TR201816090A2 - Brülörde kullanilan bi̇r yakici başlik - Google Patents

Brülörde kullanilan bi̇r yakici başlik Download PDF

Info

Publication number
TR201816090A2
TR201816090A2 TR2018/16090A TR201816090A TR201816090A2 TR 201816090 A2 TR201816090 A2 TR 201816090A2 TR 2018/16090 A TR2018/16090 A TR 2018/16090A TR 201816090 A TR201816090 A TR 201816090A TR 201816090 A2 TR201816090 A2 TR 201816090A2
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
burner
head
burning
air
gas mixture
Prior art date
Application number
TR2018/16090A
Other languages
English (en)
Inventor
Bozkula Gökhan
Original Assignee
Termo Isi Sistemleri Ticaret Ve Sanayi Anonim Sirketi
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Termo Isi Sistemleri Ticaret Ve Sanayi Anonim Sirketi filed Critical Termo Isi Sistemleri Ticaret Ve Sanayi Anonim Sirketi
Priority to TR2018/16090A priority Critical patent/TR201816090A2/tr
Publication of TR201816090A2 publication Critical patent/TR201816090A2/tr

Links

Landscapes

  • Gas Burners (AREA)

Abstract

Bu buluş, yüksek çalışma sıcaklıklarında kullanılan brülörlerde kullanılmak üzere tasarlanan, yanan alevi kendi yüzeyinden uzaklaştıran, brülörde kullanılan bir yakıcı başlık (1) ile ilgilidir. Buluş konusu brülörde kullanılan bir yakıcı başlık (1); hava-gaz karışımın yakılması işleminin gerçekleştiği bölgede yer alan en az bir gövde (2), gövde (2) yüzeyinde yer alan, hava-gaz karışımının gövdenin (2) yüzeyine yayılmasını sağlayan oyuk biçimli birden fazla çıkış elemanı (3) ve çıkış elemanının (3) kenar kısmında yer alan, gövde (2) yüzeyi üzerine yayılan hava-gaz karışımının optimum şekilde yanmasını sağlayan en az bir kanatçık (4) içermektedir.

Description

TARIFNAME BRÜLÖRDE KULLANILAN BIR YAKICI BASLIK Teknik Alan Bu bulus, yüksek çalisma sicakliklarinda kullanilan brülörlerde kullanilmak üzere tasarlanan, yanan alevi kendi yüzeyinden uzaklastiran, brülörde kullanilan bir yakici baslik ile ilgilidir. Önceki Teknik Günümüzde su isitan kombi ve kazanlarda suyu isitmak için yanici gaz ile havanin karistirilip yanmalarini saglayan brülörler kullanilmaktadir. Brülörler kullanilan amaca ve hizmete göre birbirlerinden farklilasmaktadir. Ev ortaminda kullanilan kombilerde ve/veya kazanlarda premiks yani önden karisimli brülörler kullanilmaktadir. Gaz, tercihen, dogal gaz brülör basligina ulasmadan hava ile karistirilmaktadir. Daha sonra, gaz ve hava karisimi brülör basligi yardimi ile düzenli bir sekilde yakilmaktadir. Yanma sonrasi ortaya çikan yanmis gazlar isi degistiriciler sayesinde enerjisini suya aktarmaktadir. Bu kazanlar yogusmali ve/veya yogusmasiz özellikte olabilmektedir. Önden karisimli brülör içinde, genellikle, bir akis regülatörü ile donatilan pnömatik tahrikli bir gaz valfi, venturi kanalina benzer bir fonksiyona sahip olan hava ile gazi karistiran bir sistem, yanma basligina ilgili hava-gaz karisimini yönlendiren ve/veya besleyen bir fan ve hava-gaz karisiminin yanmasini saglayan bir atesleyici ile donatilan bir yanma basligi yer almaktadir. Brülör basliklari, gaz-hava karisiminin optimum sekilde yanmalarini saglamaktadir, Optimum sekilde yakilan ilgili gaz-hava karisimi mavi alev olusturmakta ve NOx gibi zararli gazlarin olusumunu azaltmaktadir. Bu Özelliklerin saglanmasi için brülör basliklari çelik fiber telle kaplanmaktadir. Çelik fiber tel kullanimi da üretici için fazladan maliyet arttirmaktadir. Ayrica yüksek çalisma sicakliklarina sahip olan brülörlerde, yüksek isil gerilim brülör basligi için fazladan gerilim yaratabilmektedir. Olusan fazla isil gerilim de brülör basliginin ç-atlamasina ve/veya kirilmasina neden olmaktadir. Brülör basliginin zarar görmesinin engelleninesi için ön karisimli brülörlerin basliklari metal veya seramik gibi özel hasirlar kullanilmaktadir. Özel hasirlarin kullanimi üreticinin maliyetini arttirmaktadir. Ayrica, önden karisimli brülörlerin basliklarini korumak için yanan alevin yüzeyden uzaklastirilmasi gerekmektedir. Alevin yüzeyden uzaklastirilmasi için tabaka uygulama islemleri yapilmakta ve bu islemler maliyeti arttirmaktadir. Bunlara ek olarak, alevi uzaklastirmak için brülör basligi üzerine özel nozul seklinde form verme çalismalari yapilmaktadir. Ancak özel nozul tasarimi uygulanmasi da imalat sürecini uzatmakta ve üretim maliyetini arttirmaktadir. Bu sebepler yüzünden, üretim sürecini uzatmayana üretim maliyetini arttirmayan, yanan alevi kendi yüzeyinden uzaklastirarak isil gerilimini azaltan, brülörde kullanilan bir yakici basliga ihtiyaç duyulmaktadir.
Teknigin bilinen durumunda yer alan TR201800727 sayili dokümanda yer alan bulusta, delikli bir metal malzemeden mamul olan alev tutucusuna sahip bir brülörden bahsedilmektedir. Söz konusu bulustaki brülör, silindir sekilli boru biçimli bir brülördür. Bu bulusta desenler çogunlukla çember seklindedir. Herhangi bir ikinci imalat süreci veya metal örgü elyaf kullanilmamaktadir. Ancak yanmanin kararli olmasi ve alevin brülör basligindan uzaklastirilmasi için bir önlemden bahsedilmemektedir.
Teknigin bilinen durumuiida yer alan TR201804871 sayili dokümanda yer alan bulusta, isitma ihtiyacinin oldugu her sistemde kullanilmak üzere gelistirilmis, dogalgaz ile çalisan, isinma isleminin metal fiber gaz yayici bez üzerinde gerçeklestigi bir brülörden bahsedilmektedir. Ancak bu bulus brülör basliginin tamaminda yanma gerektiren kazanlar için uygun degildir. Ayrica, inetal fiber gaz yayici bez kullanarak maliyeti arttirilmaktadir.
Teknigin bilinen durumunda yer alan TR201805952 sayili dokümanda yer alan bulusta, hava-gaz karisimini bir yanma basligina göndermeye yönelik bir fani, yanici gazin girisini düzenlemeye yönelik bir gaz valfini, lokalize bir basinç kaybi cihazini içeren hava-gaz karistiriciyi ve bir yanma basligini içeren bir ön karisimli brülörden bahsedilmektedir. Bu bulus, hava-gaz karisimli bir brülörün tamaminin çalismasi ile ilgilidir. Ancak bu bulusta, brülör basligi ile alakali özel bir tasarimdan bahsedilinemektedir.
Teknigin bilinen durumunda yer alan EP2844920B1 sayili dokümanda yer alan bulusta, fiber esasli bir güvertesi olan bir gaz ön karisimli-yakma brülöründen bahsedilmektedir.
Bu bulus, kazanlarda ve/veya anlik su isiticilarinda kullanilabilmektedir. Ancak bu bulusta, brülör basligina ek olarak metal örgü elyaf kullanildigi için üretim maliyeti olumsuz etkilenmektedir.
Teknigin bilinen durumunda yer alan TR201717202 sayili dokümanda yer alan bulusta, bir dizi yarik açilmis metal saçli yanma izgarasindan olusan yüzeyden yanmali bir gaz brülöründen bahsedilmektedir. Söz konusu bulusta, metal bir sac ve sac ile birlikte tek parça olan ve ayni parçanin dis yüzeyine çikinti yapan bir dizi deflektör yer almaktadir.
Her bir deflektörün yari gi da yüzey alani üzerinde boylamasina ve yanlamasina uzanmis bir sekilde yer almaktadir. Ayrica, her bir deflektörün gaz akisina kilavuzluk yapan bir kilavuz parçasi ve metal saca baglanan bir baglanti parçasi bulunmaktadir. Ayrica, kilavuz bölümünün metal sac ile aralikli olmasi sayesinde ilgili noktada bir tane daha yanal gaz enjeksiyon portunun yer almasi saglanmaktadir. Bununla birlikte söz konusu detlektörlerin çift halinde yerlestirilmesi sonucunda ayni kisimda yer alan gaz enjeksiyon portlari birbirlerine bakmaktadir. Sacin dis yüzeyine açilan mikro borular gaz mikro enjektörlerini olusturmaktadir. Ancak, bu mikro borularin imalati maliyeti arttirmakta ve ikinci bir islem gerektirmektedir. Ayrica herhangi bir darbeye ezilmeye maruz kalmasi halinde nozullarin islevini yitirme riski bulunmaktadir.
Teknigin bilinen durumunda yer alan TR201212541 sayili dokümanda yer alan bulusta, ön karisimli bir brülörden bahsedilmektedir. Brülörün yanma odasinda silindirik bir brülör basligi yer almaktadir. Bu baslikta boydan boya delikleri olan bir birinci eksenel uçta bir baglanti flansi yer almaktadir. Ancak bu bulusta, alevin brülör basligina zarar vermesini önleyen yani alevin yüzeyden uzaklastirilmasina yönelik bir önlemden bahsedilmemektedir. Ayrica, deliklerin sadece bütün yüzeylerde olmasi farkli kazan tiplerinde kullanilmasini da güçlestirmektedir.
Teknigin bilinen durumunda yer alan TR201712594 sayili dokümanda yer alan bulusta, bir boru biçimli difüzör duvarini ve gazin bir karisiminin difüzör duvari içindeki bir akisi için bir giris geçidini, ayrica giris geçidinde düzenlenen bir birinci diyaframi içeren bir brülörden bahsedilmektedir. Söz konusu bulus, gürültüyü azaltilmis tutmak ve özellikle gaz valfinin brülöre baglanmasindaki titresimlere baglanabilen isligin olusumunu gidermek amaciyla bilinen brülörü gelistirmek ve ayni zamanda alev ve yanma tek biçimliligini ve stabilitesini gelistirmek ve difüzör duvarinin yerel asiri isinma riskini azaltmak amaçlidir. Ancak bu bulus çok parçali olup genel olarak brülör maliyetini artirmaktadir. Ayrica hava gaz karisimini saglayacak önlemler alinmasina karsin yanmanin brülör basligindan uzaklastirilmasina yönelik bir önlem de yer almamaktadir.
Teknigin bilinen durumunda yer alan TR201212496 sayili dokümanda yer alan bulusta, yüzeyinde hava-yakit karisiininin geç-isini saglayan bir difüzöre sahip olan bir yakicidan bahsedilmektedir. Bu bulusta tüm yakici difüzör türlerinde rastlanilan, yüksek isil gerilimin yakici difüzörü için kolayca ciddi mekanik deformasyonlar ve gerilim yarattigi ve bunun difuzörün kirilmasina neden olabildigi tespit edilmektedir. Bu sorunun üstesinden gelmek için yakici difüzörün metal örgü veya seramik madde gibi özel maddelerden üretilmesi önerilmektedir. Ancak metal örgü kullanilmasi halinde yakicinm maliyetini önemli ölçüde artmaktadir. Seramik madde kullanilmasi halinde difüzörün kolay kirilganligi söz konusudur. Bu yüzden ek metal parçalar eklenerek brülör basliginin (difüzörün) korunmasi saglanmak istenmistir. Bu koruma da maliyeti artirmaktadir. Ancak yanma kararliligi, daha düsük NOK saglamainaktadir.
Teknigin bilinen durumunda yer alan US7052273 sayili dokümanda yer alan bulus, önceden karistirilmis bir yakit brülör tertibati, içi bos bir tüp seklinde brülör gövdesi, içi bos bir boru seklinde venturi tüpü ve bir dagitim plakasi içermektedir. Brülör gövdesi, bir açik uca ve bir kapali uca sahip içi bos bir borudur. Dagitim plakasinin Ilanslari, brülör gövdesinin iç yüzeyine birlestirilmekte ve bahsedilen orta bölüm içinde olusturulmus çok sayida delik yer almaktadir. Ayrica, dagitim plakasi bahsedilen brülör gövdesi içinde eksenel olarak hizalanmis ve konuinlandirilinistir. Dagitim plakasinin bahsedilen delikleri, bahsedilen brülör gövdesi içinde radyal olarak olusturulmus yariklara bitisik olarak konumlandirilmistir. Bu bulusta yanmadan önce tam karisimin olusmasi saglanmis ancak ek bir parça maliyeti getirmektedir. Ayrica eklenen parçanin yüzeyinden alevin uzaklastirilmasi yönünde bir tedbir alinmasindan bahsedilmemektedir.
Bulusun Kisa Açiklamasi Bu bulusun amaci, tek parçadan mamul olan yüzeyinde delikler ve slot seklinde olmak üzere iki farkli oyuklar bulunan özellikle ön karisimli yüzeyden yanmali gaz brülöründe kullanilmak üzere tasarlanan brülörde kullanilan bir yakici baslik gerçeklestirmektir.
Bulusun diger amaci, yüzeyinde yer alan kanatçiklar sayesinde hava-gaz oranini optimum sekilde ayarlayip, iyi bir sekilde yanmayi saglayan brülörde kullanilan bir yakici baslik gerçeklestirmektir.
Bulusun bir diger amaci, en iyi sekilde hava ve gaz karisiminin yanmasini saglayarak mavi alev olusturan, bu sayede yanma sonucu meydana gelen NOX gibi zararli gazlarin olusumu azaltan, brülörde kullanilan bir yakici baslik gerçeklestirmektir.
Bulusun baska bir amaci, brülör basliginin yüzeyinden yanmayi uzaklastirarak brülör basliginin zarar görmesini engelleyen, brülörde kullanilan bir yakici baslik gerçeklestinnektir.
Bulusun diger bir amaci, yüzeyinde Özel tasarlanan dairesel ve slot seklindeki oyuklar yer alan ve bu oyuk yüzey üzerinde yer alan kanatçiklar sayesinde hava-gaz karisimini tam olarak karistiran ve kendi yüzey alaninda esit sekilde alev formu olusturan, brülörde kullanilan bir yakici baslik gerçeklestirmektir.
Bulusun baska amaci, brülör basliginin sicakliktan zarar görmemesini saglayan ve kismi fazla yanmanin olustugu yüzeyler olmadigindan farkli 1s1 gerilmelerinden kaynakli çatlamalari engelleyen, brülörde kullanilan bir yakici baslik gerçeklestirmektir.
Bulusun bir diger amaci, farkli kazan tasarimlarina göre de üretilebilen, farkli isitma araçlari tasiyabilen, brülörde kullanilan bir yakici baslik gerçeklestirmektir.
Bulusun baska bir amaci, hem brülör basliginin tamaminda yanma olacak sekilde tasarlanabilen hem de tek taratli yanmayi gerçeklestirebilecek sekilde tasarlanabilen, brülörde kullanilan bir yakici baslik gerçeklestirmektir.
Bulusun bir diger amaci, farkli kapasite tasarimlarinin yapilmasi için yüzeyinde yer alan desenlerin belirli bir oranda artirilmasina ve/Veya azaltilmasina izin veren, brülörde kullanilan bir yakici baslik gerçeklestirmektir.
Bulusun Ayrintili Açiklamasi Bu bulusun amacina ulasmak için gerçeklestirilen “Brülörde Kullanilan Bir Yakici Baslik” gösterilmis olup, bu sekiller; Sekil-l Bulus konusu brülörde kullanilan bir yakici basligin silindir sekline getirilmis halinin görünüsüdür.
Sekil-2 Bulus konusu brülörde kullanilan bir yakici basligin sac halinin görünüsüdür.
Sekil-3 Bulus konusu brülörde kullanilan bir yakici basligin tüm yüzeylerinin oyuklu ve/veya delikli biçime getirilmis halinin görünüsüdür.
Sekil-4 Bulus konusu brülörde kullanilan bir yakici basligin tüm yüzeylerinin oyuklu ve/veya delikli biçime getirilmis halinin sac seklindeki görünüsüdür.
Sekil-5 Bulus konusu brülörde kullanilan bir yakici basligin yüzeyinde yer alan oyuklarin ve/veya deliklerin detayli halinin görünüsüdür.
Sekil-6 Bulus konusu brülörde kullanilan bir yakici basligin yüzeyinde yer alan dairesel biçimli deliklerden birinin yukardan detayli görünüsüdür.
Sekil-'7 Bulus konusu brülörde kullanilan bir yakici basligin yüzeyinde yer alan slot biçimli deliklerden birinin yukardan detayli görünüsüdür.
Sekil-8 Bulus konusu brülörde kullanilan bir yakici basligin yüzeyinde yer alan dairesel biçimli deliklerden birinin baska bir açidan detayli görünüsüdür.
Sekil-9 Bulus konusu brülörde kullanilan bir yakici basligin yüzeyinde yer alan slot biçimli deliklerden birinin baska bir açidan detayli görünüsüdür.
Sekil-10 Bulus konusu brülörde kullanilan bir yakici basligin yüzeyinde yer alan dairesel biçimli deliklerden birine dar bir açiyla sabitlenen kanatçiklarin detayli görünüsüdür.
Sekil-11 Bulus konusu brülörde kullanilan bir yakici basligin yüzeyinde yer alan slot biçimli deliklerden birine dar bir açiyla sabitlenen kanatçiklarin detayli görünüsüdür.
Sekil-12 Bulus konusu brülörde kullanilan bir yakici basligin yüzeyinde yer alan dairesel biçimli deliklerden birine genis bir açiyla sabitlenen kanatçiklarin detayli görünüsüdür.
Sekil-13 Bulus konusu brülörde kullanilan bir yakici basligin yüzeyinde yer alan slot biçimli deliklerden birine genis bir açiyla sabitlenen kanatçiklarin detayli görünüsüdür.
Sekillerde _yer alan parçalar tek tek numaralandirilmis olup, bu numaralarin karsiliklari asagida verilmistir. 1. Yakici baslik Çikis elemani Kanatçik Bulus konusu brülörde kullanilan bir yakici baslik (1); - hava-gaz karisimin yakilmasi isleminin gerçeklestigi bölgede yer alan en az bir gövde - gövde (2) yüzeyinde yer alan, hava-gaz karisiininin gövdenin (2) yüzeyine yayilmasini saglayan oyuk biçimli birden fazla çikis elemani (3) ve - çikis elemaninin (3) kenar kisminda yer alan, gövde (2) yüzeyi üzerine yayilan hava- gaz karisiminin optimum sekilde yanmasini saglayan en az bir kanatçik (4) içermektedir.
Bulusun bir uygulamasinda gövde (2), yüksek sicakliga dayanikli bir malzemeden mamul, tek parça ve sac seklindedir. Bulusun bir uygulamasinda gövde (2), içi bos silindir sekline getirilerek ilgili önden karisimli gaz brülörün yanma kismina sabitlenmektedir.
Bulusun tercih edilen uygulamasinda çikis elemani (3), silindir seklindeki gövdenin (2) yari yüzeyi üzerinde dairesel ve slot sekilli oyuklardan olusmaktadir. Çikis elemani (3), ilgili brülörden gelen hava-gaz karisiminin silindirik sekilli gövdenin (2) iç tarafindaki yüzeyinden dis tarafindaki yüzeyine yayilmasini saglamaktadir. Slot seklinde olan çikis elemanlari (3) gövde (2) yüzeyi üzerinde, slot uzunlugu slot çapinin üç katindan az ve/veya esit olacak sekilde olusturulmaktadir. Slot seklinde olan çikis elemanlari (3) arasindaki mesafe slot çapinin 1,5 kati kadardir. Slot seklindekiler ile dairesel sekilli olan çikis elemanlari (3) arasinda bulunan gövde (2) üzerindeki mesafe, dairesel yarigin ve/veya deligin çapinin yarisi kadardir. Çikis elemanlari (3), gövde (2) üzerinde sasirtmali bir etki yaratmak için gövde (2) yüzeyine yanal ve dikey sekilde iki farkli kombinasyonla delinmektedir. Bulusun bir uygulamasinda çikis elemanlari (3), gövde (2) yüzeyi üzerinde tam sasirtmayi saglamak için bir sira yatay bir sira dikey olacak sekilde, gövde (2) yüzeyi üzerine delinmektedir. Bulusun bir uygulamasinda çikis elemanlari (3), silindir seklindeki gövdenin (2) yan yüzeyini % 50-70 oraninda kaplayacak sekilde gövdeye(2) delindiginde, tek tarafli isitma sistemleri için kullanilabilmektedir. Ayrica, bulusun bir uygulamasinda çikis elemanlari (3), silindir seklindeki gövdenin (2) yan yüzeyini tamamen kaplayacak sekilde gövdeye (2) delindiginde, çevresel isitma için de kullanilabilmektedir.
Bulusun tercih edilen uygulamasinda kanatçiklar (4), dairesel seklindeki çikis elemanlarinin (3) kenarlarinin etrafinda “+” seklini olusturacak düzende çikis elemanina (3) sabitlenmektedir. Kanatçiklar (4), slot seklindeki çikis elemanlarinin (3) kenarlarinin etrafini saracak sekilde, kendi aralarinda bosluklar bulunacak düzende çikis elemanina (3) sabitlenmektedir. Kanatçiklar (4), kalinligi 0,1 mm ile 1 mm arasinda olabilen çubuklardir. Kanatçik (4) kalinligi, gövdenin (2) bagli oldugu brülörün ön karsim oranina göre tercih edilmektedir. Kanatçiklar (4), istenildiginde gövde (2) üzerinde gövde (2) ile ayni düzlemde yer alabilmekte, istenildiginde gövde (2) düzlemine göre 15 ila 75 derecelik açiya da sahip olabilmekte ve bu sayede yanmanin gövde (2) yüzeyinden daha fazla uzaklasmasini saglamaktadir. Bulusun tercih edilen uygulamasinda kanatçiklar (4), gövdenin (2) dis yüzeyinde yayilmis halde bulunan hava-gaz karisimina girdap yani vorteks yaptirmakta ve olusan vorteksler sayesinde hava-gaz karisiminin gövde (2) yüzeyinden uzakta yanmasini saglamaktadir.
Kanatçiklar (4), yanan hava-gaz karisiminin gövde (2) yüzeyi üzerindeki bir noktada yanmasini sagladigi için mavi alev olusturmakta ve NOX gibi zararli gazlarin olusumunu azaltmaktadir.
Bulus konusu brülörde kullanilan bir yakici baslik (1), yüksek sicakliga dayanikli bir malzemeden mamuldür. Yakici basligin (1) gövdesi (2), yüksek sicakliga dayanikli malzemenin sac haline getirilmesinden olusmaktadir. Gövde (2) tercihen içi bos silindir seklidedir. Gövde (2) yüzeyinin üzerinde dairesel ve slot seklinde çok sayida çikis elemanlari (3) yer almaktadir. Ayrica çikis elemanlarinin (3) kenarlarinda birden fazla sayida kanatçik (4) yer almaktadir. Kanatçiklar (4) sayesinde gövde (2) yüzeyi üzerine yayilan hava-gaz karisimi girdaba yani voitekse girmektedir. Gövde (2) yüzeyinde vortekse ugrayan hava-gaz karisimi kanatçiklar (4) sayesinde gövde (2) yüzeyinden yukarida bir konumda alev almaktadir. Ayrica kanatçiklar (4) sayesinde gövde (2) üzerindeki hava-gaz karisimi optimum sekilde yanmaktadir.
Sonuçta brülörde kullanilan bir yakici baslik (1) brülörde karistirilan hava ve gazin yanmasi optimum sekilde oldugundan mavi alev olusmakta ve NOX gibi zararli gazlarin olusumu da azalinaktadir. Ayrica, çelik fiber tel kaplamali bir brülöre göre de daha az maliyete neden olmaktadir. Hem çevresel isitma sistemlerinden hem de tek tarafli isitma sistemlerinde kullanilabilmektedir. Ayrica çalisma sicakligini, hava-gaz karisiminin vortekse kapilinasini saglayarak düsürmektedir. Bununla birlikte kismi fazla yanmayi da azalttigindan zamanla meydana gelebilecek çatlamalari da azaltmaktadir. Ayrica farkli güç kapasitelerinde çalisma olanagi sagladigi için farkli kazan sistemlerine uygundur. Bunlar ile birlikte, alev kararligini arttirarak yanmis gazlarin çikarken olusturdugu gürültü de azaltilmaktadir.
Bulus konusu brülörde kullanilan bir yakici basligin (1) çok çesitli uygulamalarinin gelistirilmesi mümkün olup, bulus burada açiklanan örneklerle sinirlandirilamaz, esas olarak istemlerde belirtildigi gibidir.

Claims (19)

    ISTEMLER
  1. l. Hava-gaz karisimin yakilmasi isleminin gerçeklestigi bölgede yer alan en az bir gövde (2) içeren - gövde (2) yüzeyinde yer alan, hava-gaz karisiminin gövdenin (2) yüzeyine yayilmasini saglayan oyuk biçimli birden fazla çikis elemani (3) ve - çikis elemaninin (3) kenar kisminda yer alan, gövde (2) yüzeyi üzerine yayilan hava- gaz karisiminin optimum sekilde yanmasini saglayan en az bir kanatçik (4) ile karakterize edilen brülörde kullanilan bir yakici baslik (1).
  2. 2. Yüksek sicakliga dayanikli bir malzemeden mamul, tek parça ve sac seklinde olan gövde (2) ile karakterize edilen Istem 1°deki gibi brülörde kullanilan bir yakici baslik (1 ).
  3. 3. Içi bos silindir sekline getirilerek ilgili önden karisimli gaz brülörün yanma kismina sabitlenen gövde (2) ile karakterize edilen Istem 1 veya 2”deki gibi brülörde kullanilan bir yakici baslik (1).
  4. 4. Silindir seklindeki gövdenin (2) yan yüzeyi üzerinde dairesel ve slot sekilli oyuklardan olusan çikis elemani (3) ile karakterize edilen Istem ?deki gibi brülörde kullanilan bir yakici baslik (1).
  5. 5. Ilgili brülörden gelen hava-gaz karisiminin silindirik sekilli gövdenin (2) iç tarafindaki yüzeyinden dis tarafindaki yüzeyine yayilinasini saglayan çikis elemani (3) ile karakterize edilen Istem 2 ila 4”deki gibi brülörde kullanilan bir yakici baslik (1).
  6. 6. Gövde (2) yüzeyi üzerinde, slot uzunlugu slot çapinin üç katindan az ve/veya esit olacak sekilde olusturulan slot seklinde olan çikis elemanlari (3) ile karakterize edilen yukaridaki istemlerden herhangi birindeki gibi brülörde kullanilan bir yakici baslik (1).
  7. 7. Arasindaki mesafe slot çapinin 1.5 kati kadar olan slot seklinde olan çikis elemanlari (3) ile karakterize edilen istem 6idaki gibi brülörde kullanilan bir yakici baslik (1).
  8. 8› Arasinda bulunan gövde (2) üzerindeki mesafe, dairesel yarigin ve/veya deligin çapinin yarisi kadar olan slot seklindekiler ile dairesel sekilli olan çikis elemanlari (3) ile karakterize edilen Istem 4 ila 7”den herhangi birindeki gibi brülörde kullanilan bir yakici baslik (1).
  9. 9. Gövde (2) üzerinde sasirtmali bir etki yaratmak için gövde (2) yüzeyine yanal ve dikey sekilde iki farkli kombinasyonla delinen çikis elemanlari (3) ile karakterize edilen yukaridaki isteinlerden herhangi birindeki gibi brülörde kullanilan bir yakici baslik (1 ).
  10. 10. Gövde (2) yüzeyi üzerinde tam sasirtmayi saglamak için bir sira yatay bir sira dikey olacak sekilde, gövde (2) yüzeyi üzerine delinen çikis elemanlari (3) ile karakterize edilen yukaridaki istemlerden herhangi birindeki gibi brülörde kullanilan bir yakici baslik (1).
  11. 11. Silindir seklindeki gövdenin (2) yan yüzeyini % 50-70 oraninda kaplayacak sekilde gövdeye(2) delindiginde, tek tarafli isitma sistemleri için kullanilabilen çikis elemanlari (3) ile karakterize edilen yukaridaki istemlerden herhangi birindeki gibi brülörde kullanilan bir yakici baslik (1).
  12. 12. Silindir seklindeki gövdenin (2) yari yüzeyini tamamen kaplayacak sekilde gövdeye (2) delindiginde, çevresel isitma için de kullanilabilen çikis elemanlari (3) ile karakterize edilen Istem llideki gibi brülörde kullanilan bir yakici baslik (1).
  13. 13. Dairesel seklindeki çikis elemanlarinin (3) kenarlarinin etrafinda “+” seklini olusturacak düzende çikis elemanina (3) sabitlenen kanatçiklar (4) ile karakterize edilen yukaridaki istemlerden herhangi birindeki gibi brülörde kullanilan bir yakici baslik (l).
  14. M. Slot seklindeki çikis elemanlarinin (3) kenarlarinin etrafini saracak sekilde, kendi aralarinda bosluklar bulunacak düzende çikis elemanina (3) sabitlenen kanatçiklar (4) ile karakterize edilen yukaridaki istemlerden herhangi birindeki gibi brülörde kullanilan bir yakici baslik (1).
  15. 15. Kalinligi 0,1 mm ile 1 mm arasinda olabilen çubuklar olan kanatçiklar (4) ile karakterize edilen yukaridaki isteinlerden herhangi birindeki gibi brülörde kullanilan bir yakici baslik (1).
  16. 16. Kalinliginin gövdenin (2) bagli oldugu brülörün ön karisim oranina göre tercih edildigi kanatçik (4) ile karakterize edilen Istem 15”deki gibi brülörde kullanilan bir yakici baslik (1 ).
  17. 17. Istenildiginde gövde (2) üzerinde gövde (2) ile ayni düzlemde yer alabilen, istenildiginde gövde (2) düzleinine göre 15 ila 75 derecelik açiya da sahip olabilen ve bu sayede yanmanin gövde (2) yüzeyinden daha fazla uzaklasmasini saglayan kanatçiklar (4) ile karakterize edilen yukaridaki istemlerden herhangi birindeki gibi brülörde kullanilan bir yakici baslik (1).
  18. 18. Gövdenin (2) dis yüzeyinde yayilmis halde bulunan hava-gaz karisimina girdap yani vorteks yaptiran ve olusan vorteksler sayesinde hava-gaz karisiminin gövde (2) yüzeyinden uzakta yanmasini saglayan kanatçiklar (4) ile karakterize edilen yukaridaki istemlerden herhangi birindeki gibi brülörde kullanilan bir yakici baslik (1).
  19. 19. Yanan hava-gaz karisiminin gövde (2) yüzeyi üzerindeki bir noktada yanmasini sagladigi için mavi alev olusturan ve NOx gibi zararli gazlarin olusumunu azaltan kanatçiklar (4) ile karakterize edilen Istem 18°deki gibi brülörde kullanilan bir yakici baslik (1).
TR2018/16090A 2018-10-26 2018-10-26 Brülörde kullanilan bi̇r yakici başlik TR201816090A2 (tr)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2018/16090A TR201816090A2 (tr) 2018-10-26 2018-10-26 Brülörde kullanilan bi̇r yakici başlik

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
TR2018/16090A TR201816090A2 (tr) 2018-10-26 2018-10-26 Brülörde kullanilan bi̇r yakici başlik

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201816090A2 true TR201816090A2 (tr) 2018-11-21

Family

ID=67069904

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/16090A TR201816090A2 (tr) 2018-10-26 2018-10-26 Brülörde kullanilan bi̇r yakici başlik

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201816090A2 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US9303868B2 (en) Burner system having premixed burners and flame transfer means
USRE36743E (en) Pre-mix flame type burner
JP5566305B2 (ja) オープン・ループ・ガス・バーナ
US10533740B2 (en) Inward fired ultra low NOX insulating burner flange
KR20110053310A (ko) 저 녹스 버너
US9068760B2 (en) Heating appliance for air heating
EP0952392A2 (en) Combustor
JP2004144468A (ja) 多段制御を具現するガス燃焼バーナ
JPH0246843B2 (tr)
US5685708A (en) Fuel fired burners
KR100495505B1 (ko) 다단제어를 구현하는 가스연소 버너
KR101216815B1 (ko) 가스 버너의 염공부 구조
JP2004144467A (ja) 分離された炎孔部を有する予混合ガス燃焼バーナ
TR201816090A2 (tr) Brülörde kullanilan bi̇r yakici başlik
KR100864846B1 (ko) 예혼합 연소 버너
EP3926236A2 (en) Ported burner
EP1030107B1 (en) Premix gas burner
JPH02106607A (ja) ラジアントガスバーナ
JP7308731B2 (ja) 調理器
KR100242970B1 (ko) 가스보일러용 예혼합버너
JPWO2018122948A1 (ja) 赤外線放射ヒータ
RU2768639C2 (ru) Радиационная стеновая горелка
KR101291627B1 (ko) 예혼합가스버너의 염공부 구조
TW201944000A (zh) 防風戶外暖爐燃燒裝置
US20240191874A1 (en) Combustor