TR201918633A2 - Üç eksende i̇steni̇len kuvvette kirilabi̇len, şeki̇l bağlantili, yedeklenebi̇li̇r bi̇r sabi̇tleme yapilanmasi - Google Patents

Üç eksende i̇steni̇len kuvvette kirilabi̇len, şeki̇l bağlantili, yedeklenebi̇li̇r bi̇r sabi̇tleme yapilanmasi Download PDF

Info

Publication number
TR201918633A2
TR201918633A2 TR2019/18633A TR201918633A TR201918633A2 TR 201918633 A2 TR201918633 A2 TR 201918633A2 TR 2019/18633 A TR2019/18633 A TR 2019/18633A TR 201918633 A TR201918633 A TR 201918633A TR 201918633 A2 TR201918633 A2 TR 201918633A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
fixing
feature
floor piece
fixing element
shock absorbing
Prior art date
Application number
TR2019/18633A
Other languages
English (en)
Inventor
Bolol Tunç
Çöl Remzi̇
Original Assignee
Aselsan Elektronik Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi
Aselsan Elektroni̇k Sanayi̇ Ve Ti̇caret Anoni̇m Şi̇rketi̇
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Aselsan Elektronik Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi, Aselsan Elektroni̇k Sanayi̇ Ve Ti̇caret Anoni̇m Şi̇rketi̇ filed Critical Aselsan Elektronik Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi
Priority to TR2019/18633A priority Critical patent/TR201918633A2/tr
Publication of TR201918633A2 publication Critical patent/TR201918633A2/tr

Links

Landscapes

  • Bridges Or Land Bridges (AREA)

Abstract

Buluş, en az bir şok emicinin (3) bağlı olduğu birimlerde, istenmeyen hareketleri engellemek, gerektiğinde üç eksende istenilen kuvvete kırılarak şok emicinin (3) görevini yapmasına olanak sağlamak için bir sabitleme yapılanması ile ilgilidir. Buluşun özelliği; bahsedilen şok emici elemanın (3) bağlı olduğu, üzerinde en az bir geçiş kanalına (7) sahip bağlantı yapısı (4); şok emici elemanın (3) aşağısında konumlanan ve üzerinde en az bir geçiş kanalına (7) sahip bir zemin parçası (5); bahsedilen zemin parçası (5) ve bağlantı yapısı (4) arasına konumlanan; üzerinde zemine göre eğimli bir açıya sahip inceltilmiş bölge (1.1) oluşturulmuş en az bir sabitleme elemanı (1); bahsedilen sabitleme elemanı (1) meydana getiren; S formunu oluşturan bir üst, bir orta ve bir alt bölme; bahsedilen sabitleme elemanının (1) uçlarında yer alan, zemin parçası (5) geçiş kanalı (7) ve bağlantı yapısı (4) geçiş kanalına (7) geçirilen şekil bağlantısı (1.2) içermesidir. (Şekil 1)

Description

TARIFNAME Uç EKSENDE ISTENILEN KUWETTE KIRILABILEN, SEKIL BAGLANTILI, YEDEKLENEBILIR BIR SABITLEME YAPILANMASI Teknik Alan Bulus, sok emici birimi sabitleme yapilanmasi ile ilgilidir.
Bulus Özellikle, sok emiciye bagli birim ile sok emicinin baglandigi yer arasinda herhangi bir hareket istenmedigi durumlarda birimin sabit kalmasini saglayan, ancak sok altinda kirilarak sok emicinin çalismasina da izin veren sabitleme yapilanmasi ile ilgilidir.
Teknigin Bilinen Durumu Günümüzde, elektronik kabinetler (seyir ve GMDSS kabinleri), konsollar, elektronik birimler gibi alanlarda sok izolatörleri kullanilmaktadir. Sok izolatörleri (sok emiciler), darbelere karsi korunmasi istenen birimlere baglanarak gelen kuvvetleri sönümleme görevi görmektedir.
Bu tarz sistemlerde, sok emici bagli oldugu birimlerde bazen titresimlere neden olabilmektedir. Bu titresimler, rijit kalmasi gereken sistemlerde istenmeyen bir etki yaratmaktadir. Mevcut teknikte izolat'orün hareketsiz kalmasi istenen durumda sabitlenmesine, üç eksende sönümlenmesi gereken bir sok gelmesi durumunda da izolatörün görevini yapmasina olanak taniyan bir yapi bulunmamaktadir.
Teknigin bilinen durumunda, yer alan FR295888551 numarali basvuru, sogutma modülünün X ekseni etrafinda dönmesine izin verebilecek sekilde önceden belirlenmis kuvvet darbesinde kirilabilen baglanti araci içeren tasit yapisi ile ilgilidir. Ancak bu basvuruda, üç eksende istenen kuvvette kirilma saglayan bir yapidan söz edilmemistir.
Sonuç olarak yukaridaki problemlerin varligi ve mevcut çözümlerin yetersizligi ilgili teknik alanda bir gelistirme yapmayi zorunlu kilmistir.
Bulusun Amaci Mevcut bulus yukarida bahsedilen dezavantajlari ortadan kaldirmak ve ilgili teknik alana yeni avantajlar getirmek 'üzere gelistirilmis bir sabitleme yapilanmasi ile ilgilidir.
Bulusa konu olan sabitleme yapilanmasinin ana amaci, sok emicinin bagli oldugu birimlerde titresime bagli olusabilecek hareketleri engellemek, birimlerin rijit kalmasini saglamaktir.
Bulusun bir diger amaci, sahip oldugu inceltilmis bölge ile, istenilen kuvvette kirilarak sok emicinin çalismasina olanak saglamaktir.
Bulusun bir baska amaci, alt ve üst yapidak, geçis kanallari ile sekil baglantili sekilde irtibatli olmasi sayesinde, kirilan sok emicinin çikarilarak, yedek sok emicinin takilmasini saglamaktir.
Bahsedilen avantajlar en genel haliyle ulasilabilmesi için bulus, en az bir sok emicinin bagli oldugu birimlerde, istenmeyen hareketleri engellemek, gerektiginde üç eksende istenilen kuvvete kirilarak sok emicinin görevini yapmasina olanak saglamak için bir sabitleme yapilanmasi ile ilgilidir. Bulusun özelligi; - bahsedilen sok emici elemanin bagli oldugu, 'üzerinde en az bir geçis kanalina sahip baglanti yapisi, - sok emici elemanin asagisinda konumlanan ve üzerinde en az bir geçis kanalina sahip bir zemin parçasi, - bahsedilen zemin parçasi ve baglanti yapisi arasina konumlanan; 'üzerinde zemine göre egimli bir açiya sahip inceltilmis bölge olusturulmus en az bir sabitleme elemani, - bahsedilen sabitleme elemani meydana getiren; S formunu olusturan bir 'üst, bir orta ve bir alt bölme, - bahsedilen sabitleme elemaninin uçlarinda yer alan, zemin parçasi geçis kanali ve baglanti yapisi geçis kanalina geçirilen sekil baglantisi içermesidir.
Bulusun yapisal ve karakteristik özellikleri ve tüm avantajlari asagida verilen sekiller ve bu sekillere atiflar yapilmak suretiyle yazilan detayli açiklama sayesinde daha net olarak anlasilacaktir. Bu nedenle degerlendirmenin de bu sekilleri ve detayli açiklama göz önüne alinarak yapilmasi gerekmektedir.
Bulusun Anlasilmasina Yardimci Olacak Sekiller Sekil 1. Bulus konusu sabitleme yapilanmasinin bir alternatifinin sok emici ile birlikte perspektif görünümüdür.
Sekil 2. Bulus konusu sabitleme yapilanmasinda yer alan sabitleme elemaninin alternatif bir yapilanmasinin perspektif görünümüdür.
Sekil 3. Bulus konusu sabitleme yapilanmasinda yer alan sabitleme elemaninin inoeltilmis bölgesinden kirilmis halde perspektif görünümüdür.
Sekil 4. Bulus konusu sabitleme yapilanmasinda yer alan sabitleme elemaninin, yapiya monte edilme halinde perspektif görünümüdür.
Parça Referanslarinin Açiklamasi 1. Sabitleme elemani 1.1 Inceltilmis bölge 1.2 Sekil baglantisi Mekanik kilit Sok emici eleman Baglanti yapisi Zemin parçasi Yedek sabitleme elemani Geçis kanali Kilit kanali Bulusun Detayli Açiklamasi Bu detayli açiklamada bulus konusu sabitleme yapilanmasinin tercih edilen alternatifleri, sadece konunun daha iyi anlasilmasina yönelik olarak ve hiçbir sinirlayici etki olusturmayacak sekilde açiklanmaktadir.
Sekil 1' de bulus konusu sabitleme yapilanmasinda yer alan sabitleme elemaninin (1), sok emici eleman baglanti yapisi (4) ve zemin parçasi (5) arasinda irtibatli halde perSpektif görünümü; sekil 2* de ise sabitleme elemaninin (1) perspektif görünümü verilmistir. Buna göre, bahsedilen sabitleme elemaninin (1) bir ucu sok emici elemanin (3) bagli oldugu baglanti yapisina (4), diger ucu ise zemin parçasina (5) irtibatlandirilmistir. Bahsedilen irtibatlandirma, sabitleme elemaninin (1) uç kisimlarinda yer alan sekil baglantilari (1.2) ile gerçeklestirilmektedir. Bu sayede, sabitleme elemani (1) konumlandirildigi yerden gerektiginde çikarilabilmekte, yerine yedek sabitleme elemani (6) takilabilmektedir.
Bahsedilen sabitleme elemani (1), yekpare yapida ve kabaca S seklindedir. S seklini olusturan üst, orta ve alt bölmelerden olusmaktadir. Bahsedilen orta bölme üzerinde, bir inceltilmis bölge (1.1) yer almaktadir. Bahsedilen inceltilmis bölge (1.1) zemine göre egimli bir açiya sahiptir. Bahsedilen alt ve üst bölmeler de orta bölmeden farkli bir açiya sahip olacak sekilde, zemine göre egimli açiya sahiptir.
Sekil 3! te sabitleme elemaninin (1) alternatif bir yapilanmasinin inceletilmis bölgesinden (1 .1) kirilmis halde perspektif görünümü; sekil 4* te ise sabitleme elemaninin (1) alternatif bir yapilanmasinin sok emici eleman (3) baglanti yapisi (4) ve zemin arasina monte edilme halinde perspektif görünümü verilmistir.
Sok emici eleman (3) ile takilan cihazlar titresime bagli olarak milimetrik seviyede hareketler yapabilmektedirler. Sok emici eleman (3) kullaniminin zorunlu olup bu hareketin istenmedigi yani birimin rijit olarak bagli olmasi istendigi durumlarda, bulus konusu sabitlenme yapilanmasi kullanilabilmektedir. Sabitleme elemani (1) ancak sokun olusmasi durumunda da önceden hesaplanmis istenen kuvvette kirilarak sok emicinin (3) çalismasina izin vermektedir.
Sabitleme elemanini (1), sok emici elemanin (3) bagli oldugu baglanti yapisi (4) ile zemin parçasi (5) arasina yerlestirme sirasinda, sabitleme elemaninin (1) altindaki ve üstündeki sekil baglantisi (1.2) ile irtibatlanma saglanmaktadir. Bu sekil baglantilarinin (1.2) karsiliklari zemin parçasi (5) ve baglanti yapisinda (4) yer alan geçis kanallaridir (7). Zemin parçasi (5) üzerinde yer alan bir kilit kanali (8) üzerinde hareket edebilen mekanik kilitle (2) sabitleme elemaninin (1) zemin parçasina (5) irtibatlanmasi saglanmaktadir. Böylelikle herhangi bir ekstra parçaya ihtiyaç duyulmamaktadir.
Sabitleme elemani (1), üzerinde bulunan inceltilmis bölge (1.1) ve sahip oldugu 8 yapisi sayesinde 3 eksende gelen soklarda (x,y,z) olusacak kuvvet sayesinde kirilabilecektir. inceltilmis bölgenin (1.1) kalinligi imalat sirasinda ayarlanabilir oldugundan soka bagli hangi kuvvet altinda kirilacagi hesaplanabilir olacaktir.
Sabitleme parçasi (1) soka maruz kalarak kirilmasi durumunda sadece sekil baglantisina (1.2) sahip oldugundan kirilan parçalar sekil-Site görüldügü gibi geçis kanallarindan (7) birbirinin zit yönünde hareket ettirilip çikarilarak, yerine sekil-4'te görüldügü gibi yedek sabitleme elemani (6) sürülerek, zaman kaybetmeden ve ekstra bir baglanti parçasi kullanilmadan mekanizma yine isler hale getirilmektedir.
Bahsedilen sok emici eleman (3) bir izolatörd'ür.

Claims (1)

ISTEMLER . En az bir sok emicinin (3) bagli oldugu birimlerde, istenmeyen hareketleri engellemek, gerektiginde `üç eksende istenilen kuvvete kirilarak sok emicinin (3) görevini yapmasina olanak saglamak için bir sabitleme yapilanmasi olup, özelligi; bahsedilen sok emici elemanin (3) bagli oldugu, 'üzerinde en az bir geçis kanalina sok emici elemanin (3) asagisinda konumlanan ve 'üzerinde en az bir geçis kanalina (7) sahip bir zemin parçasi (5), bahsedilen zemin parçasi (5) ve baglanti yapisi (4) arasina konumlanan; 'üzerinde zemine göre egimli bir açiya sahip inceltilmis bölge (1.1) olusturulmus en az bir sabitleme elemani (1), bahsedilen sabitleme elemani (1) meydana getiren; S formunu olusturan bir 'üst, bir orta ve bir alt bölme, bahsedilen sabitleme elemaninin (1) uçlarinda yer alan, zemin parçasi (5) geçis kanali (7) ve baglanti yapisi (4) geçis kanalina (7) geçirilen sekil baglantisi (1.2) içermesidir. Istem 1' e uygun bir sabitleme yapilanmasi olup, özelligi; bahsedilen zemin parçasi (5) 'üzerinde yer alan kilit kanalinda (8) hareket ederek sabitleme elemaninin (1) zemin parçasi (5) ile sabitlenmesini saglayan mekanik kilit (2) içermesidir. Istem 1' e uygun bir sabitleme yapilanmasi olup, özelligi; bahsedilen inceltilmis bölgenin (1 .1), bahsedilen orta bölmede yer almasidir. Istem 1” e uygun bir sabitleme yapilanmasi olup, özelligi; alt ve 'üst bölmelerin, orta bölmeden farkli bir açiya sahip olacak sekilde, zemine göre egimli açida olmasidir. Istem
1) e uygun bir sabitleme yapilanmasi olup, özelligi; bahsedilen sok emici elemanin (3) izolatör olmasidir.
TR2019/18633A 2019-11-27 2019-11-27 Üç eksende i̇steni̇len kuvvette kirilabi̇len, şeki̇l bağlantili, yedeklenebi̇li̇r bi̇r sabi̇tleme yapilanmasi TR201918633A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2019/18633A TR201918633A2 (tr) 2019-11-27 2019-11-27 Üç eksende i̇steni̇len kuvvette kirilabi̇len, şeki̇l bağlantili, yedeklenebi̇li̇r bi̇r sabi̇tleme yapilanmasi

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2019/18633A TR201918633A2 (tr) 2019-11-27 2019-11-27 Üç eksende i̇steni̇len kuvvette kirilabi̇len, şeki̇l bağlantili, yedeklenebi̇li̇r bi̇r sabi̇tleme yapilanmasi

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201918633A2 true TR201918633A2 (tr) 2021-06-21

Family

ID=77516303

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2019/18633A TR201918633A2 (tr) 2019-11-27 2019-11-27 Üç eksende i̇steni̇len kuvvette kirilabi̇len, şeki̇l bağlantili, yedeklenebi̇li̇r bi̇r sabi̇tleme yapilanmasi

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201918633A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP3500077B1 (en) Low down seismic shock rack design
CN107531320B (zh) 抗机械冲击印刷电路板(pcb)的安装系统
JP7150848B2 (ja) 振動絶縁システム
KR101714716B1 (ko) 방진 및 내진 장치가 설치된 전기 판넬
KR102309867B1 (ko) 내진 완충 장치와 코일 스프링을 겸비한 내진 수배전반
JP6216087B1 (ja) 車両用カメラの固定構造
US20210164223A1 (en) Friction damper for a building structure
TR201918633A2 (tr) Üç eksende i̇steni̇len kuvvette kirilabi̇len, şeki̇l bağlantili, yedeklenebi̇li̇r bi̇r sabi̇tleme yapilanmasi
JP2004533970A (ja) キャブ懸架装置
KR102151691B1 (ko) 광대역 진동 흡진기 및 이를 포함하는 파이로 충격 발생 장치
ES2732055T3 (es) Atenuador pasivo para naves espaciales
JP6664902B2 (ja) 車体構造
KR101758867B1 (ko) 내진형 절연 부하 개폐기
JP2011246040A (ja) 車両用歩行者保護装置
KR20150138986A (ko) 모듈러 구조물
KR101564362B1 (ko) 복합감쇠장치
KR101838688B1 (ko) 다기능 복합형 제진 장치
JP2002155506A (ja) 橋梁の防音装置
KR101447906B1 (ko) 도로용 충격완화장치
KR101434479B1 (ko) 선박의 바닥용 방진 구조체
JP5649528B2 (ja) キャビネットラックの制震構造
KR101209959B1 (ko) 직렬연결 점성댐퍼와 이력댐퍼의 복합감쇠기
KR20110023021A (ko) 랙의 내진장치
KR101809036B1 (ko) 이중 절연 구조를 가지는 열 영상 장치
BR112018011922B1 (pt) Cabine de condutor e veículo ferroviário urbano