TR201909402A2 - Servi̇s yöneli̇mli̇ bi̇r artirilmiş gerçekli̇k altyapisi si̇stemi̇ - Google Patents

Servi̇s yöneli̇mli̇ bi̇r artirilmiş gerçekli̇k altyapisi si̇stemi̇ Download PDF

Info

Publication number
TR201909402A2
TR201909402A2 TR2019/09402A TR201909402A TR201909402A2 TR 201909402 A2 TR201909402 A2 TR 201909402A2 TR 2019/09402 A TR2019/09402 A TR 2019/09402A TR 201909402 A TR201909402 A TR 201909402A TR 201909402 A2 TR201909402 A2 TR 201909402A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
server
user
data
sensor
devices
Prior art date
Application number
TR2019/09402A
Other languages
English (en)
Inventor
Murat Turgut Cem
Original Assignee
Havelsan Hava Elektronik Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Havelsan Hava Elektronik Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi filed Critical Havelsan Hava Elektronik Sanayi Ve Ticaret Anonim Sirketi
Priority to TR2019/09402A priority Critical patent/TR201909402A2/tr
Priority to PCT/TR2020/050552 priority patent/WO2020263211A2/en
Publication of TR201909402A2 publication Critical patent/TR201909402A2/tr

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G06COMPUTING; CALCULATING OR COUNTING
    • G06FELECTRIC DIGITAL DATA PROCESSING
    • G06F3/00Input arrangements for transferring data to be processed into a form capable of being handled by the computer; Output arrangements for transferring data from processing unit to output unit, e.g. interface arrangements
    • G06F3/01Input arrangements or combined input and output arrangements for interaction between user and computer
    • G06F3/011Arrangements for interaction with the human body, e.g. for user immersion in virtual reality

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Theoretical Computer Science (AREA)
  • Human Computer Interaction (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Management, Administration, Business Operations System, And Electronic Commerce (AREA)
  • Information Transfer Between Computers (AREA)
  • Agricultural Chemicals And Associated Chemicals (AREA)

Abstract

Buluş konu ürün bir artırılmış gerçeklik platformu olup, bir sunucu üzerinde içerik üretilmesi ve bu üretilen içeriğin doğrudan kullanıcıya ya da kullanıcılara sunulması için bir donanım dizisi üzerinde çalışan bir yöntemi içermektedir. Buna göre artırılmış gerçeklik nesneleri bir sunucu üzerinde oluşturulur ve bu oluşturulan nesneler konum ve benzeri bilgileri alınan kullanıcılara bu bilgiler doğrultusunda sunucu üzerinde hesaplanarak gönderilir. Bu gönderilen içerik kullanıcı cihazında gösterilir ve anlık aktarım sayesinde cihaz platformundan bağımsız bir biçimde doğrudan veya bir ağ üzerinden haberleşerek anlık olarak yenilenebilir.

Description

TARIFNAME SERVIS YÖNELIMLI BIR ARTIRILMIS GERÇEKLIK ALTYAPISI SISTEMI TEKNIK ALAN Bulus konusu ürün artirilmis gerçeklik içerigi üretilmesi ve dagitilmasi alaninda bir çözüm önermektedir. Artirilmis gerçeklik içeriklerini üretmek ve kullanicilara dagitmak günümüzde aktif bir teknoloji alanidir. Esas olarak anlik içerik üretimi ve bu anlik olarak Üretilen içerigin bir veya birden fazla kullanici arasinda dagitilmasi yoluyla anlik degisiklikleri de yansitabilen bir yöntem olusturulmasi alaninda platform bagimsiz bir çözüm sunmaktadir.
BULUSUN KISA AÇIKLAMASI Bulus konu ürün bir artirilmis gerçeklik platformu olup, bir sunucu üzerinde içerik üretilmesi ve bu üretilen içerigin dogrudan kullaniciya ya da kullanicilara sunulmasi için bir donanim dizisi üzerinde çalisan bir yöntemi içermektedir. Buna göre artirilmis gerçeklik nesneleri bir sunucu üzerinde olusturulur ve bu olusturulan nesneler konum ve benzeri bilgileri alinan kullanicilara bu bilgiler dogrultusunda sunucu üzerinde hesaplanarak gönderilir. Bu gönderilen içerik kullanici cihazinda gösterilir ve anlik aktarim sayesinde cihaz platformundan bagimsiz bir biçimde dogrudan veya bir ag üzerinden haberleserek anlik olarak yenilenebilir.
TEKNIGIN BILINEN DURUMU Teknigin bilinen durumunda bir artirilmis gerçeklik sunucusu ve bu sunucu ile bagli olarak çalisan bir veya birden fazla artirilmis gerçeklik cihazi ile ilgili dökümanlar ile karsilasilmistir. Bunlardan bulus konusu ürüne yakin oldugu degerlendirilenler sunlardir.
CN102495959 numarali Çin patent basvursunda konum temelli bir siniflandirma ile oyun motoru kosturulmasi esnasinda oyun ve simülasyon ortamlarinin kullanici cihazlarina iletilmesi için bir yöntemden bahsedilmektedir. Buna göre döküman konum haritalama ile bir kullanici kümesine hedef senaryo hesaplamasi ve iletilmesi islemlerini yürütür. Bulus konusu yöntem ile yakin unsurlari olmakla beraber, benzer olarak degerlendirilmemistir.
CN108989327 numarali Çin patent basvurusunda bir sanal gerçeklik sunucusu konfigürasyonundan bahsedilmekte olup, burada sunucu üzerinden aktarilan yüklerin dengelenmesi esas alinmistir. Buna göre birçok sunucu birçok cihaz için sanal gerçeklik içerigi üretmek için çalistiginda ag üzerinde bir yük olusur ve yöntem bu ag üzerindeki yükü dengelemek için birtakim degisiklikler önerir. Bunlardan en önemlisi farkli sunucular tarafindan üretilen sahne görüntülerini senkronize etmek suretiyle kamera verisine göre yapilan hesaplamalari asenkron hale getirerek ag yüklemesini baskilamis olur. Fakat diger taraftan bu kullanici önünde görüntülerin fasilali gelmesine sebep olacak ve yenileme hizlarini düsürecektir. Bulus konusu yöntem bunun yerine bir defa olusturulan üç boyutlu görüntüden birden fazla kesit alinip dogrudan veya ag üzerinden kullanici cihazina aktarilmasini esas aldigindan, bu sorunu farkli bir teknik yöntem ile çözmüstür. Bu bakimdan benzer teknik alanlarda olsalar dahi, döküman benzer olarak degerlendirilmemektedir.
EP2712213 numarali Avrupa patenti basvurusunda bir mobil sunucu terminal olarak görülen cihazlari tarar ve buldugu cihazlar için içerik üretip bu içerigin yönetimini belli adimlarla yapar. Buna göre bir arama istegi tetiklenir ve bu arama isteginin ardindan yönlendirilen arama istegi sonrasinda bulunan cihazlara kisilestirme ve içerik sorgusu döndürür. Aldigi yanitlardan sonra AR nesnelerini yerlestirir ve bir sanal ortam olusturarak üçüncü parti uygulamalari da tetikler ve ardindan bütün operasyonun lojistigini sürdürür. Fakat uygulamada esas ihtiyaç kullanicilarin tepkilerine göre sekillendirilip üretilen nesne konfigürasyonlari degil, sunucu üzerinde gelistirilen uygulamalar içerisinde yapilan nesne konfigürasyonlaridir. Bulus konusu yöntem bahsedilen dökümandan farkli olarak bir veya birden fazla kullanici tarafindan sunucu üzerinde gelistirilen uygulamanin çok kullanicili olarak kosturulmasini öngörmektedir.
Bu bakimdan iki döküman benzer olarak degerlendirilmemistir.
KR101013751 numarali Kore patent basvurusunda ise bir sanallastirma sunucusu ve bu sanallastirma sunucusu üzerinde yükseklik ve GPS veya gyro verisini harmanlayarak bir isaretleyici olusturmak ve bu isaretleyici ile olusturdugu senaryoyu simülasyon haline getirerek kullaniciya sunan bir sanal gerçeklik sunucusu ile ilgilidir.
Bu sinirli uygulama ayni teknik sorunun bir parçasinin sinirli bir çözümü oldugu için bulus konusu yöntem ile yakin görülmemistir.
U80130999 numarali ABD patentinde çesitli cihazlar ile çekilen görüntülerin harmanlanarak bir sanal gerçeklik ortami olarak olusturulmasi ve bu olusturulan sanal gerçeklik ortaminin tasinabilir terminallere basilmasi ile ilgili bir yöntemdir. Buna göre sanal senaryo kosturulmasi ve benzeri durumlar mümkün olmamakta, yalnizca video kaynakli gerçek ortam içerikleri olusturulabilmektedir. Oysa yaygin ihtiyaçlardan biri sanal ortam ve senaryolar üreterek bunlar üzerinde kullanicilara içerik sunan artirilmis gerçeklik platformlaridir. Harici olarak gerçek ortamlardan sanallastirma yapilmasi teknikte uzman bir kisi tarafindan kolaylikla yapilabildiginden, bulus konusu yöntemin çok daha genis bir kullanim alani sagladigi açiktir. Dahasi bulus konusu yöntem birçok ilave özellik barindirdigindan bulus konusu yöntem bahsedilen döküman ile benzer olarak degerlendirilmemistir.
U89240074 sayili ABD patentinde ise kullanici verilerini kamera ile toplayarak bu kamera verisi ile üç boyutlu bir model olusturmaya çalismaktadir. Bu biçimde toplanan verinin yeterli detay düzeyinde olmayacagi açiktir, bu yolla derinlik bilgisi saglikli biçimde alinamadigi gibi, detay bilgiler de (örnegin el ve parmak konumlari) elde edilemeyecegi için ancak yaklasik bir bilgi edinilmesi mümkün olacaktir. Dahasi, sunucu üzerinde kullanici tarafindan gelen her veri için tekrar çizim yapilmasini öngördügü için, ancak tek kullanici destekleyecek bir sistem olusturulmasini mümkün kilacak bir yöntem önerisi olarak degerlendirilmektedir. Buna alternatif olarak bulus konusu yöntem gelen verilerin tamami ile bir kere oyun veya çizim motoru kosturduktan sonra bunun içinden perspektifleri çeker ve böylelikle tek sunucu üzerinden çok kullanici destegini rahatlikla verir. kullanici hareketlerini ikinci kullaniciya yansitarak ilk kullanici hareketleri dogrultusunda yeniden bir çizim yaparak yeniden gönderen, bu esnada da ilk kullanici hareketlerini kaydeden bir yöntemden bahsedilmektedir. Buna göre tüm kullanicilarin hareketleri izlenir, kaydedilir ve saklama alanina basilarak kullanici görüntüleri olusturulurken degerlendirilir. Bulus konusu yöntemden bazi farklari yalnizca kullanici girdilerini almasi, nesne üzerinde degisiklige izin vermemesi; bunun yaninda arka plan ile kullanici hareketlerinin ayrilmasini öngörmemesi; kullanicilarin ayri ortamlara ayrilmasi durumunda birden fazla oyun veya çizim motorunu desteklememesi olarak siralanabilir. Bunlarin disinda da birçok farki bulundugu için, bulus konusu yöntem ile yakin olarak degerlendirilmemistir.
Yukarida sayilan dökümanlar yapilan arastirmalarda yakin görülen dökümanlar olup, açiklamayi kolaylastirici olmasi açisindan verilmistir. Görülen dökümanlar arasinda bulus konusu yönteme benzer veya yakin olarak degerlendirilebilecek bir yöntem görülmemistir. ÇÖZÜLEN TEKNIK SORUN Bulus konusu yöntem çoklu kullanici ortamlarda bir sunucu üzerinden hizli ve etkin bir biçimde artirilmis gerçeklik içeriklerinin bir hizmet olarak üretilmesi ve kullanici cihazlarina etkin bir biçimde sunulmasi sorununa bir çözüm önermektedir. Buna göre hem nesnelerin hem kullanici imajlarinin çizilmesi, dijital varliklarin yerlestirilmesi, modifiye edilmesi ve çizilerek kesitlerin uygun konumlardan alinarak kullaniciya sunulmasi ve benzeri biçimde detaylanan soruna kullanimi kolay ve etkili bir çözüm önermektedir.
TEKNIK PROBLEMIN çözümü Bulus konusu ürün, öncelikle artirilmis gerçeklik gelistirmelerinin bir sunucu veya sunucu agi üzerinde yapilmasini öngörür. Bundan kasit, bir sunucunun birlesik veya dagitik oldugu durumlardir. Buna göre bir fiziksel sunucu, birçok fiziksel sunucudan olusan bir bilesik sunucu, bulut üzerinde yerlesik bir sunucu veya benzeri bir yapilanma olabilir; esas olan komutlarin çok kullanici tarafindan da olsa bir yerden verilmesi ve çiktilarin bir yerden gönderilmesidir. Bu, bilgilerin dagitik da olsa tek hafiza ünitesinde tutulmasi bakimindan önemlidir.
Bunun da ötesinde bulus konusu ürün, tüm çizim, kosturma ve hesaplamalarin bu sunucu üzerinde yapilmasini öngörür. Diger bir deyisle senaryo olusturma, ortam yaratma, kullanici konumlandirma, kullaniciya göre kesit alma ve benzeri islemler bu sunucu Üzerinde yapilir. Bu uygulama üç sorunun birden üstesinden gelir; birincisi, çoklu kullanici durumunda her bir kullanicinin digerine konum bilgisi göndermesi ihtiyaci ortadan kalkar. Ikincisi de artirilmis gerçeklik ünitelerinin düsük hesaplama hacimleri asilmis olur. Son olarak da kosturma esnasinda senaryo ve ortama merkezden müdahale sansi dogar. Örnegin 50 kullanici için olusturulan bir simülasyonda sunucuyu kontrol eden yönetici, simülasyonun gidisatina göre nesne ekleyip çikarabilecegi gibi, kullanicilarin esas olarak yalnizca merkezi sunucu ile haberlesmesine ihtiyaç duyulur ve artirilmis gerçeklik ünitesi tarafindan 50 kullanicinin konum bilgilerinin (konum, açi, detay vb.) bilgilerinin toplanip islenmesi ihtiyaci da ortadan kalkmis olur. Hepsinin ötesinde, bu yöntemin en belirgin teknik faydasi, bu kullanici cihazlarinin ayni dili konusmasina ihtiyaç kalmamasidir. Cihazlar esas ihtiyaçlari olan verileri sunucudan aldiklari için birtek sunucu ile irtibat kurmalari yeterli olmaktadir. Dolayisiyla da iletisim protokolleri bir defa sunucuda yüklü olduktan sonra cihazlarin ayni platformu sürdürmeleri için bir sebep kalmaz. Dolayisiyla farkli tip cihazlarla bir araya gelen ekipler, kolaylikla artirilmis gerçeklik servisi alabilir ve kolaylikla ayni sanal ortam, nesne ve senaryoyu paylasabilirler.
Bunun için öncelikle ortam sunucu üzerinde olusturulur. Bu olusturulan ortam bir takim kisitlar, nesneler sunucu üzerinde kaydedilir ve çizim motoru veya oyun motoru ile çizilir. Bu asamada baglanan kullanici yoksa, çizilen nesneler ve ortam sunucu üzerinde hazir tutulur ve en az bir kullanici baglanana kadar tutulur. Bunun ardindan kullanici imajlari olusturulur ve sunucu üzerinde tutulur. Olusturulan kullanici imajlari, senaryonun kosturulmasi ile çizilen ortam üzerine yerlestirilir. Bunun ardindan, çizim içerisinde kullanici imaji, kullanici cihazindan alinan verilere göre olusturulur. Her bir kullanici baglandiginda, kullanici imaji olusturularak eklenir; üç boyutlu çizim yenilenir ve güncellenir. Burada senaryo sunucu tarafindan tetiklenebilir; manuel olarak baslatilabilir, belli bir zamanda kosturulmak üzere kurulabilir veya tercihen önceden belli sayida kullaniciya ulastiginda kosturulmak üzere ayarlanabilir.
Sensör verileri konum, vücut takip, haptik, isi, sicaklik, nem, rüzgâr, IMU, ivme, derinlik algilama, gesture sensörü veya benzerleri ile bu kümenin herhangi bir alt kümesi veya bu sensör veya sensör dizisinden yapilacak bir hesaplama olabilir.
Kullanici üzerine yerlesik sensörlerden dogrudan veri alinabilecegi gibi, kullanici üzerine yerlesik cihazlardan dogrudan veya ag üzerinden veri alinmasi da mümkündür. Burada önemli olan sensörün kullanici üzerinde sabit bir noktada bulunmasidir. Örnegin konum verisi kullanici üzerinde bulunan cihaz içerisindeki sensörden gelen verinin bu cihazda derlenmesinin ardindan ag araciligiyla alinmasindan da elde edilebilir. Her ne kadar bu bir gecikmeye (lag) sebep olabilse de, veri alinmasi için teknikte yaygin olarak kullanilan yollardan biridir. Dahasi, bazi sensör verilerinin derlenip gönderilmesi teknikte uzman bir kisi tarafindan çesitli sebeplerle tercih edilebilir. Ag kullanilmasi durumunda teknikte bilinen tüm kablolu ve kablosuz iletisim protokolleri ile sensör verisi gönderilmesi mümkündür. Buna örnek olarak bluetooth, radyo frekans, wi-fi, wlan ve benzeri yöntemler verilebilir.
Sensör verileri sunucuya ulastiktan sonra (kaynaginda derlenmis olsa bile) derlenir.
Bu derleme islemi sensör verisinin hangi kullanicidan geldiginin, ne zaman alindiginin ve benzeri temel özniteliklerin bir yazimindan ibarettir. Bu kisa derleme isleminden sonra bu veriler islenerek bir vektör uzayi içerisinde bu verileri tek tek degerlendirip bu vektör uzayi içerisinde birlestirir. Bu birlestirme islemi sunucu üzerinde yapilir. Bu asamada vektör uzayina sunucu tarafindan müdahale edilerek vektör uzayinin tamaminda degisiklikler yapilmasi da mümkündür. Sensör verisi ve varsa kullanici müdahalesi vektör uzayinda birlesip oyun motoru veya çizim motoruna gönderilerek bir senaryoya dönüstürülür. Burada vektör uzayindaki her bir nesne tekrar çizilir, veya tercihen bir önceki çizim itere edilerek modifiye edilir. Bu vektör uzayi artirilmis gerçeklik ortaminda bulunan sanal ya da gerçek tüm nesnelerin konumlarinin, görüntülerinin ve gösterilen tüm niteliklerinin belirlenmesi ve üç boyutlu olarak çizilmesi islemidir. Çizilen tüm nesnelerden olusan vektör uzayindan her bir kullanici için bir olasilik olacak biçimde kesit alinir. Burada kullanici konumu, bakis açisi, durumu ve sensör verileri göz önünden bulundurularak kullanicinin görecegi hesaplanan kesit, her bir kullanici için hesaplanir ve çizilir.
Kullanici görüntüleri çizilirken önemli bir husus atlanmamalidir; bulus konusu ürün arka planlar ile nesneleri kullanici cihazlarina arka plan ayristirilabilir olarak; arka planin transparan ya da farkli renk koduyla ve benzeri biçimlerde gönderir. Bunun sebebi bazi cihazlarda arka plan gösterilirken (ör. VR), bazi cihazlarda arka planlarin gösterilmemesi ya da farkli gösterilmesidir. Bu fark esas olarak artirilmis gerçeklik ve sanal gerçeklik cihazlarinin platform özellikleri itibariyle farkli özellikleri tasimasindan kaynaklanmaktadir. Kimi artirilmis gerçeklik cihazi bir yüzey üzerine çizim yaparak gösterim saglarken, kimisi seffaf bir ekran üzerine nesne olusturarak gösterim saglamaktadir. Dahasi, bu sayede bulus konusu ürün artirilmis gerçeklik, sanal gerçeklik ve karma gerçeklik cihazlarindan olusan bir kümeyi hibrit olarak kosturabilir.
Burada olusturulacak senaryo özelliklerine göre arka planlar ayristirilabilir, seffaf, sabit renkli, sabit desenli veya çok katmanli olarak göndermesi yoluyla saglanabilir. Burada tercih, bulus konusu ürün içerisinde senaryoyu hazirlayan kisiye birakilmistir; bulus konusu ürün bunlarin tamamini destekleyebilir.
Burada esas olan tüm verinin iki veya üç boyutlu olarak sunucu üzerinde degerlendirilerek çizilmesi, alinan kesitlerin kullanici üzerinde bulunan artirilmis gerçeklik cihazlarina gönderilmesidir. Bu özellikle çok kullanicili düzenlemelerde ciddi bir islem tasarrufu saglar; her bir kullanici tarafindan alinan verilerin kullanici verileri üzerinde islenmesi yerine tüm verilerin tek noktada toplanip bir kere islenmesi ve bu verinin her platformda çalisacak bir biçimde kullanici üzerlerinde bulunan cihazlara gönderilmesi yoluyla islemleri hizlandirir. Dahasi ekran karti, islemci ve hafiza olarak artirimin gerçeklik cihazlarindan çok daha hizli olan sunucunun bu hesaplama ve oyun motoru ya da çizim motoru kosturma islemlerini çok daha hizli yürütecegi açiktir. Bu sayede bulus konusu ürün çok daha hizli bir artirilmis gerçeklik ortami saglar. Fakat çesitli sebeplerle kullanicilar için ayri çizim motorlari veya oyun motorlari kosturulmasi gerekirse, bulus konusu ürün içerisinde bu da kolaylikla yapilabilir. Örnegin 50 kullanicinin iki fiziksel mekana dagildigi bir senaryoda ayri fiziksel mekanlar için ayri çizim motorlari ve/veya oyun motorlari kosturulmasi istenirse, bu sunucu üzerinde kolaylikla yapilabilir. Bu, bulus konusu ürünün ilave bir özelligi olarak düsünülmelidir.
Burada önemli hususlardan biri, Üç boyutlu çizim tamamlandiktan sonra her bir kullanici için ayri bir hesaplama yapilarak alinan kesit görüntüsünün kullaniciya gönderilmesidir. Buradaki esas fikir, üç boyutlu çizimi olusturmanin zor, kesit almanin (render) ise kolay olmasidir. Bulus konusu ürün bu bakimdan zor hesabi bir defa, kolay islemi ise kullanici sayisi kadar yaparak hiz saglar. Bunun için de sunucu üzerinde çizilen üç boyutlu vektör uzayi içerisinden her bir kullanici için görüntü hesaplayip her bir kullanici için hesaplanan veriyi kullanicinin kendisine gönderir.
Burada önemli noktalardan biri de görüntünün arka plan ayrilabilir olarak gönderilmesi özelligidir. Buna göre sunucu arka plan görüntüleri ile nesne görüntülerini birbirinden ayirarak hesaplar ve gönderir. Nesne görüntüleri arka plan görüntülerinden ayri gönderilir ve kullanici cihazi farkli bir standart gerektirmiyorsa, varsayilan uygulama olarak bu arka plan kullaniciya gösterilmez.
Ayrica, kullanici cihazinin çesitlilik arz ettigi durumlarda kullanici cihazlarinin ekran sayisi verisi de cihazlardan çekilebilir; kimi artirilmis gerçeklik, sanal gerçeklik veya karma gerçeklik cihazlari tek ekran ile çalisirken, kimi cihazlar birden fazla ekran ile de çalisabilir. Bunun örnegi olarak iki ayri göze iki ayri görüntü saglayan artirilmis gerçeklik gözlükleri ve iki ayri göze ayri ayri takilan artirilmis gerçeklik kontak Iensleri verilebilir. Bu durumda esas olan kullanici sayisi degil, ekran sayisi olarak alinir ve ekran sayisi kadar görüntü olusturularak ilgili cihazlara gönderilir.
Artirilmis gerçeklik kavrami tarifname boyunca AR (augmented reality), VR (virtual reality), mixed reality kavramlarini kisaca karsilamak için kullanilmis olup, bulus konusu yöntemin kullanimi bunlardan biri veya birkaçi ile sinirlanamaz. Artirilmis gerçeklik ünitesi olarak isimlendirilen ünite de bununla paralel olarak tarifname ve istemler boyunca Artirilmis gerçeklik, sanal gerçeklik veya karma gerçeklik içeriklerini göstermeye yarayan herhangi bir cihazi ifade etmektedir. Her ne kadar yaygin kullanim ve anlatim kolayligi sebebiyle “gözlük” ifadesi kullanilmis ve çizimlerde de bu biçimde gösterilmis ise de, AR gözlügü, VR ünitesi, AR veya VR gösterimi yapan tablet, telefon, ekran, kontak lens ve benzeri elektronik gösterim aygitlari ile kullanilabilir. Bu noktada kullanilacak cihazin AR veya VR gösterimi yapabilmesi yeterlidir, cihaz formu ile ilgili bir sinirlama biçiminde yorumlanmasi öngörülmemistir.
Tarifname boyunca kullanilan AR cihazi veya artirilmis gerçeklik cihazi ifadesi artirilmis gerçeklik, sanal gerçeklik veya karma gerçeklik cihazlarindan birini isaret etmek için kullanilmistir. Artirilmis gerçeklik cihazi çogul olarak kullanildiginda ise, artirilmis gerçeklik, sanal gerçeklik ve karma gerçeklik cihazlarindan bir seçkiyi ifade etmektedir. Bulus konusu ürün platform bagimsiz oldugundan, bulus konusu ürün bakimindan bu cihazlar birbirlerinin yerine kolaylikla konabilen cihazlar oldugundan anlatimi kolaylastirmak için birine deginilmesi yeterli görülmüstür.
Tarifname boyunca verilen çizimlerin açiklamalari söyledir; Çizim 1, bulus konusu ürünün sunucu tarafindaki döngüsel yapisini göstermektedir.
Buna göre canli kamera görüntüsü sensörlerden gelen veriler ile birlikte alinarak sunucu üzerine alinir. Burada sahne tanima ve siniflandirma islemleri yürütülür ve içerik bilgisi toplanarak islenir. Buna göre senaryo üzerinde grafik bilgileri hazirlanir ve kesitler alinarak hazirlanir ve gönderilir. Sunucu bu görüntüyü gönderdikten sonra tekrar kamera ve sensör verilerinin sunucuya alinmasi ile ilk noktaya döner ve islemlere devam eder. Bu döngü senaryo sonlanana veya yönetici döngüyü sonlandirana kadar devam eder ve yönetici sonlandirdiginda durdurulur. Çizim 2, bulus konusu ürünün sistem mimarisini gösterir. Buna göre sistemin merkezinde yer alan sunucu bir yandan yöneticiden sürekli komut alip yöneticiye bilgi verirken, diger yandan da Ar gözlügüne sürekli olarak görüntü gönderir. Bir yandan görüntü gönderirken, diger yandan da Ar gözlügünden sürekli veri alir. Bunun yaninda sensör verisini, üçüncü parti konumlandirma uygulamalarindan gelen verileri, kullanici lokalinden gelen verileri de AFl gözlügü üzerinden alir. Burada sensör yapisi uygunsa, tercihen bahsedilen elemanlardan dogrudan veri alimi esastir. Bu ünitelere kullanici üzerinde bulunan HDM, telefon, tablet gibi cihazlar da dahildir. Bunlarin üzerinde bulunan sensör verileri de ayni biçimde alinir.

Claims (6)

ISTEMLER
1- Bulus konusu ürün bir sunucu ile bu sunucuya dogrudan veya bir ag üzerinden bagli en az bir artirilmis gerçeklik ünitesi, bahsedilen sunucuya dogrudan bagli en az bir vücut sensörü üzerinde çalisan bir sanal gerçeklik gelistirme yöntemi olup özelligi; Üzerinde çalismasi; sunucuya baglanmasi; dogrudan artirilmis gerçeklik ünitesine baglanmasi, degerlendirip oyun motoru veya çizim motoruna göndererek bir senaryo olusturmasi; olasilik için olusturulup cihazlara gönderilmesi; animasyonlar ve benzeri dijital varliklar disindaki arka planin cihazlara ayristirilabilecek biçimde veya seffaf hazirlanmasi; gerçeklik uygulamasi gelistirilmesi için ilgili islemlerin yapilmasi; kosturulmasi; Çoklu kullanici için sunucunun üzerinde kosturulan oyun ve/veya çizim motorlari ile her bir sensörden gelen veriyi temel alarak kullanici girdilerine göreli olarak içerik olusturmasi; - En az bir kullanici cihazi baglanana kadar senaryonun olusturulup hazir olarak tutulmasi; - En az bir kullanici baglandiginda kullanici sayisi kadar senaryonun olusturulup (render) edilmesi ve bu adimin görüntüleme sikligina göre tekrarlanmasi; eslenik olarak tutulmasi; bu verilerin sensörün eslenik oldugu kullanicinin senaryolarinin olusturulmasinda ve yenilenmesinde kullanilmasi; bunun için sensörlerden dogrudan sunucuya veri aktarilmasi ile karakterize edilmesidir.
2- istem 1'de bahsedilen platform olup özelligi; sensörlerin bluetooth, radyo frekans, wi-fi veya wlan ile sunucuya baglanarak veri aktarimini gerçeklestirmesi ile karakterize edilmesidir.
3- Istem 2'de bahsedilen platform olup özelligi; sensörlerin herhangi bir tür konum, vücut takip, isi, sicaklik, nem, rüzgar, IMU veya ivme sensörü, derinlik algilama sensörü, gesture sensörü olmasi ile karakterize edilmesidir.
4- Istem 1'de bahsedilen platform olup özelligi; arka planin sabit renkli, belirli desenli, çok katmanli veya tercihen arka plan ayristirilabilir veya seffaf gönderilmesi ile karakterize edilmesidir.
5- Istem 1'de bahsedilen yöntem olup özelligi; çoklu kullanici durumunda kullanici cihazlarindan ekran sayisi verisinin çekilmesi; ekran sayisi kadar görüntünün sensör verilerine göre hazirlanip cihazlara gönderilmesi ile karakterize edilmesidir.
6- Istem 1'de bahsedilen yöntem olup özelligi, bahsedilen sensörün baska bir cihaz üzerinde bulunmasi durumunda sensörün üzerinde bulundugu cihazin imkanlari ile veri gönderecek biçimde kurgulanmis olmasi; bu verinin cihazdan sunucuya dogrudan aktarilmasi ile karakterize edilmesidir.
TR2019/09402A 2019-06-25 2019-06-25 Servi̇s yöneli̇mli̇ bi̇r artirilmiş gerçekli̇k altyapisi si̇stemi̇ TR201909402A2 (tr)

Priority Applications (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2019/09402A TR201909402A2 (tr) 2019-06-25 2019-06-25 Servi̇s yöneli̇mli̇ bi̇r artirilmiş gerçekli̇k altyapisi si̇stemi̇
PCT/TR2020/050552 WO2020263211A2 (en) 2019-06-25 2020-06-26 Service-oriented augmented reality infrastructure system

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2019/09402A TR201909402A2 (tr) 2019-06-25 2019-06-25 Servi̇s yöneli̇mli̇ bi̇r artirilmiş gerçekli̇k altyapisi si̇stemi̇

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201909402A2 true TR201909402A2 (tr) 2021-01-21

Family

ID=74061431

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2019/09402A TR201909402A2 (tr) 2019-06-25 2019-06-25 Servi̇s yöneli̇mli̇ bi̇r artirilmiş gerçekli̇k altyapisi si̇stemi̇

Country Status (2)

Country Link
TR (1) TR201909402A2 (tr)
WO (1) WO2020263211A2 (tr)

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
KR20160084502A (ko) * 2011-03-29 2016-07-13 퀄컴 인코포레이티드 로컬 멀티-사용자 협업을 위한 모듈식 모바일 접속된 피코 프로젝터들
CN107239725B (zh) * 2016-03-29 2020-10-16 阿里巴巴集团控股有限公司 一种信息展示方法、装置及系统
US10733799B2 (en) * 2017-07-26 2020-08-04 Daqri, Llc Augmented reality sensor

Also Published As

Publication number Publication date
WO2020263211A3 (en) 2021-01-28
WO2020263211A2 (en) 2020-12-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US11704878B2 (en) Surface aware lens
US11491393B2 (en) Generating collectible items based on location information
KR102406437B1 (ko) 3차원 상호작용 시스템
KR102643741B1 (ko) 중복 추적 시스템
CN110168476B (zh) 增强现实对象操纵
CN111344745A (zh) 动画化的聊天呈现
US11151408B2 (en) Occlusion detection system
CN118247348A (zh) 确定第一广角图像的姿态的方法、数据处理系统以及非暂态机器可读介质
EP4020398A1 (en) Method and system for displaying a large 3d model on a remote device
TR201909402A2 (tr) Servi̇s yöneli̇mli̇ bi̇r artirilmiş gerçekli̇k altyapisi si̇stemi̇
JP7424121B2 (ja) 情報処理装置及びプログラム
KR101939530B1 (ko) 지형정보 인식을 기반으로 증강현실 오브젝트를 표시하는 방법 및 그 장치
CN116633889A (zh) 应用于3d场景的社交距离处理方法、装置及可读存储介质
CN116389565A (zh) 应用于元宇宙的消息传输方法、装置及可读存储介质
JP2023544072A (ja) ハイブリッド深度マップ