TR201918971A2 - Mobi̇l ci̇hazlarda di̇nlenme moduna geçi̇ş yöntemi̇ ve si̇stemi̇ - Google Patents

Mobi̇l ci̇hazlarda di̇nlenme moduna geçi̇ş yöntemi̇ ve si̇stemi̇ Download PDF

Info

Publication number
TR201918971A2
TR201918971A2 TR2019/18971A TR201918971A TR201918971A2 TR 201918971 A2 TR201918971 A2 TR 201918971A2 TR 2019/18971 A TR2019/18971 A TR 2019/18971A TR 201918971 A TR201918971 A TR 201918971A TR 201918971 A2 TR201918971 A2 TR 201918971A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
person
mobile device
communication
message
database server
Prior art date
Application number
TR2019/18971A
Other languages
English (en)
Inventor
Şentürk Enes
Original Assignee
Vodafone Teknoloji Hizmetleri A S
Vodafone Teknoloji̇ Hi̇zmetleri̇ Aş
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Vodafone Teknoloji Hizmetleri A S, Vodafone Teknoloji̇ Hi̇zmetleri̇ Aş filed Critical Vodafone Teknoloji Hizmetleri A S
Priority to TR2019/18971A priority Critical patent/TR201918971A2/tr
Publication of TR201918971A2 publication Critical patent/TR201918971A2/tr

Links

Landscapes

  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Abstract

Buluş, mobil cihaz kullanıcıları gün içerisinde yoğun olan bir zaman diliminde mobil cihazlarını tamamen kapatmak veya uçak moduna almak yerine dinlenme moduna almalarına imkân tanıyan bir mobil haberleşme sistemi ve yöntemiyle ilgilidir. Daha belirgin olarak mevcut buluş, mobil haberleşme abonelerinin mobil cihazlarını kapatmaları yerine dinlenme moduna geçiş yapmalarına olanak vererek acil durumlardan bilgi sahibi olmalarına ve arayan kişinin de aradığı numaraya neden ulaşamadığı hakkında bilgi sahibi olabilmesine imkân tanıyan bir mobil haberleşme sistemi ve yöntemiyle ilgilidir.

Description

TARIFNAME MOBIL CIHAZLARDA DINLENME MODUNA GEÇIS YÖNTEMI VE SISTEMI Bulus, mobil cihaz kullanicilari gün içerisinde yogun olan bir zaman diliminde mobil cihazlarini tamamen kapatmak veya uçak moduna almak yerine dinlenme moduna almalarina imkân taniyan bir mobil haberlesme sistemi ve yöntemiyle ilgilidir.
Daha belirgin olarak mevcut bulus, mobil haberlesme abonelerinin mobil cihazlarini kapatmalari yerine dinlenme moduna geçis yapmalarina olanak vererek acil durumlardan bilgi sahibi olmalarina ve arayan kisinin de aradigi numaraya neden ulasamadigi hakkinda bilgi sahibi olabilmesine imkân taniyan bir mobil haberlesme sistemi ve yöntemiyle ilgilidir.
Teknigin Bilinen Durumu Günümüzde haberlesme yöntemlerinin günden güne artmasiyla kisilerle iletisim kuramamak artik imkânsiz olmaktadir. Her ne kadar insan olmamizin bir geregi olarak iletisim içerisinde olmak herkes tarafindan istenen bir durum olsa da yogun bir gün geçiren veya psikolojik durumu kötü olan bir kimsenin bazen kimseyle iletisim içinde olmak istememesi gibi durumlar da söz konusu olabilmektedir.
Mobil cihazlarin kullanicilarina sundugu imkânlar dogrultusunda, kullanicilar kimseyle iletisim kurmak istemedikleri durumlarda mobil cihazlarini kapatmakta veya uçak moduna almaktadirlar. Uçak modu sayesinde, kullanicilar mobil operatör ile iletisimi kesmis olmalarina ragmen mobil cihazinin diger imkanlarindan yararlanmaya devam edebilmektedirler. Ancak, böyle bir durumda bile mobil cihaz kullanicilari, kendilerine ulasmak isteyen kisileri bilmek ve birakacaklari sesli mesajlarin acil bir durumu içerip içermedigini ögrenmek istemektedirler.
Bu durum, mobil haberlesme abonelerinin mobil cihazlarini daha efektif olarak kullanmasini saglamak üzere cihazlarini uçak moduna alir gibi dinlenme moduna almasina olanak veren, böylece mobil operatörle iletisimin kesilmis olmasina ragmen kullanicinin gelen çagrilardan veya bildirimlerden haberdar olmasina imkân taniyan bir yöntem gelistirme gerekliligini ortaya koymustur. gelen çagrilardan en fazla olanin aranan kisiye yönlendirilmesi saglanmaktadir. Ancak burada mobil operatörle iletisimin kesilmis olmasina ragmen kullanicinin gelen çagrilardan veya bildirimlerden haberdar olmasina imkân taniyan bir çözümden bahsedilmemektedir.
CN201717934 nolu patent dokümaninda mobil cihaz sessiz mod'a aldiginda mobil cihaza gelen bildirimlerin aciliyet durumuna göre titresim yogunlugunun degistirilmesine ve böylece mobil cihaz kullanicisinin acil bildirimlerden haberdar olmasina yönelik bir bulustan bahsedilmektedir. Ancak burada mobil operatörle iletisimin kesilmis olmasina ragmen kullanicinin gelen çagrilardan veya bildirimlerden haberdar olmasina imkân taniyan bir çözümden bahsedilmemektedir.
CN105187628 nolu patent dokümaninda gelen çagrilarin mobil cihaz kullanicinin belirledigi kisi listesine göre siniflandirilmasina ve öncelikli olan sinifa göre çagrinin alinmasina yönelik bir bulustan bahsedilmektedir. Ancak burada mobil operatörle iletisimin kesilmis olmasina ragmen kullanicinin gelen çagrilardan veya bildirimlerden haberdar olmasina imkân taniyan bir çözümden bahsedilmemektedir.
CN106686253 nolu patent dokümaninda cihazin kullanimina ve hareket degisimine göre cihazin kontrolü saglanarak belirli süre sonra uyku moduna geçmesine iliskin bir çözümden bahsedilmektedir. Önceden belirlenen kisiler disinda bir arama veya bildirim alinmasi durumunda, Cihazin uyku modunda kalmasi saglanir. Ancak burada mobil operatörle iletisimin kesilmis olmasina ragmen kullanicinin gelen çagrilardan veya bildirimlerden haberdar olmasina imkân taniyan bir çözümden bahsedilmemektedir.
Sonuç olarak teknigin bilinen durumlari göz önüne alindiginda, mobil cihaz kullanicilarinin istedikleri süre boyunca cihazlarini dinlenme modunda kullanabilmelerine, dinlenme modunda olan aboneyi arayan bir baska aboneye durum hakkinda bilginin verilmesine, konunun aciliyetine göre dinlenme modunda olan kisinin bilgilendirilmesine yönelik birçözüme duyulan gereksinim mevcut bulus konusu çözümün ortaya çikmasini gerekli kilmistir.
Bulusun Amaci ve Kisa Açiklamasi Bulusun amaci, mobil cihaz kullanicilari gün içerisinde yogun olan bir zaman diliminde mobil cihazlarini tamamen kapatmak veya uçak moduna almak yerine dinlenme moduna almalarina imkân taniyan, böylece mobil operatörle iletisimin kesilmis olmasina ragmen kullanicinin gelen çagrilardan veya bildirimlerden haberdar olmasina imkân veren bir mobil haberlesme sistemi ve yöntemi ortaya koymakti r.
Bulusun bir baska amaci; cihazi dinlenme modunda olan kisinin acil durumlarda iletisim kanallarindan gelen aramalar ve bildirimler hakkinda bilgi sahibi olmasi ve arayan kisinin de aradigi numaraya neden ulasamadigini ögrenmesi saglanmaktadir.
Bulus, mobil cihaz abonesinin yogun oldugu veya istedigi bir zaman araliginda mobil cihazini dinleme moduna alabilmesine iliskin bir sistem olup, A kisisinin mobil cihazi, mobil cihaz kullanicisinin cihazini dinlenme moduna alindiginda karsi taraftan gelen tüm bildirimleri karsilayan bir veritabani sunucusu, tüm kablosuz iletisimin saglandigi bir baz istasyonu, A kisisinin mobil cihazi ile iletisim kurmaya çalisan bir B kisisi mobil cihazi bilesenlerini içermektedir.
Bulus, mobil cihaz abonesinin yogun oldugu veya istedigi bir zaman araliginda mobil cihazini dinleme moduna alabilmesine iliskin bir yöntem olup, - B kisisinin A kisisine iletisim baslatmasi, - bunun üzerine veritabani sunucusunun, iletisim kurulan kisinin dinlenme modunda olup olmadiginin sorgulamasini yapmasi, - eger A kisisinin mobil cihazi dinlenme modunda degilse aramanin baslatilmasi ve görüsme bitince iletisimin sonlandirilmasi, - A kisisinin mobil cihazi dinlenme modundaysa veritabanini sunucusunun, gelen iletisim çagrisinin iletisim yönteminin arama olup olmadiginin sorgusunu gerçeklestirmesi, - eger iletisim yöntemi kisa mesaj veya internet üzerinden mesaj sistemleri ile gerçeklesiyorsa bildirimlerin daha sonra gönderilmek üzere siraya alinmasi ve iletisimin sonlandirilmasi, - eger iletisim yöntemi arama ise B kisisinin direkt sesli mesaj birakma merkezine yönlendirilmesi ve sinyal sesinden sonra sesli mesaj birakilmasinin istenmesi, - ardindan veritabani sunucunun, sinyal sesinden sonra mesaj birakilip birakilmadiginin sorgusunu gerçeklestirmesi, - eger sinyal sesinden sonra sesli bir mesaj birakilmadiysa iletisimin sonlandirilmasi, - eger sinyal sesinden sonra sesli bir mesaj birakildiysa birakilan mesajin acil koduyla aranilan numaraya iletilmesi ve B kisisinin iletisimi sonlandirmasi islem adimlarini içermesiyle karakterize edilmesidir.
Sekillerin Kisa Açiklamasi Sekil 1 de bulus konusu yöntemin uygulandigi bir sistemin bilesenleri ve bunlar arasindaki etkilesim görülmektedir.
Sekil 2 de bulus konusu yöntemin uygulandigi bir sistemin akis diyagrami görülmektedir.
Referans Numaralari . A kisisinin mobil cihazi . Veritabani sunucusu . Baz Istasyonu 40. B kisisi mobil Cihazi 100. B kisisi A kisisine iletisim baslatir. 105. Iletisim kurulan kisi dinlenme modunda mi? 110. Arama baslatilir. 115. Iletisim yöntemi arama mi? 120. Bildirimler gönderilmek üzere siraya alindi. 125. Sinyal sesinden sonra mesaj birakildi mi? 130. Birakilan mesaj acil koduyla aranilan numaraya iletilir. 135. B kisisi iletisimi sonlandirir.
Bulusun Detayli Açiklamasi Mevcut bulus, mobil cihaza sahip bir kullanicinin yogun bir zaman diliminde telefonunu kapatmak veya uçak moduna almak yerine dinlenme moduna almasina olanak veren bir sistem ve yöntem ile ilgilidir. Böylece mobil operatörle iletisimin kesilmis olmasina ragmen kullanicinin gelen çagrilardan veya bildirimlerden haberdar olmasina imkân taninmaktadir.
Mobil cihaz kullanicisinin cihazini dinlenme moduna almasinin ardindan, gelen bildirimlerin (arama, mesaj vb.) veritabani sunucusunda (20) belirli asamalardan geçirilmesiyle ilgilidir. Bunlar ana hatlariyla; gelen bildirimlerin hangi iletisim kanaliyla oldugunun sorgulanmasi, iletisim yönteminin arama oldugu durumda sesli mesajin alinmasi ile bu sesli mesajin veritabanina kaydedilmesi seklindedir.
Bulus konusu yöntemde, A kisisinin mobil cihazinin (10) dinlenme moduna geçis yapmasiyla mobil operatörle iletisimin kesilmis olmasina ragmen kullanicinin gelen acil çagrilardan haberdar olmasi saglanmaktadir. Dinlenme modundayken, A kisisinin mobil cihazina (10), B kisisinin mobil cihazindan (40) gönderilen bildirimler daha sonra gönderilmek üzere siraya alinir ve bunlar veritabani sunucusunda (20) saklanir. Bulus konusu yöntemde, A kisisinin mobil cihazinda (10) dinlenme moduna alinma islemi yapilirsa bu durum veritabani sunucusuna bildirilir (20). Bu sirada, A kisisiyle iletisim kanallarini kullanarak haberlesme yapan B kisisinin mobil cihazi (40) ile veritabani sunucusu (20) iletisime geçmektedir. Veritabani sunucusu (20), arayan kisiye iletisim kanalina göre bilgi gönderir. Iletisim arama yoluyla kurulmaya çalisildiysa, B kisisi verilen süre içerisinde sesli mesajini birakabilmektedir. Birakilan mesaj acil bir durum oldugu bilgisiyle sesli mesaj ile A kisisine kisa mesaj (SMS - Short Message Service) yoluyla bildirilir.
A kisisinin mobil cihazi (10) dinlenme modundayken, B kisisinin arama yoluyla iletisim baslatmasi veritabani sunucusu (20) tarafindan karsilanir. Veritabani sunucusu (20), B kisisine “Aradiginiz numara su anda mesgül (müsait degil, dinlenme modunda vb.). Lütfen daha sonra tekrar deneyiniz.
Acil bir durum söz konusu ise lütfen sinyal sesinden sonra mesajinizi birakiniz.' seklinde bir otomatik mesajla dönüs saglayacaktir. Eger, B kisisi sinyal sesinden sonra sesli mesaj birakirsa, A kisisine bildirim olarak biraktigi sesli mesaj iletilecektir.
Bulus konusu yöntemin uygulandigi sistemin bilesenleri ve bunlar arasindaki etkilesim Sekil 1'de görülmektedir. Sekilden de görüldügü gibi sistem; A kisisinin mobil cihazi (10), mobil cihaz kullanicisinin cihazini dinlenme moduna alindiginda karsi taraftan gelen tüm bildirimleri karsilayan bir veritabani sunucusu (20), tüm kablosuz iletisimin saglandigi bir baz istasyonu (30), A kisisinin mobil cihazi (10) ile iletisim kurmaya çalisan bir B kisisi mobil cihazi (40) bilesenlerini ihtiva etmektedir.
Veritabani sunucusuna (20), A kisisinin mobil cihazinin (10) dinlenme modunda oldugu bilgisi bildirildiginde, arama yoluyla iletisime geçmek isteyen B kisisine, A kisisinin dinlenme modunda oldugu veya belli bir nedenden dolayi cevap vermedigi bilgisi veritabani sunucusu (20) tarafindan iIetiIir. Bu kosula göre, B kisisi hala A kisisine ulasmak istiyorsa veritabani sunucusu (20) üzerinden sesli mesajini iletir ve böylece aciliyet durumunu ortaya koyar.
Bulus konusu yöntemin uygulandigi sistemin akis diyagrami Sekil 2'de görülmektedir. Öncelikle B kisisi A kisisine iletisim baslatir (100). Bunun üzerine veritabani sunucusu (20) iletisim kurulan kisinin dinlenme modunda olup olmadiginin (105) sorgulamasini yapar. Eger A kisisinin mobil cihazi (10) dinlenme modunda degilse arama baslatilir (110) ve görüsme bitince B kisisi iletisimi sonlandirir (135). A kisisinin mobil cihazi (10) dinlenme modundaysa veritabanini sunucusu (20) gelen iletisim çagrisinin iletisim yönteminin arama olup olmadiginin (115) sorgusunu gerçeklestirir. Eger iletisim yöntemi kisa mesaj veya internet üzerinden mesaj sistemleri ile gerçeklesiyorsa bildirimler gönderilmek üzere siraya alinir (120) ve B kisisi iletisimi sonlandirir (135). Eger iletisim yöntemi arama ise B kisisi direkt sesli mesaj birakma merkezine yönlendirilir ve sinyal sesinden sonra sesli mesaj birakilmasi istenir. Ardindan veritabani sunucu (20) sinyal sesinden sonra mesaj birakilip birakilmadiginin (125) sorgusunu gerçeklestirir. Eger sinyal sesinden sonra sesli bir mesaj birakilmadiysa A kisisine herhangi bir bildirim gitmez ve B kisisi iletisimi sonlandirir (135). Eger sinyal sesinden sonra sesli bir mesaj birakildiysa birakilan mesaj acil koduyla aranilan numaraya iletilir (130) ve B kisisi iletisimi sonlandirir (135).
Mevcut bulusta, A kisisinin mobil cihazi (10) dinlenme moduna alindiktan itibaren cihaz kullanicisi ne zaman dinlenme modunu kapatmak isterse o zamana kadar bir süre geçmis olacaktir. Bu süre zarfinda, uygulama sunucusu (20) tarafindan mobil cihaz kullanicisina mobil cihaz üzerinden belirli periyotlar ile dinlenme modundan çikma durumunun sorgulamasi yapilir.
Böylelikle, mobil cihaz kullanicilari, yogun olduklari zamanlarda mobil cihazlarini tamamen kapatmak veya uçak moduna almak yerine dinlenme moduna alarak, acil durumlardan bilgi sahibi olabilmekte ve arayan mobil cihaz kullanicisina da aradigi numaraya neden ulasmadigi hakkinda bilgi verilebilmektedir.
B kisisi A kisisine iletisim baslatir Iletisim kurulan kisi dinlenme medunda iletisim yöntemi .I//Sgsral sesinden scinra l_ ü mesaj birakildi mi? aranilan numaraya iletilir. 1.El) Bildirimler gönderilmek ürere siraya alindi.

Claims (1)

  1. ISTEMLER Bulus, mobil cihaz abonesinin yogun oldugu veya istedigi bir zaman araliginda mobil cihazini dinleme moduna alabilmesine iliskin bir sistem olup, özelligi; A kisisinin mobil cihazi (10), mobil cihaz kullanicisinin cihazini dinlenme moduna alindiginda karsi taraftan gelen tüm bildirimleri karsilayan bir veritabani sunucusu (20), tüm kablosuz iletisimin saglandigi bir baz istasyonu (30), A kisisinin mobil cihazi (10) ile iletisim kurmaya çalisan bir B kisisi mobil cihazi (40) bilesenlerini içermesiyle karakterize edilmesidir. Bulus, mobil cihaz abonesinin yogun oldugu veya istedigi bir zaman araliginda mobil cihazini dinleme moduna alabilmesine iliskin bir yöntem olup, özelligi; - B kisisinin A kisisine iletisim baslatmasi (100), - bunun üzerine veritabani sunucusunun (20), iletisim kurulan kisinin dinlenme modunda olup olmadiginin (105) sorgulamasini yapmasi, - egerA kisisinin mobil cihazi (10) dinlenme modunda degilse aramanin baslatilmasi (110) ve görüsme bitince iletisimin sonlandirilmasi, - A kisisinin mobil cihazi (10) dinlenme modundaysa veritabanini sunucusunun (20), gelen iletisim çagrisinin iletisim yönteminin arama olup olmadiginin (115) sorgusunu gerçeklestirmesi. - eger iletisim yöntemi kisa mesaj veya internet üzerinden mesaj sistemleri ile gerçeklesiyorsa bildirimlerin daha sonra gönderilmek üzere siraya alinmasi (120) ve iletisimin sonlandirilmasi, - eger iletisim yöntemi arama ise B kisisinin direkt sesli mesaj birakma merkezine yönlendirilmesi ve sinyal sesinden sonra sesli mesaj birakilmasinin istenmesi, - ardindan veritabani sunucunun (20), sinyal sesinden sonra mesaj birakilip birakilmadiginin (125) sorgusunu gerçeklestirmesi, - eger sinyal sesinden sonra sesli bir mesaj birakilmadiysa iletisimin sonlandirilmasi, - eger sinyal sesinden sonra sesli bir mesaj birakildiysa birakilan mesajin acil koduyla aranilan numaraya iletilmesi (130) ve B kisisinin iletisimi sonlandirmasi (135) islem adimlarini içermesiyle karakterize edilmesidir.
TR2019/18971A 2019-12-02 2019-12-02 Mobi̇l ci̇hazlarda di̇nlenme moduna geçi̇ş yöntemi̇ ve si̇stemi̇ TR201918971A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2019/18971A TR201918971A2 (tr) 2019-12-02 2019-12-02 Mobi̇l ci̇hazlarda di̇nlenme moduna geçi̇ş yöntemi̇ ve si̇stemi̇

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2019/18971A TR201918971A2 (tr) 2019-12-02 2019-12-02 Mobi̇l ci̇hazlarda di̇nlenme moduna geçi̇ş yöntemi̇ ve si̇stemi̇

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201918971A2 true TR201918971A2 (tr) 2021-06-21

Family

ID=77516201

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2019/18971A TR201918971A2 (tr) 2019-12-02 2019-12-02 Mobi̇l ci̇hazlarda di̇nlenme moduna geçi̇ş yöntemi̇ ve si̇stemi̇

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201918971A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US8976951B1 (en) Methods and systems for telephony call-back processing
US7180991B2 (en) Dynamic, interactive call notification
US20060045252A1 (en) Distinctive ring tones prompted by call urgency and context
US9574671B1 (en) Determining communication modes of a mobile device based on presence information
JP2008539629A (ja) 呼の制御システムと方法
US20070004384A1 (en) Method and apparatus for providing personalized audio content delivery during telephony hold
WO2001017275A2 (en) Cellular phone system with data reply messaging
CN1968316B (zh) 提供增强的密语特征的电话系统及其方法
CN102547616A (zh) 礼貌挂机业务系统及挂机方法
US20070121815A1 (en) Method and system to enable touch-free incoming call handling and touch-free outgoing call origination
US20080139184A1 (en) Unstructured Supplementary Service Data Call Control Manager within a Wireless Network
US20130078971A1 (en) Methods and systems for telephony call completion
EP2113156B1 (en) Unstructured supplementary services data application within a wireless network
TR201918971A2 (tr) Mobi̇l ci̇hazlarda di̇nlenme moduna geçi̇ş yöntemi̇ ve si̇stemi̇
US7715544B1 (en) Method and apparatus for selective call waiting treatment
WO2008131806A1 (en) Caller screening and routing to voicemail
US6658255B1 (en) Enhanced wireless radio channel utilization
US20170118344A1 (en) Attentive assistant
US20160191701A1 (en) Smart Telephony Systems and Methods
EP3729795B1 (en) Activating a voice function for a call not answered
CN107749874B (zh) 一种消息处理方法及系统
KR100542920B1 (ko) 통화 관리 서비스 방법 및 장치
KR20060033304A (ko) 통신시스템에서 착신 가입자의 상태에 따른 착신호 제어서비스 방법
US20020150225A1 (en) Method and apparatus for providing reverse-hold capability for telephone users
KR101407095B1 (ko) 통화 연결 알림 서비스를 위한 서버 및 그 제어방법