TR201908842A2 - Raf i̇çeren bi̇r soğutma ci̇hazi - Google Patents

Raf i̇çeren bi̇r soğutma ci̇hazi Download PDF

Info

Publication number
TR201908842A2
TR201908842A2 TR2019/08842A TR201908842A TR201908842A2 TR 201908842 A2 TR201908842 A2 TR 201908842A2 TR 2019/08842 A TR2019/08842 A TR 2019/08842A TR 201908842 A TR201908842 A TR 201908842A TR 201908842 A2 TR201908842 A2 TR 201908842A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
sensor
cooling device
control unit
shelf
data
Prior art date
Application number
TR2019/08842A
Other languages
English (en)
Inventor
Kantaş Murat
Audsin Dev
robinson Adam
Özyurt Beki̇r
Conway Natasha
Anderson Graham
Original Assignee
Arcelik As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Arcelik As filed Critical Arcelik As
Priority to TR2019/08842A priority Critical patent/TR201908842A2/tr
Publication of TR201908842A2 publication Critical patent/TR201908842A2/tr

Links

Landscapes

  • Cold Air Circulating Systems And Constructional Details In Refrigerators (AREA)

Abstract

Bu buluş, bir gövde (2), gövde (2) içerisine erişimi sağlayan bir kapı (3), kapı (3) veya gövde (2) üzerinde yer alan en az bir raf (4) içeren bir soğutucu cihaz (1) ile ilgilidir.

Description

TARIFNAME RAF IÇEREN BIR SOGUTMA CIHAZI Bu bulus, raf içeren bir sogutucu cihaz ile ilgilidir.
Sogutucu cihazlarda ister evlerde kullanilan buzdolaplari ister endüstriyel kullanilan sogutucularda, cihazin içerisinin dolu olup olmadiginin kapi açilmadan kontrol edilebilmesi önemlidir. Cihaz içerisindekilerin kontrolünün kapi açilarak yapilmasi; Cihazin yaninda bulunmayi gerektirmesinin yaninda kapinin açilmasiyla isi kaybi yasanmakta ve dolayisiyla enerji tüketimi artmaktadir. Cihaz içerisine kamera yerlestirilerek stok kontrolü yapilmasi teknikte bilinmektedir. Ancak evlerde kullanilan buzdolaplarinda kamera kullanimi, cihazin iç hacmini daraltmaktadir. Ayrica nesnelerin sikisik bir sekilde buzdolabina yerlestirilmesi sebebiyle kamera ile buzdolabi içerisinin tamaminin görüntülenmesi mümkün olmayabilmekte ve buzdolabinin içerisinin tamamen görüntülenebilmesi için çok sayida kamera kullanilmasi gerekmektedir. Buzdolabina yerlestirilen nesnelerin RHD etiketler kullanilarak etiketlenmesi de stok kontrolü için teknikte bilinen bir yöntemdir. Ancak kullanicinin her bir nesneyi etiketlemek zorunda olmasi zaman kaybina yol açmaktadir.
Bunun yaninda yapilari geregi RFID antenleriyle tüm buzdolabi içerisinin algilanmasi mümkün olmamakta, buzdolabi içerisinde ölü noktalar olmaktadir. Bu durumda kullanici etiketli ürünü ölü noktaya yerlestirdiginde ürün etiketlenmis olmasina ragmen algilanamamaktadir. içerisinde bulunan malzemelerin bir kamera yardimiyla görüntülenmesini ve bu sayede stok kontrolü yapilabilmesi saglanan bir sogutucu Cihaz anlatilmaktadir.
Teknigin bilinen durumunda yer alan CN 102645083 sayili Çin patent basvurusunda içerisinde bulunan malzemelerin kullanici tarafindan elektronik etiketleme yöntemiyle etiketlenmesi ve bu sayede stok kontrolü yapilabilmesi saglanan bir sogutucu cihaz anlatilmaktadir, Bu bulusun amaci içerisinde bulunan nesnelerin stok durumunun sorunsuz bir sekilde algilandigi bir sogutucu cihazinin gerçeklestirilmesidir.
Bu bulusun amacina ulasmak için gerçeklestirilen, ilk istem ve bu isteme bagli istemlerde tanimlanan sogutucu Cihaz, gövde içerisinde veya kapi üzerinde yer alan raflarda konumlandirilan ve raf üzerinde bir nesne olup olmadigini algilayan bir sensör ve sensör verisine göre kullanicinin bilgilendirilmesini saglayan bir kontrol ünitesi içermektedir. Kullanici örnegin kapi üzerinde süt siseleri için ayrilmis raf üzerine bir süt sisesi yerlestirdiginde sensör sisenin varligini algilamakta ve kontrol ünitesi rafin dolu (occupied) oldugunu kullaniciya bildirmektedir. Rafin dolu olmasinin kapi kapali oldugunda dahi kullanici tarafindan bilinebiliyor olmasi sayesinde enerji tüketiminde avantaj saglanmaktadir. Bunun yaninda yukarida anlatilan örnekte oldugu gibi kullanici belirli bir nesne için ayrilmis/düzenlenmis bir rafa ilgili nesneyi yerlestirdiginde ilgili rafin dolu veya bos olma durumunu kapi kapali iken bildigi için ilgili nesnenin stok durumunu basit bir yöntemle takip edebilmektedir.
Bulusun bir uygulamasinda kontrol ünitesi, sensörden aldigi veriyi hafizasinda önceden kayitli bir tablo ile kiyaslayarak raf üzerindeki nesnenin ne olduguna karar verilmesini saglamaktadir. Bu uygulamanin farkli bir versiyonunda kontrol ünitesi, nesnenin ne olduguna karar vermenin yaninda ne kadar olduguna da karar vermektedir. Üretici farkli nesnelerin farkli miktarlardaki durumlarinin sensör üzerinde olusturdugu sinyalleri önceden kontrol ünitesinin hafizasina kaydetmektedir. Kontrol ünitesi, sensör sinyalini hafizasindaki tablo ile kiyaslayarak nesnenin ne olduguna ve ne kadar olduguna karar verilmesini ve sogutucu cihazin kapisi açilmadan bilginin kullaniciya iletilmesini saglamaktadir.
Bu uygulamanin farkli bir versiyonunda kontrol ünitesi, kullanicinin elle girdi saglamasma müsaade etmektedir. Bu sayede kontrol ünitesinin hafizasinda bulunmayan nesnelerin de eklenebilmesi saglanmaktadir.
Sensör olarak farkli sensörlerin kullanimi mümkündür. Nesnenin ne olduguna karar verilebilmesi için direkt nesneyi algilayabilen veya farkli parametreleri ölçerek nesnenin ne oldugunun belirlenebildigi sensörler kullanilabilir. Örnegin radar sensörü ile her nesnenin karakteristik bir sinyali olusturulabilmekte veya matriks basinç sensörü ile birden fazla parametre ölçülerek/algilanarak nesnenin ne olduguna karar verilebilmektedir.
Bulusun bir baska uygulamasinda sogutucu cihaz bir kablosuz iletisim vasitasi içermektedir. Bu sayede sogutucu cihaz, yerel aglara, internete veya bulut sunucularina baglanabilmektedir. Farkli kullanicilarin elle girdileri bulut sunucularda toplanabilmekte, kiyaslanabilmekte ve bu sayede daha basit yapidaki sensörler ile büyük veri (big data) yardimiyla nesnelerin ne oldugu, ne kadar oldugu bilgisine erisilebilmektedir. Bunun yaninda sogutucu cihaz, içindeki nesnelerin bilgisini örnegin firin ile paylasabilmekte ve firin da alinan malzeme listesine uygun bir programi baslatabilmektedir. Baska bir örnekte sogutucu cihaz, kullanici talimatiyla veya otomatik olarak stoku azalan bir nesneyi/yiyecegi siparis edebilmektedir.
Bulus konusu sogutucu cihaz ile sogutucu cihazin iç hacmini azaltan kamera gibi sensörlere gerek kalmadan veya RFID gibi kullanici etiketlemesine ihtiyaç duyan sensörlere gerek kalmadan stok kontrolü yapilabilmesi saglanmaktadir.
Bu bulusun amacina ulasmak için gerçeklestirilen bir sogutucu cihaz ekli sekillerde gösterilmis olup, bu sekillerden; Sekil 1- Sogutucu cihazinin sematik görünümüdür.
Sekillerdeki parçalar tek tek numaralandirilmis olup, bu numaralarin karsiligi asagida verilmistir. 1- Sogutucu cihaz 2- Gövde 3- Kapi 4- Raf - Sensör 6- Kontrol ünitesi 7- Kablosuz iletisim vasitasi Sogutucu cihaz (1), bir gövde (2), gövde (2) içerisine erisimi saglayan bir kapi (3), kapi (3) veya gövde (2) üzerinde yer alan en az bir raf (4) içermektedir. Kullanici sogutmak istedigi nesneleri (yiyecek içeren kaplar) sogutucu cihazin (l) kapisini (3) açip raflara (4) yerlestirmekte ve kapiyi (3) kapatmaktadir. Raflar (4) gövde (2) içerisinde oldugu durumda tencere gibi büyük kaplarin yerlestirilmesine uygun olup, kapida (3) oldugunda ise süt sisesi gibi daha küçük nesnelerin yerlestirilmesine uygundur.
Bulus konusu sogutucu cihaz (l), raf (4) üzerinde yer alan, raf (4) üzerinde bir nesne olup olmadigini algilayan bir sensör (5) ve sensörden (5) aldigi veriye göre kullaniciyi bilgilendiren bir kontrol ünitesi (6) içermektedir. Sensör (5) rafin (4) zeminine yerlestirilmekte ve üzerine herhangi bir nesne konuldugunda bir sinyal üretmektedir.
Kontrol ünitesi (6) sensörden (5) gelen veriyi isleyerek raf (4) üzerinde bir nesne olup olmadigina karar vermekte ve kullanicinin bilgilendirilmesini saglamaktadir.
Kullanicinin bilgilendirilmesi sogutucu cihaz (1) üzerinde yer alan bir ekran vasitasiyla olabilecegi gibi farkli biçimlerde de gerçeklestirilebilmektedir.
Bulusun bir uygulamasinda kontrol ünitesi (6), sensör (5) verisini hafizasinda kayitli önceden belirlenmis bir tablo ile kiyaslayarak raf (4) üzerindeki nesnenin ne olduguna karar verilmesini saglamaktadir. Üretici gerçeklestirdigi sayisiz deney sonucunda sogutucu cihazlar (l) içerisine yerlestirilmeye uygun nesnelerin raf (4) üzerindeki sensör (5) tarafindan olusturulan sinyallerini kontrol ünitesinin (6) hafizasina bir tablo olarak kaydetmektedir. Kullanici raf (4) üzerine bir nesne yerlestirdiginde sensörün (5) ürettigi sinyal kontrol ünitesine (6) iletilmektedir. Kontrol ünitesi (6) sinyali hafizasinda kayitli önceden belirlenen tablo ile kiyaslamaktadir. Sinyalin tablodaki bir veriyle eslesmesi durumunda kontrol ünitesi (6), raf (4) üzerindeki nesnenin ne olduguna karar vermektedir. Örnegin sensörün (5) bir matriks basinç sensörü oldugu durumda farkli nesnelerin sensör (5) üzerinde olusturdugu ayak izi ve agirlik bilgileri kontrol ünitesinin (6) hafizasina kayit edilmektedir. Bu sayede ayak izi ve agirlik gibi iki farkli veri kullanilarak nesnelerin ne oldugu kolaylikla belirlenebilmektedir.
Kullanici raf (4) üzerine bir nesne yerlestirdiginde, sensör (5) nesnenin agirligini, ayak izini ve agirlik dagilimini ölçmekte, kontrol ünitesi (6) bu verileri hafizasindaki tablo ile kiyaslayarak nesnenin ne olduguna karar vermektedir.
Bulusun bir baska uygulamasinda kontrol ünitesi (6), sensör (5) verisini hafizasinda kayitli önceden belirlenmis bir tablo ile kiyaslayarak raf (4) üzerindeki nesnenin ne kadar olduguna karar verilmesini saglamaktadir. Yukaridaki uygulamaya benzer sekilde üretici gerçeklestirdigi sayisiz deney sonucunda farkli nesnelere ait farkli miktarlarin sensör (5) üzerinde olusturdugu sinyalleri kontrol ünitesinin (6) hafizasina kaydetmektedir. Bu sayede nesnenin ne oldugunun belirlenmesinin yaninda ne kadar oldugu da belirlenebilmektedir. Örnegin, sensörün (5) bir radar sensör oldugu durumda bir su sisesinin yarim dolu veya tam dolu oldugu belirlenebilmekte ve bilgi kullanici ile paylasilmaktadir. Kullanici sogutucu cihazin (1) kapisini (3) açmadan içeride ne oldugunu ve ne kadar kaldigini takip edebilmektedir.
Bulusun bir baska uygulamasinda kontrol ünitesi (6), kullanici girdisini sensör (5) verisi ile eslestirerek hafizasinda kayitli tabloya islenmesini saglamaktadir. Sensörden (5) alinan veri, kontrol ünitesinin (6) hafizasindaki tablo ile eslesmediginde veya kontrol ünitesinin (6) hatali kararlar verdigi durumlarda kullanici elle girdi saglayarak ilgili nesnenin ne oldugunu veya ne kadar oldugunu kontrol ünitesine (6) isleyebilmektedir. Bu sayede kontrol ünitesi (6) hafizasinda kayitli olmayan nesneler de ilgili sensör (5) verisiyle eslestirilerek hafizaya kaydedilmektedir. Böylelikle kontrol ünitesi (6) veri tabaninin kullanici yardimiyla gelismesi saglanmaktadir.
Sensör (5) bulusun farkli uygulamalarinda radar sensörü veya matriks basinç sensörü olabilmektedir. Radar sensörü ile her bir nesnenin karakteristik bir sinyali alinmakta ve böylelikle nesnenin ne oldugu ve ne kadar oldugu bilgisi kolaylikla edinilmektedir.
Matriks basinç sensörü ile de her bir nesneye ait ayak izi, agirlik ve agirlik dagilimi bilgisi edinilmekte ve bu üç parametre nesne ile eslestirilerek nesnenin ne oldugu ve ne kadar oldugu bilgisi kolaylikla belirlenebilmektedir. Bunun yaninda yukarida anlatildigi üzere kullanicinin elle girdi girmesi saglanarak veri tabaninin gelistirilmesi ve genisletilmesi saglanmaktadir.
Bulusun bir baska uygulamasinda sogutucu cihaz (1), bir kablosuz iletisim vasitasi (7) içermekte ve kontrol ünitesi (6) de sensör (5) verisinin kablosuz iletisim vasitasi (7) araciligiyla diger cihazlarla paylasilmasini saglamaktadir. Sogutucu cihaz (l) kablosuz iletisim vasitasi (7) sayesinde yerel aga, internete ve bulut sunucularina baglanabilmektedir. Kontrol ünitesi (6), sogutucu cihaz (1) içerisindeki nesnelerin ne oldugu ve ne kadar oldugu baska bir ifadeyle stok durumunu kullanicinin akilli cihaziyla veya evde bulunan firin gibi diger cihazlarla paylasmaktadir. Bu sayede kullanici evde degilken bile sogutucu cihaz (l) içerisindeki stok durumunu takip edebilmekte veya stok durumuna göre diger cihazlarini programlayabilmektedir.
Sogutucu cihazin (l) bulut sunucularina baglanabiliyor olmasiyla kullanicinin manuel girdileri diger kullanicilarla da paylasilabilmektedir.
Bulus konusu sensör (5) ile kontrol ünitesi (6) sayesinde raflarin (4) dolu olup olmadigi bilgisi ve daha özelinde nesnenin ne oldugu, ne kadar oldugu bilgisine ulasilarak kullaniciya bildirilmektedir. Kapi (3) açilmasina gerek kalmadan sogutucu cihaz (l) içerisinde var olanlarin bilgisine ulasilmasi sayesinde enerji tüketimi azaltilmaktadir.

Claims (1)

  1. ISTEMLER Bir gövde (2), gövde (2) içerisine erisimi saglayan bir kapi (3), kapi (3) veya gövde (2) üzerinde yer alan en az bir raf (4) içeren, raf (4) üzerinde yer alan, raf (4) üzerinde bir nesne olup olmadigini algilayan bir sensör (5) ve sensörden (5) aldigi veriye göre kullaniciyi bilgilendiren bir kontrol ünitesi (6) ile karakterize edilen bir sogutucu cihaz (1). Sensör (5) verisini hafizasinda kayitli önceden belirlenmis bir tablo ile kiyaslayarak raf (4) üzerindeki nesnenin ne olduguna karar verilmesini saglayan kontrol ünitesi (6) ile karakterize edilen istem 1”deki gibi bir sogutucu cihaz (l). Sensör (5) verisini hafizasinda kayitli önceden belirlenmis bir tablo ile kiyaslayarak raf (4) üzerindeki nesnenin ne kadar olduguna karar verilmesini saglayan kontrol ünitesi (6) ile karakterize edilen istem 1 veya 27deki gibi bir sogutucu cihaz (1). Kullanici girdisini sensör (5) verisi ile eslestirerek hafizasinda kayitli tabloya islenmesini saglayan kontrol ünitesi (6) ile karakterize edilen istem 2 veya 39tcki gibi bir sogutucu cihaz (l). Radar sensörü olan sensör (5) ile karakterize edilen yukaridaki istemlerden herhangi birindeki gibi bir sogutucu cihaz (l). Matriks basinç sensörü olan sensör (5) ile karakterize edilen istem 1 ila 4iten herhangi birindeki gibi bir sogutucu cihaz (1). Bir kablosuz iletisim vasitasi (7) ve sensör (5) verisinin kablosuz iletisim vasitasi (7) araciligiyla diger cihazlarla paylasilmasini saglayan kontrol ünitesi (6) ile karakterize edilen yukaridaki istemlerden herhangi birindeki gibi bir sogutucu Cihaz (1).
TR2019/08842A 2019-06-14 2019-06-14 Raf i̇çeren bi̇r soğutma ci̇hazi TR201908842A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2019/08842A TR201908842A2 (tr) 2019-06-14 2019-06-14 Raf i̇çeren bi̇r soğutma ci̇hazi

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2019/08842A TR201908842A2 (tr) 2019-06-14 2019-06-14 Raf i̇çeren bi̇r soğutma ci̇hazi

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201908842A2 true TR201908842A2 (tr) 2020-12-21

Family

ID=75573324

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2019/08842A TR201908842A2 (tr) 2019-06-14 2019-06-14 Raf i̇çeren bi̇r soğutma ci̇hazi

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201908842A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US7673464B2 (en) Method and apparatus for temperature based placement of an item within a storage unit
US11944089B2 (en) Monitoring apparatus for temperature-controlled sample collection and transport
JP6324360B2 (ja) 冷蔵庫及びそれを含むネットワークシステム
US8032430B2 (en) Method and apparatus for mapping content descriptions to reusable containers
US9208520B2 (en) Shelf life expiration date management
US6677857B2 (en) Refrigerated cabinet for storing biological articles equipped with means for controlling the cabinet contents
CN111442604A (zh) 一种冰箱及其控制方法
CN106642969A (zh) 冰箱的食物管理方法及冰箱
CN106679327B (zh) 基于rfid扫描的智能冰箱及其容纳物管理方法
US20080052001A1 (en) Method and apparatus for generating policy driven meal plans
CN106546063A (zh) 冷藏冷冻装置的食物信息管理方法及系统
CN110608574A (zh) 一种冰箱及其保鲜控制方法
KR20140093045A (ko) 식재료 안내 방법
CN109059410A (zh) 一种智能冰箱系统
CN105577998A (zh) 具有摄像机模块的制冷器具
US11288506B2 (en) Refrigerator appliances and methods for tracking stored items
TR201908842A2 (tr) Raf i̇çeren bi̇r soğutma ci̇hazi
KR20150124155A (ko) 냉장고 및 그 제어방법
KR20090020935A (ko) 냉장고 및 그의 제어방법
KR101812524B1 (ko) 인공 지능형 냉장고를 위한 가전 제어용 크라우딩 운영관리 시스템 및 그 구동방법
Ahmed et al. Implementation of smart refrigerator based on internet of things
JP2019070475A (ja) 冷蔵庫
CN113487804B (zh) 取餐柜的温度控制方法、取餐柜及计算机可读存储介质
KR20190066852A (ko) 스마트 인공지능 와인 셀러
CN115638599A (zh) 制冷设备的食材信息管理方法、制冷设备和可读存储介质