TR202001700Y - Uzaktan kumanda edi̇len paletli̇ çok fonksi̇yonlu araç - Google Patents

Uzaktan kumanda edi̇len paletli̇ çok fonksi̇yonlu araç

Info

Publication number
TR202001700Y
TR202001700Y TR2020/01700 TR202001700Y TR 202001700 Y TR202001700 Y TR 202001700Y TR 2020/01700 TR2020/01700 TR 2020/01700 TR 202001700 Y TR202001700 Y TR 202001700Y
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
vehicle
multifunctional vehicle
remote controlled
remote
internal combustion
Prior art date
Application number
TR2020/01700
Other languages
English (en)
Inventor
M Savruko Lu Brah
Original Assignee
Savrukoğlu Zi̇raat Maki̇nalari Sanayi̇ Ve Ti̇caret Li̇mi̇ted Şi̇rketi̇
Filing date
Publication date
Application filed by Savrukoğlu Zi̇raat Maki̇nalari Sanayi̇ Ve Ti̇caret Li̇mi̇ted Şi̇rketi̇ filed Critical Savrukoğlu Zi̇raat Maki̇nalari Sanayi̇ Ve Ti̇caret Li̇mi̇ted Şi̇rketi̇
Publication of TR202001700Y publication Critical patent/TR202001700Y/tr

Links

Abstract

Buluş, tarım, hayvancılık, belediye hizmetleri, ormancılık, hafriyat alanlarında; yokuş sınırı, hacim, manevra kabiliyeti ve iş güvenliği nedeniyle geleneksel tarım traktörleri, mini iş makinaları ve özel amaçlı kendi yürür makinaların kullanılamayacağı yerler için uzaktan kumanda edilen evrensel üç nokta askı sistemine (7), kuyruk miline (8) ve ön kollara (1) sahip paletli çok fonksiyonlu araç ile ilgilidir. İçten yanmalı motor (16) tahrikli ve kapalı çevrim hidrostatik transmisyonlu araç uzaktan kumanda paneli ile yönetilmektedir.

Description

TARIFNAME UZAKTAN KUMANDA EDILEN PALETLI ÇOK FONKSIYONLU ARAÇ Bulusun Ilgili Oldugu Teknik Saha: Bulus, geleneksel traktör ve is makinalaann çalLsamayaeagL, is güvenligi tehlikesi bulunan yüksek egimli arazi, dar bölgeler, terör tehlikesi gibi sartlarda çal lSmak üzere, evrensel üç nokta ask lsistemine, döner güç ile çal slan tüm makinalar için evrensel kuyruk miline ve yine ön yükleyici, kldeHgibi hafriyat ekipmanlarmm baglanabilecegi ön kol düzenegine sahip fosil yakîlj içten yanmalj motora sahip uzaktan kumanda edilen kapalE çevrim hidrostatik transmisyonlu paletli araç ile ilgilidir.
Teknigin Bilinen Durumu: Yüksek egimli tarhi arazileri, agaçlarüdar sia ile dikilmis meyve bahçeleri gibi alanlarda geleneksel tarEh traktörleri, yokus sEiEÇ araç hacmi büyüklügü ve manevra kabiliyetinin yetersiz olmas :nedeniyle çal Samamaktadî ya da islevsiz kalmaktadm Geleneksel traktörler sürücü kabini ihtiva ettikleri için aracin yüksek olmasina dolayisilyla arac n aglrtllk merkezinin yükselmesine neden olmaktadlr. Bu sebeple geleneksel traktörlerin egimli arazide çallsma kabiliyetleri azdir. Yüksek egimli arazi ve dar slrall l meyve bahçelerinde traktörler kullan llhmadfgEiçin tar Ihsal faaliyetlerin tamam Eel isçiligi ile yap [llnakta ve tarühsal faaliyetin birim maliyeti de 0 denli yüksek olmaktad& Egim fazlalEgEldan dolay Dverimli bazütarEn arazileri ise geleneksel traktörlerin çal Samayacag :ya da traktörün devrilmesi gibi is güvenligi riskleri nedeniyle kullan [Damamaktad E.
Yapühsmanîi çok eski oldugu dar sokaklarda ve yüksek egimli yerlesim bölgelerinde kar küreme, çöp toplama, yol temizligi, yang Iia müdahale, alt yap Dyapîn ve tadilat çal Emalarü peyzaj çal SmalarEgibi belediye hizmetleri de ön yükleyici, arka kazBüve yükleyici, greyder, kanal açLd; mini yükleyici gibi geleneksel is makinalaruile araç devrilme tehlikesi ve dar bölgelerdeki operasyonel k s tlardan dolay lyap lamamaktadlr. Geleneksel is makinalarlnln islevsiz kald g ldar sokaklarda ve yüksek egimli bölgelerde belediye hizmetleri genellikle belediye personeli tarafmdan el ile yapllnakta olup hizmet süresinin uzamasîia, hizmet kalitesinin azalmas Ela ve birim hizmet maliyetinin artmas Iia neden olmaktad m. Yüksek egimli ve engebeli alanlarda kullanilan araçlarda operatörün arac :araç üzerindeki sürüs kabininden sevk ve idare etmesi durumunda arac& devrilip operatörün yaralanmas îia veya ölümüne neden olabilmektedir.
Ormanda yol aç Elmas& agaçlandima, tohumlama ve dikim alanühaz Eama, kesim alanlar&& temizlenmesi, orman yang îllar &la müdahale, agaç sökümü ve agaç yer degistirmesi gibi orman islerinde bazE ormanlar& dogal yolla olusmasj veya düzensiz tesis edilmesi nedeniyle geleneksel is makinalarl manevra kabiliyeti yetersizligi, makine hacminin büyüklügü, arazilerin engebeli olmasl ve operatör kaza riskinin fazla olmas gibi sebeplerden kullanllamamaktadln.
Arazinin engebeli olmas lve düzensiz agaçlar& bulundugu onnanlarda yukarlda bahsedilen orman isleri genellikle görevli isçiler taraf&dan el ile yap &naya çalsllnaktad& Dolayßgila hem maliyetli hem de uzun süreler almaktad 3. Orman yang &lar&a müdahalede yang& bölgesine ulasmak çok önemlidir. Basit sekliyle yangîi& zaman& karesi hîglla ilerledigi düsünüldügünde yang &la ulasma süresi çok önemlidir. Bu sebeple orman içi üretim yollar&& çok iyi tesis edilmesi gereklidir. Ne yaz& ki dünya ormanlarîida oldugu gibi ülkemizde de yeterli degildir. Orman yang&Edurumlar&da mevcut orman yollarEile gerekli araçlar ve personel yang &a ulasabilmektedir. Dogal patika yollar ile yang &a daha hâl :Ulasmak mümkün olsa da yanglna müdahale araçlarlnln patikalarda ilerleyememesi nedeniyle bu seçenek kullanilamamaktadlr. Öte yandan s Ve duman yogunlugu nedeniyle de müdahale ekibi yanglna çok yaklasamamaktad E.
Insaat, hafriyat, yl'kîh, tesviye gibi santiye islerinde geleneksel is makinalarfkullan Flmaktad& Geleneksel is makinalar&& arazi sartlar Ehedeniyle santiye sahas &a ulasamamasÇ is makinasü devrilmesi, bina çökmesi, yEk&nas &gibi is güvenligi riski tas Stan islerde, ya da is yap [[acak bölge hacminin geleneksel makinalar& is yapabileceginden daha küçük olmas :gibi durumlarda insaat faaliyetleri el ile yap Jlnaktadi Lakin is güvenligi riski böyle durumlarda da tamamen ortadan kald&]hmamaktad E.
Bulusun Çözümünü Amaçladtgjfeknik Problemler: Bulusumuz olan uzaktan kumanda edilen paletli çok fonksiyonlu arac &; tarîn, hayvano 11k, ormanc [Ek, belediye hizmetleri ve hafriyat alanlarida kullan [Ilan geleneksel is makinalar&& yokus slnlrtU hacim, manevra kabiliyeti ve is güvenligi nedeniyle kullanlamayacagl Jya da kullan [lîd g îida kazalara yol açabilecegi durumlarda kullan &nas Eamaçlanm &t E.
Bulusumuz olan uzaktan kumanda edilen paletli çok fonksiyonlu arac& bir diger amac& evrensel üç nokta sistemine ve evrensel kuyruk miline sahip olmasünedeniyle standart baglant Sia sahip tüm tarih makinalar&& araçla kullan [[abilir olmas&& Bulusumuz olan uzaktan kumanda edilen paletli çok fonksiyonlu aracEi bir diger amacEiki eksenli standart ön kollara sahip olmas :nedeniyle ön yükleyici, kEEÇkanal açEEgibi mini is makinalarmda kullanman tüm atasmanlartn kullan Llabilir olmas kim.
Bulusumuz olan uzaktan kumanda edilen paletli çok fonksiyonlu aracEl bir diger amacü paletlerin birbirine göre mesafesinin ayarlanabilir olmas Dsebebiyle özellikle yanal harekette egim slnlrlnln artmas'd It Böylece yanal durumda yüksek egimlerde bile kararll olarak çal gabilmektedir.
Bulusumuz olan uzaktan kumanda edilen paletli çok fonksiyonlu aracln bir diger amac ;lkapall l çevrim hidrostatik aktarüh sistemine sahip olmas Flnedeniyle içten yanmal Fmotordan palet tahrik hidrolik motorlarila sonsuz tahvil oran Eda aktarii yapabilmesidir. Böylece çok düsük hßlarda, çok yüksek moment al Eiabilmektedir.
Sekillerin Aç klanmas :l Bulus, ekteki sekillere atfflarda bulunularak anlat [[acaktE.
Sekil 1: Uzaktan Kumanda Edilen Paletli Çok Fonksiyonlu Aracüi Perspektif Görüntüsü Sekil 2: Uzaktan Kumanda Edilen Paletli Çok Fonksiyonlu Aracn Perspektif Görüntüsü Sekil 3: Uzaktan Kumanda Edilen Paletli Çok Fonksiyonlu Aracln Yürüyüs Taklmlarlnln Perspektif Görüntüsü Sekil 4: Uzaktan Kumanda Edilen Paletli Çok Fonksiyonlu Aracln Tahrik Sistemi ElemanlarEiEi Perspektif Görüntüsü Sekil 5: Uzaktan Kumanda Edilen Paletli Çok Fonksiyonlu Aracüi Hidrolik Sistemi Elemanlarßm Perspektif Görüntüsü Sekil 6: Uzaktan Kumanda Panelinin Perspektif Görüntüsü Sekil 7: Kontrol Sistemi Sekillerdeki Referanslarln Aç Iklamas l :l 1. Ön Kollar 1.2 Kova 2. Koruyucu Bar 3. Kamera 4. Ön Ayd @atma . Al El JAnten 6. Kaporta 7. Üç Nokta Askl Sistemi 8. Kuyruk Mili 9. Arka Aydillatma . Ek Hidrolik Ç JIISJIar 11.1. Rim Dislisi 11.2 Istikamet Tekeri 11.3 Yürüyüs Makaralarj 11.4 Lineer Yataklama 11.5 Hidrolik Silindir 11.6 Hidrolik Motor 11.7 Kauçuk Palet 11.8 Gergi YayT 11.9 Gergi Pistonu 1 1.10 Yürüyüs Baglant :Gövdesi 11.11 Sag Yürüyüs TakîhE 11.12 Sol Yürüyüs TakIiE 12. Sasi 13. Motor Kontrol Ünitesi 14. Kontrolcü Ünitesi . Gösterge Paneli 16. Içten YanmalEMotor 16.1 Gaz Kelebegi Pozisyon Ayar Motoru 17. Degisken Deplasmanli Eksenel Pistonlu Tandem Pompa 17.1 Elektro-oransal Aktüatör 18. Yag Tankl l 19. YakmDeposu . Radyatör 21. Valf Grubu 22. Uzaktan Kumanda Paneli 22.1. Ekran Bulusun Aç klamas :l Bulus, evrensel üç nokta askjsistemine (7), kuyruk miline (8), ön kollara (1) sahip, içten yanmalEmotor ( 16) tahrikli, hidrostatik aktarEnlDpaletli yürüyüs takiiEU 1) ile hareket eden uzaktan kumandalEÇok fonksiyonlu araca iliskindir. Bu araç, radyo frekans] Dizaktan kumanda paneli (22) ile azami 1000 [m] uzaktan insansâ olarak kullanhnaktadi Uzaktan kumanda paneli (22) ile aracl yönlendirebilmek, üç nokta askl sistemini (7) kullanabilmek, ön kollar (1) kullanabilmek, paletli yürüyüs taklm 11111 (11) paletler aras lmesafesini kontrol edebilmek, kuyruk milini (8) kullanabilmek ve çallsma devrini, ayarlayabilmek, içten yanmall motor (16) devrini ayarlayabilmek için araç; alîi`anten (5), motor kontrol ünitesi (13), kontrolcü ünitesi (14) ve kamera (3) ile donatElmßtE. Ayr Ea araç ile ilgili içten yanmalünotor devri, motor suyu Baklgjhidrolik yag seviyesi ve sßaklîgüaraç hâEgibi bilgiler uzaktan kumanda paneli (22) üzerindeki ekrandan (22.1) görülebildigi gibi araç üzerindeki gösterge panelinden de (15) görülebilmektedir.
Bulus genel olarak, aracît istenilen yöne hareket etmesinin saglayan paletli yürüyüs takEhHI 1), araeEt hareketi için gerekli hidrolik enerjiyi saglayan içten yanmalEmotor (16) ve aktarEn grubu, istenilen isi yapmak üzere birlikte kullan Bicak standart baglantga sahip ekipmanlar& baglanabilmesi için üç nokta ask Sistemi (7), aracln ileri yönünde ve ön tarafinda yapilmasl istenilen isler için iki eksene sahip ön kollar (1) ve tüm bunlarEi tek bir gövde üzerinde olmasmE saglayan sasiden (12), koruyucu bardan (2) ve kaportadan (6) olusmaktad E.
Araç uzaktan kumanda paneli (22) yani vericiden aldEgJbilgiyi, al& Danten (5) vas Easüile kontrolcü ünitesine ( 14) iletir. Burada islenen bilginin türüne göre sinyal, ya motorun çal @EBE durdurulmas :Veya gaz kelebegi ayar motoru (16.1) yardEnSlla motor devrinin ayarlanmas :gibi içten yanmall motor (16) ile ilgili kontrolün saglandl gl motor kontrol ünitesine (13) ya da degisken deplasmanl leksenel pistonlu tandem pompalarln (17) deplasman ayarlamaslna yarayan elektro-oransal aktüatörlerine (17.1), ya da hidrolik motor (1 1.6) frenlemesi, ikinci hlz kademesi, üç nokta ask Esisteminin (7) asag Eyaikar Jiareketi, ek hidrolik ç [kßlarîi (10) kontrolü gibi aç/kapa hidrolik yön kontrolleri gerçeklestiren valf grubuna (21) iletir.
Araç uzaktan kumanda paneli (22) ile yönetilirken, kameradan (3) elde edilen görüntüler, kumanda paneli üzerindeki ekrana (22.1) iletilir. Araç üzerinde bulunan ön aydEilatma (4) ve arka aydülatma (9) elemanlarüile araç çevresi gerektiginde aydßlatJhbilmektedir. Böylece operatörün araçtan uzakta oldugu durumlarda hakimiyetini artmaktad i. Uzaktan kumanda paneli (22) ile operatör; araç 11] Ive yönlendirmesi, ön kollarîl (1) kald Etna-indirme, kova (1.2) yükleme-bosaltma hareketi, içten yanmalLlmotor (16) çal LSttnina-durdurma, gaz kelebegi ayar motoru (16.1) yardlirilyla motor çallSma devrini ayarlama, araç frenleme, ikinci hlz kademesine geçme, ek hidrolik ç k sllar Il (10) çalls'tlr'llmasl Ve yön tayini, üç nokta askl sisteminin (7) asagl- yukar liareketi gibi kontrolleri yapabilmektedir.
Araci tahrik sistemi içten yanmalHnotor (16) ve yakFt deposu (19), motor suyunu sogutmaya yarayan radyatör (20) gibi yard üne: elemanlardan olusmaktad E. Güç aktarEn sistemi ise degisken deplasmanljeksenel pistonlu tandem pompa (17) ve gerekli hidrolik yagEdepolayan yag tank fidan (18) olusmaktad E. yürüyüs tak Bilar Ildan olusmaktad E. Paletli yürüyüs takEhlarEU 1), degisken deplasmanlE eksenel pistonlu tandem pompa (17) vas Kas Ella üretilen bas EiçlEhidrolik akßkanül, hidrolik motorlara (1 1.6) iletilip burada döner güç olusturmas Sila hareket etmektedir. Hidrolik motorlar (11.6) baglantl lelemanlarlyla rim dislisine (11.1) bagll blup, rim dislisi (11.1) kauçuk paletle (1 1.7) aynl dis profiline ve ayn adlma (hatve) sahiptir. Rim dislisi (1 1.1), hidrolik motorlardaki (1 1.6) dönme momentinin, kauçuk paletlere (1 1.7) aktarllmaslnl saglar. Istikamet tekeri (1 1 .2), yürüyüs makaralarül 1.3) ve tasýîl :makaralar kauçuk paletin (1 1.7), rim dislisiyle hareketine klavuzluk yapar ve hareketin sürekli olmas EE saglayan yard Ehc J elemanlard E. Istikamet tekerine (11.2) baglîgergi yayE(11.8) ve gergi pistonu (11.9), gergi pistonundaki gres bas Iicü ile kauçuk paletin arazi sartlar îla göre gerginligini ayarlamaktad i Kauçuk paletin (11.7) zemine tutunma yüzeyinin fazla olmasEve tutunmayüart Iaeak dis profiline sahip olmasü neticesinde lastik tekerlekli araçlarEi kullan JamayacagEarazi yapßElda kullanüabilmektedir.
Aracn kullanin yerine ve kullanJtlLgLl arazinin egimine göre paletler arasL genisligin ayarlanabilmesi için yürüyüs baglant. lgövdesi (11.10), hidrolik silindirler (11.5) ve lineer yataklama elemanlarEidan (11.4) olusmaktadî Bulusun sanayiye uygulanma biçimi: Bulusumuz olan uzaktan kumanda edilen paletli çok fonksiyonlu aracii evrensel üç nokta ask|_| (7) baglantüsistemine, döner güç ile çal San ekipmanlar için kuyruk miline (8) ve genellikle hafriyat islerinde kEEÇ kova (1.2) gibi atasmanlarEi kullanElabildigi ön kollara (1) sahip olmas &la; tar En, hayvanc [11111, ormanc [[[k, belediye hizmetleri ve hafriyat alanlarßda kullan [[an geleneksel is makinalarmm yokus sElED hacim, manevra kabiliyeti ve is güvenligi nedeniyle kullan Elhmayacag :durumlarda kullan Elmas Eamaçlanm @t E. 11.12 11.11 13 21 17 7 10 11.5
TR2020/01700 2020-02-05 Uzaktan kumanda edi̇len paletli̇ çok fonksi̇yonlu araç TR202001700Y (tr)

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR202001700Y true TR202001700Y (tr) 2022-12-21

Family

ID=

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CN101808865B (zh) 车架可扩展的作业车
US8103418B2 (en) Extendable frame work vehicle having lift member movable in a true vertical fashion
EP3255214A1 (en) Trailing machine for the levelling of ground and roads
US20100106344A1 (en) Unmanned land vehicle having universal interfaces for attachments and autonomous operation capabilities and method of operation thereof
KR102657223B1 (ko) 작업 기계용 하부 주행체
KR102536756B1 (ko) 작업 기계
US6527063B2 (en) Directional boring device
US9409458B2 (en) Vehicle with suspension system
GB2489720A (en) Remotely controlled implement carrying crawler vehicle
US6021825A (en) Stump cutter apparatus for quick connection to an excavator or other prime mover
KR20170035163A (ko) 360도 회전 가능한 굴절 아암을 구비한 농업용 트랙터
TR202001700Y (tr) Uzaktan kumanda edi̇len paletli̇ çok fonksi̇yonlu araç
RU2783560C1 (ru) Роботизированный многофункциональный трактор-вездеход
US9920501B2 (en) Apparatus and method for enhanced grading control
CN210127505U (zh) 一种多功能专用车辆
Zelenov Comparative analysis of the bulldozer technical characteristics
RU2148126C1 (ru) Траншейная гусеничная машина
RU189223U1 (ru) Многоцелевая пожарная машина повышенной проходимости
KR20170101492A (ko) 건설기계의 붐 플로팅 시스템
ARMY CECOM NIGHT VISION AND ELECRONICS SENSORS DIRECTORATE FORT BELVOIR VA All-Purpose Remote Transport System (ARTS). Capabilities Demonstration, 24-26 September 2001
WO1991001241A1 (en) Improvements relating to vehicles
ITAN20120027A1 (it) Macchina agricola per terreni in pendenza.
WO1985001484A1 (en) Skid steer loaders
Wanner Mixing It Up: The Rotary Mine Comb
EA002454B1 (ru) Экскаватор