TR202006107A2 - Di̇ş frezeleme esnasinda ortaya çikan atiklarin ağizdan uzaklaştirilmasini sağlayan bi̇r emi̇ci̇ si̇stem - Google Patents

Di̇ş frezeleme esnasinda ortaya çikan atiklarin ağizdan uzaklaştirilmasini sağlayan bi̇r emi̇ci̇ si̇stem Download PDF

Info

Publication number
TR202006107A2
TR202006107A2 TR2020/06107A TR202006107A TR202006107A2 TR 202006107 A2 TR202006107 A2 TR 202006107A2 TR 2020/06107 A TR2020/06107 A TR 2020/06107A TR 202006107 A TR202006107 A TR 202006107A TR 202006107 A2 TR202006107 A2 TR 202006107A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
mouth
absorbent
corridor
removal
absorber
Prior art date
Application number
TR2020/06107A
Other languages
English (en)
Inventor
Veli̇oğlu Ümi̇t
Original Assignee
Uemit Velioglu
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Uemit Velioglu filed Critical Uemit Velioglu
Priority to TR2020/06107A priority Critical patent/TR202006107A2/tr
Publication of TR202006107A2 publication Critical patent/TR202006107A2/tr

Links

Landscapes

  • Accommodation For Nursing Or Treatment Tables (AREA)
  • Solid-Sorbent Or Filter-Aiding Compositions (AREA)

Description

TARIFNAME Dis FREZELEME ESNASINDA ORTAYA ÇIKAN ATIKLARIN AGIZDAN UZAKLASTIRILMASINI SAGLAYAN BIR EMICI SISTEM TEKNIK ALAN Bulus; dis hekimligi uygulamalarinda kullanilan dis temizleme, kesme, frezeleme, çürük temizleme v.b. islemler neticesinde ortaya çikan atiklarin agizdan uzaklastirilmasini saglayan, bu sekilde uygulamayi yapan hekimin is güvenligini saglayan, uygulamayi yaptiran hastaya da daha konforlu bir tedavi imkani sunan dis frezeleme esnasinda ortaya çikan atiklarin agizdan uzaklastirilmasini saglayan bir emici sistem ile alakalidir.
TEKNIGIN BILINEN DURUMU Dis hekimleri, insanlarin dis hastaliklarini tedavi eden hekimlerdir. Özellikle dis temizleme, çürük temizleme ve iyilestirme, dolgu veya kanal tedavisi islemleri dis hekimliginde en çok uygulanan tedavilerdir. Gerek dis temizleme, gerekse dis tedavi etmek için disin kesilmesi ya da frezelenmesi islemi dis hekimliginde kullanilan frezeleler, aerator, anguldruva, piyasamen gibi aletler kullanilmaktadir. Bu aletlerin genel çalisma mantigi, disin kesilmesi, disin yüzeyinin temizlenmesi veya disin içindeki çürüklere ya da kanallara ulasmak için disin oyulmasi islemini yapmaktadirlar. Bu islem için yukaridaki aletlerin yani sira tükürük emiciler de kullanilmaktadir. Disin kesilmesi esnasinda kullanilan cihaz, ayni zamanda sivi destegi de yaparak disin sürtünmeden dolayi asiri isinmasini engellemektedir. Açiga çikan sivi atik, tükürük emiciler ile ortamdan ulastirilmakta, ancak açiga çikan dis parçaciklar veya diger kati atiklar agiz ortamindan disariya atilamamakta, hastanin agzinin çalkalanmasi neticesinde ancak atilabilmektedir. Bu durum kisa süreli de olsa tedaviye bir ara vermeyi gerektirmektedir. Ayrica uygulama esnasinda hekim hasta agzina çok yakin çalismak zorunda oldugundan ortaya çikan kati atiklar hekime zarar verebilmekte, hatta çesitli hastaliklar bulasmasina sebebiyet vermektedir. Özellikle günümüzde virüsler araciligi ile hastalik bulasma oldukça yüksek ihtimaller dahilindedir. Bu riskleri ortadan kaldiracak, uygulama esnasinda kopan dis kemigi parçalari ya da diger zararli kati atiklarin hasta agzinda birikmeden aninda disari atilacagi yeni yapilanmalara ihtiyaç duyulmaktadir. Bulus konusu üründe, yukaridaki sayilan dezavantajlari ortadan kaldiracak, uygulama esnasinda ortaya çikan kati atiklari agiz ortamindan uzaklastiracak, hekimin is güvenligi ve hastalik kapma riskini ortadan kaldiracak, hastaya da uygulama esnasinda tedavi konforu saglayacak dis frezeleme esnasinda ortaya çikan atiklarin agizdan uzaklastirilmasini saglayan bir emici sistem asagida tarif edilecektir.
Teknigin bilinen durumunda, Türk Patent ve Marka Kurumu kayitlarinda 1999/01251 basvuru numarali ve “Dis hekimligi tatbikatlarinda salyanin emilmesine matuf bir kanül" Baslikli patent basvurusu bulunmaktadir. Bu basvurunun özet kisminda “Bu bulus bir hastanin açik olan agzinin kenarina takildigi ve düsük basinçtaki bir hava emis sistemine baglandigi zaman kendi kendini tasiyacak tarzda sekillendirilen bir salya emis borusu ihtiva eden ve dis hekimligi tatbikatlarinda ve benzeri tatbikatlarda salyanin emilmesine matuf bir kanül ile ilgilidir. Sözü geçen boru iki farkli plastik malzemeden imal edilir; birinci malzeme yumusaktir, ve ikinci malzeme de birinciye kiyasla daha serttir ve daha sonra yapilacak olan elle sekillendirme islemine kadar boruya stabil ve daimi bir plastik deformasyon verme kabiliyetine sahiptir.” Ibarelerine yer verilmistir. Burada tarif edilen yapilanma, yukarida bahsedilen ve dis hekimligi uygulamasinda kullanilan bir tükürük emici olup yukarida bahsedilen dezavantajlarin giderilmesi ile alakali bir çalisma degildir.
Yine teknigin bilinen durumunda, Türk Patent ve Marka Kurumu kayitlarinda 2012/00260 basvuru numarali ve "tibbi aspirasyon cihazi” Baslikli patent basvurusu bulunmaktadir. Bu basvurunun özet kisminda ise “Bulus, sivilari ve parçaciklari emmek için bir medikal emis cihaziyla ilgilidir. Söz konusu cihaz, X-X boyuna eksenli, bir dis yüzeye, bir iç yüzeye ve bir emis agzi olan içi bos bir ana gövdeye sahiptir.
Sözü edilen ana gövde parçasi yansitici bir yüzeye (24) sahiptir." Ibarelerine yer verilmistir. Burada tarif edilen yapilanmada her ne kadar parçaciklarin da aspire edildigi tarif edilse de bulus konusu ürünümüzle teknik açidan oldukça farkli yapilanmalar içeren ve teknigin bilinen durumunda kullanilan tükürük emici ile ayni teknik özellikleri içerdiginden yukarida sayilan dezavantajlar büyük oranda giderilmemektedir.
BULUSUN AMACI Mevcut bulus, yukarida bahsedilen gereksinimleri karsilayan, tüm dezavantajlari ortadan kaldiran ve ilave bazi avantajlar saglayan dis frezeleme esnasinda ortaya çikan atiklarin agizdan uzaklastirilmasini saglayan bir emici sistem ile alakalidir.
Bulusun ana amaci, dis tedavisi sirasinda ortaya çikan kati atiklarin agiz ortamindan tedaviye ara vermeden uzaklastirilmasini saglamaktir.
Bulusun bir baska amaci; tedavi uygulayan dis hekiminin gerek is güvenligi, gerekse sagligini olumsuz etkileyecek etmenlerin ortadan kaldirilmasini saglamaktir.
Bulusun bir baska amaci; hastanin tedavi sirasinda ortaya çikan kati atiklarin hemen uzaklastirilmasini saglayarak atiklarin bogazina kaçmasini önlemek, sonuç olarak daha emniyetli ve daha konforlu bir tedavi ortami hazirlamaktir.
SEKILLER Sekil 1'de bulus konusu üründe bulunan agizlik kisminin perspektif temsili görünümü bulunmaktadir.
Sekil 2'de, bulus konusu üründe bulunan emici sisteminin temsili perspektif görünümü bulunmaktadir.
Sekil 3'de, bulus konusu ürünü bütünsel olarak anlatan temsili perspektif görünümü bulunmaktadir.
KULLANILAN REFERANSLAR . Agizlik mekanizmasi 11. Yanak tutucu 12. Emici baglanti koridoru . Emici mekanizma 21. Ana emici koridor 23. Sag yardimci emici deposu . Sol yardimci emici deposu 26. Atik borusu BULUSUN DETAYLI AÇIKLAMASI Bu detayli açiklamada, bulus konusu dis frezeleme esnasinda ortaya çikan atiklarin agizdan uzaklastirilmasini saglayan bir emici sistem yapilanmasinin detayli anlatimi, sadece konunun iyi anlasilmasina yönelik olarak ve hiçbir sinirlayici etki olusturmayacak sekilde açiklanmaktadir.
Sekil 1'de bulus konusu üründe bulunan agizlik kisminin perspektif temsili görünümü, sekil 2'de, bulus konusu üründe bulunan emici sisteminin temsili perspektif görünümü, sekil Bide ise , bulus konusu ürünü bütünsel olarak anlatan temsili perspektif görünümü bulunmaktadir.
Sistem, hasta agzinin islem sirasinda belirli bir formda açik kalmasini saglayan ve bünyesinde yanaklarin da islem esnasinda geride durmasini saglayan yanak tutucu (11) ve emici mekanizma (20) ile agizlik mekanizmasinin (10) irtibatini saglayan emici baglanti koridoru (12) içeren bir agizlik mekanizmasi (10) ile islem sirasinda agiz bosluguna gelen frezelemeden kaynakli kati atiklar, aerosol ve partiküllerin emilerek disari atilmasini saglayan emici mekanizmadan (20) olusur.
Emici mekanizma (10), yukarida anlatildigi gibi islem sirasinda frezelemeden kaynakli agizda birikecek kati atiklar, aerosol ve partikülllerin emilmesi islemini saglar ve bünyesinde bulunan ana emici koridor (21) vasitasi ile agiz orta kismindaki atiklari, sag yardimci emici koridor (22) ile agiz boslugunun sag kismindaki atiklari emerek bünyesinde bulunan sag yardimci emici deposuna (23), oradan da ana emici koridora (21) göndererek atik borusundan (26) disariya atar. Sol yardimci emici koridor (24) ise, agiz boslugunun sol kismindaki atiklari emerek bünyesinde bulunan sol yardimci emici deposuna (25) çekerek ana emici koridora (21) gönderir ve sonuç olarak atik borusundan (26) disariya atilir. Böylelikle agiz boslugunda bulunan atiklar, ana emici koridor (22) ve diger yanlarda bulunan sag yardimci emici koridor (22) ve sol yardimci emici koridor (24) yardimi ile orta, sag ve sol olarak 3 eksenden

Claims (1)

ISTEMLER
1. Bulus, dis hekimligi uygulamalarinda kullanilan dis temizleme, kesme, frezeleme, çürük temizleme v.b. islemler neticesinde ortaya çikan atiklarin agizdan uzaklastirilmasini saglayan ve agizlik mekanizmasini (10), yanak tutucuyu (11), bir emici baglanti koridorunu (12) ve emici baglanti koridoruna (12) irtibatlanan bir ana emici koridoruna (21) sahip dis frezeleme esnasinda ortaya çikan atiklarin agizdan uzaklastirilmasini saglayan bir emici sistem olup özelligi; - Agiz boslugunun sag kisminda biriken kati atik, aerosol ve partiküllerin emilerek bünyesinde bulunan sag yardimci emici deposuna (23) ileten, oradan da emici mekanizmaya (20) iletilmesiyle atik borusuna (26) gönderen ve agiz içinin sag kismina yönelecek sekilde açi verilerek oval sekilde bükülmüs bir sag yardimci emici koridoru (22), . Agiz boslugunun sol kisminda biriken kati atik, aerosol ve partiküllerin emilerek bünyesinde bulunan sol yardimci emici deposuna (25) ileten, oradan da emici mekanizmaya (20) iletilmesiyle atik borusuna (26) gönderen ve agiz içinin sol kismina yönelecek sekilde açi verilerek eval sekilde bükülmüs bir sol yardimci emici koridorunu (24) içermesidir.
TR2020/06107A 2020-04-17 2020-04-17 Di̇ş frezeleme esnasinda ortaya çikan atiklarin ağizdan uzaklaştirilmasini sağlayan bi̇r emi̇ci̇ si̇stem TR202006107A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/06107A TR202006107A2 (tr) 2020-04-17 2020-04-17 Di̇ş frezeleme esnasinda ortaya çikan atiklarin ağizdan uzaklaştirilmasini sağlayan bi̇r emi̇ci̇ si̇stem

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2020/06107A TR202006107A2 (tr) 2020-04-17 2020-04-17 Di̇ş frezeleme esnasinda ortaya çikan atiklarin ağizdan uzaklaştirilmasini sağlayan bi̇r emi̇ci̇ si̇stem

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR202006107A2 true TR202006107A2 (tr) 2020-07-21

Family

ID=75470107

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2020/06107A TR202006107A2 (tr) 2020-04-17 2020-04-17 Di̇ş frezeleme esnasinda ortaya çikan atiklarin ağizdan uzaklaştirilmasini sağlayan bi̇r emi̇ci̇ si̇stem

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR202006107A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Szymanska Dental bioaerosol as an occupational hazard in a dentist's workplace
Alturaiki et al. Efficacy of 3 different irrigation systems on removal of calcium hydroxide from the root canal: a scanning electron microscopic study
Darcey et al. Modern endodontic principles part 4: irrigation
da Costa Lima et al. Comparison of smear layer removal using the Nd: YAG laser, ultrasound, ProTaper Universal system, and CanalBrush methods: an in vitro study
Devker et al. A study to evaluate and compare the efficacy of preprocedural mouthrinsing and high volume evacuator attachment alone and in combination in reducing the amount of viable aerosols produced during ultrasonic scaling procedure
Vatanpour et al. Comparison of three irrigation methods: SWEEPS, ultrasonic, and traditional irrigation, in smear layer and debris removal abilities in the root canal, beyond the fractured instrument.
Rajeev et al. Aerosol suction device: mandatory armamentarium in dentistry post lock down
JP6416747B2 (ja) 歯科用ミラー付吸引路管
US20230135573A1 (en) Vacuum drawn irrigation followed by instant obturation of a root canal system using a single staging assembly
Palenik et al. Strategies for dental clinic infection control
TR202006107A2 (tr) Di̇ş frezeleme esnasinda ortaya çikan atiklarin ağizdan uzaklaştirilmasini sağlayan bi̇r emi̇ci̇ si̇stem
Lakhani et al. Aerosol reduction in dentistry: minimizing risk of Covid 19
Checchi et al. Topographical analysis of the facial areas most susceptible to infection with transmissible diseases in dentists.
JP2013230204A (ja) 口腔内吸引装置
Glassman et al. Apical negative pressure: safety, efficacy and efficiency
Kolnick The clinical use of Er, Cr: YSGG laser in endodontic therapy
JP3688351B2 (ja) 汚染防止装置
Khuteta et al. Endovac-Pressure Modulated Irrigation in Endodontics
Rathod et al. Evaluation of efficacy of Nd: YAG laser, ozonated water, and ultrasonic irrigation with 3% sodium hypochlorite for disinfection of root canal: An: in vivo: study
Aricioglu et al. Comparison of calcium hydroxide removal activity of new sonic system vibringe and different irrigation systems
GB2601485A (en) A clinical protective apparatus
Arun et al. A Review on the Current Trends to Reduce Exposure to Bioaerosols in Operative Dentistry
JPH0317495B2 (tr)
TWM597634U (zh) 牙科防噴罩結構
Glenwright Cross-infection in dentistry with particular reference to oral surgery and periodontics