TR201815323T4 - Siklik boronik asit ester türevleri ve bunların terapötik kullanımları. - Google Patents

Siklik boronik asit ester türevleri ve bunların terapötik kullanımları. Download PDF

Info

Publication number
TR201815323T4
TR201815323T4 TR2018/15323T TR201815323T TR201815323T4 TR 201815323 T4 TR201815323 T4 TR 201815323T4 TR 2018/15323 T TR2018/15323 T TR 2018/15323T TR 201815323 T TR201815323 T TR 201815323T TR 201815323 T4 TR201815323 T4 TR 201815323T4
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
compound
group
compound according
aryl
heteroaryl
Prior art date
Application number
TR2018/15323T
Other languages
English (en)
Inventor
Hirst Gavin
Reddy Raja
Hecker Scott
Totrov Maxim
c griffith David
Rodny Olga
N DUDLEY Michael
Boyer Serge
Original Assignee
Rempex Pharmaceuticals Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Rempex Pharmaceuticals Inc filed Critical Rempex Pharmaceuticals Inc
Publication of TR201815323T4 publication Critical patent/TR201815323T4/tr

Links

Landscapes

  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)

Abstract

Burada antimikrobiyal bileşikler, bileşimler, farmasötik bileşimler, bunların kullanımları ve preparasyonları tarif edilmektedir. Bazı yapılandırmalar, 1 siklik boronik asit ester türevleri ve bunların terapötik maddeler olarak kullanımları ile ilgilidir.

Description

TEKNIK ALAN Mevcut bulus, antimikrobiyal bilesikler, bilesimler, bunlarin terapötik maddeler olarak kullanimlari ve preparasyonlari ile ilgilidir. Özellikle, mevcut bulus, siklik boronik asit ester bilesikleri ile ilgilidir. ÖNCEKI TEKNIK Antibiyotikler, son yarim yüzyildir bulasici hastaliklarin tedavisinde etkili araçlar olmustur. 1980°lerin sonlarina dogru antibiyotik tedavi gelisiminden, gelismis ülkelerde bakteriyel bulasicilar üzerinden neredeyse tamamen kontrol saglanmistir. Fakat, antibiyotik kullanim basincina karsilik olarak, çoklu direnç mekanizmalari yayginlasmistir ve antibakteriyel tedavinin klinik kullanimini tehdit etmektedir. Antibiyotige dirençli suslardaki artis, ana hastanelerde ve bakim merkezlerinde özellikle yaygindir. Dirençli suslardaki artisin sonuçlari, daha yüksek morbidite ve mortaliteyi, daha uzun hastanede yatisi ve tedavi masraflarindaki bir artisi içermektedir. Çesitli bakteriler, çesitli ß-laktamlarinin verimliligine karsi duran ß-laktam deaktive edici enzimleri, baslica ß-laktamazlari degistirmistir. ß-laktamazlari, amino asit sekanslarina, baslica Ambler siniflari olan A, B, C ve D,lere bagli 4 sinifa gruplanabilmektedir. Siniflar A, C ve Dlde bulunan enzimler, aktif alan ß- laktamazlarini içermektedir ve daha az siklikla karsilasilan B sinifi enzimleri, Zn”ye bagimlidir. Bu enzimler, ß-laktarn antibiyotiklerinin kimyasal degradasyonunu katalize etmektedir, bu da bunlari inaktif hale getirmektedir. Bazi ß-laktamazlar, çesitli bakteriyel suslar ve türler içerisinde ve arasinda aktarilabilmektedir. Bakteriyel direncin hizli yayilmasi ve çoklu dirençli suslarin degisimi, mevcut ß-laktam tedavi tercihlerini siddetli sekilde kisitlamaktadir.
Acinetobacter baumannii gibi D sinifi ß-laktamazi eksprese edici bakteri suslarinin artisi, ortaya çikan çok ilaca dirençli bir tehdit haline gelmektedir. A. baumannii suslari, A, C ve D sinifi ß-laktamazlarini eksprese etmektedir. OKSA ailesi gibi D sinifi ß-laktamazlari, örnegin Merckas Primaxin®,nin aktif karbapenem bilesenleri olan imipenem gibi karbapenem tipi ß-laktam antibiyotiklerinin yok edilmesinde özellikle etkilidir (Montefour, K.; ve dig. Crit.
Bu, bakteriyel enfeksiyonlari tedavi etmek ve önlemek üzere bu kategoride ilaçlarin etkili kullanimina baskilayici bir tehdit olusturmustur. Aslinda, kataloglu serin bazli ß-laktamlarinin sayisi, 1970°lerde ondan daha azindan 300 varyantin üzerine patlamistir. Bu sorunlar, sefalosporinlerin bes "jenerasyonunun" gelisimini tesvik etmistir. Ilk olarak klinik uygulamaya birakildiginda, genis spektrumlu sefalosporinler, etkili A sinifi ß-laktamazlan (TEM-1 ve SHV-l) tarafindan hidrolize direnmistir. Fakat, TEM-1 ve SHV-lade tek amino asit ikamelerinin degisimi ile dirençli suslarm gelisimi, genis spektrumlu ß-laktamaz (ESBL) fenotipinin olusumuna neden olmustur.
Son zamanlarda, imipenem, biapenem, doripenem, meropenem ve ertapenem dahil olmak üzere antimikrobiyallerin, ayrica diger ß-laktam antibiyotiklerinin karbapenem sinifini hidrolize eden yeni ß-laktamazlar degismistir. Bu karbapenemazlar, moleküler A, B ve D siniflarina aittir. Baskin bir sekilde Klebsi'ella pneumoni'ae'de, fakat ayrica diger Enterobacteriaceae, Pseudomonas aerugi'nosa ve Acinetobacter baumanniflerde KPC-türünde A sinifi karbapenemazlari. KPC karbapenemazi ilk olarak Kuzey Carolina7da l996sda açiklanmistir, fakat bundan beridir ABD,de genis oranda yayilmistir. Ana hastaneler içerisinde yayilmaya dair çesitli raporlarin ve hata morbiditenin bildirildigi New York Sehri alaninda özellikle problemlidir. Bu enzimler ayrica son zamanlarda Fransa, Yunanistan, Isveç, Birlesik Krallik°da bildirilmistir ve son zamanlarda Almanya°da bir salgin bildirilmistir. Karbapenemlerle dirençli suslarin tedavisi, zayif sonuçlarla iliskilendirilebilmektedir.
Karbapenemlere ß-laktamaz aracili direncin bir diger mekanizmasi, geçirimlilik kombinasyonunu veya beta-laktamazlarin hiper üretimi ile birlesik akis mekanizmalarini içermektedir. Bir örnek de, ampC ß-laktamazin hiper üretiminde birlesik bir porin kaybinin, Pseudomonas aerugi'nosa”da imipeneme dirence neden olmasidir. AmpC ß-laktamazmin hiper üretimi ile birlikte ekspresyon boyunca akis poinpasi ayrica meropenem gibi bir karbapeneme dirence neden olmaktadir.
Serin bazli ß-laktamazlarinin üç ana moleküler sinifi ve her bir sinif, önemli sayida ß-laktamaz varyantini içerdigi için, bir veya küçük sayida bir ß-laktamazin inhibisyonunun terapötik deger olmasi muhtemel degildir. Kalan ß-laktamaz inhibitörleri, en azindan A sinifi karbapenemazlarina karsi, kromozomal ve plazmid aracili C Sinifi sefaloporinazlara karsi ve birçok D Sinifi oksasilinazlara karsi büyük oranda etkisizdir. Bu sebepten ötürü, gelismis ß-laktamaz inhibitörlerine ihtiyaç duyulmaktadir. laktamazlarin inhibitörleri olarak bunlarin türevlerini tarif etmektedir. Bu referans, a-aminoboronik asitlerin, serbest boronik asitler olarak veya siklik boronik asit esterler olarak mevcut olabilmektedir, bu durumda siklik asit boronik esterleri, bir halka siklik boronik asit estere tekabüle derken, diger halkanin bir fenil halka oldugu iki 6 üyeli birlikte kaynasik halkadan olusmus bir çekirdek yapisini içennektedir.
BULUSUN KISA AÇIKLAMASI Mevcut bulus, antimikrobiyal maddeler ve bunlarin güçlendiricileri ile ilgilidir.
Bazi yapilandirmalar, bilesikleri, bilesimleri, farmasötik bilesimleri, bunlarin kullanimlarini ve preparasyonlarini içermektedir. Özellikle, bazi yapilandirmalar, siklik boronik asit ester türevleri ile ilgilidir.
Mevcut bulus, istemlerin ekteki kümesinin ana istemleri l, 23, 31, 42 ve 54”e göre belirlenmektedir; belirli yapilandirmalar, istemlerin ekteki kümesinin bagimli Bazi yapilandirmalar Formül (I)”in yapisina sahip bilesikler veya bunlarin farmasötik olarak kabul edilebilir tuzunu içermekte olup: Y C2-4 alkilen veya C2-4 alkenilen baglayicidir; R1 -Ci-9alkil, -C2-9alkenil, -C2-9alkinil, -NRgRIÜ, -Ci-9alkilR”, -C2- galkenilR”, -C2.9alkinilR”, -karbosiklil-R”, -CH(OH)Ci-9alkilR9, - 37986.01 CH(OH)C2-9alkenilR9, -CH(OH)C2-9alkinilR9, -CH(OH)karbosiklil-R9, C(=O)R9, -C(=O)Ci-9alkilR9, -C(=O)C2-9alkenilR°, -C(=O)C2-9alkinilR9, C(=O)C2-9karbosiklil-R9, -C(=O)NR9R10, -N(R9)C(=O)R9, - N(R9)SOzNR9Rl°, -N=CHR9, aril, heter-oaril, karbosiklil, ve heterosiklilden R6 H,dir; R7 H”dir; Rg H”dir; C2-9alkenilR”, -C2.9alkinilR”, -karbosiklil-R”, aril, heteroaril, karbosiklil, ve heterosiklilden olusan gruptan bagimsiz olarak seçilmektedir; karbosiklil, ve heterosiklilden olusan gruptan bagimsiz olarak seçilmektedir; her bir Rll aril, heteroaril, karbosiklil, ve heterosiklil`den olusan gruptan COHNSOzR9”dan olusan gruptan seçilmektedir ve karboksilik asit izoster 5- 7 üyeli karbosikl veya heterosiklden seçilmektedir, burada 5 ila 7 üyeli karbosikl veya heterosikl asagidakilerden olusan gruptan seçilmektedir: H03C Hs *35% w &M w 0 NH mb& o-QO s-go ve burada 5 ila 7 üyeli karbosikl veya heterosiklnün halka yapisinin herhangi bir atomunun R9 bir veya birden fazla konumda istege bagli olarak ikamelidir; R'T H, R”, -C(R'3)2OC(O)Ci-9alkil, -C(R[3)2OC(O)R”,-C ( ve -C(R'3)2OC(O)OR' ' ”den olusan gruptan seçilmektedir; her bir R13 H ve C i-4alkilden olusan gruptan bagimsiz olarak seçilmektedir; burada her bir Ci-9alkil, C2.9alkenil, ve C2-9alkinil burada halojen, hidroksil, asiloksi, amino, amido, siyano, nitro, guanidino, amidino, merkapto, karboksi, sülfoniloksi, karbonil, benziloksi, aril, heteroaril, karbosiklil, heterosiklil ile istege bagli olarak bagimsiz bir sekilde ikamelidir; burada her bir aril, ve heteroaril ise amino, siyano, hidroksil, C1-9alkil, haloalkil, alkoksi, nitro, halo, merkapto, karboksi, karbonil, benziloksi, aril, veya heteroaril ile istege bagli olarak bagimsiz bir sekilde ikamelidir; burada her bir karbosiklil, ve heterosiklil ise halojen, alkoksi, asiloksi, amino, amido, siyano, nitro, hidroksil, merkapto, karboksi, karbonil, benziloksi, aril, heteroaril ile istege bagli olarak bagimsiz bir sekilde ikamelidir.
Bazi yapilandirmalarda, Formül (I)”in bilesigi veya bunun farmasötik olarak kabul edilebilir tuzu formül (II)'nin yapisina sahip olup: burada: kesik ve düz çizgilerle temsil edilen bag tek veya çift bagdan olusam gruptan seçilmis bir bagi temsil etmektedir ancak burada aranan sart kesikli ve düz çizgilerin n 1 oldugunda sadece bir çift bag olabilmesidir; R2 ve R4 H°dir; R3 ve R5 H olup, burada aranan sart kesikli veya düz çizgilerle temsil edilen bagin bir çift bag olmasi ve dolayisiyla R3 ve R5”in mevcut olmamasidir; ve n bagimsiz olarak sifir veya 1 ila 2 arasinda bir tamsayidir.
Bazi yapilandirmalarda, formül (1)*in bilesigi veya bunun farmasötik olarak kabul edilebilir tuzu burada formül (Illa) ve (lllb),nin yapisinda olup: 37986.01 kesik ve düz çizgilerle temsil edilen bag tek veya çift bagdan olusan gruptan seçilmis bir bagi temsil etmektedir; her bir R2 ve R4 Hadir; her bir R3 ve R5 H olup, burada aranan sart kesikli veya düz çizgilerle temsil edilen bagin bir çift bag olmasi ve dolayisiyla R3 ve R5”in mevcut olmamasidir.
Bazi yapilandirmalarda, formül (1)”in bilesigi veya bunun farmasötik olarak kabul edilebilir tuzu formül (IVa), (IVb), veya (IVc)°nin yapisina sahiptir: kesik ve düz çizgilerle temsil edilen bag tek veya çift bagdan olusan gruptan seçilmis bir bagi temsil etmektedir; her bir R3 ve R5 H olup, burada aranan sart kesikli veya düz çizgilerle temsil edilen bagin bir çift bag olmasi ve dolayisiyla karbon atomlarina ekli R3 ve R5”in mevcut olmamasidir.
Bazi yapilandirmalar, yukarida bahsi geçen herhangi bir bilesigin terapötik olarak etkili bir miktarini içeren bir farmasötik bilesimi ve farmasötik olarak kabul edilebilir bir eksipiyani içermektedir.
Bazi yapilandirmalar, bir bakteriyel enfeksiyonun tedavisinde veya önlenmesinde kullanima yönelik olarak yukarida bahsi geçen herhangi bir bilesigi veya bilesimi içermektedir.
Bazi yapilandirmalar, ihtiyaci olan bir hastaya, yukarida bahsi geçen herhangi bir bilesigin veya bilesimin etkili bir miktarinin uygulanmasini içeren bir bakteriyel enfeksiyonun tedavi edilmesine veya önlenmesine yönelik yöntemlerde kullaniin için talep edilen bilesikleri içermektedir.
Bazi yapilandirmalar, bir bakteriyel enfeksiyonun tedavisine veya Önlenmesine yönelik bir ilacin preparasyonunda yukarida bahsi geçen herhangi bir bilesigin veya bilesimin kullanimini içermektedir.
Bazi yapilandirmalar ayrica bir ek ilacin, ayri bir bilesim veya ayni bilesim olarak uygulanmasini içermektedir.
Bazi yapilandirmalarda, ek ilaç, bir antibakteriyel maddeyi, antifungal maddeyi, bir ativiral maddeyi, bir anti-inflamatuvar maddeyi veya bir anti-alerjik maddeyi içermektedir.
Bazi yapilandirmalarda, ek ilaç, bir ß-laktam gibi bir antibakteriyel maddeyi içermektedir.
Bazi yapilandirmalarda, ß-laktam sunlari içermektedir: Amoksisilin, Amfisilin, Pivampisilin, Hetasillin, Bakampisilin, Metamfisilin, Talamfisilin, Episilin, Karbenisilin, Karindasilin, Ticarcillin, Temosilin, Azlosilin, Piperacillin, Mezlocillin, Mecillinam, Piversilinamin, Sülbenisilin, Benzilpenisilin (G), Klometosilin, Benzatin benzilpenisilin, Prokain benzilpenisilin, Azidosilin, Penamesilin, Fenoksimetilpenisilin (V), Propisilin, Benzatin fenoksimetilpenisilin, Fenetilin, Kloksasilin, Dikloksasilin, Flukloksacilin, Oksasilin, Metisilin, Nafsilin, Faropenem, Biapenem, Doripenem, Ertapenem, Imipenem, Meropenem, Panipenem, Tomopenem, Razupenem, Sefazolin, Sefasetril, Sefadroksil, Sefaleksin, Sefaloglisin, Sefalonium, Sefaloridin, Sefazaflur, Sefradin, Sefatrizin, Kefazedon, Sefazaflur, Sefradine, Sefroksadin, Sefositol, Sefaklor, Sefamandol, Sefminoks, Sefonisid, Sefranit, Sefotiam, Sefprozil, Sefbuperazon, Sefuroksim, Sefuzonam, Sefoksitin, Sefotetan, Sefmetazole, Lorakarbef, Sefiksim, Seftazidim, Seftriakson, Sefasen, Sefeyoksim, Sefdinir, Sefditoren, Seftaksim, Sefmenoksim, Sefodizim, Sefoperazon, Seftaksim, Sefpimizol, Sefpiramit, Sefpodoksim, Sefisodin, Sefteram, Seftibuten, Seftiolene, Seftizoksim, Flomoksef, Latamoxef, Sefepim, Sefozopran, Sefim Sefkuinom, Seftobiprol, Seftarolin, Bazi yapilandirmalarda, ß-laktam, Seftazidim, Biapenem, Doripenem, Ertapenem, Imipenern, Meropenem veya Panipenemi içermektedir.
Carumonam arasindan seçilmektedir.
Bazi yapilandirmalarda, ß-laktam Tigemonam bilesimi, oral uygulama için uygundur, X, - C(R'3)2OC(O)OC1-9alkil ve -C(R”›)2OC(O)OR1 1 ”den olusan bir gruptan seçilmektedir.
Bazi yapilandinnalarda, tedavi edilen veya önlenen enfeksiyon bir bakteri içermekte olup bu bakteri sunlari içermektedir: Pseudomonas aeruginosa, Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas acidovorans, Pseudomonas alcali'genes, Pseudomonas puti'da, Stenotrophomonas maltophilia, Burkholderi'a cepaci'a, Aeromonas hidrophz'li'a, Escherichia COII, Citrobacterfreundi'i, Salmonella typhimurium, Salmonella typhi', Salmonella paratyphi, Salmonella enteriti'di's, Shi'gella dysenteri'ae, Shigella flexneri', Shigella sonnei', Enterobacter cloacae, Enterobacter aerogenes, Klebsi'ella pneumoniae, Klebsi'ella oksitoca, Serrati'a marcescens, Francisella tularensis, Morganella morganii, Proteus mirabili's, Proteus vulgaris, Provi'denci'a al-cali'faci'ens, Providencia rettgeri, Providencia Stuarti'i', Acinetobacter baumanni'i', Acinetobacter calcoaceticus, Acineto-bacter haemolyticus, Yersinia enterocolz'ti'ca, Yersinia pesti's, Yersinia pseudomberculosis, Yersinia intermedi'a, Borde-tella pertussis, Bordetella parapertussis, Bordetella bronchiseptica, Haemophilus influenzae, Haemophilus parainfluen-zae, Haemophilus haemolyticus, Haemophilus parahaemolyti'cus, Haemaphilus ducreyi, Pasteurella multoci'da, Pas-teurella haemolyîica, Branhamella catarrhali's, Helicobacterpi'lori, Campilobacterfetus, Campilobacterjejuni, Campy-lobacter coli, Borreli'a burgdorferi', Vibrio cholerae, Vibrio parahaemolyticus, Legionella pneumophi'la, Li'steria monocy-togenes, Nezlsseria gonorrhoeae, Neisseri'a meni'ngi'ti'di's, Kingella, Moraxella, Gardnerella vaginalis, Bacteroi'des ffagilis, Bacteroides distasonis, Bacteroi'des 3452/1 homology group, Bacteroides vulgatus, Bacteroides ovalus, Bacteroides thetaiotaomicron, Bacteroi'des uniformi's, Bacteroides eggerlhi'i', Bacteroz'des Splanchnicus, Clostri'dium dgjfîcile, Myco-bacterium tuberculosi's, Mycobacterium avi'um, Mycobacterium intracellulare, Mycobacteri'um leprae, Corjynebacterium diphtheri'ae, Coiynebacterium ulcerans, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus agalactiae, Streptococcus pyo-genes, Enterococcus faecali's, Enterococcus faeci'um, Stapi'lococcus aureus, Stapi'lococcus epidermi'di's, Stapi'lo-coccus sapi'ophyti'cus, Stapilococcus i'ntermedi'us, Stapilococcus hyi'cus subsp. hyz'cus, Stapilococcus haemolyti-cus, Stapilococcus homz'ni's, veya Stapz'lococcus saccharolyticus.
Bazi yapilandirmalarda, tedavi edilen veya önlenen enfeksiyon bir bakteri içennekte olup bu bakteri sunlari içermektedir: Pseudomonas aeruginosa, Pseudomonas fluorescens, Stenotrophomonas maltophi'lia, Escherichia coli', Citrobacter .ffeundiig Salmonella typhimurium, Salmonella lyphi, Salmonella paratyphi', Salmonella enteri'ti'di's, Shigella dysenteriae, Shigella flexneri', Shigella sonnei, Enterobacter cloacae, Enlerobacter aerogenes, Klebsiella pneumorziae, Klebsiella oksitoca, Serratia marcescens, Acinetobacter calcoaceticus, Acinetobacter haemolyticus, Yersim'a enterocolitica, Yersinia pestis, Yersi'm'a pseudotuberculosis, Yersinia intermedi'a, Haemophilus influenza& Haemophilus parainfiuenzae, Haemophilus haemo-lyti'cus, Haemophilus pamhaemobiti'cus, Heli'cobacter pilori, Campilobacter f etus, Campilobacter jejuni, Campilobacter coli, Vibrio choleme, Vibrio parahaemolyticus, Legionella pneumophila, Listeria monocytogenes, Neisseria gonorrhoeae, Neisseria meningitidis, Moraxella, Bacteroides fiagi'li's, Bacteroides vulgatus, Bacteroi'des ovalus, Bacteroi'des thelaio-taomi'cron, Bacteroi'des um'fbrmi's, Bacleroides eggerthii, veya Bacteroi'des splanchm'cus.
Bazi yapilandirmalar, kati formda yukarida bahsi geçen herhangi bir bilesigi ve kati formda bir antibakteriyel maddeyi içeren steril bir kabi içermektedir. Bazi yapilandirmalarda, antimikrobiyal madde, yukarida açiklanan ek ilaçlardan birisidir. Bazi yapilandirmalar, uygulama için farmasötik bir bilesimin preparasyonuna yönelik, farmasötik olarak kabul edilebilir bir seyreltici kullanilarak steril kabin içeriklerinin yeniden olusturulmasini içeren bir yöntemi içermektedir. Bazi yapilandirmalarda, yeniden olusturulan çözelti, bir hastaya intravenöz olarak uygulanmaktadir.
SEKILLERIN KISA AÇIKLAMASI SEKIL 1, Sprague Dawley siçanlarinin uygulanmasindan sonraki bir süre islevi olarak bir siklik boronik asit ester türevinin plazma konsantrasyon profilini gösteren bir grafiktir.
SEKIL 2, Sprague Dawley siçanlarinin uygulanmasindan sonraki bir süre islevi olarak Sekil 1'in siklik boronik asit esterin bir ön ilacinin plazma konsantrasyon profilini gösteren bir grafiktir.
SEKIL 3, bir siklik boronik asit ester türevinin bir kristalin formunun bir X-isini toz kirinimidir.
SEKIL 4, Sekil 35ün kristalin formu için diferansiyel tarama kalorimetri ve termografimetrik sonuçlarin bir taslagini gösteren bir gratiktir.
KAPSAMLI AÇIKLAMA Mevcut bulus, antimikrobiyal maddeler ve bunlarin güçlendiricileri ile ilgilidir. Bazi yapilandirmalar, bilesikleri, bilesimleri, farmasötik bilesimleri, bunlarin kullaniinlarini ve preparasyon yöntemlerini içermektedir. Özellikle, mevcut bulus, siklik boronik asit ester türevleri ile ilgilidir. Bazi yapilandirrnalarda, siklik boronik asit ester türevleri, yukarida açiklanan I, II, llla, Illb, lVa, lVb veya IVC formülünün yapisina sahiptir.
Formül (II)°nin bilesiginin bazi yapilandirmalari, formül (IIa),da gösterilen tanimlanmis 3,6- sis-stereokimyaya sahiptir: veya bunun farmasötik olarak kabul edilebilir tuzu.
Formül (H),nin bilesiginin bazi yapilandirmalari, formül (IIbYde gösterilen tanimlanmis 3,6- trans-stereokimyaya sahiptir: veya bunun farmasötik olarak kabul edilebilir tuzu.
Formül (IIYnin bilesiginin bir yapilandirmasinda: C(=O)R9, -C(=O)Ci.9alkilR9, -C(=O)C2-9alkenilR9, -C(=O)Cz-galkinilR9, - ikamesiz aril, ikameli veya ikamesiz heteroaril, ikameli veya ikamesiz karbosiklil, ve ikameli veya ikamesiz heterosikliladen olusan gruptan seçilmektedir; R6, R7 ve R8 burada yukarida açiklandigi gibidir; 37986.0 1 her bir R9 H, -Cisalkil, C2-9alkenil, -C2-9alkinil, -C i-9alkilR”, -C2-9alkenilR”, -C2- galkinilR”, ikameli veya ikamesiz aril, ikameli veya ikamesiz heteroaril, ikameli veya ikamesiz -(CH2)0-3karbosiklil, ve ikameli veya ikamesiz heterosiklil'den olusan gruptan bagimsiz olarak seçilmektedir; her bir R'O H, -Ci-9alkil, -ORQ, -CH(=NH), ikameli veya ikamesiz aril, ikameli veya ikamesiz heteroaril, ikameli veya ikamesiz karbosiklil, ve ikameli veya ikamesiz heterosikliFden olusan gruptan bagimsiz olarak seçilmektedir; ve CON(R9)OH, -SOsH,-SOzN(R9)OH, -CONHNHSOzRg, -COHNSOzR9,den olusan gruptan seçilmektedir, ve karboksilik asit izoster 5-7 üyeli karbosikl veya heterosiklden seçilmektedir, burada 5-7 üyeli karbosikl veya heterosikl asagidakilerden olusan gruptan seçilmektedir: ve burada 5 ila 7 üyeli karbosikl veya heterosiklnün halka yapisinin herhangi bir atomu istege bagli olarak R9 ile bir veya birden fazla konumda istege bagli olarak ikamelidir.
Formül (II), (1151) ve (Hb) bilesiklerinin bazi yapilandirmalarinda, n 1°dir.
Formül (II), (Ha) ve (Hb) bilesiklerinin bazi yapilandirmalarinda, n sifirdir.
Formül (11), (lla) ve (Ilb) bilesiklerinin bazi yapilandirmalarinda, n 2,dir. 37986.0 1 Formül (Illa) ve (lllb)9nin bilesikleri ve bunlarin farmasötik olarak kabul edilebilir tuzlari bazi yapilandirmalari formül (1110) ve (IIIDYde gösterilen 3,7-sis-stere0kimyaya sahiptir: Formül (IIIa) veya (IIIb)'nin bilesiginin ve bunun farmasötik olarak kabul edilebilir tuzu bazi yapilandirmalari, formül (IIIe) ve (IIIf)”de gösterilen tanimlanmis 3,7-trans-stereokimyaya sahiptir: Formül (lVa, lVb, veya IVc),nin bilesiginin ve bunun farmasötik olarak kabul edilebilir tuzu bazi yapilandirmalari, formül (IVd, lVe, ve IVÜ”de gösterilen tanimlanmis 3,7-trans- stereokimyaya sahiptir: R6 X R6 X Formül (IVa, IVb, veya IVC),nin bilesiginin ve bunun farmasötik olarak kabul edilebilir tuzu bazi yapilandirmalari, formül (IVd, lVe, ve IVf),de gösterilen tanimlanmis 3,8-trans- stereokimyaya sahiptir: Formüller ll, lla, Illa, lllb, HIC, IVa, lVb, ch, lVd, [Ve, lVf, IVg, IVh, ve IVi3nin bilesiklerinin bazi yapilandirmalarinda, her bir R2, R3, R4, ve R5 hidrojeifdir.
Formüller ll, lla, llla, Illb, llIc, lVa, lVb, IVC, IVd, lVe, IVf, lVg, IVh, ve lVi°nin bazi yapilandirmalarinda, kesikli çizgi ve düz çizgi ile temsil edilen bag tek bir bagdir. Diger yapilandirmalarda, kesikli ve düz çizgi ile temsil edilen bag bir çift bagdir.
Formüller I, II, IIa, IIIa, IIIb, IIIc, IVa, IVb, IVc, IVd, IVe, IVf, IVg, IVh, ve IVi bilesiklerinin bazi yapilandirmalarinda, Ri -NHC(=O)C1.9alkilR”'dir Bu tür yapilandirmalarda, Rii ikameli veya ikamesiz aril veya ikameli veya ikamesiz heteroarilldir.
Bu tür yapilandirmalarda, R” tien-2-il3dir.
Formüller l, 11, lla, llla, lllb, lllc, IVa, lVb, ch, lVd, [Ve, lVf, lVg, th, ve IVI bilesiklerinin bazi yapilandirmalarinda, Rl -NHC(:O)C(:NOR9)R9, olup, burada R9, Ci-9alkil, ikameli veya ikamesiz aril, ikameli veya ikamesiz heteroaril, ikameli veya ikamesiz karbosiklil ve ikameli veya ikamesiz heterosiklillden olusan gruptan seçilmektedir.
Formüller I, II, Ila, lHa, IIIb, HIC, lVa, IVb, IVO, IVd, IVe, IVf, IVg, th, ve IVI bilesiklerinin bazi yapilandirmalarinda, R' -NHC(=O)C1-9alkilR"”dir. Bu tür bazi yapilandirmalarda, RIl ikameli veya ikamesiz aril, ikameli veya ikamesiz heteroaril, ikameli veya ikamesiz karbosiklil, veya ikameli veya ikamesiz heterosiklil°dir.
Formüller I, II, IIa, lIIa, IIIb, IIIc, IVa, IVb, IVc, IVd, IVe, IVf, IVg, IVh, ve IVi bilesiklerinin bazi yapilandirmalarinda, R' -NHC(:O)R9! olup, burada R9, ikameli veya ikamesiz aril, ikameli veya ikamesiz heteroaril, ikameli veya ikamesiz karbosiklil, veya ikameli veya ikamesiz heterosiklilsdir.
Formüller I, II, 1121, IHa, IIIb, HIC, IVa, IVb, IVO, IVd, IVe, IVf, IVg, th, ve IVI bilesiklerinin bazi yapilandirmalarinda, Ri -NR9R]°,dur.
Formüller I, II, Ha, IHa, IIIb, Inc, IVa, IVb, IVc, IVd, IVe, IVf, IVg, IVh, ve IVi bilesiklerinin bazi yapilandirmalarmda, Rl -Ci.9all Formüller l, ll, lla, llla, lllb, lllc, IVa, [Vb, ch, lVd, [Ve, IVf, lVg, th, ve lVi bilesiklerinin bazi yapilandirmalarinda, Rl -CH(OH)C1-9alkilR9”dur.
Formüller I, II, lla, llla, lllb, lllc, lVa, lVb, ch, IVd, [Ve, IVf, lVg, th, ve IVI bilesiklerinin bazi yapilandirmalarinda, Rl -C(:O)Ci-9alkil Rgldur.
Formüller I, II, Ila, lIIa, IIIb, Illc, lVa, IVb, IVc, IVd, IVe, IVf, IVg, IVh, ve IVI bilesiklerinin bazi yapilandirmalarinda, R] -C(=O)NR9R'O”dur.
Formüller I, II, IIa, IIIa, IIIb, IIlc, IVa, IVb, IVc, IVd, IVe, IVf, IVg, IVh, ve IVi bilesiklerinin bazi yapilandirmalarinda, Rl -N(R9)C(=O)NR°Rl°”dur.
Formüller 1, Il, Ha, Illa, lllb, lllC, lVa, lVb, lVC, lVd, lVe, lVf, lVg, th, ve lVI bilesiklerinin bazi yapilandirmalarinda, Rl -N(R9)C(=O)OR9°dur.
Formüller 1, Il, lla, llla, lllb, lllC, lVa, [Vb, [VC, lVd, [Ve, lVf, lVg, th, bilesiklerinin bazi yapilandirmalarinda, R1 -N(R9)C(=O)C1-4alkin(R9)C(=O)R9,dur.
Formüller I, II, 1121, IIla, IIIb, HIC, IVa, IVb, IVO, IVd, IVe, lVf, bilesiklerinin bazi yapilandirmalarinda, Ri -N(R9)C(=NR'°)R°,dur.
Formüller I, II, Ha, IIIa, IIIb, Inc, IVa, IVb, IVc, IVd, IVe, IVf, bilesiklerinin bazi yapilandirmalarinda, Rl -C(=NR10)NR9R10'dur.
Formüller I, II, lla, llla, lllb, lllc, IVa, lVb, ch, lVd, [Ve, lVf, bilesiklerinin bazi yapilandirmalarmda, Rl -N=C(R9)NR9R'°,dur.
Formüller I, II, lla, llla, lllb, HIC, lVa, lVb, IVC, IVd, [Ve, lVf, bilesiklerinin bazi yapilandirmalarinda, R' -N(R°)SOzR9,dur.
Formüller I, II, IIa, IIIa, Mb, 1110, lVa, IVba IVC, IVd, IVe, IVf, bilesiklerinin bazi yapilandirmalarinda, Ri -N(R9)SOZNR9R'0,dur.
Formüller I, II, IIa, IIIa, IIIb, IIIc, IVa, IVb, IVc, IVd, IVe, IVf, bilesiklerinin bazi yapilandirmalarinda, X -C02H”dir.
Formüller I, II, Ha, IIIa, IIIb, IlIc, IVa, IVb, IVC, IVd, [Ve, IVf, bilesiklerinin bazi yapilandirmalarinda, X bir karboksilik asit izosterdir.
Bazi yapilandirmalar arasinda asagidaki gruptan seçilmis bir bilesik veya bunun farmasötik olarak kabul edilebilir tuzu yer almaktadir: Tanimlar Terimler ve ikameler, aksi belirtilmedikçe siradan anlamlariyla verilmektedir ve aksi belirtilmedikçe, dahil edildiginde ve tanimlarini koruduklarinda ve aksi belirtilmedikçe tek basina veya bir diger grubun parçasi olarak tanimlarini koruduklarmda belirlenebilmektedir. 37986.0 1 Burada kullanildigi üzere, “alkil”, metil, izopropil, izobütil, sek-bütil ve pentildir gibi sadece karbonu ve hidrojeni içeren bir dallanmis veya düz Zincirli doymus kimyasal grup anlamina gelmektedir. Çesitli yapilandirmalarda, alkil gruplar ikame edilmeyebilmektedir veya halojen, hidroksil, ikame edilmis hidroksil, asiloksi, amino, ikame edilmis amino, amido, siyano, nitro, guanidino, amidino, merkapto, ikameli merkapto, karboksi, sülfoniloksi, karbonil, benziloksi, aril, heteroaril, karbosiklil, heterosiklil veya koruyucu bir grupla uygun bir sekilde bloke edilebilen diger islevsellik gibi bir veya birden fazla ikame ile ikame edilebilmektedir. Tipik olarak, alkil gruplar, 1 ila 20 karbon atomu, 1 ila 9 karbon atomu, tercihen 1 ila 6 karbon atomu ve daha da tercihen 1 ila 5 karbon atoinu içerecektir.
Burada kullanildigi üzere, “alkenil” terimi, sadece karbonu ve hidrojeni içeren ve l-propenil, 2-propenil, 2-metil-l-propenil, l-bütenil, 2-bütenil ve benzerleri gibi en az bir karbon-karbon çift bagi içeren bir düz veya dallanmis Zincirli kimyasal grup anlamina gelmektedir. Çesitli yapilandirmalarda, alkenil gruplar ikame edilmeyebilmektedir veya halojen, hidroksil, ikame edilmis hidroksil, asiloksi, amino, ikame edilmis amino, amido, siyano, nitro, guanidino, amidino, merkapto, ikameli merkapto, karboksi, sülfoniloksi, karbonil, benziloksi, aril, heteroaril, karbosiklil, heterosiklil veya koruyucu bir grupla uygun bir sekilde bloke edilebilen diger islevsellik gibi bir veya birden fazla ikame ile ikame edilebilmektedir. Tipik olarak, alkenil gruplar, 2 ila 20 karbon atomu, 2 ila 9 karbon atomu, tercihen 2 ila 6 karbon atomu ve daha çok tercih edilecek sekilde 2 ila 5 karbon atomu içerecektir.
Burada kullanildigi üzere, “alkinil” terimi, sadece karbonu ve hidrojeni içeren ve l-propinil, l-bütinil, 2-bütinil ve benzerleri gibi en az bir karbon-karbon üçlü bagi içeren bir düz veya dallaninis Zincirli kimyasal grup anlamina gelmektedir. Çesitli yapilandirmalarda, alkiniller gruplar ikame edilmeyebilmektedir veya halojen, hidroksil, ikame edilmis hidroksil, asiloksi, amino, ikame edilmis amino, amido, siyano, nitro, guanidino, amidino, merkapto, ikameli merkapto, karboksi, Sülfoniloksi, karbonil, benziloksi, aril, heteroaril, karbosiklil, heterosiklil veya koruyucu bir grupla uygun bir sekilde bloke edilebilen diger islevsellik gibi bir veya birden fazla ikame ile ikame edilebilmektedir. Tipik olarak, alkinil gruplar, 2 ila 20 karbon atomu, 2 ila 9 karbon atomu, tercihen 2 ila 6 karbon atomu ve daha çok tercih edilecek sekilde 2 ila 5 karbon atomu içerecektir.
Burada kullanildigi üzere, “karbosiklil”, siklopropil, siklobütil, siklopentil, sikloheksil ve sikloheksenil gibi halka sisteminin omurgasinda sadece karbon atomlari içeren, aromatik olmayan bir siklik halka sistemi anlamina gelmektedir. Karbosikliller, çoklu kaynasik halkalari içerebilmektedir. Karbosikliller, halka sisteminde en az bir halkanin aromatik olmamasi kosuluyla herhangi bir doymusluk derecesine sahip olabilmektedir. Çesitli yapilandirmalarda, karbosiklil gruplar ikame edilmeyebilmektedir veya halojen, asiloksi, amino, amido, siyano, nitro, hidroksil, merkapto, karboksi, karbonil, benziloksi, aril, heteroaril veya koruyucu bir grupla uygun bir sekilde bloke edilebilen diger islevsellik gibi bir veya birden fazla ikame ile ikame edilebilmektedir. Tipik olarak, karbosiklil gruplar, 3 ila 10 karbon atomu, tercihen 3 ila 6 karbon atomu içerecektir.
Burada kullanildigi üzere, “sikloalkil” terimi, tamamen doymus bir karbosiklik halka sistemi anlamina gelmektedir. Örnekler, siklopropil, siklobütil, siklopentil ve sikloheksili içermektedir.
Burada kullanildigi üzere, “sikloalkenil” terimi, en az bir çift baga sahip olan bir karbosiklil halka sistemi anlainina gelmektedir. Bir örnek, siklojeksenildir.
Burada kullanildigi üzere, “alt alkil” bir alkilin alt kümesi anlamina gelmektedir ve bu sekilde, lineer veya dallanmis bir hidrokarbon ikamedir. Tercih edilen alt alkiller, 1 ila yaklasik 4 karbondur ve dallanmis veya lineer olabilmektedir. Alt alkilin örnekleri, bütil, propil, izopropil, etil ve metili içermektedir. Benzer bir sekilde, “alt” terminolojisinin kullanildigi radikaller, tercihen radikalin alkil bölüinünde I ila yaklasik 4 karbon içeren radikalleri ifade etmektedir.
Burada kullanildigi üzere, “aril” terimi, halka omurgasinda mevcut tek karbon atomlari içeren bir tek halkali (örn. fenil) veya çoklu yogunlasmis halkalara (öm. naftil veya antril) sahip bir aromatik radikal anlamina gelmektedir. Çesitli yapilandirmalarda, aril gruplar ikame edilmeyebilmektedir veya amino, siyano, hidroksil, düsük alkil, haloalkil, alkoksi, nitro, halo, merkapto, karboksi, karbonil, benziloksi, aril, heteroaril ve diger ikameler gibi bir veya birden fazla ikame ile ikame edilebilmektedir. Bazi yapilandirmalar, örnegin amino, siyano, hidroksil, düsük alkil, haloalkil, alkoksi, nitro, halo, merkapto gibi bir veya birden fazla ikame ve diger ikameler ile ikame edilebilen bir alkoksi grup ile ikameyi içermektedir. Tercih edilen bir aril, fenildir.
Burada kullanildigi üzere, “heteroaril” terimi, halka omurgasinda bir veya birden fazla heteroatoma (örn. N, 0 veya S) sahip olan bir aromatik radikal anlamina gelmektedir ve tek bir halkayi (örn. piridin) veya çoklu yogunlasmis halkalari (örn. kuinolin) içerebilmektedir. Çesitli yapilandirmalarda, heteroaril gruplar ikame edilmeyebilmektedir veya amino, siyano, hidroksil, düsük alkil, haloalkil, alkoksi, nitro, halo, merkapto, karboksi, karbonil, benziloksi, aril, heteroaril ve diger ikameler gibi bir veya birden fazla ikame ile ikame edilebilmektedir.
Heteroarilin örnekleri, tiyenil, piridil, furil, oksazolil, oksadiazolil, pirolil, imidazolil, triazolil, tiodiazolil, pirazolil, izoksazolil, tiadiazolil, piranil, pirazinil, pirimidinil, piridazinil, triazinil, tiazolil, kinolinil, kinazolinil ve digerlerini içermektedir.
Bu tanimlarda, aril ve heteroaril halkalardaki ikainenin, belirli yapilandirmalarin kapsami içerisinde kalmasi tasarlanmaktadir. Ikamelerin olustugu yerde, radikal, doymus aril veya doymus heteroaril olarak adlandirilmaktadir. Tercihen aril halkada, bir ila üç ve daha çok tercih edilecek sekilde bir veya iki ikame gerçeklesmektedir. Birçok ikame kullanisli olmasina ragmen, tercih edilen ikameler, alkil, sikloalkil, hidroksi, alkoksi, siyano, halo, haloalkil, merkapto ve benzeri gibi aril bilesiklerde yaygin olarak bulunanlari içermektedir.
Burada kullanildigi üzere, “amid” veya “amido” terimi, RNRSCO- (R = alkil, alkaminokarbonil- durumunda) ve RCONRC (R = alkil, alkil karbonilamino- durumunda) içermektedir. “Amid” veya “amido” terimi, bir H-CON-, alkil-CON-, karbosiklil-CON-, aril- CON-, heteroaril-CON- veya heterosiklil-CON- grubu içermektedir, burada alkil, karbosiklil, aril veya heterosiklil grup açiklanmaktadir.
Burada kullanildigi üzere, “ester” terimi, ROCO- (R = alkil, alkoksikarbonil- durumunda) ve RCOO-(R : alkil, alkilkarboniloksi- durumunda) içermektedir.
Burada kullanildigi üzere, “asil” terimi, bir H-CO-, alkil-CO-, karbosiklil-CO-, aril-CO-, heteroaril-CO- veya heterosiklil-CO- grubu içermektedir, burada alkil, karbosiklil, aril veya heterosiklil grup açiklanmaktadir. Tercih edilen asiller, bir alt alkili içermektedir. Örnek teskil eden alkil asil, formil, asetil, propanoil, 2-metilpr0panoil, t-bütilaetil, butanoil ve palmitoil içennektedir.
Burada kullanildigi üzere, “halo veya halid” terimi, kloro, bromo, floro veya iyodo atom radikalidir. Kloro ve tloro, tercih edilen halidlerdir. “Halo” terimi ayrica, bazen “halojen” veya “halid” olarak ifade edilen terimleri de kapsamaktadir.
Burada kullanildigi üzere, “heterosiklil” terimi, halka sistemi omurgasinda en az bir heteroatomu içeren bir aromatik olmayan siklik halka sistemi anlamina gelmektedir.
Heterosikliller, çoklu kaynasik halkalari içerebilmektedir. Heterosikliller, halka sisteminde en az bir halkanin aromatik olmamasi kosuluyla herhangi bir doymusluk derecesine sahip olabilmektedir. Heteroatomlar, halka sisteminde bir aromatik olmayan veya aromatik halkada mevcut olabilmektedir. Çesitli yapilandirmalarda, heterosikliller, halojen, alkoksi, asiloksi, amino, amido, siyano, nitro, hidroksil, merkapto, karboksi, karbonil, benziloksi, aril, heteroaril ve diger ikameler gibi bir veya birden fazla ikame ile ikame edilebilmekte veya ikame edilmeyebilinektedir ve herhangi bir mevcut valans, tercihen herhangi bir mevcut karbon veya nitrojen vasitasiyla diger gruplara birlestirilmektedir. Tercih edilen heterosikler, ila 7 üyeden olusmaktadir. Alti üyeli monosiklik heterosiklerde, heteroatomlar, 0, N veya S arasindan bir ila üçünden seçilinektedir ve heterosikl bes üyeli oldugunda, tercihen 0, N veya S arasindan seçilen bir veya iki heteroatoma sahiptir. Heterosiklilin örnekleri, pirolidinil, piperidinil, azepanil, tetrahidrofuranil, tetrahidropiranil, oksepanil, tetrahidrotiyofenil, tetrahidrotiyopiranil, tiepanil, indolinil ve dihidrobenzofuranili içermektedir.
Burada kullanildigi üzere, “ikame edilmis amino” terimi, bir veya iki alkil, sikloalkil, aril, heteroaril veya heterosiklil grubu ile ikame edilen bir amino radikal anlamina gelmektedir, burada alkil, aril, heteroaril, sikloalkil veya heterosiklil, yukarida kullanildigi gibidir.
Burada kullanildigi üzere, “ikame edilmis hidroksil” terimi, R'nin, bir alkil, aril, heteroaril, sikloalkil veya bir heterosiklil grubu oldugu bir RO- grubu anlamina gelmektedir, burada alkil, sikloalkil, aril, heteroaril veya heterosiklil, yukarida belirlendigi gibidir.
Burada kullanildigi üzere, “ikame edilmis tiyol” terimi, Rsnin, bir alkil, bir aril, heteroaril, sikloalkil veya bir heterosiklil grubu oldugu bir RS- grubu anlamina gelmektedir, burada alkil, sikloalkil, aril, heteroaril veya heterosiklil, yukarida belirlendigi gibidir.
Burada kullanildigi üzere, “sülfonil” terimi, bir alki1802, arilSOz, heteroarilSOz, karbosikli1802 veya heterosiklil-802 grup anlamina gelmektedir, burada alkil, karboksiklil, aril, heteroaril veya heterosiklil, yukarida belirlendigi gibidir.
Burada kullanildigi üzere, “sülfamido” terimi, bir alkil-N-S(O)2N-, aril-NS(O)2N-, heteroaril- NS(O)2N-, karbosiklil-NS(O)2N veya heterosiklil-NS(O)2N-grubu anlamina gelmektedir, burada alkil, karbosiklil, aril, heteroaril veya heterosiklil grubu, burada açiklandigi gibidir.
Burada kullanildigi üzere, “sülfanamido” terimi, bir alkil-S(O)2N-, aril-S(O)2N-, heteroaril- S(O)2N-, karbosiklil-S(O)2N- veya heterosiklil-S(O)2N- grubu anlamina gelmektedir, burada alkil, karbosiklil, aril veya heterosiklil grup açiklanmaktadir.
Burada kullanildigi üzere, “üreido” terimi, bir alkil-NCON-, aril-NCON-, heteroaril-NCON- , karbosiklil-NCON-, heterosiklil-NCON- grubu veya heterosiklil-CON- grubu anlamina gelmektedir, burada heterosiklil grup, bir halka nitroj eni ile birlestirilmektedir ve burada alkil, karbosiklil, aril, heteroaril veya heterosiklil grubu açiklanmaktadir.
Burada kullanildigi üzere, “guanidino” terimi, bir alkil-NC(=NR”)N-, aril-NC(=NR')N-, heteroaril-NC(=NR°)N-, karbosiklil-NC(=NR°)N- veya heterosiklil-NC(=NR°)N- grubu anlamina gelmektedir, burada R”, bir H, ikame edilmis veya ikame edilmemis hidroksil, CN, alkil, aril, heteroaril veya bir heterosiklil grubudur, burada alkil, karbosiklil, aril, heteroaril veya heterosiklil grubu açiklanmaktadir.
Burada kullanildigi üzere, bir ikame edilmis grup, bir diger atom veya grup için bir veya birden fazla hidrojen atomun bir degisiminin mevcut oldugu ikame edilmemis ana gruptan türetilmektedir. Ikame edildiginde, ikame gruplari, CI'C6 alkil, Ci-Ca alkenil, Ci-C6 alkinil, C3-C7 karbosikl (istege bagli olarak halo, alkil, alkoksi, karboksil, haloalkil, CN, -SOZ-alkil, - CF3 ve -OCF3 ile ikame edilmis), Ci-C6 heteroalkil, 5 ila 7 üyeli heterosiklil (örn. tetrahidrofuril) (istege bagli olarak halo, alkil, alkoksi, karboksil, CN, -SOZ-alkyl, -CF 3 ve - OCF3 ile ikame edilmis), aril (istege bagli olarak Ci-C6 alkil, arilalkil, alkoksi, karboksil, CN, -SOZ-alkil, -CF3 ve -OCF3 ile ikame edilmis halo, alkil, aril ile ikame edilmis), arilalkil (istege bagli olarak halo, alkil, alkoksi, aril, karboksil, CN, -SOZ-alkil, -CF3 ve -OCF3 ile ikame edilmis), heteroaril (istege bagli olarak halo, alkil, alkoksi, aril, aralkil, karboksil, CN, -SOZ-alkil, -CF3 ve -OCF3), heteroarilalkil (istege bagli olarak halo, alkil, alkoksi, aril, karboksil, CN, -SOz-alkil, -CF3 ve -OCF3 ile ikame edilmis), halo (örn. kloro, bromo, iyodo ve floro), siyano, hidroksi, Ci-C6 alkoksi, Ci-C6 alkoksialkil (bir baska ifadeyle, eter), ariloksi, sülfhidril (merkapto), halo (CI-C6) alkil (örn., -CF3), Ci-C6 alkiltiyo, ariltiyo, amino (-NH2), mono- ve di- (C i-Ca) alkil amino, dördüncül amonyum tuzlari, amino (C i-Cg) alkoksi (örn., -O(CH2)4NH2), amino (Ci-C6) alkoksialkil (örn. -CH20(CH2)2NH2), hidroksi (Ci-Cs) alkilamino, amino (Cl-C6) alkiltiyo (ör., -S (CH2)2NH2), siyanoamino, nitro, karbainil, okso (= 0), karboksi, glikolil, glisil, hidrazino, guanidinil, sülfamil, sülfonil, sülfinil, tiokarbonil, tiokarboksi, C-amid, N-amid, N-karbamat, O-karbamat ve üre arasindan bireysel olarak ve bagimsiz bir sekilde seçilen bir veya birden fazla ikame ile ikame edilmektedir. Bir grup, ikame edilebilmektedir.
Bazi yapilandirmalarda, ikame edilmis gruplar, Ci-C6 alkil, C3-C7 karboksikl, ainino (-NH2), amin0(Ci-C6)alkoksi, carboksil, okso (:0), Ci-Cr› alkiltiyo, amin0(Ci-C6)alki1tiy0, guanidinil, aril, 5 ila 7 üyeli heterosiklil, heteroarilalkil, hidroksi, halo, amino(Ci-C6)alk0ksi, ve amino(Ci-C6)alkoksialkil arasindan bireysel olarak ve bagimsiz bir sekilde seçilen bir veya birden fazla ikame ile ikame edilmektedir.
Bazi yapilandirmalarda, ikame edilmis gruplar, Ci-Ce, amino (-NHZ), amino(Ci-C6)alkoksi, karboksil, okso (:0), Ci-C6 alkiltiyo, amin0(Ci-C6)alkiltiy0, guanidinil, hidroksi, halo, amino(C1-C6)alk0ksi ve amin0(C1-C(,)alk0ksialkil arasindan bireysel olarak ve bagimsiz bir sekilde seçilen bir veya birden fazla ikame ile ikame edilmektedir.
Bazi yapilandirrnalarda, ikame edilmis gruplar, Ci-C6 alkil, amino (-NHZ), karboksil, okso (= 0), guanidinil, hidroksi ve halo arasindan bireysel olarak ve bagimsiz bir sekilde seçilen bir veya birden fazla ikame ile ikame edilmektedir.
Bazi radikal adlandirma kurallarinin, içerige bagli olarak bir mono-radikal veya bir di-radikali içerebilmektedir. Örnegin, bir ikamenin, molekülün geri kalanina iki birlesim noktasini gerektirdigi yerde, ikamenin bir di-radikal oldugu anlasilmaktadir. Örnegin, iki birlesim noktasini gerektiren alkil olarak tanimlanan bir ikame, -CH2-,-CH2CH2-, -CHzCH(CH3)CH2- ve benzeri gibi di-radikalleri içermektedir. Diger radikal adlandinna kurallari net bir sekilde radikalin, bir di-radikal oldugunu göstermektedir. Örnegin, burada kullanildigi üzere, bütilen ve pentilen gibi, iki birlesim noktasi vasitasiyla molekülün geri kalanina birlestirilen, bir dallanmis veya düz Zincirli doymus di-radikal kimyasal grup anlamina gelmektedir.
Burada kullanildigi üzere, “alkenilen” terimi, sadece karbon ve hidrojeni içeren ve 1- propenilen, 2-pr0penilen, 2-metil-1-pr0penilen, l-bütenilen ve 2-bütenilen gibi, iki birlesim noktasi vasitasiyla molekülün geri kalanina birlestirilen en az bir karbon-karbon çift bagi içeren bir düz veya dallanmis zincirli di-radikal kimyasal grup anlamina gelmektedir.
Burada kullanildigi üzere, bir kimyasal grubun “izosterleri”, ayni veya benzer özellikleri sergileyen diger kimyasal gruplardir. Örnegin, tetrazol, oldukça farkli moleküler formüllere sahip olmalarina ragmen karboksilik asit özelliklerini taklit etmesinden dolayi karboksilik asidin bir izosteridir. Asagidaki yapilar, tasarlanan karboksilik ve heterosiklik izosterleridir.
Söz konusu halka yapisinin atomlari istege bagli olarak yukarida belirlendigi gibi R9 ile bir veya birden fazla konumda ikame edilebilmektedir.
NH O-N S-N HDI-'Q 014 H\ Kimyasal ikameler, bir karboksilik izostere eklendiginde, bilesigin, bir karboksilik izosterin özelliklerini korumasi tasarlanmaktadir. Bir karboksilik izoster istege bagli olarak yukarida belirlenen R9°dan seçilen bir veya birden fazla parça ile ikame edildiginde, ikamenin ve ikame konumunun, bilesigin karboksilik asit izosterik özelliklerini elimine etmedigi sekilde seçilmesi tasarlanmaktadir. Benzer bir sekilde, bu tarz ikamelerin, bilesigin karboksilik asit izosterik özelliklerini yok etmesi halinde, bir karboksilik veya heterosiklik karboksilik asit isteri üzerine bir veya birden fazla R9 ikamesinin yerlestirilmesinin, bilesigin karboksilik asit izosterik özelliklerini sürdüren veya bu özelliklere integral olan bir veya birden fazla atoinda bir ikame degildir.
Teknikte uzman bir kisi, burada açiklanan bazi yapilarin, kinetik oldugunda bile diger kimyasal yapilar ile uygun bir sekilde temsil edilebilen bilesiklerin rezonans formlari veya totoinerleri olabilmektedir; teknikte uzman kisi, bu yapilarin sadece bu tarz bilesiklerin bir numunesinin oldukça küçük bir bölümü oldugunu anlamaktadir. Bu tarz rezonans formlar veya totomerler burada temsil edilmemesine ragmen, bu tarz bilesikler, gösterilen yapilarin kapsami içerisinde görülmektedir.
Bazi yapilandirmalarda, boron esterlerin basit degisiminden dolayi, burada açiklanan bilesikler, alternatif formlara dönüsebilmekte veya alternatif formlarla dengeli bir sekilde mevcut olabilmektedir. Dolayisiyla, bazi yapilandirmalarda, burada açiklanan bilesikler, bu formlardan bir veya birden fazlasi ile kombinasyon halinde mevcut olabilmektedir. Örnegin bilesik (5), bir veya birden fazla açik Zincirli form (Sa), dimerik form (Sb), siklik dimerik forin (Se), trimerik form (5d), siklik triinerik form (Se) ve benzeri ile kombinasyon halinde mevcut olabilmektedir.
Burada saglanan bilesikler, çesitli stereokimyasal formu kapsayabilmektedir. Bilesikler ayrica diastereomerleri, ayrica optik izomerleri, örnegin rasemik karisimlar dahil enantiyomerlerin, ayrica belirli bilesiklerde yapisal asimetrinin bir sonucu olarak ortaya çikan bireysel enantiyomerlerin ve diastereomerlerin karisimlarini kapsamaktadir. Bireysel izomerlerin ayrilmasi veya bireysel izomerlerin seçici sentezi, teknikte hekimler tarafindan iyi 37986.0 1 bilinen çesitli yöntemlerin uygulanmasi ile tamamlanmaktadir. veya bunlarin bir kombinasyonunu içermektedir. Kisitlayici olmayacak sekilde protein, polipeptid, peptit veya mimetik, küçük organik molekül, polisakkarit, polinükleotit ve benzerlerini içermektedir. Dogal bir ürün, sentetik bir bilesik veya kimyasal bir bilesik veya iki veya ikiden fazla maddenin bir kombinasyonu olabilmektedir. Aksi belirtilmedikçe, ikame ile referans molekülünün spesifik bir ikamesi degistirilerek hedeflenmis bir kontrollü bir sekilde modifiye edilen bir molekülü ifade edecek sekilde kullanilmaktadir. Referans molekülüne kiyasla, bir analogun, teknikte uzman bir kisi tarafindan, ayni, benzer veya gelismis fayda sergilemesi beklenecektir. Gelismis özelliklere (örnegin bir hedef molekülün daha yüksek baglama affinitesi) sahip olan bilinen varyantlari tanimlamak üzere analoglarin sentezi ve görüntülenmesi, farmasötik kimyada iyi bilinen bir yaklasimdir. insanlar, sigirlar, atlar, köpekler, kediler, siçanlar ve fareleri içermektedir, fakat ayrica bir çok diger türü de içermektedir. omurgasiz, balik, bitki, kus veya memeli olsun veya olmasin, konak organizmanin isgalini ifade etmektedir. Bu, bir memeli veya diger organizmanin vücudu içerisinde veya vücudunda normal bir sekilde mevcut mikroplarin asiri büyümesini içermektedir. Daha genel olarak, mikrobiyal bir enfeksiyon, mikrobiyal bir popülasyon mevcudiyetinin bir konak memeliye hasar verdigi herhangi bir durum olabilmektedir. Bu sebepten ötürü, bir memeli, fazla sayida bir mikrobiyal popülasyon, bir memeli vücudu içerisinde veya vücudunda mevcut oldugunda veya bir mikrobiyal popülasyon mevcudiyetinin etkilerinin, bir memelinin hücrelerine veya bir diger dokusuna hasar verdiginde, mikrobiyal bir enfeksiyon “muzdariptir”. Belirgin olarak, açiklama, bir bakteriyel enfeksiyon için geçerlidir. Tercih edilen yapilandirmalarin bilesiklerinin, hücre kültürlerinin veya diger ortamlarin veya cansiz yüzeylerin veya nesnelerin inikrobiyal büyümesinin veya kontaminasyonunun tedavi edilmesinde kullanisli oldugu ve burada istemlere göre açikça belirtilmedikçe, hiçbir seyin, tercih edilen yapilandirmalari, sadece daha yüksek organizmalarin tedavisine kisitli hale getirmemesinin gerektigi belirtilmelidir. eksipiyan” terimi, herhangi bir ve tüm solventleri, dispersiyon ortamini, kaplamalari, antibakteriyel ve antifungal maddeleri, izotonik ve sogumm geciktirici maddeleri ve benzerini içermektedir. Farmasötik olarak aktif maddeler için bu tarz ortamlarin ve maddelerin kullanimi teknikte iyi bilinmektedir. Herhangi bir geleneksel ortam veya madde aktif bilesikle uyumsuz olmadigi sürece, terapötik bilesimlerde kullanim tasarlanmaktadir. Ek aktif bilesikler de bilesimlere dahil edilebilmektedir. Ek olarak, teknikte yaygin olarak kullanilanlar gibi çesitli adjuvanlar dahil edilebilmektedir. Bu ve bu tarz diger bilesikler, örnegin the Merck bilesimlerin çesitli bilesenlerinin dahil edilmesine dair düsünceler, örn. Gilman ve dig.
(Editörler) (1990); Goodman and Gilman°s: The Pharmacological Basis of Therapeutics, 8inci Baski, Pergamon Press referansinda açiklanmaktadir. biyolojik etkililigini ve özelliklerini koruyan ve biyolojik olarak veya baska bir sekilde arzu edilmeyen tuzlari ifade etmektedir. Birçok durumda, tercih edilen yapilandirmalarin bilesikleri, amino ve/veya karboksil gruplarin veya bunlara benzer gruplarin mevcudiyeti yardimiyla asit ve/veya baz tuzlari olusturabilmektedir. Farmasötik olarak kabul edilebilir asit eklentisi tuzlar, inorganik asitler ve organik asitlerle olusturulabilmektedir. Tuzlarin türetilebildigi inorganik asitler, örnegin hidroklorik asit, hidrobromik asit, sülfürik asit, nitrik asit, fosforik asit ve benzerlerini içermektedir. Tuzlarin türetilebildigi organik asitler, örnegin asetik asit, propiyonik asit, glikolik asit, pirüvik asit, oksalik asit, maleik asit, malonik asit, süksinik asit, fumarik asit, tartarik asit, sitrik asit, benzoik asit, sinnamik asit, mandelik asit, metansülfonik asit, etansülfonik asit, p- tolüensülfonik asit, salisilik asit ve benzerlerini içermektedir. Farmasötik olarak kabul edilebilir baz eklentisi tuzlar, inorganik ve organik bazlarla olusturulabilmektedir. Tuzlarin türetilebildigi inorganik bazlar, örnegin sodyum, potasyum, lityum, amonyum, kalsiyum, magnezyum, demir, çinko, bakir, manganez, alüminyum ve benzerlerini içermektedir; özellikle amonyum, potasyum, sodyum, kalsiyum ve magnezyum tuzlar tercih edilmektedir. Tuzlarin türetilebildigi organik bazlar, örnegin birincil, ikincil ve üçüncül aminleri, dogal yollarla olusan ikame edilmis aminler, siklik aminler dahil olinak üzere ikame edilmis aminleri, bazik iyon degisiin reçinelerini ve spesifik olarak, izopropilamin, trimetilamin, dietilamin, trietilamin, tripropilamin ve etanolamin gibi benzerini Sayili Patent Dokümaninda (referansi burada bütünüyle dahil edilmektedir) açiklandigi gibi teknikte, bu tarz bir çok tuz bilinmektedir. etkilesimi ile olusturulan bilesigi ifade etmektedir. Uygun solvatlar, hidratlar dahil olmak üzere farmasötik olarak kabul edilebilir solvatlardir.
Burada kullanilan “süje” terimi, bir insan veya bir köpek, bir kedi, bir fare, bir siçan, bir inek, bir koyun, bir domuz, bir keçi, bir insan olmayan primat veya örnegin bir tavuk gibi bir kus benzeri insan olmayan bir memelinin yani sira, herhangi bir diger omurgali veya omurgasiz anlainina gelmektedir.
Terapötik bir etki, belirli bir ölçüde enfeksiyonun bir veya birden fazla semptomunu hafifletmektedir ve bir enfeksiyonun iyilestirilmesini içennektedir. “Iyilestirme”, enfeksiyonda dahil edilenlerin canli mikrobunun fazla üyelerinin eliminasyonu dahil olmak üzere, aktif enfeksiyonun semptomlarinin elimine edilmesi anlamina gelmektedir. Fakat, belirli uzun dönemli veya kalici enfeksiyon etkileri, bir iyilesmeye (örnegin genis doku hasari) elde edildikten sonra bile mevcut olabilmektedir.
Burada kullanilan “tedavi etmek”, “tedavi” veya “tedavi etme” terimi, profilaktik ve/veya terapötik amaçlar için farmasötik bir bilesimin uygulanmasini ifade etmektedir. “Profilaktik tedavi” terimi, henüz enfekte olmayan, fakat belirli bir enfeksiyona duyarli olan veya baska bir sekilde enfeksiyon riski tasiyan bir hatanin tedavi edilmesini ifade etmektedir, bu vesileyle tedavi, hastanin bir enfeksiyon gelistirme olasiligini azaltmaktadir. “Terapötik tedavi” terimi, hali hazirda bir enfeksiyondan muzdarip olan bir hastaya tedavinin uygulanmasini ifade etmektedir.
Uygulama ve Farmasötik Bilesimler Bazi yapilandirmalar, asagidakileri içeren farmasötik bilesimleri içermektedir: (a) siklik boronik asit ester türevinin bir güvenli ve terapötik olarak etkili miktari veya ilgili enantiyomer, diastereoizoiner veya totoiner veya farmasötik olarak kabul edilebilir tuzu; ve (b) farmasötik olarak kabul edilebilir bir tasiyici.
Siklik boronik asit ester türevleri, örnegin öncesinde açiklanan hastalik kosullarina yönelik tedaviyi saglamak için yeterli bir dozaj olan terapötik olarak etkili bir dozajda uygulanmaktadir. Insan dozaj seviyeleri, tercih edilen yapilandirmalarin bilesikleri için henüz optimize edilmektedirken, burada açiklanan çogu Siklik boronik asit ester türevlerinin günlük bir dozu, vücut agirligi cinsinden yaklasik 0.25 mg/kg ila yaklasik 120 mg/kg veya daha fazla, yaklasik 0.5 mg/kg veya daha az ila yaklasik 70 mg/kg, vücut agirligi cinsinden yaklasik 1.0 mg/kg ila yaklasik 50 mg/kg veya vücut agirligi cinsinden yaklasik 1.5 mg/kg ila yaklasik 10 mg/kg araligindadir. Bu sebepten ötürü, 70 kg bir kisiye uygulama için, dozaj araligi, günde yaklasik 17 mg ila günde yaklasik 8000 mg, günde yaklasik 35 mg veya daha azi ila günde 3000 mg araliginda olacaktir. Uygulanan aktif bilesik miktari elbette tedavi edilen süjeye ve hatalik kosuluna, sikintinin siddetine, uygulama sekline ve programina ve reçete yazan hekimin kararina bagli olacaktir.
Burada tarif edilen bilesiklerin veya bunlarin farmasötik olarak kabul edilebilir tuzlarinin uygulamasi, kisitlayici olmayacak sekilde oral, subkütanöz, intravenöz, intranazal, topikal, transdermal, intraperitonal, intramüsküler, intrapulmonaril, vajinal, rektal veya intraoküler olarak olarak dahil olinak üzere benzer kullanimlara hizmete eden maddelerin kabul edilen herhangi bir uygulama modu vasitasiyla gerçeklestirilebilmektedir. Oral ve parenteral uygulama, tercih edilen yapilandirmalarin ana konusu olan endikasyonlarin tedavi edilmesinde alisilagelmis uygulamalardir.
Yukarida açiklanan kullanisli bilesikler, bu kosullarin tedavisinde kullanim için farmasötik bilesimlere formüle edilebilmektedir. Remington”s The Science and Practice of Pharmacy, 21inci Baski, Lippincott Williams & Wilkins (2005) referansinda tarif edilenler gibi standart farmasötik formülasyon teknikleri kullanilmakta olup, burada referans ile dahil edilmektedir.
Yukarida açiklandigi gibi kullanisli olarak seçilmis bilesige ek olarak, bazi yapilandirmalar, farmasötik olarak kabul edilebilir bir tasiyiciyi içeren bilesimleri içermektedir. Burada kullanilan “farmasötik olarak kabul edilebilir tasiyici” terimi, bir memeliye uygulama için uygun olan bir veya birden fazla uyumlu kati veya sivi doldurucu seyreltiler veya enkapsüle edici maddeler anlamina gelmektedir. Burada kullanilan “uyumlu” teriini, bilesimin bilesenlerinin, söz konusu bilesik ile ve birbirleri ile, herhangi bir etkilesimin olmadigi sekilde kaynasik olabildigi anlamina gelmektedir, bu da siradan kullanim kosullari altinda bilesimin famiasötik verimliligini büyük ölçüde azaltmaktadir. Farmasötik olarak kabul edilebilir tasiyicilar, elbette bunlari, bir memeli, tercihen tedavi edilen memeliye uygulama için uygun hale getirmek üzere yeterince yüksek saflikta ve yeterince düsük toksisitede olmalidir.
Farmasötik olarak kabul edilebilir tasiyicilar veya bunlarin bilesenleri olarak hareket edebilen maddelerin bazi örnekleri, laktoz, glikoz ve sakaroz gibi sekerleri; misir nisastasi ve patates nisastasi gibi nisastalari; selüloz ve sodyum karboksimetil selüloz, etil selüloz ve metil selüloz gibi türevlerini; toz halinde kitreyi; malti; Jelatini; talki; stearik asit ve magnezyum stearat gibi kati lubrikantlari; kalsiyum sülfati; fistik yagi, pamuk tohumu yagi, susam yagi, zeytinyagi, misir yagi ve teobroma yagi gibi bitkisel yaglari; propilen glikol, gliserin, sorbitol, mannitol ve polietilen glikol gibi polioler; aljinik asit; TWEENS gibi emülsifiye edicileri; sodyum lauril sülfat gibi islatici maddeleri; renklendirici maddeleri; aroma maddelerini; tabletleme maddelerini, stabilizatörleri; antioksidanlari; koruyuculari; pirojensiz suyu; izotonik salini; ve fosfat tampon çözeltilerini içermektedir.
SÖZ konusu bilesik ile baglantili olarak kullanilacak olan bir farrnasötik olarak kabul edilebilir tasiyicinin seçimi, bilesigin uygulanacagi yöntem vasitasiyla temel bir sekilde belirlenmektedir.
Burada açiklanan bilesimler tercihen birim dozaj formunda saglanmaktadir. Burada kullanildigi üzere, bir “birim dozaj formu”, bir hayvana, tercihen memeli süjeye, iyi bir tibbi uygulamaya göre tek bir dozda uygulama için uygun bir bilesigin bir miktarini içeren bir bilesimdir. Fakat tek bir veya birim dozaj formunun preparasyonu, dozaj formunun günde bir defa veya tedavinin seyrinde bir defa uygulandigina vurgu yapmamaktadir. Bu tarz dozaj formlari, günde bir defa, iki defa, üç defa veya daha fazla uygulanacak sekilde tasarlanmaktadir ve belirli bir süre zarfi boyunca (örn. yaklasik 30 dakika ila yaklasik 2 ila 6 saat) bir asi olarak uygulanabilmektedir veya bir araliksiz asi olarak uygulanabilmektedir ve tek bir uygulama spesifik olarak hariç tutulmasina ragmen, tedavi süreci boyunca birden fazla defa verilebilmektedir. Teknikte tecrübe bir kisi, formülasyonun, tüm tedavi sürecini belirgin bir sekilde tasarlamadigini veya bu tarz kararlarin, formülasyondan ziyade tedavi tekniginde uzman kisilere birakildigini anlayacaktir.
Yukarida açiklanan kullanisli bilesimler, örnegin oral, nazal, rektal, topikal (transdermal dahil), oküler, intraserebral, intrakraniyal, intratekal, intraarteriyel, intravenöz, intramüsküler gibi çesitli uygulama yollari veya diger parental uygulama yollari için uygun çesitli herhangi bir formda olabilmektedir. Teknikte uzman bir kisi, oral ve nazal bilesimlerin, inhalasyon yoluyla uygulanan ve mevcut metodolojiler kullanilarak yapilan bilesimleri içermesini takdir edecektir. Arzu edilen belirli bir uygulama yoluna bagli olarak, teknikte iyi bilinen çesitli farmasötik olarak kabul edilebilir tasiyicilar kullanilabilmektedir. Farmasötik olarak kabul edilebilir tasiyicilar, örnegin kati veya sivi dolgu maddeleri, seyrelticiler, hidrotropiler, yüzey aktif maddeler ve kapsülleyici maddeleri içermektedir. Bilesigin inhibitör aktivitesine büyük ölçüde müdahale etmeyen tercihe bagli farmasötik olarak aktif malzemeler dahil edilebilmektedir. Bilesikle baglantili olarak kullanilan tasiyici miktari, bilesigin birim dozu basina uygulama için pratik bir malzeme miktarini saglamak için yeterlidir. Burada açiklanan yöntemlerde kullanisli dozaj formlarinin olusturulmasina yönelik teknikler ve bilesimler, asagidaki referanslarla açiklanmakta olup, tümü burada referans ile dahil edilmektedir: Modern Pharmaceutics, 4üncü Baski, Bölümler 9 ve 10 (Banker & Rhodes, editörler, 2002); Liebemian ve dig., Pharmaceutical Dosage Fonns: Tablets (1989); and Ansel, Introduction to Pharmaceutical Dosage Forms 8inci Baski (2004).
Tabletler, kapsüller, granüller ve yigin tozlar gibi bu tarz kati formlar dahil olmak üzere, çesitli oral dozaj formlari kullanilabilmektedir. Bu oral formlar, bilesigin, maksimum yaklasik Tabletler, uygun baglayicilari, lubrikantlari, seyrelticileri, parçalayici maddeleri, renklendirici maddeleri, kivain arttirici maddeleri, akis indükleyici maddeleri ve eritici maddeleri içeren sikistirilmis, enterik kapli, seker kapli, film kapli veya çoklu sikistirilmis tablet tritüratlari olabilmektedir. Sivi oral dozaj formlari, uygun solventleri, koruyuculari, emülsifiye edici maddeleri, süspanse edici maddeleri, seyrelticileri, tatlandiricilari, eritici maddeleri, renklendirici maddeleri ve kivam arttirici maddeleri içeren sulu çözeltiler, emülsiyonlar, süspansiyonlar, çözeltiler ve/veya efervesan olmayan granüllerden sulandirilan süspansiyonlari ve efervesan granüllerden sulandirilan efervesan preparasyonlari içermektedir.
Peroral uygulamaya yönelik birim dozaj formlarinin preparasyonu için uygun farmasötik olarak kabul edilebilir tasiyici, teknikte iyi bilinmektedir. Tabletler tipik olarak kalsiyum karbonat, sodyum karbonat, manitol, laktoz ve selüloz gibi inert seyrelticiler; nisasta, jelatin ve sakaroz gibi baglayicilar; nisasta, aljinik asit ve kroskarmeloz gibi parçalayicilar; magnezyum stearat, stearik asit ve talk gibi lubrikantlar olarak geleneksel farmasötik olarak uyumlu adjuvanlari içermektedir. Silikon dioksit gibi glidantlar, toz karisiminin akis özelliklerini gelistirecek sekilde kullanilabilmektedir. FD&C boyalari gibi renklendirici maddeler, görünüm için eklenebilmektedir. Aspartam, sakarin, mentol, nane ve meyve aromalan gibi tatlandiricilar ve kivam arttirici maddeler, çignenebilir tabletlerin faydali adjuvanlaridir. Kapsüller tipik olarak yukarida tarif edilen bir veya birden fazla kati seyrelticiyi içermektedir. Tasiyici bilesenlerinin seçimi, kritik olmayan tat, masraf ve raf stabilitesi gibi ikincil hususlara baglidir ve teknikte uzman bir kisi tarafindan yapilabilmektedir.
Peroral bilesimler ayrica sivi çözeltileri, emülsiyonlari, süspansiyonlari ve benzerini içermektedir. Bu tarz bilesimlerin preparasyonu için uygun farmasötik olarak kabul edilebilir tasiyicilar teknikte iyi bilinmektedir. Suruplara, eliksirlere, emülsiyonlara ve süspansiyonlara yönelik tipik bilesenler, etanol, gliserol, propilen glikol, polietilen glikol, SlVl sakaroz, sorbitol ve suyu içermektedir. Bir süspansiyon için, tipik süspanse edici maddeleri, metil selüloz, sodyum karboksimetil selüloz, AVICEL RC-591, tragakant ve sodyum aljinati içermektedir; tipik islatici maddeleri, Iesitini ve polisorbat 801 içermektedir; ve tipik koruyucular, metil paraben ve sodyum benzoati içermektedir. Peroral sivi bilesimler ayrica burada tarif edilen tatlandiricilar, kivam arttirici maddeler ve renklendiriciler gibi bir veya birden fazla bileseni içerebilmektedir.
Bu tarz bilesimler ayrica tipik olarak pH veya süreye bagimli kaplamalar ile geleneksel yöntemler vasitasiyla kaplanabilmektedir, bu sekilde söz konusu bilesik, arzu edilen topik uygulamaya yerinde veya arzu edilen eylemi uzatacak sekilde çesitli sürelerde gastrointestinal yolda salinmaktadir. Bu tarz dozaj formlari tipik olarak, kisitlayici olmayacak sekilde bir veya birden fazla selüloz asetat ftalat, polivinilasetat ftalat, hidroksipropil metil selüloz ftalat, etil selüloz, Eudragit kaplamalar, vakslar ve selagi içermektedir.
Burada açiklanan bilesimler istege bagli olarak diger ilaç aktiflerini içerebilmektedir.
Söz konusu bilesiklerin sistemik iletimine erisim için kullanisli diger bilesimler, sublingual, bukal ve naza dozaj formlarini içermektedir. Bu tarz bilesimler tipik olarak sakaroz, sorbitol ve manitol gibi bir veya birden fazla çözülebilir doldurucu maddeyi; ve akasya, mikrokristal selüloz, karboksimetil selüloz ve hidroksipropil metil selüloz gibi baglayicilari içermektedir.
Yukarida tarif edilen glidantlar, lubrikantlar, tatlandiricilar, renklendiriciler, antioksidanlar ve kivam arttirici maddeler de dahil edilebilmektedir.
Topik oftalmik kullanim için formüle edilen bir sivi bilesim, göze topik olarak uygulanabildigi sekilde formüle edilmektedir. Bazen formülasyon özellikleri (örn. ilaç stabilitesi) daha az optimal konfora neden olabilmesine ragmen, konfor olabildigince maksimuma çikarilmalidir. Konforun maksimuma çikarilamamasi durumunda, sivi, topik oftalinik kullanim için sivinin hastaya tolere edilebildigi sekilde formüle edilmelidir. Ek olarak, oftalmik olarak kabul edilebilir bir sivi, tek kullanim için paketlenmelidir veya çoklu kullanimlar boyunca kontaminasyonu önlemek üzere bir koruyucuyu içermektedir.
Oftalmik uygulama için, çözeltiler veya ilaçlar, bir ana vehikül olarak fizyolojik tuzlu bir çözelti kullanilarak hazirlanmaktadir. Oftalmik çözeltiler tercihen uygun bir tampon sistemi ile uygun bir pH”da sürdürülmelidir. Formülasyonlar ayrica geleneksel, famiasötik olarak kabul edilebilir koruyuculari, stabilizörleri ve sürfaktantlari içerebilmektedir.
Burada tarif edilen farmasötik bilesimlerde kullanilabilen koruyucular, kisitlayici olmayacak sekilde benzalkonyum klorür, PHMB, klorobütanol, timerosal, fenilinercurik, asetat ve fenilmerkürik nitrati içermektedir. Kullanisli bir sürfaktant, örnegin Tween 80'dir. Benzer bir sekilde, çesitli kullanisli vehiküller, burada tarif edilen oftalmik preparasyonlarda kullanilabilmektedir. Bu vehiküller, kisitlayici olmayacak sekilde polivinil alkol, povidon, hidroksipropil metil selüloz, poloksamerler, karboksimetil selüloz, hidroksietil selüloz ve saflastirilmis suyu içermektedir.
Tonisite düzenleyiciler gerektigi veya uygun oldugu kadar eklenebilmektedir. Kisitlayici olmayacak sekilde özellikle sodyum klorür, potasyum klorür, mannitol ve gliserini veya herhangi bir diger uygun oftalmik olarak kabul edilebilir tonisite düzenleyiciyi içermektedir.
Elde edilen preparasyon oftalmik olarak kabul edilebilir oldugu sürece, çesitli tamponlar ve pHsin düzenlenmesine yönelik araçlar kullanilabilmektedir. Birçok bilesim için, pH, 4 ve 9 arasinda olacaktir. Dolayisiyla, tamponlar, asetat tamponlarini, sitrat tamponlarini, fosfat tamponlarini ve borat tamponlarini içermektedir. Asitler veya bazlar, bu formülasyonlarin pHsini gerektigi kadar ayarlayacak sekilde kullanilabilmektedir.
Benzer bir dainarda, oftalmik olarak kabul edilebilir antioksidan, kisitlayici olmayacak sekilde sodyum metabisülfit, sodyum tiosülfat, asetilsistein, bütillenmis hidroksianisol ve bütillenmis hidroksitolueni içermektedir.
Oftalmik preparasyonlarda dahil edilebilen diger eksipiyan bilesenler, selatlayici maddelerdir.
Kullanisli bir selatlayici madde, edetat disodyumdur, fakat diger selatlayici maddeler de bunun yerine veya bununla baglantili olarak kullanilabilmektedir.
Topik kullaniin için, burada tarif edilen bilesigi içeren kremler, merhemler, jeller, çözeltiler veya süspansiyonlar ve benzeri kullanilmaktadir. Topik formülasyonlar genel olarak bir farmasötik tasiyici, ko-solvent, emülsifiye edici, penetrasyon arttirici, koruyucu sistem ve yumusaticidan olusabilmektedir.
Intravenöz uygulama için, burada açiklanan bilesikler ve bilesimler, bir salin veya dekstroz çözeltisi gibi farmasötik olarak kabul edilebilir bir seyrelticide çözülebilmekte veya dagitilabilmektedir. Kisitlayici olmayacak sekilde NaOH, sodyum karbonat, sodyum asetat, HCl ve sitrik asit dahil olmak üzere arzu edilen pH,i elde edecek sekilde uygun eksipiyanlar dahil edilebilmektedir. Çesitli yapilandirmalarda, nihai bilesimin pH,i, 2 ila 8 veya tercihen 4 ila 7 araligindadir. Antioksidan eksipiyanlar, sodyum bisülfit, aseton sodyum bisültît, sodyum forinaldehit, sülfoksilat, tioüre ve EDTAiyi içerebilmektedir. Nihai intravenöz bilesimde bulunan uygun eksipiyanlarin diger kisitlayici olmayan örnekleri, sodyum veya potasyum fosfatlari, sitrik asidi, tartarik asidi, jelatini ve dekstroz, inanitol ve dekstran gibi karbonhidratlari içerebilmektedir. Diger kabul edilebilir eksipiyanlar, Powell, ve dig., Compendium of Excipients for Parenteral F ormulations, PDA J Pharm Sci and Tech 1998, 52 238-311 ve Nema ve dig., Excipients and Their Role in Approved Injectable Products: referansinda açiklanmaktadir. Antimikrobiyal maddeler de kisitlayici olmayacak sekilde fenilmerkürik nitrat, timerosal, benzetonyum klorür, benzalkonyum klorür, fenol, krezol ve klorobütanol dahil olmak üzere bir bakteriostatik veya fungistatik çözeltiyi elde edecek sekilde dahil edilebilmektedir.
Elde edilen bilesim, belirli bir süre zarfi boyunca hastaya asilanabilmektedir. Çesitli yapilandirmalarda, asilama süresi, 5 dakika ila araliksiz asilama, 10 dakika ila 8 saat, 30 dakika ila 4 saat ve 1 saat ile 3 saat araligindadir. Bir yapilandirinada, ilaç, 3 saatlik bir süreç boyunca asilanmaktadir. Asilama, örnegin 6 saat, 8 saat, 12 saat veya 24 saati içerebilen, arzu edilen doz araliginda yinelenebilmektedir.
Intravenöz uygulamaya yönelik bilesimler, steril su gibi uygun bir seyreltici, salin veya uygulamadan hemen önce suda dekstroz ile sulandirilan bir veya birden fazla katinin formunda, hasta bakicilara saglanabilmektedir. Sulandirilmis konsantre çözeltiler ayrica yaklasik 100 ml araliginda bir hacme sahip olan bir parenteral çözeltiye seyreltilebilmektedir.
Diger yapilandirmalarda, bilesimler, parenteral olarak uygulama için hazir çözeltide saglanmaktadir. Diger yapilandirmalarda, bilesimler, uygulamadan önce daha fazla seyreltilen bir çözeltide saglanmaktadir. Burada açiklanan bir bilesigin ve bir diger maddenin bir kombinasyonunun uygulanmasini içeren yapilandirmalarda, kombinasyon, hasta bakicilara bir karisim olarak saglanabilmektedir veya hasta bakicilar, uygulamadan önce iki maddeyi karistirabilmektedir veya iki madde ayri bir sekilde uygulanabilmektedir.
Burada açiklanan aktif bilesiklerin güncel dozu, spesifik bilesige ve tedavi edilecek kosula baglidir; uygun doz seçimi, teknikte uzman kisinin bilgisi dahilindedir.
Intravenöz Uygulamaya Yönelik Kitler Bazi yapilandirmalar, burada açiklanan bir bilesigi içeren bir kiti ve bir antimikrobiyal madde gibi bir ek maddeyi içermektedir. Bir yapilandirmada, her iki bilesen, tek bir steril kapta saglanabilmektedir. Sulandirma islemi için katilarin durumunda, maddeler önceden karistirilabilmekte ve kaba es zamanli olarak eklenebilmektedir veya iki ayri adimda kaba kuru toz halinde doldurulabilmektedir. Bazi yapilandirmalarda, katilari, steril kristalin ürünlerdir. Diger yapilandirmada, katilar, liyofillerdir. Bir yapilandirmada, her iki bilesen, birlikte liyofilize edilmektedir. Liyofilizasyona yarim edecek maddelerin kisitlayici olmayan örnekleri, sodyum veya potasyum fosfatlar, sitrik asit, tartarik asit, jelatin ve dekstroz, manitol ve dekstran gibi karbonhidratlari içermektedir. Bir yapilandirma, kaba dahil edilmeden önce veya dahil edildikten sonra radyasyona maruz birakilan, steril olmayan katilari içermektedir.
Bir sivi durumunda, maddeler, uygulama için hazir bir seyrelticide çözülebilmekte veya dagitilabilmektedir. Bir diger yapilandirmada, çözelti veya dispersiyon, uygulamadan önce seyreltilebilmektedir. Bu tarz yapilandirrnalar, bir IV çantada sivinin saglanmasini içermektedir. Sivi, stabiliteyi gelistirmek üzere dondurulabilmektedir.
Bir yapilandirmada, kap, bir pH düzenleyicisi, bir çözücü madde veya bir dagitici madde gibi diger içerikleri içermektedir. PH düzenleyicilerin kisitlayici olmayan örnekleri, NaOH, sodyum karbonat, sodyum asetat, HCl ve sitrik asidi içennektedir.
Burada açiklanan bilesigin, ek maddeye (öm. antibakteriyel maddeye) molar orani, yaklasik olabilmektedir. Çesitli yapilandirmalarda, burada açiklanan bilesik miktari, 100 mg ila 5 g, 500 mg ila 2 g veya yaklasik 1 g olabilmektedir. Benzer bir sekilde, çesitli yapilandirmalar, ek madde miktari, 100 mg ila 5 g, 500 mg ila 2 g veya yaklasik 1 g olabilmektedir.
Alternatif bir yapilandirmada, iki bilesen, ayri kaplarda saglanabilmektedir. Her bir kap, bir kati, çözelti veya dispersiyonu içerebilmektedir. Bu tarz yapilandirmalarda, iki kap, tek bir pakette saglanabilmektedir veya ayri bir sekilde saglanabilmektedir. Bir yapilandirmada, burada açiklanan bilesik, bir çözelti olarak saglanmaktadirken, ek inadde (örn. antibakteriyel madde), sulandirma için hazir bir kosul olarak saglanmaktadir. Bu tarz bir yapilandirmada, burada açiklanan bilesigin çözeltisi, diger maddeyi sulandirmak için seyreltici olarak kullanilmaktadir.
Tedavi Yöntemleri Mevcut bulusun bazi yapilandirmalari, bakteriyel enfeksiyonlarin bir ilacinin preparasyonunda kullaniin için belirlenen, yukarida açiklanan bir bilesigi içermektedir. Bazi tedavi yöntemleri, ihtiyaç sahibi bir süjeye burada açiklanan bir bilesigin, bilesimin, farrnasötik bilesimin uygulanmasini içermektedir. Bazi yapilandirmalarda, bir süje, bir hayvan, örnegin bir memeli, bir insan olabilmektedir. Bazi yapilandirmalarda, bakteriyel enfeksiyon, burada açiklanan bir bakteriyi içermektedir. Yukarida bahsi geçenlerden takdir edilecegi üzere, bir bakteriyel enfeksiyonun tedavi edilmesine yönelik yöntemler, risk tasiyan bir süjede bakteriyel enfeksiyonun önlenmesine yönelik yöntemleri içermektedir.
Diger yapilandirmalar, ihtiyaç sahibi bir süjeye bilesiklerin bir kombinasyonunun uygulanmasini içermektedir. Bir kombinasyon, burada ek bir ilaç ile açiklanan bir bilesigi, bilesimi, farmasötik bilesimi içerebilmektedir.
Bazi yapilandirmalar, bir ek ilaçla, burada açiklanan bir bilesigin, bilesimin ve/veya farmasötik bilesimin birlikte uygulanmasini içermektedir. “Birlikte uygulama” terimi ile, iki veya ikiden fazla maddenin, gerçekten ne zaman veya nasil uygulandigina bakilmaksizin, ayni sürede hastanin kan akisinda bulunabildigi anlamina gelmektedir. Bir yapilandirmada, maddeler es zamanli olarak uygulanmaktadir. Bu tarz bir yapilandirmada, kombinasyon halinde yapilan uygulama, maddeleri tek bir dozaj formunda birlestirerek tamamlanmaktadir.
Maddeler tek bir dozaj formunda birlestirildiginde, fiziksel olarak (örn. birlikte çözülerek veya kuru karistirilarak) karistirilabilmektedir veya bir eklentiyi olusturabilmekte veya hastaya uygulanmasindan sonra iki veya ikiden fazla aktif içerige bölündügü sekilde kovalent olarak baglanabilmektedir. Bir diger yapilandirmada, maddeler sirali olarak uygulanmaktadir.
Bir yapilandirmada, maddeler, ayni yol vasitasiyla, örnegin oral olarak uygulanmaktadir. Bir diger yapilandirmada, maddeler, oral olarak uygulanan gibi ve i.v. olarak uygulanan bir digeri gibi farkli yollar vasitasiyla uygulanmaktadir.
Ek ilaçlarin Örnekleri, bir antibakteiryel maddeyi, antifungal maddeyi, bir antiviral maddeyi, bir anti-inflamatuvar maddeyi ve bir anti-alerjik maddeyi içemiektedir.
Bazi yapilandirmalar, burada B-laktam gibi bir antibakteriyel madde ile bir bilesigin, bilesimin veya farmasötik bilesimin birlikte uygulanmasini içermektedir. Bu tarz ß-laktamlarin Örnekleri, Amoksisilin, Amfisilin, Pivampisilin, Hetasillin, Bakampisilin, Metamfisilin, Talamfisilin, Episilin, Karbenisilin, Karindasilin, Ticarcillin, Temosilin, Azlosilin, Piperacillin, Mezlocillin, Mecillinam, Piversilinamin, Sülbenisilin, Benzilpenisilin (G), Klometosilin, Benzatin benzilpenisilin, Prokain benzilpenisilin, Azidosilin, Penamesilin, Fenoksimetilpenisilin (V), Propisilin, Benzatin fenoksimetilpenisilin, Fenetilin, Kloksasilin, Dikloksasilin, Flukloksacilin, Oksasilin, Metisilin, Nafsilin, Faropenem, Biapenem, Doripenem, Ertapenem, Imipenem, Meropenem, Panipenem, Tomopenem, Razupenem, Sefazolin, Sefasetril, Sefadroksil, Sefaleksin, Sefaloglisin, Sefalonium, Sefaloridin, Sefazaflur, Sefradin, Sefatrizin, Kefazedon, Sefazaflur, Sefradine, Sefroksadin, Sefositol, Sefaklor, Sefamandol, Sefminoks, Sefonisid, Sefranit, Sefotiam, Sefprozil, Sefbuperazon, Sefuroksim, Sefuzonam, Sefoksitin, Sefotetan, Sefinetazole, Lorakarbef, Sefiksim, Seftazidim, Seftriakson, Sefasen, Sefeyoksim, Sefdinir, Sefditoren, Seftaksim, Sefmenoksim, Sefodizim, Sefoperazon, Seftaksim, Sefpimizol, Sefpiramit, Sefpodoksim, Sefisodin, Sefteram, Seftibuten, Seftiolene, Seftizoksim, Flomoksef, Latamoxef, Sefepim, Sefozopran, BAL19764, Seftiofur, Sefkuinom, Sefovesin, Aztreonam, Tigemonam, Carumonam, RWJ- Tercih edilen yapilandirmalar, Seftazidim, Biapenem, Doripenem, Ertapenem, Imipenem, Meropenem, ME1036, Tomopenem, Razupenem ve Panipenem gibi ß-laktamlari içermektedir.
Bazi yapilandirmalar, burada açiklanan bilesiklerin, bilesimlerin ve/Veya farmasötik bilesimlerin, bir ek madde ile birlikte uygulanmasini içermektedir, burada ek madde, bir monobaktami içermektedir. Monobaktaimlarin örnekleri, aztreonam, tigemonam, BAL30072, SYN ve karuinonaini içermektedir.
Bazi yapilandirmalar, burada açiklanan bilesiklerin, bilesimlerin ve/veya farmasötik bilesimlerin, bir ek madde ile birlikte uygulanmasini içermektedir, burada ek madde, bir A, B, C veya D Sinifi beta-laktamaz inhibitörü içermektedir. B sinifi beta laktamaz inhibitörünün bir örnegi, ME1071”i (Yoshikazu Ishii ve dig., "In Vitro Potentiation of Carbapenems With ME1071, a Novel Metallo-ß-Laktamase lnhibitor, against Metallo-ß-laktamase Producing Pseudomonas aeruginosa Clinical [solates." Antimicrob. Agents Chemother. doi: içermektedir. Bir ek madde olarak uygulanan beta-laktamaz inhibitörlerinin diger örnekleri, klavulanik asit, tazobaktam, sulbaktam, sahiptir: Endikasyonlar10 Burada açiklanan siklik boronik asit ester türevlerini içeren bilesikler ve bilesimler, bakteriyel enfeksiyonlari tedavi edecek sekilde kullanilabilmektedir. Burada açiklanan bilesikler, bilesimler ve yöntemlerle tedavi edilebilen bakteriyel enfeksiyonlar, genis bir bakteri spektrumunu içerebilmektedir. Örnek organizmalar, gram-pozitif bakteriler, gram-negatif bakterileri, Staphylococcus, Lactobacillus, Streptococcus, Sarcina, Escheri'chi'a, Enterobacter, Klebsi'ella, Pseudomonas, Acinetobacter, Mycobacteri'um, Proteus, Campylobacier, Citro- bacter, Nisseri'a, Bacci'llus, Bacteroi'des, Peptococcus, Clostrz'di'um, Salmonella, Shi'gella, Serraîi'a, Haemophilus, Brucella gibi aerobik ve anaerobik bakterileri ve diger organizmalari içermektedir.
Bakteriyel enfeksiyonlarin daha fazla örnegi, Pseudomonas aerugi'nosa, Pseudomonas fluorescens, Pseudomonas acidovorans, Pseudomonas alcaligenes, Pseudomonas puti'da, Stenoîrophomonas mallophili'a, Burkholderi'a cepaci'a, Aeromonas hydrophi'li'a, Escherichi'a call', Citrobaclerfreundi'i, Salmonella typhimurium, Salmonella typhi', Salmonella paratyphi, Salmone/la enteritidis, Shigella dysenteriae, Shigellaflexneri, Shi'gella sonnei, Enterobacter cloacae, Enterobacter aerogenes, Klebsi'ella pneumoniae, Klebsi'ella oxytoca, Serrati'a marcescens, Francisella tularensi's, Morganella morganii, Proteus mirabi'li's, Proteus vulgaris, Providenci'a alcalz'fêzciens, Providencia rettgeri', Providencia stuarti'i', Acinetobacter baumaimi'i', Acinetobacter calcoaceticus, Acinetobacter haemolyticus, Yersim'a enterocoli'tica, Yersini'a pestis, Yersi'ni'a pseiidotuberculosis, Yersi'ni'a intermedia, Bordetella pertussis, Bordeîella parapertussis, Bordetella bronchi'septica, Haemophi'lus influenza& Haemophilus parainfluenzae, Haemophi'lus haemolyticus, Haemophi'lus parahaemolyticus, Haemophilus ducreyi', Pasteurella multocida, Pasteiirella haemolytica, Branhamella catarrhali's, Helico- bacter pylori, Campylobacter fetus, Campylobacrer jejuni', Campylobacter call`, Borreli'a burgdoifferi, Vibrio cholerae, Vibrio parahaemolyticus, Legionella pneumophila, Listeria monocytogenes, Neisseria gonorrhoeae, Neisseria meiziizgi-tidis, Kingella, Moraxella, Gardnerella vaginali's, Bacteroi'des fragili's, Bacteroides distasom's, Bacteroi'des 3452A homol-oji grup, Bacteroides vulgatus, Bacteroides ovalus, Bacteroides thetai'otaomicron, Bacteroi'des uniformis, Bacteroz'des eggerthii, Bactemides splanchm'cus, Clostri'dium diffîcile, Mycobacteri'um tüberküloz, Mycobacterz'um avium, Mycobacterium intracellulare, Mycobacteri'um leprae, Corynebacterium diphtheriae, Corynebacterium ulcerans, Streptococcus pneumoniae, Streptococcus agalactiae, Streptococcus pyogenes, Enterococcus Staphylococcus saprophyti'cus, Staphylococcus intermedi'us, Staphy-lococcus hyi'cus subsp. hyicus, Slaphylococcus haemolyti'cus, Staphylococcus homiriis veya Staphylacoccus saccharo- lyricusu içermektedir.
Asagidaki örnekler ayrica mevcut bulus açiklayacaktir ve sadece açiklama amaciyla kullanilmaktadir ve kisitlayici olarak düsünülmemelidir. ÖRNEKLER Genel Prosedürler Burada açiklanan siklik boronik asit ester türevlerinin hazirlanmasinda kullanilan malzemeler, bilinen yöntemler ile olusturulabilmekte veya ticari olarak temin edilebilmektedir.
Prekürsörlerin hazirlanmasina yönelik ve burada iddia edilen bilesiklerle islevsel olarak Dokümanlarinda açiklanan prosedürler dahil olmak üzere, literatürde açiklandigi anlasilacaktir. Bu reaksiyonlarda, teknikte siradan tecrübeye sahip kisiler tarafindan bilinen, fakat kapsamli bir sekilde bahsi geçmeyen varyantlarin kullanimini saglamak da mümkündür.
Teknikte uzman kisi literatürü saglamistir ve mevcut bulus, herhangi bir bilesigi hazirlamak üzere iyi donatilmaktadir.
Organik kimya tekniginde uzman bir kisinin, diger yön olmadan manipülasyonlari hali hazirda uygulayabildigi anlasilmaktadir, bir baska ifadeyle bu manipülasyonlarin uygulanmasi, teknikte uzman bir kisinin bilgisi ve uygulamasi içerisinde kalmaktadir. Bunlar, karbonil bilesiklerin, ilgili alkolleri, oksidasyonlari, asilasyonlari, aromatik ikameleri, hem elektrof'ilik hem de nükleofilik, eterifikasyonlari, esterifikasyonlari ve safonikasyonlarina ve benzerine azaltilmasini içermektedir. Bu manipülasyonlar, March Advanced Organic Chemistry (Wiley), Carey and Sundberg, Advanced Organic Chemistry ve benzeri gibi standart metinlerde açiklanmaktadir.
Teknikte uzman bir kisi, belirli reaksiyonlarin, diger islevsellik molekülde maskelendiginde veya korundugunda en iyi sekilde uygulanmasini takdir edecektir, bu sekilde herhangi bir arzu edilmeyen yan reaksiyonu önlemekte ve/veya reaksiyon verimini arttirmaktadir. Genel olarak teknikte uzman bir kisi, bu tarz verimlilik arttirma süreçlerini tamamlamak veya arzu edilmeyen reaksiyonlari Önlemek için koruyucu gruplari korumaktadir. Bu reaksiyonlar, literatürde bulunmaktadir ve ayrica teknikte uzman kisi tarafindan iyi bilinmektedir. Bu manipülasyonlarin birçok örnegi, T. Greene and P. Wuts Protecting Groups in Organic Synthesis, 4üncü Baski John Wiley & Sons (2007) referansinda bulunabilmektedir.
Asagidaki örnek semalar, okuyucunun yönlendirilmesi için saglanmaktadir ve burada örneklendirilen bilesiklerin olusturulmasina yönelik tercih edilen yöntemleri temsil etmektedir. Bu yöntemler kisitlayici degildir ve diger yollarin, bu bilesiklerin hazirlanmasi için kullanilabildigi anlasilacaktir. Bu tarz yöntemler belirgin olarak, kombinasyonal kimya dahil olmak üzere kati faz bazli kimyalari içermektedir. Teknikte uzman bir kisi, literatürde verilen bu yöntemler ve mevcut bulus vasitasiyla bu bilesikleri hazirlayacak sekilde donanimlidir. Asagida gösterilen sentetik semalarda kullanilan bilesik numaralandirmalari ile sadece bu spesifik semalar kast edilmektedir ve diger uygulama bölümlerinde ayni numaralandirmalar olarak yorumlanmamali veya karistirilmamalidir.
Burada kullanilan ticari markalar, sadece örneklerdir ve bulus esmasinda kullanilan örnek malzemeleri yansitmaktadirlar. Teknikte uzman bir kisi, parti varyasyonlarinin, üretim süreçlerinin ve benzerinin beklendigini açiklayacaktir. Bu sekilde, bunlarda kullanilan Örnekler ve ticari markalar kisitlayici degildir ve kisitlayici olmalari amaçlanmamaktadir, fakat sadece teknikte uzman bir kisinin, bulusun bir veya birden fazla yapilandirmasmi nasil uygulamayi seçtiginin bir örnegidir.
(IH) nükleer manyetik rezonans spektrumlari (NMR), bir Bruker NMR spektrometresinde (lH için Avance TM DRXSOO, veya Varian NMR spektrometresinde (lH için Mercury gösterilen solventlerde ölçülmüstür. Zirve konumlari, tetrametilsilandan asagi dogru milyonda bir (ppm) olarak ifade edilmektedir. Zirve çogullari asagidaki gibi gösterilmektedir: 5, tek; (1 ikili; t üçlü; q dörtlü; quin, besli; sex, altili; sep, yedili; dokuz, dokuzlu; dd, ikililerin ikisi; td, ikililerin üçlüsü; m, çoklu.
Asagidaki kisaltmalar, belirtilen anlamlara sahiptir: n-Bu Li : n-bütilityum t-Bu = tert-bütil = diklorometan =N,N-dimetilformamid = diizopropiletilamin = 1-etil-3- (3-dimetilaminopropi1)karbodiimid) = genis spektrumlu ß-laktamaz = elektro sprey kütle spektrometresi = etil asetat = etanol = 2-(7-aza- 1 H-benzotriazol- 1 -il)-1 ,1,3 ,3-tetrametilüronyum hekzafluorofosfat = hidroklorik asit = imidazol LiHMDS = lityum bis(trimetilsilil)amid = asetonitril NaHCO3 = sodyum bikarbonat = N-metilmorfolin 37986.0 1 NMR = nükleer manyetik rezonans Pd/C = karbonda paladyum TBDMSC1= tert-bütildimetilsilil klorür TBS :teri-bütildimetilsilil TFA = trifloroasetik asit THF = tetrahidrofuran TLC = ince katinanli kromatografi TMS = trimetilsilil TPPB = tris(pentaflor0fenil)boran monohidrat Asagidaki örnek semalar, okuyucunun yönlendirilmesi için saglanmaktadir ve burada saglanan bilesiklerin olusturulmasina yönelik bir örnegi kolektif olarak temsil etmektedir.
Dahasi, burada açiklanan bilesiklerinin hazirlanmasina yönelik diger yöntemler, asagidaki reaksiyon semalarinin ve örneklerinin isiginda teknikte uzman kisi tarafindan hali hazirda anlasilacaktir. Aksi belirtilinedikçe, tüm degiskenler yukarida açiklandigi gibidir.
Rhin bir asilamino grup oldugu ve X,in bir karboksilik asit oldugu formül (1)*in bilesikleri, Sema 1,de gösterildigi gibi hazirlanabilmektedir. ß-hidroksi esterleri olusturmak üzere ikame edilmis &JS-doymus ketonlara veya aldehidlere enolatlarin eklentisi, iyi bilinen bir reaksiyondur (Sema l). Formül (I)”in ikameleri (R7 ve R8), uygun u-mono veya di-ikameli esterin (III) kullanimi ile kontrol edilebilmektedir. Benzer bir sekilde, ikameler (R2, R3 ve R4), uygun ikame edilmis &JS-doymamis keton veya aldehid analogun (Il) kullanimi ile kontrol edilebilmektedir. R6 ve R7 veya Ribin birlikte birlestirildigi yapinin (IV) prekürsörleri, bilinen prosedürler takip edilerek yapilabilmektedir [J . Am. Chem. esteri, V”i karsilayan bir aside duyarli koruyucu grup ile korunmaktadir; bu seçim, nihai adimda boronat esterin ve hidroksil koruyucu grubun es zamanli olarak korumasinin kaldirilmasina olanak saglamaktadir. Pinakol boronat (VII), iridyum kataliz kullanilarak esterifikasyonuna, IX°a neden olmak üzere optik olarak aktif pinan diyo] (VIII) ile Vll°nin katekol ester analogundan ulasilabilmektedir. Bu tarz katekol esterler, ticari olarak temin edilebilen katekol boran ile V”nin reaksiyonu ile olusturulabilmektedir [Tetrahedron ulasilabilmektedir. Kloro türevi (X), oksaborinan-2-olün C3-konumunda bir ikame edilmis amin grubu dahil edecek sekilde kullanilabilmektedir. Heksametildisilazan ile stereospesifik ikame, yapinin (XII) analoglarina dogrudan ulasmak üzere bir asit klorür ile yerinde reaksiyona girebilen ilgili bis(trimetilsilil) amidi (XI) vennektedir. XII”nin bu tarz analoglari da tipik amid baglanti kosullari (örn. karbodiimid veya HATU baglantisi) altinda ticari olarak temin edilebilen karboksilik asitlerle bis-TMS aminin baglantisi vasitasiyla olusturulabilmektedir. Rhin -N(R9)C(=O)C(=NOR9)R9 ile ikame edildigi formül (1),in bilesikleri, sema 1”de oldugu gibi XI ila Xllinin baglantisi vasitasiyla ilgili karboksilik asitlerinden sentezlenebilmektedir. Bu tarz karboksilik asitler, US 5,888,998 Sayili Patent Patent Dokümaninda açiklanan prosedürler takip edilerek olusturulabilmektedir. Pinan esterin, tert-bütildimetilsililoksi grubu ve tert-bütil ester grubun es zamanli olarak korumasinin kaldirilmasina ve es zamanli siklizasyonuna, yapinin (XIII) arzu edilen oksaborinan türevlerini karsilayarak HCl seyreltisi ile isitilarak ulasilmaktadir. Bu transforrnasyona ayrica BC13 veya BBr3 ile tedavi vasitasiyla ulasilmaktadir. Alternatif olarak, koruma kaldirma islemi, HCl seyreltisinin mevcudiyetinde izobütil boronik asit ile trans- esterifikasyon vasitasiyla gerçeklestirilebilmektedir (W009064413). 0 /B R5 orss e /8 . R.
R2 R5 R7 0 R° 2 0 3-0 R' on /8 R' 1 O 3 R5 0 R? R( Rc=-Ci-salki|Rii Formül (I)”in Rhinin bir alkil, aralkil veya aminoaril grup oldugu yapinin (XVI) bilesikleri, Sema 2°de gösterildigi gibi bromo ara maddesinden (XIV) olusturulabilmektedir [1. bilesiklerine analog olarak, dibromometani kullanarak olusturulabilmektedir [J. Am. Chem. ulasilmaktadir, bu da XV,e neden olmaktadir. XVPyi karsilamak üzere XVanin siklizasyonuna, Sema 1°de açiklanan kosullar altinda ulasilabilmektedir.
R7 R' OÄ< 0 R3 R4 R4 Rs _› Ran( R2 R5 R7 37986.0 1 Formülün (Xlll ve XVl) bilesikleri, 3,6-sis- ve 3,6-trans-izomerlerinin karisimlaridir. Bu analoglar, Sema 3”te gösterildigi üzere, tek bir enantiyomer (XVII) ile (Sema Vde oldugu gibi) baslayarak tek izomerler olarak enantiyomerik olarak saf formda olusturulabilmektedir.
Bu tarz enantiyoinerik olarak saf ß-hidroksi esterlerin hazirlanmasina yönelik çesitli Semalar 1 ve 2'de gösterilen sekanslarda kullanildiginda enantiyomerik olarak saf Cis- bilesiklerine (XIII veya XVI) neden olmaktadir.
Sema l”de gösterilen sekans, 7- ve 8-üyeli halkalar gibi formül (I),de çesitli halka boyutlarina olanak saglamaktadir. Örnegin, n = 1 olan bir yedi üyeli analoga (XX), bir baslangiç malzemesi olarak ilgili alil ara madde (XIX) kullanilarak ulasilabilmektedir (Sema 4). XIX olarak bu tarz alil türevleri, bir kaç iyi bilinen ß-hidroksi ester preparasyonlarindan birisi (XIX), pent-4-en-l-al°dan baslayan yapinin (XX) ilgili 8 üyeli bilesigini saglamak üzere 37986.0 1 R2 R4 R2 R4 R" R° .i Grubb's R› _ R“ .i R' + R katalizörü R- R 1. (+)-Plnanediol B` .. HO co R" a` co R" 2. Hidroksi koruma 1. DCM Matteson n- BuLi, THF Homologasyon-Amid 2.Lii-IMDS olusumu 3. IVCOCI nl ama: R9_<` HO' R7R R9& Hd RIR Formül (XXVI ve XXVII),nin bilesikleri, Sema 5°te gösterilen sekans takip edilerek olusturulabilmektedir. Boronatli olfinlerle (XXI) ve olefin ikameli ß-hidroksi esterlerle (XXII) Halka Kapatma Metatez reaksiyonu, fonnülün (XXIII) siklik boronatlarina neden olmaktadir. Bu tarz siklik boronatlar (XXIII), t-bütildimetilsilil veya benzil veya tritil gibi gruplarla elde edilen alkolün korunmasindan sonra gerekli Matteson reaksiyon prekürsörlerini elde etmek üzere (+)-pinan diyol ile hazir esterifikasyona tabi olmaktadir. Amid formasyonunun takip ettigi Matteson homologasyonu, yukarida açiklandigi gibi yüksek stereoseçicilige sahip formülün (XXV) bilesiklerine neden olmaktadir. Korumanin kaldirilmasindan sonra XXV,in bilesiklerinin asit aracili hidrolizi, siklik boronati (XXVI) vermektedir. XXVlinin çift bag ikamesi ayrica katalitik hidrojenasyon ile doymus siklik boronat (XXVII) gibi diger analoglara modifiye edilebilmektedir. Yukaridaki sekans, XXI ve XXIPnin 1) ve q,sunu çesitlendirerek arzu edilen bir konumda çift baga sahip 7- veya 8- üyeli halkalari olusturacak sekilde kullanilabilmektedir.
Birlikte alinan R2 ve R43ün bir aril halkayi olusturdugu formül ([)'in bilesikleri, XXVIII olarak ticari olarak temin edilebilen ikame edilmis ari] prekürsörlerden olusturulabilmektedir.
Bir boronat ester ile bromin atomun ikamesi, paladyum katalize kosullar altinda amidoboronat preparasyonun ve siklizasyonun adimlari, bilesikleri (XXIX) sunacak sekilde Sema l°de olanlara analog sentetik adimlar ile tamamlanabilmektedir.
R7 ve Rgiin maleat (XXXV) veya süksinat (XXXVI) olarak ikame edildigi formül (Diin bilesikleri, Sema 7ide gösterilen sekans takip edilerek olustumlabilmektedir. XXXIl gibi maleat ara maddeleri, Sema 1,de bulunan adimlara analog olan analoglara (XXXV) dönüstürülebilmektedir. XXXV,in analoglari ayrica katalitik hidrojenasyon ile yapinin (XXXVI) ilgili süksinik asitlerine dönüstürülebilmektedir. Maleat ara madde (XXXII), TBS grubunun ardisik olarak korumasinin kaldirilmasi, aldehide oksidasyon, vinil Grignardin eklentisi ve bir TBS eteri olarak yeniden koruma vasitasiyla ara maddeden (XXXI) bir araya getirilebilmektedir. Ara madde (XXXI), literatürde bilinen yöntemlerden sonra korunan bir X`in, bir karboksilik asit izoster oldugu Formül (I)'in bilesikleri, literatürde açiklanan bütünüyle burada referans ile dahil edilmektedir).
Açiklayici Bilesik Örnekler rin bir örnek sentezi, Sema 8°de ve Örnek 1 ”de gösterilmektedir.
Yuvarlak tabanli bir sise [lr(cod)Cl]2 (350 mg, 0.52 mmol) ve l,4-bis(difenilfosfanil)butan (446 mg, 1.04 ininol) ile doldurulur ve argon ile çalkalanir. 5 mL DCM içinde yer alan DCM (60 mL), pinakolboran (3 mL, 21 mmol) ve tert-bütil-3-(tert-bütildiinetilsililoksi)pent-4-en0at sicakliginda ilave edilmektedir. Karisim bu asamadan sonra 16 saat oda sicakliginda karistirilmaktadir. Reaksiyon MeOH (3 mL) ve su (10 mL) ile islatilir, ürün eter ile ekstrakte edilmektedir, ve kurutulinaktadir. Silika jel üzerinde kromatografi uygulanir (%-5-(4,4,5,5-tetram-etil-1,3,2- dioksaborolan-2-il)pentanoat XXXVIII (5.5 g, 13.2 mmol, 75.5%verim) elde edilmektedir.
Reaksiyon karisimi 16 saat karistirilmaktadir ve daha sonra vakum altinda konsantre edilmektedir. Tortu silika jel üzerinde sütun kromatografi vasitasiyla saflastirilir (%100 heksan-›%40 EtOAc/heksan) ve böylece l-(tert-bütoksi)-3-[(tert-bütildimetilsilil)oksi]-l- XXXIX (5.5 g, 11 mmol, 846% verim) elde edilmektedir.
THF içinde yer alan (30 mL) DCM ( çözeltisine -100 °C,de heksan içinde yer alan ( 2.5 M n-bütil lityurn yavasça nitrojen altinda ilave edilmektedir ve bu islem sisenin iç duvarindan asagi olacak sekilde ve sicakliginda -90°C,nin altinda muhafaza edilmesiyle gerçeklesmektedir. Elde edilen nihai beyaz çökelti 30 dakika boyunca karistirilmaktadir ve bu islem THF içinde yer alan (10 mL) 1-(tert-bütoksi)-3-[(tert- yapilmaktadir. Çinko klorür (Dietil eter içinde bu asamadan sonra -90°C`de reaksiyon karisimina ilave edilmektedir ve daha sonra reaksiyon oda sicakligina isitilmasi saglanmaktadir ve burada 16 saat boyunca karistirilmaktadir. Reaksiyon doymus amonyum klorür çözeltisi ile islatilir ve evreler ayristirilir. Sulu evre bu asamadan sonra dietil eter ile ekstrakte edilmektedir (3 x 50 mL) ve birlestirilen organik ekstrakler Na2804 üzerinde kurutulmaktadir, filtre edilmektedir ve azaltilmis basinç altinda konsantre edilmektedir. Konsantre edilmis materyal bu asamadan sonra kromatografi islemine tabi tutulur (%100 heksan -› %50 EtOAc/heksan) ve böylece 6-(tert-bütoksi)-4-[(tert- edilmektedir.
Kloro aramadde XL ( nitrojen altinda - 78°C7ye sogutulur. LiHMDS çözeltisi ( yavasça ilave edilmektedir ve reaksiyon sisesinin bu asamadan sonra oda sicakligina isitilmasi saglanmaktadir ve burada 16 saat boyunca karistirilmaktadir. Yöntem A: Elde edilen nihai - 78°C”ye sogutulur ve 5-tiy0feneasetil klorür ilave edilmektedir ve çözelti -78°C,de 1.5 saat karistirilmaktadir. Bu asamadan sonra, sogutma banyosu kaldirilmaktadir ve çözelti 1.5 saat boyunca ortam sicakliginda karistirilmaktadir. Reaksiyon su ile islatilir ve EtOAc ile iki kere ekstrakte edilmektedir. Organik katmanlar birlestirilir, su ve tuzlu su ile yikanir, kurutulmaktadir (NazSO4) ve in vacuo olarak konsantre edilmektedir ve böylece ham ürün olarak açik sari kati elde edilmektedir. Tortu silika sütun ( üzerinde kromatografî islemine tabi tutulur ve böylece 570 mg 6-(tert-büt0ksi)-4-[(tert- Yöntem D: çözeltisine mL 3 N HCI ilave edilmektedir. Karisim 90 dakika boyunca llO°C5ye isitilir. Çözelti sogutmaya alinir ve 10 mL su ile seyreltilir ve 10 mL dietil eter ile iki kere ekstrakte edilmektedir. Sulu katman konsantre edilmektedir ve böylece ham ürün olarak yapiskan bir tortu elde edilmektedir. Tortu 5 mL su ile durulanir, %10 MeCN-su ile durulanir ve liyofilize il)asetik asit 1_beyaz toz olarak elde edilmektedir ([00 mg, 0.337 mmol, %84.l verim).
Adim 5 ve 6 için alternatif prosedürler Sema 9,da gösterilmektedir.
DCM içinde yer alan (10 mL) asit çözeltisine (0.36 mmol) OOCSde nitrojen altinda EDCI (86 mg, ilave edilmektedir. 0°C9de 30 dakika karistirildiktan sonra, DCM içinde yer alan (2 mL) bis-silil amit aramadde XLI (0.3 mmol) çözeltisi ve sonra N-metil-morpholin (65 iiL, 0.6 mmol) 0°C5de,de sirasiyla ilave edilmektedir. Reaksiyon sisesi bu asamadan sonra oda sicakligina isitilmasi saglanmaktadir.
Gece boyunca oda sicakliginda karistirildiktan sonra, reaksiyon karisimi su ve daha sonra tuzlu su ile yikanir, kurutulmaktadir (NazSO4), filtre edilmektedir ve vakum altinda konsantre edilmektedir. Tortu sütun kromatografi vasitasiyla saflastirilir ve böylece aramadde XLIII elde edilmektedir.
Adim 5 Yöntem C Kuru DCM (10 mL) içinde yer alan bis-silil amit XLI (0.5 mmol) ve asit çözeltisi 0°C”ye sogutulur. Daha sonra, DIPEA (1.5 mmol) damla seklinde ilave edilmektedir ve ardindan HATU (0.75 mmol) eklenir. Karisim bu asamadan sonra oda sicakligina isitilmasi saglanmaktadir. TLC, baslangiç materyallerinin tamamen dönüstügünü gösterdiginde (~3saat), reaksiyon ilave DCM (20 mL) ile seyreltilir. Reaksiyon karisimi su (, tuzlu su (10 mL) ile yikanir, ve NazSO4 üzerinde kurutulmaktadir. Solventin çikarilmasindan sonra, tortu flas sütun kroinatografiye tabi tutulur ve böylece aramadde XLIII olusturulmaktadir.
Adim 6 Yöntem E Dikloroetan (2 mL) içinde yer alan amit (XLIII) (0.1 mmol) çözeltisi 0°Clde önceden sogutulmus 90% sulu TFA (4 mL) ile uygulamaya alinir ve oda sicakliginda 3 saat boyunca karistirilmaktadir. Reaksiyon karisimi in vacuo olarak buharlastirilir, MeCN ile eskaynar hale getirilir (3 X 5 mL) ve tortu eter (5 mL) ile ögütülür. Ayristirilan ürün filtre edilmektedir, dioksan-su karisimi içinde çözündürülür ve dondurularak kurutulmaktadir ve böylece nihai ürün XLIV kabarik kati olarak elde edilmektedir.
Asagidaki bilesikler, Yöntem A ve D kullanilarak yukarida bahsi geçen Örnek lide açiklanan prosedüre uygun olarak hazirlanmaktadir. 2-((3R)-2-hidroksi-3-(2-fenilasetamid0)-1 , 2-((3R)-3-asetamido-Z-hidroksi-l, ö ppm Yukarida bahsi geçen Örnek l,de açiklanan prosedüre uygun olarak asagidaki bilesikler 4175-4177) ile baslayarak hazirlanmaktadir. ( 100%) (M-HzO)+.
Yukarida bahsi geçen Örnek llde açiklanan prosedüre uygun olarak asagidaki bilesikler 4175-4177) ile baslayarak Yöntem B ve D kullanilarak hazirlanmaktadir.
C14H19BN205 m/Z +. 37986.0 1 olarak izole edilmektedir. lH NMR (CD3OD) ö ppm l.24-l.29 (td, .1:13 Hz. J:3 Hz, lH), oksopentanoik asit ö ppm 1.50- bulunan ESIMS m/z +. bulunan ESIMS m/z +.
Yukarida bahsi geçen Örnek 1'de açiklanan prosedüre uygun olarak asagidaki bilesikler 4175-4177) ile baslayarak Yöntem A ve E kullanilarak hazirlanmaktadir. 2-((3R,6S)-3-benzamido-Z-hidroksi-l, ö ESIMS m/z +.
Yukarida bahsi geçen Örnek l“de açiklanan prosedüre uygun olarak asagidaki bilesikler 4175-4177) ile baslayarak Yöntem B ve E kullanilarak hazirlanmaktadir. ilamin0)-2-0ks0etilideneamin00ksi)-2-metilpr0pan0ik asit g TFA tuzu olarak izole oksaborinan-ö-il)asetik asit Q TFA tuzu olarak izole edilmektedir. lH NMR (CD3OD) ö ppm asit Q TFA tuzu olarak izole edilmektedir. lH NMR (CD3OD/CF302D) ö ppm l.43-l.56 (m, 1H); C+.
H20)+.
CisziBN+. 6-il)asetik asit @ TFA tuzu olarak izole edilmektedir. lH NMR (CD3OD) ö ppm 1.43-1.51 H20)+.
Yöntem E ardindan, bilesik halen %90 sulu trifloroasetik asit (10 mL) içindeyken 10% Pd/C (50 mg) ilave edilmektedir. Reaksiyon karisimi hirojen altinda 6 saat karistirilmaktadir, Selit içinden filtre edilmektedir ve dikloroetan ile durulanir (10 mL). Filtre vakum altinda konsantre edilmektedir ve dikloroetan (2 X 10 mL) ile selenlenir. Eter ile ögütülerek bir çökelti elde edilmektedir ve bu filtre edilmektedir ve eter ile yikanir (5 mL) ve kurutulmaktadir ve böylece 2-((3R,68)-3-((R)-2-amin0-5-guanidinopentanamido)-2-hidroksi- kirik beyaz kati olarak elde asit g TFA tuzu olarak izole edilmektedir. lH NMR (CD3OD) ö ppm 1.36-1.44 (m, lH), 37986.0 1 Asagidaki bilesikler Yöntem C ve E kullanilarak yukarida bahsi geçen Örnek lsde açiklanan prosedüre uygun ollarak hazirlanmaktadir. 37986.0 1 karboksamid0)-2-hidroksi-l,2-0ksab0rinan-6-il)asetik asit 5_8 TFA tuzu olarak izole (5, lH), +. 37986.0 1 Yöntem E ardindan, reaksiyon karisimi in vacuo olarak buharlastirilir, MeCN ile eskaynar hale getirilir (3 X 5 mL) ve tortu eter ile ögütülür (5 mL). Çökelti filtre edilmektedir, dioksan- su karisimi içinde çözündürülür ve dondurularak kurutulmaktadir ve böylece 2-((3R)-3-((Z)- il)metoksiimino)asetamid0)-2-hidr0ksi-l,2-oksaborinan-ö-il)asetik asit ß TFA olarak (25 mg) salt kabarik kati olarak elde edilmektedir. Ci7H20BN5095 için bulunan ESIMS m/z +.
Sentez 1 Sema 10 ve Örnek 29de gösterilmektedir. dioksa-4-b0ratrisiklo[ THF içinde yer alan (5 mL) nitrojen altinda -78°C”ye sogutulur. LiHMDS çözeltisi (1 mL, 1.0 M THF içinde yer alan, 1 mmol, 1.0 eq) yavasça ilave edilinektedir ve reaksiyon sisesi bu asamadan sonra oda sicakligina isitilmasi saglanmaktadir ve burada 16 saat boyunca karistirilmaktadir. Sari çözelti azaltilmis basinç altinda konsantre edilmektedir ve böylece bir yag elde edilmektedir.
After heksan (10 mL) yaga ilave edilmektedir ve bir çökelti olusur. Bu, bu asamadan selit içinden filtre edilmektedir ve filtreazaltilmis basinç altinda konsantre edilmektedir ve böylece 1-[bis(trimetilsiliDamino]-6-(tert-büt0ksi)-4-[(tert-bütildimetilsi-lil)oksi]-6-0kso-1-[(ZS,6R)- Prosedür Örnek 1 Yöntem D”de bulunan ile aynidir. Bilesik 1 beyaz toz olarak izole edilmektedir ( ö ppm l.43-l.66 (m, Örnek sentez Q Sema 11 ve Örnek 3”te gösterilmektedir.
Gru hb Katalizörü çözeltisine diisopropilallilboronat XLV(2 g, 11.76 mmol) siringa yoluyla ilave edilmektedir.
Karisima bu asamadan sonra Grubbs birinci nesil katalizör (260 mg, 0.31 mmol, 7.5 mol%) ilave edilmektedir ve kap argon ile arindirilir. Reaksiyon 65 °C°de nitrojen altinda for 18 saat isitilir. Karisim vakum altinda konsantre edilmektedir ve tortu Ilas sütun kromatografi vasitasiyla saflastirilir (100% heksan-›30% EtOAc/heksan) ve böylece tert-bütil 2-(2- verim) elde edilmektedir. 37986.0 1 vakum uygulanarak bosaltilir ve hidrojen gazi ile yikanir. Reaksiyon hidrojen altinda 2 saat karistirilmaktadir. Karisim selit pedi içinden filtre edilmektedir ve bu ilave EtOAc (15 mL) ile yikanir. F iltrenin konsantre edilmesiyle saf tert-bütil 2-(2-hidr0ksi-l,2-0ksab0rinan-6-il)asetat XLVIII (641 mg, 3.00 mmol, 948% verim) elde edilmektedir. mg, 3 mol) oda sicakliginda ilave edilmektedir. Reaksiyon karisimi 16 saat karistirilmaktadir ve vakum altinda konsantre edilmektedir. Tortu sütun kromatograf'i vasitasiyla (100% heksan-›40% EtOAc/heksan) silika jel üzerinde saflastirilir ve böylece terz-bütil 3-hidroksi- XLIX (790 mg, 2.16 mmol, 71.9% verim) elde edilmektedir.
DMF ( çözeltisine imidazol (548 mg, ilave edilmektedir. Reaksiyon karisimi oda sicakliginda 16 saat karistirilmaktadir ve vakum altinda konsantre edilmektedir.
X 10 mL) ile yikanir ve kurutulmaktadir (NaZSO4). Organik ekstrakt vakum altinda konsantre edilmektedir ve tortu sütun kromatografi vasitasiyla satlastirilir (100% heksan-›30% EtOAc/heksan) silika jel üzerinde ve böylece tert-bütil 3-[(zerzbütild-imetilsilil)oksi]-6- g, 2.08 mmol, 963% verim) elde edilmektedir.
THF içinde yer alan (5 mL) DCM ( çözeltisine heksan içinde yer alan (1 mL, 2.5 mmol) -100°C”de 2.5 M n-bütil lityum yavasça nitrojen altinda ilave edilmektedir ve bu islem sisenin iç duvarindan asagi olacak sekilde ve sicakliginda -90°C,nin altinda muhafaza edilmesiyle gerçeklesmektedir. THF içinde yer alan (3 mL) L (1 g, 2.08 mmol) - 90°C°de ilave edilmeden önce elde edilen nihai beyaz çökelti 30 dakika boyunca karistirilmaktadir. Çinko klorür (5 mL, bu asamadan sonra -90°C,de reaksiyon karisimina ilave edilmektedir ve daha sonra reaksiyonun oda sicakligina isitilmasi saglanmaktadir ve burada 16 saat boyunca karistirilmaktadir. Reaksiyon doymus amonyum klorür çözeltisi ile islatilir ve evreler ayristirilir. Sulu evre bu asamadan sonra dietil eter ile ekstrakte edilmektedir (2 x 10 mL) ve birlestirilen organik ekstrakler Na2804 üzerinde kurutulmaktadir, filtre edilmektedir ve azaltilmis basinç altinda konsantre edilmektedir. Konsantre edilmis materyal bu asamadan sonra kromatografi islemine tabi tutulur (100% heksan-›20% EtOAc-heksan) ve böylece tert-bütil (78)-3- Kloro aramadde LI ( nitrojen altinda - 78°C'ye sogutulur. THF içinde yer alan ( IM LiHMDS çözeltisi - 78°C'de yavasça ilave edilmektedir. Ilave etme isleminin tamamlanmasindan sonra, reaksiyon sisesinin oda sicakligina isitilmasi saglanmaktadir. Oda sicakliginda 16 saat karistirilmasindans sonra, reaksiyon karisimi vakum altinda konsantre edilmektedir ve heksan (20 mL) ilave edilmektedir. Çökeltilen lityuin tuzlari selit pedi içinden filtrelenir, ilave heksan ile durulanir ve birlestirilen filtratlar vakum altinda konsantre edilmektedir ve böylece ham tert-bütil (7S)-7-[bis(trimetilsilil)amin0]-3-[(tert-bütildimetilsilil)oksi]-7-[(1R,2R,6$,8R)- DCM içinde yer alan (45 mL) karistirilmis 2-tiyofenasetik asit (232 mg, 1.64 mmol) mmol) ilave edilmektedir. 0°C°de 30 dakika karistirildiktan sonra, DCM içinde yer alan (10 mL) bis-silil amit LII aramadde (1.37 mmol) çözeltisi ve sonra N-metil-morpholin (0.3 mL, 2.74 mmol) 0°Cldelde sirasiyla ilave edilmektedir. Ilave etme isleminin tamamlanmasindan sonra, reaksiyon sisesinin oda sicakligina isitilmasi saglanmaktadir. Gece boyunca oda sicakliginda karistirildiktan sonra, reaksiyon karisimi su ile yikanir, kurutulmaktadir ve vakuin altinda konsantre edilmektedir. Tortu sütun kromatografi vasitasiyla saflastirilir (100% DCM-›oksi]-7-[2- çözeltisine 9 mL 3 N HCl ilave edilmektedir. Reaksiyon karisimi 90 dakika boyunca reflaksta isitilir. Sogutulan reaksiyon karisimi bu asamadan sonra su (10 mL) ile seyreltilir ve dietil eter ile ekstrakte edilmektedir (2 x 10 mL). Sulu katman konsantre edilmektedir ve böylece yapiskan bir kati elde edilmektedir wve bu MeCN ile eskaynar hale getirilir (3 X 10 mL). Tortu 40% dioksan- su içinde çözündürülür ve liyofilize edilmektedir ve böylece 2-((3R)-2-hidroksi-3-(2-(tiyofen- 2-il)asetamido)-1,2-oksaborepan-7-il)asetik asit Q kirik beyaz kati olarak elde edilmektedir trimetilbisiklo[3.l.l]heptan-2,3-diol (980 mg, 4.58 mmol) oda sicakliginda ilave edilmektedir.
Reaksiyon karisimi 16 saat karistirilinaktadir ve vakum altinda konsantre edilmektedir. Tortu sütun kromatografi vasitasiyla (100% heksan-›30% EtOAc/heksan) silika jel üzerinde dioksa-4-b0ratrisiklo[ elde edilmektedir. 37986.0 1 ilave edilmektedir. Reaksiyon karisimi oda sicakliginda 16 saat karistirilinaktadir ve vakum altinda konsantre edilmektedir. Beyaz kurutulmaktadir (NazSO4). Organik ekstrakt vakum altinda konsantre edilmektedir ve tortu sütun kromatografi vasitasiyla (100% heksan-›20% EtOAc/heksan) silika jel üzerinde THF içinde yer alan (8 mL) DCM ( çözeltisine -100°C,de heksan içinde yer alan ( 2.5 M n-bütil lityum yavasça nitrojen altinda ilave edilmektedir ve bu islem sisenin iç duvarindan asagi olacak sekilde ve sicakliginda -90°C,nin altinda muhafaza edilmesiyle gerçeklesmektedir. Elde edilen nihai beyaz çökelti 30 dakika boyunca THF içinde yer alan (3 mL) LV (1.12 g, 2.34 mmol) -90°C”de eklenmeden önce karistirilmaktadir ve reaksiyonun oda sicakligina isitilmasi saglanmaktadir ve burada 16 saat boyunca karistirilmaktadir. Reaksiyon ile islatilir doymus amonyum klorür çözeltisi ve evreler ayristirilir. Sulu evre bu asamadan sonra dietil eter ile ekstrakte edilmektedir (2 x 10 mL) ve birlestirilen organik ekstrakler Na2$O4 üzerinde kurutulmaktadir, filtre edilmektedir ve azaltilmis basinç altinda konsantre edilmektedir. Konsantre edilmis materyal bu asamadan sonra kromatografi islemine tabi tutulur (100% heksan->20% EtOAc/heksan) ve böylece tert- Kloro aramadde LVI ( nitrojen altinda - 78°Clye sogutulur. THF içinde yer alan ( IM LiHMDS çözeltisi -78°C,de yavasça ilave edilmektedir. Ilave etme isleminin tamamlanmasindan sonra, reaksiyon sisesinin oda sicakligina isitilmasi saglanmaktadir. Oda sicakliginda 16 saat karistirildiktan sonra, reaksiyon karisimi vakum altinda konsantre edilmektedir ve heksan (20 mL) ilave edilmektedir. Çökelen lityum tuzlari selit pedi ile filtrelenir, ilave heksan ile durulanir ve 37986.0 1 birlestirilen filtratlar vakuin altinda konsantre edilmektedir ve böylece ham tert-bütil (4Z,7S)- dioksa-4-boratrisiklo[6. 1 .1 .02,6]dekan-4-il]hept-4-enoat LVII elde edilmektedir. mmol) ilave edilmektedir. 0 °C,de 30 dakika karistirildiktan sonra, DCM içinde yer alan (10 mL) ham bis-silil amit LVII aramadde çözeltisi ve sonra N-metil-morpholin (0.32 mL, 3 mmol) O°Cide sirasiyla ilave edilmektedir. Ilave etme isleminin tamamlanmasindan sonra, reaksiyon sisesinin oda sicakligina isitilmasi saglanmaktadir. Gece boyunca oda sicakliginda karistirildiktan sonra, reaksiyon karisimi su ile yikanir, kurutulmaktadir ve vakum altinda konsantre edilmektedir. Torul sütun kromatografi vasitasiyla saflastirilir (100% DCM->725% EtOAc/DCM) ve böylece tert-bütil (4Z,7S)-3-[(tert-bütildimetilsilil)0ksi]-7-[2-(tiyofen-2- Anisol (5 mL) içinde yer alan amit LVIII (100 mg, 0.15 mmol) O°Cide önceden sogutulmus 90% sulu trifloroasetik asit (10 mL) ile uygulamaya alinir. Reaksiyon karisimi oda sicakligina isitilir ve 16 saat boyunca karistirilmaktadir. Karisim in vacuo olarak buharlastirilir, MeCN ile eskaynar hale getirilir (3 X 5 mL). Tortu su (10 mL) ve eter (10 mL) içinde selenlenir. Sulu evre ayristirilir, eter ile yikanir (2 X 5 mL) ve dondurularak kurutulinaktadir ve böylece için bulunan ESIMS C13H16BN05$ m/z 292 (M-HzOY. sentezi. Örnek sentez g Sema 13 ve Örnek 5,te gösterilir. 37986.0 1 EtOAc'de 1 M HCI 3-0 0" EtOH, oda sicakligi, 16 sa 5-0 0 4 mL salt etanol içinde yer alan_5 ( içinde yer alan anihidrit IM HCl ilave edilmektedir. Reaksiyon oda sicakliginda 16 saat karistirilmaktadir. Karisim bu asamadan sonra konsantre edilmektedir ve asetonitril ile selenlenir (3 X 10 mL) ve böylece yapiskan bir kati elde edilmektedir. Eter (10 mL) selenlenmis yapiskan katiya ilave edilmektedir ve elde edilen nihai çökelti filtre edilmektedir.
Filtre edilmis kati ilave eter (5 mL) ile durulanir ve kurutulmaktadir ve böylece etil 2- il)asetik asit Q sentezi. Örnek sentez 6_7 Sema 14 ve Örnek 6sda gösterilmektedir. 37986.0 1 Aci \ o Grubb Katalizörü \ o \ D 0' H O'Bu DCM, reflaks HO' `o 0°Bu _ n 5-0 )\ \ Adim 2-7 Ho Yukarida bahsi geçen Adim 1, Örnek 3°de açiklanan prosedüre uygun olarak enantiyomer Adim 2 ila 7 Yukarida bahsi geçen Adim 1 ila 6, Örnek 43te açiklanan prosedüre uygun olarak hazirlanmaktadir.
Beyaz kabarik kati (23 mg, ö ppm 229-231 (m, H20)+. il)asetik asit Q sentezi. Örnek Sentez Q Sema 15 ve Örnek 7,de gösterilir.
D î o Grubb Katali'zörü K? 0 n 0 ni“ * no "kom DCM,refIaks HO' `o "Adan _- 3 a-o  \ Adim 2-7 Ho' 37986.0 1 Yukarida bahsi geçen Adiin 1, Örnek 3°de açiklanan prosedüre uygun olarak enantiyomer baslanarak hazirlanmistir.
Adim 2 ila 7 Yukarida bahsi geçen Adim 1 ila 6, Örnek 4,te açiklanan prosedüre uygun olarak hazirlanmaktadir.
Beyaz kabarik kati (45 mg, ö ppm 2. 15-2. 18 (m, CigHiöBN05S m/z +. sentezi. Örnek Sentez Q Sema 16 ve Örnek 8,de gösterilmektedir. ncriiiisi,IJ °î<_. BnOCOCI or_ 90% iq 'i'm 0-5" CHICI, Anisol IE_ 0 OH 37986.0 1 DCM içinde yer alan (5 mL) bis-silil amit XLI (0.2 mmol) çözeltisi 0°C,de sogutmaya alinir ve benzil kloroformat ( ilave edilmektedir. Bu asamadan sonra, sogutma banyosu kaldirilinaktadir ve çözelti 16 saat ortam sicakliginda karistirilmaktadir. Reaksiyon su ile islatilir ve EtOAc ile iki kere ekstrakte edilmektedir. Organik katmanlar birlestirilir, su ve tuzlu su ile yikanir, kurutulmaktadir (Na2SO4) ve in vacuo olarak konsantre edilmektedir ve böylece ham ürün olarak açik sari bir yag elde edilmektedir. Tortu silika sütun üzerinde kromatografi islemine tabi tutulur ( ve böylece karbamat LXIII (90 mg, 0.143 mmol, 71.5% verim) elde edilmektedir.
Anisol (5 mL) içinde yer alan karbamat LXIII (70 mg, 0.11 mmol) çözeltisi 0°C°de Önceden sogutulmus 90% sulu trifloroasetik asit (10 mL) ile uygulamaya alinir. Reaksiyon karisimi oda sicakligina isitilir ve 16 saat boyunca karistirilmaktadir. Karisim in vaeuo olarak buharlastirilir, MeCN ile eskaynar hale getirilir (3 X 5 mL). Toitu içinde selenlenir su (10 mL) ve eter (10 mL). Sulu evre ayristirilir, eter ile yikanir (2 X 5 mL) ve dondurularak kurutulmaktadir ve böylece 2-((3R,6$)-3-(ben-Ziloksikarbonilamino)-2-hidroksi-1,2- Asagidaki bilesik yukarida bahsi geçen Örnek 8,de açiklanan prosedüre uygun olarak hazirlanmaktadir.
Bir kirik beyaz kati olarak 2-((3R,68)-2-hidr0ksi-3-(isobütoksikarbonilamin0)-l,2- 0ksab0rinan-6-il)asetik asit 70 (20 mg, ö ppm 37986.0 1 H20)+.
Sentezig Sema `17 ve Örnek 9°da gösterilir. -35° 0 0/ CHIC& 0/ Anisol 5-0 OH iii 1530 H Taso no' 0 xu Lxiv 'n Asagidaki bilesik yukarida bahsi geçen Adim 1-2, Örnek 8'de açiklanan prosedüre uygun olarak hazirlanmaktadir.
Kirik beyaz kati (30 mg, ö ppm l.57-l.83 Sentezi7_2 Sema 18 ve Örnek 10°da gösterilir. 37986.0 1 o °`a [T h 1( CH2CI2 m qTTAu ini-g" DIEA iio' o DCM içinde yer alan (5 mL) bis-silil amit XLI (0.2 mmol) çözeltisine O°C,de heksan (0.6 mmol) içinde yer alan TFA çözeltisi ilave edilmektedir. Reaksiyon 0°C`de 20 dakika boyunca karistirilmaktadir ve bu islem fenil isosayanat ( ve sonra N,N- diisopropiletilainin ( ilave edilmeden önce gerçeklestirilir. Sogutma banyosu bu asamadan sonra kaldirilmaktadir ve çözelti 16 saat ortam sicakliginda karistirilmaktadir. Reaksiyon su ile islatilir ve EtOAc ile iki kere ekstrakte edilmektedir.
Organik katmanlar birlestirilir, su ve tuzlu su ile yikanir, kurutulmaktadir (Na2804) ve in vacuo olarak konsantre edilmektedir ve böylece ham ürün olarak açik sari bir yag elde edilmektedir. Tortu silika sütun üzerinde kromatografi islemine tabi tutulur (100% DCM- > ve böylece saf üre elde edilmektedir (50 mg, 0.081 mmol, 407% Yukaridaki Adim 2, Örnek 8”de açiklanan prosedür izlenerek koruma kaldirma islemi uygulanir ve böylece 2-((3R,6S)-2-hidr0ksi-3-(3-fenilureido)-l,2-oksaborinan-ö-il)asetik asit 72 beyaz kati olarak elde edilmektedir (20 mg, Formül (I)°in betimleyici bilesikleri Tablo llde gösterilmektedir. Bazi yapilar seçili setereo merkezlerde tanimlanmis konfigürasyonlarla gösterilmekte ancak gösterilen stereokimyalar kisitlayici nitelik tasimamaktadir ve gösterilen yapilarin olasi tüm stereoizomerleri burada 37986.0 1 kapsam dahilinde oldugu varsayilir. Stereo merkezlerdeki salt ve bagintili herhangi bir kongürasyona ait bilesikler ve de belirtilen herhangi bir yapinin enantiyomerleri ve diastereomerlerinin karisimlari burada ayrica kapsam dahilindedir. Örnekll ß-laktamaz inhibitörlerinin potansiyeli ve spektrumu, antibiyotik potansiyelizasyon aktivitesi degerlendirilerek belirlenmistir.
Potansiyelizasyon etkisi, ß-laktamaz inhibitörlerinin (BLPlar) mevcudiyetinde ß-laktam antibiyotiklerin minimum inhibitör konsantrasyonunun azaltilmasi ile gözlemlenmektedir.
Seftazidime veya biapenem ile kombinasyon halinde BLI”larin aktivitesi, NCCLS National Committee for Clinical Laboratory Standards (NCCLS). 1997. Methods for Dilution of Antimicrobial Susceptibility Tests for Bacteria That Grow Aerobically - Dördüncü Baski; Approved Standard. NCCLS Document M7-A4, Cilt 17 No.2) tarafindan tavsiye edildigi gibi uygulanan et suyu mikro seyrelti yöntemi kullanilarak dama tahtasi deneyi (Antimicrobial Coinbinations. Antibiotics in Laboratory Medicine, Ed. Victor Lorian, MD., Dördüncü laktamin (seftazidime veya biapenem) çoklu seyreltileri tek basina ve kombinasyon halinde, ilgili minimum inhibitör konsantrasyonlarina (MlC`ler) esit, konsantrasyonlarin üzerinde ve altinda konsantrasyonlarda test edilmektedir. BLI°lar, 10 mg/mL miktarinda %10 DMSO°da çözülmektedir. Stok çözeltileri, Mueller Hinton Broth°da (MHB) belirli bir deney ihtiyacina göre seyreltilmektedir. Stok çözeltisi, -80°C°de depolanabilmektedir.
Dama tahtasi (CB) deneyi, mikrotitre plakalarinda uygulanmaktadir. Seftazidime veya biapenem, x ekseninde seyreltilmektedir, her bir kolon, tek bir antibiyotik konsantrasyonunu içermektedir. BLI”lar, y ekseninde seyreltilmektedir, her bir sira, BLI”in bir esit 37986.0 1 konsantrasyonunu içerinektedir. Bu manipülasyonlarin sonucu, mikrotitre plakasinin her bir haznesinin, iki maddenin benzersiz bir konsantrasyon kombinasyonunu içermesidir. Deney, 5 x bir nihai bakteriye inokülüm ile MHB,de uygulanmaktadir. Mikrotitre plakalari, 35°C7de 20 saatligine inkübe edilmektedir ve 650 nm”de bir mikrotitre plaka okuyucu (Molecular Devices) kullanilarak okunmaktadir, ayrica bir mikrotitre plaka okuma aynasi kullanilarak görsel olarak incelenmektedir. MIC, kombinasyon içerisinde, organizmanin görünür büyümesinin tamamen inhibe edildigi antibiyotiklerin en düsük konsantrasyonu olarak belirlenmektedir. BLIslarin aktivitesi, MPC8,de bildirilinektedir veya antibiyotigin MIC,sini 8 kat azaltmak üzere minimum potansiyelizasyon konsantrasyonunda bildirilmektedir.
Seftazidim potansiyelizasyonu, ß-laktamaz hidrolize edici enzimlerin ekspresyonundan dolayi seftazidimide dirençli olan çesitli bakterilerin suslarinda incelenmektedir. Dama tahtasi deneylerinde kullanilan suslarin paneli, bu enzimlerin bilinen tüm siniflarina ait olan ß-laktamazlari içermektedir: A, B, C ve D. Bilesigin (1) aktivitesi, 40 ug/mL maksimum konsantrasyonda test edilmektedir. Bu konsantrasyonda, test edilen herhangi bir bakteri büyümesinin herhangi bir inhibisyonunu sergilememektedir, fakat 0.6 ug/mL kadar düsük konsantrasyonda, MIC”leri, bazi bakterilerde seftazidime 8 kat azaltmistir (Tablo 2). CB sonuçlarina bagli olarak, 1, ß-laktamazlari eksprese eden suslara karsi genis spektrumlu bir ß-laktam potansiyelizasyon aktivitesine sahiptir. Bilesik (l), KPC”leri ve diger A sinifi enzimleri (CTX-M-3) ve bazi C sinifi (MIR-l, CMY-2) ve D sinifi (OKSA-Z) enziinlerini eksprese eden suslara karsi en önemlisi olmustur.
Sus Organizma Tanim PCR Sinif MPC8 KP 1 005 Klebsiella ESBL CTX-M- 14 A Z KP1009 Klebsiella ESBL CTX-M-15 A Y EC1008 Escheri'chia coli' ESBL CTX-M-3 A X KP1004 Klebsiella Serine carbapenemase KPC-Z A X KP1008 Klebsiella Serine carbapenemase KPC-2 A X EC1007 Escherichz'a coli' Serine carbapenemase KPC-3 A X KP1010 Klebsi'ella ESBL SHV-12 A Y KP1012 Klebsi'ella ESBL SHV-18 A Y ec306 Escheri'chi'a coli birinci tanimlanan SHV-2 A Y ec307 Escherichi'a coli' Genel SHV ESBL SHV-4 A Y ec308 Escheri'chi'a coli' Genel SHV ESBL SHV-5 A Y 37986.0 1 EC1009 Escheri'chia coli ESBL TEM-10 A Z ec302 Escheri'chi'a call` ABD”de Genel ESBL TEM-10 A Z EC1012 Escheri'chi'a colz' ESBL TEM-12 A Y ec303 Escherichi'a coli ABD,de Genel ESBL TEM-12 A Y EClOl l Escherichia coli ESBL TEM-26 A Z 60304 Escherichia coli' ABDade Genel ESBL TEM-26 A Z ec300 Escheri'chi'a coli' Fransa°da Genel TEM-3 A Y ec301 Escherichi'a coli' ESBL TEM-6 A Z CF 1 000 Citrobacterfieundi'i' Hyper AmpC C Y ECL1003 Enterobacter Hyper AmpC C Z ec3 lO Escheri'chi'a coli' E. cloacae -benzeri ACT-l C X EC1004 Escherichia coli' pAmpC CMY-2 C X ECIOIO Escheri'chi'a colz' pAmpC CMY-6 C Y EC1014 Escheri'chi'a coli' pAmpC DHA-1 C Z EC1006 Escherichia coli' pAmpC F OX-5 C Y EC1016 Escherichia coli' pAmpC FOX-5 C Z ec309 Escherichia 0011' E. cloacae -benzeri MIR-l C X KP1007 Klebsiella ESBL OKSA-IO, D Y KXIOOO Klebsiella oksitoca ESBL OKSA-2 D X X = 2.5 ug/mL veya daha az MPCS.
Y : 2.5 ug/mL ila 10 pg/mL”den fazla MPC8.
Z = 10 pg/mUden fazla MPCS.
Daha sonrasinda, çesitli siklik boronik asit ester türevlerinin seftazidim potansiyelizasyon aktivitesi, ß-laktamaz hidrolize edici enzimleri eksprese eden daha büyük bir sus paneli kullanilarak test edilmistir. Seftazidim MlCiler, tek basina ve çesitli siklik boronik asit ester türevlerinin sabit konsantrasyonlarinin mevcudiyetinde belirlenmistir. Çogu bilesik, 10 pg/mL miktarinda test edilmistir. Siklik boronik asit ester türevleri, ß-laktamaza bagli olarak seftazidim MICsleri 4 ila >64-kat azaltabilmistir (Tablo 3). 3798601 Siklik boronik asit ester türevi ile birlikte veya bundan yoksun Organizma Tanim PC Sini seftazidim MIC (ug/mL) KP1005 Klebsi'ella ESBL CTX- A Z Z Z Z Z Z pneumoniae M-14 KP1009 Klebsi'ella ESBL CTX- A Z Z Z Z Z Z pneumoni'ae M-15 KP1006 Klebsi'ella ESBL CT A Y X X X X ND pneumoniae X- EC1008 Escherichia coli ESBL CTX- A Z Y Y Y Y Z pa 1063 Pseudomona ESBL GES- A Z Z Z Z Z Z s aerugi'nosa 1 KP1004 Klebsi'ella Serine KPC- A 2 Y Y Y Y z pneumoniae carbapenema 2 KP1008 Klebsi'ella Serine KPC- A Y X X X X 2 pneumoniae carbapenema 2 EC1007 Escheri'chi'a coli' Serine KPC- A 2 X X X X Z carbapenema 3 KPIOIO Klebsi'ella ESBL SHV- A 2 Z 2 Y Y z KP1012 Klebsi'ella ESBL SHV- A z z 2 Y Y z ec306 Escheri'chi'a coli Birinci SHV- A Z Z z Z Z Z tanimlanan 2 ec307 Escherichia coli' Genel SHV SHV- A z z 2 Y z z ec308 Escherichia (2011' Genel SHV SHV- A Z z 2 Z z z 37986.01 KP l 01 l Klebsi'ella ESBL SHV- A Y X X X X ND EC1009 Escheri'chi'a coli ESBL TEM- A 2 2 z z z z ec302 Escheri'chia coli ABD'de TEM- A Z Z Z Z Z Z genel ESBL 10 EC1012 Escheri'chi'a call' ESBL TEM- A Z z Z Y Y Z ec303 Escheri'chi'a coli ABD,de TEM- A Z 2 Y Y z genel ESBL 12 EC 101 1 Escheri'chi'a 001:' ESBL TEM- A z Z Z Z Z ec300 Escherichi'a COII F ransa,da TEM- A Z 1 Y Z genel ESBL 3 ec301 Escfieri'chia coli' ESBL TEM- A z 2 Z z KP1014 Klebsiella Metalbp- Vim- B z 2 Z z ND CFlOOO Citrobacterfreimdi'i' Hyper AmpC C z z 2 Y Y z ekspresyonu CFlOOl Citrobacterfreundi'i Hyper AmpC C Z Z 2 Y Y ND ekspresyonu ECL1002 Enterobacter Hyper AmpC C z 2 Y Y Y Z cloacae ekspresyonu ECL1003 Enterobacter Hyper AmpC C z 2 z Z Z ND cloacae ekspresyonu ec310 Escheri'chi'a 001:' E. Cloacae - ACT- C 2 Y Y X X Z benzeri 1 EC1004 Escheri'chi'a coli pAmpC CMY C 2 Y Y Y Y Z SA 1 000 Salmonella pAmpC CMY C z 2 Y Y X ND KP1013 pneumoniae pAmpC CMY C z 2 Y Y Y ND EC1010 Escherichia coli' pAmpC CMY C 2 Z Y Y Y Z EC 1014 Escherichia coli' pAmpC DHA- C 2 Y Y X X Z EC1006 Escherichia coli pAmpC FOX- C 2 Y Z Y Y 2 37986.01 EC1016 Escherichia coli pAmpC F OX-5 Z Z ND ec309 Escherichia 0011' E. cloacae - MlR-l Z X Z benzeri PAMZOO Pseudomona ampC z z Z s aeruginosa PAM203 Pseiidomoria ampC meXAztet 2 Y 2 s aerugi'nosa KP1007 Klebsiella ESBL OKSA- 2 Y z KXlOOO Klebsi'ella oksitoca ESBL OKSA-2 2 Y Y AB1054 Aci'netobacte OKSA- OKSA- z Z 2 r baumanni'i' carbapenema 23 AB 1 052 Acinetobacte OKSA- OKSA- z z ND r baumanni'i' carbapenema 24 AB 1 057 Acinetobacte OKSA- OKSA- z 2 Z r baiimaimi'i' carbapenema 58 X : l pg/mL veya daha az MlC.
Y = 1 pg/mL ila 8 ug/mLSden fazla MIC.
Z = 8 pg/mL'den fazla MIC.
ND = belirlenmemis 37986.0 1 Biapenem, bir karbapenem ß-laktamdir; sadece seçilen ß-laktamazlari, antibiyotiklerin bu sinifina direnç göstermektedir. Bunlar arasinda, A sinifina ve D sinifina ait olan serin karbapemenazlar mevcuttur. Biapenem potansiyelizasyonu, CB deneyleri kullanilarak bu siniflardan çesitli karbapenemazlari eksprese eden suslarda incelenmektedir. Çesitli siklik boronik asit ester türevleri, A sinifi karbapenemazlari eksprese eden suslara karsi önemli biapenem potansiyelizasyonu sergilemistir: MPC8 (Biapenemin MICasini 8 kat azaltmak üzere Siklik boronik asit ester türevinin minimum potansiyelizasyon konsantrasyonu (ug/mL)), 0.02 ug/mL to 0.16 ug/mL araliginda degiskenlik göstermistir (Tablo 4). Siklik boronik asit ester türevleri, biapenem MlCleri, 1000 kata kadar azaltabilmistir (Tablo 4).
Sus Organizma Tanim PCR Sinif Bilesik MPCS ECL1004 Enterabacter cloacae Serine NMC-A A 1 Y EC1007 Escheri'chi'a call` Serine KPC-3 A 1 X KP l 004 Klebsi'ella Serine KPC-2 A 1 Y SM 1 000 Serratia marcescens Serine SME-2 A 1 Y ECL1004 Enterobacter cloacae Serine NMC-A A 2 Y EC1007 Escherichi'a coli' Serine KPC-3 A 2 X KP 1 004 Klebsiella Serine KPC-2 A 2 X SM l 000 Serratia marcescens Serine SME-2 A 2 Y ECL1004 Enterobacter cloacae Serine NMC-A A 3 X EC 1 007 Escheri'chz'a colz' Serine KPC-3 A 3 X KP 1 004 Klebsi'ella Serine KPC-2 A 3 X KP l 008 Klebsi'ella Serine KPC-2 A 3 X SM 1 000 Serrati'a marcesceris Serine SME-2 A 3 Y AB 1 052 Acinetobacter OKSA- OKSA- D 3 Z AB 1 054 Acinetobacter OKSA- OKSA- D 3 Z AB1057 Acinetobacter OKSA- OKSA- D 3 Z ECL1004 Enterobacter cloacae Serine NMC-A A 4 X EC1007 Escheri'chia coli Serine KPC-3 A 4 X KP 1 004 Klebsiella Serine KPC-2 A 4 X KP 1 008 K lebsi'ella Serine KPC-2 A 4 X SM] 000 Serrati'a marcesceris Serine SME-2 A 4 X AB 1052 Acinetobac'Zer OKSA- OKSA- D 4 Z AB 1 054 Acinetobacter OKSA- OKSA- D 4 Z AB 1 057 Acinetobacter OKSA- OKSA- D 4 Z ECL1004 Enterobacter cloacae Serine NMC-A A 5 Y EC1007 Escheri'chz'a coli Serine KPC-3 A 5 X KPl 004 Klebsi'ella Serine KPC-2 A 5 X 37986.0 1 SMlOOO Serratia marcescens Serine SME-2 A 5 Y AB 1052 Acinetobacter OKSA- OKSA- D 5 Z AB1054 Aci'netobacter OKSA- OKSA- D 5 Z AB] 057 Acinetobacter OKSA- OKSA- D 5 Z ECL1004 Enterobacter cloacae Serine NMC-A A 6 Y EC 1 007 Escherichi'a coli' Serine KPC-3 A 6 X KP 1004 Klebsi'ella Serine KPC-2 A 6 X SM1000 Serrati'a marcescens Serine SME-2 A 6 Y AB 1052 Acinetobacter OKSA- OKSA- D 6 Z AB 1054 A cinetobacter OKSA- OKSA- D 6 X AB 1057 Acinetobacter OKSA- OKSA- D 6 Z Y = 0.16 ug/mL ila 1 ug/mL MPC8.
Z = 1 ug/mUden fazla MPC8. ß-laktamaz inhibitörlerinin, seftazidim ve biapenemin hidrolizini inhibe edebilme kabiliyeti incelenmistir. Lizatlar, enzimlerin bir kaynagi olarak çesitli ß-laktamazlarini eksprese eden bakterilerden hazirlanmistir. Bakteriyel lizatlar, asagidaki gibi hazirlanmistir. Yeni gece boyu plakadan tek bir koloni, 5 mL LB suyuna aktarilmis ve OD600 = 0.6-0.8,e büyütülmüstür.
Hücreler, oda sicakliginda 15 dakikaligina santriûijleme ile topak haline getirilmistir. Topak, 10 mL PBS°de yeniden süspanse edilmistir. Hücreleri -20°C°ye koyarak ve bunlari Oda sicakliginda eriterek bes donma-çözülme döngüsü uygulanmistir. Son çözülme adimindan sonra, hücreler 30 dakikaligina 18K7da egirilmistir ve süpematant toplanmistir. Bu lizat, -20°C,de depolanmistir.
Daha sonrasinda, bakteriyel lizatlarin aktivitesi, asagidaki gibi seftazidim ve biapenem bölünmesi için optimize edilmistir. 50 ul A tamponu (50 mM Sodyum Fosfat pH=7; %05 glikoz, 1 mM MgClz), 96 hazneli UV-saydam plakanin her bir haznesine eklenmistir. 50 ul lizat, 2 kat lizat seyreltisini üretmek üzere 96 hazneli plaka kolonunda dikey olarak titre edilmistir. 100 ul A tamponu, her bir hazneye eklenmis, 37°C1de plaka okuyucuya yerlestirilmis ve 15 dakikaligina inkübe edilmistir. A tamponunda 50 ug/mL settazidim veya biapenem çözeltilerinin 50 ttl miktari (15 dakikaligina 37°C7de önceden inkübe edilmektedir), her bir hazneye eklenmistir. Seftazidim ve biapenemin hidrolizi, sirasiyla 250 nm ve 296 37986.0 1 nm,de ölçülmüstür. Bu deney, 1 saat boyunca yaklasik olarak OD:0.3-O.5,e azaltilan ilgili UV sinyalin bir lineer egrisini üreten optimal lizat seyreltisini belirleyecek sekilde kullanilmistir.
Son olarak, bakteriyel lizatlar ile seftazidim bölünmesini ve biapenem bölünmesini inhibe etmek üzere siklik boronik asit ester türevinin potansiyeli belirlenmistir. 100 ul A tamponu (50 mM Sodyum Fosfat pH=7; %05 glikoz, 1 mM MgClz), 96 hazneli UV saydam plakanin her bir haznesine eklenmistir. A tamponunda 50 pl 6 x siklik boronik asit ester türevi çözeltisi, 3 kat seyrelti üretmek üzere 96 hazneli plaka kolonunda dikey olarak titre edilmistir.
A tamponunda 50 ul seyreltilmis lizat (optimal seyrelti, yukaridaki deneyde belirlenmektedir) eklenmistir ve plaka, 15 dakikaligina 37°C'de plaka okuyucuda inkübe edilinistir. A tamponunda 50 ug/mL seftazidim veya biapenem çözeltilerinin 50 u] miktari (15 dakikaligina 37°C”de önceden inkübe edilmektedir), her bir hazneye eklenmistir ve seftazidim veya biapenem hidrolizi, sirasiyla 250 nm ve 296 nm,de kaydedilmistir. lnhibisyonun EC50 degeri, seftazidim veya biapenem bölünmesine karsi siklik boronik asit ester türevi konsantrasyonun orani çizilerek belirlenmistir.
Bu deneylerin sonuçlari, Tablo 5 ve Tablo 6'da sunulmaktadir. Bu deneyler, açiklanan bilesiklerin, çesitli ß-laktamazlara karsi genis spektrumlu bir aktivitesine sahip inhibitörler oldugunu göstermektedir.
Sus Organizma Tanim PCR Sinif seftazidim hidroliziinhibisyonu Tazobacta 3 4 5 6 7 KP1005 Klebsiella ESBL CTX- A X Z Z X Y Z pneumom'a M- 1 4 KP1009 Klebsi'ella ESBL CTX- A X Z Z X Y Y neumom'a M-15 pa1063 Pseudomona ESBL GES- A Y Z Y X Y Y saerugi'nosa l KP1004 Klebsiella Serine KPC- A Z X X X X Z neumonia carbapenemas 2 KP1008 Klebsi'ella Serine KPC- A Z Y X pneumonia carbapenemas 2 EC1007 Escheri'chia Serine KPC- A Z Y X 0011' carbapenemas 3 KP1010 Klebsz'ella ESBL SHV- A X Z Z pneumom'a 12 37986.0 1 KP1012 Klebsi'ella ESBL SHV- A X Z Z Y Y Z neumoni'a 18 60306 Escheri'chi'a Birinci SHV- A Y Z Z Y Y Z colz' tanimlanan 2 ec308 Escheri'chi'a Genel SHV SHV- A X Z Z Z Z Z coli ESBL 5 ec302 Escheri'chi'a ABD,de TEM- A X Y Z X Y Y coli genel ESBL 10 coli' genel ESBL 12 60304 Escherichi'a ABD”de TEM- A X Z Z Y Y Y 0011' genel ESBL 26 ec300 Escheri'chi'a Fransa9da TEM- A X Z Z Y Z Z 0011' genel ESBL- 3 ec301 Escherichia ESBL TEM- A X Z Z Y Y Y 0011' 6 ECL1003 Enterobacte Hyper C ND Z Z Y Z Z r cloacae AmpC EC1014 Escheri'chi'a pAmpC DHA C ND Z Z Y Z Z 0011' -l KP1007 Klebsi'ella ESBL OKS D Y Z Z Y Z Z pneumoni'a A- 1 0 KX1000 Klebsi'ell ESBL OKS D X Z Z X Y Z X = 0.1 tig/mUden az IC50 Y = 0.1 ug/mL ila 1 pg/mL IC50.
Z = 1 ug/mUden fazla IC50_ ND = Belirlenmemis.
Sus Organizma Tanim PCR Sinif Biapenem hidrolizi inhibisyonunun IC50 (mL/mL) Tazobactam 3 4 S 6 7 EC1007 Escherz'chi Serine KPC-3 A Y Y X X Z a colz' carbapenemas Z KP1004 Klebsi'ella Serine KPC-Z A Z Y X Y ND pneumonia carbapenemas Z KP1008 Klebsi'ella Serine KPC-2 A Z Z Z Y Y ND pneumonia carbapenemas SMlOOO Serrati'a Serine SME-Z A Z Y X Y Z marcescen carbapenemas Y X = 01 pg/mL”den az IC50.
Y = 0.1 pg/mL ila 1 pg/mL IC50.
Z = 1 ug/mUden fazla IC50.
ND = Belirlenmemis. ß-laktamaz inhibitörlerinin potansiyeli ve spektrumu da çesitli ß-laktamazlarinin ekspresyonundan dolayi aztreonama dirençli çesitli bakterilerin suslarini kullanarak bir doz 37986.0 1 titrasyon potansiyelizasyonunda aztreonam potansiyelizasyonlari degerlendirilerek belirlenmektedir. Aztreonam, bir monobaktam antibiyotiktir ve seftazidime benzer olarak, A, C veya D sinifina (fakat B sinifi yok) ait olan beta-laktamazlarin büyük çogunlugu ile hidrolize edilmektedir. Potansiyelizasyonun etkisi, BLI bilesiklerinin, aztreonamin alt inhibitör konsantrasyonunun mevcudiyetinde büyümeyi inhibe edebilme kabiliyeti olarak gözlemlenmektedir. Test suslarinin MICasi, 32 ug/mL ila > 128 ug/mL araliginda degiskenlik gösterebilmektedir. Aztreonam, 4 ug/mL miktarinda test ortaminda mevcuttur. Bilesikler, 40 ug/mL en yüksek konsantrasyonda test edilmistir. Bu deneyde, bilesiklerin potansiyeli, 4 ug/mL aztreonam (MPC@4) mevcudiyetinde bakteri büyümesini inhibe etmek üzere BLl”larin bir konsantrasyonu olarak belirlenmektedir. Tablolar 7, 8 ve 9, sirasiyla A sinifini (ESBL”1er), A sinifini (KPCiler) ve C sinifi ve D sinifi beta-laktamazlarini asiri eksprese eden çesitli suslarin aztreonam potansiyelizasyonunun (MPC@4) BLI potansiyelini özetlemektedir. Her bir susun aztreonam MIC,si de gösterilmektedir. Tablo 7, A sinifi ESBL°1erini eksprese eden suslara karsi aztreonami güçlendirmek üzere BLI”larin aktivitesini özetlemektedir. Tablo 8, A sinifi KPC'lerini eksprese eden suslara karsi aztreonami güçlendirmek üzere BLI7larin aktivitesini özetlemektedir. Tablo 9, C ve D sinifi enzimleri eksprese eden suslara karsi aztreonami güçlendirmek üzere BLI°larin aktivitesini özetlemektedir. 3 Z Z Z Z Z Z Z Z 4 Z Z Z Z Z Z Z Z Z Y Y Y X Y Z Y 6 Z Z Z Y Y Y Z Y 7 Z Z Z Z Y X Y Y 33 Z Z Z Z Z Z Z Z 34 Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z 36 Z Z Z Y Y Z Z Y 37 Z Z Z Y X Y Z Y 38 Z Z Z Y Z Z Z Z 37986.0 1 X : 5 mg/mUden daha az Y = 5 mg/mL ila 20 mg/mL 3 X X X 48 X X X 4 X X X 49 X X X X X X 50 X X X 37986.0 1 6 X X X 51 X X X 33 X X X 52 Y X X 34 X X X 53 Y X X Y X X 54 Z X Y 36 Z Z Z 55 Y X X 37 X X X 56 Y X X 38 Z X X 57 X X X 39 Y X X 58 Z Z Z 40 Z Y Z 59 Z Z Z 41 Y X X 60 Z Y Y 42 Y X X 61 X X X 43 X X X 62 Y X Y 63 Z Y Y 45 Z Y X 64 Z X Y 46 X X X 65 Z Z Z 47 Z Y Y 66 Y X X Y : 5 pg/mL ila 20 mg/mL MPC@4.
Z = 20 ug/mLaden daha fazla MPC@4.
ND = Belirlenmemis.
Sinif C C C D D MPC@4 MPC@,4 MPC@4 OKSA-IO, qnrB4 OKSA-Z, MPC@4 MPC@4 MPC@4 OKSA-lO, qnrB4 OKSA-2, Tazobactam >40 20 20 5 >40 3 Z Z Z Z Z 4 Y Y Z Z Z Y Y X X Y 6 Y Z Y Y Z 33 Z Z Z Z Z 34 Z Z Z Z Z Z Z Z Z Z 37986.0 1 36 Z Z Z Y Z 37 Z Z Z Z X 38 Z Z Z Z Z 39 Z Z Z Z Z 40 Z Z Z Z Z 41 Z Z Z Z Z 42 Z Z Z Z Z 43 Y Y Y Z Y 45 Z Z Z Z Z 46 Z Z Z Z Z 47 Z Z Z Z Z 48 Z Z Z Z Z 49 Z Z Y Z Y 50 Z Z Z Z Y ] Z Z Z Z Y 52 Z Z Z Z Z 53 Z Z Z Z Y 54 Z Z Z Z Z 55 Z Z Z Z Z 56 Z Z Z Z Y 57 Z Z Z Z Z 58 Z Z Z Z Z 59 Z Z Z Z Z 60 Z Z Z Z Z 61 Y Y Y Y Y 62 Z X X X Y 63 Y Y Y YY 64 Y Z Y XY 65 Z Z Z ZZ 66 Z Z Z ZZ Y : 5 pg/mL ila 20 pg/mL MPC@4.
Z = 20 ;Ag/mUden daha fazla MPC@4.
ND = Belirlenmemis. ß-laktamaz inhibitörlerinin potansiyeli ve spektrumu da serin karbapemenazlari (örnegin KPC) eksprese eden suslar kullanilarak bir doz titrasyon potansiyelizasyon deneyinde biapenem potansiyelizasyon aktivitesini degerlendirerek belirlenmektedir.
Potansiyelizasyonun etkisi, BLI bilesiklerinin, biapenemin alt inhibitör konsantrasyonunun mevcudiyetinde büyümeyi inhibe edebilme kabiliyeti olarak gözlemlenmektedir. Test 37986.0 1 suslarinin MlCssi, 4 ug/mL ila > 1 ug/mL araliginda degiskenlik gösterebilmektedir.
Biapenem, 1 ug/mL miktarinda test ortaminda mevcuttur. Bilesikler, 40 ug/mL en yüksek konsantrasyonda test edilmistir. Bu deneyde, bilesiklerin potansiyeli, l ug/mL biapenem (MPC@1) mevcudiyetinde bakteri büyümesini inhibe etmek üzere BLl”larin bir konsantrasyonu olarak belirlenmektedir. Tablo 10, biapenem potansiyelizasyonunun BLl potansiyelini (MPC@1) özetlemektedir. Her bir susun biapenem MIC`si de gösterilmektedir. 37986.01 3 X X X Y 48 X X X X 4 X X X X 49 X X X X X X X X 50 X X X X 6 X X X X 51 X X X Y 33 X X X X 52 X X X Y 34 X X X Y 53 X X X Y X X X Y 54 X X X X 36 2 X Y X 55 X X X X 37 X X X X 56 X X X X 38 X X X X 57 X X X X 39 X X X X 58 z Z Z z 40 Y X Y Y 59 Y X X X 41 X X X Y 60 X X X X 42 X X X Y 61 X X X X 43 X X X X 62 X X X X 63 Y X Y Y 45 Y X X Z 64 Y X X X 46 X X X X 65 Y X Y z 47 Y X X 2 66 X X X X 7=îiiom15d9ndahafa Isi ND : Belirlenmemis. 37986.01 Bazi bakteriyel lizatlar da aztreonam ve nitrosefin bölünmesi için optimize edilmistir. oranini çizerek belirlenmistir. Bu deneylerin sonuçlari, Tablo 119de sunulmaktadir. Bu deneyler, açiklanan bilesiklerin, çesitli ß-laktamazlara karsi genis spektrumlu bir aktivitesine sahip inhibitörler oldugunu onaylamistir. 37986.01 AZTICso KP1005CTX AZTICso KP 1 009CTX ec302 AZT ICso 60304 KP1008 EC1007 AZT ICso KP1007OKS Clavulani 0.247 Tazobactam 37986.01 575961 0.5 pg/mUden az IC50 0.5 pg/mL ila 2 pg/mL IC50. 2 pg/mUden fazla leo.
Belirlenmemis. 37986.01 Seçilen ß-laktamaz inhibitörleri de monobaktam tigemonami güçlendirebilme kabiliyetleri için test edilmistir. Potansiyelizasyonun etkisi, BLl bilesiklerinin, tigemonamin alt inhibitör konsantrasyonunun mevcudiyetinde büyümeyi inhibe edebilme kabiliyeti olarak gözlemlenmektedir. Test suslarinin MIC°si, 8 pg/mL ila > 128 pg/mL araliginda degiskenlik gösterebilmektedir. Tigemonam, 4 ug/mL miktarinda test ortaminda mevcuttur. Bilesikler, 40 tig/mL en yüksek konsantrasyonda test edilmistir. Bu deneyde, bilesiklerin potansiyeli, 4 pg/mL aztreonam (MPC@4) mevcudiyetinde bakteri büyümesini inhibe etmek üzere BLlslarin bir konsantrasyonu olarak belirlenmektedir. Tablolar 12 ve 13, sirasiyla A sinifini (ESBL”1er), C sinifi ve D sinifi beta-laktamazlarini asiri eksprese eden çesitli suslarin tigemonam potansiyelizasyonunun (MPC@4) BLI potansiyelini özetlemektedir. Her bir susun Tigemonam MIC,si de gösterilmektedir. Tablo 12, A sinifi ESBL°lerini eksprese eden suslara karsi tigemonami güçlendirmek üzere BLl”larin aktivitesini özetlemektedir. Tablo 13, C ve D sinifi enzimleri eksprese eden suslara karsi aztreonami güçlendirmek üzere BLIllarin aktivitesini özetlemektedir.
Z Z Z Z Z Z Z Z 9 Z Z Z Z Z Z Z Z 18 X X Y X X X Y Y 37 Z Z Z Z Z Z Z Z 48 Z Z Z Z Z Z Z Z 63 Z Y Z Y Y Z Z Z 64 Z Y Y X Y Y Z Z 67 Z Y Z Y Y Z Z Z 68 Y Y Y X X Y Y Y X : 2 irg/mL”den daha az MPC@4.
Y = 2 üg/mL ila 10 ug/mL MPC@4.
Z = 10 pig/mUden daha fazla MPC@4.
ND = Belirlenmemis. 37986.01 Sinif C C C D S Tigeinonain 32 16 8 Tazobactam 10 2.5 5 5 40 Y X X Z X 9 Y Y Y Z X 18 Y X X Y Y 37 X X X Z X 48 Y X Y Z X 63 Y X Y Y X 64 X X Y X Y 67 Y X X Z X 68 Y X Y X X X :2 ug/mL*den daha az MPC@4.
Y = 2 ug/mL ila 10 ug/mL MPC@4.
Z = 10 ug/mL'den daha fazla MPC@4.
ND = Belirlenmemis.
Dama tahtasi deneyleri, Bilesigin (5), KPCSyi tek basina veya ek beta-laktamazlarla kombinasyon halinde eksprese eden suslara karsi çesitli karbapenemleri (biapenem, doripenem, ertapenem, imipenem ve meropenem) güçlendirebilme kabiliyetini degerlendirecek sekilde kullanilmistir.
Bilesigin (5) en yüksek konsantrasyonu 10 mg/L olmustur. Sonuçlar, asagidaki Tablo l4'te sunulmaktadir. Bilesik (5), çoklu karbapenemleri önemli ölçüde güçlendirebilmistir. 37986.01 Carbapenem (mg/L) Dozunu Artirmak için Bilesik 57in (mg/L) konsantre Klebsiella KP 1 004 KPC-2 Biapenem z X X X X X X X Klebsiella KP 1 004 KPC-2 Doripenem Y Y X X X X X X Klebsiella KP 1 004 KPC-Z Ertapenem Z Z Y Y X X X X Klebsiella KP 1 004 KPC-Z lmipenem z X X X X X X X Klebsiella KP 1 004 KPC-Z Meropene 2 Y Y X X X X X Klebsiella KP1008 KPC-Z Biapenem 2 X X X X X NG NG Klebsiella KP 1 008 KPC-2 Doripenem Y X X X X X NG NG Klebsiella KP 1 008 KPC-2 Ertapenem z X X X X X NG NG Klebsiella KP1008 KPC-2 Imipenem Y X X X X X NG NG Klebsiella KP1008 KPC-2 Meropene Y X X X X X NG NG Klebsiella KP 1082 KPC-Z, Sl-[V-l Biapenem Y X X X X X X X Klebsiella KP 1082 KPC-Z, SHV-l Doripenem Y X X X X X X X Klebsiella KP 1082 KPC-Z, SHV-l Ertapenem Y X X X X X X X Klebsiella KP 1082 KPC-Z, SHV-l Imipenem Y X X X X X X X Klebsiella KP 1082 KPC-Z, SHV-l Meropene Y X X X X X X X Klebsiella KP1087 KPC-Z, CTX-M-15, SHV-l l, Biapenem Z z z 2 Y Y X X Klebsiella KP1087 KPC-2, CTX-M-lS, SHV-l 1, Doripenem Z z Z z 2 Y Y X Klebsiella KP1087 KPC-Z, CTX-M-lS, SHV-ll, Ertapenem z Z z z z 2 Y Y Klebsiella KP1087 KPC-Z, CTX-M-lS, SHV-ll, Imipenem 2 Y Y Y Y Y X X Klebsiella KP1087 KPC-Z, CTX-M-IS, SHV-l 1, Meropene 2 z z z 2 Y Y X Klebsiella KX101 9 KPC-Z, OKSA-Z Biapenem 2 Y Y Y Y Y X X Klebsiella KX101 9 KPC-Z, OKSA-Z Doripenem Y Y Y Y X X X X Klebsiella KX101 9 KPC-Z, OKSA-2 Ertapenem 2 Y Y Y Y Y X X Klebsiella KX101 9 KPC-Z, OKSA-Z Imipenem Y Y Y Y X X X X Klebsiella KX101 9 KPC-2, OKSA-2 Meropene Y Y Y X X X X X 37986.01 Klebsiella KX101 7 KPC- OKSA-2, SHV-30 Biapenem Y Y Y X X X X X Klebsiella KX101 7 KPC- OKSA-Z, SHV-30 Doripenem Y Y Y Y X X X X Klebsiella KX101 7 KPC- OKSA-Z, SHV-30 Ertapenem Z Y Y Y Y X X X Klebsiella KX101 7 KPC- OKSA-Z, SHV-30 Imipenem Z Y X X X X X X Klebsiella KX101 7 KPC- OKSA-Z, SHV-30 Meropene Y Y Y X X X X X Klebsiella KX101 8 KPC- SHV-40,0KSI-1 Biapenem Z X X X X X NG NG Klebsiella KX1018 KPC- SHV-40,0KSI-1 Doripenem Y X X X X X NG NG Klebsiella KX101 8 KPC- SHV-40,0KSI-1 Ertapenem Z X X X X X NG NG Klebsiella KX1018 KPC- SHV-40,0KSI-1 Imipenem Y X X X X X NG NG Klebsiella KX1018 KPC- SHV-40,0KSI-l Meropene Y X X X X X NG NG Escherichia coli EC1007 KPC-3 Biapenem Z X X X X X X X Escherichia coli EC1007 KPC-3 Doriperiem Y X X X X X X X Escherichia coli EC1007 KPC-3 Ertapenem Z X X X X X X X Escherichia coli EC1007 KPC-3 Imipenem Z X X X X X X X Escherichia coli EC1007 KPC-3 Meropene Y X X X X X X X Enterobacter ECHO KPC- SHV-ll.TEM-l Biapenem Z Y Y Y X X X X Enterobacter ECHO KPC- SHV-11.TEM-l Doripenem Z Y Y Y Y X X X Enterobacter ECHO KPC- SHV-11.TEM-1 Ertapenem 2 Z Z 2 Y Y X X Enterobacter ECHO KPC- SHV-11.TEM-1 Imipenem 2 Y Y Y X X X X Enterobacter ECHO KPC- SHV-11.TEM-l Meropene 2 Y Y Y Y X X X Enterobacter ECHO KPC- SHV-12.TEM-1 Biapenem Y X X X X X X X Enterobacter ECHO KPC- SHV-12.TEM-l Doripenem Y X X X X X X X Enterobacter ECHO KPC- SHV-12.TEM-l Ertapenem Y X X X X X X X Enterobacter ECLIO KPC-3, SHV-12.TEM-l Imipenem Y X X X X X X X Enterobacter ECLlO KPC-3, SHV-l2.TEM-1 Meropene Y X X X X X X X Klebsiella KP1083 KPC-3, SHV-l.TEM-l Biapenem Z Y X X X X X X Klebsiella KP1083 KPC-3,SHV-14TEM-l Doripenem Z Y X X X X X X 37986.01 Klebsiella KP1083 KPC-3, SHV-l.TEM-l Ertapenem 2 Y X X X X X X Klebsiella KP1083 KPC-3, SHV-1.TEM-1 Imipenem 2 Y X X X X X X Klebsiella KP1083 KPC-3, SHV-1.TEM-1 Meropene 2 Y X X X X X X Klebsiella KP1084 KPC-3, SHV-l 1.TEM-1 Biapenem z Z z z 2 Y X X Klebsiella KP1084 KPC-S, SHV-11.TEM-1 Doripenem 2 z z 2 Y Y Y X Klebsiella KP1084 KPC-3, SHV-11.TEM-1 Ertapenem z z Z z z 2 Y Y Klebsiella KP1084 KPC-3, SHV-l l.TEM-l Imipenem z z Z Y Y Y X X Klebsiella KP1084 KPC-3, SHV-11.TEM-1 Meropene z z Z z Z Y Y X Klebsiella KP1088 KPC-3, SHV-11.TEM-l Biapenem 2 Y X X X X X X Klebsiella KP1088 KPC-B, SHV-11.TEM-1 Doripenem Y Y Y X X X X X Klebsiella KP1088 KPC-3, SHV-11.TEM-1 Ertapenem z 2 Y X X X X X Klebsiella KP1088 KPC-3, SHV-11.TEM-1 lmipenem 2 Y X X X X X X Klebsiella KP1088 KPC-3, SHV-l l.TEM-l Meropene Z Y Y X X X X X X: 0.5 ug/L`den az MIC.
Y: 0.5 ug/L to 4 pg/L MIC.
Z = 4 ;lg/Eden fazla MICA NG = Büyüme Yok 37986.01 Bir [11 vi'vo model, tek doz farmakokinetik özellikleri ve bir test bilesiginin mutlak oral biyoayarlanimini degerlendirecek sekilde kullanilabilmektedir. Asagida daha belirgin olarak açiklandigi üzere, Sprague-Dawley (SD) siçanlarina, bir çapraz çalisma tasariminda intravenöz olarak veya oral olarak bir test bilesigi uygulanmaktadir ve elde edilen fannakokinetik özellikler ve oral biyoyararlanim ölçülmektedir.
Intravenöz uygulama için, erkek siçanlara, femoral damar kanülü vasitasiyla 20 veya 50 mg/kg Bilesigin (5) intravenöz asi dozu 30 dakika verilmistir. Plazma numuneleri (0.3ml), dozajdan 0.17, Oral uygulama için, erkek siçanlara, oral olarak bir oral gavaj uç kullanilarak Bilesik (5) (salinde) .50, .75, 1, 2, 3, 4 ve 6 saat sonra her bir siçandan toplanmistir.
Bilesiklerin plazma konsantrasyonlari, Bilesik (5) için 10ng/mL ve Bilesik (62) için lOOng/mL bir alt kantifikasyon limiti ile LC/MS/MS yöntemi kullanilarak test edilmistir. Ekstraksiyon: numunelerden ve standartlardan plazmanin 50 uL hacmi, 100mM amonyum asetat, 2 ug/mL gatifloksasin (Bilesigin (62) iç standardi) ve 2ug/mL Bilesik (38) (Bilesigin (5) için iç standardi) ile ZOOuL metanol kullanilarak ekstrakte edilmistir. Numuneler karistirilinis ve 3000xg”de 30 dakikaligina santrifujlenmistir. 150 uL süpematant çikarilmis ve 450 uL su eklenmistir.
HPLC - kütle spektrometrisi: Bir Agilent 1100HPLC pompasi, HTC PAL oto numune alici ve bir Sciex 3200Q kütle spektrometrisi, ayirma ve kantitikasyon islemi için kullanilmistir. Bilesik (62) ve iç standardi, +ESI kullanilarak test edilmistir. Bilesik (5) ve iç standardi, -ESL LC/MS/MS: 1) Kolon: Chromolith FastGradient RP-18e, 50 x 2mm; 2) Mobil faz A: %01 TFA içeren Su, Organik faz B: %01 TFA içeren Asetonitril; Akis orani: 60ugL/dakika; Enjeksiyon hacmi: 10uL; 1.6-›1.7 dakika; %5 B, 1.7-›2.7 dakika kullanilarak tespit edilmistir.
Plazma konsantrasyonlari, WinNonlin® (Pharsight Corp, Mountain View, CA) kullanilarak modellenmistir. 37986.01 Bu deneyde, üç erkek Sprague Dawley siçanina, intavenöz veya oral yol ile Bilesik (5) verilmistir.
Tasarlanmis süre noktalarinda, kanlar toplanmis ve analiz edilmistir. Yukarida gösterildigi üzere, Tablo 15 ve Sekil 1, Bilesik (5), siçanlarda bir lineer PKiya sahiptir. Fakat Bilesik (5), oral olarak sogurulmamaktadir.
Uygulama Doz (mg/kg) Ti/z Cmax CL/F AUC Bu deneyde, üç erkek Sprague daWley siçanina, intavenöz olarak Bilesik (5) veya oral olarak Bilesik (62) (Bilesigin (5) ön ilaci) verilmistir. Plazma numuneleri, tasarlanan süre noktalarinda toplanmis ve Bilesik (S) mevcudiyeti için analiz edilmistir. Bu çalisma, Bilesigin (5) bir ön ilaci olan, Bilesigin (62) oral biyoyararlanimini belirlemek üzere tasarlanmistir. Erkek siçanlara (aç birakilmamis olanlar), 50 mg/kg ön ilaç Bilesik (62) oral olarak uygulanmistir. Sekil 2`de gösterildigi üzere, Bilesigin (5) ön ilaci, %80aden daha fazla oral biyoyararlanima sahiptir.
Polimorflar, kisitlayici olmayacak sekilde diferansiyel tarama kalorimetrisi (DSC), termografimetri (TGA) ve toz X-isini toz kirinimi (PXRD) gibi iyi bilinen teknikler kullanilarak tespit edilebilmektedir, tanimlanabilmektedir, siniflandirilabilmektedir ve karakterize edilebilmektedir.
Bilesigin (5) kristal yapisi, X-isini toz kirinimi ("PXRD") kullanilarak analiz edilmistir. X isini kirinim verisi, bir otomatik numune degistirici, bir teta-teta gönyemetre, otomatik isin demeti sapma araliklari, bir ikincil monokromatör ve bir sintilasyon sayaci ile baglanan bir PANalytical X°Pert Pro kirinim ölçer (Cu KOL radyasyonu) kullanilarak oda sicakliginda toplanmistir.
Numuneler, bir Si sifir zemin yonga plakali numune montajina kesilmis olan 12 mm çapinda, 0.25mm°lik derin bir kaviteye tozun paketlenmesi vasitasiyla analiz için hazirlanmistir. Numune, 45kV/40mA”da çalistirilan X isini tüpü ile bakir K-alfa l X-isinlariyla (dalga uzunlugu = 1.5406 Angstroms) isinlanirken döndürülmüstür. Analizler, 2° ila 55° bir iki teta araligi boyuna 0.02° adim basina bir 5 saniyelik sayim için ayarlanan araliksiz moda çalisan gönyemetre ile 37986.01 uygulanmistir. Bilesigin (5) örnek PXRD modeli, Sekil 3°te gösterilmektedir.
Teknikte uzman kristalografiker tarafindan takdir edilecegi üzere, Sekil 3,te bildirilen çesitli zirvelerin nispi yogunluklari, X-isini huzmesindeki kristallerin yönlendirme etkisi veya analiz edilen malzemenin safhgi veya numunenin kristalinite derecesi gibi bir dizi faktörden dolayi degiskenlik gösterebilmektedir. Zirve konumlar ayrica numune yüksekligindeki varyasyonlar için degisebilmektedir, fakat zirve konumlar, büyük ölçüde Sekil 37te belirlendigi gibi kalacaktir.
Teknikte uzman kristalografiker ayrica farkli bir dalga uzunlugu kullanilarak yapilan ölçümlerin, - nl = 2d sin 6 Bragg denklemine göre farkli degisimlere neden olacagini anlayacaktir. Alternatif dalga uzunluklarinin kullanimi ile üretilen bu tarz diger PXRD modellerinin, mevcut bulusun kristalin malzemelerinin PXRD modellerinin alternatif temsilleri olarak görülecektir ve bu sekilde, mevcut bulusun kapsami içerisinde kalmaktadir.
Tablo 16, Sekil 3,ün PXRD modelinin zirve konumlarini ve nispi yogunluklarini listelemektedir. fazla, bes veya daha fazla, alti veya daha fazla, yedi veya daha fazla, sekiz veya daha fazla, dokuz veya daha fazla veya on veya daha fazla karakteristik PXRD (dalga uzunlugu = 1.5406 Ä) zirvelerine sahip Bilesigin (5) bir kristalin formunu içermektedir. Bazi yapilandirmalar, 9.0°, bes veya daha fazla veya alti karakteristik PXRD'ye (dalga uzunlugu : 1.5406 Ä) sahip olan 26°de karakteristik PXRD (dalga uzunlugu = 1.5406 Â) zirvelerine sahip olan Bilesigin (5) bir kristalin forinunu içermektedir. °26 Alan d-aralama [Â] 37986.01 Teknikte iyi anlasilacagi üzere, X-isini kirinim modelleri farkli cihazlarda ölçüldügünde deneysel degiskenlikten dolayi, iki teta (20) degerinin 02° (bir baska ifadeyle, ± 0.20) içerisinde kalmayi kabul etmesi halinde, zirve konumlarinin esit oldugu varsayilmaktadir. Örnegin, Amerika Birlesik Devletleri Farmakopesi, 10 en güçlü kirinim zirvesinin açisal ayarinin, bir referans malzemesininki ile ± O.2° içerisinde olabilmesi ve zirvelerin nispi yogunluklarinin, %20”den daha fazla degiskenlik göstermemesi halinde, özdesligin onaylandigi belirtmektedir. Dolayisiyla, burada alinti yapilan konumlarin 0.2°,si içerisinde kalan zirve konumlarmm özdes oldugu varsayilinaktadir.
DSC, kristal yapisi degistiginde veya erittiginde bir kristalinin formunun isiyi sogurdugu veya saldigi termal geçis sicakliklarini ölçmektedir. TGA, örnek isindikça agirlik degisimini inceleyerek bir örnegin uçucu bilesenlerinin termal stabilitesini ve fraksiyonunu ölçmektedir. Eger kizilötesi spektroskopisi, bir psödopolimorfun (TGA-IR) TGA analizi esnasinda gazi bosaltilan 37986.01 uçucu bilesenlerde yürütülürse, psödopolimorfun moleküler bilesiini belirlenebilir. Bu teknikler, bu sekilde solvatlar ve/veya hidratlar olarak mevcut olan kati hal formlarin karakterize edilmesi Için kullanislidir.
Bilesik (5), diferansiyel tarama kaloriinetrisi (DSC) kullanilarak analiz edilmistir. Bir oto numune alici ve 40 mL/dakika N2 satlastirma altinda bir dondurulmus sogutma sistemi ile donatilmis bir TA Instruments Q100 diferansiyel tarama kalorimetrisi, analizi uygulamak üzere kullanilmistir.
Her bir numune, bir nitrojen aritma gazi ile üstte bulunan kapaga sahip bir alüminyum tavada dakika basina 15°C3de 25 ila 300°C araliginda isitilmistir. DSC analizlerinden veriler, isitma orani, numune safligi, kristal boyutu ve numune boyutu dahil olmak üzere çesitli faktörlere bagimlidir. Bilesigin (5) numune için elde edilen DSC termogrami, TGA termogrami ile kapli Sekil 4°te gösterilmektedir. Bu veriler, 155°C°de tek bir endotermik geçisi ortaya çikarmaktadir.
Termogravimetrik-kizilötesi (TG-IR) Analizi, bir gaz akis hücresine ve DTGS detektöiüne sahip bir harici TGA-IR modülü ile donatilmis bir Nicolet 6700 FT-IR spektrometresine (Thermo Electron) ara yüzlenmis bir TA Instruments Q5000 termogravimetrik analiz cihazinda uygulanmistir. FT-IR dalga uzunlugu dogrulamasi, polistiren kullanilarak uygulanmistir ve TG kalibrasyon standartlari, nickel ve AlumelTM olmustur. Numune, platin ve alüminyum bir numune tavasina yerlestirilmistir ve tava TG firinina yerlestirilmistir. TG cihazi ilk olarak baslatilmis hemen sonra FT-IR cihazi bunu takip etmistir. TG cihazi, sirasiyla aritma ve denge için 90 ve 10 cc/dakikada helyum akisi altinda çalistirilmistir. Firin, 230 °C nihai bir sicakliga 15°C/dakika bir oranda nitrojen altinda isitilmistir. IR spektrumlari, yaklasik olarak 13 dakikaligina yaklasik olarak her 32 saniyede toplanmistir. Her bir IR spektrumu, 4 cm'1 bir spektral çözünürlükte toplanan 32 es eklentili taramayi kullanmistir. Bilesigin (5) numune için elde edilen TGA termogrami, DSC termogrami ile kapli Sekil 4,te gösterilmektedir. Çikan gazin IR analizi ile bu TGA verileri, girdi malzemesinin solvatlanmadigini, fakat 135 ve 18`l°C arasinda suyun bir mol-esdegerini kaybettigini göstermektedir.
Burada kullanilan “içeren” terimi, “dahil”, “içermektedir” veya “karakterize edilmektedir” ile es anlamlidir ve kapsayici veya açik uçludur ve ek, alinti yapilmamis üyeleri veya yöntem adimlarini hariç tutmamaktadir.
Içerik miktarlarini ifade eden tüm sayilar, reaksiyon kosullari ve tarifnameden kullanilan benzeri, 37986.01 aksi belirtilmedikçe, burada belirlenen sayisal parametreler, elde edilmek istenen özelliklere bagli olarak degiskenlik gösterebilen yaklasimlardir. En azindan ve mevcut basvuruya öncelik veren herhangi bir basvuruda herhangi bir istemin kapsamina esdeger doktrinin uygulamasini kisitlayici bir girisim olmaksizin, her bir sayisal parametre, önemli rakamlarin sayisi ve siradan yuvarlama yaklasimlarinin iliginda yorumlanmalidir.
Yukaridaki açiklama, modiûkasyonlara, ayrica üretim yöntemlerinde ve donanimda olan degisimlere duyarli olan çesitli yöntemleri ve malzemeleri tarif etmektedir. Bu tarz modifikasyonlar, mevcut bulusun açiklanmasi veya burada tarif edilen yöntemlerin uygulanmasi ile teknikte uzman kisiler tarafindan daha iyi anlasilacaktir.
Konsantrasyon (mg/L) Siçanlarda 30 dakikalik IV asi veya Oral Uygulamadan Sonra Bilesigin (5) Plazmaya Karsi Süre Profili ki 0 I PO Uygulama 50mg/kg 0 5 1 1,5 2 2 5 Süre (Saat) Konsa ntrasyon (mg/ L) h“ i Bilesik (5) 50 mpk IV, Ölçülmüs ü _i`m_ Bilesik (5) 50 mpk IV, Model Fit 0 5 10 1 5 Bir Ön Ilaç Olarak IV asisindan veya Oral Uygulamadan 30 Dakika Sonra Bilesigin (5) Plazmaya Karsi Süre Profili Kiyaslamasi * Â Bilesik (5) 50 mpk PO (Ön Ilaç Bilesigi (62)) Ölçülmüs Süre (Saat) Bilesik (5) 50 mpk PO (Ön Ilaç Bilesigi (62)) model Fit 4000 - 2000 - Konum (2 teta) - DSC ve TGA Yerlesimi - 123.84“C Jl 10:› | TGA deneyinden 156.08“0 l çikan gazin IR -5 analizi vasitasiyla | suyla iliskili agirlik Üst çikis Sicaklik (cc) Evrensel V4.5A TA Instruments

Claims (2)

  1. ISTEMLER Bir bilesik olup, Formül (l),in yapisina sahiptir: veya bunun farmasötik olarak kabul edilebilir tuzu, burada: Y, bir C2-4 alkilen veya C2-4 alkenilen baglayicidir; galkinilR”, -karbosiklil-R”, -CH(OH)C1-9alkilR9, -CH(OH)C2.9a1kenilR9,-CH(OH)C2- galkinilRg, -CH(OH)karbosiklil-R9, -C(=O)R9, -C(=O)Ci-9alkilR°, -C(=O)C2-9alkenilR°,- C(=O)C2-9alkinilR9, -C(=O)C2-9karbosiklil-Rg, -C(=O)NR9R'0, -N(R9)C(=O)R9, - heteroaril, karbosiklil, ve heterosiklildcn olusan gruptan seçilmektedir; RÖ H9dir; R7 H,dir; R8 H°dir; galkinilR”, -karbosiklil-R”, aril, heteroaril, karbosiklil, ve heterosiklilden olusan gruptan her bir R10 H, -C1-9alkil, -OR9, -CH(=NH), -C(=O)OR9, aril, heteroaril, karbosiklil, ve heterosiklilden olusan gruptan bagimsiz olarak seçilmektedir; her bir RIl aril, heteroaril, karbosiklil, ve heterosiklil'den olusan gruptan bagimsiz olarak seçilmektedir; CON(R9)OH, -SO3H, -SOzN(R9)OH, -CONHNHSO2R9, -COHNSOzR9 olusan gruptan seçilmektedir ve karboksilik asit izoster 5 ila 7 üyeli karbosikl veya heterosiklden seçilmektedir, burada 5-7 üyeli karbosikl veya heterosikl asagidakilerden olusan gruptan seçilmektedir: H02C i-is Ni-i O-N S“N I-IN o _ ve burada 5 ila 7 üyeli karbosikl veya heterosikl halka yapisinin herhangi bir atomu R9 ile bir veya birden fazla konumda istege bagli olarak ikamelidir; RH, H, R”, -C(R'3)2OC(O)C1-9alkil, -C(Rl3)2OC(O)R”, -C(Rl3)2OC(O)OCi-9alkil ve - 10 C(Rl3)2OC(O)OR”,den olusan gruptan seçilmektedir; C(Rl3)2OC(O)OCi-9alkil ve -C(R13)2OC(O)OR1”den olusan gruptan seçilmektedir; her bir R13 H ve Ci-4alkilden olusan gruptan bagimsiz olarak seçilmektedir; ve 15 burada her bir Ci.9alkil, C2.9alkenil, ve C2.9alkinil halojen, hidroksil, asiloksi, amino, amido, siyano, nitro, guanidino, amidino, merkapto, karboksi, sülfoniloksi, karbonil, benziloksi, aril, heteroaril, karbosiklil, heterosiklil ile bagimsiz bir sekilde istege bagli olarak ikamelidir; burada her bir aril ve heteroaril amino, siyano, hidroksil, C1-9alkil, haloalkil, alkoksi, nitro, halo, merkapto, karboksi, karbonil, benziloksi, aril, veya heteroaril ile bagimsiz bir sekilde 20 istege bagli olarak ikamelidir; burada her bir karbosiklil ve heterosiklil halojen, alkoksi, asiloksi, amino, amido, siyano, nitro, hidroksil, merkapto, karboksi, karbonil, benziloksi, aril, heteroaril ile bagimsiz bir sekilde istege bagli olarak ikamelidir.
  2. 2. Istem l 'e göre bilesik olup, Formül (ll)”nin yapisina sahiptir: 5 veya bunun farmasötik olarak kabul edilebilir tuzu, burada: kesikli ve düz çizginin sadece n 1 oldugunda bir çift bag olabilmesi kosuluyla bir kesik ve düz çizgi ile temsil edilen bag, bir tek bag ve çift bagdan olusan gruptan seçilen bir bagi temsil etmektedir; 10 R2 ve R4 Hadir; R3 ve R5 H'dir, bir kesik ve düz çizgi ile temsil edilen bag bir çift bag oldugu takdirde, R3 ve R5 mevcut olmamamasi kosuluyla; ve n bagimsiz olarak sifir veya 1 ila 2 arasinda bir tamsayidir. 15 3. Istem ?ye göre bilesik olup, Formül (lla)”da gösterilen tanimlanmis 3,6-sis-stere0kimyaya sahiptir: 20 veya bunun farmasötik olarak kabul edilebilir tuzu. Istem 2”ye göre bilesik olup, Formül (Ilb)'de gösterilen tanimlanmis 3,6-trans- stereokimyaya sahiptir: veya bunun farmasötik olarak kabul edilebilir tuzu. Istemler 2 ila 4°ten herhangi birine göre bilesik olup, burada: galkinilR”, -CH(OH)C1-9alkilR9, -CH(OH)C2-9alkenilR°, -CH(OH)C2.9alkinilR9, - heterosiklilden olusan gruptan seçilmektedir; galkinilR”, aril, heteroaril, -(CH2)0-3karbosiklil, ve heterosiklilden olusan gruptan her bir RiO H, -Ci-9alkil, -OR9, -CH(=NH), aril, heteroaril, karbosiklil, ve heterosiklilden olusan gruptan bagimsiz olarak seçilmektedir; ve X -COzH, -P(O)(OROH, seçilmektedir ve karboksilik asit izoster ise bir 5 ila 7 üyeli karbosikl veya heterosiklden seçilmektedir, burada 5 ila 7 üyeli karbosikl veya heterosikl asagidakilerden olusan gruptan seçilmektedir: H02C HS ve burada 5 ila 7 üyeli karbosikl veya heterosikl halka yapisinin herhangi bir atomu R9 ile 5 bir veya birden fazla konumda istege bagli olarak ikamelidir. 6. n”nin 1 oldugu, Istemler 2 ila 4°ten herhangi birine göre bilesik. 7. Istem 'nin yapisina sahiptir: R3 R(i R5 R3 R4 R5 veya bunlarin farmasötik olarak kabul edilebilir bir tuzuna sahiptir, burada: 15 bir kesik ve düz çizgi ile temsil edilen bag, bir tek bagdan ve bir çift bagdan olusan gruptan seçilen bir bagi temsil etmektedir; her bir R2 ve R4, H5dir; her bir R3 ve R5, H”dir; bir kesik ve düz çizgi ile temsil edilen bag bir çift bag oldugu takdirde, R3 ve R5 mevcut olmamamasi kosuluyla. 8. Istem 7”ye göre bilesik olup, Formül (“de gösterilen 3,7-sis-stereokiinyaya 5 sahiptir: veya bunun farmasötik olarak kabul edilebilir bir tuzu.9. Istem 7°ye göre bilesik olup, Formül (IIIe ve IIIf)°de gösterilen 3,7-sis-stere0kimyaya sahiptir: veya bunun farmasötik olarak kabul edilebilir bir tuzu. 10. Istem lae göre bilesik olup, formül (IVa, IVb veya IVC)'nin yapisina sahiptir: veya bunun farmasötik olarak kabul edilebilir bir tuzu, burada: 5 bir kesik ve düz çizgi ile temsil edilen bag, tek bir bagdan ve bir çift bagdan olusan gruptan seçilen bir bagi temsil etmektedir; her bir R2 ve her R4, Hldir; her bir R3 ve her bir R5, H'dir; bir kesik ve düz çizgi ile temsil edilen bag, bir çift bag oldugu takdirde, bu baga baglanan karbon atomlara birlestirilen R3 ve R5”in mevcut 10 olmamasi kosuluyla. ll. Istem 10`a göre bilesik olup, formül (IVd, IVe ve IVffde gösterilen 3,8-sis-stereokimyaya sahiptir: veya bunun farmasötik olarak kabul edilebilir bir tuzu. 12. Istem 10°a göre bilesik olup, formül (IVg, IVh ve IVi)°de stereokimyaya: gösterilen 3,8-trans- veya bunun farmasötik olarak kabul edilebilir bir tuzuna sahiptir. 37986.01 Bir kesik ve düz çizgi ile temsil edilen bagin tek bir bag oldugu, Istemler 2 ila 127den herhangi birine göre bilesik. Bir kesik ve düz çizgi ile temsil edilen bagin bir çift bag oldugu, Isteinler 2 ila 12,den herhangi birine göre bilesik. R“in, -NHC(:O)C1.9alkilRll oldugu, Istemler 1 ila l4”den herhangi birine göre bilesik. Rl 1 ,in aril veya heteroari'l oldugu, Istem 15”e göre bilesik. Rlllin, tien-2-il oldugu, Istem lölya göre bilesik. Rhin, -NHC(=O)C(=NOR9)R9, oldugu, R93°un, C1-9alkil, aril, heteroaril, karbosiklil ve heterosiklilden olusan gruptan seçildigi, Istemler 1 ila 17°den herhangi birine göre bilesik. X°in, -COzH oldugu, Istemler 1 ila 18aden herhangi birine göre bilesik. X”in, bir karboksilik asit izoster oldugu, Istemler 1 ila 18”den herhangi birine göre bilesik. Istem 1”e göre bilesik olup, asagidakilerden olusan gruptan seçilen bir yapiya sahiptir: Istem l'e göre bilesik olup, asagidaki bir yapiya sahiptir: veya bunun farmasötik olarak kabul edilebilir bir tuzu. Istemler 1 ila 22iden herhangi birine göre bir bilesigin terapötik olarak etkili bir miktarini içeren bir farmasötik bilesim ve farmasötik olarak kabul edilebilir bir eksipiyan. Ayrica bir ek ilaci içeren, Istem 23,e göre bilesim. Ek ilacin, bir antibakteriyel madde, antifungal inadde, bir antiviral madde, bir anti- inflainatuvar madde veya bir anti-alerjik madde arasindan seçildigi, Istem 24'e göre bilesim. . Ek ilacin, bir ß-laktam antibakteriyel madde oldugu, Istem 25,e göre bilesim. .ß-laktamin, Amoksisilin, Amfisilin, Pivampisilin, Hetasillin, Bakampisilin, Metamfisilin, Talamfisilin, Episilin, Karbenisilin, Karindasilin, Ticarsillin, Temosilin, Azlosilin, Piperasillin, Mezlosillin, Mecillinam, Piversilinamin, Sülbenisilin, Benzilpenisilin (G), Klometosilin, Benzatin benzilpenisilin, Prokain benzilpenisilin, Azidosilin, Penamesilin, Fenoksimetilpenisilin (V), Propisilin, Benzatin fenoksimetilpenisilin, Fenetilin, Kloksasilin, Dikloksasilin, Flukloksacilin, Oksasilin, Metisilin, Nafsilin, Faropenem, Biapenem, Doripenem, Ertapenem, Imipenem, Meropenem, Panipenem, Tomopenem, Razupenem, Sefazolin, Sefasetril, Sefadroksil, Sefaleksin, Sefaloglisin, Sefalonium, Sefaloridin, Sefazaflur, Sefradin, Sefatrizin, Kefazedon, Sefazailur, Sefradine, Sefroksadin, Sefositol, Sefaklor, Sefamandol, Sefminoks, Sefonisid, Sefranit, Sefotiam, Sefprozil, Sefbuperazon, Sefuroksim, Sefuzonam, Sefoksitin, Sefotetan, Sefmetazole, Lorakarbef, Sefiksim, Seftazidim, Seftriakson, Sefasen, Sefeyoksim, Sefdinir, Sefditoren, Seftaksim, Sefmenoksim, Sefodizim, Sefoperazon, Seftaksim, Sefpimizol, Sefpiramit, Sefpodoksim, Sefisodin, Sefteram, Seftibuten, Seftiolene, Seftizoksim, Flomoksef, Latamoksef, Sefepim, Sefozopran, Sefim Setkuinom, Seftobiprol, 333442 arasindan seçildigi, Istem 26,ya göre bilesim. ß-laktamin, Seftazidim, Biapenem, Doripenem, Ertapenem, lmipenem, Meropenem veya Panipenem arasindan seçildigi, Istem 27,ye göre bilesim. seçildigi, Istem 27iye göre bilesim. Istem 29”a göre bilesim olup, burada: ß-laktam, Tigemonamdir; bilesim, oral uygulama için uygundur; X, -COngdin ve C(Rl3)2OC(O)OCi-9alkil ve -C(Rl3)2OC(O)OR1“den olusan bir gruptan seçilmektedir. Bir süjede bir bakteriyel enfeksiyonun tedavisine veya önlenmesine yönelik bir ilacin preparasyonunda, Istemler 1 ila 22,den herhangi birine göre bir bilesigin kullanimi. Ek bir ilaç ile kombinasyon halinde kullanima yönelik, Istem 31,6 göre kullanim. Ek ilacin, bir antibakteriyel madde, antifungal madde, bir antiviral madde, bir anti- inflamatuvar madde veya bir anti-alerjik madde arasindan seçildigi, Istem 32”ye göre kullanim. Ek ilacin, bir ß-laktam antibakteriyel maddeyi içerdigi, Istem 32sye göre kullanim. ß-laktamin Amoksisilin, Amfisilin, Pivampisilin, Hetasillin, Bakampisilin, Metamfisilin, Talamfisilin, Episilin, Karbenisilin, Karindasilin, Ticarsillin, Temosilin, Azlosilin, Piperasillin, Mezlosillin, Mecillinam, Piversilinamin, Sülbenisilin, Benzilpenisilin (G), Klometosilin, Benzatin benzilpenisilin, Prokain benzilpenisilin, Azidosilin, Penamesilin, Fenoksimetilpenisilin (V), Propisilin, Benzatin fenoksimetilpenisilin, Fenetilin, Kloksasilin, Dikloksasilin, Flukloksacilin, Oksasilin, Metisilin, Nafsilin, Faropenem, Biapenem, Doripenem, Ertapenem, lmipenem, Meropenem, Panipenem, Tomopenem, Razupenem, Sefazolin, Sefasetril, Sefadroksil, Sefaleksin, Sefaloglisin, Sefalonium, Sefaloridin, Sefazaflur, Sefradin, Sefatrizin, Kefazedon, Sefazaflur, Sefradine, Sefroksadin, Sefositol, Sefaklor, Sefamandol, Sefminoks, Sefonisid, Sefranit, Sefotiam, Sefprozil, Sefbuperazon, Sefuroksim, Sefuzonam, Sefoksitin, Sefotetan, Sefmetazole, Lorakarbef, Sefiksim, Seftazidim, Seftriakson, Sefasen, Sefeyoksim, Sefdinir, Sefditoren, Seftaksim, Sefmenoksim, Sefodizim, Sefoperazon, Seftaksim, Sefpimizol, Sefpiramit, Sefpodoksim, Sefisodin, Sefteram, Seftibuten, Seftiolene, Seftizoksim, Flomoksef, Latamoxef, Sefepim, Sefozopran, Sefim Sefkuinom, Seftobiprol, Seftarolin, CXA-IOI, RWJ-54428, ME1036, göre kullanim. ß-laktamin Seftazidim, Biapenem, Doripenem, Ertapenem, lmipenem, Meropenem veya Panipenem arasindan seçildigi, Istem 34,e göre kullanim. seçildigi, Istem 34”e göre kullanim. Süjenin bir memeli oldugu, Istemler 31 ila 377den herhangi birine göre kullanim. Memelinin insan oldugu, Istem 387e göre kullanim. Enfeksiyonun Pseudomonas aerugi'nosa, Pseudomonas ßuorescens, Pseudomonas acidovorans, Pseudomonas alcaligenes, Pseudomonas putida, Stenotrophomonas maltophi'lia, Burkholderi'a cepacz'a, Aemmonas hidrophi'lia, Escherichz'a call', Citrobacter freundi'i, Salmonella typhimurium, Salmonella typhz', Salmonella paraîyphi, Salmonella enteritidis, Shigella dysenteriae, Shi'g-ella flexneri, Shigella sonnei, Enterobacter cloacae› Enterobacter aerogenes, Klebsiella pneumonz'ae, Klebsiella oksi'toca, Serrati'a marcescens, Francisella tularensis, Morganella morganii', Proteus mirabili's, Proteus vulgari's, Prov- idenci'a alcalifêiciens, Providencia rettgeri', Providencia stuartii', Acinetobacter baumannii, Acinetobacter calcoaceticus, Acinetobacter haemolyticus, Yersim'a enterocolitica, Yersinia pesti's, Yersim'a pseudotuberculosi's, Yersinia intermedi'a, Bordetella pertussis, Bordetella parapertussi's, Bordetella bronchi'septica, Haemophi'lus influenza& Haemophilus parainfluenzae, Haemophilus haemolyticus, Haemophilus parahaemolyticus, Haemophilus ducreyi', Pas-Ieurella multocida, Pasteurella haemolytica, Branhamella catarrhalis, Heli'cobacter pi'lori', Campilobacter fetus, Campilobacter jejuni', Campi'lobacter coli, Borrelia burgdoiferi', Vibri'o cholerae, Vibrio parahaemolyticus, Legionella pneumophila, Li'steria monocytogenes, Neisseria gonorrhoeae, Nei'sseri'a meningitidi's, Kingella, Moraxella, Gard-nerella vaginali's, Bacteroi'desjragi'li's, Bacteroi'des distasoni's, Bacteroides 3452/1 homology group, Bacteroides vulgatus, Bacteroi'des ovalus, Bacteroides thetaiotaomicron, Bacteroides uniformis, Bacteroides eggerthi'i', Bacteroides splanchnicus, Clostri'di'um dgf/îci'le, Mycobacteri'um tuberculosis, Mycobacterium avium, Mycobacterium intra-cellulare, Mycobacteri'um leprae, Corynebacterium diphtheriae, Corynebacterium ulcerans, Streptococcus pneumoni'ae, Slreptococcus agalactiae, Streptococcus pyogenes, Enterococcus faecalz's, Enterococcus faecium, Sta-pilococcus aureus, Stapilococcus epidermidi's, Stapilococcus saprophyticus, Stapi'lococcus intermedz'us, Sta-pi'lococcus hyicus subsp. hyi'cus, Stapi'lococcus haemolyticus, Stapi'lococcus hominis, veya Stapi'lococcus sac- charolyticusden seçilen bir bakteri içerdigi, Istemler 31 ila 39°dan herhangi birine göre kullanim olup. Enfeksiyonun Pseudomonas aeruginosa, Pseudomonas fluorescens, Stenotrophomonas maltophilia, Escherichia call`, Citrobacterßeundi'i', Salmonella typhimurium, Salmonella typhi, Salmonella paratyphi, Salmonella enterz'tz'dis, Shigella dysenteriae, Shi'gella flexneri', Shi'gella sonnei, Enterobacter cloacae, Enterobacter aerogenes, Klebsi'ella pneumoniae, Klebsiella oksitoca, Serratia marcescens, Acinetobacter calcoaceti'cus, Aci'netobacter haemolyticus, Yersini'a enterocoli'ti'ca, Yersini'a pestis, Yersi'ni'a pseudotuberciiIOSISi Yersim'a intermedi'a, Haemophilus influenza& Haemophilus parainfluenzae, Haemo-phi'lus haemolyticus, Haemophi'lus parahaemolyticus, Helicobacter pilori, Campilobacter fetus, Campi'lobacter jel/`um', Campilobacler coli, Vibrio cholerae, Vibrio parahaemolyticus, Legi'onella pneiimophi'la, Listeri'a monocytogenes, Neisseria gonorrhoeae, Neisseri'a mem'ngi'ti'di's, Moraxella, Bacteroides fragi'lis, Bacteroi'des vulgatus, Bacteroides ovalus, Bacteroi'des thetaiotaomicron, Bacteroi'des uniformi's, Bacteroides eggerthii, veya Bacteroi'des splanchnz'cusden seçilen bir bakteriyi içerdigi, Istemler 31 ila 39`dan herhangi birine göre kullanim. Steril bir kap olup, asagidakileri içermektedir: Istemler 1 ila 22'den herhangi birine göre kati formda bir bilesik; ve kati formda bir antibakteriyel madde. Antibakteriyel maddenin ß-laktam oldugu, Istem 427ye göre kap. ß-laktamin Amoksisilin, Amfisilin, Pivampisilin, Hetasillin, Bakampisilin, Metamfisilin, Talamfisilin, Episilin, Karbenisilin, Karindasilin, Ticarsillin, Temosilin, Azlosilin, Piperasillin, Mezlosillin, Mecillinam, Piversilinamin, Sülbenisilin, Benzilpenisilin (G), Klometosilin, Benzatin benzilpenisilin, Prokain benzilpenisilin, Azidosilin, Penamesilin, Fenoksimetilpenisilin (V), Propisilin, Benzatin fenoksimetilpenisilin, Fenetilin, Kloksasilin, Dikloksasilin, Flukloksacilin, Oksasilin, Metisilin, Nafsilin, Faropenem, Biapenem, Doripenem, Ertapenem, Imipenem, Meropenem, Panipenem, Tomopenem, Razupenem, Sefazolin, Sefasetril, Sefadroksil, Sefaleksin, Sefaloglisin, Sefalonium, Sefaloridin, Sefazaflur, Sefradin, Sefatrizin, Kefazedon, Sefazaflur, Sefradine, Sefroksadin, Sefositol, Sefaklor, Sefamandol, Sefminoks, Sefonisid, Sefranit, Sefotiam, Sefprozil, Sefbuperazon, Sefuroksim, Sefîizonam, Sefoksitin, Sefotetan, Sefmetazole, Lorakarbef, Sefiksim, Seftazidim, Seftriakson, Sefasen, Sefeyoksim, Sefdinir, Sefditoren, Seftaksim, Sefmenoksim, Sefodizim, Sefoperazon, Seftaksim, Sefpimizol, Sefpiramit, Sefpodoksim, Sefisodin, Sefteram, Seftibuten, Seftiolene, Seftizoksim, Flomoksef, Latamoxef, Sefepim, Sefozopran, Sefim Sefkuinom, Seftobiprol, Seftarolin, CXA-lOl, RWJ-54428, ME1036, BAL30072, BALl9764, Seftioûir, Sefkuinom, Sefovesin, Aztreonam, Tigemonam, göre kap. ß-laktamin Seftazidim, Biapenem, Tomopenem, Doripenem, Ertapenem, Imipenem, Meropenem veya Panipenem arasindan seçildigi, Istem 437e göre kap. ß-laktamin Aztreonam, Tigemonam, BAL30072, BALl9764 veya Carumonam seçildigi, Istem 43'e göre kap. Bilesigin ve antibakteriyel maddenin karistirildigi, Istemler 42 ila 467dan herhangi birine göre kap. Bilesigin ve antibakteriyel maddenin karistirilmadigi, Istemler 42 ila 46,dan herhangi birine göre kap. Bilesigin, kristalin formda oldugu; ve istege bagli olarak antibakteriyel maddenin, kristalin formda oldugu, Istemler 42 ila 48Lden herhangi birine göre kap. Bilesigin ve antibakteriyel maddenin liyofiller oldugu, Istemler 42 ila 48`den herhangi birine göre kap. araliginda veya daha da tercihen 1:1 oldugu, Istemler 42 ila 50,den herhangi birine göre kap. Ayrica bir pH düzenleyici içeren, Istemler 42 ila 5 1 ,den herhangi birine göre kap. pH düzenleyicinin, NaOH ve sitrik asitten olusan gruptan seçildigi, Istem 52°ye göre kap. Farmasötik olarak kabul edilebilir bir seyreltici kullanilarak Istem 44`e göre steril kabin içeriklerinin sulandirilmasini içeren, uygulama için farmasötik bir bilesimin preparasyonuna yönelik bir yöntem. Seyrelticinin, bir tuz çözeltisinden ve bir dekstroz çözeltisinden olusan gruptan seçildigi, Istem 54”e göre yöntem. Istem 27”ye göre bilesim olup, burada ß-laktam, Meropenemdir ve bilesik asagidaki sekildedir: veya bunun fannasötik olarak kabul edilebilir bir tuzu. 57. Istem 35°e göre kullanim olup, burada ß-laktam, Meropenemdir ve bilesik asagidaki sekildedir: veya bunun farmasötik olarak kabul edilebilir bir tuzu. 58. Istem 44,e göre kap olup, burada ß-laktam, Meropenemdir ve bilesik asagidaki sekildedir: veya bunun farmasötik olarak kabul edilebilir bir tuzu.
TR2018/15323T 2010-08-10 2011-08-08 Siklik boronik asit ester türevleri ve bunların terapötik kullanımları. TR201815323T4 (tr)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US48865511P 2010-08-10 2010-08-10
US37229610P 2010-08-10 2010-08-10

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201815323T4 true TR201815323T4 (tr) 2018-11-21

Family

ID=67070474

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/15323T TR201815323T4 (tr) 2010-08-10 2011-08-08 Siklik boronik asit ester türevleri ve bunların terapötik kullanımları.

Country Status (1)

Country Link
TR (1) TR201815323T4 (tr)

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP7227282B2 (ja) 環状ボロン酸エステル誘導体およびその治療的使用
TR201815323T4 (tr) Siklik boronik asit ester türevleri ve bunların terapötik kullanımları.