TR201811784T4 - Ortak bir iletişim şebekesine bağlanmış sınırlı sayıda iletişim partneri arasındaki veri iletişimine yönelik yöntem. - Google Patents

Ortak bir iletişim şebekesine bağlanmış sınırlı sayıda iletişim partneri arasındaki veri iletişimine yönelik yöntem. Download PDF

Info

Publication number
TR201811784T4
TR201811784T4 TR2018/11784T TR201811784T TR201811784T4 TR 201811784 T4 TR201811784 T4 TR 201811784T4 TR 2018/11784 T TR2018/11784 T TR 2018/11784T TR 201811784 T TR201811784 T TR 201811784T TR 201811784 T4 TR201811784 T4 TR 201811784T4
Authority
TR
Turkey
Prior art keywords
communication
partner
partners
time
communication partner
Prior art date
Application number
TR2018/11784T
Other languages
English (en)
Inventor
Rössler Michael
Jawad Ahmed Fischer Florian
Original Assignee
Piller Group Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Piller Group Gmbh filed Critical Piller Group Gmbh
Publication of TR201811784T4 publication Critical patent/TR201811784T4/tr

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04LTRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
    • H04L12/00Data switching networks
    • H04L12/28Data switching networks characterised by path configuration, e.g. LAN [Local Area Networks] or WAN [Wide Area Networks]
    • H04L12/42Loop networks
    • H04L12/427Loop networks with decentralised control
    • H04L12/433Loop networks with decentralised control with asynchronous transmission, e.g. token ring, register insertion
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04LTRANSMISSION OF DIGITAL INFORMATION, e.g. TELEGRAPHIC COMMUNICATION
    • H04L12/00Data switching networks
    • H04L12/28Data switching networks characterised by path configuration, e.g. LAN [Local Area Networks] or WAN [Wide Area Networks]
    • H04L12/42Loop networks
    • H04L12/422Synchronisation for ring networks

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Synchronisation In Digital Transmission Systems (AREA)
  • Data Exchanges In Wide-Area Networks (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Abstract

Ortak bir iletişim şebekesine (4) bağlanmış sınırlı sayıdaki iletişim partnerleri (I ve II) arasındaki veri iletişimi için, kendini devamlı olarak tekrar eden, sayıları en az, iletişim partnerlerinin (I, II) sınırlı sayısı kadar olan sabit bir süre dilimi (14, 15) dizisine sahip bir iletişim döngüsü bütün iletişim partnerleri (I ve II) için tanımlanır. Her bir iletişim partnerinde (I, II), güncel olarak iletişim şebekesi (4) üzerinden iletişim kuran iletişim partnerlerinin (I, II), her bir iletişim partnerinde (I, II) aynı şekilde düzenlenen bir listesi bulunur. İletişim döngüsünün (13) her tekrarında, listedeki birinci iletişim partneri (I) birinci süre diliminde (14), bir veri paketini (32) iletişim şebekesi (4) üzerinden gönderir ve diğer iletişim partnerleri (II) listedeki sıralamalarına göre birbirini takip eden süre diliminde (15) bir veri paketini (33) iletişim şebekesi (4) üzerinden gönderir. Birinci iletişim partnerinden (I) gelen bu gecikme iletisi, birinci iletişim partnerinin (I), ilgili diğer iletişim partnerinin (II) veri paketini (33) gönderdiği süre diliminin (15) başlangıcı ve birinci iletişim partnerinde (I) ilgili diğer iletişim partneri (II) veri paketinin (33) girişi arasında bir zaman farkı (TDiff) ve bir birinci iletişim partnerinin (I) iç veri süresini (TLI) içerir. (Şekil 1)

Description

TEKNIK ALANI Bulus, ortak bir iletisim sebekesine baglanmis sinirli sayida iletisim partneri arasindaki veri iletisimine yönelik bir yöntem ile ilgilidir.
Iletisim özellikle, örnegin kesintisiz elektrik kaynagina yönelik bir tesiste, tesisin farkli parçalarinin isletme parametrelerinin gerçek zaman edinimini ve tesisin diger bütün parçalarinda ilgili ölçüm degerlerinin zamaninda tespitini TEKNIGIN MEVCUT DURUMU Bir iletisim sebekesi içerisinde senkronize edilmis iletisime yönelik, bagimsiz Istenil'in'üst kavraminin özelliklerine sahip olan bir yöntem, Profinet IO RT CLASS 3 olarak bilinmektedir; bkz. www.feldbusse.de/Profinet/RT-Kommunikation.shtml. Veri paketlerinin münferit iletisim partnerinden gönderilmesi, tesis mühendisliginde belirlenmis bir siraya göre gerçeklesir.
Veri aktarimi IRT islevselligi olarak da anilir; burada IRT'nin anlami Isochronous Real-Time veya izokron gerçek zamandir.
Burada söz konusu, her bir iletisinipartnerine her bir iletisim döngüsünde,yalnizcakendiveripaketinigönderdigixKauygunbir sekilde diger bütün iletisim partnerlerinin yalnizca bu iletisim partnerinin veri paketini aldigi belirli bir süre dilimi atanan bir süre dilimi yöntemidir. Veri paketlerinin her biri gönderme islemini yapan her iletisim partnerinin MAC adresini içerir; burada MAC Media-Access-Control (ortanierisim kontrolü) adresi, yani ilgili iletisim partnerinin standartlastirilmis bireysel cihaz tanimasidir. Münferit iletisinipartnerlerinin gerekli senkronizasyonu Precision Time Protocol (PTP) protokolüne göre gerçeklesir.
PTP, birçok cihazin iletisim sebekesindeki saat ayarlamasinin senkronizasyonuna etki eden bir sebeke protokolüdür. Ayrica iletisimsebekesininbirnmsteri,saatindenbagimlibirimlerine senkronizasyon mesajlari iletmektedir. Senkronizasyon mesajlarinin alim zamani, saatlerinin zamanlarinin bagimli birimlerini belirlemektedir. Bagimli birimler ayrica mastere, masterlara kendi saatine göre zamaninda alimi gecikme mesaj talebi olarak bagimli birimlere geri gönderilen gecikme mesaj talepleri gönderir. Bu dört farkli zaman çizgisinin farklarindan her bir bagimli birim için bir “masterdan bagimli birime gecikme” ve bir “bagimli birimden mastere gecikme” belirlenir. Bu degerlerde, masterin ve ilgili bagimli birimin saatlerinin zamanlari arasinda fark ve zit göstergeler ile veri süresi elde edilir. Her iki büyüklügün ortalama degeri böylece, bagimli birimin saatinin zamaninin masterin saatinin zamani karsisinda yöneltilmis ofsetini vermektedir. Bagimli birim bu ofseti, saatini masterin saati ile senkronize etmek için kullanir.
PTP, senkronizasyona ulasmak için master ve bagimli birim arasindaki farkli mesajlarin degisimini talep etmektedir. Buna dayanan Profinet IO RT_CLASS_3 protokolü, sabitlenmis masterin araliksiz nevcudiyetine baglidir. Su ana kadarki nasterin aksakliginda yeni bir masterin sabitlenmesi, kalan iletisim partnerleri.arasindaki.veri iletisimini durduran, zaman isteyen ilave rutinler gerektirir.
Ortak bir iletisim sebekesi arasina baglanmis iletisim partnerleri arasindaki veri iletisimine yönelik bir Time-Triggered Protocol Class C (zaman tetiklemeli protokol), kisaca TTP/C, ayni sekilde zaman güdümlü çalisir. Burada saatler, yani münferit iletisim partnerlerinin zaman uzunlugu sinyal vericisi, veri paketlerinin reel ulasmasi ve veri paketlerinin beklenen ulasmasi arasindaki farkin bir ortalama degerinin olusturulmasi ile senkronize edilir. Beklenen ulasma süreleri önsel olarak bir listede, Mesage Descriptor List'te (ileti açiklayici listede) belirlenir. Bu liste nedeniyle, göndermesinin ne zaman serbest. oldugu ve ne zaman almasi gerektigi her iletisim partneri tarafindan bilinmektedir. arahat aginda, özellikle bir motorlu tasit arahat aginda zaman senkronizasyonuna.yönelik, her bir dügümün.ag içerisinde, dügüm tarafindan bilinen bir gönderme saati çerçevesine atandigi ve bagli dügümler için gönderme saati çerçevesinin belirli bir yekün miktarinin bulundugu, burada bir zaman bildiricisinin arahat agina bir referans araortami süresi gönderdigi, burada bir dügümün, gönderilen referans araortami süresi, bir döngünün süresi ve referans araortami süresinin belirlendigi gönderme saati çerçevesi vasitasiyla güncel bir araortami süresini belirledigi bir yöntem ortaya koymaktadir.
BULU UN AMACI bulusun temelinde yatan amaç, ortak bir iletisim sebekesine baglanmis sinirli sayida iletisim partneri arasindaki veri iletisimine yönelik, münferit iletisianartnerlerinin.basit ve daind.bir senkronizasyonunun gerçeklestigi ve böylece, o zamana kadar senkronizasyon için master olan iletisim.partnerinin bir aksamasi karsisinda dayanikli olan ve aksama durumunda hizli degisimini saglayan bir yöntem ortaya koymaktir- BULUSUN AMACINA ULASMASI Bulusun amacina, bagimsiz Istem l'in özelliklerine sahip bir yöntem ile ulasilir. Bagli istemler, bulusa uygun yöntemin tercih edilen uygulamalarini tanimlamaktadir.
BULusUN TARIFI Ortak bir iletisim sebekesine baglanmis sinirli sayidaki iletisim partneri arasindaki veri iletisimine yönelik bir bulusa uygun yöntemde kendini sürekli olarak tekrarlayan, sayilari en azindan iletisim partnerlerinin sinirli sayisi kadar olan saglani süre dilimleri dizisine sahip olan bir iletisim döngüsü bütün iletisim partnerleri için tanimlanir.
Iletisim döngüsünün tanimi böylece bütün iletisim partnerlerinde bulunur. Iletisim döngüsünde birbirine takip eden süre dilimleri tipik bir sekilde ayni uzunluktadir. Özellikle iletisim döngüsü toplamda, iletisim partnerlerinin sinirli sayisi ile ayni sayida olan, dogrudan birbirini takip eden ayni uzunluktaki süre dilimlerinden olusabilir.
Bulusauygunyöntemwaherbiriletisimpartnerinde,güncelolarak iletisim sebekesi üzerinden iletisim halinde olan iletisim partnerlerinin.bir listesi sunulur. Güncel bir sekilde iletisim sebekesi üzerinden iletisim halinde olan iletisim partnerlerine, ortak iletisim sebekesine bagli olan ve zorunlu olmasa da her iletisim döngüsünde iletisim sebekesi üzerinden iletisim halinde olan, böylece diger iletisim partnerlerinde güncel iletisim partnerleri olarak algilanan iletisim partnerleri dahildir. Bütün iletisim partnerlerine sunulan güncel iletisim partneri listeleri ayni sekilde düzenlenir; liste ayrica listenin olusturuldugu iletisim partnerini de içerir. Münferit iletisim partnerlerindeki güncel iletisim partneri listesi, esit olan, yani bütün iletisim partnerleri içerisinde ayni sekilde, ayni sirada düzenlenmesi nedeniyle Iletisim döngüsünün her tekrarinda listedeki her iletisim partneri, listedeki pozisyonuna göre bir veri paketini iletisim sebekesi üzerinden gönderir- Yani, listedeki birinci iletisim partneri birinci süre diliminde veri paketini iletisinisebekesi üzerinden gönderir ve diger iletisim partnerleri, veri paketlerini listedeki düzenlemeye göre takip eden bir süre diliminde iletisin1sebekesi üzerinden gönderiru Böylece her bir iletisim partneri için, veri paketini hangi zaman diliminde gönderecegi ve farkli bir zaman diliminde hangi iletisim partnerinin veri paketini alacagi bellidir. Güncel olarak iletisim sebekesi üzerinden iletisim kuran iletisim partneri sayisi sinirli iletisim partneri sayisindan küçükse süre dilimleri, iletisim döngüsünün sonunda kullanilmamis olarak kalabilir. Bulusa uygun yöntemde kendini sürekli olarak tekrarlayan iletisim döngüsünün tanimina deginen iletisim partnerlerinin sinirli sayisi, güncel olarak iletisinisebekesi üzerinden.iletisinikuran›iletisin1partnerininInaksimunibeklenen sayisina kullanilmamis süre dilimi sayisinin küçük kalmasi amaciyla uymak için esas itibariyle degiskenlik gösterebilir.
Güncel olarak iletisim sebekesi üzerinden iletisim kuran beklenen iletisinipartnerlerinin esit kalan bir sayisinda böyle bir uydurulabilme, kendisiyle bagli olan külfetleri düzelten daha büyük avantajlar ile baglanti içerisindedir.
Münferit iletisim partnerlerini senkronize etmek için bu iletisim› partnerleri, ki bu da örnegin› münferit iletisim partnerlerinde es zamanli veri alimi için önemlidir, listedeki birinci iletisinipartnerinderibir gecikme iletisi alir. Birinci iletisim partnerinden gelen bu gecikme iletisi bulusa uygun olarak, birinci iletisim partnerinin, ilgili diger iletisim partnerinin veri paketini gönderdigi süre diliminin baslangici ve birinci iletisim paketinde ilgili diger iletisim partneri Veri paketinin girisi arasinda bir zaman farki ve bir birinci iletisimpartnerinniiçverisüresiniiçerir.Bugecikmeiletisi bu iki degeri, yani zaman farkini ve birinci iletisim partnerinin iç veri süresini tek degerler veya gecikme olarak hesaplandiginda zaman farkinin ve birinci iletisinipartnerinin iç veri süresinin yarim toplami olarak içerebilir.
Gecikme iletilerinin bu içerikleri her durumda mutlak zamanlar degil zaman farklari ve yalnizca.birinci iletisinipartnerindeki zamanlararasindakifarklardir.Birinciiletishnpartnerininiç veri süresi burada birinci iletisim. partnerinin, birinci iletisim partnerinde sabit deger olarak bulunabilen, birinci iletisinipartnerini güncel oalrak kendisi kapsayabilen veya çok küçük olmasi durumunda önemseyen, yani sifir ile saptanan bir cihaz özelligidir.
Diger iletisim partnerinin veri paketini gönderdigi birinci iletisim paketindeki süre diliminin baslangici, yani birinci iletisinipartnerinin zamanindan sonra, senkronizasyondan önce, diger iletisim partnerinin zamanindan sonra bu süre diliminin baslangici henüz gelmemistir. Bu süre dilimi diger iletisim partnerinde, birinci iletisini partnerinin iç veri süresi boyunca baslar ve birinci iletisim partneri tarafindan gönderilen veri paketine ihtiyaç duyan bir sebeke süresi, diger iletisim partneri tarafindan alinana ve orada iletisim döngüsünü baslatana kadar gecikir. Buna uygun bir sekilde, birinciiletishnpartnerininjrzverisüresinintoplamixmasebeke süresi, birinci iletisinipartnerinde(diger~iletisinipartnerinin veri paketini gönderdigi süre diliminin baslangici ve birinci iletisim partnerinde diger iletisinipartnerinin veri paketinin girisi arasindaki zaman farkina etkisi olmaktadiry Ayni sekilde bu zaman farki üzerinde, diger iletisim partneri ve birinci iletisim partneri arasindaki sebeke süresinin etkisi vardir.
Bununötesinde,bunuveripaketiningönderilmesindehalihazirda denklestirmemis ise diger iletisim partnerinin bir iç veri süresi etki edebilir.
Birinci iletisim partnerinin iç veri süresi ve icabi halinde diger iletisim partnerinin veri süresinden olusan zaman farkindan,zamanfarkiiçerisindeijü,defabulunansebekesüresi ve birinci iletisinipartnerinde iletisim döngüsünün baslangici ve birinci iletisim partnerinin veri paketinin girisi arasindaki kesin gecikme diger iletisim partnerinde belirlenebilir. Bu belirleme böylece, diger iletisim partneri iç veri süresini veri paketinin gönderilmesinde halihazirda denklerse, kolayca birinci iletisim partnerinde de uygulanabilir veya yalnizca ayni sekilde iç veri süresini taniyan diger iletisim partnerinde de gerçeklesebilir.
Diger iletisim partneri, iletisim döngüsünün baslangicini birinci iletisinipartnerinin veri paketinin girisi karsisinda, kendi zamanina göre belirli gecikme çerçevesinde ileri kaydirir. Burada birinci iletisinipartneri veri paketinin.henüz alinmamis bir veri paketine bagli olarak bir ileri kaydirmanin gerçeklesmeyecegi ancak iletisim.döngüsünün sonraki tekrarinin baslangicinin diger iletisim partnerinde, birinci iletisim partnerinin veri paketinin halihazirda gerçeklesmis girisi karsisinda bir iletisinidöngüsü süresi kadar ileri kaydirilmasi anlasilmaktadir. Iletisim döngüsünün diger tekrarlari böylece iletisim döngüsünün tam süresinden sonra baglanir. Bu baglam, diger iletisim partnerinde iletisim döngüsünün gelecek tekrarlarinin bir baslangicinin, diger iletisim partnerinde birinci iletisini partnerinin 'veri paketi girisinden sonra iletisim döngüsünün bir tam sayili artirimi karsisinda gecikme kadar ileri kaydirilmasi seklinde tarif edilebilir.
Bulusa uygun yöntemde, birinci iletisim partnerinin, ilgili diger iletisim paketinin hangi süre diliminde veri paketini gönderdigini ve böylece gönderme ani için belirli bir ölçüyü tanidigini bilmesi tarif edilmektedir. Bu nedenle, diger iletisim partnerinin birinci iletisim partneri ile senkronizasyonu için birinci iletisinipartnerinin, normal veri paketlerinin yaninda diger iletisim partnerlerinin her birine tek bir gecikme iletisi göndermesi yeterlidir. Aksi taktirde iletisinipartnerleri arasinda senkronizasyona yönelik herhangi bir zaman, yani zaman farklari veya yürütme süreleri veya hatta anlar aktarilmaz, ancak yalnizca diger iletisim içeriklerini içeren veri paketleri aktarilir.
Yukarida deginildigi gibi, diger iletisim partnerinin iç veri süresi veri paketinin daha gönderilmesinde diger iletisim partneri tarafindan denklestirilebilir. Böylece zaman farkina etki etmez ve gecikmenin belirlenmesinde dikkate alinmasi gerekmez.
Veri paketinin kendisine atanan süre diliminde gönderilmesinde, diger iletisim partnerinin iç veri süresinin ivedi bir denklestirilmesi, diger iletisim partnerinin veri paketinin gönderilmesinin daha önce gerçeklesmesi ve böylece ilgili süre dilimi içerisinde birinci iletisim partnerinin süresine daha dogru bir sekilde etki etmesi avantajina sahiptir. Birinci iletisim partnerinin iç veri süresinin önce davranan uygun bir dengelemesi bulusa uygun yöntemde buna karsin mantikli degildir, zira bu sekilde, diger iletisim partneri tarafindan belirlenebilen iletisim döngüsü baslangici senkronizasyon noktasi olarak, birinci iletisim partnerinde iletisim döngüsünün esas baslangici karsisindairiveri süresi bakimindan taklit edilir.
Buna.ek<3larak, birinci iletisinipartnerinin iletisinidöngüsünün tam süresinin, birinci iletisim partnerinin veri paketlerinin diger iletisim partnerleri tarafindan alinmasi ile olusan zamansal aralik vasitasiyla belirlenmesi, birinci iletisim partnerinde diger iletisim partneri senkronizasyonunun bir parçasi olabilir.
Bulusa uygun senkronizasyon yalnizca iletisim partnerleri arasindaki iletisimin iletisim sebekesi üzerinden optimize edilmesi için islev görmez ancak ölçüm degerlerinin münferit iletisim partnerleri vasitasiyla mutlak es zamanli olarak belirlenmesini de saglar. Bu durum özellikle, birbiriyle baglasikli olan büyüklüklere sahip olan Ölçüm degerlerinde önemlidir.
Diger iletisim partnerinin birinci iletisim partneri ile olan bulusa uygun senkronizasyonu tekrarlanabilir. Bu tekrarlar arasinda, iletisini partnerlerinin senkronizasyon ile elde edilen senkronize olma durumu diger iletisim partnerlerinde, diger iletisim partnerinde birinci iletisim partnerinin gelecekteki veri paketlerinden en az birinin girisinin gecikmesinin, senkronize edilmis iletisim döngüsünün gelecektekiilgilitekrarininbaslamasindansonraeldeedilmesi Ve bu zamansal gecikmenin yaklasik bir aykiriliginin gecikme tarafindan belirlenmesi vasitasiyla denetlenebilir veya icabi halinde güncellenebilir. Iletisinidöngüsünün sonraki gelecekti tekrarinin baslangici böylece bu aykirilik kadar kaydirilabilir.Busekildeiletishnpartnerlerisürelerininbir sapmasi denklestirilebilir. Birinci iletisim partnerinin iç veri süresinin veya sebeke süresinin bir hareketlenmesi ancak bu sekilde denklestirilemez. Ayrica, saptanan gecikmenin nominal degerinden ayrilmasi durumu taninmaz.
Bu nedenle, diger iletisim partnerinin gecikme iletilerini birinci iletisim partnerinden tekrarli bir sekilde, örnegin tanimlanmis zamansal araliklarla almasi mantiklidir. Gecikme mesaji,yenibirbirinciiletisimpartnerilisteyeyansirsaveya yeni_bir iletisinipartnerinin listeye'yansidig1_her`anda.yeniden alinmalidir. Gecikme iletisi, iletisim sebekesinde veri iletim yollarinin bir degisimine yönelik belirtiler oldugu her seferinde alinabilir. Böyle bir belirti örnegin, birinci iletisim.partnerinin veri paketi girisinin bu girisin beklenen ani karsisinda. gecikmesindeki önemli bir ani ayrilma ile verilmis olabilir.
Bulusa uygun yöntemde birinci iletisim partneri gecikme mesajlarini diger iletisim partnerlerine gönderebilir. Ancak ilgili diger iletisini partneri, gecikme mesajini birinci iletisim partnerinden hedeflenen bir sekilde veri paketlerinden biri ile talep edebilir. Talep edilen bu veri paketinde diger iletisim partneri, talep edilen veri paketini gönderdigi süre diliminibelirtebilir.Birinciiletishnpartnerikmidüzenlemeye bu beyan olmadan da, örnegin kendisine sunulan liste nedeniyle ulasirsa bu durum zorunlu degildir.
Bütün iletisim. partnerlerinin veri paketleri bulusa uygun yöntemde, veri.paketlerini.ilgili gönderici iletisinipartnerine açik bir sekilde atamak için ilgili iletisim partnerinin bir cihaz tanimlamasini içerebilir. Cihaz tanimlamalari, güncel iletisim partnerleri listesini bu cihaz tanimlamalarina göre düzenlemek için de kullanilabilir. Böylece örnegin ilgili iletisim partnerinin cihaz tanimlamasi sayi olarak yorumlanir ve liste bu sayilara göre, artacak veya azalacak sekilde düzenlenir. Burada listenin birinci sirasina yükselen iletisim partneri, üzerinde diger iletisim partnerlerinin bulusa uygun yönteme göre senkronize oldugu iletisim partneridir. Iletisim sebekesinin masterden farkli bir fonksiyonu buna bagli degildir. Iletisim döngülerinin birbirini takip eden belirli bir sayisi için artik herhangi bir veri paketi göndermemesiyle listenebilen bu birinci iletisim partneri listeden düserse, diger iletisim partnerleri listeye yansir ve listede simdiye kadar ikinci olan iletisim partneri yeni birinci iletisim partneri olur. Cihaz tanimlamasi nedeniyle listenin birinci sirasina yükselen bir iletisim partneri eklense bile birinci iletisim partnerinde bir degisim gerçeklesir. Böyle bir degisimden sonra diger iletisim partnerinin birinci iletisim partneri üzerindeki bulusa uygun senkronizasyonu, birinci iletisinipartnerinin diger iletisinipartnerlerine olan gecikme mesajlari temelinde gerçeklesir.
Bu zamana kadar listede birinci olan iletisini partnerinin listeden düsmesi, yeni birinci iletisim partnerine bir senkronizasyon gerçeklestirilene kadar bulusa uygun yöntemde senkronizasyonun bozulmasini sonucunu içermez. Daha önce ulasilan senkronizasyon daha çok, yeni bir senkronizasyon çerçevesinde yeni birinci iletisim partnerinde degistirilene kadar ilgili birinci iletisim partnerinin listeden düsmesinde bile birçok iletisim döngüsünde kalir.
Iletisim partneri listesi, her bir iletisim partnerinde, iletisim sebekesi üzerindeki iletisimin baslangicinda, veri paketleri içerisinde bulunan cihaz tanimlamalari nedeniyle öncelikle olusturulabilir ve daha sonra sürekli olarak güncellenebilir. Burada, veri paketlerinin iletisim sebekesi üzerindenbiriletisiminbaslangicindakontrolsüzbirgönderimi bile, içerisinde bir çok iletisinipartnerinin, bunu hiç olmazsa kendilerinin belirlemesinden ve ayni süre dilimi içerisinde diger iletisim partneri tarafindan alinan veri paketleri vasitasiyla, kendilerinin veya diger iletisini partnerinin sonraki bir süre diliminde göndermeleri gerekip gerekmedigini, ki bu da diger iletisim döngüsünde dikkate alinabilir, tanidiklari veri paketlerini ayni süre dilimi içerisinde göndermeyi denedigi iletisinidöngülerinin sinirli bir sayisina yol açar.
Mevcut bulus, iletisim sebekesinin mimarisinden esas itibariyle bagimsizdir. Böylece söz konusu, yildiz seklindeki bir irtibat sebekesi, çizgi seklindeki bir irtibat sebekesi veya halka seklindeki bir iletisim sebekesi olabilir.
Iletisini partnerleri tarafindan iletilen veri paketlerinin içerikleri döngüsel, yani tekrar iletilecek veriler, örnegin isletme parametreleri ve ölçüm degerleri ve asenkron, yani münferitbirsekildeortayaçikanveriler,örneginsorgularveya hata bildirimleri içerebilir. Bir veri paketinin periyodik verilerin yani sira asenkron veriler içermesine dikkat çekmek için bir flag konulabilir. Birinci iletisinipartnerinden gelen bulusauygungecikmenesajlarivekuigecikmenesajlarinayönelik talepler tipik asenkron verilerdir.
Bulusa uygun bir sekilde iletisim halinde olan iletisim partnerleri paralel olarak veya farkli zamanlarda temel olarak baska sekillerde de birbiriyle iletisinikurabilir, yani örnegin noktadan noktaya.
Bulusun avantajli farkli gelistirmeleri istemlerden, tarifnamedenveçüzimlerdenortayaçikmaktadir.Özelliklerinve birden çok Özelligin kombinasyonlarin tarifnamede belirtilen avantajlari yalnizca örnektir ve bu avantajlarin zorlayici bir sekildebulusauygunislemeçesitleritarafindanhedeflenmesine gerek kalmadan alternatif veya kümülatif olarak yürürlüge girebilir. Bu sekilde, verilen istemlerin kapsami degistirilmeden, önceki basvuru belgelerinin ve patentin açiklamaiçeriklerihususundaasagidakidurumgeçerlidir:Ilave özellikler çizimlerde - özellikle sunulan geometrilerde ve birden çok yapi parçasinin birbirlerine olan nispi oranlarda, ilgili düzenlemelerinde ve etki baglantilarinda - görülebilir.
Bulusun farkli isleme çesitlerinin özelliklerinin veya çesitli istemlerin özelliklerinin kombinasyonu, ayni sekilde, istemlerin seçilen geri göndermelerinden farkli olarak mümkündür ve burada önerilmektedir. Bu durum, ayri çizimlerde gösterilen veya açiklamalarinda anilan özellikleri de ilgilendirmektedir. Bu özellikler, çesitli istemlerin Özellikleriyle de birlestirilebilir. Benzer sekilde, istemlerde belirtilen özellikler, bulusun diger isleme çesitleri için de çikarilabilir.
Istemlerde ve tarifnamede belirtilen özellikler, sayilari bakimindan, “en az" zarfinin anlasilir bir sekilde kullanimi gerek olmadan, tam olarak bu sayinin veya belirtilen sayidan daha büyük bir sayinin bulundugu anlasilmalidir. Örnegin bir eleman söz konusu oldugunda tam olarak bir elemanin, iki elemanin veya daha fazla elemanin bulunmasi anlasilmalidir.
Bulusa uygun yöntemin istemlerde sunulan adimlari daha fazla adimla tamamlanabilir veya ilgili yöntemin sahip oldugu tek özellik olabilir.
Istemlerde bulunan referans isaretleri, istemler tarafindan korunan nesnelerin kapsaminin kisitlanmasini olusturmamaktadir. Yalnizca, istemleri daha anlasilir hale getirme amacina hizmet ederler.
SEKILLERIN KISA AÇIKLAMASI Bulus, asagida, sekillerde gösterilen tercih edilen isleme çesitleri yardimiyla daha ayrintili bir sekilde açiklanacak ve tarif edilecektir.
Sekil 1 Halka seklindeki iletisinisebekesi olarak gelistirilmis bir iletisim sebekesine baglanmis birden çok iletisim partnerini göstermektedir.
Sekil 2 Iletisinipartnerlerinin Istenil'e göre iletisinisebekesi üzerinden gerçeklestirdikleri iletisimin bir iletisim döngüsünü göstermektedir.
Sekil 3 Sekil l'e göre iletisim sebekesi üzerinden gerçeklesen iletisimde baslangiçta ortaya çikan zaman farkini açiklamaktadir.
Sekil 4 Diger bir iletisim partnerinin bir birinci iletisim partneri ile olan bulusa uygun basarili bir senkronizasyonunu ve iletisim partnerleri sürelerinin sapmasinin sonucunu göstermektedir.
Sekil 5 Ortak bir iletisim sebekesine baglanmis iletisim partnerleri arasindaki veri iletisimine yönelik bulusa uygun yöntemin uygulamalarina iliskin bir akis semasidir.
SEKIL AÇIKLAMASI Sekil 1, bir iletisim sebekesine (4) örnek olarak, paralel olmayan iki veri iletim yoluna (2 ve 3) sahip olan halka seklindekibir iletisinisebekesini (l)göstermektedir.Iletisim sebekesine (4) farkli iletisinipartnerleri (5 ila 11) baglidir.
Iletisim partnerleri (5 ila 11) burada bagli bir tesisin (12), örnegin, burada gösterilmeyen fazla yetki verilmis bir enerji saglama sebekesinin aksamasi durumunda da geçerli olmak üzere, burada gösterilmeyen yüklerin kesintisiz elektrik kaynagina yönelik bir tesisin parçalaridir. Iletisim partnerlerinin (5 ila 10) her biri somut bir sekilde, tesisin (12) farkli noktalarinda Ölçüm degerleri kaydina yönelik sensörler olabilirken iletisim partneri (11), diger iletisim partnerlerinin ölçüm degerlerini saptayan ve degerlendiren ve bu temelde tesisi (12) kontrol eden bir ana birimdir.
Iletisim partnerlerinin (5 ila 11) iletisim sebekesi (4) üzerinden gerçeklestirdigi iletisim, sürekli olarak tekrarlanan bir iletisini döngüsüne (13) göre gerçeklesir.
Iletisim. döngüsünün (13) zamansal akisi Sekil 2'de gösterilmistir. Iletisim döngüsü (13), bir döngü baslangici (SoC) ile baslar, burada SoC kisaltmasi, Ingilizce “Start of Cycle” ifadesinin bir kisaltmasidir. Iletisim döngüsü (13) sonraki SoC'de biter, yani iletisim döngüsünün (13) sonraki tekrariniribaslangicinda sona.erer. Iletisinidöngüsü (13), esit uzunluktakisürecüjjnderine(l4jJji3l)ayrilmistir.Ancaksüre dilimleri esas itibariyle farkli uzunluklara da sahip olabilirdi. Süre dilimlerinin (14 ila 31) her biri boyunca, iletisim partnerinden (5 ila 11) yalnizca biri Sekil 1'e göre iletisim sebekesi (4) üzerinden veriler gönderir. Buna uygun olarak bu süre dilimi boyunca veriler, yalnizca.bu bir iletisim partnerinden iletisim sebekesi (4) üzerinden diger iletisim partnerleri tarafindan alinir. Iletisim partnerlerinin (5 ila 11) iletisim dilimlerine (14 ila 31) olan düzenlemesi iletisim partnerlerinin (5 ila 11), bütün iletisinipartnerlerinde (5 ila 11) bulunan ve burada ayni sekillerde düzenlenen bir listesine göre gerçeklesir. Bu liste Örnegin iletisim partnerlerinin (5 ila 11) alçalan MAC adreslerine göre iletilir. Yani en.büyük]MAC adresine sahip olan iletisim partneri (5 ila 11) verilerini birinci süre diliminde (14), ikinci en büyük MAC adresine sahip olan iletisim partneri ise diger süre diliminde (15) gönderir.
Iletisim sebekesi (4) üzerinden gerçeklesecek iletisimin baslangicinda, Sekil 2'ye göre iletisim döngüsünün (13) ilgili yapisi bulunan iletisim partnerleri (5 ila 11) iletisimlerine koordine edilmemis bir sekilde baslayabilir. Burada, iletisim sebekesi (4) üzerinden gönderilen ilgili veri paketlerinde MAC adreslerini belirtirlerse bu veri paketleri, iletisim partnerlerinin (5 ila 11) listesini olusturmak için diger iletisim partnerleri (5 ila 11) tarafindan kaydedilebilir. Bu liste bütün iletisim partnerlerinde (5 ila 11) olusturuldugunda, hangi iletisim partnerinin listede birinci oldugu vekninedenle'veri paketini ilgili birinci süre diliminde (14) iletisini sebekesi (4) üzerinden gönderilebilecegi ve böylece iletisim döngüsünün (13) ilgili tekrarinin SoC'sini belirttigi kesinlestirilmistir. Iki iletisim partneri (5 ila 11) listede ayni siraya sahipse, diger iletisim partnerinden alinan veri paketlerini ayni süre diliminde (14 ila 31) gönderirler, böylece, iki iletisim partnerinden hangisinin listedeki yerini hak ettigini veya iki iletisim partnerinden hangisinin listesini düzeltmesi gerektigini gösteren bir karsilastirma gerçeklesebilir. Bu sekilde, devanieden islemede iletisim sebekesine (4) yeni iletisim.partnerleri (5 ila 11) de eklenebilir. Iletisinipartnerleri (5 ila 11) ayni sekilde devam eden islemede çikarilabilir- Diger iletisim.partnerleri (5 ila 11) böylece, ayrilan iletisim partnerinin kendi süre dilimi içerisindetekrardanhiçbirveripaketigöndermedigini,böylece bu süre diliminin, listede arkasinda bulunan iletisim partnerinin üste çikarilmasi ile doldurulabilecegini belirler.
Iletisim sebekesi (4) üzerinden maksimum olarak bulunan süre dilimi (14 ila 31) kadar iletisim partneri (5 ila 11) iletisim kurabilir. Daha az iletisim partneri iletisim halinde olursa iletisim döngüsünde (13) daha arkada bulunan süre dilimleri dolmaz. Esas itibariyle bir iletisim partneri veya iletisim partnerlerinderibir*çogtiher*iletisinidöngüsündelairden.çok.süre dilimini etkileyebilir. Süre diliminden çok, iletisim sebekesi (4) üzerinden iletisim kurmasi gereken iletisim. partneri bulunursa, daha fazla süre dilimine (14 ila 31) sahip olan bir iletisim döngüsü (13) tanimlanmalidir.
Bütün iletisim partnerlerinden iletilmis örtüsen listelerde hangiiletishnpartnerininbirincioldugubelirlendigindediger iletisim partnerinin senkronizasyonu bu birinci iletisim partneri ile gerçeklesir. Burada bir birinci adimda, birinci iletisim› partnerinde iletisim. döngüsünün (13) tam süresi (Rzyki), veri paketlerinin birinci iletisim partnerinden kendisine aktarildigi araligi ölçerek diger iletisim partnerleri tarafindan belirlenir. Böylece, buna bagli olarak diger iletisim partnerleri, veri paketlerini listelerine göre olan süre dilimine göre olan konumlarinda iletisim sebekesi üzerinden gönderir. Burada diger iletisim partnerleri, daha önceden.ölçtükleri veya.içlerinde örnegin.esas itibariyle sabit olan cihaz parametreleri olarak.bulunmalari sebebiyle baska.bir temelden bilinen kendi iç veri sürelerini denklestirilebilir, böylece veri paketlerini iletisim sebekesine, iç veri süreleri boyunca ertelenmis bir sekilde degil, ilgili süre diliminin hemen baslangicinda gönderirler. Ilgili süre diliminin bu baslangici burada dogrudan, diger iletisim partnerinde SOC' olarak, birinci iletisim partnerinin son veri paketinin baslangicina baglidir. Birinci iletisini katilimcisinda SOC"nin mutlak anini, diger iletisim katilimcilari buna göre senkronize edilmek için yalnizca, diger iletisinikatilimcilari için ayri olan birinci iletisim partneri gecikme mesajindan tecrübe edinebilir.
Sekil 3, solda birinci iletisiHIpartnerindeki (I) zaman akisini ve sagda ikinci iletisim partnerindeki (II) zaman akisini göstermektedir. Birinci iletisim partneri (I), veri paketini (32) SOC'si karsisinda iç veri süresi (TLÜ kadar gecikmis bir sekilde iletisim. sebekesi (4) üzerinden gönderir. Ikinci iletisim partnerinde (II) veri paketi (32) ek olarak, iletisim sebekesinin (4) bir veri süresi (TMO kadar, her iki iletisim partneri (I ve II) arasinda gecikmis bir sekilde SOCI' aninda iletilir, böylece toplamda bir gecikme (Tndßy) olusur. Birinci iletisim partnerinde (I), baslangici karsisinda bu gecikme (TDelay) kadar gecikmis bir sekilde süre dilimleri (14, 15) ikinci iletisim partnerinde (II) baslar.
Ikinci iletisinipartneri (II) buna uygun bir sekilde kendi veri paketini, birinci iletisim partnerinde (I) süre dilimi (15) baslangicinin karsisinda bu gecikme (Twiüd kadar gecikmis bir sekilde iletisim sebekesi üzerinden gerçeklesir. Ikinci iletisim partnerinin (11) iç veri süresi burada halihazirda denklestirilmistir. Birinci iletisim partnerindeki (I) ikinci süre diliminin (15) baslangici ve ikinci iletisim partnerinin (II) girisi arasindaki zaman farki (Tmfn buna göre, TMffzTDaayt Tmigöre gecikmeden (Twimd olusur ve iletisim sebekesinin (4) veri süresi (TM) ikinci iletisim partneri (II) ve birinci iletisini partneri (1) arasinda olusur; Böylece gecikmenin (TDday) bilesimi nediyle zaman farkinin (TDüf)i iletisim partnerleri (I ve II) arasinda iletisim sebekesi üzerinden veri süresinin (TMO iki katinin birinci iletisim partnerinin (I) iç veri süresi (TM) ile toplamina esit olmasi geçerlidir: TDüf = 2Tmq+ Tu. Böylece, birinci iletisim partnerinde (I) ölçülen zaman farkindan (Tmjf), zaman farkina (TDMI) iç veri süresi (TLÜ eklenip çikan sonuç ikiye bölünerek gecikme (Tmnaw hesaplanabilir: îbüay = (TDüf + TLÜ / 2. Birinci iletisim partnerinin (I) iç veri süresi (TM) birinci iletisim partnerinde (I) ölçülebilir veya içerisinde örnegin esas itibariylesabitcihazparametreleriolarakbulunmasinedeniyle birinci iletisini partnerine (I) farkli bir temelden bilinmektedir. Asagidaki islemelerde, birinci iletisim partneri (I) ve ikinci iletisini partneri (II) arasindaki iletisim sebekesi (4) veri süresinin (Tm) en azindan esas itibariyle ikinci iletisim partneri (II) ve birinci iletisim partneri (I) arasindaki iletisim sebekesi (4) veri süresiyle (Tm) ayni oldugu, yani iletisim sebekesi (4) veri süresinin önemli bir yön bagliligina sahip olmamasi kabul edilmektedir.
Iletisim sebekesinin (4) veri süresi (Tmû her durumda birinci iletisim partnerinden veya birinci iletisim partneri için, ilgili diger iletisim partnerine bagli olan bir degerdir.
Birinci iletisim partneri (I), bu sekilde hesaplanmis gecikmeyi (TDdey) diger veri paketi (32) ile iletisim sebekesi üzerinden ikinci iletisim partnerine (II) aktarabilir veya hesaplama temellerini, yani zaman farkini (Tmfd ve iç veri süresini (TLn belirler, böylece ikinci iletisim partneri (II) gecikmeyi (Tnaaw kendisi hesaplayabilir. Ikinci iletisim partnerinde (II) böylece, iletisim döngüsünün sonraki tekrarlarinin senkronize edilmis bir SoCs'i, birinci iletisinipartnerinin (I) veri paketinin (32) girisi (SOC') karsisinda, iletisim döngüsü süresinin (zwd) tam sayili bir çogaltmasi (n x Tmmi) eklenerek hesaplanir: SoCS = SOCI' + n X Tzwd - TDdÃy. Burada n degeri her tekrarda l artirilir. Iletisinidöngüsü süresinin.(Tzwd) tanibir degerinde böylece hedeflenen senkronizasyon, n'nin çok büyük olan degerlerinde de ayni kalir. Böylece diger bütün iletisim partnerleri, birinci iletisinipartneri (I) aksadiginda ve artik herhangi bir veri paketi (32) göndermediginde bile kendi aralarinda senkron kalir.
Alternatif bir sekilde baslangiç noktasi (SOCI) olarak her daim birinci iletisinipartnerinin (I) son veri paketinin (32) girisi kullanilabilirxmen=lsabittutulabilir.Ancakkniislamyalnizca iletisim döngüsünün her tekrarinda birinci iletisim partnerinden (I) bir veri paketi (32) alindiginda yürür ve böylece birinci iletisim partnerinin aksamasi karsisinda dayanikli degildir.
Senkronizasyon.uygulandiginda, birinci iletisinipartnerinin (1) diger veri paketi (32), senkronize edilmis SoC'nin Sekil 4 (a)'da gösterildigi gibi gecikme (TDMaN ile esit olan bir gecikmesi (TVMZ) ile ikinci iletisim partnerine (II) ulasir.
Senkronize edilmis SoC ve birinci iletisinipartnerinin (I) veri paketi (32) girisi arasindaki gecikmenin (Twrz= Twin& tespiti bu nedenle dogru bir senkronizasyonun onayidir. Ancak Sekil 4 (b)'de gösterildigi gibi, ikinci iletisim partnerinde senkronize edilmis SoC'nin arasinda, birinci iletisim partnerinin (I) bir veri paketi (32) girisi için beklenen gecikme (TVEJ : TDMey) degil de bir sapma (Tmm) kadar gecikmeden (TDüjy) sapan bir gecikme (Twnz) kaydedilmis ise ikinci iletisim partnerinde (II) SoC'nin bir ofsetinde, birinci iletisim partnerindeki (I) SoCi'e nazaran düzeltilecek bu sapmaya (THM) isaret eder. Sekiller 4 (b) ve (0) ikinci iletisim partnerinin (II) senkronize edilmis SoC'sinin birinci iletisinipartnerinin (I) SoCi'i karsisindaki iki farkli izafi hareketini gösterir.
Senkronize edilmis SoC'nin ayni yöndeki hareketi vasitasiyla sapmanin (TMm› bir dengelemesi yalnizca sapma, ikinci iletisim partnerinin (II) iç veri süresinin (Tu) veya iletisim partnerleri (I ve II) arasindaki iletisim sebekesinin veri süresinin (TMO bir degisimine degil, yalnizca iletisim partnerlerinin (I ve II) zamanlari arasindaki izafi bir hareketlenmeye dayanirsa mantiklidir.
Sekil 5, bulusa uygun yöntemin, listede birinci iletisim partnerinin (I) arkasinda bulunan diger iletisim partnerlerinden birindeki akisini göstermektedir. Bir birinci adimda (34) güncel iletisim partnerlerinin bir listesi olusturulur.
Bu noktada, incelenen iletisim partnerinin birinci iletisim partneri (I) olup olmadigi henüz belli degildir. Durum böyle olmamalidir.
Diger iletisinipartneri ikinci bir adimda (35), birinci iletisim partnerinin (I) 'veri paketlerinin (32) kendisi tarafindan alindigi mesafeye ölçerek iletisim döngüsünün birinci iletisim partnerindeki (1) tam süresini (Tzwi) belirler.
Böylece bir sonraki adimda (36) incelenen iletisinipartneri veri paketini (33), listede pozisyonuna uygun olan iletisim döngüsününsüredilimindeiletisimsebekesiüzerindengönderir.
Incelenen iletisinipartneriniriböyle herhangi bir'veri paketine cevap olarak veya yalnizca içerisinde birinci iletisim partnerinincgecikmeinesajiniiiözel.bir'talebiSbulundugtibir`veri paketine cevap olarak, incelenen iletisim partneri bir adimda (37) birinci iletisinipartnerinin (I) gecikmesini (Tmigi= (TDM +-TH) /2) veya zaman farkinin (Tmfd veyairzveri süresinin (Tüm gecikmeyi (TDday) hesaplamaya yönelik gerekli degerleri elde eder. Incelenen iletisinipartneri, gecikme (Tkiüd süresi kadar, sonraki iletisinidöngülerinin senkronize edilmis baslangicini, birinci iletisim partnerinin (I) veri paketinin (32) girisi (SOCI') arti birinci iletisim partnerinde (I) iletisim döngüsü süresinin (Tßkn tanisayili bir artirimi (n) karsisinda erteler.
Böylece, incelenen iletisim partnerindeki senkronize edilmis iletisim döngüsü, birinci iletisim.partnerindeki (I) iletisim döngüsü ile es zamanli olarak baslar.
Bu durum bir adimda (38), birinci iletisim partnerinin (I) veri paketlerinin (32) incelenen iletisim partnerine gelen gecikmenin (Tvüz) gecikme (Tpaaw ile karsilastirilmasi vasitasiyla kontrol edilir. Gecikme (Tvüz) ve gecikme (Tgajw arasinda bir sapma (Tum) belirlenirse, incelenen iletisim partnerinde senkronize edilmis iletisim döngüsünün baslangici (SOCQ ek olarak THM kadar ertelenir. Bu sekilde örnegin, incelenen iletisim partnerinin bir iç zamani birinci iletisim partnerinin (I) bir iç zamani karsisinda denklestirilebilir.
Degistirilmis veri sürelerinin (TM veya TMO bu sekilde denklestirilemeyen sapmalar için sebep olup olmadigi bu sekilde görülemez. Ancak göstergelerden farkli olan sapmalar (THM), degistirilmis veri sürelerine (Tu veya Tmû yönelik bir isarettir. Böylece birinci iletisim partnerinden (I) yeni bir gecikme mesaji gerekir.
Kendini tekrar eden bir adimda (39), incelenen iletisim partnerinde iletisim partnerleri listesi güncellenir. Listede yeni bir birinci iletisim partneri (I) ortaya çikarsa senkronizasyon yeniden uygulanir. Aksi taktirde 35 referans numarali adimda baslayan senkronizasyon belirli zamansal araliklarda.veya yüksek bir deger ortaya çiktiginda.veya TMwide farkli bir gösterge oldugunda yeniden uygulanir.
REFERANS ISARETLERI LISTESI l Halka seklindeki iletisim sebekesi 2-3 Veri iletim yolu 4 Iletisim sebekesi -11 Iletisim partneri 12 Tesis 13 Iletisim döngüsü 14-31 Süre dilimi 32-33 Veri paketi 34-40 Adim 1 Birinci iletisim partneri II Ikinci iletisim partneri TLI Birinci iletisim partnerinin iç veri süresi Tin Iletisim sebekesinin veri süresi TDüf Zaman farki TDday Gecikme TVMZ Gecikme TNW Sapma 800 Iletisim döngüsünün baslangici SoCI Birinci iletisim partnerinde iletisim döngüsünün baslangici SOCI' Ikinci iletisim partnerinde birinci iletisim SoCs Ikinci iletisim partnerinde senkronize edilmis iletisim döngüsünün baslangici Thml Iletisim döngüsünün süresi

Claims (11)

ISTEMLER
1. Sinirli bir sayida ortak bir iletisinisebekesine (4) baglanan iletisim partnerleri (5 ila 11) arasindaki veri iletisimine yönelik, -burada, sayilari en azindan sinirli sayidaki iletisinipartneri (5 ila 11) sayisi kadar olan sabit bir dizi süre dilimine (14 ila 31) sahip olan, kendini sürekli olarak tekrar eden bir iletisim döngüsünün (13) her bir iletisim partneri (5 ila 11) için tanimlandigi, -burada her bir iletisim.partnerinde (5 ila 11), güncel olarak iletisim sebekesi (4) üzerinden iletisim kuran iletisim partnerlerinin (5 ila 11), her bir iletisim partnerinde (5 ila 11) ayni sekilde düzenlenen bir listesinin bulundugu, -burada iletisim döngüsünün (13) her tekrarinda listedeki birinci iletisim partnerinin (1) bir süre diliminde (14) bir veri paketini (32) iletisim sebekesi (4) üzerinden gönderdigi ve diger iletisinipartnerlerinin (II) listedeki siralamalarina göre birbirini takip eden süre diliminde (15 ila 31) bir veri paketini (33) iletisim sebekesi (4) üzerinden gönderdigi ve -burada diger iletisim partnerlerinden (II) en az birinin, listedeki birinci iletisim partneri (I) tarafindan bir gecikme mesaji aldigi bir yöntem olup, özelligi; -birinci iletisim partnerinden (I) gelen bu gecikme iletisinin, birinci iletisim partnerinin (I), ilgili diger iletisim partnerinin (II) veri paketini (33) gönderdigi süre diliminin (15 ila 31) baslangici ve birinci iletisim partnerinde (I) ilgili diger iletisim partneri (II) veri paketinin (33) girisi arasinda bir zaman farki (Twin ve bir birinci iletisim partnerinin (I) iç veri süresini (TLÜ içermesi ile karakterize
2. Isteni 1'e göre yönteni olup, özelligi; birinci iletisim partnerinin.(I) gecikmeinesajinin, birinci iletisinipartnerinin (I) zaman farkini (TDüf) ve iç veri süresini (Tu), birinci iletisim partnerinin (I) zaman farki (TDMf) ve iç veri süresi (TLÜ toplaminin yarisi kadar olan.ayri degerler veya bir gecikme (TDdÂy) seklinde içermesi ile karakterize edilir.
3. Istem 2'ye göre yöntem olup, özelligi; diger iletisim partnerlerinin (II) en az birinde, iletisim döngüsünün (13) sonraki tekrarlarinin bir baslangicinin (SoCn) iletisim döngüsünün (l3) bir süresinin (Tzwi) tam sayili artirimi (n) karsisinda.birinci iletisinipartnerinin (I) veri paketinin (32) girisinden sonra.SoCs::SoC1'+-n> partnerlerinden (Il) en az birine göre bir gecikme (Tpdßy) kadar zamansal olarak arkaya atilmasi ile karakterize edilir.
4. Isteni3'e4göre yönteniolup, özelligi; iletisinidöngüsünün (13) sonraki tekrarlarinin baslangicinin (SoCn), diger iletisim partnerlerinden (II) en az birinin iç veri süresinin zaman farkina (TDüf) etki ettigi sürece diger iletisim partnerlerinden (11) en az birinin iç veri süresinin yarisi kadar zamansal olarak öne çekilmesi ile karakterize edilir.
5. Isteni 3 veya 4'e göre yöntem olup, özelligi; iletisim döngüsünün (13) en az bir tekrarinda en az bir diger iletisim partnerinde (II) -birinci iletisinipartnerinin (I) veri paketi (32) girisinin.bir zaman farkinin (Tvüz), iletisim döngüsünün (13) tekrarinin en az birinin baslangicindan (SoCn) sonra diger iletisim partnerlerinin (II) en az birinde saptanmasi, -buzamanfarkinin(Iwüz)gecikmeden(îbdaw birsapmasinin,icabi halinde en az bir diger iletisim partnerinin iç veri süresinin yarisi çikarilarak, belirlenmesi ve -iletisim döngüsünün (13) sonraki tekrarlarinin baslangicinin, en az bir diger iletisim partnerinde (II) sapma (THM) kadar ertelenmesi ile karakterize edilir.
6. Istemler 3 ila 5'ten birine göre yönteniolup, özelligi; en az bir diger iletisim.partnerinin (II), iletisim döngüsünün (l3) süresini (Tzwd), veri paketlerinin (32) birinci iletisim partnerinden (I) kendisine iletildigi zamansal mesafeden belirlemesi ile karakterize edilir.
7. Istemler 1 ila 6'dan birine göre yöntem olup, özelligi; en az bir diger iletisim partnerinin (II) gecikme mesajini asagidaki durumlar gerçeklestiginde almasi ile karakterize edilir: -belirli zamansal.araliklarda.ve/veya-yeni.bir`birinci iletisim partnerinin (l) listede her belirdiginde ve/Veya - yeni bir iletisinipartnerinin Uöilaljj listedeIKNîbelirdiginde ve/veya -iletisim sebekesinde (4) veri iletim yollarinin degisimine yönelik belirtiler ortaya çiktiginda.
8. Istemler 1 ila 7'den birine göre yönteniolup, özelligi; en az bir diger iletisim partnerinin (ll), gecikme mesajini birinci iletisimpartnerinden U] veripaketlerinden(33)biriiletalep
9. IsteniS'e göre yönteniolup, özelligi; en az bir diger iletisim partnerinin (II), gecikme mesajinin talep edilmesinde, talep edilen veri paketini (33) gönderdigi süre dilimini (15 ila 31) vermesi ile karakterize edilir.
10. Istemler 1 ila 9'dan birine göre yöntem olup, özelligi; her bir iletisim partnerinin (5 ila ll) veri paketlerinin (32, 33) ilgili iletisim partneri (5 ila 11) bir cihaz tanimlamasini içermesi ve listenin, iletisim partnerlerinin (5 ila 11) cihaz tanimlamalarina göre belirlenmesi ile karakterize edilir.
11. Istem lO'a göre yönteni olup, özelligi; bütün iletisim partnerlerindeki iletisim partnerleri (5 ila ll) listesinin devamli olarak veri paketleri (32, 33) içerisinde bulunan cihaz tanimlamalari temelinde güncellenmesi ile karakterize edilir.
TR2018/11784T 2015-10-21 2015-10-21 Ortak bir iletişim şebekesine bağlanmış sınırlı sayıda iletişim partneri arasındaki veri iletişimine yönelik yöntem. TR201811784T4 (tr)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
EP15190882.9A EP3099020B1 (de) 2015-10-21 2015-10-21 Verfahren zur datenkommunikation zwischen einer begrenzten anzahl von an ein gemeinsames kommunikationsnetzwerk angeschlossenen kommunikationspartnern

Publications (1)

Publication Number Publication Date
TR201811784T4 true TR201811784T4 (tr) 2018-09-21

Family

ID=54365966

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
TR2018/11784T TR201811784T4 (tr) 2015-10-21 2015-10-21 Ortak bir iletişim şebekesine bağlanmış sınırlı sayıda iletişim partneri arasındaki veri iletişimine yönelik yöntem.

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP3099020B1 (tr)
DK (1) DK3099020T3 (tr)
ES (1) ES2685657T3 (tr)
TR (1) TR201811784T4 (tr)

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE10327548B4 (de) * 2003-06-18 2014-05-22 Robert Bosch Gmbh Verfahren und Vorrichtung zum Austausch von Daten über ein Bussystem
DE102013020768A1 (de) * 2013-12-11 2014-08-14 Daimler Ag Verfahren zur Zeitsynchronisation in einem zyklusbasierten Busnetzwerk

Also Published As

Publication number Publication date
ES2685657T3 (es) 2018-10-10
DK3099020T3 (en) 2018-09-17
EP3099020B1 (de) 2018-06-06
EP3099020A1 (de) 2016-11-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Gergeleit et al. Implementing a distributed high-resolution real-time clock using the CAN-bus
Sevick et al. Cycle time properties of the FDDI token ring protocol
US7848360B2 (en) Method for transmitting synchronization messages in a communication network
CN102255803B (zh) 一种适用于时间触发交换式网络的周期调度时刻表构建方法
JP5161363B2 (ja) 非同期分散システムにおけるクロックの同期
CN103039046B (zh) 时间触发的容错实时通信系统和装置
JP2007060400A (ja) 通信タイミング制御方法および通信タイミング制御システム
EP1424809B1 (en) Decentralized SLS monitoring in a differentiated service environment
CN106059701A (zh) 一种通过捕获协议控制帧测试时间触发以太网的时钟同步修正值的装置
CN104320240B (zh) 一种提供系统内全局时钟的方法和装置
JP2006148907A (ja) 周期的に作動するコミュニケーションシステムにおける時間同期化方法
US7792153B2 (en) Sequencing multi-source messages for delivery as partial sets to multiple destinations
JP2012023654A (ja) ネットワークを介した時刻同期装置
CN103873387A (zh) 一种面向工业以太网的确定性通信调度方法
US7761634B2 (en) Method, device and system for exchanging data via a bus system
WO2012013233A1 (en) Method and device for processing data on a connection between two nodes of a communication network
SE528374C2 (sv) Metod, en dataprogramprodukt samt en bärare för att ange envägslatens i ett datanätverk
Li et al. Joint traffic routing and scheduling algorithm eliminating the nondeterministic interruption for TSN networks used in IIoT
US9331803B2 (en) System and method of synchronization among a control apparatus and a plurality of terminals
CN108243396B (zh) 一种时间同步处理方法及装置
TR201811784T4 (tr) Ortak bir iletişim şebekesine bağlanmış sınırlı sayıda iletişim partneri arasındaki veri iletişimine yönelik yöntem.
Diarra et al. Improved clock synchronization start-up time for Ethernet AVB-based in-vehicle networks
AU2002340733B2 (en) Method and device for producing program interruptions in subscribers to a bus system, and corresponding bus system
JP4961589B2 (ja) ネットワークシステムおよびスレーブ同期方法
JPH10142361A (ja) 伝送路網の時刻同期方式