina, egimli yüzeylere ve/veya kot farki olan alanlara kurulabilen otomatik hareketli katli otopark olup, karsilikli konumlandirilmis, egimli yapiya sahip otoparkin tasiyiçilik islevini gören en az iki kizak yollu ana park diregi, bahsedilen kizak yollu ana park direklerinin önüne yerlestirilen, araçlarin üzerine park ettigi, bahsedilen kizaklarin üzerinde asagi vei'veya yukari yönde hareket edebilen en az bir üst kat park tablasi, üst kat park tablasi zemin hizasina indirildiginde zeminden içeriye dogru konumlanan ve üst kat park tablasinin kizak yollu ana park direginin kizaklari üzerinde asagiya ve/veya yukariya hareket etmesini saglayan en az bir üst tabla kaldirma kolu, bahsedilen üst kat park tablasinin kizak yollu ana park direklerinin arasinda asagi ve/veya yukari hareket etmesini saglayan en az bir ana bahsedilen ana motora bagli olan halatin, ana motorun dönmesi sayesinde sarilarak üst kat park tablasinin kizak yollu ana park direginin kizaklari içerisinde yukariya kaldirilmasini saglayan en az bir halat tam buru, bahsedilen ana motora bagli olan halatin, ana motorun dönmesi sayesinde çözülerek üst kat park tablasinin kizak yollu ana park direginin kizaklari üzerinde asagiya indirilmesini saglayan ve kizaklar içerisinde hareket eden halatin sürtünmesini engelleyen en az bir avare halat makarasi, bahsedilen üst tabla kaldirma kolu ile kizak yollu ana park direginin birbirine baglanmasini saglayan en az bir yatak, bahsedilen üst tabla kaldirma koluna baglanan, üst kat park tablasinin üzerinde hareket ettigi en az bir üst tabla kirisi, bahsedilen üst tabla kirisine bagli ve kizak yollu ana park direginin kizaklari üzerinde çalisan en az bir yatakli teker, bahsedilen yatakli tekerin ucunda bulunan, halatin kizak yollu ana park direginin kizaklari içerisinden geçirilerek halat tamburuyla irtibatlanmasini saglayan en az bir makara, bahsedilen üst kat park tablasinin asagi indirilmesi sirasinda üst kat park tablasinin yavas yavas salinmasini saglayarak asagiya düsmesini engelleyen en az bir piston, bahsedilen üst kat park tablasi yukariya kaldirildiginda zeminin içerisinden yukariya dogru hareket ederek, zeminde olusan boslugun doldurulmasini saglayan en az bir yol düzleme birimi, otomatik hareketli katli otoparkin altina konumlandirilan, otoparkin kurulacagi zeminde egimli yüzeyler ve/veya kot farki olan alanlar olsa dahi otoparkin zemine göre yüksekliginin ayarlanmasini saglayan en az bir makine tabani, bahsedilen yol düzleme biriminin asagi ve yukari hareketini saglayan en az bir yol düzleme birimi motoru, bahsedilen yol düzleme birimi motorundan aldigi hareketi aktarma birimine ileten en az bir mafsal, bahsedilen aktarma biriminden aldigi hareketi yol düzleme birimine iletilerek, yol düzleme biriminin hareket etmesini saglayan, en az bir biyel kolu alt yatagi ve en az bir biyel kolu üst yatagi arasinda yerlestirilen en az bir biyel kolu, otomatik hareketli katli otoparkin elektronik aksaminin, çalistirilmasi durdurulmasi ve kontrol edilmesini saglayan yazilimin yüklü oldugu en az bir kontrolör, kullanicinin ödeme yapmasini, park etme ve aracini alma komutlarinin verilmesini saglayan, bahsedilen kontrolör ile haberlesen en az bir ödeme ve komut birimi, park etme ve/veya araç alma komutu geldiginde asagi inerek seritten yeni bir araç gelmesini engelleyen, park etme ve/veya araç alma islemi bittiginde yukari kaldirilarak seridin trafige açilmasini saglayan, bahsedilen kontrolöre bagli en az bir serit kapatma diregi, içermektedir.
Bulusun yapisal ve karakteristik özellikleri ve tüm avantajlari asagida verilen sekiller ve bu sekillere atiflar yapilmak suretiyle yazilan detayli açiklama sayesinde daha net olarak anlasilacaktir ve bu nedenle degerlendirmenin de bu sekiller ve detayli açiklama göz önüne alinarak yapilmasi gerekmektedir.
Bulusun Anlasilmasina Yardimci Olacak Sekiller Sekil 1. bulus konusu otomatik hareketli katli otoparkin temsili görünümüdür.
Sekil 2. bulus konusu otomatik hareketli katli otoparkin makine tabani yapilanmasinin temsili görünümüdür.
Sekil 3. bulus konusu otomatik hareketli katli otoparkin makine tabani yapilanmasinin perspektif ve kesit temsili görünümleridir.
Sekil 4. bulus konusu otomatik hareketli katli otoparkin biyel kolu yapilanmasinin temsili görünümüdür.
Sekil 5. bulus konusu otomatik hareketli katli otoparkin biyel kolu yapilanmasinin bir diger temsili görünümüdür.
Sekil 6. bulus konusu otomatik hareketli katli otoparkin yol düzleme biriminin yapilanmasinin bir diger temsili görünümüdür.
Sekil 7. bulus konusu otomatik hareketli katli otoparkin mafsal yapilanmasinin temsili görünümüdür.
Sekil 8. bulus konusu otomatik hareketli katli otoparkin kelebek yapilanmasinin temsili görünümüdür.
Sekil 9. bulus konusu otomatik hareketli katli otoparkin üst tabla kaldirma kolu ve yatak yapilanmalarinin temsili görünümleridir.
Sekil 10. bulus konusu otomatik hareketli katli otoparkin üst tabla kaldirma kolunun montaj yapilanmasinin temsili görünümüdür.
Sekil 11. bulus konusu otomatik hareketli katli otoparkin üst tabla kirisi, yatakli teker ve makara yapilanmalarinin temsili görünümleridir.
Sekil 12. bulus konusu otomatik hareketli katli otoparkin avare halat makarasi yapilanmasinin temsili görünümüdür.
Sekil 13. bulus konusu otomatik hareketli katli otoparkin halat tamburu yapilanmasinin temsili görünümüdür.
Sekil 14. bulus konusu otomatik hareketli katli otoparkin kizak yollu ana park direk yapilanmasinin ve yatakli tekerin hareket ettigi alanin temsili görünümleridir.
Sekil 15. bulus konusu otomatik hareketli katli otoparkin boyuna yapilanmasinin temsili perspektif görünümüdür.
Sekil 16. bulus konusu otomatik hareketli katli otoparkin enine yapilanmasinin temsili perspektif görünümüdür.
Sekil 17. bulus konusu otomatik hareketli katli otoparkin çalismasinin asamali olarak temsili kesit görünümüdür.
Parça Referanslarinin Açiklamasi 1. Üst Kat Park Tablasi 2. Halat Tamburu 4. Halat . Yol Düzleme Birimi 6. Üst Tabla Kaldirma Kolu 7. Zemin Park Tablasi Avare Halat Makarasi Makine Tabani Biyel Kolu Alt Yatagi Aktarma Birimi Biyel Kolu Biyel Kolu Üst Yatagi Yol Düzleme Birimi Motoru Tambur Mili Kelebek Baglanti Elemani Üst Tabla Kirisi Yatakli Teker Merkezleme Pulu Kontrolör Uygulama Ödeme ve Komut Birimi Serit Kapatma Diregi Avare Halat Makara Mili Piston . Emniyet Valfi 31.Zemin Vagon Rayi 32.Zemin Park Tablasi Hareket Dislisi Bulusun Detayli Açiklamasi Bu detayli açiklamada, bulusa konu olan otomatik hareketli katli otopark sadece konunun daha iyi anlasilmasina yönelik olarak, hiçbir kisitlayici etki olusturmayacak sekilde açiklanmaktadir.
Bu sistemde yaya yolu genisligi hariç tek yönlü yolda 5 metre, gidis gelis yolda ise en az 7,5 metre en az yol genisligine ihtiyaç duyulmaktadir.
Sekil 1, araçlarin birbirinden bagimsiz bir sekilde park edebilmesini saglayan, yol kenarlarina, egimli yüzeylere ve/veya kot farki olan alanlara kurulabilen otomatik hareketli katli otoparkin temsili görünümüdür. Bulus konusu otopark, karsilikli konumlandirilmis, egimli yapiya sahip otoparkin tasiyicilik islevini gören kizak yollu ana park diregi (3), bahsedilen kizak yollu ana park direklerinin (3) önüne yerlestirilen, araçlarin üzerine park ettigi, bahsedilen kizaklarin üzerinde asagi ve/veya yukari yönde hareket edebilen üst kat park tablasi (1), üst kat park tablasi (1) zemin hizasina indirildiginde zeminden içeriye dogru konumlanan ve üst kat park tablasinin (1) kizak yollu ana park direginin (3) kizaklari üzerinde asagiya ve/veya yukariya hareket etmesini saglayan üst tabla kaldirma kolu (6), bahsedilen üst kat park tablasinin (1) kizak yollu ana park direklerinin (3) arasinda asagi ve/veya yukari hareket etmesini saglayan ana motor ve bahsedilen ana motora bagli olan halatin (4), ana motorun dönmesi sayesinde sarilarak üst kat park tablasinin (1) kizak yollu ana park direginin (3) kizaklari içerisinde yukariya kaldirilmasini saglayan halat tamburu (2) içermektedir.
Sekil 13'te görülen halat tamburu (2) üst kat park tablasinin (1) hareket ettirilmesinde kullanilir. Halat tamburunun (2) boyutlari halatin (4) kalinligina ve uzunluguna göre ayarlanmaktadir. Bahsedilen halatin (4) halat tamburuna (2) tek sira halinde sarilmasi halatin (4) karismasini önleyecektir. Eger tek sira sarim yapilamazsa üst kat park tablasinin (1) hareketinde sorun yasanmaktadir. Kizak yollu ana park direklerinin (3) uzunlugunda göre halat (4) kalinligi seçilebilir. Bahsedilen halat tamburunun (2) genisligi, halatin (4) kalinligina bölünerek kaç sarim olusacagi tespit edilebilir. Halat (4) uzunlugunun sarim sayisina orani ise tekrardan 'IT (pi) sayisina -tercihen 3,14- bölündügünde halat tamburunun (2) çapi ortaya çikar. Bahsedilen halat tamburunun (2) çapina göre uygun redüktör (sanzuman) seçilerek, redüktör ve devir sayisi ile ana motorun gücüne erisilebilir.
Sokaklardaki aydinlatma direkleri bulunduklari yerden kaldirip, kizak yollu ana park direklerine (3) aydinlatma aparati montaji yapilabilir. Uygun görülen yerlerde otoparkin üzeri güneslik/yagmurluk ile örtülebilir.
Bulusun tercih edilen bir yapilanmasinda, bahsedilen halat tamburunun (2) konumunun ayarlanmasini ve dönme hareketi sirasinda yatayda hareket ederek halatin (4) dolasmasinin önlenmesini saglayan merkezleme pulu (23) bulunmaktadir.
Bulusun tercih edilen bir diger yapilanmasi, bahsedilen halat tamburunun (2) kizak yollu ana park diregine (3) monte edilmesini saglayan tambur milini (16) içerir.
Ayrica bulus konusu otomatik hareketli katli otopark, bahsedilen ana motora bagli olan halatin (4), ana motorun dönmesi sayesinde çözülerek üst kat park tablasinin (1) kizak yollu ana park direginin (3) kizaklari üzerinde asagiya indirilmesini saglayan ve kizaklar içerisinde hareket eden halatin (4) sürtünmesini engelleyen avare halat makarasi (8) bulunmaktadir. Bahsedilen avare halat makarasi (8) tercih edilen bir yapilanmada en az 2 adet kullanilmaktadir. Halat (4) yukari palanga sistemiyle kaldirilmaktadir. Yükü 2'ye bölecek olan bu sistemde sabit uçlu olacak olan halat (4) sadece sarilip toplanacagi için sürtünme avare halat makaralarina (8) bindirilerek azaltilmis olur.
Bahsedilen avare halat makaralari (8) kizak yollu ana park direklerine (3) yerlestirilir.
Böylece egri düzlemde hareket eden halatin (4) sürtünmesi minimuma indirilmis olur.
Sekil 12'de ayri ayri görülen avare halat makaralari (8) birbirinden bagimsiz olarak çalisabilmektedir ve ölçüsü kullanilacak olan halatin (4) kalinligina baglidir. Halatin (4) kalinligi ise, kizak yollu ana park diregi (3), yol durumu ve aracin yerlestirilecegi yükseklige göre hesaplanir.
Bulus, bahsedilen üst tabla kaldirma kolu (6) ile kizak yollu ana park direginin (3) birbirine baglanmasini saglayan yatak (18) ve bahsedilen üst tabla kaldirma koluna (6) baglanan, üst kat park tablasinin (1) üzerinde hareket ettigi üst tabla kirisi (20) içerir.
Bulusun tercih edilen bir yapilanmasinda, üst tabla kaldirma kolu (6) ve kizak yollu ana park direkleri (3) ile üst kat park tablasi (1) ve üst tabla kirisi (20) baglantilari perno (19) ile gerçeklestirilmektedir.
Bulusta, bahsedilen üst tabla kirisine (20) bagli ve kizak yollu ana park direginin (3) kizaklari üzerinde çalisan yatakli teker (21), bahsedilen yatakli tekerin (21) ucunda bulunan, halatin (4) kizak yollu ana park direginin (3) kizaklari içerisinden geçirilerek halat tamburuyla (2) irtibatlanmasini saglayan makara (22) ve bahsedilen üst kat park tablasinin (1) asagi indirilmesi sirasinda üst kat park tablasinin (1) yavas yavas salinmasini saglayarak asagiya düsmesini engelleyen piston (29) da vardir.
Bulusun tercih edilen bir yapilanmasinda, bahsedilen pistona (29) baglanarak üst kat park tablasinin (1) güvenli bir sekilde asagiya indirilmesini saglayan emniyet valfi (30) bulunmaktadir.
Bulusun tercih edilen baska bir yapilanmasi, bahsedilen üst tabla kaldirma kolu (6) ile pistonun (29) birbirine monte edilmesini saglayan kelebek baglanti aparatini (17) içerir.
Bu yapilanma ayrica, kelebek baglanti aparatinin (17) biyel koluna (12) baglanarak yol düzleme birimini (5) çalistiran delikli levyeyi de içerir.
Bulusun tercih edilen bir diger yapilanmasi, bahsedilen makaranin (22) yatakli tekere (21) monte edilmesini saglayan avare halat makara milini (28) içermektedir.
Otomatik hareketli katli otopark, bahsedilen üst kat park tablasi (1) yukariya kaldirildiginda zeminin içerisinden yukariya dogru hareket ederek, zeminde olusan boslugun doldurulmasini saglayan yol düzleme birimi (5) ve otomatik hareketli katli otoparkin altina konumlandirilan, otoparkin kurulacagi zeminde egimli yüzeyler vei'veya kot farki olan alanlar olsa dahi otoparkin zemine göre yüksekliginin ayarlanmasini saglayan makine tabani (9) bulunmaktadir.
Sekil 3`te gösterilen makine tabani (9) zemin içerisine koyularak seviye ayari yapilabilmektedir. Görülen kanallarin her biri bir tabla içindir ve tabla sayisi kadar kanal olusturularak makine tabaninin (9) güçlendirilmesi saglanabilir. Makine tabani (9) ayrica üst kat park tablasinin (1) zemine inmesini de saglamaktadir.
Bulus ayrica, bahsedilen yol düzleme biriminin (5) asagi ve yukari hareketini saglayan yol düzleme birimi motoru (15), bahsedilen yol düzleme birimi motorundan (15) aldigi hareketi aktarma birimine (11) ileten mafsal (13), bahsedilen aktarma biriminden (11) aldigi hareketi yol düzleme birimine (5) iletilerek, yol düzleme biriminin (5) hareket etmesini saglayan, biyel kolu alt yatagi (10) ve biyel kolu üst yatagi (14) arasinda yerlestirilen biyel kolu (12), otomatik hareketli katli otoparkin elektronik aksaminin, çalistirilmasi durdurulmasi ve kontrol edilmesini saglayan yazilimin yüklü oldugu kontrolör (24), kullanicinin ödeme yapmasini, park etme ve aracini alma komutlarinin verilmesini saglayan, bahsedilen kontrolör (24) ile haberlesen ödeme ve komut birimi (26) ve park etme ve/veya araç alma komutu geldiginde asagi inerek seritten yeni bir araç gelmesini engelleyen, park etme ve/veya araç alma islemi bittiginde yukari kaldirilarak seridin trafige açilmasini saglayan, bahsedilen kontrolöre (24) bagli serit kapatma diregi (27) içerir.
Bulusun tercih edilen bir yapilanmasinda, bahsedilen serit kapatma diregi (27) herhangi bir araç çarpmasi durumunda hasar olusmasini azaltmak amaciyla plastikten mamuldür.
Bulusun tercih edilen bir diger yapilanmasinda, bahsedilen yol düzleme birimi motorunun (15) hareketini düzenleyebilmek için redüktörlü bir motor tercih edilmistir.
Bulusun tercih edilen bir diger yapilanmasinda, bahsedilen aktarma biriminin (11) kare Bulusun tercih edilen bir yapilanmasinda, bahsedilen mafsal (13) her yönden gelen hareketin aktarimini saglamak üzere çiftli mafsal olarak seçilmistir.
Bulusun ana yapilanmasinda üst kat park tablasi (1) ile zemin arasinda araç bulunmadigi için bu alan istenen sekilde kullanilabilir. Otoparkin kuruldugu yerlerde, gelisi güzel park edilemeyecegi için toplu park alanlari da rahatlamis olacaktir.
Dolu/bos fark etmeksiniz otopark önüne park yapip islem yapilmasini engelleyen sürücülerin araçlari, algilama ekipmanlari ve kontrolörün (24) gönderdigi sinyal ve konumla bulundugu yerden yetkililere haber verilerek çektirilebilecektir. Bu sayede trafik ekipleri yogun trafikte aksama kadar araçlarinizi kaldirin diye plaka okumaktan da kurtulmus olacaklardir. Çok yogun merkezi yerlerde ise bulunan atil küçük arsalarda özel otopark yapilarak park sorunu ciddi oranda azalmis olacaktir.
Bulusun tercih edilen bir yapilanmasi, bahsedilen kizak yollu ana park direklerinin (3) arasina üst kat park tablasi (1) ile yan yana duracak sekilde yerlestirilen, üst kat park tablasi (1) yukariya kaldirildiginda altinda kalan alana da araç park edebilmesini saglayan zemin park tablasi (7), bahsedilen arasina üst kat park tablasi (1) yukariya kaldirilarak araç park ettikten sonra ve/veya zemin park tablasindaki (7) araç teslim edilirken, zemin park tablasinin (7) altinda bulunarak zemin park tablasinin (7) zemin seviyesinden yukariya kaldirilmasini saglayan zemin vagon rayi kaldirma birimi, bahsedilen zemin park tablasi (7) zemin seviyesinden yukariya kaldirildiktan sonra, zemin park tablasinin (7) yatay düzlemde ileri ve/veya geri hareket ettigi zemin vagon rayi (31) ve zemin park tablasinin (7) zemin vagon rayi (31) üzerinde yatay düzlemde ileri ve/veya geri hareket etmesini saglayan zemin park tablasi hareket dislisi (32) içerir.
Bulusun tercih edilen bir diger yapilanmasi, sürücülerin mobil cihazlarina indirerek, bos otopark makinelerini görmelerini, eger bos park yeri yoksa isaretleme yaparak bos park alani olustugunda bilgilendirme almalarini, sürücülerin yakindaki bos park alanlarina yönlendirilmelerini ve parklanma ödemesi yapabilmelerini saglayan uygulamayi (25) içermektedir. Her mahalle ve sokagin bir ismi, sokak numarasi vardir. Bu sokaklara konan otoparklara da numara verilip uygulamaya (25) yüklenecektir. Bu uygulamayi (25) sürücüler mobil cihazlarina (cep telefonu, tablet v.b.) indirebileceklerdir. Sürücüler gidecegi yerin adresini yazdigi zaman o bölgedeki bos otoparklari uygulama (25) sayesinde görebilecektir. Bos yer bulamazsa (zaman aralikli) bölümünü isaretleyerek, bos park yeri oldugunda sürücüye mesaj atilabilir. Sürücü en yakin park alanina yönlendirilebilir. Sürücü bos park yeri telefonunda gördügünde park yeri ücretini çevrimiçi (online) olarak ödedigi zaman sistem sürücüye bos otoparkin konumu atilir.
Bu sayede sürücü vaktini, yakitini bos yere harcamayacaktir. Trafik yogunlugu da hafifleyecektir.
Bulusun tercih edilen baska bir yapilanmasinda, aracin kaldirilmasi ve/veya indirilmesi sirasinda eger araç hareket ederse bahsedilen kontrolöre (24) sinyal göndererek, kontrolörün (24) kaldirilma ve/veya indirilme islemini durdurmasini saglayacak sensörü bulunmaktadir. Bu yapilanmada ayrica, bahsedilen sensörden sinyal gelmesi durumunda çevrede bulunan insanlarin sesli vefveya görsel olarak uyarilmasini saglayan ikaz birimi de bulunabilir. Yine benzer sekilde sensör ve ikaz birimi, otoparkin çalismasi esnasinda üst kat park tablasinin (1) altinda/üstünde canli ve/veya cansiz bir engel olmasi durumunda da kullanilabilir. Böylece tabla hareketlerinde, tablanin altinda veya tabla üstünde en ufak kipirdama olursa sistem otomatik olarak durdurulacak ve/veya hareketlerinde ufak bir ikaz bilgisi verilebilecektir.
Bulusun tercih edilen diger bir yapilanmasinda ise, yola yerlestirilen toplu tasima araci tablasinin yatay düzlemde hareketlerinin kontrol edilmesini saglayan uzaktan kumanda bulunmaktadir. Bu tercihe edilen yapilanmada, toplu tasima araçlarinin duraklara giris/çikis yöntemleri degistirilmis olur. Toplu tasima araçlari duraklarina önlerine yerlestirilecek olan toplu tasima araci tablasinin üstünde duracaktir. Toplu tasima araci tablasi 90 derece açiyla yolun kenarinda çekilerek yanastirilir. Yolcu indirme ve/veya bindirme islemi tamamlandiginda tekrar yoluna çikaracaktir. Toplu tasima sürücüsü toplu tasima araci tablasinin üzerinde durdugunda soför uzaktan kumanda ile toplu tasima araci tablasinin hareket ettirilmesi islemlerini yapacaktir. Toplu tasima araci tablasinin giris/çikislarda tercihen 15 cm yukari da kaldirilabilir. Giris/Çikis islemleri yaklasik 10 saniye kadar sürecektir. Toplu tasima araçlarinin tekrar yola çikmasi esnasinda serit kapatma diregi (27) aracin çikacagi seridi bir bariyer gibi kapatarak herhangi bir kaza olusmasini önleyebilir. Böylelikle, soförün aynaya bile bakmasina gerek kalmayacaktir.
Yol kenarlarina üst üste araç park edildiginde isyeri ve konut sahipleri buna itiraz edebilirler. Bu duruma çözümüm olarak, araç istif seviyeleri isyeri ve konut sakinlerinin cam hizasindan baktiklarinda üst üste park edilmis araçlari görmeyecekleri sekilde ayarlanabilir. Örnegin, yol kenarlarinda ilk katlarin konut ve/veya isyeri yükseklikleri yaklasik 3-4 metredir, biz üst kata koyacagimiz araci ilk kattaki konut ve/veya isyeri pencere/vitrininin bittigi yükseklikle, üst kattaki konut ve/veya isyeri pencere/vitrininin basladigi yüksekli arasina gelecek sekilde ayarlayabiliriz. Bu durumda iki katin pencere/vitrininin arasinda kalacak olan istiflenmis araçlar cam hizasindan bakildiginda görülmeyecektir. Yüksekligi 8 metreyi geçmeyen kisilerin, özel mülklerinde araçlarini balkon önlerine kadar çikartabiliriz.
Park süresi makinenin kat sayisina bagli 10-20 saniye arasindadir. Park islemlerinde kontrolör (24) serit kapatma diregi (27) ile seridi kapatarak kaza olusmasini engelleyecektir. Park islemi kartli ve/veya sifreli olacagi için park halindeki araçlar çalinamayacaktir. Sürücüler sistemi çalistirmadan araçlarini alamayacaktir.
Anlasilabilecegi gibi bulusun ana yapilanmasinda otoparkin altina araç park edilmezken, alternatif bir yapilanma olarak bu alan da zemin park tablasi (7) sayesinde otopark alani olarak kullanilabilir.
Bulusun çalismasi asagidaki sekilde gerçeklesecektir; Sürücü park yapacagi zaman, aracini park yapmak isteyen sürücü aracini üst kat park tablasi (1) üzerine birakir, el frenini çeker, araç viteste olacak sekilde araçtan iner ve aracini kilitler. Ödeme ve komut birimi (26) sayesinde, park yap komutu verir ve serit kapatma diregi (27) seridi trafige kapatarak park islemi baslatilir. Ana motor, kizak yollu ana park diregi (3) üzerinde bulunan halati (4) halat tamburuna (2) sarmaya baslar. Bu sekilde üst kat park tablasi (1) yukari kalkmaya baslar. Sonrasinda, yol düzleme birimi (5) üst tabla kaldirma kolunun (6) yolda olusturdugu boslugu doldurarak yolu düzeltmis olur. Üst kat park tablasi (1) yukari kaldirilir ve park islemi tamamlanir. Serit kapatma diregi (27) kaldirilarak serit trafige açilir.
Eger zemin park tablali (7) tercih edilen yapilanma kullaniliyorsa serit kapatma diregi (27) açilmaz. Bunun yerine, zemin vagon rayi kaldirma birimi, zemin park tablasini (7) zemin ile temasi kesilecek yükseklikte kaldirilir. Ardindan, zemin park tablasi hareket dislisi (32), zemin park tablasini (7) yana hareket ettirerek, ana park direginin (3) önüne dogru bir araç park edebilecek kadar çikarir. Bu durumda aslinda zemin park tablasi (7), üst kat park tablasinin (1) bos oldugu konumdadir. Ardindan yine zemin vagon rayi kaldirma birimi zemin park tablasini (7) zemin seviyesine indirir ve serit kapatma diregi (27) kaldirilarak serit trafige açilir. Zemin park tablasi (7) gelecek olan yeni araç için artik haziridir. Araç geldiginde, aracini park yapmak isteyen sürücü aracini zemin park tablasini (7) üzerine birakir, el frenini çeker, araç viteste olacak sekilde araçtan iner ve aracini kilitler. Ödeme ve komut birimi (26) sayesinde, park yap komutu verir ve serit kapatma diregi (27) seridi trafige kapatarak park islemi baslatilir. Zemin vagon rayi kaldirma birimi, zemin park tablasini (7) ve üzerindeki araci zemin ile temasi kesilecek yükseklikte kaldirilir. Ardindan, zemin park tablasi hareket dislisi (32), zemin park tablasini (7) ve üzerindeki araci zemin vagon rayi (31) üzerinde yana hareket ettirerek, ana park direginin (3) arasina dogru çeker. Araç çekilmesi tamamladiginda zemin vagon rayi kaldirma birimi zemin park tablasini (7) ve üzerindeki araci zemin seviyesine indirir ve serit kapatma diregi (27) kaldirilarak serit trafige açilir.
Zemin park tablasi (7) üzerinde araç park halinde iken üst kat park tablasi (1) üzerinde bulunan araç sahibi aracini almak istedigi zaman, aracini almak isteyen sürücü ödeme ve komut birimi (26) araciligiyla, ödemesini yaparak araç teslim komutunu verir. Serit kapatma diregi (27) ilk trafik boslugunda seridi trafige kapatir. Trafigin bos oldugu altindaki Ioop sensör veya harici bir sensör yardimiyla tespit edilebilir veya bu durum aracini teslim almak isteyen sürücünün kontrolüne birakilabilir. Komutun alinmasiyla, üst kat park tablasi (1) ana motorun halat tamburunu (2) terse çevirerek halati (4) salmaya baslar. Üst kat park tablasi (1) piston (29)- ve/veya tercihen emniyet valfi (30) - sayesinde güvenli bir sekilde inerken üst tabla kaldirma kolu (6) yerini yol düzleme birimini (5) asagi inerek açmis olur. Halatin (4) birbirine ve kizak yollu ana park diregine (3) sürtmemesi için avare halat makarasi (8) üzerinde inme islemini tamamlamis olur.
Sürücü aracini alip gittikten sonra, Serit kapatma diregi (27) seridi trafige açar, üst kat park tablasi (1) yeni park yapacak sürücü bekler. Üst kat park tablasi (1) yerde iken zemin park tablasi (7) üzerindeki araç sürücüsü aracini almaya geldiginde, sürücü ödeme ve komut birimi (26) araciligiyla, ödemesini yaparak araç teslim komutunu verir. Serit kapatma diregi (27) ilk trafik boslugunda seridi trafige kapatir. Yerde olan üst kat park tablasi (1) yukari kalkar. Zemin vagon rayi kaldirma birimi, zemin park tablasini (7) zemin ile temasi kesilecek yükseklikte kaldirilir. Ardindan, zemin park tablasi hareket dislisi (32), zemin park tablasini (7) zemin vagon rayi (31) yana hareket ettirerek ana park direginin (3) önüne dogru iterek disari çikarir. Zemin vagon rayi kaldirma birimi zemin park tablasini (7) ve üzerindeki araci zemin seviyesine indirir. Sürücü aracini alir ve serit kapatma diregi (27) kaldirilarak serit trafige açilir.
Yol kenarlarina kurulan bulusta, yukaridaki çalisma mantigindan da anlasilabilecegi üzere, sürücü ödeme yapmadan zemin park tablasindan (7) bile aracini alamamaktadir. Çünkü zemin park tablasi (7) seritten içeride bir derinlikte durmaktadir ve kaldirilarak serit hizasina sokulmasi gerekmektedir.
Bulusta, zemin park tablasi (7) dolu (araç var), üst kat park tablasi (1) bos iken üst kat park tablasi (1) otomatik olarak asagi indirilmekte ve serit bu islemden sonra trafige açilmaktadir. Bütün bu senaryo varyasyonlari kontrolöre (24) yüklü yazilima tanimlanmaktadir.
Bahsedilen makine tabani (9) içerisinde bulunan yol düzleme birimi motoru (15), mafsal (13), aktarma birimi(11), biyel kolu alt yatagi (10), biyel kolu üst yatagi (14) ve biyel kolu (12) asagi yukari hareket ederek yol düzleme biriminin (5) hareketini saglarlar.
Eger zemin park tablali (7) alternatif yapilanma kullanilmakta ise zemin vagon rayi kaldirma birimi ile zemin park tablasi (7) da bu harekete dahil olur. Zemin park tablasi (7) park islemine basladiginda, makine tabani (9) kanalinda yol düzleme birimi motoru (15) çalisir. Her açidan hareket aktarici mafsal (13) yol düzleme birimi motorunun (15) hareketini aktarma birimine (11) aktarir. Bu hareket biyel kolu alt yatagi (10) ile biyel kolu üst yatagi (14) arasindaki biyel kolundan (12) yol düzleme birimine (5) aktarilir.
Buradan da zemin park tablasina (7) iletilerek asagi ve/veya yukari hareket saglanmis Bulusun tercih edilen bir yapilanmasinda, üst tabla kaldirma kolu (6) paçasinin arkasina kelebek baglanti elemani (17) takilarak yeni bir baglanti noktasi elde edilir. Bu yeni baglanti noktasi ise pistona (29) baglanir. Piston (29) -ve varsa emniyet valfi (30) - inecek olan üst kat park tablasini (1) güvenli bir sekilde indirir. Ana motor, halatin (4) kopmasi gibi ariza durumlarinda üst kat park tablasindaki (1) aracin zarar görmesi böylece engellenmis olur. Üst kat park tablasi (1) yukari kaldirilirken piston (29) üst hazne yagini iç sibop ile milsiz kalan silindirin oldugu tarafa aktarir. Böylelikle hidrolik pompaya da ihtiyaç kalmamis olur.
Bulusun tercih edilen bir yapilanmasinda, kelebek baglanti elemaninin (17) deliklerinden biri (örnegin alt deligi) delikli Ievyeye ile biyel koluna (12) baglanarak, üst tabla kaldirma kolunun (6) her hareketinde yol düzleme biriminin (5) harekete geçirilmesi saglanmis olur. Bu islem ana yapilanmada yol düzleme birimi motoru (15) tarafindan yapilmaktadir.
Bulusun tercih edilen bir yapilanmasinda, bahsedilen otoparkin farkli yüksekliklerde, yan yana 3 adet otopark olusturarak her biri 4 araç alan kizak yollu ana park direkleri (3) ve üst kat park tablalarini (1) içermektedir.
Bulusun tercih edilen bir diger yapilanmasinda, üst kat park tablasi (1) vei'veya zemin park tablasinin (7) altlari kauçuk ile kaplanabilir. Böylelikle gürültü olusmasi da önlenmektedir.
Bulusun tercih edilen baska bir yapilanmasi. yol düzleme birimi motorunun (15) altinda sivi girisini engelleyen keçeleri içerir.
Bulus sekil 15 ve 16'da görülebilecegi üzere, boyuna ve/veya enine araç parklamasina uygun olarak tasarlanabilmektedir. Ayrica sekil 17'de bulus konusu otomatik hareketli katli otoparkin çalismasi asamali olarak gösterilmekte ve bu asamalarda unsurlarin pozisyonlari belirtilmektedir.
Böylece, birbirinden bagimsiz bir sekilde birden fazla aracin park edebilmesini saglayan, yol kenarlarina, egimli yüzeylere vei'veya kot farki olan alanlara kurulabilen otomatik hareketli katli otopark ortaya konmus olur.

Claims (1)

ISTEMLER
1. Araçlarin birbirinden bagimsiz bir sekilde park edebilmesini saglayan, yol kenarlarina, egimli yüzeylere ve/veya kot farki olan alanlara kurulabilen otomatik hareketli katli otopark olup, özelligi; karsilikli konumlandirilmis, egimli yapiya sahip otoparkin tasiyicilik islevini gören en az iki kizak yollu ana park diregi (3), bahsedilen kizak yollu ana park direklerinin (3) önüne yerlestirilen, araçlarin üzerine park ettigi, bahsedilen kizaklarin üzerinde asagi ve/veya yukari yönde hareket edebilen en az bir üst kat park tablasi (1), üst kat park tablasi (1) zemin hizasina indirildiginde zeminden içeriye dogru konumlanan ve üst kat park tablasinin (1) kizak yollu ana park direginin (3) kizaklari üzerinde asagiya ve/veya yukariya hareket etmesini saglayan en az bir üst tabla kaldirma kolu (6), bahsedilen üst kat park tablasinin (1) kizak yollu ana park direklerinin (3) arasinda asagi ve/veya yukari hareket etmesini saglayan en az bir ana bahsedilen ana motora bagli olan halatin (4), ana motorun dönmesi sayesinde sarilarak üst kat park tablasinin (1) kizak yollu ana park direginin (3) kizaklari içerisinde yukariya kaldirilmasini saglayan en az bir halat tamburu (2), bahsedilen ana motora bagli olan halatin (4), ana motorun dönmesi sayesinde çözülerek üst kat park tablasinin (1) kizak yollu ana park direginin (3) kizaklari üzerinde asagiya indirilmesini saglayan ve kizaklar içerisinde hareket eden halatin (4) sürtünmesini engelleyen en az bir avare halat makarasi (8), bahsedilen üst tabla kaldirma kolu (B) ile kizak yollu ana park direginin (3) birbirine baglanmasini saglayan en az bir yatak (18), bahsedilen üst tabla kaldirma koluna (6) baglanan, üst kat park tablasinin (1) üzerinde hareket ettigi en az bir üst tabla kirisi (20), bahsedilen üst tabla kirisine (20) bagli ve kizak yollu ana park direginin (3) kizaklari üzerinde çalisan en az bir yatakli teker (21), bahsedilen yatakli tekerin (21) ucunda bulunan, halatin (4) kizak yollu ana park direginin (3) kizaklari içerisinden geçirilerek halat tamburuyla (2) irtibatlanmasini saglayan en az bir makara (22), bahsedilen üst kat park tablasinin (1) asagi indirilmesi sirasinda üst kat park tablasinin (1) yavas yavas salinmasini saglayarak asagiya düsmesini engelleyen en az bir piston (29), bahsedilen üst kat park tablasi (1) yukariya kaldirildiginda zeminin içerisinden yukariya dogru hareket ederek, zeminde olusan boslugun doldurulmasini saglayan en az bir yol düzleme birimi (5), otomatik hareketli katli otoparkin altina konumlandirilan, otoparkin kurulacagi zeminde egimli yüzeyler ve/veya kot farki olan alanlar olsa dahi otoparkin zemine göre yüksekliginin ayarlanmasini saglayan en az bir makine tabani (9), bahsedilen yol düzleme biriminin (5) asagi ve yukari hareketini saglayan en az bir yol düzleme birimi motoru (15), bahsedilen yol düzleme birimi motorundan (15) aldigi hareketi aktarma birimine (11) ileten en az bir mafsal (13), bahsedilen aktarma biriminden (11) aldigi hareketi yol düzleme birimine (5) iletilerek, yol düzleme biriminin (5) hareket etmesini saglayan, en az bir biyel kolu alt yatagi (10) ve en az bir biyel kolu üst yatagi (14) arasinda yerlestirilen en az bir biyel kolu (12), otomatik hareketli katli otoparkin elektronik aksaminin, çalistirilmasi durdurulmasi ve kontrol edilmesini saglayan yazilimin yüklü oldugu en az bir kontrolör (24), kullanicinin ödeme yapmasini, park etme ve aracini alma komutlarinin verilmesini saglayan, bahsedilen kontrolör (24) ile haberlesen en az bir ödeme ve komut birimi (26), o park etme ve/veya araç alma komutu geldiginde asagi inerek seritten yeni bir araç gelmesini engelleyen, park etme ve/veya araç alma islemi bittiginde yukari kaldirilarak seridin trafige açilmasini saglayan, bahsedilen kontrolöre (24) bagli en az bir serit kapatma diregi (27), içermesidir. Istem 1'e uygun bir otomatik hareketli katli otopark olup, özelligi; o bahsedilen kizak yollu ana park direklerinin (3) arasina üst kat park tablasi (1) ile yan yana duracak sekilde yerlestirilen, üst kat park tablasi (1) yukariya kaldirildiginda altinda kalan alana da araç park edebilmesini saglayan en az bir zemin park tablasi (7), - bahsedilen arasina üst kat park tablasi (1) yukariya kaldirilarak araç park ettikten sonra ve/veya zemin park tablasindaki (7) araç teslim edilirken, zemin park tablasinin (7) altinda bulunarak zemin park tablasinin (7) zemin seviyesinden yukariya kaldirilmasini saglayan en az bir zemin vagon rayi kaldirma birimi, o bahsedilen zemin park tablasi (7) zemin seviyesinden yukariya kaldirildiktan sonra, zemin park tablasinin (7) yatay düzlemde ileri ve/veya geri hareket ettigi en az bir zemin vagon rayi (31), . zemin park tablasinin (7) zemin vagon rayi (31) üzerinde yatay düzlemde ileri ve/veya geri hareket etmesini saglayan en az bir zemin park tablasi hareket dislisi (32), içermesidir. Istem 1'e uygun bir otomatik hareketli katli otopark olup, özelligi; bahsedilen halat tamburunun (2) konumunun ayarlanmasini ve dönme hareketi sirasinda yatayda hareket ederek halatin (4) dolasmasinin önlenmesini saglayan en az bir merkezleme pulu (23) içermesidir. Istem 1'e uygun bir otomatik hareketli katli otopark olup, özelligi; sürücülerin mobil cihazlarina indirerek, bos otopark makinelerini görmelerini, eger bos park yeri yoksa isaretleme yaparak bos park alani olustugunda bilgilendirme almalarini, sürücülerin yakindaki bos park alanlarina yönlendirilmelerini ve parklanma ödemesi yapabilmelerini saglayan uygulamayi (25) içermesidir. Istem 1'e uygun bir otomatik hareketli katli otopark olup, özelligi; aracin kaldirilmasi ve/veya indirilmesi sirasinda eger araç hareket ederse bahsedilen kontrolöre (24) sinyal göndererek, kontrolörün (24) kaldirilma ve/veya indirilme islemini durdurmasini saglayacak en az bir sensörü içermesidir. Istem 5'e uygun bir otomatik hareketli katli otopark olup, özelligi; bahsedilen sensörden sinyal gelmesi durumunda çevrede bulunan insanlarin sesli velveya görsel olarak uyarilmasini saglayan en az bir ikaz birimini içermesidir. Istem 1'e uygun bir otomatik hareketli katli otopark olup, özelligi; bahsedilen pistona (29) baglanarak üst kat park tablasinin (1) güvenli bir sekilde asagiya indirilmesini saglayan en az bir emniyet valfi (30) içermesidir. Istem 1'e uygun bir otomatik hareketli katli otopark olup, özelligi; üst tabla kaldirma kolu (6) ve kizak yollu ana park direkleri (3) ile üst kat park tablasi (1) ve üst tabla kirisi (20) baglantilarinin yapilmasini saglayan en az bir perno (19) içermesidir. Istem 1'e uygun bir otomatik hareketli katli otopark olup, özelligi; bahsedilen halat tamburunun (2) kizak yollu ana park diregine (3) monte edilmesini saglayan en az bir tambur mili (16) içermesidir. Istem 1'e uygun bir otomatik hareketli katli otopark olup, özelligi; bahsedilen üst tabla kaldirma kolu (6) ile pistonun (29) birbirine monte edilmesini saglayan en az bir kelebek baglanti aparati (17) içermesidir. Istem 10'a uygun bir otomatik hareketli katli otopark olup, özelligi; bahsedilen kelebek baglanti aparatinin (17) biyel koluna (12) baglanarak yol düzleme birimini (5) çalistiran en az bir delikli Ievye içermesidir. Istem 1'e uygun bir otomatik hareketli katli otopark olup, özelligi; bahsedilen makaranin (22) yatakli tekere (21) monte edilmesini saglayan en az bir avare halat makara mili (28) içermesidir. Istem 1'e veya istem 2”ye uygun bir otomatik hareketli katli otopark olup, özelligi; yola yerlestirilen toplu tasima araci tablasinin yatay düzlemde hareketlerinin kontrol edilmesini saglayan en az bir uzaktan kumanda içermesidir. Istem 1'e uygun bir otomatik hareketli katli otopark olup, özelligi; bahsedilen otoparkin farkli yüksekliklerde, yan yana 3 adet otopark olusturarak her biri 4 araç alan kizak yollu ana park direkleri (3) ve üst kat park tablalarini (1) içermesidir. Istem 1'e uygun bir otomatik hareketli katli otopark olup, özelligi; üst kat park tablasi (1) ve/veya zemin park tablasinin (7) altlarinin kapatilarak gürültü olusmasini engelleyen en az bir kauçuk içermesidir. Istem 1'e uygun bir otomatik hareketli katli otopark olup, özelligi; bahsedilen yol düzleme birimi motorunun (15) altina yerlestirilerek motor içine sivi girisini engelleyen keçeyi içermektedir. Istem 1'e uygun bir otomatik hareketli katli otopark olup, özelligi; bahsedilen serit kapatma direginin (27) herhangi bir araç çarpmasi durumunda hasar olusmasini azaltmak amaciyla plastikten mamul olmasidir. Istem 1'e uygun bir otomatik hareketli katli otopark olup, özelligi; bahsedilen yol düzleme birimi motorunun (15) hareketini düzenleyebilmek için redüktörlü bir motor olmasidir. Istem 1'e uygun bir otomatik hareketli katli otopark olup, özelligi; bahsedilen aktarma biriminin (11) kare vida ve somun olmasidir. Istem 1'e uygun bir otomatik hareketli katli otopark olup, özelligi; bahsedilen mafsalin (13) her yönden gelen hareketin aktarimini saglayan çiftli mafsal olmasidir.
TR2020/09509A 2020-06-19 2020-06-19 Otomati̇k hareketli̇ katli otopark TR202009509A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/09509A TR202009509A2 (tr) 2020-06-19 2020-06-19 Otomati̇k hareketli̇ katli otopark

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/09509A TR202009509A2 (tr) 2020-06-19 2020-06-19 Otomati̇k hareketli̇ katli otopark

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR202009509A2 true TR202009509A2 (tr) 2020-07-21

Family

ID=75470201

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2020/09509A TR202009509A2 (tr) 2020-06-19 2020-06-19 Otomati̇k hareketli̇ katli otopark

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR202009509A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US20060228196A1 (en) Car park
US20070294952A1 (en) Car park
EP3196385A1 (de) Parkhaus für fahrzeuge, insbesondere hochgarage, und verfahren zur herstellung eines parkhauses
EP0603884B1 (en) Radial mechanized garage parking system
CN110359748A (zh) 一种密集型立体车库
KR102395114B1 (ko) 차량용 2단 주차설비
CN207420170U (zh) 地下立体停车库
CN206128774U (zh) 一种智能车位锁系统
CA2772369A1 (en) Transportable vehicle access control system
CN200999487Y (zh) 一种带智能车库的多层建筑物
CN106869552B (zh) 地下旋转式立体车库
US3520423A (en) Vehicle storage apparatus
TR202009509A2 (tr) Otomati̇k hareketli̇ katli otopark
JPH07508805A (ja) 駐車装置
US3405612A (en) Method and apparatus for handling urban shopper traffic
EP1687500B1 (en) lift for a multi-level storage system
CN1332305A (zh) 车库用混合式停车设备
CN106193730A (zh) 一种路边立体停车装置
CN206722483U (zh) 带有升降装置的停车设备和带有升降装置的停车系统
CN211286860U (zh) 泊车平台及使用该泊车平台的停车场
CN213953159U (zh) 一种垂直升降式立体停车设备
CN206971124U (zh) 智能柱式挡车装置
JPH04176971A (ja) 高層住宅用専用駐車装置
JPS61286464A (ja) 駐車設備
RU2637229C1 (ru) Велопарковка