TR202005919U5 - El yikama eği̇ti̇mi̇ ve taki̇p si̇stemi̇ - Google Patents

El yikama eği̇ti̇mi̇ ve taki̇p si̇stemi̇

Info

Publication number
TR202005919U5
TR202005919U5 TR2020/05919 TR202005919U5 TR 202005919 U5 TR202005919 U5 TR 202005919U5 TR 2020/05919 TR2020/05919 TR 2020/05919 TR 202005919 U5 TR202005919 U5 TR 202005919U5
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
hand washing
training
follow
feature
accordance
Prior art date
Application number
TR2020/05919
Other languages
English (en)
Inventor
F Kant El
Aksoy Meyreme
Balci Akpinar Reva
Original Assignee
Atatürk Üni̇versi̇tesi̇ Rektörlüğü Bi̇li̇msel Araştirma Projeleri̇ ( Bap ) Koordi̇nasyon Bi̇ri̇mi̇
Filing date
Publication date
Application filed by Atatürk Üni̇versi̇tesi̇ Rektörlüğü Bi̇li̇msel Araştirma Projeleri̇ ( Bap ) Koordi̇nasyon Bi̇ri̇mi̇ filed Critical Atatürk Üni̇versi̇tesi̇ Rektörlüğü Bi̇li̇msel Araştirma Projeleri̇ ( Bap ) Koordi̇nasyon Bi̇ri̇mi̇
Publication of TR202005919U5 publication Critical patent/TR202005919U5/tr

Links

Abstract

Buluş, etkili el yıkamanın önemli olduğu başta hastaneler olmak üzere gıda işletmeleri, okullar, kışlalar ve yurtlar gibi toplu yaşam alanlarında kullanılan el yıkama eğitimi ve takip sistemi ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME EL YIKAMA EGITIMI VE TAKIP SISTEMI Teknik Alan Bulus, etkili el yikama aliskanliginin kazanilmasi için bir el yikama egitimi ve takip sistemi ile ilgilidir.
Bulus özellikle, etkili el yikamanin önemli oldugu basta hastaneler olmak üzere gida isletmeleri, okullar, kislalar ve yurtlar gibi toplu yasam alanlarinda kullanilan el yikama egitimi ve takip sistemi ile ilgilidir.
Teknigin Bilinen Durumu Günümüzde, insan yogunlugunun fazla oldugu hastane, okul, kisla ve yurt gibi yerlerde gerekli hijyen tedbirleri alinmadigi zaman zararli mikroorganizmalar hizla yayilmaktadir.
Hijyen tedbirlerinin basinda el temizligi gelmektedir. Ellerin yeterli siklikta ve dogru teknikle yikanmamasi durumunda zararli mikroorganizmalar hizla bireyler arasinda yayilmaktadir. Bu konunun önemi özellikle son aylarda tüm dünyayi tehdit eden ve binlerce kisinin ölümüne yol açan COVID 19 pandemisinde bir kez daha görülmüstür.
Enfeksiyon hastaliklarinin önlenmesinde en kolay, en ucuz, en etkili yol hatta bazen tek yol, ellerin dogru bir sekilde ve uygun siklikta yikanmasidir. Bireylerin bulunduklari ortama ve yaptiklari ise göre sosyal, hijyenik ve cerrahi olarak 3 tip el yikama sekli bulunmaktadir. Sosyal el yikama 30 saniye, hijyenik el yikama 1 dakika ve cerrahi el yikama 3 dakika boyunca ellerin yikanmasini ve ovusturulmasini içermektedir. Saglik kurumlari gibi yerlerde yapilan uygun olmayan el temizligi, mikroorganizmalarin bireyler arasinda hizla yayilmasina, morbidite, mortalite, is gücü kaybi ve tedavi maliyetlerinin artmasina neden olmaktadir. Bu olumsuz sonuçlari engellemek için ellerin dogru bir sekilde yikanmasi ve bireylerin el yikamalarinin takip edilerek yetersiz durumlarda uyari verilmesi hayati önem tasimaktadir. Bu sebeple el hijyeninin takibini saglayan bazi uygulamalar ve elektronik sistemler bulunmaktadir.
Mevcut teknikte, el hijyeni takibi gözlem yoluyla yapilmaktadir. El hijyeni takibi yapilacak bireylere, el hijyeni ile ilgili egitimler verilmekte ve çalisanlarin el hijyeni kurallarina uyumu dogrudan gözlem yoluyla kontrol edilmektedir. Ancak bu teknik ile el hijyeninin takip edilmesi hem zor ve zaman alici hem de gözlem yolu ile yapildigi için yaniltici olabilmektedir.
Mevcut bir diger teknikte, el hijyeni takibi, kurumlarda bulunan sivi sabun veya antiseptik sivilarin tüketim miktari izlenerek yapilmaktadir. Ancak bu teknikte, sivi sabun veya antiseptik sivilar amaç disi kullanilabilmektedir. Bu sebeple her zaman güvenilir verilere ulasilamamaktadir.
Konu ile ilgili yapilan arastirma sonucunda, TR2D16/00936 numarali basvuruya rastlanilmistir. Basvuru, hastane ve kliniklerde çalisan saglik personeli için yapilan el hijyeni takip sistemi ile ilgilidir. Ancak basvuruda hastalarin ya da çalisanlarin etkin bir el hijyeni yapabilmelerini saglayan bir yönlendirme bulunmamaktadir. rastlanilmistir. Basvuru, el hijyeni takibinin yapildigi bir sistem ile ilgilidir. Ancak basvuruda hastalarin ya da çalisanlarin etkin bir el hijyeni yapabilmelerini saglayan bir yönlendirme bulunmamaktadir.
Sonuç olarak, yukarida anlatilan olumsuzluklardan dolayi ve mevcut çözümlerin konu hakkindaki yetersizligi nedeniyle ilgili teknik alanda bir gelistirme yapilmasi gerekli kilinmistir.
Bulusun Amaci Bulus, mevcut durumlardan esinlenerek olusturulup yukarida belirtilen olumsuzluklari çözmeyi amaçlamaktadir.
Bulusun ana amaci, etkili el yikamanin önemli oldugu basta hastaneler olmak 'üzere gida isletmeleri, okullar, kislalar ve yurtlar gibi toplu yasam alanlarinda el hijyeninin yeterli siklikta ve dogru teknikte yapilmasini saglamak ve kisilerin el yikama Bulusun amaci, enfeksiyon hastaliklarinin yayilmasini ve önlenmesini saglamaktir.
Bulusun bir diger amaci, çocukluk döneminden itibaren bireylere el yikama aliskanligini dogru yikama yöntemiyle kazandirmaktir.
Yukarida anlatilan amaçlari yerine getirmek 'üzere bulus, etkili el yikama aliskanliginin kazanilmasi için bir el yikama egitimi ve takip sistemi olup, etkili el yikama saglanmasi için çesitli görsel animasyonlarin gösterildigi, sesli komutlarla kullanicilara el yikama motivasyonunun kazandirildigi ve kullanici bilgilerinin gösterildigi ekran, kullanicilarin kimlik bilgilerini alan ve ileten, içerisinde bulundurdugu sensörlerle kullanicilarin el yikama süresini ve temizlik isleminin Önceden belirlenen ölçütlere göre basarili olup olmadigi bilgisini kontrol eden ve ileten algilayici cihaz, algilayici cihazin musluk borusuna bagli tutulmasini saglayan ve veri iletisiminde kullanilan kablolarin muhafaza edilmesini saglayan baglanti aparati, algilayici cihaz üzerinden gelen verilerin alinip islendigi, sistemin amacina uygun çalisip çalismadiginin kontrol edildigi, ekranda uygun el yikama animasyonunun gösterilmesini saglayan ve üzerinde bulunan haberlesme modülü ile verileri merkezi sisteme ileten kontrol birimi içermektedir.
Bulusun yapisal ve karakteristik özellikleri ve tüm avantajlari asagida verilen sekiller ve bu sekillere atiflar yapilmak suretiyle yazilan detayli açiklama sayesinde daha net olarak anlasilacaktir ve bu nedenle degerlendirmenin de bu sekiller ve detayli açiklama göz Önüne alinarak yapilmasi gerekmektedir.
Bulusun Anlasilmasina Yardimci Olacak Sekiller Sekil 1, bulusa konu olan el yikama egitimi ve takip sisteminin temsili bir gürünümüdür.
Sekil 2, bulusa konu olan el yikama egitimi ve takip sisteminin perspektif bir görünümüdür.
Sekil 3, bulusa konu olan el yikama egitimi ve takip sisteminin perspektif bir görünümüdür.
Sekil 4, bulusa konu olan el yikama egitimi ve takip sisteminde algilayici cihazin ve baglanti aparatinin temsili bir gürünümüdür.
Sekil 5, bulusa konu olan el yikama egitimi ve takip sistemi kontrol biriminin temsili bir görünümüdür.
Parça Referanslarinin Açiklamasi 1. El yikama egitimi ve takip sistemi 2. Ekran 3. Algilayici Cihaz 4. Baglanti Aparati . Kontrol Birimi Bulusun Detayli Açiklamasi Bu detayli açiklamada, bulusa konu olan el yikama egitimi ve takip sistemi (1) tercih edilen yapilanmalari, sadece konunun daha iyi anlasilmasina yönelik olarak açiklanmaktadir.
Sekil 1, bulusa konu olan el yikama egitim ve takip sisteminin (1) temsili bir görünümüdür. Sistem genel olarak ekran (2), algilayici cihaz (3), baglanti aparati (4) ve kontrol biriminden (5) olusmaktadir.
Ekran (2), kullanicilara çesitli görsel animasyonlar göstererek etkili el yikamanin yapilmasini saglamaktadir. Ayrica ekran (2) üzerinden kullanicilar yönlendirilerek “hos geldiniz sayin “ellerinizi yikadiginiz için tesekkür ederiz” gibi sesli uyarilarla el yikama motivasyonu saglanmaktadir. Kullanici tercihlerine göre ekrana (2) dokunmatik özellik eklenebilmektedir.
Algilayici cihaz (3), kullanicilarin kimlik kartlarina entegre edilen RFID etiket sayesinde kimlik bilgilerini tespit ederek kontrol birimine (5) iletmektedir. Algilayici cihaz (3), içerisinde bulunan çesitli sensörlerle kullanicilarin, yikama esnasinda ellerinin olusturdugu titresim hareketlerini tespit ederek, el yikama islemenin ne kadar sürede yapildigini hesaplamakta ve topladigi verileri kontrol birimine (5) iletmektedir. Ayrica tespit edilen el hareketlerinin, ekranda (2) gösterilen animasyonlu egitim ile belirlenen ölçütlere göre basarili olup olmadiginin tespit edilmesini saglamaktadir.
Bulusun bir yapilanmasinda algilayici cihaz (3), RFID etiketlerin uzaktan okunabilmesini saglayan okuyucu kart içermektedir. El yikama islemini gerçeklestiren bireylerin el yikama hareketlerinin tespit edilebilip kontrol edilmesi amaciyla ToF (Time of Flight) sensörü ve ZX algilayici sensörler kullanilmaktadir. ToF sensörü gönderdigi fotonlarin seyahat süresini hesaplayarak ellerin musluga olan mesafesini, yikama isleminin ne kadar sürede yapildigini ve yikama esnasinda ellerde olusan titresimleri algilamaktadir. ZX algilayici sensörler, el yikama esnasinda ellerin eski konumlari ile yeni konumlarini kiyaslamaktadir. Kiyasladigi verilerle ellerin hareket yönünü ve hizini saptayabilmektedir. Sensörlerden algilanan bu veriler kontrol birimine (5) iletilerek degerlendirilmekte ve el yikama isleminin dogru bir sekilde yapilip yapilmadigi karari verilmektedir.
Baglanti aparati (4), algilayici cihazi (3) musluk borusuna bagli tutarak uygun pozisyonda sabitlenmesini saglamaktadir. Ayrica veri iletisiminde kullanilan kablolari muhafaza etmektedir.
Kontrol birimi (5), algilayici cihaz (13) üzerinde bulunan sensbrlerden anlik verileri alarak degerlendirmektedir. Kontrol birimi, (5) sisteme önceden kaydedilen el yikama sekillerini, el yikama islemini gerçeklestirecek bireyin kimliginde bulunan bilgiler dogrultusunda ekrana (2) uygun bir el yikama animasyonunun getirilmesini saglamaktadir. Ayrica kontrol birimi (5), sistemin amacina uygun çalisip çalismadigini kontrol etmektedir. Uzerinde bulundurdugu haberlesme modülü ile topladigi verileri merkezi sisteme ileterek kullanicilarin el yikama takibinin daha kolay yapilmasini saglamaktadir.
Bulusa konu olan el yikama egitim ve takip sistemi (1), üzerinde bulunan sensörlerin zarar görmemesi amaciyla sistemin sürekli çalisabilmesi için sabit ve kaliteli enerji ihtiyacini 12 Volt güç kaynagindan yapmaktadir.
Bulusun calisma prensibi.
El yikama islemini yapacak birey ilk olarak kullanici kartinda bulunan RFID etiketi, baglanti aparatina (4) irtibatlandirilan algilayici cihaza (3) okutmaktadir. Algilayici cihaz (3) elde edilen kullanici bilgilerini kontrol birimine (5) iletmektedir. Kontrol birimi (5) gelen bilgiler dogrultusunda ekrana (2) kullanicinin bilgilerini yansitmakta, uygun el yikama animasyonunu getirmekte ve ekran (2) üzerinden kullanicilara çesitli sesli uyarilarla el yikama motivasyonu saglamaktadir. Kullanici, el yikama islemine basladiktan sonra algilayici cihaz (3), üzerinde bulunan sensörler vasitasiyla kullanicilarin el hareketlerinin olusturdugu titresimleri algilamaktadir. Algilanan titresim hareketleri kontrol birimine (5) anlik olarak iletilmektedir. Kontrol birimi (5), gelen verileri degerlendirerek ekrandaki (2) animasyonda gösterilen el yikama hareketleri ile senkron yapilip yapilmadigini kontrol etmektedir. Kontrol birimi (5), kullanicilarin el yikama sürelerini ve el yikama hareketlerini dogru yapip yapmadigi bilgilerini üzerinde bulunan haberlesme modülü vasitasiyla merkezi sisteme ileterek verilerin kayit altina alinmasini saglamaktadir.

Claims (1)

  1. ISTEMLER Etkili el yikama aliskanliginin kazanilmasi için bir el yikama egitimi ve takip sistemi (1) olup, özelligi; i çesitli görsel animasyonlarin gösterildigi, sesli komutlarla kullanicilara el yikama motivasyonunun kazandirildigi ve kullanici bilgilerinin gösterildigi o kullanicilarin kimlik bilgilerini alan ve ileten, içerisinde bulundurdugu sensörlerle kullanicilarin el yikama süresini ve temizlik isleminin önceden belirlenen ölçütlere göre basarili olup olmadigi bilgisini kontrol eden ve ileten algilayici cihaz (3), - algilayici cihaz (3) 'üzerinden gelen verilerin alinip islendigi, sistemin amacina uygun çalisip çalismadiginin kontrol edildigi, ekranda (2) uygun el yikama animasyonunun gösterilmesini saglayan ve üzerinde bulunan haberlesme modülü ile verileri merkezi sisteme ileten kontrol birimi (5), içermesidir. Istem 1'e uygun bir el yikama egitimi ve takip sistemi (1) olup, özelligi; algilayici cihazin (3) musluk borusuna bagli tutulmasini, istenilen açilarda ayarlanabilmesini ve veri iletiminde kullanilan kablolarin muhafaza edilmesini saglayan baglanti aparati (4) içermesidir. Istem 1'e uygun bir el yikama egitimi ve takip sistemi (1) olup, özelligi; bahsedilen algilayici cihazin (3); i› kullanicilarin kimlik kartlarinda bulunun RFID etiketinin okunmasini saglayan RFID kart okuyucu, içermesidir. Istem 1'e uygun bir el yikama egitimi ve takip sistemi (1) olup, özelligi; bahsedilen algilayici cihazin (3); 0 el yikama hareketlerinin ne kadar sürede yapildiginin hesaplanmasi ve el yikama esnasinda olusan titresimleri algilamak için içerisinde en az bir adet ToF sensör, içermesidir. Istem 1'e uygun bir el yikama egitimi ve takip sistemi (1) olup, özelligi; bahsedilen algilayici cihazin (3); 0 el yikama hareketlerinin dogru bir sekilde yapildiginin kontrol edilebilmesi için yapilan el hareketlerinin eski konumlarina göre yeni konumlarini karsilastirarak hareket yönünün ve hareket hizinin tespit edilmesini saglayan en az bir adet yüksek hassasiyete sahip ZX algilayici içermesidir. Istem 1ie uygun bir el yikama egitimi ve takip sistemi (1) olup, özelligi; kontrol biriminin (5) dis etkilerden korunmasi amaciyla koruma kabini içermesidir. Istem lie uygun bir el yikama egitimi ve takip sistemi (1) olup, özelligi; kontrol biriminin (5) sehir sebekelerinde olusabilecek dalgalanmalardan etkilenmemesi için voltaj regülatörü içermesidir. Istem 1=e uygun bir el yikama egitimi ve takip sistemi (1) olup, özelligi; kontrol biriminin (5) verileri kayit altina alabilmesi için SD kart modülü içermesidir.
TR2020/05919 2020-04-14 El yikama eği̇ti̇mi̇ ve taki̇p si̇stemi̇ TR202005919U5 (tr)

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR202005919U5 true TR202005919U5 (tr) 2022-01-21

Family

ID=

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US10977717B2 (en) Hand actions monitoring device
US11626004B2 (en) Methods and systems for improving infection control in a facility
Pincock et al. Bundling hand hygiene interventions and measurement to decrease health care–associated infections
CA2696382C (en) Touch-free biometric-enabled dispenser
US20190139395A1 (en) Hygiene monitoring system
US20110254682A1 (en) Hand hygiene system
US20180357886A1 (en) System, devices and methods for health care worker training, monitoring and providing real time corrective guidance for procedures and practice related to hospital infection control
US20130268293A1 (en) Hygiene compliance systems and methods including optical tags
US9076044B2 (en) Apparatus and method for monitoring hand washing
WO2015066491A2 (en) Hand hygiene use and tracking in the clinical setting via wearable computers
Mondol et al. Harmony: A hand wash monitoring and reminder system using smart watches
US20130300572A1 (en) System and method for hand cleansing
US10643454B1 (en) Handwashing system and methods of use
KR20170114833A (ko) 손 세정 모니터링 시스템 및 모니터링 방법
Rakesh et al. Automated public screening and health vitals monitoring station
TR202005919U5 (tr) El yikama eği̇ti̇mi̇ ve taki̇p si̇stemi̇
Meydanci et al. RFID based hand hygiene compliance monitoring station
JP2018117981A (ja) 手指衛生管理装置、手指衛生管理システムおよび手指衛生管理方法
KR20170046354A (ko) 모바일 광고플랫폼
Dandekar et al. Internet of things based user identification and hand sanitization system with non-contact temperature measurement
Zagalo et al. Monitoring System for Patients with Cognitive Impairment Using Mobile Devices
Samuel Hand Hygiene Technologies; What a Nurse Should Know? A General Overview from a Nursing Informatics Perspective
Hasanuzzaman et al. Identifying medicine bottles by incorporating RFID and video analysis
Chen et al. Fall Detection and Notification System for the Elderly using a fusion of Geophone and Thermal Imaging Camera sensors
TR2022019712U5 (tr) Care4worker: i̇ş sağliği ve güvenli̇ği̇nde ki̇şi̇sel koruyucu donanimlarin taki̇bi̇ ve çalişan uyari si̇stemi̇